Rusia redesenează harta lumii

FF364417-8CA4-4AAB-918A-9E1636213098_w640_r1_s_cx0_cy9_cw0

Caricatură de Mihail Zlatkovsky

Vitalie Ciobanu: „Așa proceda și Rusia țaristă, când invada țările europene pentru a înăbuși revoluțiile naționale de la 1848.”

Jubilația președintelui Putin și, se pare, a majorității rușilor după anexarea Crimeii, a revelat celor care au mai avut iluzii faptul că lumea trăiește în epoci istorice și în paradigme de civilizație diferite. Ceea ce în Occident și chiar în Estul postcomunist în curs de europenizare reprezintă o violare a dreptului internațional, o încălcare a suveranității și integrității teritoriale a unor state, la Moscova este privit ca o glorioasă împlinire, prin alipirea de noi teritorii, a așa-zisei Lumi Ruse. O mentalitate de Ev Mediu, în care dreptatea era de partea celui mai puternic și mai crud. Pentru a justifica anexiunea Crimeii, Putin a ținut ieri la Moscova un discurs agresiv, insidios, plin de neadevăruri, evocând nedreptăți pe care le-a suferit Rusia de-a lungul veacurilor din partea puterilor occidentale. În opinia lui Putin, tocmai Statele Unite și Uniunea Europeană se fac vinovate de schimbarea de regim din Ucraina. În această situație, a subliniat el, anexarea Crimeii este unica soluție pentru a preveni „teroarea banderovistă”, de aceea „luați-o ca pe un fapt împlinit”.

Problema pe care și-o pun acum comentatorii onești ai actualității politice este: cum a fost posibil ca un regim de tipul celui creat de Vladimir Putin să fie tolerat și chiar încurajat pe anumite porțiuni de Occident? Este de-a dreptul șocant că numeroase studii consacrate Rusiei, că serviciile de intelligence, că instituțiile specializate în sondaje, prospecțiuni și chiar psihologie umană nu au observat dezvoltarea și creșterea acestei puteri agresoare care imită aproape la indigo traseul Germaniei național-socialiste.

Fostului colonel KGB i s-au trecut prea ușor cu vederea faptele abominabile din interiorul țării, unde și-a anihilat metodic toți adversarii politici, unde a transformat mass-media într-o unealtă de propagandă, unde în numele unor pretinse idealuri de „măreție rusească” a distrus libertățile propriilor cetățeni. Lumea își aduce aminte azi cu oroare de războiul din Cecenia, de flăcările care au mistuit o școală plină cu copii din Beslan, de marinarii din submarinul „Kursk”, pe care comandantul lor suprem i-a sacrificat pentru a nu divulga niște secrete militare unor salvatori străini; își aduce aminte și de nefericiții spectatori de la teatrul Nord-Ost, „eliberați” din ghearele teroriștilor printr-o amplă operațiune de gazare.

Noul imperialism rusesc se nutrește din spaima viscerală față de   EuroMaidan, care zădărnicește proiectul „eurasiatic” al președintelui Putin. Teama că revolta ucrainenilor, care au doborât un regim autocratic și corupt până în măduva oaselor, ar putea cuprinde și Federația Rusă l-a făcut pe Putin să atace un stat declarat până mai ieri „prieten” și „frate”. Așa proceda și Rusia țaristă, când invada țările europene pentru a înăbuși revoluțiile naționale de la 1848 – tot niște „operațiuni speciale” care i-au adus faima de jandarm al Europei.

Comunitatea internațională trebuie să oprească agresiunea Rusiei împotriva ordinii mondiale. De această ripostă politică și economică depinde pacea și siguranța și altor popoare din fosta URSS, acolo unde Moscova poate invoca dreptul ei de a „proteja” minoritățile rusofone, ajutându-se de o foarte ramificată rețea de agenți de influență.

Moldova este una dintre cele mai slabe verigi în actuala confruntare de civilizații și valori, statutul său de „neutralitate” plasând-o în afara oricăror garanții de securitate. Confruntată cu un pericol iminent la adresa existenței sale democratice, clasa politică, societatea moldoveană, poate peste voia ei și forțând inerțiile locului, se află în situația de a parcurge un proces de maturizare accelerată. Întrebarea capitală este dacă cei care ne vor readuși în trecutul sovietic nu vor fi mai rapizi decât noi și mai hotărâți decât cei care sunt în stare să ne apere.

 Vitalie Ciobanu

132 de comentarii:

 1. ionica fonosch

  tovarasul N C spunea in vara lui 1989 ca sistemul socialist nu este atins de crizele ciclice specifice capitalismului si mare dreptatea avea , noi sunte in criza de la infiintarea satului national unitar Roman … :-))))) cam NASOL !

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/rusia-preia-rezerve-de-gaz-din-marea-neagra-estimate-la-50-miliarde-de-dolari-329827.html

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-16875793-reportaj-afp-republica-moldova-saracia-este-principala-grija-nu-posibila-repetare-scenariului-ucrainean.htm

  • D’aia am ajuns cum am ajuns in anii 80′ findca nu eram atinsi de criza? haida-de! oa daca recunosteam ca e ceva criza dragi tiovarasi mai faceam catesceva dar am mers ca nu este si ca Atalnadida e cel mai uscat pamant !!

 2. Deci baieti nu mai ramane cale de intors. Burta pe carte si datii drumul la cercetare pentru obtinerea de noi energi, ca gazu acu are alte chei. Ce ma distreaza aia din economie cu cresterea consumului si resurse infinite. Tot vorbeam de energi. uite ce sut in fund am primit. hai sa vedem ce pas facem inainte 🙂 .

 3. Sper ca UE sa ia in discutie un plan de independenta energetica fata de Rusia. Pana atunci, orice sanctiuni in domeniul economic fata de Rusia vor fi doar niste paleative. Atitudinea Bulgariei in acest sens este elocventa.
  Cu ceva timp in urma, rusofilii aclamau contractul dintre Ungaria si Rusia pe domeniul nuclear. Nmai ca elementele combustibile necesare centralelor nucleare rusesti este fabricat in Rusia.
  Cum vor reactiona Ungaria si Bulgaria in cazul unor sanctiuni economice impotriva Rusiei ? Pentru ca investitiile de miliarde de dolari ar putea deveni obiecte de muzeu.
  Din acest punct de vedere cred ca Romania are o carte mare de jucat. Si ma refer la centralele nucleare CANDU care functioneaza cu uraniu natural.
  Vor sti guvernantii nostri sa-si foloseasca asul din maneca ?

 4. Parca am avut gura aurita 🙂
  EU commission to table study on energy dependency
  21.03.14 @ 15:41
  BY EUOBSERVER
  EU leaders on Friday tasked the European Commission to come up by June with an in-depth study of energy dependence of member states and ways to reduce it, as part of the bloc’s raising concerns that the stand-off with Russia over Ukraine will also affect gas supplies.
  http://euobserver.com/tickers/123573

 5. Am impresia ca in UE (cel putin partea de vest)nu au facut o analiza de risc atunci cand au renuntat la Nabucco.
  Adica ce credeau birocratii UE?
  Acum lucrurile se leaga…lobby rusesc pentru abandonarea Nabucco…pentru ca Ucraina sa fie lipsita de orice parghie de negociere pe parte energetica.Daca aveam Nabucco puteam sa dam Ucrainei o altrenativa energetica fara sa fie regulata zilnic de rusi.
  Dar deh,unde neamtul se pupa cu rusul sufera toata Europa.

 6. Mde … baiat destept da cu lipsusuri. De exemplu e mai greu de crezut ca modelu ar fi Adolf atu8nci cand il au pe Nicolae Impilatorul

 7. Nu stiu de ce prin faptele abominabile puse în cârca lui Putin, autorul articolului pune si masacrele de la Beslan si de la teatrul Nord-Ost.
  La Beslan a fost clar o explozie neintentionatà a explozivelor teroristilor, iar la teatru, raportul între ostaticii salvati si cei morti a fost favorabil mediei împrejuràrilor similare.

  • Moldoveanul din Moldova

   * MirceaS*
   Nu stiu de ce prin faptele abominabile puse în cârca lui Putin, autorul articolului pune si masacrele de la Beslan si de la teatrul Nord-Ost

   Ai auzit vre-odata de cuvantul „propaganda”??, aici ai propaganda bruta…. :):):), nemoderata… 🙂

 8. Vad ca toata lumea a uitat ca anul trecut ,prin Romania s-au perindat sefi servicilor secrete din toata lumea. Lumea s-a impartit de anul trecut pe hartie.Rusia ia Crimea, Romania ia R. Moldova . Transnistria pt. Rusia la schimb cu Buceagul. pt. Romania.Gazoductul Sudstream nu se va mai face asa cum a fost hotarat , acum este mult mai simplu va trece via Crimea – Romania . Toate resursele din Marea Neagra vor avea o singura mare magistrala OMV-PETROM -EXONN- LUKOIL- GAZPROM

 9. Io unu am senzatia ca de mult nu mai iau deciziile politicienii ci companiile transnationale. Acum s-au inteles frumusel intre ei sa incinga putin lucrurile sa sperie lumea ca sa vanda armament, sa mai creasca preturile, eventual ceva specula etc.
  Daca va fi cazul vor pune chiar de o cafteala (aparent majora) ca sa mai si consume din munitie ca doar n-o sa expire degeaba, dar evident pe teren neutru in „no man’s land”, gen Ucraina, Romania, Polonia, Siria sau Iran. nu va faceti griji, nu se vor folosi WMD-uri si se va incheia pacea cu pastrarea statut qvoului ante belic.

 10. Moldoveanul din Moldova

  Vreau sa spun si eu o opinie aici, eu urmaresc skynews, cnn, bbc, citesc ziare irlandeze la tema.. :), si pe langa astea mai am posibilitatea sa privesc stirile la rusi si la ucraineni..
  Ce s-a intamplat in Kiev??? o revolutie populara??? sau o lovitura de stat organizata de SUA si UE?, cine e liderul la „правое крыло ” ( right wing )? si de ce chiama oficial la omorul rusilor si la razboi impotriva Rusiei? De ce guvernul lui Iuscenko sustinut de SUA cerea eliberarea Sevastopulului de flota rusa??? ( probabil pentru ca flota americana sa-si faca loc acolo?? )

  Politica Rusiei atunci cand ea anexeaza fara o impuscatura un teritoriu care de fapt a fost rusesc cu majoritatea populatiei rusa jubilanta cu ocazia unirii si un oras port care a fost construit de rusi, locuit in majoritate de militari si pensionari rusi in situatia cand Kievul interzice limba rusa ca limba de stat, schimba conducerea din regiuni, inclusiv procurorii, judecatorii, conducerea uzinelor, fabricilor in mod ilegal, fortat cu ajutorul asa numitilor maidanovti….http://www.youtube.com/watch?v=wBCrTxU4QE4 este comparata cu politica de invazii barbare din sex. 18,19…, iar distrugerea si ocuparea militara si economica a Iraqului, ( spanzurarea democratica a lui Sadam, ) distrugerea Iugoslaviei prin bombardarea oraselor in urma unor pretexte minciunoase si inventate si de fapt ocuparea militara a unei parti din Serbia cu instalarea unei baze permanente in Kosovo, bombardarea Libiei si omorul lui Kaddafi fara judecata iarasi intr-un mod pur democratic, inarmarea teroristilor in Siria s.a.m.d. sint ……… metode civilizate, democratice de aparare a drepturilor esentiale ale omului in lumea moderna si civilizata a sec. 21…

  WTF???
  Lumea e cu fundul in sus…. 🙂 🙂 🙂

  • Ce naiba bolborosesti acolo cu „cererea de eliberare a Sevastopolului de flota rusa” ???
   Intre Ucraina si Rusia a existat un tratat privind stationarea flotei ruse in Sevastopol. Tratat care apoi a fost reinnoit, cu conditia ieftinirii pretului la gazele importate.
   Acum Rusia spune ca nu mai recunoaste tratatul, pentru ca Sevastopolul e al ei 🙂
   Cat despre flota americana care ar fi putut stationa la Sevastopol, iar bati campii.
   De Tratatul de la Montreux tu ai auzit ?
   Evident ca nu, ca nu e scris in chirilica 🙂

   • Moldoveanul din Moldova

    „Acum Rusia spune ca nu mai recunoaste tratatul, pentru ca Sevastopolul e al ei :)”

    E si normal ca e a ei, orice om normal cu mintea intreaga intelege asta… 🙂
    si da, americanii s-au lins pe buze in dorinta de a stationa in Sevastopol, ( nu era necesar sa aduca portavioanele acolo… 🙂 )
    si cred ca inca vor mai incerca, stai sa vezi, daca actualul asa numit guvern din Kiev supravetuieste,.., cit de repede baga astea Kievul in NATO… sa apere ucrainenii de invazia ruseasca…. 🙂 🙂 🙂 🙂

   • dupa cum bine vezi, tratatele nu sunt vesnice. si cel de la montreux nu va fi vesnic.

    presupun ca rusii au preferat sa incalce ei primii, decat sa fie tradati cand ar fi intrat ukraina in nato.

    daca te uiti la o harta a marii negre, ai sa observi ca e mai mult albastru in jurul marii negre decat e rosu. si a avut tendinta sa urce in sus albastru in ultimii ani.

  • @Moldoveanul

   Problema e ca Putin a redeschis un capitol care era inchis demult in Europa, anume capitolul anexarilor teritoriale. Una e sa schimbi regimuri, sa sustii independenta unora sau sa incerci sa castigi puncte in razboiul economic si alta e sa anexezi bucati din teritoriul unei tari incalcand un tratat prin care te angajai explicit sa ii respecti integritatea teritoriala (deci pe langa Carta ONU, Acordul de la Helsinki si alte alea).

   Acum sa te intreb si eu ceva – daca Romania intra cu armata in Moldova si o anexeaza ce parere ai avea? Si cum crezi ca ar reactiona Moscova?

   • Moldoveanul din Moldova

    Eu personal as vrea sa ne unim cu Romania
    Dar cu armata…. Nu stiu cum s-ar rezolva problema, aici,trebuie garantate drepturile neromanilor din republica, dar nu numai prin declaratii ci prin fapte concrete, atunci probabil si celelalte popoare din republica nu s-ar impotrivi…

    • @Moldoveanul

     Simplu. Intra cateva unitati ale armatei romane, mentin ordinea publica cu ajutorul armatei moldovene, al fortelor ministerului de interne al moldovei si eventual al unor voluntari civili locali si lumea se duce linistita la referendum si voteaza pro sau contra unire. Normal ca drepturile neromanilor din republica ar fi garantate si respectate.

    • @Moldoveanu Ai tu impresia ca Romania nu se pricepe la capitolul respectarii drepturilor minoritatilor? Principiul calauzitor al oricarei minoritati din Romania este ”cere si ti se va da”!

 11. Un articol din REUTERS despre relația Germania-Rusia după criza din Crimeea: http://www.reuters.com/article/2014/03/20/us-germany-russia-crisis-insight-idUSBREA2J15720140320

 12. ma moldovene, ca de la transilvanean la moldovean stiai ca Sf Stefan cel Mare o anexat Galitia ‘poloneza’ la Moldova? probably nu constientiza ‘superioritatea’ regatului polono lituanian( un monstru medieval, papistas) sau poate era ‘rus’ ori ‘agent platit’ de cnezatele ruse, dreaq stie…

  • Moldoveanul din Moldova

   Parca -am auzit sau citit ceva … Dar nu m-ar mira, cel putin la inceput Stefan era in relatii bune cu rusia
   Pina n-a murit Elena in inchisoare…

 13. ps
  ma moldovene aci ai nimerit in cuibu cu viespi in care unii sunt iubitori de ‘ ukrainieni-un popor care NU exista istoric, ‘ tatari mongoloizi din Crimeea’ ( uitand ca tatarii pein invazii repetate au aruncat Europa in epoca bronzului) turci (visul imperiului otoman renaste pe malul Bosforului din Spania in Gruzia.. vorba lu’ Erdogan). da laso lac..acum in ‘post modernismul multicult’.si in postul Pastelui, .rusii’ sunt ‘dujmanii’ veniti de pe Marte..rock-star from Mars vorba lu venetianprincess feat charlie sheen…
  http://www.youtube.com/watch/v=N2d1TFZgFCQ
  🙂

  • Moldoveanul din Moldova

   ce sa faci…, traim intr-un veac de razboi informativ nemaivazut pina acum.., oricum, mie-mi place doar sa fiu obiectiv si nu iubesc minciuni gogonate care fac din USA si NATO pacificatori…. iar din Rusia – agresor si invadatori…. :), cred ca trebuie sa fii spalat cu totul la creier ( sau debil.. ) sa nu vezi cite razboiae si schimbari, rasturnari de guverne au facut SUA in ultimii 30 de ani

   • Vad ca ești foarte obiectiv mai bine ai striga :’Putin și poporul rus libertate ne-au adus’. Sa iți împărtășesc un secret: Toate marile puteri au interesele lor, asa cum și Romania ar trebui sa aibă, da și trăim în secolul vitezei. 😉
    PS. De la un ardelean din Bihor 🙂

    • Bunicul meu, dintr-un sat din Bihor, intre Beius si Oradea, mi-a povestit la un moment dat faptul ca, atunci cand nemtii s-au retras din Ardeal la presiunea rusilor, atunci cand armata germana avea nevoie de ceva anume platea pentru acel bun, insa cand au venit rusii, le-au luat caii, mancarea, le-au impuscat porcii in cotet si nu au platit pentru nimic.

     • Parerea mea despre moldoveni coincide cu ce spunea gsg-ul…sunt crescuti in spiritual si cultura rusa, respira ruseste prin toti porii. Si-au luat pasaport romanesc doar sa ajunga mai usor in Europa dar ei nu se recunosc romani ci…moldoveni.
      La nivel inalt nu doresc unirea pen ca le afecteaza interesele ar fi condusi de romani si nu ar mai fi mafia lor care decide. La nivelul populatiei de rand conteaza cine da mai mult..daca ar putea ar suge la 2 vaci si UE si Rusia. Niste oportunisti fara coloana vertebrala si mandrie nationala. Cu intrarea in UE o sa se indeparteze si mai mult de idea unirii. Au circumstante atenuante au fost corciti cu rusii si crescuti in spirit muscalicesc.
      Altfel o regiune saraca ce va ramane nepopulata dupa migrarea in UE.

     • Aceeasi treaba e valabila si in jurul Aradului. Cand au venit rusii S-au inbatat ca porcii, cativa au spart o pivnita cu alcool si au gaurit cu gloantte recipientele de alcool si au baut pana au murit inecati in alcool.

    • Da, Putin (Stalin) si poporu’ rus, a-ntors curu’ la apus, ca sa vada tot… apusu’ ce-obraz gros are rusu’.

   • Stim cat de obiectiv esti Moldoveanule. Dovada stau postarile tale 🙂
    Si stim ca nu-i iubesti pe pacificatorii SUA si NATO.
    Dar ii iubesti pe „pacificatorii rusi” din Transnistria 🙂
    Cand vor ajunge la Chisinau, ii vei astepta cu flori si vei plange de bucurie.

    • Moldoveanul din Moldova

     Gabriele
     Postarile mele nu ai nimic cu Transnistria, si problema Transnistriei nu are nimic cu Crimeia
     Nu trebuie sa te abati de la subiect
     Cu parere de rau nu vad cum ar putea Chisinaul vre-odata sa uneasca Transnistria innapoi.
     Iar chestii de genul intalnitului cu flori…. Ce sa-ti zic …. Nu debili….:)

     • @Moldoveanul
      E foarte putin probabil ca problema Transnistriei sa nu aiba chiar nimic cu situatia din Crimeea.., aste este doar propaganda. Ocuparea Transnistriei s-a facut intr-un mod mai sangeros de forte tot pro ruse, in aceleasi scopuri ca si ocuparea Crimeei, anume incercarea de a pastra sau recupera ce se mai poate din vechea URSS.
      Din pacate, politica de rusificare dusa si in Rep. Moldova isi poate vedea rezultatele si astazi. Schimbarea mentalitatii este extrem de greu de realizat, iar nostalgiile de cetatean al unei mari puteri, fosta URSS, sunt inca extrem de prezente..

      • Moldoveanul din Moldova

       In transnistria e alta problema,plus noi moldovenii nu sintem rusi si vorbim o limba latina de origine, iar ucrainenii… un dialect al limbii ruse mai vechi…:) si de fapt tot un fel de rusi sint
       Eu am fost i Harkov cand eram student si nu am auzit nici o persoana sa vorbeasca limba ucraineana, numai rusa….,straniu nu?

       • @Moldoveanul
        Latina de origine..? Ce fel de origine? Ce fel de limba latina?
        Omule, moldovenii vorbesc limba romana. Punct. Mai terminati cu prostiile sovietice.

        • Moldoveanul din Moldova

         si limba romana ce origine are??????? 🙂

        • Moldoveanul din Moldova

         „Mai terminati cu prostiile sovietice.”
         Eu asa observ unii pe aici inca mai zboara prin cosmos…. :))) 🙂

        • @Moldoveanu
         Copilule, limba romana este de origine latina, limba moldoveneasca.. pur si simplu nu exista.

        • Moldoveanul din Moldova

         tedy, copilasule… 🙂
         Unde vorbeam eu de limba moldoveneasca,???
         Citeste si tu mai atent comentariile mele

        • @Moldoveanul
         Ai spu ca voi moldovenii vorbiti o limba latina „de origine”. nu ca vorbiti limba romana..
         Asta denota duplicitate..

        • Moldoveanul din Moldova

         da, Tedy
         numai atunci cand tu ai vazut duplicitate, eu nu am avut-o in vedere, chiar ma refeream la limba romana… 🙂

        • @Moldoveanul Apai nene din Moldova, se pare ca de fapt latina se trage din actualul spatiu carpato-danubiano-pontic, si a fost masiv exportata si prin vestul Europei ca fiind purtatoare de civilizatie si cultura . Si ca sa ai si tu de ce sa fii mandru afla ca noi romanii suntem buricul targului, buni luptatori, chiar daca avem numai furci si topoare, avem cele mai frumoase femei din lume, la noi s-a descoperit cea mai veche scriere din lume, tara noastra are toate formele de relief si bogatii inestimabile terane si subterane.Ca nivel de inteligenta raportat la numarul de locuitori suntem peste media mondiala, dovada medaliile de inventica si alte asemenea.Una peste alta , mie imi place ca sunt roman. Mai ramane doar sa reglam prin impuscare/puscarie nivelul de politicieni corupti si apoi o sa avem cu adevarat o tara puternica!

   • si ar trebui sa fii si mai debil sa crezi ca rusii sunt diferiti de americani…singura faza e ca acum noi suntem de partea asta a baricadei, basarbaia rusii ne-au furat-o, tot rusii se pupa in bot cu ungurii…asa ca asta e situatia…

    si trebuie sa fii total tampit sa uiti cate rele ne-au facut rusii….esti moldovean din moldova, republica moldova sau moldova sovietica? 🙂 doar intreb…

    • Moldoveanul din Moldova

     Da, eu sint deacord ca Basarabia a fost rupta din Moldova sec.19
     Si consider ca noi RM ar trebui sa ne unim cu tara (Romania), sincer,cred ca si noi vom trai mai bine si Romania se va intari, numai nu vad cum ar fi posibil asta fara federalizare.
     Da, as putea compara poate URSS -ul in politica cu SUA, dar Rusia nu, a stat 20 de ani cu capul in jos fiind impusa sa taca si sa accepte expansia Nato pina la pragul lor….

     • Moldoveanul din Moldova

      Din ambele…:) fiind nascut in cea sovietica si traind in RM

     • @Moldoveanul
      Basarabia a fost rupta din Romania, nu din Moldova secolului 19. Vezi, diferenta asta de timp trebuie voi sa o acoperiti din punct de vedere istoric pentru a putea avea o perceptie normala asupra realitatii..
      Federalizare? Romania a fost stat federal in perioada in care Basarabia facea parte integranta din Romania?
      Rep.Moldova (RSS Moldoveneasca) este o creatie pur sovietica, ea nu a existat niciodata in istorie pana in anul 1940. Acum insa este recunoscuta international, fapt pe care il respect, dar de aici pana la pretentii de federalizare a Romaniei din partea unui cetatean moldovean, e cale foarte lunga.

      • Moldoveanul din Moldova

       eu nu vorbeam de anul 40 sec 20, ci de 1812….
       Din care Romanie… ??? a fost rupta Moldova atunci???

       • draga moldovean 🙂 basarabia a fost furata de doo ori 🙂 o data in 1812 de la principatul moldovei, si o data in 1940 de la Romania….astea sunt doar nuante, la urma urmei in ambele dati basarabia a fost furata de la ROMANI, asta e important…nu exista popor moldovean, ci popor roman…dar cred ca stii deja asta

        • Moldoveanul din Moldova

         corect, desigur ca stiu deja asta.. 🙂
         Ideea era ca in 1812 existau principatele romane, printre care si Moldova,
         Adica formal nu poti spune ca Basarabia a fost luata de la Romania ( ultima ca stat in forma de azi… )
         Acum , nimic mai mult si nimic mai putn, nu mai insunuati atatea pe capul meu… 🙂

       • @Moldoveanul
        Adica voi moldovenii va considerati „independenti” din 1812 de cand v-au „eliberat” vecinii mai de la est? Voi sunteti a doua Moldova istorica? Moldovenii care s-au unit au devenit romani? Voi ati ramas puri? Cam prea Roesleriene teorile tale..
        Se vede scoala sovietica..

        • Moldoveanul din Moldova

         Tedy, arata-mi un citat unde eu am spus ceva de genul ce scrii tu aici…?
         ca am ramas puri si am fost eliberati de vecinii de la est…
         Eu am constatat un fapt istoric, atat., nimic mai mult n-am scris, eu nu stiu de unde ai luat tu restul 🙂

        • @Moldoveanul
         Omule, cum v-ati desprins voi in 1812? Ati facut referendum?

        • Moldoveanul din Moldova

         Tedy
         Ce referendum bre in 1812?
         despre ce vorbesti tu aici?
         Stim ambii istoria razboului ruso-turc si anexarea Basarabiei de imperil Rus, anexare facuta de Kutuzov….

        • @Moldoveanul
         Asta spuneam si eu, mai omule. Anume ca nu v-ati desprins prin referendum de Moldova istorica (locuita de romanii moldoveni, care vorbesc aceeasi limba cu cei din Tara Romaneasca si Ardeal, adica limba romana), ci acea portiune de pamant romanesc a fost ocupat de rusi (adica de vecinii de mai de la est).

         In acest context, mai lasa-ma cu natiunea sau poporul moldovenesc si cu limba moldoveneasca, samd.. Pur si simplu acestea nu exista, sunteti parte a poporului roman si a culturii romane, chiar daca acum sunteti un stat recunoscut international, fapt pe care, asa cum am mai spus, il respect, chiar daca este rezultatul unui curs nefericit al istoriei.

        • Moldoveanul din Moldova

         @ Tedy
         Nu inteleg ce te-ai legat tu de limba mea moldoveneasca ??? 🙂

        • @Moldoveanul
         Pentru simplul fapt ca este o creatie a istoricilor sovietici…

     • ar fi posibila fara federalizare foarte usor, asa cum a fost posibila si in 1918 🙂 federalizarea este o prostie care duce la disparitia spiritului national…statul trebuie sa fie unit, trebuie sa fie in jurul unui popor si deasemenea trebuie sa aiba o conducere unita(sistemul nostru cu presedinte si premier care se bat cap in cap e foarte tampit, prefer sistemul american)…moldovenii sunt tot romani

      iar acum la faza cu Rusia…moldovenii pot spera la un trai mai bun doar alaturi de Romania…Romania a ales calea vestului, asa ca ii sustinem pe americanci in speranta ca si ei o sa ne sustina pe noi, asta e situatia…eu unul preferam o neutralitate dupa modelul suedez, dar acum am ales calea asta, ca ne place sau nu nu putem sa o dam inapoi…oricum e mai bine decat sa fim in situatia ucrainei…
      PS: urss=rusia daca nu ai observat 🙂 sau mai bine zis rusia este o umbra a cea ce a fost candva urss-ul…rusii nu mai au forta sovieticilor, ca de ar fi avut-o…sa vezi ce facea piticu de la moscova 🙂

      • @vioniribu sper ca esti constient ca americanul de rand doreste o cat mai putina cheltuire a resurselor cu altii si focusarea pe problemele interne. Cam asta incearca sa faca si Obama…vezi neimplicarea din Siria, ezitarea din Ucraina. Obama a promis ca retrage trupele.

       Ce rau au facut americanii romanilor? Ca va preseaza sa bagati hotii la puscarie? Ca a aparut Chevronul care e companie privata pana la coada si profitul oricum nu se intoarce in USA. Ca la fitilele gazpromului le-ati dat un sut in fund de la Pungesti? Ca v-au facut o fabrica la Ford si dau de lucru la 3-4000 de romani?

       De ce iti e jena ca te-ai urcat in barca cu americanii? Nu te-au fortat ei sa iei bani
       de la FMI. Daca iti dau bani aia cu bancile te forteaza sa faci ci ceva reforme.
       Vrei sa dezvolti mai mult idea asta cu jena de a urma modelul American? Reiau si spun ca americanilor li se cam ia de jocul dual al romanilor.
       Pai model suedez ala e mai socialist…ti se pare ca Romania nu e acum destul de socialista cu cati asistati sociali are?

       • @adyr foarte tare 🙂 acum ma astept ca moldoveanul sa ma faca fascist iar tu sa ma faci comunist 🙂 e greu sa fii fascisto-comunist in zilele noastre 🙂 si de ce folosesti persoana a II-a plural? „v-au facut” …nu esti si tu roman? 🙂 fratele meu roman…eu sunt pro independenta energetica, si mi-a parut bine cand am auzit ca exista posibilitatea sa scapam de gazele rusesti

        iar acum…ne-au facut fabrica ford care dau de lucru la 3-4000 de romani 🙂 esti tare, si cate fabrici s-au inchis dupa revolutie? industria de armament care asigura locuri de munca pentru circa 200 de mii de romani cum dreacu a disparut? o intrebare simpla? la fel si cu dacia, fac altii bani din masinile noastre, mai nou fac masinile in maroc…sa nu mai zic de bechtel si de alte nebunii…rusii ne-au facut mult rau, dar nici cu americancii nu mi-e jena…singurul lucru pe care il apreciez la americani este armata lor…

        ne-am indatorat fara rost la FMI…nu am fi fost in situatia asta daca nu eram niste slugi…iti spun sincer ca daca iese vadim presedinte cand trebuia, sau daca iesea nastase presedinte, si aveam o continuitate, Romania era privita cu alti ochi…tind spre socialism, dar nu socialismul prostesc din Romania…mereu m-am declarat impotriva acestui numar imens de asistati sociali…asistatii sociali sunt tinuti la statutul acela pentru ca reprezinta principala sursa de voturi…dar nu o sa dezvolt ideea pentru ca o sa devin un nazisto-fascisto-comunist…si imi e deja destul de greu 🙂

        • Dom’le eu nu te fac nicicum, intreb doar e un forum de idei si taman asta face discutiile mai placute. Important e sa ne respectam. Poti sa fii si comunist, e problema ta eu n-am nimic impotriva. Repet discutiile sunt mai interesante cand sunt puncte de vedere diferite.
         #1. Nu stiu care e nivelul investiilor americane in RO acum dar Ford e un exemplu pozitiv. Nici Dacia romanii nu au fost ins tare sa o faca singuri, priveste adevarul in fata. De ce n-au preluat romanii Oltcit si sa o faca rentabila? Intreb si eu. Cate fabrici au taiat romanasi puri “de-ai nostri”? De ce s-au inchis acele fabrici? Simplu pentru ca nu mai erau rentabile.
         #2. Reiau ideea…ce rau v-au facut domle americanii. Ia-o asa logic si incet. Repet ca fac presiune sa va bagati hotii la puscarie? Ca va asigura protectia militara? Ca v-au primit in NATO care v-a asigurat si portita in UE? Nu v-au obligat sa intrati corect? Si puteti renunta in orice clipa..Suedia nu e membru NATO daca o dai ca exemplu. V-au bagat pe gat imprumuturile la FMI? Si oricum FMI-ul nu e American.
         #3. Cu ce conducatori ati ales…gen Ponta si psd urmasul partidului comunist numai capitalism nu e acolo. E un fel de democratie originala vorba lui nea nelu ilici.
         #4. Ca sa revin la ora actuala prezenta Americana in zona e ff redusa. O conducere republicana in viitor se va axa si mai mult pe problemele interne , americanii si-au rezolvat oarecum problema energetica si ii cam doare la basca de ce se mai intampla in lume. Repet americanul de rand NU mai doreste implicari gen jandarm mondial si asta se va vedea in politica viitoare. Crezi ca o sa iti fie mai bine cu rusul vecin? Cand crezi ca os a te protejeze o asa zisa armata europeana?

        • @adyr
         1. nu sunt comunist
         2. fabricile acelea au fost inchise la comanda…cum putea aro sa nu fie rentabila? cum puteau sa fie fabricile de armament nerentabile, ca avem nevoie de tab-uri, de tancuri, trebuie sa inlocuim cam 80% din tehnica, cum sa fie nerentabile…tu stai de mult pe blogul asa, si imi spui ca nu ai inteles cate beneficii aduce o industrie de aparare puternica? cum sa nu fie toate combinatele acelea rentabile? cum? astea sunt chestii facute la comanda…de catre cine? te las pe tine sa ghicesti…nu sunt doar americani…sunt si nemti, si francezi…tot occidentul
         3. eu as prefera decat sa fim „aparati” de nato sau de o armata europeana sa avem o armata puternica capabila sa ne apere, cu o industrie solida….
         4. FMI-ul nu e american? unde are sediul?

         iar acum cei care fac propaganda pro-america sau pro-europa sunt la fel ca cei care fac propaganda pro-rusia….acum eu unul ii prefer pe americani decat pe rusi…dar nu trebuie sa fim orbiti, trebuie sa vedem imaginea de ansamblu

     • Federalizare !? Si ce intelegi tu prin federalizarea asta prietene de peste Prut. Sau Nistru? Faci ce faci, tot spre federatie tragi.. Stii ce nu pricep eu? Cum se face ca atunci cand aveti nevoie de ajutor, suntem „frati”, iar cand v-ati vazut cu sacii in caruta suntem „diferiti”? Si inca o chestie, cand auziti voi de „sarbatorirea a n ani de la eliberarea de sub jugul fascisto-romanesc”, cum dracu` de nu sariti in sus bre? Cum de nu va mai aduceti aminte de „latinitatea” voasta si-o dati in pajalusta gaspadin !? Intreb si eu.. Esti foarte protector cu ciolovecii, dar uiti ca ai in TARA TA cioloveci care-ti cer „viza” de Tiraspol baiete.. Americanii sunt rai si fac razboaie? O stii pe aia cu „Era rau cu der, die, das/Da-i mai rau cu davai ceas/Davai ceas, davai mosie/Haraso tovarasie!”!? Noi n-am uitat si nu vom uita niciodata ce au facut rusii pentru poporul roman, popor din care pretinzi ca faci parte, unionist fiind.. Ori tu, roman verde, urmasul arcasilor lui Stefan, n-ar trebui sa accepti bre „pacificatorii” aia, mai ales ca-s tot aia care v-au macelarit in 92 la Tighina, la Dubasari, Cocieri, Dorotcaia, Cosnita… Sau si aia erau fascisto-romani si meritau sa piara ? Ia zii, patriotule.. cum e!?

      • @Petro
       Frumos scris!
       Cred ca ai „lovit” cam tare si moldoveanul nostru are nevoie de o perioada de reculegere.Trebuie sa-i acordam si circumstante atenuante. Efectele celor 50 de ani de rusificare dura, perioada cand poporul roman era „infratit” cu popoarele sovietice, se vad din plin. Si din pacate asemenea cazuri sunt multe.
       Pe el il preocupa mai mult situatia Rusiei decat situatia din tara sa. Si cine citeste presa din Rep Modova va observa o stare de tensiune extrem de mare.
       Altfel nu este un baiat rau. E de ceva vreme pe acest blog si are pareri avizate pe probleme militare. In mod sigur a fost o zi cu ghinion pentru el.
       Sper ca va ramane pe acest blog.

       • Moldoveanul din Moldova

        Gabriele, fratioare, am o zi chiar minunata, o zi libera cu soare in sinul familiei la TV :), oricum multumesc pentru apreciere.. 🙂

      • Moldoveanul din Moldova

       baiate… 🙂
       ha.., bre, federalizarea era o idee in sensul ca eu, nu inteleg cum ar putea fi rezolvata problema gagauzilor de ex…, ca ei nu vor nici cu deasila in Romania, spre deosebire de multi moldoveni.., de ex. in RM ei au primit statut de autonomie locala si una din conditiile de atunci era ca RM sa nu adereze la NATO si sa nu se uneasca cu Romania,
       adica eu vad o problema, asta nu inseamna ca eu as dori federalizarea asta, dar problema cu gagauzii, rusii, bulgarii, haholii din RM e una reala si vad asta ca o piedica in posibila unire cu Romania

       • Moldoveanul din Moldova

        ce inteleg eu prin Federalizare?/?
        poate careva autonomie locala cu dreptul unor popoare minoritare sa foloseasca limba lor in scoli si institutii de stat, ceva de felul asta, nu vreau sa intru prea mult in detalii
        Care este situatia in privinta la aceste lucruri in regiunile cu maghiari in Romania??

        • @Moldoveanul.

         Romania – din toate tarile UE – are cele mai permisive/flexibile norme legislative cu privire la garantarea drepturilor fundamentale ale minoritatilor nationale (alea cu dreptul folosirii limbii in scoli si institutii de stat sunt de fapt „mizilic” la noi 🙂 , daca vrei, sunt din categoria „drepturi minime”, nicidecum „maxime” sau „imposibile”).

         Exista chiar o „suprasaturatie” de astfel de drepturi in legislatia romaneasca, dovada se gaseste in „impasul” maghiarilor de a mai cere ceva in acest moment (cu exceptia „autonomiei”, care pentru ei este doar un scop de a ajunge la o secesiune viitoare, o unire cu Ungaria care este pur si simplu fantasmagorica, imposibila, indiferent de timp), incat ,de la intrarea in UE, monopolul politic al UDMR-ului (Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania) a fost spart – cel putin la nivel de autoritati locale- de noi partide cu caracter maghiar-„secuiesc”

         Si nu iti trebuie o federatie. Nu suntem asa ceva, Art.1 din Constitutie spune clar ca suntem stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. Insa spre deosebire de alte state mai cu „staif” din UE, care nici macar nu recunosc nationalitatile, ci merg pe ideea ca „toti suntem natiunea franceza” -de exemplu – Romania chiar a creat niste precedente legislative pentru a garanta drepturile minoritatilor.

         Ca vorbesti de maghiari, sa luam cele 3 judete unde sunt consistenti/sau majoritari: in judetele Harghita si Covasna (noi le numim uneori „Har-Cov” – fara legatura cu orasul ucrainian Harkov) si Mures.

         Trebuie sa tii minte inainte ca judetul cu populatie maxima este Iasi cu 772 348 cetateni, iar Hunedoara este judetul mediu, cu 418 565.

         De asemenea, aceste date sunt bazate pe ultimul Recensamant, cel din 2011, care insa are o hiba, aproximativ 6% din cetateni nu si-au declarat informatiile pentru ca avem foarte multi cetateni ce si-au facut un rost stabil in afara Romaniei si nu au putut fi recenzati, fie pentru ca unele partide au cerut in 2011 abstinenta de la recensamant, din motive stupide…electorale. Insa e de ajuns sa compari cu rezultatele recensamantului din 2002, unde maghairii erau 6,6 (acum sunt 6,5) si tiganii au crescut de la un neverosimil 2,5 la 3,3 (pentru ca in 2002 multi pur si simplu n-au vrut sa se declare tigani – inca aveau anumite temeri). Romanii in 2002 erau contabilizati ca fiind 89,4%, acum suntem 88,9%.
         Alte diferente nesemnificative nu sunt (cu exceptia plecarii in masa a sasilor si svabilor in Germania), acea nerecenzare de 6% insa nu modifica deloc procentele etniilor (care se regasesc nemodificate si in aceasta populatie nerecenzata)

         Acum…(tinand cont ca la urmatoarele numere totale de populatie mai adaugi inca vreo 6%)

         _______________________

         Covasna = 210 177 locuitori (e de fapt cel mai mic judet din Romania ca populatie, judet de munte), din care 71,6% sunt maghiari (150 468).

         Harghita = 310 867 locuitori (tot judet de munte), din care 82,9% sunt maghiari.

         Mures = 550 846 locuitori (peste judetul mediu cu vreo 130 000, e judet de podis), din care 36,5% sunt maghiari.
         ________________________

         Ce observi?

         Ca in judetele Har-Cov (nu si in Mures) exista DEJA o „autonomie locala” a maghiarilor, care domina in administratia locala: primari, consilieri locali, consilieri judeteni, sefi de consilii judetene. Din punct de vedere administrativ, politic, economic, educational, maghiarii FAC CE VOR acolo! Singurul „control” de la Bucuresti e dat de faptul ca cei 2 prefecti ai judetelor respective sunt numiti din capitala. Si sunt romani.

         Si cu toate astea, judetele Har-Cov sunt printre cele mai sarace din tara. De ce? Datorita izolationismului autoimpus, maghiar. Sunt judete mici, de munte, chiar in inima Romaniei, rezultat al colonizarilor fortate antiromanesti din secolele trecute. Pur si simplu „platesc pacatele inaintasilor” prin localizarea centrala si nu ceva mai apropiata de Ungaria.

         Apropo, in Constitutia Romaniei relocarile de populatie sunt INTERZISE. Deci noi nu colonizam! Sub nici o forma.

         Asa ca te intreb, ce FEDERATIE vrei tu? La ce ai nevoie in Romania de federatie?

         Stiti ce trebuie sa faceti voi in Republica Moldova? Sa terminati cu lenea/puturosenia (fie politica/ fie civila) si sa va schimbati Constitutia: luati „dreptul” Gagauziei de a-si declara independenta in cazul Unirii cu Romania si terminati cu prostia aia de „neutralitate”. Bai oameni buni, sunteti o tara ocupata in est de Rusia, treziti-va! Sunteti un stat care nu poate sa functioneze! Exact ca Ucraina! Voi nu functionati pentru ca Republica Moldova NU ESTE si n-a fost vreodata un stat natural!

         Sunteti Romania si punctum.

        • Moldoveanul din Moldova

         Razvan
         Multumim pentru info
         Eu nu am zis ca vreau federatie, doar imi pun intrebarea cum ar fi posibila Unirea fara probleme de asa gen, eu stiu sigur ca gagauzii si rusii, ucrainenii de la noi nu vor,…si asta e o problema..

        • Schimbati Constitutia, fratilor, sunteti majoritate, undeva aproape de 80%. Ce asteptati?

         Dupa recensamantul din 2014 chiar n-o sa mai aveti nici o scuza…

       • @Moldoveanul

        Gagauzii daca nu vor sa se uneasca cu Romania sunt liberi sa se duca pe pustii si sa-si declare independenta si sa se joace de-a statul gagauz.

        • @ Vector
         Daca Romania se uneste cu Rep. Moldova, incluzand si Gagauzia…

         Romania automat va recrea judetele in fosta Rep. Moldova, Gagauzia fiind inclusa in judetul Cahul (insa echivalent cu realitatea administrativa raionala actuala a Rep. Moldova), avand deci in continuare un procent de gagauzi semnificativ la nivel local, cred ca similar cu ce au maghiarii in Mures …revin imediat, o sa incerc sa fac un calcul pe baza ultimului recensamant din Rep. Moldova…

         Pur si simplu judetul Cahul ar fi format din:
         -Gagauzia si raioanele:
         -Cahul,
         -Cantemir;
         -Taraclia;

         -Basarabeasca (cu indulgenta, probabil – de fapt sigur – ar fi in cadrul judetului Lapusna).

        • Ok, uitati calculul pentru Judetul Cahul (format din Gagauzia si raioanele Cahul, Cantemir si Taraclia):

         Total – 378 071 = 100%
         adica

         Romani – 160 520 = 42,45%
         Gagauzi – 135 656 = 35,88%
         _______

         Altii – 81 895 = 21,66%
         adica

         Bulgari – 45 858 = 12,13%
         Rusi – 16 492 = 4,36%
         Ucrainieni – 16 376 = 4,33%
         Tigani – 941 = 0,25%
         altii – 2228 = 0,6%
         __________

        • Moldoveanul din Moldova

         Vector
         E usor de spus….
         Aici merge vorba de oameni, si daca aspiram la valori europene, atunci si cu oamenii trebuie rezolvat civilizat..

   • @ Moldoveanul…
    Pe mine nu ma intereseaza cate razboaie au facut Rusii si Americanii in ultimii 30 ani in lume. Ma intereseaza care au dat in Romania in ultimii 100 ani. Iar aici Rusia e campioana. Pentru Romania, Rusia e agresorul de serviciu. Ei sunt cei care au dat ultimatum Romania in 40 pt ocuparea basarabiei, ei sunt cei care au luat insula Serpilor, ai au facut „schimbul” cu Transistria vs terioriile cu Romani care acum sunt in Siberia si ei tipa ca „uite – se vorbeste Rusa acum aici, sunt ale noastre”. Tot ei sunt cei care au inventat limba Modoveneasca.

    – Irak, Serbia, Libia si cate or mai fi – problema lor cu Americanii.
    – Cecenia, Transnistria, Crimeea, Georgia, Polonia, jumatate de Finlanda – problema noastra cu Rusii.

    Concluzie: SUA/Rusia – acceasi mastodonti care calca in picoare popoare pentru interesu propriu. Atat ca interesul SUA si al Romaniei concid: O Romania puternica care sa tina piept influentei Rusiei in regiune. Cu Rusia nu vad ce interese avem in comun.

    Ca fapt divers: America a avut INTELIGENTA sa isi faca dusmani oricunde dar nu langa granite. Rusia e inconjurata de tari pe care le-a atacat si de la care a furat teritorii.

 14. Moldoveanului din fosta RSS Moldoveneasca

  Povestea cu „florile” este o figura de stil care se numeste pamflet. Ia DEX-ul si te lamureste ce inseamna.
  In fine, pe acest blog nu se face propaganda americana, dovada ca poti sa postezi linistit, chiar daca ai opinii anti-americane.
  Dar singur te-ai pus in postura ridicola de a face propaganda ruseasca. Afirmatia ca „guvernul lui Iuscenko sustinut de SUA cerea eliberarea Sevastopulului de flota rusa” este memorabila 🙂

  • Moldoveanul din Moldova

   multumesc, oricum nu am opinii anti americane ci impotriva politicii expansioniste a guvernului acestei tari ( mai drept vorbind a celor care conduc cu guvernul lor.. ), sint absolut sigur ca americanii in sine sinte destul de cumsecade, si am avut ocazia sa intalnesc destui..

   • Moldoveanul din Moldova

    da, si scuza.., se vede ca mie nu prea-mi plac pamfleturile… 🙂

   • dom’le lamureste-ma si pe mine nu veniti voi cu jalba in protap la Washington sa va protejeze de ursul cel rau? Asta daca intr-adevar esti moldovean din RM.
    Va obliga aia sa intrati in UE si in NATO?
    Sau una spuneti la nivel inalt si alta va doriti in realitate.Lamureste-ma si pe mine car e realitatea, daca nu vreti in UE si cu USA de ce nu le dati eject?

   • @Molodoveanul din Moldova
    Ba` baiete, ma scuzi ca-ti vorbesc asa, da` nu te doare neuronu` cand vorbesti de „politica de expansiune a SUA” !? In timp ce nenea Vladimirovici taman a anexat o halca dintrun stat suveran, independent si cu garantii de securitate taman din partea Ursului !? Iti mai aduci aminte, sper ca erai nascut atunci, in `92, cand va bombardau cu toate gurile de foc rusii, iar tovarasul Eltin acuza Moldova de agresiune si dadea ultimatumuri !? Ori esti spalat bine la mansarda, ori ai stelute pe epoleti, ori esti.. mai simplut asa.. O zi frumoasa „frate” Moldovean!

    • Moldoveanul din Moldova

     iar tu cati anisori ai frate Petro???… eu sint nascut in 74 si cunosc foarte bine razboiul din Transnistria, spre deosebire de tine..

     • Moldoveanul din Moldova

      nu ma doare neuronu baiatu, sau vreai sa spui ca SUA nu are politica de expansiune??
      Bre, in 1991 hotarele republicilor, statelor independente inclusiv Rusia si recunoasterea lor au fost puse din pozitia NATO si SUA ca castigatori in razboul rece.., de aici acceptarea si recunoasterea din partea Rusiei de atunci a hotarelor Ucrainei si Belorusiei, care de fapt sint doar niste parti a Rusiei, cu populatie majoritara rusa… era si normal cu timpul Rusia sa revindece si sa ceara ceea ce de fapt ii apartine…, Eu personal nu ma indoiesc absolut de fel ca vom vedea si unirea Belorusiei inapoi cu Rusia si foarte probabil o parte a Ucrainei in viitor.

     • 35.. Or fi multi, or fi putini..

 15. http://www.filmedocumentare.com/doctrina-socului/
  Un documentar care ar trebui vazut de toti….poate am putea intelege de ce unii sunt PRO rusi si altii ANTI sua si ue.Inca o data,bine realizat si argumentat…cu un singur lucru nu sunt deacord-prezentarea lui Ceausescu ca STALINIST(de fapt a fost nationalist),in rest merita urmarit(daca aveti rabdare sa urmariti se pune si problema Rusiei dupa 1991…asa ca @Moldoveanul din Moldova are dreptate cand spune ca este plictisit de SUA&CO)

  • Am vazut filmul si am ramas cu impresia unui ghiveci de Milton Friedman, dictaturi militare America de Sud, razboi in Irak, Afganistan, Guantanamo, dirijism sovietic si iarasi Milton Friedman. Filmul prezinta fatete ale unor crize, in mod disparat, dand senzatia unui mozaic cu multe piese lipsa, ce te impiedica sa intelegi imaginea de ansamblu. Si pentru fiecare dezastru se invoca Milton Friedman. In mod obsesiv.
   Nu m-a convins.
   Inchei prin a spune ca la sfarsitul WW2, Romania si Coreea de Sud erau pe acelasi palier de dezvoltare.
   Urmarea se stie.

 16. @adyr

  Americanii nu ne-au facut rau direct ci pur si simplu au ignorat regiunea Europa de Est. Au preferat sa bage miliarde in coorul armatelor egiptene (ce aliati grozavi pt USA bai frate), pakistaneze (astia si mai si, Ben Laden era la ei), israeliene (saracii niste „desculti”) etc. Zona asta pur si simplu nu i-a interesat dpdvdr militar. E clar ca ori au avut o intelegere tacita cu rusii sa mentina zona asta „demilitarizata”, ori pur si simplu au crezut ca Rusia nu e o amenintare. Si oricum nici acum nu sunt ei asa ingrijorati decat la nivel declarativ. Daca Putin sade frumos si nu mai face nimic eu ii vad impacati in 6-12 luni.

 17. @vioniribu
  #1. Pentru situatia industriei romanesti…scuze dar in RO se produce ceva cu care sa te lauzi sa fi recunoscut la nivel mondial? Nu-mi spune ca strainii te retin sa faci de ex branza de capra Made In Romania sis a o exporti. Sau sandale de vara cu sireturi sau ce vrei tu. Industria romaneasca a capotat cand a dat piept cu piata libera. Am vazut cu ochii mei soarta ICE Felix care pur si simplu n-a putut produce mai competitive ca si Compaq, HP, si ce mai vrei. Concurenta a distrus industria romaneasca.

  #2. Cati oameni de aafaceri seriosi stii…dar seriosi nu cioflingari care sa investeasca in productie? Cate companii romanesti serioase stii capabile sa se bata cu multinationalele sa angajeze personal si nu tzepari? Sa fie seriosi.? Dam vina pe straini dar cum sunt ai nostril din Balcani? De ce polonezii reusesc si romanii nu?

  #3. Industria de aparare romaneasca…ei bine are soarta celeilalte industrii. Nu are rost sa te minti spunand ca altii te sunteaza cand tu nu esti in stare sa produci nimic. Eu vad industria de aparare Americana si ca sa faci ceva asemanantor iti trebuie de la invatamant, stiinta, cercetare pana la forta de munca specializata. Cat timp nu esti in stare nici macar mamaliga sau mititei sa produci sis a export ice te mai astepti la TAB-uri IAR_uri samd. De ce te uiti la offset? De ce nu dezvolta romanii un avion gen IAR xxx ca au theoretic specialist…teoretic zic.

  #4. FMI-ul e pe teritoriu American are statut de institutie international la fel ca si ONU. La fel cum e si sediul UE si NATO la BXL nu poti sa spui ca NATO e belgiana correct?

  #5. Pai cine va retine sa nu faceti o armata si industrie de aparare puternica? Nu spune ca americanii ca sa cumparati 12 amarate de F-uri…de la portughezi. Cand ai ales urmasul pcr, pe alde ponta si adunatura aia de hoti…de ce sunt de vina americanii? Ponta care face o politica duplicitara de aia va ocolesc americanii pentru ca va cma tradati aliatii. Cum spunea ponta..marele ponta ca americanii se comprta ca sovieticii..ce stie mucosul ala de istorie? Cum fugea de Nuland putea sa ii dea un raspuns f clar. Cand cacarau spune ca nu sunt slugi..dar el nu e in stare de nimic…e un profesoras fara definitivat.
  Astia va conduc nu americanii. Si cozile de topor rusesti infiltrate pe acolo.
  Ia uite ce ai in parlament official…grupul de prietenie cu rusii.
  https://www.senat.ro/GrupuriPrietenieAct.aspx?Organizatie=15164864-ca6a-4ed5-a87f-d158fd41448f
  au as aceva finlandezii sau polonezii?

  @vector…am raspuns mai sus..daca se baga ca de ce se baga..o dati cu aia ca nu suntem slugi samd…daca nu se baga ca de ce nu se baga…
  repet o sa fie mult gura pentru ca americanul de rand nu mai grea risipirea reurselor prin alte parti. De aia nu actioneaza Obama decat la nivel declarativ. Insa in caz de atac la state NATO isi vor sustine aliatii…americanii nu si-au tradat niciodata aliatii.

  • deci m-am lamurit si cu tine, probabil esti unul care a plecat in sua si munceste acolo si acum si-a renegat tara, de tot spui „va conduc, i-ati ales etc”… nu cred ca are rost, mai bine zis nu se merita sa iti expun si tie sistemul de stat la care ma gandesc…dar totusi o sa o fac: sunt adeptul autarky-ei(daca stii ce e aia, daca nu iti recomand sa cauti) ca politica economica, sunt adeptul unui stat fara partide sau monopartidic, cu un parlament format din reprezentanti ai diferitelor ramuri industriale, ai educatiei, ai sanatatii, armatei etc si un presedinte care sa aiba si rolul de sef al executivului cu un mandat de 7-10 ani…asta este doar o descriere pe scurt

   acum imi pare rau, dar ce tot spui tu despre industria romaneasca…te faci singur de ras…pace si dulceata, te-au spalat pe creier americanii cu burgerii lor…

   • eu n-am facut nici o aluzie personala la tine spalat pe crieer samd..nici macar comunist cum insinuai nu te-am etichetat..era vorba sa dicutam civilizat.

    tu singur te plangi de industria romaneasca si spui ca ma fac singur de ris..OK ma fac de ras industria romaneasca e cea mai tare la ce ca imi scapa…informeaza-ma si pe mine ca unul plecat de decenii din tara

    Cat despre modelul propus de tine cine te tine sa il pui in practica? Eu sunt mai pragmatic din fire si vreau sa vad rezultatul…ca de vorbe…good luck vorba francezului.

  • @adyr

   America e pe locul 12 in clasamentul investitorilor in Romania. Pe partea militara America ofera miliarde de dolari armatelor altor tari, nu si noua. E evident ca au alte prioritati iar noi nu suntem printre ele. Asta nu are nici o treaba nici cu Ponta, nici cu Antonescu nici cu Basescu.

   • vectore nu ai inteles, americanii e cei mai baieti de baieti iar romanii sunt niste incompetenti care nu pot sa faca niste chibrite, daia le importam si pe alea…americanii ne dau lapte si miere si noi nu vrem sa primim…mda 🙂

   • Discutia a pornit ca americanii sunt aia de vina ca nu va lasa sa va dezvoltati, ca ei v-au pus industria pe butuci ceea ce e o mare prostie zic eu. Tu vii si comfirmi, adica ce interes au unii care sunt locul 12 la investitii sa va puna bete in roate sa nu faceti chibrituri…?

    Va tot preseaza sa faceti reforme, sa ascundeti hotii la bulau, ce zic eu e de bine si ar trebui sa va bucure. Eu nu am drept de vot in RO, nu ma intereseaza sa sustin nici o parte…dar cand vezi ca la putere e psd-ul urmasul pcr-ului cum ai vrea sa te priveasca americanii? Nu americanii i-au ales pe astia ci masa de asistati sociali care isi vad votul pentru un kil de ulei sau o galeata de plastic.

    Cand neo-comunistii astia cocheteaza ba cu UE ba cu USA si baga o prietenie cu rusii si cu chinezii, joaca la mai mai mare la cine da mai mult..pai cum se numesc astia?
    Americanii au aliatii traditionali, cei anglo-saxoni si interese in pacific. Trupe americane un Europa sunt vreo 30,000 parca armata romana are 70,000 militari active, poftim nici jumate.

    Romanii nu reusesc sa absoarba fondurile europene alea care i-ar ajuta sa se dezvolte…de ce dau vina pe altii? Mie asta nu mi se pare clar inainte de a-i invinovati pe altii de nereusita ta, incearca sa vezi care e vina ta. Ca cine iti da nu vine sa iti bage si in gura si tu sa astepti cu gura deschisa sa pice para malaiatza..

    Sa fim clari, eu nu spun aspectele astea ca sunt dusman al poporului, element legionar sau cum vreti sa ma etichetati…imi e si mie necaz ca nu merg bine lucrurile acolo si incerc sa vad cauzele. Eu imi doresc sa le mearga oamenilor simpli mai bine.

    • @adyr

     Eu nu dau vina pe americani pentru problemele noastre de dezvoltare. Eu zic tocmai ca zona asta nu a reprezentat o prioritate pentru ei. Si ca nu a contat cine a fost la putere.

     „Cand neo-comunistii astia cocheteaza ba cu UE ba cu USA si baga o prietenie cu rusii si cu chinezii, joaca la mai mai mare la cine da mai mult..pai cum se numesc astia?”

     Se cheama oameni normali la cap. Ca asa faceti si voi! Germania, Franta, Italia, SUA, faceti afaceri la greu cu Rusia si China. Cand o sa va vedem pe voi ca nu mai turnati sute de miliarde in China sau pe germani ca nu mai isi trag conducte de gaze prin Baltica de la rusi sau pe francezi ca nu mai fac afaceri cu rusii, atunci da sa ne dati voi lectii de prietenie. Pana atunci ciocu mic ca voi sunteti in pat cu „dusmanul” mult mai mult decat noi.

   • ca…c…are investitii bre?
    Ca odata am cautat cine dracu sunt aia din camera de comert romano-americana.. mama mama : vreo 3 firme de avocati(!) cam taiat atatia consultanti si restu’ vanzatori de piei de closca. Ce mai investitori unu si unu!!
    A, ma rog, mai aparu Ford. Unicu despre care se poa’ zice ca a investit

  • Adyr
   1. Care e a doua limba oficiala la Microsoft? Copii si oamenii made in Romania se pun?
   2. Nu cumva sa faci gafa cu afaceristi romani vs Carnegie, Rockefeler si restul de japite. Stii ca vindeau petrol si ulei de sarpe pe post de medicamente? Exact aia care au infiintat AMA, FDA, DEA si altele. Exact aceleasi entitati care ma obliga pe mine Cu Codexu’ lor si medicina alopata. Marii afaceristi americani nasosi!!!!
   3. NATO< UE si alte entitati pus bete in roate cu ajutorul romanilor e adevarat dar sa nu uitam ca atunci cand luai cafteala la scoala de la maharul scolii(era de 3 ori cat tine) nu cracneai dar nici nu te judecai ca esti cel mai prost doar pentru ca esti roman iar bully-ul e alta natie.
   4. "FMI-ul e pe teritoriu American are statut de institutie international la fel ca si ONU." QED!!
   Entitatile astea nu cumva sunt facute de marii afaceristi americani nasosi? HUH?
   5. Partial adevarat dar e ceva mai complicat si nu scriem articole la comentarii.
   6. "Insa in caz de atac la state NATO isi vor sustine aliatii…americanii nu si-au tradat niciodata aliatii." Germania nu era aliata la vremea respectiva iar Israelul inca nu exista inainte de Lusitania. Acum, cu ONU si UE si alte aliante americanessti garanteaza in lume libertati, constitutii si granite. Mai ales in Orientul mijlociu. NU?

   • #1. Cu Microsoft a 2-a limba oficiala e o prostie. La Microsoft HQ din US e o singura limba oficiala, engleza. Cei care vin cu viza de munca H1 din RO iau green card si dupa aia US citizen si se numesc cetateni americani. Asa mai multi sunt indienii ca romanii si asiaticii la HQ din US.
    #2. Haide domle ma iei cu uleiul de sarpe..LOL. Eu nu ma iau dupa povesti, in US medicamente fake apar de pe piata chineza si nu e recomandabil sa le comanzi pe internet. Spui tu ca medicamentele de la CVS de ex ar fi fake? Crezi ca feds nu s-ar sesiza. E o prostie ce sustii…
    #3. NATO si UE sunt 2 lucruri diferite n-ai cum compara mere cu pere.
    #4. FMI e institutie internationala nu a guvernului US. Punct.
    #6. US nu si-a tradat aliatii in istoria moderna. In orientul mijlociu e o bulibaseala si lupta intre organizatii tribale ca nimeni nu le mai pune la punct.
    Insa la ora actuala lumea critica pozitia ezitanta Americana sau ma insel eu? Adica ii critica de faptul CA NU INTERVIN. Si bine fac zic eu..se vede acum cu ce face taica putina efectul acestei actiuni.

  • @Adyr

   De ce atunci cand vorbesti cu noi spui „va retine”, „sa cumparati”, etc.? Nu mai esti roman? Care este situatia ta?
   Desi vad ca inca vorbesti bine romaneste, nu pot sa nu te compar cu alti romani care au plecat in Italia, Spania si dupa un an se intorc aici, acasa vorbind alta limba ( vezi cazul Raducioiu). Oare le este rusine cu limba romana, vor sa para mai inteligenti….? Dc uita de unde au plecat?
   Inteleg ca Romania de azi datorita acestor hoti a ajuns foarte rau, dar cand provi de aici tot mai trebuie sa simti ceva pentru tara asta. Dar vad la tine o disociere clara fata de Romania.
   Si mai spui ca americanul de rand nu mai vrea risipirea resurselor prin alte parti, adica la participarea in conflicte precum Irak, Afghanistan…… pai tu crezi ca armata SUA doar pentru a apara drepturile oamenilor se angajeaza in astfel de conflicte sau oare mai sunt si alte tentatii de unde revin resursele folosite inapoi….chiar de mai multe ori. Sa nu cumva sa crezi ca nu sunt pro Vest sau pro America si iti spun ca nu sufar tara ursului deloc.

   • Dom’le, situatia mea personala nu are nici o importanta. Am spus doar ca nu am drept de vot deci NU sunt cetatean roman.
    Cat priveste participarea USA in conflicte am spus ca ACUM nu se mai doreste implicarea in conflicte si de aia nu ai vazut interventie in Siria si nu vezi nimic in Ucraina. Cei care l-au ales pe Obama l-au ales pentru ca a promis retragerea trupelor, ceea ce se intampla in 2014.
    Cat despre resurse, mie mi se pare ca v-ati blocat in ideea asta fixa. A fost razboi in Irak, spune-mi cum le fura americanii resursele la irakieni. Sau ce resurse le-au furat din AFG. Concret si logic enumera cum le-au furat. In 2018 se apreciaza ca USA va deveni cel mai mare producator mondial de petrol. Coroborat cu noile tehnologii se incearca obtinerea independentei energetice a USA. Si urmare a acordului USA UE , cele mai mari 2 economii mondiale dpdv al PIB-ului, o colaborare ce se vrea benefica pentru ambele economii.

    • Eu zic ca are importanta deoarece iti dai cu parerea pe un website romanesc si despre o tara in care tu NU ai drept de vot.
     Am inteles ca nu s-a doreste interventia in Siria si Ucraina din diferite motive si pe de-o parte le inteleg dar ma cam nelinisteste politica SUA fata de Romania in momentul de fata. Vezi ei trimit avioane si trupe in tarile baltice si Polonia (care din punct de vedere militar este peste noi) si la noi nimic stiindu-se starea armatei noastre. Au trimis decat Truxtunul care ca sa zic asa totusi era prin zona. Si totusi Romania a fost si este la cheremul SUA, noi trimitem soldati oriunde ne cer ei, le punem la dispozotie baza de la MK pt retragerea soldatiklor din teatrele de operatiuni, inchisori CIA, sistemul antiracheta de la Deveselu, etc. dar beneficii vizibile pt populatie nu vad. Cred ca meritam macar ridicarea vizelor pentru asta…si vad ca asta ar putea sa se intample si fara a slugari SUA.
     Serios acum chiar asa de naiv esti sa crezi ca armata SUA doar de dragul populatiei s-a dus in Irak si Afganistan….e prea pe fata…daca as sti toate chestiile despre aceste interventii (resurse, pozitie militara in acea zona, etc.) nu as mai vorbi pe acest site.
     Bv SUA, ii doresc tot binele din lume, sa fie pe primul loc in toate, numai sa nu uite cine a ajutat-o si cat de mult.

     • @Marius

      Din punctul meu de vedere e normal ca atentia sa fie acum spre tarile baltice si Polonia. Pentru ca ele au granite directe cu Rusia. Plus minoritati ruse. Plus teritoriu minuscul (tarile baltice). Noi nu suntem deocamdata in aceeasi situatie. Sunt sigur ca daca Rusia intra mai departe in Ucraina si ajunge la granitele noastre situatia se va schimba.

      • @Vector
       Si eu cred ca este normala atentia acordata acelor tari avand in vedere circumstantele actuale, dar si noi sntem la o aruncatura de bat pe mare fata de Crimeea si in plus posbila invadare a oblastului Odessa care se invecineaza cu noi si a tensiunii dintre RM si Transnistria. Stim cu toti situatia din Transnistria si a ultimelor stiri, precum si ce se intampla acolo. Sunt foarte aproape de noi, mai ales ca ne invecinam cu RM.

  • @adyr Bag seama ca tu cand vorbesti de industria romaneasca necompetitiva care a colapsat din cauza de lipsa de imaginatie organizatorica faci trimitere la manualele clasice de management, unde afacerile sunt prezentate ca fiind o conlucrare eficienta si banoasa intre terti din care rezulta o situatie win-win si apoi toti pleaca fericiti acasa. Acum eu am sa-ti spun ca in Romania mea si a ta , lucrurile au stat un pic mai altfel… O mana de asa zisi oameni politici , acceptati la conducere de ”cine trebuie” au lasat industria si societatea romaneasca la ”liber”-faceti ce vreti- si-au zis marunt in barba acesti ”conducatori” .
   Apoi au venit investitori, americani, rusi, francezi, etc, si au investiti in distrugerea sau preluarea capacitatilor de productie romanesti si mai ales , un lucru ignorat de fiecare data, si a PIETEI pe care Romania o avea prin intermediul acelor industrii.Care piata , mica sau mare , a fost realizata cu greu de nea Nicu, foarte greu.Iar acolo plecau produse chiar foarte bune. Ca o poveste , cei din Tl sau Ct, poate stiu povestile , pescadoarele noastre(sau Flota) a fost folosita de nea Nicu, nu pentru pescuit (asa cum imi spunea un marinar consumau enorm de mult) dar erau folosite la carat armament la greu, de unde ieseau multi dolarei.Si pe cine incurcau aceste vapoare daca nu pe cei care voiau si ei sa faca un dolar cinstit? Asa ca a venit lovitura de stat si imediat Flota de pescadoare si-a oprit cursele si apoi vanduta ca fier vechi la ordin din afara!.Asta este doar un simplu si de inteles de catre toti aspect despre cum au mers si merg inca lucrurile cu ”necompetitivitatea ” produselor romanesti.
   Sau combinatul de feroaliaje din Tl.A fost luat de ucraineni, pus pe butuci, si taiat la fier vechi, si toata piata acestui combinat impreuna cu contractele aferente ghici unde sau dus? La un combinat ucrainean cu acelasi profil dar fara de clienti! Stii la ce se folosesc feroaliajele? La orice !
   N-o mai da cu ”maldarul de fier” vechi a lui petrica roman,La Calarasi era gata in 89 un combinat care , unic in Europa , avea in productie sina grea de mare viteza! Au venit niste investitori si ajutati de tradatorii locali au preschimbat utilajele noi noute in fier vechi bun de taiat, Exemple sunt cu ghiotura, Romania a avut cu ce dar clasa politica a vandut tot pentru bunastarea lor personala.Aceste lucruri sunt deja axiome in Romania noastra!

 18. @Moldoveanul din Moldova
  1. Moldova=afluent al Siretului.
  2.Dacai ai avea neuron atasat la ochii din cap ai sesiza ca in Moldova nu exista moschei (pentru situatia cand faci rost de viza ).Explicatia este urmatoarea Moldova (la fel ca Valahia si Transilvania)avea o lege care interzicea la musulmani sa detina proprietati.Prin urmare in Moldova nu existau turci.Bai fratili meu intelege si tu ca MOLDOVA NU A FOST OCUPATA DE TURCI.Voi ati eliberat Moldova de la alti ocupanti.
  3.In situatia cand cineva,airea,face o crasma -MOLDOVA BAR; ce vor fi clientii ?Radio Erevan raspunde :depinde ce consuma.

 19. Desi inteleg mentalitatea rusilor , mai ales dupa prelucrari intense in ale imperialismului in a sustine un asazis ”drept” a Rusiei de a anexa Crimeea , si cred ca rusii chiar cred ca ceea ce fac tine de integritaea sau de amenintarea statului ,resurselor si granitelor lor daca ma pun in pielea lor ,treabae ca punandu-ma in afara politicilor marilor puteri constat ca acest ”drept” la expansionism ,pt ca ”si ceilalti fac la fel ” este DEMAGOGIE si PROPAGANDA !
  Normal ca-i critic si pe occidentali cand dau aceeasi dovada de expansionism si ipocrizie ,pt. ca oricum i-ai sustine impotriva unei bune moralitati sau conduite civilizate de intelegere , ca parte ”asimilabila ” oricum nu vei avea parte de o pretuire mai mare a astora , EUm-am cam lamurit demult …Problema e cine te lasa sa respiri mai mult , si aici clar ivanii sunt deficitari ., chiar daca ambele parti is la fel de lacome de resurse si pamant si la fel de nesatule , totusi alegerea vestului tine mai mult de posibilitatea conservarii nationale a valorii umane …totusi e mai bine decat homo sovieticus .Ei ar lasa , vreo tara membra a federatiei mai miculuta si aglutinata stahanovist sa cracneasca cand gresesc ?
  E clar o tatonare intre puteri , dar la ora asta e preferabila o deschidere pro-occidentala a Ucrainei si a Moldovei pt .a da macar o alternativa re-sovietizarii , cel putin ar putea avea alternative de obtiune proprie si nu ar mai fi constransi sa execute doar poftele si programul ivanilor .Treaba cu gagauzii ,tatarii , etc e cam asa : Prima data-i sperie cu americanu rau si apoi i ameninta ca le rup ciolanele , functioneaza de la Okinawa incoace , chit la cum vad eu asa-s de gagauzi ,etc multi ,cum is secuii p’acilea .
  Orice posedare pe calea armelor , atata vreme cat nu vine pt. a apara o alta nedreptate armata [sau evidenta si blamata in prealabil ] se cheama expansionism sau cucerire . Chit ca anexarea Crimeeii a fost premeditata [poate de mai multa vreme decat om sti vreodata ], nu s-a intervenit pt . aplanarea unui conflict , doar s-a speculat unul
  In mod normal ar fi trebuit ceruta cooperarea cu UN., iar baietii ”fara insemne ” ar fi trebuiti pusi sub tutela UN din care si Rusia facea parte , chiar daca s-ar fi castigat referendumul
  Acceptarea actiunii armate va constitui un precedent intr-un sir de nedreptati ”justificabile ”.

 20. Fraza asta mi se pare programatica
  ”După revoluţie, bolşevicii, din diferite motive – Dumnezeu să-i judece –, au adăugat mari părţi din Sudul istoric al Rusiei, Republicii Ucraina”.
  Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_03_21/Discursul-lui-Vladimir-Putin-din-18-martie-2014-7878/

 21. Moldoveanul din Moldova

  George GMT
  Aici daca spui un cuvant despre Rusia sau RM- parca arunci paie pe foc
  Eu ma bucur, iseamna ca sintem importanti pentru romani 🙂
  Inseamna ca nu sintem singuri in lumea asta cruda si plina de pericole de invazii straine 🙂
  Mai sint unii care nu stiu sa vorbeasca, dar ce sa faci -asta e 🙂

  • Mde … Ca cetatean roman ar fi trebuit sa cunosti Istoria Romaniei. Si atunci n-ai mai fi pus o asemenea intrebare …
   Si afla ca nici macar conducatorii comunisti ai Romaniei si ma refer la Gheorghe Gheorghiu-Dej si Nicolae Ceusescu, ei bine nici ei nu i-au iubit pe rusi.
   Si de ce sa n-o spunem, „afectiunea” e reciproca 🙂

  • Moldoveanul din Moldova

   Oricum, azi mi-am dedicat ziua sitului ,as putea rimi un bonus 🙂

 22. adyr…..de unde ai luat caietele astea…respectiv ..ce ai comentat la acest articol……

 23. @ Moldoveanului , Daca noi nu tinem cu ce-i a nostru de secole , si nu ne perpetuam traditiile si si nu ne promovam valorile neamului sau nu ne facem cunoscuta obarsia si istoria , cine crezi ca or sa faca asta in locul nostru ? Ivanii sau unchiu sam si cei 7 pitici comunitari ?
  Problema cu cei care nu stiu sa vorbeasca vine tocmai din faptul de a te simti tradat ca Roman , daca chiar cei de un sange cu noi , se dau pe langa si cu cei ce vor sa ne dezbine si sa ne faramiteze ,chiar daca au fost indoctrinati de mici , ca sa ne bage in blenderul istoriei fabricate indiferent de unde le trage curentul ….vorba unui intelept de mai demult [adaptare aproximativa ] ” Noroc ca Romanii isi tot fura caciula intre ei , pt ca daca erau uniti , stergeau praful cu noi ”

 24. @ Adyr ,Sa-ti dau cateva tips-uri : Pe vreme lu’ ceasca , Romania era printre cele mai avanste tari in industia petroliera , prin orient in special , folosind metode pe care nici americanii nu le puteau stapani [Ai auzit cumva de stingerea sondelor incendiate de saddam ? Cam cine crezi ca au fost prin zona sa le stinga ? Care crezi ca a fost prima propozite a amerlocului venit aici dupa revolutie ? ” Industria asta trebuie sa dispara ! ”]
  Acu ceva ani , la ambasada Frantei a scapat un dialog despre preluarea a Jumatate din pamantul arabil a Romaniei …Ghici ce se intampla acu ?
  Ghici cine i-a ”propus” lu nea basila sa ia 12 jafuri cand inca Romania era in tratative cu suedejii pt Saab ? Ai ghicit Jidanstain de la ambasada …
  Cine crezi ca a preluat industria grea dupa revolutie fara licitatie , cu concursul pupincurist a”prealesilor ”? nea ivan cu neamu ‘ lui
  Cine a desfintat ”Comtimul ” ? nu cumva un zvon de pesta porcina sau daca nu mainsel vaca nebuna , care cica ar fi transmis si la porci ceva buleala …
  Cine vrea desfintarea oieritului pe criteriu ca cica lana nu-i ase ”performanta ” ca aia din Anglia , ”invatandu-ne ”sa crestem oi scotiene care s-or gripat de cum or ajuns acilea ?
  Cine a adus I.A.R. la formula de fabricant de subansamble pt.elicoptere ”Puma”din vreme ce eram sub tutela ”Eurocopter” ?
  Cine da lectii de cum tre privatizat CFR [ strategic] ? FMI cumva ?
  Cine i-o zis la subbasistii ca daca ai un salam si tot tai din el , o sa o duci grozav , ca cum ai avea un salam nou, facand analogie cu concedierile si taierile de salarii ? Nu cumva ala de la FMI ?
  Cine este tara care isi protejaza draconic padurile , facand ravagii [cu ajutoru pesmetilor d’ acilea si complicitatea slugarnica a ”alesilor ” ] ? Nu cumva Austria ?
  Cine a venit p’acilea si o zis ca de-acu tre sa schimbam numele din tigani in romi , ca sa se comfunde cu romanii ? Nu care cumva frantujii ?[ pe filiera , desigur , nu intru in amanunte ]
  Cine o venit aici si si-o bagat coada in branza de moeciu , distrugand tot ce tinea de sortimentul respectiv recunoscut pe plan mondial ? Nu cumva falimentatorul de profesie a Olandei la care-i facea concurenta .
  Cine falimenteaza Taromul ? nu cumva falimentatorul de profesie a fmi din Olanda ?
  Cine o zis ca noi nu avem blindate performante , bagandu-ne pe gat pirania , la fel de neperformante , da mult mai scumpe ? Nu cumva tot nea sam ?
  Si or mai fi si altele …ca de n-or fi , nu s-or povesti , nu vorbescca si ai nostri au participat din plin la jaf , dar ar trebui sa fi mai chibzuit in a-i crede pe cei ce ”ne vreau tot binele din lume numa suntem noi neindemanatici ”…Si crede-ma daca totul s-ar fi limitat doar la concurenta loiala , Canadienii ar fi exportat si azi avioane de productie proprie MULT MAI AVANSATE atunci decat cele americane !

 25. Ceea ce trebuie inteles de aici este faptul , ca preaderare si postaderare Romaniei i S-AU IMPUS CONDITII ! trebuind sa-si exercite NU un rol de influenta zona sau ca partener fata de comunitate , ci ”rezervor de resurse ” si o piata de desfacere , pe cat mai limitata posibil individual pt. a nu cracni in front si bineinteles PT. A NU CREA CONCURENTA !.Bineinteles ca si slogoii au participat si participa cu un exces de zel demn de apreciat [chiar de cancelariile …]la ”marele proiect de tara ”.Si prostia , aroganta ,ipocrizia si diletantismul se cam platesc , de obicei de catre votanti .

  • mai bine zi ca ia „niosti” ca idiotii nu au negocita nimic! Ce-i drept inainte fusese Csorbya Viktor care a cam terminat cu totu …

 26. @testokik , mi pe limba , stiu ca am citit sau auzit la ceva emisiune ,da nu se face conexiunea , o sa caut poate-mi aduc aminte .

 27. ce este transnistria? Dupa nume trans si nistru 🙂 . Care este povesta ei?

 28. Moldovene din Basarabia

  daca, conditia Unirii este federalizarea .. uneste-te matale cu Rosssia mati tibea si pasli na Sibir!!
  Si nu intreba de ce – priveste mai bine la Crimeea !!

 29. În 2010, un ziarist şi blogger din Chişinău, Octavian Racu, publica pe blogul său „draftul” unei traduceri după un articol al lui Aleksandr Dughin, în care acesta arată, între altele: „1. Rusia are nevoie de o Moldovă independentă de alte formaţiuni strategice externe. Astăzi nu mai există Imperiul Otoman, dar există NATO în vest. Aşadar, Rusia are nevoie de o Moldovă care nu planifică aderarea la NATO. 2. Rusia are nevoie de o Moldovă care îşi păstrează cultura şi identitatea sa ortodoxă (eurasiatică), ceea ce va fi de ajuns pentru stabilirea unor relaţii geopolitice trainice. (…) Toată problema constă în faptul că România contemporană nu este un stat suveran, în sensul deplin al cuvântului, şi nu are o identitate clară. România este membru UE, formaţiune politică, care are propriul preşedinte şi este membru NATO, un bloc militar, unde rolul principal îl joacă SUA, iar SUA este un nou imperiu care încearcă să lărgească zonele de influenţă în diferite colţuri ale lumii. Acest lucru este efectuat în mare parte din contul teritoriilor care s-au aflat sub influenţa URSS. Problema aici nu constă în ideologie, ci în geopolitică. (…) Dacă Chişinăul vrea să fie într-un stat cu Bucureştiul şi Tiraspolul, nu avem nimic împotrivă. Însă este nevoie de respectarea unei singure condiţii: ieşirea României din NATO. După aceasta, toate variantele pot fi examinate. Fără aceasta: niciodată. Ieşirea din NATO nu este o glumă, dar şi Rusia nu este o glumă. O anumită perioadă s-a cam uitat acest lucru. Tare nu am vrea să fim nevoiţi să reamintim acest lucru.”

 30. Paradoxal, desi parca sunt pe cai mari, in perspectiva, nu-i vad bine pe rusi…. De ce ? (… !)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *