,,Se ingroase gluma”


Asa este descris Iranul in propaganda israeliana. Un stat cu lideri fanatici, axati doar pe distrugerea Statului Evreu si a Occidentului. Expertii evrei iau in calcul amplasarea unor rachete cu focos nuclear  in Liban ce ar permite Teheranului sa loveasca orase situate in vestul Frantei si Spaniei. Acestia merg mai departe si sustin ca Iranul a organizat in Marea Caspica exercitii de lansare a rachetelor EMP (electromagnetic puls ) folosind ca platforma nave comerciale.  Astfel se ia in calcul un asalt asupra Statelor Unite ce ar duce la cea mai mare catastrofa.

Propaganda iraniana este deja cunoscuta: acuza Israelul de genocid in Palestina si Fasia Gaza, il vede vinovat de tensiunile din Liban si Siria, blameaza SUA pentru atacurile cu drona din Yemen si Pakistan si acuza de boicot cele doua puteri, in privinta petrolului si a programului sau nuclear.

Problema este ca in ultimele saptamani ceva s-a schimbat. Israel a organizat un exercitiu militar fulger in nordul tarii, SUA a facut cea mai mare mobilizare navala din istorie, in regiunea Golfului Persic si Iranul pare deja impacat cu ideea razboiului.
Afirmatii ca ,,razboiul este inevitabil” sunt tot mai des intalnite in declaratiile staff-ului de la Teheran.
Ultimul lider serios din lumea araba (din punctul meu de vedere), ce a facut aceasta afirmatie este Anwar El Sadat. Eu nu regasesc Iranul in dictaturi precum Libia (pana in 2011), Iraq (2003) sau Afganistan (2001).
Iran este la fel Egiptul din perioada ’67-’73.


Iranienii sunt frustrati si au un arsenal bogat. Israelul pare sa faca aceeasi greseala ca cea din ’73: isi pune baza in fortele aeriene si subestimeaza Republica Islamica.

Lumea araba este instabila dupa revoltele din 2011 si fierbe in continuare ca urmare a blasfemiilor care circula pe internet. Guvernele pro-SUA din regiune sustin ideea ca astfel de actiuni duc la intarirea gruparilor radicale, ale caror actiuni se fac tot mai simtite in Peninsula Sinai.
Siria este un stat fara discernamant, regimul Assad poate lansa rachete cu incarcatura chimica si apoi sa acuze grupari teroriste ce au capturat parti din arsenalul neconventional.
Statul evreu constientizeaza toate aceste lucruri si pare dispus sa riste un conflict cu Iran.

Israelul incepe sa-si arate coltii

Apele tulburi din prezent, ascund viitorul Hezbollah-ului in incerctitudine

Orientul Mijlociu, securitate, dezastru, sceanarii si strategii de viitor III

Orientul Mijlociu, securitate, dezastru, sceanarii si strategii de viitor II

Orientul Mijlociu, securitate, dezastru, sceanarii si strategii de viitor I

Drona israeliana prabusita in estul Libanului

 Israelul insataleaza interceptori de racchete la granita cu Egiptul

 

Conform doctrinei israeliene, ,,generatorul de probleme” este regimul de la Teheran care finanteaza organizatiile teroriste si le ofera armament sofisticat pentru a ,,sapa” Israelul. Daca in realitate este asa… atunci planul lor de a ,,taia capul sarpelui” este unul legitim.

Nu stiu cum vor fi afectate statele membre UE, in special Grecia si daca Romania este pregatita sa reziste repercusiunilor unui dezatru in Golf.

 

NeroFlash

7 comentarii:

  1. 1. „Ultimul lider serios din lumea araba (din punctul meu de vedere), ce a facut aceasta afirmatie este Anwar El Sadat.”
    George, decizia lui Sadat a survenit sub presiunea a 2 factori:
    – un puternic curent popular care sustinea atacul impotriva Israelului
    – generalii egipteni isi doreau foarte mult o revansa dupa dezastrul din 1967

    2. „Iran este la fel Egiptul din perioada ’67-’73” Din perspectiva dotarii militare te contrazic 😉 Egiptul in contextul anului 1973 era destul de bine inarmat, calitativ si cantitativ. Ei nu aveau un embargou care limita posibilitatea achizitionari de tehnologie sovietica. In plus existau militari si consilieri sovietici care isi desfasurau activitatea pe teritoriul egiptean. Nu cred ca Iranul dispune de o calitate a armamentului ,in actualul context, comparabila cu cea a Egiptului anului 1973.

    3. „Nu stiu cum vor fi afectate statele membre UE, in special Grecia si daca Romania este pregatita sa reziste repercusiunilor unui dezatru in Golf.” „Benzinarii nostrii” cresc pretul combustibilului la orice „adiere” a bursei; cu un razboi in Golf nici nu vreau sa ma gandesc cat va costa benzina/motorina „la pompa” 🙁 Situatia in sine va afecta orice economie care este dependenta de petrolul din acea regiune.

  2. Este o zicala care spune ca : istoria se repeta ,ei bine acest Iran imi aminteste de Irak si de cum au fost infranti lamentabil de catre americani.Din punct de vedere militar Iranul este departe fata de ISRAEL care are (opinia mea) cea mai pregatita armata din lume si una dintre cele mai bine dotate.Amenintariile Iranului din punctul meu de vedere indreptatesc statul evreu sa-si asume responsabilitatea unui atac preventiv (vizand instalatiile nucleare) tinand cont de declaratiile presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad si a numeroaselor oficialitati iraniene care au declarat ca vor disparitia statului evereu si au facut-o neprovocati.E ca si cum cineva iti ameninta in repetate randuri familia si tu decizi sa astepti sa-si puna in aplicare amenintariile.M-am intrebat mereu ce ii face pe iranieni sa-i ameninte pe evrei tinand cont ca nici macar granita comuna nu au adica nu sunt vecini.Singura explicatie gasita de mine a fost ca au probleme economice serioase (tinand cont si de embargou) si politice totodata si incearca pastrarea regimului actual chiar si cu pretul unui razboi.Atasez si 2 linkuri

    http://en.wikipedia.org/wiki/2009%E2%80%932010_Iranian_election_protests

    http://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_de_Iom_Kipur

    • Poate pentru ca Mossadul este cea mai mare organizatie terorista din lume ? poate pentru ca au asasinat oameni de stiinta iranieni ?

      • Terorismul este un termen foarte relativ. Pana la urma eu mi-as dori sa avem si noi un serviciu secret atat de temut si eficient ca Mossadul. Si tot pana la urma, ei ii apara pe ai lor.
        Terorism, dpmdv, este atunci cand ucizii oamenii care nu sunt cu nimic implicatii in efortul, respectvei tari sau organizatii, de aparare. Un servicu secret nu are scrupule prin definitie, iar in situatia lor geostrategica probabil ca si noi am face la fel. Este vina serviciilor secrete iraniene ca nu sunt in stare sa-si protejeze oamenii de valoare.
        Ca folosesc si metode care ar putea fi categorisite ca fiind mai putin ortodoxe, este altceva, dar acest lucru se intampla de cand lumea.

  3. O comparatie intre cele 2 armate gasiti in link-ul de mai jos

    http://www.aljazeera.com/indepth/features/2012/03/2012326131343853636.html

  4. Israel nu-s cei 300 de spartani si nici Iranul nu e condus de Xerxes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *