Manevrele vecinilor sârbi

Defilarea coreenilor cei răi din nord a captat toată atenția și înțeleg de ce. Propun să ne întoarcem mai pe lângă casele noastre și să urmărim manevrele militare făcute anul acesta de vecinii noștri sârbi.

Clipul este pe alocuri de-a dreptul spectaculos – salvele de rachete, foarte fain filmate și avem și ceva noutăți proaspăt intrate în serviciul țării vecine.

M-aș bucura mult să-i văd pe sârbi că ies din sfera de influență rusească și se inscriu pe un drum pro-occidental. Unii pași ar fi făcuți, să nu uităm de acordul economic semnat cu Kosovo anul acesta la Washington, un potențial semn de normalizare a relațiilor dintre cele două.

Dacă adaug și reacția absolut neinspirată a doamnei Zaharova… cine știe.

Nicolae

126 de comentarii:

 1. ma gandesc sa nu fie mai degraba cal troian decat pro-occidentali! oricum, cu saracia pe care o au, tot se misca bine, fac destul din putinul ce le sta la dispozitie! bravo lor!

  11
 2. Din pacate, dpdv al securitatii,Serbia nu are nici cea mai mica intentie sa se alinieze UE si vestului, chestie care e tot mai des criticata de tarile membre UE si ridicata in cadrul procesului de negociere UE-Serbia.

  Pentru noi asta inseamna ca trebuie sa privim mereu cu mare atentie la vecinii nostri si sa luam masurile necesare.

  13
 3. Sarbii au fost intotdeauna pro-rusii si rusii pro-sarbii. Slavismul, ortodoxia, Imperiul Otoman, WW1 si au mai fost si altele, iar acum Rusia le-a ramas singurul aliat viabil, mai ales ca nu mai putem discuta nici macar despre o extindere a UE in timpul vietii noastre 🙂 …

  18
  • musiu macrou ar mai extinde el ue-ul dar așa mai prin nordul africii?

   10
  • au fost pentru ca nu i-au avut vecini pe rusi daca ii aveau aproape le trecea

   22
  • Pe rusi ii doare in p*** de orice alta natie slava/sora/frate cum vreti voi sa-i spuneti.

   Au in cap doar propriile interese. S-a vazut cel mai recent la Armenia vs Azerbaijan.

   Azerii si-au cam facut de cap prin NK si armenii au cerut acord de incetare a focului…

   Te iau cu vrajeala d-aia gen ortodoxism/slavism/etc. pana cand se vad cu sacii in caruta.

   Pentru ei Serbia e o enclava pe care, in anumite circumstante, ar putea s-o foloseasca impotriva Occidentului. Un cap de pod daca vreti…

   34
  • Salut George! cred ca gresesti. Sarbii nu au fost pro-rusi dintotdeauna, dimpotriva. Relatia lui Tito cu soviectii a fost extrem de tensionata. Tito s-a despartit de nevasta-sa, Jovanka, dupa o vizita (pe la inceputul anilor ’70) la Moscova unde se pare ca ea nu a avut un comporament care a bucurat generalii din armata Jugoslava si cei din conducerea partidului comunist care i-au pus in vedere lui Tito ca trebuie de scape de ea, fiind banuita ca vrea sa-i ia locul. Jovanka Broz in timpul celui de-al doilea razboi mondial a fost ofiter de legatura a lui Tito in spatiul sovietic. Britanicii au fost cei care au lucrat direct cu Tito pe timpul razboiului, desigur au fost dezamagiti ca Tito a ales sa fie de stanga, socialist, dupa razboi. Am citit recent un material sarbesc care spune ca Tito, in anii ’50 avea in plan sa intre in NATO. relatia lui cu Stalin fiind foarte contondenta. Moartea lui Stalin in 53 l-a facut sa se razgandesca si sa ramana in miscarea de nealiniere, unde era un lider alaturi de Indira Gandhi. Concluzia acestui material a fost ca, daca Jugoslavia ar fi intrat in NATO in anii 50, ar fi fost salvata. Rusii nu au facut nimic ca sa-i opreasca pe nemti prin Genscher sa provoace ceea ce s-a intamplat in anii ’90. Parerea mea este ca sarbii de necaz pe NATO ca i-au bombardat au glisat spre rusi. Nu au avut alta alternativa. Sarbii sunt mai degraba alaturi de occident decat de rusi. Stiu ca suna hilar, dar e un adevar. Sarbii nu sunt un cal troian, nu au cum. Mai degraba ungurii sunt un cal troian.

   22
   • Josep Broz Tito, a fost croat, nu sarb!

    12
    • Croatii sunt tot sarbi, ca si bosniacii. Sarbii au avut nesansa sa fie divizati teritorial si religios ceea ce a dus la conflicte intestine intre sarbii ortodocsi, sarbii catolici (croatii) si sarbii musulmani (bosniacii). Toti vorbesc aceeasi limba. O tragedie.

     11
     • Vorbești prostii! Croații sunt … croați. Nu vorbesc aceiași limbă și nici nu sunt același popor. Ce spui tu este teoria panslavistă a sârbilor conform căreia „toți slavii din Balcani sunt sârbi”.
      Fals!

      10
      • Subscriu, si colegu ai mai venit pe aici cu panslavisme. Vorbesc aceeasi limba pe dracu si pe langa asta diviziunea in alta natie s-a facut pe criteriu religios? Serios?
       Bre, croatii au avut un regat sub regele Tomislav I pe la anul 800 care se intaindea pana peste o bucata din Bosnia si nu cuprindea Coasta Dalmatiei.Coasta Dalmatiei facea parte din principaul sirb sub principele(Knyazul) Vlastimir. Dupa astia doi la 200 de ani Serbia a fost anexata de Imperiul Bizantin iar croatii aflati intr-o criza dinastica propun unificarea prin Pacta Croatiae cu Ungaria lui Bela I. Cum is astia acelasi popor ca in Irlanda sau Scotia pentru asta pentru afirmatia asta in acelasi context te bateau in birt, chiar daca toti vorbesc engleza.
       Crestinatea vine la croati si apoi la sarbi in anul 870, deci astia era fiecare cu aia a ma-sii inainte de crestinare si cu mult inainatinte de marea schisma.

       9
       • @Lt (rez)

        Nu am vrut să intru în istorie, cu toate că am citit despre regii Croației.
        Am vrut să fiu nițel mai scurt 🙂

        Ideea e că a spune că „croații sunt sârbi” e ca și cum ai spune că „românii sunt italieni”.

        Croații sunt un popor distinct, faptul că sunt slavi nu îi face sârbi.

        În spațiul slav balcanic fiecare crede că „el” e miezul. Dacă vorbești cu un bulgar, îți va spune că „macedonenii sunt bulgari”, dacă vorbești cu un macedonean îți va spune că „Bulgaria e o Macedonie mai mare” (ei se agață de faptul că Kiril și Metodiu erau din Salonic, văzut în imaginarul macedonean ca parte a unei Macedonii istorice).

        Chiar Tito a avut un așa zis „proiect” de „Transbalcania”, o Yugoslavie mai mare care să includă inclusiv Bulgaria, Albania și părți din România.
        O aberație născută din panslavism.

        2
        • Moldovenii sunt romani?

         Care e diferenta intre sarba si croata si care e diferenta intre romana si „moldoveneasca”.

         Exista vreun dictionar sarbo-croat?

         Ce regi au avut croatii si alte bazaconii nu are relevanta, Stefan cel Mare a fost rege al Moldovei, nu inseamna ca moldovenii nu sunt romani.

         4
         • Cine ți-a spus că situațiile sunt comparabile? Vreun sârb panslavist?

          Tu cu un moldovean de peste Prut te-ai înțelege (daca nu folosește termeni de împrumut din rusă, care nu sunt in vocabularul oficial).

          Însă diferența dintre sârbă și croată este mai degrabă cat dintre romana și italiană.

          Cu toată aberația lingvistică numita „dialectul sarbo-croat”, nășit de lingviștii sârbi pe timpul Iugoslaviei pentru o sarbizare forțată a limbii croate (cred că acel „dialect” artificial se mai vorbește prin Bosnia azi), un croat și un sârb se vor înțelege în anumite chestii uzuale și de politețe/obișnuite. Din momentul in care intra pe „vocabularul tehnic” (de orice fel: inginerie, matematica, gătit, pescuit….orice) nu se mai înțeleg deloc
          Deci, da, sunt doua limbi diferite, chiar daca din trunchiul slavic de sud. Daca moldovenii de peste Prut sunt români, croații nu sunt sârbi.

          Mai degrabă se înțeleg macedonenii cu bulgarii decât sârbii cu croații.

          • Oamenii au dreptate, sarbii si croatii impartasesc aceeasi limba. Diferentele sunt insignifiante. Eu am asistat la dialoguri intre sarbi si croati. N-au avut nevoie de engleza ca sa stea la barfa. Limba nu este elementul care ii desparte pe sarbi de croati.

           4
          • Religia ii desparte pe sarbi, croati si bosnieci. Extremismul religios care a dat nastere si la nationalism a distrus fosta Yugoslavie.
           Tito s-a shucarit cu Stalin pt ca a vrut sa faca o mare uniune slavo-balkanica independenta de Moskova. I-a reusit decat in parte. Bulgarii au ramas cu rushii-sovietici.
           Ceashca nae daca copia modelul economic yugoslav si unele libertati, nu federalismul, murea in glorie si de moarte naturala alaturi de leantza co2.
           Armamentele Yugoslaviei dupa WW2 au fost o mixtura de armament est si vest plus inventii autohtone, rezultand ceva original.
           Armele lor ushoare de infanterie sunt ceva modificate fata de originalele sovietice, AGR-urile sunt copii dupa AGR-uri occidentale : M-79 Osa. Artileria reactiva are calibre unice 128 mm si 262 mm, la fel conceptie proprie sunt si unele sisteme AA si AT si artilerie de camp. Blindatele majoritatea lor sunt conceptie proprie BOV si Lazar plus celebrul tanc licenta modernizata dupa T-72 : M-84.
           Cu toate ca au conceput cateva tipuri de avioane de lupta subsonice : Jastreb, Orao alias IAR-93 Vultur, Super/-Galeb care au inlocuit in RVIPVO F-84, T-33 si Canadian Sabre ei neavand MIG-15/-17/-19, si au fabricat sub licenta SA-342 Gazelle aviatia de lupta chiar si a fostei Yugoslavii nu a fost f puternica la capitolul aviatie supersonica avand in dotare decat 130 MIG-21 si 16 MIG-29, asta in 1990. Au avut rachete AS Maverik si RBS-15 care au dotat nave de lupta de conceptie proprie, la fel si submarine.
           https://en.wikipedia.org/wiki/Yugoslav_People%27s_Army
           De apreciat ca acum sarbii concep si produc armamente noi poate si cu sprijinul verilor rushi.
           Sper sa nu le treaca prin cap ca cel putin Romania vrea sa le ia vreo palma din teritoriu si de aceea ei nu vor sa dea drepturi mai multe la romanii si vlahii din Serbia centrala (Timoc) si de sud la fel cum au cei din Voievodina. Ce ganduri au ungurii si bulgarii cu ei…..asta nu mai stiu.

          • Ce federalism a copiat Ceasca?

           1
         • Ai dreptate, doar ca Stefan nu a fost rege.

          2
         • Da, in pana mea! exista un dictionar Sarbo-Croat!!!! Bai fratilor, mai citit va rog eu ca-i halucinant ce vorbim aici. http://www.etranslator.ro/hr/srpski-hrvatski-online-rjecnik.php Il vrei online sau scris, ca ti-l comand din Serbia. Vrei si dictionar explicativ din sarba in croata, ca ti-l caut pe gugal si pe ala. Ai pe Gugal Transalte Hr si Sr. Si injuraturile is diferite…
          Ce mai Romania a fost federatie vreodata? Ce-s cu argumentele astea de clasa a 2-a ajutatoare?
          Normal ca are relevanta istoriografia in etnogeneza.
          Exact asta-i diferenta, au fond comun ca si noi si italienii si daca stai doua saptamani in Italia vi ca Raducioiu pe Otopeni: Como si dice in rumeno..
          Cristoase, sunt blocat efectiv de discutia asta…

          3
          • Domn` @lt(rez) citeshte mai bine ce am vrut sa scriu. Am scris ca : Ceashca nae daca copia modelul economic yugoslav si unele libertati, nu federalismul, murea in glorie si de moarte naturala alaturi de leantza co2. Deci ceashka nae ar fi fost bine sa fi copiat DECAT modelul economic yugoslav si unele libertati din fost Yugoslavie, NU SI FEDERALISMUL YUGOSLAV. DECI FEDERALISMUL YUGOSLAV NU AR FI FOST BINE SA-L FI COPIAT CEASHKA NAE PT ROMANIA!!!
           A copiat modelul lui kim ir-sen si stim toti ce a urmat cu nea ceashka si leantza co2!!!
           Poate daca copia ce am scris eu de la yugoslavi murea cn si lco2 de batranete si poate in glorie!!!

           1
       • lr(rez) ceea ce spui din istorie nu anihileaza faptul ca sarbii din Serbia, Croatia siBosnia sunt acelasi popor si vorbesc o limba identica. Vorbesti din carti care prezinta unele aspecte istorice reale in mod tendentios. Viata poporelor din balcani a fost si ramane una complicata. Slava domnului ca nu am fost mahomedanizati de turci cum au patit altii. In fine…! S-o lasam cum crezi ca e corect chiar daca rupt de realitatea concreta.

        3
        • Desigur ca vorbesc din carti, ca doar citesc.
         Inca o data repet afirmatia conform careia vorbesc aceeasi limba insa au religii diferite dar sunt acelasi popor este eronata!
         Iti sta in fata etnogeneza austriecilor vs germani sau a scotienilor versus englezi.
         Si nu vorbesc aceeasi limba, pana si acesta teza este incorecta, limba croata se vorbeste in Croatia, Bosnia Hertegovina si Voievodina si este una din limbile oficiale ale UE. Limba sarba este a doua limba oficiala in Bosnia si Heregovina, de asemnea oficiala in Muntenegru si in mod evident Serbia. Nu este o limba oficiala a UE.
         Fondul comun lingvistic Sarbocroat/slavon exista fara doar si poate la fel ca si limba latina pentru noi.

         English Croatian[13] Bosnian[14] Serbian[15] Montenegrin[19]
         one thousand tisuća hiljada (preferred) tisuća (allowed) hiljada
         January[22] siječanj januar (preferred) siječanj (allowed) januar
         factory tvornica fabrika/tvornica fabrika
         rice riža pirinač riža
         carrot mrkva šargarepa/mrkva
         trousers hlače hlače/pantalone pantalone
         music glazba muzika/glazba muzika
         library knjižnica biblioteka
         airport zračna luka aerodrom aerodrom
         bread kruh hljeb/ kruh hleb hljeb
         millennium milenij milenijum
         century stoljeće vijek/stoljeće vek/vijek
         spinach špinat špinat/spanać spanać
         football nogomet nogomet /fudbal fudbal
         …………………..
         Dumnezeul mare, sunt lucrari pe tema asta:
         „Serbs and Croats can understand each other on the level of basic communication. But when experts start to actually analyze the languages, there are in fact a lot of differences – in grammar, syntax, and every other way,” Bjelanovic says.
         Dar desigur, fie cum spui tu si citez: „S-o lasam cum crezi ca e corect chiar daca rupt de realitatea concreta.”

         3
         • Lt(rez) propaganda. Haha te rog iarta-ma. Exemplele sunt neconcludente. Sunt multe regionalisme. Asa cum la noi in vocabular avem curechi, cucuruz, barabule, paradaisa say porodici etc. Scuze nucunosti limba sarbo croata. Restul e propaganda. Limba literara sarba o foleosesc croatii, sarbii, bosniacii si se preda in scoli. Paralela romana-italiana e pentru ignoranti. Scuze.

          4
          • @lt(rez). În calitate de cunoscător la nivel mediu al limbii sârbo-croate dar pe care nu prea am avut ocazia să o vorbesc prea des în ultimii 25 de ani, pot să-ţi spun că vorbeşti prostii. E aceeaşi limbă iar diferenţele actuale nu sunt nici măcar de tip dialect (de exemplu, croaţii au tendinţa de a pronunţa mai cu „ie” în loc de „e”). Într-adevăr, în ultimii 30 de ani atât statul sârb / yugoslav cât şi cel croat au făcut eforturi considerabile de a accentua diferenţele lingvistice, introducând în „limba” proprie diverse regionalisme (mai ales croaţii) sau mai ales sârbii generalizând alfabetul chirilic, ceea ce în contextul caracterului fonetic al limbii a generat diferenţe uneori majore de pronunţie şi diferenţieri inclusiv ale cuvintelor (să nu crezi că există o traducere perfectă între cele două grafii – până în ’91 exista trendul de generalizare a grafiei latine, inclusiv în Serbia).
           Am fost acum 4 ani în Croaţia şi preferam să vorbesc în engleză, deşi croaţii nu prea înţelegeau, doar ca să evit pronunţia clasică care mă identifica în mintea lor cu un sârb. Şi nu e bine de loc să te considere sârb – din experianţă personală – era cât pe ce să iau o scatoalcă în hotel, iar când au văzut că au făcut-o lată au chemat un poliţai să mă ameninţe să-mi ţin gura, că ei n-au nevoie de propagandă că ar fi naţionalişti, că dă rău la turism, iar managerul resortului mi-a oferit 50 % discount pentru un sejur anul următor cu mesajul subînţeles să fiu băiat de comitet (notă : bandiţii nu m-au uitat, mi-au trimis ofertă personalizată cu preţ triplu cu discount 50% – deci evitaţi Solaris Kids Hotel Sibenik). Înţelegeam perfect ce vorbeau oamenii mai trecuţi de 40, dar îmi era greu să înţeleg ce vorbeau cei tineri, evident educaţi acerb să utilizeze vocabular diferit.
           În privinţa neologismelor am remarcat că e un fel de competiţie de copii între academiile lor – dacă sârbii adoptă versiunea fonetică, croaţii trec la versiunea semantică sau invers, dar doar să fie diferiţi. Cam la fel şi în privinţa gramaticii – sârbii au rămas pe „vechea” formă, croaţii tot modifică diverse puncte în numele identităţii şi unicităţii naţionaliste – mi se plângea un croat că fiu-său a luat notă mică pentru că a făcut meditaţie ( … da, şi la ei ca la noi) cu un profesor pensionar care i-a predat pe baza cărţilor editate de 5 ani şi nu a celor în uz de un an. Nu ştiu cine are dreptate – croaţii care zic că revin la vechea limbă de dinainte de 1914 sau sârbii care-i acuză că-şi reneagă identitatea iugoslavă.
           În acest ritm nu m-ar mira ca peste încă o generaţie să ajungă două limbi diferite, poate chiar mai diferite decât sârba şi slovena.
           A propos : să ştii că goagâlu’ nu-i infailibil – „hlace” spun şi sârbii la pantaloni clasici, dar la pantaloni moderni spun „pantalone” aşa cum noi spunem blugi la „jeans” care nu e neapărat să fie albaştri.
           Despre sârbi : un popor cu destin epic, un popor admirabil pentru pofta de viaţă, pentru coeziunea, respectul şi solidaritatea interumană, pentru capacitatea de a extrage din populaţie şi de a promova oameni remarcabili, pentru tăria de a rezista în faţa vicisitudinilor istoriei (mult mai mari decât ale noastre), dar un popor idiot care de-a lungul istoriei a adoptat cele mai imbecile opţiuni în numele mândriei naţionale. Ei au fost tot timpul contra curentului, au ridicat capul şi, chiar dacă nu le-a tăiat tot capul, sabia i-a cam ciumpăvit bine de tot.
           Ar fi uşor să-i compătimim pentru deciziile inepte ale lui Miloşevici, Tudjman, Izetbegovici luate în numele naţionalismului, ale lui Kohl, Major, Mitterand, sau Clinton luate în numele unei corectitudini politice necizelate, sau ale lui Al Saud, Elţîn, Antal luate în numele intereselor ideologice. Să nu uităm că totuşi sârbii de rând au fost cei care au susţinut nebunia din Bosnia şi din Kosovo, sârbii de rând au fost cei care s-au lăsat conduşi de şefi de galerie de la Partizan sau Crvena Zvezda acum mari politicieni şi/sau mafioţi care inventează naţionalitatea vlahă sau care pupă poala lu’ Putin şi Kiril. Tot sârbii de rând sunt cei care se uită urât la tine că eşti român şi-ţi zic „las’ că aşteptăm să v-o luaţi şi voi de la bozgori şi să vedeţi ce râdem”.
           Aşa că – aviz amatorilor care deplâng foarte rău proverbul cu capul plecat sau celor care nu înţeleg că e vai de oamenii care trăiesc momente istorice.

           7
          • De asemnea Gigi, vorbesti prostii, prima afirmatie ti-o contrazici 4 randuri mai jos. Inca o data, o poleiala de aprecieri nu tin locul la argumente.

           4
         • @Lt (rez)

          Sârbii marșează puternic pe „sârbo-croata” artificial construită (la fel de artificial cum au încercat sovieticii să „construiască” o limbă așa zis „moldovenească”).

          Dacă ai vorbi cu un sârb ți-ar explica cu patos că de la Maribor la Varna și de la Silistra la Skopje cu toții sunt „sârbi”.

          Întradevăr, în Bosnia se mai vorbește un dialect amestecat.

          Însă nici măcar muntenegrenii nu sunt sârbi. Cu toții sunt slavi sudici, cu o puternică amprentă genetică tracă sau traco-ilirică (slavii au fost prea puțini pentru a impune o amprentă genetică pronunțată) dar popoare diferite, indiferent de asemănările lingvistice.

          • Hei omule, te rog n-o lua prin balarii. Eu ma refer la faptul ca vorbesc aceeasi limba. Ce zic exaltatii sarbi despre cat de grozavi sunt in balcani mai putin conteaza in contextul asta. Hai ca-mi esti simpatic, frate.

           4
          • @Octavian,

           Nu-s fratele tău (și nici nu îmi doresc). Nu-s eu „la granița cu sârbii” dar am fost și în Serbia și Croația, Bulgaria, Macedonia și curios din fire am mai pus întrebări, am mai fost atent la subtilitățile lingvistice. Sunt doar un amator foarte curios de acest spațiu balcanic extraordinar.

           Dacă le spui croaților că sunt „sârbi” nu sar la bătaie (că au simțul umorului) doar râd de se prăpădesc apoi au o atitudine gen „offf, străinii ăștia…”

          • Stiu colegul Stark, am trecut putin putina asta la master, dar ce sa zici ca vad ca ne luptam cu „cei care stiu”, si cand „sti” totul, noi astia cu logica nu razbatem:
           * SERBIAN LANGUAGE CONSISTS OF TWO DIALECTS: [[Štokavian]] (Ekavian, Ijekavian) and [[Torlački]] (Ekavian). The basis of the official standard in the SERBIAN LANGUAGE is the Neo-Stokavian East, the official Yat is Ekavian with the influence of other dialects of the Serbian Stokavian language and especially the Torlak dialect in lexicon and style. The official and primary alphabet of the Serbian language is Serbian Cyrillic (Vukovica).
           * THE CROATIAN LANGUAGE CONSISTS OF THREE DIALECTS: [[Čakavian]] (Ikavian, Ekavian, Ijekavian), [[Kajkavian]] (Ekavian, Ijekavian, Ikavian) and [[Štokavian]] (Ikavian, Ekavian, Ijekavian). The basis of the official standard in the CROATIAN LANGUAGE is Neo-Stokavian Western, the official yat is Ijekavian with the influence of other dialects of Croatian Štokavian and the upgrade from Kajkavian and Čakavian primarily in vocabulary, stylistics and formation. The official and only alphabet of the Croatian language is the Croatian Latin alphabet (Gajica).

           1
          • Chill out, ustasha boy, you are sperging too much and lying.

           7
          • @Serb I keep asking myself… is maybe the croatian word „ustashii” related somehow to the Romanian word „ostashii”, which comes from „oaste”(army), clearly a latin based term…

           https://ro.wiktionary.org/wiki/oaste

           1
          • @Yosemite Sam No, it comes from Slavic term „to rise up”/”ustati”.

           3
        • Deci gugalul a facut un dictionar din cauza unor regionalisme. Ok… ma predau. Nu am spus ca as fi cunoscator al limbi, la fel cum niciunul de aici nu are habar concret de ce vorbeste. Amestecam notiuni de statalitate, nu accetam caractersiticile statului universal definitie, facem limbi cu un fond comun una si acceasi.
         Eu imi pierd timpul aici. Ok, pai poloneza si slovaca ii aceeasi limba, englezii si scotieni sunt acelasi popor.
         Numai cititul va mai salveaza mai fratilor. Nu ati dat un argument care sa va sustina aberatia.
         Octavian, scuteste-ma te rog. Fa un master in istorie si ai un semestru dedicat balcanilor. Chiar nu avem ce vorbi.

         2
         • Sa vezi dupa o saptamana cum se inteleg perfect slovacii, polonezii si croatii intre ei.Traita de mine chestia asta. Pana si un baiat din basarabia care are tata rus si vb rus nativ se intelegea cat de cat cu ei. Chiar si eu intelegeam ce vb si sesizam cand folosesc dialectele lor. Asa ca diferentele astea pe care le invoci sunt doar texte. Sunt un conglomerat de triburi as zice eu care isi merita soarta. Sa vorbesti aproximativ aceeasi limba si sa te desparta popii ….si politicienii inseamna ca esti tampit bine. In plus nu sunt de loc prietenii nosti , mai ales sovinii de sarbi.

          2
      • Domnule Stark, cunosti limba vorbita de sarbi si de croati? Sunt perfect identice. Nu e panslavism de niciun fel.

       5
       • Mai „omule” din moment ce Croatii nu se considera Srpski si ii urasc pe Srpski de moarte si ei insis zic, ca nu-s acelasi bobor, ce tot bati apa-n piua atata??

        1
        • Asa e, se urasc. E o cestiune istorica. De aceea s-au despartit. Dar asta nu schimba cu nimic faptul ca vorbesc aceeasi limba. Cat a existat Yugoslavia si croatii au spus ca vorbesc limbs sarbo-croata. Din ura vor arate ca sunt diferiti si nu au nimic in comun. Sigur ca exista diferente culturale si regionalisme, influente culturale si linvistice de la vecini, dar astea nu altereaza fondul. Asemenea diferente culturale exista la toate popoarele din zona, inclusiv la noi. In fine, e problema lor. Ma opresc ca bat apa-n piua.☺

         5
         • Povestea asta cu similaritatile dintre limbile din Balcani este de provenienta sarba, ca sa justifice expansiunea in fosta Yugoslavie.

          In fapt, popoarele sunt foarte diferite cu toate ca limbile sunt asemanatoare, sarbi, sloveni, croati pot de pilda invata foarte usor slovaca sau ceha doar ca fiind ungurii si austriecii intre ei nu le-a dat prin cap sa-i faca si pe aia yugoslavi.

          Sarbii se aseamana mult cu ungurii in privinta asta, peste tot prin jur totul a fost facut de ei, are nume sarbesc/unguresc, a fost infiintat/fondat de un sarb/ungur, a fost descoperit de un sarb/ungur etc.

          De fapt, popoarele sunt foarte diferite in zona, e.g. croatii si sarbii, macedonenii si bulgarii, pana si albanezii din Kosovo si cei din Albania sunt foarte diferiti, nu prea se (mai) considera acelasi popor…La macedoneni cel putin s-a ajuns la protocronism de stat, desi ei nu prea au nimic in comun cu Alexandru Macedon

          Octavian, tu povestesti practic numai varianta sarba, nationalista care este un protocronism. Cum sunt la noi tot felul de aiuriti care sustin ca romanii vorbeau limba daca si latina de fapt era limba daca (Napoleon Savescu), cam asa si cu sarbii numai ca ei sunt ceva mai recenti…si fenomeul este comun in Balcani si nu numai…

          Iti recomand un update la informatiile pe care le ai despre zona respectiva:

          https://carturesti.ro/carte/balcanii-743596155?gclid=CjwKCAjw5p_8BRBUEiwAPpJO60eU0oGPMegsUrHlukRzBjhDCgV9fu1Tyeh-1uMG-Wb4UCZKfplNOhoCY3oQAvD_BwE

          • Haha, la Savescu i-am spus ca-i prost in fata, 2011 era anul. Si retineti va rog ca la fel ca si tot felul de cicoflendari (dixit Nea Florin) Savescu este de profesie cu totul altceva, dar a citit el, a inteles el scheme planetare, nu ca tot prostul cu studii in domeniu. Savescu este medic la baza, la fel ca tot felul de inginersi priceputi de la istorie la stategie militara.
           Da ce sa mai vreau ca ne-a zis-o Toparceanu de o suta de ani:
           Acolo cand n-are treaba / Orice baba / Este medic comunal.

           4
          • Sttepewolf, sustin ceea cred si am trait personal. Sigur ca exista si alte teorii sau moduri de a privi cestiunea limbii vorbite de sarbi, croati si bosniaci. Fiecare ne asumam ceva dupa propriile criterii. Vei ramane uimit, dar inteleg bine ce spun colegii de taclale pe aici. Deocamdata, continui sa cred ca sarbii, croatii si bosniacii vorbesc aceeasi limba. Sunt elemente care nu-i unesc, dar nu limba. M-a amuzat ca un coleg, sarb probabil, a apostrofat pe cineva facandu-l ustas. Inca o dovada ca e o falie adanca intre sarbi si croati si nu trebuie sa mergem prea mult inapoi in istorie sa intelegem asta.

           2
          • Cand sarbii si croatii pot sa dialogheze fara traducator si fara sa apeleze la o limba de circulatie, ce naiba va treziti sa negati evidentele si sa politizati chestia asta cand sunteti rupti de realitate? Gogomania asta ca un sarb nu intelege ce spune un croat si invers este din filmele cu prosti. Astia cand se intalnesc converseaza fara complexe dar s-au gasit romanasi cu complexe de geopolitica sa spuna ca girafa nu exista ca asta-i panslavism. Cand vedeti un sarb stand de vorba cu un croat mergeti sa le spuneti ca ei n-ar trebui sa se inteleaga pentru ca nu vorbesc aceeasi limba si ce fac ei este panslavism.

           5
          • Experienta personala cu 3-4 clienti Uber in ultimii ani,croati si sarbi,intr-adevar nu pretind ca e sondaj sau ceva de genul,femei in categoria 20-35 de ani,si croate si sarboaice,young City of London type professional,spuneau ca in general,generatiile tinere nu au multa animozitate reciproca,mai mult cei mai in varsta

         • Intradevar halucinanta discutia asta, citesc forumul constant insa nu apuc sa-l si comentez pe cat de des as dori. Am spus acum cateva luni intr-o discutie cu un alt forumist ca tatal meu este de alta etnie decat cea majoritara. In mintea unora probabil au zis ca-i ungur. Este sarb banatean, ofiter in retragere arma graniceri si inginer. Mutat chiar inainte sa ma nasc din banat in maramures. Cu toate ca am fost in misiune pe teritoriul fostei iugoslavii si in concediu pe acolo, vorbesc putina sarba si nu ma consider expert in saptiul exiugoslav dar sunt stupefiat de cum unii devin experti dimineata in virusologie, seara in aviatie si intre in lingvistica. Altii trag concluzii etimologice dupa un concediu acolo. Altii nu stiu daca au dat un test psihologic in viata lor, din acela care stabileste nivelul de inteligenta asociativa: daca toti alfa sunt beta si o parte din beta sunt alfa… Ma intreb iarasi daca unii inteleg cuvintele pe care le folosec si notiunea de stat asa cum ea definita in teoria generala statului si a dreptului. Orice test logic pe afirmatile de mai sus este facut praf si in plus pot veni enorm de multe exemple similare nu analogice din lumea germana sau anglo-saxona chiar presupunand ca este vorba doar de o limba.
          Mai degraba este bun exemplu de eu am dreptate ca asa vreau eu, argumente nimic. Usurinta cu care zicem google sunt tampiti si ue sunt idioti, doar eu stiu „adevarul”.
          Am mai rugat adminii si ii voi ruga in continuare sa ia atitudine fata de aceste forme de diletantism. Scade din pacate calitatea siteului si dispar profesionisti care postau constant din cauza argumentelor de tipul am folie de staniol in cap si am dreptate. Mi-ar parea rau sa mai vad o tura de profesionisti cum se retrag din aceste motive. Daca dispare si garnitura asta, se va ajunge la un site de cearta si nu unul educativ. Rog aminii sa ia aceste aspecte strict ca feedback tocmai din apreciere pentru ce fac.

          4
  • George, in perioada comunista astia erau mai occidentali decat puteam noi sau bulgarii visa sa fim vreodata.
   Semnale catre un drum occidental sunt pentru cine vrea sa le vada. Din ce am mai citit, sarbii ar vrea in UE dar nu si in NATO, explicabil cumva, anii ’90 sunt inca aproape.
   Semnarea acordului economic cu Kosovo deschide calea unei posibile reconcilieri, istorice as putea spune.
   In plus, au cumparat si armament european: elicoptere de la Airbus si Mistral 3.
   Au autostrazi cum noi nici nu putem visa.
   Cat despre chestia cu chinezii, la fel s-a intamplat si cu rusii in Italia. Si rusii si chinezii dau bani seriosi pentru reclama.
   Dpmdv, prefer o Serbie pro-occidentala decat una pro-rusa. Este evident de ce.

   4
   • @nicolae,

    Și eu as prefera o Serbie pro-occidentala, că ar fi mai bine pentru regiune.
    Însă știi ce vor sârbii? Banii UE dar sa nu schimbe nimic.
    Adică să intre în UE fara nici o condiție (rămânând aceiași autocrație de rit răsăritean) dar să primească fonduri europene. Însă nu prea merge asa…
    Au semnat acel acord cu Kosovo căci sunt varza economic și ar cam vrea niste subvenții de la vest. Însă daca mergi la Belgrad e plin de graffiti cu Putin, vulturul imperial țarist, cu „Serbia mare” și cu …steagul Chinei.

    2
  • Sarbii au fost mereu pro-rusi pentru ca nu se invecineaza cu rusii.
   Atunci n-ar mai fi fost sarbi sau n-ar mai fi fost pro-rusi 🙂
   Cred ca si noi am fost pro-rusi in razboiul de independenta si am fi ramas asa daca nu erau problemele cu Basarabia.

   8
   • Ironic, „problemele” au început imediat după Războiul de Independență.
    Rușii se pregăteau să pună pe tron un print din dinastia rusă în România și să integreze tara in Imperiul Rus ca in fel de „gubernie”.

    Carol I (căruia nu-i lipsea curajul) a mobilizat armata peste Olt (rușii erau deja în București și împrejurimi) iar rușii au dat înapoi, nefiind pregătiți de alta confruntare (și-o luau și de la turci în Balcani fara intervenția armatei Romane).

    1
  • Sa fim seriosi… Deaia a vrut KGB sa-l lichideze pe Tito in Romania de cel putin doua ori? Deaia au refuzat sa ne inapoieze un YAK-23 in anii 50 (avionul a ajuns in USA)? https://iar99soim.blogspot.com/2015/04/yak-23-romanesc-evaluat-in-secret-de.html
   Sarbii au devenit anti-occidentali doar dupa razboaiele din Bosnia si Kosovo.

 4. păi tot postează musafirul IgorTs de ceva vreme intâmplări cu tâlc de dincolo…

  1
 5. Sârbii pro-occidentali.. Hai că am râs și în seara asta.

  13
  • Atât de „pro-occidentali” încât în primăvară înjurau UE și ridicau în slăvi China și Rusia în ciuda faptului că UE le dăduse ajutoare pentru pandemie de 10 ori mai mari decât cele două țări la un loc 🙂

   Le-a mai rămas propaganda, economic sunt sub micuța Slovenie.

   26
 6. Avionul care trăgea cu rachetute era IAR? orao sau așa ceva? Și înca ceva: uniformele soldaților erau noi sau doar mi s-a părut? Oricum, nu erau fiecare soldat cu nuanța lui precum știm noi cine.

  3
 7. Să nu uităm de drumul mătăsii comuniste. În doi ani le-au făcut zeci de km de autostradă către Macedonia printr-o zonă asemănătoare cu înspăimântătoarele Valea Oltului sau Prahovei…

  3
  • cred ca la noi apropierea de Serbia si apropierea Serbiei de UE si NATO cat mai ales reconcilierea cu SUA in conditiile in care ei ar putea asigura aprovizionarea noastra de catre SUA in caz de conflict ar trebui sa devina politica de stat.

   4
 8. Iereau coloșa și Oraiele ? Sau mi s-a părut ?

  4
 9. Interesant obuzierul de 150/155mm, pacat ca mapn a renuntat la el !

  4
 10. Mama, cat fum si pucioasa mai scot jucariile astea rusesti… ma inec numai cand ma uit la imagini! Apropo, astia atac la sol, numai in picaj stiu sa faca cu MiG-ul?? Sau atat poate jucaria efectiv?

  4
 11. interesant este faptul ca exista divergente intre statul roman si sarb , dar nu la fel se poate vorbi si la nivelul populatiei , unde ele nu ca nu exista , dar cred ca nici nu se concep.

  3
 12. si apropo de clip , foarte bune filmarile ?parca plantau bombele cu mana din avioane…

 13. Am dat like clipului , chiar mi-a placut
  singurul minus: inmanarea de machete ,chiar e comunista treaba(dare de cadouri atentii etc)
  Se pare ca au cu ce si sarbii

  4
  • 12 obuziere autopropulsate Nora, 12 Lazar 3, 12 BOV M16, 6 drone chinezești, o baterie de Pantsir, 6 Mig 29 nemodernizate. Puls ceva modernizări a tehnicii de pe vremea Yugoslaviei. Cam atât au reușit în ultimii ani.

   Deci chiar nu ai pentru ce fi foarte invidios.

   În schimb, dacă te uiți la Croația: Bradley, Patria-AMV, Tow, Stinger, Spike, PzH2000, M_ATV, drone de la Elbit… (și nu câte 12 sau 6).

   13
   • 12 obuziere autopropulsate mai multe ca Romania.

    9
    • Cu ce te ajuta 12? Sau avioane din anii ’80 care lansează PRND in picaj?
     Da, poate dau bine pe peliculă, dar cam atât!

     8
     • pe noi, intr-adevar ne-ar ajuta mai mult de 12. dar pe ei, la cata tara au. ma gandesc ca folosite cu cap pot pune probleme unei coloane sau unor puncte de comanda sau etc. pentru noi mi-as dori ceva mai bun…

      3
   • Sunt invidios pe clipul asta , ai nostrii au scos ieri pirandele din fabrica si mi-a fost rusine sa distriubii filmul de pe youtube postat de resboiu ,vai de stradutele de fabrica
    Sa nu mai zic ca nici ce se face la Cincu tot nu iese un clip cum trebuie
    Ceva ceva au reusit cu Saber guardian la traversarea dunarii dar si acolo se auzea crainica mapneului cu o engleza scremuta care strica tot

    7
    • @Ak33

     Nu știu dacă ai vizitat Serbia vreodată (probabil nu).
     Eu am fost de câteva ori, crede-mă că realitatea este departe rău de un filmuleț propagandistic.
     Mie îmi aduce aminte de Romania ’94-’95.

     19
 14. Fain clip ! Respect sarbilor pt. ca tin la armata lor !

  3
  • @Bing Bing,

   Unora li se par mai „impresionante” singurele 12 Nora autopropulsate trăgând aliniate minute în șir parcă așteptând o salva contrabaterie, MLRS așișderea, avioane în picaj precum în WW2 și unul din cele 12 (doisprezece) BOV M16 „îngropat” în poziție statică.

   Poate li se pare „interesantă” și economia unei țări de 10 milioane de locuitori cât a trei județe de-ale noastre medii (nu mă refer la Cluj, Timiș sau Argeș, de exemplu).

   Nu vă supărați pe mine, dar nu mă dau pe spate „efectele vizuale” ale unui filmuleț (chiar dacă profesionist) care aduce a „iepoca de aur”. Mi se pare propaganda „pe intern” și atât.

   20
   • Este un film de propaganda si atat. In plus dau un mesaj: Am ramas singuri pe aici, chiar daca suntem cu rusii ( dar nu prea sigur) si ne vom bate. Sarbii nu glumesc. Noi, aici lagranita cu Serbia avem o vorba: ai vazut cal verde si sarb destept? In sensul ca, asa cum afost in conflictul cu NATO, isi vor face datoria chiar daca stiu ca nu au vreo sansa. Sunt luptatori fanatici ptr cauza lor.

    2
 15. Orao zboară, MLRS cât cuprinde, kalasnikov nu văd să mai aibă, parcă era un fel de Pantsir pe acolo sau nu am văzut bine, ofițerul din garda de onoare prezenta onor cu sabie și soldații chiar erau aliniați, toți fără burtă,și nu mai insist că ați văzut și domniile voastre. Nu știu dacă ați remarcat, dar pentru mine cireașa de pe tort este că toți aveau aceeași culoare la uniformă, la veston și pantalon

  8
 16. Bravo lor nota 10 pentru efort. Cu toate astea exercitiile nato sunt mult mai realiste. Exercitiul asta a fost mai pe stil rusesc unde sunt mai degraba demonstratii decat aplicatii realiste.

  9
 17. 12 obuziere autopropulsate mai multe ca Romania.

  5
  • sorry, l-am postat de doua ori 🙁

   3
  • Dar Romania macar are HIMARS de prin ianuarie incolo. So we got that going for us, which is nice.

   8
   • da. absolut de acord. o arma redutabila si necesara. dar ma intreb. face existenta ei inutila necesitatea unor obuziere autopropulsate? adica ramanem cu himars si cu artileria tractata? niste autopropulsate ar fi bune macar ca sprijin ptr. unitatile de blindate…

    4
    • Obuzierele autopropulsate cred ca mai au un cuvant de spus, dar in razboiul modern cred ca trebuie sa bata la cel putin 40km cu munitie conventionala… cu chestii gen Paladin A7, care bate maxim pana la 24km, nu stiu cat de eficienta mai e treaba…

     3
     • sau sa fie foarte mobile si iuti, adica nu pe senile, ca sa compensezee prin viteza de deplasare, viteza de punere in pozitia de tragere, prin cadenta, sa suplineasca zic bataia mica. Bineinteles, cu Paladin nu faci, ca nu are nimic din ele. Dar un ATMOS? chiar un Archer?!

      1
 18. Acum, nu vă supărați, dar detectez un pic de invidie cam fara temei.

  Filmul poate părea impresionant, dar daca ne uitam mai atent pare cam „Pactul de la Varșovia pre ’89 made”: MLRS aliniate care lansează roiuri de proiectile, avioane „atacând” in picaj ca in anii ’50, etc.

  In era dronelor, manpad-urilor performante și a rachetelor ghidate, așa ceva nu se mai poate folosi în practică (au incercat ceva asemănător ucrainenii in primele săptămâni de război în est și nu a ieșit prea bine).

  14
  • nu e chiar invidie, ca fieratanii de-alea nu vrea nici dracul, dar e un fel de jind, gandindu-ne ca ne-ar prinde bine si niste obuziere AP si niste elicoptere de atac, si niste drone terestre si niste combat drones, de, ca la omul gospodar. dar, evident, nu fiare din mezozoic, nu zice nimeni!

   2
   • @corrral

    Ne-ar prinde bine ca să ce?

    Achizițile militare nu-s la fel ca achizițille de seturi de scule de la Lidl pe care dai 30 de lei că ”îți prind bine”, chiar dacă pe jumătate din ele nu le vei folosi niciodată.

    E vorba de milioane de bani. Și nici măcar americanii nu-și permit să cumpere orice ce ”le-ar prinde bine”. Și dacă la partea cu obuziere e discutabil, de ce ne-am dori cumpărm elicoptere de atac în 2020?

    http://www.afahc.ro/ro/revista/2018_1/1-IoanMISCHIE.pdf
    https://www.globalsecurity.org/military/library/policy/army/fm/1-112/fm1-112.pdf

    După ce vei citi pdf-urile de mai sus, mai ales ultimul – să ne spui și nouă de ce România are nevoie de elicoptere de atac (exceptând alea 8 pentru forțele speciale) în loc de drone mult mai ieftine, pe care le-am putea produce la noi acasă.

 19. Intrebare de necunoscator intr-ale tehnicii militare: de la min10.23, pana la min10.36, alaturi de rachetele trase, evolueaza un obiect zburator, care, cel putin pentru mine, nu este neidentificat..Ce este?

 20. erata: nu este identificat

 21. * Frumos , tehnica noua , DAR impotriva dronelor cam subtire …
  Ce am vazut asa pe repede inainte 🙂
  -La inceput „The Vrabac” (Sparrow) UAV, developed by the Military Technical Institute (MTI) for the Serbian Armed Forces.
  -Dronele tanc cam haotica actiunea , Pantsir „prezentare de moda” si la sfarsit apoteotic SA-6 KUB 🙂
  [virusul si dronele , impun distantarea sociala :-)] episodul Armenia punct de cotitura , cine ingnora problema , o va pati !
  https://southfront.org/azerbaijani-drone-films-strike-on-armenian-troops-in-karabakh/

  2
  • @ionică fonoch,

   „nouă?”

   Cu riscul de a parea sâcâitor, singurele bucăți de tehnică „nouă” din inventarul sârbilor sunt 12 buc. de Lazar III (care s-ar putea compara cu Saur I, nici în vise cu P5), 12 buc de obuzier autopropulsat (un obuzier de anii ’80 pus pe un șasiu de anii ’80), 12 bucăți de 4X4 blidat (care cam seamănă cu un omolog rusesc), o baterie de Pantsir (care s-a văzut în Siria cât de „util” e în fața dronelor) și 6 drone chinezești (cu „sarcină utilă de 3,5 kg), 6 MIG 29 nemodernizate care trag cu tunul de bord.

   În rest …Maliutka din anii ’70 care „zboară frumos, sinuos” (pe film) și … scot mult fum și lumină, MLRS neghidate care se duc „fotogenic” 4-5 km, Orao din anii ’80 care atacă în picaj (wtf?) și ceva tancuri din ’84 proaspăt vopsite.

   Acum, a se compara cu ce au croații și sârbii ies pe minus.

   11
   • tu crezi ca de grija croatilor ii compara lumea? ????

    • @coral
     Ei au vise umede cu fostele lor posesiuni de prin Croația, Bosnia, Muntenegru și Macedonia. De asta ii compar cu croații.

     In plus, croații sunt aliații noștri în NATO și UE fix în coasta vestică a sârbilor deci „comparația face sens” (sa citez pe cineva).

     2
 22. Nu vreau sa par rautacios si invidios dar pare ca au punctat mai mult la impresia artistica, adica au consumat multa munitie tragand la punct fix doar ca sa scoata niste cadre spectaculoase in loc sa filmeze o aplicatie pe bune. Sau mai pe scurt au facut aplicatia pentru film in loc sa faca filmul despre aplicatie. Seamana mai mult cu ce se vedea pe la ProPatria inainte sa intram in NATO doar ca ei isi curata fierataniile si se prezinta cu o tinuta decenta la pifani. La noi era rasu plansu, soldati cu paltoane pe ei cu 2 numere mai mari si bocancii aia infecti impingand prin noroi un MR-4 de 14.5, Mig-uri 21 care nici de ale dreaq nu loveau cu PRND-uri dihai cercul dat cu var, etc.

  15
  • Ca si cum ai face demostratii de arte martiale, „din alea reale” dupa un scenariu in prealabil gandit si exersat… daca cel cu care efectuezi demostratia, face o singura miscare neasteptata, ce nu a fost exersata anterior, gata… te-ai pierdut… nu mai stii cum sa reactionezi si ce sa faci!

   1
 23. Ce nu spune nimeni, de o vreme, sârbii și ungurii vâslesc împreună, cu vânt rusesc… Se prevede un nou Viktor Orban in zona. Mai ales că statele din jur au multă populație sârbă, o să ne trezim cu o refacere parțială a Iugoslaviei.
  Serbia, Muntenegru și Srpska din start intră în ‘careu’.
  Deja s-au băgat peste muntenegreni la alegeri și le-au scos ideile pro-europene din scăfârlie!
  Cu ortodoxia în față (sanchi), cu rușii și ungurii în spate, vor crea un pol de opoziție la extinderea UE și NATO în zonă!
  De urmărit situația, nu prea mai am încredere în intențiile lui Vuciç!

  8
  • Sa se „opună” la ce? Muntenegru, Macedonia, Croația, Albania, Slovenia sunt deja membri NATO. UE oricum nu cred că s-ar extinde în Muntenegru și Macedonia curând.

   Asta cu „lideri în Balcani” e propaganda pe plan intern. Sârbii nu sunt „lideri” la nimic în zonă. Doar la extremism panslavist aiurea…

   8
    • Teoretic, șanse pentru UE ar avea fiecare țară din Balcani membra NATO dar încă nemembră UE (Muntenegru, Albania și Macedonia).
     Ei vor. Dar acum rămâne de văzut când se va mai extinde UE în zonă.

   • Bosnia si Hertegovina e nodul gordian si problematic in zona,nu Muntenegru sau Macedoia,atentie la ce se poate intampla in Bosnia,acolo avem sanse sa revedem un deja clasic meci Rusia vs Turcia!

    1
    • Nu au tupeul sârbii să intre în Bosnia. Securitatea Bosniei e garantata international și s-ar frige din nou. Ah, că vor agita apele în Sârspka, tot ce-i posibil, dar cam atât.

     2
     • Pai au inceput sa agite apele in republica Srpska,Dodic a anuntat ca daca o lege in ceeae ce priveste proprietatile nu se va modifica,va declara independenta republicii si va vira spre Serbia,dand un ultimatum de 60 de zile.Iar acordul de la Dayton nu prea mai are nimeni chef sa il respecte,pt ca nu functioneaza.E de urmarit ce se va intampla acolo,Dodic si-a pregatit deja terenul pt tambalau,acum sa vedem daca isi va duce la capat amenintarile

     • Am un cunoscut sloven cu care mai discutam despre ex Yugoslavia…el zice ce va de genul ca in Bosnai problema se pune „cand” nu „daca”, iar scanteia nu va porni neaparat de la sarbi. Acum 3 ani treceam prin Neum/Bosnia (in drum spre Dubrovnik), pe langa faptul ca nu exista vamesi bosnieci la nici unul din cele 2 puncte de trecere, doar croati, si in acel an (diferit de datile trecute) pe fiecare stalp din localitati era arborat steagul croat (populatia in zona e majoritar croata oricum) cum era in Cluj pe vremea lui Funar…
      Acelasi cunoscut (care e prof de chimie la universitatea din Maribor – un om cult as zice) zicea ca limba vorbita de sarbi, croati si bosnieci are diferente nesemnificative…fiind cel mult dialecte nu limbi diferite…slovena fiind diferita de ele si mai apropiata de slovaca.
      By the way pe tabla de la intrarea in Slovacia scrie „Slovensko”

      1
  • Timisoso ai scris cel mai mishto comentariu. O analiza profi.

 24. Un lucru e sigur din filmare, punctare maxima la impresia artistica. Altfel … pe bune, cumperi Pantsir sa tragi cu el asupra tintelor terestre??? iar rachetele alea ghidate lansate de Gazelle, aveai timp sa fumezi o tigare intreaga pana loveau tinta,se muta si Ecuatorul pana ajungeau alea la obiectiv…
  My two cents: Vucic vrea sa justifice la popor cum a cheltuit el banii destinati Apararii, reinviind proiecte vechi de 50 de ani, Dandu-le o spoiala si promovandu-le drept tehnica de ultima generatie… asta e mai roman ca parlamentarii nostril, minte mai mult ca ei…

  1
 25. Sunt invidios pe uniformele lor!
  In rest, chestii de gen faceam prin anii ’90!
  Parerea mea, hic…

  6
 26. Praf…
  Ce au fost și ce-au ajuns.
  Și sa nu mai spuneți ca noi avem generali lingai. Uitați-vă la sarbi

  3
 27. Eu cred ca pe langa dotare conteaza enorm si pregatirea si talentul fiecarei armate in parte. Probabil ca noi suntem mai bine la capitoulul talent + pregatire si mult mai prost la dotare. In mod normal ne putem lua la tranta uul la unul cu fiecare vecin in parte

  PS Nu vorbesc de vecinul ‘bun’ al tuturor, Ivan cel betiv! 🙂

  1
  • Nu, nu mai stam mai prost ca sârbii la capitolul dotare. Au ei minicapitole unde de stau mai bine dar la următoarele suntem sau vom fi foarte curând net superiori:
   Aviație, 18 F-16
   AA 4 baterii Patriot.
   Artilerie strategica 18 Himars
   MRLS 54 Larom – 45 km fata de 20 km la clasicul grad
   Rachete AT ~2000 Spike pe cel puțin 3 platforme diferite.

   Dar am zis că-s praf pentru ca m-am uitat ca la un spectacol de doi bani unde întreaga armata este adusa otova sa facă pe rand demonstrație de tir cu arcul în fata regelui și curtenilor sai. Iar faza cu sabia, amintita mai sus, face parte din grotesc.

   4
 28. Mi se pare mie sau in afara de Maliutka, restul nu prea lovesc tintele? la MLRS se vad unele rachete explodand mult in spate.

  Iar a ras copios cand a dat onorul la prezident, comandantul garzii de onoare are sabia ceremoniala, dar are echipament de lupta. ceva imi da cu virgula

  1
 29. Întrebare: Sistemul ăla Pantsir poate trage numai de pe loc, calat?
  Și încă una: Și tunurile alea sîrbești de pe camioanele 6×6 tot așa pot trage numai de pe loc, cînd instalația este calată?

  1
  • The Pancir system can be moved in mounted mod. Its purpose is to protect the army in motion. Then it is in mounted mode, on the move.
   The cannons on 6×6 trucks are called Pasars-16. They are intended to be part of the air defense system. You can see what the system might look like in the following video at 6:55 time.
   https://www.youtube.com/watch?v=2ixjM1_0TiE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *