Ingeniozitatea zboara pe Marte

Elicopterul Ingenuity a efectuat cu succes primul său zbor pe Marte

NASA a anunțat că elicopterul Ingenuity a reușit să se ridice de la sol pe suprafața lui Marte, urcând până la 3 metri înălțime și coborând apoi cu un metru/secundă. Este prima oară când se reușește un zbor cu un asemenea aparat motorizat pe o altă planetă, iar cei de la NASA spun că este un moment de referință. Ingenuity se află acum la peste 280 milioane km de Terra. Alte patru zboruri, mai lungi, ar trebui să urmeze până la jumătatea lui mai.

Sursa si articolul integral: HotNews.ro

22 de comentarii:

  • Gogu de la Stână

   Este de fapt primul zbor al unei mașini făcute de om in atmosfera altei planete – asta dacă excludem capsulele care coboară de pe orbită.

   Atmosfera este atit de rarefiata incit aici pe Terra o găsim undeva pe la vreo 57 km altitudine. Deci realizarea în sine este extraordinară. Felicitări celor de la NASA.

   5
 1. Simbolic, Ingenuity are la bord o bucățică din aparatul fraților Wright, primul aparat desprins de la sol pe Pământ.
  19 aprilie 2021 rămâne consemnată în istorie.

  8
 2. Salut.Primul zbor pe alta planeta,bravo hamericanilor,cei mai ciumegi,unde sunteti cei care ii cantati lui tatuca Putin in struna.

  8
  • Gogu de la Stână

   Ne-am metamorfozat și noi în adepți ai cruntei realității atit de evidente. Greu de digerat faza cu liderul etern unic și de neînlocuit. Imposibil de acceptat crime cu agenți neurotoxici a la Mengele. End of story.

   Da acum să știi Robule ca rușii pot sa facă și ei același lucru dar n-au bani. Ia da-le miine 5 miliarde de euro și să vezi ce aeroplan iti plimba peste 3 ani pe Marte. E grea rău de tot situația în Rusia acum – numai de Marte și elicopterici pe acolo nu le mai arde lor acum.

   1
   • Poți să le dai 50 de miliarde… Le fac dispărute în trei luni și banii și cariciopterul!
    Drept, foame mare!!

    11
    • Gogu de la Stână

     Doamne – ma doare burta de ris . Da … asa este …este foarte plauzibil și un astfel de scenariu SF marțian.

     Dar – dacă însă ne referim strict la capacitățile lor tehnologice și umane daa… au oamenii capabili să construiască astfel de mașini. Este o foarte mare greșeală să îi subestimam total. Da … e haos … e debandada … e dictatura …. dar – DACĂ e nevoie – pot fi la fel de buni ca cei de la NASA sau ESA. Au încă un avantaj mare în uriașa experienta acumulată în cei 65 de ani de zboruri spatiale – experienta greu de înlocuit. Au încă un corp de ingineri și tehnicieni de elită în domeniul aerospațial… bani și seriozitate să fie.

     4
     • Nu mai au așa mulți. În haosul din anii nouăzeci cei mai mulți au părăsit definitiv uniunea care se destrăma. Au pierdut cel puțin o generație de oameni valoroși, oameni care puteau învăța și pe alții.

      7
   • Salut. Nenea Gogu, eu imi permit sa spun ca ivanii au fost sunt si vor romane vai mama lor,de ce,in anii 94-96 eu hoinaream prin fostul imperiu sovietic si pot sa spun ca am ramas cracanat ce tip de societate aveau,e adevarat ca au avut multi specialisti,ca au inventat multe lucruri,dar cum erau tratati acei specialisti,mereu cu frica de a fi arestati,acuzati,umiliti,ei nu puteau circula in tari occidentale,nu puteau fi liberi,nu puteau gandi liberi,de salarii vrei sa vorbim.

    6
   • au pe naiba, si cand au avut bani sa faca ceva, de la UE, daca mai tineti minte misiunea Phobos-Grunt, nu au reusit sa nimereasa orbita martiana. Nu sunt in stare sa aterizeze pe Marte, iar jucarii ca Ingeniozity le vor reusi poat peste 50 de ani.
    Astia nu baga bani in cercetare decat daca face buum la capat. De aici si continua inapoiere. In 10 ani ii depasesc Israelul si Emiratele, in schimb ei mai scot o racheta intercontinentala, pregatesc apoi si una interplanetara, sa poata da cu bombardeaua si pe Marte eventual

    3
    • Gogu de la Stână

     @Robu – știu … așa e …. asa arata pe atunci Rusia … sau mai schimbat intre-timp unele lucruri – Moscova arata acum super-cool, cu zgârie-nori , magazine și mall-uri moderne etc dar la fel de bine sunt zone în Rusia unde dacă ajungi zici ca te-ai catapultat direct în anii ’80.

     @Dinule – le ai frate … am râs… paaai … cam asa e … dacă nu face bum la un capăt nu investesc … dar cel mai mult mi-a plăcut faza cu racheta interplanetara. Sau și mai rău parcă îl și văd pe Elon Musk ca ajunge si el pe Marte ca omu’ și găsește saracu’ acolo deja instalată o baterie AA autonoma model nou S-600 „Mars” și care înainte să amartizeze îl întreabă doar atit: Kuda vi idete?

     Oricum – încă odată – bravo NASA. Un lucru admir la USA faptul ca NU se opresc din Investigarea Cosmosului. Si Franta are bani, și UK sau Japan au bani – nu sunt deloc saraci lipiți pamintului și uite ca totuși doar USA vrea și poate sa meargă înainte.

     Voi va dați seama ce tehnologie, ce fibra de carbon ultimul răcnet, ce baterii de lithium etc etc se află în elicopterul ala? Ce testari, ce simulări, ce computere s-au folosit?

     1
 3. Bravo!

  1
 4. no fain…intre timp alte populatii sint ocupate cu sosoaca…cam p’acilea sintem la comparatie…

  5
  • indienii au trimis pe orbita martiana o sonda pe orbita de satelit la un pret foarte, foarte mic, fata de inverstitiile americane si ale ESA

   banii multi nu sunt intotdeuna totul,
   https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Orbiter_Mission

   omu sfinteste locu
   in cazu de fata omu si oamenii sunt indieni
   sonda inca este pe orbita de satelit pe langa Marte

   si ingenuity e o chestie care presupune un efort intelectual serios,
   ca de altfel tot programu american care este nr. 1 de mai multi ani si nu se intrevede vreo modificare de ierarhie in explorarea Marte din urmatorii cateva zeci de ani,
   dar si banii bagati de americani sunt adevarati,

   ESA este in spate tare la explorarea Marte,
   iar restul tarilor nici nu prea conteaza,

   chinezii cu luna
   totusi, incep sa arate capacitate de inovare,

   rusii au in lucru diverse proiecte,
   pierderea Ucrainei si a cercetarilor din aceasta tara a fost o lovitura pt cercetarea ruseasca aerospatiala,

   noi cu sosoaca ca asta putem,
   la conducerea care o avem,
   am avut istorie
   dar am avut grija sa punem conducatori a caror grija a fost sa opreasca orice cercetare stintifica
   sa stergem repede cu buretele orice realizare din trecut, sa nu isi inchipuie aia care vin ca aia din trecut au avut mai multi neuroni decat ei,
   sa nu fie generatia tanara complexata

   dreptu de a fi necalificat, dreptul la somn, la infractiune, etc.
   asa avem institutu revolutie, institutu levantului si o academie de decor care produce plecaciuni fata de conducatori,

   vezi cat a bagat armata in cercetarea rachetellor de la 89 si pana azi,
   la americani pentagonu baga si in cercetarea aerospatiala

   1
 5. Rușii vor trimite un Kamov cu rachete hipersonice.
  Vorba lui Gogu, și ei poate(sic) ?
  PS De chinezi se mai aude ceva?

  2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *