Rusia si Iran discuta din nou despre S-300

Iranul incearca din nou apa cu degetul. Ambasadorul iranian la Moscova, Seyed Mahmoud Reza Sajjadi, a declarat ca Iranul este gata sa renunte la procesul intentat Rusiei, in problema livrarii de sisteme antiaeriene cu raza lunga S-300, cu conditia ca Rusia sa-si respecte angajamentele.

Contractul referitor la S-300 a fost reziliat unilateral de partea rusa, anul acesta, sub motivul ca livrarea de astfel de sisteme ar incalca rezolutiile ONU cu privire la embargoul impus Iranului. Bineinteles nimeni nu crede aceasta varianta, Rusia fiind renumita pentru “aplombul” cu care respecta deciziile ONU…

Practic rusii au inapoiat avansul iranienilor si le-au spus pas, insa Iranul a dat in judecata firma ruseasca producatoare a S-300 solicitand daune de 900 de milioane de dolari. Acum, dupa unele surse, rusii fac pe dracu-n patru, pe langa Iran sa renunte la proces, spune Ria Novosti, iar unele negocieri ar putea fi in derulare.

Schimbarea de macaz, desi neoficiala, are legatura, cel mai probabil cu problemele din Siria. Toata lumea asteapta ca in cazul in care regimul Assad cade, urmatoarea tinta sa fie Iranul, iar atunci Rusia ar putea, sub diferite pretext, sau direct si pe fata, sa livreze sistemele S-300 promise Teheranului.

Astfel ambasadorul Iranian la Moscova declara: „If the Russian officials agree to deliver the missiles to the Iranian side based on the signed contract between the two countries, Iran will withdraw its complian.,”

De asemenea este posibil ca Vladimir Putin sa ordone livrarea celor cinci sisteme S-300 si ca raspuns la trimiterea de arme americane in Georgia.

Oricum, declaratiile iranieniilor pot fi interpretate ca un semnal al Rusiei catre Occident, atat in problema siriana, cat si fata de Georgia.

 

Sursa: FARS

 

GeorgeGMT

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *