Precision Strike Missiles (PrSM) isi face debutul operational

Lockheed Martin a inceput livrarile de rachete sol-sol cu raza lunga (sau mai lunga decat predecesoarea PrSM – ATACMS) catre US Army. PrSM este o racheta despre care am scris destul de mult in anii trecuti in principal pentru ca si Armata Romana detine acum capacitatea de a o folosi, noua racheta fiind perfect compatibila cu sistemele noastre HIMARS.

In principiu, Precision Strike Missiles este exact ce ne indica numele sau, o racheta sol-sol cu o raza care depaseste 500km si dispune de o foarte mare precizie. Ea a fost dezvoltata avand in minte doua scopuri. Pe de o parte, americanii simteau nevoia unei rachete care sa inlocuiasca mai vechea ATACMS si care sa ofere o raza mai mare, o precizie mai buna ca si o rezistenta sporita in fata bruiajului inamic.

Astfel PrSM dispune atat sisteme de navigatie bazate pe GPS cat si sistem de navigatie interna de tip inertial, care evident ca nu poate fi bruiat.

Lockhheed-Martin ne asigura ca noua racheta tactica sol-sol este cu adevarat de mare precizie, iar raza este mare, in teste s-a ajuns la bine peste 500km.

Americanii au de gand sa cumpere 2422 de unitati si, datorita dimensiunilor mai reduse, o masina de lansare HIMARS poate incarca doua astfel de rachete fata de o singura ATACMS in prezent. Ce este foarte interesant – si aici mergem catre cel de-al doilea scop al programului – este ca racheta va fi dotata si cu un sistem de senzori care sa-i ofere posibilitatea auto-ghidarii la apropierea de zona desemnata si astfel tinte de mici dimensiuni (radare, centre de comanda etc) sa poata fi lovite, iar tintele maritime, adica nave de lupta, chiar aflate in miscare, sunt si ele pe lista de bucate a PrSM.

Practic PrSM ar putea deveni prima racheta anti-nava balistica din arsenalul NATO, lucru care ne-ar interesa si pe noi destul de mult, cu atat mai mult cu cat o astfel de racheta ar fi buna la toate, atat pentru distrugerea unor tinte terestre de mare importanta cat si pentru a asigura o descurajare extrem de credibila impotriva navelor inamice, iar datorita razei sale foarte mari, poate fi lansata din Bucuresti si sa loveasca nave de lupta in largul apelor noastre teritoriale cu o viteza care se apropie de Mach 5.

In Statele Unite, beneficiarii noi rachete sol-sol sunt US Army si USMC, cei din urma fiind foarte interesati de capabilitatile anti-nava ale rachetei, mai ales de posibilitatea de a lovi nave aflate in miscare, adica exact pe sufletul nostru.

Noi nu avem PrSM si greu crezut c-o vom avea in urmatorii ani, dar avem platforma de lansare si ne lipseste doar munitia, ori in acest caz stam destul de bine, racheta in sine fiind usor de transportat pe calea aerului, daca vom avea nevoie de ea.

GeorgeGMT

34 de comentarii:

  1. 500 km este o rază de acțiune ridicata.
    Nasol să fii in Marea Neagră știind că românașii ar avea astfel de rachete pe țărm.
    Nici în Crimeea nu se va putea dormi liniștit. ?

    50
    • Sper sa avem ceva ce sa bata pana la balconu lui Putinas ,sa ii bata la geam?

      2
    • Doar că mai trebuie achiziționate și țintele in timpul operațiunilor, nu doar sa ai praștia și pietricica.
      Chiar sunt curios cum poate lovi o balistică controlata electronic o țintă în mișcare într-un mediu ostil electronic!

  2. Cu de incarcatura de lupta vine Prsm?

    1
  3. Cam greu sa executi lovituri anti nava cu o racheta cu dirijare gps si inertial. Fara un senzor radar activ sau IR nu prea ai cum sa gasesti tinta decat daca stationeaza. In 6min cat ii ia rachetutei sa parcurga 500km tinta se poate deplasa 5-6km in orice directie. Adica ajunsa la destinatie racheta trebe sa caute tinta pe vreo 100km2. Fara senzor, cam greu. Doar sa ii ajustezi traiectoria pe parcurs pe baza informatiilor de la un satelit sau awacs. Oricum la ce warhead are (200lb) are efect asupra unor nave relativ mici.

    9
    • Racheta are o traiectorie balistica, asadar senzorii vad o suprafata mare atunci cand sunt deasupra tintei. Cativa km parcursi de tinta nu inseamna nimic. Iar racheta, scrie si in articol, are proprii sai senzori la bord. De asemenea tinta este atacata la viteza hipersonica, minim Mach 5, asa ca ce crezi tu ca mai ramane din nava aia cand incaseaza una hipersonica in punte, plus cele 90 kg de exploziv foarte puternic?!

      32
      • Pe viitor sa puna pe ATACMS ca modernizare cap de cautare multimod ca pe PRSM, se pare ca e timpul pentru aceasta modernizare. Ucrainienii au ATACMS M39 BLOCK 1, practic prima generatie , fabricata pana in 1997 care are CEP 9m si se plang de bruiajul rusilor. Noi avem M59, dar o astfel de modernizare poate aduce noi capabilitati !

        9
      • probabil.am inteles ca urmeaza sa puna pe langa gps si inertial si un senzor IR si unul radar pasiv(care cauta emisiile radar ale navei).doar ca astea de obicei au raze de actiune f mici.basca o sa creasca pretul rachetei exponential.deja o atacms costa anul trecut aproape 2mil$.asta cred ca o sa sara de 3-4mil.faza misto e ca odata cu aparitia minionei americane(4m lungime la 430mm calibru,unde dracu incape combustibil ptr 500km)
        brusc ASBM urile au devenit posibile.cand acum niste ani,aia rai afirmau ca au asa ceva,toti se amuzau teribil.ca nu se poate,ca e imposibil sa lovesti o nava in miscare cu o balistica,ca senzorii nu vad tinta sau racheta nu poate manevra suficient de repede la viteza aia,samd.probabil cand americanii vor reusi sa faca si hipersonice si alea vor deveni posibile.

        2
        • Eu nu cred ca „aia rai”, adica chinezii, au astfel de capabilitati si senzori.

          9
          • De ce? Doar americanii pot? Astia sunt extraterestrii? Sau au vreun contract de exclusivitate cu romulanii sau klingonienii?

            1
            • Pai chinezii inca zboara clone de Suhoi 27, americanii sunt in alta liga. Deocamdata cel putin…

              15
              • Sutele de J-10 sau J-20 sunt clone de Sukhoi? Cred ca toti ii subestimeaza rau pe galbejiti. Acum doua decenii nimeni nu credea ca Varyag ul va ajunge portavion activ in loc de cazinou plutitor. Si acum au 3 din care unul cu emals. Si Dumnezeu stie cate mai au in constructie pe module prin multele santiere navale „civile”. Plus 4 LHA si 8 LPD. Nu mai zic de domeniul spatial unde toate tarile din G7 plus infama rusie au construit in 25 de ani o statie orbitala de 3X mai mare decat Tiangongul chinez facut in 3 ani.

                2
    • Imaginați-va o sferă de oțel de marimea unei mingi de baschet care se izbește, aproape vertical, de o navă cu vreo 6500 km/h. Chiar si fără explozibil…

      10
      • daca sfera aia ar fi de otel masiv,da. dar daca e facuta din tabla de al de 0,5 sau fibra de carbon nu prea are cine stie ce energie cinetica la impact.

    • Deocamdata creioanele astea nu au asa ceva.

      „Primary emphasis for follow-on spirals is increased range, lethality, and engagement of time-sensitive, moving, hardened, and fleeting targets.”

      https://asc.army.mil/web/portfolio-item/ms-prsm/

      4
    • Foarte bună argumentația. Aveți perfectă dreptate însă autorul materialului nu prea stăpânește problematica (ca de altfel și jargonul). PrSM este destinată lovirii țintelor terestre (ca și ATACMS), nicidecum a celor maritime necesitând altfel de ”senzori” decât cei menționați de autor, precum și informații despre țintă (update constant).

      2
  4. Naval News: What kind of seeker is used for Anti-Ship purposes?
    U.S. Army LRPF: “A multi-mode seeker is used for engaging moving land and maritime targets.”
    U.S. Army LRPF declined to offer specifics to a follow-up Naval News email asking what kinds of sensors the multi-mode seeker (thermal, radar, electro-optical TV, LIDAR, etc.) might have.
    Naval News: PrSMs may be able to target moving ships with a new seeker, but can any HIMARS rocket target moving ships with new MLRS rocket seekers—six rockets to a HIMARS—or only PrSM can target moving ships?
    U.S Army LRPF: “Currently only PrSM is being designed to engage maritime targets from HIMARS. Each PrSM missile pod will carry two missiles.”
    https://www.navalnews.com/naval-news/2022/08/precision-strike-missile-prsm-information-update/

    Warhead
    The warhead is “an optimized unitary warhead designed to achieve the same effects as ATACMS.”
    (ATACMS carries a WDU18, 500-lb class blast fragmentation warhead, adica 226.8 kg).
    https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/army-tactical-missile-system.html

    Si cine stie, poate la o noua versiune se vor putea actualiza datele tintei ca la SM6.

    1
  5. ar fi o jucarie foarte utila, din nordul Navodariului lovesti istmul Perekop, Simferopol, Alushta, Eupatoria ca sa nu mai zic de Sevastopol. Budapesta o atingi de pe la Brasov 🙂

    Vreo 100 de astea si vreo 50 de Storm Shadow ar fi foarte utile (pt Kerch :D)

    26
  6. Cred ca erau pe teava, asa, cu conceptul si detaliul spre gata…..

    Exista un tratat de limitare, raza de actiune intre 500 si 2500 km interzisa.
    Tratat intre URSS sau Rusia :), de o parte, USA de cealata parte. China lipsa…. 🙁 🙂

    Marile spirite se intalnesc, asa ca au facut ce au facut americanii si cu rusii de au denuntat tratatul, asa cu ricoseu catre China….

    Care China se lauda ca are „un ucigas de portavioane”, un DongFeng 9 (parca 9).
    Interesant de comparat jucariile astea doua….

    4
    • tratatul de care zici tu este INF Treaty.semnat intre usa si urss/rusia.nu prea mai e valabil de prin 2019 parca pe motiv de Trumpete pres.tratatul care limiteaza vanzarea rachetelor cu raza >300km si sarcina utila >500kg se numeste MTCR si este semnat de 35 de state.rachetuta asta,avand warhead de doar 200lb nu se incadreaza in restrictii chiar daca are 500km raza. si DF-9 nu prea exista. DF-11/15/17/21/26 daca vrei.

      4
  7. sa vina si atacms,si prsm,sa vina ca le asteptam si avem nevoie iar daca tot avem logistica aferenta e deja no brainer….daca nu se supara cineva ca suparam ursul.

    6
  8. Cum?O să cumpărăm și din acestea?Dar unde este industria noastră de apărare?Ce mai produce? Bineînțeles că industria noastră nu mai produce nimic demult, este ținută artificial in viață,cu subvenții de la bugetul de stat pentru a avea toți politrucii șefi, pentru a ține toți pensionarii pe locuri calde și a încasa pensie și salariu de la stat. Cum ar mai putea o astfel de industrie să fie performanta cu asemenea oameni? Păcat pentru că tocmai acești oameni lipsiți de orice viziune condamnă industria de apărare la o dispariție sigură, când ar fi putut exista niște oportunități fantastice,exemple regionale Polonia etc.,dar aceștia urmă au urmărit interesul național nu de partid sau de grup. Atât timp cât această industrie vă fi privită doar ca o vacă de muls și nu vor veni oameni tineri,cu idei, axați către performanță vom fi tot timpul la mâna altora. In încheiere aș dori să spun că este o mare eroare să nu profităm de contextul internațional pentru a avea o apărare bine pusă la punct! Trăiască România!!!

    2
    • Industria noastra de aparare nu a produs niciodata ceva similar.

      16
    • Ind noastra de aparare(ce frumos sună) este superba dar lipseste cu desăvârșire. Si la fel a fost si acum 50 de ani. A produs licente dupa prima generatie de arme sovietice sau occidentale post WW2 si „ghiveciuri” autohtone gen TR85, monitoarele fluviale, „crucisatorul” Muntenia si multe altele, pur si simplu inutile intr un razboi chiar la nivelul anilor 80-90. De dragul de a produce. Cât despre a ne dota ACUM asta e de departe cea mai mare tâmpenie posibilă. Nu te dotezi in perioade de razboi, când toti cumpara de frica si producatorii umflă preturile artificial ptr un profit cât mai nesimțit.

      9
      • Exista acest exemplu polonez pentru refacerea industriei , dar na lipseste lipseste dar nici nu e voința…..
        Per ansamblu noi cumpărăm 200 de rachete de la americani, bune nu o sa bag, dar skybceptor ce o fi rămas de el , se laudă una lume ca am.investit 160 de.milioane de euro pentru acest tip de rachete antiaeriene … oare sa fie asa ? Eu nu prea am auzit asa grozăvie :)) , dar daca o fi , sa o stim si noi :)))
        Scuze de off topic , dar cand aud de industria de apărare, imi vine sa împușc toti imbecili politici :)))

        1
        • skyceptor/david sling este o incercare(momentan nereusita) a Raytheon de a recastiga bucata de tort reprezentata de munitia necesara sistemului Patriot.adica ei fac sistemul,iau miliardele ptr asta dar grosul banilor ii primeste lockheed martin care face racheta Pac3 mse.care racheta e consumabila,sistemul patriot nu.

  9. https://evz.ro/vise-pace.html

    Poate tovarasul cenzor se va trezii …

  10. Raza 500 km ?
    Adica meciul Navodari – Sevastopol (doar 400 km) e adjudecat ?
    Gata, nu mai vand vila din Delta Dunarii !
    Cumpar mici si bere … si admir cum sar turelele la bolsevici .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *