Hyundai Rotem K808 si K806

hyundai rotem k808

Sud-coreenii au de ce sa fie fericiti: tocmai au terminat testele finale (in ziua de 9 mai) din cadrul programului indigen pentru vehicule blindate de lupta pe roti. Inceput in 2012 sub comanda DAPA (Defense Acquisition Program Administration) si manufacturat de Hyundai Rotem, programul consta de fapt din doua modele TAB-uri apartinand aceleiasi clase WAV (Wheeled Armored Vehicle).

K808 este desemnat pentru misiuni de desfasurare rapida de trupe si recunoastere in primele linii, inclusiv in regiuni muntoase, in timp ce K806 este destinat folosirii in misiuni de lovituri mobile si recunoastere in spatele liniilor.

In trecut unitatile de infanterie ale Coreei de Sud operau pe arii restranse datorita faptului ca nu detineau un numar suficient de vehicule blindate tot-teren, acest lucru expunandu-le riscului de atac din partea nord-coreenilor atunci cand se aflau in deplasare.

In acest moment Coreea de Sud opereaza senilate de lupta K200 si K21, care sunt mai incete prin comparatie cu cele pe roti. Un oficial al DAPA a afirmat ca productia in masa va incepe in aceasta luna si se vor produce 600 de unitati pana in 2020-2023. „Deployment to troops will start next year,” a mai adaugat acesta.

Ca nota personala, doua lucruri ce mi-au atras atentia:

 • waterjetul/hidrojetul directionabil este de cam acelasi tip „Pod” ca cel de la Saur2/VAB;
 • echipajul este de 11, cu 5 scaune pe partea stanga in spatele mecanicului-conductor.

WAV 8×8

Ani de dezvoltare 2012 – 2016
Masa sub 20 tone
Echipaj 11
Dimensiuni 7.4m x 2.7m x 2.9m (Lungime x Latime x Inaltime)
Viteza maxima peste 100 km/h cu motor de 430 cai putere
Max. Gradient/Side Slope 60/30 %
Armament principal K4/K6 MG
Caracteristici principale ACS | Sistem Automat de Stingerea Incendiilor | water-jet kit |

WAV 6×6

Ani de dezvoltare 2012 – 2016
Masa Sub 16 tone
Echipaj 11
Dimensiuni 6.8m x 2.7m x 2.9m (Lungime x Latime x Inaltime)
Viteza maxima Peste 100 km/h ~
Max. Gradient/Side Slope 60/30 %
Armament principal 7.62mm MG
Caracteristici principale ACS | Sistem Automat de Stingerea Incendiilor

Hyundai Rotem via SNAFU!

12 comentarii:

 1. Arata ciudat.
  Daca un RPG loveste acolo frontal, exact in mijloc, ce se intampla? Il opreste???

 2. RoccoSuasito

  Ce pocitanie. Zici ca e berbec. Vor sa sparga ziduri cu el?

  1
 3. Pocitanie ne pocitanie…e drepr ca frumoasa nu e…dar populatia Coreei de Sud e identica cu a noastra. Ei au tancuri performante, TAB-uri performante…..noi nu. Jos palaria ptr ei

  • nu prea am inteles faza cu populatia Coreei de Sud identica cu a noastra… Cel putin numeric, sunt mult mai multi, spre 50 de milioane, iar ca PIB/capita cred ca iar nu ne comparam.

   • Scuze…greseala…..am cautat Korea Population si mi-a aparut N…si acolol suntem ca ei…vad acum ca astia au 51 de milioane. Atunci …nu mai are rost comparatia…..nici per populatie….oricum per PIB nici nu se pune problema…
    Scuze inca odata…

  • indiferent ce ar fi shi ce n-ar fi sud-coreeni au ambitzie shi au facut din tzara lor o putere economica regionala shi respectata la nivel mondial. la noi la Romania SAUR-2 produsul nostru indigen a fost torpilat din interior de interese personale shi de coruptzie. aci se face mare diferentza intre Romania shi Korea de sud….!!!

 4. pe langa coreeni aratam ca somalia…

  • Nici chiar așa mă. Măcar la capitolul femei suntem pe aceeași linie de plutire (de ambele părți domină domnișorii bisturiu și silicon).

 5. :(( Dino Saur ul nost… unde estiiiiiiiiii?_?????? :((
  Oricum WAV 8×8 S. Coreeana arata ca o Patrie AMVteresanta,
  dar versiunea 6×6… horrible.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *