Romani, va ordon treceti Prutul! Varianta 2011…

Romanii trec din nou Prutul, dar nu toti odata, ca in iunie 1941. Pentru ca am invatat din istorie ca lucrurile trebuiesc facute cu intelepciune, acum mai intai trece…SRI-ul si SIE, iar mai apoi trec si manualele scolare, conductele de gaze, interconectarile retelelor electrice, etc.De data asta Armata Romana, se pare, va trece ultima…

                                 Ostasi romani construind un pod peste Prut, iunie 1941

Razboiul Romano-Rus, dus prin interpusi. R. Moldova versus Ucraina…

In urma cu o luna Ucraina a anuntat ca are in vedere desfasurarea de ample manevre militare combinate in zona sudica a frontierei comune cu R. Molodova. Scopul acestor manevre amenintatoare este incercarea de a determina Basarabia sa cedeza Ucrainei o portiune din teritoriul sau. Aceasta problema este una mai veche si a fost determinate de urmatorul fapt.

                                      Soldati romani in Basarabia, vara lui 1941

In anul 1999 a avut loc un fel de schimb de terenuri intre Moldova si Ucraina. Moldova a primit cateva sute de metri de teren(430 mai exact) cu acces la Dunare, unde si-a construit portul de le Giurgiulesti. Acum problema este nu numai faptul ca Chisinaul nu mai doreste sa cedeze terenul , pe care trebuia sa-l dea la schimb Ucrainei, adica sectorul de autostrada Odesa-Reni si  terenul pe unde aceasta sosea trece( circa 7Km.), dar portul ucrainian Reni are probleme serioase cu concurenta portului moldovenesc de la Giurgiulesti. Desi Rusia a sfatuit Kiev-ul sa nu intreprinda astfel de manevre pentru ca oricum nu au efect asupra Romaniei, aaaaaaa, Moldovei am vrut sa spun !HaHaHa!

                                                  Zona portuara Giurgilesti

Acum Ucraina acuza ca R.Moldova, cu ajutorul Bucurestiului, duce de nas Ucraina refuzand si tragand de timp in rezolvarea acestei probleme. Se mai aprecieaza ca orice tensiuni economice, intre Kiev si Chisinau, atrag imediat  interventia  promta si agresiva a Romaniei, Bucurestiul interpretand aceste presiuni ca avand legatura cu problema Transnistriei. De asemenea Kiev-ul considera ca Bucurestiul, avand sustinerea UE, blocheaza orice tentative a revitalize porturile ucraieniene de la Dunare, pentru a nu afecta Republica Moldova.

Practic Romania a inceput de ceva vremea sa considere ca orice presiune dinspre Est, asupra Chisinaului, este inacceptabila, si pe cale de consecinta riposteaza, din ce in ce mai dur si vehement, incercand sa protejeze, atat cat poate, Basarabia. Iar dupa agresivitatea rusilor…se pare ca chiar are succes…

In aceasi ordine de ideei, publicatia ruseasca “Nezavimaia Gazeta”, se plange, cui o asculta, ca R. Moldova devine incet, incet o provincie romaneasca si nimeni nu i-a masuri! Domne ce obraznicie nemaiauzita, din punctual lor, sovietic, de vedere. Dar ce i-a nelinistit, din nou, pe rusi?!Pai…pasul de defilare al armatei moldovene. Adica de curand armata Basarabiei a trecut la un alt pas de defilare, renuntand la cel sovietic si la alte uniforme.

Soldati moldovenii in noile uniforme si noul pas de defilare. Cam seamana, nu?

Problema rusilor sta in faptul ca, atat noul pas cat si noile uniforme, seamana foarte mult cu cele romanesti. Mai ales uniformele…sunt aproape identice cu cele purtate de jandarmii romanii in Afganistan…Si ca suparare sovieticilor sa fie completa, Serviciul de Graniceri al Moldovei se va numi…Politia de Frontiera ! Domne cand au si rusi dreptate …au!

                                          Pregatirea de parada in noile uniforme

Deasemenea publicatia rusa mai suspina si datorita faptului ca studierea istoriei romanesti se face, in Moldova, dupa legislatia si manuale tiparite in Romania . Deplang si unificarea conductelor de gaze, ale celor doua tari. Adica, la iarna, degeba taie Rusia gazele, ca le da drumul Bucurestiul. Si cum Romania poate rezista iarna fara importuri din Rusia, basca AGRI…

Tot susnumita publicatie, foarte bine informata de altfel, mai precizeaza, tot cu suparare in suflet, ca locuitorii R.Moldova s-au obisnuit déjà ca in tara lor totul sa se faca dupa model romanesc. Ar fi de precizat ca Romania a acordat anul trecut 94 de burse pentru militari moldoveni care-si faceau studiile de specialitate la noi, iar ministrul apararii, din Moldova, spera ca si anul acesta sa se primeasca acelasi numar de locuri, in scolile militare romanesti, chiar in conditile economice mai grele prin care trece si Romania.

Asadar rabufnirile Rusiei , la adresa Bucurestiului, au mereu legatura cu actiunile Romaniei in R.Moldova si cu succesele obtinute acolo, in micsorarea dependentei si influentei rusesti asupra Chisinaului…Cu cat cele doua tari romanesti se vor apropia/integra mai mult, cu cat Moldova va fi mai libera de presiunile Moscovei, cu atat Romania, va avea de infruntat, din ce in ce mai mult si mai des, crivatul din stepele siberiene pe acorduri ruso-ucraieniene…

Dumnezeu sa ne ajute…sa-i suparam pe rusi din ce-n ce mai mult. Basarabia ESTE PAMANT ROMANESC, iar Bucurestiul se pare ca a inteles acest lucru! In sfarsit…

Si este datoria noastra sa-i ajutam si protejam, pe molodovenii din stanga Prutului…chiar daca cateodata o facem impotriva sondajelor de opinie. Noua generatie de dincolo de Prut va fi altfel, va fi mai romaneasca dacat parintii lor, rusificati prin crima si teroare. Vor fi romani si vor fi liberi in tara lor numita Uniunea Europeana…

 Pur si simplu…fara comentarii! Doar lacrimi si zeci de mii de deportati…Dumnezeu sa-i odihneasca in pace! 

10 Comments:

 1. ….o mica corectie daca imi este permis 🙂
  dreptul de proprietate asupra drumului din satul Palanca (ca despre el e vorba) a fost deja transferat Ucrainei acum vreo luna, doua…nu mai stiu exact.cu terenurile oamenilor cred ca vor fi probleme in viitor.drumul desparte satul de respectivele terenuri.
  pasul de defilare(o initiativa laudabila a ministrului apararii) este o comedie (subliniez).ca si initiativa( intr-un pachet mai mare menit sa reformeze armata) e buna.deocamdata sunt presati de un termen limita si anume sarbatorirea independentei.iar ce fac ei numai pas de defilare nu e
  caut video sa pun

 2. posibil sa apara de doua ori mesajul
  ….o mica corectie daca imi este permis 🙂
  dreptul de proprietate asupra drumului din satul Palanca (ca despre el e vorba) a fost deja transferat Ucrainei acum vreo luna, doua…nu mai stiu exact.cu terenurile oamenilor cred ca vor fi probleme in viitor.drumul desparte satul de respectivele terenuri.
  pasul de defilare(o initiativa laudabila a ministrului apararii) este o comedie (subliniez).ca si initiativa( intr-un pachet mai mare menit sa reformeze armata) e buna.deocamdata sunt presati de un termen limita si anume sarbatorirea independentei.iar ce fac ei numai pas de defilare nu e
  caut video cu pasul de defilare sa-l pun

 3. Eu astept sa se faca odata teava aia de gaze, dar vad ca nu sunt sanse . Atitudinea ucrainenilor este una fireasca, tinand cont ca si la ei politicienii sunt alesi in urma campaniilor electorale .
  Rusilor nu le place ca Ucraina sa defileze cu trupe in zona pentru ca ei sustin Transnistria .

 4. Speram ca in viitor, Moldova de dincolo de Prut sa revina in vechile hotare! N-ar fi numai o reparatie istorica dar si una de suflet, limba si traditii. Bunicii mei au fugit in 1941 din Bucovina de frica sovieticilor; plangeau si povesteau despre ceea ce-au lasat in urma: casa, animale dar mai ales PAMANTUL de care le era inca tare drag….Asa a fost peste tot unde ROMANII au fost tradati si obligati sa plece, sunt convins de asta! Cand plecau in vizita la rude in fosta URSS, actuala Ucraina, se intorceau si…plangeau inca dupa multi ani de la tragedie, dar intotdeauna cu o punguta in care aveau putin PAMANT de-acolo. N-au apucat din pacate sa vada iarasi Romania reantregita, speram insa ca noi sau cel putin copiii nostrii sa o vada. Doamne-ajuta!

  • cinste tie pt asemenea bunici si Dumnezeu sa le odihneasca sufletele chinuite.multi au impartasit aceeasi soarta si durere.o mare durere a zilelor noastre este aceea ca dupa atatia ani de rusificare si mai multi si-au uitat neamul limba ,scuipand pe tot ce inseamna Romania.ii gasim atat in afara tarii cat si in interior.e o realitate pe care trebuie sa o ai in vedere atunci cand construiesti ceva pt viitor.azi e mai bine decat acum 10-20 de ani.cu rabdare si speranta mergem inainte.Doamne-ajuta !

   • Iti multumesc din suflet pentru compasiunea ta! Din pacate DA, sunt multi astazi care intineaza numele de ROMAN, indiferent de unde-ar fi ei. Generatia care a trait aceasta tragedie, din pacate se stinge, sub scurgerea implacabila a timpului…Odata cu ei dispar si ultimele urme ale Romanismului. Dar am convingerea ca totul va renaste, fiindca Speranta exista! Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti cei care au suferit teroarea rosie, iar pe cei care inca mai traiesc sa-i intareasca si sa le vindece ranile sufletesti, pe care le poarta cu demnitate si in tacere de-atata amar de vreme!

 5. Pe blogul ăsta nu prea cred că umblă rusofilii, nu? 😛
  Articolele de genul ăsta mă ung pe suflet.

Germanos.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *