România și Raytheon Missiles & Defense devin parteneri pentru producția de rachete SkyCeptor

Înțelegerea întărește apărarea României, contribuie la strângerea legăturilor de colaborare industrială și creează locuri de muncă la nivel local.

Raytheon Missiles & Defense (RMD), o divizie a Raytheon Technologies, a dezvoltat SkyCeptor ca un interceptor kinetic accesibil pentru apărare anti-rachetă balistică și de croazieră cu rază lungă de acțiune. Această rachetă sol-aer neutralizează ținte prin coliziune directă la viteze mari. Poate fi folosită împreună cu alte sisteme ale USA și NATO și există intenția de a o integra cu Soluțiile Global Patriot™, care fac parte din arsenalul de bază al apărării sol-aer românești.

“Achizițiile militare, colaborarea industrială și dezvoltarea unei industrii naționale de apărare puternice sunt elemente vitale pentru conturarea profilului de securitate al României ca țară membră a Uniunii Europene și a NATO”, a spus Florin Spătaru, Ministrul Economiei, în timpul ceremoniei de semnare a acordului, în luna mai a anului 2022.

Impact pe scară largă

România este una dintre cele 17 națiuni, inclusiv Statele Unite, care se bazează pe Patriot pentru apărare integrată anti-aeriană și anti-rachetă. Co-producerea SkyCeptor în România va deschide oportunități de integrare pentru comunitatea globală Patriot în special în Europa, a spus Spătaru.

De asemenea, parteneriatul României cu Raytheon Missiles & Defense pentru SkyCeptor întărește industria românească de apărare prin crearea de noi locuri de muncă și accelerarea capabilităților de apărare ale țării.

“Ne continuăm eforturile de a trasforma industria de apărare într-un domeniu strategic, atât în termeni de securitate, cât și în termeni de contribuție economică. Scopul meu este acela de a atinge echilibrul economic și, în același timp, de a aduce valoare pe lanțul de producție din orice sector industrial”, a mai spus Spătaru.

La ceremonie au mai participat și reprezentanți ai companiei publice de apărare Romarm și ai subsidiarei sale, Electromecanica SA. Aceștia vor continua să co-producă SkyCeptor la Ploiești în colaborare cu Raytheon Missiles & Defense, companie al cărui președinte, Wes Kremer, a luat de asemnea cuvântul la eveniment.

“Suntem în pragul unui parteneriat durabil, prin care să generăm capabilitățile de apărare ale viitorului chiar aici, în România. Este mai mult decât un angajament de business”, a subliniat Kremer, “reprezintă o relație de colaborare strânsă cu industria românească, ridicată pe o fundație deja existentă… și pe un parteneriat pentru apărare împreună cu Guvernul României.”

Avantajele SkyCeptor

SkyCeptor oferă capabilități operaționale pentru doar o parte din costul altor efectori, ceea ce permite României și națiunilor sale partenere să-și construiască rezervele atât de necesare pentru propriile sisteme de apărare. Practic, acestea vor avea o capabilitate de foarte bună calitate, în cantitățile necesare contracarării eficiente a unui conflict. În plus, compatibilitatea interceptorului cu lansatoarele mobile oferă flexibilitate atât operațională, cât și în desfășurarea de forțe pe câmpul de operațiuni.

Un alt motiv pentru care SkyCeptor este considerat o componentă valoroasă a unui sistem de apărare este acela că este proiectat pentru integrare imediată (“plug-and-play”) cu diferite sisteme anti-aeriene și anti-rachetă cum este Patriot și poate fi integrat cu ușurință într-o varietate de scenarii de interacțiune.

Și, pentru că amenințările evoluează, adăugarea SkyCeptor la sistemul Patriot va livra capabilități de apărare avansate sub forma unor soluții accesibile din punct de vedere al costurilor. Sistemele sunt scalabile, permițând apărarea imediată a bunurilor prioritare, iar adăugarea mai multor unități de foc va proteja și alte bunuri adiționale.

Acordul cuprins în memorandumul de înțelegere pentru co-producția interceptorului SkyCeptor în România demonstrează nu numai dedicarea Raytheon Missiles & Defense față de industria și comunitatea românească, ci și dorința acesteia de a-și atinge scopul de a produce în regiune capabilități de protecție moderne și avansate la costuri accesibile.

Raytheon Missiles & Defense

27 de comentarii:

 1. Doamne’ ajuta, la mai mare, sa vina si comanda mai repejor de 500-1000 de bucati, sa nu ramanem doar cu PDF-ul.

  19
 2. S-a mai intamplat ceva din 2023? Pare old news….

  • *din 2022,imi cer scuze

   1
   • Pe 17 mai a fost ziua „cuiva” si am vrut sa ma simt bine.
    ooops!

    8
    • @Razvan M

     La mulți ani, zic! 🙂

     Cât despre Sky Ceptor, dacă asta cadou vrei de ziua ta, se va face. Când o companie americană spune că se face ceva…ei bine se face. Ei nu sunt ca firmele europene care umblă cu miloaga și înțelegeri pe sub masă. Orice zic că fac are girul guvernului american și fii sigur că cu ce are acel gir…se face.

     Vezi și reactoarele NuScale de la Doicești la care Cada Albă tocmai a anunțat că a găsit finanțare de 4 miliarde de dolari (SUA+Japonia+Coreea de Sud+EAU).

     9
     • De-amu incolo folosesc expresia Cada Alba :))

      1
      • @mow dog,
       Se vede inteligența din tine când ai reținut doar că am înlocuit la repezeală o literă. Ești genul de ‘telegent de pus la expoziție 🙂
       PS: „s” e lângă „d” pe tastatură (cel puțin a mea) și se mai întâmplă scăpări, mi-o asum, nu e vreun capăt de țară. Dar dacă atât ai priceput, sunt lămurit de tine, vorba aia „Circulați vă rog!” și un praz verde.

       2
       • Hai calmează-te că nu te-am insultat. Ți-am ascultat toate argumentele pe care le-ai postat în ultimele zile și sunt de acord cu ele. Am comentat partea cu Cada Albă pentru că mi s-a părut amuzantă și am vrut să fac o glumă simpatică. Dar hei, aparent nu poți face nici măcar o glumă fără să-ți sară lumea-n cap.

        12
       • Stefanescu Ion

        Era suficient, scuzele… dar, ai plusat si te-ai facut de cacao…

        3
     • Am facut pariu anul trecut cu „un baiat” de pe blog, il stiti, dar nu dam nume 🙂
      …ca intr-un an nu se face nimic.
      Am castigat. 3 CD uri la alegere, dar am prins la fix momentul luna asta, cand are JPU Records niste reduceri (1 platesti, 1 gratis; sau 2 platesti, 2 gratis… astea 4 pe alese… plus al 5-lea gratis, la plezneala).
      Asa ca a platit doar doua, plus taxele; la sfarsitul saptamanii viitoare sau inceputul celeilalte ma fac cu niste Nemophila, Lovebites, Band-Maid si Mary’s Blood: „all-female J-metal bands”, obsesia mea din ultimii ani. 😉

 3. e doar MOU, mai e mult pana departe

  7
 4. Stiu ca memorandumul a fost semnat mai demult. Sa ingelegem ca acum se trece la fabricarea ei .?

  2
 5. Romulus Vlad

  Ioi ca si fac apoplexie trolli rusi:))

  15
  • Romulus Vlad

   Opa…ucraina o sa primesca f 16. Doar vesti bune pt rusi. Tot flancul estic se misca cu inarmarea, armele ‘invincibile’ nu s chiar invincibile ca da patriotu’ in ele, colac peste pupaza si f16. Un deliciu.

   22
 6. Era sa ma impiedic fugind sa desfac sticla de tamaioasa de Cotnari si apoi am dat click pe link si am vazut ca stirea era din 2022 de la semnatea MoU-uluo, m-am desumflat. E drept ca era un link la PSR cu Incicas care spunea ca proiectul e on-track dar pare ca mai e …

  5
 7. Don scriitor șef ……bată-te-ar norocul ,sa te bată !!!! îți arde de de glume …. Ne dai speranțe ….cu știri vechi ???
  Sincer …imi sări inima nițel din piept ,până să mă uit mai cu atenție la data… !
  Am crezut că au început să se miște rotitele (cu viteza luminii) prin ministerul somnului …..dar apoi ,văzui că este o postare mai veche ….din 2022 …. si m-am potolit din veselie ….!!!
  Dar cine știe ….poate se merge pe drumul cel bun ?!
  Nu de alta … dar la cate știri ,despre programe de înzestrare …etc,etc….. din ultima vreme; mă aștept la tot soiul de minuni .
  Pate chiar o cooperare cu , cligonienii …. pt câteva nave cosmice … făcute aici , pe bătătură!!!!
  PS: Scuzați sarcasmul ….dar trăim in romanica și cu asta ne ocupam timpul !

  8
 8. Salut. O stire buna chiar daca mai e pana iese prima racheta pe poarta fabricii, destup o sticla de vin bun.

  5
 9. Aici s-or miscat …cu ante-preludiul .Sa vedem si finalizarea o fi din nou cu scuze sau cu tigarea de final ?…

  2
 10. https://romania.europalibera.org/a/ministrul-economiei-nu-avem-contracte-cu-livrare-de-munitie-in-ucraina/32370483.html

  În interviu se discută și despre producția de la Electromecanica, la cum răspunde eu înțeleg că Raytheon încă nu a început investiția.
  In ce privește partea nostra din investiție ea este de 81 milioane $. Suma reprezintă aproximativ jumătate din bani de investiții prevăzuți pe acest an în toată industria de apărare, motivu pentru care inclin să cred că va fi mai degrabă o investiție pe câțiva ani decât una cu finalizare în acest an. In plus prima rachetă Skyceptor ar trebui să fie finalizată prin 2026…

  3
  • Rar mi-a fost dat sa văd un asemena mincinos mai mare decât Spătaru asta de la industrie, dar da e ok, se califica cu brio pt a fi politician.

   Întrebări ok , incisive dar cu bun simt răspuns tipic , ambiguu care sa ocupe golul provocat de lipsa de informație = limbaj de lemn TM

   3
 11. vrajeala! ?

  2
 12. Sa le vedem Si în producție/stocurile MAPN in număr mai mare de 12 / 16.

 13. (google) Potrivit unei fișe neclasificate a MDA din SUA, lansarea lui David’s Sling (DSWS) Block 3 este programată pentru 2024 pentru zboruri de testare și producție inițială. DSWS Block 3 conține îmbunătățiri majore, cum ar fi un Stunner Interceptor modificat pentru o rază și detecție mai mari, precum și îmbunătățiri MMR și BMS. https://comptroller.defense.gov/Portals/45/Documents/defbudget/fy2023/budget_justification/pdfs/03_RDT_and_E/RDTE_Vol2_MDA_RDTE_PB23_Justification_Book.pdf (page 549, 557) The U.S. and State of Israel entered into a Memorandum of Understanding (MOU) on September 2016, in which „Such funding, should over a ten year period beginning
  in FY 2019 and ending in FY 2028, be provided at a level of $500 million per year.” (U.S. contributions only). These funds will be distributed between the Israeli Regards, Shabat Shalom!

  7
 14. Doamne ajuta sa fie așa. Cu integrare în industria noastră națională. Și nu doar asamblare și șuruburi. Ci și ceva electronică, detonator, pulberi…

  1
 15. Of course, why not? In accordance with specifications…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *