Stryker cu 30 mm Mk44 Bushmaster II

O demonstratie a noilor airburst rounds de 30 mm Mk44 Bushmaster II din dotarea Strykerelor US Army.

Denumita XM1296 „Dragoon”, configuratia a fost ceruta in 2015 de 2nd Cavalry Regiment cu intentia de a imbunatati capabilitatile Stryker de a lupta cu vehicule usor blindate. Primele teste au avut loc la 27 octombrie 2016, cu operationalizarea fiind asteptata a avea loc in mai 2018.

Autotunul de 30 mm Mk44 Bushmaster II are o raza eficienta de pana la 3000 de metri si capabilitatea de a executa foc airburst peste pozitiile de infanterie (dupa cum vedem in clip) si chiar sa loveasca aeronave ce zboara la joasa inaltime. Operationalizarea va dota 83 de ICV-uri Strykere ale Regimentului 2 de Cavalerie, in functie de rezultate cu privire la eficienta lor se va decide in continuare daca restul de transportoare de acest tip si chiar IFV-urile Bradley vor fi  imbunatatite cu noul tun/munitie.

Aviz Piranha V…AGILIS!..vezi lituanienii.

Boxer/Agilis vs Piranha V?

Agilis 8×8.

18 comentarii:

  1. Se pare ca transeele nu mai au nici un rost cu asemenea munitie!

    • Cum sa nu mai aiba rost? Faci transee pentru pozitii false si-i lasi sa-si consume munitiile pe ele.

    • ceva de genul asta ma gandeam si eu ca pe urma un ofiter de la cursul de tactica sa ne dezumfle spunand ca atat nemtii cat si sovieticii au folosit deja proiectile fuzante in WW2, fiind utile mai ales la forta neprotejata. Pentru lucrari de fortificatii se ajunge la vechile si traditionalele lovituri cu focoase cu intarziere deoarece vrei ca proiectilele sa sape in fortificatie si explozivii brizanti (Ex: hexogen) sa distruga zidaria.
      vezi la Tohan T7, este practic o varianta a focosului fuzant din WW2.
      http://www.tohan.ro/FOCOASE%20PENTRU%20ARTILERIE.html
      Pentru cazemate, forturi si buncare exista chiar si proiectile ruptura-beton (vezi anticoncrete).
      https://forum.warthunder.com/index.php?/topic/139367-tovarish-nope39s-guide-to-tank-ammunition/
      Iar proiectilul suprem la vremea aceea foarte secret , Rochlin Granate, care este practic bunicul bombelor antibunker din ziua de azi. La asta nu am poze si nici articole. Am citit de el prin ’95-’97.

      Sau o lectura a principiilor de distrugere a fortificatiilor cu artileria:
      http://www.revista.forter.ro/2010_2_t/06-arm/02.htm

      As zice articolul de fata este interesaant pentru ca ne da o idee cam pe unde pot ajunge Agilis si PiranhaV.
      Ar fi ceva sa cumpere ai nostri sa cumpere ai nostri fuzante programabile.
      Airburst este fuzant in termeni oficiali „romanesti”.

    • Daca stai ascuns pe fundul transeei sau gropii individuale, este ok.Te ridici doar ca sa lansezi un proiectil de RPG-29 in TAB si te lasi jos, imediat.Ca sa te protejezi de submunitie, iti faci un adapost sub pamant in care intri din transee sau groapa individuala.

  2. Sunt curios cati pifani cara acum Stryker-ul, dupa upgrade cu Bushmaster…

  3. Tot mai bun 3P-ul din Bofors L/70 !

    Tot cartusul de 30mm de la Orbital cantareste cat proiectilul cu 1100 submunitii din tungsten de la Bofors.
    Raza de actiune mai mare, penetrare cu APFSDS-ul de 3 ori mai mare decat in cazul calibrelor de 30mm, suprafata acoperita, la sol, de submunitii, mult mai mare, s.a.m.d.

    Eu unul nu concep IFV fara macar Bofors L/70 + ATGM cu raza de actiune peste 6km, in secolul 21, cand potentialul nostru adversar are grosul IFV-urilor protejate la calibrul 30mm si tunuri pe ele de 100mm + 30mm, cu angajament de la 6km, cu HEAT.

  4. ce turela e aia de pe striker cu tunul de 30 mm? ca arata bine.

  5. Strykerul nu este mai letal si modern decat Piranya V?Ce este bun pentru US Marines care ajunge si lupta peste tot in lume, in orice conditii de mediu, este bun si pentru armata romana, daca ne permite punga.Ar trebui sa tinem cat mai strans de SUA inclusiv cand vine vorba de dotarea fortelor noastre armate cu tehnica militara sau de instruirea militarilor nostri.Ar fi grozav ca in fiecare an, zeci de tineri romani, studenti la academiile militare sa urmeze dupa primul an facut in tara, de la 0, cursurile academiilor militare americane West Point, Annapolis, etc, in functie de specializari, dar si subofiteri si maistrii militari, dupa acelasi calapod, si sa lucreze circa 10 ani in armata SUA, apoi sa revina in armata romana si sa isi continue cariera cu gradul profesional aferent vechii lor in armata.Ar fi un mare castig pentru modernizarea fortelor noastre armate.

  6. Apropo. de transee si airburst.
    Desi putin altceva US a experimentat cu si o arma cal. 25mm care folosea si airburst, rezultatele au fost nesadisfacatoare.
    Rusi si ucrainienii au folosit grenade cal. 30mm iar in urma conflictului din est s-a vazut ca mai degraba raneste decat ucide asa ca au facut si o varianta cal 40mm. Mare diferenta fata de munitia tunului nu prea poate fi, deci un soldat echipat cu vesta si casca aflat intr-o transee se poate ghemuii pe fundul ei riscand rani superficiale. Daca nu ai vesta sau casca se schimba situatia, iar daca nu esti in transee poti fi si mai periculoase.

    Acest tip de munitie mai poate fi anihila si prin alte metode:
    -folosirea unor scuturi balistice (in genul celor folosite de “politie”) care sa fie puse deasupra transeei. Utile si in cazul bombardementelor clasice ori contra sniper. Mai protejeaza si de soare sau inteperii. Sper ca armata sa cumpere asa ceva si sa se antreneze cu ele;
    -paturi/pereline antischije.
    Conteaza si tipul de focos folosit. Rusii au EW care deteremina detonarea prematura in cazul celor care folosesc undele radio, protejand astfel obiectivele.

    Daca se tine cont de aceste limitari, da munitia este utila si trebuie sa avem.

    Poate vor dezvolta si o turelea 30mm usoara (cu protectie modulara) si ATGM pt. Agilis si nu numai daca cele existente sunt atat de grele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *