Tehnologii (episodul 6): propulsia rachetelor – motorul: elemente de bază

Deși rachetele există de mai mult de două mii de ani, doar în ultimele câteva sute de ani a fost înțeles modul în care ele funcționează, progrese majore fiind realizate doar în ultimii 75 de ani.

Vom evita trecerea prin istorie și o introducere prea stufoasă, trecând în revistă doar câteva aspecte înainte de a merge direct la subiectul articolului.

Soldat chinez aprinzând fitilul unei rachete – desen, 1890 (sursa: Wikipedia)

Chinezii sunt primii utilizatori atestați ai rachetelor (cu combustibil solid) în urmă cu peste 800 de ani, rachete militare fiind folosite în secolele XVIII și XIX. O dezvoltare spectaculoasă a domeniului a avut însă loc în ultimul secol – secolul XX. Unul din pionierii acestui domeniu este rusul Konstantin E. Țiolkovski, caruia i se atribuie ecuația zborului rachetei din propunerea sa pentru construcția rachetelor în 1903. Germanul (de origine română) Hermann Oberth a dezvoltat o teorie matematică mult mai detaliată, propunând dezvoltarea rachetelor în trepte și a camerelor de ardere răcite cu combustibil. Americanului Robert H. Goddard i se atribuie primul zbor al unei rachete cu combustibil lichid (în 1926), pe același subiect fiind scrisă o carte de inginerul austriac Eugen Stanger cu câțiva ani mai devreme.

Motorul SuperDraco al SpaceX cu combustibil lichid (amestec hipergolic) pe bancul de teste (sursa: SpaceX)

Cu toate că ar fi – probabil – de interes o incursiune mai detaliată în matematica și fizica rachetelor, aceasta este rezervată pentru un articol ulterior, dacă cititorii manifestă interes. Acest articol doar va atinge substratul matematic și fizic.

Zborul oricărei rachete este supus principiilor fundamentale ale mecanicii formulate de Sir Isaac Newton (sau, dacă preferați, legilor lui Newton):

  1. Orice corp își menține starea de repaus sau de mișcare rectilinie uniformă atâta timp cât asupra lui nu acționează alte forțe sau suma forțelor care acționează asupra sa este nulă;
  2. O forță care acționează asupra unui corp îi imprimă o accelerație proporțională cu forța și invers proporțională cu masa corpului sau, exprimată matematic:
  3. Când un corp acționează asupra altui corp cu o forță (forță de acțiune), cel de-al doilea corp va acționa asupra primului cu o forță de aceeași mărime și direcție, dar de sens opus (forță de reacțiune).

Înainte de lansare o rachetă este în echilibru, respectând prima și a treia lege a mecanicii (forța cu care apasă pe sistemul de lansare este egală cu forța pe care sistemul de lansare o exercită asupra ei, racheta fiind în repaus și păstrându-și starea). Pentru ca ea să înceapă să se deplaseze trebuie să existe un dezechilibru de forțe, acesta fiind rezultatul forței cu care gazele evacuate împing racheta (numită forță de împingere, thrust), care trebuie să fie mai mare ca masa rachetei.


Forțele care acționează la lansarea rachetei (sursa [3])

Forța de împingere generată la lansarea unei rachete poate fi exprimată ca:


În cuvinte, F este forța de împingere generată de motor și este proporțională cu viteza gazelor evacuate în urma arderii combustibilului și cu rata de evacuare a gazelor (masa gazelor evacuate într-un interval de timp).

De interes în continuare sunt ultimele două legi ale mecanicii.

Cea de-a treia lege poate fi văzută în acțiune dacă lăsăm liber un balon umflat. Similar, o rachetă poate zbura doar dacă motorul folosește arderea controlată a combustibilului pentru a genera gaz, eliminarea acestuia propulsând racheta.

Zborul rachetelor (sursa: National Air and Space Museum, Smithsonian Institution)

Dacă aducem în discuție a doua lege, va rezulta situația de mai jos. Referindu-ne totodată și la a treia lege, acțiunea este arderea combustibilului și eliminarea gazului iar reacțiunea este zborul rachetei în direcția opusă.




Adică, în cuvinte:

  • acțiunea (Fgaz – forța cu care gazul împinge racheta) este direct proporțională cu masa de gaz expulzat și accelerația lui (sau, cum am văzut mai sus, viteza cu care este evacuat și rata cu care este evacuat);
  • reacțiunea (Fracheta – zborul rachetei de fapt) este direct proporțională cu masa rachetei și accelerația sa.

Ca observație, legea a doua a mecanicii aplicată în acest context spune că se obține o forță de împingere mai mare cu cât crește viteza de evacuare a gazelor produse și masa de combustibil ars.

Revenind la a treia lege, rezultă că pe întreaga perioadă cât motorul funcționează cele două forțe sunt egale. Astfel:




Acum și în cuvinte presupunând – de dragul argumentației – o situație ideală fără alte forțe și un motor generând o forță constantă în timp. Începând cu momentul în care este pornit, motorul produce gaz care are o masă mică dar o accelerație mare (sau o viteza mare de iesire, o cantitate mare deplasându-se intr-un interval scurt). Racheta are o masă mare iar la lansare o accelerație mică. Pe măsură ce arde combustibil masa rachetei va scădea. Însă a treia lege cere ca forțele să rămână egale. Aceasta înseamnă că accelerația rachetei va crește odată cu scăderea masei sale.

Sistemele utilizate la propulsia rachetelor pot fi împărțite în categorii în funcție de mai multe criterii: sursa energiei (chimică, nucleară, solară), funcția (booster, sustainer, treaptă superioară, controlul orientării – attitude control, păstrarea orbitei, etc), vehiculul care îl folosește (avion, rachetă, sistem pentru decolare asistată, vehicul spațial, etc), tipul de combustibil, modelul de construcție, numărul de trepte, etc.
O altă metodă de clasificare este în funcție de modalitatea de producere a forței de împingere (thrust). Majoritatea sistemelor de propulsie care se întâlnesc în practică utilizează o expansiune termodinamică a unui gaz. Energia internă a gazului este convertită în energie cinetică în momentul evacuării, presiunea gazului asupra suprafețelor cu care este în contact producând o forță de împingere. Aceeași teorie termodinamică și același echipament – ajutajul – sunt folosite pentru motoarele cu reacție, motoarele rachetă, motoarele nucleare sau propulsia bazată pe laser sau solară-termală.

Eficiența combustibililor motoarelor rachetă este dată de impulsul specific (specific impulse), măsurat în secunde, acesta fiind similar conceptului de litri/100km utilizat în industria automobilului. Impulsul specific reprezintă forța de împingere (în kg) rezultată din arderea unui kg de combustibil într-o secundă, fiind echivalent cu raportul între forța de împingere generată și rata de consum a combustibilului. Evident, este diferit pentru amestecuri diferite, putând varia chiar și pentru același amestec. Un număr mai mare reprezintă o performanță mai bună. Așa cum spuneam, detalii despre acest subiect într-un articol viitor.

În funcție de starea în care se află combustibilul lor, există următoarele tipuri de motoare:

  • motoare rachetă cu combustibil solid
  • motoare rachetă cu combustibil lichid
  • motoare rachetă cu combustibil gazos
  • motoare rachetă cu combustibil hibrid

Agentul de propulsie (propellant) al rachetelor este în general un amestec chimic realizat din două substanțe: combustibil (substanță care arde în amestec cu oxigenul, producând gaze pentru propulsie) și oxidant (substanță care eliberează oxigen pentru arderea combustibilului). Proporția în care sunt amestecate cele două substanțe poartă numele de raport de amestec (mixture ratio). În acest articol în unele situații termenul combustibil va fi utilizat și ca referință la agentul de propulsie (propellant), sensul său putând fi determinat din contextul în care este utilizat.

 

Motoarele cu combustibil solid
Motoarele cu combustibil solid sunt cele mai simple motoare, fiind compuse dintr-un combustibil – termen folosit aici în sensul larg (de obicei un amestec între un combustibil și un oxidant) – care arde rapid, aflat în echivalentul unei camere de ardere (un înveliș solid, de obicei oțel), gazele rezultate în urma arderii fiind eliminate cu o viteză foarte mare printr-o gură de evacuare (ajutaj reactiv). Odată pornit, acestui motor nu îi poate fi oprită funcționarea (un fapt cumva evident, nu?), combustibilul arzând continuu până la epuizare odată ce este aprins. Viteza cu care arde combustibilul este constantă, predeterminată, arderea având loc pe întreaga suprafață a acestuia.

Secțiune printr-un motor cu combustibil solid (sursa [5])

Au cele mai variate utilizări – militare (majoritatea rachetelor tactice, indiferent că sunt S-A, A-A, A-S, S-S le utilizează), spațiale (treptele finale sau încărcătura transportată pot utiliza pentru plasarea pe orbită un booster sau motoare de mici dimensiuni) sau componente ale vehiculelor care au dus încărcătură în spațiu (rachetele Titan, Delta și naveta spațială au utilizat motoare auxiliare cu combustibil solid), fiind proiectate în funcție de aplicație. Sunt diferite ca dimensiuni, compoziție a combustibilului, profil de ardere al acestuia, proprietăți fizice, performanță. De asemenea, motoarele cu combustibil solid sunt utilizate la scaunele ejectabile, rachete de semnalizare, rachete de control al condițiilor meteo și la separarea treptelor rachetelor care utilizează mai multe trepte.

Combustibilul solid poate fi încadrat în două categorii: omogen și compozit.

Combustibilul omogen poate fi cu o singură bază sau dublă bază. Combustibilul cu o singură bază conține un singur compus, de obicei nitroceluloza, acesta fiind atât combustibil cât și oxidant. Combustibilii dublă bază sunt de obicei o combinație de nitroceluloză și nitroglicerină la care se adaugă un compus pentru a obține un material plastic. Alte substanțe utilizate de combustibilii dublă bază sunt HMX sau RDX. Acest gen de combustibil nu produce fum, fiind recomandat pentru utilizări militare.

Combustibilul compozit constă într-un amestec de pulberi care folosește o sare minerală ca oxidant (perclorat de amoniu de obicei, 60-90% din masa totala a combustibilului), combustibilul fiind aluminiul. La aceste pulberi se adaugă un liant polimeric (poliuretan de exemplu), acesta fiind, de asemenea, combustibil. Există mai multe tipuri de combustibil compozit, cea mai simplă categorisire putând fi realizată în funcție de liantul utilizat; cele mai utilizate substanțe fiind PBAN si HTPB.

Produsul final (combustibilul aflat în motor) seamănă cu cauciucul, având consistența unei gume de șters.

Dacă tot am ajuns până aici, ar fi de interes alte câteva categorisiri ale motoarelor cu combustibil solid.

Din punct de vedere al densității fumului generat de motor, acestea pot fi împărțite în: fumegătoare, cu fum redus și fără fum. Pudra de aluminiu – unul din combustibilii a căror utilizare este dorită – este oxidată rezultând oxid de aluminiu care formează particule solide vizibile în gazele evacuate de motor. Reducerea cantității de aluminiu din combustibil reduce cantitatea de fum, ceea ce este de dorit la rachetele tactice, aer-aer sau aer-sol.

Referindu-ne tot la gazele evacuate, motoarele pot fi cu gaze toxice și netoxice.

Din punct de vedere al siguranței, combustibilul poate fi împărțit în: detonabil (în general combustibili dublă bază care conțin o proporție semnificativă de exploziv solid alături de alte ingrediente) și material nedetonabil.

În funcție de procesul de fabricație, pot fi combustibili turnați (obținuți prin amestecul ingredientelor, turnarea lor în formă și întărirea lor chimic sau termic), combustibili obținuți prin solvatare și combustibili obținuți prin extruziune. Ultimele două procese se aplică în principal combustibililor dublă bază.

Ca notă de final, cele mai mari motoare cu combustibil solid sunt cele care au fost utilizate de naveta spațială, fiecare având câte 500 de tone de combustibil și producând 14680 kN (1496943 kgf). Ca termen de comparație, motoarele unui avion Boeing 777 dezvoltă 569 kN.

 

Motoarele cu combustibil lichid
Motoarele cu combustibil lichid utilizează o cameră de ardere (de obicei o cavitate), combustibilul și oxidantul fiind injectate cu presiune, ca jet, în interiorul acesteia. Ca și în cazul motoarelor cu combustibil solid, gazele rezultate în urma arderii sunt evacuate cu o viteză foarte mare prin ajutaj. Acest motor este mult mai complex, la camera de ardere relativ complicată și ajutaj adăugându-se rezervoarele pentru combustibil și oxidant și un sistem complex de alimentare, compus din țevi, supape, robineți, pompe și turbine sau un sistem de alimentare cu gaz.

Există două avantaje evidente ale acestui motor: posibilitatea de a fi oprit și posibilitatea de a regla rata de alimentare cu combustibil.

De asemenea, pot fi utilizate continuu (cu condiția asigurării răcirii) pe perioade mai lungi de o oră – evident, în funție de cantitatea de combustibil disponibil.

Alimentarea motorului se face prin creșterea presiunii în rezervoarele de combustibil cu ajutorul unui unui gaz sau utilizănd pompe. Prima variantă de alimentare este utilizată la sistemele de propulsie cu forță de împingere mică și energie totală mică, acestea având de obicei mai multe camere de combustie, de exemplu la motoarele utilizate pentru manevrare. A doua variantă de alimentare este utilizată de obicei în cazul în care este nevoie de utilizarea unei cantități mari de combustibil și de o forță de împingere mare, de exemplu la treptele inferioare ale rachetelor.

Motor cu combustibil lichid alimentat prin presiunea gazului (sursa [5])

Motor cu combustibil lichid alimentat prin turbopompă (sursa [5])

Un combustibil lichid eficient este cel care are un impuls specific mare (sau viteză mare de ieșire a gazelor), adică gaze cu masă moleculară mică și temperatură de ardere mare. Alți factori care sunt luați în calcul la alegerea unei soluții sunt densitatea combustibilului (un combustibil cu densitate mică va necesita rezervoare mai mari, deci o rachetă va avea și masă mai mare), temperatura de stocare (dacă necesită tehnici criogenice și izolație specială), toxicitatea (influențează procesele de producție, stocare, transport și manevrarea), corozivitatea (influențează soluțiile de stocare, alimentare, protecție și manevrarea).

Combustibilii (în accepțiunea largă) lichizi pot fi încadrați în una din categoriile următoare:

  1. Derivați din petrol – aceștia sunt un amestec de hidrocarburi (compuși organici complecși compuși doar din carbon și hidrogen); in US este utilizat RP-1, în URSS T-1 și RG-1. Dezavantajul lor este faptul că arderea lor produce reziduuri, motoarele având astfel o viață scurtă.
  2. Criogenici – gaze lichefiate, păstrate la temperaturi foarte joase, cea mai frecventă fiind combinația între hidrogenul lichid (LH2 – combustibil) și oxigenul lichid (LO2/LOX – oxidant); o alternativă (studiată) la hidrogenul lichid este metanul lichid. Dezavantajul este necesitatea de a manevra substanțe la temperaturi de sub -150 ℃ (-253 ℃ hidrogenul lichid, -183 ℃ oxigenul lichid, -162 ℃ metanul lichid) și – în cazul în care nu sunt utilizați imediat – păstrarea la aceste temperaturi.
  3. Hipergolici – amestecuri (de combustibil și oxidant) care se aprind spontan la contact, neavând nevoie de sistem de aprindere. De obicei, substanțele care fac parte din amestecuri hipergolice sunt extrem de toxice. Exemple de combustibili simpli sunt hidrazina (diazan), monometil hidrazina (MMH – monomethyl hydrazine) și dimetil hidrazina asimetrică (UDMH – unsymmetrical dimethyl hydrazine) sau amestecuri (ex: Aerozine 50 – un amestec 50% UDMH și 50% hidrazină). Oxidanții cei mai utilizați sunt tetraoxid de azot sau acid azotic, de cele mai multe ori combinați în ceea ce este cunoscut ca acid azotic roșu fumans inhibat (IRFNA – inhibited red fuming nitric acid).

De asemenea, în funcție de numărul de substanțe utilizate, există două categorii de motoare cu combustibil lichid: motoare cu două substanțe chimice, combustibil și oxidant (bipropellant) și motoare cu o singură substanță chimică, un singur fluid conține atât combustibilul cât și oxidantul care se descompune în gaze fierbinți (monopropellant).

Motorul cu combustibil lichid (LOX si LH2) RS-68 al Rocketdyne/Aerojet Rocketdyne/P&W Rocketdyne (sursa: Wikipedia)

Motoarele cu combustibil gazos
Motoarele rachetă cu combustibil gazos utilizează un gaz aflat la presiune mare într-un rezervor – de obicei aer, azot sau heliu, rezervoarele fiind relativ grele. Aceste motoare, numite și motoare cu gaz rece (cold gas engine), au fost utilizate la începutul explorării spațiului pentru manevre care necesitau forță de împingere mică. Randamentul lor poate fi îmbunătățit prin încăzirea gazului (chimic sau electric), acestea fiind numite și motoare cu gaz cald (warm gas propellant rocket engine).

 

Motoarele cu combustibil hibrid
Aceste motoare reprezintă o categorie aflată între motoarele cu combustibil solid și lichid, o substanță (combustibilul de obicei) fiind solidă iar cealaltă lichidă. Lichidul este injectat de obicei în solid, aflat în camera de ardere. Avantajul acestui tip de motor este o performanță foarte bună și posibilitatea de a fi oprit și pornit, în funcție de situație.

Motor cu combustibil hibrid (sursa [5])

Motoarele cu combustibil solid sunt subiectul unui articol viitor mult mai amplu; cele cu combustibil lichid și fizica rachetelor putând fi subiecte ale altor articole, în funcție de interesul cititorilor.

Edit:
– 2020-01-26 14:30:00: corectată formula F = m * (dm / dt) în F = Vm * (dm / dt)

Iulian

Share
 

Surse:
[1] http://www.physicsclassroom.com/class/newtlaws/Lesson-3/Newton-s-Second-Law
[2] https://www.grc.nasa.gov/www/k-12/rocket/TRCRocket/rocket_principles.html
[3] https://www.sciencelearn.org.nz
[4] https://www.braeunig.us/space/propel.htm
[5] George P Sutton, Oscar Biblarz – Rocket Propulsion Elements, 8th edition
[6] Alain Davenas – Solid Rocket Propulsion Technology, 1st edition
[7] Engineering Design Handbook: Elements of Aircraft and Missile Propulsion

25 de comentarii:

  1. Razboiul este deja in spatiu. Rachetele au nenumarate utilizari militare.
    Desi mai greu de inteles pentru cei cu formatie umanista care nu au mai vazut o carte de fizica sau chimie din liceu (ma refer la mine 🙂 ) seria mi se pare deosebit de utila pentru orice pasionat de tehnologie militara.
    Sper sa abordezi si problematica sistemelor de ghidare si gasire a tintei. 🙂 Asa o sa intelegem cu tontii cum se face si cu ce sanse 😉

    • 🙂
      Inca nu stiu daca am facut bine sau nu adaugind si formule. Urmatorul ar trebui sa aiba mai multe fiind mai teoretic, daca ma decid sa il public.
      Sistemele de cautare si de navigare au si ele articole dedicate.

      • Eu zic ca ai facut bine ca ai inclus formulele. Sunt bine explicate, nu foarte complicate sdi ajuta mult la intelegerea principiilor de baza. Din punctul meu de vedere, un mare multumesc !!!

      • Las’ ca ce-ai pus (formule) nu-i chiar rocket science! 😉
        Ne mai folosim si noi neuronu’… 😀

      • capatu' satului

        Exista si lucrari in limba romana in domeniu
        Doi autori sunt, la mintea mea, mai importanti: Florin Zaganescu si Sorin Ispas

        • Nu le-am consultat. Personal (fara a ma lega de calitatea invatamintului) consider groaznic modul in care sint scrise lucrarile stiintifice (carti, doctorate, articole, etc) in limba romana (limba de lemn si abordarea cititorului de la inaltime m-au indepartat de acestea). Cred ca universitarilor de la noi nu le-ar strica o specializare in US, sa vada ce inseamna sa scrie cursuri si lucrari stiintifice.

          • capatu' satului

            Cred că este gresita abordarea legata de invatamantul romanesc
            Autorii la care am facut trimitere au scris si carti de popularizare a stiintei, carti aparute la editura tehnica, seria tehnica la zi, inainte de 89 sau in 1990
            Spre exemplificare, legat de propulsa rachetelor, în lucrarea Avioane orbitale apărută în 1990 se face o descriere sumară (totuși mult mai completa) a unor sisteme de propulsie a unor avioane orbitale începând cu statoreactor ( traseul admis al încălzirii cinetice), turbostatoreactor, turboracheta, motoare racheta electrice ( cuprinzand motoare racheta electrotermice, electrostatice si electromagnetice), motoare racheta termodinamice, motoare racheta ionice, motoare racheta nucleare, motoare racheta cuantice (Sanger) si motoare racheta termosolare ( Perelman – probabil o rudă a actualului Perelman care a rezolvat conjectura Poincare si a refuzat premiul).
            Legat de navetă spațială americana in aceiasi lucrare se face o descriere a motoarelor SSME a raportului de destindere a gazelor arse de 77,5 : 1
            Apoi, legat de boostere (primul egal reactiv al fostelor navete americane) se arată dimensiunile de gabarit ale acestora si faptul ca fracțiunea este rezultatul arderii într-un timp foarte scurt a 500 de tone de propergoli solizi.
            Nu in ultimul rand, legat de boostere se face trimitere la un contract al Nasa din 1987 legat de construirea unor super boostere care sa permita cresterea tractiunii -aceste super boostere erau creditate ca fiind sistemul de salvare a stației spațiale internaționale.

            • Imi pare rau ca nu am dispozitia necesara sa caut in literatura tehnica si stiintifica publicata in Romania acele cazuri rare in care lucrurile nu stau asa cum am scris, exceptiile de la regula. De aceea, atunci cind este cazul si mi se recomanda o lucrare o caut pentru studiu. Insa in general prefer Amazon cu toate cele trei optiuni disponibile – used books, Kindle, hard copy.

              • Mihail Mihailovici

                frumoz articolul.bine documentat. dar tot rachete pot fi numite si cele cu propulsie nucleara bazate pe fuziune.

                de fapt aceste rachete ne vor duce pe Marte si nu tehnologia chimica actuala.
                ar trebui lansat un proiect nou – sa zicem proiectul Gagarin – pt un motor racheta bazat pe fuziunea nucleara.

                poate fi un motor in 2 pasi cu flux continuu :

                – o camera de fuziune nucleara funcționează pe post de generator de neutroni termali

                – jeturile de neutroni termali lovesc un mic nor incandescent de Lithium 6. Se produce tritium care rapid fuzioneaza cu deuteriumul, totul intr-o anvelopa metalica de tip revolving pt captura neutronilor rapizi.

                Chiar si la o eficienta de 10 % o nava poate ajunge cu ușurința la Marte in 2-3 săptămâni, viteze de 120 km/s fiind ușor de obținut. Cu 10 milioane de km pe zi in medie străbătuți drumul spre Marte va fi o joaca de copil.

                Actualele proiecte care vorbesc de „excursii” spre Marte de 2-3-4 ani nu sunt fezabile si sunt extrem de riscante. Sansele de supraviețuire a echipajelor si de reîntoarcere pe Pământ sunt sub 30 %.

                • Si am ajuns in 2016, existind doar cercetari preliminare in domeniul motoarelor nucleare, cel putin in US. Au existat doua concepte care au fost investigate: bazate pe fuziune sau fisiune, ambele fiind de fapt variante ale motoarelor cu combustibil lichid, a carui incalzire era realizata de transformarile din nucleele atomilor.

                  In anii 60 au fost realizate, in scopul testelor atit in URSS cit si in US, motoare bazate pe fisiune, acestea fiind testate la nivelul solului. Tehnologia s-a dovedit promitatoare, cu un impuls specific de 800-900s.
                  Motoarele testate au fost bazate pe hidrogen, avind un maxim al fortei de impingere de 980000N, temperatura de evacuare a hidrogenului fiind de 2500K.

                  Dar problemele pe care le puneau motoarele bazate pe fuziune (nivelul radiatiilor, racirea reactorului, controlul motorului, incetinirea neutronilor) au oprit dezvoltarea. N-a fost sa fie.

                  • Mihail Mihailovici

                    design-ul propus de mine este ceva nou… revolutionar…

                    ideea de baza este sa se foloseasca un reactor cu 2 camere:

                    – prima camera produce un jet de neutroni termali si rapizi, electroni relativisti (2 Mev) si evident fotoni
                    – in a doua camera jetul acesta loveste un miez de plasma de lithium si deuterium – neutronii „sparg” sau fuzioneaza cu ionii de lithium si deuterium – se produc masiv fotoni gama de pina la 5,5 Mev care sunt absorbiti fie de o manta metalica de tip revolving fie de o anvelopa de krypton / xenon.

                    Aceasta a 2 – a camera functioneaza de fapt ca un ajutaj rotativ de cca 8 m diametru si cca 10 m lungime. Motoarele cu fuziune nu vor putea fi decit mari si foarte mari. Peretii sunt speciali conceputi sa tina in aderenta un strat de plasma de hydrogen de joasa temperatura (cca 2.800 C) – in miezul ajutajului temperatura e imensa – cca. 200.000 C iar viteza de evacuare a gazelor de peste 400 kms/s . Se pot folosi ca elemente de racire metanul (mai spre interiorul ajutajului) si hydrogenul lichid linga pereti. Hydrogenul este necesar pt reconstituirea moleculei de hydrogen se face cu eliberare de energie spre sfirsitul ajutajului .

                    Randamentul final nu este foarte mare – de cca 18 % – dar mai conteaza ?
                    Adica 18 % din energia generata prin fuziune se regaseste in masa accelerata restul fiind pierderi radiative.

                    E un conceput nou – revolutionar pe care il voi publica cit de curind.

  2. In cazul rachetelor , combustibilul solid asigura un net avantaj fata de combustibilul lichid. Adica timpul de lansare a rachetei e enorm de scurt .
    O racheta cu combustibil solid (tip Minuteman sau Topol M ) e gata de lansare in maxim 5-6 minute .
    O racheta cu combustibil lichid ( sovieticul SS-18 sau americanul Titan I ) avea nevoie de zeci de minute de preparare inaintea lansarii . Pentru simplu motiv ca combustibilii lichizi pentru rachetele sint extrem de corozivi si periculosi ( pot exploda singuri) .Exemplu de manual , oxigenul lichid si hidrogenul lichid care impreuna asigurau carburantul necesar lansarii navetelor spatiale americane .
    Ca urmare , rachetele (inclus cele militare) cu acest combustibil erau tinute fara carburant la bord si trebuiau alimentate inaintea lansarii. Asta necesita zeci de minute . (de regula intre 30 si 40 minute )
    Actualmente combustibilul solid (se poate tine in racheta , gata de utilizare pina la 10 ani , depinde de model ) e predominat la rachetele marilor puteri.

    1
    • Foarte adevarat. Combustibilul solid este omniprezent in cazul utilizarilor militare tocmai datorita avantajelor pe care le are (mentionate si de tine):
      – posibilitatea de a lansa rapid racheta
      – perioada de stocare mai lunga (10, chiar 20 de ani in functie de conditii)
      – nivelul de complexitate al motorului care se regaseste in pret
      – usurinta (termen relativ, depinde de compozitie) de fabricatie a combustibilului

      • Inclusiv rachete din dotarea avioanelor de vanatoare sint cu combustibil solid .
        Un exemplu la gramada :
        Racheta AA cu raza scurta IRIS-T . 10 ani garantie de la producator daca e tinut in ambalajul original .

        • 10 ani garantie de la producator daca e tinut in ambalajul original .
          In ambalajul original, pe raft, la temperatura constanta de 25 de grade, fara vibratii, la umbra, cu umiditate de sub 20%. Socurile datorate manipularii/mutarii/verificarii, transportul, caldura, atmosfera le cauzeaza, scazind durata de viata.

    • Rachetele sa Volhov stau încărcate pe rampă 3 luni,după care sunt duse la divizionul tehnic și sunt verificate.Din momentul scoaterii din depozit și până la lansare trec max.7 minute.

  3. Foarte bun articolul. Asa, ca pentru tot muritorul de rand.
    Keep going !

  4. In limba romana sunt putin amestecate lucrurile in legatura cu combustibilul si carburantul. Carburantul si oxidantul produc amestecul combustibil, cel care este aprins. Ceea ce ne rezulta in urma reactie de ardere se numeste propulsant.
    Daca avem un propulsor ionic denumim fluidul de lucru ”propelant” pe tot parcursul sau prin sistemul de propulsie.
    Pentru evitarea acestor reguli se poate folosi termenul ”propelant” indiferent de momentul in care ne aflam, inainte sau dupa reactia de ardere.

    • Multumesc pentru ca mi-ai amintit de ‘carburant’. Articolele viitoare vor respecta mai bine termenii din limba romana. Referitor la propellant, am evitat sa utilizez traduceri barbare, desi este acceptat.

      • Da, prima data am crezut si eu ca este romgleza, dar ”propelant” este folosit chiar si de catre Guta Craciun, unul dintre primii romani care au abordat probleme de tin de motoare racheta cu combustibil lichid, solid si hibrid.
        Cosider ca, in limita timpului pe care-l ai la dispozitie, o serie de articole cu si despre motoare racheta i-ar ajuta pe multi de aici sa inteleaga fenomenul si obstacolele din calea unui produs care trebuie sa devina vandabil pornind de la o idee si in cazul nostru, ca tara, o baza materiala discutabila (asa cum sper ca a reusit sa o faca seria despre turbomotoare).
        Numai bine!

        • Exact aceasta este intentia. Informatiile despre rachete si caracteristicile sint subiecte de discutii, evaluari, contrazicere, insa stiinta din spatele lor este mult mai fascinanta.
          Legat de dezvoltarea si productia lor, cred ca atita vreme cit e monopol de stat este foarte probabil sa asistam la decesul acestei industrii in Romania. Insa am planificat sa acopar si aceste aspecte.

    • capatu' satului

      Este adevarat ca in ultimu timp vin multi termeni din engleza
      Totusi noi prin scoale avem, ma refer la termenii tehnici, multi termeni francezi sa evropeni ca efect al scolilor facute de cei care au pus bazele învățământului tehnic la noi
      Wiki da atât propergol, carburant si comburant
      https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Propergol

    • Revin cu o observatie.
      Chiar si in literatura romana de specialitate lucrurile sunt putin amestecate; doua exemple mai jos:
      – Al Marinescu in ‘Introducere in dinamica rachetei’ vorbeste despre oxidant si combustibil propriu-zis; in acelasi timp, Craciun Guta vorbeste in ‘Calculul si constructia rachetelor’ despre carburant si oxidant
      – ajutajul este reactiv sau de reactie, in functie de autor

  5. Frumos articol, scris de un pasionat. Sper sa fie sanatos si sa scrie si in ziua de azi.

    Totusi, in formularea ” rezultatul forței cu care gazele evacuate împing racheta (numită forță de împingere, thrust), care trebuie să fie mai mare ca masa rachetei”, poate ar fi bine sa se schimbe „masa” cu „greutatea”. Ca sa nu scadem kg din newtoni.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *