Republica Moldova – republica bananiera

Azi am convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate. Am avut un singur subiect pe agendă, și anume acțiunile anticonstituționale care au avut loc astăzi în Parlament. Ce s-a întâmplat în clădirea de peste drum este foarte grav. Parlamentul nu are dreptul să scoată din funcție judecătorii de la Curtea Constituțională. Parlamentul a făcut o tentativă neconstituțională de a numi un alt judecător la CC.

Este un atac fără precedent la ordinea constituțională și la independența Curții Constituționale. În cadrul CSS, am pus în discuție riscul de subminare a ordinii constituționale.

Am solicitat de la conducătorii organelor de forță – Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Poliție, Inspectoratul Național de Patrulare, Armata Națională – să nu se lase antrenați în acțiuni neconstituționale și să nu îndeplinească ordine ilegale.

Am solicitat de la Procuratura Generală să investigheze acțiunile de astăzi sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat, precum și faptele participanților la acest atac asupra ordinii de drept.

Am cerut Serviciului de Informații și Securitate să urmărească acțiunile de încercare a subminării ordinii constituționale și să asigure prevenirea destabilizării situației în țară.

Cerem Parlamentului să se oprească din aceste derapaje antidemocratice. Cei care comit aceste ilegalități sunt pasibili de pedeapsă.

Fac apel la comunitatea internațională să urmărească situația din țara noastră și să ofere tot sprijinul pentru apărarea democrației în fața tentativelor de subminare a instituțiilor statului.

Deciziile neconstituționale votate azi în Parlament reprezintă subminarea ordinii constituționale și a statului de drept. Niciun atac la independența Curții Constituționale nu va fi tolerat.

Fac apel direct la socialiști – strategia voastră de a arunca țara în haos după alegerile prezidențiale trebuie oprită. Cetățenii nu sunt ostaticii unor politicieni cu orgoliul rănit care nu se pot dezlipi de fotolii. Suveranitatea aparține cetățenilor. Frăția penalilor folosește metode banditești pentru a prelua controlul asupra instituțiilor statului. Nu le vom permite.

Decizia de revocare a unui judecător al Curții Constituționale de către legislativ este ilegală și nulă, iar încercarea de a numi un alt judecător atentează la ordinea constituțională din țară. Socialiștii și deputații lui Șor au trecut de la farsa politică și iresponsabilitate la acțiuni anticonstituționale. Aceste acțiuni, fiecare în parte, nominal, trebuie investigate.

Dragi cetățeni, vreau să accentuez un lucru: nu vom admite ca niște găști de criminali să submineze procesul democratic și să creeze haos în țară.

Suveranitatea aparține poporului. Cetățenii Republicii Moldova sunt unicii care pot rezolva criza politică prin alegeri democratice.

***

Сегодня вечером я созвала экстренное заседание Высшего совета безопасности. Единственная тема повестки дня — неконституционные действия парламента. То, что произошло в здании напротив, чрезвычайно серьезно. У парламента нет полномочий отстранять судей Конституционного суда. Парламент предпринял неконституционную попытку назначить нового судью КС.

Это беспрецедентная атака на конституционный строй и на независимость Конституционного суда. На заседании Высшего совета безопасности мы обсудили риски подрыва конституционного строя.

Я потребовала от руководителей правоохранительных органов — Министерства внутренних дел, генерального инспектората полиции, национального инспектората патрульной службы, Национальной армии — не принимать участие в неконституционных действиях и не подчиняться незаконным приказам.

Также призвала Генеральную прокуратуру расследовать сегодняшние действия в свете попытки узурпации государственной власти, а также расследовать все действия участников покушения на законный строй.

Поручила Службе информации и безопасности отслеживать действия по подрыву конституционного строя и предпринимать меры для предотвращения дестабилизации ситуации в стране.

Мы требуем, чтобы парламент остановил нападки на демократию. Инициаторы вопиющих нарушений закона подлежат наказанию.

Призываю международное сообщество следить за развитием ситуации в нашей стране и оказывать всю поддержку действиям по защите демократии от попыток покушения на конституциональный строй.

Неконституционные решения, принятые сегодня в парламенте, представляют собой подрыв конституционного порядка и покушение на верховенство закона. Посягательства на независимость Конституционного суда недопустимы.

Обращаюсь непосредственно к социалистам: откажитесь от вашей стратегии введения страны в хаос после президентских выборов. Граждане не должны становиться заложниками политиков с уязвленной гордостью, которые не могут оторваться от своих кресел. Суверенитет принадлежит гражданам. Преступное братство использует бандитские методы для установления контроля над госучреждениями. Мы им этого сделать не позволим.

Решение об увольнении судьи Конституционного суда высшим законодательным органом является незаконным и недействительным, а попытка назначить другого судью нарушает конституционный порядок в стране. Социалисты и депутаты группы Шора перешли от политического фарса и безответственности к неконституционным действиям. Каждое из них должно быть расследовано надлежащим образом.

Уважаемые граждане, хочу особо отметить: мы не позволим бандам преступников подрывать демократический процесс и создавать в стране хаос.

Суверенитет принадлежит народу! И только граждане Республики Молдова могут решить политический кризис, через демократические выборы.

__________

Președintele Republicii Moldova – Maia Sandu

 

51 de comentarii:

 1. Stai sa inteleg si eu, ca nu pricep. Deci o institutie a statului se trezeste sa schimbe ilegal o alta institutie a statului, iar o alta institutie a statuluii convoaca o alta institutie a statului sa…discute cu institutiile statului ca ar fi ilegala treaba facuta de prima institutie a statului care a incercat sa schimbe ilegal o institutie a statului….wow, nici macar eu nu inteleg ce dracu am scris, e fabulos….dap, fratii nostri, aia care…no comment.

  20
 2. Ha,ha,ha,și noi ce suntem altceva decât un kibbutz.

  4
 3. Perpetuum mobile…

  Cat despre titlu, a fost o vizita in Romania a doamnei saptamana aceasta, la intoarcerea dansei de la o intalnire APCE a descris exact pozitia actuala a RM.

  Ce am vazut?

  – declaratiile gratuite in mod moldovenist la Bruxelles ale doamnei presedinte
  – declaratiile tampite in mod uzual din partea unor parlamentari romani
  – declarati de complezenta alaturi de Iohannis si Citu

  Ce am inteles totusi, e ca dansa a plecat cu mana goala din Romania de data asta. De regula existau cadouri de incurajare la fiecare vizita, semn ca exista niscai intrebari la adresa „pro-europenilor” din Republica Moldova daca vizita a fost doar de complezenta… Si aici apare intrebarea in acelasi stil axiomatic ca si in cazul Ucrainei, sustii pe dracu sau pe tasu (Ucraina sau Rusia)… (pro-rusii moldovenisti pe fata sau pro-europenii moldovenisti vopsiti)?

  Ce naiba face Romania cand esueaza si pro-rusii si pro-europenii? In mod paradoxal % pentru reunificare a crescut cu 7% in cateva luni in Republica Moldova… inca un an de republica bananiera si vor avea un colaps de sistem pe toata linia administrativa, juridica si economica, care va fi solutia atunci?

  Realist ce se poate face si ce e interesul nostru sa facem luand in calcul interesele Romaniei?… nu un sut in fund si sa se descurce singuri tip usr, pupaturi pe gura cu hora unirii in fata guvernului tip aur, negociat cu oligarhi rusi tip psd sau incurajari de sustinere pe baza de limba si apartenenta la rasa umana precum pnl?

  12
  • „Realist ce se poate face si ce e interesul nostru sa facem luand in calcul interesele Romaniei?”
   Realist? Nimic. Ei sunt suverani, si vor sa fie suverani. Haznaua in care se afla e auto-sapata. Pana nu actioneaza unitar, nimic din exterior nu-i poate ajuta cu exceptia unei invazii militare in toata regula. Iar nimeni nu e dispus sa faca asa ceva decat rusii (care degeaba sunt dispusi daca fizic nu pot; evident ar face-o in itneres propriu nu ca sa-i ajute).
   Dintre atitudinile de mai sus, aia USR-ista e cea mai realista. Pt ca, dupa cum vedem, nu reusim sa tinem romanii in Romania, daramite sa-i convingem pe altii sa ni-i se alature. Intern si apoi extern. Pana nu devenim Irlanda, nimeni nu vrea la Dambovita.

   39
  • Procentul ala de unionisti ar trebui marit. Cu ajutoare (macar aparent) dezinteresate dar care au efect PR facut ca lumea. Gen vaccinurile, uitati maica Rusie nu va da Sputnik, noi va dam. Sigur mai sunt si altele unde putem da la numar. Daca ei nu vor nici sa fuga nici sa se opreasca, trebuie ajutati sa se impiedice, ca gaina vs cocos. Sau ca un copil care o mai face pe nebunul dar nu rezista mult, doar vrea el un pic de joaca. Transnistria iar, daca ar intelege aia ca noi nu suntem ucraineni si ca putem bea o votca impreuna ar fi bine. Taica Putin daca ar scapa aici porumbelul (fie de bine despre Ro, fie dispromitator despre ei sa-i deziluzioneze) ar fi mana cereasca.

   9
 4. Doamna Maia se cam îneacă atunci când aude cuvântul unire, popor român etc. Când ai grijă să postezi discursul și în limba rusă…

  19
  • Herr Von Renn Weg

   Pai posteaza si in limba Rusa tocmai sa includa si cetatenii care nu inteleg bine limba Romana, sa nu para aroganta si ostila catre acestia!
   Pentru ca impotriva acestor oameni a actionat in plina forta aparatul sovietic de indoctrinare, indobitocire si convertire etnica! Uita-te la noi in ce hal a adus comunismul pe unii oameni, unde macar nu regimul nu a avut interes sa rusifice populatia… dar tot i-au tampit pe oameni pana nu isi dau seama ca sunt mintiti pe fata de niste hoti, idioti, jegosi fara scrupule (PSD – AUR)!

   2
 5. asta-i articol de mutat tot Sputnik MD sici pe blog. Deja se aud primele luari de pozitii cu accent. Eu zic, ca omul fara carte, o vorba simpla: Moldova e Romania!

  20
 6. O publicatie foarte tare acest InfoPrut, niste tinere jurnaliste care fac treaba de calitate:

  https://infoprut.ro/76170-fost-premier-de-la-chisinau-nimeni-dodon-este-un-pitic-fricos-care-a-fugit-la-moscova-dupa-ajutor.html

  10
 7. De ani de zile scriu că dragostea cu forța e viol.
  Nici o unire nu poate exista cît timp e dorita de doar una din părți.
  Că urmare, Bucureștiul poate avea o singura opțiune. Creșterea ajutoarelor către RM.
  Adică ajutarea să se aproprie de UE.
  Cel mai simplu e acordarea cetățeniei.
  Cel mai inteligent , să investim. In infrastructura lor.
  In sistemul energetic moldovenesc.
  – In sistemul de scoli și spitate.
  Pentru a ieșii moldovenii de sub controlul rus.

  Stiu că mă lupt cu morile de vânt.
  Sectoarele enumerate sunt lăsate balta ” de ai noștri” chiar în patria mamă.
  Totuși speranța e ultima care moare.

  6
 8. Da. E o luptă acolo. Să sperăm că iese cum ne dorim cu toții.
  Dar am o intrebare, in ultimii 10 ani când pzd făcea ce voia pl lui cu justiția, cu pulanul în stradă prin atât de multe cozi de topor, lucruri care te făceau sa-ti stea efectiv mintea în loc, noi ce fel de stat eram? Nu cred că realizăm încă ce ne-a trecut pe la ureche, și nu cred că s-a terminat…

  23
 9. Corectie : Moldova nu poate fi tara bananuera. Din lipsa de banane!

  In schimb , ca si noi , au coroduse. Deci tara corcodusiera.

  Paqrtea poasra este ca cordusa nu are cerere pe piata !!!

  A! Cestia cu corcosuiera nu imi partine. meritu acestui teemen (corect dupa parerea mea) ii revine lui Mircea Dinescu.

  19
 10. Dire Straits – Brothers in arms…

  3
 11. Republica Moldova nu există .
  Varianta corectă este Republica de lângă Moldova .
  Moldova e România , nicidecum gubernia sovietică artificială aflată în moarte clinică , susținută politic de Germania Rusia și Ucraina .
  Li se termina norocul în curând …
  Poporul se va reîntregi prin anularea efectelor tratatului Ribbentrop Molotov , dacă România va solicita la ONU acest lucru .
  Dar trădătorii din conducerea țării au interese contrare … de 31 de ani încoace .

  19
  • Daca Romania solicita la ONU anularea efectelor tratatului?LOL
   Deci practic sa incorporezi +2,5 mil. de oameni asa peste noapte, ca asa am cerut noi si ONU a zis ca e voie? Nu cred ca e asa simplu.
   In plus nu stiu cati cetateni ai R.Moldova vor sa devina cetateni romani.
   Din putinii basarabeni(10-12) pe care i-am intalnit in strainantate, sau cu care am lucrat nici macar unul nu se identifica drept roman desi sunt convins ca aveau pasapoarte romanesti. Se pretindeau orice de la rusi la italieni numai romani nu si toti plangeau dupa fosta URSS.
   Apropos – aparent in 2014 numai 7% din populatie se declarau romani, si asta fara cei din Transnistria.

   5
   • Nu stiu cu ce „cetateni” speciali te tot intalnesti tu prin strainataturi, dar toti aia simpli pe care i-am intalnit eu vorbeau cu bucurie romana si se considerau romani, adica isi doreau Unirea!

    3
   • Este normal,ei sun confuzi…Practic la ei este o Revoluţie continuă de când Independenţa.
    Le-au mâncat crecería cu Moldova Mare!!!…si că noi vrem bogăţiile lor.Eu sunt prieten si ne ajutăm,nu doar vorbim!!!
    Europa ii schimbă ,Rusia ii inchide in ei si mai mult.

    1
  • @habarnistul
   Nu obtii reintregirea solicitand la ONU anularea efectelor Pactului. ONU nu are cum sa faca asta. Si oricum nu ai nevoie de asta.
   Doua state pot forma unul singur daca asta isi doresc cetatenii si liderii statelor respective. Se organizeaza referendumuri, parlamentele adopta rezolutii comune, se adopta o constitutie, se organizeaza alegeri.
   Dupa care e informat Secretarul General al ONU si rugat sa anunte statele membre si organele ONU de existenta noului stat.

   2
 12. Singurul nostru ” avantaj” in relația cu Rusia față de Republica Moldova este faptul ca, din păcate pentru ei, cetățenii Republicii Moldova au aceeași atitudine miloaga, de câine maidanez oportunist care da din coada și linge mana celui care îi da mâncare de pomana, si cu Rusia, exact cum au si față de noi. Si asta e doar efectul lipsei lor crunte de identificare sau de recunoaștere a unei identități clare. Iar impostura recunoașterii identității merge pina intr-acolo încât nu au nicio problemă prin a se defini drept ” moldoveni” prin personaje istorice sau literare ale altui stat, din a carui popor au făcut de fapt parte dintotdeauna. Doar ca nu vor sa recunoască asta, nu de alta dar ar pierde din pleașca care li se mai arunca din când în când si de la răsărit.

  15
  • Si atunci merita efortul? Eu personal nu sunt convins.

   3
   • Efortul va fi al lor mai mult, ca nu-i usor sa te rupi de Rusia. Noi putem sa-i ajutam, dar cetatenii nostri stau la caldura si nu risca nimic..

    2
    • Nu cred ca ai inteles.
     Fratii nostri de peste Prut nu prea vor sa fie ”ajutati” in directia reunificarii. Eu inca nu i-am vazut iesiti in strada cu mic cu mare sa ceara unirea.
     Orice alt fel ajutor nu cred ca ar zice nu…

     5
   • Bineinteles ca merita orice efort, si va fi facut orice efort posibil.
    Faptul ca nu esti tu „convins” nu e o problema din moment ce nu depinde absolut deloc de tine.

    1
 13. Basarabia pamant romanesc

  10
 14. Iar începeți cu sloganul ăsta? Basarabia nu e pământ românesc. Gata, pa. Prima țară care a recunoscut RM a fost România. De 30 de ani se pompează bani în gaura aia, și nu știm câți și pe ce. Știe în schimb SRI și SUS, și nu neapărat serviciile în sine cât mai ales niște jenerali care vamuiesc fondurile destinate RM. Plahotniuc era considerat manevrat de serviciile românești. Da, în RM sunt cam 10% români declarați. Sprijiniți ei, nu tot felul de lepre ce fac alergie când aud că li se spune români și că vorbesc românește. Și mai duceți-vă dracului cu toții, și Joianis, și generalii și coloneii din servicii, și Maya, că numai minciuni și furăciuni aveți în cap.

  4
 15. Pe aeroportul Chișinău au venit să întâmpine donația de vaccin Sputnik a Rusiei reprezentanți ai administrației de la Tiraspol :Albul C. așa zisă ministru sănătate, și așa zisul vicepremier. Maya Sandu mucles, guvernul de la Chișinău mucles. Presa mainstream din Chișinău mucles. Pe ăștia vreți să îi susținem?
  Sursa : 10tv.md și pagina de FB a Svetlanei Paraschiv ( Светлана Параск иb)

  2
 16. Ma ocup de o buna vreme cu fratii de peste Prut. Presedinta M.Sandu nu este unionista.- scurt si direct. Este populista. Adica doreste sa devina Madam Thatcher – ul post sovietic. Doreste o Moldova in U.E., in NATO in ciuda faptului ca 40 % sunt sovietizati + 10 % care nici nu stiu ca sunt sovietizati ( adica vorbesc mai mult pe ruseste, dar au pasapoarte romanesti in buzunar).
  – inteleg deplin retinerile Bucurestiului față de Chisinau si admir ptr prima oara competența analistilor si a consilierilor nostrii, specializati pe R.Moldova.
  – apropo prima dezamagire a Bucurestiului a fost cand ai nostrii au oferit Dansei , 2 consilieri romani pe costurile Romaniei ptr relatiile romane- moldovene la Chisinau. Au trecut 3 luni si Chisinaul nu a raspuns deloc. Nici da ,nici ba.
  – Moldovenii imi afirmasera ca „” se cutremura pamantul Moldovei cu Presedinta noastra, care este sustinuta de consilierii Dansei, de U.E si de SUA. ..””
  – in primul rand daca se va cutremura pamantul Moldovei va fi din cauza Muntiilor din zona Vrancei, unde este miezul seismului romanesc., nu mai mult….
  – o politica indepedenta intre Vest si Est , o figura intre in U.E si SUA, se cheama = o politica de populism, S.F., extraordinar ptr omul de rand, dar o abureala pe plan politic.
  – Au trecut aproape 4 ,5 luni… ce concret sa realizat in viata Moldovei , inafara de vaccinuri donate si discutii de anticipate. ? Sunt sute de probleme, evident nu trebuie efectuate numai de presedinte…dar nimic concret. Nu comisii de raporturi, nu grupuri cu programe de rezolvat, nu discutii , nu vizite la S.I.S, Ministerul Apararii sau de – a cauta personaje utile.
  – sa nu ne imbatam cu apa rece…
  – sincer sa fiu, acesti consilieri tineri de la Chisinau, sunt copii , pe langa experienta altora. Au cunostiinte geopolitice, analize si protocoale de la alte servicii secrete europene, sau analize politice (psihologice) de la analisti, informatii din interior din 4 in 4 ore,…???
  Desigur ca nu au .
  – Nu au nici un centru de informare ptr Presedinta.! Este cea mai penibila situatie cand Presedinta afla noutati de la ziaristii care o interviu… Acest este raspunderea consilierilor Presedintei. !
  – Apoi nu se doreste o sustinere totala in jurul Presedintei. Si acolo se mananca intre ei, ambitii personale de cariera si nu este loc si timp ptr aceste copilarii. Zambete, vorbe frumoase, dialoguri, sedinte…sunt obiective ptr o tara civilizata, o tara din Uniunea Europeana, ,cu mici probleme, dar nu ptr Moldova. !!
  – Moldova este o tara bolnava.
  – Moldova de-a scapa de colonia putinista si de moldoboii care asculta propaganda Sputnik si de dodonistii care il vad pe Dodon ca pe Isus Cristos, ai nevoie de o politica dura, sa tai in carne vie, daca vrei sa salvezi o natiune. Asa vad eu unica solutie.
  – au trecut 30 de ani si cred Moldova este unica tara din lume unde politicienii acestei tari distrug sistematic natiunea, Unirea cu Tara Mama, limba, identitatea, adevarul si viitorul copiilor. Nici vodcarii sovietici ( care intradevar au lucrat intensiv) , prin propaganda sovietica si prin stalinizare , tot nu au reusit sa distruga aceasta natiune, dar reusesc politicienii moldoveni …
  – faptul ca reprezentantii europarlamentari zambesc, asigura o participare , colaborare ,sustinere sunt termeni diplomatici, care suna si arata bine in presa ,mass media. Adevaratele activitati, actiuni se petrec in spatele usilor inchise, dar nu este cazul, deoarece Moldova nu are ce sa ofere U.E si S.U.A..!!
  – Din contra o Moldova cu probleme transnistriene, cu un vatican gagauzian in mijlocul Moldovei, cu o influenta rusa de 35% din populatie, adica sovietizata, coruptie, stat falimentat, inflatie, tineretul emigreaza in mase, justitia zero, investitii zero, propaganda putinista este foarte activa si unde kbg-stii se plimba in Chisinau ca la ei acasa, nici un interes realistic ptr UE si ptr SUA, ( nici atat). !!!
  – o Moldova in UE, sunt vise umede si erotice ale unor patrioti lipsiti de studii in sistemele Bruxelului. UE nu se mai existinde , nu mai suporta un stat falimentat , unde Chisinaul nu isi permit cotizatia europeana de 1,3 milioane euro pe luna si UE nu mai suporta un sac fara fund financiar. Si daca urmaresti politica economica a UE, nici ei nu stau bine financiar, dupa ce Marea Britanie a parasit acest club ( si contribuiau financiar foarte serios in bugetul UE,, 27% ), apoi posibil pe viitor o iesire a Frantei sau a Italiei, depinde de alegeri… Scurt, Bruxelul nu are nevoie de Moldova mai ales acuma..
  – Moldova in NATO…propaganda ieftina ptr multe partide politice. Sincer ei nu isi permit nici 0,5 % cotizatia NATO. Armata Moldovei, vai de ei ..Dotarea lor ai putea echivala cu trupele de graniceri…. Nici noi nu stam exagerat de bine, dar totusi mai cumparam ceva. …
  – unica situatie unde SUA, ar investi, adica sa isi faca timp si o politica pozitiva in Moldova, ar fi doar, doar daca Romania doreste unificarea si atunci Washingtonul ar sustine dorinta partenerilor stratetigi, adica dorinta Romaniei de-a se unifica cu Moldova…
  -. In rest ..nimic. si aici SUA, accepta doar de dragul Romaniei si cu conditia de a se clarifica situatia transnistriana. Ori transnistria ocupata de fortele militare romane, ori cedata Rusiei, ori cedata Ucrainei contra unei schimbari teritoriale….
  – NATO nu va accepta o transnistrie actuala in Moldova..
  – Acuma la politica interna , se vorbeste de anticipate…dar la alegeri nu prea ai pe cine vota….
  – Moldova va trebui sa isi faca temele de casa ptr a dori o Unificare .
  – Apropo de procentajul ridicat de 7 % ptr Unire este adevarat. DAR ADEVARUL ESTE CA AU MURIT in ultimii 2 ani , peste 42.000 de persoane in varsta , majoritatea fiind cu mentalitatile staliniste…
  – emigrarea si mortatatea este atat de mare, incat depaseste cu mult natalitatea si peste 40 de ani, R.Moldova va avea 380.000 de locuitori cu conditia ca de maine sa nu mai plece nici un moldovean peste granita…
  – acuma sunt in jur de 820.000 de moldoveni cu pasapoarte romanesti. Doar 178.989 traiesc in Romania restul au intins-o in U.E….
  – cum sta situatia acuma, o Unificare va fi posibila doar peste 8 – 15 ani dar nu acuma..

  8
  • @Adrian Tm

   Tocmai datorită unor „ANALiști” ca tine, care stau fie cu curul în US, fie prin Bruxeluri – România la capitolul politică eternă e zero barat negativ.

   Dacă promite George că îl publică, sunt gată să-mi jertfesc jumătate de zi și să fac un articol cu comentarii lăsate de tine să vedem cu toții cum evoluiază Maia Sandu în comentariile tale. Dacă ai uitat pot să îți amintesc că ai început cu ”mâna Moscovei” și ”omul lui Plahotniuc” – acum e decât o populistă. Eu zic că e un progres.

   Și ca să înțelegi cum am înțeles că ești ”ANAList” – ”Au trecut aproape 4 ,5 luni… ce concret sa realizat in viata Moldovei” – 4-5 luni de la ce? De la alegerea președintelui? Hmmm… Cum să-ți spun ca să nu-ți distrug universul… Hai să începem cu România – au trecut 7 ani, ce concret a realizat Iohanis? Nimic? Pentru că România e o republică semi-prezidențială? Păi atunci poate președintele într-o republică parlamentară are și mai puține atribuții?

   Repet, sper că ești simpatizantul lui Putin, că dacă ești ”patriot român”, vai de steaua acestei țări cu așa patrioți.

 17. Mai, copiii tati. N-ati inteles nimic pana acum si nici nu o sa intelegeti! Moldova face parte, de mult timp, din alt spatiu spiritual, si gandesc cu totul altfel de cat noi. Iar treaba aia cu procentul de 43 % ca s-ar uni cu noi este la misto! Ei vor cetatenie romaneasca, ca asa i-a invatat domn’ Basescu, ca sa o taie spre Occident. Moldovenii sunt practici (mielul bland suge la 2 oi) si mai nationalisti decat noi si mai realisti. Adica unirea pentru ei s-ar putea termina cu un dezastru, rusii nu i-ar ierta. Si fiind nationalisti nu vor unirea, dar poate sa o declare pentru avantaje.
  Intelegeti???

  3
 18. Nu inteleg de ce vor unii sa-i platim pe astia ca sa ne iubeasca. Mi se pare o prostie. Daca lor le place sa fie iubiti de rusi gratis, de ce sa ne amestecam noi? Si daca tot dam banul, poate gasim ceva mai de soi, nu betivii astia bolsevizati.

  1
 19. In Romania situatia este simpla. Avem 3 categorii de romani. A) socialisti + rusofoni
  B ) democrati + UE, NATO + USA. C) cei care nu-i intereseaza nimic politic.
  – R.Moldova are o multime de categorii :
  – moldoveni dodonisti, suporterii fostului presedinte Dodon ( acesta urăste , duce o politica anti-romana) susținut cam de 38% din populatie
  – moldoveni stalinisti adica considera intradevar Rusia salvatoarea Moldovei din mainile Romaniei. ( uşor 38% din populatie se incadreaza in procentajul lui Dodon)
  – moldoboii care urasc fratii romani din vest, dar au pasapoarte romanesti in buzunare si merg la lucru in UE. Usor 35% din populatie
  – coloratii vodcari cu pasaport rusesc care nu vor sa vorbeasca romaneste ( mai ales aia din Balti) 9% din populatie, aici vorbim de ruşi originali
  – moldoprostii care cred in R.T tv si Sputnik tv- , se dau foarte patrioti dar 1) vorbesc 80 % ruseste 2) altii isi scriu numele pe chilirica 3) altii au nicknamul ca Stefan , Cetatea Alba, Voievod, Stefan cel Mare, Maria Ta , dar abia scriu romaneste si scriu mai bine pe ruseste
  – moldoveni care vor Moldova in UE. ( evident habar nu au de cunostiinte si informatii de la Bruxell), 40% din populatie fiind suporterii Presedintei Maia Sandu.
  – moldoveni care vor Unirea cu Romania 37%-39% oscilileaza periodic,
  – moldoveni care vor sa apartina teritorial Rusiei 2%
  – moldoveni care intradevar, sincer nu le pasa de viitorul tarii. Sub 1%
  Deci recapitulam

  – Anti-români./ sovietizati. 38%
  – Indepedenți in UE/ NATO. 40%
  – UNIRE cu Romania. 37%

  – de ce avem un total de 115% ? Ptr ca 15% nu sunt siguri. Ba vor Unirea , be vor sa fie cu Presedinta Maia Sandu. Aceast categorie oscileaza lunar …adica daca nu reuşec indepedenţi, atunci este bună si Unirea.

  1
 20. cu 5 ore in urma…

  Dragi cetățeni, acum câteva minute am semnat Decretul de dizolvare a actualului Parlament.
  Prin această decizie am deschis calea pentru ca cetățenii să poată să-și aleagă un Parlament nou, care să servească interesele țării și ale oamenilor. Puterea este acum în mâinile poporului. Puterea este în mâinile dumneavoastră. Am încredere că cetățenii noștri vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat și democratic, în care oamenii să trăiască în pace și bunăstare.
  Data alegerilor noului Parlament se stabilește pentru 11 iulie 2021. Trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține Parlamentul care pleacă. După alegeri vom numi un guvern responsabil, care se va baza pe o majoritatea stabilă și vom îndrepta lucrurile în Moldova. Vom ieși din criză, vom face ordine și toate instituțiile statului vor lucra pentru binele oamenilor.
  Guvernul urmează să aloce din bugetul de stat resursele financiare necesare pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor.
  Urmează un efort mare. Cetățenii au câștigat dreptul de a-și decide viitorul, însă responsabilitatea pentru acest viitor stă pe umerii fiecăruia dintre noi. Lupta pentru curățarea sistemului public, lupta pentru curățarea clasei politice, pentru oprirea hoțiilor, lupta pentru dreptate este o luptă grea, dar suntem pe calea cea bună. Suntem tot mai aproape de a pune punct haosului pe care unii au încercat din răsputeri să-l prelungească și să-l adâncească ca să poată fura în continuare. Avem acum șansa de a alege calea spre normalitate. Să o folosim cu înțelepciune.

  Maia Sandu

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *