Interceptorul marin de mare viteza al Singapore

Tot un concept, adus totusi la stadiul de 2 prototipuri in testare urmata de productie in serie – Specialized Marine Craft TypeI & II (SMC Type-II) – dezvoltarea fiind inceputa in 2003 iar prima nava intrand in serviciu in 2009:

Unii sustin ca „mizeria” conceputa cu sprijin american (Oregon Iron Works din Oregon), inrudita cu familia de barci stealth  SEALION II (de care difera prin amplasarea laterala a waterjet-urilor), operate de Naval Special Warfare si de catre marina israeliana. Nava dezvolta viteze de 30 de noduri si are o raza de actiune de 250 mile marine si este fabricata de Singapore Technologies Marine Ltd for the Republic of Singapore Navy (RSN), fiind planificate pentru inzestrarea marinei singaporeze 2 unitati Type I si 6 unitati Type II.

Armamentul principal este o turela italiana OTO Melara Hitrole cu mitraliera cal. 12.7mm FN M2HB-QCB capabila de 450 lovituri/minut:

Turela Hitrole

Datorita fundului aplatizat si a cocii late si usoare din aliaj de aluminiu dar si a celor doua motoare in tandem de 5000CP in total, nava este capabila nu doar sa dezvolte viteze ridicate, de peste 30 de noduri, ci sa si poata vira strans la aceste viteze.

La cheu…

… si pe trailer

Cabina de comanda.

Rolul unei astfel de ambarcatiuni este unul de nisa, mai degraba pentru forte speciale, avand in vedere ca este greu vizibila, rapida si dotata cu arma de calibru mic, iar cei din Singapore par sa-i fi gasit o utilizare in cadrul propriei marine.

Specificatii tehnice:

Lungime   25m
Latime    6m
Masa   45 tonnes
Viteza  >30 knots
Autonomie  250 mile marine (463km) la 20 de noduri
Echipaj:  4 (Boat Commander, Coxswain, Navigator and Gun Operator)
Propulsie  2 x MTU 16V2000 M94 Engines,   2 x Hamilton HM651 Waterjets
Echipament
12.7mm Oto Melara Stabilised Gun
Electro-optical system
Navigation system
Communications system

Cum ar arata mizeria cu un tun cal.20/25mm in turela Searanger „stealth”, capacitate de a lansa SPIKE LR/ER/NLOS, eventual un lansator VSHORAD (+minigatling pe plafon) si un UAS/UAV? … probabil s-ar ingrasa putin, cu niste metri si niste kilograme, si n-ar mai fi nici atat de „invizibila”.

 

Marius Zgureanu

Surse:

. www.mindef.gov.sg

. ullmandynamics.com

. americanmilitaryforum.com

 

Citeste si:

https://www.rumaniamilitary.ro/offshore-patrol-vessel

https://www.rumaniamilitary.ro/vedete-lansatoare-de-rachete

 https://www.rumaniamilitary.ro/vedeta-shaldag-o-scula-buna-la-toate

 https://www.rumaniamilitary.ro/contract-al-royal-navy-pentru-nava-de-patrulare-costiera

https://www.rumaniamilitary.ro/concept-dcns-xwind-4000

https://www.rumaniamilitary.ro/super-fast-stealth-attack-boat

https://www.rumaniamilitary.ro/ce-mai-face-stiletto

https://www.rumaniamilitary.ro/unora-le-plac-vedetele

https://www.rumaniamilitary.ro/bonefish-usv

https://www.rumaniamilitary.ro/damen-shipyard-a-prezentat-sigma-6110-corvette-la-navdex-2017

https://www.rumaniamilitary.ro/saar-s-72-versus-inutilele-type-22-romanesti

https://www.rumaniamilitary.ro/dcns-smx-3-0-stealth

.

22 de comentarii:

 1. Coxswain e ala care baga cocs in cazan ? 😉

 2. Ar fi o mizerie mai mare si p4esmene complet inutila .

  Asta este ptr Singapore .Singapore este format din 63 insule, inclusiv Singapore-ul continental. SI stramtoparea Malaca …. pe unde nu trec dpar navele mari de tot ci si niste … dracii locale confectionate din lemn care au motare [uternice (de nu rezista nava decat max 10 ani) SI navele asteat ransporta …. mai stii ce?! Si 63 de insulit5e si ..
  Deci o nava din asta rapida cu raza de actine f scurta poate fi utila .. NU iti trebnuie mai mult decat6 o mitralerea de .50 .. ca si asta face ciur nava vanata dar nu ai interes sascufunzio nava sa omori echipajul

  • eu ma gandeam la alea de patrulat ZEE prin M. Neagra, sa fie mici, mai ieftine decat un OPV si utile. E adevarat, la cat sunt de mici nu le vad bine pe vreme proasta si fara asistenta unei nave-mama, gen OPV sau o platforma marina.

   • hai sa zicem ca si patrula ….. dar nu asta e baza.
    „Mizerica” se invarte cu viteza redusa (consum) si brusc primeste mesajul (azi si fotografia!) „vezi ce e cu ala!” si cam asta este „inamicul”
    http://www.kastenmarine.com/_photos/cargo_phinisi_fwd.jpg

    Pe vreme rea cauta si el adapost ..
    ..

    Iar pentru cestii incurcate si rele .. are Uncle Sam minim un task force prin preajma!!!

    Asa ca „mizerica” e cu dedicatie geografuca restransa .. pecadoare;le turcesti nu sunt la fel de iyte ca navele pinisi

 3. @Marius Zgureanu: Marius, motoarele au impreuna 5000 CP. Unul singur e pe la 2500-2600 CP. Cum ai formulat tu nu se-ntelege foarte exact.

 4. @Marius Z,

  cum ar arata? depinde… unde vrei sa o folosesti.
  As folosi-o in Delta. si zona litorala Sulina.
  Singura inbunatatire ar fi turela de la… MLI-84M (cu tunul de 25mm, lansatorul de rachete Spike si o mitraliera 7,62mm)

  si o alta varinata cu aceeasi turela… dar in loc de rachetele Spyke as folosi CA-94m (impotriva Dronelor)

  singura misiune este aceea de a interveni rapid in zona Maritima Sulina. Salupa asta nu este formidabila… chiar si cu armament suplimentar.

  Probabil ca Singapore o foloseste in misiuni anti-braconaj.
  daca vrem ii gasim utilitatea la politia de frontiera, pentru misiuni anti-braconaj, si atat.
  Cred ca pentru astfel de misiuni, sistemul ala de 12,7mm (parca cu 3 tevi) este o arma redutabila

 5. George, daca lansatorul de rachete ar fi retractabil nu ar fi mai vizibila. Ca sa fie utila pt noi ar trebui a aiba integrata o racheta anti-nava cu raza de cateva zeci de km macar, ca sa poata sa faca raiduri de hartuiala in apele rusesti la o adica
  Loveste si fugi

 6. Două motoare de 5000 CP la 45 tone deplasament și doar 30 Nd viteză, nu prea se leagă, nici dacă puterea însumată e de 5000 CP!

 7. Cu un tun de 25-35mm, 2-4 Spike-uri si 6 SHORAD/VSHORAD, toate retractabile, ar merita pt Dunare sau/si Delta, dar in rest, e pacat de motor. Pai ce faci cu asta? Dai doar dupa refugiati si contrabandisti? Hai ca macar contrabandistii o merita… Dar atunci la Politia de Frontiera cu ea, nu la Armata.
  O idee ar fi la OS misiuni rapide, dar are loc pt macar 4-6 colegi pt „ture” de noapte? Plus ca de macar 2 VSHORAD retractabile tot are nevoie in cazul asta.

 8. „Datorita fundului plat si a cocii late …” in poza cu barca pe trailer carena e perfect vizibila si numai plata nu e 🙂 In articolul original zice „With a flatter hull and a wide body…” ceea ce s-ar traduce mai degraba prin ” coca mai plata si corpul mai lat”, dar in mod cert nu se refera fundul navei. Dealtfel un fund plat (eventual si fara chila) plus viteza ridicata in niciun caz nu va rezulta in capacitatea de a vira strans.
  Cat despre valoare ei militara pentru marina romana, parerea mea e ca tinde spre 0. Dar e frumoasa, nimic de zis.

 9. Sud corenii au din cand in cand probleme cu navele “invizibile” (de inflitrare si de perscari) ale celor din sud, cum de obicei ele sunt din lemn sau fibra de sticla 12.7mm cam ajunge. La altceva acest tip de nava mai greu caci sunt si cam fragile.

  Americani zic ca niste bacute rapide, compacte, invizibile sau cu semnatura radar redusa ar fi foarte utile in MN unde sa actioneze pe langa tarm si sa fie capabil sa:
  -atace navele si/sau desantului inamic;
  -sa aduca trupe si provizi in spatele frontului sau sa reaprovizoneze trupele.
  -foarte limitat suport pt. trupe.

  Ideea este de atac surpriza, ele sa vina rapid profitand de “invizibilitatea” radar care face ca navele “mama” si radarele din Crimeea sa nu le vada deci sa le poata ataca cu rachete si sa angajeze rapid inamicul, din afara razei tunurilor adverse, dupa care se retrag. Fiind mici sunt si mai usor de camuflat deci mai greu sa fie descoperite prin alte mijloace.

  Pt. a putea face asa ceva trebuie o constructie mai speciala, o nava construita in jurul armei. Cum A10 poate fi numit si un tun zburator si aici construiesti in jurul:
  – unui tun de 25 sau 30 mm (ca pe APC) + niste rachete gen 122mm varianta scurta cu un cap dual HEAT/HE ori ATGM-uri cu raza lunga. Cu o suprastructura foarte joasa;
  -sau 14.5mm + rachete gen 122mm;
  -sau un fel de purtatoare de torpile usoare ca la submarin integrate in corpul navei;
  -cateva rachete gen ALAS + 14.5mm ori 25mm;
  Sa fie capabile sa transporte 1 pluton soldati + ceva provizii.

  Asemena barcute putem si trebuie sa face si noi din fibra de sticla cu o semnatura radar minima. Cu multa instructie pot creea multe probleme inamicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *