La Putini Ani!..Republicii Rupte din Trupul Patriei, Romania!

Maia Sandu – inca Presedinte ales al Republicii Moldova:

„Republica Moldova sărbătorește, astăzi, 30 de ani de la proclamarea Independenței. În această zi, legământul nostru este că vom construi o Moldovă prosperă și liberă, o casă primitoare pentru toți cetățenii și oaspeții ei. O vom construi împreună. E datoria noastră față de înaintașii luptei pentru independență și e făgăduința pe care o facem copiilor de astăzi. Țara noastră are oameni luminoși, muncitori și buni – și doar cu ei, are viitor.
Să trăiți, dragi concetățeni! La mulți ani, Republica Moldova!”

73 de comentarii:

 1. Salut. Ma aliniez si eu urarii, La putini ani Republica Moldova.

  11
 2. Lasa Moldova!
  La multi ani, George ! Sa cresti mare !

  2
 3. Nu știu ce sa zic. Nu merge cu ‘dacă ei nu ma vor eu ii vreau’ . Am vb cu mulți moldoveni, tind spre a fi independenți. Sunt și ei împărțiți. În rest, le doresc sănătate și bunăstare.

  14
  • Ca și completare. Ma gândesc la un scenariu în care de jure exista 2 state de facto 1. Permeabilitate graniței, cultura asemănătoare și cu schimburi constante, legături de familie create, colaborări accentuate la nivel de autorități, o autostrada ceva etc. Bine, asta în timp. Nu vad momentul în care sa se poate schimba ceva printr o unire fără a agita apele în jur și de a deschide cutia pandorei. Momentul a trecut. Dar poate vb prostii.

   1
 4. La Multi Ani, George!

  Pentru RM nu urez la multi ani, ci o revenire cat mai grabnică in cadrul Romaniei! Poate încă nu e momentul ca Maia sa faca declaratii puternice in favoarea unirii, cred ca pe termen scurt si mediu nu este asta obiectivul, ci consolidarea unei puteri antiruse care ulterior poate sa fie si proromana. Vom vedea

  11
 5. RM este Romania. Ziua Nationala a RM este de drept 1 Decembrie!

  11
 6. salut
  chiar daca nu convine faptul ca basarabenii in marea lor majoritate prefera sa aibe tara lor independenta cu toate neajunsurile si saracia cu care se confrunta se datoreaza comportamentului meltenesc a conducatorilor romani din perioada interbelica , din pacate acelasi sentiment e si aici in ardeal ( decizia marilor puteri postbelice in cazul ardealului a fost diferita in raport cu basarabia si bucovina de nord ).

  11
   • razvan cu toti basarabenii cu care am discutat mai in varsta sau mai tineri toti spun un lucru ca nu vor sa auda de unire pentru ca ultima data cand au facut parte din statul roman au fost impusi la ei tot felul de functionari din vechiul regat care s-au comportat ca niste vatafi si abuzurile au fost la ele acasa si acelasi sentiment e si aici in ardeal unde multi spun ca trebuia pusa pe carpati granita cu regim de vize .

    6
    • romanii au fost vatafi ? :))) rusii ce plm au fost atunci ? maestri sihani?

     asta cu functionarii romani e propaganda urss

     47
     • Exact. Propaganda. Nu au uitat palma jandarmului român, dar au uitat de glonțul cekiștilor/kaghebiștilor etc.

      26
     • Adevarul este ca asta este perceptia a multor basarabeni despre relatia din perioada 1918-1940, si 1941-1944, cu Romania.
      Este trista realitate.Asa a fost si in Transilvania.Cunosc acest aspect de la persoane care au trait acele vremuri.

      11
     • Cea mai buna minciuna, e cea care are un sâmbure de adevăr. Poți sa construiesti pe ea mult și bine. Prinde, din cauza acelui minuscul dar existent adevăr. Greu de demontat, iar când faci asta ajungi la acel adevăr… Ups.

      10
    • Si in Banat si Transilvania , fostii functionari de stat austro ungari, foarte eficienti, au fost inlocuiti in totalitate de functionari din vechiul regat avand acelasi profil moral si profesional ca cei care au fost repartizati in Basarabia.
     Timpul a diluat diferenta culturala dintre locuitorii fostului regat si Transilvania sau Banat.Acest aspect se reflecta inclusiv in calitatea politicienilor din Transilvania, in marea lor majoritate, niste arivisti si fripturisti precum si in preferinta electoratului care in general, voteaza cu vechile partide parlamentare, adica cu mafioti, escroci si fripturisti.

     8
    • Eu sunt din Ardeal, mai precis din secuime. Crede-ma, nici secui nu sunt multi care sustin tampenia pe care o spui, daramite romani. Si am lucrat la firme din Cluj, Alba, Oradea, Tg. Mures, nu am auzit chestia cu granita pe Carpati. In declaratiile unor dusi cu sorcova, da, dar de la persoane pe care le cunosc, nu.

     25
  • În perioada interbelică,că și în cea postbelică(inclusiv în aceasta perioadă)în toate structurile statului au fost numerosi ardeleni(inclusiv etnici germani sau maghiari).Toți acești conducători nu au fost cu nimic mai buni,decât conducerea”melteneasca interbelica”.E doar perceperea superioară a unora de a se crede mai cu moț.Ardealul a avut șansa administrației austriece,resturile fiind tot o apa si-un pamanat

   20
  • La multi ani George GMT! Sanatate fericire si numai bucurii!
   Cat despre asa zisa gaselnitza sovietica denumita republica moldova (nu merita majuscule gaselnitza bloshevika) sper ca Romania sa o integreze cat mai repede dar numai pana la Nistru! Transnistria trb data la schimb cu partea din Bugeac care acum este la Ukraina si cu reginile din actualul Cernauti oblast unde romanii sunt majoritari.
   Chiar numele de rep. moldova ar putea reprezenta o amenintare la integritatea teritoriala a Romaniei de azi : aduceti-va amite de tabloul cu Moldova mare din timpul lui Dimitrie Cantemir facut de v.putin lui i.dodon la moskova acum cativa ani.
   Faza este ca o reunificare cu fostele teritorii ale Romaniei interbelice rapite de fosta blestemata urss, va veni, la pachet, in afara de multe probleme de integrare, de aparare/securitate, administrative, concordante legislative si cu costuri foarte mari, vezi cazul reunifcarii Germaniei. Ar fi o naivitate sa se creada ca aceste costuri vor fi suportate de UE.
   In ceea ce priveste populatia reunificarea se va produce si va fi trainica atunci cand basarabenii in marea lor majoritate vor sustine sus si tare chiar prin manifestatii enorme in Basarabia ca sunt ROMANI ci nu maldaveni cum este acum!
   In ceea ce priveste Ardealul este hilar ca cei ce locuiesc acolo sa dea vina pe ragateni pt ca ei nu traiesc azi cum se traieste in Germania. Romanii in Romania mare nu vor fi ca in Germania pt ca romanii nu sunt germani… simplu si logic! Sincer nu mi-ar place sa fiu germanic! Ardelenii sa se uite mai bine la mega cazurile de coruptie din Ardeal facute de toti politicienii de acolo, politicieni noaosi ardeleni si banateni din toate partidele politice si indiferent de nationalitate!!! Ulitimul scandal cu bomba de la Arad este emblematic si graitor, asta pe parte de infractionalitate!!! Cand e vrb de bani ei sunt ochii lu ala necuratu si ispitesc…..chiar si in Germania sau Elvetia, darmite in Ardeal Romania! E faza cu bagatu mainii in borcanu cu miere, nu ai cu sa nu te lingi pe degete, chiar daca mana se opreste, daca se opreste, la degetul mare!!!!
   Ardealul nu se mai poate separa de Romania pt ca inca de la Marea Unire a fost impanzit de ragateni si bine s-a facut chiar daca au fost si unele minusuri, plus multi ardeleni au plecat in sud si Moldova! Ardealul cu granita pe Carpati ar fi privat de iesire la Marea Neagra!!! Comparatia cu Austria si Elvetia nu va tine!!!
   Romanii indeferent de unde sunt la fel, deosebirile fiind f mici, poate decat la graiurile limbii romane pe care le vrb. In Romania un roman din Zimnicea se intelege cu un roman din Sapanta sau Radauti-Prut chiar daca ei vrb graiurile romanesti locale, nu ca in Italia sau poate chiar Spania.
   Traiasca Romania Mare de la actuala frontiera cu Ungaria si Serbia cu Basarabia toata pana la Nistru Dunare si Marea Neagra!

   11
   • @nl81

    Ador ”unioniștii” de teapa ta. O ardeți cu indignare rm, nu merită majuscule și tot voi veniți cu ”basarabeni”, ”gaselnitza sovietica” etc.

    Copilași, dacă tot vă dați mai catolici decât Papa de la Roma, puneți în pm mâna pe o carte și nu mai repetați propaganda țaristă și sovietică.

    Care ”Basarabie”? …. Care ”basarabeni” bre? Ce ”gaselnitza sovietica” bre visezi? Tu de anul 1812 ai auzit vreo dată? Chiar dacă am trecut prin trei procese de rusificare, peste Prut tot români au rămas. Singurii oameni care spun că oameni din RM nu-s români îs rușii și ”unioniștii”. Rușii zic că-s ”moldoveni”, iar ”unioniștii” – basarabeni.

    Mor de nervi când vă văd că vă dați mai patrioți decât Căpitanul, dar de fiecare dată când vine vorba de RM sau de românii de acolo, repetați discursul țarist/sovietic.

    @Răzvane

    ”Prim-ministrul R.Moldova, Natalia Gavrilița, a avut o discuție telefonică cu premierul României, Florin Cîțu. Gavrilița i-a mulțumit omologului său pentru mesajul de felicitare și de susținere exprimat în ziua învestirii noului Guvern. Cei doi premieri au vorbit și despre viitoarea ședință comună a celor două guverne, la Chișinău.”

    Înțeleg ce spui, dar hai nu exagerăm. E cel mai unionist și pro-vestic guvern și parlament pe care l-a avut RM din ’90 încoace.

    4
  • florian vorba colegului de mai jos – faptul ca ai invatat limba romana la serviciu nu te face sa nu fi dus cu sorcova, toata lumea spune ca suni ca o placa stricata tunata pe vremea lui stalin

   2
 7. pe cat imi doresc o reunificare pe atat de mirat sunt de relatia disfunctionala dintre noi si ei …politic,social,economic.

  6
 8. RM e puiuțul tovarășului Iliescu. In comportamentul lui șulfalitic pe de o parte ii era frica de ruși, pe de alta trimitea ajutor militar luptătorilor, din nou ii era frica sa facă pași in direcția unirii dar pe de alta recunoștea independența. Dacă România nu ar fi recunoscut independența RM cred ca nici azi nu era recunoscuta. Nu e de mirare ca acest comportament de a-ți bate cu pietre propriul câine și de a-l alunga in drum a făcut ca acum România sa nu aibă niciun cuvânt de spus in legătura cu Moldova. Mai curând se ,,reunește,, cu Rusia mare decât cu România. Măcar sa între in UE și NATO dar slaba nădejde și cu asta de vreme ce armata a 14 își face veacul, la propriu, acolo. La mulți ani România!

  8
  • Daca in paralel cu recunoasterea independentei si sustinerea asta neoficiala cu arme si provizii ne apropia ca lumea de Vest, ar fi fost perfect. Sa fi facut o intelegere cu regele si altii, uite va ajut sa intrati frumos fara haos, ca vedeti ca populimea indobitocita nu va vrea. Am avut noroc ca pe termen lung nu eram iubiti de Rusia ca un Belarus sau Ucraina si eram nevoiti sa ne orientam spre Vest. Oarecum e mai bine asa, decat sa fi fortat o alipire la Ucraina / Rusia, acum Moldova e separata si vine incoace incet incet. Nu e ca si cum dupa 91 puteam intra cu tancurile sa luam totul inapoi.

   1
 9. La mulți ani George și putere de muncă!!!. Cât despre RM nimeni nu dorește unirea cu adevărat ,iar cetățenii moldoveni care vin în România chiar dacă studiază și primesc burse gratuite nu își doresc nici ei Unirea și preferă să se afirme ca Basarabeni și au chiar propriile asociați ,apoi nu știu câtă forță economică militara am avea noi sa integrem găgăuzii care sunt rusificați și nu prea ne iubesc. Cât despre perioada interbelica nu poți vorbi nu ai trăit acele vremuri și azi nu se tine cont câte le oferim ,acte,banii , locuri de muncă și acum vaccinuri covid 19. Zic și eu ,avem o țară acum așa ciopârțită ce facem cu ea ?. Sa fim un model de eficienta,democrație și o viață mai bună și calitativă încât să atragem populație nu sa emigreze. Ar fi frumos unirea și reîntregirea familiei dar vedem realitatea

  11
 10. Slabe sanse de viitor ….. dupa 30 de ani …..

  8
 11. Vasie Băcăuanul

  Oare cati mai sunt dintre cei care erau adulti in 1940? Multa gargara despre „ dorinta de independenta” a basarabenilor. Ei au invatat la gradi si la scoala ca rusia e mama lor si ca romanii sunt imperialisti si le fura tara. Dupa niste ani sunt convinsi de asta. Trebuie convinsi de avantajele apartenentei la un stat cat de cat european in timp, cu rabdare. Nu mai sunt conditiile politice din 1918.

  7
  • Pai cred ca, asta o sa se si intample intr-un bun final… Populatia Basarabiei se tot va micsora, incetul cu incetul, pana cand va mai ramane o mana de oameni, care nu vor mai putea sa mentina statul viabil, datorita numarului redus de locuitori pe kilometru patrat…

   Sa facem matematica… in 1991 cand au declarat oficial independenta fata de U.R.S.S. erau 4.500.000(intr-adevar cu foarte multi rusi si ucraineni) de oameni… intre timp majoritatea cu mentalitate sovietica s-au carat de acolo si in ziua de astazi deabia au mai ramas 2.500.000 si astia la randul lor vai de viata lor… cu o mentalitate de tip arhaica, tribala si orientata spre agricultura, plus toate prostiile sovietice bagate cu pumnul in cap…

   Ce o sa se aleaga de ei… `om trai si-om vedea…

   11
 12. La multi ani George.

 13. Salut la toti o/
  Scurt si la subiect: La multi ani gmt

  @Mihaeanu, iti inteleg patosul! I feel u man! I really do! ?

  Insa trebuie sa acceptam realitatea si sa intelegem ca unirea inca e departe. RM la ora actuala e Romania din sfarsitul anilor 90 din toate punctele de vedere. Am avut sansa sa intalnesc cativa si cu unii chiar am lucrat. Adevarul e ca si ei se mananca intre ei exact asa cum am facut-o noi cand am iesit afara si inca o mai facem. Vestea buna e ca in ultimii ani am observat o scadere in invidia asta dintre romani, anii astia multi afara incep sa-si spuna cuvantul. Din punctul asta de vedere, basarabenii sunt doar la inceput de drum, migrarea la ei e recenta, are doar cativa anisori. Despre femei din pacate situatia e tot la fel de dezastruoasa. In continuare bordelurile sunt pline de romance, acum sunt si vin in continuare si basarabencele, mai timid ce-i drept dar asta e pentru ca sunt mai putine. Sa fie clar insa, cand se da drumul la bilelorusi sau ucrainieni aceeasi chestie o sa fie, barbatii la munca pe bani putini si femeile la produs. Una din „mostenirile” comunismului.

  Calea e buna. Gazoduct, apeduct, poduri mai multe peste Prut, avem Dedeman si BT. Asta e calea ce trebuie urmata. Fapte concrete nu avatare cu tricolor si i love u si bla bla bla. Sper ca astia cu agricultura de la noi sa se implice mult mai mult peste Prut.

  Nu am timp sa dezvolt asa ca am sa fiu scurt. Criticile ca si-au redobandit cetatenia romana doar ca sa se foloseasca de ea ar trebui sa fie mai moderate. Si noi ne-am facut pasapoarte unguresti ca sa putem pleca plus ca e mai bine sa constati fiecare persoana in parte. Sunt destui care si-au luat pasaportul romanesc cu intentia de a pleca afara insa nu a fost asta singurul motiv. In fine, treaba e complexa.

  RM, din fericire, are 3 avantaje mari pe care Romania acum 20 de ani nu le-a avut!
  1. Studentii basarabeni care invata in Romania in numar destul de maricel si sper din suflet sa creasca in continuare. Cu bune si cu rele, totusi Romania in ziua de azi e acolo in rand cu lumea. Deci un pas mare pt studentii basaraneni
  2. Diaspora din RM de azi mult mai mare si cu un impact pozitiv in mental mai consistent fata de ce diaspora avea Romania acum 20 de ani.
  3. Basarabenii stabiliti in Romania. Si ei au contributul lor in schimbarea mentalitatii. As mai adauga un al 4lea avantaj: internetul! E mult mai usor sa ai idee cum e in strainatate. Noi acum 20 de ani am prins doar oarecum inceputul internetului. Nu a avut un impact consideral in schimbarile de opinii.

  In cocncluzie, cei din dreapta Prutului se afla acum unde ne aflam noi acum 20 de ani. Insa au avantajele enorme pe care noi nu le aveam. Schimbarea de mentalitate comunista poate avea loc mai repede datorita avantajelor enumerate mai sus. Practic ei pot arde etape si niste ani buni in modernizarea gandirii mai ales. Depinde doar de ei!

  21
 14. Pentru ca doresc ca Republica Moldova sa revina cat mai rapid la patria mama, nu ii urez La Multi Ani, insa ii urez un sincer La Multi Ani, la George GMT.

  5
 15. Mi se pare culmea ca mai si sarbatorim cu mare fast,se deplaseza chiar si Iohannis….incredibil

  3
 16. La Mulți Ani George!!
  Multă sănătate!!
  Moldova e numai una!

  3
 17. capatu satului

  N-am avut conducători
  Cedarea Basarabiei este o rusine pt armata si pt conducerea țării
  Bine are si stalin si poporu rus meritele lui incontestabile – ei erau luptători pt pace si atunci când batjocoreau si lichidau populatia civilă românâ

  Dar fără conducători e greu
  Iar conducătorii armatei si a tarii ar trebui sa aibă asta in minte in fiecare zi

  Dar e bine pana mai sunt specialiști care spun ca dacă am cedat Basarabia am făcut o treaba buna
  Școala militara creșă la seral in care funcția armatei este participarea la parada si ședințe de somn

  Poate era mai bine sa cedam conducerea noastră militara si politica la rusi in schimbu Basarabiei
  Era mai echitabil fata de tara noastră, de cei care au fost înainte de noi si de cei care vor umbla pe pământu tarii după noi

  A încercat ceva Băsescu fata de putinu rusesc legat de pactu ribentrop molotov
  Normal ciuma roșie de la noi a început sa transpire si sa facă spume
  Cum sa tragem noi la rost puterea rusească care numai bine ne-a vrut
  Pai așa ceva nu se poate
  Sigur ca Basescu e bețiv dacă îl trage la răspundere pe putin si criminalii sovietici

  Avem aceiași limba si legături de sânge
  Unii au rudenii peste Prut
  Io cunosc câteva persoane care au familii formate din romani din Transilvania si romani de peste Prut
  Firesc ar fi sa locuim in aceiași tara
  Sângele apa nu se face

  Povestea independentei Basarabiei si necesitatea existentei Basarabiei independente, in afara teritoriului României este doar propaganda rusească plătită de moskva

  Are si biserica noastră naționala rolu ei nefericit ca nu-i in stare sa ia nici o atitudine fata de biserica rusească din Basarabia
  Sigur ca patriarhu nostru nu are nici o legătura

  10
  • Sunt convins ca Armata Regala ii putea tavali pe sovietici de le sareau dintii din gura, in 1940. Eram superiori la toate capitolele, ajungeam singuri pana la Moscova. Serios, am cedat Moldova fara un glont? Si daca nu o cedam, ia gandeste, mai exista vreo Romanie pe harta???

   6
   • Tie ca sa-ti fie bine, ai fi in stare sa o vinzi si pe nevasta-ta ca sa scapi…Asa reiese din postarea ta. Cine naiba da drept unui om,sa decida soarta a milioane de conationali? Cu arma in mana daca murea Armata Regala macar le dadea timp sa incerce sa fuga …Asa i-a dat pe tava macelarului.
    Dar, deh asta e gandirea PIzede+Haur…Mie sa-mi fie bine, vecinul poa’ sa crape!

    Milioanele alea de oameni AU COTIZAT la scolarizarea si salarizarea acelei Armate Regale. Acea Armata si-a incalcat JURAMANTUL. Iar urmasii ei o ard in festivism gretos ceausist resapat…traiasca Trustul…Ptiu, drace, ca era sa ma inec!

    6
    • Intreaba-l pe Stalin chestia cu cine ii da dreptul unui om sa… Serios, trebuia sa moara armata cu arma in mana atunci? Pai cu siguranta era rasa Romania de pe harta, exact ca Polonia, iar in 1940 nu stia nici naiba ce va fi in ’45…nu a fost solutia ideala, doar ca nu exista efectiv nici o solutie, daramite ideala… Pune-te in dituatia respectiva, gandeste, si fa tu o solutie la chestiuta, fara umflat in pene degeaba…

     7
   • capatu satului

    Armata e formată din militari
    Militarii au un jurământ militar
    E probabil ceva complicat

    Apoi mărimea efectivului este un etalon dar nu este singurul
    Ca de aia se fac facultăți in care se învață strategie militara
    Iar statele majore au, sau ar trebui sa aibă planuri ce sa facă dacă se întâmpla sa atace inamicu: ofensiva din retragere, ofensiva din miscare, etc etc

    Nu știu cum sa-ți explic legat de cedarea Basarabiei
    Națiunea nu e numai capitala sau unele județe
    Națiunea suntem mai mulți care gândim si vorbim românește
    Cu de au greșit aia din Basarabia ca sa fie lăsați la rusi
    Cu ce au greșit aia din Ardealul de Nord sa fie dați la unguri

    Atunci când ai cedat teritorii si romani fără lupta ți-ai făcut nevoile pe tara si pe istoria ei

    Vezi ca la cărțile de povesti scrie ca Carol I a făcut personal independența de stat
    Dacă verifici si cauți sa afli adevaru îți da cu virgula, începând cu inzestrarea proasta, strategie militara etc
    dacă mai cauti afli ca au luptat pt independența de stat si in WW 1 in armata României inclusiv români din Basarabia si români din Transilvania deși ăștia nu făceau parte din România – cred ca ăștia care erau români din afara tarii si au luptat pt tara nu erau așa de deștepți ca generalii care au dat Basarabia la rusi fără lupta
    Unii români din afara tarii au si murit in razboaiele astea sau au fost raniti
    Aia aveau si ei familii române

    Daca am înțeles bine, la ultimatumu sovietic pt cedarea Basarabiei armata română a pierdut ca dezertori vreo 40.000 de militari
    Sigur ca comandanti militari nu are cum sa fie vinovați ca soldații dezertează înainte de întâlnirea cu inamicu

    vezi ca dacă te apuci sa studiezi afli cu surprindere ca in mai toate cazurile in care comandanții romani, la retragerea din Basarabia, au înfruntat inamicul sovietic l-au pus pe fuga, deși ordinul era de retragere
    Aia merita respectul nostru

    Armata nu e regala, republicana, comunista etc
    Armata nu face politica ca nu e rolu ei
    Armata se pregătește sa fie pregătită la ora, ceasu când suna alarma

    Poate n-ar fi rău sa citești jurământul militar
    Sunt oameni care încă cred in el
    Ca si cei care țin acest site de internet

    10
    • Teoria suna bine. Crede-ma, stiu istorie, si nu din manuale. Am fost destul de curios sa ma bag prin biblioteci, arhive, inclusiv in cele din biserici. Da, armata romana nu s-a comportat chiar onorabil, zic unii, juraminte, dezertari, alea alea, doar ca uiti un lucru, armata urmeaza niste ordine, nu e ca la turci, daca nu le place sultanul, il schimba. Razboiul il fac politicienii, daca nu stiai. Militarii doar il poarta.

     7
     • capatu satului

      Nu poți sa te retragi înainte de a trage un glonț
      Poți sa te retragi dacă ai evacuat înainte civilii si pregatesti o ofensiva ,
      încercuire, etc
      Nu zic dacă pierzi 100, 1000 de militari ai o justificare sa accepți ultimatumu
      Încerci sa faci cedarea digerabila fata de populație

      Dar nu poți sa accepți un ultimatum si sa dai populație civilă gratis la inamic

      Aia cu retragerea la 40 e șmecherie de cocalar
      Fug militarii sa își salveze viața si lasă poliția civilă prada inamicului
      Arată bine pe hârtie, dar nu înțelegi rolul armatei

      Nu cred ca realizezi de ce au murit aia multi fără echipament, fără muniție, in cămașă in atac la baioneta, in 77, WW1, etc

      Nu poți sa retragi armata si sa lași populatia civilă singura in fata inamicului
      Cum mai justifici existența armatei
      Cum justifici pensia celor care au pregătit armata inainte si in momentul ultimatumului
      Cum justifici ca ai avut angajați militari care au primit solde, pensii

      Sau sa îți zic altfel, ca nu vrei sa înțelegi, nu poți sa lași toată populatia civilă dintr-o zona întinsa a tarii la inamic fără sa tragi un glonț
      Acolo sunt familii cu copii, cu femei, cu bătrâni
      Familii care au avut inaintasi si rude care au murit pt tara asta
      Înseamnă ca aia dinainte au luptat si au murit degeaba

      Ai zis ca ai studiat istorie
      Uita-te la pozele alea din 40 cu romani rămași in România in genunchi pe străzi fără nici o speranța

      Am mai spus armata nu face politica
      Ai zis ca ai citit ceva istorie
      Vezi care a fost poziția șefilor armatei la ultimatumu sovietic in 40
      Si o sa afli cine a avut o poziție hotărâtoare in favoarea ultimatumuri
      Generalii de carton
      Trecuți pe drept in rezerva de decretul 3094/1940
      La mintea mea trebuiau degradati total
      Nu merita nici măcar gradul de soldat

      Si eventual judecați de un tribunal militar
      Sa viseze la libertate câte zile mai au

      6
      • Normal, decat sa te umfli in pene, mai bine te sinucizi. Sigur ajuta. Macar mori, nu? Istoria o scriu invingatorii, nu invinsii… Vorbesti de 100, 1000 militari pierduti, de parca nu ar fi o uriasa pierdere… Da, a durut si doare pierderea romanilor de acolo, dar alternativa era… Sa vorbim ruseste acuma… Da, acuma, eact ca in Moldova… Panimaes, tavarisci???

       4
      • Stai sa ne intelegem. In momentul acela cele mai puternice forte din Europa si probabil din lume( Germania si URSS) s-au convenit sa fure teritorii. La aceste furturi au participat si cateii de langa noi care s-au aruncat la ciolan. Era mai rau, cu mult mai rau, decat cum a fost cu luarea Crimeii. Armata s-a retras dar la un moment dat un maior roman erou a ordonat deschiderea focului. Unde s-a deschis focul acolo s-a stabilizat granita Romaniei.
       Nu am avut pe nimeni langa noi, nici pe francezi si nici pe britanici – aceste tari, cu care Romania avea tratate, incercau sa-si salveze pielea, altfel Armata Romana ar fi luptat!
       Si mai este un aspect: daca nu intorceam armele impotriva nemtilor am fi pierdut si intruziunea ungurilor in Ardeal. Stalin, care a intocmit din nou granitele in Europa de Rasarit, in pofida tratatului de la Versaille, a recunoscut ca teritoriul luat cu japca de unguri apartine de drept Romaniei. Dar Basarabia si Bucovina de Nord nu a vrut sa le dea proprietarului de drept.

       4
    • A propos, daca dai o tura prin vreo armie occidentala, ca tot vorbesti de academii militare, studii de strategie si alte chestii pe care nu cred ca le-ai vazut in realitate, afli ca unul din principii e Live today, so you could fight tomorrow… De aia s-a inventat si retragerea, nu crezi??? E rusine mare si dezonoare, nu???

     6
     • @Val

      Și când a fost fight-ul ăla de tomorrow?

      2
      • Serios? Istorie militara stii??? Despre ce operatiuni vrei sa vorbim, in care au fost retrageri pentru a facilita ofensive ulterioare? Vrei sa vorbim tactic sau strategic, la nivel de grupa, sau team, pluton, companie, batalion, escadron, brigada? Hai sa iti spun o chestie, primul militar roman mort in Irak, pe vremea cand se dadea spaga grea sa se plece in teatru, a murit pentru ca… Ii era cald in TAB. Da, baiatul statea langa turela efectiv. Urmatorii doi au luat niste 7.62 in fizicul propriu, in aceeasi paruiala, pentru ca un incapabil de sublent a oprit coloana, ma rog, patru bucati de TABuri, in loc sa le desfasoare in flancuri si sa extraga prima masina, pe care statea ala de ii era cald, si sa acopere cu foc… Ghici ce??? Retragerea, ca picasera in ambuscada… Mai vrei povesti cu de ce Live today, so you could fight tomorrow??? Recente, sau din istoria militara?

       10
       • @Val

        Lasă poveștile de la gura sobei că știu și eu din astea. De exemplu, dacă s-ar face o statistică corectă, am putea vedea că în războiul pozițional modern – majoritatea care mor împușcați de lunetiști – mor pentru că nu respectă regulile elementare de camuflare. Lăsăm asta.

        Întrebam strict pe un caz concret. Când a fost lupta aia de mâine pentru teritoriile de peste Prut pe care România le-a lăsat? Pentru că eu știu Războiul de Iarnă, știu Dictatul de la Viena, știu de țeapa pe carea a dat-o Stalin lui Hitler, anexând mult de cât avea voie și amenințând Ploieștiul. Și mai știu că de când a plecat România din ’40 de acolo, acest teritoriu a fost pierdut pe zeci de ani și avem toate șansele că la centenar să fie tot așa.

        Sau poate fight de tomorrow a fost Stalingradul când trupele noastre lăsate de izbeliște de către nemți, au fost măcelărite de sovietici? Pentru că eu nu văd nici un motiv să justifici acea retragere sau să apreri Consiliul de Coroană.

       • Apare o intrebare: retragerea Armatei din Basarabia in ’40 este o retragere in sensul milităresc al cuvântului („Formă de acțiune de luptă(!!) constând în cedarea unei fâșii de teren pentru a scoate trupele proprii dintr-o situație nefavorabilă și în plasarea lor mai înapoi, pe o poziție mai avantajoasă.”) sau este o retragere intr-un sens mai larg (=abandonarea/parasirea unui loc), pentru ca in cazul al doilea comparația cu militarii din Irak nu are niciun sens, e ca si cum ai compara broasca de la usa cu cea din lac.

        8
 18. Numele ,,Moldova” face parte din patrimoniul cultural al României,așa cum ,,Macedonia” face parte din patrimoniul cultural al Greciei.
  Dacă România ar cere modificarea sau schimbaeea numelui țării( așa cum a făcut Grecia în cazul FYROM pentru a fi acceptată în UE),basarabenii ar conștientiza că nu sunt ( doar ei),, urmașii lui Ștefan cel Mare” și că în nici actualul stat Moldova nu este urmașul statului medieval moldovean .
  În rest ,le ..doresc ceea ceea ce ne doresc și ei nouă.

  19
 19. La multi ani Moldova .

  3
 20. 1.Conturile pe FB ale tinerilor din RM în majoritate covârșitoare, scrise cu chirilice, plus postările tot în rusește. Deși au învățat la școală în românește. 2. Scrisul de mână la acești tineri păstrează forma literelor rusești. Este forțat în caracterele latine. Asta din cauză că au învățat cu învățători ce nu practică scrisul de mână latin. Ca să încerc să vă scot din ceață, este aceeași diferență ca între scrisul nostru de mână învățat în România și scrisul de mână învățat în USA, sau alta țară mai spre vest de noi. 3. Primul ospătar al țării a ajuns cu întârziere de câteva ore la Chișinău că era ceață. Un leneș, un obosit și un adormit. 4. Propaganda ruseasca, pe lângă cea sovietică, și-au făcut treaba bine, limba română nu exista, nu a existat, că doar limba moldovenească este din 1359. Nu sesizează niciunul că o limbă nu poate fi creată la o dată fixă.

  14
  • Unde se aduna doi moldoveni, vorbesc ruseste si se uita urat la ceilalti. Cotect.

   11
   • Eu am prins una și mai și. Am stat la o masă cu vreo 14 persoane. Eu venit din România, ceilalți de-ai locului. Niciunul de etnie rusă. Pentru că unul dintre invitați, așa, la vreo 40 de ani, fiu de mare activistă de partid, fusese doar la școli cu predare în rusă și nu se strofocase să învețe bine românește, toți vorbeau în rusă, să înțeleagă mititelul. Și se scuzau față de mine pentru asta. Și eram prin 2010, nu imediat după 1990. Deci, pentru un nesimțit indolent, vorbeau toți în rusă!

    5
    • Am o intrebare : voi ati fost , spre exemplu , in Barcelona , cautand de lucru ?
     Un moldovean care vorbeste limba rusa isi va gasi usor in turism ,
     Daca nu , nu , domeniul e complet pentru cei ce stiu alte limbi , chiar de circulatie internationala .

     Atunci cand Romania va deveni tara in care pot sa se aseze si sa traiasca decent isi vor da seama de oportunitatea unirii .
     Dar in momentul de fata Romania este tara care nu mai poate asigura conditii de viata la un sfert din populatie , si care a trebuit sa emigreze .
     Si dupa cum au urcat preturile si au scazut salariile , vad ca la iarna ” mai puneti o haina pe voi ”

     Cum ziceam mai demult , cel mai important argument impotriva Unirii este factura la electricitate . Mai ales daca o sa creasca si dincolo de Prut .

     Asa ca deocamdata Romania este un loc de tranzit pentru ei , ca si pentru vietnamezi, spre exemplu , in drumul spre vest .

     1
  • „Nu sesizează niciunul”, vaai cum așa, chiar niciunul, macar unul de leac daca ar sesiza, nici macar un scriitor, un profesor, un jurnalist nu sesizeaza, 0 (zero)!! macar 1 (unul) dintre cei 652 394 care la recensamant au declarat că vorbesc limba română daca ar sesiza, dar, na de declarat declara dar nu sesizează nicio ****:))
   https://youtu.be/1_Hz3eejSl8

   1
 21. …să echivalezi bocancul țarist și sovietic cu apartenența la țară mamă cu bune si cu rele deopotrivă?te pune pe gânduri.

  4
 22. De ce mereu trebuie sa ne injuram si sa nu ne respectam ideiile ? Suntem totii aici RO si totii in fond ne dorim reintregirea tarii si ne dorim un nivel calitativ al RO ARMY si al vietii din patrie mai bun , cred ca totii suntem nationalisti in sensul bun al cuvantului si ne dorim binele tarii , fiecare avem ideii diferite dar cred ca totii suntem de acord ca ROMANIA are nevoie de unitate si de schimbarea in bine , putem sa ne respectam suntem de aceeasi parte a baricadei si suntem de acord ca URSUL ne-a facut mult rau si eu unul imi doresc macar o parte a ROMANIEI MARII sunt constient de realitate dar poate se va face UNIREA desi am indoieli dar eu as vota acum pentru Unire si chiar cu toate problemele as vota UNIREA, dar nu e cum ne dorim si sper saluptam noii fiecare ca individ sa schimbam in bine macar o particica din tara si hai sa ne respectam.E voie sa avem ideii diferite dar sa nu uitam TRAIASCA ROMANIA .

  1
  • De ce, de ce… Suntem o matie meditativa, ne intrebam mereu de ce… Occidentalii ne fura, orientalii ne-au furat, noi am fost, bla bla… Si tot asa… Cand ne trezim si noi sa FACEM??? Aia cred ca e intrebarea, nu ca de ce…

   6
 23. chiar nu conteaza rasa,culoare, religie, opinii sa ne respectam si sa devenim o comunitate aici unita si sa reptectam ideiile altora si sa schimbam in jurul nostru perceptii, fapte si sa nu ne uitam istoria ROMANIA MARE avea atatea etnii si atatea probleme dar erau in granitele teritoriului national, sa nu atacam si sa nu ne judecam pentru opinii , avem o tara ce facem cu ea ? Germanii au pierdut doua razboaie mondiale si uite unde sunt, cehii , slovacii, polonezi au nivel de trai mai calitativ decat noii stiu e politica dar si noii putem unii in gand si in simtire sa fim un exemplu pozitiv , injuratima dar atata ura vad in unele com , nu vorbim despre cum am putea schimba noii, cum am putea vae o viata mai buna cum eu si tu amice putem respecta aceasta tara? Doar ne injuram si nu vorbim despre ROMANIA doar jigniri si eu sper cat mai putin anii Republici MD si sa ne reintregim familia , noii ca indivizi suntem trecatori dar tara sa dainuiasca si cei care ne urmeaza sa iubeasca acest pamant si sa nu uitam ca am fost la Budapesta, sa nu uitam ca am avut Cadrilaterul , sa nu uitam Bucovina, Hertza , Insula SArpelui sa nu uitam cetatenii romanii, sa nu uitam ca istoria ne invata sa luam exemplu, sper doar ca clasa politica sa devina cu adevarat performanta si sa se faca aceea desteptare nationala si sa devenim un stat democratic curat si puternic si garantat vom atrage pe cei din jurul nostru fiind inUE in NATO si cu o crestere economica sa schimbam toate, eh vise, nu am emigrat din RO pentru ca visez si sper sa pot schimba ceva in jurul mue sa putem vedea cu totii impreuna cum tara devine ceva care ne dorim o identitate nationala puternica curata , TRAIASCA ROMANIA si stima voua prietenii

  1
 24. La multi ani George !

 25. Fara acordul rusilor Moldova NU se va uni cu Romania. Pe noi ar trebui sa ne intereseze teritoriile romanesti care sunt la ucrainieni si la bulgari. Le detin pe nedrept deoarece Romania a fost silita sa semneze tratate impotriva vointei sale.

  1
 26. Stai sa ne intelegem. In momentul acela cele mai puternice forte din Europa si probabil din lume( Germania si URSS) s-au convenit sa fure teritorii. La aceste furturi au participat si cateii de langa noi care s-au aruncat la ciolan. Era mai rau, cu mult mai rau, decat cum a fost cu luarea Crimeii. Armata s-a retras dar la un moment dat un maior roman erou a ordonat deschiderea focului. Unde s-a deschis focul acolo s-a stabilizat granita Romaniei.
  Nu am avut pe nimeni langa noi, nici pe francezi si nici pe britanici – aceste tari, cu care Romania avea tratate, incercau sa-si salveze pielea, altfel Armata Romana ar fi luptat!
  Si mai este un aspect: daca nu intorceam armele impotriva nemtilor am fi pierdut si intruziunea ungurilor in Ardeal. Stalin, care a intocmit din nou granitele in Europa de Rasarit, in pofida tratatului de la Versaille, a recunoscut ca teritoriul luat cu japca de unguri apartine de drept Romaniei. Dar Basarabia si Bucovina de Nord nu a vrut sa le dea proprietarului de drept.

  1
  • Agfa (așa zisa retragere) e lecție de strategie pentru izmenarii înstelați ai României. Ar fi trebuit deja să fie și momentul raptului din 1940. Ce să înțeleg eu de aici? Că proștii ăștia cu academii și doctorate în istorie militară sunt complet idioți și plătiți de pomană. În cazul în care reintroduceți armata obligatorie voluntară (sic!) nu o să vedeți voi prea mulți pe la C. M. Z.-uri.

 27. Poliția vs. lunetist
  https://youtu.be/FHybFJ80A_A
  „Gde moi avtomat in pi#da masii”:))
  Da bă, s-au adunat si vorbesc in rusă, dar lupta in Doroțcaia ca sa taie soseau Tiraspol – Dubăsari, nu stau pe fb sa numere conturile scrise cu litere chirilice LOL

  3
 28. Când zice bine nu mai ponenim nimic de ea?

  https://www.youtube.com/watch?v=PB6jcqLOu5Y

  2
 29. Moldovenii vorbesc română. La fel si austriecii vorbesc germana. Unirea va avea loc ,in interiorul UE.
  Tot ce au de făcut politicienii din Moldova este să realizeze aderarea la Uniunea europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *