Polonia a stablit termenul limita pentru ofertele de elicopter mediu

mi-8 166125

MApN-ul plonez a dat publictatii informatia conform careia sfarsitul lui septembrie 2014 este data limita la care firme interesate pot depune ultimele oferte cu privire la cumpararea a 70 elicoptere de transport mediu.

Acestea trebuie sa inlocuiasca flota invechita de Mil Mi-8/17 “Hip” si Mi-14 “Haze” pentru lupta antisubmarin (AWS). Noile elicoptere vor fi desfasurate in cadrul Fortelor Armate Poloneze, servind ca transport multirol, CSAR –inlcusiv maritim, si platforma AWS.

Industria locala joaca un rol important in acest caz, tinand cont ca toate cele 3 firme implicate au deja  o prezenta datorita acordurilor de achizitii cu partenerii locali. Airbus Helicopters a facut echipa cu Heli Invest/WZL-1 pentru a oferi EC725 Caracal; PZL Mielec (subsidiara Sikorsky) ofera S-70i Black Hawk; iar PZL Swidnik (subsidiara Augusta Westland) ofera AW149.

Polonia a inceput programul de elicopter medium-lift utility” in martie 2012, cu un numar necesar initial de 26 aparate pentru a intra in serviciu in anul 2014. In septembrie 2012 programul a fost extins la 70 aparate si, desi Polonia a sperat ca va semna contractul in septembrie 2013, data respectiva a fost mutata la inceputul lui 2015.

Afacerea face parte dintr-un plan mai amplu al Poloniei si destul de ambitios, numit „de Modernizare Tehnica 2013-1022”, care include si programul „Kruk” pentru cumpararea a 32 elicoptere de atac pentru a inlocui flota invechita de Mil Mi-24D/W „Hind-D/E”. Polonia a anuntat la sfarsitul lunii mai ca planuieste sa accelereze programul Kruk datorita situatiei de criza din Ucraina, astfel ca acum se asteapta sa fie lansat in 2015-2016 in loc de 2018.

Sursa: Jane’s

3 comentarii:

  1. Hm , desi Caracalu’ ar fi interesant pt o colaborare cu ai nostri pt. ca banuiesc foloseste elemente comune cu Puma , parca mai mult imi trage cu ochiu Augusta , Nici Black Hawk nu-i de lepadat…macar au de unde alege

  2. stie cineva care este faza cu inghetarea pt. moment a negocierilor pt producerea elicopterului Super Puma mk1 la IAR Ghimbv Brasov?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *