Stiri militare

Principali clienti ai SUA

Armament

CURSA ÎNARMĂRILOR: Top 10 cei mai mari cumpărători de armament american

 

Topul țărilor care cumpără cel mai mult armament din SUA se modifică, cu vechii aliați Polonia, Japonia și Israel înlocuiți de un număr mare de țări din Orientul Mijlociu, potrivit unui raport al Serviciului de Cercetare Congresional.

Națiunile din Orientul Mijlociu au acum cea mai mare pondere în topul cumpărătorilor și includ Arabia Saudită, Egipt, Iraq, Pakistan și Turcia. Aceste țări pompează miliarde de dolari în cuferele unora dintre cei mai mari producători de armament din SUA, cu tranzacții încheiate recent pentru achiziția de sisteme militare de la Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman și Raytheon.

 

10. Coreea de Sud

Achiziții în perioada 2007-2010: 3,8 mld. dolari

9. Turcia

Achiziții în perioada 2007-2010: 3,8 mld. dolari

8. Marea Britanie

Achiziții în perioada 2007-2010: 4 mld. dolari

7. Pakistan

Achiziții în perioada 2007-2010: 4,1 mld. dolari

6. Iraq

Achiziții în perioada 2007-2010: 5,6 mld. dolari

5. Australia

Achiziții în perioada 2007-2010: 6,4 mld. dolari

4. Taiwan

Achiziții în perioada 2007-2010: 6,6 mld. dolari

3. Egipt

Achiziții în perioada 2007-2010: 7,8 mld. dolari

2. Emiratele Arabe Unite

Achiziții în perioada 2007-2010: 10,4 mld. dolari

1. Arabia Saudită

Achiziții în perioada 2007-2010: 13,8 mld. dolari

 

SURSA: Dayton Business Journal

 

Iran

Iranul a inceput productia unui proiectil de artileria dirijat prin laser denumit Basir. Tradus din farsi in rusa, tradus din rusa in romana, a rezultat numele de …Penetrator. Deocamdata, dintre caracteristicile tehnico-tactice se cunoaste doar bataia maxima, de 20 km.

Iranul face parte de acum dintre cele cinci ţări din lume capabile să fabrice astfel de arme utilizând tehnologia locală”, a afirmat ministrul iranian al apărării.

Si cand ma gandesc ca pe vremuri cumparau arme de la noi … Unde au ajuns ei si unde am fi putut ajunge noi ….Totusi, sa vedem si partea plina a paharului: nu au atins nivelul nostru tehnologic la productia de borduri.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Vv4lDt7weDc&w=420&h=315]

 

Sursa: ziuaveche

 

 

 

ARCA

Motorul, cu o lungime de 2.2 metri si o greutate de 600kg., va fi realizat din materiale compozite. Combustibilul va fi format dintr-un amestec de oxigen lichid si kerosen, fiind injectat in camera de ardere de un sistem format din doua pompe. Presiunea din camera de ardere va fi de 44 de atmosfere si va avea o temperatura de lucru de 3000 grade C.

Tractiune dezvoltata la sol va fi de aproximativ 24 tone/forta, si in prima faza, vor fi construite 18 motoare. “Motorul avionului IAR-111 a fost denumit “Executor“, acest nume comunicând poziţia de leadership a organizaţiei, precum şi determinarea în atingerea obiectivelor propuse. Considerăm acest motor “inima” întregului program spaţial non-guvernamental, acesta urmând să echipeze atât avionul IAR-111, cât şi rachetele Haas II, pentru competiţia Google Lunar X Prize şi Haas III, aflată fază de proiectare la ARCA.”, a declarat Dumitru Popescu, preşedinteleARCA

Sumele necesare construirii motoarelor vor fi obtinute din donatii!

sursa: ziuaveche

 

 

China

Elicopterul chinezesc WZ-10 cu rachete noi a fost fotografiat

 

sursa poza: Ria Novosti

Portalul militar Chinese Military Review a publicat fotografii cu elicopterul chinez de atac WZ-10, echipat cu noi rachete ghidate antitanc HJ-10. Judecând după fotografii, elicopterul de atac este înarmat cu mitraliere noi şi cu rachete TY-90 „aer-aer”.Caracteristicile tehnice ale rachetelor antitanc HJ-10 sunt în prezent sunt ţinute în secret. Mulţi experţi sunt de acord că elaborările chinezeşti sunt similare cu rachetele americane antitanc AGM-114 Hellfire, cu care sunt echipate elicopterele de atac Apache. Potrivit portalului Military Today, China elaborează elicopterul de atac WZ-10, încă de la mijlocul anilor 1990. Primul zbor al prototipului a avut loc în anul 2003. Primele livrări de elicoptere către forţele armate chineze au început în 2009-2010.

 

sursa: Vocea Rusiei

 

 

Marea  Britanie

Marea Britanie elaborează un sistem nou de apărare a navelor

 

FOTO: Erik Charlton

Ministerul Apărării al Marii Britanii a aprobat elaborarea unui sistem de rachete antiaeriene cu rază mică de acţiune pentru apărarea navelor de loviturile cu rachete, care zboară la o altitudine mică.

Contractul respectiv, în valoare de 784 de milioane de dolari, a fost semnat de minister cu compania MBDA la sfârşitul anului 2011. Noul complex se va numi Sea Ceptor şi va putea depista şi nimici concomitent câteva ţinte. Noul complex va fi elaborat în baza rachetelor de tip CAMM şi în anul 2016 va înlocui rachetele Sea Wolf produse de MBDA, cu care sunt dotate fregatele din proiectul Type 23.

 

sursa: Vocea Rusiei

 

 

India

Submarinul Nerpa va pleca în India pe 10 februarie

 

FOTO: Ministerul Rus al Apararii                      

Submarinul nuclear Nerpa, construit la şantierul naval Amur şi predat în leasing forţelor navale a Indiei pe o perioadă de 10 ani, va pleca în India pe 10 februarie.

Până atunci, submarinul se va afla pe teritoriul uzinei Vostok din Bolşoi Kameni de lângă Vladivostok, unde se fac ultimele pregătiri.

Potrivit centrului de presă, submarinul va fi condus de un echipaj indian, care a fost pregătit la centrul de lângă Sankt-Petersburg. El va fi ajutat de specialişti militari ruşi. Uzina, de asemenea ajutor, este gata să acorde ajutor.

 

sursa: Vocea Rusiei

 

31 de comentarii:

    • Vali 🙂

      „…Ramane necunoscuta provenienta turbo-pompelor, nu e ceva ce poti face intr-un mic atelier altfel i-ar face invidiosi si pe iranieni…”

      tocmai am citit pe pagina lor de facebook :
      – „ARCA: Da, noi producem pompele si turbina.”

      penultimul comentariu

      http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150750232793332.507696.225552438331&type=1

      • Pai si cu ce scule/masinarii produc ei pompa si turbina? 🙂 Ce program computerizat cu aplicatii industirale folosesc pentru design-ul unor astfel de componente?
        Cred ca nu s-au exprimat bine, poate mai corect e sa spuna „in colaborare cu…CALOR” sau ceva similar.

        • As vrea sa ma insel dar cred ca in Romania doar Turbomecanica si Comoti pot produce asa ceva. Si ei au multi ani de experienta doar in domeniul asta.

        • cine le va produce nu stiu…dar la proiectare si simulare poate ii ajuta donatia Lockheed Martin ???? zic si eu…nu stiu 🙂

          http://www.gandul.info/news/americanii-de-la-lockheed-martin-donatie-de-peste-18-milioane-dolari-pentru-universitatea-vasile-alecsandri-din-bacau-8897611

        • Cred ca cei de la Comoti au deja tot ce le trebuie 🙂 :
          http://www.comoti.ro/ro/calcul_numeric.htm

          Dar asta ar presupune ca sint ajutati si cum a zis si George, nu e un lucru rau deci nu prea inteleg de ce s-ar ascunde.

        • Vali, mi se pare mie sau observ din partea ta ceva admiratie pt cei de la ARCA? 🙂

        • Trebuie sa le recunosc punctele tari aratate pana acum: PR-ul la marea arta si abilitatea de a face tot felul de chestii din „compozite”.

          Chiar daca avionul nu s-ar ridica de la sol (vorba vine ca e hidro) tot ar castiga lejer Oscarul-de-fibra-de-sticla pentru regie si scenariu. Lipseste drama, dar suspectez ca e pe aproape…
          Si in cazul asta vor putea intra linistiti de marketing sau vreo afacere cu machete la scara normala.

          Cred ca cel mai uimitor lucru e ca i-au facut pe foarte multi romani sa aiba incredere in ceva, oricat de bizar e acel ceva si in ciuda tuturor anunturilor fanteziste pe care le-au facut pe parcurs. Chestia asta nu s-a mai intamplat de foarte mult timp. Poate e un experiment sociologic sau ceva de genu asta.

          Oricum, asta imi aminteste de situatia in care iranienii o tineau pe-a lor cum ca au doborat o drona americana si toata lumea se uita cu lupa la poze sa dovedeasca ca e trucaj sau o macheta.

        • bre, sunt foarte sigur ca intr-o zi vei deveni cel mai mare fan ARCA. 🙂 🙂 🙂

        • Slabe sanse dar daca s-ar intampla atunci partea pozitiva ar fi ca supersonicul ARCA zboara fara probleme, racheta HAAS II plaseaza sateliti pe orbita iar modulul lunar a ajuns la destinatie.
          Partea negativa ar fi ca sfarsitul lumii ar fi aproape.

          Nu de alta dar s-ar intoarce lumea cu susu’n jos!

          Chestia cu producerea propriilor turbopompe a pus capac la tot. Tot ce vreau sa vad e cum toarna si fabrica ei toate componentele si daca rezultatul e bun macar de-un hidrofor si atunci sint dispus sa cred orice!

          Singurele lucruri care nu se incadreaza in imaginea unei farse ar fi ca ARCA a castigat niste proiecte de cercetare guvernamentale acum ceva timp si faptul ca inca au ajutorul Armatei, asta spune ceva.
          Banuiesc ca oamenii s-ar fi lamurit deja daca cei de la ARCA falseaza total. Insa au ales sa-si lege numele si reputatia de lansarile de baloane solare (sau cu heliu).
          In plus, din cate inteleg, ARCA a inceput cu studiul unui motor cu oxigen lichid si kerosen pe care l-au abandonat subit, au trecut la apa oxigenata monopropelant (ceva mai mult decat efectul unei sticle de Cola scuturata cu aplicatie) apoi la un sistem hibrid apa oxigenata si bitum apoi la apa oxigenata si kerosen (se pot verifica primele anunturi despre IAR-111 Excelsior) ca acum sa se ajunga inapoi la oxigen lichid si kerosen (la fel de subit). Ok….

          Deci posibilitatea nu poate fi eliminata complet…

      • @MCM: Multumesc mult, asta mi-a scapat 🙂
        OK, suna deja ciudat, adica chiar prea ciudat si pentru ARCA.
        Sint firme al caror unic obiect de activitate este cercetarea si producerea turbopompelor si dintre ele extrem putine produc pentru asemenea aplicatii. Numai tolerantele in prelucrarea pieselor si aliajele speciale necesare necesita R&D extrem de serios.

        Ideea ca ARCA a investit in paralel in R&D pentru turbopompe performante, pe cont propriu si fara a fi ajutati de nimeni, practic intr-o noua directie de dezvoltare (pe langa baloane, rachete cu apa oxigenate, avioane supersonice) este…
        Cum ziceam, daca e adevarat, undeva la Teheran sau Pyongyang, cineva da cu basca de pamant.

  1. Trailer la documentarul despre programul spatial iugoslav ce a stat la baza programului spatial american:

    http://www.youtube.com/watch?v=EfJiNPZ38kY

  2. uitati_va acum pe TVR2 la BizyDay

  3. Din intamplare,motorul ala nu l-ar putea folosi ca sa faca si un avion de lupta ?Sau daca nu , nu ar putea sa il modifice ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *