OTAN vs. KAAÖ?

Loc de dat cu teorii conspirationiste.

Ce mama lu’ proces verbal se intampla in Libia?

78 de comentarii:

 1. O hartà ca sà situàm putin problema. Atentie, chiar dacà verdele ANL-ului lui Haftar este majoritar, asta nu înseamnà cà majoritatea populatiei ar fi si ea în zona aceea, fiindcà este mai mult desert.

  8
  • Și să nu uităm încă câteva chestii:

   – Armata lui Haftar pân acu o lună era în Tripoli și doar datorită Turciei harta de mai sus arată cum arată. Btw, petrecerea continuă, turcii nu-și opresc ofensenva și împreună cu forțele guvernamentale au planuri mari.
   – de ce Franța, de ce Turcia – simplu – petrol. Francezii împreună cu rușii îl susțineau pe Haftar în schibul a ceva aur negru, daaar… ghinion, A venit sultanul și i-a liniștit pe toți, semnând din mers un acord cu actualul guvern de la Tripoli cum că el va avea grijă de explorarea și extragerea petrolului.

   Acum francezii își rod coatele pentru că au fost dublu țepuiți de libieni, mai înâit de al-Gaddafi acu ceva vreme, iar acum de Sarraj.

   – cel mai amuzat, Macaron și Putin apelează la Egipt ca să intră și el în război de partea lui Haftar, iar turcii le-au zis ca daca nu se linistesc, Al-Jufra pica pan la finalul lunii.

   Cumpărati popcorn băieți. Suntem martori la evenimente mari. O țară NATO îi dă peste cap unui dușman NATO care s-a aliat cu altă țară NATO.

   P.S. aștept și niște basme despre articolul 5 care va fi activat în caz de o invazie a ”omuleților verzi” de ”origine necunoscută” în țările baltice, pentru că na, Libia nu e NATO

   5
   • Oh, chiar va rog!
    Incercati sa testati Art.5, pajalusta!

    17
   • Esti mult in urma cu info, Egiptu e implicat de 3 ani

    6
    • @Vlad

     Egiptul a intervenit militar oficial în Libia? Când?

     • Consilieri aka FOS si le-au dat si Mig-21. De 3 ani. Plus Emiratele cu Pansir si drone. E primu razboi intre drone
      Dupa aia au aparut rusii cu rachete AT si JTAC

      3
      • Cred ca treaba cu Bayraktar-ele este un pic supraevaluata cred si din motive ce tin de publicitate pentru firma care le produce. Fara sa le neg rolul cred ca turcii au intors situatia cu efectivele maricele de militii turcofile duse acolo. Citisem undeva ca au transferat in Libia cam 11.000 de luptatori. Efectivele par mari daca tinem cont de capacitatile limitate pe care le au turcii de proiectie a fortei la o distanta totusi mare de coastele Turciei. La fel de adevarat este ca nici nu au un adversar cu o flota care sa puna probleme.

       2
       • 11000 la hectar de nisip?
        Ce-i asta bre, Rascoala Turceasca de la 1907?

        2
        • ?
         Asta era numarul dat de publicatia pe care am citit-o. Nu stiu poate asta este efectivul militienilor mutati din Siria sau include tot personalul militar turc care participa la operatiuni inclusiv podul maritim cu tehnica pentru factiunea favorita.

         1
       • Nu cred ca-i tine logistica. Munitie de AKM gasesc, dar tehnica mai sofisticata e mai greu de intretinut. Egiptul are avantaj ca poate trimite non-stop

 2. Deci io nu stiu de ce lumea e asa sarita la PSR… crek COVID-ul ne-a dat prea mult timp liber.
  Deci:
  1) Franta foarte independenta de NATO. Ceea ce o face sa fie „bad boy-ul” necesar cand e nevoie (cu acordul tacit al celorlalti). Turcia nu e mai breaza, din contra: intai Grecia, acum Franta (si din ce tin minte, Italienii nu sunt nici ei thrilled de actiunile Turciei; basca Israel).
  2) Articolul V nu poate fi invocat.
  Ca sa citez din Godzilla:
  https://www.youtube.com/watch?v=XKdJ6DnPhzk
  Noi exportam securitate la toti, deci e win pt noi oricum 🙂

  2
 3. Nu cred sa fie Franta ,merg pe Egipt ,mi se pare mai logic decat un atac direct al francezilor,riscurile sunt enorme ,iar MAcron nu cred ca e chiar nebun sa faca un astfel de gest.
  https://thearabweekly.com/rafale-attacks-turkish-targets-al-watiya-airbase-egyptian-or-french

  4
 4. Atât Franța cât și Turcia au interese economice în Libia. Se zice ca Turcia ar fi investit circa 26 miliarde de euro în Libia, în diferite proiecte economice asa ca este interesata sa își protejeze investiția.
  Franța este o mare curva. A acționat militar împotriva dictatorului Gadhafi, din motive meschine, de ordin economic. Italia, la fel. Și rău au făcut. Era mult mai bine ca Gadhafi sa fi rămas la putere decât sa avem actuala Libie, destabilizata, zona de conflict militar și punct de plecare al imigranților africani din zona Sahel, spre Europa de Vest.
  Acum, Franța și Turcia, ambele tari membre NATO, se afla din nou, în tabere diferite (Franța sprijină Grecia și Cipru). Franța, Egipt, Rusia, EAU îl sprijină pe mareșalul Haftar, iar Turcia este cu regimul de la Tripoli. Se poate ajunge la un compromis rezonabil pt ambele părți?

  15
 5. E haos total acolo. Sunt multi romani atat in industria petroliera cat si la protectie

  6
 6. Nu ar fi prima datà când Franta ar fi fàcut o operatie « neagrà » la nasul fortelor NATO.
  În plin ràzboi bosniac, în iulie 1995, când sârbii începuserà sà facà misto de francezi, a avut loc o operatie interesantà.

  Sub pretext de zbor de recunoastere al unui Mirage IVP, a mai zburat alàturi un Mirage 2000D, cu o confuzie de spot radar si sub un singur identificant IFF, acesta din urmà purtând o bombà Matra BGL-1000 Arcole de 1t cu desemnare laser. Ambele avioane au decolat de la baza francezà Mont-de-Marsan. Ajunsi deasupra Sarajevo-ului, avioanele s-au despàrtit, Mirage-ul 2000D a picat spre Pale si a liberat bomba care a lovit rezidenta unui colaborator apropiat al lui Karadgic.
  Misiunea a fost ordonatà direct de presedintele Frantei, Jacques Chirac si executatà de patru ofiteri superiori. Nu a fost niciodatà recunoscutà de Franta.
  Dupà aceea, sârbii s-au mai calmat.

  https://www.liberation.fr/planete/1995/07/24/un-mirage-a-t-il-lache-une-bombe-sur-paleles-francais-auraient-tire-sur-la-residence-d-un-proche-de-_139385

  1
 7. Cet despre ancheta declansatà de NATO în urma incidentului naval franco-turc :

  NATO ordered an investigation, but its contents are classified and NATO has not commented on its outcome. Two European diplomats told Reuters that France sent a letter to NATO Secretary-General Jens Stoltenberg in early July saying the report did not „correctly establish the facts.”

  The U.S. Pentagon declined to comment on the incident.

  For France, the incident highlights what many NATO allies see as President Tayyip Erdogan’s tendency to act against the Western alliance’s interests and values.

  After a series of disagreements, from Turkey’s purchase of weapons from Russia to gas drilling operations near Cyprus, France concluded that suspicions of Turkish arms smuggling to Libya were too serious to ignore, four NATO diplomats and officials told Reuters.

  France has suspended its participation in NATO’s Mediterranean mission, Sea Guardian, instead offering its assets to a European Union mission that is upholding the U.N. arms embargo but does not involve Turkish ships, diplomats said.

  „What do you do when you have a NATO surveillance mission … and one of those in the alliance is the one doing the trafficking, while saying it is implementing the (U.N.)embargo?” said an official from France’s armed forces ministry, requesting anonymity because of the sensitivity of the matter.

  https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN2481K5?__twitter_impression=true

 8. Daca au fost francezii e semn foarte rau pt Erdogan.

  6
  • Chiar vreau să văd asta. Toți visează semne rele pentru Erdogan, în realitatea Turcia își mărește influența în zonă pe zi ce trece.

   Repet, nu sunt fanul lui Erdogan, dar atât timp cât Franța devine aliat al rușilor, am toate motivele să-i susțin pe turci în ciomăgirea ăstora doi ”îndrăgostiți”

   7
  • Legiunea a iluminat laser bombele rusesti cu cap de ghidare francez in timp ce USA se uita incruntat spre Iran si isi zambea pe sub mustata facandu-i cu ochiul lui Itic sa se uite in alta parte.
   Grecii nu au vazut nimic ca doar si-au luat-o turcii vecini si prieteni bun de scandal…italienii si cipriotii erau la un gratar si nimeni nu a monitorizat vreo comunicatie iar verii brithish-i din Malta erau ocupati cu vizitarea barurilor care acasa erau cam inchise.
   Alti suspecti nu vad prin zona ca asta nu este operatiune de care sa se ocupe UAE-ul sau Egiptul deoarece pare prea bine planificata.
   MIG 29 ale Wagner nu prea au cum sa lanseze chestii de precizie deoarece sunt MIG 29A/B 9.12 (din Belarus)
   Deci Raflae sau Su 35S sau Rafale egiptene zburate de piloti galici.

   8
 9. Dacă cineva din bazinul mediteranean poate să le dea perversa turcilor, fara să ceara voie cuiva, aia e Franța…..
  Mie îmi par suficient de orgoliosi să nu se lase calcati pe bombeu….
  Dacă aduni țările pe care le deranjează actiunile turcilor, Turcia iese mult pe minus…..

  16
 10. Dacă se întâmpla în Siria, erau clar evreii… Când apucă iranienii să strecoare ceva prin zonă, pac! și-o iau peste ceafă!
  În Libia, bombe cu fosfor, pare maskirowka!
  Rușii au mai dat cu fosfor și în Ucraina.
  Ce i-ar împiedica să o facă din nou?
  Nu că n-ar putea cumpăra egiptenii dînaștea și să le pună pe Mirage(sau emiratii).
  Ce urmează?! S400 vs Rafale? Francejii au și toporiști, nu era nevoie să ducă aviație in Libia.
  Se încălzește zona mediteraneană! Nu m-aș grăbi să iau belete de conjed în Tunisia!

  3
 11. mda,păruială în dormitorul fetelor??nu cred ca va afecta structural alianța.
  la momentul cuvenit se vor impartii niste „sfaturi” părintești prin culise dacă plozii îśi tot fac de cap
  trist este că jocul si negocierea politica de nivel inalt in libia si siria a fost abandonata in favoarea unor wannabe regionali care isi flexeaza muschii militar pe acolo.unde e jocul politic de altă data….

  2
 12. GNA, e recunoscut de ONU. Ca atare, mi se pare un pic ciudată asocierea Franței, Egiptului, UAE, și rusiei cu Haftar. Miza e petrolul, iar haftar, probabil că le-a promis tuturor o felie de tort. Acum, Franța avea grijă de rezoluțiile ONU, dar de când au apărut pe la Elysee, președinții desene animate, parcă nici ONU nu mai este ceea ce era. Responsabilitatea situației actuale din Libia, trebuie împărțită frățește de obama, franța și indecizia ue. Turcii s-au cam băgat într-un joc care se va dovedi că îi depășește. Deja Egiptul a anunțat că va interveni militar în Libia, iar Egiptul are graniță cu ei. Turcii nu.

  4
  • @Florin A

   Din punct de vedere tehnologic doar Franța se poate pune cu Turcia, restu îs cu muci la nas și scutecul maro. Care e puterea reala a Franței în politica externă, deja cunoaștem după povestea cu Mistralurile pentru Rusia – exact cât îi lasă Casa Albă.

   Dar cum ziceam mai sus, petrecerea abia începe – să stăm și să ne uităm.

   4
   • Faza cu Mistralurile era „prea ca la țară”, cred că nu doar USA s-a uitat urât la ei…..

    In rest, sunt capabili să nu intrebe pe nimeni nimic când îi apucă „nervii”…..

    Zic și io….

    4
   • Sigur ca vodcarii nu aveau tehnologie si nici evreii nu au tehnologie sa le-o dea in cap la turci, cum sa nu….

    3
  • Capătu satului

   Haftar o fi promis multe lucruri la multe persoane
   Si Gna o fi promis si ei cate ceva

   Pt cine a uitat italienii, francezii, nemtii si multi altii luau de la ghadafi petrol la jumatate din pretu de bursa in timp ce la noi aceiasi italieni, nemti, etc. strigau ca trebuie crescut pretu gazului si al petrolului ca altfel le intra firmele in gaura

   Eliminarea de la conducere sau permisiunea eliminarii lui mubarak, ghadafi, etc, data de faimoasele servicii vestice de 2 lei, a fost o eroare grava
   Cine circula azi pe strada in Egipt sau Libia poate sa isi dea seama daca a fost o eroare sau un mare succes
   Urmarrile armelor de disttugere in masa ale lui saddam din Irak inca nu s-au stins si se vad pe strazile din Irak

   Populatia musulmana din Evropa occidentala creste in fiecare zi
   O radicalizare in masa este posibila la orice criza
   O astfel de criza este actuala pandemie si efectele acesteia
   Combinata cu discursu obosit al lui erdogan in favoarea dictaturii si al constructiilor de moschei prin Evropa

   Urmarile politicii corecte vor aparea in curand

   9
 13. In estul Mediteranei arde ditamai focul sub ditamai cazanul cu smoala. Franta este aliata istorica a Ciprului si a Greciei, Israelul are mari interese in Cipru, Grecia sta cu bata in mana gata sa-i pocneasca pe turci, rusii joaca la doua capete niciunul favorabil Ankarei…
  Indiferent cine a atacat baza turca din Siria, jocul escaladeaza, Turcia este singura in plina criza economica globala si inconjurata de neprieteni.

  Macron este in cadere libera si poate gandeste ca mandria francezilor ii poate aduce un nou mandat daca le arata ce mare putere este tara lor, iar in Mediterana francezii chiar au cu ce sa-si arate coltii…

  In linii mari, Erdogan a reusit in foarte scurt timp sa creeze o coalitie anti-turca ad-hoc in Mediterana ce n-a mai fost de pe vremea Imperiului Otoman. Toti inamici, nici-un prieten, majoritatea superiori sau macar egali dpdv militar Ankarei.

  18
  • Erdogan are nevoie de conflicte, de dusmani. Asa poate guverna de acum încolo. Si victoriile si înfrîngerile îl vor intarii pe plan intern și îi va da posibilitatea de a scapa de inamicii politici. Urmează modelul Putin.
   Pe plan extern , pare o strategie proasta sa iti faci numai dusmani și să ai doar doi aliați, care in principiu iti sunt dusmani naturali, Rusia și Iran. Dar cred ca mizează pe un balet si negociere și pe faptul că lumea nu prea are chef sa se ia serios de Turcia, atata timp cat nu depășește un prag… care ar fi acesta.
   Destabilizarea regională este pe placul lui Erdogan, daca ar fi pace si liniste, el nu ar mai avea legitimitatea in fata poporului (nu imi ziceți de alegeri 🙂 ).
   Franța, daca a executat raidul acesta, Chapeau! Ar arata ca mai au c…e. Ar arata ca au cu ce. Tara care a fabricat/fabrica Mirage III, V, 2000 și Rafale încă au capacitatea tactica de a executa operațiuni militare aeriene.
   Nato cred ca trebuie regandit și recalibrat pe noile amenintari, China o amenințare totala și Rusia, Iran, Coreea de Nord și Pakistan (da, Pakistan se duce spre China) amenintari punctuale.

   6
  • Pana si rusii, americanii si germanii sunt de aceeasi parte a baricadei acolo. Nu cred ca s-a mai intamplat

   2
  • .cel mai probabil emirii au traznit acolo. Si astia-s in barca cu Haftar da se pare ca nu-i baga nimeni in seama

  • In toata harababura asta din Libya americanii si UK cu cine sunt de fapt? Cu nenea Fayez Al Sarraj sprijinit de ONU sau cu nenea Khalifa Haftar sprijinit de ciudata coalitie?
   Logic ar fi sa fie cu nea Al Sarraj dar nu trebuie sa-i supere pe EAU si sauditi care sunt cu nea Haftar.
   Asteapta anglofonii sa vada cine va castiga meciul ca apoi sa ceara si ei parte din uleiu negru libyan?
   Totusi la francezi nu le-ar mai trebui inca un portavion avand in vedere tote conflictele hors mers in care sunt implicati?

   • In Mediterana? Aici sunt ca si acasa si si-au lasat loc de „buna ziua” in majoritatea fostelor colonii din Africa de Nord asa ca si fara portavion daca te uiti pe harta in Libya pot bubui orice si sa nu uitam fregatele Frantei si dotarea cu rachete de croaziera.

 14. Ce mai periculos e ca stilul rusesc de a da la gioale si de a nu recunoaste pare sa se extinda. Avioane si drone fara insemne, soldati fara uniforme, morti rusi, turci, egipteni.

  Se creeaza niste precedente foarte periculoase, daca poti da si sa fugi fara sa te temi de consecinte. Aceste atacuri sunt acte de razboi neasumate de statele care le executa.
  Aici se simte foarte bine lipsa de leadership a singurului stat care poate sa faca asa ceva, USA. Din pacate de 12 ani USA nu mai are un lider care sa-si merite numele

  18
  • Nu zau ? Fugi si vorbeste cu Quasem. PS. Nu USA este datoare catre UE ci invers, a da, Killary + Olaba (no belistul pis) si euroidiotii au facut zob respectiva zona.

   3
 15. Faza tare e ca,în Libia, Iran este de partea Turciei. În Siria e împotriva:)) foarte ciudat ce se întâmplă în zona aia. Oricum nu ii vad bine pe turci nici măcar împotriva Egiptului. Ce sa facă astia cu Franța și Rusia? Oricare din astea doua le poate pune capac fara ca măcar sa își ducă trupe acolo

  2
 16. Si cand te gandesti ca Erdogan anunta in doua saptamani, prin vocea ‘justitiei’ turce revenirea Basilici Sfanta Sofia, actualmente muzeu, la Islam, prin retransformarea in Moschee, mai ca iti vine sa ii urezi succes lui Putin cu planul sau reesapat de ‘Noua Roma’.

  Iarasi or sa arunce cu var peste chipurile sfintilor scosi la lumina in 1935. Si tarile crestine dorm in sandale, mai ales cele ortodoxe!

  @ Nu stiu pe unde mai da cu sapa trompeta aia de @Yilmaz de tot il pupa la ‘papuc’ pe Erdogan, ca acum cativa ani lauda decizia de a transforma Hogia Sofia in muzeu. Acum tace sau o da cotita ca la stambul!?

  8
  • *editat
   Pune un link in care reiese ca eu am laudat decizia respectiva.

   1
   • Vorbeste frumos si neaga daca e de negat sau confirmati punctul de vedere. In rest Erdogan, nu stiu daca il sustii sau nu in ceea ce face, a inceput provocarile de mult vizavi de Hagia Sophia. Ar fi o decizie foarte proasta si trista. In afara de publicul tinta al lui intern si poate si extern, Erdogan fiind un mare protector al fratiei musulmane, nu v-a aduce nimic bun pt turci.

    4
    • Mai Ioane, tu gandesti ce vorbesti? Aya Sofya, este o problema interna a Turciei. Nu va convine, luati pusca si mergeti peste turci. Sa vedem, cati latrai de pe aici au curajul sa o faca.

     3
     • Nu ne ispiti bre turcule bre :))
      ca o sa dam cailor ovaz la Stambul bre si or sa jeleasca cadanele aman aman.

      Ai grija ce doresti ca s-ar putea sa se indeplineasca.

      2
   • Bai, *editat….sa te duci sa o iei de la stapanul tau! Mars in Anatolia *editat!!!

 17. Turcia a desemnat baza aeriană Al-Jufra din Libia, controlată de forţele militare loiale ale feldmareșalul Khalifa Haftar şi de mercenari ai companiei militare privare ruse (PMC) Wagner Group, drept o nouă țintă militară, a precizat, săptămâna trecută, administraţia prezidenţială a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

  1
 18. Greselile in zona sunt ale democratilor condusi de Obama. Doar 8 ani si au rasturnat lumea cu o politica dezastroasa, care se vede cel mai bine in nordul Africii, orientul mijlociu, Ucraina, Georgia, imigratia necontrolata, dominatia totala a stangii etc.

  Turcia daca a investit mult in Libia e normal sa-si apere interesele doar ca nu se limiteaza la atat, incepe sa incheie si tratate in privinta apelor teritoriale taind Mediterana in doua in deplin dispret fata de legea internationala si fata de vecinii sai. La fel de golaneste se poarta si cu grecii carora le cere sa-si imparta gazul din teritoriul pe care nu au putut sa-l invadeze.

  In Siria la fel doar ca acolo nu e chiar cum au vrut ei ba pe alocuri au mai si luat-o. Salvati de occident in sec 19, salvati de rusi/britanici in 1919-23, salvati de NATO in 1949 au avut mare noroc de-a lungul istoriei. Tot occidentul ii tine in viata si acum pentru ca are nevoie de un buffer in zona stramtorilor altfel de mult ii calareau rusii. Americanii si mai si, gandesc planetar si au nevoie de turci pe acelasi principiu mai ales ca in zona se ridica Iranul.

  La adapostul occidentului se bucura si de tehnologia acestuia, relocari de fabrici si industrii de care a profitat din plin altfel acum 30 de ani erau inapoiati. Se ridica din nou acum cu aceeasi violenta si lipsa de scrupule ca in trecut. Sunt de acord ca doar Franta ii poate da peste maini sultanului restul dar o face punctual fara a schimba strategia occidentului vizavi de situatia globala/stramtori rusi iran etc.

  Inclusiv Erdogan e constient de asta si isi permite sa se ratoiasca la aliati cum vrea el dar n-are curaj sa iasa din NATO. Eu cred ca in Libia va pierde dar comportamentul golanesc va continua alimentat de ascensiunea ei. Doar ca va fi mai greu azi in zona exista si Israelul, Iranul, Egiptul iar unii occidentali nu le permit totul. N-au curaj sa iasa din NATO dar asteapta momentul razbunarii.

  3
 19. As putea sa pun pariu ca va urma cat de curand si una-doua nave de razboi ale cuiva date la fund. noaptea ca hotii

  2
 20. Intre timp un anunt important pe surse:

  Turkish court rule supporting returning Hagia Sophia museum again Mosques .
  (The verdict has not yet been published in writing. Officially, Ankara correspondent of Sabah newspaper has claimed this in the news received from the court sources)

  Daca faza cu iluminarea tintei de navele turcesti este adevarata,atunci Turcia lui Erdogan si-a cautat-o destul de rau.NU poti face asta impotriva Frantei,tara nucleara.
  Dar de ce nu au vrut turcii sa le fie cautat cargoul cu arme?Daca aveau doar pusti,pistoale si ceva masini blindate nu era o mare problema.
  Posibil ca ei sa fi transportat si un complex anti-aerian(sper ca nu s400) ci doar vreun Hisar,si cine adusese recent ceva avioane de vanatoare si bombardament?Exact,aia… Koalytsia. 🙂
  Asa ca la ei estem acum ciocu mic si „nu stim nimic,nu s-a intamplat nimic,nu am fost noi”.

  1
 21. Ce observ eu în comentarii când vine vorba de turci o confuzie extrem de groasă între interesele României, interesele Europei și interesele NATO.

  ex. Apropierea Turciei și Ucrainei e în interesele NATO pentru că contribuie la întărirea forțelor armate ucarinești, respectiv creează un impediment în extinderea Rusiei, dar nu prea văd această apropiere să fie în interesele Europei care vor să facă bani cu rușii și nu prea îi interesează ce fac acolo niște pârliți de ucraineni, români din RM sau alți nenorociți.

  La fel apropierea Ucrainei și Turciei lovește și în interesele României în bazinul Mării Negre, care și așa îs destul de triste.

  Așa că atunci când afirmați că turcii iar au făcut-o nasoală, precizați și din punctul cui de vedere.

  3
  • Interesul existential al Romaniei ar fi sa nu-i mai migreze cetatenii. Eu unul nu stiu daca un Occident european instabil ar fi bun (pt ca cine naiba ar sta intr-o Franta sau Germanie macelarita de razboaie sectare intre MENA si bastinasi? Poate asa conving romanii sa se intoarca acasa si sa puna osul la reforme) sau rau (pt ca suntem legati de ei economic).
   Pe europeni foloseste-i. De datorat, nu le datorezi mare lucru.
   Strategic:
   -o Rusie fragmentata. Alternativ:
   -o Ucraina demilitarizata, izolata de niste granite impermeabile, care sa fie buffer intre noi si Ivan.
   -o Moldova cat mai apropiata posibil. Pe termen lung.
   Separat:
   -o Turcie cat mai slaba intr-o situatie similara. Un buffer, si nimic mai mult. Ca sa nu ne ameninte interesele la M. N. si nici sa nu mai viseze grand vreodata.
   Global:
   -un Orient Mijlociu lipsit de importanta si potenta petroliera. Un no-man’s land in care turnatul armelor si banilor sa nu se merite, si al carui piete si populatii sunt izolate de restul lumii pana cand invata sa manance cu lingurita.
   -o China la locul ei.

   9
 22. Nu inteleg de ce nave Nato franceze controlau convoi turcesc tot partener Nato !
  Pai daca suntem egali intr-o alianta , ma cati tu la oua!
  Pai daca vroiau turci sa contreze o nava franceza, americana ,englezesca aia ai lasau !
  Pai sa vedeti bairam cand o vrea o nava franceza sa treaca dardanele sau bosforu !
  Dracu stie ce era pe cargou ala , daca al vezi insotit militar si mai e si partener al tau de alianta al ajuti sa ajunga la destinatie , nu sal bagi la fund !
  Sincer miroase urat, multe orgoli ,iar societatea militara si civila numai au nimic de spus in fata orgoliilor polticienilor care se cred dumnezei !
  Cat de curand cineva va clipi si va apasa pe tragaci , va avea mana mai rapida!
  Noi amarati vom plati cu sange si bani distractia lor !
  Razboiu rece a inceput !

  3
  • Nu întelegi fiindcà vàd cà nu nu stii cà nava avea pavilion tanzanian, cà a plecat dintr-un port turcesc cu destinatia oficialà Tunisia dar a ajuns la Misrata (Libia) si cà fregata francezà Colbert era în misiunea NATO Sea Guardian de control al ambarcatiunilor suspecte iar fregatele turcesti au intervenit sà împiedice controlul.

   La Misrata au fost debarcate tancuri M-60, rachete AA Hawk si mercenari djihadisti din Siria.

   20
 23. avand in vedere ca si in libia au fost bombardamente de tip groznii si alep ,nediscriminatoare ,nu cred ca pt incidentul de pe mare Franta ar fi raspuns asa disproportionat ,probabil atacatorii au fost unii care erau incurcati de instalatiile alea si nu cred ca erau francezii

  4
 24. În sfârsit cineva se trezeste sà revendice atacul.
  Cicà ar fi fost un MiG-29 al ANL care a decolat de la baza Al-Joufra, acompaniat de o dronà „pentru o mai mare precizie a bombardamentului”.

  Turcia ar fi adus acum un sistem AA S-125 de fabricatie ucrainianà.

  Scenariul acesta îi aranjeazà pe multi

  https://www.rfi.fr/fr/afrique/20200708-libye-anl-bombarde-base-stratégique-mains-gna-turcs

  4
  • In plus, turcii nu prea sunt deloc iubiti in N Africii… declaratiile alea triumfatoare turcesti ar putea sa starneasca roiul de viespi.

   4
  • E greu de spus cine a fost, dupa sunet pare bimotor. N-as exclude Rafale sau chiar F-15 al IAF. Oricum cine a facut-o nu e amator
   De obicei la de-astea un stat nu isi asuma pt ca ONU

 25. Vasile Băcăuanul

  Pentru Ylmaz: Pre mulți dintre ai noștri au murit din cauza răutății, nesimțirii și jefuirilor celor din neamul tău. Ați ars sute de biserici, ați jefuit odoare sfinte, n-ați avut niciodată cinste și onoare. Sunteți un popor crescut pe jecmănirea altora. Un lucru nu ați ințeles: cu cât de mult rău faci, cu atât mai mult rău vei primi. Vom vedea ce aduce viitorul, eu unu știu că nimeni nu moare de dragul vostru!

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *