PETITIE PENTRU AVIOANE NOI SI OFFSET!

 

 

Sprijinim offset-ul – solutie pentru cresterea economica si achizitia avionului multirol

 

Pentru semnatura  AICI !

http://www.rumaniamilitary.ro/petitie-pentru-avioane-noi-si-offset

Petitie adresata catre: Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Economiei si Industriilor,  Ministerul Finantelor, CSAT, Departamentul de Armamente si Inzestrare, Fortele Aeriene Romane, Comisiile de Aparare ale Parlamentului, Presedintele Romaniei

 

Ultimele declaratii legate de achizitia de avioane multirol portugheze la mana a 2-a de catre Romania genereaza necesitatea unei dezbateri publice argumentate pe acest subiect, deoarece o astfel de decizie, prin sumele mari vehiculate, are consecinte pe termen lung asupra inzestrarii armatei romane, asupra a ceea ce a ramas din industria romaneasca de armament dar si asupra economiei romanesti. In plus, in acest moment nu exista transparenta in alegerea avioanelor, lucru sesizat si de Comisia Europeana, iar acest lucru poate fi usor incadrat la domeniul achizitiilor netransparente ale statului roman.

Tot ceea ce doresc initiatorii acestei petitii este strangerea unui numar cat mai mare de semnaturi pentru deschiderea unei discutii cat mai largi pe aceasta tema, atragerea unui numar cat mai mare de oameni in jurul ideei de renastere industriala si militara prin folosirea parghiei offsetului. In spatele acestei petitii nu exista nici un partid politic, organizatie sau companie, este doar demersul unor oameni care nu sunt doar o masa inerta furnizoare de voturi, unor oameni carorar le pasa de viitorul lor, al copiilor lor, adica le pasa de viitorul Tarii lor!

Tocmai datorita faptului ca armata romana a atins unul dintre cele mai slabe niveluri de inzestrare din istoria sa, datorita unei invechiri in proportie de peste 90% a dotarilor, care genereaza  nevoia stringenta a unui plan de achizitii de aproximativ 15 miliarde de euro, iar industria militara de armament romaneasca a scazut de 10 ori in ultimii 20 de ani, o ultima solutie este dotarea bine gandita, in cadrul unui program pe termen mediu, cu echipamente de conceptie straina fabricate pe cat posibil in tara, acolo unde nu exista capacitati de productie autohtone, dar care pot genera investitii echivalente  prin offset de miliarde de euro in economia Romaniei. Iar o parte din acesti bani pot fi folositi in retehnologizarea industriei militare romanesti si achizitia de licente acolo unde exista inca expertiza si posibilitatea de a produce prin colaborari echipamente de lupta moderne.

 

Offsetul pentru achizitii militare inseamna reintoarcerea banilor cu care statul roman achizitioneaza bunuri militare noi in economia romaneasca, prin investitii echivalente realizate de producatorii straini, de firmele partenere si uneori de statele carora apartin producatorii, totul negociat cu statul roman.

 

Aceasta este una dintre cele mai rationale modalitati pe termen mediu si lung pentru Romania de a-si dota armata la ultimul standard, de a crea zeci de mii de locuri de munca, iar pentru economie de a realiza o REINDUSTRIALIZARE a Tarii: privatizari, parteneriate intre firme romanesti si nume de referinta la nivel international, retehnologizare si transfer de licente de productie, investitii in infrastructura, agricultura, cercetare si educatie.  Si toate acestea intr-un moment in care responsabilii statului roman declara ca este foarte dificil pentru Romania de a crea locuri de munca iar investitiile straine au atins un minim al ultimilor ani.

Un element important pentru contractul de achizitie este obtinerea unui credit furnizor sau de stat la rate foarte avantajoase (2% – 5%), mult sub ceea ce Romania reuseste sa obtina prin imprumuturi externe, si perioada de gratie de 2-3 ani pentru ca offset-ul investit sa poata deveni productiv si sa genereze prin taxe si impozite incasari la buget care vor acoperi progresiv ratele anuale ale creditului. Acest tip de credit orientat catre dezvoltare si industrializare, alaturi de cele pentru investitii, in special pentru cofinantarea proiectelor europene, este singurul tip de imprumut pe care statul roman ar trebui sa-si permita sa-l faca in urmatorii ani!

Ideea noastra este, daca Romania tot se imprumuta anual cu cateva miliarde se euro pentru deficitul bugetar la rate de peste 6%, pe maxim 5 ani, de ce sa nu luam in loc un credit la rate mai bune pe 10-15% ani si cu el sa inzestram si armata dar sa cream si industrie si infrastructura prin offset care prin taxare sa acopere gaurile la buget astfel ca peste cativa ani sa ajungem la excedent bugetar ?!

                Avionul de lupta constituie piesa cea mai importanta a acestui plan, o achizitie cu un credit si un offset pe masura putand ajuta economia romaneasca si mai ales industria romaneasca sa faca fata restului planului de inzestrare al armatei romane, generand in acelasi timp si crestere economica sustinuta si sanatoasa. Achizitia avionului reprezinta in acelasi timp proiectul pilot, piatra de incercare a programului de inzestrare, optiunea pentru un anumit tip si producator influentand si o parte insemnata a restului programului de inzestrare.

Resursele pentru a sustine o astfel de achizitie si maximizarea impactului economic se creaza prin studiu, licitatie, negocieri, legislatie si fiscalitate adecvate, asa cum s-a facut in cazul achizitiei de catre Polonia a 48 de avioane de lupta multirol. Un element ajutator dar esential al programului ar fi modificarea legislatiei romanesti astfel ca nivelul minim de offset sa urce de la 80% in prezent la 100% din valoarea programului de achizitie militara!

 

Achizitia unor avioane second-hand, chiar daca da impresia unui cost initial mai redus, este dezavantajoasa prin prisma urmatoarelor ratiuni:

 • banii cheltuiti nu se vor intoarce in economia romaneasca,
 • costul de exploatare si cel cu piesele de schimb vor fi sensibil mai mari decat la un avion nou, fiind necesara canibalizarea in timp a unei parti a parcului de avioane deoarece anumite piese pentru variantele vechi nu se mai produc
 • in plus, va necesita un program de modernizari care cumulate cu celelalte cheltuieli se vor apropia sau chiar depasi in cativa ani de exploatare costul unor avioane noi.
 • Romania nu va beneficia de o linie de credit mai avantajoasa decat conditiile actuale de imprumut extern.
 • Pilotii si personalul de deservire vor fi expusi unui risc mai ridicat de accidente decat la avioanele noi

 

Datoria statului roman, in aceste conditii de criza economica, este de a cheltui cu maxima eficienta si transparenta orice banut iar un offset de cateva miliarde de euro ar genera singur zeci de mii de locuri de munca in maxim 10 ani, asigurand in paralel si o inzestrare corespunzatoare a armatei dar si o revigorare a economiei precum si investitii in cercetare, educatie, infrastructura. Iar acest credit nu este o piatra de moara a bugetului ci se va plati aproape de la sine prin taxele generate de investitiile prin offset! In paralel cu plata creditului, aceasta industrie si infrastructura puse pe picioare vor genera alte locuri de munca in ramuri secundare, prin efect de multiplicare, echilibrand bugetul pentru al carui deficit in prezent Romania se imprumuta de pe pietele externe si de la FMI sau BCE la rate superioare creditului furnizor.

 

Ca romani, trebuie sa facem in asa fel incat Tara sa iasa din aceasta situatie grea, avand dreptul dar si datoria sa cerem guvernantilor, care lucreaza pe BANII NOSTRI, solutii bine gandite si, extrem de important, PENTRU VIITORUL NOSTRU SI AL COPIILOR NOSTRI!

 

Cu deosebit respect,

Colectivul RomaniaMilitary

 

EXEMPLE DE SOLUTII:

 1. Si daca tot vorbim de 500 mil.$ pentru intregul program de achizitie a 9 avioane F16 A/B la mana a 2-a, atat a costat acum 15 ani modernizarea a 110 MIG-21 la standard Lancer, ceea ce totusi inseamna o flota aeronautica militara, pe langa faptul ca acea suma a contribuit la locuri de munca in cadrul Aerostar Bacau si altor firme romanesti, alaturi de cele israeliene.
 2. Cazul Poloniei, cu achizitia in valoare de 3.5 mld dolari a 48 de aeronave de lupta identice cu ce dorim si noi sa cumparam, potrivit declaratiilor oficialilor romani, avea potentialul de a crea prin offset, pe o durata de 10 ani, 50.000-60.000 de locuri de munca in industrie de tehnologii inalte plus industria orizontala, de sprijin (furnizori), toate in Polonia. Pentru Romania , probabil ca la o suma echivalenta a investitiilor, numarul locurilor de munca ar trece de 50.000, iar acestea ar putea fi create in zonele cele mai defavorizate ale Romaniei. Foarte importanta este si contributia acestor locuri de munca de inalta calificare la PIB-ul Romaniei. Polonia a elaborat o legislatie de offset deoarece avea nevoie de dezvoltarea industriei sale, in special cea militara, accesul pe noi piete a produselor poloneze, transferul de tehnologie moderna, cresterea potentialului de export, incurajarea cercetarii, dezvoltarea universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare si crearea de noi locuri de munca, in special in regiunile cele mai afectate de somaj. Nu cred ca Romania are necesitati mult diferite!

http://rumaniamilitary.wordpress.com/2012/05/26/polonia-exemplu-pentru-competitia-avionului-multirol-si-offset-ului-militar/

 

 1. De asemenea Cehia, care nu a avut bani de achizitie, pentru un contract de leasing de 14 avioane JAS-39 Gripen C/D in valoare de 1 miliard de euro a finalizat in avans cu 2 ani (2014 in loc de 2012) receptia cu succes a investitiilor echivalente a 130% din valoarea contractului, pe domeniile: investitii directe, comenzi pentru industria aeronautica, dar si comenzi si investitii pentru alte industrii precum cele auto, energetic, medical, etc:http://rumaniamilitary.wordpress.com/2012/06/15/offset-ul-saab-in-cehia-cifre-oficiale/

 

 

Cu o floare nu se face primavara! Sunteti siguri?! La inceputul fiecarei primaveri, exista intotdeauna o PRIMA FLOARE. Si chiar daca o floare este putin, pentru o primvara adevarata, nici o primavara nu poate exista fara macar O PRIMA FLOARE.

Este un inceput, este un demers al adevaratei societati civile romanesti, adevarata pentru ca noi nu avem absolut nici un interes si pe nimeni in spate. Este o sansa pentru un nou inceput. Inceputul unei noi starii de fapt, stare de fapt in care noua, romaniilor de rand chiar ne pasa, chiar trebuie sa fim intrebati, chiar trebuie sa ni se dea socoteala, pentru banii si viitorul nostru.

Aceasta petitie nu este despre avioane si armament, sau daca vreti, principalul ei rol nu este achzitia militara. Scopul acestei petitii sunt slujbele noastre, viitorul economic al Tarii, incercarea de a nu deveni doar o tara de hypermarket-uri si agenti de paza, este o umila incercare de a ne pastra o independenta reala, economica si militara.

Pentru ca riscam sa devenim ceea ce sovieticii nu au reusit sa faca, in urma cu multi ani, atunci cand au propus o “divizune a muncii” in lagarul socialist. Iar in cadrul acelei diviziuni a muncii, noua romaniilor ne revene doar rolul de agricultori si de prestatori de servicii…

Vad ca si noii conducatori au exact aceleasi ideei. Uzinele romanesti se inchid pe capete, iar Tara se umple de avocati, economistii, vanzatori si agenti de paza, in timp ce inginerii nu mai au cautare.

Semnati aceasta petitie, prezentati-o familiei voastre, prietenilor si colegiilor de serviciu, pentru ca este o batalie pentru noi toti, este o lupta care inca mai poate fi castigata…Mai avem doar cativa ani, dupa care vom putea scrie la intrarea in Tara: “Bine ati venit in colonia agricola si  de servicii, Romania!”

Depinde doar de noi daca vom accepta sa murim in liniste, sau dimpotriva, vom face ceva…

 

Bibliografie – alte articole legate de offset si multirol (link inclus in titlu):

Ce este de fapt offsetul si cu ce se mananca el?! Pai se mananca crud, cu garnitura de baietii cu adevarat destepti!

Avioane noi versus avioane sh, o comparatie strict economica.

Inzestrarea armatei romane versus cresterea economica si solutia offset-ului

“Pe unii îi poţi prosti întotdeauna, câteodată îi poţi prosti pe toţi, dar nu poţi să prosteşti tot timpul pe toată lumea!”. Abraham Lincoln (calcul simplificat pentru achizitia de avioane noi)

Reindustrializarea României

Noul multirol (blogul domnului Adelin Petrisor)

F-16 SI EUROFIGHTER, VECTORI AI MORTII, INSA SI AI INTEGRARII ECONOMICE (blogul domnului Ionel Blanculescu)

Articolul de seara – Comisia Europeana este la fel de nebuna ca RomaniaMilitary. Si aia vor avioane noi!

Un viitor program Lancer pentru F16, baza a parteneriatului strategic romano-israelian?

Editorial – Demnitate nationala sau avioane second-hand?! Suedia are o oferta…

Problemele majore ale inzestrarii armatei romane si ale industriei de aparare”:

Salvarea economica a Romaniei: OFFSET-ul! Programul economic care ar scoate Tara din criza si ar oferi din nou slujbe celor tineri.

Epopeea avionului multirol romanesc

Este Romania prea saraca pentru a-si permita o armata decenta?!

Multirolul si optiunile Romaniei

Noi vrem avioane!

Inregistrarea Biziday din 24 septembrie, in care se vorbeste, voalat, si de initiativa noastra (minutul 17:45, sau 20:47 dupa ora difuzarii): http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-54780

Pentru semnatura  AICI !

http://www.petitieonline.com/avioane_noi_si_dezvoltare_economica_prin_offset

 

 

159 de comentarii:

 1. Salut George. Unde putem semna? Ar trebui trimisa din nou la toate redactiile de stiri de la televiziuni sau la ziare.

 2. E in curs de aprobare pe petitii online… Cand se aproba, link-ul va fi introdus in articol!

 3. Dupa ce apare varianta online a petitiei, urmeaza si notificarea „organelor competente” ale statului roman, cele enumerate la inceputul mesajului!

 4. Daniel Constantin

  George unde semnam?

 5. Sunt absolut de acord,cu aceasta propunere,dar ce facem cu politicienii nostrii „afaceristi”,de unde isi mai trag ei comisioanele?

 6. Am sà încerc sà sensibilizez contactele pe care le am la Dassault.

  Nu cu multà sperantà, dar sunt uneori în stare sà taie craca la Lockheed, cum au revenit cu propuneri la elvetieni dupà ce a fost ales SAAB.

  Voi semna cu plàcere când va apare link-ul.

 7. Sunt d acord cu tot ceeace apare ca articol pe site-ul acesta mai putin ultima fraza din acest articol: Sa facem ceva !

  Pai noi ? Eu am job platesc taxe si impozite am pierdut prieteni in MIG-rile vechi de 40 de ani si tot eu trebuie sa fac ceva ? Ce ar fi ca ce-i care-s pusi sa faca asta sa-si faca treaba ca lumea ? Ce ar fi ? Si eu sa o fac pe a mea.

 8. E treaba lor! Poate e timpul sa mai reduca procentajul la comisioane, ca sa ajunga la un minim de decenta vis-a-vis de confratii lor din UE!
  Si poate ar trebui sa-si gaseasca alte domenii, ca cel militar a fost probabil cel mai capusat in ultimii 23 de ani, industria militara romaneasca descrescand de la 220.000 de angajati in 1990 la 1200 in 2012!

 9. Cristian, nimeni nu te obliga sa faci ceva in plus fata de ceea ce faci.

  Insa aici, la RomaniaMilitary, am hotarat ca nu mai putem fi simpli spectatori iar datoria noastra, ca cetateni, este sa cerem o dezbatere deschisa si transparenta despre achizitia avionului multirol si offset. Asta e tot!

  Daca hotarasti sa te alaturi noua, cand apare si petitia online trebuie doar sa-ti adaugi semnatura pe ea! Fiecare face apoi ce crede de cuviinta. Noi vom face tot posibilul ca in urmatoarele saptamani sa o mediatizam.

 10. Salut George,

  Ai semnatura mea…..

 11. aprob si eu si semnez!

 12. Asteptam cu totii sa semnam.
  Nu cred ca sunt mari sanse sa se intample ceva (in bine vreau sa zic) dar vom semna cu totii.

 13. Am semnat …. Bafta multa si Cer Senin!

 14. Daniel Constantin

  Semnat… Poate cineva realizeaza ca si noi suntem romani si contam.

 15. Cei care au profil de facebook sa isi schimba imaginea de fond cu cea de mai sus. Astfel vom atrage mai multa vizibilitate.

 16. Ok. Si sa fie noi. Orice !

 17. Tot vorbim, tot scriem, acum facem ceva. Nu este mult si nici macar nu stiu cat va conta, dar avem dreptul sa vorbim, si acum chiar asta facem. Exista o mare diferenta intre cei care doar vorbesc si cei care si fac ceva, oricat de putin. Noi astazi, noi toti, si nu numai cei de pe RoMilitary, am facut un pas in fata. Cu totii! Am devenit din victime pasive, OAMENI! Iar oamenii, atat timp cat mai este o singura sansa, lupta!
  Bine ati venti printre oameni.
  PS Daca un milion de romani, doua, trei milioane de romani, ar face ce facem noi astazi credeti ca nu s-ar simti?! Va pot asigura ca ar fi o diferenta si inca una serioasa…Politicienilor, daca le este frica de ceva, de NOI, de VOI, le este frica, iar o miscare ampla, pe absolut orice problema, iar mai potoli. Inca avem sanse, inca mai putem face ceva!

 18. Am semnat… sa speram ca vor semna cat mai multii….

 19. Sunt curios daca cei aproape 700 mil. euro vor suplimenta direct bugetul MAPN, fostul proprietar al frecventelor sau se vor pierde in gaura neagra a bugetului de stat!

  http://www.ziuaveche.ro/stiinta-it/it/cat-vor-plati-operatorii-telecom-pentru-licente-122029.html

  Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom vor plăti 682,14 milioane euro pentru licenţele telecom în frecvenţele de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz, suma fiind sub valoarea de pornire a licitaţiei, de 726,8 milioane euro.

 20. Semnatarul #70 al petitiei e…”Traian Basescu” 😀
  PS- O floricica zgribulita de toamna si de la mine…

 21. Si il indepartam sau nu?
  Poate se foloseste de asta in campania electorala, ca a fost discriminat, ca si DD 🙂

 22. Pai da, dar fiind patrimoniu MAPN, banii ar trebui sa-i revina direct… si ar anula pe moment nevoia exprimata de dl. ministru de a vinde terenuri din acelasi patrimoniu 🙂

 23. „70 Traian Basescu”
  Grippen nou nout nu e ca F-16 vechi si ruginit,nu maestre?

 24. Eu am trimis petitia unui consilier prezidential dar nu cred ca base a ajuns sa o semneze . Ar fi prea de tot ……

 25. Nu, pot eventual sa-l sterg…

 26. Am semnat, am trimis link-ul colegilor de munca, sper sa conteze.

 27. Nu exclud sa apara si adeziuni din partea lui Elena Udrea.Unii au foarte multe umor atunci cand nu este nevoie.

 28. Am semnat si am platit si un minim de publicitate…..

 29. Sa va uitati si la inregistrarea Biziday de azi, a d-lui Moise Guran, daca nu ati vazut in direct… Se mentioneaza faptul ca blog-urile de profil sustin achizitia de avioane noi 🙂

 30. Sper sa se stranga cat mai multe semnaturi. Joi e sedinta CSAT in care se va discuta achizitia de avioane!

 31. Uite un model
  Va multumesc pentru faptul ca ati respectat termenul legal de 30 zile si mi-ati trimis raspuns la solicitarea transmisa in format electronic pe care ati inregistrat-o cu numarul
  Revin cu clarificari la petitia mea

  Ma adresez institutiei dvs nu pentru a primi informatii legate de Autoritatea desemnata in prezent sa gestioneze situatia animalelor fara stapan ci pentru a va semnala faptul ca legislatia actuala in ceea ce priveste gestionarea animalelor fara stapan este deficitara incalca drepturile constitutionale ale cetatenilor acestei tari, exista deja inregistrate oficial decese/atacuri datorate animalelor fara stapan nesanctionate legal pana in prezent desi exista autoritati desemnate si finantate in vedera evitarii acestor situatii
  Petitia mea s-a adresat dvs in vederea obtinerii de suport legal pentru evitarea pe viitor a incalcarii drepturilor mele cetatenesti in ceea ce priveste animalele fara stapan din Romania, mai precis consilierea mea de catre dvs in privinta demersurilor Legale care trebuie sa le efectuez pentru aplicarea corecta si integrala a legislatiei astfel incat sa-mi fie asigurata protectia mea ca cetatean al acestei tari.

 32. George, daca ai nevoie de oameni pentru pus afise sau impartit pliante (ceva in genul daca aveti de gand), va stau la dispozitie in Bucuresti sau in Birlad.

 33. Stai linistit! E nevoie de o tona de rabdare si zece de perseverenta ca sa miscam lucrurile. Sper sa nu ne oprim aici 🙂

 34. se pare ca s-au hotarat deja din pacate cu jafurile

  O reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a fost convocată pentru joi, 27 septembrie, pentru a se discuta achiziţia de către MApN a avioanelor multirol, iar pe ordinea de zi ar putea fi inclus şi subiectul privatizării Oltchim, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX surse oficiale.

 35. Am semnat! FORTA fie cu noi!

 36. Dacă cineva își mai amintește primele mele mesaje pe aici, legat de această problemă spuneam că trebuie luată ca o campanie politică – cu diferența că nu susținem un om sau partid, ci o abordare și un mod de gândire. Atrăgeam atenția că până nu faci campanie și popularizezi ceea ce crezi, cu toate argumentele și practicile de campanie nu vei ști care e poziția mai marilor. Mulți dintre ei gândesc la fel, dar au reticență în a afirma asta pentru că vacile și boii care au vocea mai puternică susțin măgăria asta. Dacă ar vedea și cei din interior că nu sunt singuri, că le pasă și altora, părerea mea e că ar ridica și ei vocea și opinia. Toată chestia e că trebuie ceva luni pentru asta, din experiența mea, iar timpul nu prea mai are răbdare aici.

  Am speranța că ideea în care a fost redactată petiția să ridice voci și gânduri repede repejor și să curgă dezbaterea. Ar mai fi varianta de campanie intensă prin marșuri, presă, țipete – care ar putea da roade la fel de bine, dar trebuie văzut dacă apare ceva acum.

  • Cunosc politicieni care sunt de acord cu noi dar carora le este frica sa sustina acest argument intrucat cred ca pierd voturi. Asadar va las cateva indicatii :

   1. Cei care au cont de facebook sa isi schimbe imaginea de fond cu cea de mai sus.
   2. Tot pe facebook adaugati-va prietenii in grupul Romania Military https://www.facebook.com/groups/273212886128629/
   3. Publicati in grupurile din care faceti parte si pe profilele prietenilor vostri, precum si pe profilul vostru , de pe facebook linku-ul de la petitie.
   4. Trimiteti prin email link-ul de la petitie amicilor vostri.
   5. Folositi-va de toate contactele din presa centrala,locala sau bloguri pentru a sustine proiectul.

   Eu o sa incerc sa imi folosesc contactele din politica pentru a amana decizia din CSAT.

 37. Flogger, deocamdata mobilizam presa… apoi stim cu totii ca si anumite sindicate din domeniu s-ar putea sa gaseasca buna aceasta idee. Apoi mai vedem cine apare.

  am aprecia daca ai contacte in presa, locala sau centrala…

 38. Aici inregistrarea Biziday de ieri, 24 septembrie, in care se vorbeste, voalat, si de initiativa noastra (minutul 17:45, sau 20:47 dupa ora difuzarii ):
  http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-54780

 39. Am semnat si eu… Si am trimis link-ul si la prieteni. Pot sa asigur o minima expunere pe media in CT… Dar cred ca va trebui sa organizam si o „iesire in strada”… Nu sunt radical, dar asa devenim mai vizibili. Vreau sa va impartasesc o experienta de a mea in lupta cu administratia.. Este vorba de Ministerul Sanatatii, dar functionarii publici sunt cam la fel peste tot.. O problema de finantare a fost rezolvata numai dupa ce 4 luni am stat zi de zi in fata Ministerului si a Casei de Asigurari CT.. Am intrat la oricine a vrut sa ma primeasca, pe cei care nu au vrut sa ma primeasca i-am asteptat afara si am vorbit cu ei, pana, fie s-au plictisit de mine, fie au cedat nervos hartuirii… In cazul in care ne ajuta, putem incerca asta si acum… Fiind mai multi, cred ca vom avea mai multe sanse.. Multumesc mult pentru ideea voastra, pentru ca observ ca nu mai suntem doar cativa care vrem sa facem ceva, ci din ce in ce mai multi…

 40. fiecare e arondat unei circumscriptii. fiecare poate trimit textul de mai sus in scris catre senatorul si deputatul sau. o initiativa virtuala de obicei ramine la stadiu de like si nimic mai mult. o scrisoare scrisa trimisa spre biroului deputat/senator, conf legii, e obligat sa se primeasca un raspuns (cel putin „am primit… mai vedem”).

 41. Felicitari pentru initiativa. O corectura insa – e vorba de avioane la mana a treia, nu la mana a doua.

  Portugalia a anuntat mai demult ca vinde avioanele primite de la SUA (ex ANG si ex AMARC) – fabricate in anii 1983-1984. Unele au MLU facut, insa asta nu schimba faptul ca sunt extrem de vechi si vor fi multe probleme cu ele – crapaturi, coroziune, probleme cu sistemele, etc.

  Costurile adoptarii programului vor fi insa foarte mari, mult peste ce se vehiculeaza acum – infrastructura, logistica, simulatoare, training piloti si tehnicieni, mentenanta, armament, operarea flotei – vor fi peste 1 miliard.

  Reducerea nr. de avioane nu duce la o economie proportionala fata de afacerea cu Block 25 – dimpotriva as paria ca ajungem cel putin la costurile de atunci, dar numai cu jumatate din flota.

  Economia rezultata din reciclarea scarilor cand ne luam F-35 e o gluma buna. Reciclarea armamentului e un argument mai bun, numai ca si la Gripen putem sa punem armament american si il reciclam si pe ala. Pilotii si tehnicienii cred ca nu ii reciclam ca vor fi prea batrani sa mai apuce F-35, poate nepotii lor vor zbura cu alea cand vor veni la mana a patra de la vreunii.

 42. După cum am spus, vă susțin direct și indirect. Contactele au fost activate, dar nu cred că este de ajuns. Trebuie să apară ca subiect de discuție pe stradă. Sigur că nu văd penzionarii discutând înfocat asta – bunicuțele înverșunate pe suedeze, ieuropene sau americane (avioane), dar măcar să fie subiect pentru cei de vârstă mijlocie și clasă superioară. Trebuie să fie susținută la TV, altfel degeaba o facem să apară… că vine un Dobrițicu să zică ce tare aberăm, cum avioanele le luăm pentru scările alea, ce bune și ce noi îs, și în genere ce afacere bună fac ei… cineva trebuie să îi spună așa drept că treaba nu e așa, costurile sunt altele și noi știm asta și fix chestia cu industria și investițiile trebuie învârtită. Atunci vor sări și alți partizani și se va bloca nebunia asta. Măcar să facă licitație, să vină portughezii, italienii, nemții și svezii să se bată în oferte (chiar dacă licitația e deformată).
  În plus, nu cred că Block 25 din deșert se prezintă mai bine întreținute, dar sigur se găsesc în SUA 20-30 de F-16 care să poată fi reșapate pt noi, dacă nu sar alții cu oferte de EF, Grifoni.

 43. Flogger, vezi ca am pus pe cealalta discutie, despre cele 600 mil.$ pt. 12 avioane: pe langa faptul ca portughezii le-au luat pe primele 20+infrastructura si formare in contul folosirii de catre SUA a unei baze aeriene + celelalte 25 pe 268 mil.$ + kit-uri de upgrade… Deci dupa zece ani noi le luam la 25-30 mil$/ bucata, iesind mai scump decat portughezii:)

 44. Eu si George am trimis la toate contactele pe care le aveam si azi am trimis si la presa si la 2 televiziuni…

  Deja faptul ca domnii Adelin Petrisor, Moise Guran si Ionel Blanculescu au vorbit despre asta este incurajator. Acum sa speram ca nu ne vom opri aici!

 45. Lucrez si la o versiune mai compacta a materialului, mai usor de pus pe panouri… vom vedea apoi.

 46. Și eu cred că dacă tot vor să o facă lată, să și-o asume public și să nu pună apoi placa aia cu – păi de ce nu a intervenit societatea civilă… etc. Să spună clar că vor să moară de gât cu vechiturile și să le facă profit portughezilor și să își ASUME asta.

 47. „241 persoane au semnat această petiție. Semnăturile provin de la 228 adresa IP diferite.”
  Dupa ce ca sunteti putini, mai incercati sa si trisati. Mai rau o sa va faceti de ras. Treaba voastra…

  • Daca intr-o familie sunt 2-3 adulti care vor sa semneze o petitie, o semneaza toti, fiecare cu adresa sa de email. Faptul că apare acelasi IP nu e neapărat un semn ca s-a trișat ci că au un singur calculator.

  • Tu crezi ca noi trisam?! Adica daca am vrea sa trisam am mai afisa respectivele date?! Te-ai gandit macar o clipa ca pe acelasi IP, adica de la acelasi calculator, pot semna mai multi oamenii?! De exemplu studentii dintr-un camin, etc, etc. Sau poate ca unii sunt prea entuziasti?! Sau ca unii ca tine pot semna de…N ori cu acelasi IP, doar pt a putea apoi sa se bage singuri in seama?!
   Suntem putini?! Din pacate ai dreptate, sunt putini cei care au curajul sa faca ceva, oricat de mic, spre deosebire de imensa majoritate a celor care doar stau pe margine si comenteaza. Tocmai din acest motiv eu nu cred ca avem, toti drepturi politice egale.
   Da de fapt ce anume te deranjeaza la aceasta petitie?! Faptul ca avem tupeul sa comentam si sa nu fim de acord cu sistemul?! Faptul ca avem curajul sa nu ne fie frica de…servicii 🙂 si sa militam pentru industria si Armata noastra?!
   De ce te bagi intr-un lucru pe care nu-l intelegi si mai ales de ce vi pe RoMilitary si nu stai relaxat pe blogul tau sa comentezi ce-ti trece prin cap?!
   Nu suntem toti egali, unii, foarte putini adevarat, au curajul macar sa vorbeasca liber, in timp ce restul, marea majoritate, stau cu capul la cutie, sa nu carecumva sa se uita cineva urat la ei.
   S ma fac de ras, pentru ca am curajul sa spun si sa scriu ceea ce eu cred ca este bine?! Bre cred ca as fi primul om care m-as face de ras pt un asemene motiv. Sunt uimit cum tu te faci de ras scriind ceea ce ai scris…

   Rusine?! 🙂 Pt ca imi apar tara si Armata?! Tu personal, ca barbat, nu crezi ca este datoria ta sa faci acest lucru?! Ca daia a lasat Dumnezeu barbatii…sa faca lucruri barbatesti, adica sa ia pozitie atunci cand cineva se ia de neamul lor. Iar asta cu pozitia unii o inteleg…intr-un anume fel.

  • Eu si sotia mea folosim acelasi calculator.Ambii am semnat petitia.Ca sa semnam petitia, ar fi trebuit sa avem fiecare calculatorul nostru?Adica sa avem acasa ,doua calculatoare sau doua laptopuri?

   • Fratilor… poti sa ai si 10 calculatoare ca adresea de IP e aceasi… adresa o da modemul… asa ca intr-o sala de cal sau intr-o familie au semnat mai multe persoane… si la treaba cu IP e doar o prostie ca si eu pot semna de xxxxx ori daca vreau… scot netul din priza si il bag si IP se schimba asa ca nu e retorica treaba asta… iar eu nu fac chestia de mai sus pentruca nu vreau sa mint sau sa trisez ,… nu vreau sa fac ca politicienii nostri… va intrebati cine va asti pai voi sti eu si asta e de ajuns….. fara suparare… iar george are dreptate , nu noua tre sa ne fie frica de ei ( politicienii ) ci lor tre sa le fie frica de noi….toate cele bune si cer senin, sper ca se va schimba in bn decizia asupra multirolului….doamne ajuta…

 48. Nu Greuceanu, sunt unele companii la care IP-ul celor din interior (retea virtuala) nu e vizibil in afara retelei. Astfel ca vezi un IP sau o gama de IP-uri din afara, chiar daca utilizatorii sunt diferiti…

 49. Semnat inca de ieri. Desi nu cred ca se mai schimba mare lucru, vedem ce mare hotarare se ia la CSAT. Sau poate doar s-o mai amana un pic amanarea…
  Sa auzim de (mai) bine…

 50. Sunt extrem de sigur ca joi CSAT va vota in unanimitate pentru achizitionarea de F16 de la portughezi.Asa stiu politicienii romani sa isi serveasca patria.
  Aceasta petitie online, chiar daca ar fi semnata de 1 milion de oameni, tot ar fi ignorata de actuala clasa politica, care face ce vrea pentru ca alegatorii sai ii permit acest lux.

  • Mai bn e sa iesim 10k in piata …si sa vezi cum o sa-i intereseze, asa cu semnatul ii doare undeva… nu atragem prea multa atentie… tre sa fie o chestie care sa starneasca valva ca cea ce vrem noi sa facem sa se si incheie cu bn….adica cumparare unor avioane noi multirol cu offset inclus si cu finantare….

 51. eram deja ingrijorat ca nu mai apari 🙂

 52. eu am lasat comentariu cu link-ul petitiei si la cele mai populare petitii

 53. Cristian, te rog sa-ti moderezi iesirile, altfel iti vor fi moderate.
  Petitia asta e o caruta la care tragem fiecare cum putem, fiecare in felul lui.
  Am sesizat si CSAT-ul prin posta electronica iar domnul ministru Dobritoiu a primit un mesaj adresat personal…
  Ceea ce face fiecare din noi poate fi grauntele de nisip care sa incline balanta in directia cea mai buna pentru Tara.

 54. semnat si eu! azi trimit materialul unui ziar local din Ploiesti!

 55. Cristian, problema e LIMBAJUL tau , nu atitudinea!

  • Stiu , imi cer scuze la modul cel mai serios pentru limbaj. Eu nu mai suport sa-i vad pe cretinii astia care se dau mari ca fac si ca dreg si culmea ma mai iau si de prost.Pe langa asta , posteaza cu stema unui partid care a fost atata timp la putere, din cauza caruia sa ajuns la situatia asta si acuma ce sa vezi ! Influenteaza neica nimeni din padure decizia CSAT-ului. Io am propus sa mergem la Dobritoiu in audienta. Dar e important sa merga cineva care stie ce vorbeste , clar nu un batator de campi ca asta de mai sus. Nici asa nu sunt sanse zic eu, nici macar 5 % dar e cel mai bun lucru care se poate face.
   Eu am mai fost la minister acolo cu diverse probleme si stiu ca nu e imposibil de obtinut audierea. E tot ce se poate face in modul cel mai elegant si fara sa batem campii.

   • Bre, eu doar il cunosc pe eugen tomac consilier al lui Base. Nu am facut altceva decat sa ii arat ca existam si daca poate sa il convinga pe presedinte sa amane decizia macar pana dupa alegeri. In rest daca crezi ca sunt ridicol pentru ca ma implic cat pot in acest proiect , inseamna ca ii crezi ridicoli pe toti cei de aici care se implica.

 56. OFF: – cum se face războiul împotriva noastră, apropo de ce știe și George.

  http://www.provincianews.ro/exclusiv-seful-mechel-ar-fi-condus-operatiunile-gru-in-romania-in-timpul-revolutiei_17746.html

  Scârbiciile noastre secrete fac oare ce? Îs curios dacă se agită măcar puțin și fac raport.

 57. TIMIS ILIE VALENTIN

  semnat,
  poate facem ceva si pentru reinitializarea programului IAR 95

 58. Iata si raspunsulReferitor la petitia prin care v-ati adresat institutiei Avocatul Poporului in vederea solutionarii problemelor cu care ne-ati sesizat va informam ca aceasta a fost inregistrata si analizata in contextul prevederilor art 31 din Constitutia Romaniei privind dreptul la informatie
  Prin petitia formulata ne faceti cunoscut faptul ca in prezent legislatia privind gestionarea cainilor fara stapan nu contine prevederi clare in ceea ce priveste protectia cetatenilor impotriva atacurilor cainilor fara stapan
  Fata de situatia expusa de dvs va aducem la cunostiinta ca potrivit dispozitiilor Ordonantei Guvernului 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan Consiilile locale ale unitatilor administrative teritoriale au obligatia de a amenaja din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturi pentru cainii fara stapan respectiv pentru acei caini care circula liberi fara insotitori in locuri publice
  Pentru mai multe informatii va puteti adresa Autoritatii pentru Supravegherea si protectia Animalelor din cadrul primariei Municipiului Bucuresti cu sediul in str selari nr 2-4 sector 3 Bucuresti
  De asemenea va informam ca potrivit art 8 alin 1 din OG 27/2002 care reglementeaza activitatea de solutionare a petitiilor autoritatile si institutiile publice sesizate au obligatia sa comunice petitionarului in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei raspunsul indiferent daca solutia este favorabila sau nu
  Totodata va aducem la cunostiinta faptul ca aveti posibilitatea sa reveniti la institutia Avocatul Poporului in cazul in care autoritatea publica sesizata nu da curs solicitarilor dvs in 30 de zile sau raspunsul acesteia nu va este favorabil cu o cerere la care sa atasati o copie de pe bonul de inregistrare a cererii sau in cazul in care ati trimis-o prin posta atasati cererii numarul recomandatei.
  Adjunct al Avocatul Poporului
  Erzsebet DANE

 59. Flogger. Nu-i singurul! In KGB si GRU, dupa 1991, a devenit o moda ca ofiteri de rang inalt ce au facut parte din aceste Servicii, sa intre in afaceri. Marile firme rusesti sunt conduse de fosti oameni din Serviciile comuniste. Mai periculos este faptul ca acesti oameni n-au rupt legatura cu trecutul si nici nu o vor face vreodata, decat cand dau in primire. Si la noi este moda asta -vezi Voiculescu, Urdareanu si altii. Astazi, fostii inamici de dinainte de 1989 sunt prieteni, chiar parteneri de afaceri -ceea ce-ar putea fi o amenintare la siguranta nationala. Serviciile noastre de astazi stiu acest lucru si iti pot spune cu certitudine ca DA, fac rapoarte. Problema nu-i asta; problema este ca la nivel decizional pe nimeni nu intereseaza!

  • –Ceea ce era de demonstrat…
   -știu că știu, eu știu de asemenea și nicio măsură, nimic. În mod normal rezolvarea situației individului avea loc instantaneu. Că a primit ordin de la nenic să distrugă tot sectorul siderurgic nu-i pasă prim-sinistrului, doar el vrea să preia stăpânii și altele. Dă asigurări că în mâini rusești combinatele o duc mai bine decât oricum… unde sunteți pesedei?!

 60. Cred ca de-aia sunt si gestionate asa bine firmele, de merg din pierderi in pierderi… ca in functii importante e plin de ofiteri nu manageri si scopul lor e altul!

 61. George, asta e cu dedicatie – Industria de apărare, în atenţia MApN
  Scris de : M.A. 2012-09-26 12:03

  http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/industria-de-aparare-in-atentia-mapn-122428.html
  Academia Tehnică Militară va găzdui joi, 27 septembrie, de la ora 9.00, seminarul ştiinţific cu tema ”Locul şi rolul industriei de apărare în actualul context de dezvoltare a României”.

  Industria de apărare, în atenţia MApN (foto: Mediafax)
  Manifestarea este organizată de Departamentul pentru armamente, prin Academia Tehnică Militară, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Compania Naţională ROMARM, cu sprijinul Societăţii Române de Pirotehnie şi Detonică.

  Specialişti militari şi civili vor discuta despre noi posibilităţi de dezvoltare a colaborării dintre Ministerul Apărării Naţionale şi industria de apărare, despre acest domeniu de activitate ca actor principal în procesul de înzestrare a sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională. De asemenea, vor fi abordate şi subiecte referitoare la pregătirea specialiştilor şi participarea la cercetarea ştiinţifică, privite ca oportunităţi oferite de învăţământul superior militar industriei de apărare.

  La activitate vor participa secretarul de stat pentru armamente, Floarea Şerban, reprezentanţi ai conducerii Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, personalităţi civile şi militare, specialişti din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, reprezentanţi şi lideri ai sindicatelor din cadrul industriei naţionale de apărare.

 62. Într-un articol din La Tribune, ziaristul spune cà oferta „portughezà” ar fi dirijatà de General Dynamics!

  ” De son côté, General Dynamics proposait des F-16 A/B portugais d’occasion. Une solution qui avait déjà la préférence de Bucarest. Ce qu’a confirmé mardi le ministre de la Défense. ”

  http://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronautique-defense/20120925trib000721289/defense-le-gripen-de-saab-se-crashe-en-roumanie.html

 63. Si uite asa mai aflam cate ceva! Nu stiam absolut nimic de implicarea General Dynamics…

  • Pai A/B – urile pana la BL-15 nu erau produse in totalitate de General Dynamics, pana in 1993? Ultimul a fost livrat prin ’96 parca…

   „In 1993, General Dynamics sold its aircraft manufacturing business to the Lockheed Corporation, which in turn became part of Lockheed Martin after a 1995 merger with Martin Marietta.”

   Asta ar putea explica poate si lipsa unor upgrade-uri consistente pentru F16 A/B Bl15… Am vazut ca programul MLU a ajuns la Tape5 in dezvoltare. Poate iese ceva interesant pana la urma si am profita si de un upgrade de la PW F100-220/E la 229…
   Doar Dumnezeu stie ce vor sa faca cu contractul asta cu portughezii si… General Dynamics ?!

 64. Tot despre rolul si inzestrarea armatei… dar mai la Est, si o avertizare pentru Romania – Jucăria lui Vladimir Putin
  http://www.ziuaveche.ro/opinie/jucaria-lui-vladimir-putin-122439.html

  Dar, pentru generalii americani, de la Pentagon, un asemenea demonstrativ nu generează decât o simplă constatare, tehnică, pentru Departamentul de Stat:”Colegii ruşi i-au satisfăcut un capriciu, lui Vladimir Putin. Armata fiind jucăria care-i place…”

  În mod paradoxal, oficialii de la Bucureşţi, cei cu ochi languroşi spre Est, pur şi simplu ignoră aceeaşi jucărie – naţională!

 65. Le-am comentat si eu… pe 2 probleme, pentru cine stie franceza.

  Tot cu Marius Z. ma veti gasi in cateva zeci de minute… dupa moderare.

 66. pentru latribune.fr….

 67. @Marius Z.
  Bine ràspuns si atinge douà probleme dintr-un foc!
  Felicitàri pentru francezà, în afarà de o alegere discutabilà de vocabular (inclusion pentru insertion) si douà acorduri nepotrivite, foarte elegant si subtil!

 68. MirceaS, las’ sa vada ca-s roman 🙂

  Acordurile nepotrivite sunt discutabile …

 69. Despre sedinta CSAT de maine:

  http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/avioanele-f-16-starea-armatei-si-credibilitatea-romaniei-pe-agenda-csat-122582.html
  şedinţa a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de Traian Băsescu, va avea loc joi, începând cu ora 11.00, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT sunt incluse, printre altele, şi următoarele teme: 1. strategia pentru refacerea credibilităţii României; 2. starea Armatei României; 3. demersurile întreprinse pentru iniţierea programului Avion Multirol al Forţelor Aeriene; 4. evaluările privind ameninţările la adresa securităţii naţionale; 5. procedurile pentru aplicarea prevederilor Art. 46, Alin. (9), din Legea Concurenţei nr. 21/1996 cu modificările şi completările ulterioare; 6. Proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A. şi a mandatului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pentru implementarea acesteia; 7. vulnerabilităţile de securitate identificate în contextul atentatului de la Burgas (Bulgaria).

  În cadrul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională, susţine Administraţia Prezidenţială.

  De asemenea, potrivit Guvernului României, premierul Victor Ponta va participa joi la şedinţa CSAT..

 70. Daca afacerea asta cu Portugalia se infaptuieste atunci sigur sigur aviatia de vanatoare a Romaniei este istorie. Daca mai se si dovedeste a fi adevarat ca General Dinamics a bagat coada in treaba asta e rau de tot. Numai intretinerea in urmatorii 10 ani pentru aparatele astea va costa cat le-am fi luat de noi si in cantitate mai mare.

  Romania si-a distrus sistematic industria de aparare care mai era… asa cum era ea.
  Nu cred in posibiliatea revitalizarii industriei de aparare atata timp cat clasa politica din Romania e plina de fifilizoni si oportunisti.

  De ce sa credem ca industria de aparare poate avea o sansa cand in toate celalate domenii totul se duce de rapa ? Uitati medicina : ramanem fara medici. Mergeti in politehnica : Numai epave in proportie de 90 % . Vedeti ce ministrii avem la economie ! Cine dracu a auzit de ei ? Cine-s astia ? NU CONTEAZA PARTIDUL !

  Vreau sa mai spun ceva. Putem noi tipa pe forumul asta zi si noapte. Eu nu sunt de acord nici macar cu petiatia asta online si fara sa am un gram de intetie a supara pe cineva pot spune ca nu e nimic de facut atat timp cat NICI MACAR UN PILOT DE MIG nu a semnat-o ! Nici o voce din minister nu se manifesta impotriva acestei achizitii ! NICI UNA ! E ca atunci cand jandarmii snopesc in bataie niste zapaciti la Unirii si BISERICA OROTODOXA nu iesi cu nici un comunicat care sa calmeze situatia ! Totul este politizat.Pana si Biserica ! Pana nu de mult mergeam pe platforma PIPERA la fostu ICE Felix unde ralizam cablaje imprimate pentru circuite electronice. ICE a fost o investitie strategica , de nivel national facandu-se retehnologizarea cu linii noi de productie prin 1996. Stiti ce s-a intamplat acum 1 an ? A venit unu din PDL si a luat terenul iar toate masinile alea,toata fabrica a fost depozitata undeva si sigur sigur se duce naiba.Pana sa faca asta , impusese firma lui de paza acolo prin care capusa fabrica de cablaje 🙂 Costa mai mult decat cei 20 e oameni de acolo din care acum 15 nu mai au servicii. Unii din ei , predau la Politehnica la catedra de chimie industriala dar fara a mai putea face vreodata ceva „practic”.

  Asha a fost si cu IEMI si cu Electronica si cu IPRS si cu IIRUC. A existat interes numai pentru profitu imediat , cel al terenurilor de sub fabricile respective.ghici cu ajutorul cui ?? Tot cu ajutorul „politicienilor” care au invatat un sigur lucru in tara asta: Da-i inainte. E rosu sau albastru nu conteaza tu zici ca-i verde chiar daca toata lumea vede ca nu-i asha. Vei gasi prosti sa-i convingi ca e verde cum zici tu. Avem exemplu aici pe site.

  Pe vremuri (inca am mai prins, norocosu de mine ) mergeam in IEMI si la Electronica industriala din Baicului undese faceau statii radio pentru armata. Se montau pe TAB-uri si pe T55 , pe taburi de comanda etc. Erau intradevar depasite tehnologic cu 15…20 de ani. Se puteau retehnologiza aceste fabrici pentru ca exista personal calificat si cu experienta dar nu aveau acces la tehnologie noua , de ultima genaratie. Se putea face ceva. La Craiova la fel. Abia au invatat oltenii sa faca un fuselaj ca gata totul s-a teminat 🙂 chiar cu investitie uriasha acum , nu se mia poate face nimick intr-un interval mai scurt de 15…20 de ani ca nu mai are cine. nu mai exista know how chiar daca bagi bani si nu poti aduce oemeni de la Harris sau de la Motorola sa faca o statie radio pentru ce ai tu nevoe. E imposibil.

  Eu pot pune pariu cu oricine si pot sa o fac oricand : Romania o sa ajunga in situatia cand nu o sa mai poata trage decat un glontz in apararea sa. Atat. Si asta va deveni noul concept de aparare ca dapa poti sa tragi un glontz ai aparare. Se intampla deja.

  O seara buna,
  Cristian.

 71. Cristian, aici mai gasesti o mana de oameni care nu are de gand sa se resemneze! Romania si copii nostri merita mai mult!

  Abia suntem la inceput si abandonul nu e o optiune.

 72. In urma informatiilor primite de la MECMA, directorul general al Companiei Nationale ROMARM SA este propus spre schimbare de chiar Primul Ministru Victor Ponta !
  Aflam ca dl. TACHE este in carti pentru inlocuirea dlui Boian; speram sa nu ii urmeze aceeasi soarta.
  http://www.indaparare.ro/Publicatii-Media/BOIAN-SCHIMBAT-.html

 73. as face pariu ca tot azi vor anunta niste contracte cu statul pentru industria de aparare, un avion la Craiova, o prastie la Romarm, etc. – ceva ca sa nu mai zica aia nimic de offsetul pierdut. cred ca de asta ati fost invitati.

 74. vom vedea… insa e vorba de 2 chestii total diferite.
  Comenzile de la bugetul de stat pentru industria de aparare vin din ce primeste MAPN de la buget iar offset-ul ar fi venit cu creditare, care ar fi trebuit platita esalonat de la buget pe x ani, si cu investitii in tehnologia industriei noastre de aparare si colaborari cu firme straine.

 75. SCANDAL LA COTROCENI. Victor Ponta A PLECAT din şedinţa CSAT condusă de Traian Băsescu

  http://www.gandul.info/news/scandal-la-cotroceni-victor-ponta-a-plecat-din-sedinta-csat-condusa-de-traian-basescu-10127492

  Just a lucky guess: creca avioanili mai asteapta…

 76. Am confirmarea că mesajul a ajuns unde trebuie și cum trebuie (-George). Așteptăm să vedem cum iese.

 77. FLASHMOB in fata Pietei Victoria, cu cateva pancarte si mesaje care sa pice bine la presa. Sigur se vor strange cateva televiziuni sa filmeze. De acolo si pana la construirea unui subiect de presa nu e drum lung.

 78. Doamne ajuta!

  Realist vorbind, daca nu se cearta pe avioane, amanarea va fi pana la urmatoarea sedinta a CSAT, in cateva saptamani… cam atat timp castigam pentru popularizarea ideii noastre.

 79. Pontacul si-a dat seama ca el fiind mai tanar si cu sperante sa mai ramana in politica ar fi fost singurul care deconta beleaua cu avioanele portugheze si ar fi ramas in istorie ca omul care a ingropat aviatia romaneasca. Dobritoiu si Basescu ar fi de mult la pensie in 2017 cand incep sa vina avioanele si prin 2020 cand incep sa cada ca mustele nu-si va mai aminti nimeni de ei. Ponta in schimb ar mai fi prin politica si pana la urma raspunderea e a sefului guvernului – Basescu nu semneaza nimic.

 80. CSAT: România va cumpăra avioane multirol

 81. Membrii Consiliului au aprobat Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană

  Sterge mesajul de dinainte George.

 82. Mai exista o sansa: decizia sa nu fie aprobata de Parlament ! Astfel vom avea noroc si nu vom cumpara avioane din „programul rabla” 🙁

 83. http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/CSAT-cumpara-avioane-multirol_0_781721997.html

  România cumpără avioane multirol. Decizia a fost luată în şedinţa CSAT de joi. Tot în şedinţa de azi s-au evaluat ameninţările la adresa securităţii naţionale şi vulnerabilităţile de securitate identificate în contextul atentatului de la Burgas (Bulgaria).

  Membrii CSAT au concluzionat că Armata României are capacităţi limitate de a-şi îndeplini misiunile ce-i revin şi au decis ca, la viitoarea şedinţă a Consiliului, Guvernul să prezinte un program multianual de restabilire a capacităţii de luptă a acesteia, informează Preşedinţia.

  „Membrii CSAT au concluzionat că Armata României are capacităţi limitate de a-şi îndeplini misiunile ce-i revin şi au decis ca, la viitoare şedinţă a Consiliului, Guvernul României să prezinte un program multianual de restabilire a capacităţii de luptă a acesteia”, precizează sursa citată.

  Totodată, ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a prezentat demersurile întreprinse în vederea iniţierii programului Avion Multirol al Forţelor Aeriene, conform Mediafax.

  „Membrii Consiliului au aprobat «Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană» în cadrul programului «Avion multirol al Forţelor Aeriene» în concordanţă cu interesele esenţiale de securitate ale ţării şi cu angajamentele asumate de România în cadrul organizaţiilor europene şi nord-atlantice „, se mai arată în comunicat.

  • Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, afirma, la începutul lunii august, că procesul de achiziţie a avionului multirol de către Armata română a fost accelerat, urmând ca în circa două luni să se ia o decizie, după ce va avea loc şi o dezbatere în CSAT privind variantele aflate la dispoziţie.

   Dobriţoiu declara atunci că modelele de avioane avute în vedere sunt avioanele de generaţia a V-a.

   „Chiar dacă parcurgem o perioadă de austeritate economică grea, vă anunţ că am accelerat procesul de achiziţie a avionului multirol. În acest sens, exprim un angajament, un crez al meu mai vechi, conform căruia obiectivul strategic al României pentru achiziţia aparatelor multirol trebuie să fie achiziţia aparatelor de generaţia a V-a în următorii 20-25 de ani şi să traversăm tranziţia în cel mai economic mod cu putinţă.

   Accelerare înseamnă că procesul se va derula rapid şi nu va dura opt ani, ci va dura două luni şi vom lua cu certitudine o decizie. Modelele pe care le avem în vedere sunt avioanele de generaţia a V-a şi tranziţia să o facem cu costurile cele mai ieftine, cu avionul potrivit acestei tranziţii astfel încât să nu pierdem bani prin achiziţionarea unei structuri de aerodrom diferită când vom trece la avionul de generaţia a V-a”, a spus Dobriţoiu.

   Întrebat dacă avionul american de F-16 mai este o opţiune, Dobriţoiu a precizat că la acesta făcea referire. „Despre asta vorbeam. Atât avionul F-16, cât şi F-35 folosesc aproape aceeaşi infrastructură de aerodrom, aceleaşi pachete de înarmare, or aceasta înseamnă o economie deosebită în bugetul unei ţări sărace”, spunea ministrul Apărării.

   El a dat asigurări că forţele aeriene române nu vor fi transformate „într-o companie de transport”.

   „Nu pot să nu observ cu tristeţe că România a ratat şansa a patru ani pentru a adopta o decizie politică, iar în acest sens vreau să fiu foarte clar. Spiritul, angajamentul politic pentru susţinerea parteneriatului strategic cu SUA nu trebuie să se manifeste numai în vorbe. În următoarele două luni veţi fi martorii unui angajament politic bazat pe fapte, nu cum a fost structurată această decizie în această perspectivă îngustă a multirolului în ultimii opt ani”, a declarat Corneliu Dobriţoiu

 84. si nu va fi, CSAT doar a pasat problema la guvern.

  guvernul nu are acest miliard si va amana chestiunea pentru anul viitor.

 85. prima transa a platii catre protughezi era pentru anul viitor, si era parca pe la vreo 65 mil. $

 86. http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/sedinta-csat-cu-scantei-si-avioane-f-16-la-mana-a-treia-122777.html

  Faptul că nu se menţionează explicit în comunicatul oficial de presă că avioanele vor fi cumpărate din Portugalia poate să lasă o portiţă pentru ceilalţi competitori aflaţi în cursa pentru dotarea forţelor aeriene române cu un avion multirol.

  Din declaraţiile anterioare ale ministrului Apărării, România ar putea plăti în jur de 600 de milioane de dolari, în cinci ani, pentru 12 avioane de tip F-16 achiziţionate din Portugalia, iar prima tranşă pe care statul român ar trebui să o plătească anul viitor ofertanţilor este de 70 de milioane de dolari.

  Culmea e că se discută despre avioane F-16 cumpărate la mâna a doua, dar dacă acest contract se va semna între Guvernul României şi Guvernul Portugaliei vom avea de fapt nişte avioane cumpărate la mâna a treia, deoarece aeronavele au fost luate la mâna a doua de portughezi de la americani. Ele au fost folosite de Fortele Aeriene din SUA si au stat si la rezerva de avioane AMARC aproximativ 5 ani, inainte de a fi vandute/donate Portugaliei in 1999, in cadrul programului Peace Atlantis II.

  Dupa cum se poate verifica pe f-16.net, avioanele F-16 block 15, au o istorie interesanta…. Portugalia le-a facut un upgrade şi mai tarziu le-a scos la vanzare (în 2006), dar pana acum nu a găsit clienţi. Avioanele portugheze, cu nr. de inventar cu tot, pot fi vazute aici, unde sunt trecute absolut toae informaţiile despre fiecare aparat, de cand a fost produs pana acum.

  • iata si poze cu ele la cimitirul AMARC prin 1994. http://www.f-16.net/gallery_item424572.html

   sunt curios daca Dobritoiu va umbla cu masina de serviciu luata de la dezmembrari ca sa faca economii pentru minister. ar da si el un exemplu de austeritate.

  • Daca magareata din stratosfera a haterizat in sfarsit pe noi si inca mai da din coada, ma intreb ce planuri au acum Bulgaria si Croatia…parca vad ca Viperele lor sa fie mai cu mot decat multiLOLurile noastre…

   Oare ce draq de standarde trebuie sa mai inventam pentru a avea o clasa politica mai cu capul pe umeri?..
   …mancatul doar al unui singur potato chips si apoi full stop (la proba asta campioni absoluti sunt Chuck Norris si Kim Jong-un)…
   …aruncatul cu secera si ciocanul (proba la alegere sau combinata) in Ion Iliescu pt. risipirea blestemului…(my favorite)…
   …concurs de inventica pentru un pieptene cu ceas desteptator pentru Antonescu…
   …ridicarea pragului la minim 18 ani impliniti pentru functia de Prim ministru…
   …testicule de aliaj teflon-kevlar de la Alrom Slatina pentru Dobritoiu…
   …operatie cu laser de la Magurele pentru ochiul lui Basescu…

   …frak this crap, ma duc sa ma imbat, Guinness la baiatu’!..fi-ne-ar rugina usoara…bat in lemn, aoleo, vai de tigvele noastre…

 87. „Romanii mor de foame ,dar cumparam avioane de vanatoare de 100 mil $ bucata. Tichie de margaritar ne mai trebuie. ”

  Uitati un exemplu de efect secundar al naturii care sper ca nu o sa se reproduca.

 88. Romania Tricolor, nu Guiness maaa! Ca nu sprijini ieconomia nationala!
  Fara offset va fi si mai greu sa crestem economia asta distrusa.

  Ia o braga, ca e ieftina, SH, sau un Ursus, o Timisoareana sau ce-o fi, da de la noi sa fie!

  • Mi se falfaie! Ieconomia mea nationala e zaibarul produs in via proprie si anul asta, restul e vax! Mi-a ajuns! Guinness si atat, daca ziceti vreunu’ de posircile alea de Corona sau Ciuc Radler-Lamaie draqu’ v-a luat! M-am saturat de circoteca asta, da Doamne sa se desprinda un fuel tank de RoAF F-16 portugheisha direct in zulufii lui Dogaru!

   GSG9 -aka Jester – preia tu ca le nimeresti mai bine decat mine…me going postal…

 89. Buna ziua !

  Am gasit ceva cat de cat interesant pe Gandul despre sedinta de azi referitor la multirol; nu stiu cat de multa incredere putem acorda informatiei, dar oricum…

  http://www.gandul.info/news/scandal-la-cotroceni-victor-ponta-a-plecat-din-sedinta-csat-condusa-de-traian-basescu-decizie-csat-s-a-aprobat-noua-strategie-de-cumparare-a-avioanelor-multirol-10127492

  „UPDATE 15.40 CSAT a decis că este nevoie urgentă de achiziţionare avioanelor multirol de generaţia a 4-a, iar Guvernul trebuie să aprobe fonduri pentru această achiziţie. CSAT a aprobat noua concepţie de achiziţionare a aparatelor de zbor, după ce varianta achiziţionării de F-16 de la armata SUA a căzut, din cauza lipsei de fonduri. În prezent, există mai multe variante deschise pentru achiziţia de avioane F-16, fie din Portugalia, fie din Olanda, au explicat pentru gândul surse oficiale.

  CSAT nu a stabilit de unde vor fi achiziţionate avioanele multirol, aceasta fiind atribuţia Guvernului. Singurele direcţii stabilite astăzi au fost urgentarea acestui proces de achiziţie şi condiţia ca avioanele să fie de generaţia a 4-a, care să asigure tranziţia către aparate de zobr de generaţia a 5-a şi să fie compatibile cu standardele NATO. De asemenea, competiţia între furnizorii de avioane rămâne deschisă, F-16 nefiind singura variantă de lucru, au mai precizat sursele gândul.”

  • „condiţia ca avioanele să fie de generaţia a 4-a, care să asigure tranziţia către aparate de zobr de generaţia a 5-a”
   Alea de a 5-a stim sigur ca sunt F35, deci vor F16 sau nimic. (pentru CSAT)

   Acum, copy-paste ce am spus mai devreme.

   La RTV, l-au intrebat pe Poanta de unde luam avioanele, Olanda, Portugalia?
   El raspunde: “Olanda le-a vandut Indoneziei (poate gresesc eu tara nu imi aduc aminte exact), da nu pot sa va spun de unde le luam ca nu e orice produs comercial”
   Mic detaliu, el nu a pronuntat “f 16″

 90. Pai in asa hal s-a ajuns sa facem petitii, crezi ca le pasa la acesti manevranti de tara de popor de economie de industrie armata s-au aparare de sanatate si invatamint….D-lor treziti-va ei lucra sa distruga tot ce merge si functioneaza plecind de la cap catre coada acum sunt la jumate de drum… petitia noastra a altora ii va influenta nici nu le pasa au sarcini precise si le aplica al naibi de bine din 90″ incoace, oare nu simtiti pe Dv apasarea acestor ani si ritmul lent si sigur de distrugere si al Individului a familiei a insusi fiintei nationale daca DA nu petita s-au petitiile sunt un raspuns la actiunile lor ci o alta forma de manifestare si Lupta….dar cine sa lupte caci Ochisorii Albastri culeg flori dedicate in lanuri indicate….Caschetele Tricolore apara alte popoare dedicate pe cimpuri minate si alte Populare Asociatii la fel de lase ca primele toate platite din truda celor multi si umiliti si tot asteptam un Tepes sa curete mizeria….
  Este dureros si umilitor sa nu ai Spinarea Dreapta este dureros sa nu poti sa-ti alegi adevaratii leaderi este dureros sa-ti vezi poporul cum devine o turma de oi, dar acesta turma are si-un cioban la noi mai multi prea multi, nu crede-ti ca ar trebui sa trecem la fapte reale ca sa schimbam radical prin actiuni specifice….
  Presa D-lor este aservita dar nu in totalitate, masa populara exista dar trebuie trezita cum trebuie de cine trebuie gata cu somnul….sa zicem nu are guvernul banii bun se ridica poporul si zice Licitatie publica donatie cum pe vremuri s-a cladit Casa Scintei, si Ateneul facem publica Incepea Donatiei Publice Populare de stringerea de fonduri ptr Dotarea Aviatiei Militare este imposibil sa nu gasim in Presa si Tv ceva aliati o sa rida toata Europa si cui ii pasa daca rezolvam finantarea si ve-ti fii surprinsi ca va si merge dar ne trebuie Ciobanasi Tineri Educati Nepatati si cu Sirea Spinarii. Manevranti la munca silnica le lom averile si dotam armata si refacem economia ca si-asa au furat destul si sunt indosariati dar trebuie curaj, vointa si fapte vorbim prea mult scriem mult si tara moare. Dar poate ….

 91. Tot din Gandul…
  UPDATE 18.50 Portugalia ar urma să fie furnizorul de avioane F-16 second-hand pentru România, pentru că varianta Olandei a picat, armata olandeză încheind deja o tranzacţie cu Iordania, au declarat pentru gândul surse oficiale.

 92. ma fratilor cind aud de o achizitie de 12 sau chiar 14 avioane ma umfla risul,pentru ca nu te duci la piata sa spui numai eau 12 piini eau 10 .Raportat la achizitia de f16 vedeam acum un anunt ca olandezii cumpara 2 escadrile de f35 ca numai vor sa modernizeze vechile versiuni de f16 .dar vad la noi ca nu e vorba de neputinta e vorba de nepasare si vointa politica si exemple ar fi multe ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *