Sateliti israelieni

gpsbig

Ofek 9

Putina lume stie ca Israelul are proprii sai sateliti de spionaj, si poate si mai putina lume stie ca au o industrie care ii construieste. In acest moment se afla pe orbita sapte sateliti pentru culegerea de informatii, iar expertii care lucreaza in acest domeniu considera sateliti israelieni cei mai bine dotati si performanti, dupa cei americani.

Vehiculul de lansare, folosit de israelieni, Shavit, este o rachete in trei trepte care foloseste combustibil solid, cu posibilitatea montarii unei a patra trepte pe combustibil lichid. Shavit poate lansa sateliti pe orbite joase si este lansata pe o orbita retrograda pe deasupra Maediteranei din motive politice dar si de securitate.

Prima lansare a avut loc in septembrie 1988, iar astazi racheta  poate transporta +300kg la un zbor. Primele doua trepte cel putin sunt identice cu cele ale ICBM-ului Jericho II.

shavit

Shavit

In acest moment practic intregul Orient Apropiat, inclusiv zona Golfului Persic este asiduu supravegheata de catre sateliti israelieni, ultimul dintre ei, Ofek 9 fiind lansat in 2010. Acesti sateliti pot oferi imagini zi/noapte de inalta rezolutie in timp real si pot surprinde foarte clar obiecte cu dimensiune mai mica de 0,7 metri.

Ofek 9 are o masa de 300 kilograme, o orbita cuprinsa intre 450 si 900 kilometri altitudine, iar ca dimensiuni: inaltime 2.3metri, latime 3.6, cu panourile solare deschise, si un diametru de doar 1.2 metri. Durata sa de viata este estimata la patru ani si parcurge orbita in 90 de minute.

Practic sateliti israelieni sunt plasati pe orbita in asa fel incat trec succesiv pe deasupra unei zone supravegheate, oferind in permanenta si in timp real, informatiii si imagini foarte clare si detaliate asupra obiectivelor aflate in atentia militarilor. De mentionat si faptul ca atat satelitul, cat si racheta purtatoare, dar mai ales aparatura de preluare a imaginilor, sunt construite  local.

 

Sursa: I-hls.com

 

GeorgeGMT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *