Teste cu Spike SR

Cei de la Rafael au demostrat recent capacitatile Spike-SR, intr-o serie de teste realizate in sudul Israelului, teste in timpul carora a fost lovite tinte aflate chiar si la 2km distanta:

Cu acest record de lovire a tintei, Spike SR se apropie de fratele sau mai mare, Spike MR (NT-Gil), cotat cu atingerea tintelor la 2,5km.
Daca tot vorbeam zilele trecute de MBDA Enforcer, Spike SR ar fi o optiune cel putin la fel de interesanta, sistemul de unica folosinta fiind gata de lansare (ciclul de pregatire) in doar 6 secunde si cantarind 10kg (9,6 mai precis, din care racheta doar 8kg). Capul de lupta exista in 3 variante: antitanc (High-Energy), exploziv si anti-structura. Capul de cautare de generatia a III-a este dual: IIR ne-racit, de inalta rezolutie CCD.

Capacitatea de penetrare a capului de lupta este de 700mm de blindaj laminat omogen sub strat ERA, dimensiunile aparente ale rachetei fiind de 110mm diametru pentru 950mm lungime.

Spike-SR este cel mai mic si mai usor membru al familiei Spike, dupa anularea proiectului Mini-Spike.

Alte trageri, mai vechi, cu Spike SR:

Deocamdata Spike SR are un singur client la export, Singapore, cu livrari finalizate in 2016 pentru a inlocui Carl Gustav in inventar. Mai este cert ca bulgarilor le-a fost prezentat Spike SR chiar anul trecut.

Marius Zgureanu

51 de comentarii:

  1. As lua in draci chestia asta.

    7
    • E scumpă și are rază mult prea scurtă, poate fi înlocuită în unele misiuni cu chestii mult mai ieftine.

      3
      • Gogu de la Stina

        Nu e chiar asa de scumpa aceasta arma anti-tank si pare destul de eficienta dar e buna doar pentru razboiul urban . Din pacate e usor de scos din lupta de Shtora si orice sistem tip ERA ii poate face fata.

        Deasemenea in real-combat nu prea vad cum plutonul respectiv de vinatori de tancuri mai poate scapa cu viata dupa prima lovitura in fata unei unitati mecanizate rapide .

        Se merita cumparate – ar mai intirzia cu o zi ocuparea Bucurestului. La o adica.

        1
        • @Gogu, Shtora nu scoate din lupta rachete ci doar le bruiaza (prin deviere sau smoke screen) si nu pe toate. El se gaseste doar pe T90-uri, dar alea sunt putine la numar, dedicate pt alte potentiale zone de conflict, in nici un caz nu pentru noi (ar fi prea prosti sa le trimita impotriva unor T55-uri)

          Blindajul ERA este intradevar eficient impotriva incarcatutilor tip single HEAT, dar tre sa tinem cont ca nu toata suprafata tancului este acoperita de ERA. Plus ca orice tanc mai „beneficiaza” si de weakspoturi.
          Apoi, pe langa tancuri mai exista si alte tinte blindate (BMP, MT-LB, Typhoon, Tigr etc etc) care trebuiesc si alea distruse, nu-i asa?

          Infanteria AT (vs tanc) are avantajul camuflajului mai avansat, elementului surpriza, plus ca se pot folosi de diverse chestii din natura intr-un mod in care tancul nu o poate face (cum sa urci un tanc intr-un copac?)

          PS In caz de o eventuala invazie noi nu ar trebui doar sa ii intarziem pe cioloveci, ci sa ii batem măr. Sau ma rog, asa ar fi ideal.

          3
        • Editat. Asa nu.

          1
    • @Ciprian38: ia-o frate! E mai buna decat smartphone-ul pe care joci biliard! Vezi ca bancherii te ard de „numa’ numa’ „. Daca iei doua, poate faci un demo cu una si ne invitzi si pe noi.

  2. Un model de racheta care noua ne lipseste cu desavarsire. Spike LR nu poate sub nici o forma sa inlocuiasca aceasta familie de rachete. Ca am lua tot Spike sau am cumpara Javelin, nici nu mai conteaza.

    2
    • Se pare ca polonezii s-au inscris si la un lot de Javelin.

      4
    • Ce misto se vede pistilul de cupru incandescent care trece prin tinta si iese pe partea cealaltă?. Sincer, sub 1000 m tot pe Carl Gustav as merge. E mai versatil si muuult mai ieftin. Si are si ala proiectile cu 2 incarcaturi cumulative. Nu penetrează chiar 700 mm dar poti sa tragi o gramada de alte tipuri de proiectile cu el, in camp deschis sau mediu urban. Peste 1000 pentru rol AT cred ca-s suficiente Spike-urile pe care le avem acuma.

      1
      • Gogu de la Stina

        Ahaa …. se vede misto ai dreptate. Numai ca „testele” aratate in filmarile atasate aici sint cam de 2 bani. Altceva era daca imi aratau cum „gaureste” un Abrams sau T-90 cu un Kontakt pe el si cum ard ele dupa aia ca o torta. Asa – sa dai in furgonete nu-i mare smecherie.

        Stiu ca o sa rideti dar aceste rachete portabile vor disparea usor-usor in urmatorii 20 de ani. Viitorul este al chestiilor mici, rapide si pline de energie !

        Pare cam greu de imaginat acum dar in curind vor exista „lunetisti” anti-tank care vor folosi arme portabile capabile sa strapunga orice blindaj din lume fie si de la 7-8 km distanta. In orice mecanism de aparare activ gen Trophy exista din pacate pt tanchisti 2 elemente care se supun legilor fizicii si peste care nu se poate trece – viteza de procesare a datelor si viteza de propulsie a orice capse explosive – viteza care este data de viteza de propagare a undei de soc a exlozibilor clasici – viteza care nu prea trece de 10 km/s.
        Ca sa scoti un tanc din lupta de fapt trebuie sa scoti 3-4 oameni din lupta si pentru asta nu trebuie decit un singur baton de dinamita sau …. echivalentul acestuia.

        De aceea si Trophy si Afghanit au probleme mari cu penetratorii kinetici iar peste 4 km/s viteza de impact nu mai au timp nici sa „miroasa” ce vine daramite si sa mai reactioneze.

        Din momentul aparitiei acestor „lunetisti” tancul va disparea practic ca arma.

        4
  3. stie cineva si cit costa ???

  4. Corect.ceea ce mi se pare straniu nu ni se prezintă performanțele rachete.ar inlocui anticul ag7 atat de prezent si ineficient în armata romana.+centru de mentenanță poate ceva productie subansamble.

    • Ce performante ai dori prezentate, in afara de ce e descris in articol?

    • Puterea de penetrare?de exemplu?pret?

      • Avand acelasi diametru cu surata mai mare, MR, puterea de penetrare probabila este de 700mm RHA sub strat ERA:
        http://www.military-today.com/missiles/spike_sr.htm
        http://www.military-today.com/missiles/spike_sr_l9.jpg
        Optronica e simplificata fata de MR, deci racheta ar fi sensibil mai ieftina decat MR. Cineva da mai jos un posibil 10000$… neavand inca vanzari externe in afara de Singapore, pretul nu e inca dezvaluit.
        Tot pe link-ul de mai sus:
        ” The unit cost of the Spike SR has not been published, but is believed to be approximately $75 000. By comparison, a single example of the competing Raytheon FGM-148 Javelin has a unit cost in excess of $174 000. As of late 2019, the Spike SR is still being manufactured and marketed by Rafael.”

    • Pentru inlocuirea AG-7 exista Carl Gustaf.
      Spike SR mi se pare ca acopera gaura dintre AG-7/Carl Gustaf si Fagot/Konkurs/Spike MR/LR, cu o raza si o putere de penetrare superioare primelor, dar in acelasi timp mai mobila decat celelalte, adica un omolog al Javelin.
      Apropo, nu am inteles exact, e de unica folosinta sau nu?

      • Scrie si in text ca e de unica folosinta.
        Nu e deloc omolog Javelin, Spike MR e mai degraba omolog Javelin (noua versiune se aprope mai mult de vechiul LR ca si raza de actiune). Javelin cantareste spre 20 (-22) de kg pe cand astea sunt sub 10 kg.

        2
      • Pt a inlocui AG/SPG-9, pt ca acolo este buba, ce se poate lua? MATADOR-90, Alcotan C-100, APILAS-112? Nu ar fi rau daca mega inteligentii nostrii ingineri in material militar ar inventa si ei un AGR de 107 mm dupa model RPG-29 Viper si un AGR usor pt trupele de comando si desant aerian de 73 mm dupa model M-72 LAW, RPG-22/-26.

        • Carl Gustaf cred ca a ajuns suficient de capabil (o sa aiba si un proiectil ghidat cu raza de 2 km in curand) sa inlocuiasca si AG-7 si AG-9.

          • proiectilul ala ghidat va fi probabil LASER, si majoritatea senzorilor de pe vehicule sunt alergici la asa ceva, pe langa faptul ca proiectilul trebuie ghidat pana la lovirea tintei.
            E de preferat sa tragi si s-o stergi.

            • @Marius Zgureanu: mah nene, poate e nevoie de un blaster din StarTreck? Ce mama drq, putina imaginatie nu mai e pe aici? O plasa cu bolovani lansata la o senila incapaciteaza tancul (ca doar nu-i malaxor de sorturi – si ne oprim aici ca mare e gradina…).
              P.S. Poate klingonienii au un preiect mai bun, cu mult peste concurenta terestra. Musai tre’ sa ne mobilizam financiar sa luam si noi :)))
              P.P.S. Cine si ce „propagandeste”? Dam ultimul banutz pe ce naiba? Uite ca China a pierdut la bursele comerciale peste 400 mld („trilion”) $ de pe urma unui cacat de virus. Despre ce arme vorbim? Cretinii care l-au pus pe piatza probabil au si antidotul necesar. Daca a fost opera cuiva, te pishi pe tancul, pe avionul, pe dezinformarea si pe tot ce se invatza in scolile militare despre ceea ce insemna „razboi” – de fapt cu astea s-a confruntat omenirea de cand exista da’ pentru multi destepti si ideologi, razboi inseamna sa-i furi vecinului capra, sa-i f*tzi nevasta/fiica/sora/mama si sa-i crapi capul aluia. Istorie de kk predata in scoli, institutii militare, etc..

        • Dacă ar trebui cineva să gândească , ar trebui o lovitură de aruncător cal 120 mm , cu parașută și cap de căutare IR având încărcătură de luptă termobarică-cumulativă …
          Unii știe .
          Păcat că nu are cine să mai citească .

          1
          • @habarnistul: sau o lovitura la tzurloaie (senile, galeti) sau in „ochii” tancului. Da’ sunt solutii vechi, nu e la moda si nu da bine la dushman daca nu-l cotonogesti cu bhate mai scumpe de 10000$. Sa zica rusu’: „bai saraciilor, am batut atata stepa pan’ la voi si mi-o trageti ca pe vremea lu’ tatuca Visarionovici? Pacalicilor.”

            2
    • @Ciprian38
      16 ianuarie 2020 la 11:33 – mah Cipriane, avand in vedere cu ce mi s-a relatat/trait personal prin armata, inclin sa cred ca problema cat si SOLUTIA o reprezinta OMUL. O arma oricat de „capabila” ar fi, daca cel care o manevreaza e tampit, arma e degeaba.

  5. Preturile la o racheta ar fi cam urmatoarele (fara lansator):
    Javelin ~ $111000
    Spike-SR ~ $10.000 (plus inca ceva pentru noua versiune cu raza extinsa; lansatorul $20.000)
    Carl-Gustaf M3 ~ $500-$5000 (tinta fixa)
    (abia in noiembrie anul trecut, SAAB si Raytheon au realizat o versiune pentru tinte mobile)
    https://www.army-technology.com/news/saab-raytheon-guided-carl-gustaf-munition/
    Preturile le-am gasit pe net, nu bag mana in foc pentru ele, eram interest de ordinul de marime.

    3
  6. Atat de mica dar poate lovi si tintele in miscare.
    Fantastic.
    mai are cineva lincuri ceva surse ?

  7. Spike SR e peste MBDA Enforcer, distruge si tancuri nu numai blindate usoare. In aceeasi categorie de hibrizi rachete AT portabile mai e NLAW
    Toate 3 sunt scumpe
    AG 7 nu e deloc ineficient impotriva TAB-urilor si MLI-urilor iar cu lovitura in tandem si impotriva multor tancuri. Cu un aparat de ochire modern mai are multa vreme o paine de mancat.
    Bine, multi au pretentia sa aiba tehnica cu 100% precizie, adica instructia tragerii sa fie la optionale intre cursul de selfie si cel de statusuri filosofice

    8
    • Aceeași discuție de fiecare data.
      Aruncatoarele de grenade reactive sunt una.
      Rachetela AT dirijate sunt alta.
      Sunt sisteme complementare, nu se înlocuiesc una pe alta.

      4
      • Dpdv tehnic ai dreptate, dpdv tactic e discutabil,nu e asa usor de tras linie.

        O sa elaborez pt ca armamentul AT de infanterie e un subiect care ma intereseaza de mai multi ani.

        Dpdv tactic (si ma refer strict la lansatoare de grenade reactive-rockets gen AG-7, arme fara recul gen Carl Gustaf sau RAD-instalatii de rachete antitanc dirijate) scopul e acelasi,distrugerea unui vehicul blindat-bunker, in general o tinta blindata sau fortificata, dar poate fi si un tehnical sau alte tinte cu putere de foc mare.

        Daca te uiti cum au evoluat armele AT la infanterie (fara mine AT si grenade), au inceput cu pusti AT care acum sunt antimaterial cal 12,7-20mm (ultima au scos-o iranienii), PIAT (care tehnic e aruncator de bombe), Bazooka-Panzerschreck (lovitura reactiva), Panzerfaust (arma fara recul) si un lansator de sfere din sticla incendiare sovietic,nu mai stiu cumii spune. Toate cu aceeasi functie,distrugerea blindatelor, in dotarea plutonului-companiei, desi tehnic foarte deosebite. 5 solutii diferite la aceeasi problema: arma antitanc pt infanterie.

        Bottom line: la ora actuala si clasicele AG-uri devin tot mai sofisticate, au aparate de ochire cu calculatoare balistice si intra loviturile ghidate, pe de alta parte se dezvolta un tip de instalatie RAD cu o greutate redusa, portabil de catre un singur luptator, care intra pe felia AG-urilor

        O linie clara de demarcatie va fi din ce in ce mai greu de trasat intre AG-uri cu lovituri ghidate si instalatii RAD cu bataie scurta, cam in acelasi mod PRND-urile intra pe felia rachetelor AT cu kiturile de dirijare, diferenta e pretul, bataia si cat blindaj penetreaza

        2
        • „Lansator de sfere din sticla incendiare sovietic,nu mai stiu cumii spune.”
          Nu stii sau iti este greu sa scrii cuvantul? ?
          Ampulomet se numeste.
          https://en.wikipedia.org/wiki/Ampulomet

          3
          • Ala e, nu mi-era greu sa scriu, dar retinusem ceva gen de-a-npu#ea si mi-era lene sa caut denumirea exacta
            Ori cu ala ori cu un tun de aruncat mingi de tenis era cam acelasi lucru

            3
            • Ma refeream ca esti mai „sensibil” la cuvantul ala, nu ca ar fi greu cuvantul. (exprimare gresita, scuze)
              Anyway, bun nume i-au gasit sovieticii la ciocomarla aia. ?

              3
              • Nah, au contraire, incerc sa-mi controlez vocabularul, mi s-a atras atentia ca vb prea colorat, cu prea multe beepuri. Vb cartii,je suis un domn, plm
                Plus ca fiind musafir aici, respect regulile casei
                Sa scriu Ampulomet e pistol cu apa.
                Si uite cum de la arme AT am ajuns la semantica

                4
                • @Vlad 17 ianuarie 2020 la 23:29: din fericire lucrurile sunt mult mai simple dar EXTREM de complicate si costisitoare pentru restul…

    • Mai precis, sunt doua „santiere”:
      – reincarcabil vs unica folosinta
      – neghidat vs ghidat

      Adaugarea unor calculatoare balistice la vizoarele pentru lansatoarele neghidate le imbunatateste putin acuratetea, dar nu se compara cu un proiectil ghidat, mai ales impotriva unor tinte cu profil mai redus sau in miscare. La peste 1km, destul de greu sa nimeresti ceva precis cu un proiectil neghidat din categoria asta (cu viteza relativ redusa).
      Acum, mai ieftin decat ala reincarcabil si neghidat nu este (cu alternativa, de obicei doar un pic mai scumpa de unica folosinta si tot neghidat)…

      Raman la parerea ca trebuie sa ai din amandoua: din alea reincarcabile si neghidate (gen AG-7/ Carl Gustav) si nu chiar antitanc, mai multe, ca sunt ieftine…
      Apoi ales ceva posibil tot neghidat dar cu capacitate antitanc, tot pentru distante foarte scurte (sub 1km) – si aici, de obicei sunt chestii de unica folosinta.

      Apoi trebuie acoperita gaura de mijloace intre (800m-)1km si apoi pana la 2-3km, imediat sub Spike LR. Iar aici poate fi doar ghidat, si de preferinta pasiv, nu activ.
      Cam ce face NLAW (probabil cel mai puternic in categorie, la peste 20000 £/bucata), FGM-172 SRAW si Spike SR (initial prevazut pentru tinte pana in 1-1,5km) si mai departe Spike MR/Javelin. Enforcer e abia la inceput de drum si nu are inca o componenta antitanc puternica, familia Spike e mai matura.

      5
      • @Marius Zgureanu: ce calculatoare man? Super-calculatoare? Ce drq sa-ti calculeze? WWII a demonstrat ca DORINTZA DE A INVINGE si de a se termina mizeria aia, A FOST HOTARATOARE! Increderea oarba in tehnologie – specifica prostimii care nu o intelege, va repeta greselile trecutului. Tehnologia este „next step” pentru cei care-i inteleg potentialul si limitele. Ca na, suntem simbiontzi…

  8. E mult marketing. Nu stiu cati, chiar din armata le-au vazut cu adevarat efectul la tinta. Atunci cand s-au adus s-au tras doar 2 rachete. Eu nu cred pana nu vad. Filmuletul e praf.

  9. Vosel Fire System si Dynarange Fire Control Unit imbunatatesc considerabil probabilitatea de lovire a tinetei pana in 600 m care in mod normal e sub 10% (la AG 7, sub 5%). N-am gasit cifre exacte, doar high probability,asta in mod sigur inseamna peste 50% minim. Deci le imbunatatste precizia semnificativ.

    Ca e de unica folosinta sau reincarcabil, destinatia e aceeasi, e preferabil unul reincarcabil.Pt companiile de armament e mult mai avantajos financiar sa produca „bicuri”, a devenit mai curand un profil de afacere gen Ryan Air, la inceput era coerent M-72 Law, 2,5 kg,acum s-a ajuns la aberatii gen RPG-30 10 kile,ok, e sistem sofisticat, dar bate 200 m si la distanta aia mai bine dai cu un RPG-7 cu lovitura tandem.

    Vb lui Bush Jr am ajuns sa dam cu Tomahawku in curul unei camile.

    Single-shoturile isi au rostul in misiuni punctuale (incursiuni,raiduri,ambuscade) sau in aparare,in ofensiva sa te cari cu 20 de kile pe tine pe langa echipament e de idiocracy.

    Si eu prefer 2 sisteme, AG (de 3 tipuri AG-7 pt ca fabricam lovitura, M 72 consumabil pt FOS si elita si Carl Gustaf la toata lumea,dpmdv e regele AG-urilor occidentale) si RAD (Spike SR, Spike LR, Spike NLOS si Javelin pt FOS si elita)
    NLAW e prea scump si nu stiu daca e peste Spike SR

    • Si eu ptr raza scurta imediata as merge pe javelin
      E trage si uita ..modul de tragere si efectul la tinta ..eu zic ca nu exista ceva mai bun
      Ptr restul avem spike

      2
      • E o axioma militara, primul pas cand vrei sa cresti exponential capabilitatile unei armate iei rachete AT si Manpads
        Pana si submarinistii cu vasle albanezi o stiu,ei au cumparat de la chinezi ambele
        Noi ne-am oprit la rachete AT, ca ne-am vazut cu sacii in caruta

        • Pai , parca era vorba sa se faca licitatie si ptr manpads-uri
          Si legat de astea , cu toate ca mistralul e cel mai ..si ne-ar prinde bine ..poate ceva instalatii din astea ..pe navele de mai mica importanta , pe monitoare eventual ..modul lor de lansare nu e cel mai ..portabil
          Montate pe masini sunt utile ..inlocuim ca 95 cu ceva mai eficient
          Ptr trupa eu m-as orienta catre ceva cu adevarat portabil ..dar probabil daca o sa luam camioane si masini 4 ori 4 ..nu or ajunge trupele sa le care prea mult in spate ..si probabil piranha 5 sunt suficient de incapatoare cat sa bagi si un mistral si un spike inauntru ..cu cateva rachete de rezerva
          Legat de faptul ca multi critica „autobuzul” piranha 5 ..in conditiile cum sunt echipati soldatii azi ..cu veste ,cu alea alea ..as pune pe unii sa se coboare cu echipament ..cu tot dintr-un zimbru b33…sau un mli
          Ar putea sa faca licitatie ..daca iese mistral , le iei pe astea si mai iei fara licitatie un numar mic de stinger ..unde ai nevoie , sau daca iese stinger …aia e
          Mistralul l-as vedea bine ptr ca poate fi montat si pe nave ..are instalatii in uz ..nu e nevoie de nici o improvizatie ..si probabil e mai bun montat pe vehicul ..decat un avenger …stingerul ..e portabil lansabil de pe umar

          • Imi place mult Mistralul,poate fi si CIWS pe nave
            Nu il consider insa manpad,e in categoria SA-9. CA-95,Avenger
            Pana montezi scaunelu ala trece de 10 ori avionu
            Prefer Stinger sau Grom ca timp de reactie

    • SMAW ce ar avea de nu e bun?

  10. Ca tot vorbim de AG-uri, de LAPGECA nu se mai stie nimic? Avea si incarcatura cumulativa si termobarica sau incendiara, nu-mi mai aduca aminte exact; avea acelasi sistem cu Armburst si Matador

  11. S-a renuntat la proiect din cate stiu. Sunt termobarice si pt AG-7 si pt AGI

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *