Mai 2017, Permiteti sa raportez!

This entry is part 5 of 88 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Aprilie 2017, Permiteti sa raportez!Iunie 2017, Permiteti sa raportez! >>

426 de comentarii:

  • Da,era de asteptat…lichelele nu se dezmint. Si Lesu spune ca are 3-4-5 solutii „internationale”,se cerceteaza,se verifica si,bineanteles,militarii decid. Papagalul a uitat ce a spus Ciuca, PATRIOT in mod clar.

   • Nu a ti vazut ce zicea tradiceanu la rtv, ca nu este treaba militarilor modernizarea si achizitile pentru armata . A cui treaba o fi dupa mintea astuia nu se stie Politicienii au treaba sa scape de puscarie……nu isi mai bat capul si cu nimicuri din astea .

 1. La loc comanda la tot din pacate

  • Ghita Bizonu'

   Da da ce zici de restu articoluluii?
   Gazoductul BRUA este unul dintre cele mai importante proiecte ale României în acest moment, fiindcă de el depinde diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze şi fără el nu va începe producţia de gaze în Marea Neagră, unde au fost identificate rezerve importante de hidrocarburi.

   Pentru acest proiect, care va conecta reţelele de gaz din Bulgaria-România-Ungaria-Austria, Transgaz a obţinut de la Comisia Europeană o finanţare nerambursabilă de 179 milioane euro.

   De BRUA depinde diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze? A CUI?
   Bom importa gaze de la Bulgari? De la austrieci?
   Sau va fi ptr Ungaria si Austria? Adica noi tot cu importu din Rusia?

   Si multumesc muklt ptr fiantarea nerambursabila acordata de UE! De [parca mi-ar fi dat-i mie nu Austriei!!

   Ba e cam asa . Dumnezeu ne-a bagat in trasta si noi hranim gastele altora!!!

   • Gazele vor fi si pentru Austria si pentru altii nu doar pentru Romania, doar lucram in echipa acum, nu mai suntem pe cont propriu.

    • Ghita Bizonu'

     O da! nu suntem pe cont propiu! Davai gaz, davai lemn, davai aur si ia credite ca sa davai dobanzi!

     O da! nu suntem pe cont propiu! Ca sa achiztinezi sa zicem niste TAB sau altceva util pe langa casa omului cam porea aporiat de Rusia ….. sar nspe insi pe tine „de la mine!” Ba de la mine!! „bvrei in UE sau crezi ca te fac aia al 51 lea stat?!” Ce empotanta mia are ca Superpuma este un elicopter de rtransport ( f bun la carat !) si nu unul de atac? ia Spuma neamule sau te fac!!!

     Si bine-ntels ca de acu suntem europeni. Adica noi suntem noii „jidani” ai Europei.. rad magrebienii stabiliti in Sfrentia de noi, italienii te trateaza ca pe niste … nu stiu ce sa spui … Cteteni europeni? Drepturi depline? Haida de! Cum de au ajuns romanii in Spania? Simplu Gemania zice Nein, Niet rumaski Zigeuneri! Vrea pashtuni… Naglia „valeau sariti nme invadeaza românii!” De parca ar fi vorba de legiunile lui Claudius Imperator…
     In rest da suntem egali. Preturi ca la ei )obligatioriu ca sa fie concurneta cinstita ) dar lefuri ca la noi …

     Da lucram in echipa .. facem salam de Sibiu – ei pun puiul si noi calul!!!!

     Adicas ne-am intors de unde ma plecat” inate le zicea Sovromuri si URSS acum le zice „m,uotyinationale” si UE si noi o luam in m…

     NJa oa de aici un cantecel care nu se potriveste :

     https://www.youtube.com/watch?v=-YlKj-4EnJQ

     Sper ca stii franceza (ca sa integei de ce pun cantecelu)

     Un clown est mon ami
     Un clown bien ridicule
     Et dont le nom s’écrit en gifles majuscules (nuimele ii este scris cu palme majuscule)

     Pour ta femme infidèle
     Bravo! Bravo!
     Et tu fais la vaisselle
     Bravo! Bravo!
     Ta vie est un reproche
     Qui claque dans ton dos
     Ton fils te fait les poches
     Et toi, tu fais l’idiot
     Pour ta femme infidèle
     Bravo! Bravo!
     Et tu fais la vaisselle
     Bravo! Bravo!

     Si mai zicem multumesc ptr fioecare sut in cur si scuipat intre felinare …

     • Ghita Bizonu'

      redevențele la petrol au fost fixate pe 10 ani la 3.5%, su asa ua rams si dupa 10 ani.
      OMV Petrom face în România peste 1 miliard de euro anual și mai sifonează încă 3,4 miliarde euro prin OMV Marketing.
      Asta în timp ce Statul Român primește sub 100 de milioane de euro redevențe de la OMV.
      Statul Român a vândut PETROM pe nimic, cu doar 600 de milioane de euro. Asta în timp ce statul maghiar de exemplu A REFUZAT să vândă MOL, pentru 12,5 miliarde de euro, ofertă primită de la același OMV.
      Să comparăm România cu Guineea Ecuatorială, mizând pe ideea că guvernul unei ţări europene ar trebui să fie capabil să negocieze la fel de bine ca guvernul papuaş.

      În forma simplificată, regimul fiscal pentru companiile petroliere din Guineea Ecuatorială este următorul: taxa pe profit de 35% şi redevenţe de minimum 30% (13% sub forma de bani, minim 17% sub formă de petrol).

      În perioada 2005-2011, dacă statul român ar fi aplicat regimul fiscal din Guinee Ecuatorială, statul român ar fi încasat cu 3,18 miliarde de dolari mai mult din redevenţe şi 2,76 miliarde de dolari mai mult din taxele pe profit.

      Traian Băsescu a semnat memorandumul cu Banca Mondială prin care s-a angajat să privatizeze Petrom, guvernul lui Adrian Năstase a operat vânzarea, iar parlamentul a votat Legea privatizării Petrom, deci nu există vreo forţă politică majoră care să poată clama că nu are o parte din vină pentru acest dezastru. http://mail.fluierul.ro

      A se vedea si http://www.economica.net/austriecii-de-la-omv-ameninta-ca-dau-romania-in-judecata-pentru-ca-nu-respecta-contractul-de-privatizare-a-petrom_126552.html
      Si Sulzer vrea sa ne deas in judecata … http://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/hidroelectrica-data-in-judecata-la-paris-de-catre-cei-care-au-pacalit-o-683679%5D
      Sulzer aia care au modernizat turbinele de la Portile de Fier .. in asa fel incat sa iti vina sa zici ca Resita era al mai atre din parcare ..

      Cum ziceam – nopi cu calul, ei cu puiul da mai dam si un ban ptr pui !

   • eu subliniam altceva si anume virulenta cu care apara nepotismul gretos din romania.

 2. Uite, d-aia prefer eu aviatia de atac:
  https://www.youtube.com/watch?v=X-J-0H-2Xvg
  Poate sa o stearga repede in caz de maro. Un elicopter nu prea.

 3. Japonejii il scot pe Izumo la plimbare, spre Coreea…
  https://en.wikipedia.org/wiki/JS_Izumo
  Port-elicopterul poate ‘purta’ si niscaiva F-35…

  • Deci Ceausescu nu dorea ca Romania sa aiba bombe nucleare, ci cat mai multe centrale nucleare. Din pacate dezinformarea cu privire la un presupus program militar nuclear romanesc a prins, iar lumea chiar a crezut in aceasta minciuna.

   • Ghita Bizonu'

    Cestia cu bombA visata de Ceasca este o magarie la care multi au pus botul din nestiinta si din prea multa credinta in „presa democratica”
    Daca nu ma insel primele acuze au fost aduse in iona 89 de catre Mátyás Szűrös , prededinte tranzitoriu al Ungariei si sef al Partidul Socialist Muncitoresc din Ungaria cu studii la Moscova dar nu studii de hidrotehnica ci de Realtii Interntaionle (insitul sovietic care prelucra viitorii membri ai corpului diplomatic).
    Se vatura ceva stirea, se mai face garagata cu o afirmatie nefericta a lui Ceasca (a aofrmast ca aveam capacitatea tehnologica INSA ca NU AVEAM NICI CEA MAI MICA INTENTIE sa) si se lasa totul la dopit.

    Apoi , dupa victoria CDR 9scuze asta este adevarul) ziarul Romania Libera baga niste fitile ca Romania a fost, este o tara duplictara insa de acum von deveni „baitei buni” si reia cestia cu bombA . Tunci si acolo intalnesc prima data stirea ca la Pitesti in nu’sh ce laborator ar fi fopts pbtinute vreo 8 miligarme de Plutoniu – iata marea dovada ca doream s afacem bombA . Trebe sa zic ca yt5r4ataul de neproferare ar avea ceva de zis la p cantitate mai spre citica de plutoniu .. ins acantiatai atat de mici .. pot fi obtinute prin mijloace „chomoce” in laborator si scuze unica utilizare auneio astfel de cantitati infima este ca sa porvoci cancer osos!
    Si da-i si combate si comabte Romania care vrea cu Rusia, cu bombA carw aminenta bitata Ungarie si in care bietii unguri e tratati aproape ca evrei la Auschwitz!
    A in paralel inca o acuza interesanta care arata gradul de nersuinare a manpularii siimbecilitea nativa a unor insi care cred ca tit ce scrie in ziare … Aceaisi RL acuza ca Romania dorea sa distriga echilibrul militar si s apericliteze pacea mondiala sau macar cea balcanica dezvoltand un nou avion „caoabil sa transporte arme chimice”
    . Noul avion destabilizatir era un ….tineti-va-ti bine un IAK 52 .. complet metalic! (originar IAK 52 este din panza ca sa fier ieftin. De ce nu ca asta a fots conceput ca avionu scoala pe care sa imvete sa decoleze si aia care nu au carnet de conducere!) Metalizat avea o voteza mai mare … pana la uerma s=a produs varinata Iak-52TW destinta (cel putin ca intentie) in special pietei americane (Iak-52 are o buna reputatie ca „acrobat” , robustese si ca pretul ar fi „accesibil”)
    Acu intre noi fie vorba – da poate cara arma chimica. Cam price avion face asta insa se sucre careva ca orice avion agricol care „prafuieste” este un virtual vector ptr gaze de lupta?(mair ales ca are si inatatia de dispersare montata!)

    Sa ma intorc la bombA.
    Multi au pus botu ptr ca pur si simplu e* creduli, ignoranti si puturosi.
    Romania avea 2 mici impedimente :
    – era membra AIEA si se supunea regulat inspectiilor AIEA
    – tratatul de Pace din 1946 interzice ptr veciei Romaniei (plus Bulgariei, Finlandei, Italiei, Ungariei) sa produca, sa obtina sa detina arme nucleare. ba ar fi discutii si ptr proiectile din uraniu saracit…

    Insa ce enterese avea Romania?
    Pai Romania era in plina dezvoltare industriala. Industria are nevoie de energie .. iar in 1966-73 industria era chiar energofaga!!!! (si aia germana!)
    Dupa decenii in care Romania fusese „mare producator mondial” (cu 5 mil tone la export! ) in 70 rezervele se cam subtiau. A inceput importul de petrol. Asaca Romania (pe atunci RSR)a incercat sa isi faca rost de energie nucleara (era la moda, verzii nu parusera ca fortas politica iar multyi din ceri care dupa 80 au format partidele ecologiste din vest .. in 1970 cereau mai multa energie nucleara care nu scoate fum!!!) „Curios” cum nu s-a ales un priect sovietic. Francezii au declinat …
    asa s-a ajuns la CANDU.

    Ce deranja? Ambitia de a folosi primele 2 reactoare ca „scoala” si pretext ptr a pune la pct o intreaga industrie ptr energie atomica.. ambitta afisata fiindca ca dupa ce se va mai faceo centrala (2-4 reactoare undeva in Transilvania) Romania sa inceapa sa exporte „centrale” la cheie.
    Mia derranja ca Romania nu mai exporta uraniu … si ca uzina de papa grea era ultima, adica cea mai noua tehnologie, o „puritate” cam unica in lume (nu este meritul nost… ci al veticilor. tehnologia ce o cumparam era mai noua decat uzinele lor construite inanii 50)
    Adica sa zic asa se cam perdea piata.

    E .. si uite asa se armonizeaza impotrova noastra interese comerciale ale unora si altora (de ce sa fie someri munctorii lor cadn pot fi ai nostri?! ) cu inteesele politice ale Rusiei si Ungariei – Romania este un pericol, vrea bombA sa ternine cu Ungaria! (minciuna… daca era sa fim fatainfata cu Ungaria .. la fel ca in 1919 .. inica prblema era ca nu mai aveam opinci in dotare! In rest meciul era imposbil, chiar daca aveam bombA sau mia ales daca aveam! Cum credeti ca ar fi reactinat URSS daca noste ofoteri de ai sai ar fi fpts”vaporizati” in timp ce petreceau intr-o crasma din Budapesta? Ca asta nu se zice – erau destule trupe RKKA in RPU. Destule ca in vara lu 89 sa nu permita ca sa se deschida granita cu Austria ci sa inchida givernul ungar!)

    La care mia pun botu si cativa localnici care dpresc sa revina la ciolan asa cum Gigel doprea sa se imbolnaveasca de sifilis ca avea oftica pe profu de franceza**

    La cre se adauga si aia ca oile .. care nu sunt in starea s afaca diferenta intre o „pitere nucleara” adica detinatoare de arme nucleare si o tara care are capacitatea de a produce de la A la Z o centrala nucleara si care, juma din ei, cred ca intre o centrala nucleara si o bombA r doar o diferenta de dimensiune.
    Azi, cum sa va zic capacitatea de a constui o arma nucleara o are multa lume. Si argentina, si Brazilia (care au decalrat de N ori ca nu vor sa auda de asa ceva) si Australia si Noua Zeelanda (care decalra ca nu vrea asa ceva si ca cere dreptyul sa inepcteze bavele aliate ca nu cumva sa intre in prt cu asa niste mizerii la bord.. deci de ceenii vasele USN ocolesc cu grija Noua Zeelanda) si Japonia (unde poputaia ar spanzura guivernul care ..) si Coreea de Sud … iar din WEuropa numa Albania, Muntengru si Kosovo nu ar putea asa ceva…
    Dar este o difernta intre capacitate si indeplinirea capacitatii nu?
    Nu credeti? Pai crez ca toti dpv fiziologic sunteti capabili sa comiteti un viol. Aveti „echipamentu functional” nu? Si totusi … nu sunteti violatori ba considerati ca asa ceva este sub demintatea voastra da?!

    *e, adica este pen’ca desi is cateva milioane de insi „dasteoti” nu am minte nici cat un Bizon

    * ptr a doua si ultima oara
    „ba Gigele daca ai oftica pe prfu de franceza ce iti trebuie sa te imbolnavesti de sifilis?
    – Pai de la mine ia servitoarea, de la servitoare ia tata , de la tata ia mama si de la mama profu de franceza!!!”

   • @Musoiu, dacă într-adevăr e pe bune ce scrie în articol, așa se pare…

 4. Ie-te-te ce zice unchiu’ Klemm:

  ”Sperăm că până la sfârşitul anului 2017 să ajungem la o înţelegere în privinţa achiziţiei de rachete Patriot de către România. Este o veste bună”

  Sursa: http://adevarul.ro/international/statele-unite/ambasadorul-sua-bucuresti-despre-achizitia-rachete-patriot-speram-intelegere-sfarsitul-anului-1_590855705ab6550cb8ba78c8/index.html

  I-o fi zis si banditului de Teleorman inainte ca sa nu iasa la sa-i zica ca se astepta „la mai multa rigoare” de la un ambasador si „sa asteptam sa se finalizeze procedurile” ?

 5. http://adevarul.ro/international/asia/ce-insemna-conflict-militar-coreea-nord-1_590735325ab6550cb8b4d8e0/index.html

  Foarte interesant cum ar decurge un razboi in Koreea. Cel putin dupa cum il expun expertii si dupa planurile devualate de un dezeror de rang inalt din armata NK.

 6. Jus Valahicum

  Ia uite ce zic astia…. ca de ce ne trebuie elicoptere de atac la armata… cica americanii au facut niste teste cu A8 si A10 si cu F4 si F15 de la airforcecontra elicoptere de atac de la Army si au iesit sifonate avioanele: https://www.wearethemighty.com/articles/army-air-force-pitted-jet-fighters-attack-helicopters

  • Asteptam si un exercitiu cu elicoptere de atac versus Pantsir, Tunguska etc.

  • Un mic detaliu: exercitiul respectiv a avut loc inainte de 1980. Si alt mic detaliu: rezultatele respective se datorau luptelor cu tunurile din dotare.
   In ziua de azi cam greu sa ajungi sa tragi cu tunul la ce senzori si rachete sunt…

   • Dupa ce iesira putin sifonati din Vietnam, USAF a decis ca orice treb sa faca dogfight. Adica atitudinea exact opusa. De aia au facut testele. Culmea e ca adoptau atitudinea asta taman cand rachetele deveneau mai bune, si nu se punea problema de restrictii de tragere in cazul rusilor….
    In fine, intre timp USAF nu mai cauta dogfighturi cu orice pret. Atitudine echilibrata.

  • Off, am mentionat testele J-CATCH cand vb despre elicoptere de atac. Nu am intrat in detalii: in primul rand, era vorba de dogfight. Nu foloseau rachete. In conditiile astea, devine extrem de dificl sa lupti cu un elicopter (care nu depinde de viteza sa orizontala pt a genera portanta; care zboara f aproape de pamant; care e foarte agil si se poate reorienta usor in zbor; si care are echivalentul unui tun AA in bot, pe o turela rotativa). Articolul glorios nu mentioneaza urmarile: USAF au decis ca pe viitor, tacticile normale sunt mai bune, nu trebuie angajate in distanta vizuala. Au vrut practic sa vad „what if”. De asemenea au cerut un avion de atac la sol mai usor si mai ieftin, care a devenit apoi SC Ares.
   Adica le expediaza o racheta in cap de la 15.000 metrii. Unde avionul e sigur, dar elicopterul e mort.
   Si dupa cum zice si domnul Bula, cu AA integrat nu au avut de-a face.

 7. propun folosirea surselor primare de stiri (Agerpres si news.ro) in masura in care raman disponibile articolele

  https://www.agerpres.ro/politica/2017/05/02/klemm-speram-ca-pana-la-finalul-lui-2017-vom-ajunge-la-un-acord-cu-privire-la-achizitionarea-rachetelor-patriot-13-15-27

  https://www.agerpres.ro/politica/2017/04/30/ministrul-les-rachetele-patriot-una-dintre-posibilele-solutii-nu-avem-inca-luata-o-decizie-16-38-52

  Citez din articol- sunt „aproximativ 2-3-4 soluții mondiale” pentru acest tip de apărare antiaeriană, adăugând că nu fiecare țară produce astfel de sisteme.

  domnule GeorgeGMT , aveti bunavointa sa-mi dati un eventual link cu cele 2-3-4 solutii de aparare antiaeriana, solutii alternative la Patriot? multumesc anticipat!

  • Nu exista decat doua solutii: Patriot si SAMP/T, celelalte doua ar fi S 400 sovietic si HQ 9 chinezesc, dar din motive evidente ultimele doua nu sunt acceptabile, asadar ma intreb si eu unde vede domn ministru 2-3 chiar 4 solutii…

   • Poate dl. ministru are in vedere si rachetele alea antigrindina……Daca mai stam si ne scarpinam dupa ceafa mult cu alea o sa ramanem.

   • multumesc de raspuns.
    ipotetic vorbind:
    relatia speciala cu China via Victor Ponta pt HQ9
    idem dar si exemplul Turciei pt S400
    avand in vedere ca S500 e in teste ma astept sa bage ce e vechi la reducere

   • Daca te scobori un pic la nivelul de intelegere al domnului ministru atunci adevarul e undeva pe la mijloc:
    1. Raytheon Patriot cu interceptori PAC-2 GEMT-T/C, PAC-3 MSE si PAAC-4 / Sky Ceptor.
    2. Lockheed Martin MEADS cu interceptori PAC-3 MSE, IRIS-T SL
    3. David’s Sling cu Stunner (identic cu PAAC-4/SkyCeptor)
    4. SAMP/T cu interceptori ASTER-30.

    1 si 2 au radare si arhitecturi un pic diferite chiar daca au un interceptor comun. La fel pt 1 si 3.

 8. Grecia desi in groapa financiar…. si tocmai a negociat un nou acord cu creditorii externi, se pregatesc de o achizitie din SUA.
  http://www.army-technology.com/news/newsus-approves-sale-of-ch-47d-helicopters-to-greece-5801387

 9. Herr Von Renn Weg

  Intrebare: Ar putea niste forte partizane de rezistenta, sa foloseasca ceva sisteme rudimentare sau nu foarte scumpe de laser range-finder, sau poate chiar niste laser-pointere banale, spre a declansa counter-measure-le unor vehicule inamice, astfel acestea sa ramana fara aceste masuri de protectie atunci cand vor fi confruntate de fortele armate de aparare? Merci!

  • Nu stiu exact ce tehnologii folosesc seeker-ele militare, dar daca sunt asemanatoare cu tehnologiile folosite in civilie pt. lucruri gen range-findere aici iti pot spune asa : in principiu sunt vreo 3 metode (mai e cel putin una in plus dar nu are precizia necesara la distante mari): impulsuri pt. flight of time, modulare de frecventa si masurarea fazei. Ca aplicatie militara eu unul as taia din start modulatia de frecventa si masurarea fazei ca sunt identificat SI localizat usor de tinta daca are aparatura necesara si imi da cu ceva in cap(si cand zic imi da ma refer la eu=racheta ghidata laser). Mai ramane varianta cu impulsuri gen time of flight si aici contramasurile ar fi mai mult electronice decat ceva fizic deci nu ar ramane fara „munitie” cei atacati. Dar astea sunt discutii in cazul in care tinta ar fi ceva important care merita sa fie aparat de tehnica scumpa, ca o tinta de importanta mai mica e dificil de aparat cand vorbesti de lasere(adica scump).

   Ideea insa e ca tinta care ar fi aparata(de un sistem facut cu cap nu de cine stie ce iranieni care se lauda cu avioane gen. 5) nu ar recurge la contramasuri cu ceva care sa se epuizeze decat atunci cand deja a identificat sursa laserului ca pericol iminent si enventuale contramasuri electronice au dat gres .

   PS: analogia cu range-finderele am facut-o asa ca punct de plecare sa nu se gandeasca cineva acum ca se pot face seekere cu 3 lei si piese din comert care se folosesc la range-findere :d. Plus softul care cred ca e criminal de greu de dezvoltat pt. o asa aplicatie….

 10. Paul Tibbets

  http://adevarul.ro/international/rusia/ofiterii-navei-spion-rusesti-s-a-ciocnit-ambarcatiune-oi-romania-erau-beti-1_590b19a15ab6550cb8c9e854/index.html

  Tu bei or tu nu bei… Adevar sau dezinformare ?

  Daca este adevarat atunci probabil explicatia sta in traditionalul nepotism din GRU. Nu vad cum altfel ar putea fi mentinut la comanda unei nave SIGINT un ofiter care are probleme cu alcoolul.
  Interesant este altceva. Din comisia speciala de ancheta face parte si FSB-ul… Vom asista oare la o noua epurare a GRU-ului de catre cekisti ca pe vremea lui Stalin ? Cum intre GRU si cekisti exista o veche si sangeroasa rivalitate asa ca astept cu interes replica primilor ! 🙂
  Dar poate ca este doar o dezinformare, stirea a aparut initial intr-o gazeta ukrainiana.

 11. marina americana va intarzia cumpararea de noi fregate pana in anul 2020. pentru a invata mai intai cum sa le construiasca, design, teste samd

  http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/us-navy-delays-buying-more-frigates-until-they-know-how-20491

 12. Paul Tibbets

  Inca o stire sexy:

  http://stirileprotv.ro/stiri/international/coreea-de-nord-s-a-suparat-si-pe-china-singurul-ei-aliat-beijingul-acuzat-ca-a-depasit-linia-rosie.html

  Personal nu cred ca pot exista disensiuni majore intre DPRK, China si Rusia iar expresia „depasirea liniei rosii” in relatiile celor trei este pur si simplu caraghioasa. Politica lor este ghidata de o „linie rosie”, cea comunista, dar asta este cu totul si cu totul altceva. 🙂 De ce spun asta ?
  Anatoly Golitsyn, in cartea sa „New Lies for Old” emite o ipoteza: razboiul (sau incidentul de frontiera) Sino-Sovietic din 1969 nu a fost un conflict real ci o actiune de dezinformare strategica indreptata impotriva US.
  Argumente pro gasiti in carte. Eu spun doar ca un conflict care a dura sase luni, la care au participat peste 600000 de rusi si peste 800000 de chinezi a generat sub 200 de victime ?! Chiar si cele mai dure estimari dau sub 800 de victime…. pute !
  Argumente contra gasiti in lucrarile celor care cred ca James J. Angleton a fost un paranoic iar Uniunea Sovietica nu a avut un program strategic de dezinformare. (William Colby s.a.)
  Cartea este absolut fabuloasa desi este destul de arida si greu de citit. In ea Anatoliy Golitsyn face peste o suta de predictii iar marea lor majoritate s-au adeverit in timp. Chiar Golitsyn vorbeste despre propriile predictii in cealata carte a sa „The Perestroika Deception”.
  Daca cititi cele doua carti veti privi cu alti ochi actualele tensiuni dintre US si DPRK, declaratiile chinezesti si deplasarile de trupe rusesti in zona.
  Oare cei trei vor sa-i atraga pe americani intr-un conflict limitat cu DPRK lasand impresia ca si-au luat mainile de pe Kim
  pentru ca mai apoi sa-i puna in fata unei excaladari inacceptabile si deci a unei retrageri umilitoare echivalente cu o infrangere in toata regula ? In mod sigur america nu-si doreste si nici nu cred ca isi permite un conflict cu cei trei. Sper sa nu fie atrasa in asa ceva. Oricum, sper ca Trump stie ce face.

  PS Scuze pentru aceasta postare kilometrica dar m-am gandit ca atat ipoteza cat si cartea merita expuse.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Anatoliy_Golitsyn
  https://en.wikipedia.org/wiki/James_Jesus_Angleton
  https://en.wikipedia.org/wiki/Sino-Soviet_border_conflict
  Cateva cuvinte despre cartea „New Lies for Old”: http://www.seanet.com/~barkonwd/golitsyn.htm
  Cartile in format electronic:
  https://archive.org/details/GolitsynAnatoleTheNewLiesForOldOnes
  http://www.curezone.org/upload/Members/ChazTheMeatHe/Books/Golitsyn_The_Perestroika_Deception_The_World_s_Slide_Towards_the_Secon.pdf

  • Ghita Bizonu'

   Tu esti din aia care au credinta si ptr care faptele nu conteste. Miane poimarti o sa scri ca nici crestinii nu au facut razboie intre ei…

   Apropos in 1969 nu a fots un conflict. Au fots niste „neintelegeri” de fontiera in car amabele parti spu abitunut sa faca mai mult decat s aisi arate muschii .Ca amuirt un colonel sovioetci si un numar de chinezoi ?! Cui ii pasa?!
   Insa alea sunt cifre oficiale. De data asta ambele amandoua partile aveau ceva interese sa diminueze pierderile … deci fiecare accepta senin minciuna celuilalt… Se pare ca la Moscova au venit mai multe cosciuge decat s-a recuniscut oficial si inmormantarile s-au facut cam in graba, cam pe seara intr-o atmosfera cam ..semiclandestina…

   Acu ca sa scrii „ Personal nu cred ca pot exista disensiuni majore intre DPRK, China si Rusia iar expresia „depasirea liniei rosii” in relatiile celor trei este pur si simplu caraghioasa. Politica lor este ghidata de o „linie rosie”, cea comunista, dar asta este cu totul si cu totul altceva indseamna sa iti exibi nula fiind incredintat ca dai dovada de mare inteligenta.
   Apopos tu stii ce este ala „comunism”? In „comunism” pur si ismplu nu exusta proprietate privata. Adica in Rusia nu ar trebui sa existe banci private, uzine provate samd. In China … idem. Ma ropg ei auc cica un partdio „comunist” si o cale proprie catre .. de fapt ce fac este capitalism iar „comunismu” este tinut impaiat in vitrina. Dracu stie de ce le este mai convenabil asa ..

   Tu insa chiar crezi cu o ferma credinta religioasa ca intre tarile prespus „comuniste” incidentele si neintegerile nu pot fi posibile si ca Comunismu Mondila ar aduce Pacea Mondiala. Ete canci .
   In deembrie 1978 RPD Vietnam ataca si opupa Kampucia Democrata, punand capat regimului Kmerilor Rosii . Unul dintre motive era „ciocul de papagal” un „intraand” pe care Vietnamul il reveddica ptr sine .. Ca urmare in februarie 1979 RP China invadeaza RPD Vietnam .. intra destul de adanmc si apoi se retag. Mai umreaza un sir de incidente de granita si in 84 dau o lupta „pe bune”.
   Asa ca o „mica atentie” ptr tine . Cambogia Kmerilor Rosii era o „clienta” a Chinei.
   Voetmanul era un stat clientelar al Rusiei .. Adica nu te apuci sa te bati cu stapanul dar cotonogesti nitelus lacheul ..
   Ma prg cam as arata faptele – insa ce importanta au ele cand tu ai „credinta”?

   Oricum si fara atatea lecturi in amerloca pot sa zic ca sitiatia cu Kim din Nord e spurcata rau . Nu findca ar fi intelsi intre ei .. ci ptr ca fiecare are interesele sale si „amestecul” unui tert in zona „deranjeaza” . Partea poasta este ca in SUA sunt muoti tampiti cu diploma de Garwaerd sau alta cestie de genu asta toti plini de „credinte”

   Si mai am ceva sa iti zic . Pe romaneste este Republica Populara Democrata Coreaan nu DPRK (ma rog am putea sicuta cat de Republica mai este o tara condusa dinastic , ca de populara si democrata…)

   • Paul Tibbets

    Cred ca nu m-am facut inteles prea bine. Tu spui in esenta ca in ’69 rusii si chinezii doar s-au „ratoit” putin unii la altii si cu asta basta. Un banal incident generat de lupta ideologica intre tarile „fratesti” comuniste. Eu spun altceva, spun ca au simulat un conflict in care au murit oameni si de o parte si de cealalta. Foarte probabil mai multi decat au recunoscut, la fel au procedat recent un Ukraina…
    Si este absolut logic, istoria ambelor tari sustine cu probe argumentul. N-au trimis si unii si altii la moarte zeci de milioane de oameni pentru ca n-aveau basca ?
    Ce mai contau cateva sute sau mii de militari cand in joc era o operatiune de dezinformare strategica ? Golitsyn argumenteaza destul de plauzibil dar daca nu-i citesti cartea…

    Daca stiu ce este comunismul ? M-am intrebat deseori ce este pana la urma comunismul si imi permit sa cred ca da, am inteles ce hram poarta.
    Comunismul cred ca este cea mai pura forma de crima organizata la nivel statal. Vezi tu, comunismul a fost si este ideologia oamenilor simpli, fara prea multa educatie dar manati de frustrare, ignoranta si multa autosuficienta. Comunismul este „dictatura clasei muncitoare”, nimic mai mult sau mai putin. Imi cer scuze, nu vreau sa jignesc pe nimeni dar cand un individ care are „cu doua clase mai mult ca trenul” si pingelele sparte nu va putea conduce o tara. Pentru ca nu are educatia necesara si pentru ca este extrem de expus tentatiilor materiale.
    Te rog sa nu confunzi comunismul cu solutia bolsevica a „proprietatii colective”. Asa cum bine spui, China are o economie capitalista si Rusia la fel.
    Comunismul nu este definit de forma de proprietate ci de modul „mafiot” de exercitare a puterii. Proprietatea colectiva permite doar un control mult mai strans al resurselor si al maselor.
    Comunismul este format dintr-o gasca de infractori si idioti utili organizata piramidal. Promovarea in aceasta erarhie nu necesita merite morale, intelectuale sau profesionala ci doar sansa si abilitatea de a „trage sforile” pentru indepartarea rivalilor. In esenta comunistii nu se deosebesc de o gasca de cartier care cere taxa de protectie. Te rog sa-ti amintesti de fermele de partid, de casele de odihna si hotelurile partidului, etc. Si nu, nu-mi pomeni de marii „intelectuali si umanisti de stanga”, n-au fost decat niste oportunisti ordinari care au sarit in caruta comunista incercad sa obtina privilegii pe seama ignorantei si a naivitatii celor aflati vremelnic in varful ierarhiei de partid.
    Acesti infractori, cu cat erau mai sus pe scara lor erarhica cu atat declarau mai mult ca lupta pentru muncitorii napastuiti si saraci (ulterior si pentru tarani ca de, prosti da’ multi) sustinuti de idiotii utili simpatizanti ai partidului. De unde faceau declaratiile ? Din sediile de partid austere pe care le paraseau apoi pentru casele de odihna ale partidului…. etc. De ce ? Pentru ca nu-i interesa decat puterea iar pentru asta crima, inclusiv in masa, nu era decat un mijloc banal si cotidian !

    Din ce am scris, ce D-zeu te-a facut sa tot repeti asta cu credinta ?
    Intre tarile comuniste au existat conflicte si disensiuni dar modeste, nu pot fi catalogate drept conflicte interstatale. De ce ? Pentru ca spetsnaz.
    Pentru ca fiecare dictator comunist si criminal stia ca daca deviaza de la linia rosie primeste cadou o unitate spetsnaz iar poporul un purcoi de tancuri. Ambele cu scopul inalt umanist de a reinstaura „vointa poporului”. Dar fii linistit, toti acestia erau uniti prin ticalosie, despotism si crima. Nu aveau nici un motiv sa-si pericliteze privilegiile in cadrul mafiei comuniste.

    Nu cataloga lecturile dupa originea log, maiorul Golitsyn a fost ofiter KGB dar cartea intradevar este scrisa in US. 🙂
    Am folosit abrevierea DPRK pentru ca mai scurta. Corect ar fi Republica Coreea insa n-am vrut sa generez confuzii. Republica Populara Democrata Coreea este denumirea vremelnica (sper eu) a unui teritoriu ocupat de indivizi manati in lupta de un „umanism profund si eliberator”. Este prea lunga denumirea si nu prea merita efortul.
    Da, situatia lui Kim o fi spurcata dar si delicata. Isi cauta un loc cat mai bun la masa „umanistilor” manevrand mai greu sau mai usor printre laudele si „sulele in coaste” primite de la parteneri.
    Situatia lui actuala cu teste nucleare si balistice seamana destul de bine cu episodul capturarii vasului Pueblo in ’68 sau cu doborarea in ’69 a avionului EC-121. Cei mari si vicleni, China si Rusia adica, au stat in expectativa si au impins in fata de DPRK-ul. Nimic nou sub soare, eu asa consider. Daca este si adevarat…ma tem ca nu putem afla prea curand.

    PS Citreste totusi macar prima carte a lui Golitsyn, vei vedea ca merita. 🙂

    O noapte linistita va doresc !

    • Ghita Bizonu'

     My sheet (Bizon= Buffalo)

     Comunism este doctrina care zice ca societatea se va organiza intr-o froma in care propeietatea va fi abolita complte. De discuata daca urma sa ti se permita sa ai chilotii tai sau sa pastrezi tabloul mistenit de la bunic ori cerceii mamiei tale. In comunism urma ca omu sa primeasca dupa necesitai sau si sa munceasca dupa posbilitati. De ex cam ce face azi Canada sau Suedia unde si emigantu roman care nu misca un pai traieste mai bone decat unii care muncesc in Romania.
     Fiindca din prima s-a opbservat ca teoria ca teoria da parftica te omoara s-a „invebtat” „pranduirea socialista” in care proncipalele mijloace de productie (favrici, uzine, ateliere mai mari) au fost nationalizate, mcii meseioasi si taranii au fots cuprinsi in cooperative astfelk incat cat mai mult sa fie „proprietate obsteasca”. Se permite propoetatea particulara nu privata, Adica se face io distinctiie in „privata” care ar defini „capotalul” adica o propoetate de pe urma careai scoti profit sau isti castuigi existenta si ce „paticulara” a ta adica iznelele tale, stoliul tau, casa ta ba si masina ta. Asta pnana cadn societatea va evolua l;a fradul in care sa poti cere fara sa muncesti. De baza ramane cestia cu „proncipalele mijloace de productie” adica uneori, in unele state socialiste s-a permis existenta cate unui meserias si a atelierului sau (in RDG cu pana la 3 angajati + 2 uncenici) dar in nici un caz fabrici, banci .

     Insa vezi tu „comunismul” de care vorbesti nu a existat niciodata. A existat pdar „leninismul”

     Distinctia este importanta.
     Caci de o pilda azi unii glumeti zic ca de fapat in URSS, RSR, RPU nu a fots „socialism” ci doar „capitalism de stat” deci socialismul ramane o idee fezabila Deci d’a capo!
     Cestia cu propretatea este buna fiindca ajuta si la distingerea dintre un regim fascist si unul socialist (te rog nu ma lua cu numele NSDAP!) Regimul fascist impune un set de ragului economiei, impune un set de regului „sociale” patronatului , INSA prpretaru ramane propretar (chiar daca iti vine ordinu de sus: „ba! nu mai incerca sa favrici rabla ta. Vei produce ME 109 , iata planurile si vei da suma X lu Willy ptr foecar avion produs!” ramai propretar in uzina, fabrica , banca ta)
     Acu sa ma lase in pace si aia cu comunism=fascism sau nazism. Cine nu crede sa il intrebe pe Volodea Tismaneanu de ce se manxddreste cu antifascismul familiei sale daca comunism sau fascism tot aia e .

     Cestia ce o scrii nu tine. E doar buna de propaganda ptr PROSTI. Fiindca pricand poate aparea un regim dictatorial al unui grup mai …. criminal dar care nu are de-a face cu „comunismul” si nici „nazismul” . Si definittile astea au partea lor buna … adica nu ti se va putea vinde din nou aciasi marfa pe motiv „a fots capitalism de stat!”

     Si nu confunda mafia cu practicile partidelor comuniste. Regumurile conduse de partidele comuniste aveau mai mult de a face cu practicle este orientale de stepa decat cu Mafia. Adica daca faci un „serviciu” unui sef mafit pe poti astepta de la ceva recunostinta si reciprocitate… insa daca faceai un „serviciu” unui stab comunist … te cam termina.

     Din ce am scris, ce D-zeu te-a facut sa tot repeti asta cu credinta
     Credinta latto sensu nu este doar cea religioasa. Unii cred cu inflacarare ca tot Rapidul este cea mai buna echipa (sau ma rog astira le-a cam trecut dupa nu stiu cati ani de B) sau ca tuica de Pitesti (pisoarca) e cea mai buna bautura din lume sau ca pamantul e rotund si aselenizarea a fost o frauda . samd.
     Asa cum au crezut cu sfintenie ca SOCIALISMUL INSEAMNA PACEA. Ete scartz.

     Tu insusti „sacrifici” acestei credinte cand scrii Intre tarile comuniste au existat conflicte si disensiuni dar modeste, nu pot fi catalogate drept conflicte interstatale Pardon razboiul sino-vietnamez a fots f serios. Ca violenta belica a depasit razboiul indo-sinez din 1962 . Atacarea si pcuparea Cambogiei a fost conflict interstatal intoata regula.
     Tocmai am scis despre ele 2 mesaje mai sus – tu preferi sa le ignori. De ce? Ei bine fiindca si tu ai „credinta” ca intre statele socialiste nu poate exista decat intelegere. Esti si tu o victima a credintei ca razboiul il fac numa capitalistii . Si ca sa nu iti incalci credinta (laica) ignori istoria : fiecare dictator comunist si criminal stia ca daca deviaza de la linia rosie primeste cadou o unitate spetsnaz iar poporul un purcoi de tancuri. Ambele cu scopul inalt umanist de a reinstaura „vointa poporului”.
     Ma faci sa ma raz. Deci te rog ce cadou a primit
     – Iosif Broz Tito ptr „deviere” ? Parca niste avioane americane (sa le foloseasca!) ! Ceva ajutor american!!! Ca sa iti zic ceva la inceputl anilor 50 maresalul Tito era sluga lu Uncle Sam, tradatorul , si „calaul Tito” …
     – Mao Tze Dun?
     In fine – cum a fost posibila Perestrika si Glasnosti? Unde au fost unitateile de speti? Sau cine ar fii impiedicat pe Stalin sau Brejnev ? Nu de alta dar ei erau cu purcoiul de tancuri (pana la urma URSS a avut 8 armate de tancuri!)
     {Ma rog ce ma mira pe mine este ca in URSS „socialismul adevarat”a supraveituit atat de mult. Fiindca ce nu se ia in calcul este ca de fapt primii dornici sa scape din chingi erau tocamia sefii care puteau profita cel mai mult de „privatizare”}

     Nu puiule .. disensiunile dintre RPC si URSS au fots „pe bune” .. Dintai ideologice- Mao era „pstratorul stalinismului” si PCUS era „deviationistul” . Apoi , nu se zicea ca nu era frumos, dar erau unele mici daraveli teritoriale.
     Ca nu au ajuns la bataie?
     Pai nu pen’ca ambele popoare au scoala imperiala buna (chineza. Rusii au primit o lectie la Nercinsk „cum alergati voi rusii de unii singuri si ajungeti pe locul 4!” si apoi au analiat lectia, au invata, bagat la cap si perfectionat „cum sa fim destepti si sa ii facem pe altii sa alerge de unii singuri ca sa ajunga pe locu 2?”). Nu erau sa se ia de par cand in spate era Uncle Sam aspteptand sa caute printre „cioburi”.. Stii vorba nu mor caii cand vor cainii …
     Asa ca s-au multumit ca sa isi puna sluga sa ciomageasca sluga chinezului siapoi chinezu sa ciomageasca sluga rusului.
     Iar in Europa … alta discutie.

     Ma rog Golitin ala nu putea zice astea americanilor. Ce dracu nu poti sa fi cersetor la masa altuia si sa ii zici ca e prost de bubuie.. Fiindca scuze istoria SUA in ce priveste relatiile internationale inseamna mai mult „trataive” cu apassi, comansii, dacotanii, seminolii, un razboi cu Mexicul si jumulirea Spaniei in1898. Ei au invata un singur lucur „sa avem bata cea mai mare si sa dam tare!” PArtea proasta ptr ei e ca nu prea stiu ce sa faca cand ala cade jos (vezi necazurile cu Iracu, Astanu samd) In plus Glolitin ala era rus . Adica ii era mai covenabil sa zica „atentie te friereste!” decat sa accepte ca in cazul unei intelegri sino-americane rodina lui sa pata ceva .. in folosu Chinei! (in definitv si englezilor le-au trebuit cateva secole ca sa se prinza cum e cu „politica bizantina” si sa devina Perfidul Albion … )

     In fine .. ia sa vedem modul in care nu gandesti cadn te dai inteligent :Am folosit abrevierea DPRK pentru ca mai scurta. Corect ar fi Republica Coreea insa n-am vrut sa generez confuzii. Republica Populara Democrata Coreea este denumirea vremelnica (sper eu) a unui teritoriu ocupat de indivizi manati in lupta de un „umanism profund si eliberator”.
     Dar ce aia o fi DPRK ? Democratic People’s Republic of Korea! Adica RPDC!
     Adica exact ce condamni :
     este denumirea vremelnica (sper eu) a unui teritoriu ocupat de indivizi manati in lupta de un „umanism profund si eliberator”.
     Da daca zici pe engleza suna mai bine da?
     Scuze „F.. your ass” sau „****-n cur” e totuna! Ma rog unii ar zice ca „F.. your ass” nu ar fi obscen … (asta nu este o insulta este doar o exemplificare! Ca mergand in Basarabia am vazut femei folosnd cu dezinvoltura expresia „figas maslom” insa ar fi lesinat daca as fi zis eu acealasi lucru dar in romana!)
     Deci RPDC nu DPRK !

     • Paul Tibbets

      Doamne fereste, tu mai ai un pic si ma scoti de socialist convins daca nu cumva chiar comunist. 🙂
      Am sa-ti raspund cat de scurt si de succint pot pentru ca pe de o parte vad ca suntem intr-un profund dezacord iar eu nu doresc sa schimb opiniile nimanui iar pe de alta parte cred ca deja abuzam de amabilitatea gazdei.
      Deci:
      – Comunismul nu este propriu zis o doctrina, este o conceptie criminala bazata pe prostie, lacomie, credulitate pusa in practica prin crima. Forma de proprietate a fost doar o tema de propaganda pentru a justifica transferul de proprietate prin furt.
      – Da, in RDG atelierul, la noi mandatarii. Nimic deosebit, o simpla supapa politica.
      – A existat doar leninismul… Pai comunismul de care vorbesc eu inseamna leninism, stalinism, ceausism, castrism, titoism, etc.
      – Nu te iau cu denumirea NSDAP dar nu faci decat sa-mi sustii argumentatia. Si NSDAP tot socialist era iar nazistii si bolsevicii s-au inteles tare bine pana sa-si scoata ochii reciproc. Ca gestionau diferit mijloacele de productie nu-i face diferiti in esenta. Si hai te rog sa nu consideram doctrina politica toata maculatura comunista sau nazista. Putem folosi sintagma pentru usurinta exprimarii dar toate ideile acelea utopice, aberante si criminale desi intinse pe enorm de multe pagini pot fi considerate cel mult un delir nu doctrina. Doctrina politica este totusi o chestiune serioasa bazata pe un suport axiologic.
      – Orice regim dictatorial criminal poate fi considerat comunist (excludem de aici monarhiile din motive evidente) pentru ca el nu poate fi produsul unor politici implementate de politicieni. Politicienii sunt prin definitie oameni educati, civilizati, inteligenti si cu o solida cultura generala si de specialitate. Adica sunt lideri !
      Restul….sunt niste impostori ajuns in fruntea bucatelor pe seama credulilor (unii le spun idioti utili) care voteaza precum si a distantarii de politica a celor care chiar pot face asa ceva. Oamenii de calitate nu se baga in troaca…pe de alta parte cum ii poti demonstra unui credul naiv dar arogant si atotstiutor ca pleaca urechea si se entuziasmeaza la spusele unui impostor la fel de inteligent ca el.
      – N-am intentionat sa pun semnul egal intre mafie si comunism, am dat doar un exemplu pentru ca ambele sisteme sunt motivate de lacomie si dorinta de putere iar crima este instrumentul lor. Apropos…chiar si comunistii au avut omerta lor, la perioada bolsevica prerevolutionara ma refer.
      – Intre statele comuniste exista o relatie bazata pe ierarhie si frica nu pe intelegere.
      – Conflictele de care vorbesti au acelasi fundament ca si conflictul sino-sovietic. In parte reglare de conturi in parte dezinformare care incerca sa demonstreze ca lumea comunista nu este un monolit.
      – Zici de Tito si Mao… Fii serios, a fost un teatru ieftin. La fel a fost si independenta lui Ceausescu. Nevoia blocului comunist de a avea acces la informatii si tehnologie vestica.
      – Cum a fost posibila Perestroika si Glasnost ? Simplu de tot, au fost o reeditare a NEP-ului lui Lenin.
      – Da stiu versiunea oficiala, Mao era prietenul si adeptul politicii dure a lui Stalin iar Khrushchev un ticalos deviationist. Din pacate este doar varianta oficiala.
      – Golitsyn nu a fost cersetor la masa nimanui, a avut marfa buna pe taraba. Amuzant este ca tocmai asta le-a spus Golitsyn americanilor: ca fac greseli, ca au pierdut razboiul rece si mai ales explica de ce.
      – La asta cu DPRK chiar m-ai amuzat. Da, folosesc denumirea internationala si nu cea romaneasca. Te deranjeaza englezismele dar le folosesti. De ce ?
      Chair tu zici „My sheet (Bizon= Buffalo)” deci de ce folosesti buffalo ? Oare n-ar fi bine sa fii consecvent si sa folosesti denumirea romaneasca ? N-ar suna mai bine…zimbru ? 🙂

      Serios acum, am inteles foarte bine ce ai vrut sa comunici si apreciez ca ai consumat din timplul tau pentru a-mi raspunde. Din pacate suntem in dezacord si nu cred ca are rost sa mai intindem polemica foarte mult. Fiecare cu opiniile sale. Tot ce am dorit eu a fost sa prezint o ipoteza care poate fi corecta sau nu si care este inspirata tocmai din cartile amintite, carti pe care le consider serioase si pline de argumente, fapte, dovezi.
      Nu am incerca sa prezint carti de propaganda ci carti care prezinta o varianta foarte plauzibila a istoriei recente scrisa de un autor care pare a sti bine ce vorbeste.
      Mai toate raspunsurile la obiectiile tale sunt prezentate argumentat in aceste carti, m-am folosit de ele pentru a-ti raspunde. 🙂

      • Ghita Bizonu'

       1) Problema cu NSDAP rezolv-o cu Tismaneanu. ZI-i ca tact-=su si ma-sa si toata famelia lui erau o adunatira de nazisti.

       2) Regimul proprietatii este esentila uneori ptr a face desosebriele intre diferitele forme de organizare /oranduiri. Ca daca accept cestia ca „Forma de proprietate a fost doar o tema de propaganda pentru a justifica transferul de proprietate prin furt” inseamna ca de fpat oranduirea nu s-a schimbat. Adica spcoalism = capitalism da?

       3) – A existat doar leninismul… Pai comunismul de care vorbesc eu inseamna leninism, stalinism, ceausism, castrism, titoism, etc. nici o vorbulita despre Mao? Ca wera tare la moda maoismul Toate facultatile umaniste din Vest erau fascinate de maoism si revolutie culturala in anii 66-75. Erau cazuti in limba .. crde-ma .. Nu am crscut la stana ci in Bucuresti si deci aveam sansa sa gasesc presa franceza . Nici o vorbulita despre soala de la Franckfurt ?! Sau despre trotzchism care bantuie si azi prin mintile unor universiatri amerloci?

       4) Devii ridicol Orice regim dictatorial criminal poate fi considerat comunist arunci te pomnesti ca si Gingins Han sau Tamerlan erau comunisti? Si Lucius Cornelius Sulla ? (excludem de aici monarhiile din motive evidente) ca care evidenta daca rexi devine zeu inviata si beleste ca cum vrea muschii lui? Pai comunista a fots cica si Cleopatra si juma de duzina de imparati romani … vezo http://www.ecol.ro/old/content/cum-a-ucis-etatismul-roma-antica

       6) Habar nu ai ce impact nasol au avut dovezile alea ca blocul „comunist” nu era chiar monolitic. Dupa 68 multiintelctuali de marca s-au dezis de „comunism”. Dupa razboiul sibo-voetnamez s-ua refugiata cu tonTii sub pat .. S_a dus drecului mitul cu comumnism = pace …

       Si ca sa nu ma intind. In gnl matale nu stiu de pe ce lume esti
       Auzi la tine „DPRK denumirea internationala ” Unde ma internationala? In Franta? In Italia ? Grecia te pomensti? ZI ma mai bine ca habar nu ai cum se zice in romaneste .. ca vaz ca o mai comiti cu Khrushchev. Hrusciov ma! Htusciiv scria in Scanteia si doar nu crezi ca in 1962 Scanteia si-ar fi permis sa deformeze numele lu Nikita! Este clar nu cunosti cestii alemtare dar te referi la „axiologie” si imventezi ce ar trebui dupa tine sa fie un politician … Insa ramane problema cu afirmatia ta este denumirea vremelnica (sper eu) a unui teritoriu ocupat de indivizi manati in lupta de un „umanism profund si eliberator”. care ar trebui sa fie valabila si ca cadn scrii DPRK.. cestie ce ridica unele intrebari cu provire la onestitatea ta. Adica ca nu e. Sau poa e voba de inteligenta.

       In fine tu ca orice credincios habotnic nu reusesti sa intelegi umorul, laurea la misto, autoderiziunea : Chair tu zici „My sheet (Bizon= Buffalo)” deci de ce folosesti buffalo ?
       Deci hai sa explic ca ptr copii de max 7 ani.
       Este o expresie amerloca „buffalo sheet” care in yraducere romaneasca ar insemna „balega de vaca” Exprsie de derizune , adica argumente care valoreaza excat cat o balega de vaca pe pasune.
       Din motive pe care nu le mai explic mi-amluat psudonimul de Bizonu’ . Bioznu s-ar traduce prin buffalo. Deci „my sheet” normal ca este „bufallo shhet” , care este aceptabil insa „Ce c..tul meu” ar fi o grosolanie … In plus „([my] Bizon= Buffalo)” arata ca este vorba de autoderiziune , adica in mod clar nu doresc sa insult . Ce e mare lucru de mirare ?

    • Ghita Bizonu'

     Uite un exmplu de compartment de stab comunist … care loveste in complici
     Dupa ce ani de zile s-a erijat in dusmanul Antenei 3, Traian Basescu denunta facatura din dosarul „Telepatia”: ”>b>Ce s-a intamplat cu sediul Antenei 3 a fost un alt abuz… Eu le-as dori sa vanda cu 60 de milioane terenul lui Voiculescu. Aici se vede cate inscenari se fac. Se umfla sumele de specialist, de evaluatorul DNA… E o ticalosie care se joaca cu viata oamenilor. Cei carora li s-au refuzat expertize au fost tinte”
     Un don ar fi scaldat-o, ar fi zis de „aparente inselatoare” , „toti omaenii suntem supusi greselii” sau latce cestii din astea .
     Ntz . El este stab comunist sadea – ca sa se faca ticalosiile dorite de el numeste ticalosi in posturi mari .. si aoi ii condamna ca sunt ticalosi. Nici o clipa nu poate fi vorba ca el a fots coamanditrul ticalosiilor .
     Asta la scara micro .
     La scara mare .. poveste din URSS. Satlin trebuia sa faca EPURAREA, in final „coneva” trebuia sa raspunda. Nu un pm „al sau” . Asa ca s-a cercetata si a fots promovat unu Ejov (relativ tanar, fanatec, crud, lingau) si care in final a fost impuscat ptr „excese”. Ca un bun satrao oriental Stalijn a avut grija sa aibe un vinovat … chiar vinovat (de a fi execuatat cu entuziasm ordinele)

     • Paul Tibbets

      O, nu ! Fara Basescu, Voiculescu, Telepatia si alte marafeturi. Hai sa nu mai discutam acum si despre democratia originala si impostura autohtona. Te rog !

      • Ghita Bizonu'

       Adica hai sa discutam despre nasoalele „comunismului” asa in general fara sa intram in amanunte ca de polida cine si de ce, da? Nu de alta dar s-ar putea obsevra ca unii dintre canliile de ieri au fots eroii inteletrcuali ai aniilor 90 nu?
       Apros ti se pare ca Ejov era roman si ca a epurat5a in Romania?

 13. Trump va face prima vizita oficiala în Arabia Saudită ,asta asa,că ne făceam iluzii că ar știi ce e aia România și ar trece pe aici. …
  ,

 14. Grindeanu vizita de 2 zile in Israel . Insotit de min economiei si de cel al apararii .
  Pare o vizita axata pe domeniul apararii .

 15. manualele Lituaniei in caz de razboi cu rusii

  http://kam.lt/lt/katurimezinoti.html

  google chrome – coltul dreapta-sus – translate

  ar fi utile de tradus in romana si trimis catre public … bifam niste pdf-uri la costuri inexistente de cateva sute euro pt traducere. sunt mai vechi, nu stiu daca s-a mai postat. o piatra in infrarosu sau in drona si adio vizibilitate.

 16. Serbia to unveil new ALAS-C guided missile system at military parade on 9 May

  http://defence-blog.com/news/serbia-to-unveil-new-alas-c-guided-missile-system-at-military-parade-on-9-may.html

  ALAS (Advanced Light Attack System) is a long-range multipurpose wire guided missile system developed by the private company EdePro, which operates under the direction of the state-owned Yugoimport SDPR. The ALAS missile system was developed primarily for missions against tanks, armored vehicles, fortifications, command posts, low-flying helicopters, coastal ships, industrial facilities and bridges.

  https://defence.pk/pdf/threads/serbia-to-unveil-new-alas-c-guided-missile-system-at-military-parade-on-9-may.493748/

 17. Din nou carpeli penibile (ce „reparatie capitala/modernizare” poti face la o nava militara destul de complexa cu 2,25 milioane de dolari??!!), din nou o lipsa crunta de strategie si de dorinta de schimbare.

  Bun, programe de miliarde pentru nave noi sau macar de sute de milioane de euro pentru modernizarea fregatelor nu se pot face, dar nici o upgradare pe bune a 3-4 dragoare pe care sa le mai tinem 15 ani de acum inainte nu putem?

  Realitatea e ca nu putem, din cate se pare …

  http://www.resboiu.ro/licitatie-pentru-repararea-capitala-si-modernizarea-dragoarelor-maritime/

  • Ce reparatii si modernizari faci la o nava de 10 milioane lei?
   O cureti de crustacee, o vopsesti, ii schimbi paramele, si ce dracu ii mai faci?
   De un radar nou nu sunt bani.
   Le echipezi cu ROV-uri?

 18. De ieri site-ul MApN nu mai toate fi accesat !

 19. Si tutusi nimic despre carele de lupta din perioada formarii chinei si coreei si ca intre acestea si persi nu stiu sa fi folosit carele de lupta si alte popoare, deci carele din china si coreea sa fi avut o aparitie separata fata de cele din orientul mijliciu.

  • Ghita Bizonu'

   A! Nu ! In epoca bronzului si chinezizi au folosit care de lupta. Se pare ca a fpts ultima perioada in care au fots „in paralel” cu Europa sau invers. Carele de lupta erau papoajul unor razboinici profesionisti, greu inamrti, „elota” a societatii (aristocracti adica) , in care predomina spiritul eroic si gesta, asemanatori aheilor descrisi de Homer, hititilor samd.
   Insa ce numim noi azi fiormarea Chinei, adica unificarea celor 7 regate combatante a avut loc in epoca foerului .. Adica dupa ce carul de lupta a devenit cam inutil (de acu exista cavalerie)

   Si totusi ultimul care de lupta a fots folosit in Rusia razviului civil, Taceanca
   https://en.wikipedia.org/wiki/Tachanka

 20. Ce ma frapeaza ca nu s-a mai incercat mai tarziu folosirea carelor in lupta, eu unul as fi incercat asta chiar si in perioada medievala, cu siguranta ai fi reusit sa surprinzi adversarul si sa-ti aduca victoria in lupta,, chiar daca dupa aceasta adversarul tau si-ar fi luat masuri si ar fi creat strategii, dar in prima lupta cu siguranta l-ai fi surprins.

  • Au fost in evul mediu carele de lupta husite folosite si de Iancu de Hunedoara dar avand alta conceptie si utilizare fata de cele antice.

 21. http://youtu.be/Z-vweWwA9TI
  rise of the machine my ass?tot omul e baza.

 22. SpetsTechnoExport to unveil developments of Ukrainian defence industry at IDEF 17
  http://defence-blog.com/army/spetstechnoexport-to-unveil-developments-of-ukrainian-defence-industry-at-idef-17.html
  //
  Russian airborne troops commissions new Leer-2 electronic warfare systems
  http://defence-blog.com/army/kazakhstans-military-pilots-training-for-the-military-parade-which-will-be-held-in-astana.html
  //
  Let Leaders Off The Electronic Leash: CSA Milley

  “What we do, in practice, is we micromanage and overly specify everything the subordinate has to do, all the time,”Gen. Mark Milley told an Atlantic Council forum here. “It might be an effective way to do certain things. It is not an effective way to fight.… You will lose battles and wars if you approach warfare like that.”

  Since 9/11, we’ve been doing counterinsurgency and counterterrorism against relatively lightly armed and low-tech foes, he said, but “there are many other types of war, and the one that is perhaps most difficult and challenging — and a very real possibility — is a larger war against a near-peer or a much more capable state adversary… in very rugged, urban, complex terrain. In that environment…if you’re stationary, you’ll die. Your logistics lines and your lines of communications are going to be under intense stress, (and) the electromagnetic spectrum is going to be at least degraded if not completely disrupted….and yet you’re still going to have to fight and you still have to win.”

  To prevail, the Army wants to fight what it calls a Multi-Domain Battle, which among many other things requires small tactical units to disperse and keep moving even when cut off — both physically, behind enemy lines, and electronically, by jamming or hacking of communications networks. The ever-increasing urbanization of the planet — by 2050, Milley said, 90 percent of Earth’s eight billion people will live in cities — further isolates small units, with roads and buildings channeling them away from friendly forces and concrete structures blocking radio communications. In such chaotic combats, junior officers must be able to operate with assured supply lines or constant supervision.”
  http://breakingdefense.com/2017/05/let-leaders-off-the-electronic-leash-csa-milley/

 23. https://www.youtube.com/watch?v=4UolMYY7QaA
  De vizionat! 😉
  Parerea mea, hic…

  • Da, merita vizionat.
   Realizatorul clipului – bun .
   In rest, nimic nou sub soare .
   Parerea mea .
   US Army experimentase o arma colectiva, pe trepied , de calibrul 25 mm parca, airburst, pe vremea cand rubrica de armament din Observatorul Militar era realizata de col.ing. Cristian Crampita , adica acum 15- 20 de ani ( din motive de reduceri bugetare/schimbare de tactica arma nu a mai intrat in dotare – abia acum se vorbeste de introducere, intr-o forma mai usoara, individuala , XM 25) .
   In Romania , la ACTTM s-a realizat de multi ani un sistem similar AHEAD , cal 76 mm, cu masurarea inductiva a vitezei la gura tevii , calculator balistic pe o placa electronica si receptor inductiv in proiectil , exact ce trebuie pentru un proiectil cu explozie deasupra tintei .
   Adevarat, sistemul era utilizat pentru apararea AA navelor , iar focosul setat de receptorul inductiv elibera submunitiile din carburi sinterizate , dar la fel de bine poate detona un proiectil exploziv.
   Adevarat , calibrul e 76 mm , dar daca nu se statea pe loc in anii pierduti se putea miniaturiza receptorul .La 30-35 mm .
   Adevarat, uite ce pot realiza cercetatorii romani, cei numiti aici pe site prosti si hoti …

   Apropo, rusii au prezentat anul trecut un sistem similar .
   La noi Carmaciul + comp. + postacii, in anii pierduti au prezentat declaratii antirusesti in vreme ce companiile ruse taiau metalurgia romaneasca fara ca ei sa observe …
   Dar se pare ca s-a schimbat ceva la inceputul anului .

   • P.S. S-a prezentat pe net si raportul tehnic de testare ( o lucrare de diploma , daca imi aduc bine aminte ) a elementelor preformate prin sinterizare , utilizabile pentru proiectilul de 76 mm . La impactul cu tinta nu s-au spart, au penetrat .
    Romania chiar are cu ce participa la o fabricatie in tara in cooperare sau sub licenta, si nu numai cu suruburi .

   • Colonelul Crampita, totodata comandant al primului detasament care a fost in Angola, dupa 89. Un om extraordinar!

    • Subscriu, col.ing. Crampita , un om deosbit.
     A luptat din rasputeri pentru a putea prezenta tehnica militara romaneasca in paginile Observatorului Militar , pe vremea cand existau ochi doar pentru import .
     Dar din cate imi amintesc, a fost comandant de district al fortei ONU in Angola , si nu comandant al cotingentului roman ,politica Natiunilor Unite fiind de a separa national elementul de comanda de elementul de executie .
     Aceasta in cazul in care nu te-ai referit strict la elementul redus de stat-major .

 24. nici o masa fara macro(n)u?

 25. De zile bune site-ul MAPN.ro nu mai poate fi accesat. Si mai vrem achizitii de Patriot si altele cand nu suntem in stare sa repornim un site .

  • RoccoSuasito

   Hai ca acum merge. O sa avem Patriot.

   • In sfarsit , ca azi dimineata nu mergea . Nea ‘ Grindeanu a fost in Israel insotit de min Apararii si cel al Economiei . Din componenta delegatiei ai zice ca a fost o vizita axata in principal pe domeniul cooperari militare intre Romania si Israel . Nu prea a traspiarat nimic prin presa noastra sau foarte putin…

 26. 718 zile… :), eu cred ca au uitat de ea…si la o cafea unul din baza a zis..Bai…unde este naveta din hangar???!!!! .
  https://spaceflightnow.com/2017/05/07/x-37b-spaceplane-returns-to-earth-and-makes-precision-autopilot-landing/

  • sa vedem ce iese… antrenamentul conteaza cel mai mult!

  • Mda, va dati seama ce ar insemna sa castige plutonul romanesc? O sa se declare TR-ul scula de scula, si in urmatorii 50 de ani ciuciu achiztii noi de tancuri (ba si de alte sisteme, se va spune ca romanul bine instruit cu echipament de la bunica e mai bun decat echipamenul modern). Oricum, lasand gluma la o parte, sa le tinem pumnii romanilor.

   • la cat trag cu ele de cativa ani mi-e ca ramanem fara resursa la tevi?
    propun trimiterea unui batalion t55 la aceste competitii….cu siguranta vom lua votul nostalgicilor ,macar atat.

  • Mă tem că, după exerciţiu, americanii si nemţii ne vor cere să le livram şi lor TR-uri.
   Ce ne facem atunci?

   • Nu au bani americanii pentru TR-urile noastre. Au cumparat deja de tot bugetul pentru aparare, in rate pe 10 ani, oi din Romania… ?

  • Din pacate ai nostri nu participa… Sunt americanii, nemtii, francezii, polonezii, plus austriecii si ucrainienii. TR-85M s-ar fi descurcat onorabil, mult mai bine ca slovenii anul trecut.

  • RoccoSuasito

   A postat si Chibitul mai sus. E Boeing X-37.

  • psycho, eu as numii acest avion un ”submarin spatial”, adica are acelasi rol pe care il au submarinele dar in loc sa se scufunde prin oceanele planetare el iese in spatiu unde nu-l poate atinge nicio arma de pe pamant.
   Este incarcat cu diferite bombe(poate chiar si nucleare) apoi este trimis in spatiu si sta in asteptare…apoi când este nevoie intra in atmosfera inamicului, ii lanseaza 2-3 bombe in cap apoi urca din nou in spatiul cosmic unde nu mai poate fi doborat sau vazut de radarele inamice.

 27. The 40 Most Important Islamism Stories From April 2017
  http://www.islamist-watch.org/blog/2017/05/the-40-most-important-islamism-stories-from-april
  //
  Jam The Russians: Army Electronic Warfare Kit Comes To Europe

  „The new system will be available in both vehicle-mounted and man-portable forms for use by all types of combat brigades: light infantry, heavy armor, and medium-weight Stryker brigades like the 2nd Cav. It consists of sensors and software to pick up electromagnetic signals, analyze them, and locate their sources for attack.

  This is not the enduring program,” Wiltsie emphasized: It’s a stopgap with limited capability, fielded only to Europe, where the EW threat is greatest. The Army has three different electronic warfare programs of record starting in the next couple of years, he said.

  Jamming prevented Ukrainian units from communicating, paralyzing their operations. Once stopped in their tracks, Russian radio direction-finding and spotter drones pinpointed the Ukrainians for brutal rocket barrages.

  There are some cyber elements to the EW kit now in testing, he said, but more will be fielded next year. He’s also hoping to demonstrate seven GPS alternatives for Precision, Navigation, & Timing (PNT) this year, again fielding in 2018.”
  http://breakingdefense.com/2017/05/jam-the-russians-army-electronic-warfare-kit-comes-to-europe/

 28. băă sunteti nebuni,dușa si-a vopsit parul?

 29. Noble Jump 2017 – 4000 de trupeti vor veni la Cincu pt VJTF (Very High Readiness Joint Task Force) la sfirsitul lui mai 2017, din aproape toata Europa.
  Imagini cu noua uniforma si cu niste piranhii – by NATO
  https://www.flickr.com/photos/nato/sets/72157680470266133/

  • „Emil Constantinescu a fost sprijinit de Călin Popescu Tăriceanu pentru trecereaa prin Parlament a Legii privind înfiinţarea Institutului pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului. „

   • Mdaaa….s-au mai creat niste institute sa mai castige unii altii bani siguri si multi, fara sa miste un pai. asta e cu dedicatie facut, auzisem ca e flamand de bani, inglobat in datorii.

 30. Au trecut 140 de ani .
  Dar dar vad ca lumea a uitat sa-i spuna pe lume zilei care tocmai se incheie .

 31. China develops advanced ultra-low altitude anti-ship unmanned system

  „The new ultra-low altitude anti-ship unmanned system can fly as low as 50 cm above the sea, can reach a maximum altitude of 3,000 km, along with an endurance of 1.5 hours – depending on the flight profile. The maximum take-off weight (MTOW) is 3000 kilograms and can carry a 1000 kg load.

  http://defence-blog.com/news/china-develops-advanced-ultra-low-altitude-anti-ship-unmanned-system.html

  50 cm desupra apei, o sa fie epic pt. radare sa obtina localizarea corecta.
  //
  Ukraine unveils new portable rocket grenade launcher at IDEF 2017
  „The grenade of new portable launcher can fly up to 2,000 meters; the fuze sets the maximum range, usually 600 meters.”
  http://defence-blog.com/army/ukraine-unveils-new-portable-rocket-grenade-launcher-at-idef-2017.html
  //
  No More Iron Mountains: Lighter Logistics Key To Multi-Domain Battle

  „In a future Multi-Domain Battle, the Army wants to fight in small units that can disperse, hide, and keep on the move. That’s not possible while tethered to traditional supply lines. So what the Army calls “demand reduction” isn’t a nice-to-have administrative efficiency, it’s a battlefield necessity.”
  http://breakingdefense.com/2017/05/no-more-iron-mountains-streamlined-logistics-key-to-multi-domain-battle/

  • Na ca nu pot sa ma abtin: si daca sunt valuri de 60cm? Cum zboara racheta?

   • Chineza mea e cam prafuita dar pun pariu ca ultimul rand al prezentarii se refera la altitudinea de zbor: 1 – 6 m

    De altfel chiar din poza se vede ca de la apa la UAV e cam o lungime a acestuia deci niste metri buni!

    In rest, nu ma indoiesc ca folosind efectul de sol precum Ekranoplanele, probabil ca la o mare perfect calma il poti seta „chiar si la 50 de cm” dar vorba Eroului sa te fereasca Budha de valul imperialist! 😉

 32. Drone Images Expose Major US, Jordan Military Build-up On Syrian Border
  http://www.zerohedge.com/news/2017-05-09/drone-images-expose-major-us-jordan-military-build-syrian-border
  D’aia Trump fu in Iordania si Israel?!

 33. http://www.digi24.ro/stiri/externe/un-celebru-filosof-despre-emmanuel-macron-raspunde-la-o-stare-de-rau-a-civilizatiei-franceze-721518

  recomand articolul pentru a vedea cum si astazi este activa mentalitatea imperiala expansionista rusa. Defapt, cum renaste ea in mentalul colectiv rus!

 34. http://www.upi.com/Defense-News/2017/05/09/Germany-to-reactivate-Leopard-2-tanks/4101494356857/
  Germania reactiveaza 104 Leopard 2 stocate si le modernizeaza. Presupun ca sansele de a gasi Leopard SH pe piata tocmai au scazut drastic. Ramanea doar optiunea Abrams pentru o viitoare achizitie…

 35. German defence minister von der Leyen under fire for criticising Army
  http://www.bbc.com/news/world-europe-39778208

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-4488912/Second-German-soldier-arrested-far-right-plot.html

  Oare „papusa” asta,impreuna cu Merkel,vor face o chestie gen puciul lui Erdogan,pentru a impune ceva mai multa „disciplia si liniste” Armatei germane?

  Von der Leyen a invocat necesitatea „unor reforme consistente in armata”, dupa cum mentioneaza publicatia Der Standard.at.

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-21759853-scandal-serviciul-contra-spionaj-armatei-germane-locotenent-german-falsa-identitate-sirian-suspect-formarea-unei-celule-teroriste-care-planifica-atacuri-asupra-unor-politicieni-varf.htm

  Ca urmare a dezvaluirilor si arestarilor, ministrul Apararii german, Ursula von der Leyen, a acuzat capii armatei de „conducere slaba”, intr-un interviu dat in 30 aprilie, la ZDF. Ea a mai spus ca e „o problema de atitudine”, ceea ce i-a adus critici si chiar o convocare la raport cu generalii din Bundeswehr.

  • Mda , pe cine sa mai crezi , astia de la TVR zic ca va merge si programul corvetelor , modernizare fregate , TBT iar la DIGI spun ca programul corvetelor a cazut, modernizarea fregatelor la fel ,programul TBT nu se stie daca si cand va incepe , F 16 nu se mai aude nimic , dronele raman un vis umed . Vad ca se merge puternic pe apararea AA ceea ce este ok , modernizare MLI , restu mai asteapta .

   • Posibil ca TVR sa stie mai multe, caci Adelin Petrisor lucreaza acolo, iar el este cel cu cele mai multe conexiuni din presa la MAPN + cele mai temeinice cunostinte in domeniu dintre toti jurnalistii acreditati acolo. Ramane de vazut ce si cum.

   • Gabriel Les
    19 ore ·

    O veste excelentă venită astăzi: Parlamentul României a transmis Ministerului Apărării Naționale aprobarea prealabilă pentru demararea celor opt programe esențiale de înzestrare. Sunt îndeplinite, astfel, condițiile cerute de lege în cazul investițiilor în apărare ce depășesc suma de o sută de milioane de euro.

    Programele în discuție vă sunt cunoscute deja: Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML); Modernizare MLI-84M; Transportor blindat pentru trupe 8×8 si 4×4; Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR; Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM); Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD (Etapa I: componenta SHORAD); Sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare.

    Cerințele operaționale pentru fiecare dintre aceste programe au fost fundamentate de specialiștii ministerului, cu respectarea tuturor normelor și procedurilor legale. Am apreciat atitudinea deschisă și fermă a membrilor comisiilor de apărare pe timpul întâlnirilor dedicate acestor proiecte.

    Etapa de astăzi ne aduce mai aproape de obiectivul final, acela de a demara proiectele în cele mai avantajoase condiții pentru statul român, pentru armata sa și pentru industria națională de profil, care poate juca un rol important.
    CC: Ministerul Apararii Nationale, Romania – http://www.mapn.ro
    #ArmataRomaniei

    • Din ciclul „10 negri mititei au mancat ardei, unul a mancat si oua si-au ramas doar noua” va prezentam cele 8 programe care sunt doar 7. Corvetele au ramas pe undeva pe drum.

     Spre amintire:
     – Corveta Multifunctionala – 1,6 mld euro – 4 corvete cu echipamentele aferente, rachete nava-nava, rachete nava-aer, munitie, criptoare.

     – Sisteme de instalatii mobile de lansare rachete antinava (SIML) – 0,2 mld euro – Platforma de lupta complexa, cu posibilitati de descoperire, identificare si nimicirea tintelor navale de suprafata prin intermediul rachetelor anti-nava – un complet de 3 instalatii.

     – Modernizare MLI-84M – 0,138 mld euro – 48 de masini de lupta

     – Transportor blindat pentru trupe 8X8 si 4X4 – 0,370 mld euro – Transportor blindat pentru trupe. Etapa 1: 94 de transportoare din totalul de 657

     – Sisteme C4I cu capabilitati de integrare ISTAR – 0,180 mld euro – Sisteme Integrate de Comunicatii si Informatica de Batalion – B/SICIB, Puncte de Comanda de tip Brigada- PCBg si Punct de Comanda de tip Divizie-PCDiv / Etapa 1: acord cadru pentru 7XPCBg, 14xB/SICIB si contract subsecvent pentru 3xPCBg si 6xB/SICIB

     – Sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM) – 4 miliarde euro – 4 sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare HSAM pentru Fortele Aeriene si a 3 Sisteme rachete sol-aer cu bataie mare HSAM pentru Fortele Terestre

     – Sisteme integrat de arme SHORAD-VSHORAD (Etapa 1: componenta SHORAD) – 2,1 mld euro (etapa 1: 1,37 mld euro) – 21 de Sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD / Etapa 1: achizitia echipamentelor SHORAD ale sistemelor integrate

     – Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare – 0,69 miliarde euro – 3 sisteme a 18 instalatii de lansare (54 instalatii de lansare)

     sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21709213-ministrul-apararii-cere-parlamentului-aprobe-program-9-3-miliarde-euro-pentru-inzestrarea-armatei-printre-tintele-programului-reluarea-achizitiei-corvetelor-doar-94-transportoare-blindate-sisteme-rach.htm

     • Se pare ca olandezii au ramas in continuare sub embargo . Corvete mai pe la anul si la multi ani……sau poate au pus ochii pe ceva pe la israeliti . Fregatele se pare ca iau urma ” Delfinului ” si anume ca vor fi casate in stadiul in care sunt si anume asa goale si sexy . Despre cele 20 ???? de F 16 nu prea se mai aude nimic . Sa speram ca macar programul TBT va ramane si vom vedea compania aia mixta pusa la treaba si vom avea transportorul mult visat .

      • @jhon doe
       Corvetele erau incluse in memorandumul trimis parlamentului, de aceea ma intrebam de ele. De avioane si elucoptere nu s-a pus problema.

 36. https://www.agerpres.ro/justitie/2017/05/11/ccr-privatizarea-roman-sa-brasov-neconstitutionala-16-08-23

  „În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art. 13 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 115/2003 privind privatizarea Societății Comerciale ‘Roman’ — SA Brașov și constituirea parcului industrial pe platforma Societății Comerciale ‘Roman’ — SA sunt neconstituționale”, se precizează în comunicat.

  • Odiseea Roman SA am ratat-o.

   • Am impresia ca au dat decizia asta acum pt. ca „cineva” isi permite sa ia Roman S.A.

    • Posibil ca acel ‘cineva’ sa primeasca intr-un final acel contract de +2000 de camioane pentru MAPN. Iar daca stam bine sa ne gandim ca pana acum MAPN a cumparat camioane de la IVECO si ROMAN, ma gandesc ca poate chiar asta e combinatia urmarita, MAPN vrand sa stie mai precis care dintre cele doua produse este mai fiabil dpdv al raportului calitate pret.

     Sau poate vre un ‘puisor’ de a l lui lui Dragnea vrea fabrica pana sa dea contractul de la armata, sa ramana banii la partid si la baietii veseli! 🙂 Pe lista ar mai fi jandarmeria si ISU + multe alte institutii ale statului care au nevoie de camioane, deci e de inteles de ce multi ar dori fabrica aia. Nu ca Niculae ala a pus mana pe ea pe bune, insa de atunci si pana acum ce au pazit?

 37. Reteta Kremlinului pentru Europa de Est. Cum se infliltreaza Rusia si pe cine conteaza in tari ca Ungaria, Austria, Cehia sau Polonia
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21758007-reteta-kremlinului-pentru-europa-est.htm
  …from Russia, with hate!… interesant!

  • Nu este de vina cel care vine cu oferta ci cel care cere.

   Rusia are succes pt. ca sunt destui mucosi care n-au chef sa depuna efort pentru imbunatatirea/evolutia propriilor state europene si deci corectarea hibelor existente. In schimb vor o mamuca/un tatuc care sa le dea mura-n gura. Cum Rusia e singura contrapondere demografica (are 145 de milioane de cetateni versus un numar triplu in UE-fara UK)…Rusia beneficiaza de prostia astora.

 38. Liderul românilor din Bulgaria cere azil politic în România ca urmare a represiunii la care este supus de către securitatea bulgară. Ce fac autoritățile române?
  Joi, 11 Mai 2017 Vidin, Bulgaria/Romanian Global News Email Imprimare PDF
  24_ivo_gheorghiev_cere_azil_politic
  Dr. Ivo Gheorghiev, liderul Organizației Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, cea mai activă și mai reprezentativă organizație a românilor din Bulgaria, solicită într-un memoriu adresat conducerii statului român, azil politic în România, transmite corespondentul Romanian Global News din Vidin.

  El denunță presiunile și procesele aranjate de securitatea bulgară împotriva sa pentru a-l face să renunțe la apărarea identității românești a românilor din Bulgaria și la demersurile pe care le face pentru recunoașterea și acordarea drepturilor legitime pentru românii din Bulgaria, a doua minoritate, ca mărime, după cea turcă.

  24_distributia_populatiei_romanesti_in_bulgaria
  CĂTRE: Președintele României, Klaus Iohannis

  Primul Ministru al României, Sorin Grindeanu

  Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu

  Presedintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea

  Ambasada României la Sofia

  MEMORIU

  Subsemnatul Ivo Filipov Gheorghiev, cetățean bulgar de origine română, domiciliat în R. Bulgaria, orașul Vidin, str Țar Mihail III Șișman, nr. 57, de profesie medic la Spitalul de Urgențe din Vidin, președinte al „AVE” Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria și a Casei de Cultură Sfânta Teofana Basarab, decorat de Președintele României în 2010, cu ordinul merit cultural în grad de ofițer, Categoria G Culte.

  Vă aduc la cunoștință, că în urma activității de păstrarea a identității românilor din Bulgaria, de-a lungul anilor, lucrând împotriva politicii statului bulgar de asimilare a populației românești de aici, am avut de suferit mai multe neplăceri, din partea instituțiilor de stat.

  În anii ’90, am fost arestat și torturat de poliția din orașul Kula, unde am fost supus la tortură fizică și psihică, după care mi s-a întocmit o cercetare penală, pentru că am fost posesorul unei săbii – artefact (facută cadou de Căpitanul Ion Antonescu străbunicului meu, după ce el s-a predat românilor în lupta de la Turtucaia, nedorind să lupte împotriva fraților săi).

  Mai târziu când am mers la studii în România, mi-a fost reținut pașaportul la graniță, având interdicție să părăsesc țara, pentru că eram un membru activ al Asociației Vlahilor din Bulgaria pe atunci și pentru că am organizat primul festival al românilor din Bulgaria, împreună cu tatăl meu care a fost primar și președinte al AVB.

  În timpul studenției, mi s-a întocmit dosar de către foști activiști ai Asociației Vlahilor din Bulgaria, Liubomir Nichitov și Liubomir Răducanov, împreună cu agentul securității bulgare, Oleg Micov.

  După ce m-am căsătorit cu Lucica Gheorghiev și am terminat facultatea, am convenit de comun acord să ne întoarcem în Bulgaria, și să lucrăm pentru păstrarea neamului meu de aici, împotriva procesului de asimilare. Aveam primul copil pe Filip și hotărâsem să avem și al doilea copil, tot în același moment trebuia să rezolvăm șederea soției mele în Bulgaria, astfel prezentând actele la Poliția din Vidin.

  În luna mai anul 2002 soția mea a fost chemată la interviu la Poliția din Vidin, unde a fost interogată timp de 3 ore de trei polițiști și supusă la interogare încrucișată.

  După absolvirea facultății ne-am întors la Vidin, înființând asocoația „AVE” Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria și am organizat cursuri de limba română, precum și multe evenimente culturale având ca scop promovarea și păstrarea identității noastre naționale.

  În 2007 ni s-a întocmit o cercetare penală de către Poliția din Kozlodui, motivul invocat fiind acela că am fi pus semnături false pe contractul de închiriere cu Casa de Cultură din Kozlodui, unde se desfășurau cursurile de limba română. Au urmat de asemenea numeroase controale, cerându-se listele cu copiii și declarațiile părinților.

  Începând din anul 2007, timp de doi ani și jumătate, s-au cerut toate documentele contabile ale asociației de către fisc, inclusiv și poșta de corespondență, după care ne-au fost restituite actele și toată arhiva neașteptat, de asemenea, fără nici o explicație.

  Au existat numeroase acțiuni de intimidare și amenințare la adresa noastră. O mașină a poliției se afla permanent în fața casei noastre și tot în aceea perioadă, m-am trezit cu frânele tăiate la mașină, când mă întorceam de la sat. Tot în acel an mi-au pus motorină în lichidul de frâne, erodând cauciucurile de la frâne, am rămas fără frâne. În 2009 întorcându-mă cu familia de la cumpărături în Vidin, un autoturism marca Mercedes a intrat în mașina pe care o conduceam, încercând să ne arunce în canalul de apărare a Cetății Vidinului. Concomitent cu accidentele, am primit zeci de scrisori aruncate în curte, amenințându-mă cu moartea. Am transmis atunci la Ambasadă Românei de la Sofia și am rugat, dacă se întâmplă ceva cu mine, să aducă pe cei doi copii și soția mea la ambasadă.

  În anul 2012, după înființarea Casei de Cultură Sfânta „Teofana Basarab”, în anul 2013 s-a întocmit o cercetare penală de c[tre poliția economică din Vidin. Plângerea fiind depusă de un pacient de al meu, Alexandru Violinov, pentru falsificare de semnături. Acesta a declarat ulterior că a fost rugat de șeful servicilor secrete din Vidin, Dragomir Draganov, pentru că sunt prieteni, contra unor servicii, să depună plângere împotriva mea. La scurt timp, acesta și-a retras plângerea.

  În anul 2013 am aplicat cu un proiect european către Agenția Națională de Șomaj din Vidin și a fost aprobat. Partenerii din proiect au fost forțați să depună plângeri false împotriva mea, iar dosarul este pe rol și în prezent. Pe 28.04.2017 am primit citație de la procuratură că sunt acuzat de calomnie.

  În anul 2015 copii au fost urmăriți pe stradă de niște indivizi necunoscuți, iar soția mea de zeci de ori de către șoferul șefului de securitate din Vidin.

  Având în vedere gesturile ostile a instituțiilor statului bulgar, față de mine și de familia mea, ca român care militează pentru păstrarea neamului românesc din Bulgaria, pentru învățarea limbii române în școala de stat, efectuarea slujbelor religioase, emisiuni radio și televiziune în limba maternă, pentru nenumăratele luări de poziție și interviuri în presă pentru păstrarea identității noastre naționale, nu am încredere în instituțiile de stat din Bulgaria și mă simt amenințat de ele.

  Menționez faptul, că în prezent Bulgaria este condusă de câteva partide ultranaționaliste, pentru care minoritățile naționale reprezintă un obstacol și împotriva cărora ei luptă pentru exterminare.

  Având în vedere această situație dramatică, eu și familia mea apelăm la instituțiile din România și statul român să ne sprijine și să mi se acorde azil politic.

  07.05.2017 /dr. I.F.Gheorghiev/

  http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/24735-2017-05-11-10-29-53.html

 39. Trump loveste din nou:
  http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/trump-all-future-us-navy-carriers-will-use-goddamned-steam-20611

  Pe principiul asta, se pot intoarce si la avioanele cu elice, sunt mai ieftine si mai simple.

  • „„Avionul de vânătoare rusesc a executat o manevră de bun venit pentru piloții americani, după care avionul de spionaj american a schimbat traiectoria de zbor în direcția opusa graniței ruse. Su-30 a revenit în siguranță la baza sa”, a adăugat Ministerul rus al Apărării.”

 40. Am citit de 2 ori, nu-mi venea sa cred de ce il zboara pe Les:

  „Jucan scrie ca premierul Grindeanu nu ar fi multumit de prestatia lui Les, reprosandu-i ca nu a cheltuit cei 1,5 miliarde de lei din bugetul pentru inzestrarea Armatei.”

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21762610-coalitia-psd-alde-pregateste-remanierea-guvernului-grindeanu-vizati-trei-ministri.htm

  • Astia sunt dusi cu pluta frate , gata l-au gasit pe acaru’ paun ca nu au fost cheltuiti banii pentru aparare dupa ce dragnea si grindeanu au sistat toate programele si contractele pe parte militara cand au venit la putere . Eu cred ca ar trebui sa se remanieze ei in primiul rand. S-au putem traduce si prin faptul ca ministrul a grabit luarea deciziei in parlament de A CHELTUI niste bani pe niste programe , bani care poate ar fi trebuit redirectionati in alta parte .

   • Vrajeala pt fraieri. Urmatorul minstru nu va cheltui nici el si tot asa pana la rectificare…

    • Pai cred ca asta-i tocmai scopul acestei posibile viitoare remanieri. Sa-l impiedice pe asta sa cheltuie banii acum, vine altul in locul limbutului si o da in din alea cum ca toate-s aiurea si trebuiesc loate de la capat, apoi timpul trece si anul asta cheltuie fix p*** din aia 2%. Apoi ce sa faca, aia e…banii in alta parte, unde e nevoie, la pomenile de indeplinit!

     Asta-i tactiva veche….merge doarla naivi! 🙂

 41. Se inteteste iubirea dintre turcafletzi si cioloveci:

  http://warfaretech.blogspot.ro/2017/05/idef-2017-defense-exhibition-highlights.html?m=1

  „In this year’s IDEF 2017 Defense Exhibition in Istanbul, Turkey, FNSS Savunma Sistemleri unveiled the Remote Kornet ATGM turret integrated on the Pars 4×4 platform.

  The turret is armed with two Kornet missiles and a coaxial 7.62mm machine gun. The Kornet missile is a Russian laser beam guided missile with 5.500m maximum range. „

 42. https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/la-cotul-donului-dupa-70-de-ani-cu-emotie

  Mi-au dat lacrimile citind amintirile veteranilor.
  Dumnezeu sa-i odihneasca pe eroii ce au cazut acolo sau care au luptat dar nu mai sunt printre noi si sa-i aiba in paza pe supravietuitori!

  • Adevaratii eroi ai tarii! Multi au murit in gulag, la noi sau la rusi…
   Impopotonatii aia de au venit pe tancurile rusesti, aia meritau sa putrezeasca in puscarii!
   Trist e ca nici macar acum nu li se face dreptate! Au drepturi pe sfert cit falsii revolutionari ai lui iliescu…

 43. …cit o mie de cuvinte…
  F-35 – realimentare in zbor…
  https://plus.google.com/+EmirK11/posts/Qt7wjqhJn31

 44. http://www.stiripesurse.ro/atac-cibernetic-la-uzina-dacia-productia-a-fost-oprita_1195936.html

  „Grupul Dacia-Renault a fost afectată de atacul informatic de o amploare fără precedent care se desfășoară la scară mondială începând de vineri. Uzina de la Mioveni a întrerupt lucrul în jurul orei 2:00. Toate sistemele sunt blocate , iar fluxul e oprit până la o dată care nu a fost precizată. Întregul grup Renault a fost afectat de atacul de tip „ransomware”, inclusiv în România, au confirmat pentru Digi24 surse din cadrul companiei.”

 45. E o campanie lansata la scara mai mare
  http://m.hotnews.ro/stire/21763272?source=biziday
  Parerea mea, hic…

 46. Siria: SDF a capturat Tabaqa (inclusiv barajul) de la ISIS. Acum au si fabrica de armament a ISIS (in fiecare asezare mai importanta, dupa ce o cuceresc, unul din primule lucruri care le fac este constructia unei fabrici de muntie si a unui atelier de reparat echipamente militare).

  Irak – Mosul: Lansatorul de rachete produs de ISIS
  https://www.youtube.com/watch?v=vvSZmPzG0bM&feature=youtu.be

  Cateva din facilitatile de productie si depozitare munitie ale ISIS in Mosul:
  https://www.youtube.com/watch?v=x_ktZCa_QSg&feature=youtu.be

  Daca nu ar fi avut aceste fabrici de munitie si ateliere de reparatii nu ar fi fost capabili sa reziste atata timp unei forte mult mai mari si bine inarmate.

 47. Un rezultat surprinzator, austriecii cu Leo2A4 au castigat concursul…
  http://below-the-turret-ring.blogspot.ro/2017/05/austria-wons-strong-europe-tank.html

 48. În dimineața zilei de 20 iulie 2016, mașina jurnalistului Pavel Sheremet a explodat într-o intersecție din Kiev, capitala Ucrainei, la câteva sute de metri de locuința lui. Avea 44 de ani și o experiență bogată în jurnalismul de investigație. Sheremet, născut în Belarus, se stabilise de câțiva ani în Ucraina, iar anchetele sale asupra autorităților din Minsk, Moscova și Kiev provocaseră deseori valuri în rândul acestora, până să fie ucis în acea zi de o bombă plasată sub mașina pe care o conducea.
  Cu doar o lună înainte de asasinat, Sheremet îl invitase la Kiev pe jurnalistul american Matt Sarnecki, membru RISE Project, să susțină un seminar despre materialele video de investigație. Sheremet a moderat seminarul, în cadrul căruia s-a discutat despre investigațiile video realizate de RISE în trecut, inclusiv despre documentarul Asasin în Lege, un insight jurnalistic în lumea asasinilor plătiți din spațiul post-sovietic.
  După asasinat, Matt Sarnecki și un alt membru al RISE Project, Sergiu Brega, au lucrat cu o echipă de jurnaliști ucrainieni la realizarea documentarului Killing Pavel – Asasinarea lui Pavel. Documentarul scoate la iveală informații noi cu privire la moartea jurnalistului, pe care poliția nu le-a găsit niciodată, punând astfel sub semnul întrebării corectitudinea investigației oficiale.
  Filmul documentar despre asasinarea jurnalistului Pavel Sharamet, produs de OCCRP, organizația globală din care face parte și RISE Project, a avut premiera aseară în Ucraina.
  https://www.riseproject.ro/documentar-killing-pavel/

 49. U.S. troops on deployment in Romania – by NATO
  https://www.youtube.com/watch?v=d4uIIESkCV4
  Fa-te ca lucrezi! 0:10

 50. RoccoSuasito

  Emisiunea Pro Patria de astazi a fost despre un curs de bucatari, o competitie de alergare in Bucuresti si la sfarsit despre Ansamblul Folcloric Doina pe care naratorul l-a numit „citadela artistica a armatei romane”.

  • Mi se pare foarte exacta distributia pe arme:

   – bucatarii sunt cei de la marina ca n-au cu ce sa iasa in larg asa ca freaca oalele pe uscat;

   – competitia de alergare e in mod clar infanteria, neingreunata de prea mult echipament si cu deviza lirica:

   „Fugim ca sa ne facem gleznele fine
   Si degraba sa reeditam pe uscat
   Mareata victorie de la Ovine
   Si pe rusi sa-i facem iarasi de ?!”

   – AF Doina nu poate sa fie decat componenta antiaeriana care le va canta de dor si de jale rachetelor de croaziera, balistice si avioanelor inamice pana cand acestea se vor sinucide in lacrimi.

   Din pacate (n-o fi fost timp) a lipsit o competitie pioniereasca de avioane de hartie (marime de coala maxim A4 – conform ultimului pdf oficial, fireste), ma gandesc ca poate e pentru duminica viitoare …

  • Mai avea sa scrie ca pana si muncitorii, uzina si terenul pe care se construieste vor fi importate…
   In nici un caz importul ci doar productia in tara va determina aparitia sau extinderea unor capacitati de productie. Asta se urmareste.

   Din punct de vedere militar si economic este o catastrofa sa depinzi de unitati de produtie si reparatie care nu se afla in tara, pai ce faci cand sunt avariate sau se defecteaza le iei in spinare si la duci in Germania unde stau la coada, ca de mai sunt si altii, si o sa le primesti peste cateva luni (in cel mai bun caz). Ce fac soldatii pana atunci striga: „Pio”
   ?.

   Din pacate ideea offsetului nu prea functioneaza in a atrage tehnologii militare (mai mult civile) deci tot guvernul trebuie sa stimuleze producerea lor prin comenzi.

 51. Siiii, surprize-surprizeeeeee…
  https://www.army.mil/article/187584/
  Parerea mea, hic…

 52. Si parada de 9 mai din Piata Rosie, „privita” cu alti „ochi”.
  https://www.youtube.com/watch?v=q6RZ9l_Fw4U
  Parerea mea, hic…

 53. Uite drona si ce drona:

  Avionul care zboară non-stop, construit de un român

  „Un aeromodel autonom, alimentat cu baterii solare şi care poate zbura non-stop, a fost construit la Craiova. Proiectul îi aparţine unui student al Facultăţii de Inginerie Electrică. După absolvire, lucrarea tânărului va rămâne în posesia Universităţii care va folosi aparatul de zbor în misiuni de supraveghere. Aeromodelul este la fel de uşor de mânuit ca o dronă şi are ataşată o cameră video.

  Avionul, unic în ţară, va rămâne în dotarea laboratorului facultăţii. Proiectul a costat aproape 5000 de lei, iar banii au fost strânşi din diferite sponsorizări.”
  http://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/avionul-care-zboara-non-stop-construit-de-un-roman-720395

  Si nu a fost nevoie de un buget de milioane. Se pot face multe lucruri cu bani putini, important este sa se vrea sa se faca ceva (inca este ieftin sa produci in Romania).

 54. Am o rugaminte pentru administratorii site-ului: o postare in care sa se discute cam care ar fi rolul unei armate, relatia ei cu societatea, rolul industriei militare, si in care putem aduce si exemple istorice. Hai sa stabilim, la nivel filozofic, scopul ei si sa urmarim cum ar putea fi realizat. Sa vorbim despre rolul capitalului uman si genetic, si despre cum ar fi afectat de automatizarea mondiala. Cu alte cuvinte, sa vorbim despre sistemul numit societate.

  • “So after several weeks went by and still no answer, we contacted them (Boeing) again about our plan to combine two separate aircraft. They said they never got back to us because they thought we were joking.”
   🙂

 55. Si o analiza post-actiune.;)
  http://below-the-turret-ring.blogspot.de/2017/05/austria-wons-strong-europe-tank.html
  Interesant ca, pina la urma, dupa cum spuneam zilele trecute, nu tehnica cea mai moderna a castigat, ci echipajele cel mai bine instruite. 😉
  Parerea mea, hic…

 56. Noua versiune SVBIED a ISIS, descoperita in Mosul, are montat lansatorul de rachete pe aceeasi parte cu soferul (pana acum ocupa toata partea superioara a vehiculului). Precizia ar trebui sa fie mai buna desi pana acum se descurca cat de cat:
  https://www.youtube.com/watch?v=8Cq1tgF1dvQ

  Versiunea precedenta in actiune:
  https://www.youtube.com/watch?v=3qkyJ5plrLg
  //
  Azerbaijan’s military destroyed Armenian short-range air defence system
  http://defence-blog.com/army/azerbaijans-military-destroyed-armenian-short-range-air-defence-system.html

 57. http://www.evz.ro/sfanta-sofia-moschee-va-merge-erdogan-pana-acolo.html

  piErgogan a luat-o rau de tot pe aratura. In vinerea mare si-a luat sectarii si s-a asezat la rugaciuen in fata Catedralei Sfanta Sofia, afirmand inca odata ca o va face Moschee. Pana cand o sa mai fie tolerat acest scleterit?

 58. Sa mai si radem: Donal Trump chiar a juns in Romania, dar nu ala la care visam noi, ci juniorul. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21771291-surse-fiul-cel-mare-lui-donald-trump-afla-pana-joi-vizita-romania-impreuna-unul-din-copiii-sai.htm

  Aparent a venit la o vanatoare de cerbi, poate pica si ceva „caprioare” la asternut.

 59. Știe cineva ceva despre aceasta bubuitura din zona Galați – Brăila?
  http://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3751041

  • Daca mergem pe teoria meteoritilor:

   In luna Mai sunt frecvente Eta-Aquariidele (ramasite ale Cometei Halley).

   In luna Iunie avem ceva mai faimoasele Beta-Tauride (ramasite ale Cometei „svastika” Enke: sponsabile pentru tradiile de Rusalii/Cinzecime/Pentecost si instrutatul boului – semnul zodiacal al Taurului), sunt surorile mai mici ale Tauridelor de la sfarsitul lui Octombrie (cele mai celebre, datorita traditiilor de Mithra-sacrifcatorul Taurului/Sf.Dumitru-Samedru/Halloween/Samhain – „Sarbatoarea tuturor sfintilor/Great balls of fire/Jack-o’-lantern”).

  • e mana rusilor?sau a americanilor…depinde cum te uiti.

 60. Ştie cineva dacă generatoarele electrice din caietul de sarcini pentru Tetaluri sun t mai puternice decât cele actuale?
  Ne-am putea da seama dacă au prevăzut o rezervă de putere pentru instalarea ulterioară a altor sisteme: rachete navă-aer, navă-navă.

  • Cele actuale sunt 4 x MB836 de 335 CP (175 kw)/fiecare + 1 de avarie, mare mirare sa mai produca puterea asta dupa atatia ani de exploatare.
   Prin caietul de sarcini vor tot 4 cu o putere furnizata de 176 – 200 kw.
   Cele noi vor fi mai eficiente, dar puterea electrica furnizata va fi cam tot pe acolo.
   Deci nu cred ca e cazul de instalare ulterioara a altor sisteme de rachete. Prin urmare, poti sa scoti flex-ul din priza. 🙂

   • Oricum, e bine că le schimbă.
    Ulterior, poate vor schimba şi „consumatorii” cu unii mai economici: lanstorpile de 324mm, alte chestii.

    • Slabe sanse, Eroule. Ei nici macar n-au reusit sa cumpere torpile pentru cele doua OPV-uri denumite fregate.
     Vezi ca a gasit Radu caetul de sarcini, e in articolul cu turcii si nucleara, daca ai chef de o lectura pentru Atelier.

     • Ca sa reduca din consumul de energie al Tetal-urilor, CSAT-ul a decis astazi in unanimitate sa le doteze pe toate cele 4 corvete cu becuri LED de ultima generatie de provenienta Dragonul Rosu.

      Pe cale de consecinta, din economia aferenta s-a decis achizitionarea in regim de urgenta, din cadrul Auchan Constanta, cate o sticla de vodca pentru pifani si 3 lazi de tuica scotiana batrana pentru stabii cu burta. In caz de ramanem fata oi si ne intanlim cu rusii pe mare, ii invitam politicos sa urce la bord ca dam bairam in cinstea lor! 🙂

      • O sa razi dar … chiar au in caietul de sarcini iluminare cu led-uri in locul becurilor standard! 🙂 ?

      • Led-urile sunt standard in prezent cam pe orice pluteste, incepand cu barcile de agrement si terminand cu navele de lupta.
       Resursele unei nave sunt intotdeauna limitate, orice posibilitate de a face economie este binevenita.
       Poate tie ti se pare o chestie derizorie, eu as zice ca e o chestie normala.

   • De fapt, eu cred ca nu e chiar asa! 🙂 Actualele generatoare sunt de 175 KVA, iar noile generatoare trebuie sa se incadreze in plaja 220-250 KVA. Tinand cont de faptul ca voltajul ramane acelasi, amperajele disponibile vor fi cu intre 25% si 42% mai mari, deci se pot instala fie noi consumatori, fie unii cu necesar de putere mai mare decat acum, fie s-a dorit o rezerva mai mare a sistemului decat este in acest moment. Dar daca adaugam si instalatia de climatizare care nu a existat pana acum si care este un consumator insemnat de electricitate, eu cred ca este foarte clar ca alte modificari de profunzime nu o sa vedem la navele astea.

    • In termeni de putere bruta (ca sa zic asa 🙂 ) produsa de motor (in kw) cerintele sunt asemanatoare. In termeni de putere „electrica”, cele noi par mai eficiente. 🙂
     Referitor la discutia noastra din partea cealalta, as zice ca ar fi prima data cand m-as bucura la un aditional de marire a pretului (sistemul nou de injectie, pe care l-ai mentionat tu) in cazul in care se descopera probleme majore la sistemul actual de injectie. 🙂

     • Nicolae, vezi ca ai un „thank you” de la mine pe mail-ul pe care mi l-ai dat acum cateva zile. Nu este legat de ce m-ai rugat initial, insa sper sa-ti faca placere! 😀

 61. De ce ne trebuie o flota mare de F-16 sh, chiar daca il vrem sa il inlocuim relativ rapid:
  https://warisboring.com/u-s-air-force-sends-robotic-f-16s-into-mock-combat/
  “You take an F-16 and make it totally unmanned,” deputy defense secretary Bob Work explained in March 2016. “The F-16 is a fourth-generation fighter, and pair it with an F-35, a fifth-generation battle network node, and have those two operating together.”

  • Trebuie sa recunoasteti ca americanii au aplicat ideea dupa ce au citit in RoMil articolul in care spuneam ca poti sa pui pe IAR-99 rachete aer-aer cu raza lunga si sa stai mai in spate in timp ce F-16 descopera inamicul si-l ataca, in prima faza, cu rachetele de pe IAR-99. Dupa ce au tras toate rachetele, IAR-urile 99 se intorc la baza pentru reincarcare, fiind inlocuite de alta formatie de IAR-99. Si tot asa.
   IAR-99 ar functiona pe post de incarcatoare de rezerva pentru F-16.
   Grija F-16 ar ramane sa aiba cat mai mult carburant si rachete pentru propria protectie.
   Vedeti de ce ziceam ca ne trebuie avion de realimentare in zbor?

   • Pai si tu crezi ca viitorul IAR 99 TD o sa aiba realimentare in zbor? Eu nu am auzit de asa ceva. Radar AESA are, rachete se pot integra multe, motor mai puternic este + altele, insa tot trainer cu basic CAS ramane, nus eu cat de militian aerian il pot face ei, chiar daca asta si-au propus.

    Oricum….interesanta abordarea tea cu el stoker aerian! 🙂

    • Nu domne, IAR99 urca cu rachetele, le lanseaza el pe baza informatiilor radar primite de la F16 sau i le lanseaza chiar F-16 apoi o sterge la aeroport sa incarce altele.
     Va juca rolul de incarcator („magazine”) pentru F-16.
     Va sta mai in spate si va cara rachetele cu raza lunga (AIM120C/D, Metero, Stunner sau ce-o fi).
     Schepsisul va fi sa le esalonezi in asa fel incat avioanele F-16 sa poata trage un numar de rachete mult mai mare decat avioanele rusesti si sa aiba flux continuu de munitie.
     As fi preferat un avion care sa care mai multe rachete si sa poata urca mai sus dar un IAR-99 remotorizat cu un motor din seria PW300, spre 25-26kN, ar face o treaba onorabila.
     De asta trebuie ca F-16 sa stea cat mai mult in aer si sa se realimenteze.

 62. Ce testeaza adica?

  Forțele Aeriene Române testează mâine ,,Sistemul ţintă pentru trageri sol-aer, aer-aer şi navă-aer”

  O echipă de specialişti a Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Armamente din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) va testa joi, 18 mai, în Poligonul Capu Midia, „Sistemul ţintă pentru trageri sol-aer, aer-aer şi navă-aer”, proiect de cercetare realizat la cererea Forţelor Aeriene Române.

  – See more at: https://www.realitatea.net/for-ele-aeriene-romane-testeasa-maine-sistemul-tinta-pentru-trageri-sol-aer-aer-aer-si-nava-aer_2064274.html#sthash.E1wwrjuI.dpuf

  • Prima data, cand au anuntat lansarea testarilor, am crezut ca au scos vreun Predator, ceva acolo.
   Cand colo, au scos ceva gen Palatul Pionierilor la care au muncit….. trei ani.
   Avionul putea fi facut si de cei de la cercul de aeromodelism sau de pe la vreo Politehnica din tara.
   Nu-mi dau seama la ce au muncit atat. Au produs ei sistemul de navigatie al dronei sau sistemul de comunicatii? Sau consola de actionare a dronei?
   Ok, pana acum situatia era si mai de cacat, ca inchiriau jucarii din astea la preturi de te uscau dar, serios acum, trei ani ?

  • A, nu, sintem noi rai si avem ceva cu cercetatorii care fac cercetare fundamentala la ACTTM.

   Adica sint si eu curios:
   cit timp le-a luat sa il cerceteze si sa il fabrice?
   si ce au produs ei la drona asta?
   si cit a costat productia?
   cit din drona si ce anume e cumparat si ce e produs?
   care au fost preturile la care au cumparat si de unde?
   cite au produs?
   cite vor mai produce?

   Adica eu, pe persoana fizica, pot cumpara online tot ce au ei acolo, insa aceasta realizare (modalitatea de productie si componentele) sint secret de stat.
   Adica serios: ACTTM ar trebui sa faca mai mult decit o persoana fizica. Serios. De asta nu e bun.

   • pe vremea comunismului si in anii 90 umblam la palatul copiilor de la mine din sat la cursuri de informatica. Si din cand in cand mai trageam un ochi la clubul de aeromodelism. Chiar nu sunt mari diferente intre ce am vazut acolo si ce au faacut cei de la ACTTM. Oricum mi se pare si rautacioasa observatia colonelului…

    • Aaa, stai ca era si un film. Chrome refuza sa il incarce. Epic. Deci da:
     – 3 ani … 3 ani!!!!! …. trei ani!!!!!!
     – saraca limba romana (avem in plan sa il producem pe locatia Otopeni sau citim, vedem peste tot ca viitorul unul … un procedeu de atac va fi folosirea acestor tip de tinte, uav-urile. iaar este foarte important ca noi sa avem acest tip de tinta, sa ne antrenam pentru acest tip de tinta probabila)

     • Astia vor sa atace inamicu’ cu tinte aeriene. Mai bine ii da afara pe toti si, cu banii economisiti, reinfiinteaza cateva cercuri de aero/rachetomodelism pentru copii.
      Garantat scot rezultate mai bune, mai rapid si mai ieftin.

      • sa vedeti cum o sa prezinte astia chestia asta la propatria?aselenizarea o sa para o banalitate….eu le recomand calduros sa comande in privat chestiunile astea,sunt depasiti de timpuri.

      • Intradevar a durat enorm dar problema, cea mare, nu a fost la Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Armamente ci la „politic”. Cred ca in Romania este suficient sa scri „Cercetare” si ramai fara bani. Cand ai un buget care iti permite ca intr-o luna sa „produci” o aripa peste doua pt. o elice nu poti sa ai alt rezultat.

       Acestea sunt avioane tinta trebuie sa respecte niste specificatii (viteza si altitudine in principal) si sa fie cat mai ieftine pt. ca orium vor fi distruse. Daca chiar vor sa se antreneze se vor distruge destul de multe intr-un an, asa ca pretul chiar conteaza.

       Articolele sunt in mod vadit PR si o incercare de a obtine mai multi bani (sa fim seriosi este o bataie de joc cati bani li se aloca).
       Sa speram ca o sa primesca bani pt. drone electrice (inclusiv de atac si munitie), quadcopter, cercetare in cazul balonelor ca se pot face atat de mult cu ele si tot ce mai trebuie 🙂 .

       Este interesant ca se pastreaza proportia: 1 cumparat din import este de app.. 10 ori mai scump decat cel produs de „armata” ca si in cazul baloanelor (nu mai ai internediari, adaos/profit, salari mai mici, personal mai putin, bugete cercetare mai mic 🙂 , etc).

 63. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21774892-pilot-scoala-aviatie-boboc-provocat-accident-dupa-urcat-volan-desi-era-baut-avea-permisul-suspendat-tot-din-cauza-alcoolului.htm

  „barbatul a abandonat masina avariata si a vrut sa fuga, alaturi de un pasager aflat cu el in autoturism, asemenea aflat in stare avansata de ebrietate. Cei doi au fost insa prinsi de politistii locali. ”

  🙂 🙂 🙂 🙂

  „Barbatul este pilot la Unitatea de la Boboc, din judetul Buzau, el fiind fiul unei judecatoare si al unui general de armata.”

  🙂 🙂 viitorii pensionari speciali, fiu’ lu’ mama si tata, ceva comun de 30 de ani in aviatia militara.

  PS: nu ca la TAROM n-ar fi chiar mai rau, acolo procentul tinde serios catre 100%…

  • Baietasul ala trebuie dat afara din Armata,cu toate pilele lui mama si lui tata.
   Nu mustrat,cum declara demoazela purtator de cuvinte dulci in fata unitatii militare.
   Betiv,pilot de avion!!!

 64. PS: intre timp, la TAROM:

  http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21769560-senatorii-dat-startul-mutilarii-legislatiei-privind-guvernanta-corporativa-mai-multe-companii-regii-stat-printre-care-tarom-vor-supuse-partidelor-politice-fiind-puse-lista-celor-exceptate-management-p.htm

  „Pe lista se afla Tarom, companiile de apa, Regia Autonoma „Monitorul Oficial”, Regia Autonoma „Administratia Protocolului de Stat” si mai multe din industria de aparare. Tarom este deja supusa principiilor OUG 109/2011, insa aceste modificari legislative o vor aduce in situatia de a avea management complet politizat.”

 65. Pumele RoAF exerseaza in Bucuresti la Spitalul Militar touch and go. Spectacol. 🙂

  • Au mai făcut ăsta acum vreo săptămână. Adevărat spectacol, din păcate nu văd pista :(. Oricum e bine ca se antrenează. Eu am observat a fi 2 elicoptere

  • ashalisalamdanam

  • Inshallah.

   „Moscheile sunt cazematele noastre, cupolele- căștile noastre. Minaretele sunt baionetele noastre, ale credincioșilor. Soldații noștrii, această armată sfântă a păstrării credinței mele în Allah Atotputernic. Călătoria noastră este este destinul nostru. Sfârșitul este martiriul.”–Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan – 2008”

   Cine crede ca sunt doar vorbe inseamna ca nu stie….

   1
 66. http://www.mapn.ro/cpresa/15475_Exerciţiul-multinaţional-NOBLE-JUMP-2017
  De urmarit! Si de inteles, cine poate. 😉
  parerea mea, hic…

 67. Ai un A26 care poate lansa pana la 18 Tomahawks, cel mai probabil pentru Polonia:

  http://www.defensenews.com/articles/saab-a26-submarine-gets-vertical-launched-tomahawks

 68. http://adevarul.ro/international/statele-unite/cea-mai-indrazneata-miscare-presedintelui-donald-trump-1_5921cb565ab6550cb8500916/index.html

  Joia următoare va avea loc Summitul NATO, de la Bruxelles, un eveniment la care preşedinţii şi şefii de guverne ale statelor aliate vor urmări, cu maximă atenţie, alocuţiunea lui Donald Trump, despre care se presupune că ar putea include şi afirmaţii imprevizibile. La sediul NATO se ştie limpede că Rusia se pregăteşte de război, dar numai neoficial se recunoaşte – precum în urmă cu o săptămână, pe 15 mai 2017 – că România este punctul sensibil al defensivei aliate, la graniţa de est a comunităţii euroatlantice.

  Mdaaaa……interesnt!

  • Sunt curios cum va merge integrarea asta . Se vor integra si cu tehnica sau le vor da nemtii ceva ?
   81st Mechanized Brigade „General Grigore Bălan”– Bistriţa

   811th Infantry Battalion „Transylvanian Dragons” in Dej
   812th Infantry Battalion „Carpathian Hawks” in Bistriţa
   814th Tank Battalion „Mihai Vodă” in Turda
   817th Artillery Battalion „Petru Rareş” in Prundu Bârgăului
   3rd Anti-aircraft Artillery Battalion „Potaissa” in Turda
   405th Logistic Battalion „Năsăud” in Bistriţa

 69. EXCLUSIV Proiect de lege: UDMR propune scaderea procentului in compozitia etnica pentru asigurarea limbii materne/ Autoritatile publice pot adopta si folosi insemne si simboluri etnice
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21781202-exclusiv-proiect-lege-udmr-propune-scaderea-procentului-persoanelor-apartinand-minoritatilor-nationale-necesar-pentru-asigurarea-limbii-materne-autoritatile-publice-pot-adopta-folosi-insemne-simboluri.htm

 70. Stirea asta poate nu ar trebui sa ne intereseze,dar ce or fi facand arabii-sauditi cu atata armament?
  Vine apocalipsa lor sau a noastra (crestini)?

  President Donald Trump is celebrating a ten-year, $350 billion arms deal with Saudi Arabia he announced over the weekend during his visit in Riyadh; $110 billion of that figure will take affect immediately.
  Here’s what $110 billion dollars in nothing but the finest American weapons gets you these says:
  Tanks,Helicopters,THAAD,Ships.

  https://foxtrotalpha.jalopnik.com/here-s-what-saudi-arabia-is-buying-in-its-110-billion-1795442540

 71. Se aduna semnaturi pentru demiterea matracucii…
  http://www.wall-street.ro/articol/Social/210825/referendum-demitere-gabriela-firea-a-fost-instalat-primul-cort-pentru-strangerea-de-semnaturi.html
  Toapa aia latrinista, in mai putin de un an de guvernare pesede(!!), a doborit toate recordurile posibile in incompetenta, nesimtire si prost-gust!
  Culmea ironiei – draknea a schimbat legea referendumului, sa poata scapa mai usor de Iohannis… acu’ ii vine drept in cap propria lege!

  • si azi ma minunez cum dracu de au votat bucurestenii asemenea specimen la primaria generala?agramata asta sinistra are anvergura intelectuala si profesionala a unei casierite din anii ’90 pe ratb.fara aderarea la filiera comunist fesenist securista a lui hrebenciuc si voiculescu nu vorbeam acum de primarul general al capitalei ci probabail de inca un caz de relocare in italia la spalat pensionari pe picioare.
   Doamne fereste de ambitia prostului ca madam are planuri mari de tot.
   bucurestenilor le pot spune doar „sa va traiasca!”?.

  • Dragnea se viseaza deja El Presidente . Daca si asta mai ajunge presedinte s-ar putea sa o luam pe urmele Venezuelei . Vad ca matracuca respenctiva deja a venit cu ideea . Probabil se viseaza prim ministru in caz ca ajunge dragnea presedinte . Stau totusi si ma minunez cum o persoana ca firea educata cat de cat poate sa ajunga un asa personaj sinistru . Tipa se comporta exact ca un personaj comunisto socialist de prin America Latina . Cine stie poate se crede Evita Peron .

 72. Dumnezeu sa il ierte!
  http://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/un-militar-a-murit-in-timpul-unui-exercitiu-de-parasutare-pe-aerodromul-clinceni-450923
  Totusi nu e cam ciudat sa fie angajat la 43 de ani ca si militar pe baza de contract? hmm

  • Nu, mai ales daca o fi facut armata la parasutisti si isi mentinuse pregatirea fizica. Sa vedem ce vor spune la ancheta ………. daca vor spune ceva public.

   • E vorba Batalionul 495 Infanterie „Capitan Stefan Soverth” din Clinceni – deci categoric parasutisti (plural), bereta bordo la ea acasa.

    Ma rog, sa nu dau cu bata-n balta…ce a mai ramas din casa lui 495 dupa restructurari…am observat ca sunt cadre mai vechi ce sunt nemultumite de situatia acestui batalion.

    • O parte din fosta gasca exceptionala de la 495 e la DXL acum. In afara de compania din 495, in Buc mai sunt si baietii de la 313 si vin destui din alte unitati pt ca salturile sunt mai dese decat prin alte parti.

  • Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Din pacate astfel de tragedii sunt inerente in toate armatele lumii…

  • S-a dus la Ceruri…
   Sa-i fie tarina usoara!

  • Nu mai crede prostiile din presa. A fost parasutist de dinainte de 90, a lucrat mai tarziu ca parasutist de incercate la Condor. A si proiectat parasute.

  • din 2015 angajat si la varsta asta?!
   RIP?

 73. România pregăteşte arma termobarică

  Armata română a testat prima armă termobarică făcută vreodată în România. Dispozitivul de tragere foloseşte muniţie creată dintr-un amestec de explozibil şi combustibil. La impact, presiunea uriaşă şi căldura de peste 2.000 de grade nu dau nicio şansă inamicului. Arma şi-a dovedit eficacitatea, dar e cale lungă până când va intra în dotarea soldaţilor români. Decizia stă la şefii din apărare.

  http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/romania-pregateste-arma-termobarica-730666

 74. S-a finalizat testarea armei de asalt si rezultatele sunt „foarte bune”.

  https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/899722770166974/

 75. http://www.desteptarea.ro/apel-solemn-la-batalionul-635-aparare-antiaeriana/
  parca sunt prea mici pentru chestii de genul asta,nu ar strica putina reglementare.

  • de acord cu asta: „creşterea generată de consum este nesustenabilă şi riscăm posibile ajustări dureroase în viitor. „

  • e cumva omolugul abramburicei din pdsr doar ca l-au umblat pe la mai multe ministere.
   aceiasi dinozauri de partid sinistri fara nicio abilitate practica sa conduca o asociatie de locatari nu un minister,comisie,etc…mai este una care face experimente prin bucuresti.
   oammei fara vocatie,pricepere,experienta sunt pusi pe pozitii cheie in romania,halal.

 76. E 22:18 si de vreo 2 ore jumate un 99 da ture pe deasupra Craiovei. Le-au dat astia voie sa zboare si noaptea?

 77. Belarus develops remote controlled anti-tank system
  According to Chief Designer Andrey Anisimov, the self-propelled robotized anti-tank missile system «BOGOMOL» is designed for twenty-four-hour destruction of fortified ground targets, tanks, armored vehicles and hovered helicopters in automated mode.
  http://defence-blog.com/army/belarus-develops-remote-controlled-anti-tank-system.html
  //
  Belar Ys-Ex unmanned aerial vehicle debuts at MILEX 2017
  The Belar Ys-Ex is a new version of Yabhon Flash-20 unmanned aerial vehicle. The UAVs have 1.5 tonnes maximum take-off weight. It can fly for 60-70 hours and carries a gimbaled camera platform.
  http://defence-blog.com/news/belar-ys-ex-unmanned-aerial-vehicle-debuts-at-milex-2017.html
  //
  Ukraine offers modern air defence systems and unmanned aerial vehicles to Philippines

  A Ukrainian company also can offer the Philippines the new UAV unmanned aviation complex «Anser» and «Sparrow».

  http://defence-blog.com/news/ukraine-offers-modern-air-defence-systems-and-unmanned-aerial-vehicles-to-philippines.html
  Ceva ce le trebuia ieri…

 78. ISIS a atacat si controleaza destul de mult din orasul Marawi, unde exista o puternica comunitate musulmana, din Filipine. Initial, se crede ca, in jur de 100 jihadisti afiliati ISIS au reusit sa aluge fortele de securitate din oras (au mai prins si decapitat cativa), eliberand 107 membri ISIS din puscarie. Au facut apel la populatia locala sa li se alature si sa le dea arme si munitie.

  Starea de urgenta a fost decretata in zona fortele speciale si armata au fost trimise sa restabileasca ordinea (inclusiv aviatia a facut cateva raiduri). Prima incercare de atac a fost un semidezastru armata intrand intr-un fel de punga fiind atacata din 3 parti, norocul a fost s-au retras rapid (aici le-ar fi prins bine dronele sa faca cercetarea, nu soldatii). Dupa ce s-au regrupat si au relansat ofensiva rezultate au fost mult mai bune, progresele fiind destul de mari. Zeci de ostateci eliberati la fel spitalul si un colegiu dar ISIS inca mai controleaza primaria si partea de sud-vest a orasului. De acum incolo va fi mai greu cele cateva sute de luptatori ISIS trebuind sa acopere o zona mai mica. Sa vedem daca pt. ISIS este mai important sa scoata mai multi luptatori din oras decat a intrat – cei eliberati din puscarie + ce li s-a mai alaturat din localnici. Nu prea au cum sa reziste mult, la un moment dat o sa ramana fara munitie, nu au fabricile care le-au facut in orasele capturale Irak sau Siria).

  Din pacate stirile despre ce a facut ISIS acolo sunt grave, dar poate nu se confirma. Desi slabe sanse.

  Putin mai vechi:
  At least 13 Terrorists dead.

 79. http://m.timpul.md/articol/diplomat-nato-va-ajuta-ucraina-sa-produca-lansatoare-javelin-109884.html

  Nu prea dau 2 bani pe ce zic diplomatii dar daca ai Ucraina ne depaseste la transferul de tehnologie occidentala…

 80. Trupa Phoenix aniversează 55 de ani printr-un concert extraordinar la Timişoara – in 2 iunie 2017

  Anul 2017 marchează pentru Nicu Covaci şi pentru trupa Phoenix două evenimente majore: 70 de ani de viaţă, pe care liderul trupei i-a împlinit în data de 19 aprilie 2017 şi 55 de ani pe scenă alături de Phoenix, ocazie cu care în 2 iunie va avea loc un concert aniversar la Timişoara.
  https://www.news.ro/entertainment/trupa-phoenix-aniverseaza-55-de-ani-printr-un-concert-extraordinar-la-timisoara-1922405025412017051516999747?source=biziday

 81. …cit o mie de cuvinte…
  Kuznetsovul, un SU-30-M si Petru cel Mare, in departare…
  http://imgur.com/uX7c90L

  • au as face cu bolta pe multi de acolo,moment bun de speculat acum cu obsesia lui de 2% pentru defense…..cred ca va fi sin criteriu de seclectia pentru el.

   • Degeaba aloci 2 la suta daca nu cheltui nimic . Astia de la NATO nu s au prins inca ce joc fac ai nostrii . Pe hartie sunt doi la suta de cheltuit nu cheltuim nimic

 82. Philippines: 31 terrorists and 11 filipino troops dead (dar cam veche si dupa unele surse nr. soldatilor ucisi ar fi mai mare).
  Din pacate cum am anticipat ieri, situatia s-a cam stabilizat progresele fortelor guvernamentale fiind minime spre zero.

  Filipine mai are o problema, datorita unei industri de aparare aproape inexistente, fortele de securitate au armament si echipament, oarecum, limitat daca se va ajunge la o confruntare de durata. Se incearca procurarea de armament in regim de urgenta.

  Cred ca putina lume isi imagineaza cat de multa munitie se foloseste intr-o astfel de situatie. Cel putin pt. mine a fost o surpriza, desi stiam ce s-a intamplat in WW2 (25 000/inamic mort) sau Vietnam (app. 50 000 de cartuse/imamic mort – sunt incluse si cele pt. anrenament)
  //
  Some FSB drills in Black Sea (sa ii intrebam pe ucrainieni cum este cu platformele petroliere):
  https://www.youtube.com/watch?v=C80CiMK6M4U

  Alta locatie (interesanta drona):
  https://www.youtube.com/watch?v=AP8O9tPA45Y
  //
  “Russian army is on the way to implement the concept and combat use of UGV (Unmanned Ground Vehicle or Robotic Military Systems in its armed forces. Based to the concept, the share of robots in the overall structure of Russian military equipment should reach 30 percent in the next eight years including the Vikhr robot based on Russian-made BMP-3 IFV (Infantry Fighting Vehicle). “
  https://www.youtube.com/watch?v=QWVNNE_n07I
  (exista o varianta cu tun de 57mm).

  De ce trebuie sa produci ATGM?. Pt. ca zeci de mii de ATGM-uri o sa trebuiasca. Pe langa tancuri, APC, IFV, alte vehicule, poziti intarite, etc vei avea de contracarat si asa ceva.

 83. Cum scriam, Rusia isi va asigura, usor, usor preluarea controlului total in RM si de atunci lucruile se vor complica:

  Dorin Chirtoacă a fost plasat în arest la domicliu pentru 30 de zile

  „Amintim că Dorin Chirtoacă a fost reținut pentru 72 de ore, iar potrivit unui comunicat CNA, în urma audierilor efectuate de procurori şi administrării materialului probator s-a constat că edilul i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor. Aceștia urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului municipal. Asta chiar dacă art. 30 din Legea nr. 179 din 10.07.2008 cu privire la parteneriatul public-privat stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului, se negociază clauzele contractuale şi, doar după aceasta, proiectul se transmite spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal Chişinău.”
  http://www.timpul.md/articol/dorin-chirtoaca-a-fost-plasat-in-arest-la-domicliu-pentru–30-de-zile-109992.html
  //
  Pohta ce-a pohtit?:
  Partidul Liberal părăsește majoritatea parlamentară! Minștrii PL își vor depune dimisia

  „La runda de întrebări, Ghimpu spune că minștrii PL își vor depune mâine dimisia, dar își vor exercita mandatul până când șeful statului va semna decretul de demisie.”
  http://www.timpul.md/articol/partidul-liberal-parasete-majoritatea-parlamentara–mintrii-pl-ii-vor-depune-dimisia-109982.html
  //
  Helping Hand for Relief and Development Hosts Anti-Jewish and Pro-Terror Preachers (Again)
  http://www.islamist-watch.org/blog/2017/05/helping-hand-for-relief-and-development-hosts

  • Ghimpu si complexul „persecutatului etern pierzator”…
   E timpul sa se duca si sa-l lase naiba pe Anatol Salaru sa vina inapoi si sa preia Partidul Liberal.

   • Ghimpu: Reţinerea lui Chirtoacă este o comandă politică. Sunt implicați Igor Dodon și Anatol Şalaru

    „Potrivit fruntaşului liberal, neplăcerile pentru membrii PL au început odată cu alegerea lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte, dar nu exclude şi o răzbunare din partea lui Anatol Şalaru, căruia la sfârşitul anului trecut i-a fost retrasă susţinerea politică.”
    http://www.timpul.md/articol/ghimpu-retinerea-lui-chirtoaca-este-o-comanda-politica–sunt-implicai-igor-dodon-i-anatol-salaru-109997.html

   • șălaru îi toata ziua omul moscovei, agent kgb…

    • Prostii.

     Ghimpu a gafat impardonabil cand nu a sustinut-o pe Maia Sandu la prezidentiale si s-a comportat in continuare ca o capra raioasa cu coada pe sus, in ciuda dezastrului procentual al partidului sau (sa ajungi de 5 ori mai putin in 2 ani, nici macar la 2%). Sunt un sustinator al PL-ul in RM, unicul partid pe care il consider de facto unionist, dar Ghimpu are prea multi scheleti in dulap, nepotu-sau plateste acum exact pentru ce a zis Salaru: acei trepadusi de sub el din cadrul Primariei Chisinau pe care i-a bagat pe gat Ghimpu.

     Nu cred ca CNA (DNA-ul din RM) are vreo dovada de coruptie la adresa lui Chirtoaca, ceilalti cu care a fost arestat sunt cu bube pe cap.

     Ce pleasca pe capul lui Dodon, sa-i retraga Ghimpu suportul lui Salaru din fct. de Min. al Apararii, consecinta imediata: RM (Dodon, ca sa fim exacti, nu-si mai trimite militari in exercitii in Romania.

     • Razvan, faptul că PL-ul este atacat din toate partile si se incearca ruperea partidului pentru a nu mai trece pragul electoral confirma ca este singurul partid unionist din R Moldova.
      Moscova stie acest lucru , si-a infiltrat agentii kgb in partid pt a-l putea deturna de la idealurile sale, unirea cu Romania…cazul Hadarca, fost vicepresedinte al PL-ului care a incercat sa-l destituie pe Ghimpu când era plecat din tara si Chirtoaca era pe la Berlin, acum vreo 2 ani, iar apoi vazand ca nu a reusit acest lucru si-a facut un alt partid pt a atrage electoratul PL-ului pt a nu mai intra in parlament, Hadarca=agent kgb…(si el era toata ziua cu unirea Moldovei cu Romania pe buze, si rusii forta de ocupatie in Moldova, bla, bla, bla)
      Salaru este agent kgb, si-ti spun cum mi-am dat seama, el era toata ziua cu intrarea R Moldova in NATO si scoaterea rusilor din Transnistria si daca-l trezeai la doua dimineata iti spunea ca-n Transnistria se afla trupe de ocupatie ruseasca, plus faptul ca era ”unionist” pana in maduva oaselor.
      Aceasta pozitionare a lui in interiorul partidului era pt eventualitatea preluarii partidului de la Ghimpu pt a compromite ideea unionista…uita-te ce patesc adversarii lui Putin in Rusia, cei care au curaj sa-l critice…cum de are curaj Salaru sa fie toata ziua cu NATO pe buze, cu scoaterea rusilor din Transnistria si unirea Moldovei cu Romania fara sa nu-i puna cineva o ”piedica” sa-si juleasca genunchiul sau cotul? nu mai zic de altele mai grave.
      Vladimir Filat nu era el cu integrarea Moldovei in UE toata ziua pe buze? si seara privatiza aeroportul Chisinau cu firme din Rusia?…sau Iurie Rosca, nu era el doritor de unire a Moldovei cu Romania si când colo era agent kgb?
      Agentul kgb Salaru avea misiunea de a preluat partidul PL si apoi compromiterea lui pt a nu mai trece niciodata pragul electoral, vezi cazul PLDM-ului carea avea 25-30% si era cel mai mare sustinator al integrarii Moldovei in UE iar acum are 1%, si pt a compromite definitiv ideea unionismului promovat de familia Ghimpu.
      Iar faptul ca la nicio luna dupa ce a fost dat afara din partid isi face alt partid pt a prelua din electoratul PL-ului imi confirma definitiv ca era agent kgb…

     • @Razvan Mihaeanu
      Asa este au facut mari greseli, am scris la vremea respectiva ca a oferit munitie antiunionistilor prin candidatura lui si scorul optinut. Dar situatia din Moldova trebuiei privita si prin prisma intereselor marilor puteri…

      In privinta lui Salaru nu stiu prea multe, asa ca nu ma pronunt.

 84. Segment Major

  Daca e adevarat, e super-tare…
  http://epochtimes-romania.com/news/iranul-invinuieste-rusia-de-vanzarea-catre-israel-a-secretelor-sistemelor-sale-radar–261139
  …sa tot faci afaceri cu astia…si o posibila explicatie pentru numeroasele vizite ale lui Bibi la Putinica…

 85. Victor Rebengiuc: „De unde ai libertatea asta de a mări de 10 ori, de 20 de ori un salariu? S-a renunțat la furt? Vreau să știu și eu cum și-a făcut Dragnea moșia aia pe care o are în Alexandria, cum are el păduri cu vânat, lacuri cu pești?”
  https://republica.ro/victor-rebengiuc-in-fata-ta-digi24-zvreau-sa-stiu-si-eu-cum-si-a-facut-dragnea-mosia-aia-pe-care-o-are

 86. Polonia:
  Bombs for the F-16 Jets to be Made in Bydgoszcz. Production Would Begin in 6 Months

  „Nitro-Chem S.A. chemical plant, belonging to the Polish Armaments Group is inclined to initiate production of Mk-82 and Mk-84 bombs, used by the Polish F-16 Jastrząb jets, in collaboration with the RWM Italia company of Rheinmetall Defence. The ordnance is to be certified, so that not only would it be possible to use it onboard the Polish aircraft, but also to include it in the export offer.”

  http://www.defence24.com/597004,bombs-for-the-f-16-jets-to-be-made-in-bydgoszcz-production-would-begin-in-6-months
  //
  Kownacki Visits Stalowa Wola: “We’re going to take care of the Polish industry”. PGZ Deepens Its Collaboration with the Scientists [Report

  We will, as much as possible, and to the maximum extent permissible by the law and by the legal regulations that delimit our work, take care of the Polish industry – as it was stated by Bartosz Kownacki, Secretary of State at the Polish Ministry of Defence, during the event of signing the agreements by and between the Polish Armaments Group and four universities: Rzeszów University of Technology, Kielce University of Technology, John Paul II Catholic University of Lublin, and Kazimierz Pulaski University of Technology and Humanities in Radom.

  …the goal of which is to interconnect and fuse the defence issues and the potential of the Polish defence industry, and of the Polish research facilities.”

  The area of joint efforts is going to include cooperation in the field of preparing proper human resources (with a background in technology), for the defence industry. This is to take place both through opening of majors desirable by the defence industry at the Universities, as well as through offering an option of being involved in internships and of gathering the first professional experiences, for the students and for the graduates. The representatives of the individual Universities have made specific and well-defined statements regarding that issue, presenting the competencies and options that remain readily available.”
  http://www.defence24.com/588121,kownacki-visits-stalowa-wola-were-going-to-take-care-of-the-polish-industry-pgz-deepens-its-collaboration-with-the-scientists-report

  Asa cum trebuie sa fie intr-o tara.

 87. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21790944-securitatea-romaniei-administratia-trump-propune-crestere-majora-cheltuielilor-pentagonului-pentru-apararea-flancului-estic-nato-fata-amenintarii-rusiei.htm

  Poate sa mai puna americanii ceva presiune sa ne imbunatatim si noi apararea. Pacat ca ii intereseaza pe ei mai mult decat pare sa ii intereseze pe ai nostrii.

 88. Your comment is awaiting moderation.
  pot sa va intreb de ce? E chiar enervant, va urmaresc de ceva vreme, din cand in cand simt nevoia sa comentez. parca imi vine sa nu o mai fac cand vad chestia asta. Ma banuiti de ceva?
  evident puteti sa ignorati aceasta postare, e dreptul dvs

 89. Ia uite ce mai mestereste Carfilu’:
  https://www.youtube.com/watch?v=KQp172KXYSI

 90. http://evz.ro/basescu-scandalul-trump-merkel.html
  intr-un moment de luciditate?cam rare in ultima perioada.

  • Pai sa mai lase dracului bautura aia, ca l-a impins sa fac numai prostii. Cand nu bea e om, cand bea se gandeste numai la poponetului lui Nutzi Udrea! 🙂

  • „Uită doamna Merkel că, numai anul trecut, autorităţile americane au descoperit milioane de autoturisme produse de Germania care aveau certificatele de emisie de noxe falsificate. Şi, atunci, cum să creadă Trump în Germania, care, pe de o parte, militează pentru reducerea emisiilor de noxe, iar, pe de alta, falsifică în masă propriile certificate? Dacă asta s-a întâmplat la autoturisme, oare cum o fi cu emisiile din industria germană care nu sunt controlate de americani?”.

   Aoleu, adica puterea economica germana se bazeaza si pe mita, fals, „abuzarea” euro si nu doar pe cerere/oferta, calitatea produselor si piata libera?. Nu pot sa cred….

   Pt. germani vin vremuri grele (plus cand au intrat islamisti in tara, atunci a inceput sfarsitul visului de putere germana, desi o sa mai dureze putini ani pana o sa fie cu adevarat vizibile consecintele, sansele de a ii cotrola sunt minime.
   Islamismul este o doctrina care submineaza statele nationale).

 91. Dodon e furibund, dupa ce a aflat ca 5 diplomati rusi vor fi expulzati de Chisinau. UPDATE Reactia Moscovei

  „Guvernarea a comis un gest revoltator in raport cu partenerul nostru strategic Federatia Rusa”, si-a inceput presedintele moldovean mesajul postat pe Facebook.

  Presedintele moldovean a sugerat ca ar fi vorba despre o comanda venita din partea tarilor occidentale, chiar din partea americanilor ingrijorati de „dialogul constructiv si eficient” dintre presedintia de la Chisinau si reprezentantii Kremlinului.
  http://www.ziare.com/europa/moldova/dodon-e-furibund-dupa-ce-a-aflat-ca-5-diplomati-rusi-vor-fi-expulzati-de-chisinau-1467592
  //
  Filip: Oficialii ruși au fost declarați persoane non grata în baza informațiilor SIS

  „Nu vă pot spune cine sunt acești oameni pentru că regulile nu permit să facem acest lucru. Au fost declarați persoane non grata în baza informațiilor secrete speciale. Este o procedură standard”, a conchis Filip. 
  https://deschide.md/ro/stiri/politic/12430/Filip-Oficialii-ru%C8%99i-au-fost-declara%C8%9Bi-persoane-non-grata-%C3%AEn-baza-informa%C8%9Biilor-SIS.htm
  //
  Desi s-a mai postat: Administratia Trump propune o crestere majora a cheltuielilor Pentagonului pentru apararea flancului estic NATO in fata amenintarii Rusiei

  Pe DJT si americani te poti baza (destul de interesant „bugetul armatei”, americanii se pare ca au analizat si incorporat concluziile conflictului din Ucraina si, intr-o oarecare masura, Siria).
  Ce trebuie sa dezvolte si Romanei este, pe langa drone/baloane (quadcoptere mici si mari – care sa poata face inclusiv iluminare laser si de ce nu atac), echivalent planorul de lemn de la americani, si EW, cel putin ceva foarte portabil, sa poata fi carat de un soldat in spate, care sa identifice locatia unui semnal inamic astfel incat sa fie transmisa MLRS.
  Hai, cu termobarica pe 122mm (vad ca si evreilor le cam place calibrul pt. anumite situatii).

 92. http://evz.ro/romania-consiliu-onu.html

  Romania vrea sa devina membru nepermanent al in Consiliul de Securitate al ONU.

  Indrazneata miscarea….oare avem sanse? 🙂