Participarea conducerii MApN la „Black Sea and Balkans Security Forum 2020”

Conducerea Ministerului Apărării Naționale va participa, în zilele de 4 și 5 septembrie, la cea de-a patra ediție a „Black Sea and Balkans Security Forum”, eveniment organizat de New Strategy Center la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a fost invitat să participe vineri, 4 septembrie, la panelul cu tema „De ce contează Marea Neagră? Ce putem face pentru o regiune mai sigură?”, alături de ministrul apărării din Ucraina, Andriy Taran, și de fostul comandant suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul (r) Philip M. Breedlove.

Tot astazi, șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, va participa alături de comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Tod D. Wolters, la panelul „Provocări emergente de securitate pentru flancul estic al NATO: Anticiparea imprevizibilului”.

De asemenea, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-maior Viorel Pană, va lua parte la sesiunea dedicată temei „Spațiu: cooperare, rivalitate sau confruntare? Cum putem evita un război stelar?”.

Sâmbătă, 5 septembrie, secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, va participa la panelul „Industria de apărare a UE și proiectele PESCO în perioada de criză. Oportunități pentru Europa de Est”.
* * *

“Black Sea and Balkans Security Forum” este un forum regional de securitate care aduce în România invitați cu o vastă experiență profesională, pentru a dezbate provocările clasice și emergente de securitate din zona Mării Negre și regiunea Balcanilor.

Înalţi oficiali români şi străini, oficiali ai NATO şi UE, reprezentanţi ai instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul relaţiilor externe şi securităţii naţionale, alături de invitaţi din zona academică din țară și străinătate vor dezbate teme de interes pentru securitatea României şi a zonelor învecinate.

Evenimentul este organizat de New Strategy Center în parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și cu sprijinul instituțional al Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Externe.

 

MApN – Biroul presă

Event programme

Podcast 2019

40 de comentarii:

 1. Nu pot să nu remarc cu bucurie prezența unor foști și actuali militari americani de rang foarte înalt la această conferință. Nu pot să nu remarc tăcerea asurzitoare a europei, care în afara unor reprezentanți ale unor companii, și a unor experți pe cybersecurity, tac.
  Dintre vecini, am observat ucraineni și polonezi. Bulgarii se trag cu iola, iar europenii încă contemplă dacă și ce sancțiuni să mai impună unui criminal recidivist cu care fac afaceri aka putin.
  So, din partea mea, pentru armament american, all in. Sunt singurii.

  24
  • Mai uita-te o data la program sau la participanti. Sau chiar la subiectele evenimentelor. Cat despre militarii de rang inalt cum ar fi putut fi altfel din moment ce aia sunt SACEUR si forumul are sigla NATO pe afis? Vreai sa-l vezi pe Lecointre? Sau sa vina Wolters cu Radford de mana pentru diversitate (desi acum nici asta nu stiu daca se mai incadreaza la „europeni”)?

   3
   • Sa inteleg ca subiectele dezbătute nu interesează europa. Cel puțin pe cea vestică. Pragmatic vorbind, ai dreptate. Ei au altele pe cap acum….

    3
    • Pai daca asta ai inteles, este in regula pentru mine. Apropo: noi nu suntem „europa”? Sau cine e „europa” asta, ca as vrea sa o intalnesc la un moment dat si sa-i zic vreo doua.
     La un forum cu emblema NATO vine Wolters. Probabil asta e un rang inalt in acceptiunea amandorora (desi presimt ca ma hazardez aici). Presupun ca nu a venit sa-si asculte subordonatii, sa ia notite sau sa-i completeze in timp ce vorbesc. De fapt stim sigurrr asta din panel V. Oricum dintre subordonati multi sunt tot americani, dar gasim si europeni (incadrarea depinde de acceptiunea fiecaruia). Asta lasa cam putine alte nume de militari „grei” europeni care ar putea vorbi in numele NATO. Folosesc un eufemism doar asa, ca sa indulcesc tonul.
     Dar sunt dispus la dialog, asa ca te rog sa-mi spui ce nume de militar european de rang inalt ar fi putut vorbi la acest forum regional axat pe Marea Neagra, totul sub egida NATO.
     Desigur, forumul este sub egida NATO dar asta nu inseama exclusivitate (subiecte si participare). Fara NATO vad panel-uri precum 2b (spatiu), 6b (Pesco), 7b (industria de aparare americana), 8a (razboi hibrid), 9a (lacrimi), 9b (UV), 10 (vecini) dar si cele cu energia, medicale si COvid (cu mai putine implicatii militare desi tot de securitate e vorba). Dar aici numele europene sunt majoritare.

     2
     • ? Eu ași fi dorit să se discute despre apararea europeană, despre acea armată comună, despre programe mari în Pesco. Dar asta nu e posibil. Doar din cauza intereselor divergente pe orice temă, între statele europene.
      Nu Marius, pentru foarte multi din vest, noi nu suntem europa, suntem altceva. Europa suntem pentru cei de la est de noi. Noi suntem asociați cu corupția endemică, cu sărăcia, cu lipsa educației, cu lipsa infrastructurii de orice natură, cu al cincilea cerc concentric sau cu a patra viteza. E foarte bine ca te vezi european, progresist și egal cu cei de la vest de tine. Realitatea este ca vesticii nu te vor vedea ca pe un egal indiferent de ceea ce clamează.
      Da ași fi dorit un nume greu european, militar, să vorbească aici despre acest concept. Nu este cazul. Cu siguranță că știi ce se discuta in forumurile echivalente din Polonia de exemplu…Poti sa faci o comparație?

      4
      • Cred ca amestecam lucrurile (sociologie, politica, aparare) si pentru asta ar fi mai buna o discutie la un pahar de bere ca sa nu distrugem topicul.
       Noi suntem europeni, nu conteaza daca asta e in asentimentul tuturor.
       Pe parte militara, avem forte nationale unde e treaba noastra ce si cum facem, si avem asumata o strategie de aparare comuna: NATO. Asadar in Marea Neagra daca vom coopera vreodata cu forte olandeze, belgiene samd, o vom face ca reprezentanti si parteneri NATO (atat noi cat si ei).
       Nume grele in NATO nu sunt multe peste Wolters, din cate stiu eu doar un francez pe acelasi nivel, un englez peste, si un norvegian peste englez. Nu puteau sa vina toti la forum. Sau ma rog, doar de astia stiu eu. Cei de sub Wolters pot veni doar cu acordul, instintarea sau consultarea acestuia, asadar nu prea depinde de vointa vreunei natiuni europene, ca sa credem ca in mod intentionat, prin lipsa, nu ne acorda atentia cuvenita.
       Pe partea de inzestrare militara sunt toti interesati, si asta se oglindeste si in acest eveniment unde sunt parteneri multi producatori, atat europeni cat si americani, cu observatia ca cei americani sunt de rang superior.

       3
       • Da, cred că ușor am intrat în offtopic. Și poate am o percepție eronată despre prezența europei vestice, dar e cam ceea ce văd eu de o vreme încoace, și cu siguranță că ar merita o discuție la un pahar de bere.

        2
 2. „De asemenea, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-maior Viorel Pană, va lua parte la sesiunea dedicată temei „Spațiu: cooperare, rivalitate sau confruntare? Cum putem evita un război stelar?”.”

  asta mi-a sarit in ochi

  6
 3. sincer mă așteptam la musafiri cu mai multă greutate.

 4. Mie mi-a sărit în ochi gazda , o universitate agronomică…. Apoi am înțeles, la secția zootehnie se discuta despre tactici folosite de navele cu oi…

  17
  • Eh, rector e Sorin Cîmpeanu, aka fost ministru, fost primministru interimar, actual membru marcant de partid Pro România având șef pe ponta, iar din partea New Strategy Center, vorbește meleșcanu……. Cam complicată țesătura asta….da poate au mai facut și ăștia vreun pact pe la neptun în vremuri pandemice.

   3
  • ministerul nu-si uzează sălile cu chestiuni minore,nu…acolo trebuie aduși să le cânte corina chiriac,marina voica,sa la recite octavian ursulescu,sa-l decoreze pe ioardanescu,etc.

   7
 5. Furnizam securitate cu cateva torpile si tunul Otto Melara de pe fregate…sau poate cu F16 cu un plin de Sidewinder/AMRAAM,sau stiu Eu tunul de 30 mm de pe Piranha 5 ,alea 36 ,ca restul…
  De sistem C4ISR Nu mentionez ca e deja Star Wars pt jeneralii AKA. pensie speciala de la noi ?‍♂️?‍♂️?‍♂️

  2
 6. Panel IXa. Moscow Does Not Believe in Tears. The battle for Ukraine, Republic of Moldova and Belarus
  Cred ca mi-ar placea sa ascult ce spune domnul din Belarus. Regret ca e cu usile inchise.

  5
 7. https://balkaninsight.com/2020/09/04/kosovo-and-serbia-sign-historic-deal-under-trumps-auspices/
  On other foreign policy issues, in deference to US interests, both parties agreed to designate the Islamic group Hezbollah in its entirety as “a terrorist organisation” and prohibit the use of “5G equipment supplied by untrusted vendors in their communications network”, presumably referencing China.
  CHiar sunt curios daca VUCIC va scoate Huawey din schema in Serbia,mai ales dupa pupaturile de steaguri chinezesti si ode aduse astora

  6
 8. ‘Noi suntem asociați cu corupția endemică, cu sărăcia, cu lipsa educației, cu lipsa infrastructurii de orice natură, cu al cincilea cerc concentric sau cu a patra viteza’ scria cineva mai sus si asocierea asta ne dauneaza. Foarte adevarat numai ca intrebarea e din vina cui se intampla asta? Din a lor ca au avut ‘parteneri’ de discutii mai bine de doua decenii neocomunistii naparliti in democrati sau a noastra ca i-am trimis in parlament si implicit sa ne reprezinte? Revin si scriu ultima data pe acest subiect: problemele sunt la noi in batatura si nu e vina olandezului, francezului, englezului sau cum dracu s-o mai numi el ca noi n-am fost si inca nu suntem in stare sa ne asanam societatea si sa-i scoatem dracului in suturi din institutiile statului pe neocomunistii naparliti in democrati, aciuati prin ele. Cand se va intampla acest lucru, nu zic ca se va face coada la usa noastra, dar nici singuri n-o sa mai fim asa cum am fost de cele mai multe ori in istorie.

  17
  • Când vreodată am scos pe acei „Dinu Păturică” de la butoane? Genetic suntem programați sa fim obedienți și să ne mulțumim cu puțin. Daca matzul e plin, nu mai facem scandal. Vezi din ce cauze a explodat mămăliga…în toată istoria României. De foame in primul rand.

   4
 9. Gheneral-majorii astia vorbesc despre „Spațiu: cooperare, rivalitate sau confruntare? Cum putem evita un război stelar?”. Pe bune, cu ~20 mig-21 si 18xF-16 A/B MLU cu 3-5 rachete de fiecare? Black semen and biskits mai degraba! Sa avem pardon daca e cu deranj.

  2
 10. Ceva scăpat pe Tion azi de Ucraina cooperare militară între noi și ei o fi vrb de revitalizare sistemelor noastre vechii și poate și S29 ?
  Sperăm că îi și amintește părți Ucrainei că avem și noi mulți Români dragi acolo ???

  4
 11. LOL, wut? Thanks for the laughs…

  3
  • Dar si cum e aranjat totul sa aiba o anumita simbolistica, sa se vada cine e seful. Pentru astfel de intalniri americanii puteau sa amenajeze ceva intr-o alta sala sa stea ambii la o masa, in schimb Trump sta la masa aia smechera din biroul lui si ala e asezat langa, la o masuta mica pe un scaunel. :))

   1
  • distanțare socială?

   2
 12. Intalnire intre ministrii apararii ai Romaniei si Ucrainei si semnarea documentelor de colaborare in domeniul tehnicii-militare.Oare despre ce ar putea fi vorba? O colaborare privind constructia impreuna a unui tanc pe baza lui T84?
  https://www.youtube.com/watch?v=5emVTjt4UOE

 13. SI cu ce sa colaboram cu ucrainienii ?. Probabil vor sa le reparam T- 55, ca la altceva nu avem specialisti ?

  2
 14. Ucrainienii???? Aliatii nostri? Bai nene, clar lumea asta e pe „duca-se la drq”… Bistroie, platforma continentala, situatia romanilor de acolo va spune ceva?

  6
 15. Daca tot s-au „intrunit” la USAMV Bucuresti, tema centrala a fost numararea septelului si a borcanelor de zacusca!
  Urmata toata chestia de un chiolhan cu ciolan afumat in fasole la cazan, plus torente de bere si spirtoase. Harasho!

  2
 16. @Adrian Tm: „SI cu ce sa colaboram cu ucrainienii ?”

  Eu as fi afirmat: ” NU colaborez cu ucrainienii!”. Ce si-au luat-o in Crimeea! :))

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *