Rachete TOW pentru Arabia Saudita

tow5

In baza unui contract cadru mult mai amplu, Raytheon se asteapta sa primeasca in curand o comanda pentru 14000 de rachete AT TOW din partea Arabiei Saudite pentru 750 milioane de dolari. Rachetele ar urma sa fie folosite de catre Garda Nationala saudita.

Se asteapta ca o comanda ferma sa  fie lansata in urmatoarele saptamani, cu inceperea livrarilor in 2015 si vor fi livrate in urmatorii 3 ani. In urma cu doar cateva saptamani presa a anuntat semnarea unui mega-contract intre sauditi si divizia canadiana a Dynamics Land Systems pentru achizitia de vehicule militare blindate de tip Pirahna si Ocelot, un contract intins 14 ani si in valoare de 10 miliarde de dolari, din care unele vor fi livrate direct cu lansatoare de rachete, livrarile incepand in 2016.

In prezent sauditii opereaza circa 500 de V-150 Commando, livrate de Textron in anii “70, din care o parte au in dotarea rachete TOW.

Acest tip de racheta este ghidata prin fir de catre operator si nu detine sisteme de ghidare proprii, putand fi folosita in actiuni anti-teroriste, impotriva unor tinte “soft” in confruntari asimetrice. Versiunea wireless – TOW 2B AERO, poate fi folosita si impotriva tintelor de pe apa. Comanda sauditilor va fi pentru ambele variante: 9650 TOW 2A ghidate prin fir si 4145 TOW TOW 2B AERO (wireless), Raytheon oferind spre vanzare si varianta Bunker Buster.

Astazi peste 40 de tari folosesc variante ale rachetei TOW, integrate atat pe vehicule terestre cat si pe platforme aeriene, pana acum Raytheon vanzand 675000 de rachete catre Statele Unite si alte tari, asteptandu-se ca diferite variante ale acestei rachete sa fie in serviciu pana in anul 2050.

 

 GeorgeGMT

 

 

 

 

2 comentarii:

 1. CaporalMusat

  Salutare !
  Intr un fel era de asteptat ca sauditii sa se reaprovizioneze tot cu astfel de rachete . Au o stransa colaborare cu yankeii , dar e si logic pe deasupra caci sunt familiarizati cu „zvarluga” respectiva . Am mai spus o ,dezvoltarea rachetei e faina in atatea variante ( sa nu uitam ca si altii au copiato si dezvoltato in in variante proprii ) dar nu i inteleg pe yankei de ce naiba nu au reusit sa modifice si magaoaia de instalatie .
  Nici la cele montate pe vehicule nu s au facut mari schimbari . Probabil ca sauditii vor cumpara LAV ||| TUA (varianta canadienilor pt TOW pe blindate ) .
  Poate vede si habarnistu dang dang (dacul dd ) cam despre ce i vorba cu rachetele astea AT si cum au ajuns sa fie create variante ce sa penetreze fel si fel de blindaje -chiar si pe ala al lui de MAUS de 200 MILIMETRII insemnand 20 centimetrii !!!!! Si in loc de astfel de ditamai blindaju (cam imposibil pt un transportor ) exista solutii mult mai simple cum ar fi noul kit de upgradare propus tot de canadieni pt LAV ||| http://defense-update.com/wp-content/uploads/2014/02/lav3up-800.jpg niste suporti /cutii suplimentare pt diferite accesorii externe ce alea intradevar sunt mul mai eficiente decat grosimi aberante . Sigur mai exista si variantele mult mai simple acele „scuturi zabrelite sau situite „or pur si simplu lazi goale de munitie !!!! Numai ca trebuie sa ii convingi pe alde Mos Teaca sa renunte la ambrazuri !!!
  Apropo de asta ca ziceau astia sa mai comande/cumpere catesceva pt armata si ca ziceau sa comande pe la industria proprie poate le o trece prin cap sa comande si niste Malyutka deale modernizate ca tot mai avem instalatiile alea 9P 122 .

  • Frate Caporale, Malytuka e o gluma proasta. I-au schimbat capul de lupta, dar sistemul de ghidare e tot ala sovietic, vai de el adica. Poate ar trebui sa cumparam licenta pt Spike sau alta AT ceva mai versatila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *