SAUR 2, Interesul national si closetar-ii de serviciu

IMG_3284

Adica cum sa fim noi un pic destepti, ca prosti par a  fi destui

OK, este SAUR 2 o masina buna?! Categoric este, cu atat mai mult cu cat a fost gandita strict conform cerintelor MApN si necesitatilor Armatei Romane, din acest motiv are scaunele spate-n spate, pentru a permite grupei de infanterie sa traga cu armele prin ambrazuri, de aceea sistemul de propulsie pe apa, este protejat, ca sa poata fi folosit in zona lagunara si in Delta, unde canalele sunt pline de resturi vegetale, de aceea a fost gandit sa fie manverabil pe apa, mai manevrabil decat Pirahna, pentru a putea naviga in zona Deltei, pe canale foarte inguste si intortocheate.

Este asadar o masina de lupta “pliata” pe cerintele geografiei Romaniei.

Dar, in acelasi timp este Pirahna IIIC un trasportor blindat prost?! Categoric nu! Cu peste 8000 de vehicule din familia Pirahna vandute deja in toata lumea, acest trasportor este unul dintre cele mai bune si adaptabile din lume la aceasta ora. Pirahna IIIC este un trasportor bun, insa afacerea Pirahna este una  “proasta” pentru noi si am sa va explic de ce…

Pentru 31 de P IIIC am platit ceva sub 40 de milioane de euro. Motivul achizitionarii de Pirahna a fost unul mincinos, ministrul apararii din acea vreme, Teodor Melescanu, argumentand ca trebuie sa facem tot ce putem pentru viata militarilor nostri din Afganistan, care se confruntau cu IED-uri, si astfel am cumparat TAB-uri elvetiene, numai ca ca TAB-ul – orice TAB – nu este MRAP, asa ca necesitatea achizitiei pentru A-stan a fost doar o pacaleala, cele sase masini trmise in zona de front nu au fost scoase niciodata din tabara.

In linii mari protectiea anti-mina la Pirahna IIIC este similara cu TAB 33 Zimbru (Zimbru 6kg TNT/roata, P IIIC 8kg), astfel ca n-a facut niciun progres, dar revenind la substanta acestei afaceri, motivul pentru care noi sustinem ca Pirahna este un trasportor “prost” pentru noi are a face cu interesul national.

Mai clar, cu 37 de milioane de euro Romania si-a echipat decent un batalion de infanterie. Adevarat l-a echipat cu transportoare bune si moderne, dar daca aceeasi bani erau dati ROMARMului, tinand cont de pretul unui SAUR 2 de sub 60% din cel al unui P IIIC, astazi am fi avut doua batalioane echipate complet cu trasportoare moderne si pe deasupra am fi avut si bani pentru dezvoltarea programului TBT 8×8.

Oferta ROMARM catre MApN a fost foarte clara: o comanda pentru UN singur batalion de SAUR 2 si va punem la dispozitie prototipul TBT 8×8 gratis! Astfel Moreniul ar fi reusit sa dezvolte un prototip de TBT perfect functional daca primea bani dati pe Pirahnii si producea pentru MApN SAUR 2…

Iar aici este interesul national! Romania s-ar fi ales cu doua batalioane echipate modern cu SAUR 2, cu programul TBT 8×8 dus pana la stadiul de protoip (2 vehicule functionale) si o fabrica de trasportoare bine capitalizata si dotata, totul pentru exact acceasi suma de bani pe care am dat-o pe 31 de Pirahna IIIC.
Aici nu este vorba daca SAUR 2 este mai bun, tehnic vorbind, decat P IIIC,  ci daca programul SAUR 2 este mai profitabil decat programul de achizitie al trasportoarelor elvetiene, iar din acest punct de vedere putem sustine ca P IIIC este o groapa in care am aruncat bani degeaba, alegandu-ne cu un amarat de batalion, cand am fi putut avea doua batalioane, TBT-ul aproape gata si o fabrica care ar fi mers struna.

Iar daca SAUR 2 ar fi intrat in dotare am fi avut si exporturi, contractul pierdut cu Irakul nu ma lasa nici astazi sa dorm linstit, desi acela era pentru SAUR 1… Asadar pe langa datele tehnice ale celor trasportoare blindate, orice om cu ceva minte se uita si la context, ori acesta este net favorabil construirii si intrarii in dotare a SAUR 2 si nicidecum achizitionarii trasportoarelor blindate straine.

Daca MApN-ul, din motive necunoscute, ar dori totusi ca Pirahna IIIC sa fie viitorul trasportor blindat al Armatei, nu avem nimic impotriva; haideti sa facem un contract cadru pentru achizitia unui numar de 600 de TAB-uri si le construim in Romania in proportie de cel putin 60%. Nici SAUR 2 si nici TBT-ul nu vor fi 100% romanesti, ambele vehicule au/vor avea, sisteme straine integrate: motor, trasmisie, etc, etc…

Pracatic SAUR 2 ar fi o solutie tranzitorie, de la o flota compusa astazi din transportoare foarte vechi: TAB 71, 77 si ceva mai nou B 33 Zimbru, catre noul si modernul TBT 8×8. Tranzitorie si profitabila pentru Armata care ar fi finantat dezvoltarea si pre-productia TBT, fara sa plateasca bani in plus ci ar fi fost suficient sa plaseze catre ROMARM comenzi ferme pentru SAUR 2, iar cu ceva minte in cap si un pic de patriotism am fi putut exporat SAURul, fara nici o problma…

Pentru ca actualul parc de trasportoare este atat de vechi si ineficient incat solutia SAUR 2 ar fi fost foarte utila pana cand TBTul ar fi intrat in productia de seria, iar utilizarea in paralel a doua tipuri de trasportoare nu ar fi fost deloc o problema logistica in conditile in care cele doua vehicule ar impartasit destule tehnologii si sisteme comune. Sau am putea considera SAUR 2 un TAB low cost,  chiar asta este, si ar trebui sa fie astfel promovat la export.

Pentru ca prin numarul sau redus Pirahna nu poate fi considerat al treilea model aflat in uz, decat daca esti total boland cu capul…

Si  acum o mica paranteza…closet-ara

Desi unii (g. v. nu se pune 🙂 ), mai slugarnici de felul lor, inca isi mai cauta un stapan si ca sa-si arate potentialul de sluga colaborationista, lovesc demonstrativ in tot ce este romanesc, de ajungi sa te intrebi daca o exista vreun produs construit in Romania care sa nu fie cel mai prost din Europa pe felia lui, produsele romanesti sunt esenta unei economii nationale prospere, care sa asigure locuri de munca si bunastare romanilor, importurile fiind calea sigura spre dezindustrializare si saracie.

Dar unii, mai cretini de felul lor si cu puternice accente de pupincursiti de serviciu, ne arata “beneficile” F16A, Pirahna IIIC si altele, lingand mana imaginara a unui stapan care nu mai vine odata sa-i plateasca si pe ei. Dar “baietii” (vorba vine baieti/barbati 🙂 ) sunt constanti, mananca acelasi  rahat de multa vreme in speranta ca cineva, candva le va remarca alura de viermi nevertebrati (fara coloana adica) si ii va angaja sa spele ceva closete, ca doar la asta au aratat ca se pricep…

Inchidem paranteza…closet-arilor si redevenim sobrii

Asadar orice tara serioasa isi apara interesul national cu dintii si cu ghearele, fiecare incercand sa obtina un maximum de avantaje intr-o afacere cu armament, numai noi importam TBT-uri la cheie. Desi pot fi de acord ca Romania nu mai are capacitatea industriala sa dezvolte singura macar un avion de antrenament avansat, cred ca s-ar putea totusi macar in colaborare, nu am nici o indoiala ca un trasportor blindat foarte bun putem face fara problema.

Tehnologia folosita nu este chiar fizica cuantica, experienta avem, oameni inca mai sunt, o bruma de industrie s-o mai gasi. Nu exista nici un motiv pentru care productia de trasportoare blindate din Romania  sa fie defrisata lasand locul liber pentru o “cooperare” cu un partener strain in care partenerul ne vinde TAB-ul iar noi le umflam rotile si platim salariile partenerului de la el din tara…

 

GeorgeGMT

77 de comentarii:

  1. Nu ma pot abtine dom’ George ,sa ma ierti dar interes national avem doar noi asti-a care nu suntem la butoane.Asta-i motivul pentru care tu sau oricine are patriotism in sange nu este la putere.Pentru ca la ce potential are Romanul din Romania am fi varf de lance in tehnologii de orice tip militare sau non-militare.
    Da’ nu mai bine ramanem noi o tara de ”prosti” gata sa importe la comanda numai prostii?
    Cand faci o analiza(sau cineva care are date concrete) despre raportul de inzestrare Armata/MAI? Sunt tare curios cum arata dotarea batausilor astora din MAI si ce fonduri au alocate.
    O armata puternica si generali decisi pot oricand sa aduca la ascultare un minister de represiune daca au bocanci solizi cu care sa le dea in gura.
    Da’ am impresia ca armata noastra nationala umbla-n tenisi!
    In rest cine naiba nu e de acord cu articolul!?

    • MAIul a beneficiat si de foarte multe fonduri de la UE… In rest, sunt destui idioti utili care fac propaganda anti-romaneasca in bloggosfera, iar datoria noastra este sa-i demascam si sa radem de prostia lor.
      Nici macar la propaganda nu sunt buni.

    • Eu zic că am putea face ceva, după modelul adoptat de cadrele militare spaniole, care au protestat în civil, în faţa guvernului, faţă de bugetul derizoriu şi starea dotării şi industriei de apărare de la ei – ei, da, până şi ei se plâng de asta!
      Şi nu i-a considerat nimeni drept revoltaţi şi călcători de regulamente!Este adevărat, totuşi, şi faptul că nu au comandanţi politicieni, ci oameni cu sânge în vine şi simţul datoriei şi responsabilităţii!

  2. Chiar n-am putea sa vedem o lista cu cei care au trantit contractul cu irakienii?
    Nume, prenume, functie, poza, adresa, numar de telefon, ce a facut, cat a cerut etc etc.

    • @Eroul Bula „The Merciful” 🙂

      Bre, sa’sa puna pa lista aia si nevestele 🙂 🙂

    • Am putea bre, dar n-ar fi elegant. Au gresit si ei, au calculat comisionul gresit, „e” si ei oameni 🙂 .

      • @George
        De ce ar trebui sa fim eleganti, cand vorbim despre interesul national?
        Publicate datele lor, ancheta DNA, puscarie, confiscarea extinsa a averilor si virarea banilor pentru finantarea programului TBT.
        Cand ies din puscarie n-au decat sa-si ia casa cu chirie (platita din munca la spatii verzi sau salubritate).

      • Asa este, dar dovezi privind „trantirea” contractului de unde sa am?! De stiut ii stie toata industria de aparare, iar DNAul daca vroia sa intre peste ei, putea s-o faca mai demult…
        Oficial nu ne-am inteles cu irakienii…

        • Poate ca ar trebui deschisa o petitie online pentru cercetarea
          cazului negocierilor esuate cu irakienii.
          Pe langa petitie ar trebui transmis si un apel pentru cei care doresc sa-i toarne ca sa trimita catre RoMil orice informatie detin. Poate se pun in miscare si „organele”.

          • Eroule… comitziile si comitetele se vor opri in constatari si vor fi blocati de lipsa de transparenta legata de securitatea secretelor statului…

            Raul e foarte adanc si nu mai merge cu komitete si komitzii….

            E o combinatie letala de coruptie in forme de metastaza tradare interese straine dezbinare la cel mai inalt nivel al statului… presedinte prim ministru servicii secrete justitie.

            Ai de mai simt romaneste sunt o minoritate neglijabila.

            A existat un refendum national care a cerut reducerea numarului de parlamentari la 322, si un altul care a cerut demitearea presedintelui nici unul nu a contat.
            O petitie online e o pierdere de timp.

            • @Watcher
              Daca suntem pesimisti nu ne ramane decat sa ne spanzuram. Daca tot nu reusim sa schimbam nimic, macar sa-i scoatem din sarite.
              In privinta referendumurilor, cateva corectii:
              – referendumul pentru 300 parlamentari a fost valid;
              – referendumul pentru deminterea lu’ Tiranu’ nu a fost valid (prezenta scazuta la vot);
              -322 este numarul parlamentarilor care au demarat prima suspendare a lu’ Tiranu’.

              • Daca obiectivul e sa ii scoatem din sarite atunci poate e realist….

                Nu conteaza validitatea referendumului… cand 7 milioane de oameni iti zic ca nu te mai vor iti cam dai demisia pentru ca altfel ajungi sa faci ce a si facut actualul presedinte.

                Iti cauti legitimitatea pierduta in tara pe la Bruxelles si Washington pe banii nostrii….

              • Corectie la corectie,referendumul lui Chiorete a fost valid,fiind salvat de slugile sale de la Curtea Constitutionala.

                ps.Nu e bine domnu chestor,nu e bine

  3. Pentru MI si Servicii se gasesc intotdeauna fonduri! Asta nu-i rau, dar intrebarea se pune, isi fac acestea treaba si servesc natiunea romana ori ba? Pana acum nimeni n-a reusit sa dea vreun raspuns, asta in conditiile in care noi, platitorii de taxe si impozite, suntem cei care le platim salariile. Pentru Armata canci, nu-i crestere economica, nu-s bani, nu putem, n-avem industrie, etc. Asta-i jocul, dar in privinta MI s-ar potrivi zicala romaneasca: „Frica pazeste bostanaria”. Uite asa, cu gandul la binele Tarii si al LOR, cei de sus gasesc intotdeauna fonduri, fie ele de la buget ori de la UE, necesare intaririi granitei Europei bla-bla…ARMATA este „capabila” deci, cu alte cuvinte, merge si-asa!
    Pe „catelusii” cu latrat antiromanesc, anti-industrie de aparare romaneasca, anti-orice este romanesc, bun sau rau, trebuie sa-i privim cu condescenta, iar de demascat nici nu mai este nevoie, toti romanii au invatat sa-i recunoasca. Trebuie sa traiasca si ei, nu? Astfel de gasti se-aduna si se completeaza in blogosfera, in presa, la TV, oriunde, sperand sa linga si ei un os mai bun, pentru asta uitand de demnitate, de constiinta, de interesul national, de orice…RUSINE! Pacat ca-s din randul nostru, al poporului roman, fiindca strainii pe care-i cunosc apreciaza Romania.

  4. Ader si eu la ceea ce cere Eroul Bula! Numai asa poutem sa-i lovim zdravan, cel putin la imagine, pe toti neispravitii astia. Cum zicea un maaare, mare strateg si politician de Dambovita, binecunoscut dealtfel, sa lovim „sistemul ticalosit”. Vai ce-mi place denumirea!

  5. Salut George,

    Cineva anunta pe aici sapt trecuta reportajul despre IAR-99 de pe Realitatea. Intre timp l-am vazut si mi s-a parut destul de la obiect si incisiv. Uite link: http://www.realitatea.net/reporterii-realitatii-soimul-romanesc-in-picaj_1334713.html.
    Cred ca ai putea trimite si tu povestea SAUR 1/2, TBT catre aceeasi autori poate iese ceva: Cătălin Doscaş, Horia Rusu. Cred ca adresele sunt de tipul prenume.nume@realitatea.net.

    Zic ca nu strica o incercare.

    Apropos stiti ceva de acel IAR-DT / Next Generation de care pomenesc acolo, se spune inclusiv ca va avea radar.

    • In sfarsit un articol excelent, scris de jurnalistii adevarati. Fata de sansele IAR 99, sunt mai mult decat pesimist. Da, exista piata, avem nevoie de el, etc, etc si ce daca?! N-avem nevoie si de tancuri, de trasportoare, de rachete AA si AT?! N-avem piata pentru armamentul romanesc?! Avem, dar asa cum am sabotat contractul cu Irakul pentru SAUR 1, la fel le-au sabotat si pe celelalte.
      Sigur ca IAR99 ar avea o paine de mancat pe piata avioanelor low cost, dar nu este sustinut, mai mult este lovit pe la spate, la fel ca intreaga economie romaneasca.
      Ce paiata pentru produsele de la Oltchim nu aveam?!
      Problema la noi nu este ca nu stim sa construim lucruri serioase ci faptul ca suntem sabotati tocami de cei platiti sa le promoveze si sa ne apere interesele nationmale, astfel cei de la Craiova pot sa faca si un IAR stealth la cinci dolari bucata…degeaba.

  6. Ia uite ce mai vindem pe la altii:

    http://www.gandul.info/stiri/harta-clientilor-de-armament-ai-romaniei-cum-au-evoluat-exporturile-militare-romanesti-in-ultimii-ani-11707180

    Cele mai interesante mi se par astea:

    1. Israel:
    – componente de rachetă aer-aer
    – componente electronice şi pentru formarea de imagini (pai parca Israel-ul era tatic aici, a se vedea senzorul de pe Python 5!!!)

    2. UK
    – piese de rachetă Fire Shadow ?!

    3. Elvetia:
    – componente de vehicul blindat (o fi mai bun SAUR decat Piranha? 🙂 )
    – puşti semiautomate cu lunetă (astea clar sunt pt altii)

    • Acest export este rezultatul investitilor straine, Elbit fiind aici lider de piata, de unde si exportul catre Israel, dar haideti sa va spun o poveste absolut reala despre „sansa” industrie militare romanesti si a economiei noastre in ansamblul sau.
      Am mai povestit-o cred tot aici pe blog.
      Anul trecut am fost invitat la un simpozion desfasurat la Academia Tehnica Militara si printre invitati era si directorul Rezervelor Strategice de la noi. Bietul om era nauc de cap si ne explica, a fost o intalnire cu circuit inchis, cum ca exporturile romanesti de pulberi pentru aplicatii militare ar putea fi de 400 milioane de dolari pe an, pentru ca au cerere directa care sa acopere aceasta suma, doar ca ministerul economiei nu trimisese avizele si aprobarile pentru formulele chimice ale respectivelor pulberi…Iar intarzierea era de peste UN an de zile, desi producatorii pulberiilor depuseserea toata documentatia necesara. iar fara pulberi nu prea poti exporta nici munitie…

      La intrebarea de ce se intampla aceste lucruri, omul a schitat cateva gesturi sugestive: incompetenta, dar mai ales ceva spagi date prin ministere de unele SRL-uri care aveau in intentie sa aduca pulberi din import. Datorita lipsei de comenzi cea mai nou facilitate romaneasca, construita de Ceasca si gata de productie in 1991, fabrica de pulberi combinate, care putea sa fabrice materiale pentru motoare de rachete tip LAROM, a fost inchisa…lipsa de comenzi, urmat de faliment, in timp ce ROMARM avea cerere numai pentru export in valoare de 400 de milioane de dolari…
      Bineinteles astazi Romania importa rachetele LAROM 160, din lipsa de motor si importam se pare, aici nu sunt sigur, si motoarele pentru rachete 122, basca ca 122ul, dotata cu motoare pe baza de pulberi compozite ar fi putut sa aiba o raza de 40km.

      Din acest motiv sunt extrem de pesimist, dar asta nu inseamna ca ma dau la o parte.

      • Stau si ma intreb: o fi cineva pe la Ministerul Economiei care
        sa nu merite calcat pe cap cu tancul?

      • Exclusa incompetenta in cazul oficialilor romani.Mai degraba interesele meschine ii determina sa aiba acest comportament.
        Este foarte clar ca SAU2 ar trebui cumparat daca este asa cum il prezinti, inclusiv pentru binele industriei noastre de profil care asa initial ar supravietui apoi s-ar putea dezvolta si iesi la export cu produse competitive.Pericolul pentru SAUR2 il reprezinta tot oficialii romani care pot fi ,,motivati” de firmele concurente ale TAB-ului nostru sa nu sprijine acest proiect, argumentand tot felul de stupizenii, asa cum au facut de fiecare data cand au cumparat la suprapret tehnica de lupta uzata moral si fizic.

        • sorin asta e un mit urban ca suntem doar hoti si nu prosti. Adevarul este ca sunt foarte foarte foarte incompetenti si hoti pe deasupra.

          • At fi grozav sa fie doar un mit.Crezi ca din cauza incompetentei s-au cumparat cele doua fregate sau se cumpara acum F16A?Crezi ca nu sunt suficienti oameni foarte bine pregatiti in MAPN care sa stie exact de ce are nevoie armata noastra?Crezi ca din cauza incompetentei nu au fost accesate integral fondurile europene?

            • sorin nu cred! stiu ! dobritoiu nu stie care este diferenta intre flapsuri si eleroane si asta iti pot garanta personal si el a semnat pentru f16.

              nu spun ca nu a si primit comision el si toti care au avut puterea de decizie dar iti garantez ca sunt mult mai prosti decat iti poti imagina. sistemul este de asa natura incat oamenii inteligenti pleaca sau sunt marginalizati.

      • Rachetele 122mm pentru Larom chiar au motoarele importate de la Thales si au raza de actiune de 40km. De asemenea si incarcatura exploziva a fost modificata pentru marirea zonei de distrugere. Solutia nu este romaneasca dar inca nu stiu daca se importa si partea asta sau s-a integrat in industia romaneasca printr-o licenta.

  7. Bre, vi sa spune cu SUBIECT si PREDICAT, AICI pa blog, ca nu se mai poate…si voi Batman Batman…

    Una, ca „pa voi cine va ataca”…stiti voi 🙂

    Si a doua ca nu se mai poa’…

    Nu prea mai sunt surse multe de furat fara sa te futa la cap aia de la DNA, asa ca se foloseste ce se mai gaseste disponibil.

    Contractele Armatei fiind una din sursele astea, secretizate, prin negociere directa, sume foarte mari in valuta, pe ani multi, cu mentenanta la fieratanii pe 20 de ani, nu vine nimeni sa te intrebe nimica ca-i sicret nationale.

    Asa ca cine in the right mind ar cumpara 600 de transportoare fabricate in Romania ?!?!

    Numa’ un idiot, si ba’etii nu e prosti, e lacomi, hrapareti, jogiditi, da’ cand e vorba de banu pub’ic nu ie prosti…deloc…stie sa-l apuce…

    Ca sa va inchida gura voua si alora de la Moreni poate or cumpara cateva Saur2 ca sa treaca atentia si asta neplacuta ce o atrageti asupra lui. Si dupa ce or cumpara 7 bucati, pauza, gata, a intrat in inzestrare 🙂
    Si lumea se plictiseste si uita, la fel cacu gazele de sist, s-a fasait si aia, isi vad acuma ba’etii de treaba linistiti.

    Asa ca mai bine nu-l mai cumpara…
    Or sa zi-caca gata, am cumparat Saur2 si atunci sigur TBTul va fi de import…va fi de import oricum 🙂

    Dupa aia prin contractele astea cacatzeii nostri platesc spagi in UE pt diverse la diversi. Nu te vrea Franta in Schenghen, vine camioanele Renault. Acum nu te vrea nici Germania, vine si aia 50-70 de Leoparzi ai lui Flogger, sa manance si gura neamtului ceva, ca s-a scumpit rata la Volkswagen 🙂

    Cacam atata politica externa stie ei…
    Ca si in diplomatie lucreaza toata floarea cumetriei retardate cu doctorate la facultati din scara blocului si limbi straine multe da’ numa’ in cur…

    Dupa aia, industria aia de aparare, de fapt care industrie, garajele alea de aparare au nevoie de retehnologizare.
    Ceea ce nu se va face in veci. Oamenii, cati or sa mai tina pe salarii, or sa iasa si aia treptat la pensie. Fara inlocuitori 🙂

    Asa ca garajele alea de aparare se vor inchide pe cale naturala…

    „Pentru MI si Servicii se gasesc intotdeauna fonduri! ”
    Pai ca sa aiba cu ce sa va dea in gura daca faceti gat 🙂 ca asta e principala amenintare la siguranta nationala.

    Desi la cum se revolta mamaligarii pe bloguri si in fata televizorului, banii astia-s aruncati practic degeaba. Da’ sa fie oamenii siguri, sa stea linistiti 🙂 🙂

    Acu’ ce va mai vaitati, inca sunteti condusi de emanatii rovulatiei.
    Esalonul doi din partid. Esaloanele din Securitate.
    Aia care aveau access la conturile valutare ale Romaniei.
    Aia care au incasat valuta ce a intrat in tara esalonat mai tarziu de la toate exporturile nebunesti ale lui Ceasca.

  8. http://www.uamoreni.ro/Saur2RO.pdf – cu tot respectul pentru MOreni si cerintele din caietul de sarcini al MApN-ului nivelul de protectie al lui Saur 2 daca este precum pe site-ul producatorului nu este suficient: Level 1 STANAG 4569 sub podea. Total insuficient si mai ai si scaunele prinse fix in mijloc ca asa vrea armata.
    Cerinta total anacronica cu gurile alea de tragere.

    • Gurile alea de tragere reflecta mentalitatea arhaica a unor factori decizionali.Sovieticii au crezut ca sunt utile pentru grupa de infanterie iar occidentalii le-au criticat invocand inclusiv tirul imprecis prin acele guri.Din acest motiv occidentalii nu au guri de tragere pe TAB-urile lor.

    • Ce doresti sa obtii cand produsul e sustinut cu bani din salariile angajatilor?!

      Produsul este cu totul exceptional in contextul unor resurse de dezvoltare apropiate de zero.

      • @ Watcher – nu am spus ca Saur 2 nu este un produs bun, faza este ca are din start niste slabiciuni date de cerintele anacronice ale MApN-ului.
        Faza cu gurile de tragere slabeste structura, faza cu scaunele pe mijloc in conditiile in care cea mai expusa parte este podeaua vehiculului este o alta prostie a MApN-ului si uite asa peste 6 -12 luni o sa spuna ca Saur 2 e prost tocmai din cauza lor.
        Saur 2 avea scaune laterale cand am urcat in el la Expomil 2011.
        Se ingreuneaza pana si montarea de panouri suplimentare laterale in cazul in care acele gauri raman in structura.
        Ti-o spune un inginer in civil.

        • bre sunt convins ca au dreptate tehnic vorbind chiar din primul post.

          ce incerc sa iti zic e ca au facut si ei un produs cum au putut din cauza aia si standardele nu sunt suficiente
          In plus il adapteaza la ce vrea armata ca sa mai castige adepti din interior sa il vanda.

  9. Off-topic…
    Dan Turturica, pe Facebook:

    „…degeaba i-au cintat propagandistii de la vocea rusiei osanale tarului putin…astazi, vocea rusiei ca si agentia ria novosti au fost desfiintate. scurt, fara prea multe explicatii. putin a considerat ca maninca prea multi bani iar propaganda lor nu este suficient de eficienta.
    poate acum o sa priceapa si ”mândrășescu” și alții ca el, care ne-au acuzat de-a lungul timpului ca suntem atit de inversunat pro-occidentali, de ce ni s-ar parea o catastrofa ca romania sa reintre in sfera de influenta a rusiei. sau sa reintoarca la autoritarism, indiferent de ce sorginte ar fi.”

  10. Hai lasati-i pe dusii aia cu pluta de la Vocea Rusiei…intr-un articol de azi spuneau ca-i vor ataca americanii pe ukraineni cu bombe nucleara de la Deveselu si ca n-au alta cale vecinii nostri decat sa-i accepte pe rusii din Sevastopol ca salvatorii natiunii lor pe veci si-n vecii vecilor..amin! Uiteti dovada:
    http://romanian.ruvr.ru/2013_12_08/Revoltele-de-la-Kiev-ajuta-SUA-sa-Si-apere-scutul-de-la-Deveselu-4382/
    Am mai vazut propaganda penibila si pe la altii, dar ca la astia…iahhhh……

    • @Cezar

      Verificati paginile de limba engleza si franceza (de exemplu) ale siteului Voice of Russia si apoi comparati cu romanian.ruvr.ru si veti observa o diferenta uriasa. Site-ul de limba romana pare facut pentru un alt fel de public, asa mai OTV-ist sau tabloidizat (libertatea, cancan etc.).

  11. RIA Novosti to Be Liquidated in State-Owned Media Overhaul
    Asa e titrat pe prima pagina a gentiei RIA Novosti, inffintata in 1941. Urmare a unui decret al lui Putin ce i-a lasat pe toti cu ochii -n soare.
    Seful administratiei prezidentiale, Serghei Ivanov „ne lamureste”:
    “Russia has its own independent politics and strongly defends its national interests: it’s difficult to explain this to the world but we can do this, and we must do this,” Ivanov told reporters.
    Mai pe romaneste, „asa a vrut muschiul lui Putin”. Care-i problema ? 🙂 🙂

    Cei de la gazeta de perete a Kremlinului au inghitit in sec si au anuntat „cu bucurie”: Putin a semnat un decret privind înfiinţarea agenţiei de informaţii Rusia Astăzi” 🙂 🙂 🙂
    R.I.P

  12. Comentariu EDITAT! Siteul pentru frustrati e la alta adreasa de net! Mai du-te dracului si pe capul altora, minte de idiot!
    GeorgeGMT

  13. Constat, cu tristete, ca ati lasat-o balta cu Rosia Montana. In fine, in dimineata asta se va vota in parlament legea care va permite inceperea treburilor pe acolo. Cu parerea nu imi mai dau, Ca nu pot ignora rahatul inconjurator si nici nu ma pot lansa in visuri de genul ,,ce-ar fi daca am avea si noi douaj de avioane x in loc de y”, in timp ce, pe 2 dec, orele 3-4 dimineata, 1000 de trupe paramilitare, trecand peste absolut toate prevederile legale din tara asta, bat la tarani romani. Iar prefectura vaslui, care ar fi trebuit, conform legii, sa dea ordinul de interventie in forta, a dat raspuns oficial ca nu a emis niciun act de acel fe in acea perioada. Atentie, ma refer la faza de pe 2 dec, nu la cea de pe 7, cand baietii ,,protestatari” (mascati bine si care nu au fost retinuti de colegii un uniforma), au inceput cu haosul. In fine, incep sa ma resmnez ca poporul roman, pe langa imprumutat si saracit, va fi si otravit de leprele astea. Iar uniformele, in loc sa il protejeze, ajuta la perpetuarea starii de fapt mai sus expuse. Asta e, Dumnezeu cu mila.

  14. http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/gigantul-eads-se-extinde-pe-ramasitele-iar-ghimbav-11751213

    Producătorul de componente pentru aeronave Premium Aerotec Ghimbav, parte a grupului EADS, intenţionează să închirieze prin intermediul firmei Aerospace Technology Park 10 hectare de teren de la producătorul de elicoptere IAR Ghimbav pentru a-şi extinde activitatea de producţie a componentelor pentru avioane Airbus.

    În timp ce afacerile IAR Ghimbav, deţinută de stat, s-au prăbuşit la 3,3 mil. euro în primele nouă luni ale acestui an de la 55 mil. euro în 2008, Premium Aerotec a ajuns în numai doi ani de activitate cu 6 hectare închiriate pe platforma industrială a IAR Ghimbav la afaceri de 32,2 mil. euro şi pentru acest an se estimează că vânzările vor atinge cifra de 40 mil. euro. Compania ar fi ajuns deja la 800 de angajaţi, depăşind nivelul de 500 de angajaţi estimat iniţial, potrivit unor surse din industrie.

    „IAR SA a primit o solicitare din partea SC Aerospace Technology Park SRL de a extinde suprafaţa ce face obiectul contractului de superficie cu încă 10 hectare aflate în zona adiacentă celei actuale, în aceleaşi condiţii financiare, solicitarea fiind determinată de necesitatea construirii unei noi hale industriale şi a extinderii celor existente, astfel încât compania Premium Aerotec România să îşi poată extinde producţia de componente de aviaţie utilizate de Airbus şi să-şi dezvolte activitatea productivă“, spune Neculai Banea, directorul general al IAR Ghimbav.

    Reprezentanţii Premium Aerotec nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.

  15. Toata problema e , cred in felu aista : e sete de bani prin occident dom’le ! Si de unde sa-i ia ? De la ai lor ? Poi le-ar lega bolovanu de gat politrucilor ozompert ! Si atunci iau frumusel niste vaci de muls : Oare cat s-a aruncat pe fundu Behtelului ,Fmi ,mall-uri straine ,energie vanduta ieftin si luata de 3 ori mai scump , agricultura , jmenuri , constructii fara cap ,trafic de copaci fier vechi plutitor , resurse ,forta de munca irosita in afara si alte ”proiecte de interes national ” ? Cu banii aia se scoteau si Raptoare si Leoparzi si submarine si rachete si di-tati etc intr-o tara cat de cat aspiranta la a nu fi colonizata .
    Din start , indoctrinarea o mers cu expresia ” toti suntem de vina ” , ca ei sa se piarda in multime . Si de ce ? Nu pt. ca ”e” prosti ci pt . ca ”e ” vanduti ei toti [adica toti ”e ” de vina ]. De fapt ”ce se-ntampla …haideti sa ne intelegem …” e vorba de un circuit al banilor [ nu valoare nationala , nu tehnologie ,traditie sau putinta ], simplu : un circuit al banilor ! Fmi dau 20 de miliarde unei tari care chiar daca nu avea nevoie , de ei [ numai din evaziune scotandu-se 30 miliarde ,oare evaziunea cine o permite ? Pt. Ce ?]si apoi indatoreaza in stil camataresc o tara . Banii ajung prin circuit neonorarii termenelor firmelor ”prietene care vin sa ne ajute sa construim …We Agree , vorba aia ”, deci prin rotatie ajung tot la jupani , apoi hemoragia de bani autohtoni continua , vin Bancile straine , Mall-urile straine [ ungurii au 2 mall-uri autohtone de ex ] , Firmele de exploatare resurse ,”micii agricultori -aligatori ”, etc . pana cand noi oricum nu am mai avea ce face cu blindatele autohtone , pt . ca suntem oricum cuceriti , cu capu plecat , cu pantalonii rupti , spalandu-le lor veceurile . Si atunci va mai mirati ca nu vor sa produca taburi si avioane autohtone si inca si de calitate ? La ce bun pt. ei ?
    Ori din pacate , cu invadatorii se cam preteaza foarte putine solutii si cam nicedeuna nu prea e pasnica , la fel si cu parazitii [ simbioza ar insemna parteneriat dar acilea nu prea e cazul , se vede de la o posta ]

  16. Ar trebui amintit programul industria aviatica a Canadei extraordinara in anii 50 , ajunsa la stadiul de piata de desfacere printr-un stranut al politrucilor . Si apropo , ce intarea basescu , cand se visa ”tiran” ? Servitziile si politrucii , ce itareste copy-paste acu ? ghici ghicitoarea mea : Servitziile si politrucii …Ati auzit cumva de intarirea armatei , culturii , sanatatii ,agriculturii etc? Asta inseamna din pacate un singur lucru : LUCREAZA DUPA PROGRAM , programu nu-i al lor si se asteapta schimbari ”de interes national ”iar prostimea tre controlata sa nu cracneasca [decat asa sporadic ,ca de e democratie , vorba aia sa nu se asocieze mai mult de 3 deolalta ] Punct .

  17. Si se mai si regionalizeaza … Dreagnea syle …[ a vazut careva proiectul regionalizarii sau intai il voteaza ei si- apoi ni-l pleosnesc de frunte , asa ca un scuipat ? ca tot vreau azi sa treaca pe jmen legea mineritului – oare de ce continuau reclamele rmgc si chevromu ”we agree” ? Agree cu noi sau cu ei ?”care este ”]

    • las’ ca lumea dezbate ca ei isi vad de ale lor
      ca sa-si faca superimunitate stau si dupa program
      ce mi se pare mai revoltator e ca acum lumea nu iese in strada
      asta ar fi un motiv sa iasa
      astia inca se cred stapanii oamenilor nu ca sunt alesii lor

      • „las’ ca lumea dezbate ca ei isi vad de ale lor”
        Si acu eu nu ma prinz care-i noutatea, ca noi dezbatem steril de ani de zile si aia isi vad de ale lor de foarte foarte foarte mult timp…acu te trezisi?

        „ca sa-si faca superimunitate stau si dupa program”
        Pai trebuie sa mai si „munceste” cineva in tara aia in timp ce matale pierzi timpul pe bloguri :), nu?

        Si acu tu ce vrei, sa fure stresati?
        Ce vrei, sa se-nbolnaveasca?

        „ce mi se pare mai revoltator e ca acum lumea nu iese in strada”
        Nu inteleg ce ti se pare lu’ matale ‘revoltator’…

        Romanii estem f. ocopati si arem alte probleme, in general mult mai importante, de cele mai multe ori pur filozofice, la genul „ce a fost mai intai, mamaliga sau malaiul?”…asa a fost mereu…

        „asta ar fi un motiv sa iasa”
        Nu, asta chiar nu-i un motiv.
        Or sa iasa pt mariri de salarii la bugetari, pensii, ajutoare de intretinere…d’astea…

        „astia inca se cred stapanii oamenilor nu ca sunt alesii lor”
        In ce scorbura ai trait pana acuma 🙂 ?

        Adica in care perioada din 89 pana incoa a fost altfel?

        Si da, ei SUNT STAPANII vostri…
        Alesii nu-s…ca se duc babele schizofrenice si mosii cu basinile taras si voteaza partidu’ „Uniunea 10 lei la pensie” sau voteaza contra lu basinescu voda…aia nu-i alegere…

        Bottom line: romanii’s o natie care-si merita pe deplin tot ce i se intampla.

        Acu, have a nice day, I’m sure they have the times of their lives 🙂

        Si stai linistit, ca va fi mai rau in viitor…

        Inca nu ti-au pus impozit pe numarul de ferestre, pe capacitatea pulmonara, nu ti-au expropiat terenul, nu ti-au luat valuta din banca…

        Prognoza, nu aia din pixurile guvernelor(care creste creste creste), e in general de mai naspa, ca nu mai e industrie si nici locuri de munca, resursele sunt date si se imputineaza, tinenii emigreaza si natalitatea e varza, pensiile vor trebui platite cumva peste 20 de ani, de cine si cum, de catre matale si gasesc ei pe ce sa-ti mai puna o taxa 🙂

        Asa ca repet, stai linistit, ca inca n-ai dat de greu 🙂

        E loc de mult mai bine 🙂

        Fii optimist 🙂

        • cu toate ca de multe ori ma mai iau de „optimismul” tau ,asta nu inseamna ca de multe ori nu sunt de acord
          dar ,dupa mine exista „puncte istorice” cand oamenii daca vor ceva trebuie sa stie sa le „interpreteze”
          cred ca astia au luat-o pe drumul pe din dos ,nu „asaltul frontal” de un an in urma
          daca „ANI” a fost creata cu un scop ,ptr a depura din „fostii” si altele pe langa scopul declarat si „DNA” cu alt scop,dar mai multe medii practice astia le demonteaza
          zona gri ne asteapta
          ucraina macar se duce la origini
          schengen-ul sa nu fie doar o treapta
          trebuie sa stii unde vrei sa fii
          justitia e unul din pilarii societatii
          nu e parlamentul olimpul zeilor si sub ei incepe lumea
          nu trebuie sa decida unul sau o multime din acelasi sistem(parlammentul) daca se investigheaza sau se trimite in judecata un ales(sistemul lor de valori in majoritate se stie care e)
          oricum sa nu se impiedice in prag
          ca in film ” o lupta se termina cand decid ambele parti”
          chestia e ca ptr romani asta o sa fie timp pierdut in stagnare

          • @niko

            „optimismul meu” hee heee…e legenda 🙂

            „cred ca astia au luat-o pe drumul pe din dos ,nu “asaltul frontal” de un an in urma”
            Astia o iau pe orice drum le foloseste scopurilor. Scopul fiind furatul.

            Stai linistit ca suntem deja demult in zona gri.
            Ai nostri nu vor sa iesim din ea, ca la lumina se fura mai greu.

            Schengen-ul este doar o treapta, intr-adevar, si tinutul asta la portile inchise are niste semnificatii.

            Ai nostri stiu exact unde vor sa fie, in zona gri – ca acolo se fura cel mai bine, iar pe restul romanilor nu-i intereseaza problema.

            Si am impresia ca si aia din Vest ne prefera tot gri-zonati, un concurent pe piata mai putin. Niste prosti la margine, materii prime si forta de munca ieftina, usor de manipulat, piata de desfacere si depozit de deseuri, teren de fracturare.

            Au aparut ceva reactii din afara relativ la modificarile alea dubioase ale legii.
            De la romani nu mai astepta reactii, romanii sunt morti demult.

            Daca ai idei din astea ciudate cu legea si zonele gri-nongri si iesitul in strada pt principii, nu prea ai ce sa cauti pe acolo. Daca n-ai plecat deja, cara-te 🙂 cat te mai primesc astia…daca esti deja plecat, bafta si spor la treaba pe oriunde ai fi…

      • @niko

        Lumea nu iese la vot de lehamite si pentru ca s-a lamurit ce si cum, si tu vrei sa iasa in strada? Adica sa-si ia amenzi si bulane pe spinare doar pentru ca grupurile de influenta aflate deja in campanie electorala se dedau la exagerari populiste?

        @gsg9

        „ca nu mai e industrie”

        Mai e, mai e. Anul trecut din exporturi totale de vreo 60 de mlrd $ vreo 80% au fost produse manufacturate.

        • da ,ptr ca la vot …votezi o ipoteza ,un proiect generalist, care cine stie cat se duce la indeplinire
          in schimb acum se produce o slabire a societatii printr-o lovitura directa(lege) in unul din stalpii ei(la modul ideal)
          eu nu as vrea o societate unde parlamentarii sunt o bula in afara legii
          in orice ramura a muncii exista responsabilitate si riscuri
          ei nu sunt niste entitati
          si daca e o lege cu dedicatie „nastase” ,asta ar trebui sa ne arate nivelul societatii noastre si ar trebui sa bagam capul in pamant de rusine
          ptr ca statutul „tribal” sau de „haita” nu e departe

        • o greva fiscala ,in care nimeni sa nu plateasca nici un impozit
          asta le-ar trebui
          sa-i aduca cineva cu picioarele pe pamant

        • @Vector
          „Mai e, mai e. Anul trecut din exporturi totale de vreo 60 de mlrd $ vreo 80% au fost produse manufacturate.”

          Bre, o mai fi, da’ nu mai e d’aia de care stiam eu…in orasul meu natal s-a inchis cam tot…si erau chestii maricele, fabrici si combinate, nu ateliere de pantofi, si fabricau de toate…eh, da’ oi fi eu mai de moda veche…

          Acu’ ce ‘produse manufacturate’ or mai fi alea din exporturile mentionate, nu stiu, dar asa la oha, pantofi, confectii, mobila, industrie alimentara – borcane cu fasole pt export…eu nu le bag pe astea la industrie, chiar daca dpdv tehnic acolo or intra.

          La mintea mea mai frustra, industrie = utilaje, tractoarase, motorase, camioane, locomotive, vapoare, avioane, electronica, electrotehnica, tehnica de calcul, industrie meletara, industrie petrochimica, metalurgica, masini unelte, componente pt orice si oriunde – chestii care au valoare adaugata mare. Nu materie prima cat cuprinde si ceva ambalare, pus eticheta pe ele si incarcat pe TIRuri. Fabrici cu de la 1000 de oameni in sus, nu ateliere de confectii…

          Poate exemplul orasului meu o fi nerelevant, sunt convins ca industria din celelalte orase duduie…

          • „Poate exemplul orasului meu o fi nerelevant, sunt convins ca industria din celelalte orase duduie…”

            Da frate duduie fix cum duduia economia pe vremea lui Tariceanu…pe datorie 😛

          • @gsg9

            Automobilele, alte vehicule de transport, piesele auto si alte echipamente de transport au reprezentant 40% din exporturi. In restul de 40% (deci 80% produse manufacturate) au intrat diverse produse cum ar fi cabluri izolate, aparatura electrica, nave, barje, cauciucuri, medicamente si probabil o multime de alte chestii care nu au fost detaliate. Cred ca se pot gasi toate datele la INS.

            • Sunt firme straine care vin sa exploateze forta de munca foarte ieftina si docila…
              Sindicatele sunt aproape inexistente la privat, statul nu intervine in respectarea normelor de munca, program de lucru, conditii de lucru, securitatea la locul munca.

              Profitul merge afara prin diverse inginerii financiare. In Romania raman salariile de mizerie si ceva taxe indirecte.

  18. Corpus Plautinum

    pt. ca ne-au furat turistii KGB si GRU planurile in 1989 si ne-au lasat cu ai lor la putere : http://romanian.ruvr.ru/2013_12_11/Revolutia-Romana-Unde-sunt-cei-30-000-de-KGB-iSti-din-decembrie-1989-Partea-I-0523/

  19. Războiul se câştigă în fabrică. O naţiune fără economie, industrie, este pierdută. Trebuie să producem în ţară armament de calitate, în cantităţi suficiente pentru a dota unităţile şi a acoperi pierderile. Nivelul de protecţie II B este cam slab la un vehicul de 18 t dar se poate îmbunătăţi. Tebuie valorificată experienţa celor de la Moreni.

  20. „Blindés : l’armée lance un appel d’offres de plus de 2 milliards d’euros

    Le ministère de la Défense a envoyé un appel d’offres restreint (!!!) à Nexter, Renault Trucks Defense et Thales. Objectif : fabriquer 2.300 blindés d’infanterie dans le cadre du programme Scorpion de modernisation de l’armée de terre.”

    http://www.lesechos.fr/entreprises-secteurs/air-defense/actu/0203247703546-blindes-l-armee-lance-un-appel-d-offres-de-plus-de-2-milliards-d-euros-643418.php

    Am putea contesta „appel d’offres restreint” si sa propunem SAUR 2. Nu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *