MApN – Comunicat de presă – Dronă căzută pe teritoriul României

Miercuri spre joi, 13/14 decembrie, forțele ruse au continuat atacurile cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând totodată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județele Tulcea și Galați care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații. IGSU a emis un mesaj RO-Alert la ora 22.45, iar starea alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.00.

Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești și aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spațiului aerian național.

Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat, în cursul acestei situații,  o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat la înălțime mică pe un traseu către zona Grindu, din județul Tulcea.

În baza informațiilor din teren privind un posibil impact pe teritoriul României, echipe mixte MApN/MAI s-au deplasat în cursul nopții în zonă și au raportat, în această dimineață, că a fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu. Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor.

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.

Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.

 

MApN – Biroul de presă

147 de comentarii:

 1. Luati o imediat la copiat!?

  17
  • Pacat de timpul lui. Suntem nevoiti sa
   coboram relatiile cu ivanii numai la consulare, atat pana acum. O tara suverena ca Romania trebuie sa i puna la punct.

   16
 2. Mereu avioanele se ridica sa monitorizeze dupa ce cad dronele …WTF ???

  10
  • Fc nu aveti Iron Dome?

   11
   • Ursule, nu te mai împauna, ca Iron Dome este american. Și muniție v-au dat după atacul cretinoid hamas. Cam tot ce înseamnă armament high tech are și ceva american, măcar în cercetare și dezvoltare. Colaborați foarte bine, ajutorul militar este de zeci de ani. Dar fără ei va mâncau salbaticii.

    23
   • Si unde il puneau,fiindca Iron Dome bate maxim la 70Km.

    7
   • Pentru Dronele alea nu-i nevoie de Iron Dome. Ce lipseste pentru doborarea lor e decizia politica. Nimeni nu doreste sa iscam un conflict in care sa fim acuzati ca intervenim in razboi.

    1
   • Gepard e de ajuns pentru tipul ala de drone. Problema noastra e MAPN si indecizia politica, nu mijloacele fizice de aparare.

    6
    • Si legea! Se pare ca abia acum vor sa o modifice si sa dea posibilitatea armatei sa traga si pe timp de pace, fara sa file declarata starea de razboi. Lucru total imbecil, dpmdv, deoarece tu ca tara practic esti inerta la un eventual atac neanuntat. Ce mama dracului trebuie sa facem sa retaliem, sa asteptam sa declare Parlamentul stare de razboi?1

     5
     • Sper sa nu vina vreun razboi peste noi la inceputul verii cand ai nostri parlamentari or fi in pauza parlamentara de 3-4 luni, plecati cu primul avion spre Dubai sa-si duca valijoarele cu malai (se pare ca asta-i noul rai al hotilor din RO cu spate politic).

      5
    • Asa zici la sigur ? Cum dracu ghicesti pe unde v a trece drona ?
     Ghepard, pt a miia oara bate la raza de 3 km. Vasazica, precum spui
     Romania are in posesia ei sute de Ghepard ? Da ?
     Daca are, vindeti si mie vreo doua……..:)

     3
  • Neufassung: „Nach dem erneuten Einschlag einer russischen Drohne auf dem Gebiet Rumäniens wurden Eurofighter-Kampfjets der Bundeswehr alarmiert, um den Luftraum des NATO-Mitglieds zu sichern. Nach Angaben des Bündnisses gab es aber keine Hinweise, dass das bei einem russischen Angriff auf die Ukraine vermutlich fehlgeleitete unbemannte Flugsystem gegen das Territorium der Allianz gerichtet war.”
   With such friends, one needs no enemies. (smiley)

   2
  • Neufassung:
   „Nach dem erneuten Einschlag einer russischen Drohne auf dem Gebiet Rumäniens wurden Eurofighter-Kampfjets der Bundeswehr alarmiert, um den Luftraum des NATO-Mitglieds zu sichern. Nach Angaben des Bündnisses gab es aber keine Hinweise, dass das bei einem russischen Angriff auf die Ukraine vermutlich fehlgeleitete unbemannte Flugsystem gegen das Territorium der Allianz gerichtet war. („Versiune noua google: „După ce o altă dronă rusă a lovit România, avioanele de luptă Eurofighter ale Bundeswehr au fost alertate pentru a securiza spațiul aerian al membrului NATO. Cu toate acestea, potrivit alianței, nu a existat niciun indiciu că acest lucru s-ar întâmpla probabil în cazul unui atac rusesc asupra Ucrainei. sistemul aerian a fost îndreptat împotriva teritoriului Alianței”). With friends like that, who needs enemies? (smiley)

   4
 3. Sau deplasat și au văzut ,îți dai seama ,adică poate intra orice bombă în România să cadă pe ceva sat și apoi vedem. Situația e critică , avem nevoie de radare și sisteme de interceptare la mică altitudine , acolo vorbim de violarea spațiului aerian și dacă ne raportăm la structuri poliția de frontieră are trebui sa aibă în permanență acolo echipaje , am văzut că doar Dunărea ne desparte și oricine ar putea intra pe teritoriul României. Patrule mixte ar trebui să fie în permanență acolo la graniță fiind o zona de atacuri ar trebui o mai mare prudență. Am văzut și în vară adăposturile făcute de ingineri militari și ce dotare au , mulțumim Ceaușescu și partidului din inima pentru acele căsti militare și pentru camioanele Roman și buldoexcavator alea vechi din ani 76-80 . Daca nu as fi văzut eu cu ochii mei. Nu critic , da uite unde te întorci în România asta auzi de coruptie de ineficiență și de insericutate.Sperăm că nu vor cădea pe ceva case ale oamenilor să facă rău . Dzeu să ne păzească tara că altceva numai poți spune . MApN o gargară propagandistica ieftină , realitatea e tristă însă. Acum in Arad unde te întorci,unde nu te întorci auzi de cel mai bun soldat din lume :))) e cam de râs , că cu o floare nu aduci primăvara.

  23
  • Oh, nelipsitul Cipri cu textele lui clasice. In general toate suna la fel cu mici variatii in functie de subiect.

   18
   • @Anla’
    Acum, nu știu ce e mai grav, faptul că unul ca Cipri, care nu știe cu ce model de armă au defilat băieții de 1 Decembrie face analize tactice și strategice, și i se dă și dreptate, culmea, sau faptul că sunt mulți care sunt de acord cu el???
    Mulți, da’…culți!
    Asta arată cât de jos a ajuns nivelul.
    Asta e Țara, ăsta e Poporul. Atât s-a putut!
    Părerea mea, hâc…

    17
    • Am mai zis, foarte multi posteaza sub influenta emotiilor. Au prea putina treaba cu ratiunea. Nici cultura corespunzatoare pentru astfel de discutii nu o au. In legatura cu adaposturile de care vorbesti am citit aici aceleasi enormitati pe care le-am intalnit pe FB postate la stirile din presa despre subiectul in cauza. Bascalie gratuita venita mai ales de la persoane care in general nu pot spune mai mult Modul lor de viata este nemultumirea, critica, nu insa si autocritica. Azi injura armata maine vecinul, poimaine seful, saptamana viitoare pe Popovici ca anul asta nu a luat medalii dupa ce anul punea postari cu el si cu mesajul „Mandru ca sunt roman” si tot asa. Era inevitabil ca astfel de oameni sa nu ajunga si aici si sa nu se dea in stamba in direct.

     12
     • {Editat} stam sa ne-o traga rusii iar oamenii lor vin pe aici cu motive/ explicatii.
      –––––
      Usor fratilor, respirati!

      • Tocmai ai inventat violul cu drona. Nu te mai casatori cantrebuie sa-ti bagi sisteme antidrona in bordei sa nu vina rusu cu drona la fomeie. Daca esti deja, ghinion trebuie sa svoti banul ca uite armata nu vrea sa doboare drona muscalului care alege sa-si dea duhul prin mocirla din Dobrogea.

       3
  • @ Cipri & restul inginerilor
   Văd că vă tot plângeți de adăposturile alea puse lângă satele din Deltă!
   Pentru cultura voastră generală, același model îl aveam noi prin Afgha și Iraq, ca buncăre anti-rachete. Care aveau cam aceeași încărcătură de luptă ca dronele astea, dacă nu mai mare.
   Dar FIX același model de prefabricate!
   Și erau puse de americani, nu de noi.
   Și nu am mai murit prin ele, din contră!
   Dar e bine de știut că vă avem pe voi, geniile militare, și ne scoateți din rahat, când o fi.
   Părerea mea, hâc…

   21
   • Coane, tu ai avantajul că ai fost în sistem și îl știi cu bune și rele. Anla este mai riguros de felul lui, vrea la subiect și argumentat. Cipri este băiat bun și bine intenționat, cam pesimist de felul lui. Eu sunt părerologul de serviciu. Asta este, nu toți avem aceeași expertiză și ca noroc, nu gândim la fel.
    Dar avem toți loc aici datorita lui George și echipei. Și cu excepția unor trolli de conjuctura sau boți de la barul din Tiraspol, cred că fiecare ne iubim țara și semenii și mai tineri sau mai cu necesar de reparații capitale, cam pe unii ca noi se poate baza țara să sărim la greu. Părerea mea?

    13
   • aoleu are 14 inimioare, ma doare capul

    9
   • Sharky,

    in Irak si Afg erau trupe in misiune (americane si romane) la mii de km de casele lor. Aici vorbim de civili la ei acasa, langa casele din care nu pot pleca ca n-au unde iar pentru cei mai multi, aia e tot ce au.
    Mai relativizeaza putin semnul de egal pe care-l pui, ca subiectul nu este despre consistenta agregatelor din care sunt facute.
    Oare ce-ar spune civilul american din … (?) sa zicem Delaware daca armata lui l-ar invita politicos sa-si petreaca Craciunul in dreptunghiuri din beton?
    crezi ca nivelul alora e mai bun? sau si aia sunt de vina ca-si dau cu parerea in chestiuni tactice?

    4
    • @VladM
     Pentru cultura ta generală, nu erau numai mii de trupe americane și române, erau de mai multe naționalități, plus contractori civili, tot de diferite naționalități, erau și civili locali care lucrau în bazele respective, care se adăposteau în aceleași buncăre cu noi, pentru că eram toți la fel. OAMENI!
     Dar, e de remarcat faptul că, pentru tine, o viață e mai valoroasă decât alta. Asta spune multe despre caracterul tău.
     Probabil tu făceai accesul pe categorii, dacă erai responsabil cu protecția.
     Și, da, tocmai despre consistența agregatelor era vorba, că despre asta s-au plâns toți inginerii pe aici.
     Și, că tot veni vorba de asta, vezi la vecinii de peste drum, câte adăposturi d-astea s-au construit? Și ălora chiar le cad rachete și drone în cap, nu ca la noi, vine o rătăcită și gata, toți sunt cu chiloții pictați.
     Părerea mea, hâc…

     2
 4. La cate ca94m avem, mitraliere de 14.5, tunuri de 30mm plus de 57mm(toate in teorie și dacă mai funcționează…că de modernizări mai recente nu vreau sa îmi mai fac nervi), nu trebuia să treacă nimic la noi. Că doar nu zboară la saturație că în Ucraina! MAPN ul ăla nu își pune niște întrebări? Radare ptr detecția dronelor corelate cu tunuri etc, rachete noi sau modernizate macar, sisteme ir avansate, un plan de avertizare timpurie…Of vai de noi.

  21
 5. Cica trebuie modificate o lege !!!?? legea actuala ar zice ca nu ai voie sa deschizi focul asupra unei tinte daca nu esti in stare declarata de razboi cu tara ale carei avioane , drone iti incalca spatiul aerian ..in sfarsit cam asa ceva..si ca trebuie modificata legea ..Am ramas perplex ca asa ceva exista…Cica drona asta ar fi fost vazuta pe radar ca este in spatiul nostru aerian….de ce nu a fost doborata ? sau a fost bruiata si a cazut la noi , cine stie ?? a cam inceput sa devina obisnuinta sa cade drone rusesti pe aici .Doar protestam si atat…

  23
 6. Dar de ce nu avem in zona Ghepard-uri ? Din ce am vazut si auzit UA este foarte multumita de ele mai ales impotriva Shahed. Sapoate avem… ?

  5
 7. Dar de ce nu avem in zona Ghepard-uri ? Din ce am vazut si auzit UA este foarte multumita de ele mai ales impotriva Shahed. Sau poate avem… ?

  2
 8. Ei…. ce-ar fi să ne gândim că, pentru mentalul colectiv e mai important ca Rusia să fie percepută ca și o amenințare….. La urma urmei dacă îi spui lui X că așa e, o să-ți dea cu flit și o să spună că Șoșoacă are dreptate preamărindu-l pe Plutin, că ce bărbat mare la sfat e. Așa, încă vreo câteva (1-2 maxim) din astea și românii noștri se vor simți atinși la lingurică. Evident, după aia va urma și cataplasma, 1-2 doborâte, 1-2 scăpate și o să înceapă ulterior să țipe ca din gură de șarpe românul medic, ca politicienii să doteze Armata.

  Eu văd și lucruri bune, în ce se întâmplă. Pe român greu îl convingi că altul vrea să i-o dea în freză și dacă e vorba să-l faci să-și miște turul, durează.

  11
  • Adică trebuie să mergem pe conspirații din familia „americanii știau dinainte că o să fie Pearl Harbor dar aveau nevoie de un pretext ca să… ” sau mai recentul „Israel știa că o să fie atacat, dar au lăsat asta ca să…”? Booon, pulalăii ăștia lasă să pice arme rusești pe teritoriul românesc, ca să ce? Ca să vadă iar rușii că românul își bagă capul în nisip, la fel ca în ’40. Cu chemări de KGB iști la MAE să le dea niște vorbe de protest.

   5
 9. Ce comice mi se par comentariile la subiectul asta. Pana acum unu’ n-a pus un comentariu rational. Doar spume la gura ca de ce n-a doborat meapeneu’ zburatoarea moscala care a pangarit pamantul sfant al patriei. Cand ai razboi la granita exista si astfel de riscuri.

  8
   • Sarcasm este minte spre zero.

    4
    • Invata mai intai sa vorbesti limba romana, dupa aia fa glumite.

     Cat despre sarcasm, stiu ca e greu pentru cei cu procesoare vechi sa inteleaga sau sa aprecieze sarcasmul. Acestia se simt prea importanti.

     10
     • Cei care se simt prea importanti ii corecteaza pe cei care se simt prea destepti ca sa taca din gura. Arata-mi unde este defecta romana mea si eu iti demonstrez ca ai fracturi de logica mari cat Riftul african.

      5
     • In afara de hate cu poocorn esti in stare sa scrii ceva concret? Daca esti in stare sa citesti o fraza pana la capat fara sa te balbai ai fi inteles deja ca pacatoasa aia de drona nu ameninta nici un civil. Poate incerci sa mai gandesti si cu capul daca nu-l pe post de umbrar pentru gat.

      5
      • Stergeti va rog mesajul asta de aici. L-am postat deja mai jos si nu-mi dau seama cum am reusit sa-l pun si aici.

       1
      • “Riftul african” cu R mare, stai cuminte ca se incinge google de la atata “cum sa par destept?”

       Toti de aici au adus si zis lucruri concrete, esti singurul care vorbeste aiurea.
       Vezi ca ai treaba pe camp, lasa internetul.

       6
       • Cine, tu ai spus lucruri concrete? Si care ar fi acelea?
        Tu iti citesti postarile? Adica ironiile de cazangiu cu bemeveu sunt pentru tine lucruri concrete?
        Nu uita, in perioada asta a anului lucrarile pe camp sunt cam oprite desteptule. Sterge-ti spumele de la gura si trage aer in piept poate iti vezi limitele mai clar. Cum e cu drona aia, de ce trebuia musai data jos?

        3
       • La treaba cu Riftul, ia uite aici boss
        https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Valea_Marelui_Rift
        Cum il scriu baietii?Ti-as face fotografii din carti sau dintr-un atlas da’ nu stii tu cu asa ceva. Ramane cum am stabilit nu doar ca incerci sa pari destept, iti dai si cu dreptul in stangul. Concretule.

        4
  • @Anla

   Nu inteleg nemultumirea de data asta. Mapn si MAI au fost foarte prompti de data asta si cu temele facute.

   7
   • Asa zic si eu. Pe mine m-a trezit RoAlert pe la 1 sau 2 noaptea, eram prea buimac. Am deschis geamul si se auzeau avioanele care asigurau zona. Am crezut ca-s F-urile noastre de la Fetesti, dimineata am aflat ca au venit EF de la Kogalniceanu.
    Oricum am reactionat pentru ca am vazut doar reactii emotionale la stirea cu drona ratacita cazuta la 4 sau la 7 km de Grindu. Mi s-ar fi parut normale reactiile daca obiectul respectiv ar fi generat intr-adevar pericol, unii dintre cei care posteaza aici constat ca au o cultura foarte redusa in domeniul militar si au impresia ca tot ce zboara se doboara oriunde, oricum.

    5
   • Problema de data asta este faptul ca drona nu a fost distrusa cand a intrat in spatiul aerian al romaniei.

    Daca continuam sa le lasam sa faca cratere in romania se intampla doua lucruri:
    1. Rusia care testeaza reactia romaniei, vede clar ca noi nu facem nimic in privinta asta, data viitoare vor fi si mai multe, dupa aia un avion va trece “din greseala pe la noi prin spatiu si tot asa.pe scurt nu avem boase nici sa ne aparam.

    2. La un moment dat una din drone va cadea pe casa cuiva iar craterul ala de 1.5 metri va omora o familie din romania.

    Pentru ce au calibrat toata apararea anti drona de la granita cu ukraina si detecteaza dronele daca nu fac nimic? Ca sa se uite la ele?

    15
    • La 1 :Esti tu sigur ca drona aia era un test al Rusiei si nu o drona cu ghidajul perturbat de bruiajul ucrainean sau lovita de apararea AA ucraineana.Ce dovezi zdrobitoare ai pentru asta?
     La 2: Atunci cand drona va face ce zici adica atunci cand traiectoria ei previzibila duce spre o zona locuita va trebui doborata. Ce sa vezi sistemul de alarmare include si posibilitatea de a calcula posibila traiectorie a tintei. Btw de ce ar pune cineva resurse in salbaticie sa apere nimic doar ca sa dea satisfactie unor chibiti care au nevoie de motive ca asta ca sa umfle pieptul? Drona a cazut la kilometri buni de localitate si cel mai probabil n-a trecut nici aproape de ea.
     La intrebarea inutila de la final ti-am raspuns, implicit la 1.

     7
     • 1. Drona poate fi data jos de ucraina, poate sa fi avut probleme cu gps ul, poate s a defectat un motor si a cazut la noi. Este irelevant, ce vede intreg globul si populatia romaniei este ca drona dupa drona cade in romania si romania doarme.

      Tu te gandesti strict la bani si la controlul munititie. Nu iei in calcul ca astia de se uita in gura lui Simion si Sosoaca abia asteapta un motiv sa mai zica ca NATO ne face rau, RO exit este calea viitorului, uite avem NATO pe teritoriu si degeaba, nu ne apara de cateva drone amarate.

      Apoi tine de imaginea ta ca tara, una e sa treci cu vederea un accident si alta e sa le ignori pe toate. Trebuie sa ti adati coltii la un moment dat altfel faci greseala pe care a facut o occidentul in 2014. Asa o sa zici si tu, pai era prea scump domne sa dam jos dronele, avioanele numai zic.

      2. nu ai ce raspuns sa dai pentru punctul 1, punctul 1 este gresit din start.
      Sa nu mai zic ca toti de aici inteleg ca se stia traiectoria, majoritatea zicem ca buba e ca nu s a facut nimic. Dar pentru asta trebuie sa citesti si apoi sa intelegi ce zice lumea.

      9
      • Nu doar punctul 1 este gresit babaete tu esti gresit cu totul. De fapt tu esti sanatos? Hai sa ne lamurim, este gresit punctul tau unu sau raspunsul meu la punctul tau 1?Ca esti cam abscons sau mai degraba absconcs. Si daca presupunem ca te referi la mine sa inteleg ca este gresit sa-ti cer sa dovedesti afirmatia ca Rusia ne testeaza? Sunt niste chestii oe care le lasi fara raspuns si vad ca se aduna.
       Restul mesajului este de politician puturos si demagog, ca trebuie sa facem ca sa aratam. Nu musiu lucrurile se fac pentru ca trebuie facute atunci cand este nevoie sa fie facute. Si pe langa asta vrei facem armata agent electoral? Tu esti atat de naiv incat sa crezi ca daca trage armata intr-o drona pe coclauri nu le mai cresc procentele lui Simion si Sosoaca? Asta ai clocit-o acum ca nu mai aveai ce scrie sau esti atat de prost incat s-o si crezi?
       Si da o buba este da’ la tine si e mare.

       5
 10. Sa ai ocazia sa practici pe bune air defense cu tinte reale fara sa fii in razboi, intr-o tara normala deja faceai perimetrul ala poligon de antrenament si treceai toate grupele AA pe acolo lunar. Poduri mobile, containere pt cazare, samd.

  Si dadeai ocazia si aliatilor sa mai isi faca mana un pic (atat doborat cat si razboi electronic pe amaraciunile alea de Shahed). UA are un front de niste sute de KM, tu ca tara in razboi au in front informal de cativa km si doar pt niste amarastene de drone (dpdv complexitate) .

  Dar ai nostri is cam prastie, multi is moluste fara creier si constiinta (or fi si multi de treaba pe acolo dar …)

  28
 11. Antrenament AA pe o tinta ratacita in pustii? Doar daca pui tun langa tun de la Musura pana la Brates. Nu cred ca-ti ajung toate tunurile si mitralierele AA ale Romaniei. Sa consumi o racheta AA pe ea cand nu ameninta o zona locuita sau un obiectiv economic este nerentabil.

  12
  • @Anla’
   De ce îți mai pierzi timpul?
   Nu-i vezi cum apar, ca ciupercile după ploaie, care mai de care mai telectual și plin de idei.
   Încet, încet, am început să le dau dreptate băieților care mă trăgeau de atenție că-mi pierd timpul încercând să fac lumină.
   Aveau dreptate cu „Urzica”…
   Acum doar mă distrez, citindu-i…
   Părerea mea, hâc…

   11
   • Ma gandesc ca un tras de maneca nu strica.

    7
    • Sper ca nu activezi in armata, daca da si asta e gandirea ta cand tot pica drone la noi pe teritoriu, e clar armata noastra va manca floricele in caz de razboi. Ia uite ma a trimis rusu 10 drone, lasa ca mor civili acolo, nu le da jos le tinem pentru craciun rachetele.

     10
     • In afara de hate cu poocorn esti in stare sa scrii ceva concret? Daca esti in stare sa citesti o fraza pana la capat fara sa te balbai ai fi inteles deja ca pacatoasa aia de drona nu ameninta nici un civil. Poate incerci sa mai gandesti si cu capul daca nu-l pe post de umbrar pentru gat.

      8
   • @sharky et @anla,cred ca e foarte bine ce faceti pt ca altfel impresia noastra a majoritatii cititorilor care nu comentam dar urmarim site-ul ar fi ca TOATA lumea gandeste la fel ca cei pe care voi ii combateti si la un moment dat le-am da dreptate neavand o parere avizata in contrapartida.
    Personal va dau dreptate in ce spuneti si in felul in care rationati,ceilalti dau impresia de scolari de gimnaziu care isi dau cu parerea pe un site de oameni mari .
    Continuati ceea ce faceti atat voi cat si alti inca vreo cativa care comentati avizat,comentariile vostre sunt la fel de urmarite ca si postarea insasi!
    Va multumesc !

    3
   • @Sharky, noi care lucram in privat vrem ca bugetarii aia platiti din impozitele noastre sa faca ceva si sa doboare dracului dronele si sa nu mai cada aici nici una. Pricepi asta? Nu le convine celor din Mapn , atunci sa plece acas si gasim altii. Se vrea sange, trebuie sa le dai sange, deocamdata noi sangeram din cauza rusilor. Si sa nu uitam ca dobitocii din Mapn au lovit o mina cu nava de deminare. Cam in asta consta profesinalismul mapn. Si nu ti face griji tu ca o sa creasca numarul de cancere in zona de la sistemul de bruiaj ca nu ionizeaza alea atat de tare aerul incat sa afecteze populatia.

    5
    • Mofturi si whatabout-isme.

     4
     • da mah noi care platim taxe marite avem mofturi ca bugetarii din mapn si mai cu m mic sa si faca treaba si sa si respecte juramantul. Da chiar whatabout-ism e…..

      3
      • Tot mofturi si tot whataboutism raman. Intre decizia de a dobora sau nu drona si ce spui tu despre felul de a munci al unora este o distanta mare.

       2
    • @barny
     Tati, hai că vin să-ți fac o transfuzie, că văd că sângerezi la greu!
     Apropos, te doare, să-ți fac și un calmant???
     Părerea mea, hâc…

     3
    • @Barny iti stiu username-ul de ceva vreme de pe aici, indeajuns de mult sa stii ca in zona aia e greu sa deplasezi sisteme AA (daca ai batut Delta cat de cat ar trebui sa stii)

     Despre mine, tocmai s-au luat nave noi pentru ca alea vechi nu prea mai faceau fata….deci se mai face ceva cu banul contribuabilului;

     4
     • eu sunt din Satu Mare de fel si duminica am stat de vorba cu niste prieteni din negresti oas si am atins subiectul traficului de tigari si droguri din Ucraina. Transporta baietii prin toate metodele tigari si mai nou droguri din nou cu elicoptere. Acuma 2 ani au gasit cazut unul la Sapanta in Maramures…
      Ideea e ca nici Mapn nici MAI nu fac nimic si nu intervin. Ne-am cam saturat platitorii de taxe ca autoritatile sa nu faca nimic Cad drone in in delta la greu, oamenii zic ca la vad aia din Mapen nu recunosc, Trec drone, parapante si elicoptere cu droguri in Romania, Mapn si MAI doarm, se gasesc pe plaja tone de droguri Mapn si MAI dorm in pace. Gasesc tot felul de motive sa nu intervina si sa nu faca ceva pentru ca atunci ar trebuii sa munceasca. Cum sa munceasca bugetarii? Vai Doamne , ar scadea burtile.. Si mai sunt si unii care ii cred

      Concluzie,: au cazut drone pe teritoriul tarii si Mapn si MAI fac pipi cu bolta si gasesc scuze ca cest lucru sa nu mai intervina.

      „Jur credinŃă patriei mele România, jur să-mi apăr Ńara chiar cu
      preŃul vieŃii. Jur să respect legile Ńării şi regulamentele militare”
      Jur sa mi apar tara dar numai in anumite conditii care inca nu au fost definite..

      https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23138626-cazul-elicopterului-prabusit-sapanta-pilotul-mai-trait-24-ore-dupa-impactul-solul.htm

      3
      • Termina-te cu astea, juramintele de aparare, al lui Hipocrat, samd – sunt mofturi de gimnaziu, cum zicea cineva.

       Nu suntem noi stiutori si pragmatici ca sa intelegem ‘cum stau lucrurile’ in sistem.

       /sarcasm.

       2
      • OTV n-a murit doar s-a multiplicat. Unii din admiratorii lui Diaconescu posteaza aiici numai ca n-o mai cauta pe Elodia, au devenit experti in controlul spatiului aerian si in combaterea traficului de droguri.

       4
    • Indraznesc sa speculez ca cei noi si destepti ,ce vor veni in locul prostilor actuali,nu vor izbuti sa invinga gravitatia.

     1
    • Nu doar ca se construiesc locuinte si se cultiva gogosari pe sub liniile de inalta tensiune, dar armata insasi opereaza in continuare, la atatia ani dupa marea schimbare, antene si radare sovietice in apropierea zonelor locuite. Cand a fost vre-odata sanatatea publica parte a „interesului national”, altcandva decat in pandemia in care am batut recordurile mondiale de morti in plus?

     Problema ca dronele care pot duce 40kg de bombe de la Volvograd la Oradea sau cateva bagsuri de tigari peste balarii din Ucraina, pot la fel de bine sa treaca droguri – fentanil spre exemplu, sa priceapa si aia care nu misca nimic daca nu le spun direct americanii ca-s prosti.

     E nevoie sa crape primii generali de la supradoze ca sa „inventeze” armata solutii?

     2
     • Ia zi ,dronele astea de cara zeci de kg mii de km le detine orice tiriplic traficant de droguri?

      5
      • Am scris Volvograd in ideea ca devine evident pentru orice cititor destept si bine-intentionat ca e vb de Rusia, asa cum in cazul Fentanilului Biden a negociat direct cu Xi. O fi oare asa greu pentru rusi sa inventeze ca le-au copiat / reconditionat ucrainenii drone dintre alea doborate ? De ce n-ar face-o insisi ucrainenii ? Ii tine cumva „statul de drept” pe loc? Dar daca ar fi fost in loc de bomba chioara novicioc, de nu-i mai dai de urma la cateva ore dupa dispersie?

       Ucraina are nevoie de ajutorul Romaniei – e lipsit de sens sa ne lamentam ca ajung la ei gloantele care rateaza drone patrunse in spatiul nostru aerian: daca sunt de la rusi le facem un bine, daca sunt de la ei n-au decat sa-si asume, altfel ii ajutam oricum sa scape de drone inainte sa ajunga la frontiera noastra.

       Cea ce intra in zbor trebuie sa fie responsabilitatea apararii, ce ajunge pe pamant deja e problema de siguranta publica, de care in vreme de pace se ocupa prioritar alte institutii.
       Sa declari cu mandrie ca armata si-a facut treaba ca a reusit sa gaseasca in aceeasi zi un crater de drona e ridicol. Daca drona avea chef sa zboare mai departe, putea sa aterizeze sau sa explodeze oriunde altundeva decat unde se asteptau militarii sa o gaseasca.

       * profesionalismul nu face casa buna cu obedienta …

       2
    • @barny

     Io nu am nevoie să doboare tot ce mișcă….
     Io am nevoie să doboare ce amenință oameni, locuințe/afaceri, infrastructură..

     Și să stea cu radarele „belite” pe ce fac ăia prin vecini, să învețe ce e de învățat, și să ceară ce trebuie dacă nu au, de la politicienii vieții….

     Și Io am impresia că nu prea dorm bine militarii în perioada asta, că au treabă fix pe unde te vaieți dumneata… cam de la toate culorile de arme…

     Treaba e că nu apar la știri…

     Treabă e că nu dau la stiri

     2
  • Pai de ce de la Brates la Musura? Au rusii vreo treaba cu toata aceasta ‘distanta’ sau doar in cateva locuri, mai aproape de porturile ucrainienilor?

   Mi-a placut asta ‘sa consumi o racheta cand nu ameninta o zona locuita e nerentabil’. De-aia vedem la stiri nush de declaratii ale localnicilor ca le zboara drone deasupra casei?

   Si how about some fkin’ pride ca e teritoriu national si n-ar trebui sa ajunga nici macar o musca ruseasca pe ea, daramite cate o drona pe luna? Suntem asa de moluste si nu mai avem mandrie si coloana ‘nationala’?

   Iar daca o iei pe rentabilitate tactica, majoritatea tarilor n-ar trebui sa aiba armate. La fel, n-ar trebui sa facem nici un antrenament, nici n-ar trebui sa faca militarii instructie ca se consuma benzina si caloriile si e bine sa fim economicosi.

   Ma crucesc cu 2 maini.

   17
   • Bai tata voua trebuie sa va deseneze cineva? Aia cu de la Musura la Brates era doar o exprimare plastica. Ca sa pricepi mai bine, drona despre care vorbim cel mai probabil nu a pus in pericol o zona locuita sau un obiectiv economic. Cei din statiile de radiolocatie nu doar ca vad pe ecrane semnalul dromei ci ii si pot calcula traiectoria. Ca urmare in afara incalcarii spatiului nostru aerian bazdagania aia nu reorezenta cine stie ce pericol. Elementele de aparare AA sunt de obicei dispuse ca sa protejeze zonele locuite si obiective imoortante, acum tu cel care iti faci cruce cu doua maini voiai sa alerge cu tunul AA dupa drona pe coclauri? Sau sa traga cu racheta dupa ea ca sa faca ce? Sa cada resturi pe o suprafata mai mare ca intr-o forma sau alta tot jos ajungea in salbaticie dar mai iroseai un AIM 9 de care ai avea nevoie in alte circumstante. Ce mandrie ai tu facand circ pentru ca armata n-a doborat o drona scapata de sub control care a cazut pe un camp. Si acum vorbim despre drona cazuta la Grindu sau despre declaratiile satenilor de la Periprava din vara ca pari un pic confuz.
    Antrensmentul este una, o racheta trasa aiurea dupa o tinta neimportanta este alta.

    7
    • Pica in aceasi zona , relativ restransa de cateva luni bune cate doua 3 drone si tu nu esti in stare macar sa reactionezi prin ajustarea aparatii? Nu vorbesc cum zice @Dov sa avem peste tot, suntem prea saraci, vorbesc sa protejezi zona aia unde tot iti pica.

     Vrei sa ti facem o schita? Iti facem si cu culori, poate asimilezi mai bine.

     10
     • Aceeasi zona restransa de cateva luni? Asta-i prea de tot. Ba tu esti prost sau te prefaci. Tu n-ai vazut o harta in viata ta. Celelate drone au cazut la Plauru/Ceatalchioi, Bestepe/Victoria si asta la Grindu. Daca asta este pentru tine zona restransa inseamna ca nu ai proprietatea termenilor.
      Ce schita sa-mi faci tu mie ma? Tu habar n-ai unde-s localitatile astea pe harta si vrei sa faci schite. Probabil ca armata a dizllocat(stii ce inseamna sau sa-ti traduc?) deja in localitatile capacitati de aparare AA dar fiind foarte probabil departe de localitate era si in afara razei tunurilor asa ca nu s-au obosit s-o alerge cu tunurile si n-au catadicsit sa deschida focul ca sa-ti faca in ciuda. Asta este vad ca tii mortis ca armata trebuia sa traga. Ia vezi bate putin si cu piciorul in pamant. Am vazut ca balbai undeva si ceva Patriotul. Asta mai lipsea, sa de cu o GEM T dupa o tinta care ameninta frunzele putrezite de pe jos. La tine cercul tampelii este complet dar daca tii mortis sa-ti arati limitele te rog continua.

      17
      • Dar vad ca te supara adevarul:).
       Asa, te rog sa fii agresiv, injura, musca din ei dorele. Arata cat de baietas de cartier esti tu, cum spargeai tu seminte la scara blocului.

       Vad ca ai 4 clase, asa ca iti fac o schita simpla, sa poti intelege

       Dronele cad in aceasi zona, adica o suprafata de 30-80km si toti relativ liniari, pe langa granita. Ti se pare mult? Evident ca ti se pare mult, nu ai pus mana pe un sistem de aparare AA in viata ta.

       Hai sa ti explic si mai simplu.
       In cazul unui razboi avem de aparat 650km de granita si numai pe langa granita, si in adancimea tari in functie de cum se misca frontul.

       Daca nu intelegi nici acum, trecem la schite bazate pe culori.

       5
       • Hai ma savantule la tine asta este zona restransa? Cam a 6 – a parte din granita estica la tine e zona restransa. Hai ca e de ras. Nu mai vorbesc de chinurile in care ai clocit mesajul asta ca ti-au trebuit trei zile sa gasesti ceva ca sa-mi raspunzi si nici ceva-ul asta nu-i mai de soi. Si zici ca tu ai „pus” mana pe un sistem AA? Nu se vede. La cate dumate scoti este greu de crezut ca ai vazut o cazarma din interior daramite sa fi pus mana si pe o arma. Si daca din greseala ai facut-o, a fost degeaba ca nu s-a lipit nimic de tine. Despre injuraturi numai de bine, nu te mai vaicari ca tu ai impins bolovanul la vale. Culegi ce semeni.

        5
        • Argumentele dumintale in mesajul de mai jos sunt preponderent invectii, injurii, mistouri ieftine (cum ar fi ‘ca-mi raspunzi dupa 3 zile’ – cu siguranta ca omul doar asta a facut 3 zile, sa se gandeasca ce sa-ti raspunda, n-o avea acasa, familie, copii serviciu de avut grija) si altele din aceeasi categorie.

         Frumos, civilizat – ar tb sa te faci politician.

         In rest, parerea mea este ca nu auzi deloc ce vor ceilalti sa zica ceilaiti si-o ti prea ta, cam justificativ pt. doza crasa de incompetenta a institutiei armatei (asta e o parere personala) afisata punctual in acest context.

         3
         • Tu-mi raspunzi la mesajele pe care le scriu altuia? Raspunde la postarile pentru tine. Prostia fardata politete tot prostie ramane.

          1
         • Eu nu ar trebui si nici nu vreau sa ma fac politician. Eu am un fel mai direct de a ma adresa nu vin cu compuneri de gradinita despre cum trebuie sa fie bine ca sa nu fie rau si despre cat de rai sunt unii cand sunt nepoliticosi fata de prostiile pe care le indruga tot felul de inchipuiti pe aici.

          1
         • Scuze ca-ti raspund in rafala. Omul caruia ii cauti scuze a postat aici in astea trei zile, inclusiv la articolul asta nu era chiar asa ocupat cu viata reala.

          • Mai, cu tot respectul, eu raman la parerea mea; ce-ati spus pana acum cei care pare ca sunteti in armata (tu, Sharky) nu mi-a dovedit corect-complet argumentat ca aveti dreptate.

           Tu poti sa faci ‘de gradinita’, OTV-isti samd pe cine vrei, e treaba ta; nu stii cine sunt, ce-am avut/am pe mana in viata reala/la ce am fost expus, samd; mixul de oameni de-aci cred ca destul de divers.

           De ce o faci, de-asemenea e treaba dumitale – micile pseudo-tactici de conversatie la care cineva e dispus sa recurga ‘to make a point’ spun mai mult despre om decat vrea el sa transmita. Parere mea e ca cumva in directia ‘violentei si … ultimul refugiu’; pt ca asta e, o forma gradual mai violenta in limbaj (de la comentariu la comentariu), daca n-aveti argumente cu care sa convingeti.

           Mai departe discutia pe acest subiect mi se pare arida, la nivelul unei ‘batai cu injuraturi’ la colt de strada. Putem sa ‘agree to disagree’ si gata.

           Daca dumneata imi spui cu subiect si predicat ca armata romaniei nu este in buda in multe domenii, dar mai ales cel CULTURAL-ORGANIZATIONAL (de profesionalism, pragmatism, simt de raspundere, capacitatea de-a relationa cu mediul platitor de taxe/non-militar, de-a face comunicare ca la carte [e.g. sa-mi zici cu argumente nu cu invective si poezii care e punctul CORECT de vedere dpdv al institutiei armatei], samd) eu poti sa-ti spun direct in fata si cu tot respectul ca minti sau te amagesti masiv.

           1
          • Chestia cu OTV nu-ti era adresata dar daca tot te simti solidar, te rog savureaza. Iar limbajul spilcuit nu mascheaza ignoranta atat de bine pe cat ti-ai dori. Si atunci cand nu te conving niste argumente rationale iar tu si voinicii dati la schimb aproape exclusiv argumente emotionale sau populiste la ce fel de reactii te poti astepta. Sincer ma doare drept in cot ce esti tu sau restul vitejilor in viata reala, imaginea mea despre voi mi-o fac dupa ce oferiti in dialogurile de pe aici. Unii dintre voi aveti impresia ca daca performati intr-un domeniu in mod automat opiniile voastre asupra orice trebuie luate de-a gata
           fara critica iar lumea trebuie sa se prosterneze in fata voastra de buni ce sunteti. Ei, nu-i chiar asa. Iar daca va ironizeaza sau v-o spune mai de-a dreptul careva, gata, v-ati oparit, ati fost injurati. Cand vorbiti despre „tras” la nevestele altora acela pentru voi este limbaj elevat, argumentat. Inca n-am citit de la tine si restul care va impartasiti opiniile si altceva in afara de reactii emotionale.

           2
  • Nu s de acord.
   N ai sa vorbesti asa cand aceste drone vor fii
   incarcate cu munitii explozibile.
   Fiecare drona trebuie sa fie banuita ca una
   sinucigasa ca altfel n ai cum sa stii care i
   intentia ei. Acum e timpul la voi sa invatati acestea
   mici diferente.

   13
  • Abia acum se explică de ce nu vrea statu’ sa legalizeze drogurile – că nu-i în stare să le vamuiasca ?

   Hai cu macu’, hai cu iarba, hai și cu faina columbaneza cat e plaja mai liberă … la mai mare !

   3
  • @Ana
   De asta i facut calculatorul de tinte la
   Iron Dome: El stie sa selecteze traiectori aatacatorului si selecteaza de fapt numai acelea care au intentia sa cada in localitati . Totodata selecteaza arma cu care v a fi doborata daca are intentia sa cada in localitate, adica tunul apropiat sau racheta in dispozitie.

   1
 12. Facem un test Pisa la Mapn? Ce sa punem in Delta ca sa doboram tintele aeriene care intra in spatiul nostru aerian.
  Sa vedeti raspunsuri…
  Avioanele sunt ridicate pentru nr. de ore de zbor ale pilotilor.
  Iron Dome? Daca nu vindeau comunistii evreii Romaniei poate aveam sansa

  12
  • Nu aveai nicio sansa! Crezi ca daca sasii si evreii nu erau vanduti la pachet, cineva din Romania de dupa 1989 ar fi investit mai mult in armata si in industria militara, ca sa necesite sprijinul lor? Defapt a fost invers, Romania a investit mai mult inainte de1989, atunci cand era infinit mai greu sa ai spriin extern si sa dezvolti. Ar fi ramas evreii la fel de buni medici, bancheri, profesori universitari, sasii ingineri, mesteri, tehnicieni e.t.c, precum sunt tiganii lautari sau maghiarii brutari/agricultori e.t.c. Nimic mai mult! Noi vrem pace, nu razboi! Asta este dictonul si asta-i viata, din pacate!

   Daca vroiam ceva mai mult de la viata, din 1990 reformam industria militara, investeam in retehnologizare si cu spriin extern dezvoltam si modernizam noi arme. In schimb am decis sa nu facem nimic si sa pierdem si personalul deja calificat. Nu stiu cati dintre oamenii care au lucrat la IAR 93, IAR 99 sau IAR 95 au mai ramas sa lucreze in tara pana la inceputul anilor 2000? Au plecat ca mustele in toata lumea! Aici au ramas muncitorii si pleava sugativa de posturi caldute la stat!!!

   7
  • @Mihai
   Că tot vorbeai de teste PISA, ia fă tu un calcul repede, din datele comunicatului, din ce direcție venea drona, și vezi în ce direcție s-ar fi îndreptat proiectilele de tun, sau ipotetica rachetă lansată pentru intercepția și distrugerea dronei, și apoi găsește și o justificare legală a ceea ce ar fi urmat.
   Dar argumentat legal, nu părerologic, cum au procedat mai toți comentatorii de la articolul ăsta.
   Părerea mea, hâc…

   11
 13. Eu cred ca atata timp cat dronele alea nu cad peste case sa omoare oameni, sau mai ra, sa cada prin Tulcea, Galati sau Braila, sa faca ravagii pe acolo, nu se vor agita prea mult nici romanii nici rusii. Vad ca mai nou au lasat-o mai moale cu galagia si ucrainenii. S-a creat un fel de modus vivendi de razboi.

  Cainii latra, URSS-ul merge. Business as usual pe vreme de razboi! 🙂 Eu cred ca romanii o lasa mai moale si pe considerent de posibila retaliere asimetrica prin Moldova! Desi eu unul estimez ca pana in alegere nu vor misca rusii nimic in Basarabia. Asta in cazul in care nu o vor propune la pachet la negocierile de pace in Ucraina.

  5
 14. Anla si Sharky

  nu sunt complet de acord cu voi. Adica clar nu vad rostul doborarii unei drone care zboara pe deasupra campiei doar ca oamenii aia s-au plans si ca au trecut drone pe deasupra caselor. Iar aici treaba se schimba putin.

  Nea Gigi care are si el o cocioaba pe acolo a muncit pentru ea. Iar prin contractul social armata trebuie sa apere inclusiv cocioba lui nea Gigi ca de asta ii statul lui Ciordacu 45% impozit lui si nevestei pe langa TVA si alte alea.

  Daca statul considera ca e mai scumpa munitia (proiectil de mitraliera, racheta etc) decat cocioaba lui nea Gigi se duce frumos la nea Gigi si ii ofera alternativa nu-l lasa sa se descurce pe barba lui. Ca atunci statul nu-si mai are rostul.

  Cat despre antrenament ar putea macar pe bajetii aia cu radarele sa-i bage putin la antrenament ca nici macar aia cu Patriotu nu sunt asa cocosi pe cat se dau.

  13
  • O chestie cu care nu-s de acord in comentariul tau: in vreme de razboi de acord ca n-are sens sa dai joi un ‘vector agresiv’ (drona, proiecti, racheta) care cu traiectorie _calculata_ nu loveste nimic relevant.

   DAR:
   1) dronele isi pot schimba traiectoria, scopul samd
   2) pe timp de pace faci din asemenea situatii o declaratie de intentie (o luare de pozitie samd), nu te dai pe la colturi, zici ca n-a cazut, apoi recunosti ca-a cazut dupa cateva zile samd – cum au facut la primele drone cazute.

   Sau mai rau, nu vezi din situatia asta o oportunitate (de antrenament, luat de pozitie samd). Ca un strateg militar-geopolitic bun cam asa ar vedea.

   8
   • N-am zis sa n-o tii sub observatie dar cred totusi ca n-are rost sa pazesti campuri cu cereale cand cea mai mare paguba este un crater de 2 metri.

    Pe langa faptul ca orice arma o duci acolo costa parale mai este si problema ca arma aia este manuita de niste oameni nu roboti. Si daca tu ii obosesti alergandu-i sa pazeasca niste iepuri sau porumbul s-ar putea ca atunci cand vrei sa-ti pazeasca ceva mai valoros sa nu mai aiba cine ca aia sunt rupti de oboseala.

    Luare de pozitie cred ca poti sa faci si fara sa alergi oamenii pe campuri. Poate dai una jos demonstrativ dar sincer nu cred ca solutia este sa pazesti campuri de cereala cu AA.

    1
   • Dronele isi pot schimba directia cand mai exista un control asupra lor. Nici una din dronele cazute pana acum la noi nu a facut asta. Acestea au fost fie atinse fe gloante fie au fost „orbite” de bruiajul ucrainean si au zburat cat au mai putut zbura.

    6
    • Suplimentar, dacă devierea de traiectorie e datorată bruiajului facut de ucrainieni, oricît de rudimentare ar fi dronele alea, au un GPS/GLONASS fencing implementat. Încă un motiv să o lași în pace.

     1
  • @Dorelul initial
   Citat din articol:
   „Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat, în cursul acestei situații, o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat la înălțime mică pe un traseu către zona Grindu, din județul Tulcea.”
   Hai sa mai si gândim putin, când facem afirmații p-acilea…
   Părerea mea, hâc…

   3
   • @Sharky

    M-am gandit ca nu trebuie sa scot in evidenta ce scrie in articol. Eu personal consider ca pentru tine si pentru inca unii care mai sunt pe aici chiar nu trebuie sa sublienez evidenta.

    Acum au fost prezenti dar daca ne aducem aminte de bajetii cu Dusterul parca nu-i chiar acelasi lucru ce-au facut unii atunci si ce au facut altii acum.

    6
  • Zona nelocuita inseamna zona nelocuita. Adica nu este acolo nici o cocioaba de nici un fel. In Tulcea densitatea populatiei este mica, sunt zone intinse destul de salbatice mai ales de-a lungul Dunarii si nu numai.
   Discutia cu dronele deasupra caselor a fost asta vara la Ceatalchioi/Plauru nu acum la Grindu. Distanta intre cele doua zone este mai mare de 100 km. La Ceatalchioi dupa primele prabusiri s-au facut adaposturi AA si a fost adusa o VB temporar. Acum drona n-a trecut pe deasupra satului. A cazut in imprejurimi la mare distanta.
   Radarele sunt in actiune 24/24 de ore ce antrenament vrei in plus. Faptul ca au trebuit sa scada atitudinea minima de baleiere va sa vada dronele arata ca se invata ceva din razboiul asta.

   8
  • Dorelule ai vrut sa-ti alegi pseudonimul in gluma doar ca din ce vad;e adevarat
   Tu nu esti de acord cu cei doi care incearca sa va explice ca o drona care are o traiectorie,previzibila ,daca nu vizeaza o tinta civila ,nu are de ce sa fie interceptata.Tu singu spui ,, oamenii aia s-au plans si ca au trecut drone pe DEASUPRA caselor,, Cuvantul DEASUPRA si TRAIECTORIE ar trebui sa-ti sugereze tampeniile pe care le spui.Daca nu intelegi ce am vrut sa spun,nu te chinui sa-mi raspunzi,atat e nivelul

   2
   • Poate ar trebui sa citesti mai cu atentie nu in diagonala, O sa-ti scriu cu puncte ca sa fie mai usor de urmarit.

    1. Eu SUNT de acord sa nu fie doborata orice drona, vezi mai sus ca am spus. CItez „Adica clar nu vad rostul doborarii unei drone care zboara pe deasupra campiei ”

    2. Traiectoria PREVIZIBILA adica calculezi unde se VA duce dar NU garanteaza nimeni ca ajunge acolo. Este doar o POSIBILITATE, de certitudine vorbesti dupa ce ajunge drona la destinatie.

    3. DEASUPRA caselor implica un risc pentru cetatenii romani care vietuiesc sub traiectoria dronei? Crezi ca rusii ne-au dat garantie ca ajung dronele in port la ucrainieni ? Daca se termina carburantul? Daca se defecteaza ? E usor sa-ti asumi riscuri cand e casa si familia altuia sub drona. Daca pica pe casa cuiva ? Ghinion! S-a intamplat o tampenie ca n-a trecut pe deasupra pe traiectoria prezisa pana la destinatie ? E usor sa-ti asumi riscuri pe casele si pe vietile altora

    4. Acum au vazut drona la timp ceea ce arata ca invatam. Si comparativ cu tragerea cu Patriot aici am invatat din situatii reale.Ceea ce mi se pare un mare plus, de asta am spus ca situatiile sunt bune pentru antrenament.

    5. Nu ne-am mai facut de kkt ca asta vara cand ne-au spus ucrainienii ca ne-a cazut drona in curte.

    Desi ai vrut sa ma iei peste picior eu iti recomand sa nu mai citesti in diagonala.
    Cat despre atat e nivelul, as putea spune la fel. Desi nu sunt de acord cu Sharky apreciez ca el si altii incearca mai faca lumina la profanii care umbla pe acilea. Poate asa vom ajunge vreodata sa avem o legatura intre militari si civili cum au americanii. Aerele nu superioritate nu ajuta, mai ales cand nu stii nimic despre celalalt.

    4
  • Nu prea inteleg treaba cu exceptiile inchipuite de la angajarea tintelor care violeaza spatiul aerian al Romaniei. Se intelege ca militarii romani sunt foarte tari la observarea unor chestii sau nu.
   Din punct de vedere juridic si foarte simplificat spatiul aerian este teritoriu romanesc insemnand coloana de aer pe verticala pana la limita atmosferica(superioara)cu spatiul cosmic conform tratatelor internationale si recunoscuta ca atare de dreptul international.
   Nu am gasit niciun fel de exceptii cum ca nu se angajeaza tinte neautorizate care fac survol cu bombe menite sa distruga oameni, cladiri si alte cele, precum si niciun fel de alte exceptii ca daca e zona nelocuita nu tragi. Baleierea aia pe zone joase se face ca se faca un excel cu cate drone cad in Romania?
   Facem exceptii la teritoriu romanesc? Ca daca ar fi cum se motiveaza un teritoriu pare mai putin romanesc de aparat si mai putin prioritar de aparat. De ce mai avem politie aeriana? Ca sa faca survol la vilele de protocol de la Neptun?

   Asa ca daca aveti punctate chestiile astea, puneti-le pe site ca sa intelegem de ce politicienii romani trag militarii in haznaua asta puturoasa cu titlul a nu face nimic pentru ca se poate in Romania.
   Este adevarat ca militarii executa ordine, dar daca militarii nu pot face nimic din cauza de politicieni, atunci sa se stearga orice lege aplicabila acum si sa fie incadrati politicienii in armata sa vada cum e real deal. Probabil ca o sa modifice legi de siguranta nationala prin introducerea de noi exceptii ca sa aiba justificare legala sa stea degeaba.
   Din pacate perceptia mea este ca-l vad pe Dancu cu Ciolacu, in spatele unui Patriot, facand scurtcircuit pana la secventa de lansare. Desigur Dancu a declarat ca Patriot este cel mai bun sistem sol sol din lume asa ca ce importanta are?
   Astia sunt in stare sa zica ca capul tractor al platformei de rachete este vector de interceptare asa ca nu inteleg de ce va contrati pe aici.
   Posibilitatea este ca NATO sa fi interzis interceptarea dar din punct de vedere public armata este trasa in jos, in opinia mea chestiunea ar fi trebuit secretizata si nepublicata daca ordinele veneau pe partea aliantei, astfel incat eu exclud ca NATO a impus neangajarea,(data fiind expunerea media a eventului) lasand ciorba sa se incalzeasca la noi. Prostii de serviciu. Pe seful prostilor il vedem zilnic la teveu, se mareste iar salariul minim pe economie.
   Deci a mai dat niste drone jos omul din pix. Un fel de Iron man. Gen

   6
   • Daca imi explici logic fara polologhia politicianist electirala de mai sus. de ce sa dobori un obiect zburand in deriva, obiectul nu ameninta nimic nici vieti nici obiective si a cazut la scurt timp dupa ce a intrat in spatiul romanesc te premiez. Vad ca dunteti o groaza de trigger happy pe aici care vreti se traga orinde oricum ca asta reiese din mesajul tau. Pacat ca refuzati sa si rationati un pic ca nu doare. Trebuie sa va explice cineva ca nu disloci mijloace in pustie ca sa apere nimiic? Ca tunurile astea AA daca sunt la Grindu au o raza limitata si cel mai probabil drona era in afara razei? Vreti sa traga cu un Patriot dupa un obiect care nu reprezenta o amenintare iminenta din orice punct de vedere si care a cazut oricum? Sau doar trebuie sa va faceti numarul si sa va aratati critici doar de dragul criticii? Vad ca unii aduc exemple cu neveste violate de rusi. Intreb, a clintit drona asta firul de par cuiva in cap?

    3
   • @Mucea& restul inginerilor
    Văd că toți începeți cu „nu prea înțeleg”, „eu cred”, ” noi vrem”, etc…
    La chestiile astea nu merge cu impresii de genul ăsta, pentru că atunci când se întămplă ceva nasol, vin procurorii și încep să pună întrebări. Și atunci nu merge să răspunzi cu „așa a vrut Gigel, Dorel, Mucel, Barnel, pe net, că ei sunt platitori de taxe”.
    Până la proba contrarie, ministerul are o lege de funcționare, Legea 346/2006, vă pun și linkul aici, poate vă obosiți să o citiți:
    https://www.mapn.ro/legislatie/documente/N-Legea_346_2006_republicata.pdf
    De reținut art.3 alin.3, și art.4 alin.43, legate de speța actuală.
    Acum, avem legea 257/2001 care stabilește modul de acțiune împotriva aeronavelor care încalcă spațiul aerian. De studiat art.8, măsurile care se iau, art 9-15, modul de acțiune, și articolele 16 și 17, cele mai importante, care stabilesc competențele privind aprobările date.
    pentru cei care se plâng de avioane, că vin degeaba și prea târziu, vă pun un link despre Poliția Aeriană, poate așa înțelegeți cu ce se mănîncă și chestia asta.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Poliția_Aeriană_sub_comandă_NATO
    Citiți paragraful legat de Spațiul aerian Național, poate înțelegeți ceva de acolo.
    V-aș mai pune și atribuțiile Poliției de Frontieră și Legea uzului de armă, dar deja o să vă dea cu „bluescreen” la majoritatea, de la cele 3 linkuri.
    Sunt foarte curios câți vor citi, și câți vor și înțelege ce am vrut să spun aici.
    Părerea mea, hâc…

    7
    • Salut Sharky, pai si eu ce zic?
     ART. 8
       Împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României Ministerul Apărării Naţionale va lua succesiv următoarele măsuri:
       a) stabilirea de la sol a poziţiei aeronavei, a legăturii radio şi a identităţii acesteia;
       b) transmiterea de la sol a informaţiilor şi dispoziţiilor către pilotul sau echipajul aeronavei, în vederea utilizării autorizate a spaţiului aerian al României;
       c) interceptarea aeronavei care continuă să utilizeze neautorizat spaţiul aerian al României;
       d) executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare;
       e) executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare;
       f) executarea focului de nimicire de către mijloacele terestre de apărare aeriană.
     Unde-s exceptiile alea de care vorbiti voi?

     Nu inteleg de ce trebuie sa atacati personal oamenii care nu au aceeasi parere fundamentata(de data asta) cu a voastra facandu-i ingineri(o meserie nobila dealtfel), trigger happy, lipsiti de rationament si alte cele.

     In cazul dat, mai mult ca sigur exista hotarari CSAT, (la care legea 257 face trimitere la numirea persoanelor responsabile)daca asumam ca dupa doi ani de razboi, nu s-a dormit in post „ca” conducatorul suprem sau tot ca asta au fost in concediu.

     Contextul este foarte clar NU SUNT PRIMELE DRONE CAZUTE, s-a dormit anterior foarte bine daca Ucraina nu ne tragea de urechi, s-a lasat cu injuraturi la haholi ca ce impertinenti is astia ca trezesc Ministerul Adormirii Nationale din somn, iar legea obliga la ACTIUNE, nu la dormit.
     Daca ai o problema cu succesivul ala, iti spun ca om care are o parte importanta din meserie cu legile si interpretarea in contextul dat stiind ca in conceptia de aeronava intra si dronele(conform definitiei din 257), ca se stie clar ca poarta explozibil, atacurile rusilor la saturatie fiind aproape de zero ca nu mai au cu ce arunca deocamdata, se trece imediat la literele e si f -foc nimicire pe scurt.

     Nu e nimic din rationamentul asta trigger happy si nici nu vad ce fac procurorii daca CSAT nu a autorizat executarea focului cu mijloace terestre(alternativ cu avioanele). Daca asa e imi pare rau, DOMNUL F-16 sa faca bine sa-si utilizeze tunul de bord daca e prea scumpa o Sidewinder pentru iarba verde de acasa.

     Data viitoare, ca sa nu se inteleaga ca vorbim in contradictoriu, puneti si voi justiicarile alea puerile cu zona nelocuita si 4km de granita intr-un context legal, nu ca vi se pare voua ca ar fi pertinent ce sustineti.

     Era mai plauzibil sa spuneti ca legea 257/2001 ar trebui actualizata ceea ce se vede din avion ca nimicirea e facuta prioritar din avioane si mai putin terestru si ca in timpul ala scurt F-16 nu prea are cum tehnic sa prinda motocoasa zburatoare in 4km. Dar asta nu e treaba cetatenilor particulari, e treaba CSAT si a Paralamentului sa modifice o lege care nu tine pasul cu realitatile razboiului modern.
     Au trecut 2 ani se doarme foarte bine si asumand ca nu o sa ma faceti rusofil, pai nu-i mai bine sa facem gradinite din garnizoane si sa facem economie la my preciouss, decat sa ne facem treaba la care legea obliga?

     Vorba ceea Ghinion, F-16 ai legatura.
     Sigur Kuzmin va fi mustrat foarte puternic de Odobeasca iar taranul ala(speram ca nu va fi cazul) va fi de vina cand in campul in care culegea trestia, a interceptat o drona cu capul.
     Pe principiul
     A inceput de ieri sa cada
     Cate-o drona acum a stat.

     Stima

     9
     • @Mucea
      Se vede că ai experiență în interpretarea legilor.
      Din tot ce am spus eu, ai luat numai ce ți-a convenit, și s-a potrivit narativului tău, recte articolul 8 din legea 257, și timpul de intervenție al aviației.
      Pune și articolele 16 și 17, și comentează ce se spune acolo.
      Apropos, ce te face să crezi că legea aia trebuie modificată? Ce aspect nu acoperă, în situația actuală? Dezvoltă, te rog, dar argumentat.
      Și explică, te rog, și principiul separării puterilor în stat, ca să înțeleagă tot românul care e circuitul unei legi, până la aprobare, și ce presupune articolul 3, alin.3 din legea 346, tot așa, ca să înțeleagă toată lumea.
      Părerea mea, hâc…

      • @Sharky Zice de CSAT care se pare ca a fost amintit de mine mai sus, probabil ti-a scapat. Dupa cum ti-a scapat ca este interzis survolul spatiului aerian de aeronave NEautorizate si care printre altele cara si explozibil. Poate imi dai si vreo lege care permite survol cu explozibili in spatiul aerian al Ro.
       Sper ca ai sa te retii din argumentul ca CSAT are dreptul de aprobare,in conceptia si scopul legii asta inseamna obligativitate nu ca stabilesc ei ca e legal sa zboare o drona de lupta cum vrea prin Romania.

       De ce legea trebuie modificata ai facut referire la retardul legii cu parcurgerea succesiva a pasilor de la litera a pana la c, care in traducerea libera inseamna asa:
       Pilotul roman tre sa identifice tinta si sa vorbeasca cu o drona care e non umana sa-i ceara sa se indrepte probabil spre spatiul international. Vazand ca aia nu-i vorbeste, se apuca pilotul roman sa dea din aripioare in preajma ligheanului iranian, sa faca aia degajare, speram nu in avionul interceptor ca vajnicul vas al nostru care s-a suit pe mina. Constata ca asta il asculta deloc, intre timp pierde zeci de secunde daca nu minute, pana cand aia detoneaza in legea ei, undeva intr-o zona nelocuita ca asa am inteles de la voi ca se poate si deci e permis.
       Pardon nu e permis. Conform legii.
       De ce ar trebui modificata?
       Pentru ca ea e facuta sa alungi avioane cu echipaj uman, desi contine referire la drone indirect in definitie, procedura e aplicabila oamenilor nu navelor klingoniene, nici alora care stau in camera de control si vorbesc rusa ascunsi intr-un bunkar pe malu Caspicii. De aia avionul e interceptor si are drept de foc de nimicire, terestru se poate dar procedural mai greu. Ca exceptie. Ai doar 3 articole unde se precizeaza de foc terestru si cum se face mediat tot prin CSAT.
       Apoi ultimul argument legea a aparut in 2001. Suntem in 2024 ultima oara cand am verificat.
       Si nu in ultimul rand interpretarea unei legi trebuie facuta in sensul aplicarii ei nu in sensul neaplicarii ei, cum justificati voi. Bineinteles posibil sa ai dreptate, Csat a dormit neaproband nimic, asta e foarte grav. Dar am zis de astia mai sus. Dar nu disculpa neaplicarea legii si scopul ei.
       Despre cum se interpreteaza legea si acordurile gasesti acest principiu in dreptul roman. Si este scris negru pe alb in Codul Civil la art.9. Nu pun linkurile dar nu vad ce e de contrazis, e o lege care nu are nimic gri in ea, decat ca nu e actualizata si care acum, in 2024 este depasita ca proceduri, dar chiar si asa se putea aplica pana la capat.
       In incheiere totusi cred ca Dancu a avut dreptate, ar fi util sa ne apucam de invatat rusa cu astia pe granita.

       4
       • Greu cu ganditu’.Adica tu pui paragrafeke din lege si continui sa te intrebi de ce n-au doborat ai nostri mizeria aia de drona in deriva. In primul rand cazuse deja. Si a facut-o dupa ce a patruns foarte putin in spatiul aerian romanesc la sub 10 km in adancimea acestuia. Iar asta s-a intamplat inainte sa ajunga avioanele acolo, care avioane au fost alarmate dupa ce drona a trecut granita ca asa se face. Si totusi despici firul in patru cerand socoteala pentru ca a cazut drona nedoborata. A cazut, pricepi? N-a zburat inca 20 km pana la Galati, nici 60 km. pana la Babadag. Pur si simplu s-a prabusit la granita. Daca pica la 10 m de marginea satului intelegeam supararea. Altfel este doar prostie.

        1
       • @Mucea
        Îmi cer scuze pentru întârzierea răspunsului, deabia acum l-am văzut. Nu primesc notificări pentru toate commenturile, nu știu de ce.
        Pe scurt, că văd că e greu cu înțelesul, și se caută nod în papură pentru orice.
        Aprobarea pentru deschiderea focului și doborârea țintei se dă de către o persoană stabilită de CSAT.
        Din care CSAT fac parte un militar și unsprezece politicieni civili.
        Dacă onor CSAT-ul voia să se doboare dronele, se emitea un ordin, se deplasau vedetele blindate și monitoarele din flotila fluvială pe brațul Chilia, și se dădea jos tot ce trecea peste Dunăre.
        Ce ai văzut pe teren? O vedetă și patrule mixte.
        Ce s-a dorit de către CSAT, aia există pe teren.
        Restul sunt vorbe în vânt…
        Și gata, că mă enervez degeaba p-acilea.
        Părerea mea, hâc…

   • „De ce mai avem politie aeriana? Ca sa faca survol la vilele de protocol de la Neptun?”

    @Mucea
    Pe foarte scurt, aceste misiuni pot fi rezumate în 8 paşi:
    1. Detectarea. Spațiul aerian al statelor membre NATO este supravegheat 24 de ore pe zi şi orice zbor este monitorizat. O aeronavă devine “suspectă” dacă se apropie de spațiul aerian al unui stat membru fără transponder activ sau dacă nu intră în legătură cu controlorii de la sol sau dacă nu are depus un plan de zbor. În cazul în care una dintre aceste condiții este atinsă avem un zbor suspect.
    2. Decizia. Spațiul aerian al membrilor NATO din Europa se află în subordinea a două Combined Air Operations Centres (CAOC). Unul în Spania, care se ocupă de jumătatea sudică a continentului, deci şi de România, şi unul în Germania, cu jumătatea nordică în aria de responsabilitate. Comandantul CAOC este cel care decide dacă trebuie sau nu decolate avioanele militare aflate în alarmă.


    8. raport

    citeste finalul pct. 2 si vei gasi raspunsul

    1
 15. Sper ca motivatia pentru a nu trage in aceste drone este calcularea traiectoriei ce cade in afara zonelor locuite, si nu doar legea, cum se lasa de inteles.

  Zona prin care tot intra si pica zburatoare nu e mare deloc, 5 sau 6 sisteme Oerlikon acopera zona, teoretic vorbind.

  3
  • Eu nu inteleg cum fugi spre o drona cu Oerlikon la viteza ei minimala de 150km/h ? Cum intalnesti aceea in raza tunului de 3km?

   Imi aduci aminte de Aladin?

   1
  • „Sper ca motivatia pentru a nu trage in aceste drone este calcularea traiectoriei ce cade in afara zonelor locuite, si nu doar legea, cum se lasa de inteles.”
   Exact asta s-a intamplat.

   4
 16. Phhhh? Avem Iron Dome si F35.
  La nevoie bagam si un Apache. De la mare
  batem cu Otomelara si Bushmaster?

  4
 17. NATO eyes wide shut: – „we’re not dead, that is the main thing”. Well, Moscow has its red lines as well do not end at national borders. Strengthen the country’s defences!

  6
 18. https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/de-ce-nu-doboara-armata-dronele-rusesti-care-intra-pe-teritoriul-romaniei-cea-cazuta-langa-grindu-a-fost-detectata-de-radare.html

  „Înmulțirea incidentelor de acest tip a determinat Ministerul Apărării Naționale să anunțe că lucrează la modificarea legii apărării naționale. Se vor scrie articole speciale care vor permite militarilor să deschidă focul, fără să fie declarată stare de asediu. Practic, pe timp de pace, într-o situație precum cea de azi-noapte – drona putea fi doborâtă de cum a intrat în spaţiul aerian românesc, dacă era considerată o amenințare.”

  4
  • Daca se indrepta spre sat cred era doborata oricum.Poate ma insel dar cred ca exista temei legal si pentru doborarea unor tinte care sunt o amenintare clara pentru zonele locuite. Chestia cu legislatia este pentru a face mai accesibila pentru militari luarea unei decizii de genul asta.

   7
  • Asta e mereu ca-n stirile din RO despre orice autoritate publica: dupa ce se intampla un incident-accident (de orice fel, lista e lunga – ce-am vazut la stiri), apare si stirea ca ‘o sa …’. Pai de ce … mea nu ati facut asta dinainte, nu asta va e meseria sa aveti proceduri si legi pentru a adresa problema?

   Mai ales in domeniu militar dupa aproape 2 ani de razboi. Cum zicea si cineva, s-a dormit bine la minister, sa-i scuzam pe ucrainiei ca ne-au deranjat, daca consideram ca avem nevoie de legi ca sa aparam teritoriul aerian (indiferent daca suntem sau nu in stare de razboi).

   1
 19. În loc să rostogolești bășinilie lui Buzăianu mai bine mergi la videoclipul original publicat
  de Anton Gerashchenko. Măcar ucrainianul are bunul simț de a prezenta informația cît poate mod onest, pînă la urmă e un canal de propagandă. Vezi că omul dă și prețul pentru un carton de 12 ouă – 0,68 dolari. Cît era cel mai ieftin carton de ouă la noi ?

  2
 20. Io n-aș arunca în dreapta și în stânga epitete d’astea în preajma unor Sfinte Sărbători Propagandistice, Mrrrrrr. Vlah, conștient de potențialul șmecher al oului în arealul ortodox european, în apropierea Crăciunului asezonat cu salata boeuf, pe care, aproape oricine o are pe masă, around, la momentul Cr(ăciun) 0 (zero).

  P.S. https://www.newsweek.com/videos-show-massive-lines-eggs-russia-prices-skyrocket-1852279

 21. Videourile astea sunt si mai bune. Vad ca rusia redevine superputere mondiala, mai ceva ca URSS.

  3
 22. Poti spune ce vrei , suntem cu ak47 inca si cu acele casti model 1977 , si cuTaburi , asa ca scuteste-ma de marile tale ironi si fi realist suntem o tara de nimic care e in totala ineficienta care a tras de MIG 21 care inca era si aum folosit daca nu erau acele tragedi in care au murit niste nevinovati. Iti dai seama cine comenteaza mere , tata vezi realitatea si scuteste-ma de teoriile tale , nu avem armata ,nu avem economie, nu avem sanatate , nu avem perspective bune ptr viitor si tu imi spui ca injur , nu injur spun doar realitatea direct. Ce te tot legi de mine ? Esti smecher sigur , mare in bascula da Romania noastra e sufocata de coruptie si de ineficienta. As fi curios sa te intreb cand iti moare cineva in spital din cauza unor asa zisi doctori , cand justitia iti ia casa parinteasca cu smecheri , cand te lovesti de coruptia local de la primarie cam cum te simti , desi tu cetateanul corect iti vezi de treaba . Scuteste-ma de impresiile tale ROMANIA e dezastru si nu se va schimba nimic. Giugiuleste-mi barzoiul ca mereu te ie de persoana mea , si nu vezi ca suntem in prapastie.

 23. Ca tot e ghiveci de idei pe subiect.
  Da bine pt masa populatiei ca armata sa doboare macar o drona indiferent daca are sens din punct de vedere militar sa o faca .
  Fireste, nu cu o racheta caci ar sari ca arsi toti ca se iroseste frumusete de racheta pe o drona de cateva mii de euro. Dar pozitii amenintate de rusi nu sunt multe.
  Cateva tunuri pe partea noastra a Dunarii fata de porturile ucrainiene atacate aproape zilnic, ar putea sa deschida focul asupra a tot ce intra in raza lor de actiune odata ce traverseaza granita. Macar una, asa de moral sa vada tot omul ca nu e sat fara caini.
  Pana atunci vor fi multi care vor vedea ce se intampla acum ca pe o dovada de neputinta sau mai rau, ca pe una de nepasare.

  1
 24. ce ma ingrijoreaza e semnalul de slabiciune pe care il dam, nereusind sa interceptam dronele astea, ca nu e lege, ba ca nu stiu ce – nu suntem in stare sa luam masuri sa ne aparam teritoriul

  iar slabiciunea, vorba lui John McCain, e o provocare pentru Putin – daca umbli cu fusta scurta pe langa rusnaci astia o iau ca pe o invitatie la viol.

  5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *