Sa fie Astute alesul?!

HMS Anson

Deocamdata nu stim dar anuntul premierului britanic poate parea interesant din punctul de vedere al dotarii Australiei cu submarine de atac nucleare.

Astfel, Boris Johnson a declarat intr-un cadru oficial ca marinari australieni se vor pregati impreuna cu cei britanici la bordul submarinelor de atac cu propulsie nucleara din clasa Astute.

Declaratia a fost facuta si intr-un context extrem de interesant, astfel premirul britanic  l-a primit pe Richard Marles, vice-premier in guvernul australian, aflat in vizita in Regatul Unit.

Ba mai mult decat atat, anuntul a survenit in contextul participarii inaltilor demnitari la acceptarea celui de-al cincilea submarin (dintr-un total de sapte comandate) din clasa Astute – HMS Anson de catre Royal Navy.

Asadar, Boris Johnson a anuntat ca militari australieni se vor pregati atat la bordul lui HMS Anson cat si la bordul altor submarine de aceeasi clasa, ori ce sens are sa-ti pregatesti militari pe un tip de submarin si mai apoi sa cumperi altul?!

Cat de comune ar putea sa fie echipamentele intre Virginia- class si Astute-class pentru ca pregatirea australienilor sa fie ok, indiferent ce clasa de nave va alege guvernul pana la urma? In mod sigur reactoarele nucleare sunt diferite.

Una peste alta, zvonuri despre o posibila vanzare de submarine Astute-class catre Canberra au tot circulat prin presa britanica dar nimic serios. Pana acum…

Se pare totusi ca personal al marinei australiene s-ar afla la pregatire atat in Statele Unite cat si in Marea Britanie mai ales pe zona exploatarii reactoarelor nucleare. Nu stim si nu exista detalii despre ce fel de pregatire vor avea parte australienii la bordul navelor Majestatii Sale stim insa ca vor iesi pe mare la bordul submarinelor si de aici incolo ramane de vazut.

Evident ca toate acestea au loc sub auspiciile AUKUS. Si poate australienii evalueaza ofertele.

GeorgeGMT

12 comentarii:

 1. Eheeeee…..vine toamna si vom avea, teoretic, raspuns pe licitatia de corvete si propunerea francezilor pe submarine pentru Romania. 🙂

  4
 2. Fain, optiuni bune pentru o tara care a stat la distanta „safe” de toate conflictele planetei. Noi cu scandalul langa grad, stam, ne gandim, contemplam… eu inteleg bine ce inseamna a fi ardelean, dar asta nu-i ardelenism ci prostie si fuga de responsabilitate si implicit munca. „Vremea trece leafa vine” ar trebui sa devina preambul in constitutie.

  14
 3. Australia e o tara bogata, dar cu doar 25-26 milioane populatie si GDP de 1.3 trilioane USD. Mie mi se pare ca se intind mai mult decat ii tine plapuma cu submarinele nucleare

  4
  • GDP in PPC 1.6 trilioane, iar GDP nominal 1.3750 trilioane.
   Nu cred ca se intinde prea mult.
   Un 2% ar face 35 mld/an, adica trei submarine nucleare. Parca vor numai 10-12 bucati. Oricum, 2% poate fi si 5% pe perioade scurte (mai sunt si alte cheltuieli).
   Cert este nevoie, avand o China asertiva nu foarte politicoasa cu cangurii.
   Nasul lung si obraznic trebuie scurtat la timp, altfel creste de nu-l mai ajungi nici cu prajina.
   Nu uita ca au un PIB nominal/locuitor de 67.000$ (spre comparatie SUA are 76.000$, iar Romania 14.800$. China are ca Romania, dar is multi ca iarba.

 4. Astute este o masinarie de razboi formidabila dar prefer Virginia. Imi pare mai flexibila deoarece poate duce un numar impresionant de rachete de croaziera. De asemenea viitoarele rachete si torpile de la unchiul Sam vor fi facute compatibile cu capacitatile acestui submarin. La noi se adopta doctrina „dolce far niente” deoarece „si vis pacem para bellum” e dintr-o limba moarta si ne ia cu ameteli daca incepem sa gandim pentru viitor.

  4
 5. „Vremea trece leafa vine”

  Poate la bugetari si pilosi….
  Restul trag pe leafa luata…

  Ceva nouati pe licitatia de corvete si propunerea francezilor pe submarine pentru Romania…?!

  6
 6. La mintea mea, astute class nu sunt bune pt australieni
  Lor le trebuie submarine cât mai mari ca sa poată supraveghea si duce misiuni cât mai lungi cu cât mai mult armament la bord
  Ideale ar fi ohio class – numai ca astea nu sunt de atac
  Iar australienii vor de atac

  Nu cred ca americanii vor da ultima tehnologie in materie de tehnologie de submarin către australieni
  Virginia class sunt si foarte scumpe – la americani costa vreo 3,4 mld dacă am înțeles bine
  Australienii au bani dar sunt implicați in foarte multe programe toate pe bani multi
  Așa ca ar fi preferabil pt australieni Los Angeles class
  Din cele care urmează a fi retrase

  Astute class sunt mai mici si nu se potrivesc cu doctrina navala australiana
  Totuși având in vedere ca australienii bagă bani multi in type 26 class frigate – este mai probabilă o dotare cu suburi engleze dar care vor fi probabil dotate cu sisteme de arme americane
  Sau vor lua astute class cum apare in articol

  La mintea mea pt australieni ideale ar fi proiectele japoneze de viitor
  https://www.rumaniamilitary.ro/29ss

  Noi oricum stam prost la capitolu naval militar
  Prea prost pt ziua de azi si misiunile navale pe care le fac rusii in MN
  Dar astia îs conducătorii cu ei tb sa mergem înainte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *