Solutii de bruiaj si camuflaj IR

Solutii de bruiaj activ in spectru infra-rosu, numite si DIRCM, foarte utile integrate in ansamblul de senzori si contramasuri ale aeronavelor, alaturi de obisnuitele chaff&flares, mai ales in contextul aparitiei noilor generatii de rachete sol-aer care stiu sa discrimineze intre tinte si anumite contramasuri.

Un exemplu „clasic” – „MUSIC” de la Elbit Systems: (exista si o versiune compacta denumita „Mini-Music”) :

 

si compactul ARIEL Photonics „Firefly” bazat pe bruiaj LASER, pentru aeronave de dimensiuni mai mici si usor integrabil cu sistemele existente ale aeronavei, nenecesitand racire externa si avand consum redus:

Un derivat pentru spectru vizual, constand in lampa cu impulsuri luminoase directionala respectiv lampa difuza gen scut, este ansamblul Cloud&Fog, al aceluiasi producator – Ariel (un sistem similar Shtora rusesc):

https://www.youtube.com/watch?v=0IKOP3F7gDE

 

si aici imagini de la un test de tragere folosind bruiaj activ DIRCM al AN/AAQ-24(V) NEMESIS apartinand Northrop Grumman.

… precum si un sistem de camuflaj multispectral de tip „cameleon”, tot activ, in functie de temperatura mediului ambiant, pentru vehicule terestre si aeriene – „Black Fox” al celor de la Eltics… tot israelieni bineinteles. Este vorba de panouri multi-pixel in spectru 3-5microni/8-12 microni care sunt coordonati de procesor digital de semnal ce preia informatia temperaturii mediului ambiant cu ajutorul a doua camere. Sistemul poate genera si coduri de recunoastere in lupta in spectru IR sau mima ampernta altor vehicule. Solutia poate fi integrata in blindaj, nu doar juxtapusa acestuia, alaturi cei de la IMI fiind dezvoltata o solutie de blindaj reactiv IRAP (Invisible Reactive Armor Protection):

 

Unii ar trebui sa se gandeasca la astfel de solutii pentru flota noastra de aeronave, cate mai sunt, si de vehicule grele de lupta (acelea care mai merita modernizate), daca au tras ceva invataminte de pe marginea recentului conflict din Ucraina dar si din Siria.

 

Marius Zgureanu

12 comentarii:

 1. Noi, noi avem dragostea de tara care e un scut….

 2. Buna dimineata. Excelent documentar. Multumesc.

 3. neata tovarasi eu am o solutie adunam toti imbecili care au ca raspundere gestionarea acestei tari si a armatei le explicam cum stau lucrurile daca nu inteleg ii asezam in fata unui tanc nemodernizat si le dam 1 minut de gandire cred ca va avea efect

 4. Un subiect foarte interesant.
  Daca MUSIC o duce bine, clipul cu FIREFLY e din 2013 si se pare ca intre timp acest sistem s-a stins.
  Mai nou, la EUROSATORY 2016, BIRD Aerosystems (Israel) prezinta „New Generation of DIRCM Systems”, numit SPREOS.
  http://defense-update.com/20160615_spreos.html
  SPREOS se bazeaza pe AN/AAR-60 MILDS, un sistem pasiv de detectare a radiatiilor UV generate de sistemul de propulsie al rachetei.
  Sistemul radar de localizare si urmarire, precum si laserul sunt in aceeasi unitate, rezultand un sistem compact.
  http://northamerica.airbus-group.com/north-america/usa/Airbus-Defense-and-Space/Electronic-warfare-and-self-protection/MILDS–AN-AAR-60.html

 5. Mig-urile noastre au asa ceva?

  Dar SOCAT-urile? vanatoare de submarine? au?
  Macar pe Elicopterele Navale sa punem sistemul asta.

  Acum intrebare… cat este de eficient? 20-30%?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *