Ministrul Apărării a semnat ordinul pentru înfiinţarea Colegiului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza“

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a anunţaţ marţi, că a semnat ordinul pentru înfiinţarea Colegiului Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza“, care va funcționa din această toamnă, la Constanța.

„Acest Colegiu de la Constanţa preia frumoasa tradiţie a Şcolii copiilor de marină, din 1881“, a scris Fifor, pe Facebook.

Potrivit ministrului Apărării, decizia de înfiinţare a colegiului este un pas extraordinar de important pentru sistemul de formare a viitorilor marinari militari.

„Vânt bun din pupa, CNM Alexandru Ioan Cuza“, a transmis Mihai Fifor.

Pentru anul școlar 2018/2019 sunt disponibile 120 de locuri pentru absolvenți de clasa a VIII-a.

Dosarele de înscriere se depun până pe 20 aprilie la Centrul Zonal de Selecție și Orientare (str. Fulgerului, nr.1 în Constanța). Selecția candidaților se va desfășura în perioada 24 aprilie -04 mai 2018 la centrele zonale de selecție și orientare.

Candidații declarați „admis” la selecție vor susține concursul de admitere (testul grilă de verificare a cunoștințelor) la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, cu sediul în Constanța, str. Dezrobirii nr. 80 (prezentarea candidaților se va face în data de 17.05.2018, ora 18.00).

Candidații care au optat pentru celelalte colegii naționale militare și care au fost declarați „admis” la probele de selecție vor fi informați de către birourile informare recrutare despre posibilitatea reorientării acestora către Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța. 

Candidații care au optat pentru celelalte colegii naționale militare și care nu au susținut încă probele de selecție, se vor putea reorienta către această instituție, la sediul centrului zonal de selecție și orientare unde vor susține probele de selecție.

Candidații care au susținut probele de selecție pentru colegiile naționale militare și au fost declarați „respins” nu pot participa la procesul de recrutare pentru acest colegiu.

Documentele necesare înscrierii: https://goo.gl/v154Mh

Despre selecție, citiți aici: https://goo.gl/BWzEsi

Despre admitere, citiți aici: https://goo.gl/bgjiSQ

Pentru mai multe informații, consiliere și ÎNSCRIERE, adresați-vă la birourile informare-recrutare din cadrul centrelor militare județene și de sector de care aparțineți cu domiciliul. Adresele și numerele de telefon sunt disponibile aici: https://goo.gl/nduabh

RadioConstanța

PS – să nu uităm că prin reînființarea Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” s-a creat (mai există?) o problemă privind locația:

https://www.ctnews.ro/fortele-navale-romane-reactioneaza-in-scandalul-infiintarii-liceului-militar-de-marina-nu-s-a-luat-nicio-decizie-cu-privire-la-locatia-acestuia/

20 de comentarii:

  1. Tara lui Andrei

    Intr-adevar dar care este problema ? Au reinfiintat aceasta institutie dar nu au o locatie pentru ea sau vor s-o bage la un loc cu alta scoala ??

    Pana acum nu am avut academie militara marina sau nu era la C-ta ?

    • Da, in iarna inca nu aveau locatia. Putem presupunem ca acum, ca s-a semnat ordinul de infiintare, s-a ajuns la un acord si in ce priveste locatia (desi ar fi fost frumos sa se specifice asta in comunicat).

      Academia Navala este altceva, nu are nici o legatura cu liceul nou infiintat.

      • O parte din cladirile fostului Liceu Militar de marina au fost preluate de Scoala de Maistri.
        Acum probabil le iau inapoi….

  2. Atata vreme cat au stabilit nr. de locuri pt anul scolar 2018/2019, cred ca au si o locatie unde sa tina cursurile. E o veste foarte buna.

    • Din celelalte 4 colegiI militare care mai sunt in Romania care va fi al Fortelor aeriene romane? Cel de la Craiova cumva? Sau se va infiinta unul nou in alta locate?

  3. Tara lui Andrei

    Probabil ca vorbim despre o cladire a statului, a primariei… Totusi ma intreb daca a fost renovata/imbunatatita sau ii baga direct asa pe repede inainte…

  4. Dar,care au fost animalele ,care au inchis fostul liceu militar de marina?

  5. Păi în Coiciu în anii ’80 funcționau Institutul de Marină, Școala de Maiștri si LMM cu promoții numeroase față de ce avem acum. Cladirile exista (sali de clasă, laboratoare, dormitoare) . Nu vad de ce nu ar mai avea loc tot la Academie.

  6. Ca se infiinteaza inca un colegiu militar nu e rau. Oleaca de deciuplina bagata in plozi este salutara (nu mai comentez de ce). Dar:
    – ce corp profesoral este (sunt profesori de calitate, sau hai sa aiba si ei un loc de
    munca?)
    – baza didactica exista, sau incropeala si ce mai aduc de pe la Academie?
    Una peste alta este un plus, desi „copilul ” cam are cordonul ombilical in jurul gatului.

    • Tara lui Andrei

      Desi nu ma astept la prea multa transparenta din partea MApN (uneori e bine, uneori nu e bine) totusi mi se pare o chestie facuta pe genunchi.

      Daca n-au dat detalii deloc am vaga impresie ca, cel putin anul asta, o sa fie asa o chestie improvizata si nicidecum ce ar trebui sa se faca acolo defapt…

    • @gabi S,

      Ma indoiesc ca la colegiul militar de marina vor preda profesori obisnuiti.
      Aici, pe post de profesori, vor preda ofiteri din cadrul fortelor navale.

      Ca doar e Liceu Militar! Problema cu profesorii este ultima. Marina militara romana are specialisti, indiscutabil.

      O sa fie o problema pentru alte licee din Ct, ptr ca Liceul militar va atrage o parte din elevii buni si ff buni din oras. (Binenteles, vor veni elevi si din alte parti).
      Deci ca fi o competitie fff serioasa pentru celalalt liceu de Marina din oras. (Banuesc ca este vorba de un liceu de marina civil)

  7. calitate înainte de toate !!…doar un slogan.

    • @psyho,
      Din cate stiu eu… Nu e doar slogan.

      Liceele militare, in romania, sunt varfuri in invatamant. Ce sa mai zic de scolile de ofiteri…

  8. Silviu de la Oradea

    Sa nu fie populat cu profesori tip ”relicva”.Ma gandesc ca studentii trebuie sa asimileze cunostinte legate de noile sisteme/abordari privind naval warfare.Ar fi foarte frumos sa se infiinteze o scoala tehnica care sa absoarba si sa dezvolte know-how pentru fabricarea sistemelor complexe.Momentan suntem doar cumparatori de astfel de sisteme.Stiu ca visez frumos dar acum ca am luat tehnica moderna asta ar fi un pas logic.Nu stiu cum au facut turcii dar uitati-va la video-ul asta sa vedeti la ce nivel lucreaza astia.Repet nu stiu reteta poate imi spune cineva de aici. https://www.youtube.com/watch?v=2xzJFvHNA74

  9. Felicitari celor ce au luat o asemenea hotarire ! ..de a da din nou viata LMM-ului ,cindva A.I.Cuza !
    Valoare, istorie, traditie. ..pot fi puse alaturi de numele acestui liceu !
    …..privind valoarea corpului profesoral, nu ma indoiesc va fi la inaltimea celui din anii 80 ,dealtfel o valoare confimata tot timpul !
    Bravo pt acest proiect

  10. Sper ca noul LMM sa aiba parte de un corp didactic cel putin la fel de bun ca in anii ’80-’90. Cadrele militare ale LMM in anii ’90 erau cumva de domeniul operei pompieristice. Unii aterizati in curtea liceului dupa incidente de indisciplina la UM-urile anterioare. Cu altii ne amuzam cand incercau sa impuna capraria (care era la ordinea zilei atunci in toate armele) desi erau facuti pt alta cariera-vezi lt maj (in 1993) acum general Gelaledin Nezir.. Ar fi fost mai bine daca pastrau locatia liceului in curte cu SMM si ANMB mai ales pt baza sportiva(terenuri sport, instalatia de obstacole, piscina) si tehnica (ateliere mecanica navala, navigatie, poligon vitalitate, poligonul de tragere cu carabine din subsol) a Academiei. @Chipp- in liceele militare corpul profesoral e compus in majoritate de civili. Nu ai nevoie de studii la MIT sa predai matematica sau fizica de nivel liceal. Oh, tinerete…Marinari pe drumuri de ape…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *