Coreea de Sud se gandeste la submarine nucleare

Se gandeste de fapt la Barracuda class franceze, submarine de atac cu propulsie nucleara, nave care incepand cu anul viitor ar trebui sa intre in dotarea marinei franceze. Una dintre probleme este, sau ar putea fi, dorinta coreenilor de as construi submarinele in regie proprie, lucru destul de complicat atat din punct de vedere tehnic cat mai ales politic, pana astazi nici o tara producatoare de submarine nucleare nu a vandut nici nave, nici tehnologia aferenta (cu exceptia Rusiei care a inchiriat doua submarine nucleare de atac Indiei si posibil s-o fi ajutat la construirea primului sumbarin indian cu propulsie nucleara).

Planul are ca scop (oficial cel putin) cresterea fortei de descurajare a marinei sud-coreene in fata pericolului nordist, mai ales pe zona submarinelor lansatoare de rachete. Desi nordul nu detine inca submarine lansatoare de rachete balistice viitorul ar putea arata diferit, cred astia din sud.

In luna octombrie un grup de lucru a examinat optiuniile pentru cosntruirea unui submarin nuclear in jurul a 5000 de tone si se pare ca singura varianta ar fi francezi cu Suffren/Barracuda. Alegerea modelului francez are la baza si faptul ca proiectul celor de la Naval Group functioneaza cu un reactor care foloseste uraniu usor imbogatit (20%), lucru care ar usura negocierile cu Statele Unite, in conditiile in care Coreea de Sud nu are dreptul sa foloseasca uraniu imbogatit intr-un procent prea ridicat.

Dorinta de a avea un submarin cu propulsie nucleara construit in tara este mai veche, in 2003 sud-coreenii au lansat chiar un program (initiativa 362) de cercetare/dezvoltare secret (clandestin chiar), program oprit insa destul de repede atunci cand Agentia Internationala pentru Energie Atomica i-a dibuit si le-a inchis taraba, dar cu aceasta ocazie au reusit macar sa-si dea seama cam ce-ar vrea de la viitorul lor submarin, cand va fi, daca va fi.

Tot cu ocazia mai sus-numitului program coreenii au acum incredere ca pot sa-si dezvolte si sa-si construiasca relativ singuri o astfel de nava, tehnologia necesara fiind disponibila, nu stim insa cum stau la capitolul reactorului nuclear.

Chiar si asa o astfel de intreprindere va fi una de lunga durata, estimandu-se o perioada de 10 pana la +17 ani de la demararea programului pana cand nava va fi predata marinei, costurile depasind un miliard de dolari per nava.

Totul depinde acum de negocierile directe dintre Statele Unite si regimul nord-coreean, ca si de acordul americanilor…

Din punctul meu de vedere oportunitatea detinerii unui submarin de atac cu propulsie nucleara nu se intrevede foarte clar la orizont, daca tinem seama ca nordul are in dotare doar submarine diesel-electrice, vechi ca vai de ele, nave care daca chiar ar iesi in larg cu rachete balistice la bord, ar fi usor de urmarit cu submarine diesel.

Nu prea are sens sa ai in flota submarine nucleare cand inamicul tau ar doar niste submarine vechi, zgomotoase, sovietice care abia isi trag sufletul, adica nu se intrevede nicaieri necesitatea detineri unor nave de cursa lunga si mare viteza.

Pe acesata logica, motivul invocat de coreeni este un pic cam subtire si greu de crezut ca americanii le vor da pe mana o astfel de tehnologie. Posibila ca nici chinezii sau francezii sa nu fie foarte entuziasmati…

GeorgeGMT

14 comentarii:

  1. Frica sud-coreenilor cu submarinele nucleare sa nu fie de fapt China.

  2. Salut. Si EU cred Ca’ motivul real nu sunt frati lor de la nord ci chinezi

  3. Asiaticii totdeauna gandesc pe termen lung (ar trebui sa avem si noi 2-3 dar nu la psd, acolo au deja , chiar daca nu galbeni).
    Peste 10 ani sunt sanse minime sa mai existe Coreea de Nord. Dar o China puternica va fi, de orice orientare ! Cu vecini puternici…iti trebuie putere !

  4. US lucreaza din greu la „centura de siguranta” impotriva Chinei. Asa iti poti da seama de forta imperiului american. Actioneaza pe toate continentele din pozitie dominanta.

  5. Sa nu uitam că sudiștii privesc mai ciudat și la vecinii japonezi.

  6. Au nevoie de ele sa contra port-avioanelor chinezesti care sunt in constructie acum.

  7. Francezii ar putea sa le vanda submarine, dar la cheie, construite in Franta

  8. Acceptul pt. construirea submarinului nuclear ar putea fi vehiculat de SUA ca sa il aduca pe Kim mai usor la masa negocierilor.

    • Si pentru ca aliatul SUA, adica Coreea de Sud sa detina o flota de submarine cat mai letala pentru chinezi si sud coreeni.
      Cat dureaza construirea unui submarin de catre o firma occidentala specializata in asa ceva?Mai mult de 6 luni?

  9. Si eu cred ca sud coreenii vor submarine cu propulsie nucleara inclusiv pentru o posibila confruntare cu chinezii.

  10. Poate ca o parte din submarinele diesel electrice ale nordului sunt vai de ele. Binenteles cu exceptia submqrinelor de buzunar nordice, care sunt invizibile si le-au dat celor din sud multe batai de cap scufundand i corveta sud coreeana.

    https://www.google.ro/amp/s/www.rumaniamilitary.ro/submarine-lansatoare-de-rachete-nord-coreene/amp

    Apropo… Daca un submarin de buzunar este nedetectabil de corvetele sud coreene (care sunt nave specializate ca si vanatoare de submarine), inseamna ca sunt performante. Nu pot spune de ele ca sunt nave depasite. Mai ales ca au wcufundat corveta…

    Iar acele submarine de buzunar, sunt un real pericol pentru un submarin nuclear.

  11. Silviu de la Oradea

    Dupa ce au primit ban de la cateva tehnologii sensibile de la americani s-au apucat singuri de radar AESA(nu stiu chiar cat de singuri avand in vedere ca au mai facut unul cu Thales pt KM-SAM,unde au cerut ajutor si de la rusii de la Almaz antey pt racheta).Interesant ce vor mai scoate pe viitor.Sa nu uitam ca in anii 2000 masinile sud-coreene erau o gluma acuma si eu tanjesc dupa un model.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *