Razboiul Hibrid partea a VIII-a: sa demantelam un fake news

fake news

In primul rand vreau sa spun felicitari MApN. Si acum ar spune cineva (precum Razvan), ce ai bre iel-ti, esti bine? Ca i-ai blagoslovit in 10 articole pe tema rezervei si nu numai. Cu toate acestea, da! ii felicit pe domnii de la trustul de presa ca s-au apucat de o treaba buna. As vrea sa vad la mai multe institutii chestia asta. S-au apucat de buna voie si nesiliti de nimeni sa demonteze fake news-uri. Ceea ce este bine, si trebuie facut, http://presamil.ro/?s=fake+news si radarul deisgur https://www.mapn.ro/inforadar/fake_news.php. Bravo domnilor, si la mai mare. Cum eu sunt un capitalist convins si cred ferm faptul ca doar competitia onesta intre oameni ne poate aduce un viitor mai luminos, inovativ si mai sigur, am zis in cadrul seriei noastre de “Razboi Hibrid” sa demontam si noi niste fake-news-uri. Sa vedem care sunt mai buni, ai lor sau ai nostri. Asadar, pe locuri, fiti gata, start:

Popor român !

 – Îţi scriu pentru că sper ca măcar acum, să îţi aminteşti cine ai fost, cine eşti şi poate aşa vezi încotro te îndrepţi!

Eşti singurul popor european care trăieşte încă acolo unde s-a născut.

Nu o spun eu, o spune istoria popoarelor. O fi mult, o fi puţin, nu ştiu – dar ştiu că eşti unic în Europa, această Europă care te loveşte, te jigneşte şi te umileşte.

De ce o laşi să facă asta, când tu eşti singurul popor născut, crescut şi educat în graniţele sale?

Eşti primul popor din lume care a folosit scrierea. Nu o spun eu, o spun tăbliţele de la Tărtăria şi o recunosc toţi cei care le-au studiat.

Acum 7000 de ani, când alţii nici nu existau ca popor, pe aceste meleaguri locuitorii scriau, pentru a ne lăsa nouă mândria de a fi prima civilizaţie care se semnează pe acest pământ.

    Scrierea sumeriană a apărut 1.000 de ani mai târziu şi totuşi mulţi se fac că nu văd şi nu recunosc adevărul.

Cât timp o să te laşi neglijat?

Ai fost singurul popor pe care nici o putere din lume nu l-a cucerit chiar dacă ai fost împărţit, despărţit şi asuprit de mai multe imperii.

Nici unul nu a putut să te cucerească cât ai fost unit, nici romanii care au stăpânit doar o parte din vechea Dacie, cealaltă fiind stăpânită de Dacii liberi, nici turcii care nu au reuşit niciodată să îţi transforme teritoriul în paşalâc.

Toate marile înfrângeri s-au bazat pe trădare.

NIMENI NU A REUŞIT SĂ TE SUPUNĂ CÂT AI FOST UNIT.

De ce te laşi dezbinat?

Ai fost scut creştinătăţii, când întreaga Europă tremura de teama islamului.

Sângele tău a salvat Europa iar românul Iancu de Hunedoara a salvat Viena şi întreaga Europa de furia semilunii.

Acum, tu popor de salvatori ai creştinismului, eşti tratat ca un paria.

Când îţi vei revendica drepturile?

Din tine au apărut: Eminescu, Enescu, Brâncuşi, Gogu Constantinescu, Vuia, Vlaicu, Coandă, Petrache Poenaru, Nicolae Teclu, Spiru Haret, Herman Oberth, Conrad Haas. Dar ce păcat, cei mai mulţi şi-au pus minţile sclipitoare în slujba altor ţări pentru că acasă nu i-a ascultat nimeni.

De ce ai lăsat să se întâmple asta?

Astăzi, popor român pentru tine se rescrie istoria.

Cum vrei să se facă asta? Cum vrei să te vadă cei ce îţi vor urma?

Astăzi, ca şi pe vremea fanarioţilor, domnitorul şi divăniţii nu au nici o legătură cu tine. Sunt străini de interesele şi dorinţele tale, tot ce doresc este să stea cât mai mult în funcţie şi să câştige cât mai mult.

Tu taci !!!

Astăzi, ca şi pe vremea cuceririi romane, bogăţiile tării, aceleaşi mine de aur, argint sare, mierea acestui pământ, sunt exploatate de alţii cu braţele tale şi se duc pentru a umple vistieriile străinilor de neam.

Tu taci !!!

Astăzi, ca şi pe vremea asupririi austro – ungare, drepturile românilor sunt călcate în picioare, iar cei puţini fac legea pentru cei mulţi.

Tu taci !!!

Astăzi, ca şi în vremuri de restrişte, românii pleacă din ţară, să muncească, sau să îşi vândă inteligenţa, pentru că ţara lor nu are nevoie de ei.

Câţi dintre ei sunt viitorii Brâncuşi, Coandă, Conrad Haas, te-ai gândit la asta ?

Conducătorii acestei ţări au nevoie de slujbaşi proşti, lipsiţi de educaţie, lipsiţi de caracter, lipsiţi de voinţă, lipsiţi de coloană vertebrală, ca să îi poată îndoi şi face figurine de plastilină din ei.

Tu taci !!!

Astăzi, ca şi pe vremea bolşevismului, la mare preţ sunt trădătorii, linguşitorii, vânzătorii de neam şi conştiinţă, traseiştii politici, gata să calce pe cadavre pentru a parveni şi a îşi păstra privilegiile.

Tu taci !!!

Astăzi, parlamentul şi guvernul ţării, divăniţii de azi, arendează pământurile şi întreprinderile “nerentabile” la indicaţiile unor străini de neam cărora le cântă osanale, unor arendaşi străini, spunând că asta se numeşte privatizare. Pentru aceste arende, ei primesc peşcheşul, iar ţara rămâne pe butuci.

Tu taci !!!

Astăzi, urmele civilizaţiei străbunilor voştri sunt şterse, pentru ca fiii tăi să nu mai ştie niciodată cum au apărut ei pe acest pământ, cine le sunt strămoşii şi care le sunt meritele. Vechile situri arheologice sunt distruse, se construiesc şosele experimentale peste ele, Sarmisegetuza, Grădiştea, Munţii Buzăului,

sunt vândute sub pretextul impulsionării turismului, unor privaţi care, habar nu au că în pământul pe care îl calcă zace istoria ta încă nedescoperită.

Tu taci !!!

Elemente din tezaurul ţării, sunt trimise “la expoziţie” în afara ţării şi uită să se mai întoarcă, iar cei ce le-au scos, nu dau nici un răspuns, se fac că au uitat de ele.

Tu taci !!!

Arhivele tării sunt cedate printr-o lege a arhivelor, străină de interesele naţionale, celor ce vor să scoată din mintea românilor ideea şi dovezile de unitate naţională.

Tu taci !!!

Slujbaşii ţării, căftăniţii, vând la preţ de piatră seacă şi fier vechi, bunurile realizate de tine, sub oblăduirea şefilor lor, împart banii, apoi sunt “judecaţi” de ochii lumii şi primesc pedepse cu suspendare, adică “mulţumesc, la revedere, te mai chemăm noi când avem nevoie de serviciile tale”.

Tu taci !!!

Oştirea ţării este batjocorită, decimată, dezarmată, pusă în slujba altora, copiii tăi mor pe pământuri străine, iar Hatmanul Suprem vine în faţa ta şi spune că suntem într-o mare încurcătură, vom fi nevoiţi să împrumutăm avioane străine pentru a ne asigura siguranţa aeriană, de parcă asta s-a întâmplat peste noapte şi nu este urmarea politici sale dezastruoase, de parcă nimic din ceea ce se întâmpla românului azi nu i se datorează lui.

Tu taci !!!

Dispar din instituţii ale statului arhive cu invenţii şi inovaţii de interes strategic privind cercetarea nucleară. Cei puşi să le păzească nu păţesc nimic, iar cei ce trebuie să investigheze, spun că nu e nimic deosebit.

Tu taci !!!

Şi se fură voturile, iar comisia care trebuia să investigheze pe cei care au fost prinşi cu vot dublu, nu dă nici un răspuns, deşi există dovezi că ai fost furat şi voinţa ta răsturnată.

Tu taci !!!

În divan, se fură la 2-3 mâini, unii chiulesc, alţii se fac că lucrează, iar alţii mânuiesc legile după bunul plac, în văzul tuturor şi nu li se întâmplă nimic.

Tu taci !!!

Sistemul educaţional se reduce la bani, bani la înscriere, bani la examene, bani la absenţe, bani la promovare, bani la angajare, bani la reexaminare. Copiii tăi nu mai ştiu nici cum îi cheamă dacă nu se uită pe internet sau nu primesc un SMS.

Tu taci !!!

Dacă te îmbolnăveşti, nu ai unde să te duci, s-au închis spitalele, s-au scumpit medicamentele, trebuie să mergi dacă eşti operat cu faşele şi anestezicul de acasă, altfel mori neoperat sau deschis şi neînchis. Intri în spital pentru o unghie lovită şi ieşi cu 10 boli pe care nu le aveai la intrare.

Tu taci !!!

Un copil de 15 ani, român sportiv, este bătut de colegii de echipă maghiari, pentru că e român, chiar de Ziua Naţională a României. Nu se întâmplă nimic. Ceva mai târziu, Hocheiştii Naţionalei României (de naţionalitate maghiară) la un meci cu selecţionata Ungariei, tac când se intonează Imnul României, dar cântă cu foc imnul Ungariei şi pe cel al Ţinutului Secuiesc, imn care nu avea ce căuta la o manifestare oficială.

Toţi tac !!!

Tu taci !!!

Guvernanţii nu fac altceva decât să te jupoaie, îţi bagă mâna în buzunar şi îţi iau banii, pentru că eşti prea bogat în viziunea lor, sau nu meriţi ce ai câştigat, iar ţara nu are bani. Se împrumută lăsându-te dator pe sute de ani, fără să le pese ce vor face şi de unde vor plăti datoriile cei ce le vor urma.

Tu taci !!!

Duşmanii tăi, cei ce vor să te vadă dispărut pentru a îţi lua locul, îţi impun ce să mănânci, ce să bei, ce medicamente să iei, fac experimente cu tine, te folosesc drept cobai cu avizul şi ajutorul trădătorilor din fruntea ţării, care le aplică legile într-un Codex Alimentarius care te duce la pieire.

Tu taci !!!

Parlamentarii îşi votează legi speciale, se protejează împotriva judecăţii pentru hoţiile şi prostiile pe care le fac, se acoperă cu legi făcute numai pentru ei, şi fură acoperindu-se unul pe altul.

Tu taci !!!

Preşedintele ţării îşi exprimă oficial acordul de modificare a Constituţiei ţării, la cererea unor străini, care îşi urmăresc propriile interese, fără a consulta măcar parlamentul, dar să te mai consulte pe tine…

Tu taci !!!

Un român plecat de acasă, descoperă peste hotare că ţara lui are de recuperat o sumă mare de bani de la alt stat. Ce fac parlamentarii români? Refuză să investigheze cazul, pentru că nu vor să îi supere pe cei ce îi ţin pe jilţuri, fără să le pese de interesul naţiunii, trădând jurământul făcut la investire.

Tu taci !!!

ASTA SE ÎNTÂMPLĂ ASTĂZI, POPOR ROMÂN,

ŞI TU TACI !!!

Dacă ar fi ca tot ceea ce se întâmplă să se răsfrângă numai asupra ta, românul de azi, nu ţi-aş scrie un cuvânt. Te-aş lăsa să lâncezeşti, să dormi până se aşterne praful peste tine şi mătura istoriei te va scoate afară din mintea celor ce vor urma, ca pe o întâmplare neplăcută.

Dar tu popor român de azi, eşti legat de cel de ieri şi de cel de mâine şi odată cu tine piere nu numai trecutul, dar şi viitorul acestui neam.

Cât o să mai taci ?

Trezeşte-te, popor român, trezeşte-te român adormit şi nu lăsa să se şteargă dintr-o trăsătură de condei, tot ce ti-au lăsat părinţii, nu îţi lăsa copiii pe drumuri, sclavi ai celor ce nici nu existau pe când tu ştiai să scrii.”

 

                 Părintele Arhimandrit Justin“

 

Bun si frumos, semnat si de un popa, ce mai poti sa vrei de la viata? Si mai bine, astfel de propaganda circula libera pe net cat incape.

Sa demantelam asadar acest pseudo-manifest. In logica razboiului hibrid, comunicarea se va face intotdeauna prin vectori apropiati noua, fie ca vorbim de religia majoritara sau de oameni pe care ii apreciem, respectiv prin valori precum patriotism. Aici am o scurta paranteza. Distanta dintre nationalism si patriotism este scurta iar interschimbarea acestor notiuni este o practica uzuala in razboiul informational. Revenind, daca eu sunt Toma Necredinciosul, cu siguranta sunt multi care se uita la Iustin Parvu (presupun ca este vorba de dansul) ca la o persoana de referinta ignorand trecutul legionar sau apreciandu-l, ori razboiul sau mistic cu “cipurile diavolului”. Insa asta este o cu totul alta discutie. Sa revenim la problema deci, in arta manipularii aceste lucruri sunt clare respectiv faptul ca ai nevoie de unu-doi vectori de comunicare apropiat celui pe care doresti sa-l manipulezi. De asemenea, manipularea survine dintr-un amestec de fapt-minciuna, explicam intr-un articol trecut in structura manipulativa relatia dintre informatie si afirmatie. Prin urmare, in mod cert, ceea ce avem mai sus constituie un amestec de fals, minciuna si manipulare.

Ca sa nu mai generalizez, tot ceea ce am scris in acesta serie o voi aplica pe text, dupa cum urmeaza:

“Popor român !

 – Îţi scriu pentru că sper ca măcar acum, să îţi aminteşti cine ai fost, cine eşti şi poate aşa vezi încotro te îndrepţi!

Eşti singurul popor european care trăieşte încă acolo unde s-a născut.

Nu o spun eu, o spune istoria popoarelor. O fi mult, o fi puţin, nu ştiu – dar ştiu că eşti unic în Europa, această Europă care te loveşte, te jigneşte şi te umileşte.

De ce o laşi să facă asta, când tu eşti singurul popor născut, crescut şi educat în graniţele sale?

Eşti primul popor din lume care a folosit scrierea. Nu o spun eu, o spun tăbliţele de la Tărtăria şi o recunosc toţi cei care le-au studiat.

Acum 7000 de ani, când alţii nici nu existau ca popor, pe aceste meleaguri locuitorii scriau, pentru a ne lăsa nouă mândria de a fi prima civilizaţie care se semnează pe acest pământ.

    Scrierea sumeriană a apărut 1.000 de ani mai târziu şi totuşi mulţi se fac că nu văd şi nu recunosc adevărul.

Cât timp o să te laşi neglijat?

Ai fost singurul popor pe care nici o putere din lume nu l-a cucerit chiar dacă ai fost împărţit, despărţit şi asuprit de mai multe imperii.”

Nu, nu suntem singurul popor care traieste unde s-a nascut, milenii de cultura europeana ne contrazic. Daca ne intindem spre Asia, acolo avem o monarhie veche de 2600 de ani. Atentie deci, nu statul este de 2600 de ani ci insasi monarhia. Nu suntem singurul popor nascut-crescut educat in propriile granite si asta nu-i un lucru cu care sa te mandresti. Lipsa de schimb cultural, autoizolarea este o prostie si cine viseaza Nord Coreea nu are decat sa se mute acolo, dupa cum bine ne-a spus locotenentul in rezerva Adelin Petrisor in documentarul sau de exceptie: Coreea de Nord: Nimic de invidiat.

Tablitele de la Tartaria. Aici este o discutie interesanta si prezenta manipularii de tip „Kak izvesno“, „dupa cum se stie“ coroborata cu un sofism, adica apelul la autoritate. Daca „toti cei care au cercetat spun“ logica incorecta si simplista afirma: sigur! Asa este! Fals pe toata linia si argumentarea logica necesita mult mai mult decat atat. Statutul istoric al tabitelor de la Tartaria este inca unul disputat, noi punem concluzii pe lucruri pentru care ne vor trebui cel mai probabil niste sute de ani sa le clarificam? Pentru posteritate cu privire la tablite ramane atat:

“Aceasta e una dintre marile probleme a acestor tăblițe: imposibilitatea datării cu exactitate. Soluția datării cu carbon nu e fezabilă din cauza unui tratament la care au fost supuse la muzeu, unde pentru a fi curățat stratul superior au fost vârâte în acid iar apoi au fost acoperite, cu o pensulă, cu un strat de lac care să le mărească rezistența.” -cercetator Gheorghe Lazarovici, Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj Napoca, declaratie pentru ziarul “Actual de Cluj” in articol publicat la 13 februarie 2015. De asemenea si faptul ca discutam de scriere in acceptiunea din dex a cuvantului inca este un lucru istoric disputat.

Mai departe, tot un stil manipulativ, autorul induce ideea ca poporul roman era gata format acum 7000 de ani iar romanii au fost asupritori. Etnogeneza poporului roman este universal acceptat ca fiind duala, avand la baza un element dacic si altul roman, asadar aici avem un fals grosolan specific istoriilor comuniste. Lipseste sintagma “am fost eliberati din jugul roman de slavi”. Asa ca sa incheiam apoteotic acesta aberatie. Legat de cucerire, afirmatia este hilara pusa langa harta peste secole a imperiului otoman.

Nici unul nu a putut să te cucerească cât ai fost unit, nici romanii care au stăpânit doar o parte din vechea Dacie, cealaltă fiind stăpânită de Dacii liberi, nici turcii care nu au reuşit niciodată să îţi transforme teritoriul în paşalâc.

Toate marile înfrângeri s-au bazat pe trădare.

NIMENI NU A REUŞIT SĂ TE SUPUNĂ CÂT AI FOST UNIT.

De ce te laşi dezbinat?

Ai fost scut creştinătăţii, când întreaga Europă tremura de teama islamului.

Sângele tău a salvat Europa iar românul Iancu de Hunedoara a salvat Viena şi întreaga Europa de furia semilunii.

Acum, tu popor de salvatori ai creştinismului, eşti tratat ca un paria.

Când îţi vei revendica drepturile?

Sarind peste comicaria de istorie de birt cu romanii asupritori asa cum bine ne-a invatat istoria comunista, subliniam adevarul caci asta insemna manipulare, sa pui un adevar si ala “rasucit” langa un fals si sa le tratezi la fel din punct de vedere argumentativ. Nu Iancu a oprit armata turca in portile Vienei din 1529 iar la asediul Vienei, ghici cine a dat o mana de ajutor Sultanului Suleiman, ala pe care telenovelistele il adora?

“In the spring of 1529, Suleiman mustered a large army in Ottoman Bulgaria, with the aim of securing control over all of Hungary and reducing the threat posed at his new borders by Ferdinand I and the Holy Roman Empire. Estimates of Suleiman’s army vary widely from 120,000 to more than 300,000 men, as mentioned by various chroniclers. As well as numerous units of Sipahi, the elite mounted force of the Ottoman cavalry, and thousands of janissaries, the Ottoman army incorporated a contingent from Moldavia and renegade Serbian warriors from the army of John Zápolya.”

Deci vedeti ca in istorie pe fratii crestini i-am mai asediat din cand in cand, in slujba semilunii. Victoria lui Iancu de la Belgrad din 1456 a fost un moment astral al crestinismului, iar Iancu, “Vamesul statului maghiar” asa cum spune chiar Iorga a fost un (mare) roman fara doar si poate. Ar fi frumos daca in virtutea acestui romanism i-am acorda mai mult respect acestui exceptional comandant de osti. Din pacate primeste mai multe onoruri la Vatican, prin rugaciunea “Angelus” decat pe teritoriul Romaniei.

Ce drepturi (istorice) anume ar trebui revendicate?

Din tine au apărut: Eminescu, Enescu, Brâncuşi, Gogu Constantinescu, Vuia, Vlaicu, Coandă, Petrache Poenaru, Nicolae Teclu, Spiru Haret, Herman Oberth, Conrad Haas. Dar ce păcat, cei mai mulţi şi-au pus minţile sclipitoare în slujba altor ţări pentru că acasă nu i-a ascultat nimeni.

De ce ai lăsat să se întâmple asta?

Sunt placut uimit sa vad ca in acest mix de minciuni si adevar cu evidenta tenta national-comunista si-a gasit un loc si Hermann Oberth. Un inginer de exceptie, sas transilvanean si luteran. Ceva imi spunea ca acesta evocatie era rezervata doar celor care intra in categoria “romani verzi”, de I.L Caragiale. Buna intrebarea de la sfarsit, la fel ca si astazi. Totusi, prezenta lui Hermann Oberth este ceva extraordinar de-a dreptul insa uitam faptul ca a murit la fel ca si Caragiale, Enescu, Ionescu, Eliade, Cioran si multi multi altii: departe de casa din cauza romanasilor verzi sau rosii.

Popor Roman, de ce iti bati joc de valori? Si la asta trebuie sa ne raspundem fiecare dintre noi atunci cand la nunti aducem manelisti si achiesam la ghertoisme. Nu mai avem tineri studenti la conservator carora sa le dam niste bani? Am auzit cum suna Nunta de la Phoenix din saxofonul unui student ori Cargo, Pro Muzica, Iris si chiar “straini-de-neam” precum Bon Jovi, Bonnie Tayler etc. Sa extrapolam exemplul acesta in orice ramura, caci eu vad audienta record la emisiuni precum “acces direct” si nu la emisiuni cu un aport cultural minim. Aici nu strainii ne indobitocesc ci alegerile noastre.

Astăzi, popor român pentru tine se rescrie istoria.

Cum vrei să se facă asta? Cum vrei să te vadă cei ce îţi vor urma?

Astăzi, ca şi pe vremea fanarioţilor, domnitorul şi divăniţii nu au nici o legătură cu tine. Sunt străini de interesele şi dorinţele tale, tot ce doresc este să stea cât mai mult în funcţie şi să câştige cât mai mult.

Tu taci !!!

Astăzi, ca şi pe vremea cuceririi romane, bogăţiile tării, aceleaşi mine de aur, argint sare, mierea acestui pământ, sunt exploatate de alţii cu braţele tale şi se duc pentru a umple vistieriile străinilor de neam.

Ok, cine anume rescrie ce istorie? Da, iara strainii si tu nu te poti opune ca oculta mondiala nu stiu ce face. Repetitia cuvantului “strain” ajunge deja la nivel profesional-propagandistic. Kaghebistic as zice.

Tu taci !!!

Astăzi, ca şi pe vremea asupririi austro – ungare, drepturile românilor sunt călcate în picioare, iar cei puţini fac legea pentru cei mulţi.

Tu taci !!!

Astăzi, ca şi în vremuri de restrişte, românii pleacă din ţară, să muncească, sau să îşi vândă inteligenţa, pentru că ţara lor nu are nevoie de ei.

Câţi dintre ei sunt viitorii Brâncuşi, Coandă, Conrad Haas, te-ai gândit la asta ?

Conducătorii acestei ţări au nevoie de slujbaşi proşti, lipsiţi de educaţie, lipsiţi de caracter, lipsiţi de voinţă, lipsiţi de coloană vertebrală, ca să îi poată îndoi şi face figurine de plastilină din ei.

Conducatorii acestei tari sunt alesi si nu impusi. De gandit data vitoare cand mergem la vot si votam pentru un kilogram de faina si o galeata de plastic prost si ieftin. Pe de alta parte cine anume incalca drepturile romanilor? Alti romani sefi de institutii cumva?

Astăzi, ca şi pe vremea bolşevismului, la mare preţ sunt trădătorii, linguşitorii, vânzătorii de neam şi conştiinţă, traseiştii politici, gata să calce pe cadavre pentru a parveni şi a îşi păstra privilegiile.

Tu taci !!!

Astăzi, parlamentul şi guvernul ţării, divăniţii de azi, arendează pământurile şi întreprinderile “nerentabile” la indicaţiile unor străini de neam cărora le cântă osanale, unor arendaşi străini, spunând că asta se numeşte privatizare. Pentru aceste arende, ei primesc peşcheşul, iar ţara rămâne pe butuci.

Tu taci !!!

Astăzi, urmele civilizaţiei străbunilor voştri sunt şterse, pentru ca fiii tăi să nu mai ştie niciodată cum au apărut ei pe acest pământ, cine le sunt strămoşii şi care le sunt meritele. Vechile situri arheologice sunt distruse, se construiesc şosele experimentale peste ele, Sarmisegetuza, Grădiştea, Munţii Buzăului,

sunt vândute sub pretextul impulsionării turismului, unor privaţi care, habar nu au că în pământul pe care îl calcă zace istoria ta încă nedescoperită.

Notat, iara “strainii”. Cine anume sterge ce urme ale cui? Ce sosele experimentale se construiesc unde? La Gradiste? Daca, daca un limitat intelectual ar putea crede ca in Romania problema este constructia de sosele si experimentale. Adevarul se rezolva cu o scurta vizita la siturile respective. Nici vorba de prea multe sosele…

Exista o carte se numeste „Istoria tradarii la romani“ (vol I + vol II)  care ne afirma printre multe altele ca tradarea este sport national si vechi la romani.

Acum cu economia, mai sus avem o apologie patetica a comunismului, a zilelor cand aveam industrie de ne lua dracu si stateam infometati la cozi din prostia unui pantofar cu 4 clase.

Revenind deci, suntem monumentali dragi conationali, avem prea multe drumuri si autostrazi construite peste vestigii istorice. Da, domnilor, asa scrie mai sus. Ati citit bine. De asemenea ura fata de “privat”, ca privatul nu stie el “turism” reiese de asemenea din text, acest text unde mai devreme sau mai traziu ar trebui sa ne dam seama ca singura noastra salvare este un model autoritar, izolationist si eventual o nationalizare pe rit nou, ca ce bine ne-a fost doara in anii ’50. Pai nu?

Elemente din tezaurul ţării, sunt trimise “la expoziţie” în afara ţării şi uită să se mai întoarcă, iar cei ce le-au scos, nu dau nici un răspuns, se fac că au uitat de ele.

Tu taci !!!

Arhivele tării sunt cedate printr-o lege a arhivelor, străină de interesele naţionale, celor ce vor să scoată din mintea românilor ideea şi dovezile de unitate naţională.

Fals, nu exista nici o asemenea lege pentru arhive si tezaurul romanesc nu se duce niciunde. Ca sa fie clara sursa manipularii, lipseste orice evocare a tezaurului romanesc pe care ar fi trebuit sa-l primim inapoi de la “prietenii nostri din est”.

Slujbaşii ţării, căftăniţii, vând la preţ de piatră seacă şi fier vechi, bunurile realizate de tine, sub oblăduirea şefilor lor, împart banii, apoi sunt “judecaţi” de ochii lumii şi primesc pedepse cu suspendare, adică “mulţumesc, la revedere, te mai chemăm noi când avem nevoie de serviciile tale”.

Tu taci !!!

Oştirea ţării este batjocorită, decimată, dezarmată, pusă în slujba altora, copiii tăi mor pe pământuri străine, iar Hatmanul Suprem vine în faţa ta şi spune că suntem într-o mare încurcătură, vom fi nevoiţi să împrumutăm avioane străine pentru a ne asigura siguranţa aeriană, de parcă asta s-a întâmplat peste noapte şi nu este urmarea politici sale dezastruoase, de parcă nimic din ceea ce se întâmpla românului azi nu i se datorează lui.

Da, asa este, unii primesc pedepse cu suspendare pentru un furt incomensurabil iar un partid chiar nationalist ne povestea acum cativa ani prin gura presedintelui de partid, actual rezident al unui penitenciar, cum aceste legi sunt prea aspre si trebuie si mai mult relaxate. Acelasi partid pe care multi “achiesanti” ai ideilor de mai sus il voteaza.

Ostirea. DA, categoric este intr-o situatie nefasta si Hatmanul Suprem, cine o mai fi si ala, ne obliga sa ce? Astea sunt prostiile pe care dam vina dupa ce armata a fost subfinantata incepand cu Gelu si Menumorut. De fiecare data a fost cineva de vina si nu noi. Nu noi ca nu suntem in stare sa alocam mai mult bani armatei, sa o inzestram corespunzator si sa ne asiguram ca functiile importante sunt ocupate doar de oameni competenti. Avem generali cu 4 stele facuti din capitani de intendenta si ofiteri superiori facuti din soldati in afara dispozitilor legii 80/1995. Tot Hatmanul ii de vina aici? Ca sa o scurtez Hatmanul ii americanul cred eu, adica cel care iti spune ba, daca ai generali cu 3 stele, vezi sa aiba si un corp de armata pe care sa il comande, dotat corespunzator. Nu veni cu brigazi de infanterie in loc de divizii si divizii in loc de corpuri de armata doar ca sa ii pui cuiva stele pe umeri.

Dispar din instituţii ale statului arhive cu invenţii şi inovaţii de interes strategic privind cercetarea nucleară. Cei puşi să le păzească nu păţesc nimic, iar cei ce trebuie să investigheze, spun că nu e nimic deosebit.

Tu taci !!!

Şi se fură voturile, iar comisia care trebuia să investigheze pe cei care au fost prinşi cu vot dublu, nu dă nici un răspuns, deşi există dovezi că ai fost furat şi voinţa ta răsturnată.

Tu taci !!!

În divan, se fură la 2-3 mâini, unii chiulesc, alţii se fac că lucrează, iar alţii mânuiesc legile după bunul plac, în văzul tuturor şi nu li se întâmplă nimic.

Sa presupune ca suntem ceva mega-putere nucleara, faptele de mai sus se rezuma cel putin la un scandal international. Eu nu gasesc nici o mentiune cu privire la aceste fapte si foarte interesant ca sunt cunoscute de un calugar si nu de un inspectorat de politie, eventual directie SRI care ar putea comenta si competent presupusele intamplari.

Cu voturile, da „se“ fura. Au fost cercetari, chiar un presedinte de partid devenit extrem de nationalist a fost condamnat pentru frauda electorala. No’ dracie.

Cu parlamentul, votati. Votati ceea ce doriti deoarece conducatorii poporului nu pot fi altceva decat o oglinda a poporului. Vreti mai buni, fiti mai buni si votati mai buni. Mai pe romaneste, astia suntem.

Sistemul educaţional se reduce la bani, bani la înscriere, bani la examene, bani la absenţe, bani la promovare, bani la angajare, bani la reexaminare. Copiii tăi nu mai ştiu nici cum îi cheamă dacă nu se uită pe internet sau nu primesc un SMS.

Tu taci !!!

Dacă te îmbolnăveşti, nu ai unde să te duci, s-au închis spitalele, s-au scumpit medicamentele, trebuie să mergi dacă eşti operat cu faşele şi anestezicul de acasă, altfel mori neoperat sau deschis şi neînchis. Intri în spital pentru o unghie lovită şi ieşi cu 10 boli pe care nu le aveai la intrare.”

Da. Asa-i. Asta este reteta unei bune manipulari dupa cum am spus, amestecul unor adevaruri care trebuie probate si pot fi, cu adevaruri care nu mai trebuie probate (truisme) si apoi cu minciuni.

Da, exact asa este, si pe partea cu educatia poate cineva ar trebui sa bata la usa institutiilor care s-au opus vehement reformelor in educatie. La fel si cu sanatatea.

Un copil de 15 ani, român sportiv, este bătut de colegii de echipă maghiari, pentru că e român, chiar de Ziua Naţională a României. Nu se întâmplă nimic. Ceva mai târziu, Hocheiştii Naţionalei României (de naţionalitate maghiară) la un meci cu selecţionata Ungariei, tac când se intonează Imnul României, dar cântă cu foc imnul Ungariei şi pe cel al Ţinutului Secuiesc, imn care nu avea ce căuta la o manifestare oficială.

Toţi tac !!!

Tu taci !!!

Trebuia ceva si cu ungurii. Aici deja jucam la alt nivel, este fake news in fake news. Inception deja. Nu sunt romani si maghiari sunt toti cetateni romani, cu steagul romanesc pe echipament. Asta este un fake news, pornit de la 3 injuraturi intre coechipieri la care federatia de Hockey a luat act si sanctionat. Nesportiv, necolegial fara doar si poate. La fel, in trafic pe 100 de metrii iti iei mult mai rau.

Partea a doua, presedintele cetatean roman de etnie maghiara al federatiei de hockey a spus pentru mediafax:

Considerăm că problema imnului naţional de la meciul cu Ungaria este una falsă şi lipsită de orice legătură cu realitatea. La meciul din data de 16 decembrie, înainte de începerea partidei, s-au intonat imnurile României şi Ungariei. Naţionala noastră a câştigat partida, cu scorul de 4-1, drept urmare în timp ce se ridica drapelul României, s-a intonat din nou Deşteaptă-te române. Considerăm că acuzele aduse jucătorilor sunt absolut nefondate şi nemeritate. Cei 24 de sportivi au dat dovadă de dăruire totală şi voinţă extraordinară de a câştiga, iar publicul i-a susţinut din primul şi până în ultimul minut

Pai ce au facut astia din nationala noastra, au cantat imnul celorlalti si dupa aia i-au batut cu 4-1? In fine respectul fata de steag si de imn nu doresc sa-l pun in discutie, consider personal ca orice lipsa de respect fata de aceste simboluri ar trebui sanctionata in orice circumstanta. As vrea sa vad in schimb niste date certe si nu publicatii care vor sa vanda un amestec de fabulatie si minim adevar cu antetul “Incredibil, hocheistii…”, “SOC-SOC… Nationala de hockey”. Pe de alta parte poate sa imi spuna cineva si mie de ce se investeste infim in acest sport, barbatesc si dur. Este un sport extraordinar cu 7 echipe in toata tara din care 3 cu adevarat profesioniste, una la Bucuresti, Brasov si alta la Miercurea Ciuc. Investiti in sport si veti avea mai multi cu “escu” la coada numelui in echipa. Este chiar simplu. Chiar ma angajez ca in momentul in care la mine in oras voi avea o echipa de Rugby si de Hockey sa cumpar bilete la fiecare meci pe intreg sezonul. Eram uimit daca se manifesta aceeasi revolta pentru subfinantare spre exemplu.

Guvernanţii nu fac altceva decât să te jupoaie, îţi bagă mâna în buzunar şi îţi iau banii, pentru că eşti prea bogat în viziunea lor, sau nu meriţi ce ai câştigat, iar ţara nu are bani. Se împrumută lăsându-te dator pe sute de ani, fără să le pese ce vor face şi de unde vor plăti datoriile cei ce le vor urma.

Tu taci !!!

Da, asta asa-i. Sesizati alternanta pe sectiunile de text extrase? Fals-Adevarat-Fals-Adevarat sau paternul: truism, fals, adevar ce poate fi probat, fals. Tare, nu? Pe paternul de mai sus, urmeaza un fals.

“Duşmanii tăi, cei ce vor să te vadă dispărut pentru a îţi lua locul, îţi impun ce să mănânci, ce să bei, ce medicamente să iei, fac experimente cu tine, te folosesc drept cobai cu avizul şi ajutorul trădătorilor din fruntea ţării, care le aplică legile într-un Codex Alimentarius care te duce la pieire.”

Care dusmani? Medicul? Ca ala iti da medicamente? Codex Alimentarius? Tare parintele, le stie si pe astea cu alimentatia si maleficii care ne dau sa mancam rumegus in salam. Experimente pe tine? Serios? Cine nu iti da voie sa cresti 3 gaini in curte si sa manci buruieni cat doresti?

Pe paternul explicat mai sus, urmeaza un adevar de tip truism:

“Parlamentarii îşi votează legi speciale, se protejează împotriva judecăţii pentru hoţiile şi prostiile pe care le fac, se acoperă cu legi făcute numai pentru ei, şi fură acoperindu-se unul pe altul.

Tu taci !!!”

Ardeleneste vorbind, no’ sa-l vad eu pe ala care poate nega asta. Dar asta se intampla de cand alegerea domnului de catre divanele ad-hoc.

Urmeaza un fals.

“Preşedintele ţării îşi exprimă oficial acordul de modificare a Constituţiei ţării, la cererea unor străini, care îşi urmăresc propriile interese, fără a consulta măcar parlamentul, dar să te mai consulte pe tine…

Tu taci !!!”

Macar un fals bun sa fie, si aici ii complet dezamagitor si la nivelul inteligentei piscii mele. Cine a cerut modificarea Constitutiei tarii? Din exterior? Las-o naibii de abureala. Cum sa modifici Constitutia fara parlament? Si da, toate propunerile de modificare ale Constitutiei au trecut prin parlament. Acelasi parlament pe care 3 „strofe“ mai sus presupusul autor ii face adunatura de hoti.

Un român plecat de acasă, descoperă peste hotare că ţara lui are de recuperat o sumă mare de bani de la alt stat. Ce fac parlamentarii români? Refuză să investigheze cazul, pentru că nu vor să îi supere pe cei ce îi ţin pe jilţuri, fără să le pese de interesul naţiunii, trădând jurământul făcut la investire.

Tu taci !!!

Adevar deci care trebuie probat. Da, sunt sume de bani pe care Romania, nu inteleg concret la care se refera. Desigur ca trebuie sa le recupereze si sunt sume de bani pe care Romania trebuie sa le plateasca. Este si logic asa. Faptul ca avem deficit de balanta pe comert exterior este inca o dovada a imbecilitatii. Cumparati produse romanesti, este chiar atat de simplu. De la rosii, la masini.

ASTA SE ÎNTÂMPLĂ ASTĂZI, POPOR ROMÂN,

ŞI TU TACI !!!

Dacă ar fi ca tot ceea ce se întâmplă să se răsfrângă numai asupra ta, românul de azi, nu ţi-aş scrie un cuvânt. Te-aş lăsa să lâncezeşti, să dormi până se aşterne praful peste tine şi mătura istoriei te va scoate afară din mintea celor ce vor urma, ca pe o întâmplare neplăcută.

Dar tu popor român de azi, eşti legat de cel de ieri şi de cel de mâine şi odată cu tine piere nu numai trecutul, dar şi viitorul acestui neam.

Cât o să mai taci ?

Trezeşte-te, popor român, trezeşte-te român adormit şi nu lăsa să se şteargă dintr-o trăsătură de condei, tot ce ti-au lăsat părinţii, nu îţi lăsa copiii pe drumuri, sclavi ai celor ce nici nu existau pe când tu ştiai să scrii.”

                 Părintele Arhimandrit Justin

La sfarsit desigur un amestec deosebit de falsuri si adevaruri simpliste. Instigarea la actiune in schimb este vaga. Concret, cum „nu taci“. Ce faci?

Ideea unor astfel de texte in razboiul hibrid este de a insemina un sentiment de neincredere, de ura fata de ce-i straini dupa cum I.L Caragiale ne-a avertizat in romanii verzi acum mai bine de 100 de ani. Izolarea politica, economica la care acest text instiga in mod indirect cade perfect intr-un narativ al suveranismului pe care unele state il practica cu ajutor din est.

Ca sa inchei, foarte tare presupusul autor, un popa cu legaturi minimale cu lumea materiala si legaturi deosebit de stranse cu cea spirituala, teoreric. Este jurist, ne vorbeste de legi pe care nu le poate indica, este inginer, analist geopolitic si militar, istoric fara documente, expert in fizica nucleara, criminalist.  Toate astea le face la o varsta venerabila cu 2 ani inainte de a trece in lumea celor drepti. Si mai ciudat este ca pe internet am gasit 4 vaiante ale acestui text toate mai scurte decat acesta.

Asa ca da, eu tac, de cat de usor de manipulat sunt unii. Tac, pentru ca nu vreau sa vorbesc cu astfel de oameni, nu am ce discuta cu ei. Niciodata astfel de oameni nu cauta dialog, schimb de idei ci cauta o platforma de pe care sa-si imprastie asa zisele idei. Poate aici este fascinatia mea cu acest tip de razboi, cum ajunge un text dintr-o sursa incerta sa fie imprastiat cu asa mare usurinta de catre oameni fara sa fie trecut printr-un filtru elementar de gandire, de logica si nu in ultimul rand de umanitate.

Sincer oamenii care isi iau lumina din astfel de texte imi aduc aminte de personajul “Flo” din drama lui Lucian Pintilie, “Nicky Ardelean colonel in rezerva”. Pe tot parcursul filmului colonelul rational Nicolae Ardelean interpretat de Victor Rebengiuc incerca sa aiba o discutie cu acest “Flo”, un imbecil expert in tot si toate dar mai ales in teoria conspiratiei. Pentru cei care nu au vazut filmul nu am sa vi-l stric insa va indic doar atat: Ratiunea se termina dupa un bombardament imbecilo-propagandistic, omul ancorat in realitate actioneaza irational. Rezultatul previzibil al oricarui razboi informational (ca parte componenta a razboiului hibrid) dus cu succes.

 

Ma semnez al vostru lt(rez)

P.S. – daca nu v-au fost destul un articol de aproximativ 13 pagini pe acest subiect va invit sa cititi si acest articol: https://eufactcheck.eu/blogpost/blog-why-and-how-russian-disinformation-targets-europe-and-the-eu-in-georgia/ de pe portalul EU pentru verificarea stirilor false. Surprinzator sau nu si in Georgia exista un real atac informational similar cu cel din Romania. Este si sursa pozei din articol.

181 de comentarii:

 1. Aiureala asta de scrisoare circula pe net de niste ani buni…
  Felicitari ca ai gasit timp si vointa sa o demontezi! 🙂

  15
  • La partea cu Asediul Vienei nu ai nimerit-o de loc, nu va fi de acord nici un istoric – adica popa pare ca era mai informat pe tema aia . Procedezi exact ca cei pe care incerci sa ii critici:

   Trupele asa zise vasale ale prnicpatelor nord dunarene au cam jucat la doua capete acolo. NU au oprit invazia dar nici nu au luptat pt ea..din ..contra

   mai mult au sabotat armata `suzeranului` de la istambul

   Citez:

   Asediul vienei : Profitând și de pasivitatea domnului moldovean, Șerban Cantacuzino a preluat inițiativa sprijinirii pe ascuns a forțelor creștine.

   Astfel, sub pretextul trimiterii de spioni sub zidurile „inamice”, domnitorul român trimitea de fapt soli având ca scop informarea vienezilor despre mișcările din tabăra turcească; ba chiar mai mult, a dezvoltat un sistem secret de comunicații, pentru a nu trezi suspiciuni în rândul turcilor. În momentele în care armatele românești erau nevoite să bombardeze orașul, acestea fie umpleau tunurile cu paie, fie foloseau ghiulele de fontă care produceau pagube minime zidurilor vieneze.

   Șerban Cantacuzino a întârziat cât mai mult construcția celor două poduri, facilitând totodată distrugerea lucrărilor de către „dușmani”.

   În ziua bătăliei decisive de pe dealul Kahlenberg (12 septembrie 1683) între armatele regelui Ioan III Sobieski al Poloniei și forțele turcești conduse de marele vizir Kara Mustafa Pașa, românii au privit desfășurarea evenimentelor cu pasivitate din tabăra lor.

   `Acțiunile domnitorului muntean au contribuit într-o mare măsură la depresurarea Vienei, permițând creștinilor să cunoască dinainte intențiile turcilor și oferindu-le răgazul pentru a-și regrupa și întări forțele.

   Aprecierile austriecilor la adresa comandantului român nu au întârziat să apară. Generalul Wallenstein îl laudă pentru „acele frumoase fapte”, ca și „pentru bunele cugete ce hrănești în inima ta”`

   `În timpul asediului, Șerban Cantacuzino a poruncit ca în fața cortului său să fie ridicată o cruce mare de 5 metri din stejar, vizibilă de la mare depărtare. Aceasta purta o inscripție latină cu dublu sens, însăși cei 10 – 12 mii de români rugându-se pentru izbânda împăratului și atât. Față de turci el era sultanul de la Constantinopol, însă în realitate se rugau pentru cel roman. Inscripția de pe cruce spune:

   + CRUCIS EXALTATIO EST CONSERVATIO MUNDI CRUX DECOR ECCLESIAE CRUX CUSTODIA REGUM CRUX CONFIRMATIO FIDELIUM CRUX GLORIA ANGELORUM ET VULNUS DEMONUM`
   ——————————

   9
   • Xeno,

    Și aici ai dat-o in bară, nu știu cum reușești.

    „Ai fost scut creştinătăţii, când întreaga Europă tremura de teama islamului.

    Sângele tău a salvat Europa iar românul Iancu de Hunedoara a salvat Viena şi întreaga Europa de furia semilunii.

    Acum, tu popor de salvatori ai creştinismului, eşti tratat ca un paria.”

    1529 vs 1683

    Și acum să îți traduc, locotenentul a scris de 1529, tu faci referiri la 1683. O mica diferența.

    1529 Primul asediu al Vienei – alaturi de otomani, au participat moldovenii.

    1683 Ultimul asediu al Vienei – alaturi de otomani, au participat moldoveni, valahi, transilvăneni, inclusiv unguri. Episod de care amintești tu.

    Și doar așa, o mențiune, alaturi (și) de otomani, locuitorii din cele trei țări române au participat la aproape orice conflict din zona. Chiar împotriva altor creștini. Dar na, asta scrie în cărți.

    Pe un alt topic, mi-ai făcut o recomandare, sa citesc…

    8
    • da, la 1683 ma refeream, atunci erau toti, atunci chiar erau sa piarda orasull. dupa cum spuneam au fost sabotati ( pe cand la primul asediu din 1529 nu participau muntenii )

     da, cu recomandarea: intre timp am concluzionat ca e mai bine o 1 freg Iver H daneza, nu stiam ca e atat de bine facuta , decat un A pe Marasesti

     6
     • La 1529, romanul Iancu de Hunedoara nu avea cum să salveze Viena, că era mort de mult. Asta a zis Lt., și că au participat moldoveni la asediu, lângă turci.
      Și tu spui „La partea cu Asediul Vienei nu ai nimerit-o de loc, nu va fi de acord nici un istoric – adica popa pare ca era mai informat pe tema aia . Procedezi exact ca cei pe care incerci sa ii critici:” – și o bagi pe aia cu Cantacuzino.

      Aici ai dat-o in bara. Și te faci că plouă, că ai făcut o confuzie.

      Și mai e chestie, populațiile din cele trei țări române au participat la războaie alaturi de otomani, împotriva unor creștini, deci faza cu apărătorii creștinătății cade: Vaslui, Valea Alba, Câmpia Pâinii, Campania din Ungaria din 1527-1528, Brașov, Tutora, Hotin, etc…

      11
      • Priam – ce tot zici cu Iancu de Hunedoara, pe mine m-a scos din pepeni afirmatia:

       ` iar la asediul Vienei, ghici cine a dat o mana de ajutor Sultanului `

       ajutorul ala nu exista de fapt : era act de prezenta si am spus in ce s-a trasformat acel act de prezenta la al doilea asediu: in sabotaj

       nimeni nu le a dat alora ajutor util nici la primul nici la al doilea asediu; ok nu e documentat ce au facut exact moldovenii prima data, dar ma indoiesc puternic ca au facut altceva decat ce au facut a doua oara cand nu s-au bagat .

       4
       • Xeno,
        Te faci că nu pricepi, nu?
        Aia au participat la o campanie, că au făcut act de prezență sau au fost activi, nu au fost „apărătorii creștinătății” in fata musulmanilor, afirmație absolută.
        Au avut momente in care erau fost de o parte, sau de alta, și asta nu e o problemă, Stefan de pildă a schimbat vasalitatile funcție de interesul de moment.

        6
        • au fost aparatarii tarii lor, mostenirii feudale , a modului de viata, a familiiilor de tip feudal

         dar …implicit ai crestinatatii pentru din aia erau croiti, in vremurile alea se discuta in totul alte categorii de valori, acum e de discutat in ce procente, dar sunt acolo si ma refer la :

         10 ianuarie 1475
         26 iulie 1476
         17 mai 1395

         5
         • Chinuita explicație, apărau creștinătatea luptând pentru modul lor de viață, alaturi de musulmani.
          Repet, fără să fie asta o regulă.
          Altceva, mai bun?

          4
          • nu au fost niciodata alaturi , poate in sila si ca act de prezenta, si de cate ori, de 3 ori? asa si vlad a fost … alaturi pana si-a amintit cine e

           uite te si la cealalta FATA a monedei : la confictele voievozilor munteni si moldoveni cu otomanii

           – sunt zeci de batalii 12-13 cu extrem de multe pagube pentru cei la care spui… `alaturi`, deci alaturi pe naiba.

           3
          • Luptau cu una din cele 5-6 armate ale imperiului.
           Au luat-o pe coaja in 1475, dar au revenit în 1476..
           Ring a bell?
           Iar toată discuția asta a inceput de la o confuzie, sa nu zic altceva, de a ta, pe care nu o recunoști nici acum!

           7
          • priam – zau ca n-are sens. Nu are simtul ridicolului, si e perseverent in fanteziile unei realitati proprii. Daca ar fi sa ne luam dupa postari (bineinteles ca necorectate pana in ziua de azi), armenii mai au un pic si in sfarsit ii zdrobesc pe azeri, coalitii crestine patruleaza spatiul aerian al Turciei samd. Asta cu armatele crestine i-am mai servit-o si eu la capitolul Stefan cel Mare dar aparent e perseverent in a ingnora orice fapte reale incomode, iar in fata evidentelor poate face oricand un deloc elegant salt peste.
           „nu au fost niciodata alaturi , poate in sila ” asta chiar e gluma suprema asupra logicii sau poate un nou pradox 🙂
           Eu inca astept sa revina la temele dragi cu panortodoxismul si cu alianta cu rasaritenii, bunii si dragii nostri aparatori ai libertatii si identitatii nationale, tovarasii rusi.

           10
          • Marius B: asta cu temele dragi e cam .. fantezia ta, am mai spus ca Romania doar alaturi de America & Polonia & UE are viitor BUN in lumea asta, dar tu amesteci absolut tot ce tine de traditie romaneasca cu altii . Iar din cate tin eu minte cand noi ne cladeam identitatea si traditiile noastre , rusnacii inca erau calcati de tatari la mii de kilometrii .. La fel din cat tin eu minte sovieticii au facut tot posibilul sa ne stearga identitatea imediat dupa ocupatia din 45 ( vezi elitele disparute in puscarii – care sunt opera ciracilor lor).

           Cu armenii: da si au luat o pe coaja …rau , s-au folosit rusii de ei ca de niste carpe, e geopolitica cruda cu dublu standard din partea tuturor, dar e incheiat subiectul, Macar sper sa invete toti care mai au echipamente ex sovietice din failul acestora .

           Priam
           Da luptau cu una din cele 5 dar erau si 5% din imperiu..

           7
          • @Marius B

           Da, omul trăiește într-o fantezie. Visează cruciade, atacarea unor țări NATO doar pentru că au alta religie decât a lui, visa „legiunea franceza” in Armenia luptând cot la cot cu rușii și armenii, „armate cruciate” cucerind Istanbulul etc 🙂
           Basca ne povestea cum Baku este „incercuit” și azerii fug de rup pământul, fix când azerii cucereau Shusha.

           Acum vrea sa ne cenzureze și Netflix, că nu da filme despre cruciade și slujbe duminica de la 08:00-13:00, probabil.

           6
         • Sa traiti domnilor va salut argumentarea, am apucat sa verific doar sursele pana la momentul postarii… duceam prea multe povesti in paralel aici

          2
        • Da stark aia cu baku a fost tare

         doar ca: esti sigur ca nu am zis ca armenii au incercuit beijingul ? ia mai verifica.

         Te rog nu mai imi pune vorbe in gura ca nu e frumos. jumate din ce ai spus le ai scos ca dupa doua pahare cu vin, istamblul, de ce nu Atlantida

         am zis doar ca armenii contracau cu suuces la susha – dar overall informatia sa dovedit fake new desi era oficiala de la Mod ul lor – minteau ca sa mai dreaga busuicoul sa nu creeze panica

         6
  • deci cantacuzino era un fel de cal troian in tabara otomana

   ca sa intelegeti cat de sublti si intelignet juca, mai jos e e traducerea din latina la ce si a marcaat pe crucea aia din tabara turca , turcafletii nu prea intelegau latina:

   „Noi, Şerban Cantacuzino, din mila lui Dumnezeu principe al Valahiei Transalpine, domn şi singur stăpân al ei (…) am ridicat această cruce în locul sfânt la care poporul se poate închina în orice zi, cinstit întru veşnică memorie a sa şi alor săi, în timpul asediului Vienei din Austria Inferioară de către mahomedanii conduşi de vizirul Kara-Mustafa Paşa, 1 septembrie 1683. Călătorule, adu-ţi aminte de moarte!“.

   „Înălţarea crucii este mântuirea lumii, este podoaba Bisericii, este în paza regilor, crucea este întărirea credincioşilor, crucea este gloria îngerilor şi vătămarea demonilor.„

   tare ultima parte e clar la cine se referea

   2
   • Sursele tale sunt: wikipedia unde a fost introdus un articol de pe istorie-adevrata.blogspot
    Du-te la o facultate, fa un master in istorie si spune-mi cine iti accepta aceste surse academice daca le vei cita intr-o lucrare.

    9
    • lt (rez) nici eu nu agreez wiki, insa daca iei un subiect de acolo si faci comparatia cu o sursa academica: exista si varianta ca informatiile sa fie relativ ok.In cazul de mai sus nu par divagari ., nustiu cine a abordat subiectul o sa ma uit in Iorga sa vedem daca i-a dedicat mai multe randuri.

     4
     • Da, Xeno. Pune totul in conext istoric, noi avem Palia de la Orastie ca un o victorie a scrierii in limba romana in ce secol? Crezi ca aveam in paralel scrieri cu privire la asedii atat de detailate. Ai supozitii pe care le putem proba mai mult sau mai putin. Despre asta ii vorba.

      1
    • chiar crezi ca stie ca o parte consistenta din ce stim noi despre campaniile Iui Imperator Caesar Divi Nervae filius Nerva Traianus Augustus Germanicus in Dacia e scris in cartea 68 Istoria Romana de unu Cassius Dio pe doar 8 pagini si ca unul din marii lui generali si viitor guvernator al siriei si palestinei sub Hadrian era maur,poate de culoare ala coltescu

     5
  • lol stark, hai ca ti am dat un like

   exageram ca sa se vada absurdiatea afirmatiei lui gabi s, exagera , exagerez. nu l as interzice dar nici nu educa din el , ar fi grav

 2. Merci, si o voi face in continuare… Si mai tare este ca media „main stream” a preluat scrisoarea de cateva ori…
  Nino-nino… ii de spital faza.

  11
 3. @Admini, faceti o scurta corecura va rog, Herman Oberth in loc de Conrad Haas s-a nascut la Sibiu si a murit la 1989 la Nüremberg find pionier in materie de rachete si a desenat in 1973 primul concept al unei centarale energetice eoliene.A fost elevul mareului Augustin Maior. Sa ne fugarim valorile in occident ii sport vechi la noi.
  Nici Haas nu a murit in tarile Romane, insa discutam de secole indepartate.

  6
 4. Nu are cum sa fie scrisa de un popa deoarece un popa niciodata nu si-ar indemna enoriasii sa faca scandal. Daca i-ar fi indemnat sa se roage sa primeasca dreptate in vacanta vesnica, eventual sa si doneze la biserica, ar fi fost un pic mai credibil.

  In alta ordine de idei, se vede clar ce caracteristica predominanta a romanilor tinteste textul: lipsa de raspundere fata de actiunile personale. Niciodata nu am dat noi cu bata in balta, tot timpul e vina altuia. Daca ala nu intelege ce ii punem in carca (adica e strain), e si mai bine.

  9
 5. Toate scrierile atribuite popilor fac audiență într-o țară în care educația este minimă, biserica numește profesorii în învățământul de stat și în armată, deși se pretinde laic, statul sponsorizează construcția clădirilor ortodoxe, orice absolvent de teologie, tre să aibă loc de muncă. Textul poate fi al acelui popă, nu are importanță, bigotii vor ataca virulent orice replică.

  10
  • DIn pacate da, si ar ajuta enrom daca BOR ne-ar spune periodic ca aceste „scrieri” „ziceri” nu provin de la cineva din BOR. Asta ne-ar plasa clar undeva. Si in momentul in care bOR are timp sa-l „urecheze” pe CTP , cred ca ar avea timp si sa trimita periodc aceste infrormari catre populatie.
   Ne-ar ajuta pe toti, dar mai ales pe ei.

   12
   • Acolo sunt mai multe curente!
    BOR nu e un tot unitar. Există si orientarea pro-ecumenica (fidela Patriarhiei Constantinopolului) care ar urma o orientare mult mai adaptata vremurilor noastre, insa, din pacate, ia avant si orientarea (candva marginala) a facțiunii pro-estice/pro-ruse (fidelii acestei orientări au tot felul de ieșiri dubioase: anti știința, anti vaccin, anti medicina, anti 5G, anti occident pe fata etc).

    Eu consider a fi o greșeală blamarea BOR in totalitate. Nu face decât sa dea apa la moara „partidei estice”, care nu poate decat clama o iluzorie „ortodoxie sub asediu”. Chiar daca acești fanatici sunt mai putini decat par, sunt foarte vocali si omniprezenti in spațiul online (culmea, cei mai retrograzi se folosesc de una dintre cele mai mari realizari științifice pentru a disemina agresiv o retorică retrograda si anti știința).

    12
    • Corect, absolut corect. Nu blamez bor in totalitate, nu este bine in general sa aratam spre religie pentru ca este o chestie sufleteasca pana la urma. Nu poti arata cu degetul spre sufletul omului.
     Siguru lucru pe care ar trebui sa-l subliniez aici este ca ne-ar ajuta daca si BOR-ul s-ar ajuta singur, respectiv aripa bizantina. Aici as putea face o intreaga apologhie de la Iorga, care foarte inteligent a facut punte din religia ortodoxa intre Constantinopol, Imperiul Roman, si Regatul Romaniei.

     4
   • Dracu Popa poate nici n-a scris astea …. alt fake News

    7
 6. Și dacă tot am ajuns aici, poate ar fi necesară o discuție despre rolul BOR în societatea românească actuală. Eu cred sincer că e piatră de moară. Nu vrea să evolueze, trage societatea înapoi, nu vrea să educe, nu vrea să se deschidă, dimpotrivă. Dacă ar fi după pochi, am face Crăciunul în ianuarie, că „așa e drept”. M-am săturat de bărboaiele lor, de sutanele purtate non-stop. Comparația cu catolicii sau celelalte culte creștine este nefavorabila.

  4
  • Si daca tot suntem aici poate trebuie o discutie despre rolul NETFLIX in societatea românească actuală, si despre relatia neo-marxism – societate;
   la fel despre incercarea de spalatura pe creier venoita dispre voci stridente ( nu neaparat intelepte), fara un efort de studiu la baza ce consta in refuzul radacinilor fara analizarea implicatiilor; care bineinteles duce catre o societate fara coloana vertebrala.

   Sincer sa fiu cred ca aruncatul de certitudinii fara analizarea implicatiilor si fara o educatie mai adanca de piatra de moara. De asmenea nu cred ca o societate se poate ridica pe hate ( anti BOR , anti parinti, anti daci, anti celti , anti monarhi anti ce vrei ) decat daca vrei ceva ce nu cred ca esti constient ca ti-ai dorii.

   Si eu:
   M-am saturat de oameni care arunca non-stop certidudinii pe intr-un contex care nu il inteleg , sau il trateaza superficial..
   Comparatia cu oamenii educati sau spirituali este nefavorabila.

   PS: Nu ridica la rang de lege universala propriile certitudini, deoarece poate nu toti din jurul tau gandesc ca tine, si pentru ca nu esti Marat si nici nu suntem la revolutia `franceza` de la 1789 ale carei urmari mizerabile le vedem acum.

   11
   • Du-te frate in Rusia, Belarus, Kazakhstan, Armenia… daca si Netflixul iti sta in gat. I-auzi, acum habotnicii ar închide si Netflix. Noaptea mintii!

    Nu-ti place, nu te uita!

    Stiu ca, de obicei, debitezi 100 de prostii pe cm pătrat de comentariu, dar asta le întrece pe toate.

    8
    • Incurajarea deviatilor sexuale este ceva normal, decent si de dorit. La fel este si cenzurarea unor filme incorecte politic, traiasaca netfilx, hbo, amazon, etc. Ura, ura, ura ! Le zice bine Gervais, niste ipocriti viciati…sweatshops.

     15
     • Lasă vrăjeala! A fost ales DT cu „largă majoritate”, cum ne bateai la cap pe aici zile, întregi ori ba? Luminează-ne, rogu-te, că văd ca lumea e la fel, unde e „apocalipsa” aia pe care o preziceai?

      Deja plictisești! Putiniști cărora, de rușine că sunt putiniști, se ascund în spatele „trumpismului”.

      Dar fii „bărbat” și asumă-ți putinismul 🙂

      5
      • Daca si voi, USRistii, va asumati „Sorosismul”
       😀

       11
      • Putinist esti tu cu familia ta, via scoala de la Frankfurt. Da a fost, stanga castiga doar prin frauda. Ai incurcata borcanele, Apocalipsa a fost cantata de voi, stangisti, timp de 4 ani. Ma bucur ca ai fost pe subiect, a stai, o labareai cu gratie, cum o faci mereu. Trumpism=putinism ? Cand dracu va veti opri din ventilat rahat ? Hsi fugi in bula sa vizionezi filme woke cu Cezar african transgender si apoi sa te miri ca haur intra in Parlament.

       12
       • @RM:

        Nu m-ai ghicit, am fost la vot însă mi-am anulat buletinul. Asa ca mai ușor, te rog, cu etichetele. Daca eram în SUA probabil votam republicanii la Senat si CR și pe Biden la prezi. Deci…

        @RTI

        Mai încet, baros, să nu faci spume la gura. Calm!
        Cunosc tiparul: în jurul tău totul e o „conspirație”, te crezi prea „neînțeles” pentru lumea asta, te uiți cu nesaț la Netflix iar apoi, chinuit, ceri închiderea platformei, doar „tu” vezi clar restul sunt prosti/manipulați/subjugati.

        Trage aer in piept și repeta după mine: „nimeni nu umblă după mine să ma” cipeze” cu forța/nimeni nu fuge cu seringa după mine să ma vaccineze fortat/5G nu fura” date” din mine/

        2
        • @Razvan Mihaeanu,

         Ce imaginar ti-ai creat tu despre mine arată înverșunarea asta sociala din zilele noastre.
         Gen: daca nu esti cu Trump, nu înjuri UE, nu înjuri Netflix, nu urăști minoritățile de orice fel = „soroșist”, „marxist”, „progresist” (apropo, de când naiba „progresist” a ajuns o ocară).

         Eu ma consider echilibrat, nu am afinități politice (de cele mai multe ori mi-am anulat buletinul de când merg la vot), sunt inginer deci cred foarte mult in știința, sunt creștin (dar nu habotnic) deci cred in Dumnezeu (care e același pentru toate religiile, nu există mai mulți „Dumnezei”, cum vor unii să ne faca sa credem), cred in progres, intr-o lume deschisa cu dreptul circulației si al muncii in UE, cred in drepturile fiecăruia la viață privată (sa si-o trăiască cum vrea si cu cine vrea) , egalitate de șanse si dreptul la credință de orice fel, sunt proocidental (pro UE si pro US), pro capitalist. Admir republicanii însă cred ca Trump nu a fost un președinte potrivit (US nu poate fi izolata de restul comunității internaționale), cred ca izoltationismul si multipolarizarea lumii occidentale (doctrina Putin) sunt cea mai mare greșeală care s-ar putea face.

         Cred in dreptul Netflix/HBO GO/Amazon Prime sa existe cum cred si in dreptul Trinitas TV/Speranța TV sa existe. Fiecare este liber sa se uite la ce dorește.

         Nu-mi plac nici extremele de dreapta nici cele de stânga.

         Daca asta ma face „sorosist”, „marxist”, „progresist” fie…

         6
         • Poate daca nu ai fi atat de `echilibrat` ai sesiza si ironiile. Nu iti inchide nimeni netflixul stai linistit: era o reactiie ironica a o alta afirmatie absurda

          6
         • Baros esti tu intre colegii de autobaza. Asta ai vazut in ghioc sau te priveai in oglinda ? Cu ce am exagerat, nu promoveaza aia tot felul de dezaxati, nu are amazonul sclavi in china ? Greseste Gervais cand face caterinca de ipocritii basinosi ce „empatizeaza” cu fraierii cei ii aduleaza, asa ca tine ? Aia cu cipurile si 5G ai invatat-o tot de la colegii de autobaza, echilibratule ? Tu faci spume, bibicule, erai in panica maxima-fara seriale cu minore, hipersexuslizate, ce dau din buci- o mvai, nuuuu. Sa nu cumva sa te plangi de limbaj, tu ai coborat aici sa arati ca esti bazat, fii „barbat”. PS. Nu toti catelandrii jigariti ce maraie sunt lupi.

          7
   • Stark : dute tu, traiasca Netflix

    eu zic : ce mai e nevoie de universitati care sa fie macar la 15% din Eton, Yale, Cambrdige si MIT

    nu: doar Netflix, fara alte opinii, hipioti care injura popi, si picioare in fund la valorile bunicilor si restul ne mutam toti in kazakstan ca sa fie noul `socialism` mai comod

    strgeti-l si pe Maniu din carti, daca tot faceti o tabula rasa

    6
 7. Acum vad prima data prostia asta. Neoceaușism cred ca ar fi un termen aproximativ care sa descrie porcarii de genul. Din păcate, destui analfabeți funcționali pun botul la prostii de genul.

  Amuzant e ca o parte dintre „faptele” din a doua parte a insailării asteia s-au petrecut dupa moartea asa zisului „semnatar”.

  Asta e un curent, destul de periculos, de propaganda neoceausista, izolationista si anti-occidentala. Cui i-o folosi? (întrebare retorică)

  9
 8. Prostii nostrii AUR poarta, noi cersim din poarta’n poarta…

  19
  • @Era Reply la intrebarea ta Stark, chair daca este retorica :)))

   5
   • Prostii vostri, inca urmeaza sa vedem ce hram poarta.
    Intre timp, colonele nu vrei sa te angajezi pe post de fact-checker, uite ce ocazie se iveste, nu irositi sansa https://www.facebook.com/pauldragos.aligica/posts/3582403438494040

    9
    • Aligica e un bou, încă nu a aflat că FB e o entitate privată și pe tarlaua ei face ce vrea, cât timp nu încalcă vreo lege.
     Și, într-o oarecare măsură, serviciul pe care îl oferă ii gratuit.
     Nu te obliga nimeni sa o freci pe FB.
     Parcă e starețul de la nu știu ce mănăstire din Neamț, ce se plângea de pericolul internetului pe pagina de FB a mănăstirii.

     8
    • Draga Nick-Fișic, colonel? Eu? De unde atata onoare sa curga pe umerii mei, eu un biet lent incapabil nici macar de obedienta minimala necesara pentru a fi promovat. Nu ca un Toba spre exemplu sau dita-mai gheneralii de pe listele dumneavoastra.
     Cu toate acestea atuul partidului rezida in persoana si personalitatea duamnei( cu u) Șoșoacă, Pana si numele este atat de feminin si suav. Un exemplu de elegață, rafinament si abilitați sportive unice respectiv de a duce pe tot barbatii de aici la Skandeberg.
     Da, as vrea sa ma angajez la gugal. Sti pe cineva?

     4
     • Pai adresarea mea nu exclude gradul d-tale sau nu exista lt colonel in armata romaneasca, mi-am zis poate nu ai afisat gradul deplin?
      Nu-s fanul celor de la aur, dar sa le pui in carca frustrarile proprii nu e fair-play. Mie imi provoaca dezgust manipularea asta totala despre extremisti, pana la urma partidul e expresia vointei unui grup de cetateni, care n-aveau optiune de vot conservator-patriot. Sau numai tefelistii sunt intreptatiti sa fie reprezentati? Cat tine de subiectul postarii – inca una doua campanii de astea la care asistam pe parcursul acestui an si ceea ce ai scris va deveni realitate. Despre angajare, lasa-mi datele si se rezolva. Intre timp, poate gasesti o traducere sau un rezumat la video recent a opozantului celui din poza, nu-ti da seama de nivelul de degradare, sper pe plaiurile mioritice situatia e mai buna

      3
      • Eh domnu’ Nicu, lt-col.. tot ii prea mult, de la pluton la batalion. Doar un biet lent. As avea totusi mai multe remarci la comentul dumitale, primo, o obiectie cu privire la termenul de tefelisti folosit cu atata finete si flegma mucioasa de slugoiul abject a lui Voiculescu, Mircea „Muci in Par” Badea si a sa extensie falica tegumentara Gadea, dragul nepot al Suzanei.
       Find nu chiar un tanar, imi amintesc zilele lui 89 pe care le rememoram acum, si am o alergie crunta amestecata cu un sindrom Tourette cand aud pe cineva ca vorbeste peiorativ de tineret. Am sperante in ei, ca noi, fie iti convine fie nu, am dat-o de gard si singurul lucru pe care l-am putut produce a fost…iliescianismul. Atat si nimic mai mult. Dam stafeta ca poate ei se descurca mai bine.
       Mai departe, observ doar ca haur si-a scos propriul cap din cur si si-au angajat niste consilieri mai de doamne ajuta. Aia le-au spus, bre lasa nationalismul ca in dex scrie ca nu-i de bine daaar baga cu conservatorismul-patriot. Alea sunt doua chestii faine. Au si facut-o insa nu pricep nimic din cei doi termeni ca asa-i acolo unde in loc de scoala ne bateam cu jîndarii la meci.
       Asadar acesta hidiosenie politica nu are nimic cu conservatorismul. Conservatorsimul ca ideologie politica are la baza omul, individul si nu-l intereseaza masele.Nu-i cu haide-ti cu noi sa fim multi, sa facem, sa dregem, ii cu munca, unu in castelul sau si altul in cocioaba sa, ca in conservatorism ai cam dupa cat esti de profesionist. Are la baza valori inclusive precum crestinismul si specificul traditional al unei tari. Adica, noi avand vocatie milenara eurpeana, cel care scuipa cu sirg Europa, nu are cum sa fie conservator. Noi, avem tot o vocatie milenara de schimb cultural si economic cu Europa. Pe langa asta avem o divesitate culturala aici, una pe care aur nu o suporta. Si aici ma refer de la scolile Italiene din zonele limitorfe ale Dunarii, trecand pe langa titanul Lazar Seineanu si terminad cu niste sasalai care si-au pus amprenta pe cultura romaneasca find autorii primelor traduceri germano-romane. Adica alea dupa care s-a ghidat Eminescu, un doctorand printre altele in filosofia lui Haegel si Kant, care ce sa vezi nu au fost daci.
       Un alt aspect vital al conservatorimsmului este scara sociala. Asta ii zgarie pe ochi pe socialisti. Adica o scara care iti pune in fata profesii si intelectualitate. Adica dupa acest principiu vital al conservatorismului, cel mai apropae de meritorcratia visata, nea’ agitatoru’ Simion, bossultan de galerie putea sa faca un singur lucru in viata asta: sa care geanta prin parlament unui parlamentar conservator veritabil. Sau sa lucreze la paza la parlament. Nu poti vorbi de conservatorism si haur, cand ne punem sot si sotie pe lista, sau fosti spargatori de bancomate.
       Patriotism? As vrea sa vad o mostra de patriotism de la ei? Flendurat de steaguri? Dacopatie? Asta-i patriotism? Oh nu, constructia unui “brand patriotic” ii de durata si regula are legatura cu suferinta. Mentionam deci, un Coposu, un Ratiu si un Tutea, care atunci cand poporul a buftat-o nu s-a scuns dupa steag ci i-a zis-o la nea boborul atat de bine incat ar trebui ca acest citat sa troneze deasupra fiecarei sectii de votare in ziua alegerilor: “am stat 13 ani in temnita pentru un popor de idioti”. Si asta-i esenta lui Tutea pana la urma, trecut prin legionarism, inchis in comunism – democratia functioneaza dar noi ne batem joc de ea.
       Inteleg ca nu esti fanul lor, dar nu pricep atunci de ce le iei aprarea, cred ca spectacolul din prima zi de munca a fost suficient.
       Poporul, dragul de el, poate gresi, nu este infalibil in exercitarea democratiei.

       4
       • Nu vreau sa intru in polemici, doar o mica precizare in linkul de mai jos, e cea mai aproape de ceea ce cred si eu, pacat ca nu vad aceasta opinie in comentarii, totusi credeam ca audienta aici e ceva mai selecta, care poate sintetiza si produce analize ceva mai sofisticate, peste media jurnalistilor si propagandistilor, cu mici exceptii – https://www.facebook.com/niculescu.cristian.96/posts/3937560369612139.
        Aia cu filosofia si nu stiu ce traduceri, chiar nu-si aveau locul, pentru ca romanii nu sunt haegelisti sau kantonieni si nici Eminescu, chiar daca i-a studiat, altfel ar fi fost vre-un sef de loja sau vreo unul cu grad avansat, la nivelul de cunoastere si cunostinte la care a ajuns.

        1
        • Off domnu’ Nick, pai ce sa ma fac eu cu dumitale. Nici eu nu caut neaparat polemica insa am o problema cu cei care fac guma de la chiloti din termeni. Musai cand vorbim sa avem propietatea termenilor, si insul care ne-a scris acesta opinie la care dumneata ne trimiti este semianalfabet politic. Eu nu pot sa ma uit la bicicleta si sa-i spun masina oricat as vrea, oricat ma dau cu fundul de pamant.
         Nationalismul este si poate fi doar ceea ce dexul limbii romane il defineste ca fiind. Nu-i nationalismul „ala bun” si „ala rau”. Diletantismul in orice domeniu ne-a adus aici.
         Da sa-i fie rusine ca-i nationalist, sa-i fie rusine ca facut o scoala SNSPA din ce spune si a chiulit la cursurile de doctrine politice, sa-i fie rusine ca doar in mintea sa exista nationalismul „ala bun” si creeaza doar in minte sa o scara valorica precum nationalism=bun, fascism=rau , sa-i fie rusine ca este seminalafabet functional in propria profesie.

         3
 9. STITI CARE E PROBLEMA VOASTRA?

  NU IUBITI TARA SI TOT CE A FOT EA,
  NU VA IUBITI BUNICII CARE MERGEAU LA BISERICA SA SE ROAGE PENTRU VOI,

  VA FAC O PROFETIE! TOT PREOTUL ALA PROT BETIV SI CORUPT, O SA VA INGROAPE SI O A SE ROADE DOMNULUI HRISTOS PENTRU VOI, OAMENI LIPSITI DE PATRIOTISM.

  7000 DE ANI DE CIVILIZATIE? VOI SUNTETI INTREGI LA MINTE?

  CINE DIN JURUL NOSTRU ARE 7000 DE ANI DE CIVILIZATIE?

  TOATE OPERELE ANTICE VORBESC DESPRE POPORUL ACESTUI LOC.

  V-AM PARASIT FRATILOR.

  NUMA BINE
  DOAMNE AJUTA!

  MA PUTETI SI BANA!

  20
  • Drum bun si cale batuta. Astept, „toate operele” ca noi astia cu ceva istorie pe diploma inca le cautam.
   PS.
   Nu scrie cu majuscule ca este similar urlatului in varainta scriptica.

   27
  • Noroc cu tine, ca altfel muream prosti, mai Vasile, mai.

   Dupa exprimare nu pare ca ți-a plăcut in mod deosebit școala, dar „stii” ce a fost acum 7000 de ani 🙂

   22
  • Am inteles, deci cel care nu minte in mod josnic si neaga probe stintifice, nu-i patriot.
   Ok…

   22
  • @Vasile_
   Mie îmi place despre voi, ăștia de la HAUR, că stați geană pe toate site-urile și FB. Probabil algoritmul ăla care v-a adus în Palavrament, funcționează în continuare. Și pac la războiu, cum apar cuvintele BOR, înapoiat, ruși (sau ce ați ales voi să fie) în aceeași frază. Bravo bă!
   Dacă nu mă înșel, cum iese vreunul la pensie cu grade pe umăr, se înscrie în PSD sau la voi. Ceva îmi spune că vreun fost colonel sau maior STS este la voi autorul progrămelului

   10
  • Du-te ba si depune o floare la Mausoleu, e ziua de nastere a lui Stalin!

   auto-editat*: nimic nu e mai insultator decat Ortodoxia+Rusia=Love.
   Pe acelasi palier de voma cu Anticrestinismul+Marxismul=Love.

   Fereste-ma, Doamne, de national-socialisti-securisti!
   Fereste-ma, Doamne, de international-socialisti-securisti!

   17
   • Aș completa cu ostracizarea permanenta a AI, complex pe care ivanii nu au reușit niciodată să îl depășească…
    Orice articol care pomenește de 5G, cipare și termometrizare e luat tovărășește și republicat cât de mult.. cam de aceiași…
    Nu îmi vine altceva in minte decât „prefer oricând inteligența artificială prostiei naturale”!
    Mai răsfirați, tavarișci in ortodoxií și majuscule!!

    1
 10. Toate tehnicile de manipulare și control al maselor largi populare funcționează doar dacă este îndeplinită o condiție esențială și de bază : controlul total al propriei frontiere!!!
  Doar într-o societate închisă Semințele Răului pot crește nestingherite!
  Altfel, intervine ”the butterfly effect” și , oricât de elaborată ar fi operațiunea respectivă, rezultatul poate fi ușor diferit față de ce și-au propus Tovarășii inițial!

  3
 11. Fain articol. Citesc si infrodarul mapn din cand in cand. Uimitor unde am ajuns cu razboiul informational.

  3
  • Războiul informațional a existat dintotdeauna, fiind o extensie a războiului propriu-zis.

   Zvonurile, propaganda, încercările de demoralizare ale unei populații, încercarea de a se discredita un sistem care funcționa intr-un anumit areal prin zvonistica panicardă, etc, sunt întâlnite încă din antichitate.

   Acum, o data cu informația nelimitata si la viteză nemaiîntâlnita, doar a fost rafinat. Si este folosit la scară mult mai mare.

   Fii sigur ca „prietenii” de la răsărit au „think-thankuri” care adaptează aceste chestii „științific” in funcție de grupul țintă.

   Exista diverse narative: pentru cei cu putina școală sau nostalgicii ceaușiști (un exemplu fiind cel din articol), pentru naivii ceva mai educați etc.

   De asemenea, daca studiezi, fake-newsurile din estul Europei seamănă oarecum (ca idei principalele de diseminat) însă difera, ca formă, in funcție de sensibilitățile (istorice, sociale) si frustrările populației țintă. Iar asa ceva nu apare din neant. Este nevoie de un colectiv interdisciplinar de sociologi, psihologi, istorici, specialiști in comunicare, etc.

   Platforme gen „info radar” sunt extrem de necesare si binevenite.

   6
 12. o analiza deosebita pentru care trebuie sa ti multumim.cu acordul dumneavoastra o sa mi dau si eu cu parerea.
  nu vreau sa incep prin a cataloga poporul roman, e clar ca avem niste trasaturi particulare, ceva ce ne face diferiti de alte popoare sarace si corupte. ce ma intriga pe mine e naivitatea de care dam dovada.toate popoarele sunt corupte si au in componenta lor indivizi fara educatie si cultura, dar la astia, asa era pana acu ceva timp, astfel demindivizi nu ajungeau demnitari de varf. pot intelege pro.stia, rautatea, fanatismul religios dar naivitatea asta exacerbata de care dam dovasa niciodata nu am putit sa o inteleg.de la sarlatanii care vand tigai la suprapret si puscariasii care dau tepe don puscarie pana la politicienii care promit nuste chestii aberante de care si un copil ar trebui sa si dea seama ca nu se pit realiza intr un termen asa scurt, toti au un succes evident in societatea noastra.de restul problemelor, ce sa zic, se pot rezolva dar cred ca naivitatea adta prosteasca nu o sa ne paraseasca niciodata

  10
  • Domnule drag si scump, poate patetic si naiv eu incerc alaturi alti oameni in societate, gasiti articole similare pe contributors.ro si alte situri sa generam anticorpi la chestile acestea, atat cat putem.
   Suntem un popor frumos, dar trebuie la 30 de ani de la Revolutie sa generam anticorpi in societate care sa respinga bazaconile astea, gindirea retrograda si pe cei care ar vrea o sharia pe aici, nationalismul si oamenii care sustin asta, ura sistematica impachetata in sentimente cica „inaltatoare”.
   Patriotismul te face sa cumperi produse romanesti, sa sa speli stergar vechi romanesc si sa-l pui pe perete, sa ai langa poze noi si cele vechi. Sa ai in dulap o ie si sa strangi ferm mana taranului care a cust-o si nu sa comanzi o ie chinezeasca de pe net. Ar trebui sa ne uitam la noi insine mult si bine mai intai.
   Patriotismul nu inseamna nimic din bazaconile de ma sus, ci cade pe sichita lui Caragiale si nimic mai mult: „A iubi neamul său e peste putință din partea aceluia care nu urăște celelalte neamuri, Un neam nu poate avea vrăjmași în propriile sale defecte; vrăjmașii lui sunt numai și numai calitățile altor neamuri.”

   13
   • cred ca m ati inteles cresic.cand vorbeam de naivitate nu ma referam la articolul dumneavoastra, ci la cei ce se lasa manipulati de tecte de genul pe care le ati comentat.sanatate

    6
    • Stimate avram, sunt in deplin acord cu tine, adugam doar ca mostrele de mai sus din articol nu reprezinta patriotism sub nici o forma a sa. Intaream afirmatile tale practic.

     1
 13. Olalala !

  Insa textu asta cirucla de ceva vreme .. Cautand nu am gasot nicic care sa il lege direct de Justin Parvu insa am gasit o sustinere ca ar fi opera unei ziarsite Marina Neacsu …Nu stiu …

  Insa gata am intelsc. Jos cu neocerausismu si ideea bizara a continuitatii milenare a poporului roman in asta zona!
  Adevarul este cel „binecunosct” unicii autiohtini din zona fiind aia venoiti cu Arpad iar restu e niste …. „vlaxi” care au aparut prin zona pe la 1200!!!

  A da!

  Esste de ras cestia cu 7.000 de ani! Insa totusi in zona asta a existat ceva … o p[rotocivilizatie a Europeu Vechi (v Gimbutas)
  Da sa nu ne fouscam .. toate popoarele au „saritii „lor. Noi de ce am face exceptie?

  14
  • Nene Ghita,
   exista o continuitate milenara pe plaiurile noastre minunate.
   Vestigiile de la Tartaria nu pot fi negate.
   Pot fi cel mult ignorate, cu succes as spune..

   10
   • @balint stefan

    Despre acele „tăblițe”:
    – in afara de România (de fapt si aici sunt considerate de către unii cercetători ca fiind cam falsuri) nu exista nicăieri in comunitatea științifica internațională. Pentru ca au fost „aranjate” astfel încât sa fie imposibil de datat iar circumstanțele „descoperirii” lor sunt destul de cețoase. Asa ca lasă vrăjeala! Fix in floarea protocronismului ceaușist, pac se „găsesc” niște tăblițe care „dovedesc” o „scriere” mai veche cu 1000 de ani decât cea sumeriană. Hai, ne lași?

    *PS: o bila alba, măcar nu ai bagat-o pe aia draga voua cu „numele orașului Simeria vine de la sumerieni, ei plecând in Asia de pe teritoriul de astăzi al jud Hunedoara” 🙂

    10
    • @Stark

     „Despre acele „tăblițe”:
     – in afara de România (de fapt si aici sunt considerate de către unii cercetători ca fiind cam falsuri) nu exista nicăieri in comunitatea științifica internațională.”

     Vorbesti prostii,tablitele sunt cunoscute si luate in considerare de catre destui savanti straini, fara nicio legatura cu Ceausescu si alte prostii d-astea aruncate fara discernamant de unii

     https://www.archaeomythology.org/publications/danube-script-exhibition-catalogue/

     https://www.archaeomythology.org/wp-content/uploads/2012/01/2008-vol4-intro1.pdf

     Autorii articolului de mai sus sunt un finlandez si o americanca, de fapt initiatorii si directorii acelui Institut de Arheomitologie international sunt toti profesori straini, din Finlanda, SUA si Italia, si care colaboreaza intr-adevar si cu istorici si institutii romanesti.

     Nu exista doar tablitele de la Tartaria, sunt cred sute de artefacte descoperite in Romania, Bulgaria, Serbia,etc si care contin semne similare celor de la Tartaria. Nu doar ca primele descoperir au loc in sec !(, facute de Zsofia Torma, cum zice Ghita Bizonu, dar acumcativa ani s-a descoperit un artefact cu astfel de scriere (sau semne ce fac parte din ea,numita in general „vechea scriere danubiana”) si care ar fi datat si mai vechi decat tablitele de la Tartaria

     https://www.mediafax.ro/cultura-media/descoperire-arheologica-foarte-importanta-pe-traseul-autostrazii-sibiu-orastie-cand-va-aparea-in-lumea-internationala-va-starni-o-furtuna-foto-10268882

     N-am timp (si nici chef, din pacate) sa caut linkuri cu asezarile urbane ale civilizatiei Cucuteni, faptul ca ceamai veche zvastica cunoscuta a fost descoprita in insemnele acelei culturi si ea apare si in arta metalurgica geto-dacica,ori faptul ca simbolul yin-yang (cum e el cunosct azi,pe filiera chineza) apare de fapt desenat si pe scuturile romane antice predatand cu secole bune prima consemnare din China

     https://en.wikipedia.org/wiki/Notitia_Dignitatum

     https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Notitia_Dignitatum_-_Magister_Peditum_4.jpg

     Tot in zona asta au avut loc inovatii si descoperiri care au dus la aparitia timpurie a epocii metalelor in Europa (cupru/arama incepe sa fie folosite inca din perioada Cucuteni, aurul era folosit si mai devreme,sunt niste descoperirispectaculoase in Bulgaria) si tot in zona carpato-danubiana are loc trecerea de la epoca bronzului la cea a fierului,cu consecinte majore inclusiv in arta militara. Exista teorii ca asta plus o suprapopulare si/sau o schimbare religioasa (cu accente de tip „razboi sfant”) a dus la o implozie si o „roire” in cascada a mai multor populatii, impinse de la spate, inclusiv „oamenii marii” care au atacat Egiptul ar fi fost o consecinta a „roirii” incepute in zona noastra.

     De fapt in acea perioada (sf epocii bronzului-inceputul epocii fierului) ai aici cea mai intinsa asezare din lume la acea data (cred ca era ceva mai mare decat Roma antica cuprinsa intre zidurile lui Auerlian, mea culpa daca ma insel)

     https://www.smb.museum/en/museums-institutions/museum-fuer-vor-und-fruehgeschichte/collection-research/research/archaeological-research-on-the-late-bronze-age-site-of-cornesti-iarcuri-in-romanian-banat/

     Unele chestii sunt de fapt chiar mai spectaculoase decat ce se spune in scrisoarea aia.

     Referitor la articol, multe pct pertinente ridicate de domnul Lt (rez) dar pe alocuri, cu tot respectul,poate ca aluneca intr-alta extrema pentru a combate ceva.

     Legat de protocronism, dacism si blablabla, astea nu au aparut pe vremea lui Ceausescu ci cel putin in mod mai structurat si elaborat incepand cu sec 19 si perioada romantic nationalista. Nici macar nu sunt ceva singular, tot atunci apar si celtomania franceza sau germanomania nemteasca, ce va culmina cu pseudo-teoriile istorice idioate debitate de nazisti. Din pacate destule chestii impuse atunci au ramas ori au influenta si azi in istoriografia internationala (sigur, mai apoi apare si slavomania, turcomania, ideile similare de superioritate promovate in China, Japonia si Coreea, exceptionalismul american, afrocentrismul etc etc etc.

     Istoria are deasemenea si o parte formativa si una informativa, trebuie vazut cum le balansezi fara a sari calu

     4
 14. Ah, uitași o chestiune, câteva observații proprii.

  Toate aceste fake-newsuri sunt diseminate inițial, masiv, de o rețea de boti, trolli si conturi false pe zeci sau sute de grupuri (de la pescuit, gătit, diaspora, sportive etc) apoi fiind propagate de oameni reali (marea parte fiind naivi, nostalgici, deci „idiotii utili” – e chiar terminologie sovietica din războiul informațional) plus o rețea de conturi interesate (mai mica, dar mult mai agresiva).

  De asemenea am mai observat o rețetă: se înființează o rețea de pagini de Facebook despre teme populare si benigne (automobilism de epoca, turism, gatit sau – tema predilecta – „frumusețile României”) iar cand se ajunge la un punct critic de „urmăritori” se da drumul, in cascada, la astfel de fake-newsuri. Asta e treabă estica.

  11
 15. Iancu de Hunedoara o fi fost roman, etnic vorbind, insa el niciodata nu s-a revendicat ca atare si nici nu s-a comportat ca atare (in sensul ca nu a incercat in nici un fel nici sa ajute nici tarile romane, nici populatia romana din Transilvania).
  Era un mare nobil al Ungariei si s-a luptat cat a putut pentru aceasta.
  Prin urmare nu vad de ce i-am acorda vreun respect deosebit. Adica merita tot atata respect ca orice alt bun comandant de osti al unei tari europene.

  21
  • Intrii in conflict direct cu afirmatile lui Iorga si ne mutam spre Boia care ne spune printre altele, ca romanii nu stiau ca sunt romani. De la mic la mare(nobil):
   „„După Peştişuri, trenul se opreşte în staţia „Vajda-Huniad”, ceia ce înseamnă Huniadul Voevodului, al marelui voevod ardelean, într-un sens marelui voievod al Românimii, al crâncenului înfruntător de păgâni care a fost Ioan Corvin al cărturarilor, Iancu-vodă al ţeranilor noştri dintre cari s-a ridicat, Iancu Vodă din Sibiu al creştinilor supuşi din Balcani, cari şi până astăzi îl cântă în tânguirile lor slave. E iarăşi un loc de evlavie al neamului, unul pe care-l cercetăm prea puţini şi în care ar trebui să venim zilnic, şi cei dincoace şi cei dincolo, din România lui Carol Întâiul, să mărturisim astfel necontenit înaintea duşmanilor, cari nu voiesc să creadă sau cari se silesc să uite, că Huniadi Ianos, grănicerul regatului unguresc, nemeşul, Banul de Severin, comitele Bistriţei, Voievodul Ardealului, căpitanul general al Ţării Ungureşti, ţiind locul de rege, în sfârşit tatăl craiului Matiaş, Ungurul cel mare, n-a fost decât feciorul lui Voicu Valahul, care se zicea urmaş prin dragoste tăinuite al voievozilor munteni şi pentru aceia purta în scut corbul Ţării Româneşti, păzit de cornul lunii cu steaua”, scria Nicolae Iorga, în 1906, în volumul „Neamul Românesc şi Ţara Ungurească”.”
   Politicos iti spun ca nu sunt de acord cu afirmatia ta.

   19
   • Frumos i-ai mai zis-o lentule , pana la lacrimi!!!…,BRAVOS!!!

    1
   • Si inca o capodopera a lui Iorga, Romania cum era pana la 1918…..afli acolo chestii de parca-r fi continuare la Descriprio Moldavie?……iar la Cantemir nu afli niciodata ca moldovenii ar fi diferiti de ardeleni si munteni.

    1
   • @lt(rez)
    Tot cu politete spun, e dreptul tau sa ii acorzi respectul pe care crezi ca il merita.
    Referitor la Nicolae Iorga, el s-a entuziasmat de faptul ca Iancu era etnic roman, insa in rest nu gasesc vreo contradictie cu ce am zis eu. Daca exista vreo dovada ca a tinut in vreun fel la originea lui de roman sau la tarile romane, atunci eu, ca roman ardelean, voi fi primul care sa ma bucur; deocamdata insa nu stiu de vreo asemenea dovada. Insa faptul ca a luptat pentru Ungaria, a ajuns voievod al Transilvaniei imediat dupa Rascoala de la Bobalna, perioada in care jus valachorum a fost desfiintat etc., acestea sunt incontestabile.

    Singurul lucru la care obiectez e sugestia ca m-as asemana in idei cu Boia (pe care il dispretuiesc sincer).
    Eu n-am sustinut ca romanii nu stiau ca sunt romani – dimpotriva, exista marturii istorice, inclusiv din surse straine, ca stiau si se identificau ca atare – nici macar n-am pretins ca Iancu nu stia. Am spus doar, si mentin asta, ca nu ii pasa de chestiune; ca sa folosesc un termen modern, era complet asimilat de unguri.
    Ceea ce nu ii reduce meritele de luptator si general, doar ca nu cred ca poate fi considerat un „mare roman” sau ca merita vreun respect mai mult decat cel datorat oricarui mare comandant militar.

    In rest, numai de bine!

    12
    • Secundus, polemizam cordial, ti-am spus deci ca te-ai aproiat de Boia, care are idei nastrusnice academic.
     Imi pare rau nu stiu cum arata o „manifestare de romanism” specifica secolului in care a trait. In opinia lui Iorga la care achiesez si eu este ca originea este suficienta.

     2
   • daca ne mutam spre boia cu b mic e grav… mai bine ne mutam cate N.I. si Aurel Pop, hai sa nu o dam in..

    6
    • @lt(rez)
     Inteleg si respect punctul tau de vedere si inteleg ca polemica e cordiala, de asta si raspund.
     Eu insa cred ca originea nu e suficienta. Deoarece, spre exemplu, si tradatorii au o anumita origine, insa aleg o alta tabara.
     Nu spun ca Iancu era tradator, sa nu fiu gresit inteles, am dat doar un exemplu extrem pentru a-mi sublinia rationamentul.

     Dar dilema noastra poate fi aplicata si altora. Spre exemplu, Bonaparte a fost un mare italian sau un mare francez? Sau poate un mare corsican? Eu il pun la francezi. 🙂

     10
     • Desigur si apreciez parerea ta, chiar daca nu sunt de acord cu ea.
      Totusi, nu cred ca s-a pus problema daca Ioan Caragea este roman sau nu desi s-a nascut la Constantinopol. Legea Caragea find primul codex legislativ de pe teritoriul Valahiei. Ca sa fim in epoca cu Napoleon.
      Repet, nu stiu cum ar arata o mostra de romanism in epoca lui Iancu. As mai vrea totusi sa mentionez ceva, nu stiu daca sti pe ce criteriu se acorda cetatenia romana in prezent. Iti spun eu, exista doua principii, ius loci si ius sangvini avand fundamnetul in dreptul antic roman. In america spre exemplu este ius loci, te nasti acolo automat esti cetatean. In Romania, exista si a existat doar ius sangvini, adica unul din parinti sa fie roman. Deci dreptul sangelui i-am putea spune dandu-ne astfel o continuitate milenara pe aceste meleaguri.
      Nu-l uri pe Boia, are idei nastrusnice iar ca sa le combatem trebuie sa ne documentam serios. Eu zic ca noi castigam din asta si lucrarile publicate care il combat.

      2
      • Nu prea vad ce castigam noi din ideile lui Boia! Nici macar nu sunt noi, e doar teoria lui Roesler intr-o noua prezentare. A fost dezbatuta si ras-dezbatuta si infirmata in nenumarate randuri (daca mai era nevoie, pentru ca pe fond e si absurda).
       Singurul care castiga e Boia si editurile care il publica (Humanitas in primul rand).
       Nu-l urasc, nu e suficient de important pentru asta. E doar un istoric de mana a 3-a (nici nu stiu daca piate fi considerat istoric cata vreme – zice Aurel Pop – nu studiaza sursele primare) care s-a decis sa faca un ban scriind carti despre un subiect si intr-o maniera care stie ca va provoca emotie.
       Motiv pentru care il dispretuiesc.

       10
 16. Nu este ceva nou, ideile acestea circula de pe timpul lui Ceasca, ba unele chiar inainte de comuisti. Astfel de excese si exagerari, ce gadila orgoliul, sunt prezente la toate popoarele, nu este ceva specific doar noua, toti incearca sa fie mai cu mot. Unele afirmatii sunt eronate, unele controversate si unele reale. Genul asta de propaganda izvoraste din lipsa unor cercetari adecvate facuta de istorici si arheologi si din cercarea de a masca o frustrare fata de vecini, eke se pot specula in scop propagandistic. Am cateva amendamente.
  1. Studii de ADN si informatii despre migrarea oamenilor, dupa ultima era glaciara, nu exclud o astfel de varianta pentru Europa – a da,nu exista legatura cu monarhiile asiatice, asta e contra-argument de propaganda, erau altele mai bune si la obiect (Sardinia, Malta, Creta, etc.)
  2. Nu e vorba de izolare, au existat schimburi culturale in toata istoria acestui loc, adevarat nu la nivelul statelor devenite imperii dar au existat si exista. Nu e nici de lauda dar nici de blamat, asa cum ai lasat sa se inteleaga. Comparatia cu tara lui Kim este propagandistica si, in opinia mea, total pe langa.
  3. Adevarul este ca nu poate sa fie dovedit, fara dubii, nici contrariul. Este o forma incipienta de scriere, poate ca in viitor, daca se vor continua sapaturile, se vor gasi date ce sa confirme. Neamtul a gasit Troia desi „expertii” timpului il credeau nebun, treaba e ca cineva sa caute (cum fac nemtii prin Regia). Arheologia este o disciplina ce ofera surprize in mod constant, multe ipotezele istorice ce pareau de nezdruncinat au fost infirmate.
  3. Adevarat, dar partea a doua, aia cu slavii eliberatori, este un exemplu pur de propaganda, din pacate e facut de tine (nu e kosher sa demontam folosind aceleasi metode).
  4. Romanii au fost asupritori, ca orice cuceritor, au exploatat resursele, au inrobit bastinasii, au carat tezaurul, au violat, abuzat etc. Nu a gresit cand a spus ca nu am devenit pașalâc si, partial, nici la partea cu unitatea si tradarile. Sa nu uitam ca eram vasalii turcilor, deci „contingentele” respective sunt justificabile. Iancu are o parte importanta in istoria noastara, dar- la fel ca Matei- a tras cu maghiarii si catolicismul – este normal sa fie apreciati mai mult in Ungaria si la Vatican.
  5. „…Astăzi, ca şi pe vremea bolşevismului, la mare preţ sunt trădătorii, linguşitorii, vânzătorii de neam şi conştiinţă, traseiştii politici, gata să calce pe cadavre pentru a parveni şi a îşi păstra privilegiile….” Sa ma scuzi, nu vad apologia comunismului, industriei, etc. Nu vad nici ca zice „prea multe drumuri si autostrazi”, da, in unele santiere au gasit vestigii arheologice (ceva normal). Nu vad nici ca zice ca avem nevoie de un tatauc. Cine face acum presupuneri si o naratiune propagandistica, ala sau tu ?
  7. Adica ii dai dreptate dar nu fatis, ca deh muh propaganda. Adevarul este ca statul roman a pus pe butuci tot ce are in ograda, armata, economie, sanatate, invatamant, etc.
  8. Spune ca sunt cetateni romani de etnie maghiara cu apaucaturi nasoale. Nu e problema ca sunt de etnie maghiara si ca se mandresc cu asta, problema este ca unii fac popaganda prin manifestarile lor, isi dispertuiec conationalii si statul al caror cetateni sunt. Mai nasol, sunt tolerati de autoritatile romanesti si incurajati de cele maghiare. Ai uitat de vizitele lui Orban bacsi, Victor nu Lucovid ?
  9. In majoritatea cazurilor ai fost pe aceiasi pozitie cu el, iarasi, doar la cele marginale (alimentatie, medicamente, etc) o bagi cu propaganda. Au fost ceva scandaluri la noi si prin vecini, nu toate produsele comercializate in Romania respecta standardele de calitate din UE, desi sunt, teoretic, aceleasi produse, poate la asta se refera. Nu stiu daca solutia este sa creasca toti gaini. Apropo, chiar nu ai aflat de tot felul de matrapazlacuri cu medicamente si mafia din sistemul medical ? Doar anul asta au dat cateva gherle colosale. Mie imi pare ca facea referire la sumele pe care Romania le avea de recuperat de la alte state si nu la balanta comerciala negativa.
  Sa admitem ca exista respectivul autor, nu un colectiv de autori, si ca textul este versiunea originala a presupusului popa. Nu conteaza ca respectivul e popa si nu jurist, economist, medic, politician, etc. are dereptul la opinie. Ghici cine merge pe genul asta de afirmatii ca ale tale (nu e calificat sa..) ? . Apropo, de lamurit exact ce este propaganda, astfel ajungi la…PROPAGANDA este in toti si in toate. Cred ca se gaseau alte texte ce serveau mai bine scopului, texte vadite pro Est (panortodoxism, panslavism, epoca de haur, nostalgia comuista, vina strainilor, etc). Pe cand un articol despre propaganda revolutiei sexuale, drepturile lbtq….+, pro avort, idendentitate de gen, vinovatia albilor, corectitudinea politica, fanatismul ecogreen shit, religion o piss is ok crestinismul nu (mai ales retrograzii ortodocsi), ideologia de stanga (reambalata periodic), globalism, etc. ?

  20
  • 3. Adevarul este ca nu poate sa fie dovedit, fara dubii, nici contrariul. Este o forma incipienta de scriere, poate ca in viitor, daca se vor continua sapaturile, se vor gasi date ce sa confirme.
   Nashpa very muci , dar .. e un DAR !
   Tabletele Tartaria nu sunt singulare!!!!

   De vazut – cultura Starčevo si cultura Vinča. De fapt Tartaria face parte din cultura Vinča. In ambele culturi se pare ca ar fi fost utilizate ….. simboluri ce pot fi calificate drept proto scrieri. Si prima descorpeerie dateaza din 1875! Cand , o femeie Zsófia Torma a dezgropat un depozit de „artefacte” extrem de vechi, din care unele prezentau niste siomboluri care azi sunt catalogate ca „simboluri Vinča”.
   Mai sunt in zona bulgareasca (azi in Bilgaria adica) vreo 3 sau 4 tabelete extrem de vechi….

   Dar daca e s-o dam pe pe Fake si constipatii …. a se observa ca de frica „ceasusismului” este ocultata si Zsófia Torma !

   Ehe! ia sa fi fost asa decoperire in Germania, Elvetia, Franta sau chiar Engliterra!

   Ma prg trebuie sa recunosc ca aceste descoperiri pun in „dificultate” ipotza ca cum civilizatia doar in Summer si Egipet.
   Si doame ce se suprara unii cand au trebuit sa accpete si Summerul si ca Ur, Lagash Iruk u erau doar locuri legendare ci chiar adevarate!

   18
   • Necesita mult studiu.
    Multe biblioteci de citit.
    Multe topuri de hârtie de scris.
    Cine mai scrie azi?
    Citim doua pagini pe Facebook, și avem părerea..
    Simplu, nu?

    4
   • Nu cred că suntem doar noi miezu, mai ales când există Lepenski Vir, dar și Göbekli Tepe (și multe altele), dar e evident deja că civilizația e muuuuult mai veche decât învățam noi la școală. Asta doar ce e la suprafață, numai Dumnezeu știe câte Troie așteaptă un Schliemann să le dezgroape.

    4
  • Pai sa le luam pe rand:
   1. Era cu titlu de exemplu, nu am stabilit acolo nicio legatura intre evolutia Asiatica si Dacia. De asemnea nu vad „Propaganda” de care ma acuzi gratuit, din dex:
   PROPAGÁNDĂ, propagande, s. f. Acțiune desfășurată sistematic în vederea răspândirii unei doctrine politice, religioase etc., a unor teorii, opinii, pentru a le face cunoscute și acceptate, pentru a câștiga adepți. – Din fr. propagande.
   Care-i doctrina pe care eu ti-o propag, mai exact?
   2. Nu am spus ca nu exista schimb cultural, economic si alte cele aici si acum.Ba este vorba de izolare, o izolare de tip 47-89 la care prin astfel de texte se instiga. Citeste atent ce am scris.
   3. Ok, asta-i test logic: „Contrariul” devine adevar pentru ca teza initiala nu poate fi probata? Ok. Eu nu sunt chinez? Clar sunt american, ca acolo mi-as fi dorit sa ma nasc(ipotectic). Intre cele doua puncte nu crezi ca-i nevoie de multa cercetare astfel incat sa se poate dovedi conform probatoriului ca poate… sunt un roman deci nici chinez si nici american cum mi-as fi dorit. Desigur ca sunt de acord cu tine, referindu-ma la probe.
   Eu ti-am spus doar ce se poate proba pana acum. Atat.
   4. Diferenta intre pasalacul nominal si statutul tarilor romane nu era unul mare. Romanii? Asupritori? Ok, poti vedea si asa etnogeneza unui popor. Daca pui in context vremurile, nu exitau mese rotunde, contracte si negocieri. Exista doar atat. Acceptiune moderna a termenului raportat cu trecutul este problema.
   Istoria comunista trasnforma retragerea aureliana intr-o gluma, romanii find fugariti de slavi. Ergo, noi am fost „scosi de sub jugul roman” de prientenii slavi.
   5. ? Nu inteleg propozita si inca o data, usor cu acuzele. Cred ca ai citit partial sau ceva de genul:
   ““Astăzi, ca şi pe vremea bolşevismului, la mare preţ sunt trădătorii, linguşitorii, vânzătorii de neam şi conştiinţă, traseiştii politici, gata să calce pe cadavre pentru a parveni şi a îşi păstra privilegiile.
   Tu taci !!!
   Astăzi, parlamentul şi guvernul ţării, divăniţii de azi, arendează pământurile şi întreprinderile “nerentabile” la indicaţiile unor străini de neam cărora le cântă osanale, unor arendaşi străini, spunând că asta se numeşte privatizare. Pentru aceste arende, ei primesc peşcheşul, iar ţara rămâne pe butuci.
   Tu taci !!!
   Astăzi, urmele civilizaţiei străbunilor voştri sunt şterse, pentru ca fiii tăi să nu mai ştie niciodată cum au apărut ei pe acest pământ, cine le sunt strămoşii şi care le sunt meritele. Vechile situri arheologice sunt distruse, se construiesc şosele experimentale peste ele, Sarmisegetuza, Grădiştea, Munţii Buzăului,
   sunt vândute sub pretextul impulsionării turismului, unor privaţi care, habar nu au că în pământul pe care îl calcă zace istoria ta încă nedescoperită.”

   Comentariul meu adresa intreg paragraful, nu inteleg sincer ce nu-i clar. Citeste te rog ce am scris, ca estimez o reactie mult prea “la cald”.

   6. ? Iti lipseste punctul 6.De asta spun ca ai o reactie “la cald”
   7. Iara cu propaganda? Asta-i reverse propaganda. Sa-l acuzi pe unul de propaganda care demanteleza propaganda.
   Asta spun, ca arta propagandistica aici este sa amesteci adevarul cu minciuna. Ti-am explicat tot in text si alternata aproape perfecta. Nici asta nu-ti da de gandit?
   8. Da, sunt de acord. Si raspund pe lege, asa cum a facut Csibi Barna si alti dementi. Dar eu vorbeam de un fals grosolan, citeste te rog ce scriu.Doamne!
   9. Ok, ii o carte in materie de propaganda si literalmente o iei pas cu pas. Chiar nu ai citit ce am scris – alternata fals-adevar-fals? Si mai mult standarde de calitate la produsele din UE? Pai cum vine cine a veni cu argumentula asta la mine: intr-o parte huoo strainii si in alta nu ne dau produse bune. Pai de ce nu cumperi romanesc mai frate? Produse de cacat, nu le cumperi.
   Si discutia standadului de calitate, ai ai incercat sa-l speli pe autor rau de tot, a avut loc la ani buni dupa moartea sa. Ca a depistat popa la aproape 90 de ani diferente de calitate intre milka de la noi si milka nemteasca, retras din scoietate find, permite-mi sa spun ca-i o enormitate.
   Inca o data, ai de recuperat bani, si ai de dat o lopata de bani ca ai deficit de balanta pentru ca nu cumperi produse romanesti. Chiar nu pricep unde-i problema logica.
   Comentariul meu adresa intreg paragraful, nu inteleg sincer ce nu-i clar. Citeste te rog ce am scris, ca estimez o reactie mult prea “la cald”.
   Am inteles RTI ca ai sensibilitate in directia asta, incearca sa vezi faptul ca nu am nimic cu popimea iar autorul ramane un preupus autor si atat, iar reactia ta este una la „cald” din pacate. Daca ai certitudinea ca articolului este de insusi numitul hai sa discutam. Parintele Justin va trebui sa se impace acolo sus cu optiunile sale, cu sfanta tinere legionara si cu faptul ca in timp ce ai nostrii grabeau trenurile la Dachau, Capul Bisericii Orodoxe din Bulgaria s-a pus pe linia de cale ferata sa opreasca trenurile. Nici nu trebuie sa ma uit mai departe de familia mea, un var de-a lu bunicul, preot ortodox, a scapat la fir de ata de fi omorat de legionari locali dupa ce a ascuns in Biserica evrei in 41. In 46 l-au arestat si trimis la Sighet unde a si murit pentru ca “avea simpatii legionare”. Asta-i frumusetea totalitarismului, umanitatea cade tot timpul in partea gresita.
   Cu opinia, nu vrei sa reformulezi? Pentru ca acum ceva timp ti-am spus despre idelile conservatorismului economic si mi-ai spus ca “nu dai doi bani pe opinile unui…”. Caut si comentariu daca ii envoie.Ok. Acum oricine are opinii si e ok asa. Nu, nu este ok, prin datul cu parerea pe orice subiect, oricat de habarnisti am fi am dat in cap profesionalismului, experientei profesionale si in general oamenilor care si-au dedicat viata studiind ceva. Dar nu, dupa 3 ceasuri de gugal suntem mai desptepti ca toti ca medicii. Astept cu interes ziua cand comanda unul batalion va fi asumata de unul care a citit pe gugal cum se face asta iar asta suplineste experienta unuia ajuns lt-col. Da sunt pentru opinii si democratie, de nu l-am citat pe Ratiu de mi-au sarit capacele DAR, ii o difernta intre opinii-coif-de-staniol-in cap si argumente fundate pe ceva. Daca vrei sa validezi manifestul de mai sus prina cesta afirmatie, avem deja o problema.Nici alea nu trebuie interzise, dar nici chiar sa ne inchinam la ele. Daca discuta parintele teologie, ascultam, ce sa facem atceva?
   Pe cand articole despre temele indicate de tine. Nu stiu, cand incep sa primesc obsesiv pe wassup si feisbuc instigari la hai sa ne ardem in fund, hai sa respingem tot ce-i strain si sa facem eoliene, albulule te omor. Promit ca voi scrie. La momentul asta primesc doar articole, enrom de multe chiar, care ne propun modele gen Belarus/Turcia.
   Ca fratele tau ortodox iti spun ca eu nu ma simt amenintat de nimeni, nu stiu cine ameninta ortodoxia atat de abitir.
   Inca o data, sper ca nu m-ai citit bine. Nu trebuie sa fi de acord cu mine, dar citeste exact ce am scris.

   18
   • @Lt.
    1. Era cu titlu de exemplu? Ala vorbea de Europa si tu ai ajuns in Asia, pe logica perele sunt mere ca ambele sunt fructe. „…a unor teorii, opinii, pentru a le face cunoscute și acceptate,…” te incadrezi la opinii si teorii, dupa definitia postata de tine.
    2. Am citit. „Lipsa de schimb cultural, autoizolarea este o prostie si cine viseaza Nord Coreea nu are decat sa se mute acolo,…” pacat ca ala nu zice nimic din ce spui tu.
    3. Sofisme ieftine. Ca un tip ce a studiat istoria ar trebui sa nu te arati asa intransigent fata de ce se poate infirma sau nu pe viitor, sunt destule exemple de ipoteze rasturnate. Vad ca nu zici nimic de nepasarea cronica a istoricilor si arhelogilor romani. Apropo, datarea cu carbon nu este singura metoda de datare. Ba, ai zis mai mult : „Pentru posteritate cu privire la tablite ramane atat…” parerea lui Lazarovici. Nu se pot data exact nici cu carbon, chiar si metoda respectiva da erori, dar cu siguranta sunt foarte vechi (macar in Europa, aia de care amintea ala).
    4. Sper ca glumesti, era o diferenta evidenta, o spun chiar turcii in ahitnamele. In plus, Tansilvania a avut un statut special si fata de Valahia si fata de Moldova. Conform oricarei definitii romanii au fost asupritori, restul e gargara. Partea cu slavii eliberatori (pe model Coreea de Nord) a fost introdusa de tine, ala iarasi nu a spus nimic nici despre treaba asta.
    5. Eu am, tu ai grija? Pana acum ai bagat din top rusinica fara greata. Unde este, mai precis, apologia comuismului in textul aluia ?
    6. Am si doua puncte 3, ai vazut ?
    7. Tot propaganda este si reactia la propaganda. La tine propaganda, ca pareai nedumerit, insinueaza ca originile noastre nu sunt asa vechi, romanii au venit sa educe nu sa cucereasca, desi nu eram pasalac e tot un drac, mvai ce tradatori sunt romanii (am ajutata la asediul crestinilor din Viena) si semiti (au omorat evreii) retrograzi (ortodocsi) etc. etc. etc. cine crede contrariu este adeptul teoriei salvarii slave si al serviciilor rusesti aka propagandist. Pai bine coane, tu cum de le amesteci (fals/adevarat) asa fain si zici ca nu esti propagandist ?
    8. Am citit. * Conform site-ului oficial al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, mai mulţi jucători din lotul olimpic al României şi-au supus colegul la „umilinţe verbale şi fizice în vestiarul patinoarului Lajos Vakar din Miercurea Ciuc” la finalul unui antrenament.
    Oficialii FRHG au efectuat o primă anchetă din care a reieşit că jucătorul Florin Cosmin Marinescu, în vârstă de 15 ani, a fost supus unor umilinţe verbale şi fizice de neacceptat. „Incidentul a fost provocat de jucătorul Antal Alfred şi continuat de jucătorii Gereb Istvan şi Molnar Akos, care au recunoscut cele întâmplate”, menţionează sursa citată. Mediafax. Am vazut ca ai asa o aplecare sa sa minimalizezi actiunile extremistilor de origine maghiara si sa exagerezi faptele extremistilor „romani verzi”.
    9. Sunt o multime de carti, pot recomanda o duzina, dar textul ales de tine pentru „demantelare” nu ajuta scopului declarat (lupta contra propagandei). Este irelevant la ce varsta a descoperit popa ca milka nu e la fel in Romania si Germania, insa este relevant ca diferentele exista. Parerea ta, si eu pot zice ca tu ai scris la „cald” si ai inteles cum ai avut interesul ca sa iasa narativa/propaganda.
    Pai e sau nu „popa” presupusul autor ? Nu conteaza ce sensibilitati crezi ca am eu si nici experientele tale familiale, conteaza ce a iesit – ii pui aluia cuvintele in gura dar pretinzi ca „demantelezi” propaganda in mod onest. Totusi, cred ca e cam haram, nu e tocmai tactica potrivita. Restul ? Bla…bla..bla…mi-am amintit ca erai al dracu, bla…bla…bla. Nu o sa bagi nimic pe subiectele respective, tu urmezi alta linie, istorica, aia de duce la preferata ta, autonomie, d
    muh…miticii…deh..propaganda, macar acum sa ai motive sa te oftici. Te blocasi la ortodoxie ca enumerai mai multe acolo ? Propaganada nu e doar aia la care faci tu referire si nu trebuie nici sa iti vina tie pe faceberg si wthup… na poftim: https://m.hotnews.ro/stire/24492005#.X9xige1NgbA.facebook Enjoy !
    „Propaganda este încercarea deliberată și sistematică de a modela percepțiile, de a manipula cognițiile și de a conduce direct pentru a obține un răspuns care să promoveze intenția dorită a propagandistului” – poate ai ratat, chiar este in toti si in toate. Hai noroc si lasa mustruluielile cazoane, asteptam raspunsuri serioase nu vrajelei alambicate si alegatii jenante.

    16
    • 1.Care „ala”, tu sti cine a scris articolul?
     2. Nu vezi legatura intre ce modelul suveranist si „zicerile” de mai sus?
     3. Mnu, pur si simplu nu functioneaza asa argumentatia. Asta-i un „eu vreau” transofrmat in „e cert”.
     4. Asupritorii cui? Al poporului roman gata format de 7000 de ani? Vasalitate, mai ca-mi spui ca aveau si autonomie, nu?
     5. Da, punctul la care te referi aici find?
     6. Am vazut.
     7. Aproape tot ce ai scris aici este incorect raportat la afirmatile mele.
     8. Nu, dar nu ma sui pe tren ca un papagal, la prima „stire” de genul sa rup gura unui ungur. Scandal interetnic insemna ceva, Iugloslavii si alte cele, si eu incerc fix opusul, adica sa nu de dezintegram alunecand pe pante nationaliste. La fel am facut si cu sasii, si cu tiganii, care nu-s untermench pana la urma sunt cetateni romani.
     in aceeasi logica, orice fac cei de la biserica este acceptabil in viziunea ta, daca vrei sa jucam in maniera asta.
     9. Ba cotneaza. Conteaza enorm.
     adaug eu in Punct 10:
     „tu urmezi alta linie, istorica, aia de duce la preferata ta, autonomie, d”- La asta nu voi raspunde, din bun simt. Ai de cautat 3 ani de articole in care sustin sau am sustinut asa ceva, incusiv cele in care spun „pot demonstra de ce autonomia este o prostie”. Nu am folosit niciodata termenul „mitic”.
     Este iritant pentru mine, si tot din bun simt ma aflu intr-o postura ingrata, adica cea in care tu ma acuzi de varii lucruri si eu parez, argumentandu-ti. This stops however, si mai departe continuam in din postura in care sar si eu calul. De asta conteaza punctul 9 de mai sus.Enorm.
     Nu m-am blocat in ortodoxie, tu ai mentionat asta.
     Acum mi-ai pus tu cuvinte in gura/tastatura, falutandu-ti toata argumentatia.
     Si eu asteptam altceva de la tine, dar asta este, prim ceea ce primim. Sincer nu doresc sa te bat la scor in materie de insulte si atribuiri de caracteristici false.

     6
     • @Lt.
      1. Pai nu ai scris mataluta cu manutele tale ca e popa Justin legionarul si muh ortodoxie etc ?
      2. Nu reise din text, este opinia ta. Apoi, ce problema ai cu suveranismul ?
      3. Autorul este convins ca are dreptate, tu ca nu are si eu ca nu se poate stabili cu certitudine dar este ok ca ipoteza.
      4. Te faci ca nu intelegi si stiu ca pricepi. Poporul roman nu exista dar exista o parte din stramosi, bastinasii invadati de romani.
      5. E ceva dar nu scriere, romanii nu sunt asupritori, nu era pasalac dar tot aia e, a participat un CONTINGENTA (ca deh, vasali obligati) romanesc aka romanii nasoi, politrucii urmaresc dosr interesul aka propaganda nationalista de infleuenta muscaleasca, romanii au colaborat cu fascistii (sper ca nu uitam din ce motive) aka romanii si ma nasoi, o parte din popi au fost legionari aka ortodoxia muh, firmele straine nu ofera aceiasi marfa aka propaganda ruseasca. Este suficient de explicit ?
      6. Bravo, esti atent.
      7. Din pacate nu, daca doresti iti extrag din articol si raspunsuri, dar e opinia ta.
      8. Te urci singur, eu doar am constatat linia pe care mergi, nu de azi. Nu iti cere nimeni sa alergi cu furca dupa unguri. Da, daca nu incalca legislatia.
      9. Nu nu conteaza, nu ma intereseaza sentimentalismele ci faptele.
      10. Pai nu erai pentru reimpartirea administrativ-teritoriala si autonomie administrativa. Nu ziceai si tu ca Ardealul produce si altii consuma, desi impartirea fondurilor e alata si asa a fost mereu ? Nu te da lovit, am folosit exact textul furnizat de tine in articol si raspunsuri, nu iti place ? Ghici, nu e vina mea.

      16
      • 1. Nu RTI, a 3-a oara citeste ce am scris, vezi unde scrie „presupusul autor”? Iara pui de la tine, sa fi bine.
       2. Hopa, pai am. Iti raspund in incheiere.
       3. Da. Exact asta spun, atat putem dovedi la momentul acesta si bine spue colegul mai sus, datorita starii lor in vitorul apropiat nu putem confirma teoria. Ceva este, dar atentie, in lumea academica, pictura rupestra ori similar nu este asimilata scrisului deci civilizatiei.
       4. Nu am spus niciodata ca romanii sunt nasoli, iarasi fi bun si nu editorializa si nu mai baga sub pres gafele noastre. De acolo invatam, ca popoare nu au politia popoarelor sa ne da amenda. Doar istoria periodic iti mai trage o copita in mufa.
       Geneza poporului roman este duala, daca si romana. Schimbul cultural se petrecea cu sabia. Asupritori? Etnogeneza noastra ii similara popoarelor europene, de la franci, la gali, la britoni. Arata-mi un paragraf in care ii identifica ca asupritori. Ca asta presupune teoria aia sexi de iti place vad ca si tie, tu esti dac, nu esti urmasul „strainului” si „asupritor”.Daca esti daco-roman, stramosul tau ii si legionarul roman nu doar dacul. Vezi ca aungi la Savescu si „Noi nu suntem urmasii Romei” caruia i-am zis in fata ca-i prost la un simpozion.
       5. Da, ce nu-i clar? Strainii ne f#t de 3000 de ani, iute fuguta si voteaza cat mai nationalist sa te aprere de ei si promitem ca indirect nea Putin pe apara de Milka cea rea. Hai cu Roexit.
       Observa ca nu am mentionat decat trecutul sau legionar, daca el este autorul(big if), si discutia ortodoxiei tu ai deschis-o, nu eu. Nu am vorbit niciodata peiorativ de ortodoxie si nici de catolicism, si nici de neoprotestantismul care a prins aripi in Romania de ceva ani.
       6. Merci, si tu 🙂
       7. Nu RTI, ai extras ce ai vrut tu de acolo si ai pus concuzii a’ la Boia 1+1= 15. Intre 2 si 15 lipesc cam multe
       8. Iarasi nu, si esti prea inteligent sa vezi lucrurile asa. Dar poti sa le fortezi in directia aia. Ti-am zis, conflict interetnic a fost in fosta Iugoslavie. Nu alearga nimeni cu furca dupa ei, exista legi si pana acum au raspuns pe lege, cum este si corect.
       9. Hai nu o ardem acum nesentimental ca de fiecare data cand zice cineva ceva de un popa sari ca ars. In lipsa unor sentimentaliste te-as fi tocat marunt pe niste subiecte, pentru simplu fapt ca eu si cred ca nici tu nu cotizam la udmr, dar ambii cotizam la beserica. Asadar excesele bisericii incepand cu IPS Mache Turnatoru-Spagovean.
       10. Fucking NU! Arata-mi o postare de a mea unde am scris cat produce Ardealul, si sunt curios de unde ar fi posibila o astfel de statistica? Sunt atatea contre cu Razvan pe tema si cauta-le. O data si pentru intotdeauna, autonomia exista prin legea 215/2001, regiuni exista pe legea 315/2004.
       Vezi ce scrie?
       Articolul 1
       (1) Prezenta lege reglementează regimul general al autonomiei locale, precum şi organizarea şi funcţionarea administraţiei publice locale.
       Am spus si spun: trebuie regandite regiunile, astfel incat fondurile UE(uniunii!!!) sa le putem trage direct la regiuni, pe legea actuala ca se numesc regiuni de dezvoltare(dez-vol-ta-re). Redusa administratia birocratica, numarul de primarii.Toate astea dupa model unitar si indivizibil(retine cuvantele asta) francez sau italian, polonez poate. Tot eu am explicat pe site de ce exemplele eterne de autonomie pe criterii etnice sunt false- Sud Tyroll, Vale de Aosta, tot eu am spus de ce propunerile pe criterii etnice ale udmr sunt neconstituionale. Eu pe Orban V. din prostan nu l-am scos de cand postez pe site.
       Dar cand te dai matale lovit cu ce cah sunt „provinciali” ii ajuti cauza unor nebuni precum sabin gherman. Si apropo, am vorbit o data cu un individ din Bucale, ca nu era din Bucuresti ci din „Bucale” spunandu-i bre, nu ai vrea in viata asta sa ai provincii pe aici, deci termina cu snobismele. La fel cum am argumentat unor oameni care evident cu nu au tangenta cu un astfel de site de ce autonimisme si ardealuri autonome sunt niste prostii incomensurabile. Asa ca fi linistit, am cu cine sa ma injur si pe astfel de subiecte primind si eu titulatura macar onorifica de „sudistule”.
       Acum suveransimele. Cum adica care-i problema? Sputnik ne da zinic subiecte de genul, ne-a propus guvern suveranist cu Nastase. Sau ce vrei sa-mi spui ca vrei varianta light a suveranismului, fara zahar? Asa Orbanisme (Victor). Nu merci, eu voi muri de gat cu boul care vrea sa ma scoata din UE si NATO.
       Nu ma dau nicun lovit, si raspunde-mi la intrebare, ca vad ca o eviti, lasa povestea povestilor de Ion Creanga: la ce ideologie instig eu, find propagandist?
       Si zi-ne si noua ca la fel tu de mult bagi bata prin gard de pe margine, cum arata Romania ta, eu ti-am zis cum arata a mea: unitara, indivizibilia, cu adminsitratie redusa, conservatoare economic cu protectionism economic si cu loc sub soare pentru toti. Conservatorism real in politica, membra UE si NATO.De la Burke in prezent conservatorismul nu-i nationalism deghizat.
       Culmea, aia cu nationalismul in gura a fost primi care l-au votat pe Dragnea in 2016 ca scoate taxa auto, sigura lege protectionista economic pe care toata dreapta romaneasca in 30 de ani a putut-o emite.

       4
       • 1. Presupusul ca presupusul dar puteai sa eviti, probabil chiar ai crezut ca este vorba de el. Nu e panica, se poate intampla, nu aia ma deranjaza – ca popa legionar e autorul, ci ca faci o multime de presupuneri si ii pui cuvinte in gura. Nu e ok fata de nimeni, chiar si asversar ideologic.
        2. Ajung acolo.
        3. Hai sa o lasam dracu, este o protoscriere nu pictura rupestra. Nu e doar la noi, genul asta de inscriptii se gasesc si prin vecini. Nu se poate cu carbon, sa spunem cert ca e mai veche ca aia din Orient, dar este a mai veche din Europa (repet, dupa cum cunosti si tu, exista si alte metode de a stabili vechimea. Autorul exagereaza cu a mai veche din Lume dar la fel o face si „colegul mai sus”.
        4. Ai sa razi in hohote, eu sunt român nu dac, nu roman, nu slav. Român =amestec de ADN din preistorie si pana azi (cam ca majoritatea popoarelor dupa migrarea din Africa si amestecul cu alte rase umane). Apoi, nu conteaza ca am si sange de roman, tot asupritori au fost pentru ceilati stramosi (dacii). Asupritor este orcine vine cu forta la tine in casa. Daca vin maine la tine, iti dau una in cap, iti violez nevasta, iti iau averea si iti omor copilul inseamna ca sunt amicul tau, nu ? Turcii erau amici ? Rusii erau chiar frati ? Nu pricep de ce te caznesti sa o dai cu romanii nu erau asupritori ? Nu stiu cat de prost e Savescu dar a facut mai mult ca o intreaga generatie de istorici, sigur nu e mai bou ca boia. Sa lasam aia cu teoriile consacarate si doar aia cu diploma sa vorbeasca, daca era doar dupa ei nu de descoperea nimic nou.
        5. Din pacate nu ne apara nimeni de propria prostie. Eu am votat doar cu ei (Basescu, Mutu’ si PD si PMP) nu am indemnat pe nimeni a voteze cu prm, haur, psd, etc. Nu taticu, tu. Daca erai onest 100% punei textul asa cum era semnat, Parintele Arhimandrit Justin, dar nu, tu a trebuit sa presupui ca e Parvu „popa legionar”. Chiar credeai ca te las sa scapi asa usor „presupusul” nu iti acopera intentia. Imi plac anumite idei si imi place sa dezbatem, si tocmai din cauza asta nu pot sa scap ocazia
        6. Ok.
        7. Imi pare rau ca nu iti place dar asta ai spus si ai lasat sa se inteleaga. Nu eu neg autenticitatea tablitelor, nu eu consider romanii turisti veniti in vizita, nu eu consider ca mvai „aparatorii crestinatatii” au atacat alti crestini (lucru ce se intampla si acum ceva ani-apropo, Stefan e bulangiu ca l-a muit pe Matei, nu aparator al crestinatatii si altlet al lui Hristos, cum zicea papa, nu ?). Deh, asa e candselectam ce ne convine.
        8. Corect. Nu vad de ce ai simtit nevoia sa iei apararea unor specimene cu comportament abject fata de colegul lor ? Au fost smecheri si au fost sanctionati, nu e vina autorului ca sunt unguri si nici a agresatului.
        9. Da, stiu discutia. Datorita unor etnici maghiari (sa speram pe viitor al unor etnoci rusi) orice discutie despre autonomie trebuie contrata (ca tot aminteai de Yugoslavia). Banii, UE si zonele nu inseamna autonomie.
        * Ma doare la bascheti de ce indruga spunik si altele asemenea, cand le demontam propaganda si eram banat pe conturi, inca de acum ani buni, unii inca habar nu aveau de ei, de dughin si de altii. Cand ziceam, si pe aici, ca nu voi vota ND (pana sa devina usr) din cauza lui Paun zicea lumea ca sunt nebun. Suveranitatea a ajuns sa fie privita la fel ca nationalismul, denaturate de imbecili. Ai impresia ca Victor ii scoate de undeva ? Nup, am mai spus, Ursulica a fost votata datorita Fidesz. Aia de ii critica in UE investesc masiv la ei nu la noi. „Statul de drept” este o notiune ce nu apare in tratate si nu este explicata nicaieri. Ok, nu iti place ca e pro Putin (nici mie), ala e pro el si ungurienii lui. E nasol cu suveranismul ca ei si polonezii o duc mai rau ca noi astia de il blamama. Oare americanii sunt suveranisti ? Are treaba ca nu vreau sa imi spuna Consiliul ce sa fac la mine in casa, cat timp acele lucruri nu erau prinse in tratatele semnate. Pacalicii astia (birocrati nealesi) se tot chinuie sa distruga cel mai bun proiect european din istorie (Nisa si Lisabona). Vreau ca proiectul european sa revina la ce a fost, nu un rahat suprastatal, plin de birocratie si mustind de o ideologie dubioasa. Libera circulatie a bunurilor, ideilor, capitalului si oamenilor etc. fara cacaturi ideologice. Ti-am pus definitia data de unul as in propaganda, intelegi si fara sa scriu explicatii. Eu zic sa nu te avanti asa cu blamarea nationalismului, ala (patriotism, democratie, suveranism, capitalism, etc) a lasat ce vezi azi in lumea civilizata. Am spus si colegului pe care il admirai, astept sa vad aceiasi inversunarea si fata de stanga. Sunt satul de basinile emanate cu muh pute….nationalism, stat, natie, dreapta, liberal, conservator, etc. pentru ca unii s-au asociat cu ele si au denaturat lucrurile. Stanga nu a produs nimic bun in toata istoria dar e woke si de bon ton sa te arati progresist, empatic, eco si alte cacaturi. E irelevant cum vrei tu sau eu Romania, conteaza sa ajungem cat mai multi la o solutie acceptabila cu care sa mergem inainte. Nu am nimic cu tine, ai observat ca avem dèstule puncte comune nu doar divergente, si nici ceva special care sa ma supere la articolul asta, am spus ce aveam de spus. Eu doar imi expun opiniile, e drept ca de multe ori sunt mai direct (fata de cum sunt obisnuiti majoritatea). Sper sa nu va ofensati asa usor ca eu tot nu ma schimb.

        10
        • RTI, inainte sa incepem inca un set, da-mi voi sa fac urmatoarele constatari pe ce ai scris: cred ca esti un consevrator autentic si ai anumite puncte pe care eu cel putin le vad diferit, remarca de la sfarsit nu iti era adresata ci acelor nationalisti care l-au votat pe Dragnea in 2016 lovind unica lege protectionista economic din Romania, cred si vad ca avem multe puncte comune, nici eu nu pot rata ocazia sa dezbatem.
         Sa incepem, iara:
         1. Repet, nu stiu de cine este scris textul de asta facem supozitii, apare o semnatura acolo si incercam sa o punem in context. Eu am preluat informatia exact asa cum am primit-o, nu am editat-o, nu am scos nu am duagat.Tocmai asta spun, daca ar fi vorba de el. Dar si aici doresc sa ma fac cat de clar posibil: daca este scris de el ii si ma grava situatia, nu ar trebui sa ne interseseze parerile politice ale unui popa. Nici ale unui militar. Ambii sa-si puna hainele in cui, sa cerseasca voturi, dar sa nu o faca cu haina si gradul in fata sau cu sutana pe ei. Negresit de fiecare data cand am facut hibirizi din astia, popa-politician sau militar-politician am degenerat in teocratie sau regim militarist. Popa si militarul au o menire diferita in societate, unul sa te „hraneasca” sufleteste indiferent de opinile politice si altul sa te apere indiferent de opinii politice. De aia monarhul era uns de popi si de regula militar. Era deasupra politicii. Asa trebuie a fie si cele doua profesii in societate, si nu unul in uniforma sa pupe politicieni in fund pentru grad, si altul sa-i cante vrednic este unui condamant penal. Poti sau nu sa fi de acord cu mine, citeste te rog cand am zis de ce Ciuca nu are ce cauta prim ministru. Al apararii da, PM, nu, cu toate ca si-a pus haina in cui si a cersit voturi… si le-a si luat. Cu toate astea va mai dura ceva pana in minte colectiva va disparea generalul si va aprea deputatul.
         2. Bine.
         3.Protoscriere… ok, fie cum zici tu. Ca scrierea prin definitie este ceva ce ne transmite un mesaj. In toata comunitatea stintifa internationala prima scriere este atribuita sumerienilor sti asta, ca esti om citit. Si cand spune scriere sumeriana vorbin de cel mai vechi manual de medicina de pe planeta. Deci nu doar ca si intelegem mesajul transmis dar este si atribuit unui domeniu.
         Protoscriere, ok, pe masura Pesterii Lascoux din Franta.
         Imi place si mie sa cred ca poate candva aici a fost o mega-civilizatie, dar avem pre aputine dovezi palpabile in acest sens. Prea putin si repet eu vorbesc in general ce putem dovedi. Teorie am si eu [e multe subiecte.
         Daca aveam macar o scriere dacica, era poate alta discutie.Savescu zicea ca ei scriau pe lemn, lemnu‘ putrezit-a si gata.
         3.Perfect, deci suntem doi romani 🙂 No’ eu unul ma bucur. Da RTI, ratiunea ta de aici functioneaza perfect cu definitile cel putin din epoca moderna a “asupririi”. Nu am spus ca turcii nu a fost asupritori. Niciodata, si deja eram in vremurile in care religia, comertul, comunicarea asa incipienta puteau tine loc de sabie. Cand ai pus definita acesta a asupritorului langa imperiul roman ne duce in alta directie. Tot cu definitii moderne, hai sa-i blamam si ca aveau sclavi. Mai erau si rasisti. Si o societate puternic patriarhala, misogina. De asta spun ca nu putem sa punem definiti prezente langa context istoric antic ca iasa comicarie.
         Cu Savescu, de la Pop citire, omul este o gluma. Sti ca-i medic de profesie, nu? Nu-i vorba de diploma dar cand vi cu o teroie, vino cu probe. El mi se pare ca face un fel de bullying din asta pseudointelectual, nu esti in acrod cu teroia mea pe care doar probe conjuncturale o sustin, ha! Esti antidac. De asta zic, nu stiu daca ai avut bucuria sa vorbesti cu el, da nu-i un om cu care poti discuta, asa cum facem noi amu‘. Face istericale, urla, din astea.
         Si ca fapt divers, nu treci de poarta unde te asteapta un ciobanesc mioritic de 60 de kile si un maidanez de vreo 40.
         5. Corect. Si nu am indemnat pe nimeni sa voteze cu cineva anume, doar sa voteze. Da, am zis de ce mi se pare eronata dorectia unor partide, dar daca alea conving omul, da-i votul ce sa spun. Si totusi nu pricep care-i baiu. Parintele Arhimandrit Justin, ar putea fi unul oarecare si nu Parvu? Serios intreb.
         Eu presupun ca numele sau a fost pus acolo de catre autori sa-i dea tarie mesajului acestui manifest.
         6. Doamne Ajuta!
         7. “lucru ce se intampla si acum ceva ani-apropo, Stefan e bulangiu ca l-a muit pe Matei, nu aparator al crestinatatii si altlet al lui Hristos, cum zicea papa, nu ?)” – asta-i tare mi-a placut. Nu, ba din contra nu-i ce imi convine, din contra as vrea o istorie cu o lista de gafe. Tie nu ti se pare aberant ca lipseste Trutucaia din manualul de istorie? Ti-am spus si adineauri, numaia sa invatam
         8. Dar nu simt nevoia RTI, dar cand vin multi cu scandal interetnic doar ca se vinde chestia asta nu stau pe margine. In rest, cine calca pe bec sa raspunda, si de la ei dar si de la noi. Am spus ca-i necolegial, nu cred ca-i “conflict interetnic”, iar daca era antrenorul echipei de nenica Antal si pe ai sai colegi ii trimiteam acasa, si cat mai antrenam eu acolo ei nu mai puneam patina pe gheata. Sa joace hockey in gradina la ei. Dar sti ca echipa actuala formata din fosti sportivi U16 pe vremea aia ne-au adus rezultate bune: https://romania.cgsinc.com/premiera-istorica-pentru-echipa-de-hochei-pe-gheata-a-romaniei/
         Ce vreau sa spun este ca nu cred ca acei 3 tampiti sunt reprezentativi nici pentru sport, nici pentru echipa si nici pentru cetatenii romani de tenie maghiara care joaca pentru Romania si nu doar in Hockey.
         9. Chestia cu neconstitutionalitatea, intreaba pe unu din asta de ce ii neconstitutionala autonomia pe criteriu etnic? Iti va spune, pa rticolul 1, mai intreaba o data de ce, sari peste faptul ca vei fi numit iredentist si sa vezi stupoare… cred ca nici 5 % nu-s in stare sa iti explice de ce. Cand creezi institutii pe criterii etnice, ai gemenele de statalitate deja. Doar un stat, emanat de un popor are dreptul sa faca asta. Corect a interpretat Base Constitutia si a zis: ce instutii ai la Caracal aceleasi instutii le ai si la HarCov insa el a zis-o ca sa priceapa udmr-ul: Cata autonomie la… atata la…
         Autonomia culturala pe care o au este suficienta, si in deplin acord cu tine, orice altceva in afara autonomiei culturale si administrative pe legea 215 existenta deja trebuie respins din start. Si da am zis, ca sunt cocetateni de-ai nostrii de etnie maghiara care vor aberatii care nu se vor intampla niciodata decat cu mana politicianului roman. Cu 6/7% in parlament, nu pot sa schimbe nici garnitura la robineti la casa poporului.
         Referitor la regionalizare eu am mai spus si spun asta ca aveam nevoie de o lege ca nebunii astia se regionalizeaza dupa fiecare bordei si obicei. Sri-ul intr-un fel, anaful in alt fel, transporturile in alt fel, generand teama mea: inca un set de birocratie peste cea judeteana. Si tot eu am spus, judetul trebuie sa existe si sa ramana cu mai putine structuri dar trebuie sa ramana.
         Si acum la ce spui tu, da suvernaitatea a ajuns sa fie privita ca nationalismul, nu pentru ca Coana Europa ne da la palma cu liniarul de lemn ci ca practicantii au sustinere puternica din est si comunica pe acesti vectori. Cred ca-i un deziderat de-a lui eternal president Putin sa puna in genunchi Uniunea prin orice metoda posibila. Cred ca avem o sansa milenara in UE si sunt principial de acord cu tine ca nu este ce trebuie in materie de structura si functionalitate. Dar asta nu ma duce la brexit ca nu mi se pare echitabil ca atunci cand schioapata ceva iti iei jucarile si mergi acasa. Nu, o repari.
         Investitile de la unguri si polonezi? Da. Cu tot suveranismul lor au investitii pentru ca noi la momentul aceste nu suntrm o alternativa pentru UE. Infrastructura ne demonteaza orice sansa in a fi o alternativa reala la aceste doua tari. Aidca Ieuropean investitor find, oricat iti displace Orban nu te duci in Romania cu investitia pentru ca: drumuri, educatie(de profil), birocratie. Sunt mult mai multe motive dar m-am axat pe astea.
         Cu nationalismul tu sti ca eu am probleme principiale si nu exista o solutie nationalista functionala democratic pe planeta. Patriotism..? Da, absolut este ceva nobil si ceva demn pentru ca este inclusiv. Pe de alta parte nationalismul exclude orice fel de responsabilitate si introspectie a noastra. Noi nu am gresit niciodata, altii au gresit, asa devenim superomul atat de drag multor ideologii nationaliste, casi eratum humanum est, se dezintegreaza ca si concept. De acolo vreau eu cel putin o istorie reala, umana, neromatizata, cu tot ce-i bine si ce-i rau ca sa invatam.
         Aaa, oke, ceea ce a fost candva nationalismul, cristalizarea statelor natiune, revigorare culturala, arta etc.. bine-bine, si socialismul ne-a dat concediu si conditii decente de munca. Pe de alta parte evolutia ambelor ideologii a produs ceva intunecat, care fie a provocat razboaie mondiale, fie a tras cortine de fier prin lume.
         Si o scurta mentiune cu biserica. Sa ma intelegi ca eu nu am nimic, ba din contra si poate ti se pare o filosofie de 2 bani, dar eu cred in ea:cultura occidentala are la baza doua elemente fundamentale: ratiunea si morala. Ratiunea iti provine din democratia ateniana si morala din invataurile crestine, adica din biserici. Ratiunea fara morala iti poate produce o majoritate care poate lapida minoritatea si morala fara ratiune iti produce sisteme teocratice. Deci avem nevoie de ambele.
         Cred ca americanii sunt oarecum suveranisti, dar ei sunt noul Imperiu Roman.
         Mna, merci ca mi-ai zis cum arata Romania ta, uite ca nu-i atat de diferita de a mea.
         P.S. Care-i colegul pe care il admir, ca nu am inteles? Ca admir multa lume…

         4
         • Am si eu doi de 3 🙂

          1
         • @Lt. Probabil, pe busola electoral am iesit +70% suprapunere PMP, de aici si oftica ca nu au intrat in Parlament, dar cand esti prost nimeni nu te poate ajuta.
          1. Cred ca are dreptate Karadeniz privind autorul articolului, posibil ca o parte sa fie compilata dupa popa Justin. Nu prea conteaza, repet, ca popa a fost legionar (a platit cu varf si indesat alegerea respectiva) si legionarismul, din fericire, e mort. Corect, sustin punctul tau de vedere fata de implicarea in politica.
          3. Bun. Acum depinde ce asteptari avem. Cucuteni-Vinca/Turda- Starcevo/Cris si tot asa, mie imi par o serie de civilizatii foarte avansate si cu o continuitate remarcabila. Ok, nu avem zigurate si piramide, dar au fost ceva exceptional pentru timpul si zona lor.Savescu spune multe tampenii dar ridica si ceva ipoteze demne de cercetat. Da, am avut neplacerea respectiva. Corect, alte timpuri alte reguli, dar; strict la faza asta, tot cred ca populatiile cucerite de romani ii priveau, cu toata cultura lor, ca invadatori si asupritori.
          3. Perfect, si eu am indemnat sa voteze (fiecare dupa cum simte si pricepe) consider ca nu te poti plange, moral, de directia lucrurilor daca nu votezi. Nu ai pe cine ? Anuleaza votul. Sa nu uitam, partidul perfectilor inca nu a fost inventat. Probabil, multi il vedeau ca mare duhovnic.
          7. Ba da, ca sa nu repetam acel deznodamnat rusinos si dureros. Astia suntem, trebuie amintite si partile nasoale.
          8. Cred ca subiectul este exagerat, partea proasta e ca acolo unii fac act de mare mandrie sa arate ca sunt mai ungurii ca aia din Ungaria. Totusi, este inadmisibil sa ai cetatenie romana si sa nu poti lega 3 vorbe, sunt destui. Imi pare ca incerci sa le iei apararea si cand nu e cazul, nu ma refer in mod special la cazul asta, ci asa la modul general privind raca dintre extremisme. Na, esti mai apropape de ei, ai mai multi cunoscuti acolo, ai trait chestii interesante in zona, nu stiu, dar mie asa imi pare.
          9. ?. La discutia cu NUTS am fost aproape in totalitate de aceiasi parere. Sa vedem pe cine pregatesc oligarhii si serviciile, presimt ca de putin scapam in maxim 2 ani. Apropo, nu imi place nici de otravit, are si ala o gramada de gargauni in cap. Corect, fara NATO si UE, eram un fel de Belarus sau Georgia, este sansa noastra. Pana sa ne darame un pericol extern se pare ca ne daramam intern, fuck UE cu 2 viteze si alt gen de rahaturi similare (ultimul alocarea ajutorului de pandemie). Exact, suntem etalon in prostie, 0 infrastructura =0 lei. Ok, cam pe acolo vad si eu. Cred ca ma refeream Nicu, daca nu am incurcat oamenii.

          4
          • RTI, mi-a facut o deosebita placere discutia asta si repet nu incerc sa te conving pe tine de nimic si spun ca ce facem noi aici lipseste in societate. Cand ai vazut o dezbatere pe argumente, pe puncte, macar pe 2 idei din cele pe care le-am pus noi aici “in opera”? Cand?
           Mai departe chiar m-am necajit si eu ca PMP nu a prins parlamentul, am avut un prieten candidat pe loc neeligibil la Timisoara, prieten bun si om cu convingeri serioase si idei placute mie.Dar daca cu astfeld e oameni se construieste e ok, poate era pe loc eligibil tura vitoare daca era sa fie un 7-8% acolo. Din pacate la Bistrita PMP nu a avut o ganitura de candidati cunoscuti nici macar publicului deci au atins un scor neglijabil practic. In Bucuresti da, chiar speram din tot sufletul sa ajunga Diaconescu in Parlament. Un om cu educatie, staif si bun simt. Il vad chiar si prezidentiabil, daca usr si pnl fac o manevra a’ la’ Nicusor Dan. Nu stiu ce s-a intamplat cu moldovenii in schimb ca ei in mod traditional votau Basescu. Am zis, votul meu a mers la usr defutati si pnl sentori. Nu spun ca cineva sa voteze ca mine, dar sa voteze cum crede el/ea peste 4 ani. Am mai scris si de faza asta, mai mi se pare imposibil de crezut ca nu gasesti pe liste un om care sa iti fie agreabil. Il votezi doar nu-l iei de nevasta. Nu stiu, esti medic, erau medici ok pe liste la mai multe partide. Baga o stampila acolo. Militari(rez&ret), iara cat incape. Anteprenori. Fotbalisti chiar.Politisti si militieni. Vorbitori de 3 limbi straine, si vorbitori de o limba straina, romana din pacate, si aia foarte prost. Deci tot ce vrei.
           Si cu ungurii, da am stat intre ei, sunt un pic mai aproape si am si acum vecini unguri pe strada. Am cunoscut si acasa si in secuime oameni ok si oameni batuti in cap. Procentul a fost covarsitor in directia oamenilor ok. Batuti in cap, da, chiar am vazut pe strada in Miercurea Ciuc un mutalau cu tricou din ala cu 64 de comitate cu crucea aia a lor. Daca ii atat de prost omul, sa faca pe nebunul, ca il salta baietii in albastru.Dar merg des acolo, pentru ca asa o legatura de frati s-a format intre noi, mai ales aia tineri la prima repartitie acolo. Unii au ramas acolo, rez si ei si fac altceva, altii, pe la Alba Iulia, alti pe la Cluj si unii la SMFT Bucuresti. Asa a fost sa fie. II mai usor asa ca ii distanta ok de fiecare, din Bucuresti si Cluj, BN, AB, HD…
           Hai sa-ti dau un preview la ce ma pun sa demantelez tura vitoare: https://www.facebook.com/188129918779341/videos/376162260028503/ Si uite aici ce fain circula si ce bine sunt targetate grupurile: https://www.facebook.com/groups/148025722712252/permalink/731145057733646/ , postata si repostat de conturi de FB cu nume duplicat si generic gen “Maria-Maria”, “Ion Ion”, “GicaIon”
           Ce RTI, tu nu stiai ca aveai de toate si tie ti-a trebuit dom’le democratie.

           3
          • Oh da, si am mai vrut sa scriu ceva. Ai un punct de vedere foarte bun raportat la europa-semicursiera cu x viteze. Asta ii o procarie, parca de la fațuzi a aparut prostia. Nu, nici poveste de viteze ci fonduri UE si olaf-ul la rupt de picioare la aia care fura. Aici mutul s-a opus si mi-a sa parut nu doar echitabil dar si corect. Ideea UE este sa reducem cat mai mult intre decalajul european Vest-Est.
           Fair point ca noi esticii avem de recuperat 50 de ani, si ala ii handicap nu gluma, dar asta nu o vom face cu cetateni EU first hand si cetateni EU second hand.

           4
    • tablitele de la tartaria nu edifica decat un singur fapt arealul acela era locuit sau tranzitat de persoane care incepusera sa dezvolte o documentare scriptica pe tablite de lut ,a tradus cineva ce e inscriptionat acolo?,nu cred pt ca nu ai cantitatea necesara de simboluri pt asa ceva ,faptul ca arealul a fost locuit continuu nu certifica si ca a fost locuit de acelasi trib ,natie ,sau chiar rasa,ce putem sa aproximam din izvoare independente ,si ca principala dovada limba vorbita, ca scrisa latin e de prea putin timp, este ca vorbitorii de limba romana locuiesc in arealul asta dupa retragerea din zona a Imperiului Roman,si ca in timp ne-am identificat ca natiune si am format un state mai mici care sau unit si care acum se numeste Romania ,in rest nimeni nu poate dovedi ca suntem urmasii celor din Neolitic mai ales ca suntem localizati ca stat intr-o rascruce de drumuri pt toate tipurile de migratii de populatie,migratie de populatie care se intampla si acum

     3
     • Nicule, sa astepti sa dezgroape o placuta cu numere de Bucuresti, un voaln de Logan si un CDcu salam, atunci o sa fie perfect. Daaa, erau cativa de rasa neagra in tranzit spre Suedistan, facusera un popas si de plictiseala se cazneau sa inventeze un alfabet. Nimeni, doar arheologia si ADNul, evident la noi nu tine ca argument, nu suntem asa prosti ca restul planetei.

      13
      • putem vorbi de ce afirma ala in scrisoarea aia cand o sa gasesti si o sa poti traduce din inscriptionari ca la tartaria ceva de genu asta :https://ro.wikipedia.org/wiki/Codul_lui_Hammurabi#/media/Fi%C8%99ier:Code-de-Hammurabi-1.jpg
       pe care sa il poti interpreta in limba romana medievala macar ,nu exista scrieri dacice si vreti sa va trageti din neolitic si sa demonstrati ca populatia pe aici nu sa schimbat de 7000 de ani ,cand oare o sa scapam de nationalismul asta tamp ca sa ne putem creea un viitor

       2
       • „vreti sa va trageti” ? Esti alogen sau crezi ca e muh ca esti roman ? Cum va dati voi arama coclita pe fata, da ma tot ce e legat de natie este haram, glorie progresului, unitatii prin diversitate si disparitia statelor….ca doar asa au ajuns si astia, la care ne uitam cu jind, mari….de fapt nu, dar nu ca ai pricepe tu.

        13
        • ha ha ha, adica daca nu sunt nationalist tamp ,obligatoriu sunt alogen ,imi plac extremistii astia

         2
         • Ha ha, dar nu e rasul tau, Te-am intrebat nu te-am etichetat, daca ai sarit ca ars nu e vina mea. Daca au exista legionari, tampiti ca Vadim si astia de la haur nu inseamna ca tot ce include nationalismul e gresti. Nationalismul a ajuns sa aiba alt sens, extremism de dreapta, sovinism, etc., din cauza unor dobitoci ca cei enumerati, dar el (in forma initiala) a dus la crearea statelor asa cum le cunoastem. Locke, Hobbes, Rousseau, nu Hitler, Musolini, Condreanu. Pentru tine e mai comod sa o dai cu „voi” si etichete cu extremistii tampi. Nu vad sa te agiti, nici restul ce au opinii asemanatoare, de ororile extremei stangi. Nazismul (o ideologie criminala) si derivatele (la noi legionarii si parazitii gen prm/haur) sunt haram. La fel trebuie vazut si marxism-comuismul (o ideologie si mai criminala) reambalat in socialism si acum progresim, nu aplaudat. Asa ca sezi bland si nu te repezi ca pula’n apa rece.

          11
          • eu zic ca ai comentat la ce am scris eu despre asta :”Acum 7000 de ani, când alţii nici nu existau ca popor, pe aceste meleaguri locuitorii scriau, pentru a ne lăsa nouă mândria de a fi prima civilizaţie care se semnează pe acest pământ.” asta inseamna dupa modul in care ma combati cu tarie nationalista in 3 comentarii ca tu crezi fiecare cuvant pe care la scris ala si atunci cum ai vrea sa te cataloghez ca doar afirmatia astuia se incadreaza in nemtescul wir sind arier

          • Am comentat la ce spuneai tu. Ai uitat faza cu aia in tranzit, migratii ce nu confirma continuitate…ca bla bla bla….? Nu te ascunde dupa corcodus, opinia mea e clara (vezi Lt) momentan sunt cele mai vechi tablite de acest gen din Europa, o parte din ADNul nostru vine si de la stramosii aia. Tot o dai cu nationalismul, te sacaie rau nu? Arian/indian/iranian ? Nu, doar european roman. Apropo, esti rasist ai ceva cu arienii (indienii/iranienii), te supara ?

           9
          • https://ro.wikipedia.org/wiki/Alfred_Rosenberg te dai lovit in aripa si manipulezi? la cum combati pe aici articolul lui lt(rez) a deranjat puternic pe cineva

          • Da ma, a deranja nazistii de haladuie liberi si ameninta Terra. Istoria incepe inainte de ei si la fel si notiunile alea. Da cu praf de mers, tu esti ala de zbiara au au, nu eu. Citeste ce dracu ai postat inainte sa te caci pe tine. Daca te-am intrebat ceva nu inseamna ca te-am etichetat, tu in schimb da.. Parca wiki era muh…acum e ok ? Gata, ai rezolvat nazistii, toti sunt nazisti si apoi smiorcuri de virgina cu kilometraj de masini sh.

           8
          • cum sa nu ca eu sunt ala care are nevoie sa repete o mantra intr-un numar de aliniate la postarile cumulate mai mare ca art la care postezi

 17. Asta e de postat pe anumite pagini de facebook

 18. Si de ce ma rog nu se inchid aceste site-uri? imi amintesc ca in trecut au fost inchise cateva dar apoi imediat. la doar cateva zile unele au fost iar redeschise cu permisiunea autoritatilor. desigur.

 19. ??!!

  “Un român plecat de acasă, descoperă peste hotare că ţara lui are de recuperat o sumă mare de bani de la alt stat. Ce fac parlamentarii români? Refuză să investigheze cazul, pentru că nu vor să îi supere pe cei ce îi ţin pe jilţuri, fără să le pese de interesul naţiunii, trădând jurământul făcut la investire.”

  Adevar deci care trebuie probat. Da, sunt sume de bani pe care Romania, nu inteleg concret la care se refera.

  Se refera la Radu Golban . Datiruia nemteasca.
  Da sigiure ca Gilban e omu ursilor. Ca si Ferdinand Intregitorul …

  8
 20. Poti sa dezvolti putin partea cu baiatul batut la hockei? Ce nu este adevarat? Sau, care sunt exagerarile? In afara de faptul ca baiatul avea 16, nu 15 ani, n-am gasit nimic fals. Am citit articole de pe stiripeprotv, ziare.com,hotnews,… Fara antena3, fara facebook, fara aktual24, national, etc.

  9
  • Citeste pozitia federatiei Romane, sanctiunile impuse si afirmatile victimei.De asta am pus pozitia federatiei, care i-a si sanctionat pe astia, Alfred Antal ca l-a injurat si alti doi colegi, i-au dat cu prosopul peste cur. Serios vorbesc.
   Nu exista o plangere la politie in acest sens, urmele fizice ale altercatiei sunt… prosop peste cur.
   Dar da, Federatia a avut o atutudine corecta, i-a sanctionat, si faptul ca l-au jignit ii necolegial in sport, mai ales un sport de echipa. Dar s-ar putea sa nu aiba legatura cu etnia ci cu prostia.
   Dar da „scandal interetnic” se vinde bine si acum.

   10
 21. Foarte bun articolu si ma bucur ca putem dezbate asa ceva , liberi pe acest forum. Tipul acesta de „mesaje” circula puternic si cu priza in societate . Se considera a fi mobilizatoare si patriotice dar sunt numai o otrava , un virus ucigas implantat de propaganda nationalist / comunista.
  Frica mea cea mare este , ca daca printr-o minune textul ar fi citit in parlamentul Romaniei , ar primii sute de aplauze si ovatii din totii plaminii doamnelor si domnilor.
  Asta sa ne dea de gindit.

  5
 22. Iancu, Gogu, Teclu, Petrache, hocheiștii, Hatmanul, Herman și Conrad, un român plecat de-acasă șamd. Ca de obicei în odele cu gândul la răsărit, femeia lipsește. Nu tu o Ecaterină Teodoroiu, o Mărie Tănase, o Nadie Comăneci, venetica Regina Maria fiind exclusă din start. Pentru românii verzi, femeia e bună doar de cratiță, prăsilă, chiuvetă și colivă.
  Singurul lucru amuzant e variațiunea cu Herman și Conrad în locul lui Gelu și Menumorut. Cei doi sași destoinici din Sibiu au tras țeapă răspândacilor de când cu Klaus

  10
 23. Chiar asa?!!
  Istoria comunista trasnforma retragerea aureliana intr-o gluma, romanii find fugariti de slavi. Ergo, noi am fost „scosi de sub jugul roman” de prientenii slavi.
  Prima data ca cand citesc ca romanii ar fi fots fugariti de slavi. SI slava Domnului am citot ceva istorie – incepand cu istoria in 3 volume – Academia R.P.R., 1960-1964. Nici in ea nu am gasit enormitatea cu slavii ….. desci am agsoit o pagina despre lupta de clasa din Dacia lu’ Decebal.

  Insa culmea este acuza ai nostrii grabeau trenurile la Dachau, Capul Bisericii Orodoxe din Bulgaria s-a pus pe linia de cale ferata sa opreasca trenurile.
  Care ai „nostrii”? De cand Romania a trimis trenuri la Dachau ?!

  15
  • Inca o data iti explic, nu avem ce discuta, ti-am oferit posbilitatea de a discuta, de doua ori, acum ceva timp si te-ai comprtat mizerabil.
   Inainte sa intri pe terenul negarii holocautsului, teren in care expui siteul RuMi la raspundere juridica:
   https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=35500&d=alte-muzee-ale-bucurestiului–bucuresti

   7
   • Ce sa discut?
    Nite inventii, niste minciuni calomnioase? „ai nostrii grabeau trenurile la Dachau,” ?! Dachau ?
    Ai nostrii sau ai tai hortisti ? Si nu la Dachau ci la Auschwitz!

    Si de unde [pana unde „neg” ? Da, autoritatile romane se fac vinovate de mortii din Transnistria, represaliile din Odesa ….
    Dar este o minciuna ordinara cestia cu „ai nostrii grabeau trenurile la Dachau,” !!

    Asa cum mainciuna este si onvestia cu slavioio care np-erau eliverat de romani! excact cand toti barabatii liberi din Imperiu erau cetareni romani!

    Ce sa discit cu un agent muscalesc?!

    16
   • Claudiu - Madrid

    Alaturi se poate pune si https://ioncoja.ro/ultima-balba-a-lui-mircea-albulescu/
    Nu am inteles niciodata de ce majoritatea celor care scriu articole sau comenteaza pe acest site pun semnul egal intre nationalism si comunism (marxism, leninism, stalinism, maoism, ceausism,putinism etc). Cred ca un nationalist este in antiteza cu comunistul.

    10
    • Pe bune?
     Se numeste istorie.

     Am avut ceausism (combo de national-socialism cu international-socialism)..continuat pe linie de national-socialism-putinism-dughinism-„iliberalism” de PSD…iar AUR incearca si ei marea cu deshtu’…

     Atata timp cat nu ai un partid national-conservator (in sensul bun al pleonasmului) in stil sa zicem PNT-CD cat de cat (pana a venit nemernicul ala de Pavelescu si l-a bagat in sfera PSD-Rusia mai ceva ca Iurie Rosca) care sa intre macar in Parlament..
     …primesti in schimb din astea.

     6
  • Incredibil. Tu chiar nu ai citit nimic in viata ta? Literalmente gaseti tabele cu cetateni romani deportati la Dachau si Auschwitz. Crezi ca au mers cu bicicleta pana acolo.
   Sunt doua tabele unul cu cetateni romani din Transilvania de Nord, pacate care cad pe umerii Ungariei hortiste si unul cu romanii din regat.
   De Transnistria ai auzit? Dar de pogromul de la Iasi? Bucuresti?
   Exista si un merit al maresalului Antonescu care a oprit aceste deportari in 42 . Putini mentioneaza acest aspect despre maresal.

   10
   • Ceva mai mult decat cei ca tine! Si inca mai tin minte!
    Romanii nu au deportat in in lagarele germane din Reich. Cand Ant9nescu a „renuntat” sitiatia devemniose tragico-comica .. comedie eu prosti absioluti. Ca autoritatiule romane se nagajau, se sfortau . da ba nu erau vagoane , ba nu erau locomotiove ba … Cand sitatia a devenit penibila …. Antonecu a „oprit” ce nu incepuse!

    Cetatenii romani care au ajubs inlagere naziste .. ei biun eori au fots triomisi de unguri ori au fots „culesi” din Europa ocupata.

    Dar daca este ceva ioncredoibil este cum te repezi sa ma acuzi cand e calr ca … nu stii.
    Sau esti un conformist care nu gandeste … cat o sa te coste!!!

    14
    • Nu „stii”. Ma faci sa rad. La varsta pe care o ai, ai facut pamantului umbra degeaba.
     Nu mai am ce sa adaug, pe langa faptul ca te-ai laudat in mai multe comentarii ca ai studii juridice insa iti lipsesc notiuni de baza, ne vorbesti profesoral facand greseli elementare iar asta pune capac.
     Domnilor administratori, putem sa oprim aberatile astea?

     9
     • Ce vorbesti domnule mirceaSAS?
      Ghita – care nu e nici pe departe un „favorit” al meu…nu neaga holocaustul/exterminarea evreilor de aici.

      Problema noastra cu evreii nostri din WWII se rezuma la urmatoare gargara:

      „Romania a ucis 300 000 de evrei”. Si lucrul asta e fals.

      – au fost de fapt 130-135 000 de evrei trimisi catre Germania/Polonia de catre hortisti, cand Transilvania nu mai era a noastra; „dar romanii au ajutat la…” pe dracu! Porcaria asta de demonizare o tot incearca unii cu valente international-socialiste/globaliste si cu Polonia in ultimii ani, de prin 2015 – cand au castigat conservatorii in dauna socialist-europenistilor; nu tine.

      – 35-40 000 evrei morti sunt cei pe care ii consideram omorati de „noi”, in special vorbesc de Masacrul de la Odesa (cam 20-25 000) si Progromul de la Iasi (cam 12 000) – care reprezinta majoritatea celor ucisi…dar si alte localitati cu zeci si chiar sute;

      – 100 000 de evrei (daca-i gasiti, sa-mi spuneti si mie) adaugati la cei 35-40 000 ca „sa echivaleze” numarul celor trimisi la moarte de hortisti.

      Total 270 000 din care 100 000 nu pot fi justificati. Numar rotunjit la 300 000.

      Asta e gargara!

      300 000; care de fapt au fost 270 000 din care 100 000 nu exista;
      170 000 (numarul cel mai apropiat de realitate) din care 135 000 de catre Ungaria Hortista si 35-40 000 de catre NOI!

      Vrei sa discutati de Holocaustul din Romania, da, foarte bine! Ca nici in perioada comunista nu s-a discutat/educat despre asa ceva.
      Dar nu calcati pe cadavre la propriu, scotand numere din burta, Dzeule!

      16
      • In Basarabia nu s-a întâmplat nimic, Razvane?
       Sau cei deportați din regat in Tighina?
       Sau de aia din teritoriul administrat de noi, peste Nistru?

       3
       • In fine, am scris Tighina, dar gândeam Transnistria…

        1
       • Omule, USRila (atac direct la mentalitatea de pusee international-socialiste anti-romanesti…echivalente cu puseele national-socialiste patriotarde), tu chiar nu esti pe treaba ta?
        Ce mama dracu debitezi?

        Cand vorbim de Holocaustul evreilor din Romania vorbim automat si de deportari!
        Adica eu iti spun de progromul/masacrele mai ales cele doua mari de la Iasi si de Odesa…oare nu e clar pentru toata lumea pe aici ca vorbim de toata Moldova, inclusiv de deportari?

        Te agati cam mult de lucruri evidente pe care cumva le vrei pretins-omise de mine!
        Ca nu-ti place, in WWII „Transilvania” a fost responsabila…adica hortistii!…de moartea sis-te-ma-ti-ca a cel putin 3 sferturi din cetatenii romanii evrei…celalalt sfert fiind din vina „regatenilor”.

        Matematica/aritmetica diavolului: 3-1 din 175 000, nicidecum 50-50 din 300 000.

        11
        • Ai ajuns sa vorbești despre niște oameni omorâți folosind cantarul nunarului… Cine mai făcea asta? Taică Stalin?

         Citește un raport adoptat de statul român, ce vorbește în clar de curățarea etnică in Basarabia și Bucovina de nord, după 22 iunie 1941.

         Pe ăștia voit sau nu, ii uiți, nu apar în numerele tale.

         E document oficial, citit de nea Base in parlament, cu VCTudor făcând spume pe margine, poate îți amintești momentul.

         Mai mult, eu nu am amintit nimic de Transilvania de Nord, acolo vina este exclusiv a maghiarilor, hortisti, cum vrei sa le spui. Iar îmi pui in gura cuvinte pe care eu nu le rostesc și doar capul tau le scoate. Macar pentru chestia asta ar trebui sa te scuzi,.

         Că nu am pretenții pentru căcatul cu „USRila (atac direct la mentalitatea de pusee international-socialiste anti-romanesti…echivalente cu puseele national-socialiste patriotarde), tu chiar nu esti pe treaba ta?”…

         O repeți că o moară stricată. Macar înjură, că poate îți iese mai bine. Mai scapi și de frustrări, conservator mic ce ești! ?
         Altceva nu mai știi?

         PS Trump a luat bătaie!
         PS 2 societatea ta aia utopica nu există!
         PS 4 nici economia aia pură!
         PS 5 răspunde la o singura întrebare, de ce conservatorii in zona asta de Europa devin toți mici autocrați?

         2
        • Și din nou, iar tu nu ai nicio vina, apare mesajul „comentariul tău așteaptă moderare”, și iar întâmplător, doar când îți răspund ție..

         1
         • Bai nesimtitule (cred ca e a doua oara cand te fac asa ceva)…n-am nimic de a face cu ce proiectezi tu acolo, e clar deja care ti-e jocul, te-am ginit bine de tot de mult timp, USR-ila. Pe tine si pe „hohenstaufen”, care mai ca nu trimite „zelotii religiosi” la reeducare. Sunteti numai buni de acuza pe altii cu ceea ce ganditi si faceti voi, de fapt.
          „Voi” folositi numerele mortilor scoase din burta, facand alba-neagra, nu eu. „Voi” sunteti stalinistii.

          Si vezi ca nu-ti blocai nimic, chiar eu te scosei de acolo.

          5
          • Nu știu cine îi nesimțit aici, ăla care numără pe degete că Pristanda, doi la Primărie, doi la Prefectura… Și omisiunea e tot negație.
           Am doua print screen-uri, cel cu „.. moderare” și cel cu ” și din nou…” Culmea , al doilea a apărut primul. Ți le trimit, le publici?

           Ai ginit o lae. M-ai făcut nesimțit când ți-am atras atenția că malversai Constituția, că să îți iasă ție discursul.

           Cum nu îți convine ceva, o dai cu presupusul, și dacă retrage cineva de mânecă, o bagi pe aia cu…

           Ia spune, aia cu Transilvania de Nord, eu am spus-o, sau e doar confuzia ta, nesimțitule?

           Citește încă o dată PS-urile, sunt in continuare valabile.

           1
          • Ce print-screenuri, ma?

           La aproape 1:30 azi noapte am intrat si ti-am vazut astea 2 comentarii sucarite la „in asteptare” si le-am dat drumul imediat dupa ce le-am citit.
           Nu stiu cine ti le-a pus acolo si nu ma intereseaza.
           Pe scurt, n-am fost eu, lasa victimizarea.

           Si cauta negationisti de holocaust in alta parte!
           _______
           editat*
           Mai, mai, mai…uite cine se joaca dea talentu’chinuit cu IP-uri care incep cu 213.233…!
           V-am avertizat de multe ori sa terminati cu prostiile astea de „salt in frecventa”/ VPN si alte cacaturi care incep cu 213…sau 109…sau 37…

           Apropo…psycho…daca vezi comentariul asta (de obicei esti prezent de dimineata, cu noaptea-n cap p’aci)…de cateva saptamani unele din comentariile tale sunt trecute automat la asteptare pentru ca au acelasi IP – identic – ca al lui Serghey/Serghei…si incepe cu 37. Te mai intreb daca si cu parca.….?

           4
          • Sigur, Razvane, acu’ e de vină VPN-ul și IP-ul, că la comentariile la care mă „tragi de urechi” răspunsurile mele sunt moderate!
           Las-o așa.

           Cum rămâne cu Transilvania de Nord și oamenii aia omorâți de unguri? Eu am făcut afirmația că trebuie numărați la noi sau e doar imaginația ta?

           2
          • nu recunosc nimic si doar in fața marii adunari nationale?
           nu am modificat nimic,imi apar postarile si sunt anuntat cand intra la moderare. ..dar de intrat tot intra.
           netul il am de la telekom in rest….?

           1
          • Plimba USRu’, priam.
           Nu dau vina pe ultimul tau IP ci doar te avertizez ca asta ar putea fi motivul.

           Dar ca sa ajungi la „in asteptare” (unde ti-am vazut astea 2 comentarii) cineva trebuie:
           – ori sa te scoata intai de la „Cosul de gunoi” ori de la „Spam”.
           – ori sa-ti bage direct comentariul deja publicat la Gunoi sau la spam (de unde sa fie mutat apoi la in asteptare).

           Spui tampenii si proiectezi in continuare…mai ales cu tactica de adauga un subiect la comentariile mele si ma acuzi ca de ce evit subiectu, gen: „Hei, Razvan nu vrea sa spuna nimic de Holocaustul din Transnistria”.
           Fck you! Daca nu-ti convine…muta-te pe Twitter, acolo e e la moda magaria asta printre SJWs. Sau poate de acolo ai invatat-o.

           Si apropo, verificai spamul…nu exista absolut nici o data de identificare a ta acolo (si de obicei folosesti un sigur (1 -„unu”) IP normal…cu exceptia cazurilor de 213.233)…deci n-are cum sa-ti ajunga comentariul la gunoi sau spam decat daca cineva ti l-a pus acolo.
           Guess what…n-am fost eu. Si nici n-o sa intreb pe admini cine ti-a facut-o la faza asta.
           __________________________
           editat* pentru psycho.
           Eu iti spun doar ca ai avut totusi cateva comentarii pe care sistemul ti le-a blocat in ultima perioada tocmai din cauza acelui IP identic cu al lui Serghey/Serghei (el abuzeaza de ele – are cred peste 100, tu ceva mai putin vreo 25…adica de mult timp nu am mai verificat daca ai altele noi; de fapt asa am aflat de acest IP identic, nu stau sa inregistrez absolut fiecare IP pe care il folosesc comentatorii).

           3
          • Razvane,
           Adaug comentarii pentru că de asta e vorba pe un forum, se discuta subiecte, inclusiv comentariile la subiectele acelea.
           Despre Transilvania de Nord și presupusele mele comentarii în direcția asta, nimic???

           4
          • 213.233 daca imi amintesc bine e Vodafone. Retelele mobile folosesc NAT – telefonul primeste un ip privat (ex 10.x.y.z) si au echiapemnte speciale care convertesc ip privat-ip public. Raportul ip privat-ip public foarte mare la mobili, fiind cea mai eficienta folosire a adreselor ip. In plus telefonul poate iesi in internet catre google cu ip si in acelasi moment catre ing cu alt ip. Adresele IP v4 sint o resursa in curs de epuizare si foarte limitata.

           3
          • @iulian…sunt de departe IP-urile cu cele mai mari probleme de „incalecare” ale utilizatorilor aici pe site.
           De asta le recomand mereu pe cele statice.

           4
          • Nu ai mereu wifi la indemana.

           4
          • sunt un afon al detliilor tehnice IT dar folosesc si ma incanta tehnologia aferenta lor.
           chestia asta cu IP-uri statice sau mobile o cunosc tot asa,eu mai intru peste zi din alte locatii cu internet firma/corporate sau wifi de la clienti….dimineata aproape intodeauna din abonametul personal….home.
           eu nu-mi modific nimic ,daca o face sistemul….hihihi.

          • vorba aia, primim IP-urile care ni se dau 🙂

           1
      • Domnule Razvan, nu am inaintat nicio cifra tocmai din acest considerent.

     • MirceaSAS

      Am facut!

      Si ca care notiuni8 de baza imi lipesc? Alea de haustologice?

      9
      • Pe langa ca esti un mincinos ordinar, o faci atat de prost incat oricarui om cu studii in domeniu i se face sila sa iti raspunda drept urmare raman doar mizerile tale si nici un contraargument. Ai facut dreptul pe dracu, poate ai lins blide la scoala de partid si nimic mai mult.
       Acum cateva luni ai facut o pledoarie masurilor guvernului psd de modificare a legii penale si sustineai in mod aberant pragul valoric minimal pentru infractiuni. Faptul ca nu ai studii juridice ti-a permis sa compari functia de presedinte de bloc cu cea de functionar public in exercitarea atributilor de serviciu, fara a intelege notiunea de calificare speciala a subiectului activ al infactiunii. Adica redus mintal find nu ai inteles ca nu ai cum sa raspunzi pentru abuz in serviciu, ci doar pentru furt eventual.
       Deci nu doar penibil, dar si prost.
       Solutia locotenetului pare a fi facila, cu un astfel de inept care incearca sa ne manipuleze atat de slab si prost nu trebuie discutat.
       Un alt comunist inutil si nimic mai mult.

       5
   • @Mircea SAS

    Te vad om serios! Tu chiar bagi in seamă moși nostalgici după Ceaușescu pe motiv ca au fost si ei tineri cândva si plâng după vremurile alea? Când erau tineri si ascultatul unei piese rock „pe ascuns” asa zis „decadente” a fost aventura vieții lor…?
    Cat despre citit, n-aveau nevoie 🙂 ei au „învățat istorie” din filmele lui Nicolaescu, sa fim serioși.

    5
 24. Faimoasa scrisoare are de fapt ca autor pe col (R) Neacșu Marin, care, ca pensionar, cochetează cu jurnalistica pe blogul personal, neacsum.blogspot.com și pe un ziar online, in-cuiul-catarii. A fost postată pe blogul său prin 2011.

  9
  • de aia o stiam de atatia ani 🙂

  • Eu as zice ca erau oameni si oameni, si buni si rai peste tot. Adica noi am avut si voluntari in diviziile SS dar si oameni obisnuiti care au mai salvat oameni nevinovati, de toate felurile per total. Nimeni nu e 100% la fel tot timpul (doar bou-i consecvent cum s-ar zice). Asa ca propaganda vede doar ce vrea sa vada si mai si exagereaza. O fi fost vreun Popescu ratacit prin Bulgaria si pac, romanii sunt de vina. Aici trebuie sa furam naratiunea cum zice americanu, sa ne impunem unde putem si sa ne scuzam unde e cazul. Evreii erau si ei de diverse feluri, cei sovietici de ex nu prea erau acceptati in Israel, astazi sunt cei laici din US anti tara lor versus cei de acolo. Deja suntem mai bine vazuti decat prin anii 90 si practic oricand esti prieten iti vad numai calitatile iar ca dusman, invers. Natura umana, ce sa-i faci…

   Eu prin diverse comentarii de propaganda pe la inceput de scandal cu Crimeea, vazusem unele cu tenta pro-rusa ce ziceau asa „bietii soldati romani de la Stalingrad sufereau de frig si foame in timp ce rusii aveau ghete bune si provizii de la americani”. Adica bai, rusii ar fi fost prieteni cu romanii daca nu i-ar fi dotat americanii. Nu mai puteam de ras. Ce, acum va e ciuda ca ne dau noua? Ce-i drept ne-ar prinde bine niste pomana.

   7
 25. Asta îmi întărește crezul că singura șansă pentru neamul ăsta este educația.
  Este singura variantă. Cu cât media populației va fi mai educată, cu atât mai puțin va fi necesar să demontezi știri false.
  Problema e că ceea ce înseamnă educație, e în cădere, ca atare, mă aștept ca partidul bor, proaspăt intrat in parlament, să crească.
  Și nu văd nicăieri minuni de vitejie pentru a crește nivelul. Probabil că pentru politicieni prostia se traduce în mase de oameni ușor manipulabili, ușor de montat sau de demontat.

  4
 26. Există pe Youtube https://www.youtube.com/watch?v=IQPsKvG6WMI un interviu celebru făcut în 1984 cu un defector KGB în SUA care expunea conceptul de acţiune sovietic, inclusiv faptul că 50 % din resursele de acţiuni externe erau alocate schimbării percepţiei populaţiei, şi asta când nu exista internet şi nici măcar în SUA nu erau 216 posturi TV. Dezvăluirile de atunci sunt extraordinare şi relevante inclusiv acum, după 36 de ani.
  Tipul acesta de fake-news analizat aici nu urmăreşte deloc inocularea unei informaţii ci crearea în mintea cititorului ţintit de nivel intelectual mic-mediu a unei atmosfere de neîncredere în autorităţi şi de dubiu asupra valorilor morale.
  De aceea, după ce ne-am lămurit că avem de-a face cu o gogoaşă umflată (chestia cu 7000 de ani), nu prea are rost să ne uităm la gogoaşă să ne întrebăm CUM a fost umflată, să ajungem s-o întoarcem pe toate părţile şi să ne punem întrebări inutile, la rândul lor generatoare de dubiu (gen a fost bătut sau n-a fost bătut de 1 decembrie), dar are rost să ne întrebăm DE CE a fost umflată gogoaşa şi CINE a făcut-o. Deci degeaba contemplăm un lucru dacă nu-i analizăm scopul.
  1. Care-i e rostul ? Informaţie ? Nu, pentru că nu conţine. Senzaţie ? Da, pentru că abundă în clişee de generat sentimente. Ce fel de sentimente ? Pozitive referitoare la trecut (puşca şi cureaua lată, Tărtăria şi cu Conrad), negative referitoare la prezent şi viitor, pozitive referitor la cei cu vână dacică, negative despre venetici, pozitive referitor la ego-ul văzut din interior, negative la percepţia ego-ului.
  Aici de fapt este scopul intoxicării – distrugerea capsulei ego-ului – „Tu taci” adică tu crezi că poţi vorbi, poţi ţipa, dar alţii îţi spun că eşti mămăligă, adică dacă eşti frustrat (pentru că eu, autor, te-am fezandat bine cu Iancu Herman Poenaru), atunci rupe învelişul care-ţi separă convingerile proprii subiective de realitatea externă obiectivă. Evident că după ce s-a rupt peretele de separaţie nu vei mai putea să discerni între subiectivul intern şi obiectivul extern, deci îţi vei crea propria realitate în care nu va mai conta elementul generat cognitiv extern de elementul generat afectiv intern. Deci această realitate a individului este alterată emoţional – ca şi cum te-ai uita la lume printr-un parbriz murdar de vopsea roz sau albastră sau ce-oi simţi tu în momentul ăla. Drept consecinţă, după cum e culoarea dată de starea ta sentimentală referitoare la semaforul din faţă, vei interpreta ca atare culoarea semaforului, aşa că dacă eşti montat emoţional pe roşu de fake-news-urile informative care urmează să te intoxice, vei pune piciorul pe frână fără să te mai pese de înjurăturile obiective ale celorlalţi şoferi şi vei bloca strada, iar dacă eşti montat pe verde calci pedala şi intri în nefericitul care circulă regulamentar.
  Am încercat să expun cât de cât inteligibil în cât mai puţine cuvinte acest mecanism patogenic din psihiatria de acum 30 de ani (de dinainte de inventarea abordării multiaxiale din DSM IV – deşi este valid şi acum, poate fi explicat mai elegant şi mai comprehensiv dar cu un bagaj de cunoştinţe care exced mult acestui forum) şi psihologia cognitiv-comportamentală actuală.
  2. Cui îi foloseşte intoxicarea (de fapt nu intoxicare ci mai specific pregătire de manipulare – conform cu argumentele de la pct.1) ? Aici răspunsul e scurt : a. zăltaţi paranoizi spălaţi pe creier care vor să-i convingă şi pe alţii de delirul lor, adică foşti mutălăi la care le-a zis cineva „Tu taci ?” şi ca atare s-au hotărât să vorbească (ăsta-i cel mai frecvent caz), b. interesaţi în acţiune politică care n-au mesaj şi inventează ce-au văzut că merge (gen avocata aia incultă, Şoşonea) şi c. agenţi de influenţă special plătiţi / montaţi să genereze modificarea semnificativ statistică în populaţie a psihologiei individuale (aici o fac sau vor s-o facă doar ăia mari, adică agenţii de influenţă ai unei forţe statale). Coroborând asta cu mesajele din text „occidentul decadent”, „străinii hoţi”, „Românica de rahat”, „sistemul capitalist corupt”, „direcţia vest greşită” cam vedem şi despre ce actor statal ar fi vorba.
  Rezultatul acestui stil propagandistic ? Exemplu (fiecare cu goanga lui, eu cu liliecii hapciu) : în ultimele luni fiecare din noi a întâlnit acest modus operandi la un nivel nemaiîntâlnit, iar ca rezultat avem 70 % din români care nu consideră valide opiniile profesionale avizate în cazul opţiunii de vaccinare, 60 % care nu cred într-o realitate obiectivă cum e CoViD-19. Indubitabil e un succes. Evident nu al nostru.

  16
  • Gagu, nu cred ca pot fi acuzat ca sunt frate de cruce cu tine, ne-am contrat noi destul de des insa ai felicitarile mele(atat cat conteaza) meu pentru cum ai gandit si pus problema in speta asta.Te asigur de asta.

   2
 27. Cine putea sa scrie asemenea mizerie de articol decat un simpatizant usr-ist lgbt-ist.

  15
  • Gefreiter,
   Tu te lăudau că votezi AUR, cu toată familia, nu?
   Tu din care din găștile alea faci parte? Ești cu tinerețea legionară, cu cepefeul, cu Provita, cu băieții cu familia tradiționala de o baga cu soț-soție și soacră in Parlament, sau ești doar cu torționarii aia militari de la Revoluție?
   Te vad la Valea Uzului, sau doar pe DN la crucea căpitanului, de 30 noiembrie?
   Scuze, am uitat galeriile…

   21
  • Hii… m-ai prins. Nu am in fiu gheiutz ca roaba lui D-zeu Firea, aia cu familia traditionala, dar am votat usr la defutati si pnl la senat.
   Domnu’ cap-de-guma cu gradul militar german la utilizator, i-a una de aici de la unu cu grad militar romanesc la utilizator:
   Atat ai inteles tu din lumea inconjuratoare ca ori o arzi cu Roexit, ori canti kum-ba-ya la chitara cu homosecsi?

   6
 28. Mai aveti loc de una (putin cu intarziere)? 😀
  Daca-i bal, bal sa fie…

  11
  • Razvan, question: nu ala care l-au prins la orgie cu homosecsi sustinea puternic modificarile astea? Chiar nu stiu, ca surprinzator pentru multi nu sunt prea up-to-date cu ce face Ungaria, ci informatile mi le iau tangential de pe digi24.
   Evident ca sunt de acord cu ideea, insa intreb doar. Nu cred ca trebuie omorat cu pietre homosecsul insa acum adoptii si alte avioane… mnu.

   • Ete na, ipocriti peste tot, mai ales in politica, indiferent de stanga-dreapta…

    Chestia e ca la noi ipocritii din PSD n-au fost in stare sa treaca referendumul constitutional (de fapt prezenta/implicarea lor a enervat lumea, provocand efectul contrar).
    La ei, la unguri, ipocritii insa se pare ca au reusit.

    7
  • „Mr Orban is the elected leader of his country. Not popular with much of Europe, but popular in Hungary. It is not for other countries or peoples to tell Hungary how to run their affairs . Obviously many people believe his ideas and not only in Hungary.”
   Cel mai votat comentariu. În top 10 unul singur slăbuț împotrivă, pe bază de „think of the orphaned children”. Or fi și englejii plătiți de putin?
   „Obviously many people believe his ideas and not only in Hungary.”
   D-aia se votează AUR, d-aia și Vadim ar fi luat multe procente în 2020 dacă mai trăia (era să zic „d-aia există AUR”, dar AUR există de când cu ceata/ginta/tribul).
   Nu e vorba de oameni plătiți de putinică aici, e vorba de o conștiință socială să-i zicem, o revoltă subconștientă împotriva celor pe care n-ai voie să-i critici (parcă zicea un baguette ceva de treaba asta).
   Sau de mecanica lui Newton, aia cu pendulul pe care dacă-l împingi prea mult spre stânga o să dea înapoi prea mult spre dreapta.

   15
 29. cadou de Moș Gerilă,cutia Pandorei….când elitele intelectuale se inregimentează pentru fonctii si venituri colosale și aduc osanale in stanga si in dreapta după interes cine dracu să mai aibe timp si de spiritul poporului?!
  romania contemporana….ne autoeducam ,ne autoînvățăm ,ne autoapărăm,ne facem singuri dreptate,ne vindecăm singuri.
  statul ținut de noi lipsește din ecuatia asta,apare doar in ziua de salar .

  3
  • Psycho, tu sti ca eu sunt de acord cu statul minimalist, si putem face tot ce spui mai sus, insa atunci si impoztarea sa fie pe masura tezei tale de mai sus.

   • pai cum altfel ?!…asta e realitatea.platim degeaba pentru ca institutii si institute sa ne apara superior in fata cu dari se seama si foi de parcurs reincalzite periodic ca sa-si justifice existenta.
    suntem singuri.

    1
 30. oricum,foarte vioaie si diversă comunitatea asta rumilitary?mie îmi place…..respect.

  8
 31. deci nu mă mai satur ?jap,trosc,pleosc,au???⚰️…dar în final rămânem prieteni.

  5
 32. Platiti de Putin ?
  Hai serios chiar credeti ca toate slugile e muscalesti sunt platite de Moscova?
  NU! Sunt destule slugi inocente care .. care o fac pe gratis!!

  Hm .. na cica eu negationist. Ca neg Holocaustul fiindca sustin ca nu am trimis trenuri de evrei la Dachau !
  Eu zic ca nu am trimis evrei in lagare naziste.. nu ca autoritatile roamane din anii 40-44 nu ar avea cam multi evrei pe constiinta („ciudat” dar nici unu care a fost la Odesa in timpul represaliilor nu vorbea! Si beti crita schimbau vorba! Soldati, gradati, ofiteri toti se trezeau brusc si schimbau subiectu!!)

  Insa a declara ca romanii e negatinosti si fascisti este o chestie care o fac si .. transnistrenii. „fascistii romani” care au invadat Transnistria si au comis masacre .
  Da ….

  Da mai apare unu „moral” „Ai ajuns sa vorbești despre niște oameni omorâți folosind cantarul nunarului… Cine mai făcea asta? Taică Stalin?” Coine? p[ai sa zicem …. ia mai bine cititi si voi ceva din Jerusalim Post
  https://www.jpost.com/edition-fran%C3%A7aise/israel/fraude-%C3%A0-la-claims-conference-321503

  https://www.jpost.com/diaspora/holocaust-claims-conference-fraud-likely-much-higher-than-57-million-408298

  Numarul conteaza… Nu stiu daca ati citit romanul „Maestrul” de Grisham ….. e o chestie legata de procese ptr „daune colective” unde cu cat sunt mai multe victime cu atat sunt despagubirile mai mari si castigul avocatilor mai mare!
  Deci este f important sa stii si despre cate victime este viorba,
  Nu ma luati cu „mirala” .
  Este vorba despre fapte, care oricat de reprobabile ar fi , s-au petrecut inainte sa ma nasc eu voi samd .. si se prea poa ca sa fim solicitati la despagubiri! Si sa zic asa nu e tot una sa dai 100 sau sa dai 400!!!
  Si nu vad nimic moral in a mi se incarca nota de plata!!!

  De aici importanta cifrelor. Care, scuze sunt … discutabile!

  E si iar zic ca nu toate slugile muscalsesti sunt platite sau macar stiu ale cui jocuri le fac .
  Unii se cred „inteligenti” si ca sa isi afirma inteligenta ….. basnesc despre cum „ai nostri grabeau trenurile la Dachau” …. asa pe gratis!!

  5
  • Bizoane,
   Pentru unul care a absolvit Stefan Gheorghiu ai o grămadă de tupeu, ne forțezi să îți citim agramatele bășini.

   Ce legătură are ce am spus eu cu fixațiile tale?

   5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *