Hellfire la a doua tinerete

AGM-114K Hellfire II

US Army tocmai a comandat 24000 de rachete AT Hellfire II! Da, ati citit bine: 24 de mii de bucati.

Se pare ca aceasta racheta, déjà veterana in dotarea americanilor, se bucura de foarte multa apreciere in randul militarilor, alaturi de Javelin. Astfel cele 24 de mii de rachete vor fi livrate in urmatorii doi ani, iar o parte dintre ele vor fi livrate catre clienti externi.

La un prêt de aproximativ o suta de mii de dolari bucata, semnificativ mai ieftina decat Spike, de exemplu, Hellfire este cea mai folosita racheta AT in cadrul NATO si al fortelor americane. De la introducerea in serviciul operativ, a fost lansate peste 14000 de rachete, in lupta sau pentru instructive, iar odata cu folosirea tot mai intensiva a UAV-urilor care pot lansa rachete, inclusiv de catre CIA, numarul de AGM-114 Hellfire comandate si folosite a crescut continu.

Actuala generatie de Hellfire este insa mai “smechera” decat predecesoarele sale. Un exemplu ar fi ca acum racheta poate angaja tinte pe un spectru mult mai larg de directii, deasupra sau sub aeronava lansatoare, sau chiar in directia spate. Pana acum Hellfire putea angaja doar tine aflate in fata rachetei, insa UAV-urile, datorita modului de folosire, aveau nevoie de capacitatea de a lansa in orice directie.

Hellfire II are o masa de 48 kg, cu un focus de 9kg. si o raza de 8 kilometri. Pe langa larga sa raspandire pe aparate fara pilot, principalul vector de lansare al rachetei este elicopterul de atac. AH-64 Apache sau AH-1Z Cobra sunt capabile sa foloseasca cate 16 rachete de acest tip la o singura misiune, iar dintre UAV-uri, cele mai folosite ar fi MQ-1 Predator, MQ-1C Gray Eagle, si MQ-9 Reaper.

De asemenea racheta poate fi echipata cu un focos mult mai mic, de doar 2 kg, pentru uzul in mediul urban. Focosul asigura astfel minime pagube colaterale, iar sistemul de ghidare laser asigura la randul lui o precizie suficient de buna, pentru o utilizare in zone urbane aglomerate.

 

Sursa: strategypage

 

GeorgeGMT

 

Un comentariu:

  1. Este o racheta mult prea grea si cu o „fizica” ce nu cred ca-i poate permite sa efectueze lansari „over the shoulder”.
    Cred in schimb ca este mult mai manevrabila si poate angaja tintele dintr-o deschirere mai mare.Pretul este oricum departe de a fi „competitiv” .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *