Paradă Militară Naţională la Bucureşti şi ceremonie militară la Alba Iulia, de Ziua Naţională a României – 1 Decembrie

 

Aproximativ 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice vor participa miercuri, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti. De asemenea, în funcție de condițiile meteorologice, vor evolua și aproximativ 30 de aeronave.

Totodată, în zona Arcului de Triumf va fi amplasată o expoziție de tehnică militară care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 14.00.

Tot în Bucureşti va avea loc, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, iar de la ora 19.00, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 15.00, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte aproximativ 550 de militari și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, cu mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.

Ceremoniile militare din cele două orașe vor putea fi urmărite și online, accesând pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale (https://www.facebook.com/mapn.ro/).

***

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, în garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de defilări cu personal și tehnică, precum și de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori. De asemenea, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii, precum și cei aflați în misiune în Polonia, desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

În zilele de miercuri, 1 decembrie, și joi, 2 decembrie, Ministerul Apărării Naționale organizează un maraton de vaccinare, acțiune menită să sprijine efortul național privind combaterea COVID-19. Maratonul se va desfășura în centrele de vaccinare din cadrul a șase spitale militare din țară, care sunt și centre regionale de depozitare a vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2.

* * *

În atenția reprezentanților mass-media

• Jurnaliştii acreditați la ceremonie vor avea acces doar pietonal, miercuri, 1 Decembrie, prin Bulevardul Constantin Prezan (Piaţa Charles de Gaulle), între orele 07.30 și 10.00.

• Accesul se va face pe baza acreditării, fiind necesară prezentarea următoarelor documente: actul de identitate, legitimația de presă și certificatul digital al UE privind COVID-19, conform prevederilor legale în vigoare (Articolul 14^1, Anexa 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.183/2021).

• Menționăm că pentru acest eveniment Televiziunea Română va asigura, în calitate de „official broadcaster”, semnal de televiziune tuturor posturilor interesate, în mod gratuit, cu condiția menționării, pe parcursul întregii transmisiuni, într-un loc vizibil, a textului „Preluare TVR”. Persoană de contact pentru detalii tehnice: Laura Neagu, telefon 0723.200.878 și 0747.069.955, adresă de e-mail: laura.neagu@tvr.ro.

• Parametrii transmisie TVR:
EUTELSAT 16A 16 deg East TXP F4
DOWNLINK FR.: 12643 MHZ, POL V
DVB-S2, 8PSK, SR 27.500 Ms/s, FEC 2/3
Pilot ON, Roll Off 0.20
Service: SRTV Feed, HD 1080i 50Hz
MPEG4, 4:2:0
BISS-1 encryption WORD: 45983676B82A
AUDIO1= IS
AUDIO2 = IS
MCR TVR: 0723.600.214

• Transmisiile în direct vor putea fi realizate doar cu mijloace portabile.

• Pentru buna desfăşurare a ceremoniei oficiale organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra restricțiilor rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcului de Triumf.

 

MApN- Biroul presă

63 de comentarii:

 1. Salut. Careva noutati la defilare sau aceleasi.

  1
  • Himars si PAC3MSE din ce am vazut la repetitii.

   7
   • @ Eroul Bula

    Cu o floare nu se face primavara.

    Adevarat!
    O baterie Himars si un batalion(36 buc), PiranaV(fara turele/dezarmate), sunt perfecte ptr Defilare. Dar atat.

    Si muzeul aerian este frumos.

    Sper ca liderii alesi de noi, sa afiseze deasemenea pe un ecran mare, cat de bine pregatit este echipajul schelet de pe submarinul Delfinul.
    Multi romani vor fi mandrii.
    In special cei cu pensii speciale
    Ca sa nu mai mentionez ambasada Rusiei din Bucuresti. Vor bea sampanie. Din nou
    Asa cum o fac din 1947.
    Eu nu am inteles niciodata dorinta asta penibila de a fi atat de dornic de a iti defila in fata lumii , slabiciunea, incompetenta si decizia asta colectiva , de a te auto condamna la o stare de perpetua Irelevanta.

    33
    • Nimeni iti urmaresc de ceva timp comentariile;In spatele unui limbaj voit poticnit si a unei ipotetice dorinte de bine pt armata romana de fapt nu ratezi nici un prilej de a denigra si destabiliza
     face parte din arta manipularii,esti mai bun decat trollii clasici care ,decerebrati de felul lor,nu stiu decat limabjul agresiv si violent.
     Tu reusesti sa te faci ascultat mai mult decat ei ceea ce te face mult mai periculos.
     Bravo,felicitari tu chiar iti meriti banii

 2. Scurt si la obiect. Ce prezentam nou ( adica tehnica noua militara) la aceasta parada?

  1
 3. Odata pe an, de obicei pe 1 Decembrie , liderii Romaniei, insista in a le dovedi rusilor si aliatilor lor din Romania , cat de dezarmata,cat de slab pregatita si cat de nesemnificativa este Romania atat in NATO si Europa , cat si in zona Marii Negre.
  1 Decembrie ptr Romania, este ziua in care insista sa isi expuna irelevanta , fata de tarile din UE, slabiciunea fata de Rusia , Turcia si Ucraina, si iresponsabilitatea perpetua fata de obligatiunile pe care si le-a asumat , fata de NATO.
  Ar fi mai putin umilitor ptr Romania , daca ar evita aceasta parada a slabiciunii.
  Sa celebreze Unirea, nu Slabiciunea.

  10
  • Nu va mai opreste Dumnezeu din bocit, țațe plangacioase.

   11
   • @ Biden

    Acum ca dta l-ai mentionat pe dl Biden

    Acum cateva saptamani dl Biden ( cel real , nu impostorul) , prin actiunile dlui care definesc incompetenta , ineptitudinea la care se adauga si o doza de senilitate , deci , prin actiunile si deciziile lui vizavi de retragerea aliatilor si americanilor din Afganistan , a facut ca astazi , talibanii si Afganistanul sa detina mai multe elicoptere Blackhawk decat o tara membra din NATO. Una dintre ele find Romania.
    Nimeni nu mentioneaza aceasta. In special asa zisa Media din Romania.

    P.S. evidentierea Realitatii nu echivaleaza cu bocitul. Daca nu ma crezi , poti verifica Dictionarul Explicativ al Limbii Romane

    Nu dictionarul propriu.

    Fiecare are dreptul la opiniile personale.
    Nimeni nu are dreptul la Realitatatea proprie.

    Cei care isi creaza propria Realitate, aleg sa domicilieze intr-un Univers paralel.

    Sanatate.

    .

    7
 4. De ce nu mai defilează si tancurile TR 85 M1 Bizonul?, am vazut doar MLI-urile. Parerea mea este ca avem armata doar pentru parada. 85% din tehnica armatei este sovietica.

  15
  • Jderii RO, CA95 RO, larom RO, toata artileria tractata RO, puma socat RO, himars USA, ghepard germania, piranha 3/5 usa/swiss, hawk-patriot-humvee USA, iveco italy, radare USA, samd. Unde dracu vezi tu 85% tehnica sovietica?? Habar nu ai dar postezi aiurea in tramvai.

   23
   • Boss, te rog io nu mai fuma strujeni ca-ti strici dintii….

    Nu cred ca nu stii dar i-ti cam plac mentosanele , eu i-ti reamintesc totusi:

    MLI 84 licenta BMP1 https://ro.wikipedia.org/wiki/MLI-84
    CA95 licenta Strela-1 https://ro.wikipedia.org/wiki/CA-95
    LAROM este o modernizare a APRA40 pe sasiu DAC, varianta locala BM21GRAD https://ro.wikipedia.org/wiki/LAROM.

    Daca continuai si cu TAB-urile facute la Moreni care au la baza in marea majoritate BTR-urile (60,70 si 80) sau cu PM-urile si PA-urile ca-s ,,RO” aruncam dupa tine cu un castron de fasole cu carnati sa fii tr.endy……omu are dreptate, peste 80% din tehnica actuala e de sorginte est chiar daca-s variante locale.

    Termina-ti mentosanele si revino-ti…

    25
    • Ce scrie pe ele? Made in Romania!! Plus motoare, cutii de viteze saviem, raba, caterpillar(jderii), sasiuri romanesti+ rachete israeliene(larom). Tu mai bine lasa hatereala ca esti penibil

     12
     • In curand, ii intrecem pe cercetatorii din M. Britanie daca te mai ascultam pe tine.
      Arata a pisica, miauna si alearga soareci e tot pisica pe oricare continent o fi ea.

      Asa si ale noastre Transportoare, arata a sovietice, au armament sovietic doar ca au schimbat transmisie si motor…in rest, aceleasi cutii de conserve bune de trimis soldatii la moarte sigura.
      De bune ce sunt, au trebuit luate alte transportoare pe repede inainte pentru A-stan…
      Cati soldati am pierdut in A-stan cand aveau transportoarele romanesti (pentru patrulare) si cati de cand au primit MRAP si Pirande (pentru patrulare)?

      3
      • Pai cati? Din 2010 cand au primit cele 60 Maxx Pro pana anul asta 16.din 2008 cand au luat Piranda III c (care a trebuit dotata cu blindaj aditional ca nu era mai breaza ca Zimbrii) 5 iar din 2003 pana in 2008 au fost 6 morti.

 5. La multi ani Romania si romanilor de pretutindeni!

  Oricum, armata romana este mai bine dotata ca acum 2 ani.

  Se putea mal mult ?Da !

  7
  • Comparația ta e gresita
   Ar trebui sa compari cu inzestrarea potențialilor inamici
   Si aici cu inzestrarea potențialilor inamici, îți da cu virgula
   Ca rusii si vecinii noștri nu dorm
   Cei din Rep Moldova sunt si ei tot români atâta timp cât vorbesc limba română

   Inzestrarea nu se face pt ca sa bifezi un capitol ci pt a aplica o anumită strategie militara, strategie care tb sa ia in calcul dotarea inamicului

   La multi ani tuturor celor care gândesc românește din țară și din afara ei

   7
  • @ Vasile

   Dle Vasile modul acesta de gandire contribuie la starea de Perpetua dezarmare a Romaniei.

   Razboiale, exceptand cele civile, au loc intre cel putin doi beligeranti. Intre Doua state. Intre Doua armate

   Armatele nu sunt create , antrenate si dotate ca sa isi invinga propriul trecut. Nu.
   Ci ptr a invinge sau cel putin a face fata unui potential agresor al prezentului si viitorului.

   Iti compari fortele militare cu cele ale potentialului inamic sau al potentialului agresor.
   Nu cu propriul trecut.
   Daca faci asta , ddja te-ai auto infrant.

   Este o diferenta intre a fi un Optimist si aceea de a fi o Diletant.

   Sanatate.

   5
   • Domnule am spus ca ” este mai buna decat acum 2 ani”…Adevarat ori fals?!

    Se mai poate schimba anchilozeala si lipsa de viziune din trecut?!

    Cu ochii pe viitor, si nu uitati ca ezista un inamic intern ce nu poate fi invins cu F35… foarte perfid si periculos, iredentismul,declinul demografic , razboiul romano -roman…

    In Afganistan nu a invins armamentul sofisticat( nu spun ca nu-I necesar, nu-i suficient) ci determinarea iubirea de tara, spiritul de sacrificiu

    Pentru ca sant diletant , spunetii gen.Ben Hodgges ca in Afganistan , aliatii,nu si-au transferat trupele pe autostrazi, súper drumuri si súper poduri…mi se par „ciudate” mesajele astea!

    Daca n-ai fost capabil in 30 de ani sa intelegi zona seismica in care se afla Romania , n-ai citit nici istoria Ro ( sa intelegi…)si sa dotezi armata corespunzator …e bine ca te-ai trezit!

    Totusi luati in calcul ceea ce spune dl Dungaciu…” s-ar putea sa disparem inarmati pana-n -dinti”… sau ca in 5 anii Ukraina de buna voie va reintra un sfera de influenta a Rusiei.

    Aruncati o privire si la influenta Rusiei in tarile vecine…..nu sunteti un diletant ca mine!
    In ciuda lipsei mele de pregatire académica, observ ca s-ar putea sa ne prinda total nepregatiti ,o furtuna a istoriei f puternica….

    Cu respect!

    3
 6. The Science Asylum este cel mai bun canal pe care il cunosc…Veritasium a dat-o nitel in bara cu clipul asta. vezi in comentarii…

  2
 7. Buna ziua este corecta informatia aparuta in acest articol https://geodef.net/32-de-transportoare-blindate-piranha-v-au-intrat-in-dotarea-mapn/ ? sursa este https://geodef.net . Intreb in ideea in care doar aici apare stirea , in rest nu am gasit niciunde o cofirmare . Multumesc

  Usor usor mergem spre modernizare , mai sunt multe …multe de pus la punct dar sa ramanem optimisti .

  Respect celor care vor defila , Respect Armatei Romane . La Multi Romania !!

  4
 8. Scrieți o compunere cu tema „ce semnificație are pentru voi ziua de 23 august 1944”. Acum s-a schimbat data. In rest, același festivism grețos. Aceleași vorbe mestecate, aceleași pupeze învelite în straie populare și cu brâu tricolor pus invers, aceiași politruci și generali care „sunt gata să….”

  5
 9. La mulțiii aniiiii. !!!! Despre noutățile Armatei doar vrăjeală pentru paradă capacitatea de luptă tind spre jos. Optimist numai poți fi in această țară dar iubirea pentru țară rămâne neschimbată . Trăiasca România dar nu cei care ne conduc.

  2
 10. Stimate Serghey
  LAROM-ul nu-i o modernizare a lui APRA – 122 ci o arma cu totul deosebita adusa cu mari cazne de peste mari si tari tocmai din Tara Sfanta si montata ce-i drept pe camioane DAC. Pacat ca ai nostri au uitat sa targuiasca si munitia. Acum se cam jeneaza sa mai vorbeasca despre aceasta mica omisiune. Drept pt. care inventivi cum ii stim, incearca sa creeze o confuzie. Adica, sa convinga publicul privitor ca APRA – 122 este LAROM.. Au facut niste filmulete in care vorbesc despre LAROM dar apare APRA – 122 : https://armed.mapn.ro/Lansatorul-multiplu-de-rachete-LAROM-%C3%AEn-Cincu-2633-26
  Dreptu – i ca apar si niste secvente cu LAROM. Poate ca sunt io rautacios.

  7
 11. Pe aici, prin Germania, nu se obisnuiesc parade militare. Mie-mi plac totusi, au ceva maret, emotionant.

  P:S Sper sa nu comenteze Adelin Petrisor!

  4
 12. La multi anii Romania, dar nu conduceri politice de azi si de ieri care au lasat tara in pragul saraciei,ineficientiei judiciare,educationale,economice. Cat despre dotarea RO ARMY sa fim seriosi e o gluma aiurita ce se intampla cam cu toate programele si cu dotare , plus ca ce avem acum nu e o armata care sa iti asigure indepedenta,poate in urmatorii 30,40 de anii RO va fi un stat unde propii cetatenii sa fie mandri ca sunt aici,sa nu emigreze .Acum in pragul saraciei a lipsei locurilor de munca , a unui trai decent, cu datorii.Din pacate ZIUA NATIONALA A ROMANIEI numai e motiv de bucurie si indiferenta romanilor e tot mai mare ,LA MULTI ANII si sa ne iubim tara ,sa fim o schimbarea noii fiecare . Doamne ocoteste-i pe ro.

  3
 13. Bey hatterilor, că nimic nu vă mai place, luați d-acilea :
  https://www.digisport.ro/gimnastica/ce-functie-si-ce-grad-a-primit-marian-dragulescu-in-armata-aici-m-am-dezvoltat-aici-am-reusit-1398421
  Eiii, să îl vedeți pe Marean cum se însoară el cu vreo juna de op’ șpe anișori îmbrăcat la țol meletar. Ce, numai tataie Ilie să rupă gura presei cu uniforma de jeneral și adidași?

  4
 14. O surta si ignorata data statistica este necesara de a fi mentionata in ziua de 1 Decembrie 2021 :

  Statul para……scuze : MAI = 126.000 angajati. Cu 90% din ei clasati ca ” speciali „.

  Cenusarea…..pardon : MApN = 76000 angajati. Cu 10% din ei find ” generali „. Restul , sub dotati si neantrenati.

  Repet : in democratii , mai curand sau mai tarziu, electoratul obtine ce doreste de la cei pe care ii voteaza in functii politice. Evident , electoratul roman , spre deosebire de cel polonez are alte prioritati. Cel putin Pana astazi.

  Faptul ca viitoarele elicoptere Blackhawk din Polonia , sunt ptr MAI si nu ptr MApN nu este o coincidenta.
  In politica nu exista coincidente.
  Altfel , politica ar purta numele de : imtamplare. Sau accident.

  4
 15. Asa e, blestemul Romaniei, dintotdeauna, este clasa sa politica parvenita…

  2
  • @ SR

   Clasa politica nu este creata din nimic. Ea eman…..pardon : provine din popor.

   Clasa politica nu apare din nimic si sta suspendata in vid.
   Ea este votata
   De electorat.

   Blestemul Romaniei , este blestemul tuturor tarilor :

   ” Fiecare popor isi merita liderii „.

   Unul din cele mai nefolosite obiecte din Romania ultimelor 3 decenii , din casele romanilor , este : Oglinda

   Nu ma refer atunci cand ne aranjam cravata sau ne rujam ,dupa caz.

   Schimbarea incepe cu noi inside.

   Sanatate.

   8
 16. @ gabiS.

  Minunat! Briliant!

  Acum nu ne mai ramane de facut, decat sa il convingem pe inamic , sa ne atace la Olimpiada. Cu gimnasti.

  Cum de nu s-a gandit nimeni la aceasta , pana acum ?

  Intotdeauna m-am intrebat care este adevaratul inteles si originea expresiei ” geniul carpatin”.

  3
  • Si in Germania multi sportivi fac parte din armata, mai ales in sporturile mai putin banoase.

   • @Cristian
    Nu că este in clubul armatei. Nu că are vreun grad de sergent sau pe aproape. Am mai văzut asta. Dar direct lent colonel, sau țăranul ăla care e cu nevasta la TV cu clop in cap, in uniformă de comisar, , sau alți guristi cu grade mari, asta imi zgârie retina

    2
 17. Tarile civilizate nu au defilari militare.
  Daca USA nu au defilare militara, nici noi nu ar trebui sa avem.

  Doar in Russia lui Putin si Koreea lui Kim mai vezi asa ceva.

  2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *