F 16 romanesti cu rachete AIM-9X2 Sidewinder

O noutate pentru noi, stiam ca au fost comandate, nu stiam ca au sosit si ca deja sunt folosite. Un lucru foarte bun. Asteptam acum ca MApN sa-si faca curaj si sa bugeteze achizitia de armament pentru cele 32 de aparate F 16 MLU din Norvegia.

Nu stiu cui apartin imaginile eu le-am gasit pe un forum unguresc, care fie vorba intre noi, ne cam besteleste si ne i-au in tarbaca cu achizitia de F 16 din Norvegia (si nu numai) uitand – sau neintelegnd – ca Ungaria a pierdut un Gripen C prin 2015 vara, cu un pilot care intr-o jumatate de de an acumulase doar 8 ore de zbor si tot ungurii au reusit sa faca praf un Griped D prin Cehia anului 2015, pilotul incurand acceleratia cu frana…

Si ei fac comparatie intre radare, resursa ramasa etc…

Sau poate intre timp si-au facut rost de tehnicieni si bani de kerosen si zboara-n draci.

PS Cu ajutorul lui Razvan am reusit sa obtinem si sursa celor doua fotografii. AICI si AICI.

GeorgeGMT

250 de comentarii:

  1. Butelia aceea mare de sub avion, ce este, rezervor auxiliar?

    4
  2. Frumoase poze cu Sniper Advanced Targeting Pod si AIM-9X2 Sidewinder.

    2
  3. Eu vad aceste F 16 românești ca trambulina de relansare a aviației de lupta.
    Vechi ( atît ne permite sacoșa) dat trebuie tras de ele pentru a avea piloți gata de lupta.
    Adică combat ready cat mai multi.
    Basca personal de întreținere la sol capabil sa le întrețină eficient. La cel puțin 75 % procent de operativitate.
    Chestia nasoala că toate acestea necesită bani și o foarte buna organizare. Cred că suntem deficitari in ambele .

    Ungurii se laudă și ei ca oricare altul.
    Ar fi interesantă o simulare reală de dogfight între Gripen și F 16.

    21
    • Care Gripen și care F 16 ?

      9
    • Avioanele sunt relativ la fel ca performante, plus minus anumite aspecte. Diferenta intr-o eventuala lupa o poate face experienta pilotului, antrenementul lui si mi ales istetimea acestuia. Daca va aduceti aminte, aum cativa ani ai nostri dadeau de ‘pamant’ cu F 16 si F 15 americane la exercitiul din Bulgaria folosind LancerR-ul. Daca stii sa il pui in valoare, te ajuta si ala.

      7
      • Probabil cei veniți să piloteze F16 iereai ucenici pentru că ai noștri piloți nu aveau la pensionare suficiente ore de zbor să piloteze in lupta deci….

        1
  4. George GMT, raspunsul tau fata de forumul ungurilor este ceva de genul „pentru ca piloteaza mai slab decat noi, nu au voie sa se exprime pe teme despre noi”. Ceea ce este un fallacy.
    Daca vrei sa ii contrazici, fa-o la chestiune, nu aratand ca au greseli mai mare ca ale noastre. Caci aceea e o dezbatere, in care se discuta subiectul, nu persoana si calitatea celui care face afirmatiile.
    Deci, daca ne-au bestelit, arata unde e eroarea lor de logica sau de informare caci nu e un concurs de retorica,.cine besteleste mai tare pe celalalt…

    30
    • Până la logică, retorică și smiorcul cu ungurenii mai este ceva….lăudăroșii respectivi au avioane închiriate, bașca zboară cu el cât să nu uite cum se face. Deci, pe scurt, nu sunt in postura să facă caterincă. Forțe navale nu au, la aviație sunt sub noi (nu e vorba doar de tehnică) și nici la terestru nu rup norma. Nu suntem noi miezul, dar nici nu am fost trimiși acasă pentru că nu am fost capabili sa mergem la o patrulare.
      PS. Râzi de unul că are o mașină SH dar tu ai una pe leasing operațional și ai bani de carburant cât sa te duci de doua ori la rude ca să pari bogat. Ai priceput logica meștere ?

      56
    • Ce voia el sa zica era ca ‘rade ciob de oala sparta’, nu sa se contrazica.

      9
    • #Sarmis, inainte de a lua la misto pe cineva vezi de barna din ochiul tau, oamenii aia comentau despre F 16 romanesti fara sa aiba habar de starea aviatiei lor de lupta.
      Pe RoMilitary cand discutam deaspre altii mai ne aducem aminte si despre cum stam noi pe respectiva zona, publicam articole care ne arata slabiciuniile si atunci cand ii aratam pe unguri cu degetul o facem in general cu dovezi, declaratii ale proprilor lor generali, accidente etc.

      Asta-i eroara lor, nu crezi ca este evidenta? Sa le fac si un desen ceva?!
      In al doilea rand, cand compari fortele aeriene a doua natiuni sunt criterii mult mai importante decat numarul de ore de zbor ale aparatelor. De exemplu numarul de ore al pilotilor…

      48
    • Sa fac o corectie…cer scuze tuturor anticipate dar asta ce comenteaza aici foloseste pseudonimul meu…nu stiu cine este dar eu sint Sarmis….deci, Gogule…nu mai folosii pseudonimul altora! Fi si tu mai original si foloseste Miclos spre exemplu

      12
      • Ciudat.
        Cel putin al treilea comentator care a fost ” dublat ” , acum inclusiv avatar asemanator .

        In alta ordine de idei , ceva se intampla , de veo trei luni media internationala a inceput sa-si aminteasca de Romania si de romani , bineinteles defavorabil .

        5
  5. Astept sa treaca la AMRAAM pe capat de aripa, daca se poate versiunea D 🙂

    9
  6. Si aici ne intoarcem iarasi la cine zboara mai mult pana la urma – nu e tot una sa exersezi 3 vs. 3 sau 10 vs. 10 si nici sa ai 40 de ore de zbor sau 150 de ore la mansa.
    Da Gripen C/D -ul este mai bun decat F 16 A/B MLU in orice varianta dar nu cu atat incat sa fie singur acest factor definitoriu.

    9
    • Cu ce este mai bun????
      Munitia trasa de aparatele astea , ar cam face diferenta , in orice situatie.
      F16 are sisteme avertizare apropiere rachete , care acopera aproape toata sfera avionului , lasa putine zone neacoperite. Are acceleratie buna si rata viraj sustinut , foarte buna.
      Radarul e capabil sa ghideze 6rachete simultan pe tinta.
      De multe ori , nu e numai , ca descopera 20 km mai devreme ..si lanseaza . De multe ori lanseaza , rup , revin , lanseaza. Adica si doua rachete pe tinta , sa maximizeze sansele.
      La numar..cu cele preconizate sa vina , calitatea aparatelor si a munitiei(sa fie cumparata in numar bun si ptr toate) , devenim prima forta aeriana , in zona.
      Chibzuinta sa fie si responsabilitate.
      F 16 e un aparat excelent , performeaza bine in bvr ..e foarte bun in dog fight , lupta aeriana apropiata , unde rata de viraj sustinuta il ajuta enorm , e foarte bun ptr atac la sol.
      Faptul ca duce mult , pe distante ..relativ mari , ca e capabil de 9 g sustinut , cu tot combustibilul intern ..il fac sa fie un aparat foarte versatil.
      Casca cu JHMCS si racheta 9X , il fac sa suplineasca usorul avanataj ..al unor aparate capabile de viraj instant , unghi alfa ridicat ..relativ mai bun. Care sa ofere avantaj in lupta apropiata cu rachete.
      Cu 3 escadrile , la un standard comun..destul de bun , cu cabina compatibila nvg ..o sa stam relativ bine.
      Daca vine si munitie antinava ptr ele …si mai bine.
      Parerea mea e ca vom fi forta aeriana , numarul unu , in zona. Chiar de convine unora , chiar daca nu.
      Acum sa ii dea inainte cu corvetele(ca s-au impotmolit) , cu sistemele AA cu raza scurta si foarte scurta.
      Cu tancurile.

      80
      • Gripen C/D este mai bun manevrier, are amprenta radar mai mica ,este echipat cu avionica mai performanta și racheta aer aer Meteor.

        9
        • Comentariul lui Niko iti explica de ce n-ai dreptate.

          9
        • Mai bun manevrier ..la ce?
          Nici un aparat , nu executa toata gama manevrelor , mai bine ca altul. Cel putin de generatii echivalente , comparabile.
          Au Gripenurile unguresti meteor??
          Eu sunt de parere ca Gripenul e mult supraevaluat. Nu ca e un aparat rau , ci ca e supraevaluat.
          Daca in testarile diferitelor tari ..a iesit in urma unor aparate ca F18 , eu as crede …ca nu a fost degeaba.
          La margine ..de avionica mai performanta. Care poate insemna multe. S-a publicitat masiv ..faptul ca „lucreaza in retea” , o chestie pe care o fac aparatele Nato de mult timp . Prin intermediul Link 16.
          Adica si F16 e capabil sa mearga cu radarul in TWS , fara ca adversarul sa fie constient ca e urmarit si coechipierul ..sa urmareasca prin intermediul podului de ochire infrarosu.
          Nu vreau sa „duc in jos” posibilitatile si gandirea „out of the box” ..a producatorului suedez , totusi ..se publiciteaza chestii , care nu ar fi la altii.
          Si parerea mea ..e ca nu e chiar asa. Sua si producatorii americani ..sunt cei cu cea mai multa experienta de lupta. Chiar daca multi subestimeaza acest aspect ..sau li se pare a fi o chestie abstracta.

          44
          • Acele Gripen au toate
            -ECM integrat
            Actualizare software MS20
            Meteor, Iris-T și SDB vor fi disponibile în curând acolo
            și, de asemenea, fiecare Gripen are legătura de date TIDLS
            TIDLS oferă o flexibilitate tactică extraordinară unui Gripen.

            „It also allows a Gripen to receive or transmit targeting data to another, to an airborne or ground-based command centre or to other aircraft types fitted with the TILDS. The system also allows aircraft to use their radars to triangulate a target track, or one aircraft to jam a target while others track, engage or sneak up on it.”

            2
        • F 16 este un avion superior din toate punctele de vedere chiar şi în varianta A modernizată! Analizând parametrii tehnici ale celor două avioane se observă că F 16 este superior la tracţiune, raport tracţiune/greutate(1,2 faţă de 0,97), viteză ascensională, capacitate de transport armament iar radarul are o rază de descoperire similară, în jur la 120 km! Iar în ceea ce priveste manevrabilitatea este suficient să observăm evolutiile celor două avioane in cadrul demonstraţiilor aeriene şi ne dăm seama că F 16 este superior! Dar în primul rând F 16 este un avion verificat şi răsverificat în conflicte reale unde a confirmat pe deplin! Părerea mea este că F 16 este cea mai bună achiziţie posibilă în momentul de faţă! Performanţe excelente la un preţ decent! Singurele avioane superioare dar nu cu mult ar fi F 15, Rafale, Eurofighter sau next generation F22, F 35, altă categorie!

          12
    • Din ce se gaseste pe net, F16(A) duce 7.5g in sustained turn ( cu afterburn cu tot); 14°/sec, .8M (parca)… variaza in functie de configuratie si altitudine. Performante superioare gripenului. Gripenul este superior in ceea ce priveste rata de viraj instantaneu.
      F16 are avantaj clar in ceea ce priveste energia, motorul mult mai puternic. Are surplus de forta, cu raport putere/greutate supraunitar (gripen mai putin…) . Intr o lupta aeriana desfasurata la apropiere diferenta e facuta si de tactica, de pilotul mai bine pregatit, care stie sa exploateze mai bine capabilitatile avionului sau. Si de racheta utilizata, care poate nega complet avantajul de adversarului (nu stiu daca pe gripen s-a instalat racheta cu high off bore angle).
      In bvr gripenul ar trebui sa aiba ceva avantaj fata de f16 vechi, e si mai greu de inregistrat pe radar, are radar ceca mai modern sau aesa, contramasuri decente si racheta mbda meteor, superioara amraam (raza, viteza: energie) .. dar f16 are antena mai mare, radarul mai puternic… suficient avantaj energetic pentru a manevra spre a se apara de atac. Si suficiente rachete proprii pentru a lansa cate 2 rachete pe adversar.

      13
      • Mici corectii – Gripen are aintegrate atat AIM 9X/9X2 cat si IRIS-T si ASRAAM (desi nu am gasit care client a achizitionat-o dintre clienti) IRIS-T este uspr superioara AIM 9X/X2 dar nu stiu in ce procent. Ambele au la WVR aceleasi arme si casca cu vizor integrat.
        La BVR – aici Gripen C/D are avantajul radarului care apropos fata de 2012 a primit modernizari succesive – si cel mai mare avantaj il reprezinta integrarea Meteor care este disponibila azi.
        Pentru F 16 MLU nu prea faare sens integrarea Meteor deoarece raza de actiune a rachetei este mai mare decat raza de descoperire pentru o tinta tipica de tip fighter. Singurul sens pentru a integra pe viitor Meteor este NEZ-ul superior AIm 120 AMRAAM.
        De aici avantajul marginal pentru Gripen C/D.
        pachetul de razboi electronic este mai nou si mai bun pe Gripen C/D dar nu este in liga cu Growlar-ul ca sa conteze el in sine cel mai mult.
        Apoi cu restul avantajelor mentionate mai sus este clar ca la F 16 MLU vs. Gripen C/D cel ami mult o sa conteze pilotulcum isi joaca avantajele pe care le are aparatul pe care il piloteaza in lupta.
        Deci ajungem exact la cat se zboara de o parte si de alta a fortelor aeriene.
        Ceea ce nu ia nimeni in considerare ese insa si disponibilitatea de misiune a aparatelor si cat de rapid o sa isi piarda o forta aeriana in cateva zile datorita uzurii acea disponibilitate.
        Aici orice numere ar pune pe masa o forta aeriana din 12-14 aparate nu se poate compara cu ce poate pune pe masa o forta aeriana de 17 + 32 de aparate.
        Numarul este o calitate intrinseca indiferent ce spun brosurile de marketing.

        15
        • Discutam discutii…
          Cand doua forte aeriene se intalnesc in lupta conteaza avionul, evident, dar cel mai mult conteaza lucrurile care nu se vad:
          – orele de zbor ale pilotului, cat zboara, cum zboara, cat de bine pregatit este sa foloseasca spre maximum tot ceea ce respectivul aparat poate sa ofere;
          -munitia disponibila;
          -capacitatea respectivei tari de a tine in aer cat mai multe avioane;
          -piese de schimb;
          -piloti suficienti, personal la sol etc.

          Avionul in sine este important dar la caracteristici tehnice relativ similare, logistica din spatele avionului face diferenta. Resursa de zbor nu este o problema atat de mare pe cat credem noi, aceasta se poate prelungi, poti sa tragi de aparat destul de mult daca ai piese de schimb, in rest un pilot foarte bine pregatit, cu multe ore de zbor, un pilot care stie sa foloseasca senzori, comunicatiile, care a exersat mult cu aparatul, care-si „simte” avionul” va castiga intotdeauna.

          Problemele noastre imediate nu au legatura cu avioanele norvegiene ci cu logistica: piloti – de unde scoatem noi inca 40 si ceva de piloti in doi ani?! Tehnicienii – de unde facem rost de suficienti oameni pentru un numar atat de mare de avioane? Munitia – apai la 49 de aeronave avem nevioie de munitie multa si – sper eu -si ceva mai bogata in sortimente. Bazele aeriene – apai MK abia intra in modernizare, mai are mult pana sa fie gata sa-si primeasca escadrila, cel mai probabil ca aparatele nou achizitionate vor veni tot pe Borcea.

          Resursa este ultima noastra problema, Gripen C vs F 16 A MLU, va depinde de logistica, pilotaj, sisteme AA, radare de la sol, tactica folosita etc.

          Sa nu uitam ca MiG 21 Lancer a ciocanit serios F 16 C/D Block 40 datorita radarului sau si a facut ceva furori cand – datorita modului de folosire – a luat F 15 americane pe nepregatite. MiG 21 Lancer are inca unele avantaje, iar F 16 MLU este mult peste el…

          21
          • exact – pai asta spuneam si eu.
            Nu spun ca Gripen C/D nu este un pic peste F 16 MLU dar avioanele daca se lupta conteaza foarte mult sistemul din spatele fiecarui avion si cat de mult din sistem poti sa castigi in forta ta aeriana. Aici Forta Aeriana a Romaniei nu sta asa prost cum si-ar dori altii.
            Discutiile 1 vs. 1 sunt doar comparatii tehnice si nimic altceva oricand un pilot care zboara 160 de ore bate pe unul care abia se tine in aer cu 40 de ore de zbor chiar daca este pe un avion net superior ceea ce la F 16 vs. Gripen nu e cazul.

            5
            • Noi avem 20 de MIG21, asta înseamnă 10 celule.
              Dacă la fiecare oră decolează câte o celulă și obligă Gripen să decoleze pentru paritate, nici nu trebuie să aibă loc o confruntare.Gripen sunt 4celule asta înseamnă că fiecare celulă trebuie să zboare de 2,5ori mai mult.
              Dacă un MIG21 zboară 2 misiuni pe zi, sau 2ore, un Gripen zboară 5misiuni pe zi, adică 5ore.
              Dacă se menține ritmul timp de o săptămână, fie piloții de Gripen cedează la oboseală, cu șanse mari să facă greșeli (să aterizeze fără să scoată trenul de aterizare de ex.) sau să apară defecțiuni care să scoată de la zbor aparatele.
              Sau tactica favorită a sovieticilor, mergi la rupere, cu 20 aparate pline cu rachete aa și 2celule de f16 pentru atac la sol, bombe ghidate lansate de la înălțime.
              Nu contează performantele aparatelor, contează numărul.
              Care era tactica aviației americane în WW2 când bombarda la Ploiești? Primul val era de vânătoare să angajeze inamicul, valul 2 era vânătoarea care păzea bombardiere, iar valul 3 păzea bombardierele pe drumul de întoarcere. Fiecare val preda ștafeta doar dacă valul următor era în superioritate tactică, altfel rămânea să lupte în continuare.

              8
          • @George
            „Problemele noastre imediate nu au legatura cu avioanele norvegiene ci cu logistica: piloti – de unde scoatem noi inca 40 si ceva de piloti in doi ani?! Tehnicienii – de unde facem rost de suficienti oameni pentru un numar atat de mare de avioane?”
            Simplu. Unde va fi dislocată următoarea escadrilă??? MK???
            Iei piloții și tehnicii și îi trimiți la pregătire.
            Oricum cei de la MK nu sunt străini de F-uri, pentru că au aparținut de Borcea, și sunt oameni care au lucrat și la F-uri. Piloții cunosc F-ul deja, iar spații pentru avioane există.
            F-urile se tot duc la MK, săptămânal, nu asta e problema.
            Problema, după cum a spus și @Red la articolul despre norvegiene, o să fie la escadrila 3, care o să fie la Luna. De abia acolo o să se simtă o criză de personal. Aici ar trebui să se miște repede DMRU si Direcția Învățământ, și să creeze locuri în școli, de la piloți la personal tehnico-ingineresc, care să termine in 2-3 ani și să intre în pâine direct pe F-uri.
            Părerea mea, hâc..

            9
            • As vrea sa fiu atat de optimist ca tine. Din ce stiu eu F-urile din Scandinavia, mare parte, vor ajunge mai intai pe Borcea si dupa aia mai vedem. Pilotii insa nu sunt, va trebui sa tragem tare…
              Vestea buna este insa ca cele 32 de aparate sunt ok si vin insotite, asa cum am sperat, de o cantitate cu totul respectabila de piese de schimb, SDV-uri etc. Resursa relativ mica nu va fi o problema si referiotr la discutia Gripen vs F 16, se pare ca cele norvegiene au integrata racheta IRSI T, nu stiu daca toate.. Asta nu inseamna ca vom cumpara IRIS T ci doar ca la au integrate.
              Vestea mai putin buna s-ar putea referi la la numarul de duble achizitionate, nu foarte multe din pacate, sau nu atatea cat ma sperat noi.

              10
          • Nu putem sa trecem pilotii de pe Mig21 pe F16?Nu ar fi suficienti pilotii de pe Mig21 ca sa avem macar un pilot la fiecare F16?

          • In 3 ani, in cadrul unui program intens, foarte bine gandit, se poate scolariza personalul necesar pilotarii si intretinerii aparatelor F16, daca intregul proces este gandit si pus in aplicare de profesionisti adevarati.

            2
            • Toata lumea vorbeste de operationalizare a unei a 2 a escadrile de F16 pana la fine an 2022.
              Deci, aici va fi concentrarea. Cea de – a treia escadrila va fi operationalizata mai tarziu.
              Inteleg ca prioritatile ar fi
              1.Cumpararea celor 2 escadrile
              2.Oprrationalizarea pe repede inainte a uneia dintre escadrilele suplimentare cumparate.
              Cat despre comparatii, as vrea sa nu uitam 2 chestii spuse de oameni care suntau fost piloti de vanatoare
              1.Dobran-spunea ca Nu mustangul, ca tip de avion a generat rezultatul luptelor aeriene de deasupra Romaniei din 1944, ci numarul
              2Catalin Miclos, actualmente imputernicit la conducerea Bazei 86 spunea intr-un interviu(cred ca pentru Umbrela Strategica) ca, intr-o lupta aeriana din zilele noastre, daca ajungi sa trebuiasca sa te angajezi in dog fight(wvr)inseamna ca ai facut ceva gresit pana acolo

              7
              • Pe lângă cantitate, a contat și performanta tehnica a Mustangului care a fost superior avioanelor IAR-80 și Me109.
                Este o amagire sa punem accentul doar pe cantitate, ignorând însă performanta tehnica a avionului și nivelul de instruire al pilotului.

        • poți uita de sistemul Gripen TIDLS
          Link-16 nu permite rachetelor ARH să primească date țintă de la o altă aeronavă sau, eventual, NASAMS la sol, TIDLS este capabil să facă acest lucru.

          • Nu cred cà Link 16 este problema, ci forma si tratarea informatiei primite.
            Rafale care a tras o MICA „peste umàr” cu succes împotriva unei drone-tintà a primit informatia de la un alt Rafale prin Link 16.

            Prezenta Link 16 la bordul F-16 noastre este foarte importantà.
            Rafale M, în versiunea F1, care nu avea Link 16, a fost handicapat la interventia în Afganistan. În mod curios, absenta lui la bordul lui F-22 si F-35 (fiindcà aveau MADL si nu Link 16) nu a permis utilizarea lor în atacul Libiei, în cadrul actiunii comune NATO.

            6
        • Nu am gasit desi am cautat in ce aspect IRIS-T ar fi superioara AIM-9X, cele doua sunt sensibil egale cu un usor avantaj pt 9X la raza de actiune. IRIS-T este in schimb superior variantelor 9L si 9M care inca mai sunt in serviciu.

          2
  7. Pai pana la aer-aer, noi chiar avem AA. Pana si rusnacul de aici https://www.youtube.com/watch?v=5YbSHSnjvj4 (postat si la PSR Februarie) e cam frustrat de „Romania’s shopping spree” ca are AA, Spike si altele noi.

    Altfel sper sa nu ia prea putine rachete spre deloc si sa le roteasca intre avioane…

    17
    • ArmRo mai are nevoie de SHORAD/VSHORAD noi de prvenienta west. Era un RFI de 28 de systeme SHORAD cele mai mari shanse avandu-le NASAMS 2, pe lista cred ca mai erau MICA, IRIS-T, SPYDER achizitionat de cehi si poate CAMM (NAREW) pe care le-au luat polonezii.
      La VSHORAD era vrb si parca si un RFI, ca ArmRo sa aibe MISTRAL se pare asamblate la Electromagnetica Ploiesti PH.
      Ce va fi vom vedea cu SHORAD/VSHORAD noi-west pt ArmRo dar sigur acum nu le are aceste systeme dar are neaparata nevoie de ele.
      Da super ca ArmRo va avea 48 de F-16 AB MLU Falcon sper toate gata de zbor, dar fara avioane de suprematie aeriana nu cred ca ar fi f ok.
      In conseciinta daca s-ar lua pe aceeas schema ca cele 32 F-16 AB MLU Falcon sh din Norvegia la un pretz maxim de 700 milioane euro cu tva 32 F-15 E Strike Eagle SH sau 32 EF Typhoon sh sau 32 F/A-18 EF Super Hornet sh ar face din FARo si ArmRo niste forte armate care chiar conteaza in zona Europei de est.
      48 de avioane supersonice de lupta multirol este numarul minim de acest tip de avioane cerut Romaniei la aderarea la NATO pt ale sale FARo. Cu atat mai multe avslmr (16 F-16 ex-portugheze+32 F-16 ex-norvegiene+32 avslmr bimotoare=80 = 5 escadrile a cate 16 avslmr/escadrila) cu atat mai bine pt ArmRo, FARo si pt Romania!!!

      6
  8. Butelia ca butelia, dar conteinerul de pe dreapta fuselajului ce e? Contramasuri, ochire? Nu am reusit sa-l identific…

  9. Haz de necaz fac ungurii sa avem noi 49 de f 16 inarmate pana in dinti si nu ne deranjeaza opinia hunilor ?????

    53
  10. Cand pui un italian să spună măgar, el spune maghiar…

    45
  11. Bun noul Sidewinder, mi-ar placea insa sa vad multe AMRAAM-uri (sau de ce nu Meteor) si un AEW&C in spate, preferabil Global Eye

    Oricum, cu Patriot pe langa Turda e posibil ca Gripen-urile alea sa fie doborate imediat dupa ce decoleaza de pe Kecsemet si pleaca spre granita…

    Citesc de ceva vreme forumul maghiar pentru entertainment. Sunt cativa acolo care ne urasc din suflet.

    Discuta planuri de curatire etnica a Transilvaniei pe care o vor prelua la urmatoarea mare re-asezare strategica a putetilor in Europa, adica cand ne vor invada pe noi rusii.

    Fac calcule sa vada cand va scadea suficient de mult numarul romanilor din zona pentru a putea prelua mai usor teritoriul, cum o sa decadem economic in viitorul apropiat, cat de prosti, tigani si mizerabili suntem, cum ungurii au dezvoltat toata zona si toti s-au intors impotriva lor, cat de praf e armata romana. Au credinta nestramutata ca regatul material unguresc erata tatza de matza si nimic comparabil nu mai exista si ca intr-o zi va fi reinstaurat in granitele medievale…de fapt gandesc foarte mult in termeni medievali

    Poreclele sunt simpatice, ne zic Mordor sau Romulani.

    In general sunt foarte ignoranti si prost informati. A aparut la un moment dat cineva care posta si s-a prezentat ca fiind din familie mixta si ca e patriot roman pentru ca Romania e tara lui chiar daca este si maghiar. Mama ce i-au facut, din tradator nu l-au scos si l-au banat pentru opinii. Omu le explica frumos, respectuos ca bat campii rau si era impaciuitor.

    ce m-a socat acolo este ca, fiind un echivalent al site-ului acesta, ma asteptam sa vad si opinii moderate, sa fie mai echilibrata situatia insa nu am vazut mai deloc ceva de genul acesta, toti o dau inainte cu Ungaria medievala, curatirea etnica a romanilor din Transilvania si dezintegrarea Romaniei prin impartirea acesteia intre ei, Moldova/Ucraina sau Rusia si Bulgaria.

    Desi ma amuz de prostiile pe care le debiteaza, imi lasa un gust amar uneori lectura site-ului pentru ca am prieteni maghiari …

    79
    • Si aici se practica cenzura…, Dar hai sa nu mai scormon.

      2
    • hai ca o dai in ciunga rau de tot..chiar aici pe RM se deraiaza frecvent si foarte abject cind vine vb de tara vecina si „pretina”. N´au inventat maghiarii extremismul si ura viscerala, nici proto nationalismu´.
      Am asistat la o „discutie” haioasa cind se inflamase patriotismul in posmagu mioritic si explica in absoluta necunostinta de cauza cum da iefu cu gripanu de pamint dar a intervenit cineva si a explicat destul de rabdator ca niciunul nu face fata urssului dar ideea e ca se ridica toti la o adica si se schimba situatia. Si da, are si Emerica si UiE destul leverage sa´i tina pe toti in banca lor cu fata la tabla. Deci intrebarea este daca s complementare la o adica: F16 anticaromiat si Grippen cu nr de Suedia.

      5
      • Totusi aici mai sunt si destui care pledeaza pentru reconciliere si abandonarea pozitiilor incrancenate, adverse. Dincolo nu vezi asa ceva, sunt doar cativa tipi mai cerebrali care spun ca nu este sanatos sa ne subestimeze. Atat. In rest ne ureaza numai de bine.

        26
      • Eu zic sa citesti intai forumul respectiv cum l-am citit eu, zi de zi, si abia dupa aia sa faci comparatii.

        Mai sunt si aici cuvinte grele si mai ales mistocareala la adresa vecinilor maghiari dar nu am vazut sa se discute de purificare etnica (cu planurile aferete), sclavageala maghiarilor din Romania si alte astfel de vise medievale…da sunt si la noi legionari, ceausisti, antonesti dar nu se compara discutiile cu ce este acolo.

        Cat despre cenzura, nu vad de ce ar fi suportati trolii putinisti si altii asemenea. Eu am scris deseori aici in contra articolului unde comentam si nu m-a banat nimeni. Asa ca mai usor cu comparatiile pe scari, fa-le cand esti informat suficient.

        51
        • ideea este ca la cum sunt educati si ce idei au, ar face din nou ce au facut in 1940 si inainte, in Ardeal, daca li s-ar da mana libera.

          53
          • Felicitari domnule Marius!

            iBne punctat, ati luat pulsul perfect,sintéti informat la zi.

            Trebuie supravegheati atent si dejucate, demascatei actiunile lor inainte de a lovi!

            8
        • habar n´am despre ce forum vorbesti si nici nu ma pronunt la cum iti pierzi timpul. Ramin la parerea mea: F16 vs Grippen e comparabil doar din perspectiva unei achizitii. In momentul de fata avem noroc cu Polonia ca ar asigura un nr de fightere si vreau sa sper ca exista o conditie clara: vor ridica toti cam tot ce pot, de la baltica pina la marea neagra. C´asa´i in nato. East side storyuri d´astea vadimiste sunt paguboase si nu prea´si au rostul. dar zic sa´l asteptam pe habarnila sa se trezeasca si´ti va tine isonu´cu „bo$$gorii”( a propo admini nu l´a dilit nimeni niciodata pe tema asta ;(( )
          PS-@coyote, ma bag la un film sa ma scuzi daca te dezamagesc.

          2
          • Vezi ca scrie in articol, fotografiile au fost luate de pe un forum unguresc, despre acela vorbesc.

            Inteleg ca habar n-ai despre ce e vorba, te-ai bagat si tu asa in discutie sa arunci o vorba. Asa ca nu mai arunca cu acuzatii aiurea de vadimism.

            Revenind la F-16, tinand cont ca polonezii au 48 de F-16 C/D, noi cu 49 de F-16 A/B suntem pe aproape dintr-un foc. Sigur, ei mai au si Mig-29 si Su-22 iar noi ceva MIG-21 dar toate avioane de linia a doua, probabil fara utilitate intr-un razboi real, poate doar ca sa faca diversiune pe ici pe colo.

            Dar uite ca in cativa ani ajungem aproape de nivelul lor.

            31
            • În câțiva ani, noi o sa avem operaționale cele 32 de aparate F16, casam Mig21 iar polonezii operationalizeaza cele 34 aparate F35 și casează Mig29 și Su22, rămânând cu 48 aparate F16, C/D, block 52+ și 34 aparate F35.Opinia mea este ca nu suntem aproape de polonezi, ca și capacitate de lupta aeriana.

              23
          • Ok, daca chiar vreti va spun.
            De saptamana trecuta, tot ce scriu trece prin verificare, fiindca i-am atras cuiva atentia ca este badaranism sa scrie ca ungurii merita una dupa ceafa si un sut in cur, si lipsa de respect daca nu stie diferenta dintre maghiari si secui. Cum a raspuns respectivul nu conteaza, cert e ca de atunci postarile mele apar cu intarziere (nu era cazul inainte), iar cateva nu au aparut deloc. Atat si nici nu trebuie imflamata treaba, dar se practica.
            Btw, nu sunt nici ungur, nici secui.

            14
            • Haide, termin-o!
              Comentariile tale „in asteptare” sunt acolo din cauza altei situatii mai vechi, nici o legatura. Si nu esti singurul cu patalama din asta, n-ai nimic special. Comentariile iti apar cand le vede un admin si decide daca sunt in ordine. Atat.
              Si nu-l face pe WW…”respectivul”…ca nu mai pupi tu deloc pe aici, ti-o garantez!

              PS- nu vei raspunde la acest comentariu.

              26
        • La ei este vorba de mentalitate si de cum gandesc. Nu ca ar putea acum sa faca asta, dar fereasca Dumnezeu sa ajungem la mana lor, ca genocid o sa scrie pe noi. Si da, e fezabil…..chiar cred ca daca intra rusii peste noi si ei prind ocazia, vor schimba taberele sa puna mana iarasi pe Transilvania. Parerea mea!

          Sunt prea ligavi si sovini sa nu o faca. Ei inca gandesca ca la 1900.

          9
      • Garcea,tocmai faptul ca aces site ti-a publicat prostiile este dovada ca nu poti sa-l compari cu cel maghiar.Ce spui tu este ca si cum cineva ti-a omorat familia iar tu incerci sa gasesti o justificare zicand,pai stiti ,sa nu-i judecam prea aspru,si noi am scos limba la el !
        Tu iti dai seama ca ei vorbeau de epurare etnica iar tu zici ca e normal pt ca si noi am vb aici de un Grippen ce a cazut?

        21
        • da ma, picura moralina din comentariu tau, chiar, cum iti calibrezi detectoru´de prostie? te uiti in oglinda?
          si ca sa te linistesc, este o mare exceptie ca mi se aproba comentariile. Pentru care le multumesc muult de tot adminilor, recunostinta vecinica ;o))

    • F interesant despre unguri, desi ardelean nu stiu decat „nem tudom”, tot de la ei invatat. Spre deosebire, in scoala la noi istoria se invata intr-un stil foarte, f, f, „corect politic” ! Mai ales ore f putine, spre deloc.
      Interesanta si inchirierea de Gripen-uri, ei care aveau mai multe Mig29, fiind mai de incredere. Acum sug la 3 tate : UE, Moskva si Pekin. Se pare ca recupereaza mai ales la tancuri si artilerie blindata.

      11
    • radem noi de pechinezi, dar astia stapanesc backdoor in caz ca avem probleme. Nu stiu daca NATO are drept de trecere implicit sau daca trebuie acordul lor.

      8
      • Si de asta probabil vor sa faca Autostrada celor trei mari.
        https://www.zf.ro/auto/initiativa-celor-trei-mari-pe-unde-ar-putea-trece-via-carpatica-unul-19647719

        Ajutoarele vor veni de la sud, prin Mediterana, apoi terestru pe la greci si bulgari.
        Si aerian pe ruta polonia Ucraina in cel mai rau caz…

        Teoretic pot refuza acces NATO, dar nu ii vad bine dupa aceea…

        14
        • Da,autostrazi,cai ferate,facute si modernizate dupa necesitatile NATO.
          Nici o tara NATO nu poate refuza tranzitul ori stationarea altor contingente aliate,toate astea sant stipulate in tratatele de aderare.
          Insa problema este ca trebuie sa informezi tara pe care trebuie sa o traversezi si degeaba au pornit ca vantul aliatii spre E,pana vin aprobarile din tara tranzitata,e posibil sa astepte la granita si cateva ore.
          Se lucreaza la asta.
          In curand,o unitate italiana care vine in sprijinul Ro va fi asteptata la granita de politia maghiara,care-i elibereaza drumul si o insoteste pana la granita cu Ro.

          6
          • Fix lamuriri de genul cautam, ce si cum ar avea voie sa taraganeze/sa interzica la tranzit de intariri spre alt aliat NATO. E bine ca tratatul s-a gandit la situatie. Dar sa zicem ca aprobarile intarzie, pare-se intentionat, cum ar putea sa impiedice sa treaca 2-3 escadrile mai puternice decat ce au ei? Sau niste convoaie care la fel ar depasi dotarea lor. Si asta fara sa pice prost ca au sabotat sprijinul unui aliat. Ca una e sa iti interzica Franta sa treci, alta Ungaria.

            6
    • dintre unu care-si ia o masina SH de afara si face treaba zilnica cu ea si altul care o ia liZing la tzipla dar o tine in parcare ca nu are bani sa se dea cu ea, care e cocalar?

      16
    • Ei sunt in situatia in care am fi fost noi daca se termina ww1 in 2017 si ramaneam doar cu Moldova. E greu de inghitit galusca, chiar si dupa 100 de ani.

      4
      • Vorbesti aiurea. Nu este comparabila situatia pentru ca romanii aveau larga majoritate in Ardeal si au avut si in toate teritoriile UNITE!!!! nu alipite, ocupate, etc. EI aveau minoritati in teritoriile pe care le detineau. Mai este o chestie pe care se fac ca nu pricep. Toate miscarile nationale nu faceau nimic daca situatia militara era alta! Dar noi am ocupat budapesta si deci ce vroiam sa ne ducem peste carpati inapoi? Situatia se va repeta for ever pt ca sunt soldati slabi. Fara a fi tendentios stiu f bine situatia ca am si stat in ungaria cativa ani.

        12
    • Eu zic ca mai bine sa ne batjocoreasca si sa ne subestimeze. Asa vor avea parte de un soc si mai mare in caz de photay.

      25
      • Inainte de asta vor avea un soc in viitorul apropiat ani cand vor constata atunci cand vin in concediu prin secuime ca secuii vorbesc romaneste iar concediul a devenit cam scump pentru buzunarul lor :)…oricum deja cand intri dinspre vest in tara nu mai ai senzatia ca civilizatia si prosperitatea se opreste la granita, au contraire…si decalajul va tot creste in favoarea noastra…atunci va fi cu adevarat greu de inghitit…

        43
    • Ești amabil sa postezi acel sit sa vedem de ce este vorba?Mulțumesc.

      4
        • Foarte inresanta perspectiva celor de pe forumul respectiv! E fantastic cum se imbata unii pe altii cu apa chioara in loc de palinca 🙂

          9
          • Haios este ca Patriot este considerat un sistem AA slabut, relativ usor de scos din joc, pe cand NASAMSul lor este foarte periculos. S-au pus insa toti de acord ca HIMARSul este periculos si se gandesc sa cumpere niscai sisteme C-RAM si, citez: „sute de drone”…:)
            ATACAMSul de asemenea le da fiori reci.

            Inca nu au inteles ca sistemele C RAM sunt bune prin Gaza si Libanul de Sud, prin A-stan, pe acolo unde inamicul arunca cu cateva rachete, unele mesterite prin garaje, dar un sistem C RAM nu prea are sanse in fata unei salve de zeci(multe zeci) de rachete tactice profesionale.

            17
            • Ce mai baietii sunt haiosi tare la ce analize fac. Si-au intins simtul umorului la maxim cu romulanii, tiganii si Mordor ca mai mult de atat nu pot in schimb sunt mai hazlii decat concurentii de la iUmor unde cam 1 din 10 starneste rasete nefortate.

              8
            • E o chestie cu privitul la răsărit,unde e mereu Mordor.Englezii vedeau francezii ,ăștia vedeau germanii.Ungurii ne vad pe noi,noi pe rusi,rusii pe chinezi.Chinezii pe americani.

              Patriot e un sistem limitat,obiectiv vorbind.Iar Himars cu cata muniție avem mai are loc de mai mult.

              Fiecare vede subiectiv ce are în ograda.Noi tindem sa vedem slăbiciunile ruse și punctele tari ale sculelor americane.E bine sa privim asa,însă doar dacă privim și invers.
              Altfel tragem concluzia ca doar rachetele noastre muta dealul din loc.

              10
              • Ei daca ei cu 44 de tancuri cuceresc Transilvania si noi cu munitia Himars pe care o avem nivelam Budapesta. Iar Patriotul nu cred ca este mai limitat decar aviatia lor cu 12 sau 14 avioane.

                3
                • Este sarcina regimurilor de apărare aeriană să stopeze operațiunile aeriene inamice în secolul XXI.
                  Patriot este un sistem foarte bun, dar împotriva altor amenințări la o vârstă diferită.
                  NASAMS, pe de altă parte, este mai flexibil pe un câmp de luptă modern, permițându-i să limiteze mai eficient orice operațiuni aeriene ale inamicului.

                  Nici Patriotul nu poate vedea prin munții Carpaților dacă este așezat la est de ei în direcția rușilor.

                  • Asa cum am spus sunteti haiosi 🙂 .
                    Patriotul „romanesc” este PDA 8 acelasi model (cel mai nou) cumparat si de polonezi, suedezi si de elvetieni. Asadar astia, ca si restul detinatorilor de Patriot, nu au aflat inca cum ca NASAMS este superior Patriot, pai n-ar fi bine sa le scrii o scrisore, sa-i luminezi si ei un pic?!

                    Carpatii, ei bine Romania va detine sapte sisteme, ne-om face pomana si vom tine unul si dincolo de Carpati, pe partea de Vest. Plus de asta Patriot este un sistem mobil, montat pe camioane, cat sa dureze sa-l plimbi de est la vest?

                    Confunzi merele cu perele, Patriot este un sistem anti-aerian cu raza lunga si anti-balistic, NASAMS este un sistem cu raza medie (SHORAD). Cele doua sisteme nu sunt comparabile direct ci complementare…

                    Cine isi permite le cumpara pe ambele, plus alte sisteme AA cu raza scurta si foarte scurta, cine nu isi permite Patriot cumpara doar NASAMS si spera la ce-i mai bine.

                    17
                    • E ciudat sa compari AIM 9X/9X2 si AIM-120 C7 cu PAC-2 (GEM-T) si PAC-3 sunt cu totul altceva si la radare la fel, plus radarul de la Deveselul care cred ca e suficient de bun sa afle tot ce intra in Romania. Nasams este un avion la sol cu radar mai bun si cu posibilități bune de dezvoltare in special AMRAAM ER. Sunt complet diferite nu ai ce compara.

                      3
                    • @Clau.
                      Radarul de la Deveselu ..are marele merit , ca nu functioneza singur.
                      E integrat in marea retea a sistemului Aegis , asta e marele avantaj.
                      Asta pe langa performanta sistemului.

                      2
                  • Bateriile Patriot sunt orientate in functie de amenintari. Nu stau intepenite intr-o anumita directie. Sigur ca acum sunt orientate spre rusi, acolo sunt amenintarile cele mai probabile. Ungaria nu este vazuta ca un potential adversar oricat ne-am injura noi pe forumuri.

                    8
                  • Astea-s discutii , din categoria , vorbim discutii.
                    Ptr cercetarea spatiului aerian , se folosesc alte radare , pe categorii de distanta , altitudini.
                    Nu exista radar eficace ptr toate categoriile de tinte , viteze , altitudini.
                    Sistemul de aparare antiaeriana e un sistem complex , in care caracteristicile unui sistem , reprezinta doar o mica parte.
                    Patriotul are caracteristici inaccesibile Nasams.
                    Cu toate , ca ptr a mentine anumite caracteristici , a trebuit sa sacrifice altele.
                    Sunt radare , cat sa descopere/discrimineze ..si sisteme aa in armata romana , pe palierul acoperit de nasams.
                    Multe din ele cu rezultate vazute la tv.
                    Nu mai compara mere cu pere.

                    3
                    • Mai trebuie comparat THHAD cu Stinger si e gata analiza. Incredibil cit de mulți confunda sistemele rolul lor ce pot face si ce nu.

                      1
                  • Foarte urat vorbiti despre noi pe forumul vostru… pai nu era vorba ca suntem vecini buni (avem tratate de buna vecinatate semnate) suntem aliati in NATO si concetateni in Uniunea Europeană asa ca domnule GuidoKursansa va fie rusine .. si mare pacat de unguroaicele alea frumoase ale voastre ?

                    4
        • Si al doilea thread:
          https://forum.htka.hu/threads/roman-haderofejlesztesi-program-2025.1839/page-62
          unde au inceput sa discute articolul de fata

          4
    • Lasa mi te rog și mie link-ul de la forumul unguresc. Ma ai făcut curios.

      1
    • Să – ți spun un secret:
      Există o profeție de la baba Vanga care spune că ungurii cuceresc Transilvania. Însă dacă o fac, atunci în maxim 2ani după cucerire, Ungaria dispare ca stat și ungurii din istorie. Este examenul lor de credință.

      5
    • Nu există niciun lider militar în lumea occidentală care să lanseze orice operațiuni aeriene atâta timp cât o amenințare oylan este activă ca creierul Patrion SAM. adică nimeni nu e atât de prost încât să-l înnebunească ca pe un copil.
      Declarațiile tale dovedesc doar ignoranța ta

      • @GuidoKursan

        M-a pus dracu să citesc și eu forumul asta al vostru, făcut celebru de Ro Mil.

        Atâta prostie pe metru pătrat n-am mai văzut de mult.

        Comentarii stupide, de oameni cu IQ<70. Știi cum se spune în România? "Prostul nu e prost destul dacă nu e și fudul!" La fel și pe acel forum: aroganță și prostie. Vorbesc despre ei înșiși de parcă ar fi cel puțin Turcia sau altă putere regională. Dar adevărul e că Hu e o țară neînsemnată în balanța puterii din regiune. Nici Polonia sau Romania nu sunt Turcia, dar sunt in altă liga.

        2
    • Știu că Patriotul a fost primit de la proprietar de țară împotriva rușilor.

      • Tu cu siguranța ești ungur – folosești translate ca sa scrii … Mi se pare trist ca vedeți in romani niște dușmani , având in vedere ca România a ajutat Ungaria când a avut nevoie . Voi va credeți frați cu austriecii datorită unui trecut in care ați colaborat . Dar voi aveți impresia ca austriecii va considera frați , in condițiile in care ei se considera superiori și germanilor ??? Nu e mai bine sa căutam prieteni in vecini decât sa ii vedem ca și dușmani ???

        4
        • No I am not.
          If you have any problem with that, I just want talk to you on your native language.
          You are a lost soul, mate.

        • Nu cred că noi considerăm pe austrieci sau pe germani frații maghiarilor
          Arată-mi o sursă pentru asta, te rog

          • prietene daca urmaresti site-ul asta ai sa sti ca noi vorbim foarte putin de ungaria, bulgaria sau alti vecini. singura noastra grija sunt actiune rusiei la granita cu noi si politicieni nostri
            daca voi in ungaria o ardeti cu prostii de la 1900 e dezamagitor avand in vedere ca avem in general o parere buna de poporul maghiar

            in noi puteti avea un aliat sau un dusman voi decideti cum o sa fie

            13
  12. Și când te gândești că pe unul dintre primii instructori români de F 16 ,dacă nu chiar primul,îl cheamă Miclos

    15
  13. Ciociolandia in delir si ne asteapta cu pumnalul pregatit pt a reconstrui ” incisoárea popoarelor”!

    Noi din pacate ne facem ca nu observam……si la 80 de ani ,i-au arma-n mana pt a razbuna asasinarea miseleasca lui Mihai Viteazul….

    Ce cauta astia in formatul B 9…

    Ps.De ce sa irosim „Patriot” pe un avión? !
    O másura adecvata /proporcionata este disyrugerea bazei militare de unde ridíca aviónul…

    11
  14. Nu știu ce să spun despre vecinii noștri și capabilitatile lor militare ,dar știu un lucru …. Câinele latră ursu merge ! Hai sa fim precum ursul din poveste și să ne vedem mai departe de înzestrarea noastră (să-i lăsăm pe vecinii noștri să ne subestimeze….e bine așa , să-i lăsăm în prostia lor) Avem nevoie de avioane și aici (deocamdată) F16mlu e bun la casa omului; chiar și cu o vechime mai mare decât speram noi …sunt bun venite ….! Hai mai departe MAPN, golurile in înzestrare sunt incă uriașe și avem nevoi multe …. Spre sa punem piciorul pe accelerație in ce privește înzestrarea ,că de nu , iar ne prinde în ofsaid …vremurile astea tulburi !

    15
    • Sa-I lasam. …psi nu ne lasa ei…
      si daca insista sa le dam ceaa ce doresc, …

      Daca esti vegetarian,(pacifist) lúpul (porcul iredentist)tot te mananca

      4
  15. Mi se pare mie sau imaginile aduc mai degraba a artwork decat a fotografii?

    1
  16. A propos de maghiari… de cand e lumea si pamantul ne ciorovaim, insa, cand e groasa, facem echipa buna impreuna intre straini. Vorbesc din experienta. Ambele popoare au jigodiile lor, insa oamenii de bine stiu sa se poarte unii cu altii.

    30
    • Problema este ca nu vorbim de o mana de iredentisti dementi, vorbim de o POLÍTICA DE STAT FATISA, MARSAVA IREDENTISTA dusa prin orice mijloace si in orice imprejurare impotriva íntegritati Romaniei

      Cand am facut echipa buna????!!!?

      Ah , da , cand la-au asasinat pe Mihai,Closca , Avram Iancu…..
      Tom Lantos si época ánilo 90
      in prezent…

      Poate dupa ce am vizitat Buda ,eliminand guvernul comunist….Trebuie vizitatii de aliatul strategic si anihilat económic, polític si militar!

      10
      • Ei hai sa nu exageram daca dau ei cu bata in balta nu trebuie s-o facem si noi. Pe Mihai nu l-au omorat ungurii ci mercenarii valoni la ordinul lui George Basta general italian in solda habsburgilor, pe Horea, Closca si Crisan oficialii hsbsburgi dupa ce au fost tradati inclusiv de rude apropiate, Iancu saracul a bolunzit pe fondul promisiunilor nerespectate de aceeasi habsburgi. Mai nimerite erau exemple ca Marisel, Ip, Traznea, cca 40000 de tarani romani ucisi de garzile maghiare si secuiesti in 1848 si mai sunt.

        15
  17. Salut!
    In primul rind vreau sa le multumesc americanilor pt. donatia pe care au facut-o. Un Hercules C-130 H primit ieri gratuit de la americani. Acum aveam 6. La multi ani si cit mai multe (gratis, evident ???). In al doilea rind e foarte bine ca vom avea inca doua escadrile. Banuiesc ca una la Cimpia Turzii si cealalta la MK. Sunt deja in modernizari.
    Sper sa aloce cit mai multi bani pt. orele de zbor, pregatirea tehnicienilor etc.

    22
    • Din pacate n-avm 6 C 130 Hercules, cel putin un „B” a fost tare de mult facut bucati pentru piese. Maximum-maximorum 5 bucati: 3xB si 2xC.

      5
      • Din pacate. E bine ca am ales F16 si nu Grippen. Nu ca F-ul e mai bun. E mai bun la capitolul logistica. Iar razboaiele sunt cistigate de logistica. Iar uncle sam iti aduce tot ce vrei. Si repede!

        18
  18. E simplu.
    La ei 12 Grippen.
    La noi in curand 48 F-16
    Cand aveam doar 16 nu comentau ca-s vechi.
    E doar invidie. Copilareasca.

    36
    • 17F16+32F16=49F16

      11
    • Cred cea mai buna utilizarea Sniper Advanced Targeting Pod cu AIM-9X2 Sidewinder si AMRAAM C7 si D cu radarul AN/ASQ-236 „Dragon’s Eye mărește mult posibilității avioanelor fără sa faci nimic. Cel puțin pana la următorul upgrade.

    • Nu contează ca sunt vechi eu vad lupta ceva de genul un radar sol oferă poziția avionului inamic unui F16 , F16 folosește Sniper Advanced Targeting Pod ptr. încadrare si lansează AIM-9X2 Sidewinder sau un F16 folosește radarul sau Siper in mod activ ptr. cercetare apoi pleacă da date altor F16 care fac încadrarea si lăsarea. Sau alta situație radar aeropurtat, drona, radar mobil, Mai important sa poți încadra ținta fără ca adversarul sa știe decât un radar cu bătaie mare dar activ care când ii dai drumul știu toți.
      Poți folosi si un radar contra baterie ptr. cercetare sau viitoarele radare Nasams o lupta in rețea așa vad eu un război modern.

      2
  19. Unele persoane lamenteaza faptul ca Romania nu a cumparat avioane Saab , in locul ” vechiturilor” americane.
    Ce aceste persoane ignora , nu inteleg , sunt ignoranti , sau o combinatie , sunt cateva elemente
    Cruciale :

    NU EXISTA PE PIATA AVIOANE SAAB SECOND HAND. TREBUIESC CUMPARATE , NOI.
    Nimeni nu mentioneaza pretul unui Avion Saab , nou , cu pachetul de asistenta tehnica , piece schimb, armament , munitie , etc.

    Suedezii au o traditie. Ei produc armament , in primul rand , ptr nevoile interne , cu caracteristicile , doctrina , si geografia Suediei , ptr a apara Suedia. Vanzarea lor pe piata externa, este ceva secundar.

    Romania abia are fonduri ptr avioane la mana a doua si a treia. Nu are fonduri ptr avioane noi. Franceze , suedeze sau eurofighters.

    Singurul aspect de superioritate tehnica pe care o stiu ( sunt un amator, nu expert ), al aparatului sudez fata de cel american, este o viteza de ascensiune mai mare.

    In schimb , F16 compenseaza asta prin autonomie, payload , loitering time ( timp deasupra tintei) , etc.
    In plus , in opinia mea, Familia F16 este conceputa ptr a fi flexibila, modificarilor , si/sau up grade.

    In opinia mea, decidentii romani , in mod surprinzator , au ales tipul de avion ptr nevoile si bugetul Romaniei, corect.

    Cat despre vecinii ungari….

    Noi ar trebui sa nu fim atrasi in aceadta capcana de nivel licean.

    Romania , din punct de vedere militar ar trebui sa se uite , sa compare , si sa intre in asemenea tit for tat, cu polonezii. Nu cu ungurii.
    In felul acesta , Romania ar progresa mai repede si mai sus , in domeniul apararii.
    In estul europei, Polonia este tara care trebuie emulata.
    Ungurii , nu fac glume despre tehnica de lupta poloneza.

    Sanatate.

    35
  20. De mai mult timp sunt folosite rachetele AIM-9X. Au aparut in poze inca de prin octombrie:

    https://www.facebook.com/153682461447815/photos/pb.100069060975241.-2207520000../2123006881182020/?type=3

    sau aici https://youtu.be/oUiJpzh2tlc?t=30

    Si de 1 Decembrie unele F-16 le aveau montate: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=206278335017531&set=pb.100069060975241.-2207520000..&type=3

    5
  21. Da, il stiu, cateodata mai intru sa vad ce ineptii mai debiteaza, unele sunt haioase rau?? Au si ei tampitii lor, si nu putini! Mai greu cu traducerea din maghiara nicidecum exacta, dar suficienta ca sa-ti dai seama cat ne urasc.

    12
  22. Let me guess… forumu’ era htka.hu ala al carui link l-am pus ieri la PSR ? :))) Bestelesc a paguba ungurii fiindca stiu ca niciodata n-or sa mai faca ei legea in Ardeal.

    9
  23. Se pare ca Mos Nicolae ne mai pregateste o surpriza.
    https://m.defenseromania.ro/ambasadoarea-frantei-contractul-privind-achizitia-de-corvete-pentru-inzestrarea-armatei-romane-este-aproape-finalizat_614227.html
    Sa nu uitam ca pesedeii nu au fost de acord cu corvetele olandeze – incredintare directa. Acum contractul era aproape terminat: 2021 – 2016 = 5. 5 ani pierduti degeaba si cu o rusie din ce in ce mai agresiva. Sper sa-l semneze cit mai repede.

    11
    • Poate se intampla minunea si semneaza de Craciun!?Daca vor face asta inchin un pahar de vin fiert in cinstea lor! Ca prea mult au lalait-o!?

      4
    • Nu stiu, chestia asta a luat-o razna absolut! Media il cita pe Manole cu vre-o saptamana in urma ca, Contractul a fost trimis la MAPN semnat de NG si subcontractorii romani. Ieri a inceput sa scrieparte a medie romanesti ca de fapt NG nu a trimis nimic semnat si ca vor sa se retraga.
      Iar azi ia atitudine ambasadoarea fanceza si declara ca, Contractul este aproape semnat si problemele tehnice se vor negocia cat de curand, adaugand ca ambele guverne urmaresc indeaproape semnarea lui! Ei bine, asta este declaratia Ambasadorului Francez si nu cu mult in urma a fost si declaratia MAPN.
      Ce ma uimeste pe mine, este ca niste publicatii cu titulatura sau pretentii in domeniu militar (Defensenews.ro – articol inclusiv bazat pe Gandul si altele) au sarit la beregata ca au informatii bestiale si totul s-a prabusit.
      Insa iata a sarit si ambasadorul francez la beregata si zice ca de fapt Contractul e sustinut de guverne si v-a fi semnat!
      Daca e asa, media care a promovat informatiile generatoare de dureri de cap a comunitatii Rumaniamilitary.ro si ar trebui sa se gandeasca mai bine in viitor la ce publica… Ca altfel …
      Pe de alta parte nu prea inteleg specificarea MAPN ca preturile nu pot fi marite de-a lungul contractului. Pana la urma vorbim de un contract pe 7 ani, efectiv in ce priveste achizitia de materii prime prin subcontractori pe urmatorii 5 ani si livrarea lor catre procesatori (ciclul achizitie/productie/livrare pentru fiecare piesa ce urmeaza a fi instalata pe cele 7 nave), prelucrarea materiilor prime si livrarea lor, prelucrarea produselor complexe si livrarea lor, integrarea tuturor produselor si livrarea lor, logistica si suportul adiacent, costurile cu livrarea/pregatirea/operationalizarea si mentenanta pe perioadele specificate samd
      Ce ar trebi sa faca furnizori de tabla – sa „build up” munti de minereuri si produse adiacente pentru a produce tabla (de exemplu) in urmatorii 5 ani ca sa faca fata stipularii?
      Sa fim seriosi – in ultimii 5 ani preturile la materii prime au avut o evolutie dinamica, dar mai ales in sus. In momentul asta inflatia (ca rezultat al dinamicii negative) are un efect dezastrous pentru foarte multe tari – multe!
      Ca sa intelegeti despre ce vorbesc, eu unul am executat in ultimii 10 ani proiecte de vre-o 100 mil de dolari in US. Ca angajat la compania unde lucrez, am avut onoarea sa lucrez pentru companii private, guvernele statale si guvernul USA si in absolut nici-unul din proiecte nu am avut clauze de genul asta ci, daca au fost modificari in ce prieste preturile, au fost exprimate legal, negociate si acceptate de entitati!
      Pana la urma preturiile la materiile prime sunt stabilite pe piata, la un moment dat cineva v-a plati mai mult de cat preconizezi tu si e o dinamica complexa.
      Asa ca, daca cumva MAPN a cerut un pret fix si fara modificare pe 7 ani … a gresit!
      Altfel, sper sa ne misca pe repede inainte si sa nu mai suferim de tot felul de atcuri de cord!

      7
      • Ce imi place mie e ca se vaita unii prin presa ca unii nu citesc toate randurile la contract si dupa il vor modificat ,si ii acuza pe ailati ca sunt tepari nu ei

        1
      • Mapn a facut licitatie in care a castigat cel ma mic pret,ca o conditie principala acum se dovedeste ca acel pret nu era viabil economic si a fost oferit doar pt a castiga, pt ca stiau ca damen nu va oferi mai putin ,si acum vor ce, sa acoperim noi din buzunar pierderile lor asumate la prezentarea ofertei

        5
        • Pai nu asa trebuia sa decurga licitatia.
          Bugetul de 1.6mrd a fost aprobat in Parlament. Ei ar fi trebuit sa ceara pt cei 1.6mrd ofertele cele mai bune dpdv tehnic, dar care sa contina cel putin a, b, c, d, etc. Atat! Apoi sa decida pe baza ofertelor tehnice, nu a banilor. Parerea mea ..

          • Numai rascoliti rahatu ca il rascoliti degeaba, daca nu se lasa cu condamnari,pt aia care au organizat licitatia.iar topicul asta a fost discutat si rasdiscutat aici si tot in situatia asta suntem
            NG daca va face corvetele noastre o va face cu ajutor financiar major de la statul francez,si ne ard dupa aia la capitol inzestrarea corvetelor si fregatelor ,daca ai nostrii nu stiu sa negocieze cum a zis Nicolae pe la alta postare pe aici, sau cu ajutor de la ai nostri pt SNC insa trebuie ai nostrii sa o faca fara sa se trezeasca ca incalca conditiile licitatiei si iar e blocat proiectul de Damen in justitie.
            ambele variante sunt putin probabile

  24. Inarmate cu AIM-9X2 Sidewinder varianta Block II? Fara AIM-7 Sparrow si AIM-120 AMRAAM, e foarte modest armament si „short-range”. Insa, ma-i bine dacat dumai cu 20mm M61A-1 Vulcan cannon.

    4
    • Ce sa faca Romania cu AIM-7 Sparrow? RoAF a achizitionat AIM-9M/X2 si AIM-120 AMRAAM C7.

      15
    • AIM-9M/X2 sistemul de ghidare Infraroșu homing (majoritatea modelelor) Homing radar semi-activ (AIM-9C). AIM-120 AMRAAM C7 sistemul de ghidare ghidare inerțială, radar activ terminal homing si C7 include îmbunătățiri ale gamei, rezistenței la bruiaj electronic și ghidării rachetelor. Deci ai 2 rachete de top cu 2 sisteme de ghidare diferite ambele pot fii folosite de NASAMS . AIM-7 Sparrow este ca sistem de ghidare un AIM-120 AMRAAM C7 si este eliminat treptat în aplicațiile de aviație în favoarea mai avansate AIM-120 AMRAAM.
      Deci tu spui sa luam ceva mai vechi si mai prost sau sa avem rachete 2 care fac același lucru. Cireașa este NASAMS care pot folosi ambele rachete AIM-9M/X2 si AIM-120 AMRAAM C7.

      9
  25. @ George GMT

    Cineva mai sus , a mentionat cuvantul ” corvete”.

    Recent am citit o declaratie a unui purtator de cuvant , al MApN , precum ca francezii , de la Naval Group au fost ” no call , no show” , ptr a pune ultima pecete si semnatura pe contrsctul efemerelor corvete.
    De fapt , eu incep sa cred , ca francezii/Naval Group/ corvete , este de fapt un basm. O legenda urbana. O fantezie.

    Sincer sa spun, eu am inceput sa am suspiciuni, cand , francezii au venit cu contra oferta de numai 1,2 miliarde euro ptr contract ptr a surclasa olandezii de la Damen , care daca nu ma insel, cerusera, 1,6 miliarde euro.
    Ce fac francezii cu Romania, in aceasta situatie , americanii numesc : ” bait and switch „( momeste/agata , schimba conditiile contractului.).

    De cand atasatul francez la Bucuresti , a propus familiei regale sa mute tezaurul Romaniei, la Moscova , si nu la Londra , asa cum guvernul roman insista , pe lsnga curtea regala ,nu stiu ce s-a intamplat dar eu nu mai am niciodata incredere in francezi.

    Deci, va rog sa nu ma acuzati de franco fobie, cand eu nu ii candamn pe australieni, si ma amuza acedt temper tantrum al francezilor

    Cand am auzit ca dupa ce au cheltuit 1,5 miliarde euro , si ca australienii in pofida acestei pierderi , au decis sa isi corecteze greseala , imediat , mi-a venit in.minte , cele 4 Fantasme franceze vandute Romaniei ( cu ajutorul mitei) , de catre francezi.

    Dupa ce mita se va uza si decidentii romani vor fi onesti si vor lasa pe Damen sa construiasca corvetele , asa cum trebuia de la inceput , pariez ca francezii , dupa contestatii , vor deschide procese.

    Dar am divagat.

    Deci dle George , pe cand deschideti subiectul Fantasmelor france….pardon : subiectul corvetelor ?

    Multumesc. Sanatate.

    10
    • Si a venit data de azi, 16/12/2021 cand ambasadoarea Frantei la Bucuresti a declarat ca suntem aproape gata de semnare…
      Nu stiu nici eu ce sa mai cred dar la cat timp am pierdut cred ca mai avem foarte putin de asteptat si ceva va fi.

      6
      • @ GeorgeGMT

        Hi, hi,hi.

        Trebuie sa recunoastem Mollierre , a fost francez. Francezii sunt buni la comedii
        ” …..a declarat ca suntem aproape gata de semnare.”
        Einstein , a avut drepatate : Timpul , este relativ.
        Nimeni nu stie candvor fi gata.
        Timpul se scurge diferit la francezi , decat in Marea Neagra.

        Acum , urmatorul pas, logic, al Romaniei, ar fi , sa se lase in genunchi si sa ii implore pe francezi sa ne ia banii , cat vor ei , si sa livreze asa zisele corvete , cand vor ei, cum vor ei. Chiar si dezarmate, dar sa pluteasca pe timpul paradei navale.

        Eu cred ca francezii au inventat Aroganta

        Adica clientul , sa stea la naravurile si mofturile celui care a insista ca vrea contractul cu conditiile puse de client
        Eu insist : clmpania de Stat famceza Naval Group, nu are forta de munca calificata si nici utilajele , adecvate , la Constanta ptr a construi corvete.

        Damen , la Galati, deja a construit , 30 de nave militare ptr 17 tari.

        Daca francezii au inventat Aroganta, romanii au inventat Penibilul.

        Sanatate.

        13
        • Francezii au si ei partea lor de dreptate, nu este vina Naval Group ca MApN a amanat semnarea contractului fiind incurcat de justitie. Preturile vedem bine ca au crescut enorm iar o corectie cu rata inflatiei, pe anumite materiale, ar fi un lucru normal. Tu crezi ca Damen ar semna astazi pe pretul propus in urma cu cativa ani?!

          9
          • Dacă tot au crescut costurile, măcar sa ne îndreptăm spre o fregata mai potenta, gen Damen 11515 propusa Greciei, la 550 milioane EUR, varianta ASW.

            4
          • pai faci o oferta cea mai mica,ca sa castigi , fara sa cunosti legislatia beneficiarului si fara sa estimezi rata inflatie pe perioada cand trebuie sa derulezi contractul , de ce nu au facut oferta de 2 miliarde de euro,mai castigau licitatia ?,sau pierdeau ca airbus la elicopterele pt MAI

    • Damen nu a oferit 1.6mlrd, ci doar cu 50 de milioane peste …

      11
  26. Doamne…gata a-ți luat-o razna de tot !
    Am pornit de la 2 poze cu un sidewinder și un sniperpod atârnate sub MLU..și deja le rupem fâșu’ la toți !
    Mai oameni buni…vorbim despre avioanele norvegieniilor ca și cum sunt ale noastre și deja le zburăm ! Terminați cu visele astea. O sa vină până la urma și o sa le zburăm și noi dar nici o șansă să se întâmple acest lucru mai devreme de 2 ani…ce dracu…doar nu credeți ca rămân aia fără „păsări” în ogradă ca asa vrem noi…mai au de zburat pe acolo niște zeci poate sute de ore din …”såracia” aia de mie de ore ramase ca resursa de zbor….
    Noi le privim și le primim ca pe niște „armaghedoane”..poate putina moderație și modestie nu ar strica…
    Visăm AAMRAM D-uri…pai ce sa facem cu ele…? Paradăăă ???…mai oameni buni pentru alea ca să folosești ceva ..cat de cât din ce pot ele îți trebuie măcar V3-ul…deși normal….normal ar fi AESA..
    Ne vedem deja..”cotonogind” maghiari…pai pentru asta nu e vevoie de avioane…nu uitați ca ei chiar dacă nu au piloți și păsări la nivelul pe care o sa îl aibă România în 4-5 ani..au A.A…pentru ai pune cu botul pe labe e suficient cateva drone 2-3 radare contra baterie cu Himars-ul si Laroamele în spate.
    Revenind la subiect…lăsați naibii DCS-ul că nu mai gândiți limpede…reveniți cu picioarele pe pământ…acolo unde operam o escadrilă de MLU 5.2 nivel 4…și ceva între o escadrila sau doua de Lancer-e nivel 3…
    Dar dacă tot insistați și țineți morțiș la vise umede va recomand unul foarte drag mie…la interceptie pe mare o celulă EF tranche 3 cu Ceptor si Meteor, comandant (proaspăt retras-ul) Gică Stancu, wingman Moise Motanul…iar mai aproape de realitate..pe la vecinii noștri.. ..maghiari, sârbi, bulgari …chiar și ucrainieni, la interceptie o celula MLU d’al nostru „lucrat” un pic la el de amicii noștri israelieni fără „pampoane” atârnate..gen sniperpod…totul „inside” inclusiv senzori..și altele dar cu Python 5 în loc de sidewinder….comandant Miloș cu Miță wingman ..nu contează foarte tare ordinea la comanda…amândoi sunt buni rău pe treaba lor…
    Eeeehhheee taică….vrabia mălai visează !!!!

    11
    • No, mie mi-o ajunge si F-15 🙂

      13
      • @ Marius Zgureanu

        Da. Au un payload impresionant.
        Nu stiu daca sunt disponibile pe piata , la mana a doua.
        Cele noi , F15 X sunt destul de scumpe.
        $ 90 mil. Asta este pretul de baza. Fara absolut nimic( asistenta tech , etc
        )
        Singurul minus , pe langa pret , este faptul ca F15X , nu este generatia VI

        Dar entuziastii propun ca americanii sa foloseasca celule( escadrile) de atac mixte
        F35 , ptr a elimina radarele si AA avansate, F15 ptr lovituri letale in aer sol sau naval, F18 Super Eagle ptr superioritate aeriana si penetrare adanca
        si F16 , ptr dog fights si tinte secundare si tertiare.
        Nu am mentionat perla de pe coroana,
        F22 Raptor. Singurul client autorizat de Congresul American este binenteles , USAir Force.
        De fapt producatorii americani , de aceea au creat F35. Ptr ca nu pot vinde extern F22 Raptor
        In plus,US NAVY are nevoie de a inlocui F18 Super Hornet cu F35C.
        Iar in curand , se vor adauga drone laceste escadrile mixte.

        Greu de a face fata acestui cocktail scump si letal.
        Noi romanii numim ce am descris mai sus : vise ude.

        Sanatate.

        7
      • De acord, 2 escadrile.

      • Chiar și așa!
        Pentru o tara ca România, pentru „dimensiunea teritoriului national” pentru deschiderea la Marea Neagră cu rușii în apropiata vecinătate o escadrila de E.F sau F15 în fata a 2 escadrile F 16 MLU ar face diferența ! Material uman (piloți) de calitate nu ducem lipsă și cu siguranță nici în viitor nu o sa avem de suferit la acest capitol.
        În spațiul relativ neutru al A.A Long Range nu știu cât de confortabil și încrezător s-ar mai simți rusnacul în Suhoi-ul lui indiferent ca e 27 ; 30 sau 35….nu e prost rusul și știe destul de bine ca o sa fie „tras de perciuni” cu mult înainte de a lua el în colimator orice „obiectiv” de pe teritoriul national . Si nici cu navele de suprafață românești nu o sa se mai joace el ca șoarecele cu pisica. Asta cel puțin din punct de vedere al superiorității aeriene…
        Restul e altă poveste…

        5
    • Boss, vin de al anul, n-am aflat daca vin toate odata insadar vin!!

      5
    • @ Razvan

      Dle , eu sincer apreciez faptul ca dta esti cu picioarele pe pamant. Nu cu capul in nori. Nu visezi , ziua in amiaza mare, cai verzi , pe pereti.

      Acestea fiind spuse , doresc sa mentionez ca ieri, am citit ( parca in Defense Magazin) ,ca printesa Norvegiei ( cred ca este in etate de 17 ani) , a zburat ( ca pasager ) , la bordul ultimului F16 , al aviatiei regale norvegiene , care efectua ultimul zbor al acestor tip de avioane. Tot in acel scurt articol se mentiona , ca toate zborurile aparatelor F16 apartinand Norwegian Royal Air Force, si-au incheiat in totalitate activitatea pe data de 15/12/2021.
      In plus , ministrul Apararii norvegian, si-a experiment dorinta , ca cele 32 de F16 decomisionate , ale Norvegiei , sa nu fie casate, ci sa continue sa zboare in serviciul fortelor NATO.

      Nu sunt expert in aviatia militara norvegiana , dar se pare ca aceste F16 , decomisionate , nu sunt echivalentul Mig urilor 21 Lancer , ale Romaniei. Adica sa le zboare, pana intra in pamant.
      Se pare ca Norvegia ( cea mai bogata tara din europa , royalitatile de pe urma petrolului) , au deja contingente, in urma decomisionarii flotei F16.

      Sanatate.

      6
      • @ Nimeni
        Draga domn, a nu se confunda cu mult mai celebrul „măi dragâ” am citit și eu respectivul articol. Se pare ca zborul cu aeronave militare e pe cale să devină tradiție în casa regală norvegiană dupa ce și tatăl prințesei, actualul „prim” în succesiunea la tronul regatului Norvegiei a zburat în tinerețe, cred ca tot pe locul din spate al unui avion militar norvegian. Nu vad nimic rău în acest lucru, chiar este de lăudat faptul cum capetele încoronate aleg să-și arate respectul și susținerea fata de propriul popor !
        Este posibil sa îmi fi scăpat intenționat sau neintenționat ? restul informațiilor din articol. Nu doresc sa va contrazic. Doresc însă să le văd zburând F-urile sub însemnele ROAF, peste crestele Carpaților și valurile mării ceva mai repede de 1 maxim 2 ani și sper sa ne bucuram cu toții de această realizare, dar până să se întâmple acest lucru îmi asum criticile pentru poziția rezervata .
        Va mulțumesc ca mi-ați atras subtil atenția și cu vorbe meșteșugite îmi ponderati elanul nesănătos și lipsit de optimism patriotic care mă încearcă uneori din motive evidente.
        Va asigur de respectul meu și va doresc sa păstrați neștirbită vigilenta de care dați dovadă !

        10
    • Din ce am citit, norvegienii chiar le retrag pana la sfarsitul anului 2021. Adica le mai zboara luna asta, 15 zile.

      Astia nu sunt tepari sa faca o intelegere si dup-aia sa ti le zboare si sa ti le dea cu resursa zero peste cativa ani.

      Si au deja 28 de bucati F-35 in serviciu dintr-un total de 52 comandate. In 2025 intreaga flota va fi pe deplin operationala in timp ce noi o sa mai zburam inclusiv MiG-21.

      5
  27. S-a plecat de la rachetutze si s-a ajuns la vecinii de la vest. Eu am iubit cu multa sinceritate o vecina, si o respect si acum dupa un sfert de secol. Dar pt cei mai incrancenati dintre dvs. , cred ca ar muri multi de acolo de necaz, daca ar mai scormoni ai nostri politruci cu grade mari prin ce mai scot la vanzare danezii, olandezii, belgienii si am face trei escadrile dodoloate de 24 avioane, ca la altii cu apa calda permanenta. Adica 72 de avioane cu disponibilitate de 70% ar insemna ca se pot ridica in aer cam 49 … 50 de efuri. Adica exact numarul la care vom ajunge peste un timp.Si bani sunt, sunt , sunt. Daca zice vreun galonat sau umflat din politica ca nu, pai atunci minte si e cu poza lui Putin pe perete.

    17
    • N-ar fi mai bine, in loc sa umflam cele trei escadrile la 24 aeronave per escadrila, sa mai infiintam cel putin inca o escadrila in plus intr-o baza aeriana complet noua, situata intr-o zona propice din jurul oraselor Ramnicu Valcea sau Targu Jiu?

      Ideal ar fi sa fie intr-adevar, 4 escadrile a cate 24 aeronave per escadrila, deci in total o flota de 96 de F-16…

      9
  28. Legat de unguri, așa de sărbători le mai doresc încă vreo 1000 de ani de frustrare.
    Noi trebuie să ne vedem însă de ale noastre. Atitudinea revansardă pe care o au, nu numai cu noi ci cam cu toți vecinii lor, li se va întoarce împotrivă. Vor greși capital iar și vor avea parte la urmă de și mai multă frustrare. Acum dansul pe care îl fac e cam pe sârmă își cumpără încă bunăvoința Franței și germaniei cu achiziții militare, dar la un moment dat ce va fi destul, va fi destul și totul se va face praf.

    19
  29. Prin articolele vechi se gaseste o comparatie intre eFurile pe care le avem si astea ” noi noi de la ViChinji „?
    capacitati arme etc ..

    1
  30. Le-am bagat mortu-n casa la unguri cu astea doua escadrile de F16. Daca ar pune si radare aesa pe ele + rachete cu raza mare, si cum ungaria e plata, nu tb. sa intrii in spatiul lor, stai la granita, iar 1/2 din tara e acoperita de baieti ?. Pam pam. Bingo.

    14
    • Nu ne batem noi cu ungurii in vecii vecilor – e bine sa le dam peste bot sa crestem economia sa vada cine ” e miezu ” in zona.
      Problema noastra e rusii din Transnistria in rest sanatate si viata lunga Ucrainenilor sa tina piept mult si bine hoardelor lui PUKIN
      Rusii stau la 30 km de Chisinau,, si prostii din armata moldovei nu au nici macar o drona de pe alibaba..

      28
      • Nu au mai nimic, si e pacat! De multe ori ma intreb daca armata moldoveana e in mod voit lasata „dezbracata”, la ordinul cuiva, fost stapan al RSS Moldoveneasca. Macar se doteaza din donatii via SUA cu logistica, mijloace de transport, ambulante, bucatarii de campanie etc. Pacat ca astea nu sunt inarmate fiindca tot ar fi fost mai bune decat nimic. Igor, care mai e statea Mig-urilor 29 de la Marculesti? Mai zboara ceva pe acolo? Multam anticipat de raspuns, chiar ma intereseaza evolutia armatei moldovene, piate cu ajutor si colaborare NATO/SUA sa se redenumeasca….romana.

        6
  31. https://www.usafe.af.mil/News/Article-Display/Article/2874307/nato-air-presence-enhanced-by-us-fighter-deployment-to-romania/ (google) Comandamentul aerian aliat al NATO pentru afaceri publice
    CAMPIA TURZII, Romania –
    Avioanele F-15 americane au aterizat astăzi la Câmpia Turzii, România, pentru a opera cot la cot cu gazdele lor și cu detașamentul italian Eurofighter de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, în perioada 18-22 decembrie

    9
  32. Apropo pe 22 decembrie. Poate unii stiti, poate altii nu. Dar, doresc sa aduc la cunoatinta pt. cei din a doua categorie. Pe data de 22-24 decembrie are loc lansarea telescopului cosmic James Webb. E de 100 de ori mai puternic decit Hubble si va orbita in jurul pamintului la o distanta de 1.6×10^6[km] fata de pamint. Sper ca totul sa functioneze si sa avem parte de noi imagini cu inceputurile universului. Lansarea se va face cu o racheta Ariane 5 din Guyana Franceza.

    https://www.space.com/news/live/james-webb-space-telescope-updates

    20
  33. Eu cred ca mai vin f-uri din US pe parcurs ce terminam resursa la norvegience si le facem upgrade la Bacau. Mai este o indoiala ca luam Nasams cu Aim 9x si Amraam acuma ca urmeaza sa avem 49 de f-uri? ps: pe unguri ii asimilam in 2-300 de ani, dau de baut cand nu fac pragul pentru Parlament

    19
  34. @ Gabrielus

    Data viitoare incearca sa lucrezi cu Naval Group.
    Australienii au avut un soc cultural , vizavi de proiectul submarinelor esuate , cand au aflat ca lucratorii francezi din Australiia , inceteaza lucrul zilnic la pranz , intre o Ora sau doua. Nu ptr lunch. Ptr siesta
    Iar vinerea , ce sa mai vorbim. Program redus. Sambata. Nici vorba.

    5
  35. @ George GMT / Marius Zgureanu

    Dlor, eu nu am facut decat sa mentionez ce am citit in presa australiana, care la randul lor, au cotat lucratorii australieni de la Austal , parca.
    Naval Group , din cate am inteles, este o companie daca nu de stat, subsidiata masiv de contribuabilul fracez.

    Cultura conteaza.

    Daca nu ma credeti , intrebatii pe italienii din lombardia ce parere au despre cei din sicilia

    Sau ce parare au germanii despre greci.

    Sau britanicii despre zecile de mii de handicapatii mioritici ,in varsta de 45 de ani,care sufera acut de migrene si fungus la unghia de la picior , si care nu au lucrat niciodata in viata lor. De vreo calificare, ce sa mai borbim.
    Cu toate a estea , au celulare , mananca, fumeaza si consuma alcol.

    Sanatate.

    • Acceasi presa britanica care astepta valul de romani cand s-a liberalizat piata muncii pt romani si bulgari in UK si i-a asteptat la aeroport sa vaza invazia? Un singur roman a coborat din avion…

      12
  36. Armamentul aeronavei de luptă Gripen al Armatei Ungare va fi extins cu cele mai moderne rachete de luptă aeriană – se arată în declarația secretarului comisarului guvernamental responsabil cu dezvoltarea apărării lui Gáspár Maróth.

    Contractul de achiziție a rachetelor antiaeriene cu rază scurtă de acțiune IRIS-T a fost semnat vineri cu producătorul german Diehl.

    Așa-numitul program de modernizare MS20 Block II al Gripen pentru avioanele de luptă este, de asemenea, planificat să îmbunătățească semnificativ capacitățile de luptă aeriană și armele aer-sol, a spus comisarul guvernamental într-un comunicat.

    Gáspár Maróth a anunțat la sfârșitul lunii august că Ungaria nu va cumpăra deocamdată avioane de vânătoare din generația a cincea, ci va moderniza flota Gripen, primul pas fiind achiziționarea unui upgrade de software.

    https://www.portfolio.hu/global/20211217/megvettek-a-vilag-legkorszerubb-legiharc-raketait-a-magyar-gripenekhez-516870

    6
    • Man, do you have enough pilots to fly your planes? Do you meet yearly the required number of hours per pilot to fly? The last gripen crushed by you was because the pilot had under 10 hours or so, of flying.
      And 12<49. And I am not counting 24 mig 21 lancer and 19 shoim.
      In terms of an army, you might match the slovacs, but thinking deeper, their field artilery is above yours.
      And one more thing. You kinda hate about every neighbour you have. This will be very bad in case of any conflict you will involve.
      So, take a minute and think deeper.
      Merry Cristmas! And a happy new year!

      16
    • Hai sa lasam prostiile, Ungaria nu are nici un motiv sa cumpere alte avioane de lupta, Gripen isi face treaba foarte bine si nu exista nici o amenintare la adresa tarii.

      7
    • Fiti si voi o singura data ALTRUISTI,parásiti UE si NATO ,sunteti slugile Rusiei!

      Sunteti condusi in Mars „trimfator”spre integrarea in CSI, iar voi ,populimea zombificata nu realizati situatia ,
      fiind hipnotizati cu imbecilitati de genul :”refacerea inchisoríi popoarelor”

      Noi sitm cu totíi, inclusiv USA/Uk/Franta….NATO ca representati CALULTROIAN al musclalilor in alianta sI sunteti considerati INAMICI!

      Mi chi nas. ..Atentie la acest amanunt!
      Va monitorizam atent, nu surprindeti pe nimeni…

      Stim ca participati la aplicatii militare etc pt a spiona in favorea Rusiei si Chinei, toata alianza cunoaste acest amanunt si deja se iau masurI dure pt a combate acest comportamiento!

      Stim ca in spatele zambetului diplomátic, bunavointei servile purtátil pumnalul si injunghiati membrii NATO,parteneri mportanti ai USA.

      Expertii spun ca: Masturbarea intelectuala duce la nebunie /paranoia …..

      8
    • Iti dau din bunavointa o infórmatir COLOSALA:

      Ungaria mare nu se va reface NICIODATA dar se pun bazele infaptuirii Ungariei múlt mai mici decat cea actuale…a devenit o urgenta a lumii libere!

      7
    • asta ca raspuns la achizitia romaneasca?
      adica, pe bune? inteleg ca erau cam rupte-n cur, dar ungaria, acolo unde e, are apararea asigurata.
      faptul ca viseaza la o lupta a inarmarii cu Romania (de parca ar si fi Romania un etalon) este dubios, ingrijorator si jignitor.
      oricum, sunt convins ca pilotii si tehnicienii implicati in operarea aeronavelor nu au nicio treaba cu romanii si Romania, nu ii intereseasza si nu isi doresc nicio forma de rezboi. cu noi sau cu oricine altcineva. si cred ca la fel gandesc si oamenii din ungaria.

      3
  37. https://www.defenseromania.ro/ministrul-dincu-clarificari-privind-f-16-romania-le-va-putea-zbura-inca-10-ani-norvegia-si-a-asumat-obligatia-sa-le-aduca-in-stare-perfecta_614217.html
    Creca vor fii mult mai bune decat cele luate de la Portugalia , configuratie, intretinere ……asa ca nu tre sa ne plangem ca au 40 ani ??Sa le dea domnu minte alor nostrii sa le mai treaca prin 1 2 procese de upgrade si sa cumpere toate jucariile de sub aripi ??

    14
  38. În legătură cu achiziția celor 32 F16 norvegiene care se alătură celor 17 avioane existente în România, cred car trebui sa ne bucuram, chiar dacă resursa lor de zbor este de doar 10-15 ani. O sa avem 49 de avioane F16 pana prin 2030-2035 o sa fie o forță cât de cât de luat în seama, chiar și de rusi. Este adevărat ca ar fi fost mult mai bine pt noi dacă se ducea la final oferta data de americani, eram cu mult mai ok, dar trebuie sa ținem cont și de ce a spus Dancu… ÎN MONENTUL DE FATA ATÂT NE PERMITEM, hoți sau nou, incapabili sa formam un buget coerent care sa încurajeze dezvoltare și munca și nu… ma rog ce încurajăm noi acum, sa nu uitam ca România are un pib de 309 miliarde de dolari pt o populație de 17 mil, pe când Grecia are un pib de peste 200 miliarde la o populație de 11 mil. locuitori. Gândiți-vă ca începând 2008- 2009 noi trebuia sa dam pe 48 F16 4.2- 4.6 miliarde de dolari și am scos același număr de avioane, undeva la 1.5 miliarde de dolari, cu tot cu inarmare, pregătire piloți și tehnicieni ( atati că-ți au fost), chiar dacă sunt alta generație, alta resursa, alta.., alta…
    Poate ca peste 10 ani, asta dacă nu se lasă cu vreo bătaie generala prin zona, pib.ul României o sa fie de 400 miliarde de dolari sau o sa fie cu mult peste, și AT poate politicienii noștri prea iubiți ( vedeias închiși pe majoritatea) o sa facă un efort sa bage economia asta de 3 miliarde de dolari în avioane de generația a V, poate ca o sa avem surprize plăcute, la bătrânețe. O sa fie aiurea peste 10 ani când o sa ai 32 de avioane cu resursa de zbor de doar câteva sute de ore, dar sa fim iar optimiști, poate se deșteaptă ” bravii și inteligenți noștri conducători” și o sa mai cumpere câteva zeci aparate cu mai multe ore de zbor care sa poată înlocui ce dam la fier vechi. Nu o sa ne putem baza pana în 2035 de avioane noi și chiar dacă o sa fim în stare sa cumpărăm 32 de F35 cred ca ar fi mult mai bine pt noi sa mai ținem 2 excadrile de F16 capabile sa asigure politie aeriana și sa poată asigura un sprijin pt noile avioane. Nu cred ca o sa ne permitem sa luam mai mult de 32 buc F35 sau sa luam înlocuitorul lui F16, nu pentru ca nu o sa fie bani, doar pentru ca nu suntem noi capabili sa ne permitem.
    E bine și cu second-hand, la urma urmei suntem o tara de second-hand, păcat ca nu suntem mai autocritici cu noi și vrem sa vedem bârnă care ne iese din ochi, nu vrem sa ne vedem asa cum suntem noi de fapt, acum după mai bine de 30 de ani de tranziție.
    In ce privește discuția legata de unguri și nebunia lor de a ne vedea distruși și rasi de pe fata Pamantului cred ca lucrul asta se va întâmpla doar din vina și cu aprobarea noastră, a romanilor. Suntem singurii care pot asigura un viitor ideei de romani și România, nu ungurii, nu rusii, nu vest europenii sau știu eu care, noi putem face bine acestei nații sau putem sa o distrugem și la cum merg treburile acum, pic cu pic contribuim la distrugerea noastră.
    In rest, sa speram ca nu o sa fie prea curând vreo bătaie generala prin zona și ca veștile cu adevărat bune în domeniul achizițiilor de armament sa nu se oprească la F16 second hand, Pirahna V întârziate, Corvete care ba se fac ba nu se fac etc.

    15
    • @ Sergiu

      Interesant comentariu.

      In legatura cu PIB viitor al Romaniei. Cam optimistic , in opinia mea.

      US : Pop. : 332 mil. Birocrati civili : 4,5 mil.
      Ro : Pop. 19 mil. Birocrati ( bugetari) civili 2,5 mi.

      Romania : peste 4,5 milioane persoane profesinoniste si/sau calificate , nu mai contribuie la PIB al Romaniei , ci al altor tari. Este adevarat trimit in Romania remitente ( bani , valuta ) dar aste este numai , cca. 1,3% din PIB.

      Romania : are cca 5 mil. pensionari ( nu contribuie la PIB).
      Romania are cate sute de mii de ‘handicapati” si „pe caz de boala”.

      Tineretul in mare parte doreste sa emigreze.

      Romania este notorie ptr. Birocratia de tip Byzantin , o mare piedica ptr. afaceri.
      Romania are , dupa Furt , al doilea Spoert National : Coruptia. O alta frana majora atat ptr. afaceri cinstite ,cat si ptr. colectarea taxelor.

      IN cateva decate \pop. Romaniei va scade semnnificativ.

      Acestea fiind enumerate , Romania , dl Aurescu , dl Iohannis , etc. insista ca USA sa elimine visa ptr. romani. Ce efect credeti ca va avea aceasta asupra emigrarii/ populatiei Romaniei.

      In plus , Romania imbatraneste( cei tineri , care creaza copii si familii , pleaca)
      Romania importa nu creiere din Asia , ci muschi. Alte tari importa ambele. Muschii contribuie la PIB dar necesita materii prime si energie , care sunt scumpe. Creierele pe de alta parte , creeaza si ele PIB dar cu un consum mai redus de importuri de materii prime si energie.

      Un alt aspect ar fi , liderii Romaniei de astazi . Fara viziune. Mici( nu ma refer la centimetrii). Legile si „organili” Statului , inapoiate si de obicei , anti business.

      Romania are vecini. Deci are concurenti , ptr. investiile si tehnologia moderna , din Vest.

      Deci , eu nu sunt atat de optimist vizavi de cresterea PIB al Romaniei . Va creste. Dar are multe obstacole. Si nimeni nu poate prevede exact.

      Sanatate.

      3
  39. Noul depozit de carburanti de la Campia Turzi. Proiect demarat prin 2015 de USACE (proiectare & realizare conform normelor USACE, NFPA, UFC, STANAG). Proiectul aflat acum in faza de constructie, cred ca cresterea depozitului
    https://media.defense.gov/2021/Feb/05/2002576712/-1/-1/0/210113-F-DB163-2069.JPG

    In fundalul fotografiei se vad Cheile Turzii
    https://media.defense.gov/2021/Feb/05/2002582310/-1/-1/0/210204-F-DB163-1132.JPG

    F-15 USAF + F-16 RoAF
    https://media.defense.gov/2021/Nov/08/2002889088/-1/-1/0/211103-F-VX999-356.JPG

    22
  40. Generalul american Hodges are dreptate.

    Romania trebuie sa isi schimbe paradigma si conceptia asta statica.

    Romania trebuie sa inceapa sa faca tranzitia de de Politie Aeriana , la Aparare Aeriana.
    F16 , prin definitie( multi roll) pot fi folosite ptr. aparare.
    Dar pana la F35 , Romania poate achizitiona alte tipuri de avioane , precum F15 , F18 , etc.

    Deja US Air Force, de mai bine de o decada , incearca sa se debaraseze de A10 Fairchild Republic , dar Congresul american vetoes aceasta dorinta si aloca bani ptr. ap grades , si noi aripi ( Boeing).
    Ca un compromis , deja o companie americana , nu mai retin care, a inceput sa produca , copii ( modernizate ) de A10 ground atac, similare cu legendarele A 10 Fairchild Republic.

    Romania ar putea cumpara aceste avioane de atac la sol . US mai au active , in prezent 44 aparate. Alte zeci se afla in Arizona. Parti de schimb . Au fost produse peste 750 de acemenea aparate , in anii ’70 si ’80.

    Deasemnea US Navy a dorit sa retraga 7 Crucisatoare, Congresul american a permis retragerea a numai 5 , + fonduri ptr. modernizarea a celor doua care intentionau sa fie decomisionate.
    Romania ar putea cumpara 3 dintre ele la un pret rezonabil. Crucisatoarele americane , sunt cu ani lumina inainte , ca letalitate , fata de cele detinute de Romania astazi.

    Sanatate.

    3
    • Cu A10 sunt de acord. O escadrila ar ajuta.
      Privind crucisatoarele, pai nu avem in toata tara atatea rachete cat are unul, daramite 3. 😉

  41. Mi-a luat cateva zile si dar am citit tot topicul de pe forumul vecinilor. Frate cata ingamfare si cate aere de superioritate. Ce minte ingusta pot avea chiar daca par oameni destul de cititi. Adica nu mi s-a parut ca ar fi niste analfabeti. Cam ce am inteles eu din toate postarile alea:
    – Ei sunt un popor superior ,exemplar european cu o foarte mare dezvoltare economica si culturala care a dominat bazinul carpatic (din austria pana in serbia si croatia, si pana in polonia), iar toate celelalte popoare si nationalitati, mult inferioare lor, au venit dupa. Majoritatea sunt ferm convinsi ca romanii din Transilvania sunt niste ciobani vlalhi primitivi veniti din balcani in urma cu 300 de ani. Maramuresenii sunt un trib slav.
    – Romania pentru ei e un proiect politic esuat al vestului. Sunt ferm convinsi ca noi suntem vai steaua noastra, ca nu avem etica muncii si ca nu putem produce nimic de calitate. Ei pe de alta parte, au mari realizari econiomice si industriale si vorbesc de parca ar fi un fel de dubai al Europei.
    – Sunt ferm convinsi ca noi avem plan sa le ocupam Transtisa doar ca ei au o forta militara mai mare tehnologic si ‘calitativ’. Noi romanii suntem niste desculti, lenesi, neinstruiti care nu avem nici o traditie militareasca si nici o victorie la activ.
    – Fac planuri imaginare cum vor ocupa ei Transilvania.
    – Se informeaza de pe bloguri magiare din romania(care va dati seama ce informatii clare si pertinente le dau)
    – Ne disconsidera din toate punctele de vedere.
    – Tot posteaza stiri despre situatia economica a Romaniei si asteapta declinul, falimentul si dezintegrarea.
    – Toata tehnica noastra moderna cumparata recent e prea scumpa si ne va duce la faliment. Ne este bagata pe gat de Americani pentru ca nu avem noi nevoie de ea.
    – Patriot e un sistem invechit si nu prea eficient, HIMARS e o nimica toata care poate fi scos din joc usor.
    – Secuii si populatia magiara se va mobiliza urgent la razboi de gherila impotriva Ro.
    – Rusii ne vor ocupa, noi vom iesi din NATO si vom adera la CSI, iar ei vor intervenii cu Americanii sa protejeze arcul carpatic.
    – Noi ne vom stinge ca natie in timp ce la ei natalitatea va creste simtitor, odata cu dezvoltarea economica. (ei confunda o fabrica de asamblare germana cu o companie proprie unde se dezvolta inalta tehnologie bazata pe R&D locala)
    – Toata istoria noastra e falsificata, dacii de fapt au murit, romanii au plecat, dupa care au venit ei. Noi suntem niste tigani iar ei gena superioara.
    – In 89 si 90 credeau ca noi ii vom ataca si descriu in detaliu despre cum armata lor net superioara calitativ ar fi invins. (va spun sicer ca imi venea sa ma pis pe mine de ras la unele postari)
    Cel mai mult m-a socat mentalitatea lor asa in general, total nerealista si dezechilibrata. Noi suntem inamicul principal si vrem sa ii ocupam. Suntem niste neica nimeni fara istorie si fara identitate. Armata noastra e praf si pulbere (nu ca nu ar fi dupa standardele noastre dar nici chiar asa) iar soldatul roman e slab pregatit si de o calitate si caracter indoielnice.
    La inceput am incercat sa fiu detasat dar am ramas dezamagit si trist. Dezamagit de oameni asa in general. Chiar nu credam ca in secolul asta, intr-o tara mai devoltata decat noi (au cam 10 ani de dezvoltare sociala inaintea noastra), poate exista un asa nivel de ignorata, ingamfare si prostie colectiva. Am putea spune ca sunt cazuri izolate, dar nu cred. Forumul ala, la fel ca si asta al nostru e o oglinda a societatii.

    17
    • Despre cat de slabi soldati sunt romanii in comparatie cu ei. De la Litovoi incoace nu stiu daca maghiarii au mai castigat vreo batalie contra unei osti romanesti, fie ca vorbim despre perioada statelor medievale fie perioada de dupa unire.

      6
    • „Noi romanii suntem niste desculti, lenesi, neinstruiti care nu avem nici o traditie militareasca si nici o victorie la activ.” Da cam asa cred ei desi sunt contrazisi de fapte. De la Litovoi incoace nu prea au mai castigat batalii contra ostilor romanesti. Ca idee noi avem la activ Posada 1330, Gherghita 1368, Vidin 1369, Ghindaoani(Hindau 1395), Baia 1467, Selimbar 1599, Brasov 1603 si 1611 si cireasa de pe tort Budapesta 1919 si 1945.Mai sunt si altele, astea mi-au venit momentan in minte.
      Cam rusinos s-o incasezi in halul asta de la niste desculti si lenesi.

      10
      • LOL XD HAHA
        Nu uitați că România nu a existat înainte de 1862

        • Ca stat numit Romania, dar a existat Valahia, Moldova, voievodatele din Transilvania, Dacia. Cu cei cu care ati luptat in bataliile de mai sus erau romani/daci. Suntem aici dintotdeauna.
          Haios este ca voi ungurii tot sustineti ca va trageti din huni, dintr-un neam salbatic, analfabet, mongol, lucru care evident nu este real. Ungurii de azi nu sunt mongoli ci blonzi cu ochii colorati, ca mai toti europenii, doar limba voastra este ciudata.

          4
        • si v-am avertizat ca va transforma altii in pasalac si degeaba ati avut informatia
          „I pak dau ştire domnie tale za lucrul turcilor, cum am auzit eu că împăratul au eşit den Sofiia, şi aimintrea nu e, şi se-au dus în sus pre Dunăre.”

        • Prietene, pai nici Ungaria nu putem spune ca a existat in epoca moderna ca entitate independenta. Apare abia in 1918, de fapt 1920, cand se retrage armata romana de acolo, dupa razboiul victorios din 1919, si Ungaria devine independenta in sfarsit.

          Ungaria ca regat independent a existat cateva secole, pana in sec 16, cand dispare dupa batalia de la Mohacs, si devine pasalac otoman, apoi provincie habsburgica si abia in 1867 devine partenerul junior al Austrieiin debilul imperiu austro-ungar, care va si disparea de altfel din istorie la scurt timp. Abia atunci e preluata Transilvania in Ungaria propriuzisa, si are loc o incercare ultranationalista primitiva si disperata de a schimba situatia etnica a autohtonilor majoritari romani si de a maghiariza cu forta pe oricine (e si motivul pentru care etnicii germani vor vota si ei unirea cu Romania si vor tine de obicei cu romanii inclusiv in 1848, avand o aversiune fata de unguri).

          Pana la Mohacs Transilvania a fost oricum un voievodat autonom sub suzeranitatea Ungariei, dar nu integrat direct in regatul ungar.Iar regatul ungar medieval e o creatie a Vaticanului, majoritatea ungurilor originali, asiatici, veniti din Bashkiria sau de dincolo de Urali,fiind ucisi de invazia mongola.

          Vaticanul, care avea nevoie de un pion catolic in estul Europei reconstruieste Ungaria ca o franciza a lui, un pion semi autonom subordonat intereselor lui. Aduce colonisti catolici din alte parti, germani, slavi, cumani etc, inclusiv regi din vestul Europei (carol Robert d’anjou, Sigismund de Luxemburg etc). Ungaria e refacuta ca un bastion catolic, nu se bazeaza pe etnie, majoritatea regilor si destui nobili nici macar nu vorbeau maghiara, nu erau unguri la origine, limba de curte era latina.

          Tot Vaticanul, prin acesti pioni ai lui, incearca fortarea trecerii romanilor autohtoni la catolicism, incercare in mare parte esuata, desi unii (mai ales nobili locali romani) trec la catolicism, iar mai tarziu apare factiunea greco-catolica, la presiunile Vaticanului si ale habsburgilor catolici.

          De altfel cel mai faimos rege ungur, Mathias Corvin, era roman dinspre tata (Iancu/Ioan de Hunedoara). Chiar numele Corvin si-l trage din presupusa origine romana antica venita pe filiera romaneasca a familiei tatalui sau, afirmand ca se trage dinr-o familie de nobili patricieni din Roma antica, numita Corvus (Corbu in romaneste, Raven in engleza, daca nu ma insel pasarea respectiva apare si pe blazonul lui).

          Dupa Matei Corvin si impunerea la conducere a unor regi mai slabi Ungaria dispare rapid din istorie. Ultimul rege parca a incercat sa porneasca o cruciada dar a uitat sa faca rost si de mancare pentru armata, asa ca toata lumea infometata a plecat acasa inainte sa paraseasca macar Ungaria. La scurt timp au venit turcii care au zdrobit armata maghiara, in timp ce armata transilvana a intarziat deliberat si a privit de pe dealurile din jur cum turcii zdrobesc armata ungara, dupa care a plecat acasa si Transilvania ca voievodat autonom a preferat sa faca un tratat de vasalitate cu otomanii si sa faca politica impreuna cu celelalte doua tari romanesti, Moldova si Valahia.

          Pana si secuii ii urau pe voievozii si nobilii unguri din Transilvania la un moment dat, luand partea romanilor lui Mihai Viteazu. Secuii il decapiteaza pe principele Sigismund Bathory si ii aduc capul lui Mihai Viteazu, dupa batalia victorioasa de la Selimbar.

          Din pacate pentru voi, Ungaria e un stat mic din toate pct de vedere (nu ca Romania sta mult mai bine), cu origini ne-europene si care a profitat demult de un context istoric favorabil si inca nu-si da seama de limitele ei. Din pacate sau poate din fericire, destui unguri vad ca sufera de niste iluzii ciudate, pseudo-istorice, pareti rupti complet de realitate, cu vise fanteziste de adolescenti traiti in umbra adultilor si care isi imagineaza cum cuceresc ei lumea (sau le-o ofera altii pe tava, ca si cum le-ar datora ceva) dar care nu au contact cu realitatea dura a lumii, si sunt surprinsi cat de diferite sunt lucrurile cand ii vor lovi peste ochi si ii vor trezi din vise. Din pacate pentru unii, asta va fi prea tarziu, va fi si ultima lor experienta

          15
        • Si care e problema?
          Exista acum.
          Go get a life.

          2
        • Un proverb spune asa:
          „Caii mor de cursa lunga ..si prostii de grija altuia”.

          1
        • Existau românii.

          1
          • Da Anla , nu vreau sa spun ca nu existau.
            Ci , nu imi place sa le dau „apa la moara”.
            Nu avem motive sa ne justificam existenta.
            In fata nimanui.
            Ne stim istoria.
            Daca am fi existat de ieri ..ca stat si tot nu trebuie sa ne justificam in fata nimanui.

            2
    • calmează-te, asta nu este obișnuit

  42. In legautra cu noua achizitie, desi e o solutie de avarie, cred ca a fost una corecta.
    Nu cred ca ar fi fost ok sa fi cumpatat acum F35 nici daca am fi avut banii. Pentru ca nici americanii nu stiu daca vor opera doar F35 in viitor. Abia dupa 2023 se vor hotara daca vor limita comanda si vor merge in tandem cu F16V sau cu o platforma noua de generatie 4.5. Cred ca ar fi benefic sa asteptam si sa aderam la o solutie ce le copiaza strategia. 12F35+F16 sau MF-X.
    Ganditi-va daca SUA va opta pentru F16 pana in 2070 sau un alt avion nou care sa completeze F35. Ce s-ar intampla cu costurile de exploatare si mentenanta pentru F35?
    Cred ca si polonezii si finlandezii s-au grabit. F35 nu e un avion care sa fie eficient de unul singur in forte aeriene de dimensiuni mici.

    8
  43. Forumul ala unguresc este altceva, scenarii de razboi romano maghiar, what if-uri dupa trianon, comparatii de forte, guerilla in HarCov etc. Oamenii sunt rupti complet de realitate, sper ca sunt doar niste adolsecenti ofticati pe virginitate.

    8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *