IRIS T, Volcano si Cobra

COBRA (COunter Battery Radar)

Dupa trimiterea obuzierelor autopropulsate PzH 2000 in Ucraina si acceptarea unui contract pentru fabricarea a 100 de bucati, Berlinul anunta ca va trimite in curand Kievului si alte sortimente de armament.

In primul rand, trebuie amintit ca germanii au livrat in Ucraina un numar necunoscut de obuze de 155mm SMArt, dotate cu doua submunitii anti-tanc, proiectile deja folosite impotriva rusilor.

De aceasta data, discutam despre radare contra-baterie COBRA (COunter Battery Radar). Dezvoltat de un consortiu format din Thales, Airbus Defence and Space si Lockheed Martin, el se afla in dotarea Germaniei, Frantei si Marii Britanii. Cu o raza de 100km, poate detecta peste 40 de locuri de lansare (orice tip de artilerie, de la mortiere la rachete sol-sol) in doua minute.

Proiectile ghidate de 155mm Vulcano (255de bucati cumparate de Ucraina). PzH 2000, Volcano, impreuna cu COBRA au capacitatea de a face viata grea unitatilor rusesti. Aceste proiectile de inalta precizie pot distruge cu maxima acuratete artileria ruseasca.

Proiectilele Volcano 155mm pot veni in doua variante: Volcano BER ((Ballistic Extended Range) si Volcano  GLR (Guided Long Range). Volcano GLR poate atinge tinte pana la 70km. De asemenea Volcano poate veni si in varianta ghidata laser, ajuns deasupra campului de lupta proiectilul se va auto-ghida catre tinta iluminata laser.

De asemenea Berlinul si-a confirmat o promisiune mai veche, sistemul anti-aerian si anti-racheta IRIS T, de aceasta data cunoastem si numarul bateriile implicate: 3 bucati.

IRIS T SLM are o raza de 40km si este o racheta ghidata IIR pe auto/radar in timpul zborului de catre radarul bateriei, probabil una dintre cele mai bune doua astfel de sisteme operationale din lume.

Odata ce Kievul va detine cele trei baterii, aviatia rusa isi va pierde superioritatea aeriana deasupra Ucrainei si de aici incolo lucrurile se pot complica si mai mult pentru trupele ruse invadatoare.

Poate ca anuntul Berlinului nu pare chiar asa de important in realitate insa poate schimba fata frontului in mod fundamental si extrem de nefericit pentru rusi. Mai ales pentru ca armata rusa nu are – si s-a vazut acest lucru in aceste sase luni de conflict – mai nimic asemanator de pus pe masa. Rusia nu detine un sistem similar HIMARS, nu are nici pe departe piese de artilerie de calitatea si precizia celor primite de Ucraina din partea NATO, iar odata cu ajungerea in linia frontului a proiectilelor de tip Vulcano, a unor radare contra-baterie extrem de precise si a sistemului IRIS T, rusii vor inregistra pierderi mari.

Artileria ucraineana, precisa si foarte eficienta, sustinuta de radare si luptand sub ocrotirea IRIS T si a NASAMS. Ce sa mai faca rusii in acest context?!

GeorgeGMT

37 de comentarii:

  1. Salut. Incep sa fiu ferìcit de situatia ivanilor pe front, sa vada si ei c’è inseamna sa fi doar la incasat, sa nu te mai creada nimeni, mai ales cand faci pe victima.

    43
    • Când citesc despre entuziasmul unor comentatori inconștienți despre ” victoria ” okarinei sau ” succesul ” denazificarii urmărit de Rusia , mă cuprinde groaza .
      Citiți despre acțiunile de razboi clasice , cum ar fi bătălia de la Gaugamela , razboaiele punice , napoleoniene , WW1 , WW2 sau autori consacrati de genul lui Sun Tzu sau Von Clausewitz .
      Dacă ați înțelege suferința soldaților , cu siguranță ați fi mult mai rezervați .
      OK , războiul e razboi , pentru soldați nu e nimic rușinos să pierzi o bătălie : DA , afectează moralul , bugetul reînzestrarii , statistica pierderilor și cam atât .
      O bătălie pierdută nu înseamnă întotdeauna că și războiul e pierdut .
      Mai rău e cu arșii , mutilații , infirmii , cei cu afecțiuni psiho … morții devin oficial eroi , iar familiile acestora vor primi medalii .

      Dar voi aveți o mare doză de dileală , probabil din falsul eroism generat de expertii in manipulare de la Hollywood prin roluri gen Rambo .
      Mai gândiți-vă … partea rațională ( avand moralul soldatilor la maxim ) trebuie să învingă partea emoțională !
      Doar asta e cheia succesului in razboi , alături de logistică .

      24
      • Confunzi succesul Ucrainei cu efectele razboiului. Normal e să te bucuri că Rusia nu îți va mai fi vecin. Ucraina ca si țară a pierdut jumate din Gdp si un sfert din populație a fugit din țară.
        Așa că orice victorie a Ucrainei e și victoria noastră, a lumii civilizate.

        62
      • O da ar trebui da ne fie mila de soldații rusi care ucid civili nevinovați doar pt propriul amuzament sau sa le ia telefonul sau mașina de spălat din casa. Hai lasa-ne cu morala asta ieftina și nejustificata

        19
      • Salut. Tovarasu cand Rusia va fi la pamant din toate punctele de vedere, promit ca o sa ma imbat de fericire, sti de ce dea, la cat am suferit noi si alti atatea secole la rand.

        20
  2. Ar fi fain de-am lua și noi ceva scule din astea. Sincer îmi place IRIS-T-ul foarte mult și mă gândesc că ar fi chiar bun pentru programul nostru SHORAD, dar nu cred că germanii le-ar putea livrea în timp foarte util dacă deja au luat din bucățile care trebuiau să meargă la o altă țară (asumând, desigur, competența MApN-ului și al guvernului de a derula odată programul SHORAD/VSHORAD). Cică VL MICA NG ar avea o rază de acțiune asemănătoare…

    Despre obuziere nu știu dacă mai are rost să vorbesc =))))). Poate ne oferă Francezii niște CAESAR-uri, că tot ne dau târcoale la industria de apărare.

    Cât despre radare counterbattery, parcă aveam ceva vechituri sovietice în dotare. Nu existau ceva zvonuri că să cumpăram niște radare de la Americani?

    6
  3. Daca Panzerhaubitze 2000 or fi asa proaste, ma intreb de ce or mai fi comandat 100 si nu 100 de caesar sau paladine… (nu va obositi, intrebare retorica!).

    Schimb tema: Germania tocmai a anuntat ca aspira la o aparare AA europeana integrata, nu fiecare tara in parte. Nu stiu cum sa zic, dar mi se pare ca semnele unei hegemonii germane militaruste in Europa se inmultesc. O sa radeti, mai ieri radeati de cozile lor de matura, dar, dar, dar: 1. reticenta la programe comune de dezvoltare armament si focusare pe proiecte proprii sau pe cumparare armament la cheie (keyword: inzestrare rapida); 2. vocalitate pentru a-si asigura acces la Marea Neagra, prin aderarea RO la Schengen; 3. ajutorarea Ucrainei pentru a slabi decisiv competitorul Rusia, singurul contrapol de influenta in Europa pe care il avea; 4. intensufucarea campaniei de recrutare ptr. Bundeswehr, ca sa nu vorbim si de cea de inzestrare; 5. focusare pe armament orooriu, cum ziceam mai sus, sau cumparat DE LA AMERICANI, nu de la alti eurooeni, spune multe. Urmarim, dar acum se fac niste jocuri foarte mari in Germania!

    11
    • din cate stiu au comandat Pzh 2000 inainte sa le foloseasca in lupta; posibil sa gresesc dar eu asa imi aduc aminte

      1
      • este un argument, dar sa stii ca se intampla si la case mai mari, de ex. Norvegia, sa anukeze contracte ptr. sisteme care nu dau randament.

  4. Foarte bine,și atât de oportun ! Și asta ar trebui să fie doar o încălzire. Ar fi perfect dacă fabricile de profil ar putea fi susținute, inclusiv de UE/NATO, să-și mărească producția pt asemenea echipamente militare. Dacă nu acum, atunci când?
    În paralel, echipe militare din Ucraina, trebuie antrenate imediat și intens, pe asemenea echipamente, care ar urma să fie utilizate la o scară cât mai relevantă.
    Și dacă sper ca această ofensivă spre Herson, pornită ieri, să ajungă la Nipru, apoi s-ar putea lua în calcul, pe baza noilor echipamente ( Himars, NASAMS, Iris T, T 72. MiG 29, etc), să se planifice și o ofensivă de iarnă, pt că logistica e mult mai dificil de asigurat iarna ( de către ruși, mai ales). Deci există și aspecte favorabile pe timp de iarnă : Dacă ucrainenii vor primi armamentul necesar în toamna asta și vor avea instruirea adecvată, vor putea pe timp de iarnă să blocheze/distrugă logistica rusă și să treacă la o ofensivă mai de amploare, în condițiile în care vor avea o asigurare logistică superioară ( linii de aprovizionare mai scurte, manevra pe linii interioare, susținere logistică din țările UE/NATO, militari cu instruire completă pe noile echipamenteși nu în ultimul rând, chiar un eventual efect al surprizei).
    Asta în situația în care pe perioada toamnei nu vor putea să-i împingă pe ruși înapoi spre frontiere. Mai ales că și rușii procedează la întărirea forțelor proprii, în perioada imediat următoare.
    Astfel, o ofensivă actuală reușită spre Herson ar avea un impact moral enorm, pt ucraineni în sus, pentru ruși în jos. Apoi dacă în toamnă nu se poate continua o ofensivă de amploare a ucrainenilor, ar fi cred ok și o stabilizare solidă a frontului, pe fondul ( bineînțeles), ar acțiunilor eficiente a FOS și partizanilor, ceea ce ar da o nouă lovitură rușilor. Și apoi, pe ger și zăpadă, ofensiva de iarnă, bine pregătită ( mai ales cu neutralizarea la maxim posibil a logisticii ruse), sunt convins că ar avea niște rezultate de primă mână. Punct !

    9
  5. Bateriile alea 3 de IRIS-T si radarele ar trebui si fabricate inainte sa fie livrate ucrainenilor… daca nu au inceput deja si abia acum s-a luat decizia si s-au alocat banii, va mai dura niste luni bune, probabil mai mult de sase… la care se adauga si antrenamentul echipajelor, care si alea au nevoie de echipamente fabricate pentru antrenament.

    Cred ca mai repede soseste NASAMS in Ucraina…

    Si sa mai fie clar un lucru, nici unul dintre sisteme nu este configurat impotriva rachetelor de croaziera: rachetele folosite sunt la origine aer-aer, configurate pentru lansarea de la sol.

    5
  6. Ce știm noi , știu și rusii. La est de Ural, până la Pacific, se va instaura un fel de „Bad Lands”.
    Iar după moartea lui Putin , rușii vor pierde si controlul Caucazului.
    Sper doar ca lumea noastră să răzbească împotriva Orientului (apropiat sau îndepărtat) căci razbunarea asiaticilor este cea mai sadică.

    4
  7. Germania si-ar dori să mănânce usturoi dar să nu miroasă…

    3
  8. E mai bun Mica NG sau Iris-T?

  9. Știe cineva cate sisteme NASAMS primește Ucraina și când? Nu mai rețin dacă a apărut vreo informație pana acum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *