Program de 9,3 miliarde de euro pentru inzestrarea Armatei Romane

Sursa – Hotnews.ro

Ministrul Apararii cere Parlamentului sa aprobe un program de 9,3 miliarde de euro pentru inzestrarea Armatei.

​Ministrul Apararii, Gabriel Les, a trimis Parlamentului o scrisoare prin care cere aprobarea unui memorandum privind demararea achizitiilor intr-o serie de programe de inzestrare cu armamente si echipamente, potrivit unui document intrat in posesia HotNews.ro. Printre altele, in memorandumul deja adoptat in Guvern dar nefacut public, este stipulata reinceperea programului de corveta functionala, achizitia a doar 94 de transportoare blindate (dintr-un total de 657 de cate are nevoie Armata), sisteme de rachete antinava, modernizarea blindatelor de lupta MLI-84M „Jderul”. Ca o noutate, cel putin in dezbaterea publica recenta, este demararea achizitiei unui sistem de rachete pentru apararea anti-aeriana si sisteme de arme anti-aeriene pe raza scurta, cu o valoare totala estimata la peste 6 miliarde de euro.

„Programele de inzestrare cu tehnica militara trebuiesc initiate incepand cu anul 2017 si fac obiectul obtinerii aprobarii prealabile a Parlamentului” se arata intr-un document neclasificat transmis de Ministerul Apararii catre Parlament si intrat in posesia HotNews.ro.

Potrivit documentului, resursele financiare pentru programele de inzestrare vizate vor fi alocate in perioada 2017-2026, iar MApN cere aprobarea Parlamentului pentru ca aceste programe depasesc suma de 100 de milioane de euro, asa cum cere legea.

1.) Cel mai mare proiect vizeaza apararea anti-aeriana. Aici MApN vrea sa achizitioneze 6 sisteme de rachete cu bataie mare, 4 pentru fortele Aeriene si 2 pentru Fortele terestre. Costul programului: 4 miliarde de euro.

2.) La acest program se mai adauga si cel pentru apararea anti-aeriana pe raza scurta si foarte scurta (SHORAD si VSHORAD) pentru care MApN vrea sa cumpere 21 de sisteme in valoare de 2,1 miliarde de euro. Intr-o prima etapa, insa, achizitia va viza doar componentele SHORAD si va costa 1,37 miliarde de euro.

3.) Este reluat programul corveta multifunctionala, cu aceeasi valoare estimata de 1,6 miliarde de euro precum cel demarat in Guvernul Ciolos, dar anulat in urma cu cateva saptamani de cabinetul Grindeanu. Nu se specifica, insa, acum daca aceste nave vor mai fi construite la santierul Damen din Galati, ca in precedenta hotarare a executivului trecut.

4.) Un alt mare program vizat este cel al transportoarelor blindate, pentru care statul roman a semnat o intelegere cu firma germana Rheinmetall pentru producerea la uzina Moreni a unui transportor dezvoltat in comun. Cu toate acestea, exista zvonuri cum ca Guvernul nu va continua acest plan si ar putea opta sa cumpere un numar mai mic de transportoare „la cheie”, de afara… In memorandumul trimis in Parlament se detaliaza doar o prima etapa – achizitia a doar 94 de transportoare blindate 8X8 dintr-un total de 657 de cate ar avea nevoie Armata. Valoarea programului ar fi de 370 de milioane de euro.


Ce programe de inzestrare vrea sa deruleze Ministerul Apararii in urmatorii 10 ani:

Corveta Multifunctionala – 1,6 mld euro – 4 corvete cu echipamentele aferente, rachete nava-nava, rachete nava-aer, munitie, criptoare.

– Sisteme de instalatii mobile de lansare rachete antinava (SIML) – 0,2 mld euro
– Platforma de lupta complexa, cu posibilitati de descoperire, identificare si nimicirea tintelor navale de suprafata prin intermediul rachetelor anti-nava – un complet de 3 instalatii.

– Modernizare MLI-84M – 0,138 mld euro – 48 de masini de lupta

– Transportor blindat pentru trupe 8X8 si 4X4 – 0,370 mld euro – Transportor blindat pentru trupe. Etapa 1: 94 de transportoare din totalul de 657

– Sisteme C4I cu capabilitati de integrare ISTAR – 0,180 mld euro
– Sisteme Integrate de Comunicatii si Informatica de Batalion – B/SICIB, Puncte de Comanda de tip Brigada- PCBg si Punct de Comanda de tip Divizie-PCDiv / Etapa 1: acord cadru pentru 7XPCBg, 14xB/SICIB si contract subsecvent pentru 3xPCBg si 6xB/SICIB

– Sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM) – 4 miliarde euro
– 4 sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare HSAM pentru Fortele Aeriene si a 3 Sisteme rachete sol-aer cu bataie mare HSAM pentru Fortele Terestre

– Sisteme integrat de arme SHORAD-VSHORAD (Etapa 1: componenta SHORAD) – 2,1 mld euro (etapa 1: 1,37 mld euro)
– 21 de Sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD / Etapa 1: achizitia echipamentelor SHORAD ale sistemelor integrate

– Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare – 0,69 miliarde euro
– 3 sisteme a 18 instalatii de lansare (54 instalatii de lansare)

Fata de subiectele dezbatute public in ultmii ani, pe lista transmisa Parlamentului nu apar alte programe mari precum o nou achizitie de avioane F-16, elicoptere de atac pentru fortele terestre sau noi elicoptere de transport pentru Armata. Acest lucru nu inseamna, totusi, ca MApN nu poate initia aceste proceduri separat si sa ceara noi aprobari de la Parlament pentru ele.

 

 

 

129 de comentarii:

 1. Pt prima data se pune concret problema achizitiei de sisteme antiaeriene care, cred eu, ar fi prioritatea absoluta. Vom vedea insa daca nu vor considera parlamentarii ca ar fi prea mare cheltuiala, mai ales ca au promisiuni de onorat (salarii bugetari, pensii, ajutoare sociale).

 2. Cu precizarea ca Hotnews spune de 4+3 sisteme cu raza lunga, in rest, par sa fi citit programul RoMil de inzestrare pentru 2035 (o parte din el). 😉
  Chiar daca nu sunt lamurit despre porcaria cu transportoarele la cheie (cca 4 milioane Euro bucata !!!), programul pare sa arate ca si-au mai venit in fire:
  – sisteme antiaeriene cu raza lunga si scurta;
  – sisteme de rachete antinava cu baza la sol (nu suficiente dar macar sa inceapa);
  – corvete antisubmarin;
  – MLRS-uri cu bataie mare (ce au mai anuntat, referitor la rachete cu raza de min.150km si ceva posibilitati de utilizare antinava).

  Modernizarea MLI-urilor – ok.
  Sisteme de comunicatii – ok.

  Acum sa le si treaca nemernicii prin parlament.

  1
 3. Nimic despre tancuri, nimic despre submarin, nimic despre arma de asalt noua, nimic despre tunuri autopropulsate.

  1
  • da ce tot spuneti ca avem asa mare nevoie de tancuri, cand noi nu ne putem apara cerul? am putea avea 10k de tancuri dar fara aparare AA sunt ineficiente impotriva Rusiei(in cazul nostru).

  • Fara aparare ,,aeriana,, nu facem nimic. Bine daca mai traia ,,tovarasul,, Ne trebuie F-uri si armate si intretinute si multe ca vine ivan peste noi de nu ne vedem.

 4. Hmmm….370 mil pt 94 de transportoare,pretul seamana cu achizitia lituaniana.Se revine la un prim lot de Boxer la cheie,apoi Agilis?

  • Dupa pret asa pare. Sau au ridicat comisionul pentru Pirahna IIIC, ca sunt multe guri flamande de hranit prin guvern/mapn, dracu stie! 🙂

   • Cat costa un transportor din SUA cumparat la cheie?

    NOTA: faptul ca noi bagam grosul banilor in sisteme de rachete inseamna ca undeva exista un plan in care altcineva vine cu tancurile …

    • Macar sa fie asa, insa asta or insemna oricum un adanc AMIN pentru orice eventual program de TR dezvoltat de UMB si KMW. Adica ala de se laudau romanii ca l-au demarat acum 1 an jumate si la care ii invitase-ra pe nemti la discutii.

     • „TR dezvoltat de UMB si KMW. Adica ala de se laudau romanii ca l-au demarat acum 1 an jumate ”
      Unde si cand ai citit asa ceva?
      UMB n-avea nici bani de salarii si abia mai primea cate un lot de tancuri pe an la reparatii capitale…

      • Interviu cu Ulise(directorul UMB), la Digi24. Cred ca se mai gaseste si acum stirea pe google.

       • aia era o declaratie de intentie, ca fusese delegatie KMW in vizita si trebuiau sa zica si ei ceva…
        Faza cu Jeep a parut mult mai concreta, si tot praful s-a ales de ea.

        • Interviul cu Ulise a aparut cu mult inainte de intentia de colaborare cu KMW. Poate omul vorbea de ceea ce intentiona sa fac fostul director al UMB, insa isi aroga meritele. Aici doar speculez.oricum, sunt consient ca s-a cam ales praful de tot acolo, urmand, cel mai probabil, ca pamantul sa fie vizat se speculatorii imobiliare care au adus blocuri de locuinte pana in gardul fabricii.

 5. Sa inteleg ca nu renuntam la T-55 🙂

 6. Usurel cu pianu pe scari.Pina tovarasii, tovarasele si partidu aproba mai e cale Ma da ce feumose doamne pline de flori acolo. Bravo de curatenie de primavara. Dat cu aspirator peste tot?…..O seara buna.lunga……..trebe discutat, analizat, prezentat , voma de cuvinte patriotice in luarile Ma da ce feumose doamne pline de flori acolo. Bravo de curatenie de primavara. Dat cu aspirator peste tot?…..O seara buna.de cuvint, telefoane …hehehe ” corcodusierii” e multi peste 300 si nevelu de inteligentia e tare scazut la majoritatea. Speranta a murit de mult si iara ne imbatam cu apa rece.

  • „Pina tovarasii, tovarasele si partidu aproba mai e cale”

   Si chiar daca aproba, daca mai vine vreo criza economica, ceva, s-ar putea sa anuleze tot. In zece ani multe se pot intampla.

 7. Drace tableta mea a inebunit….scuze.

 8. incearca sa miste ceva acolo unde efectiv suntem desculti.probabil T55 -ul inca este coniderat un produs competitiv …in nu stiu ce univers paralel leviteaza astia.

 9. Vorbe vorbe.promisiuni.ne am saturat de ei..arunca un os si pana stam sa l roadem..se schimba politica cu 180de grade.nimic concret.vedem cand sunt in curtea noastra.pana atunci..doamne ajuta

 10. inafara sa bea sa manance si sa se plimbe pe banii de protocol nu cred ca face altceva….

 11. Realitatea este ca pana nu vedem contractele semnate cu datele clar stipulate, nimic nu este sigur… ( oricum ramanem cu pericolul permanent sa ramana nefinantate, chiar si cu plata unor despagubiri catre parteneri). Sa incepa cu AA, ca am impresia ca acolo suntem aproape inexistenti si fara ea cumparam probabil degeaba restul tehnicii militare….

 12. Si sa fim atenti si la offset. Daca o sa existe si offset.

 13. II ca si studiu de fezabilitate la autostrazi facem de toate .. si dupa vin nenorocitii de lilieci si mai apoi porcii de castori si o blocheaza.

  4Miliarde pe sistem antiaeriene???? pe 6 ? nu stiu ce inteleg ei dar sper ca ii vorba de 6 baterii ..

  • Hotnews vorbeste de 4+3 sisteme.
   4 miliarde pe 7 sisteme inseamna 571 milioane Euro bateria.
   PAC3 nu e ca aia sare miliardul de $
   Ar putea fi PAC2+ dar si ala e cca 400 milioane $
   Poate ne lipim de PAAC-4 (cu Stunner) ca e oferita de acelasi Raytheon care livreaza SM3 pentru Deveselu.
   Sau poate au prevazut niste comisioane babane…..

   • „Ar putea fi PAC2+ dar si ala e cca 400 milioane $” – pana la urma s-ar putea sa faca complet operational Hawk-ul cumparand Patriot! 🙂
    Probabil au mers bine testele pe care le-au facut mai acu’ ceva timp cu americanii… 😉

   • sau asa:
    Baterie Patriot PAC-2+ (4lansatoare, 32 rachete) 4 buc
    Baterie Patriot PAC-2+ (8lansatoare, 64 rachete) 3 buc
    cine stie

 14. sa va zica astia de la minister si armata bogdaproste ca au avut de unde sa se inspire pentru programul de inzestrare.
  e culmea nesimtirii si bataie de joc ca o mana de civili pasionati sa urle toata ziulica dupa inzestrare si armata sa ceara doar salarii si pensii.

 15. Acum sa vedem ce spune El Lider Maximo daca este de acord , si cum ramane cu integrarea in industria nationala de aparare si bineinteles offset-ul pentru produsele la cheie……
  Sa le fi venit mintea la cap in ultimul ceas sau o fi bataia pe umar ferma si prieteneasca a Unchiului Sam si indemnul scrasnit printre dinti .. Do or buy fuckin’ something….. Ca tot se plimba cate o delegatie sau un oficial american la saptamana pe aici…
  Oricum mai este mult pana departe. Nimic totusi despre a 2 a escadrila de F-uri ( poate este considerat program in derulare ) , drone , tancurile , submarine….

  • El lider Mahimo e pe faras inspre parnaie, mai ramane Tradiceanu pe metereze sa se opuna, insa si ala pare ca are zilele numarate pana ajunge la beciul Domnesc!

   Din pacate ramane sistemul liber si patimas…..

   • Deci cineva le-a pus piciorul pe cap rau de tot.

    Ce se vede asa din exterior este ca ciclic apare cate un document din asta „vom face, vom drege, vom investi” dupa care la momentul in care trebuie sa dea banii efectiv „lipseste timbrul pe dunga si nu putem sa facem nimic, anulam totul”. Cu alte cuvinte este o mare batalie in spatele usilor inchise in care o parte vrea ca noi sa facem, si o alta parte vrea ca noi sa nu facem. Si fiecare parte are pe oamenii astia la mana cu ceva, si cand pun unii presiune, „facem”, cand pun ceilalti presiune – „nu facem”.

 16. Pe hartie nu suna rau; presupun ca la avioane/elicoptere e deja hotarata treaba. Sper ca proiectul Agilis si corvetele Damen sa revina…nu vad de ce am mai lua Piranha…

  Cateva lucruri ma nedumeresc:
  – de ce e nevoie de HSAM si pentru fortele aeriene si pentru fortele terestre? ar trebui prinsa aici si modernizarea Hawk
  – la MLI-uri e vorba de upgrade la M sau upgradeaza Jderii? Parca ar fi nevoie de upgrade la MLI-84 basic…mai erau turele…tot pe principiul asta s-ar inlocui T-55-urile cu TR-85M1 Bison…nu e MBT dar e un tanc si in timp ar trece in rezerva/conservare.

  E bine totusi ca se gandesc prioritar la rachete de coasta, AA cu raza lunga si MLRS-uri capabile, sper sa fie si cu munitii anti-blindate si facuta in tara.

  • La 2.875 mil euro bucata ,ii cresti masa sporindu i blindajul,ii schimbi motorizarea ,senzorii,si ii mai pui si un Trophy.

  • Mai aveau 67 buc OWS-25R ramase pe care tot incercau sa le vanda asa ca ar fi acoperitor pt cele 48 buc de care vorbesc. Nu inteleg totusi ideea cu 48 si nu 66 adica inca 2 batalioane decat. Restul pare totusi bine gandit, mai putin graba de a lua 94 Piranha la cheie fara sa mergi pe integrare loco. E clar ca nemtii au fost scosi din cursa. A doua escadrila de F16 si elicoptere Viper probabil ca vin cu un al 2-lea memorandum.

   • La al III-lea memorandum or sa vorbeasca de tancuri, modernizarea fregatelor + Delfinul iar la al IV-lea le vor nula pe primele 3.

    • La inceput as fi putut sa jur ca asa va fi … dar dupa ce am citit de 10 ori lista nu mi se pare facuta de politrucii nostrii, miroase ca a fost impusa ceea ce ar fi un semn bun. Ce m-a impresionat placut e investitia pe AA (HSAM + SHORAD/VSHORAD, inteleg ca HAWK ramane totusi pe MRAD) si anti-nava (instalatii de coasta) / anti submarin (corvete), e clar ca in caz de tambalau trebuie sa putem asigura umbrela pana vine cavaleria cu Abrams, Paladin si Stryker . MLI-urile cu SPIKE LR sunt singurele care pot pune probleme tancurilor rusesti si cel mai simplu de realizat, mai ales ca mai au in stoc cele 67 de turele OWS-25R pe care pot pune Spike.

 17. in cazul apararii anti-aeriene… e ceva in neregula.
  as zice ca s-a strecurat pe undeva o eroare…

  S-ar putea ca aici sa fie incluse si rachetele AER-AER ce vor dota avioanele F-16…

 18. Credeți ca acest memorandum are legătură cu posibila vizita a lui Trump la București în Mai? Oricum cei mai mari câștigători ai acestor contracte vor fi Raytheon și General Dynamics.
  Corvetele oare cu cine le vom face? LCS-uri ar fi o nebunie sa luam.
  Dacă tot le plătim în jur de 7 mld USD cred ca ar putea sa ne dea și ei (la americani mă refer) 20 de F16 sh, vreo 200 de M1A1, niște MQ-1 Predator, KC-130, E2-C, M109 din rezerve. Sa arătăm și noi mai a armata și ar cheltui și ei mai puțin pe deplasarea de trupe și armament la noi.

 19. Vreo o legatura cu asta?

  http://www.evz.ro/pregatiri-de-razboi-america-lui-trump-activeaza-150000-de-rezer.html

  Pregătiri de RĂZBOI? America lui Trump ACTIVEAZĂ 150.000 de REZERVIŞTI !!!

 20. Astia sunt asi in propaganda ! Cacialmaua psd-alde !
  Ne mai arunca un os sa-l dezbatem, sa-l intoarcem pe toate partile si sa mai treaca timpul. Apoi vor veni cu alta varianta ; si tot asa ! Doar au majoritate absoluta in marlament si pot face o industrie noua in 4 ani(dar n-au voie dela rasarit ca ei de acolo primesc ordine).
  Au s-o lalaie pana se vor plictisi americanii si ne vor da afara din NATO si ceilalti din UE.
  In PRogramul de guvernare al psd-alde, se prevad multe locuri NOI de munca !!! Pai ce ocazie mai buna si mai usoara decat asimilarea in tara a 8X8 ?! Se pare ca exista chiar o turela Elbit adaptabila. Mii de NOI locuri de munca, cu bani multi care intra la buget, din salarii si din TVA ! Dar nu, asta Nu !
  Asa se vede ca e o cacialma !

 21. Doamne Ajută ! Foarte bine.

 22. Este clar, devenim serioși. Tocmai am citit pe alt site ca România a cumpărat 6 rachete AIM-9X. sa tremure dușmanii :)))

 23. Cineva intreba de noaua arma de asalt … ca tot se doresc investitii.
  Chiar e nevoie de o noua arma de asalt in momentul asta?
  Cat % ar reprezenta un plus ca eficienta/ o noua arma de asalt fata de ce avem in caz de razboi? Procentual vorbind … Un soldat mai prost ar trage mai bine? Efectul la tinta? etc…

 24. Bre, a trecut 1 aprilie, asa-i? Cred ca astia la MAPN percuteaza mai greu! 🙂

  Sau instiintarea asta a fost trimisa pe 1 ale lunii, de la guvern la parlament, iar noi am aflat abia acum? 🙂

 25. Planul asta de achizitii este venit in plic direct de la ambasada USA. Este evident dupa accentul pus pe sistemele de rachete care costa cam 60% din buget. In mod evident astea o sa vina din USA, adica nici nu se pune in discutie, poate lansatoarele alea 54 sa vina de la ceva colaborare cu Israelul, dar eu zic ca sunt sub 10% sanse sa vina din Israel ceva.

 26. La cum arata bugetul mira-m-as sa faca ceva, dar vom trai si vom vedea, eu pariez cu nu vor cumpara nimic.

  „E” din ce in ce mai putini bani…

 27. Sunt 6 rachete de antrenament: nu se lanseaza dar obliga pilotul sa execute toate manevrele ca la carte pentru a incadra si lansa corect o racheta reala. Sunt 6 ca sa se poata antrena in dubla partida, cam ca la Top Gun…

 28. La rachetele anti Nava vor rubezh?ca doar ala are PE o singura platforma radarul(descoperire),centrul de comanda(dirijare)SI rampele de lansare.la nsm-urile poloneze o baterie are vreo 20 de vehicule.

 29. Gogu' de la cazane

  Azi este 1 Aprilie dublu, adica 11 Aprilie… S-or fi gandit sa bage o pacaleala acum in Saptamana Mare…. Ca prea pare facut cu un ochi la subiectele si postarile de pe aici….
  Ce afurisenii si blesteme or fi pe site-urile antimilitare….

 30. Problema de fond va ramane insa aceiasi: vom cumpara cu banii jos, fara offset, fara implicarea ind autohtone si dupa aia vom bate din buze dupa bani de intretinere.Pe de alta parte „programul” este dezarticulat rau de tot, in sensul ca o parte insemnata din categoriile de forte nu sunt luate in seama, iar daca acest program, prin absurd, va si pus in practica, banii pt investitii in restul programelor nu vor mai fi.

  Ok ne trebuie sisteme AA de toate categoriile, avem nevoie de tot ce insira ei acolo, dar mai avem si alte arme: infanteria n-are echipament modern, n-au rachete AT, casti, veste si manusi, programele de dotare pe zona auto nu apar, transportoarele doar 90, tunuri ioc, de tancuri nici nu mai amintesc si ar mai fi…

  Nu vad nimic care sa sustina cat de cat ind locala si aici avem exemple: lovitura termobarica pt AG 7, lovitura de mortier cal 120mm ghidata cu raza extinsa la 15 km, racheta STAR80L, rachete tactice cu raza medie (80km) si mare (150-300km), autotunuri calibrul 155mm…
  Nu aud nimic despre trecerea, in sfarsit, la calibre NATO, nu aud despre faimoasele investitii in ind de aparare, despre fabricarea in tara a pulberilor pt proiectile.

  Asadar nu dau doi bani pe acest program, pt ca de programe pe 10-15 ani sunt deja satul: autostrazi, ind de aparare, dotare, metrou, etc, cert este ca pana acum totul a fost amanat si…cam atat.

  In curand vom ramane fara tevi pt tunuri si tancuri, avem probleme cu depozitele climatizate pt munitie si multe altele despre care programul omite sa ne spuna ceva.

  • George,

   Eu cred ca e deja mai rau, daca vom cumpara cate ceva o sa fie pe datorie si nu cu banii jos. Urmareste, te rog si chestia cu cresterile de salarii la bugetari care se intind pana in 2022. Adica, santaj p$d, daca mai vreti bani vagoane votati cu noi ca ailalti e rai si nu va mai da.

   Apropos de calibrele NATO cred ca stii de licitatia pentru 24 000 de proiectile de calibrul 100 mm, livrabile in urmatorii 3 ani. E deci destul de clar cat de grabiti sunt oamenii sa treaca la calibre noi. Cam la fel de grabiti cat sa iasa la pensie in intervalul asta (eventual cu o steluta in plus pe umar) si sa paseze problemele succesorilor …

   P.S. Ca sa fiu corect trebuie sa spun ca sunt lucruri/programe la care te-ai referit tu care in mod clar sunt sub pragul de 100 de milioane de Euro si deci nu intra in lista asta care trebuie aprobata de parlament. Dar programe gen dotarea cu camioane noi, ceva in loc de ARO-uri, autotunuri si alte piese de artilerie, ca sa nu mai vorbim despre tancuri sunt clar peste suta de milioane si, ai dreptate, nu-i nici picior de ele pe urmatorii 10-15 ani.

   • Pai efortul bugetar ar fi, pe zece ani, cam un miliard de euro, iar lucrurile par – la prima vedere – foarte fezabile. Daca insa ne uitam mai cu atentie, banii astia acopera doar achizitia sistemelor in sine nu si intretinerea lor, care intretinere este foarte, foarte costisitoare. Nu mai vorbim aici de integrare, daca s-or cumpara gata integrate sau cumparam Patriot si-l „integram” cu VL Mica si Mistral etc.
    Deocamdata ce au ei este o lista, nu un program serios de achizitii…
    Iar in privinta banilor, eu nu-i vad disponibili.
    Daca nu axam orice achizitie pe offset totul este la misto, nu vom avea banii nici macar sa operam sistemele noi cumparate.

    • Exact asta zic, pretul de achizitie este ceva iar operarea este cu totul altceva, ori din lista aia multe programe par la limita ca bani chiar la nivel de simpla achizitie fara sa mai vorbim despre restul.

     Acum nu facem trageri cu Volhov si Termit sa nu ne explodeze la lansare si in viitor n-o sa tragem niciun Patriot sau NSM (da, Doamne), Exocet, Harpoon ca sunt scumpe, pe inventar si tre’ sa le lasam intacte nepotilor?

    • „…gata integrate sau cumparam Patriot si-l „integram” cu VL Mica si Mistral „.
     Adica pe model indian? Sau corvetele vor avea armament american, caz in care iese din discutie Damen?

 31. „Este reluat programul corveta multifunctionala, cu aceeasi valoare estimata de 1,6 miliarde de euro precum cel demarat in Guvernul Ciolos”

  Deci, eu nu pricep. S-a făcut atâta tam-tam pe contractul ăsta, că e prea scump, că-s corvete / fregate, c-a fost dat nerespectând nimeni nu știe ce anume, c-o fi, c-o păți… Iar acum văd că același contract este dat de același guvern care l-a retras.

  De ce nu era bun ieri, dar e bun azi? E un fel de „nu era bun că era dat de ăia, dar acum e bun că e dat de mine”?
  Îmi aduce aminte de podul Basarab din București, început pe vremea primarului Băsescu, dar oprit cu toate forțele de consilierii din partidul ălălalt. Până când primarul a avut culoarea politică care trebuie și s-a făcut și podul respectiv…

  • Eu imi aduc aminte de autostrada Transilvania, program semnat de Nastase pt 2,4 miliarde de euro cu americanii, a venit guvernul tariceanu, au renegociat pana am platit cam tot banii aia dar n-avem autostrada.

 32. problema e ca nu stim cand incepe razbelul. nu stim daca mai avem 17 ani de pace pana in 2035 sa ne inarmam in trepte de vreo 25-30 de miliarde euro. nu stim cat timp mai dureaza resursele naturale. asa ca singura strategie „de succes” pe armamentul actual e retragerea in interiorul cercului Carpatilor a civililor (scriem civili pe acoperisul trenurilor) si lupte de gherila. pana si garzile nationale sunt pe hartie pana una alta. si in fine, poate contrainformatiile nato or sa faca si un filmulet gen Romania military modernization cumulata cu fregate, transportoare, antiaeriene samd copiat dupa ce face propaganda rusa https://www.youtube.com/watch?v=X6oU_lnZd1
  sa speram ca planul trece de Parlament si vor notifica toti aliatii ca avem nevoie de investitii in economie, daca vor sa le aparam flancul estic. altfel, or sa avanseze rusii pentru un nou URSS.

  • Odata ce ai retras civilii dintr-un teritoriu poti sa spui „pa” ca nu-l mai vezi inapoi.
   Astia chiar vor spune multumesc sa retragem civilii in Transilvania iar ei sa ocupe Moldova, Muntenia si Dobrogea, sa colonizeze populatia lor si sa exploateze economic zona.
   Gherila in conditiile astea?

 33. Bai frate e un pelerinaj de americani pe aici mai rau ca la sfintele moaste.Parca tot DoD ul american s a mutat la Bucuresti
  http://www.mapn.ro/evenimente/1488_Generalul-Tod-D.-Wolters,-%C3%AEn-vizit%C4%83-la-M.Ap.N.

  • Macar le arata directia in care trebuie sa mearga. Eu zic sa-l oprim aici macar 1 an , il punem in functie peste armia Romana …poate iese ceva.

 34. Ministrul apararii vrea bani dar nu pentru inzestrarea armatei cum credeti voi, ci pentru investitii.

  Cum? Investitii in armata nu inseamna sa cumpere armament?

  De fapt banii vor fi folositi pentru asta:

  „Ministrul Apararii promite investitii fara precedent in Steaua daca va castiga procesul cu FCSB-ul lui Becali”
  http://www.ziare.com/steaua/gigi-becali/ministrul-apararii-promite-investitii-fara-precedent-in-steaua-daca-va-castiga-procesul-cu-fcsb-ul-lui-becali-1461285

  9,3 miliarde de euro din care se scad spagile si comisioanele ar putea ajunge pentru make Steaua great again 🙂

 35. Mai dai in masa cu Steaua lor, de asta ne arde acum….

 36. Herr Von Renn Weg

  Salut! „civil anonim”, oare cum fac sa pot accesa clipul din link-ul pe care l-ai trimis… pt ca imi spune ca e restrictionat… cat timp l-ai trimis, cred ca tu il poti vedea… sau poate nu esti in tara, si pt tine nu e restrictionat? merci!

 37. In caz de aia,in caz de ceva in caz de dracu. Daca se ajunge in punctul in care Romania trebuie sa reziste pana vine Trump calare pe Tommahawk sa ne apere atunci lumea s-a dus naibii pentru ca asta ar insemna razboi pe fata intre Nato si Rusia. Personal nu cred ca se va ajunge pana acolo.

 38. stire de infarct. e pe bune, sau ……ca 1 aprilie a trecut. e gluma, nu? va tineti de sotii. si te pomenesti ca maine mai dati o stire – 90 elicoptere apache si blackhawk si airbus ptr armata romana. 36 f35 , patriot, mbda, submarine. si peste 10-15 ani figuram in top 20 armate ale lumii. hai fiti seriosi. prostii din astea cu inzestrarea am tot auzit. planuri, proiecte, si alte aiureli. si tot jurasic army a ramas armata romana. undeva in urma cu 30-40 de ani-mig21, pume din anii 70-80, corvete de 30 de ani, f16 expirate, fregate antice, tancuri din anii 50, aro, tv , si altele. hai sa revenim la realitate si sa ne consolam cu ce avem. ca altceva in ciuda „viselor si povestilor” oficialilor nu ve-ti vedea

 39. Poate ar fi interesant un articol cu ce optiuni ar fi pentru fiecare sistem in parte si eventual ce intentii mai exista (elicoptere/avioane); am citit mai cu atentie lista si am urmatoarele comentarii:

  Se pare ca inima sistemului de aparare va fi format din HSAM, 4 sisteme (baterii probabil) pentru Fortele Aeriene si 3 sisteme (baterii probabil) pentru Fortele Terestre; Uitandu-ne la bani, cum a zis Eroul, parca PAAC-3/Stunner ar fi … ; alte optiuni e greu de crezut ca ar fi, Aster in nici un caz, MEADS nu e operational si nici americanii nu fac trecerea decat treptat…sper sa nu ne pomenim cu ceva PAC-1 sau chestii nemodernizate gen Hawk de la olandezi; Sunt curios totusi de ce sunt impartite pe Forte Aeriene/Forte Terestre.

  Partea a doua a miezului sistemului va fi Sistem Lansator Multiplu de Rachete, zic ei 18 de instalatii, adica 3 baterii? Asta ar face un batalion, presupun ca la Brigada LAROM. Sau e vorba de 3 sisteme adica 1 sistem = 1 batalion cu 18 instalatii de lansare, in total 54? Daca e asa, numarul e suficient si Brigada de artilerie reactiva cu aceste lansatoare ar fi chiar capabila; LAROM-ul presupun ca va ramane acolo sau va fi alocat la alte unitati?

  In fine, pentru litoral, Sisteme de instalatii mobile de lansare rachete antinava care ar fi 3 instalatii. Numarul pare mic, dar nici nu-s multe nave rusesti in MN dar cam greu un atac la saturatie dar ar trebui sa contribuie si flota aici. Ce ar fi aici, Harpoon, RBS?

  Per total, Stunner/MLRS minim 150 km (preferabil 300) ar fi mijloace de descurajare destul de capabile insa pentru rachete ar trebui musai munitii antiblindate avand in vedere invatamintele conflictului din Ucraina si tipul de razboi mecanizat al rusilor;

  Alta treaba care-mi place e cu sistemele de comunicatii de unde putem deduce numarul brigazilor combatante, 10 brigazi. Probabil ca Specialii, Rachetele, Genistii n-au nevoie sau au alte sisteme de comunicatii.

  Mai departe:
  Sisteme integrat de arme SHORAD-VSHORAD

  Mica? Stinger? Ce am vrea sa fie capabil sa faca? inlocuieste MANPADs sau va trebui achizitionat altceva?

  Modernizare MLI-84M – nu cred ca e graba mare sa luam IFV-uri noi si nu stiu daca gasim senilate amfibii produse de aliati,…probabil aici ar trebui sa fie urmatoarea colaborare cu Rheinmetall. Dar e OK programul, probabil vom avea doua brigazi mecanizate pe senile.

  Corveta Multifunctionala – Sa fie Sigma ca se fac in tara…iar Damen poate furniza si alte nave interesante (fregata aia smechera) si in viitor submarine, lucreaza cu suedezii.

  Transportor blindat pentru trupe 8X8 si 4X4 – Piranha ar fi o mare prostie..aici parerea mea e prioritate maxima, sa avem transportoare dispobibile cat mai repede pe care sa poate fi montate mortierele de 120 (cu lovitura ghidata), eventual si STAR 80 si asa ajungem la programele noastre..

  lovitura termobarica pentru AG-7 nu cred ca e o mare prioritate, oricum o putem face usor in tara in caz de nevoie, ceea ce cred eu ca e mai important e inlocuirea AG-urilor 7 si 9…si aici ar fi preferabil un singur sistem. SNAKE-ul pare f capabil, pacat ca nu-l fac si ar fi o buna artilerie la purtator pentru infanterie/VM/BIM cu tot felul de capete de lupta…daca vor la cheie, cred ca ceva in gen Carl Gustav, ultima varianta pare capabila…dar…parca tot SNAKE-ul imi place mai mult, mi se pare mai usor de camuflat, de purtat de catre infanterist…

  – lovitura de mortier de 120 mm ghidata e obligatorie, ar fi de baza pentru batalioanele de infanterie , ar oferi o crestere a capabilitatii ieftina si la indemana…exista un patent pentru un aruncator de 120 mm automatizat pentru MLI, probabil ca va putea fi usor modificat pentru TBT si fi o arma foarte utila

  – obuzierele de 155 mm nu le vad ca fiind o mare prioritate si oricum o varianta pe senile ar fi necesara doar pentru brigazile mecanizate pe senile…tunul-obuzier M85 este inca destul de capabil si presupun ca ar putea fi modernizat si, eventual, recalibrat (dar Arsenal Resita e in conservare, nu?) ; am vazut si un studiu postat aici mai demult al unui ofiter de artilerie care spunea ca aceste arme tractate nu sunt chiar atat de ineficiente pe cat se crede si inca ar mai putea fi folosite..

  – nici trecerea la 5.45 nu o vad ca mare necesitate; presupun ca adaptarea AKM-urilor 7.62 pe care le avem la cartusul NATO ar costa mult mai putin…e inca o arma capabila, nu cred ca e prioritate o arma nou nouta. Poate la mitraliere sa fie ceva mai mare nevoie;

  De programul de rachete tactice cu raza medie (80km) si lunga (150-300 km) nu stiu nimic, ma lumineaza cineva?

  • Rachetele tactice cu raza de 80-150km sunt prinse la „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare”
   Ar putea intra M270, cu rachete de 227mm si raze de lovire de 80-120km sau cu ATACMS cu raza de lovire de 165-300km.
   La fel, ar putea intra Imi Extra cu 150km si LORA cu 300km.
   Banuiesc ca ei se refera la sistemele cu raza de lovire pana in 150km.

   • as alege M270 oricand..

    • N-as spune nu la M270 dar as prefera Imi Extra.
     Deja am lucrat cu ei la programul LAROM (poate scump dar performant) iar racheta poate folosi aceleasi sasiuri cu sistemul LAROM.
     Se schimba doar containerele cu lovituri: in loc de 2x20x122mm sau 2x13x160mm pui 2x4x305mm (Extra).
     In plus, au testat pentru Extra, o varianta navala (Trigon), o varianta cu lansare din avion si ii dezvolta capabilitati antinava, ceea ce nu e de lepadat la ce vecini avem noi.
     In privinta ATACMS vs LORA, ATACMS e mai ieftina.
     LORA puncteaza la incarcatura de lupta X raza de lovire 440-600kg x 250-300km in timp ce ATACMS atinge 300km cu o incarcatura de lupta de doar 230kg.

     LORA poate fi instalat in pachet de 4 canistre de lansare pe un camion de 16 tone, ducand la o masa totala de 25 tone.
     ATACMS poate fi instalat cate 2 pe un sasiu M270 sa 1 pe un sasiu HIMARS.

     LORA are deja varianta navala.

     Dar, revin, ATACMS e mai ieftina si, probabil, disponibila in cantitati mari.

  • Un ignorant intreaba: ce este SNAKE? (si nu ma refer la jocul pe telefon)….

 40. Poate prind în buget și cumpărarea de camere HD pentru cei de la Pro Patria.

 41. tinand cont de toate minciunile(gramezi de bani pentru toata lumea) lansate in ultimele zile de mafia care conduce Romania, cred ca nu dureaza mult si o sa apara si PDF-ul cu „discutiile” despre noua linie de asamblare a F35-ului in Romania.
  probabil la Alexandria, tinand cont de faptul ca la Craiova tre’ sa fie ocupati cu productia de volane si ambreiaje pentru F22.
  Toate cele bune voua.

 42. din acea lista ,cele mai importante sunt sistemele aa si rachetele sol-sol cu raza foarte lunga. astea ar trebui sa fie prioritatile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *