Situatia geopolitica pe flancul estic al NATO/UE

N-am mai scris de mult pe acesta tema dar cred ca a venit vremea sa mai scriem, lucrurile se deruleaza foarte rapid. Adica sa punctam/enumeram cateva aspecte care par importante.

Situatia politico-economica de la noi o vedem si-o simtim deja cu totii. Nu numai ca este extrem de instabila dar este marcata de incercarea unui grup infractional organizat de a prelua puterea totala. Cu aceasta ocazie economia a inceput s-o ia la vale, inflatia creste, investitii zero, nepotism pe baza de carnet de partid dus la extrem, economia privata si cea de stat sunt decuplate, forta de munca lipsa, intr-un cuvant: putreziciune. Sau cu alte cuvinte: viitor intunecat…

De acesta data, din pacate, nu suntem noi oaia negra a UE, probleme (chiar mai) grave sunt inregistrate si in Spania, Ungaria, Bulgaria, Marea Britanie, Polonia, Cehia, Germania etc, tari care nu mai sunt chiar atat de aliniate pe principiile morale care stau la baza Uniunii, iar Uniunea nici ea nu stie unde vrea sa ajunga.

Germania vorbeste de o politica de aparare comuna, insa doar vorbeste, starea armatei germane find aproape de coma, Franta incearca sa faca… ea stie ce, sugrumata fiind de politicile mult prea socialiste. Marea Britanie, o tara a prostilor, a reusit performata ca dintr-un joc politicianist de slaba factura sa se vada in afara Uniunii, desi intial nimeni nu dorea acest lucru, nici macar clovnii aia care sustineau ca doresc…

Peste toate se asterne criza refugiatilor, cresterea sentimentelor nationaliste (in dauna celor pro-UE), derapajul Turciei, inexistenta Ucrainei ca stat, incercarea Rusiei de a supravietui in fata sanctiunilor, tembelismul tembelului care a ajuns presedinte al Statelor Unite si multe, multe altele…

Cand extragerea gazelor naturale va fi efectiv demarata, Romania va fi, pentru prima oara in istorie, capabila sa sufle caimacul rusilor din Europa de Est si sa ajute la scaderea puterii Moscovei asupra vecinilor nostri, de aici probabil si incercarea – usor ridicola – a Ungariei de a-si asigura gazele de la Marea Neagra fara insa a prelungi conducta BRUA pana in Austria. Dar asta deja numai este problema noastra ci a UE vs Budapesta…

Dar cine-i Ungaria?! Un foarte mic nimeni care a reusit mai dintotdeauna sa-si enerveze toti vecini, un pekinez cu aere de maidanez de talie medie.

Gazele apartin Exxon- SUA, Petrom-Austria, ce vrea Ungaria sa faca de fapt, sa blocheze planurile UE si ale SUA de a folosi gazele romanesti pentru reducerea influentei rusesti in Europa de Sud-Est?  Pana la urma interesul Romaniei este sa-si vanda gazele oricui are bani sa le plateasca, insa asa cum Rusia isi foloseste hidrocarburile pentru influenta, Bucurestiul ar trebui sa faca la fel si cel mai probabil ca o va face, mana-n mana cu Washingtonul.

Doar polonezii (din ce in ce mai ciudati in ultima vreme) ii considera prieteni si aliati pe restul ciudatilor pro-rusi din grupul de la Visegrad.

Visegradului ii vom acorda o atentie mai speciala, pentru ca desi initial ideea a parut buna si chiar folositoare, astazi membrii sai sunt de tot rasul, cu exceptia Poloniei, dar Varsovia se comporta ciudat (scuze pentru repetitie, este termenul care mi se pare ca descrie cel mai fidel ce se intampla cu Polonia), cautand sustinerea celorlalte trei membre ale Grupului, desi cele trei n-au absolut nici o importanta reala in UE. Au doar, fiecare, cate un vot…

Cehia, o tara liliputana, pro-rusa (jenant cum presedintele ala senil si pro-rus – Milos Zeman – a mai castigat un mandat, un presedinte pe ale carui declaratii nu mai da nimeni doi bani), dar cu o economie puternica. Economia industriala a Cehiei are insa radacini istorice tocmai in Imperiul Austriac (n-a fost niciodata Austro-ungar, in realitate fiind doar austriac), atunci cand, datorita grupului Skoda, proaspat independenta Cehoslovacie a mostenit o industrie foarte serioasa. Astazi Cehia isi datoreaza economia industriei sale cuplate cu cea germana si pozitiei geografice, practic jumatate din tara face parte din Germania.

Slovacia, mai slaba decat fosta sa colega de federatie, este si ea destul de pro-rusa, o economie normala, o armata aproape inexistenta.

Ungaria este, cum mai spus, o jalnica urmasa a unei provincii austriece din defunctul imperiu, o tara neimportanta decat prin pozitia ei geografica si cu o economie destul de decenta, cu totul nestrategica insa.

Polonia. Ei bine polonezii se comporta tare…ciudat. Isi cauta prieteni si amici acolo unde acestia nu sunt, au incredere/speranta in cele trei de la Visegrad desi Polonia singura este mai mult decat dubla ca forta militara si influenta politica. Polonia este o tara strategica in UE si NATO, celelalte trei n-au nici un fel de importanta. Mai cred polonezii ca Ucraina le-ar putea fi prieten, uitand ca ucrainenii nu sunt nimic altceva decat niste sovietici mai mici, prinsi in offsaid de fratii lor mai mari si luati la bataie.

Ucraina nu merita nici macar o cana cu apa, daramite s-o consideri prietena. O tara mafioata, corupta dincolo de ce putem noi romanii intelege, o „tara” (si aici le dau dreptate rusilor) care ne-a facut noua romanilor numai probleme de cand si-a castigat independenta, doar odata cu invazia ruseasca s-a mai potolit. Utila ca stat-tampon intre UE/NATO si Rusia.

Bulgaria. Am ras de ei destul de des, dar astazi cred ca Sofia ar putea fi inca salvata din ghearele Rusiei insa acest lucru se poate face numai cu sprijinul, influenta si interventia masiva a Bucurestiului. Aici gazele si energia electrica romanesti vor juca in urmatorii ani un rol foarte important.

Pentru ca gazele naturale din Marea Neagra ar trebui preponderent trimise catre Bulgaria, Basarabia si doar ce ramane spre Austria si de acolo in sistemul gazeifer al UE. O Bulgarie ceva mai libera de santajul Moscovei si-ar putea reveni incet, incet, spre beneficiul intregului flanc sudic al UE/NATO…

Poate si Serbia ar putea fi scoasa de pe orbita Moscovei, acolo unde a fost atrasa in mod natural, tot pe baza unei Romanii puternice.

Asadar, oricum invartim harta Europei de Sud-Est, rolul strategica al Bucurestiului se vede si de la Moscova si de la Washington.

Romania.

Ei bine, am scris inca din 2011 ca nu exista tara in estul sau sud-estul Europei mai importanta decat Romania, un lucru foarte cunoscut de rusi si americani. Rusii, consecventi, au facut tot ce au putut sa ne atraga spre ei, ne-au oferit Basarabia sau ne-au santajat cu ea, ne-au oferit gaze si depozite majore pe teritoriul nostru, ne-au amenintat etc.

Deschidem o paranteza. Continui sa sustin ca Romania este pentru Rusia una dintre primele doua tari ca importanta geo-strategica in Europa, fara sa pot indica insa care ar fi cea de-a doua. Moscova „iubeste” sincer Bucurestiul si ar face orice sa ne aduca langa ea, pentru ca odata ce Romania ar fi neutralizata, intrega zona a Balcanilor ar fi literalmente la cheremul perpetuu al Rusiei, americanii ramanand cu degetul in gura fara nici o baza politica, economica sau militara in zona.

Acaparand Romania, Rusia ar reusi sa-i arunce pe americani tocmai in Italia, in Vest si Germania in nord, eliminand de facto orice influenta reala a Washingtonului in intreaga Europa de sud-est si zona Balcanilor pana la Mediterana, indepartandu-i decisiv pe yankeii de Caucaz si Marea Caspica. Azi, sansa Georgiei trece doar prin Romania. Atractiv nu?! Cam asta-i miza Bucurestiului…

Inchidem paranteza.

UE si Washingtonul pareau surzi si orbi si poate chiar au fost, dar odata cu 2014 si anexarea Crimeii importanta Romaniei a fost din nou evidentiata, iar odata cu trecerea Turciei sub autoritarismul si coruptia clanului Erdogan, aceasta importanta a explodat pur si simplu…

Dovezile sunt vizibile cu ochiul liber, mai ales daca aducem in discutie si rezervele de hidrocarburi din Marea Neagra. Americanii au facut ochii mari si au inceput sa-si intareasca pozitia din Romania, rusii au reactionat si ei prin psd/alde/dranea/tariceanu . Il mai pun si pe nastase care s-a perindat vineri pe la Moscova, chiar inainte de ”alegerile prezidentiale”, participand la conferinta fundatiei celui care n-a reusit sa-si ingaureasca cum trebuie fularul Burberry si generalul mihai ionescu, director al Institutului pentru Studii Politice de Aparare şi Istorie Militara – M.Ap.N, ambasadorul vasile soare și personal din Ambasada Romaniei.

Se duc lupte grele in Romania de astazi, toata lumea este implicata, ungurii vor gaze (probabil ca sunt doar marioneta Moscovei in incercarea de a bloca conducta BRUA pe care mai vor sa prelungeasa pana in Austria), Viena si-a iesit din pepeni (sa nu uitam ca Petromul apartine OMV si austriecii au bagat sute de milioane de euro in Marea Neagra, iar acum ungurii vor sa-i lase fara gaze), americanii de la Exxon nici nu vor sa auda, ei isi cauta singuri clienti pentru gazele lor, Bucurestiul (de mirare in conditiile in care la guvernare se afla cine se afla) merge spre Basarabia si vrea sa faca jonctiunea cu terminalele de GNL din Grecia, in timp ce polonezii fac acelasi lucru (ne referim la GNL din SUA) la Marea Baltica, iar croatii la Adriatica. Adica si rusii se simt ”incercuiti”  – scuza eterna a hoardei moscovite – de gazele romanesti in sud si cele americano-poloneze-croate din nord si vest…

In aceste conditii razboiul romano-roman, intre gasca anti-romaneasca psd/alde si romani merge inainte, sper eu la un deznodamant fericit si cat mai rapid, dar trebuie sa intelegem ca planul distructiv promovat de psd/alde are legatura cu creterea importantei Romaniei din ultimii ani…

Tot alde/psd incearca se pare sa aduca la distrugere si santierul naval Daewoo Mangalia, desi Damen dorea sa-l cumpere. Doar un mic fapt concret…daca mai amana decizia 2-3 luni mai pierdem un santier naval…

Bulversarea finantelor publice, aruncarea pur si simplu a banilor in consum, cresterea alarmanta a inflatiei, explozia deficitului de cont curent (banii aruncati in consum s-au dus direct in importuri), reducerea spre zero a investitiilor in infrastructura in particular si a investitiilor in general, promovarea a tot felul de imbecili si fufe in functii de conducere, un guvern care este probabil cel mai idiot (la nivel personal al fiecarui ministru) din istoria noastra post-decembrista, promovarea nepotismului in tot ceea ce inseamna companie sau institutie de stat (destabilizand pe termen lung eficienta acestora), atacul si incercarea de subordonare a Justitiei printr-un ministru libidinos si imbecil si un sef al CCR slugarnic, imbecilizarea populatiei prin campanii mass-media duse de cam toata lumea din presa cu doar cateva exceptii.

Toate aceste masuri sunt in mod foarte clar anti-nationale si au ca scop slabirea din interior a Tarii (de fapt daca eu as dori sa distrug o tara probabil ca as actiona identic, matematica si apa calda nu trebuie reinventate).

Totul arata ca impotriva Romaniei s-a declansat jihadul coruptilor si se incearca transformarea Tarii intr-un stat neguvernabil, impredictibil, o tara care nu mai poate fi numita tara in sensul european al termenului ci poate in cel euro-asiatic, de tip Kazashstan, Azerbaijean, Rusia, sau Turcia…

Cine este in spatele acestor atacuri? Ungaria, Rusia, oculta mondiala?! Fiecare are opinia sa, probabil ca raspunsul este mai complex decat un singur nume, insa principalii vinovati sunt patrihotii vizibili prin parlament si guvern. O tara nu cade decat in situatia in care coruptia ajunge sa cangreneze intregul sistem politic, adminstrativ si economic national.

Cine ne-ar fi aliatii?! Aici este mult mai greu de speculat, insa se poate observa ca lucrurile nu se misca chiar asa cum spera acesti tradatori de tara de tip dragnea/tariceanu/udmr etc.

In ultima vreme suntem incantati de programele de inzestrare anuntate sau deja demarate, insa trebuie sa intelegem ca in razboiul din umbra armele sunt cu totul nefolositoare, degeaba avem noi Patriot, HIMARS etc daca puterea politica distruge Tara din interior. Absolut degeaba…

Vedem daca vom castiga si vom iesi intariti sau dimpotriva vom pierde si atunci nimeni nu stie unde si cand vom putea contabiliza aceste pierderi si daca va mai fi cineva sa le contabilizeze, sau daca va mai conta…

GeorgeGMT

311 comentarii:

  1. Saluti.Nea George eu urmaresc de ani buni derapajul celor de la PSD.Va mai amintiti cand in 2012 jegurile au semnat acea fituica cu colonelul Dogaru prin care erau desfintate toate institutiile inclusiv CCR si in alegerile di acel an si 2016 ce sa vezi tot ei sunt fruntea,asta demonstreaza Ca’ Cei care vrem spre vest are trebui sa ne dam jos jos pat cand sunt alegerile si sa votam altfel,Sau sa punem mana per ranga si sa facem putina ordine

  2. mai pe scurt,diplomație si joc diplomatic inexistent.
    presedintele e habarnist iar meleșcanu e sculă pcr-ista și șulfă bătrână.
    cine să-ți vadă/simtă jocul geopoplitic,personal diplomatic care a intrat pe posturi drept recompensă de la partid?!
    nu doar năstase a mers la moskva si geoana s-a inchinat acolo dus de gușă (analistul pluii mele) plus multi alti membri de partid si functionari ai statului.
    este vizibilă facțiunea moscovită pdsr-istă dar multi dintre acestia au fost in cercul intim al serviciilor noastre.
    buba e mult mai mare si are de-a face cu siguranța națională.

    • chiar si Victor Viorel a fost tinut vreo 2 ore pe la usa lui Lavrov…

      • pentru toate astea, in opinia mea, de vina e sistemul de educatie din tara…adica profesorii…dintre banditii astia de la putere, un sfert probabil erau repetentii/prostii clasei/grupei iar ceilalti nu ajungeau nici in zona de mediocritate…daca va uitati la ei toti sint ‘jmecheri’ da prosti care nu sint in stare macar sa nu darame ceea ce cat de cat functioneaza…numeri pe degete cati dintei ei sint destepti ‘diabolici’…
        intr-o societate normala astia nu isi terminau scoala…profesorii puteau sa ii lase pe tusa din start…
        acum insa ii avem cu diplome…de doctori daca se poate…si la putere…

  3. rasPutin a ieșit cu peste 70% din voturi,se putea si mai bine?

  4. Excelent articol.
    100% de acord!
    Intrebarea e: ce trebuie facut pentru un contraatac eficace impotriva cleptocomunistilor pesedisti?

    • trimis articolul la cei 20% de imbecili cu drept de vot care au pus stampilele unde le-au pus, si celorlalti 55% loaze/ignoranti/comozi/obositi de a gandi, CARE au lipsit de la unul din cele mai importante momente pentru tara lor.

      • Tara lui Andrei

        De cand s-au terminat alegerile tot spun ca daca mai multi oameni mergeau la vot acum 3-4 ani cati au trecut si nu ieseau gunoaiele astea ar fi fost mai bine. Nu perfect dar cu siguranta nu am fi facut atatia pasi inapoi.

        Eram pe un drum bun insa mosii si babele comuniste au fost scosi la vot iar aia care TREBUIAU sa mearga sa voteze erau pe partie la ski sau in mall la hamburgeri. Imi aduc aminte si acum reportajul facut… Sa nu mai zic ca probabil multi care acum ies in strada sa protesteze (ca-s tinerii cu rezist ca-s luratorii de la stat din spitale si alte institutii) probabil nu au mers nici ei la vot…

        • funcționarii și angajații statului sunt nucleul pro pesedist care înclină balanța .
          trebuie să iasă masiv la vot populația activă neabonată la banul public altfel in 2020 tot cu ei stăm.

          • Pensionarii sunt nucleul pro PSD. Pensionarii se prezinta cel mai mult la vot.

            • ăștia sunt la vedere,nu mai miră pe nimeni.
              din ’90 încoace însă indiferent de conjunctură marea majoritate a aparatului public votează cu pdsr-ul….o fac și acum chiar dacă declarativ sunt”oripilați” de aceștia.
              lăsăm excepțiile deoparte.

              • Din moment ce tineretul nu se prezinta in numar mare la vot, este clar ca PSD va continua sa domine.

              • Eu fac parte din „aparatul public” si nu am votat psd… dimpotriva. Ah.. si in pofida a ceea ce crezi mai stiu cazuri…
                O zi buna…

                • Am o intrebare pentru tine (nu e prima data). De mult timp te suspectam ca Nevers-ul tau e acelasi cu cel al lui „carstea” – care ne tot batjocoreste pe ici, pe colo si e trecut la spam, comentariile sale fiind filtrate mereu…sunteti sau nu aceeasi persoana?

                  In plus, am mai avut si un alt comentator care-si spunea (printre altele) „Noviodunum”. Acest nume e cel antic al orasului francez Nevers dar si al orasului romanesc Isaccea.

                  Asa ca daca te pomenesti luat in colimator, esti „cool by association”.

                  • Mda… Hai sa-ti raspund intai domnule „detectiv”: Nu am folosit niciodata alt nick-name decat „Nevers”
                    Nick-ul nu vine de la orasul francez (desi sunt oares’ce legaturi) ci de la ducele de Nevers, din romanul Cocosatul, carte ce mi-a placut din copilarie. Lamurit?
                    Intru aproape zilnic aici, de ani buni si postez din cand in cand. Imi place acest blog, consider ca este unul dintre singurul ce spune lucrurilor pe nume sunt pasionat de Armata Romana.
                    Arata-mi unde am „batjocorit” eu vreodata pe cineva. Te rog, arat-mi! daca nu gasesti, astept scuzele tale.
                    Daca asta nu este suficient pot sa-ti arat profilul de facebook sau sa-ti dau numarul de telefon. Putem purta o discutie si fata in fata daca ajungi undeva prin Timioara, Lugoj sau Deva (locuiesc undeva la mijloc). Asta ca sa nu mai suspectezi atata timp pe cineva si sa-ti pierzi timpul cu diverse cercetari domnule Mihaeanu.
                    @apropo am pus adresa de email la contact de data asta. Poti sa ma cauti acolo pentru detalii sau daca doresti un numar de telefon.

                • excepții dragule,exceptii.

    • In Constitutia viitoare a Romaniei :
      -1) Interzicerea Imunitatii Parlamentare/Ministeriale.
      -2) Interzicerea Migratiei Politice.
      -3) Votul Nesecret in Parlament.
      -4) Incompatibilitatea totala a functiei (fara exceptia didactica).
      -5) Interzicerea efectuarii mandatului de parlamentar in acelasi timp cu functia de ministru.
      -6) Confiscarea averilor ilicite.
      -7) ”7 ani de acasa” domiciliu candidatilor pana in ziua alegerilor inclusiv.
      -8) Punctul 8 de la Timisoara, varianta « Colectiv » 2015 (fara penali in demnitati publice).
      -9) Alegerea judecatorilor CCR si a Avocatului Poporului prin tragere la sorti din propunerile Parlamentului, Presedintelui si CSM ; votul judecatorilor CCR sa fie unanim.
      -10) Taxele nationale si locale sa fie aprobate numai prin referendumuri nationale si locale (guvernul si autoritatile locale avand drept doar de propunere si scutire de taxe).

      Insa pentru mine e de ajuns si punctul 1.

      • Iar cei prinsi cu furatul de la stat si care au facut avere in plus pe baza acestor bani… confiscat absolut totul pana la chiloti, nema inchisoare, in strada in chiloti si luat de la capat ca restul! >.<

      • Ca sa iti raspund:
        1. Adica niste procurori numiti de Dragnea si Tariceanu stabilesc daca Ludovic Orban sau Iohannis sunt vinovati de defaimarea tarii de exemplu daca zic ceva cum ca Dragnea fura? Si dupa aia ii trimit in fata unor judecatori numiti tot de Dragnea si Tariceanu?

        2. Sau cu alta cuvinte nu pot sa imi rup partidul meu din PSD?

        3. OK

        4. Nu inteleg ce inseamna asta?

        5. Cu alte cuvinte parlamentarii nu pot sa fie ministri? OK din partea mea…

        6. Adica niste procurori numiti de Dragnea si Tariceanu stabilesc daca Ludovic Orban sau Iohannis au averi ilicite? Si dupa aia ii trimit in fata unor judecatori numiti tot de Dragnea si Tariceanu care ii condamna, nu ?

        7. ????

        8. Adica niste procurori numiti de Dragnea si Tariceanu stabilesc daca tu ai incalcat legea – cum ar fi tulburarea ordinei publice? Si dupa aia te trimit in fata unor judecatori numiti tot de Dragnea si Tariceanu care te condamna la o amenda penala ? Sau la 6 luni de puscarie?

        9. Right …

        10. Eu cred ca nu ai inteles cum functioneaza lumea.

        Iar tu daca aplici pctul 1 – asta e cel mai rapid drum catre dictatura !!!

        • Intotdeauna te oftica punctul 10.
          Love it. 🙂

          • Hai sa iti explic cum sta treaba cu punctul 10:

            Democratia in forma actuala pune semnul de egalitate intre consumatorii de taxe si producatorii de taxe. Cu alte cuvinte si aia care muncesc si platesc taxe si aia care sunt asistati sociali au exact un vot. Doar ca in romania procentul este de 3:1 in favoarea alora care consuma (pentru fiecare om care munceste sunt 3 care stau pe spinarea lui). Cam care crezi ca va fi rezultatul referendului in care un politician promite ca ia bani de la aia care muncesc si da la aia care stau? Aaaa !!!??!!! …. pai stai ca exact asta a fost ce a promis PSDul in 2015 la alegeri … si vezi ce s-a intimplat la alegeri …

            • Mai omule, nu mai incerca sa explici pentru ca o faci degeaba. Tu sa le spui elvetienilor ca „nu stiu cum functioneaza lumea” (da, astia au avut referendumuri din alea de care zici tu, rezultatele au fost si contrare asteptarilor tale).

              E foarte simplu: statul este o proprietate si nicidecum un proprietar. Este o unealta, un pumn al cetatenilor/proprietarilor. O coada a cainelui…nicidecum viceversa.

              In anarhie tu ai putere 100% cu privire de la cine furi, pe cine violezi, pe cine ucizi, etc. In civilizatie insa tu delegi contra cost unor reprezentanti/angajati (statul) aceasta putere fizica de supravietuire.

              „Viziunea fara executie e doar halucinatie”. Degeaba vrea creierul daca nu executa pumnul. Problema e ca pumnul are drept unilateral prin Constitutie (a noastra sau a americanilor, de exemplu) sa ia „pentru protectia fizica a creierului” cat si cand doreste: Taxe.

              De ce am avut mereu in civilizatie aceasta discrepanta? Pentru ca pana „acum” n-am avut capacitatea tehnologica de a numara cetatenii, de a numara si ce vor cetatenii. Insa acum o avem.

              Concluzia: taxele (nationale si/sau locale) trebuie incepand cu secolul XXI sa fie marite si/sau create doar prin referendumuri nationale si/sau locale. Statul avand doar drept national/local de scutire de taxe pentru anumite situatii.
              Toata gargara aia ce se preda la ASE/facultati econmice de secole cu privire la „prin modificari de taxe statul dramuieste in functie de situatia economica…” este egala cu zero.Statul a fost si este dintotdeauna principalul violator al civilizatie, este un trisor care, in urma actiunilor sale pro-stanga/pro-dreapta, obtine in final de la economie de piata/civilizatie/democratie exact efectele contrare!

              Ai trei contracte generaliste cetatenesti ale civilizatiei: constitutia, votul si taxele.
              Ele permit functionarea celor trei puteri de detaliere ale „pumnului statal-civilizator”: legislativa, executiva, judecatoreasca.
              Acestea permit garantarea celor trei proprietati/drepturi”umane”: viata, copiii, libertatile.

              Punctul 10 nu e o chestie „vizionara” ci o normalitate ce lipseste civilizatiei. Poti sa ai exceptie „pe timp de razboi declarat de Parlament” de exemplu, dar pe timp de pace statul nu trebuie sa mai aiba „drept” de inventare/modificare a taxelor. Se descurca cu ce ai votat tu ca-i dai prin referendum (taxa sau cod fiscal).
              Problema e ca „stanga” nu se descurca.

              • Tati, eu vorbesc aici singur!

                Si in plus iei ca exemplu exact tara pe care NU ar trebui sa o iei …

                Pe foarte scurt Elvetia vs Romania:
                https://tradingeconomics.com/switzerland/employment-rate
                https://tradingeconomics.com/romania/employment-rate

                sau cum Elvetia are 5.012 milioane angajati la o populatie de 8.42 mil iar Romanica are 4.850 la o populatie de 19.64 mil.

                Ca sa simplific lucrurile pentru tine: daca se face un referendum in Elvetia ca sa se reduca taxele pt aia care muncesc si sa se reduca beneficiile pentru aia care nu muncesc, cei 5 mil de oameni care muncesc vor vota pentru asta (deoarece aia care muncesc sunt o mare majoritate). Daca faci acelasi referendum in Romania cei 4.8 mil degeaba voteaza reducerea de taxe ca o sa vina cei 5.5 mil de pensionari + dreaq mai stie cati aia care nu muncesc (inca vreo 5 mil) si voteaza cresteri de taxe si sa ia banii de la prostii care muncesc.

                Inca odata, exista democratii si democratii… oameni si oameni, natiuni si natiuni … Democratia cu fiecare imbecil cate un vot nu functioneaza cand doar 25% din natiune munceste …

                • Fiule, ti-am dat chiar exemplu perfect. Pe baza faptelor.

                  Tu insa nu intelegi care e „cauza” si care e „efectul”. Tu folosesti „daca” pentru ca nu ai termen de comparatie. „Daca faci acelasi referendum in Romania..” Fa-l! Si atunci sa discuti, nu pe stomacul gol.

                  „Democratia cu fiecare imbecil cate un vot nu functioneaza cand doar 25% din natiune munceste …” Ia-i statului capacitatea de taxare unilaterala si indirect de un anumit tip de „dramuire” a acestora prin asistenta sociala nemeritata si atunci ti se schimba si acel „25%”.

                  „…natiuni si natiuni.” Ca ADN-ul uman, e un raspuns la conditiile de supravietuire, nu viceversa. ADN-ul evolueaza, nu e fix de miliarde de ani, se schimba mereu.

                  • Inca odata, tu crezi cu adevarat ca PSDul a ajuns la putere magic!!! Nimic mai gresit, ei au promis ca vor creste salariile la angajatii la stat, pensiile si ajutoarele sociale. Adica vor avea grija cam de 66-70% din populatia acestei tari. Evident ca in substrat era ca banii se vor lua de la restul de 30%.

                    Tu chiar crezi ca votantii PSD sunt atit de prosti incat sa nu inteleaga ca banii astia trebuie sa vina de undeva – si in special de la aia care muncesc? Sau mai degraba stiu, dar nu le pasa? Cu alte cuvinte alegerile din 2015 au fost exact referendumul la care te referi tu. SI rezultatul a fost in linie cu ce ar fi trebuit sa fie: o victorie zdrobitoare a alora care promit sa ia de la aia care muncesc si sa dea la aia care stau.

                    Eu aici vin cu un argument logic si cu niste fapte!!! Tu cu ce vii? Imi dai ca exemplu Elvetia unde oamenii care muncesc – deci cei care au tot interesul ca munca sa fie sprijinita si ajutoarele sociale limitate – reprezinta 5/8 din populatie, si dupa aia vrei sa extinzi rezultatul la o societare unde cei care muncesc reprezinta 25% din populatie.
                    Inca odata, fiecare voteaza cum ii dicteaza interesul, iar in Romania interesul majoritatii este sa se ia cat mai multi bani de la minoritatea care munceste si sa se dea la majoritate. Asta este explicatia simpla pentru existenta PSDului.

                    „Ia-i statului capacitatea de taxare unilaterala si indirect de un anumit tip de „dramuire” a acestora prin asistenta sociala nemeritata si atunci ti se schimba si acel „25%”.”
                    Inca odata, statul suntem noi. Cel putin dupa 1989 statul reprezinta intr-o mare masura cetatenii lui. Am ajuns aici prin voturi succesive si libere. Nu uita asta!!! Daca intre 1945 si 1989 poti sa spui ca statul nu reprezenta Romania datorita faptului ca in spatele comunistilor existau intotdeauna tancurile rusesti, dupa 1989 nu mai poti sa spui asta. Stiu ca este greu de acceptat ca am ajuns aici pe mina noastra, dar asta este adevarul trist. A fost si este „democratie” – adica sistemul in care unul care consuma este egal cu unul care produce.

                    Referitor la schimbarea la fata a natiunii si cei 25%, la simularile din clasa a VIIIa de anul asta 66% din copii au luat sub nota 5 la matematica. Just so you know…

                    • Am sa-ti explic altfel.

                      Aici, pe blog, statul/administratorul sunt EU. (pana la un punct, pentru ca „proprietarul” meu e George. 🙂

                      Tie nu-ti ramane decat speranta ca sunt matur/moral indeajuns sa nu abuzez de aceasta putere (de exemplu sa-ti modific continutul comentariilor tale sau…sa modific continutul comentariilor mele, sa modific ceea ce am gresit si apoi sa pretind ca nici usturoi n-am mancat…)..asa cum statul modifica taxele pentru ca are chef (paznicul a dat banii pe droguri si jocuri de noroc, iar acum imi intra in apartament, se duce direct la seiful meu si…se serveste…pentru ca asa scrie in contractul constitutional).

                      E clar, nu? E un fel de „entrapment” – te-am dus in punctul in care am vrut, sa vezi situatia prin ochii mei, sa ajungi la vorba mea.

                      Repet:
                      Constitutia – Legea Legilor – e a noastra, prin referendum.
                      Votul e al nostru.
                      Taxele…NU!

                      N-o sa-mi ridice nimeni statuie peste 100 de ani ca am avut „viziunea” a ceea ce peste decenii va deveni „normalitate”. Dar..”I call it!”

                      „Tu chiar crezi ca votantii PSD sunt atit de prosti incat sa nu inteleaga ca banii astia trebuie sa vina de undeva – si in special de la aia care muncesc? Sau mai degraba stiu, dar nu le pasa? Cu alte cuvinte alegerile din 2015 au fost exact referendumul la care te referi tu. Si rezultatul a fost in linie cu ce ar fi trebuit sa fie: o victorie zdrobitoare a alora care promit sa ia de la aia care muncesc si sa dea la aia care stau.” (ignor mica eroare cu „2015”)

                      Nu, nu e acelasi lucru, degeaba incerci sa dregi busuiocul. Nu exista nici un fel de precedent pentru referendum cu privire la taxe, direct sau…indirect. Doar dupa scoaterea/modificarea din Constitutie a Art.74(2) si introducerea cu „punctul 10” din lista mea de mai sus poti vorbi clar, pe fapte.

                      Si nu mai compara „indirect” alegerile cu referendumul. Niciodata. Denota infantilitate. Inteleg ce vrei sa faci pentru a demonstra „ideologia/valorile” votantilor, dar tu ai probleme in a intelege cu ce se mananca cele doua principii de drept si cum ele chiar sunt diferite si in ochii…tot ai votantilor.

                    • Nu care cumva taman elvetienii au fost cei care s-au OPUS unei micsorari a taxelor? Chit ca proletariatul muncitoresc e majoritar….

                    • @ Razvan:

                      https://en.wikiquote.org/wiki/Alexander_Fraser_Tytler

                      „A democracy cannot exist as a permanent form of government. It can only exist until the majority discovers it can vote itself largess out of the public treasury. After that, the majority always votes for the candidate promising the most benefits with the result the democracy collapses because of the loose fiscal policy ensuing, always to be followed by a dictatorship, then a monarchy.”

                      Noi suntem acolo – majoritatea a descoperit ca isi poate vota beneficii din buget!!

                      Daca reusesc sa ma motivez o sa iti scriu un post mai lung …

                    • @Checkmate
                      Asa cum am spus, rezultatele referendumurilor din Elvetia (cu privire la diferite situatii/forme de taxare si asistenta sociala) sunt si…si. Te sfatuiesc sa te uiti in ultimii – sa zicem 10 ani. Exista initative si de stanga si de dreapta, care au trecut sau nu.

                      LionHeart insa incearca sa induca ideea ca „boborul” va vota exclusiv numai mariri de taxe pentru „chiaburi”. Sau va vota sa nu dea nimic la stat, blocand astfel statul.

                      La care eu intreb: si care este problema?

                      Lasati „boborul” sa greseasca! Pentru ca niciodata n-a avut aceasta oportunitate directa, statul avand monopol exclusivist in aceasta problema. Poporul evolueaza, capata un anumit spirit civic maturizat numai daca e lasat sa-l exercite. Alegerile (incheieri de contracte de reprezentare) nu sunt si nu trebuie sa fie singurul factor de exprimare al poporului cu privire la proprietate. Mai exista si referendumurile (incalcari suverane de contracte).

                      De dupa ’89 si pana azi ati avut puzderie de motive in a intelege felul cum isi taxeaza statul proprii…proprietari. Ati reusit sa gasiti un numitor comun, „o valoare/moralitate” a statului in aceasta privinta? O…”scuza” reala? Ce bine azi nu mai e bine maine. Toane.

                      Statul este exact ce v-am spus: un junkie.

                      Ia-i posibilitatea de a FURA din buzunarul cetatenilor prin toate tertipurile posibile (am mai avut noi discutii pe aici cum a reusit in 2017 guvernarea sa faca rost de bani pe spinarea noastra, de la imprumuturi pana la furtul efectiv din pensii, redenumiri de taxe si reinterpretari…samd) si atunci o sa ai un stat care nu se mai comporta ca un junkie cu acces nelimitat la bani ci o sa ai un stat care sa invete sa se comporte ca un…cetatean…cu o limita de proprietate.

                    • Pai hai sa incepem cu inceputul:

                      „Constitutia – Legea Legilor – e a noastra, prin referendum.
                      Votul e al nostru.
                      Taxele…NU!”

                      Sa iti citez din constitutie:
                      ARTICOLUL 39
                      Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.

                      ARTICOLUL 40
                      (1) Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.
                      (2) Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale.

                      (3) Nu pot face parte din partide politice judecătorii Curţii Constituţionale, avocaţii poporului, magistraţii, membrii activi ai armatei, poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici stabilite prin lege organică.

                      (4) Asociaţiile cu caracter secret sunt interzise.

                      Intr-adevar constitutia este „a noastra”, ca doar noi am votat-o. Doar ca e doar hartie igienica numai buna sa se stearga la fund cu ea Curtea Constitutionala, politicienii si cam tot cine vrea.

                      Exemplu practic – conform articolului 39 tu ai dreptul sa faci un miting „liber” cata vreme esti fara arme. Asta am votat. In realitate trebuie sa ceri aprobare de la primarie (ca doar am votat sa am dreptul sa demonstrez „liber”) si daca nu ti se da dreptul sa demonstrezi inseamna ca „tulburi linistea publica” – Legea nr. 61/1991 art 2 – „.constituirea unui grup format din trei sau mai multe persoane, in scopul de a savarsi actiuni ilicite, contrare ordinii si linistii publice si normelor de convietuire sociala, precum si actele de incurajare sau sprijinire, sub orice forma, a unor astfel de grupuri de persoane, care incita la dezordine sociala;”

                      Cu alte cuvinte noi am votat o chestie, a votat si Parlamentul si a ramas ca si parlamentul!!! Votul e in continuare al tau, ca oricum nu conteaza – tocmai ti-am dat dovada practica…

                      Eu cred ca tu nu intelegi foarte clar ce este democratia!!! Democratia actuala este sistemul prin care se alege parlamentul si presedintele acestei tari. Fiecare cetatean major care nu este decazut din drepturi are un singur vot, indiferent de gen, culoare, religie samd. Evident si indiferent de relatia lui fata de guvern – platitor de taxe sau beneficiar de taxe. Cam aici se termina democratia – la dreptul tau sa votezi parlamentul si presedintele. Dupa aia vine dictatura alora pe care i-ai votat – nu poti sa ii schimbi cand ai tu chef … Odata votati, devin stapinii tai…

                      Vreau sa te anunt ca au existat forme de democratie in care au votat numai barbatii (USA), forme de democratie in care au votat numai capul familiei (democratia ateniana) si multe alte forme de democratie. Situatia este fluida in domeniul asta al democratiei, desi toate sistemele sunt cunoscute sub numele generic de democratie, exista diferente majore intre ele. La romani daca erai sclav nu aveai (evident) drept de vot…

                      Tu crezi ca statul modifica taxele pentru ca are chef?? Nimic mai gresit, statul modifica taxele ca sa plateasca pentru niste chestii unor oameni carora le-au promis niste servicii sau direct niste bani. Cumva tu crezi ca in tara asta se fura (prin a „fura” eu inteleg sa isi insuseasca niste bani fara sa presteze un contraserviciu) un procent mare din buget, dar te asigur ca nu este adevarat. Sistemul este simplu: voteaza-ma si o sa iti dau bani din banii altora!!! Si oamenii voteaza deoarece sunt multi care primesc si putini care platesc.

                      Caz concret: PSDul a promis ca o sa creasca salariile angajatilor la stat cu 25%, a promis cresteri de pensii etc etc. In concluzie lumea s-a dus la vot si a votat pentru asta. Deci PSDul nu modifica taxele alea pentru ca are el chef, le modifica deoarece a promis ca va creste salariile si pensiile si lumea a votat pentru asta. In nici un caz nu au promis ca le vor scadea, sau ca nu le vor mari si dupa aia le-au modificat in mod „abuziv”. E greu de inteles daca nu vrei sa intelegi.

                      Un alt aspect – l-am atins in treacat, cu guvernarea care ne reprezinta. Daca noua romanilor ni se pare ca guvernul nu ne reprezinta putem oricand sa facem o revolutie sau sa dam o lovitura de stat si sa ii dam jos. Dupa cum am spus, daca pina in ’89 o lovitura de stat putea fi insotita de intrarea tancurilor rusesti si innecarea ei in sange, azi nu exista nici o forta pe o raza de 2000km care sa se poata opune vointei poporului. Deci daca vrem cu adevarat depinde doar de noi, ca nu are cine sa ne impiedice. Nu facem pentru ca nu vrem, pentru ca pe noi ca natiune PSDul ne reprezinta cu adevarat. E greu sa accepti asta? Este…

                      Asta cu abuzatul de putere – daca in Romanica o forta abuzeaza de putere, o sa fie schimbata pronto in momentul in care majoritatea nu o sa fie de acord cu chestia asta. Un site nu este o tara, in cazul unei tari exista metode sa schimbi ceva ce nu iti convine, in timp ce la site nu – acolo sistemul este mult mai rigid (la site).

                      E al treilea post in care incerc sa te conving ca daca dam dreptul populatie sa voteze ce beneficii primesc (ce salarii si ce pensii) si ce taxe platim, in cazul Romaniei o sa ne ducem de rapa in mod accelerat deoarece majoritatea o sa voteze sa primeasca mai multi bani si aia care muncesc sa plateasca mai multi bani pentru asta. Esti naiv daca tu crezi altceva.

                    • „E al treilea post in care incerc sa te conving ca daca dam dreptul populatie sa voteze ce beneficii primesc (ce salarii si ce pensii) si ce taxe platim,..”

                      Lion Heart, debitezi!
                      Cine ti-a vorbit tie de stabilirea salariilor si pensiilor prin referendum?
                      TAXE, omule, taxe!
                      Statul are drept sa stabileasca/DRAMUIASCA ce salarii bugetare si ce pensii, eu „nu i-am luat” acest drept!

                    • Si ironia e ca prin alegeri chiar votam indirect ce „salarii si pensii”… pricepi?
                      Te sabotezi singur…

                    • Elvetienii par surprinzatori de responsabili. Stau si ma intreb ce chestie au patit ei de au ajuns asa. Genul asta de responsabilizare se petrece in urma unor socuri enorme, ori ei nu au avut parte de asa ceva in ultimii 500 de ani…. curios.
                      Oricum treaba de am scris-o mai sus era pt @Lionheart.

                    • Dar as avertiza: chiar daca cetatenii ar vota o chestie care ar colapsa statul, nu inseamna ca isi si asuma responsabilitatea pt asta. „Era statul prost; eu am votat bine”. Si cum un colaps statal dureaza cel putin o generatie sa o repari, nu o sa ajunga sa invete ceva din asta neaparat.

                    • @checkmate, iti spun eu de ce elvetienii sunt asa: se poate evolua prin…evolutie a sistemului, nu numai prin revolutie/socuri din afara sistemului.

                      Este si metoda mea preferata.
                      Bineinteles exista si un risc, dar avantajul e ca nu se intampla in aceeasi cadenta cu deciziile statului.

                      E pur si simplu matematica: statul are nevoie la nivel national de doar cateva sute de parlamentari pentru a o comite, insa cetatenii sunt necesari cu milioanele pentru validarea unui referendum (bun sau rau).
                      Idem la nivel local pentru a o comite: cateva zeci de consilieri locali/judeteni fata de cateva sute/mii/zeci de mii/sute de mii/milioane (Bucurestiul).

                    • Nush ce sa zic… e ca la capra de munte: cand vine vorba de stat nu prea exista „greseala mica”.

                  • Razvan, inca odata:

                    „Lion Heart, debitezi!
                    Cine ti-a vorbit tie de stabilirea salariilor si pensiilor prin referendum?
                    TAXE, omule, taxe!
                    Statul are drept sa stableasca/DRAMUIASCA ce salarii bugetare si ce pensii, eu „nu i-am luat” acest drept!”

                    Sistemul functioneaza asa pt guvern: prima data stabilesti cheltuielile (alea sunt salariile angajatilor la stat, pensiile, ajutoarele sociale) si pe baza cheltuielilor stabilesti veniturile (adica taxele). Taxele astea nu sunt din punct de vedere practic complet decuplate de la beneficiile asistatilor.

                    Cumva tu vrei sa stabilesti prin referendum ce taxe platim fara sa stabilesti prin referendum ce beneficii primesc unii, ceea ce din punct de vedere practic este imposibil! Astea amindoua vin la pachet.

                    „Si ironia e ca prin alegeri chiar votam indirect ce „salarii si pensii”… pricepi?
                    Te sabotezi singur…”

                    Gresit, tu zici ca daca am da dreptul la bobor sa isi voteze singur nivelul de taxare ala o sa fie mai mic decat cel actual. Ori eu iti repet (e a 4a oara) ca daca am da acest drept atunci rezultatul ar fi oricum cel de azi. Cu alte cuvinte intr-adevar votam indirect ce salarii si pensii dam si un referendum pe tema asta nu ar da un rezultat diferit fata de ceea ce avem deja. Cu alte cuvinte e exact ideea pe care am tot repetat-o!!

                    • Poti sa repeti pana iti iese pe nas, o faci degeaba. Ma acuzi ca nu inteleg democratia, de fapt tu n-o intelegi.

                      Matematica Reprezentantivitatii.

                      Ai un minus si un plus.
                      Statul e minus, Cetatenii sunt plusul.
                      Plusul intotdeauna ordona minusului. Pentru ca e…mai mare. Si iarna nu-i ca vara.
                      De mii de ani minusul a primit o „carte blanche” = Taxe. Fara nici un fel de responsabilitate atasata de ea. Uita-te la statul roman din ’90 si pana azi: taxe si imprumuturi (in numele nostru). Taxe si imprumuturi, taxe si imprumuturi, taxe si imprumuturi…Vezi cumva vreo lectie invatata de stat, vreo evolutie? Eu vad numai acces nelimitat al minusului la proprietatea plusului.
                      Cetatenii ordona (asta e cuvantul) statului prin contractele generaliste/civilizatoare:
                      -constitutie (cuvantul scris);
                      -vot (alegerea celor ce executa cuvantul scris, reprezentantii);
                      -taxe (salariul de functionare).
                      Statul executa ordinul cetatenesc prin puterile de detaliere a legilor, hotararilor etc: legislativ, executiv, judecatoresc.

                      Problema e aceeasi: taxele.
                      „It’s all about the Benjamins”

                      Tu vii cu un citat al conditiilor de secol XVIII al lui Alexander Fraser Tytler (merci, l-am rumegat multumita profesorului meu de drept constitutional in urma cu vreo 2 decenii de mi-au mers fulgii), eu iti vin cu realitatea democratiei reprezentative de secol XXI:
                      -constitutia votata prin referendum cetatenesc este un concept recent, evolutiv, perfectibil, care nu a existat mii si mii de ani datorita absolutismului;
                      -votul reprezentantilor prin alegeri libere, periodice si corecte (multi nu inteleg cat de importante sunt aceste 3 principii de drept)…tot un concept recent, intr-o continua evolutie, perfectibilitate, in ultimele secole, mii de ani fiind inexistent datorita absolutismului;
                      -TAXELE 😀 Da, e timpul ca si ele sa evolueze, tot prin referendum cetatenesc, pricepi acum? E TIMPUL. Tu nu-l vezi, eu da. Peste decenii si secole „vizionarismul” asta va fi o normalitate.

                      Nu ma intelege gresit, Elvetia nu e o „democratie directa” (sau cine-stie-ce-bazaconie de „meritocratie” doar pentru ca din cand in cand isi voteaza taxe prin referendum – sau asistenta sociala, daca tot e s-o bagam aici). Nici Alexander Fraser Tytler nu credea in asa ceva, mai degraba compara statul „reprezentantiv” cu sistemul monarhist. Am dat-o exemplu pe Elvetia pentru ca sa ne facem o idee, are „precedente”, noi…nu.

                      Reprezentantivitatea e o consecinta directa a civilizatiei. Demografia (unul vs. o multime) obliga la democratie reprezentantiva, unde plusul dicteaza minusului, chiar daca minusul are dreptul…de a fi a ascultat.
                      Prefer oricand „prostia populara” fata de „desteptaciunea statului”.
                      De ce?
                      Pentru ca – vorba lui Yoda:
                      „The greatest Teacher, failure is”.

                    • Vorbind de „Failure”…
                      …exemplul pe care l-am dat eu mereu pe aici e cel din atletism:
                      -bang!…pistolul = constitutia;
                      -linia de start = votul;
                      -linia de finish = taxele.

                      Ele sunt egale, nicidecum atletii intre ei. De aici deriva „oamenii sunt egali…in fata legii” (adaug eu „si al votului si al taxelor”). Deci in orice civilzatie ai „egalitatea” contractelor pentru toti..sau macar perfectibilitatea spre egalitate. Din aceasta cauza democratia nu garanteaza Victoria ci Competitia Onesta! „Victoria garantata” e apanajul tiraniilor, a regimurilor dictatoriale si doar pentru minoritatea/camarila ce conduce statul, deci pentru…minus. Adica pentru stat, pentru cel care intotdeauna triseaza, deoarece e mereu „victorios” din start: mereu fura bani de la cetateni. Obliga statul sa aiba / sa fie si el o cantitate finita de proprietate (ca si cetateanul) si atunci vei avea o evolutie.
                      GATTACA-urile ADN-ului schimbandu-si pozitiile, imperceptibil, in timp, dar indeajuns sa produca evolutia sistemului.

      • Imunitatea parlamentarà (nu „ministerialà”) si cea prezidentialà este necesarà împotriva oricàrei manevre ale executivului.

        Binenteles, imunitatea poate fi suspendatà într-un cadru legal si numai prin vot parlamentar.

  5. Mda , eu cred ca acolo sus cineva ne iubeste , inca . Loviturile sub centura sunt vizibile cu ochiul liber . Situatia politica este de rahat , cea economica si mai de rahat , cu toate astea asistam la un asalt al americanilor mai ales in indistria de aparare sau numai aici deocamdata , lucru care a inceput sa se vada si din afara tarii . Ma gandesc ca nu incepi sa fabrici blindate , poate si ceva elicoptere intr-o tara care se duce de rapa sau foarte instabila . Nu sunt de acord nici cu parerea colegului intru comentarii @psycho cum ca al nostru prezident este habarnist si asista de pe margine . Cred ca in Washigton cand a avut loc intalnirea intre Trump si Johannis s-a trasat o linie si un drum peste capetele unor dragnea sau tradiceanu . Chestia este sa nu o ia Trump pe aratura rau de tot si sa continue aceasta politica vis a vis de noi . Altfel ce rost ar avea sa-l chemi la Casa Alba inaitea multor alti sefi de state pe un presedinte al unei tari mici si estul Europei ??? Americanii vor un cap de pod aici , si-l vor avea indiferent ce vor dracnea , tradiceanu sau altii mai de la est sau vest de noi .

  6. Nu sunt de acord cu unele observatii
    – nu Romania va exporta gaze, indiferent ce va scrie pe hartie, ci firmele care vor exploata zacamintele. Adica strainii. Noi cu numele, ei cu banii. Vor exploata la maxim, noi ramand spectatori. Pe urma isi vor descoperi interesele in alta parte.
    – Austria prin OMV Petrom nu a investit din banii ei, ci tot din banii facuti aici. Asadar nu vrea decat SI mai mult cascaval si influenta prin accesarea gazelor romanesti.
    – nu cred ca am putea fi o putere regionala pe termen mediu chiar daca am avea politicieni ok si am exporta reasurse catre Bulgaria si Serbia. Istoric nu prea am fost prieteni chiar daca noi i-am gazduit pe revolutionarii bulgarii din a doua jumatate a secolului XIX si chiar daca am avut intelegeri neconcretizate cu Serbia la inceputul sec XX. In schimb am fost adversari bulgarilor in Primul razboi mondial si am sprijinit politica internationala de bombardare a Serbiei in anii ’90. Etc…. (vezi nationalism, embargou, minoritati)
    – problema Romaniei sunt oamenii politici si nicidecum activitatea DNA, promovarea legilor justitiei, coerenta legislativa, etc. Acestea sunt efectele lipsei de oameni politici nationalisti (nu folosesc termenul in sens sovin). Si I C B ratianu a fost acuzat la vremea sa ca a fost dictator, dar a luptat pt tara si a facut reforme care au impins tara inainte. Nu il iau ca midel ci doar ca exemplu.

    • Producatorii de hidrocarburi din MINUTE prefera Ro ca si consumator final, nu alte tari pt ca e Mai mult profit pt ei. Daca se exporta in alte tari, exista taxe de tranzit, deci profit Mai mic

  7. Romania Inca mai sta pe linia de plutire dar asta nu inseamna ca nu e in deriva .ca in filmul titanic,vaporul se scufunda IAR orchestra canta…

  8. pune si data in titlul ca sa sti cand il citesti peste 3 de ani

  9. De fiecare data cand Rusia a fost incoltita, aceasta a muscat precum un caine turbat. Cred ca o va face din nou……doar timpul va spune cand!

    • Dupa realegerea lui Vladimir Putin, Ucraina este intr-o situatie dificila.

      Ar trebui urgent sa ia ceva masuri militare. in special pe linia de achizitii arme moderne.
      Banuesc ca dupa 4 ani de conflicte, putem spune ca la momentul asta are militari bine pregatiti. as zice ca cel putin 10 batalioane de trupe. oameni cu experienta in teatrele de operatiuni.

      oricum e nevoie mare de armament modern in Ucraina.
      – nu stiu cum mai stau cu partul de Tancuri, daca au reusit sa readuca la viata… T-72-urile. cate din ele?
      – Au nevoie de sisteme de rachete GRAD, as spune ghidate prin laser (ca GPS-ul oricum e bruiat in timpul operatiunilor. deci e inutil) BM 21 (calibru – 122mm) dar mai ales de BM-27 uragan (calibru – 200mm). Chiar si BM-30 Smerch (calibru – 300mm)

      – Si cel mai important, au nevoie si de un sistem Anti-Racheta. ei se bazeaza pe S-200 si pe S-300 nu stiu daca au capacitati anti-racheta. poate nu le-ar strica ceva radare moderne aici. de la americani sau de la israel.

      oricum au nevoie de o armata puternica, pentru descurajare. si de ce nu, sa reinceapa cercetarile pentru armament nuclear. doar asa pot sa-l tina pe Putin departe.

      legat de linia energetica… Ucraina poate fi un bun client al gazelor romanesti. chiar din Marea Neagra.
      Daca Turcia-Bulgaria-Ungaria a facut un troc cu rusii, de ce sa nu vindem noi in primul rand gazul, in Ucraina? In felul acesta Ucraina beneficiaza de o usoara independenta de gazul rusesc dar vor depinde de Romania.

      in ce ne priveste pe noi,trebuie obligatoriu sa facem ceva pentru a ne putea proteja perimetrele energetice din Marea Neagra. In urmatorii 6 ani, PUTIN va incepe sa hartuiasca navele romanesti din M.N. si cred ca nu va permite instalarea sistemelor de exploatare. mai ales in zona apropiata Crimeei.

      • @chipp ucraina are obiceiul de a nu prea si plati gazele,obicei de pe vremea cand rusii le cam dadeau gazu pe caiet….

        • https://tradingeconomics.com/ukraine/external-debt
          Ucraina are o datorie externa de 117 miliarde dolari (aproape 80% din PIB), normal ca are probleme in a-si achita factura la gaz.

        • @Ross,
          Ucraina poate plati gazul cu produse… nu neaparat cu bani.

          De exemplu poate sa-l plateasca cu:

          – tunuri de tanc 120mm (pentru TR-85M2)
          – Motoaresi kituri de blindaj pentru tancurile noastre, TR-85m sau T-55 Trifon2
          – motoare pentru aviatie, Progress AI-222-25 turbofan (un motor fff bun pentru IAR-DT(de exemplu)
          am prezentat aici produsele militare. pentru ca noi suntem in proces de remodernizare a armatei. decat sa platim Euro grei catre germania si Elvetia, putem sa facem compensare cu Ucraina pe anumite produse.

          Folosindu-ne de gaz, redeschidem fabricile romanesti. Practic folosim GAZUL pentru propria industrie romaneasca.

          – poate sa plateasca si cu produse civile. fier, tabla, etc etc.

          • @Chipp
            Nu ne trebuie nimic din ce ai enumerat, tunuri de tanc 120mm, motoare si kituri de blindaj, motoare pentru aviatie, deoarece nu avem tancul pe care sa montam un tun de 120 (calibru est), TR 85 si T55 nu reprezinta viitorul in armata romana, iar Romania nu va produce un avion similar YAK 130…
            Iar combinatele romanesti care produc pe gaz sunt pe butuci si apartin unuia cu probleme penale, cu excepta combinatului de la Targu Mures.
            Legat de „fier, tabla”, avem Sidex-ul…
            Am mai facut noi afaceri cu ei, sa iti amintesc de Krivoi Rog, in care am investit sute de milioane de dolari, fara sa vedem inapoi o centima???

          • Nu vom redeschide noi ca tara nimic. Vezi ce s-a intamplat cu grupul Inter Agro. Nici producatorii nici transportatorii de gaz nu sunt interesati sa vanda mai ieftin in Romania pentru ca de aici extrag. Ba se pot deschide si proceduri de ingrigment pentru ajutor de stat in caz ca se la alt pret decat cel dictat de piata liber.Se va lista la Bursa (Viena in ultimele discutii) si cei care vor plati mai mult vor avea acces la resursele extrase din platforma MN. E un risc foarte mare ca in situatiile critice de consum ridicat in perioadele reci sa facem frigul pentru ca nu avem puterea de cumparare a altora din proiectul BRU/A(S).
            Doar OMV a spus ca intentioneaza sa invie industria petrochimica la Petrobrazi. In rest o sa ne mandrim doar ca extragem pentru altii si pentru stabilitatea energetica a Europei de Est.

          • Chipp, tu ai innebunit? Gazele se dau numai pe bani fratila! Niciodata pe produse finite! Daca vin „finite” aiurea si cu probleme de calitate?

    • Tara lui Andrei

      Vai de mine, sa fugim in buncare repede!

  10. Acest articol ar trebui publicat si in mass media din intreaga tara! Total de acord, dar consider ca ceea ce se intampla acum in politica interna era foarte evident de la inceputul anilor 2000! Nu stiu de ce lumea nu vorbea despre asta in acele vremuri….! Sincer cred, si ma bucur sa vad, ca multi dintre voi sunt inca optimisti si au speranta… Eu personal ma astept la timpuri foarte grele!

  11. Da, Europa trebuie sa scape de dependenta de gazele rusesti, pacat insa ca gazele din Marea Neagra nu mai sunt ale Romaniei

    https://www.cotidianul.ro/propunere-de-bascalie-pentru-dl-tudose-gazul-romanesc/
    „După un timp, se află că s-au găsit gaze (românești) în perimetrele respective! Românești cu numele! Perimetrele nu mai aparțineau românilor și nici măcar canadienilor, întrucât fuseseră vândute unor americani și unor ruși care aveau să devină producători de gaze din perimetre românești, alături, bineînțeles, de austriecii de la OMV. Și acum, țineți-vă bine! Austriecii de la OMV, singurii care exploatau efectiv gaze cu numele românești la vremea respectivă, s-au plâns la UE că România nu îi lasă să exporte în mod liber gazele pe care le exploatează. Adică, gazele românești! Aș, românești! Și au cerut de la CE pentru România procedura de „infringement“! E tare, nu?! Deznodământul s-a produs pe vremea unui alt predecesor a dlui Tudose, singurul care nu a fost coleg cu acesta: dl Cioloș! UE a pus de îndată la dispoziția României fonduri speciale pentru finanțarea construcției unei conducte care, de la malul Mării Negre să ducă gazele OMV direct în Austria! E tare, nu?! Autorităților române nu le aparține niciun cuvânt în legătură cu destinația sau prețul acestor gaze! Oricum, conducta viza să ducă direct în Austria și nu avea, cumva, în vedere aprovizionarea României! Nici măcar așa, în trecere! E tare, nu?!”

  12. Interesant punctul de vedere legat de destinatarii gazelor românești : Bulgaria, Basarabia poate și Serbia……eu as adaugă și Romania în condițiile in care satul românesc incepe sa cam dispară sub fenomenul catastrofal al îmbătrânirii și al emigrației.

    Trebuiesc create condiții pentru reîntinerirea mediului rural, vorba lu’ socra-miu ,,cineva tre’ sa lucreze pământul ăsta , tine de normalitate nu contează ce studii ai…pământul tre’ lucrat” altfel multe vetre de sat cred că vor deveni ,,tren arabil” și asta doar la o simpla observație legat de cât de noi sunt construcțiile

    Geostrategic că România sa conteze trebuie ,, salvată” din interior cu învățământ de calitate, servicii medicale eficiente secondate de o justiție puternica și dreapta (acum am ceva dubii că noi avem cu adevărat justiție și puternică și dreapta!) ….dar fara un patriotism real al politicienilor noștri și fără o implicare a societății civile cu adevărat chiar prin crearea de noi partide vomfi tot timpul o miza in jocurile altora.

    • Dar pamantul este lucrat: http://www.economica.net/studiu-ue-aproape-jumatate-din-terenul-agricol-al-romaniei-este-detinut-de-cetateni-straini-statul_109876.html

      „Un studiu comandat de parlamentarii europeni arată că străinii au ajuns să controleze până la 40% din terenul arabil al României. Printre marii proprietari sunt cetăţeni libanezi, conţi austrieci, bănci şi companii de asigurări. Efectele sunt negative atât asupra forţei de muncă, cât şi asupra mediului înconjurător, spune studiul.”

    • Subscriu suta la suta la ce ai spus
      In plus , daca ue vrea sa conteze si sa existe pe viitor trebuie sa mearga la baza..invatamantul si sanatatea , copii sa vina deja cu o constiinta a valorilor comune ..dar nu de genul ..clasa obligatorie de cum tata cu tata e egal cu tata si mama …sau ca baticul care lasa sa se vada ochii e normal si trebuie sa il respecti
      Plecat de la ce a unit europa de-a lungul timpului …ce a facut continentul asta izvor de civilizatie si asta sa fie universal valabila in toate tarile membre
      Degeaba porti razboaie economice …soft , hard power daca nu construiesti background-ul ptr cei ce vor veni

      • „Plecat de la ce a unit europa de-a lungul timpului”
        Unit? Cu secole de razboaie continue si doua conflicte globale? Europa nu a nai fost unita de la Pax Roman incoace.

        • Nu ai inteles nimic
          Asa e cand citesti istoria ca pe matematica
          Ca fapt divers , azi daca vorbeai germana , cartile de istorie ar fi fost pline de invataturi si citate celebre de ale lui hitler
          Holocaustul ar fi fost ceva marunt samd

          • Ce nu am inteles? Actualul sistem european e rezultatul a doua conflicte globale incepute in urma rivalitatilor europene. El a fost gandit sa impiedice asta, pt ca tipul acela de conflict devenise prea distructiv. Nu e degeaba.Europa nu a mai cunoscut o astfel de pace de mult timp.

  13. – Tocmai am blocat construcția unei hidrocentrale de 65MW pe Jiu. Am suspendat în aer 155 de milioane de euro pentru motivul că nu au peștii scările suficient de late!!!
    – Avem hidrocentrale rămase în diverse stadii de execuție, unele dintre ele pot fi reversibile, însă nu există un plan de investiții.
    – Scumpim curentul electric prin accize, fără să luăm în calcul că avem capacități de producție aici în țară și putem genera locuri de muncă în industria energetică. În timpul asta importăm gaze din Rusia lui Putin.

  14. Nu mă refeream strict la agricultura care culmea imcepe sa meargă bine mai ales după comasarea terenurilor și probabil va merge și mai bine după dispariția unor sate/ comunități prin creșterea suprafețelor agricole.

    Eu m-am referit mai ales la dispariția satului romanesc datorita fenomenului de îmbătrânire și a emigrației mai ales și aici cred că trebuie făcut ceva…….in multe zone rurale nu mai exista nici o construcție nouă, cei mai tineri locuitori având în jur de 60 de ani iar asta spune multe!……

    • Este inevitabil ca unele sate sa dispara. Fenomenul este foarte greu de oprit. Pamantul insa va fi lucrat sub patronajul strainilor.

      • Wake up guys!
        Nu ia nimeni pământul în spate.
        Așa e în toată Europa. Firme/ferme mari lucrează pământul mecanizat iar în mediul rural oamenii sunt ocupați in economia orașelor cu ceva industrie.
        Asta cu satele unde omul face agricultură de subzistență pe doua pogoane numai la noi și la bulgari a mai rămas.
        De asta Austria avea (și încă are) producție agricolă triplă față de România la teren arabil o treime.

        • Exact. Numai ca in Romania strainii sunt cei care stapanesc pamantul iar romanii consuma mancare din import.

          • si ce daca au in proprietate pamantul? Pot sa-l ia in spinare si sa fuga cu el? Intamplator il lucreaza si il lucreaza bine si dau de munca la oameni. Preferai sa ramana parloaga dar sa fie parloaga detinuta de romani?
            Nu vad ce legatura au importurile de alimente? E o piata libera, e decizia mea ca si comerciant de unde ma aprovizionez.
            Stii care e cauza? taranii si fermierii romani nu sunt in stare sa aprovizioneze o piata libera din cauza fragmentarii terenuri si a incompetentei celor care il lucreaza

            • Ai dreptate, numai ca in alte tari mai „covilizate” din UE guvernele impun mari restriictii la cumpararea pamantului de catre straini. Oare de ce?

            • https://www.activenews.ro/economie/LA-NOI-CA-LA-NIMENI-Germania-are-RESTRICTII-pentru-strainii-care-cumpara-TEREN-AGRICOL-iar-statul-controleaza-atat-suprafetele-cat-si-pretul-de-vanzare-144116

              „Germania a creat mecanisme de protecție funciară împotriva cumpărării de teren agricol de către străini și de protejare a agricultorilor, iar în procesul de cumpărare a terenului agricol, autoritățile germane dispun de metode de control”

              • Tara lui Andrei

                Germania e campioana la protectionism dar cand altii din Uniune incearca sa faca la fel si la o scara infinit mai mica imediat incep sa latre.

                • Asta cu „protecționismul” german prin lege e fake news.
                  Nu ar contravine normelor europene.
                  Pur și simplu majoritatea pământurilor sunt deținute de societăți germane pentru că la ei comasarea marilor suprafețe agricole nu s-a făcut peste noapte ci treptat și natural.

                  In rest, la noi societățile străine au cumpărat suprafețe agricole pe care le irigă, care produc (niciodată Romania nu a avut productivitate agricolă precum în ultimii ani), aduc plusvaloare in economie, exporturi și dau de lucru românilor.
                  Mare parte din aceste suprafețe nu aduceau plus valoare economică dacă erau lucrate in regim de subzistență sau nelucrate.

                  Iar asta cu produsele agricole din import, e piața liberă. Se cumpără ce e mai rentabil iar consumatorii cumpără la rândul lor de la ce retailer doresc.
                  Economie europeana sănătoasă, nu asta ne dorim?
                  Sau fiecare cu pogonul lui unde își face un sac de cartofi, 3 roșii și trăiesc în rest din „social” și alocații?

                  Nu va mai luați după toate fake news-urile.

                  • Edit: la a doua frază am vrut sa scriu că „ar contravine normelor europene”.
                    Mulțumesc!

                    • Tara lui Andrei

                      Nu e niciun fake news. Daca te uiti la majoritatea tarilor vest europene dezvoltate ei adopta o atitudine destul de ipocrita. Daca noi astia saracii vrem sa facem anumite lucruri pe care ei le fac incep sa urle ca nu e voie in UE asa ceva.

                      Stai linistit ca ei si-au facut reglementarile si legile in asa fel incat sa nu mai „contravina” normelor europene.

                      E mult protectionism in vest. Mai mult decat la noi si la ei e permis, la noi nu, pur si simplu.

                    • inclusiv america.

                    • In lb. romana se zice „ar con-tra-ve-ni” normelor europene.
                      Hai ca nu-i greu!

            • bai desteptule, in tarile normale la cap statul ajuta producatorii locali de ex, la noi „piata e libera”, cand o sa cumpere polutia franceza masini germane atunci sa-mi vii mie cu piata libera. Tu te-ai nascut ieri, chiar asa naiv esti?

          • #Musoiu. Adevarat ca mancam prea mult din import, dar vina principala este tot a statului, ca si a noastra; noi nu avem infrastructura care sa permita produselor romanesti sa ajunga in magazine.

            • George, fermierii romani nu sunt in stare sa livreze marilor magazine cantitati mari si la intervale prestabilite. Aici e adevarata problema, taranii nostri vand la marginea drumului si fac agricultura pe cateva hectare. Cei care s-au asociat s-au lipit rapid de contracte de provizionare cu magazine ca Mega Image de ex care vad ca are din ce in ce mai multe fructe si legume romanesti. Fermierii trebuie sa vina cu marfa la magazine nu invers.

              Si eu am rude la tara, in zona cu mult potential de legume, dar proprietatile sunt extrem de fragmentate si oamenii nu vor sa auda de „colectiv”. Cand le-am mai zis sa se asocieze mi-au sarit in cap

              • Toate lanțurile mari de supermarketuri ar fi extrem de fericite să aibă la raft produse autohtone (pur și simplu e mai pragmatic – costuri mai mici cu transportul).

                Dar dacă vrei să intri pe felie trebuie sa răspunzi la câteva întrebări simple:
                1.) câte zeci de tone poți livra pe an?
                2.) la ce preț?
                3.) ce facilități de depozitare deții încât să aprovizionezi aproape tot timpul anului (sau măcar în sezon)
                4.) cu sortarea/ambalarea cum stai?

                Pentru 500 de kg de roșii de pe un pogon jumătate nu se încurcă nimeni. Mai mult te complici cu hârtiile.

                • Mega bullshit: nu stii ce vorbesti!
                  1+2+3+4) Cand vine polonezu’ cu lapte si oua supra-subventionate de stat si vandute la supermarket sub pretul celui mai bun producator roman, cu profit in marja consistenta, nu poti rezista. In plus, si polonezul si neamtul au parte de agricultura moderna, hipertehnologizata pe bani europeni, asa incat pot spulbera orice concurenta romaneasca, oricat de eficientizata si subventionata ar fi ea. Asa ca las-o balta ca nu pot fi livrate cantitatile solicitate, la pret mic, bla, bla…

                  In plus, mai umbla si cu „ocaua mica” : un standard pentru ce se vinde in vest si altul pentru est (aka romanika). Per ansamblu, costul mediu unitar pe produs este identic dar numai pe medie: pentru produsele pentru este mai mic intrucat sunt mai slabe calitativ iar pentru vest e mai scump, ca au calitate superioara. In schimb, compenseaza la pretul de vanzare: de multe ori e mai scumpa marfa vanduta in est decat aceeasi marfa vanduta in vest (la calitate superioara, insa).

                  Cel mai revoltator este modul in care este respectata legislatia europeana in materie de etichetare: pentru noi, e suficienta lipirea unui sticker cu informatiile despre produs, scris aproape indescifrabil iar pentru vest, acelasi produs e prezentat asa cum prevede legislatia in lumea civilizata, cu apa calda la robinet.

                  Ce sa mai spun de incalcarea legislatiei cu privire la drepturile de autor, a folosirii denumirilor protejate.

              • trebuie coborât printre ei ,trebuie vorbit cu ei ca de asta avem „armeți” de funcționari la stat nu doar să voteze cu psd-ul și să-și plangă de milă cu lacrimi de crocodil.

                • Ca și completare, de când „au luat străinii pământul în spate și au fugit cu el”, încep să văd prin țară tot mai multe silozuri, depozite și deja încep să apară prin supermarketuri ridichi, roșii, cartofi, sfecla roșie etc. „Made in Romania” (ceea ce acum câțiva ani nu vedeai).

                  Tot ce vedeți voi „made in ăștia care nu au semnat inca pentru Patriot” (Polonia) sunt produse exploatate pe suprafete mari de teren de companii multinaționale.

                  • Mah, nush la altii cum e, dar multinationalele din UK produceau cele mai de cacao rosii….gust zero. In acel caz, mai bine la tarani (si in caz ca imi spui „poi de ce cumparai de acolo daca nu-ti placeau”; asa era peste tot si de oriunde; poate erau vreun soi dubios)….inchei paranteza.
                    Exportul de alimente brute inseamna plus-valoare mica. E lohn agricol. Procesarea aduce plus-valoare. Ei bine, strainii nu o fac la noi, ci la ei. Aici de baiul. Ca se fac strugurii la noi, dar stafidele la ei. Sau gemul de mure. Si asta fiindca:
                    1) au sindicate puternice care fac scandal.
                    2) au subventii pt procesare (nu pt productie de mancare, ci procesare; legaleza)
                    3) nu avem antreprenori care sa
                    4) poate intra pe o piata dominata de giganti (ia sa vad pe cineva ca ia fata condimentelor Vegeta).
                    Ca sa nu vb de degradarea solului. Cineva dadea exemplul rapitei, il rog sa ridice tonul daca se poate.

              • Lipsesc asocierile, care asocieri sa deschida depozite. Fiecare comuna ar trebui sa aiba cateva depozite ca sa-si vanda marfa tot timpului anului..

            • Si, in plus, de multe ori calitatea produselor noastre e sub cea a importurilor. Am cumpărat, de multe ori, produse românești și m-am fript fiind nevoit să cumpăr iar același tip de produs, de import.

            • Ei ine este ciudata insa NOI nu am creat o organizatie care sa preia marfa de la tararni si sa o aduca la piata .

              Ar fi de munca … cercetare, planificare, otanizare, logistica . Sa ai camioane , depozite si ce mai trebuie. Adica sa ia o oprganizatie care sa prieua (cu banii jos) din sat .. si sa faca restul . Ceva cum in genbu „ba astia din Amarati p;latesc atata ptr : …………………. ,. Vreau de la voi …………. Camionu vine marti si vineri. Daca 2 saptamani nu mi[l umpletio cauta pe altii care sa vrea banii!!”

              Dar trebuieste si capital . Din pacate eu nu il aveam (am idea asta de prin 91-93)

              • E dificil de realizat ce zici. Calitatea poate varia mult de la un taran la altul. Probabil si soiuri diferite. Apoi nu poti face o planificare ca la carte sa ai recoltarea pe intervale de timp diferite. Or sa vina intr-o zi toti cu rosiile gramada si in alte zile/luni nu o sa ai ce lua. La cata bataie de cap ajungi sa ai, mai usor e sa faci direct sera si nu te mai complici.
                Prin asta nu se rezolva problema, doar se rezolva transportul si cam atat. Dar productia o sa ramana tot la stadiul actual: fragmentata, fara posibilitate de a face investitii in utilaje scumpe si altele. O sa fie tot nea Ion care de 2000de Ron cat ia pe rosii nu o sa poata face investitiile necesare sa faca agricultura moderna. Atata doar ca nu se mai duce cu rosiile in piata ci le vinde direct de la poarta pt. un pret ceva mai mic dar munca mai putina(minus mersul la piata)

                La cereale e cam la fel situatia: aia cu mii zeci de mii de hectare cumpara tractoare si altele care costa o mica avere. Fac sisteme de irigatii care la fel sunt f. scumpe si cate si mai cate. Cum il ajuti pe nea Ion in privinta asta? Ca el tot 30-40 de tone o sa vanda. Si de banii astia nu cumpara utilaje de sute de mii de euro. Si ajunge sa plateasca arat discuit recoltat…

  15. Imaginea de care vorbesc e destul de nouă, in weekend am străbătut tara din sudul extrem in apropiere de Dunăre până în nordul extrem aproape de frontieră cu Ucraina …și nu prea mi-a plăcut ce am vazut, …de-aia cred că România trebuie ,, salvată” din interior, altfel geopolitica o vor face întotdeauna alții!

    • Deja geopolitica o fac altii. Romanii insa trebuie sa-si faca ordine in propria ograda, ceea ce este extrem de greu cu clanurile mafiote votate la conducere.

  16. Germania vorbeste de o apareare comuna (armata comuna) in conditiile in care cea mai puternica armata din UE, va parasi comunitatea. Armata Marii Britanii.

    Mai e un aspect, neincluderea Marii Britanii in apararea comuna, diminueaza fff mult capacitatile de aparare ale Europei Unite. M.B. prezinta un arsenal destul de consistent, inclusiv focoase nucleare. Franta, nu va putea acoperi singura nevoile nucleare, pentru intreaga Europa. de fapt eu cred ca franta va acoperi doar Vestul Europei. si nu va reactiona niciodata impotriva Rusiei in cazul amenintarilor nucleare, daca e vorba de tarile din est.

    • Cea mai puternica armata a UE pare sa fie Franta cam la paritate cu UK

      • @RoccoSuasito,

        da ai dreptate. se pare ca UK nu vrea sa-si puna capacitatea militara la dispozitia celorlalti.
        Stii ca o armata comuna, ar fi diminuat semnificativ puterea de decizie a Marii Britanii.
        Practic, UK punea la dispozitia UE cele 2 port-Avioane, submarinele, si armamentul nuclear, dar deciziile nu se mai luau la Londra. ci la Bruxeles.

        Eu personal as fi facut la fel. adica… Capacitatile mele militare sa le comande altul? Hmmm… greu de acceptat asta.

        Ma gandesc ca Franta, a 2-a mare putere militara din UE (probabil la paritate cu UK) va pune conditii. ca ei sa aiba putere de decizie, daca tot pun la dispozitie capacitatile navale (port-avionul) si nucleare.

        Germania, nu prea vine cu mare lucru… flota de tancuri – lipsa, Flota maritima – cam lipsa (nu au port-avion) Flota de Submarine- cam lipsa. astia nu au mai nimic concret.

    • @Chipp
      Pai britanicii sunt cei care s-au opus unei viitoare armate comune. A fost unul dintre motivele Brexit-ului.

  17. Pamantul l-am pierdut, gazele la fel, oamenii la fel. Fight for what?

  18. care e problema cu TRUMP? nu inteleg expresia:

    „tembelismul tembelului care a ajuns presedinte al Statelor Unite si multe, multe altele…
    personal sunt pro-republican si cred ca in criza aceasta europeana (cu rusia) ne-au bagat democratii. Administratia Obama nereusind sa-l tina pe Putin in lesa.

    La momentul de fata doar SUA poate aduce stabilitatea in Estul Europei. Si o SUA care nu este o mare putere economica si militara, nu poate face mare lucru. deci TRUMP primeste girul meu. Si consider ca miscarile economice legate de productia de AL si FE sunt excelente generatoare de profit pentru SUA. chiar in dauna unor dembeli de la Bruxeles, Paris si Berlin, sa nu uitam ca W vindea masini in SUA nerespectand normele de poluare. Era de asteptat ca SUA sa inceapa sa ia masuri.

    daca SUA isi pierde suprematia mondiala, automat si Europa este in pericol.
    personal sunt Pro-SUA in detrimentul UE. si Pro-Trump, in detrimentul lui Merkel.

  19. in ce priveste Marea Britanie „o tara a prostilor” asa cu se afirma in articol,

    Timpul va dovedi ca e cea mai buna decizie pentru Britanici, cu toate ca pentru tarile membre ale UE este o decizie proasta iesirea UK din comunitate.

    Veti vedea ca Britanicii vor fi scutiti de noile taxe vamale impuse de SUA celor din UE, la Aluminiu si Otel. daca va fi asa, UK a luat deciziile cele mai corecte parasind U.E.

  20. Woow, interesant articol. Felicitari !
    Naiba sa-l ia de rahat politic cu marionetele alea.

  21. Parerea mea esti ca psd-alde NU isi permit sa fie cu rusii. Punct! Nu imi explic cum sub semnaturule guvernul psd-alde se face cea mai mare inarmare a Romaniei din ultimele decenii cu FIRME AMERICANE mai ales, iar in articol scrie ca sunt cu rusii. Ca sunt partide corupte ok, dar ca neafiliat politic le vad pro-moscova. Cu respect!

  22. BetterDeadThanRed

    Salutare,

    sunt amator in ceea ce priveste strategia militara si am o intrebare: Cum ar trebui sa-si organizeze Romania apararea?
    Sa zicem ca sa faptuit Unirea cu RM si avem granita la Nistru. De cati soldati, sisteme AA, artilerie, vapoare… am avea nevoie ca sa putem opri un atac rusesc (dupa caderea Ucrainei)?
    Cum am reactiona daca rusii ar forta o trecere a raului?
    Cum am reactiona la parasutisti?
    Si ce se va intampla cu Bugeacul si Insula Serpilor dupa Unire? In cazul unui razboi Rusia-Ucraina ar trebui sa fim pregatiti sa anexam aceste teritorii ca sa nu ajunga rusii la Dunare sau sa stationeze rachete pe insula…

    Mai ramane si scenariul unui atac rusesc naval prin Dobrogea. Dupa parerea mea nu are rost sa investim in prea multe vapoare; cred ca 4-5 submarine si rachete AA + anti-nava pe litoral sunt investitii mai bune…
    Astept parerile voastre!

    • Daca as sti sa-ti raspund ar insemna ca ori sunt Nostradamus 🙂 ori am acces la toate secretele noastre militare si atunci m-ar lua DGIAul pe sus. Raspunsurile tale pot fi la fel de bune ca si ale noastre. Singurul lucru care trebuie scos din discutie este un atac amfibiu rusesc asupra Dobrogei. Rusii sunt totusi oameni inteligenti.

  23. Articol super bun.
    George esti mare……

  24. Bine descrisà situatia.

    Asi nuanta critica grupului de la Visegrad. Atitudinea lor fatà de ukazele UE în ceea ce priveste invazia extra-europeanà este làudabilà.

  25. Cât despre politica românească, ca băsist convins am fost neplăcut surprins de demonstrația golanului Ponta cum că România poate avea creștere economică și poate crește salariile ciopârțite de liberal-democrați. De ce ar fi așa important? Pt că strategic România trebuie :
    – să adere la OCDE
    – să adere la zona Euro , dar având salarii cât mai apropiate de cele din vest asta nefiind posibil fără șocuri economice riscante, conform cu anunțul până în 2023
    -să fie capabilă a face parte din viitoarea armată europeană, pentru asta avem nevoie de superinzestrare și nu pentru un război cu Rusia pe care nu l-am putea câștiga nici împreună cu NATO
    Doar așa putem ieși din bula izolaționistă impusă și de interesele ruse și de cele germanice.
    Iar despre corupție cred că e muuult mai simplu :
    -să impunem guvernului în funcție mărirea pedepselor și confiscarea averilor
    -să impunem DNA- ului să mai fabrice și dosare pentru delapidare la nivel înalt, pt că aparent în România nu prea avem delapidare, aparent avem probleme doar cu niște funcționari care fac mici abuzuri în serviciu și asta chiar bate la ochi.

    • Ptr „delapidare” iti trebuiesc anchetatori („tehnici” poltitsiti de economic, experti contabili) pregatiti si procurori care au invatat sa citeasca acte contabile si sa priceapa un raport de expertiza …

  26. Ce se vede cu ochiu liber este ca flancul estic al NATO s-a dus si totusi pe malu’ lu’ Potomacu’ li se fâlfâie …

    Ungaria este, cum mai spus, o jalnica urmasa a unei provincii austriece din defunctul imperiu, o tara neimportanta decat prin pozitia ei geografica si cu o economie destul de decenta, cu totul nestrategica insa.. Ingaria este o tara p[optulata de un popor care nu a resuit sa intelegaga ce se intampla la Mohacs si raman cu impresia ca Magyarorszafu lor e in continuare Imperiul Sf Stefan de la 1400-1500 , adica un mare rfegat european, un cvasiimperiu . Ma rog au grija sa strambe din nas ca turcaletii eeste fleti „uitand” moicul amaunt ca daca la MMohacs se intalneau cu englezii ramaneau imperiu.
    Si de cca 30 de ani i se tolereaza o anume politica . Ba se incurjeaza – v si Ciocnirea Civizlizatiilor a lu Hungtington ce a fost de natura sa stimuleze fanteziile hungariste (astia sunt o specie curiasa .. cu cat au mai putin alcool inn sange cu atata sunt mai fantezisti!!)
    Insa reactia cu BRUA prescurtata la BRU este o reactie fireasca – fiecare incearca sa isi majoreze castigul …. Ungaria cu prescurtarea asta incearca sa ajunga importanta si sa castige bani .

    Noi insa suntmne o notabila exceptie la cestia ca incearca sa isi majoreze castigul . Noi incercvam sa il micsoram pe al nostru!

    Cat despre planurile UE si ale SUA de a folosi gazele romanesti pentru reducerea influentei rusesti in Europa de Sud-Est ei bine v fraza de mai sus. Aceste planuri ar viza aprovioznaerea Ucrainei … client „sigur” si „ideal” : rupt in ### de sarac ce e, vesnic in intraziere de plata si cam tepuind conductele! Da asta nu are emportanta .. cativa dintr-o cladire cu vedere spre Potomac „stiu” altfel ….

  27. nu cred nicio secundă în armata unică europeană,la ce monstru birocratic a devenit ue-ul asta ne mai lipsește.

  28. Am urmarit acum cateva ore declaratiile halucinante ale lui a. nastase , stiti voi ala cu ouale , fost presedinte psd si prim ministru al Romaniei . George zicea in articol ca a fost la Moscova . Ei bine tipul s-a intors si cred ca rusii l-au spalat pe creier , i-au injectat ceva… Omui crede nici mai mult nici mai putin ca scutul ala del a Deveselu nu-si mai are rostu’ , a perorrat ceva despre rachetele balistice care nu mai sunt balistice !!!!??? si nici mai mult nici mai putin ne sfatuia sa ne inchinam la rusi sau mai pe romaneste sa le-o sugem cum fac , zicea el , multi dintre partenerii nostrii strategici si vecinii nostrii !!!??? . Cred ca mai gasiti interviul pe pagina DIGI 24 pe acolo. personaju este dus rau de tot…..nu stiu de ce nu ramane la el la Cornu’ acolo sa termine de numarat ouale alea …

  29. Am incercat sa citesc dar mai multe stereoipuri ca in articolul asta mai rar gasesti: toti is ciudati ca nu stau in genunchi in fata UE, englezii is prosti ca au iesit, Italienii la fel. Ba da numa noi slugi de americani suntem ok, restul is boi.
    Piperam cu PSD, ciuma rosie, grup infractional, Dragnea etc si parca citesc hoitniuz.
    Nenea vezi ca a aparut pe hoitnews cum e cu turela aia de la Pirania, ma asteptam sa comentezi treaba aia nu de rusi, (pardon ivani, vodcarii etc)
    Da ma stiu is prorus, pesedist, comunist, nu am dinti etc, nu va obositi:))))))))

    • hai să încercăm cu americanii de data asta, dacă nu ne iese ne întoarcem la voi.

    • Da, mai mirko, faci spume de fiecara data, ce mai e nou?

      Uite ce zicea ”șorosistul” Mihai Eminescu despre „patrihotii” tai preferati:

      „Voi arătaţi prin zilnică pildă că corupția e mijlocul cel mai lesnicios de trăi în România. Acesta este spiritul cel rău care desface societățile românești și le nimicește pân-în sfârșit; acesta este veninul care dă loc la mișcări sociale și la nemulțumire … contribuie a destrăma spiritul public, a-l face să nu mai crează nici în drept, nici în bine, a nu mai aștepta nimic de la muncă, totul de la tertip și de la apucătură…
      Nimic nu e mai periculos pentru conștiința unui popor decât priveliștea corupției și a nulității recompensate…. Această priveliște îi ia poporului încrederea în valoarea muncii și în siguranța înaintării prin merit. Dându-le zilnic exemplu că, fără a ști ceva și fără a fi muncit, cineva poate ajunge bogat și om cu vază… contagiul intelectual devine din endemic epidemic, trece de la restrânsul grup la grupuri din ce în ce mai numeroase de cetățeni.“

    • Stim cum e cu turela de pe Pirahna 5 🙂 …

  30. Vb cu Rusii cand ne dau inapoi tezaurul plus despagubiri pt ce au furat la sfarsitul razboiului din Romania ?

    • dupa ce vb tu cu americanii sa refaca stricaciunile si platesc despagubiri pt victimele bombardamentelor de la Ploiesti si Bucuresti, ok?

      • „ba io nu stau capra nici la unii nici la altii..”

        Mda, vezi sa nu.

      • Ai dreptate cu Ploiesti si Bucuresti Eu puteam sa mi fi pierdut bunicii amandoi care erau din Aparatorii Patriei(erau copii ambii,deci mama nu s ar nascut,deci….),a fost o mare crima de razboi sa bombardeze “carpet bombing “ doar pt 2 unitati militare una era unde e IML d aia am zis de Berceni aia fiind scuza lor unitatea romana germana din zona

        • da,asta e când te bagi în troacă….suporti consecintele.
          macar daca invatam ceva dar noi nu că suntem mai speciali decat japonezii,nemtii,vietnamezii.

      • „Mirko” tu esti prost?
        1. Romania era aliata cu Germania la vremea cand americanii au bombardat Bucuresti + Ploiesti(nu ca de ti-ar pasa cu adevarat), deci era oficial razboi!
        Cu ajutorul petrolului romanesc Germania bombarda in Anglia de le sareau capacele la englezi! Anglia n-ar fi oare indreptatita „by default” sa ceara despagubiri de razboi Romaniei???
        2. Rusia nu ar trebui sa plateasca numai de la al doilea razboi incoace… ci toate stricaciunile pe care le facut si Rusia Tarista de la 1750 incoace, cand au inceput patrunderile(raidurile) pe teritoriile romanesti!

        • „Gog&Magog” tu sigur esti prost sau aveti un creier amandoi, si rusii cum erau ma? Faptul ca dupa ce am luptat cu ei am intors armele crezi ca le-a trecut supararea brusc?:)

          • Dupa ce pacea s-a declarat si a fost semnata… in `45… faptul ca ai fost in razboi cu ei, s-a justificat jefuirea si praduire unei natiuni intregi? Incepand cu doi ani mai tarziu? Din `47 pana in `49???

          • Plus ca am uitat sa mentionez ca efectiv Romania a fost impinsa in razboi, de catre pactul Ribbentrop-Molotova!!! Nu a dorit sa participe nicidecum! Adica mai intai ma invadezi de rautate, imi sfarteci teritoriul national, bati, omori, deportezi, jefuiesti, distrugi… dupa care ma acuzi ca m-am aliat cu inamicul, fiindca iti sunt „rau-voitor” ca sa justifici distrugerea tarii mele si asasinarea poporului meu?? DUCE-TI-VA DRACULUI! Sa muriti de lepra va doresc!

        • Pai de la ce data sa incepem cu despagubirile? De ce sa nu plateasca si germanii (vreo 20 mld euro dupa calculele cuiva)! Austriecii si bozgorii?! Turcii! Italia pentru tezaurul dacic. Cine stabileste de unde incepe calculul datoriilor? Dar vesticii de ce nu platesc pentru ca ai nostri au functionat ca „buffer” in fata navalitorilor?
          P.S. Cunosc un ghid autohton care, la „nedumerirea” unor strainezi vis a vis de vestigiile istorice de pe teritoriul national – ruine, biserici – umile comparativ cu grandoarea celor de pe teritoriile lor, si-a iesit din fire si le-a spus ca tocmai pentru ca noi ne luptam/caciuleam cu turcii, etc., au avut ragazul necesar edificarii civilizatiei occidentale (ca sa nu pomenim de jaful organizat, prin toate partile lumii, evident cu rol civilizator). E foarte greu de stabilit cine, ce si cat a avut si are de castigat.

          • Germania recunoaste ca are o datorie fata de Romania de 80 si ceva de miliarde de euro! Iar in mod normal si turcii si ungurii ar trebui sa plateasca! Asa ca bagati-va mainile in buzunare adanc, va sfatuiesc sa incepeti de pe acum… daca mai sperati sa vedeti vreun dram de binevointa din partea Romaniei pe viitor…

    • Ross, numai de atunci? Pai de la 1750 incoace cand au inceput patrunderile rusilor pe teritoriile romanesti, ce are??? Sau este prea din urma?

      • Dupa cum zice Putin in legatura cu tezaurul nostru ala era contract semnat cu Russia tarista si nu l recunosc …….dar ca si succesor legal si oficial al URSS sa plateasca pt ‘44 si ‘45 ocupatia si jaful armatei rosii

        • Iaca ma doare pe mine de ce recunosc si nu recunosc ei… Rusii au invadat si au efectuat jafuri si stricaciuni, indiferent de regimul politic aflat la putere!!! RUSII SA PLATEASCA PUNCT!

          • Si cum ii obligi?

            • Pai n-ai cum sa-i obligi… dar interesul lor de pana acum, a fost ca Romania sa joace in barca Eurasiatica… diverse interese de ordin geo-strategic vor mai exista si pe viitor…

            • Daca vor dori ca acele interese sa devina realitate, cat de cat… vor trebui sa scoata cash-ul… RAPID! Iar de nu… de fiecare data cand se va ivi ocazia… mici „bombe atomice” dupa scafarlie, pe ici-colo! Ca sa vada si ei cum e! 🙂

  31. Ho Ho ho hihiha!
    Unde dai si unde crapa!!!
    De ce vor producătorii din Marea Neagră conectarea a cât mai multor locuinţe la reţeaua de gaze. Harald Kraft, ROPEPCA: „Totul ţine de creşterea consumului
    Este mult mai profitabilă piaţa internă! Ea va fi întotdeauna preferată de toţi producătorii. Să luăm ca exemplu că vrem să exportăm gazul natural în Europa de Vest. Păi, există un tarif de transport, care va mânca din profit. Din acest motiv, piaţa internă va fi întotdeauna prima opţiune pentru un producător. Exportul se face numai dacă nu există altă soluţie sau dacă piaţa externă este mai atractivă. În prezent, nu vedem acest lucru, dar dacă producţia din Marea Neagră nu va putea fi absorbită 100% de piaţa internă… Mai luaţi în considerare că avem şi o producţie onshore în declin, chiar dacă s-a mai atenuat, datorită investiţiilor. Putem să mai producem încă 20 de ani gazele din onshore. Sunt convins, însă, că, pentru producători, piaţa internă va fi preferată.

    Citeste mai mult: adev.ro/p5tqxt

    Pe unii din Ropeca e cam greu sa ii acuzi de „comunism” …. (si nici recomabdabil ca au avocati care te lasa si fara izmene …si apoi te dau in judecta si ptr ca le-ai periclitata santatea!!~!)

  32. Apropo daca vor avea V5 Spike sau nu… ca nu ati reactionat la vestea cea „buna”. Daca stirea este ok, totusi e Digi24, Ministerul zice ca nu vor avea Spike!
    Rosomak reloaded! Ma abtin sa comentaz mai mult…

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22345987-transportoarele-piranha-5-cumparate-romania-asamblate-bucuresti-nu-vor-dotate-din-fabrica-sistem-rachete-antitanc.htm

  33. Nu-mi dau seama dacă articolul e real sau de 1 aprilie ?!
    Toate țările au o problemă cu ue și sua iar noi ( voi ) suntem gata să ieșim cu ranga pe stradă după vreun psd-ist .

    Eu m-am plictisit de luarea asta la kg cu psd ciuma roșie și baba cloanța comunista etc. și bunicii mei au votat psd și care-i problema ? Avem cumva clasă politică, avem cumva de unde alege și nu știam eu ?

    Mamaie stai să-ți dau peste mână că ai votat cu ăia care ți-au făcut strada și ți-au adus apă la robinet dar care au și smăcuit fântânile că cică nu e bună apa de băut.

    Are careva impresia că Rusia este răul absolut ? sau SUA binele întruchipat ?
    e doar o luptă între mari puteri și încă nu-mi dau seama care-i mai comunistă și atee.

    Țineți-o tot așa cu dragostea de aproapele, luați-i la kg pe toți să vedem ce iese.
    Ba parol vrem unire cu Basarabia dar uităm prin ce au trecut și mai trec oamenii ăia, o să le zicem că-s comuniști proști nu ? bravos
    A și basarabenii încă mai sunt creștini , cât de cât, o să le spunem vreo 2 și despre asta nu ? dar uniți-vă fraților cu noi că vă iubim … cu ranga.

    • „Are careva impresia că Rusia este răul absolut ?”
      Da, de vreo 250+ de ani. Pentru noi. Si va mai fi multa vreme, geografia dixit. Hoarda e hoarda si Carpatii-s Carpati.

      Ce dramatic esti. Ati inceput sa tremurati ca va fura USR caimacul stangist. V-am mai spus, in secolul XIX erau liberalii stangisti, in XX au fost comunistii (urmasii lor PSD), iar acum in XXI vin tare din urma USRistii. Ca de fiecare data, aia care pierd teren incep stangist s-o dea pe „conservatorism” la misto – vezi recent guvernarea/gargara PSD.

      Nimic nu e mai rau decat un patrihot-dacist-ortodox-socialist-PSdist-proRusia.
      Eu il prefer pe patriotul-dacistul-conservator-antisocialist-antiRusia…Mihai Eminescu:
      „Rusia nu se mulțumește de a fi luat o parte mare și frumoasă din vatra Moldovei, nu se mulțumește de a fi călcat peste granița firească a pământului românesc, ci voiește să-și ia și sufletele ce se află pe acest pământ și să mustuiască o parte din poporul român.”

      • după cum văz primiși etichetarea deja 🙂

        și eu prefer pe Eminescu pentru că a știut să zică Rusiei ce trebuia spus dar și Austriei sau altora ce trebuia spus.

        deja m-ați declarat dușman , de pe o postare sau 10 pe internet ? fără a mă cunoaște câtuși de puțin ? să mai înțeleagă cine vrea ce-o vrea.

        mă așteptam să mă luați ușurel să-mi ziceți că sunt naiv, prost informat sau ceva care să aibă sens.

        mie îmi place de asemenea de Constantin Brâncoveanu și fiii săi. Au știut să jongleze cu marile puteri 20 și ceva de ani. Au chemat tătarii să-i bată pe austrieci când acești au intrat în țară, au știut cum să cumpănească răzbelul dintre Rusia și Poartă, au rezistat presiunilor Franței de a-l detrona și cât au putut i-au păcălit pe turci. A să nu uit, nu și-a ucis unchii și verișorii deși știa de mult ce urzeli făceau.

    • Pentru Romania Rusia este raul absolut pt ca numai rau ne-a facut pana acum.

      • Nu știu cum să răspund. Cumva încerc să caut binele făcut de austrieci , unguri, turci/otomani, poloni și nu-l văd. Americanii sunt mai noi în peisaj. Să le dăm timp să-și dea arama pe față dar fără să le dăm și sufletul, eu așa mă gândesc.

        • Austriecii, de bine de rau faceau intradevar germanizare(deznationalizare)… dar te mai si invatau sa muncesti! Iar statutul in societate se obtinea conform performantelor, nu prin nepotism!

          In rest unguri, turci, polonezi… tu glumesti? Ce treaba au vreo unii dintre ei cu civilizatia? De bine, de rau… americanii macar au un stat unde justitia functioneaza cu adevarat! Legea e lege si implementarea ei este reala… nu panarama!

          • Si ca sa revin de unde am plecat: diferentele socio-economice de genul asta sunt motivul pt care Ardealul, desi a cunoscut deznationalizare puternica, a fost mai bine dezvoltat decat celelalte doua provincii. Austriecii, chiar si in perioada lor cea mai neagra, tot nu ajungeau imbecilizarea si saracirea cauzata de rusi si turci prin simplul grad de civilizatie mai redus.

            • Pai normal germanii sunt germani! Nu gaozari gen Viktor „Chiorban”, Recepa Tayyipa Erdogana si Vladimirovich „Putzin”… & „companies”! Germanii chiar se pricep la civilizatie!

              Apropo… ca tot veni vorba… sunt de parere ca pe viitor ar trebui sa initiam niste negocieri cu Austriecii, Germanii si Americanii(secrete), despre impartirea Ungariei! Cand va veni vremea, cand momentul va fi cel mai oportun… juma` din Ungaria pana la Dunare la noi si juma` la Austrieci! Si sa incheiem odata si pentru totdeauna si acest capitol(pur si simplu infect) din istoria noastra sumbra! Caci prea mult ne trag de sireturi „ungurii” astia si pe noi si pe altii… si mult prea mult galagie fac(ca tiganii)!
              Pana la Dunare, majoritatea oricum sunt preponderent Romani(Daci) maghiarizati… iar Germanii si Austriecii tipa de la WW2 incoace despre necesitatea lor de „spatiu vital”… 🙂

              • In sfarsit exista si altcineva cu gandirea asta.

                Vreo 25 de ani am crezut ca sunt singur.

                Insa ai uitat ceva, la impartire o bucata sanatoasa trebuie sa o ia Slovacia. O buna parte din populatia actuala a Ungariei sunt de fapt slovaci convertiti, la fel si poetul lor national (Petofi Sandor). Austria nu stiu zau ce ar putea sa ia, maxim pana dupa Balaton (catre est), grosul ar trebui sa-l ia Slovacia iar estul si sudul Romania.

                • Care Slovacia frate?? Mai bine de jumatate din Slovacia este defapt populatie romanesca slavizata! Trebuie sa o luam si pe aia! Am mai scris aici despre acest subiect… uita-te la echipa lor de fotbal sa vezi cate nume romanesti si cate fete romesti intalnesti(chiar daca au nume slavic)… majoritatea slovacilor sunt romani slavizati!

                • Plus, cu ce forte armate sau „asimetrice” sa participe Slovacia la impartirea Ungariei?? Deci ce aport ar avea, ca sa li se ofere ceva?

              • @GogșiMagog
                O să ajungem noi să împărțim Ungaria cu Germania și Austria când o să avem noi în țară un popor la fel de unit ca ungurii și o diasporă la fel de influentă ca a lor!

            • Am uitat! Si in felul asta, ne asiguram si noi Romanii un „land bridge” in „marea de barbari” ce ne inconjoara… nu ca Austriecii si Germanii ar fi mari sfinti si ne-ar avea la inima… dar macar(de obicei) judeca cu capul, nu cu fundul… cum fac majoritatea barbarilor ce ne inconjoara!
              *editat avertizare de spam…potol…

              • Tu esti dus cu vaca prietene:))))
                Pun pariu ca esti sudist si nu ai vazut ungur in viata ta, eu prefer un ungur decat un psihopat ca tine
                *editat si avertizare de spam…potoliti-va!

              • @GogșiMagog
                Germanii ne judecă cu fundul pe noi românii mai ales după WWII în care noi le-am întors spatele iar ungurii au mers cu ei până la capăt! Dacă noi românii am uitat treaba asta nu au uitat-o germanii!

                • Operatiunea Margareta iti spune ceva ca tot spui ca ungurii au fost cu germanii pana la capat.

                  • Asta doream sa zic si eu „dashteptului”… ungurii au dorit sa „apese pe eject” inaintea noastra… este pur si simplu miraculos, cum germanii ignora in mod voit acest fapt!

                • Asta regreti tu?Ca ne judeca germanii cu fundul?Din ce cauza?Ca nu am urmat dementa lor?Este vina noastra ca au fost retardati si au ales un lider psihopat si complet dement?Dupa ce au fost sacrificati atatia soldati,trebuia sa sacrificam si tara,sa o faca rusii teren viran,cum vroia Hitler sa transforme Germania in cayul infrangerii?Cand Hitler a dat transilvania ungurilor si Basarabia rusilor ce organ ne-a aratat(ca parca statea cu fata la noi)?Si o ultima intrebare pt tine….ESTI COMPLET IDIOT???
                  Sa ne treaca frisoane,eventual…..ca or sa ne acuze nemtii,ca nu am omorat si destui evrei….

                  • Dreptatea este de partea noastra a romanilor, nu a germanilor! Ei au dorit inceperea razboiului, ei trebuiau in mod normal, sa-si faca calculele mai temeinic, fara sa fi inclus variabile potential(mai mult ca sigur) instabile precum Romania, Polonia, Franta, Italia, Ungaria, Ucraina, Olanda, Norvegia… etc!

                    Nu ai cum sa arunci intreaga vina a pierderii unui razboi, pe o amarata de natiune de 14 milioane(cum era populatia in 1939), distrusa si saracita de milenii de invazii si razboaie de exterminare, fiindca pur si simplu niste(ceva) rezerve de petrol se afla pe teritoriul ei!!!

                    Amin!

        • @Andrei. Pai hai sa comparam ce ne-au facut noua rusii dupa 1945 cu ce le-au facut americanii vest-europenilor. Este uimitor cum inca mai cautam adevarul…

          • nu asta e cuvantul,doar in patologia creierului gasim raspunsul.

          • @George
            Să mai adăugăm ce ne-au făcut nouă americanii la ce ne-au făcut rușii după WWII! Altfel nu poate fi tabloul complet și să înțelegem, de putem, că nu se cade să ne amăgim cum s-au amăgit românii după WWII că… vin americanii!

        • Ok, daca este sa o dam stiintific iti recomand pe Robert Kaplan. Concret, situatia suna cam asa: Rusia moderna este exponentul zilelor noastre al civilizatiei bizantine. O civilizatie caracterizata prin putere descentralizata, clientelism si coruptie. Popoarele si imperiile ce au ocupat apoi zone de influenta bizantina au mostenit treaba asta. Ne referim aici la rusi si la otomani. In principiu, ceea ce astazi numim oligarhi/baroni locali ocupa acelasi pozitie in societate precum vechii boieri (numai ca atunci treaba asta era fatisa si legala; azi e fatisa si ilegala). Civilizatia vestica, in schimb, se baza incepand cam cu secolul 14 pe mercantilism si dezvoltare. La noi, in zona de influenta bizantina (cuprinzand Romania, Balcanii, Grecia, Turcia si Rusia), era vb de avere, de exploatare si serbie, de jocuri de palat, de clientelism, etc. Rusii si otomanii mentineau puterea prin boieri, si asta fac si in ziua de azi. Noi incercam sa ne rupem de acest model, care promoveaza o clasa de oameni cu de toate restrans si una mare de prostime usor de subjugat, si sa ne miscam spre vest, unde predomina o clasa de mijloc mercantila. Problema este ca rusii ne-au subjugat de cateva ori si de fiecare data ne-au resetat eforturile. O noua subjugare in ziua de astazi ne-ar aduce intr-o noua perioada fanariota (o perioada in care toti domnii si boierii erau la mana sultanului, tara era saracita incontinuu, populatia era indobitocita si redusa numeric, iar armata era inexistenta; distrugerile perioadei fanariote au durat 300 de ani, pt ca au tendinta sa se perpetueze). Problema este ca istoria nu astepta: daca pierdem acum, totul realizat in ultimii 200 de ani, inclusiv unirea principatelor, e in pericol.

          • Crima si marea diferenta este ca bizantinu faceau baie si ca cel putin clasele inalte erau cultivate.\Despre restul defectelor le aveau din plin si cruciatii

            • Corect, le aveau si cruciatii, adica europa de vest a sec XIII. Dar apoi nobilimea si-a pierdut din puterea economica si s-a ridicat clasa mercantila.

          • Extrem de eronata interpretarea cauzelor istorice. Este un caz clasic de interpretare tendentioasa a trecutului pentru a explica viziunea politica prezenta.

            • Cum asa? Noi si in ziua de azi avem urmele unei structuri nobiliare, doar ca le zicem oligarhi. O stratificare sociala bazata pe bulan nu capabilitate personala.

              • Noi nu mai avem astazi nici o urma de structura nobiliara. Sa confunzi oligarhia cu aristocratia este o greseala elementara.Pe langa asta ca sa-ti sustii ideile spui ca sistemul bizantin era rau ca erau boieri iar ala apusean era unul concurential bazat pe mercantilism si cand anume in secolul al XIV-lea exact in plin feudalism dezvoltat
                depaseste limita realului cu mult.
                In perioada respectiva fie ca se numeau boieri fie ca erau nobili acei oameni erau fundamentul statului, fara ei statul nu exista, ei erau clasa conducatoare, regele, printul, voievodul erau tot nobili, si nimeni nu le contesta acest rol in conditiille in care obiceiurile, traditiile politice aveau o mare greutate in relatiile politice ale vremii. Legitimitatea lor nu avea legatura cu „bulanul” ci se regaseste in miturile fondatoare ale statelor respective si dincolo de ele in zorii primelor embrioni de state cand judele ales de sfatul batranilor devenea si voievod si reusea sa transforme un grup de sate de pe valea unui rau intr-o „tara”. Cum alt sistem politic nu stiau oamenii vremii recunosteau dreptul ereditar urmasilor judelui respectiv de a-i conduce mai departe.
                „Concret, situatia suna cam asa: Rusia moderna este exponentul zilelor noastre al civilizatiei bizantine. O civilizatie caracterizata prin putere descentralizata, clientelism si coruptie.”
                Daca Robert Kaplan a spus asta atunci vorbeste prostii .
                Pe scurt ciocoii nostri de azi nu isi trag originea si naravurile din traditia politica bizantina iar idealizarea apusului meritocrat si mercantil din secolul XIV in contrapunct cu estul bizantin si corupt din aceeasi perioada este o gogomanie pentru ca lucrurile nu stateau deloc asa in epoca oricat am vrea noi s-o dam cu lupta anticoruptie pana pe la Negru -Voda si a lui ceata.
                BTW in secolul XIV Rusia bizantina si corupta era tributara tatarilor si nu prea misca in front iar atunci cand s-a hotarat sa devina imperiu desi s-a revendicat drept continuatoarea traditiilor imperiale bizantine a preluat pe nemestecate modelul de organizare politica al monarhiilor ABSOLUTISTE apusene mercantile si meritocrate. Ca sa nu mai zic ca timp de aproape un secol jumatate din elita politica a Rusiei a primit o puternica infuzie germana adica din apusul mercantil si aristocrat( ca tot vb de invaziile rusesti in Tarile Romane ce stii de generalul Luders).

                • Cu atat mai mult motiv pt reunirea cu Basarabia….of mi ai adus aminte cat de nenorociti au fost si Turcii si Rusii cu noi si vezi doamne noi “trebuie” sa avem relatii cu ei,inca un motiv sa investim in fortele armate

                • Vezi ca nobilimea bizantina isi are ascendenta in cea romana, in care rolul militar al nobilimii era mult mai redus comparativ cu europa de vest. Desi asta a fluctuat de-a lungul timpului, privesti europa de vest intr-o perioada prea subtire. Miturile fondatoare sunt o forma de bulan la fel de mult ca si miturile fondatoare ale actualei Romanii post-decembriste sau ale Rusiei Revolutionare. Puterea nobilimii vechi venea din faptul ca, la un moment dat, unul a fost capabil sa-si insuseasca niste beneficii (cu efecte pozitive sau negative asupra celor din jur) si apoi s-a asigurat ca acele beneficii se vor propaga in linia sa familiala (chiar daca descendentii lui nu erau la fel de capabili ca el; problema fiind ca fundamentele acelor beneficii se vor eroda in timp in lipsa unor descendenti capabili). Asta si aplica si pentru oligarhii moderni si pentru nomenklatura comunista (doar ca nu oficial). Alta carne pe aceleasi oase.

                  „regele, printul, voievodul erau tot nobili, si nimeni nu le contesta acest rol in conditiille in care obiceiurile, traditiile politice aveau o mare greutate in relatiile politice ale vremii”
                  Wrong. E gresit sa pui semn de egalitate intre casele nobiliare si cele regale. Cele din urma au devenit mai puternice inspre sec XV, odata cu aparitia armatelor de masa si caderea puterii economice a nobilimii. Ideea contractului social, care predomina in evul mediu a disparut in Europa de Vest. In evul mediu, nobilimea era cea care putea contesta puterea conducatorului (si o facea adesea). Si asta se poate regasi in masinatiunile politice ale fostului Politburo, sau relatiile complicate ale liderilor de partid cu baronii locali din teritoriu. See the pattern?

                  „desi s-a revendicat drept continuatoarea traditiilor imperiale bizantine a preluat pe nemestecate modelul de organizare politica al monarhiilor ABSOLUTISTE apusene mercantile si meritocrate”
                  Sa compari absolutismul european (diferit de feudalism, atentie!) cu maniera neobisnuit de conducere a lui Ivan al IV-lea (bazata pe of forma de cult al personalitatii, politie secreta si o forma de subjugare militara a unei nobilimi extrem de slabite) denota ignoranta. Nu exista ceva asemanator in europa de vest. De-abia in timpul dinastiei Romanovilor putem spune ca s-a incercat o preluare a modelului absolutist (si preluarea s-a realizat numai partial, data fiind enorma influenta si putere a nobilimii pana la finalul epocii tariste). Au incercat tarii sa o preia si au esuat pt ca nu mergea pe calapodul social al statului rus. Un calapod social mostenit/cultivat de la bizantini.

                  • Asta ce este o forma de neomarxism? In primul rand boierimea romana nu era una bizantina si s-a format in conditii total diferite. Teoria asta cu „bulanul” unora care si-au insusit si au dres de la Marx si Engels vine numai ca s-a facut cu acordul si in deplina cunostiinta de cauza a celor condusi. Miturile fondatoare erau parte a traditiei pe care se intemeia organizarea politica si sociala a statelor medievale timpurii. Daca nu le accepti tu pentru ca ai neimpliniri in propria ascensiune sociala nu inseamna ca nu existau.
                    Rusia nu s-a hotarat sa devina imperiu in timpul lui Ivan. In timpul lui Rusia avea bizantine doar formele politice si religia fondul, relatiile erau de tip asiatic, deh talpa mongola a lasat urme adanci. Meritul cu imperiul ii revine lui Petru care s-a inspirat de unde am zis eu, din apusul meritocrat si concurential…si absolutist.
                    Si cruciatii nu aveau bai asa cum aveau bizantinii. Cauta sa vezi cum le mutau nasul din loc cruciatii meritocrati si mercantili grecilor cu bulan din Constantinopol. De prea multe bai desigur.

                    • A si sa nu uit. Cum regii nu erau nobili? Pe bune dar ce erau, serbi? Apropo de bulan stii care era sistemul de succesiune la francezi pana la Capetieni? Iti zic eu era electiv. Doar ca regele era ales exclusiv din randul nobililor. De ce l-au facut Capetienii ereditar? Mai studiaza nu-ti dau mura-n gura. Si nu are legatura cu bulanul. La Sport era electiv ereditar. Ai idee care-s originile lui? Ma indoiesc altfel n-ai mai face asocieri fortate.

                    • Comic autocorectul asta. De unde Sport. Corect este la noi.

        • @andrei
          Americanii s-au făcut de cacao în timpul și după WWII când au lăsat RO la îndemâna URSS și au cultivat naivitatea românească care a așteptat să vină americanii și să îi scape de ruși!

          • „Americanii s-au făcut de cacao în timpul și după WWII când au lăsat RO la îndemâna URSS și au cultivat naivitatea românească care a așteptat să vină americanii și să îi scape de ruși!”
            Pai asa au fost negociate zonele de influenta, unde sa mai vina cand au intrat in razboi rece cu rusii.
            Cat despre cultivat, aia a fost doar in capul celor parasutati/infiltrati aici sa stranga informatii, caci nu urma sa vina nimeni. Venisera deja! Rusii…

            Las-o balta cu cacao…

          • Bai tu esti diversionist-postac de la Skt. Petersburger… hai lasa-ne!

      • Noroc ca nu gandim toti asa ingust ca tine!

      • Dar SUA și MB cu lăsarea noastră la îndemâna URSS după WWII?

    • Pai ajunge sa compari dezvoltarea RFG si RDG, sau Coreea de Sud si Coreea de Nord. Raspunsul este destul de clar pt mine.

    • Pai cine zice ca trebuie sa-i reeducam numai cu ranga neaparat?? Cu mitraliera ce are? Singura diferenta este ca efectul este ceva mai permanent decat cu ranga… 😀

    • @andrei: ok, si daca putin e crestin ortodox ca noi ce ar trebui sa facem? ucraina si georgia nu sunt si ele tot crestine si ortodoxe? si le-a folosit la ceva? basarabia nu era si ea crestina si ortodoxa la 1812 si la 1940? sa nu te superi pe mine, dar daca dintre sau si putin in anul de gratie 2018 tu scrii avand acces la internet ca nu stii cu cine sa tii, asta spune ceva despre nivelul tau de instruire si nu despre sua, rusia sau disputa dintre ele.

    • nu o fi sua binele absolut dar rusia/cccp este răul absolut.

      • @psycho
        Să nu ne amăgim că SUA e răul mai mic! Și SUA ca și URSS s-au folosit de aceleași metode pentru a câștiga zone de influență sau a neutraliza forțe care le erau opuse sau percepute ca atare! Numai că SUA stă mai bine la capitolul PR!

        • Amice postac-diversionist! Americanii nu sunt perfecti! Dar sunt cu 10 clase peste hoarda de la rasarit!

        • @Mihail. SUA sta mai bine la capitolul PR?! Tie nu iti este un pic rusine fata de zeciile de mii de romani morti la canal si prin puscariile comuniste?! Nu ti-e rusine fata de sutele de mii de tarani luati cu forta la CAP-uri, de zecile de mii de romani omorati de bolsevici dupa 1947?!
          Nu ti-e rusine sau inca n-ai absolvit 4 clase?!
          Pai la fel s-au purtat americanii in znona lor de ocupatie, cu Franta, Olanda, Belgia etc?!

    • prea multi hateri…

  34. Cu referire la articolul de mai sus, multumesc George, foarte bine scris.
    Baiul sunt unele comentarii, cum ca multinationalele-s rele, suntem colonie, sclavi si tot felul de alte aberatii.
    In primul rand NOI am vrut sa fim PARTE din UE si NATO. Ne-au convins, dar nu ne-a obligat nimeni. Dar, intrand in aceste entitati, nu doar ca suntem parte integranta din ele, ci trebuie sa ne si tinem de un anumit codex. Codex pe care l-am acceptat o data cu aderarea. PUNCT! Toate tipetele si zbieretele sunt doar fum, rahat si populism nociv. Toti care urla ca suntem sclavi, de fapt nu mai vor sa accepte ce am semnat, fiindca dintr-un motiv sau altul au alta agenda. Stim toti!
    Ca gazul si titeiul apartine acuma unor multinationale este fals. Ei au dreptul de exploatare si comercializare, fiindca Statul l-a cesionat. Ceea ce nu este neaparat rau, daca te gandesti ca aduce venit tot Statului nostru. Daca contractul este bun sau nu, e alta treaba, dar haideti sa ne gandim cum a fost cu Petrom inainte sa ajunga la OMV. Hotie maxima pentru Partide. Problema noastra este ca am vandut majoritatea actiunilor, sau ca nu am tinut o „actiune de aur” cum face Statul Francez, prin care are la decizii strategice ultimul cuvant.
    Si inca ceva in legatura cu „Colonia Romania”, problema noastra nu este nici la partenerii nostri de gasit si nici la Rusi, ci isi are cuibul in incompetenta noastra de a crea leaderi buni, de a-i vota pe acestia si de a ne dezvolta alaturi de cei ce ne sunt parteneri. De obicei noi stam o vreme la caldurica altora, apoi vine cate un taranoi prost, ce „cica” nu intelege lumea cand nu il lasa sa fure, apoi incepem sa-i injuram pe cei ce ne ajuta si ne cautam altul. Si tot asa sarim de la unul la altul, nereusind sa ducem ceva la bun sfarsit si tot cautandu-ne prieteni la care sa nu fim „sluga”. Oameni buni, nu ei ne fac slugi, ci noi ne tot pozitionam asa, in „sluga”. E o chestie de psihologie nascuta la si practicata de noi.
    Daca suntem nemultumiti de ei, de fapt suntem nemultumiti de NOI!

    • @Cristian
      Aștept să aduci ca dovadă că ai semnat tu pentru aderare și condițiile de mizerie impuse românilor ca să știe oamenii pe cine să înjure! Aștept să îmi aduci dovada că am semnat eu sau alții pentru aceste condiții pentru că altfel ne calomniezi! Apoi dacă niște nerușinați au semnat din interes sau din prostie aceste condiții pe care Vestul ipocrit ni le pune nouă în față în timp ce el nu le respectă pentru sine de ce trebuie să tăcem pe principiul idiot că ne/am asumat aceste condiții! Și iarăși alte condiții, ca înghițirea pe nemestecate a imigranților musulmani și condiționarea finanțării europene de această înghițire, tot cu capul plecat și cu ciocul mic?

      • Ce „condiții de mizerie” prostane?
        In zece ani după aderarea la UE, Romania și-a dublat PIB-ul, exportă dublu și și-a triplat producția industrială (se datorează Dacia, Ford și celor multe fabrici germane deschise în România).
        Fa o paralelă cu Serbia, care a ajuns să aibă PIB-ul cat București (de fapt, Bucureștiul a ajuns să aibă PIB-ul cat Serbia).
        Cei 10 ani de UE au însemnat cea mai mare dezvoltare economică a României din istorie.

        • După 10 ani de UE, România înseamnă asta:
          – judetul Prahova, PIB cât al Republicii Moldova.
          – București, PIB cât Serbia
          – București + Prahova, PIB aproximativ cât al Bulgariei

          Și sunt doar câteva exemple. O fi bine, o fi rău?

  35. Că tot îl avem pe Eminescu:

    „Istoria vorbeşte, în genere, clar. O ţară unde toți poruncesc şi nimeni nu ascultă, o ţară unde antiteza între partide se preface în adevărată duşmănie, unde Domnul nu are puterea sã-i împace, precum nu a avut-o în Polonia şi nici la noi, o asemenea ţară e menită să fie prada vecinilor ei. Iar dacă acela care în sufletul său reprezintă ideea statului îşi ridică fruntea cu îndrăzneală, el cade zdrobit ca și idolul de fier cu picioarele de lut”.

    • Scuze, dar ai ceva de spus si cu cuvintele tale, sau citezi doar cuvintele altora?

    • Concluzia ta: Putin ne salveaza. Trebuie ascultat cand porunceste 🙂

      • concluzia mea este: suntem prea plini de răutate și ne dorim răul unii altora cu prea multă ardoare.

        după părerea mea nu suntem în tabere diferite, și eu doresc binele românilor, numai că dacă observ că avem prea multă răutate în noi și o spun e greșit ?

        Putin e doar un om cum e și Obama și alții. Nu ne pot distruge ei atât de tare cum putem noi să ne distrugem prin dezbinare și mai ales prin încrâncenare.

        • Hai, lasa „ardoarea” ca e un cuvant prea frumos sa-l tragi prin rahat, iar tu nu esti in tabara noastra! 🙂

        • @Andrei. Ba tind sa te contrazic. Suntem in tabere diferite. Am ales si macar o data ar trebui sa fim consecventi si sa nu tot intoarcem armele. Tu cred ca te referi pastrarea posibilitatii de negociere cu cealalta tabara. Ideea ca suntem din multe puncte de vedere „prea mici” sa jucam jocuri grele ca Germania cu North Stream 2 sau Turcia cu achizitii de armamemnt din ambele tabere.
          Nu e lipsa de patriotism, ci „adevarul” cum il vad eu. Noi trebuie sa sa invatam sa cerem echitate si echilibru in tabara vestica. Toate organizatiile s-au format pornind de la principiul ca „impreuna suntem mai puternici” . Trebuie sa gasim solutii la problemele intra si interstatale in acest cadru. Negocierile cu terte entitati se fac in cadrul organizatiilor din care faci parte nu independent. Altfel ajungi victima a principiului divide et impera

          • Asa este, Pavel. Acordul este semnat si depinde de noi sa fim statornici. Echilibrul vine cu statornicia si dovada ca esti un partener bun. Acesta este si adevarul meu!
            Si in plus, SUA s-a dovedit a fi darnica cu partenerii startornici (RFG, Japonia, Coreea de Sud, etc.). Daca noi incepem sa ne jucam, in stil de taran prost si smecher sau precum vecinii nostri mai turcici, pierdem credibilitatea unui partener.
            Continuitatea si statornicia dau stabilitate si incredere!

            • @Cristian
              Ești un naiv care crede în statornicia unor hârtii semnate și nu își pune întrebarea dacă și cei cu care am semnat hârtiile au aceeași credință! Să ne amintim că Polonia a semnat un tratat cu Anglia și Franța în perioada interbelică și că acel tratat nu a valorat nici cât o tinichea când au invadat-o Germania și URSS! Sau pentru noi tratatele cu Anglia și Franța ce putere au avut când Germania a dat Ungariei Ardealul sau URSS a luat Basarabia și Bucovina?

        • Lumea e inversunata pentru ca cei de aici simtim ceasul. Nu prea mai este timp sa iesim amical la o bere. Asta daca te referi la cetateni.
          Cu rusii nu poti negocia. E ca si cum ai incerca sa garantezi onestitatea unui psihopat (in sensul clinic; daca nu stii ce presupune termenul, cauta, e usor de gasit). Mai ales cand acel psihopat are cheile de la usita din spate.

          • @Checkmate: „Lumea e inversunata pentru ca cei de aici simtim ceasul. Nu prea mai este timp sa iesim amical la o bere. Asta daca te referi la cetateni.”

            Bah, ce drq v-a apucat pe toti paranoia? Nu mai poate omul dormi linistit ca-l ataca rusu’? Nimeni nu spune ca nu s-ar putea intampla dar nu mai dormim la noapte ca vine doamna cu coasa si ne ia? Sunt niste agitatori pe aici, din ambele tabere… Astia care ii trag cu rusnacii erau ideologi si strategi militari pe la curtea rusilor. Oamenii astia sunt de toata jalea, nu cred ca reprezinta ceva, se reprezinta pe ei insisi si interesele micului grup. Suntem cu aliatii de azi. Sa dea Sfantul ca acestia sa nu bata in retragere la „o adica” – https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/romania-relatii-tensionate-cu-ucraina-cel-mai-sensibil-subiect-canalul-bastroe-203858

            • Faza e ca are loc chiar acum. Subminarea sistemului de justitie, de invatamant, de guvernare, sanatate, exodul populatiei active sunt pregatitoare. Shaping operation

          • @Checkmate
            Afirmația că nu poți negocia cu rușii este una extremistă! Mai ales când vine de la cineva care nu are în prima fază nici o putere! Ori poate deții, în debara, vreun arsenal nuclear sau convențional comparativ cu al Rusiei și poți da de pământ cu rușii când vrei! Păi dacă însăși SUA negociază cu rușii și nu îi zdrobește definitiv cum poți afirma tu că nu se negociază cu ei?

            • Tu incepi sa te cam…imprastiat si sa te oftici cu aspresoru’, nu-ti convine de nici una, vad ca in astea cateva comentarii la foc automat tu mai mult cauti scuze agresorilor, dand vina pe tratatele semnate de noi sau ceva similar.
              Cum sa fii parsiv, parafrazez: ”Nu e de vina Rusia ci America pt. ca ne-a lasat pe mana ei”

            • „Afirmația că nu poți negocia cu rușii este una extremistă! ”
              Da, chiar fascista, nu?
              Am mai negociat si semnat intelegeri cu ei si stim cum se tin de cuvant…

              Poti negocia cu ei doar daca ai cu ce sa-i ameninti, dar asta e santaj, cum fac ei, nu negociere.

            • Nu poti negocia cu rusii,nu ai destula vodka.Acum,vorbind serios,daca tu crezi ca poti negocia cu rusul,inseamna ca nu cunosti def termenului.A negoica,inseamna ca fiecare sa lase de la el,pana se ajunge la un numitor comun…mai las eu de la mine,mai dai tu de la tine…. si nici decum sa iei pozitie de drepti si sa incepi orice propozitie cu…Sa traiti tov Putin.Rusia negociaza doar cu SUA,si asta pt ca americanii chiar sunt singurii care le pot pune pumnul in gura…cu noi ar negoica,doar dupa ce ne-ar pune cizma pe gat si ne-ar intreba daca am inteles si cand ne apucam sa ne executam.Daca ai alta sperante…inseamna ca esti fumat bine.
              Normal ca si SUA negociaza cu rusia,nu pot merge sa defecheze oricum pe unul care sta cu degetul pe butonul atomic.Daca Rusia era o natiune puternica,renunta la arsenalul atomic,nu se ascundea dupa el,la orice situatie de criza.
              Daca rusii ar avea intentia de a negocia si mai ales,de a arata ca sunt intr+adevar o natiune puternica,ar renunta la arsenalul nuclear,nu s+ar ascunde de fiecare data,intr-o criza,dupa el.Daca tu crezi ca exista o rusie cu fata umana…..clar esti fumat.

  36. Noi folosim fgmz ungur pentru tranzactionarea gazelor romanesti in bulgaria / ne calca kelemen hunor in pocioare la noi in tara pt decizia ccr. Asta ii nivelul nostru…putere regionala ce suntem…

    • Da, si noi avem mult de lucru. Si noi, Romania, daca dorim sa profitam cat mai mult de pe urma propriului gaz din MN, nu ajuta doar sa urlam ca ne fura multinationalele si sa ne impotrivim la export, ci trebuie sa dezvoltam o industrie proprie, puternica de valorificare a acestora. Gazele ajung in primul rand pe piata noastra. Depinde de noi sa tinem cat mai mult aici. Lucrul asta se face prin dezvoltarea industriei de ingrasaminte, cauciucuri, chimie organica, etc. si nu zbierand si tipand ca ne fura altii.

      Mi-a sarit tandara cu „andrei” si sunt cam la limita cu acceptatul prostiei sau de manipulare cronica… 🙂

      • @Cristian
        O ține de noi decizia cu gazele când un astfel de subiect sensibil nu va interesa SUA, MB, Franța, Germania, Rusia sau Austria! Și când vom exploata prin societatea noastră națională această resursă! Până atunci *depinde de noi* este vorbă goală!

  37. http://www.mia.mk/en/Inside/RenderSingleNews/61/134138955
    Macedonia este hotarata sa adere la NATO.

    Viitorul Bosniei este in UE si NATO.
    https://www.aljazeera.com/news/2018/02/denis-zvizdic-bosnia-future-lies-europe-nato-180220171706604.html
    „By the end of this year, we expect the activation of NATO action plan and achieve a candidate state status with the EU. There is no doubt in our mind that we will for sure become an EU [member]. It is a matter of time.”

    Georgia mai spera sa adere la NATO chiar si fara Abhazia si Osetia de Sud.
    http://www.uawire.org/georgia-considers-expedited-scheme-to-join-nato
    „”In accordance to our national priorities and by consultations with our strategic partners, we will make every effort to accelerate our integration,” Georgian Parliament Chairperson Irakli Kobakhidze said. He cited a proposal by the American Heritage Foundation to consider an option to join the Alliance, in which the territories of Abkhazia and South Ossetia would temporarily not fall under Article 5 of the Collective Defense Treaty.”

    • Dl Musoiu, Georgia si Ucraina nu o sa pupe in veci NATO, poate doar in ante-camera, o sa fie un parteneriat si o colaborare gen alies non-NATO.
      Rusii o sa-i frece cum vor si pe unii si pe ceilalti. Un gen Dodon la primarie, pardon presedintie, o otrava in mancare, o mica invazie and so on…..
      Frica de granita NATO, e mai ceva ca la pupatul moastelor la noi. „Doamne ajuta si pazeste pa’ cioloveac de armata imperalista” amin !

      • Vom vedea daca georgienilor le va reusi manevra de a adera chiar fara teritoriile ocupate. Oricum Rusia cu greu va gasi un pretext de a ocupa o alta bucata din Georgia.

        Da, Ucraina in NATO ar fi o situatie periculoasa. Dar cel putin Republica Moldova ar fi complet izolata.

        • NU. Nu le va reusi.
          Aia au deja armata, pardon militiile pro-ruse in coasta.
          Si astia nu-s ca vesticii, „stai ca ca vin la tine!”” astia iti intra in casa ca scrie ruseste la parter.
          Sorry, ar trebui sa pupam mana lui Ghe-Gheorghiu si lui Ceasusecu, imi permit sa zic, fara astia rai cum au fost, au ferit Romania de bolsevismul ciolovesc (vb. lui Nicu) „ne-amestecul in treburile interne.”
          Cred ca si miticii actuali sunt sigur vanduti lor , asta numai SIE o stie..na ca rimeaza..ptiu !

          • Vom vedea ce va fi. Sper sa nu se ajunga la razboi NATO contra Rusia.

          • Altele au fost motivele pentru care tovarasii de la rasarit si-au luat talpasita de aici. In niciun caz abilitatea politica sau niscaiva inteligenta a „blue eyes”. Despre intimidarea armata, nu mai vorbim.

  38. Intrebare, nunai pe platoul nostru „zac” „zace” comoara cu gaze ?
    La balgarji nu s-a descoperit sau mai in larg.

    Din punctt de vedere geologic nu are cum sa fie hidrocarburi pe o suprafata asa mica cum e platoul romanesc, ma indoiesc.
    Ciudat ca numai la noi inca de pe vremea lui raposatu’ eheei, daca era mai destept decat a fost ce vremuri am fi avut.

  39. Serbia nu poate adera la UE daca nu recunoaste independenta Kosovo.

    http://www.gazetaexpress.com/en/news/thaci-serbia-cannot-join-the-eu-without-recognising-kosovo-173696/

    „Serbia cannot become part of the European family without recognising Kosovo. Therefore the sooner Serbia recognises Kosovo, the better,” Thaci said.

    • Tara lui Andrei

      Teoretic trebuie sa ai relatii bune cu toate statele vecine ca sa poti intra in EU (printre altele) dar tinand cont ca Kosovo nu e recunoscuta de TOATA lumea s-ar putea sa poata intra si fara…

      Mai mult de atat treaba asta o spune ala care conduce regiunea aia ca nu stiu daca putem sau ar trebui neaparat sa-i spunem tara (mai ales ca si ei au facut fel de fel de pozne cand s-au separat de Serbia). E logic ca el sa spuna ca daca aia vor sa intre in UE trebuie sa-i recunoasca lui „tara”.

    • Nene, nici Romania nu recunoaste independenta Kosovo. Si alte 4 state membre UE.

  40. @andrei…Nu ne pot distruge ei atât de tare cum putem noi să ne distrugem prin dezbinare și mai ales prin încrâncenare.
    Ciudat,unul dintre cei mai huliti,a reusit sa spuna cel mai mare adevar….trist.

    • Un imperiu distrus din exterior se reface in 100 – 200 de ani. Insa un imperiu distrus din interior se reface in 1 mie de ani

  41. Ca să vorbim de interes național! Nu ar trebui la acest nivel, cel de sit, să începem cu scrierea în limba română, cu diacritice? Este acesta un interes național? Și dacă este și îl putem împlini de ce este așa de greu de pus în operă? Îi rog pe administratori să îl promoveze!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *