Iar minunile exista! India exporta tehnica de lupta…

descărcare (1)

Prahaar/Pragati

…intradevar deocamdata are doar intentia si oferta pe masa. Mai cu subiect si predicat, hindusii au dat sfoara-n lume, cine are nevoie, cine-si doreste poate incerca, calitate garantata, bla, bla, bla, adica India ofera spre vanzare, numai tarilor prietene – care in opinia lor sunt absolut toti membrii ONU cu exceptia Chinei si a Pakistanului – racheta sol-sol cu raza scurta Prahaar.

Varianta de exporta a acestei rachete cu raza de 150km se numeste Pragati, functioneza pe combustibil solid si are o masa la decolare e de 1,3 tone si este cam balistica, pretul per bucata fiind de 3 milione de dolari. In linii mari Pragati este un ROT ceva mai evoluat, dar ATENTIE!!!, nu atat de evoluat pe cat ar fi fost ROT-urile noastre daca continuam programul de modernizare. Pentru cine nu stie rachetele balistice romanesti aveau ca tel o raza de 500km si un sistem de ghidaj inertial care le asigura o acuratete de cativa zeci de metri. Asadar Romania avea in urma cu 23 de ani o tehnologie superioare Indiei, unde suntem astazi se vede cu ochiul liber.

Revenind la indieni, racheta este livrata in containere de cate sase bucati si poate fi folosita pe orice tip de sasiu 8×8, dispunand de o incarcatura de lupta de 220kg si beneficiind de ghidaj GPS/INS.

Deocamdata nu se stie daca sunt doritori dar oricum indienii au o oferta.

GeorgeGMT

24 de comentarii:

  1. Nu cumva pretenariri ameicani ne-au cerut „fara?” Ca prin anii 90 erau tare ingrijorati .. ca oarca maia vem un program sa facem una bucata condor militarizat .,.. numa bun sa triomita teloegrame la Kiev si mai departe. Si mai necerau sa nu avem avuiuiane capabile sa loveasca la sol la vreo 2000 km …

  2. George GTM, care-i faza cu programul abandonat de rachete balistice ale Romaniei. Poate n-ar fii rau sa impartasesti aceste cunostinte si cu noi, eventual sa faci un articol special pe aceasta tema. Eu am auzit ceva legende pe tema asta, dar stii cum sta treaba cu legendele astea….putin foc si mult fum! Daca imi aduc aminte bine, acum aproape 1 an de zile, Presedintele ROSA, Marius Ioan Piso, intr-un unul dintre atacurile obisnuite ale domniei sale la adresa ARCA, (in acel interviu atacand programul de rachete al acestora), spunea ca, daca nu ma insel eu,…si citez: ‘ prin 1992 sau 1993, Romania a intrerupt programul sau de rachete balistice care era mai avnsate decat ce are Corea de Norda astazi’. Era vorba de presiuni externe asupra tarii noastre venite din vest sau ceva de genul asta. Oricum, idea e ca n-ar fii rau sa aflam si noi in ce stadiu era proiectul ala inainte de a fi inchis si daca el se mai poate relua, eventual! Ce s-a intamplat cu facilitatile, expeertii si daca se mai tin planurile alea sau au fost predate odata cu onoarea si economia tarii noastre. Ce raza de actiune aveau ele defapt si daca erau proiectate si pentru a purta ogiva nucleara? Merci mult…..astept macar un raspuns, daca un articol intreg nu se poate! 🙂 PS Interesant e si acordul militar semnat acum cateva luni intre Romania si Pakistan. sa preveada el cumva ceva legat de rachete? Stiu ca ei au asa ceva + bomba nucleara pentru ele…de vanzare chiar…sauditii stiu de ce! 🙂

    • Prin 88 am auzit la Vocea Americii ca Romania (RSR) colabira cu Argentina , Egipt si nu mai stiu cine la „militarizarea” unei rechete meteo ilatinesti Condor. Raza estimata 1000-2000 km . Vocea Aermicii sustiena ca pana atunci Romania cheltuise cca 2 mld $ pentru cercetare, achizitionari de utilaje samd .. (adica aici erau banii zisi a lu Ceasca)

      In anii 92-94 a apurt pe aici un oficla maerican care ne-a cerut expres sa renuntam, sa avem rachete cu raza medi4e de actiune (ori era idiot din nasscare cu binecvantarea CIA si Pentagon ori se referea la u proiect local) si sa nu avem (achiztiuonam) avioane capabile de atac la sol la cca 1000 kim , QACeatsa di nurma informatie poate fi verticata – numa daca ai acces la o colectie completa de ziare din anii 90 si multa da f multa rabdare …Insa in anii aia adtia amerlocana a facut presiuni asupra multoira sa renunte la dezvolatre de programe de rachete proprii ….

      A da. Am asa o impresie ca nu emare scofacla ca azi sa faci dint-0o racheta destul de grea vector nuclaer. In definitiv bomba o poti trapsorta si cu caruta sau cu roaba(daca nu e prea grea). Si batranu tun de 105 avea proiectile nucleare de prin 65. Probelema nu este vectorul ci daca ai ce pune pe el. Sumpu – nu avem Clubul reste restrans … …

      • Istoria sau isteria cu rachetele balistice si bombele atomice ale lui Ceausescu au pornit de aici :
        http://www.george-damian.ro/replica-lui-marius-mioc-propaganda-maghiara-si-bomba-nucleara-a-lui-ceausescu-4690.html
        Sa le luam pe rand :
        -programul nuclear romanesc oprit la presiuni externe pe vremea lui Ceausescu ( cautati pe net )
        -programul incarcaturilor de lupta pentru munitie chimica binara oprit la presiuni externe ( Observatorul militar , cand mai ajung in Romania o sa scanez daca mai gasesc comunicatul ) – era vorba de bombe de aviatie, mine, proiectile de artilerie clasica , rachete pentru artileria reactiva de 122 mm ( asupra incarcaturilor pentru ROT nu sunt sigur daca se vorbea de ele in comunicat, fusese dat pe vremea ministrului Gheorghe Tinca )
        – programul bacteriologic – povestile lui Pacepa , neconfirmat
        -programul rachetelor balistice similare Condor cu utilaje cumparate din Germania gogorita a propagandei antiCeausescu ( antiRomania mai bine-zis )
        S-au facut in tara cateva experimente de ameliorare a razei de actiune a rachetelor cu combustibili lichizi – am gasit doar declaratii ale unor participanti , era vorba de experimente facute pe rachete AA .

        Ce ar fi putut fi real atunci din toata povestea ?
        In mod sigur era in studiu racheta antinavala NN-86 , o replica romaneasca la P-15/20/22 -ul sovietic . In locul motorului racheta cu combustibil bicomponent avea un motor turboreactor .Deci raza de actiune marita ,nu chiar cat un Tomahawk ,dar destul cat sa dea de gandit .Sarcina utila pare sa fie egala cu a STYX-ului , cca 450 kg .La o eventuala lansare de pe un avion , nu mai era neceasar motorul de start , deci economie de masa .Oricum , se faceau eforturi pentru scaderea drastica a masei celulei .
        Erau in studiu platforma giroscopica , pilotul automat .
        Se realizasera deja la nivel prototip radarele ME-1974 cu raza de actiune de 1500 m ( experimental ) si ME-1984 ( RIP-84 ) cu raza de actiune 2000 m , acesta din urma cu toate componentele produse in tara . .Radarele au exact dimensiunile necesare montarii pe rachete antinavale . Sau pe o racheta de croaziera , pentru scanarea terenului .
        In alta ordine de idei , ACTTM ( sau ICSITA cum se numea pe vremea lui Ceausescu ) studiase un asa-numit TLAB ( telemetru laser bord avion ) , iar Academia Tehnica Militara un „Sistem LASER pentru navigatie la foarte joasa altitudine” . .
        De asemenea se studiase o varianta militara a ROMBAC-ului , luata in ras de pseudospecialisti din cauza dificultatii amplasarii calei de bombe, pana cand TEHNOMIL le-a dat peste nas si le-a aratat NIMROD-ul bitanic, in aceeasi configuratie , intituland articolul Si totusi se poate ! .
        Afirmatiile prin care se afirma ca pentru dotarea ” Tomahawk-ului lui Ceausescu ” s-ar fi folosit motorul Artouste , cu care sunt echipate elicopterele IAR-316 B le consider nefondate .Din simplul motiv ca acesta e o turbina de gaze , optimizata pentru obtinerea unui cuplu motor nu a unui jet de gaze pentru propulsie , simplist vorbind .Si unde mai pui ca nu am primit licenta pentru el nicodata , motoarele Artouste fiind importate .
        Tragand linie , se pare ca aceasta combinatie bombardier ROMBAC + IAR-93 + rachete de croaziera a fost socotita interesanta pentru Iran , contractele semnate de Ceausescu cand mai avea 10 zile de trait fiind marturie in acest sens . Cineva a luat in serios acest lucru , iar Ceausescu a sfarsit asa cum a sfarsit .
        Oricum , era inconjurat de dusmani . Si inafara , si inanuntru .

  3. Romania a detinut lansatoare de Scud insa a trebuit sa le retraga la presiunea americanilor.
    Nu contest ca romanii nu au adus imbunatatiri minore Scudurilor, insa raza de 500km si preciziea sub 100m cred ca sunt doar niste exagerari. A incercat Saddam lucruri de genul asta si rezultatele au fost cam proaste.

    Singurul Scud cu un CEP de 50m a fost dezvoltat tot de sovietici in anii ’70. Este vorba de Scud-D „Aerofon” iar precizia era obtinuta datorita unei camere TV din varful rachetei care asigura ghidarea in faza terminala. Scud D nu a fost folosit deoarece sovieticii aveau la vremea respectiva rachete mult mai bune in dotare.
    Specialistii romani nici nu puteau sa viseze in anii ’80-90 la asemenea proiecte, asa ca faza cu rachetele romanesti mai bune dect ale altora nu este decat un mit.

    • Nu sunt de loc exagerari. ROT-urile romanesti nu aveau in momentul vanzarii lor catre Israel raza de 500 km, dar cercetarile erau foarte avansate, singurul lucru care ne lipsea era combustibilul. Mai mult decat atat, rachetistii romani, in poligonul de la Capul Midia, au executat inainte de ’89 trageri reale cu ROT-uri dotate cu capete de lupta inerte dar care ar fi avut, zic unii, capacitatea de a trasporta la tina incarcaturi neconventionale.
      Sistemul de ghidare era insa pus la punct deja, de unde si scandalul de la inceputul anilor ” 90, atunci cand Romania a vrut sa exporte catre Irak astfel de sisteme de ghidare inertiale.
      Rachetele urmau sa aiba fara indoiala incarcatura nucleara, daca se reusea obtinerea si miniaturizarea unui focos pe baza de plutoniu. In 1989 programul balistic romanesc era mult peste Coreea de Nord sau India…

      Iar pe blog sunt cel putin doi oameni care stiu despre ce vorbesc mai bine decat mine si care ar putea sa ma contrazica daca am gresit cu ceva, insa acesta este adevarul.

      • La sfarsitul anilor 90 cand irakienii au intentionat sa achizitioneze din Romania
        echipamente civile sau miltare supuse embargoului international au facut-o pe motiv ca factorii de decizie romani erau usor-ieftin de corupt si cei care in toti anii 90 au vandut si altor tari aflate sun embargou cantitati foarte mari de armament clasic si munitiile aferente.
        De ce armele vandute, PM md 1963 in Georgia in 2006-2007 erau arme uzate.
        Dupa 1994 cand s-a luat decizia sa se treaca (treptat) la calibru 5.45 toate stocurile de arme noi si munitie calibru 7.62 pur si simplu au pradate si vandute pe nimic.
        In 1989 un PM avea valoare de inventar 24000 lei socialisti.In 1995 Vodcaroiu a
        dat OU prin care mijloacele fixe la intreprinderile de stat erau reactualizate la valoarea scriptica ori 200.
        Numai ca la armata nu se aplica.
        In 1995 un dolar USA era 3000 de lei, deci un PM md 1963 era exportat cu 8-9 dolari.In acte, restul era spaga, bani curati, nimeni nu punea intrebari.
        De ce la un moment dat BRCE sau Bancorex a inceput sa crediteze o parte din ofiterii de armata sau ofiteri de „militie” si servicii secrete cu dobanda de 5% cand dobanda pietei era de 180%.
        Mai stiau si altii , cineva „le-a dat” sa taca din gura.Partea misto e ca nu au dat din spaga proprie.
        Irakienii au dat spaga sa achizitioneze mult mai multe chestii de natura miltiara.
        Aia de la CIA s-au prins si sau opus, ce raspuns putea sa dea autoritatile romane.
        Asta in plina campanie dupa 1997 pentru aderare la NATO.
        Aerofina produce cumva giroscoape pentru uz civil?
        Spui ca inainte de 1989 Romania a tras de la Capul Midia cu ROT-uri de raza de 500 kilometri.
        Tu stii ca toate tarile lumii si-au luat un angajament incare sa anunte din timp orice lansare de racheta proprie care va depasi altitudinea de 50 de kilometri?
        Indiferent daca e vorba de o lansare cu scop civil sau militar.
        Singura data in 1982 cand rachetistii romani au tras cu Scud-B anuntul a fost facut de URSS, tara de pe teritoriul careia s-au lansat rachetele.
        Ca sa probezi cele spuse de tine spune in ce an/luna a facut Romania anuntul.
        Datele de acest gen sunt publice.
        In anii 90 Israel a facut eforturi ca ROT-urile romanesti sa ajunga in Israel tot pe motiv ca militarii si politicienii romani erau in stare sa le vanda pe nimic Iranului sau Irakului.
        Cand SUA a achizitionat tot in anii Mig-urile 29 cu pret de sub 2.000.000 dolari bucata s-a datorat tot unei decizii ca ele sa nu fie vandute Iranului.
        Nu le-au cumparat nici sa le „studieze”, nici sa le introduca in dotarea proprie.
        Culmea ca romanii de demult aveau un proverb care sa justifice un asemenea demers proactiv,
        „decat un caine turbat pe strada, mai bine legat la mine in curte.”

        • ERATA

          Cand SUA a achizitionat tot in anii 90 Mig-urile 29 din dotarea repubicii Moldova(aia cu capitala la Chisinau,asta sa se inteleaga bine)cu pret de sub 2.000.000 dolari bucata s-a datorat tot unei decizii ca ele sa nu fie vandute Iranului.

          Am problem cu touchpad-ul.
          Scuze.

        • Ai inteles gresit. Am fost foarte clar ca in 1989 ROT-urile nu aveau motoare care sa le asigure o raza de 500km, ci doar ca sistemul de ghidare inertial era gata de teste, Insa problema razei nu fusese rezolvata din considerente de combustibili. Ca sa fiu si mai clar nu puteam produce atunci multi-pulberi, adica un amestec de componete de patru ingrediente, dar capacitatea de fabricatie era in constructie, fiind data in folosinta dupa „90, acum taiata si vanduta la fiare vechi.
          Tragerile reale cu ROT-urile noastre au fost executate cu rachete clasice cu raza normala, dar care au folosit pentru testare capete de lupta construite la Marsa. Se testa atunci aerodinamicitatea capului de lupta care trebuia sa protejeze incarcatura si sa asigure o traiectorie balistica stabila dpdv aerodinamic.
          In privinta „fricii” israelienilor de ROT-urile romanesti, da-mi voie sa zambesc…pai de ce s-ar fi ferit evreii de ale noastre atata timp cat Irakul si toata lumea araba era in genere plina de SCUD-uri, unele dintre ele mai moderne decat alea romanesti?! Irakul detinea in anii „90 suficiente rachete balistice de tip SCUD, lucru pe care toata lumea il stia si pe care evreii l-au experimentat pe casele si orasele lor in razboaiele din Golf, asadar de ce aveau nevoie sa securizeze ROT-urile romanesti daca aceste erau…ordinare?! Si daca le vindeau irakienilor ce mare deranj era, ca doar si ciuhabii aveau o gramada de astfel de rachete?!

          Da cu sistemul S-125 ce-au avut?! Tot de frica irakienilor ni le-au luat si pe alea, care nota benne era cel mai modern sistem AA romanesc la acea ora si ar fi fost si astazi?!
          Ziua si ora?! Nu stiu bre, am citi si eu pe net, o fi doar legenda, o fi ceva real… 🙂 Tare asta cu ziua si ora! 🙂 😉 Eventual numele, gradul si UM-ul ?! De facto UM-ul chiar il stiu…

          • Buna intrebare, ce s-a intamplat cu S-125.
            Explicatia e lunga, promit ca o voi scrie si publica pe site-ul tau.
            Insa totul se rezuma la „incredere”.
            La fel ca intr-o casnicie sau de ce nu intr-o afacere.
            O scurta informare pentru multi.
            De ce s-a ales pentru „multirol” varianta F-16.
            Second-hand sau nu conteza mai putin si prin urmatoarele randuri nu caut sa justific alegerea facuta.
            Si-n opinia mea e o alegere proasta.
            Incepand din 1997 regimul politic din Romania s-a schimbat.”Noi” comunisti au acceptat alternanta la putere, votul romanilor.Un simplu exercitiu democratic.
            Cel mai mult a avut de castigat Romania, nu cei care au venit la putere, in genere
            incompetenti si la fel de corupti.
            Emil Constantinescu zis si tapul nu va ramane in istorie ca un mare roman.
            Afacerea Bell-Cobra era cam teapa.
            A avut un singur merit dar pentru care a platit scump.
            A sustinut pozitia SUA si UE in problema Kosovo si conflictul care a urmat.
            Impotriva a multi romani printre care si eu dar recunosc ca eu sunt pic obiectiv pe motiv ca una din radacinile mele indepartate era origine sarba.Un strabunic ca sa fiu mai exact.
            Tapul si PNT-CD au platit scump din punct de vedere politic si pentru Kosovo dar mai ales pentru toate celelalte.Nu are rost sa le enumar acum.
            Insa increderea a ramas.
            Avioanele F-15 si F-16 care au participat la campania din Kosovo necesitau reparatii.
            S-a decizia in primul rand politica ca o parte din subansamble turbina-motor sa fie reparate ;la ………………..Turbomecanica.Cea din cartierul Militari.
            Contract intins pe mai multi ani.
            Si-a inceput cooperarea intre GE si Turbomecanica.Salarii mari, ingineri romani trimisi in USA la specializare.
            Nu pot spune ca americanii au transferat in Romania toata tehnologia necesara dar pentru cei de la Turbomecanica viitorul era foarte roz.
            Companie 100% privata cu actionari majoritari vechii si noii directori crestea pe bursa ca Fat-Frumos.
            In 2005 GE a facut si o oferta de intrare in actionariat sau altfel spus de cumparare de la actionarii romani majoritari pachetul de control.
            Actionarii majoritari au declinat oferta, incepuse bula imobiliara, au considerat ca
            numai terenul facea miliarde de euro.Basca ca americanii oferisera dolari.
            Ce a urmat.
            Turbomecanica e aproape falita.Isi vinde pana si utilajele de mare precizie achizitionate pe bani grei inainte de 1989.
            Pe teren nu le mai ofera nimeni nici 5.000.000 euro.
            Falimentul e aproape.
            Insa unii vor scapa de foame, „o sectie” GE cu fost personal Turbomecanica va asigura unele operatiuni de mentenanta pentru viitorul multirol din dotare F-16.
            Increderea pierduta se recastiga greu.
            Unii viseaza pentru F-16 upgrade de la Block-1x la Block-yx, unde y mai mare ca 1.
            In urmatorii 10 ani nici o sansa.
            Multi vor spune ca cele de mai sus nu au relevanta.
            Cu ajutorul internetului ii rog sa caute niste interpelari ale unora din parlamentul Romaniei anului 1999.
            Anul cand se negocia privatizarea uzinei Dacia Mioveni.
            Faptul ca azi Renault are o pozitie de santaj este de asemenea alta discutie.
            Tot niste politicieni „ieftini la faina si scumpi la tarate” au azi probabil dileme morale.

            • Prietene ce ai scris la inceputul comentariului eu o iau ca pe o promisiune ferma…

            • Tapu si PLTcf au platit pentriu scaderea nivelului de trai al majorotatioi.
              Fiindca au promis ca se va trai mai bine si dupa 2 ani era mai nashpa da Tapau ii dadea fericit ca iniante sa ne fie mai bine trebui sa ne fie mai rau!!! MKersoa lumea il votase pe el si pe CDR findca aia ne asigurau ca pe ei ii iubesc americanii si daca iese CDR la putere ei (Tzapu si CFR) vor primi „ajutoare” si viom trai cu totii mai bine!!
              Canci.
              Si nu stiu cat era teapa afacerea cu Bel. Stiu doar ca aznu nu avem elicoptere de lupta si unii retadati mintal zic ca amioanele alea de Puma inarmate ar fi de lupta… (Nu vorbesc de rau Puma .. in calitate de camion adica transport. Da nici un camion inarmat nu va fi chiar tanc!!)
              Iar cestia cu anuntu ca racheta trece de 50 km .. Ce e asa de greu de facut?!
              Adevarul este ca acelasi Tapau a patronat distugerea industriei si a lasat sa se praduiasca si stocul … A semnat si un anume tratat cu Ucraina ca asa i-au cerut amerlosii….

              A da. Si cu industria… Cand guvernu Ciobea se gandea cam ce sa „privatizeze prin lichidare” cica holurile erau pline de samsari gata sa vanda orice de la ace la benzine de ezxtractie. A dat ala anunt c ainchuide nu stiu ce rafinarie , imediat un samsar ungur a zis „iute un contrac sa va asigram bezninele de extracteie!!!” Si Ciobea candis „ce e aia” la ce ne trebuie?” Cand a aflat a lasat instalatia care producea benzine de extractie. Si cica era cat pe ce ca ungurii sa obtina contractul de mentenanata al elicoptrerlor IAR!!!! Ma rog ungurii nu faceau altceva decat sa incerce sda scoata un ban cinstit fiindca Ciorbea era gradinaru dispus sa cumpere castraveti!!! Oricum de apreciata indrazneala de a oferi mentenata ptr elicopterele Puma sau Aloette. Pentru care RSR cimparase licenta si le cosntruiuse. As zice ca aveau o foarte proasta impresie asupra capacitaii intelectuale si a cunostintelor despre Romania a zisului guvern Ciorbea …

              • Afacerea „Cobra-Dracula” pe scurt
                1.500.000.000 dolari contra 96 de elicoptere fabricate-ansamblate sub licenta la
                IAR Ghimbav.
                Elicopterul teoretic era necesar si este necesar chiar daca e vorba de un model vechi de 30 de ani.Atunci, timpul a trecut, azi sunt 45.
                Cei care s-au vehement au fost finantistii si sustinuti puternic de miltari adevarati.
                Se fabrica-ansambla un elicopter si atat.
                Si ulterior?
                Platforma de arme?!!!!!!
                Afacerea a cazut ca era prea scumpa.
                Insa a iesit banul din alta afacere.
                Fregatele primite „moca” ca sa nu mai faca finantistii „gat”.
                Fara platforma de arme au venit in urma cu aproape 10 ani tot asa sunt si azi.
                Si bani grei platiti pe reparatii mai mult sau mai putin fictive.
                Azi am fi avut 96 de elicoptere neinarmate si in lipsa de buget-cheltuiele cu mentenanta(stare normala, de altfel traditie „militara pur romaneasca”) unele dintre ar fi fost chiar in stare neoperationala.
                Inca ne mai chinuim ca pe niste transportoare existente sa montam un rahat de turela.

                • Adică vrei să spui că militarii adevărați le-au susținut puternic pe leprele alea pe care tu îi numești finanțiști?

                  Când o veni Ivan peste noi ar fi bine să-i ia pe finanțiștii ăia și pe „militarii ăia adevărați”, să-i fixeze cumva de pilonii de acroșare de pe SOCAT-uri și să tragă cu ei în T-90 și Oploturile inamice.

                  De la putoarea degajată s-ar putea ca ivanii să-și părăsească intempestiv mașinile și iaca VICTORIA!

                • Afacerea Cobra
                  Un miliard si jumatate, chiar doua cu armament ( DOLARI ) pentru 96 de elicoptere produse in tara 80% , sustinand industria aeronaurtica nationala .
                  Mentenanta la Brasov + posibilitatea fabricarii variantei de transport dotate cu aceeasi mecanica ( motoare, transmisie, rotoare ) si avionica , la care Bell isi aratase disponibilitatea .
                  Afacerea F-16
                  Sase sute + milioane euro pentru 12 avioane la mana a 3-a la care chiar devine imposibil sa le faci mentenanta in tara .
                  ” Azi am fi avut 96 de elicoptere neinarmate si in lipsa de buget-cheltuiele cu mentenanta”
                  Azi am fi avut 96 elicoptere de atac + altele de transport , plus o industrie apta sa intre in cooperare . Dar vad ca unora le place sa repete ce vad la televizor .

        • In ultimii ani ai lui Ceausescu ,pIstolul mitraliera model 1963 avea o valoare de inventar de 2 800 ( doua mii opt sute ) de lei .
          Pusca mitraliera patru mii, mitraliera zece . Rotund. Pe vremurile acelea statul isi putea permite sa pastreze pretul cu zecile de ani, paguba si-o scotea din produsele de larg consum . Restul sunt povesti .

  4. George, ai facut ceva progress la subiectu’ de care iti spuneam? 🙂

    • Timpul vere MC nu prea m-a lasat…

      • George GTM, poti face pana la urma un articol pe tema asta, a proiectului de rachete romanesti? Ce s-a intamplat pana la urma cu planurile, se mai poate relua e.t.c? MS 🙂

    • In 1989 un dolar USA la cursul de schimb era 18 lei.
      2800/18=155,55 dolari cu tot cu ICM(impozit pe circulatia marfurilor, precursorul TVA).
      Cam ieftin PM-ul.
      Si ne mai miram ca sa „vandut tara” pe nimic.

      • 1.Pretul de inventar al pistolului -mitraliera e cel din anul intrarii in dotare .Asa era pe atunci .
        2.Datorita inflatiei , un dolar din acea vreme valoreaza cam cat doi de acum . Deci pretul in dolari de atunci corespunde cu cel indexat de astazi. Vezi site-urile distribuitorilor americani de arme noi de Cugir .
        Nu am ainteles niciodata oamenii care povestesc vrute si nevrute fara sa aiba o baza reala , credibila. Sau pe cei care fac afirmatii impotriva evidentei .Dar de vazut, am vazut .

        • Te rog sa te abtii sa-mi tii lectii despre mijloace fixe si bunuri de inventar in conformitate cu legislatia contabila de azi si chiar cea din urma cu 60 de ani.
          Chiar daca ai vazut, fii in pace, vei mai vedea.
          Nu stiu insa daca vei intelege.
          In SUA chiar daca a fost o asa zisa inflatie total absorbita economic bazata pe un „dolar slab” e o vorba.Sau proverb pe romaneste,
          „Oricat ar fi dolarul de slab daca gasesti unul pe strada te apleci si sa-l iei”.

          • Cu un lucru suntem de acord , in caz ca ca te referi la oamenii care povestesc vrute si nevrute :
            „.Chiar daca ai vazut, fii in pace, vei mai vedea.” 🙂 🙂 🙂

  5. Uite ceva, special pentru tine ca sa-ti „clatesti ochii”.
    http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/eveniment/mitraliera-din-cavou-28154.html
    Pentru un rahat de mitraliera cu valoare scrisa in catastif de numai 10000 lei ceausisti un peste ani si ani un militar care la un moment dat o are lipsa din inventar este nevoit sa-si vanda locuinta pentru a acoperi paguba produsa statului.
    Poti rade in continuare dar nu de patania celor de din articolul de mai sus, poti rade de tine insusi.
    Pace tie in continuare si fericire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *