Teste pentru conducătorii lumii (și nu numai pentru ei !!)

În această perioadă, în care omenirea se află într-o criză majoră, sunt foarte importante deciziile conducătorilor de națiuni, acestea făcând pentru mulți diferența între viață si moarte, între criză economică prelungită sau ieșirea rapidă din recesiune, între sărăcie sau normalitatea unui trai decent.

Probabil, după trecerea într-o nouă etapă, când, se vor trage la rece învățămintele, vom avea, cel puțin pentru o scurtă perioadă, mai multă înțelepciune și înțelegere, vom lua decizii strategice, cu efecte pe termen lung. Poate…

Pâna atunci, constatăm că asistăm la multă bălmăjeală, lideri care nu pot să depășeasca meschinele interese electorale imediate, sau care sunt total incapabili de a înțelege fenomenele medicale, sociale sau economice prin care trecem.

În mod natural, când trăiești astfel de evenimente deosebite este greu să înțelegi ce se întâmplă, eșți doar unul din martorii sau soldații anonimi, care nu pot influența cursul istoriei.

În general, în astfel de momente, contează foarte mult personalitatea celui mai puternic om din fiecare stat: prim ministru sau președinte în sistemele democrate sau autocratul din sistemele totalitare.

Nu prea există timpul necesar pentru mari dezbateri publice, totul implică decizii rapide, contra cronometru.

Indiferent de sistem, toți acești conducători, sunt oameni politici, care încearcă să folosească orice situație, inclusiv o criză majoră, pentru a deveni și mai puternici. Sunt acolo fiindcă în primul rând le place puterea, nu fiindcă sunt plini de empatie…

În jurul lor sunt formate echipe de experți, în general cei mai buni specialiști în domeniu din fiecare țară.

În astfel de situații nu mai sunt huliți tehnocrații … Este evident că este nevoie de expertiză, cunoștințe de specialitate și nu bla, bla, bla-ul politicienilor cunoscători în de toate și în nimic… doctori în orice fel de așă zise stiințe: informații, comunicare, … adică exact ce ne trebuie acum…

Trebuie ascultați oamenii care știu multă carte, care au învățat asiduu și care sunt singurii care știu, sau măcar bănuiesc ce trebuie făcut.

Puterea de decizie devine din ce în ce mai concentrată, de obicei la discreția celui mai puternic lider, cu câțiva consilieri apropiați și o echipă de specialiști.

Câteva din deciziile care se pot lua în această situație, aplicate prin instituirea unor stări de excepție (urgență), sunt:

 • introducerea autoizolării la domiciliu și/sau a carantinei pentru populații din mari zone geografice, inclusiv țări;
 • interzicerea transportului aerian/feroviar/rutier, urban/național/internațional, comun sau personal;
 • limitarea la maxim a liberei circulații a persoanelor / închiderea școlilor / interzicerea întrunirilor și a evenimentelor cultural/sportive, etc.;
 • rechiziționări de materiale, naționalizări de capacități de producție, spitalizare, transport;
 • afectarea libertăților cetățenești prin urmărirea telefoanelor și a mișcării individuale, în scopul realizării unor anchete epidemiologice pentru stabilirea persoanelor contaminate;
 • măsuri financiar/fiscal/economice de ajutorare a firmelor și a persoanelor.

În principiu statele se vor îndatora pe termen lung pentru a dispune de resursele necesare momentelor critice. Nimic nu e gratis.

Toate aceste măsuri par a fi mai mult specifice stării de război, nemaifiind întâlnite la nivel mondial în vreme de pace.

Cum ne arată istoria, în astfel de momente autocrațiile par pe moment mai eficace. Conducătorii autoritari, fără prea multă grijă față de principiile democratice, se mișca mai repede, iar dacă au si un pic de fler, au rezultate imediate. Desigur că a la long știm foarte bine că situația este cu totul alta.

Câteva exemple :

XI JINPING

Președintele Chinei, este unul din actorii principali în aceste momente, în calitatea sa de conducător al Partidului comunist. Aici a izbucnit epidemia. Inițial sistemul autoritar, bazat pe cenzură și propagandă a încercat să mușamalizeze tot. Este bine cunoscut cazul doctorului Li Wenliang, cel care a sesizat primul pericolul și a încercat să tragă semnalul de alarmă, fiind anchetat de sistem pentru propagare de zvonuri false, în final fiind una dintre victemele virusului.

Probabil aceste deficiențe ale sistemului comunist, care au întârziat luarea de măsuri, vor fi scump plătite de toată omenirea din nefericire.

Inițial, Xi a stat deoparte lăsând totul pe seama autorităților locale, găsite vinovate și pedepsite în stil comunist, cu avertismente, sau vot de blam.

Autoritățile centrale au intrat cu măsuri de forță, carantină pentru 60 milioane de oameni, spitale construite în timp record cu transmisiune video live, măsuri fără precedent si greu de înțeles din afară. Cred că Xi a avut înțelepciunea să își asculte consilerii pe linie medicală, oameni cu deosebite cunoștințe, care au știut să planifice și să implementeze acțiuni fără precedent în istoria omenirii. Măsurile au fost drastice. Un singur exemplu este introducerea unui cod QR, acordat printr-o aplicație pe telefon  pentru fiecare cetătean: verde, galben, roșu – adică esți liber de virus, bănuit sau infestat. Numai cu acest cod poți să folosești metroul, trenul sau să intri în magazine. Împreună cu recunoașterea facială, se știe ce face fiecare, cu cine intră în contact, apoi dacă e nevoie se fac teste și astfel se izolează virusul. Sistemul a funcționat și acum China si-a reluat activitatea chiar și în Wuhan. Xi a vizitat Wuhanul și acum mașinăria de propagandă are ce vinde mai departe.

Bravul conducător ales pe viață, a învins epidemia si acum ajută omenirea pentru binele general. Pănă acum asta e realitatea…

Felicitări doctorului Du Bin, cel care a condus activitătile în Wuhan !

 

Trump

Trump, liderul celei mai mari democrații, a avut până acum o atitudine destul de ezitantă.

Este în an electoral și trebuie să pună în ecuația deciziilor și realegerea. Bineînțeles că în astfel de situații contează prioritățile.

Trump inițial a negat pericolul, a dat asigurări false că totul este sub control. Au urmat afirmațiile total nefondate că există teste pentru toată lumea și sunt „very beautiful”, virusul va dispărea în aprilie odată cu încălzirea vremii . A susținut inclusiv că sunt știri false lansate de democrați care îi vor răul, sau covid 19 nu este mai periculoasă decât gripa sezonieră. Timp de o lună președintele s-a comportat lamentabil, punând ca prioritate egoul său și dorința de a fi reales. Au fost întârziate măsuri esențiale cea mai gravă fiind întârzierea incredibilă a testării populației, testele inițiale fiind defecte, vina fiind atribuită administrației Obama.

Convins de realitatea situației că trebuie să acționeze, a început să lanseze acțiuni clare, încercând să nege că ar fi avut altfel de atitudine, doar după 15 martie, deci foarte târziu.

Trump este departe de a se ridica la nivelul cerut pentru un conducător în vremuri tulburi ale Americii.

Acum se declară în război cu epidemia.

Am avut senzația de „deja vu”, parcă era din nou  7 decembrie 1941 la Pearl Harbour.

Sunt convins ca SUA vor reacționa eficient, chiar dacă au un lider sub nivelul necesar unei asemenea funcții în astfel de momente, dar, democrația din fericire are funcția de autocorecție.

 

Putin

Rusia condusă de veșnicul conducător, s-a mișcat destul de repede închizând rapid frontierele, izolând cazurile. Bineînțeles că mașina de propagandă funcționează la turație maximă. Putin, marele erou, este prezentat ca salvatorul națiunii, sau poate chiar al omenirii și, în consecință, a modificat constituția și s-a numit conducător pe viață. Fiecare cu agenda lui.  Pe fondul stării de panică a populației în Europa, asistăm la un val de știri false propagate în media, având în mod clar ca sursă propagandă rusă. La noi este inundat FB despre știri cu manevre NATO legate de coronavirus și fel de fel de teorii ale conspirației. La necaz e bine să ai și un vecin bun…

 

Boris Johnson

Boris proaspăt câștigător al alegerilor în UK, eroul care a ”livrat” Brexitul, a încercat o abordare aparte a epidemiei, prin folosirea conceptului de ”herd immunity”, adică imunizarea în masă (traducere blândă). Discursul său a fost șocant, anunțând că britanicii trebuie să fie pregătiți de o îmbolnăvire masivă ce va cuprinde 80% din populație și trebuie să se aștepte să piardă mulți dintre apropiați. Teoria a fost suținută de consilierul șef științific al guvernului, Sir Patrick Vallance: epidemia va fi lungă, virusul va exista permanent, o eradicare după model chinezesc este doar temporară, existand riscul unei noi epidemii.

În mod similar, cei de la „nudge unit”, consilierii în materie de influențare a comportamentului social, au arătat că o distanțare socială nu poate fi suportată a la long.

A întârziat măsurile de izolare, distanțare socială și a rezumat testarea doar la cei ajunși în spitale.

Un studiu al Imperial College care a arătat că această abordare va duce la cel putin 250 000 decese în UK, l-a determinat să schimbe strategia și a închis școlile, urmând să fie aplicate restricții de mișcare pentru majoritatea locuitorilor.

Abordări similare cu ale lui Boris a avut si Primul ministru al Olandei și într-o oarecare măsura, Merkel.

Aceștia au anunțat procente alarmante de infectare a populației, de 70-80%.

Francezii conduși de Macron au  avut mai întâi o bătălie între polițisti și vestele galbene, probabil s-au gândit că o să le lipsească aceste mișcări de stradă, au făcut și alegeri locale, așa, pentru a strânge lumea, după care s-au izolat în case și au anulat turul 2 al alegerilor. Foarte bine planificat… științific..!!

Erdogan ține epidemia sub control „personal” ca orice psihopat care se visează sultan.

Vecinul Orban, adică cel rău, ca să nu îl confundăm cu al nostru, care e „cel bun”, face ca de obicei pe omul ferm. Îi lasă pe români, sârbi, bulgari sau ucrainieni să traverseze țara numai când vrea el.

Cel mai simpatic este Lukashenko, președintele Belarus, care îndeamnă poporul să înceapă aratul cu tractorul. O soluție cel puțin originală.

La noi, după ce politicienii au terminat joaca cu alegerile anticipate, am asistat la viteza clasică a președintelui de anunțare a stării de urgență. În rest numai de bine!!

Lăsând la o parte aspectele politice, există o dezbatere științifică între experți, care informează decidenții politici, aceștia urmând să ia decizii, deși habar nu au despre ce este vorba.

Măsurile sunt până la urmă cam aceleași.

Omenirea este în război cu virusul și se comportă cum a făcut-o de fiecare dată la începutul conflictelor: victoria va fi rapidă, pierderile vor fi minime, ne vom relua obiceiurile anterioare fără nici o schimbare, avem lideri care știu ce fac…

Până la urmă e cum zice francezul: a la guerre, comme a la guerre.

Mergem la război cu ce avem în dotare: sistemul sanitar, industria de medicamente și de echipamente medicale, stocuri și ceva bani puși de o parte pentru zile negre (!!), așa cum le știm cu toții.

Pare o similitudine cu situația armatei romane în 1877,1916, 1941, cu deosebire că acum războiul e purtat de cadrele medicale.

Politicienii care au promis spitale regionale, acum stau ascunși și asteaptă să treacă nenorocirea, urmând să apară după, ca adevărați eroi.

Din nefericire, repetăm aceleași greșeli la nesfârsit…

Hai să stăm cuminți în casă și să ne gândim la ce trebuie făcut după această criză, că doar nu e sfârșitul lumii.

Grigore Leoveanu

156 de comentarii:

 1. Uite asa din mainstream media lipseste din reflector fix tara care e langa China. Tara care cum a auzit ca i-a apucat iar o pneumonie urata ca-n 2003 s-a miscat in timp record. Desi nici nu e membra a OMS a sesizat pericolul, a trimis experti care au vazut prin minciunelile Partidului si are doar 77 cazuri la 24 de milioane. Va rog sa o aplaudati pe Tsai Ing Wen, d-na presesinte a Taiwanului:
  https://www.google.com/amp/s/www.businessinsider.com/coronavirus-taiwan-case-study-rapid-response-containment-2020-3%3famp

  Ca sa nu zic ca acum acuza OMS (org din care ei aunt blocati de China) ca nu au avertizat lumea la timp. E bine sa fii fix langa pericole ca sa te mentii in alerta, cam cum e Israelul langa arabi.

  25
  • Corect Bing Bing… nu este subliniata indeajuns raspunderea Chinei comuniste, din pacate. China va trebui sa plateasca mult de tot… altfel toti suntem niste prosti… Ascunderea adevarului intru gloria partidului comunist si a liderului pe viata se practica de la sifiliticul Lenin incoace – pana la nespalatul la propriu si sifilitic Mao si Xi… De multi ani ocolesc produsele chinezesti comuniste, in schimb cumpar cu mare placere produsele made in Taiwan.

   13
  • Acum China comunista trimite doctori si materiale in Italia… la fel Putinica – ajuta mUE… ce sa vezi – dupa ce raspandesc boala, se dau salvatorii planetei – tipic pt comunisti… sper sa se implice mai mult Trump si in Europa, pe plan medical… in fetitze ca Macrou si Sanchez nu ai nicio baza…

   6
   • @Spartacus
    Acum, vina sau nu, tu daca ai fi Conte (apropos, articolul nu vb despre el; ala e-n miezu’ problemei) ai refuza ajutoarele Chinei? Da sau nu?

    2
  • @Bing Bing

   „E bine sa fii fix langa pericole ca sa te mentii in alerta, cam cum e Israelul langa arabi.”

   Sunt unii, nu spun cine, care stau bine merci cu pericolul/pericolele lângă ei…că așa îi stă bine omului gospodar, să aibă mai multe….
   ….sau cu pericolul chiar in casă…..

   Și nimic frate, parcă au imunitate……

   4
 2. Trump este un papitoi: arata ca unul, se comporta la fel si evident este probabil cel mai incompetent presedinte american din toate timpurile.
  Boris, nici asta nu-mi pare ca stie prea bine despre ce vorbeste.

  14
  • Imi pare rau George… o preferai pe Hitlery? Ai uitat Benghazi 2011 si cum s-a comportat… Trump e totusi politician si om de afaceri… si sunt de acord cu el cu aducerea fabricilor americane inapoi din China comunista… cum sa depinzi de comunisti in privinta medicamentelor? 70% din materiile prime pt medicamente sunt produse in China comunista!!! Aici ne-a adus lacomia patronilor occidentali si a bugetarilor din tarile lor – care au permis mutarea fabricilor – lasand miliane de oameni in somaj doar ca sa-si maximizeze ei profiturile! Uite la noi – nu suntem in stare sa ne producem nici macar masti! Pulbere pt cartuse – da, de la „prietenii” unguri si sarbi! Acum e momentul sa plateasca toti tradatorii de tara, inclusiv marii generali care s-au gandit doar la soldele uriase si pensiile lor speciale, pardon, de serviciu…
   Nu stiu daca realizati, dar in asemenea momente cand armatele sunt implicate in mentinerea ordinii – atunci comunistii au liber sa atace – pt ca lr nu le pasa de propriile pierderi! Ce daca se vor infecta si proprii soldati in teritoriul ocupat? Au contat zecile de milioane de morti pentru Stalin si Mao? NU!

   23
  • trump va conduce USA CA un businessman…si el este unul bun . deci nu cred CA America va avea prea mult de diferit.problema este in Europa…unde fiecare face ce vrea ,cum vrea si cand vrea.bruxellesul trebuie sa-si bea cafeaua amara de dimineata si apoi sa vina cu in plan unitar

   5
   • Trump a dat faliment de trei ori, bafta lui ca vine dintr-o familie bogata altfel vindea ziare 🙂 .
    Iar o tara nu se conduce precum o companie, macar si pt ca cetatenii nu sunt tot aia cu angajati. Trump este un imbecil dpmdv…

    Intre timp UE mi se pare ca se misca cu mult mai mult talent si responsabilitate, cu toate tarlele unui sistem federal care nu este de fapt federal.

    14
  • Cu ce a fost mai ok, Obama fata de Trump?

   6
 3. Trump ca deobiceri crede ca le stie pe toate si nu a ascultat de oamenii stiinta..Probabil o sa o muste rau americanii
  https://www.instagram.com/p/B9-HtLKp-ta/
  In rusia Putin ascunde realitatea si s-ar putea ca asta sa se intoarca impotriva lui.
  Partea nasoala e ca s-au inchis fabricile de masini din Germania si se pare ca si nordul Italiei urmeaza sa isi inceteze activitatea economica..
  Deci industria servicilor oprita, industria automodive oprita, doar industria alimentara si cea de IT funcioneaza..
  let the hunger games begin.

  2
 4. Un medicament pus pe piață de japonezi contra Ebola, în 2016, este testat de ceva timp de chinezi și, zic ei, ar avea rezultate…

  https://romania.europalibera.org/a/coronavirus-medicamentul-care-i-poate-vindeca-pe-cei-infecta%C8%9Bi-favipiravir/30495850.html

  Favipiravir, cunoscut și ca Avigan…

  6
  • Da, Remdesivir si Favipiravir sunt se pare singurele care ajuta

   1
   • Mai sunt Tamiflu, Chloroquine (asta iar functioneaza fara sa stim de ce…) si Kaletra.

    4
    • chlorochina ar creste nivelul ph din celule, asta ar deranja cumva virusul.. ar mai influenta si nivelele de zn din organism, si aasta ajuta. e ff ieftin, medicament general. dintre toate e singurul care poate fi produs in masa, e medicament general, neprotejat de brevet, dar are numeroase efecte adverse

     4
 5. George – ai vazut ce studii are Boris Johnson? Totusi, are si niste consilieri… eu personal am mult mai putina incredere in absolventii din ultimii 20 de ani de Oxford, Cambridge, Harvard si restul… personal, le-am vazut nivelul catorva… afara e vopsit gardul, inauntru e leopardul…

  8
  • Poate n-am fost eu clar, nu judec dupa cati bani au sau despre ce scoli au terminat, ma interseaza doar ce fac. Boris, ala bine educatul, a zis ca lasa virusul sa-i imunizeze populatia in mod natural, desi imunologii i-au zis ca-i prost. Nr de imbolnaviri a explodat, i s-a explicat prostului ca ar ajunge la milioane de morti.
   Acum a inchis barurile si restaurantele.
   Mai pe larg, Boris, mare absolvent de mare universitate, a reusit o reusita istorica: si-a tras singur granita in interiorul Regatului, spre marea fericire a IRA care tot asta vroia de zeci de ani.

   Dl Trump, mare om politic, ne-a anuntat ca virusul asta e o bagatela, in 3 saptamani va dispare desi directorul CDC se dadea de ceasul mortii sa-i explice prostului ce-i aia boala infectioasa. Evident, directorul CDC a avut dreptate si nu pacaliciul de Trump…

   10
 6. Schema functioneaza, Trump, Johnson, Putin, Erdogan, Orban sunt rai, ceilalti sunt mai buni.
  Fapte:
  -Se pare ca Japonia, Coreea de sud se descurca cel mai bine.
  -Catastrofa umanitara in Italia, nu vorbim despre asta.
  -Trump a fost primul care a alocat cea mai mare suma luptei impotriva Corona.

  In Germania nu se gasesc nici un fel de echipamente sanitare, nici masti, nici costume, nici dezinfectant. Nici macar la spitale, si nici medicii nu au. Germania va urma calea Italiei. O mica exceptie in Bayern se face cite ceva, dar nu suficient. Europa, Germania stiau de catastrofa care se apropie de cel putin de trei luni, ar fi fost suficient sa dea un telefon in China, dar aroganta vestica, noi suntem mai tari, se razbuna crunt.

  Ce fac organizatiile internationale:
  -von der Leyen (EU) s-a intilnit de curind cu Greta. Von der Leyen a fost pina de curind impotriva inchiderii granitelor. Von der Leyen a vizitat acum citva timp lagarele de refugiati. Pina acum o saptamina nu s-a alocat nici un ban pt lupta contra virusului. Cei 1000 de miliarde pt mori de vint sunt in continuare in functiune. Cei citeva sute de mii de functionari EU sunt bine merci, stau pe salarii grase.
  -WHO, organizatia mondiala a sanatatii, a stat cu mina intinsa ca are nevoie de bani. Ce a facut cu ei!? O comisie care a facut o vizita in China. WHO a gasit un alt nume in loc de Corona. Iata o masura inteligenta.
  -NATO a facut niste manevre, mai apoi le-a intrerupt.
  -ONU? Exista ONU?

  Propun reinfintarea tribunalului de la Nürnberg. Multi lideri ar merita condamnati pt crima impotriva umanitatii.

  Nimeni nu ajuta pe nimeni, doar chinezii au miscat un deget. Nu exista nici o solidaritate internationala si nici chiar nationala. Mai rau ca-n razboi!
  Fiecare se descurca cum poate si-si plinge mortii!

  17
  • Trump a alocat abia atunci cand a priceput ca-i jale, cand numarul de imbolnaviri a explodat in State, pana atunci spunea ca in 3 saptamni virusul va disparea. Boris a mers pe o alta idee, mai inovativa – imunizarea de turma, adica lasa nene virusul sa-si faca de cap, cine scapa scapa, cine nu. Intre timp a inteles si el ca nu merge chiar asa si a inchis barurile si restaurantele.

   Germania nu sta deloc rau, are un numar foarte mic de decese fata de nr total al bolnavilor confirmati. UE a oferit Romaniei un miliard de euro, iar Bucurestiul cumpara (si produce) materiale sanitare. Chiar sambata au intrat in tara masti speciale, s-au cumparat doua spitale ROL 2.

   In rest aveti dreptate, suntem condusi de imbecili, iar micuta Greta ar trebui probabil sa-si mai potoleasca iesirile isterice si sa se duca dracului la scoala.

   15
   • Trump a alocat abia atunci cand a priceput ca-i jale,

    si totusi a alocat muuult inaintea altora, nu numai in economie, a incercat chiar si-n vaccine, medicamente..
    S-a discutat mult pe aici de atitudinea politicienilor, de toate culorile, unii pretind (sunt si nemti printre ei), ca nu s-a vrut sa se produca panica in populatie, de aceea o atitudine optimista..

    8
   • https://www.ft.com/coronavirus-latest
    Un grafic care arata evolutia incepand cu al sutalea caz. Daca ii dam crezare SUA nu sta neaparat foarte bine ,iar Romania are o evoutie in acest moment incurajatoare (al treilea grafic/frup de grafice – graficul nr.22). Ramane sa vedem impactul repatrierilor pentru ca pot fi esantioane necorelate cu populatia initiala si pot da peste cap evolutia actuala.

   • Si o ilustrare grafica interesanta (cred eu) a unor scenarii de raspandire.
    https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/corona-simulator/

  • Am pierdut simţul altor consideraţii căci sunt artificiale. Numai faptele reale sunt importante pentru noi. Și cizme bune sunt greu de găsit.
   Erich Maria Remarque în Nimic nou pe frontul de vest (1929)

   10
  • Boss, WHO e un brat al ONU. Are EXACT atata putere cat ii permit guvernele sa aibe. Daca rep-ii iau un sut din Wuhan, nu ai decat sa alegi oameni in guvern care sa accepte sa renunte la o parte din suveranitatea nationala in favoara ONU. Good luck! 🙂

   Trecand peste asta, expertii avertizeaza… de ANI si ANI si ANI….
   Putea fi SARS. Am avut bulan. Nu a fost.
   Putea fi MERS. Am avut bulan. Nu a fost.
   Putea fi o tulpina de H1N1. Am avut bulan. Nu a fost.
   Putea fi Ebola (care, apropos, inca e pandemie. Doar ca se petrece prin locuri de care tie si altora nu va pasa pana ajunge la voi in living). Am avut bulan. Nu a fost.
   O venit bajetul asta bataios si ne-o luat pe toti pe sus. Iar acum TOT voi care va gandeati maxim 2 min la scenariul asta acum nici 8 luni ii acuzati ca nu au spus nimic. Really dude?…..

   4
  • Comisia nu controleaza serviciile. Asta ai ales prin politicienii care i-au semnat carta. Uita-te in oglinda daca vrei sa vezi vinovatii.

   1
 7. Boris – a dat-o la intors cu mortul in casa. A inchis scolile abia vineri. NHS testeaza doar cazurile evidente, nu si contactii. Eu consider asta o mare greseala. In acest caz, UK nu are o situatie exacta a inbolnavirilor, ca atare in urmatoarea luna cred ca va fi jale.
  Putin – Rusia minte ca asa a facut tot timpul. In raportarea catre OMS au avut o mica scapare in sensul ca au raportat o crestere cu aprox. 10 % (vreo 1500 de cazuri asta si fata de luna precedenta si fata de anul trecut), a pneumoniilor. Covid 19 face in cazurile grave si critice pneumonii. Nu toate cele 1500 sunt poate din cauza de covid, dar o mare parte sunt. Avand in vedere proportia de pneumonii cu covid fata de cazurile totale de covid 19, eu cred ca numarul inbolnavirilor reale este de ordinul miilor in rusia. Oricum pentru ei nu a contat si nu conteaza viata propriilor oameni. Vom vedea ce va fi si acolo.
  Macron – mai multa idiotenie decat la Boris, a tinut cu dintii de alegerile alea locale, expunand populatia inutil.
  Merkel a fost cea mai cerebrala dintre toti, nu inseamna ca a procedat corect de cand trebuia, dar s-a miscat mai rapid decat ceilalti.
  Trump e cu vaca, bine ca au intervenit cei care se pricep si l-au convins sa intre inapoi pe strada de pe aratura.

  3
  • Merkel a fost cea mai cerebrala dintre toti, nu inseamna ca a procedat corect de cand trebuia, dar s-a miscat mai rapid decat ceilalti.
   Mi-ar place daca ai explica pe larg, am putea face un grafic calendaristic:
   1. Cind au aparut primele stiri din China
   2. Cind a spus Merkel ceva despre subiect?
   3. Cind s-au luat primele masuri?
   4. Care au fost acele masuri?
   5. De ce nu se gaseste echipament sanitar de protectie?

   Ar mai fi multe intrebari, dar desigur, nu-si au rostul, in curind vom vedea rezultatele cerebralei ca astea conteaza… in numar de morti, dar se va rezolva problema pensiilor!

   10
   • Cu tot respectul, raspunsul este unul singur. Germania a oprit exportul de ventilatoare mecanice cu mult timp inainte de a vorbi noi de coronavirus. La fel, a crescut importul de echipamente de protectie, scazand exportul acestora. Utilizeaza testare pe scara larga.
    Nu mai vorbim de masurile economice: 550 miliarde euro pentru sustinere economica a industriei germane.
    Rezultatul: cazuri confirmate 22364. Decese 84. rata deceselor 0.0037. Nu mai calculez pentru ceilalti. Dintre vest europeni, a fost cea mai cerebrala.

    7
   • @neamtu tiganu, as raspunde la intrebarile dvs. punand alte intrebari:
    – au avut politicienii (decidentii) la indemana informatii de calitate referitoare la ce se intampla in China, in special in Hubei si Wuhan? China a blocat o buna perioada de timp accesul specialistilor internationali. Ce au facut agentii de informatii de pe teritoriul CN?
    – se vorbea in ianuarie-februarie despre cifre catastrofale ale mortilor in China, de incineratoare care functionau 24/7, de cresterea oxizilor de sulf in atmosfera in provincia Hubei care ar fi indicat arderi masive de materie organica, samd. Ce au facut agentiile de informatii, satelitii de informatii, drone de recunoastere, samd?
    – La momentul de fatza datele statistice sunt extrem de neconcordante intre tari, vorbim de morti relativ putin in tari unde era de asteptat sa fie catastrofa (Japonia, Coreea de Sud, samd) si de un dezastru in tarile unde era mai putin de asteptat (Europa). S-a vorbit multa vreme de faptul ca nenorocitul asta de virus avea o receptori care faceau populatia asiatica mai vulnerabila. Informatia s-a dovedit complet falsa.
    – De ce s-a aflat abia acum 1 saptamana ca in Wuhan megaspitalele alea de campanie erau de fapt centre de izolare si paleative unde pacientii erau „tratati” cu supica si ceiutz? https://edition.cnn.com/2020/03/14/asia/coronavirus-traditional-chinese-medicine-intl-hnk/index.html
    Si multe alte de ce-uri… Mi se pare pe langa o criza epidemiologica si o criza a incompetentei.

    7
    • Cine i-a impiedicat pe politicieni sa obtina informatiile becesare. Ce au facut agentiile de spionaj? Mosadul evreiesc s-a implicat masiv in criza.
     Ce spui tu sunt incercari de scuze, adevsrul e ca majoritatea liderilor mondiali, de toate culorile politice s-au facut de cacat. Mi se pare penibil sa-ncerci sa-i injuri pe unii, pe baza unor animozitati mai vechi, si sa-i lauzi pe altii tot pe baza unor simüatii mai vechi

     10
    • @stelian
     Informatii complete despre virus au fost publicate in Chinese Medical Journal pe 11 februarie. Se stia ca e 80% identic cu SARS si 52% cu MERS si ca provoaca pneumonie severa.
     Dar, inainte de asta, primele cazuri in afara Chinei au fost: 16 ianuarie Japonia; 31 ianuarie Italia!
     Deci chiar lasand la o parte ce au publicat chinezii, lumea libera tot a avut 1-2 luni la dispozitie sa afle ce e cu adevarat virusul asta.

     Cred ca politicienii au tras concluzia ca e la fel ca SARS (R0 mai mic). De aici si afirmatia initiala a lui Trump ca va disparea de la sine (cum a facut-o si SARS).

     Acum de vazut daca: politicienii au tras concluzia cu de la sine putere, ignorand sfaturile specialistilor; oamenii de stiinta si oamenii din servicii si-au temperat concluziile pentru a nu parea panicosi; cei dintre ei care au spus ce cred au fost ignorati sau indepartati.

     5
   • @neamtu tiganu: uhm, cate paturi de spital are Germania si cate paturi are Italia si/sau Spania ??
    https://fullfact.org/health/do-we-have-fewer-hospital-beds-most-europe/

    Germania are de 4 ori mai multe paturi la suta de mii de locuitori decat Italia. De aia nu trebuie sa zica Merkel mare lucru, ca ea a zis si a facut.
    Acuma vorbesc doar aia care nu stiu, de exemplu tu.

    Mai uita-te apoi la cate teste are facute pe populatie Germania 167.000 la 15 martie fata de Italia 206.886 teste la 20 martie, deci Germania testeaza para para cu Italia care are o medie de 500 de morti pe zi de o saptamana incaoce!!! Germania testeaza in draci pentru ca are patentul pt test, ei l-au dat la sud coreeni. Germania mai are specialisti si patenturi de medicamente la Bayer acolo care ii ajuta probabil destul de mjult sa reduca numarul decese. Asta e solutia, testeaza, testeaza si iar testeaza !!!
    https://ourworldindata.org/covid-testing

    Cum ziceam, nu prea ne place sa citim, ne place doar sa ne dam cu parerea. Cu tot respectul pe care vi-l port pentru interventiile dvs mai vechi, acum e cazul sa va atrag atentia ca vorbiti aiurea.

    4
    • Germania are 28000 de statii de intubare, din care 80% sunt deja ocupate. Pt ca numai aceste instalatii au un oarecare efect la vindecare. In rest nu exista nici un alt tratament, excluzind izolarea, care desigur nu-i tratament.
     Daca Germania s-ar fi trezit la timp ar fi putut produce milioane de masti, de costume, tone de dezinfectante, zeci de mii de instalatii de intubare. Dar nu a produs nimic, s-a multumit, cum spune cineva mai sus, sa interzica exportul.

     Am multi prieteni in Germania in sistemul medical, doctori, surori medicale, cu totii, fara exceptie, se pling ca sunt lasati fii ploii.
     Mi-ar place sa ai dreptate, cred insa ca e de abia inceputul…

     8
    • Grigore Leoveanu

     O companie din Coreea de Sud a dezvoltat propriile teste, pornind de la genomul virusului publicat de chinezi .
     Nu are nici o legatura cu un patent din Germania

     ..https://edition.cnn.com/2020/03/12/asia/coronavirus-south-korea-testing-intl-hnk/index.html

     Daca te uiti si italienii au facut f multe teste, dar rezultatele le stim.. Important este pe cine testezi
     In Coreea s-a introdus folosind tehnologia „Big Brother” o aplicație care iti spune daca pe o raza de 100 m este on persoana infectata. Tehnologie sex XX1, 5g . smartphone… Daca in restul omenirii se fac anchete epidemiologice pe baza de declaratii scrise luate de politisiti, sa fim .. sanatosi Aplicatia se numeste Corona100m

     https://www.smartcitiesworld.net/news/news/south-korea-to-step-up-online-coronavirus-tracking-5109

     Aplicatii similare sunt folosite in Israel, Austria ..

     Toti restul discutat discutii ; sarpele boa invinge rinocerul ??/

     4
     • @Grigore Leoveanu: my friend, daca nu testezi, nu vezi. e ca si cum ai incerca sa te lupti cu un adversar fara sa il vezi. tre sa stii pe cine testezi zici tu? sa nu testezi pe toata lumea in draci? de ce? faci economie la teste? serios? pai si cate teste costa o viata de om? uita-te in strategiile de lupta cu epidemiile o sa vezi niste idei cheie: 1) testeaza cat mai mult si 2) frica pazeste pepenii.

      patentul pentru test este german si ei l-au dat lumii intregi, more or less: „A week after the genetic sequence for the novel coronavirus first became available in January, German researchers had designed a PCR test that could detect the virus in a patient sample. That test became the basis for the World Health Organization’s (WHO) test used in countries around the world, including South Korea, but which the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) declined to use. PCR tests are, in theory, fairly simple to create: scientists pick snippets of the virus’s gene and use a series of chemicals to look for that gene snippet in the sample. If they find the snippet, it means the patient has the virus.”

      https://www.theverge.com/2020/3/17/21184015/coronavirus-testing-pcr-diagnostic-point-of-care-cdc-techonology

      si doar am avertizat, cititi.

      1
     • @ Grigore Leoveanu: in linkul pe care mi l-ai dat sa il citesc despre testarile din corea de sud

      https://www.theverge.com/2020/3/17/21184015/coronavirus-testing-pcr-diagnostic-point-of-care-cdc-techonology

      se zice ca oamenii testeaza in draci si ca asa au resuit sa limiteze proportiile epidemiei, dar nu se sufla o vorba despre originile testului. nu se zice nici ca ar fi din germani nici ca n-ar fi. Deci eu ce trebuia sa inteleg din linkul asta?

      1
  • Capătu satului

   Speranta moare ultima
   Si asta-i inca dinainte de vremea grecilor antici

   Avem prea multi specialisti care nu stiu nimik dar care au functii de conducere incepand cu ministru de intern obosit care nu reuseste să înceapă conferinta de presa la timp si restu sefilor numiti politic inclusiv cei din autoritatile locale,
   Merită si sefa capitalei un bust la fiecare spital de la capitala incepand cu spitalu gomoiu ( ala cu wc-uri de 30 de ori pretu) dar pt care parchetu nu reuseste sa finalizeze urmarirea penala – o fi de la pensia specială si pensionarea după 25 de ani munca,
   Multumim ciordache si sefulului pesede de la camera deruratilor
   Dacă imi amintesc bine, se prea poate sa ma însel, de putin timp, pesede impreuna cu pemepe a trecut prin consiliu jeneral spitalu de peste 1 miliard
   Mâine poimâine apare pe rodeo drive sub numele comunistului ruman d.i.p. cel famigliei de la conducerea capitalei si al orasului condus de sot care livrează specialisti pt conducerea capitalei

   La noi nu se poate estima nr real de îmbolnăviri
   Si odata cu lipsa estimări corecte a nr de imbolnaviri sunt discutabile proportionalitatea si eficacitatea măsurilor luate

   Noi am testat decat cateva mii de oameni
   Nemtii testeaza 150.000 pe zi si este asteptat ca nr de testați sa crească acolo

   Spitalele regionale, daca existau la noi, ar fi putut fi un plus
   Multumim palavramentului si conducerii penele, pesede, user, pemepe, ude mereu si reprezentanților minorităților
   Dar cu conducerea academică, care o avem, atata putem – beuranu a scăpat de arest, isi poate relua activitatea didactica

   Multumim scoalei de medicina de la capitală
   Cum mulțumim si academiei române ca are conducere integra care a încurajat acordarea titlurilor academice pe merite necunoscute pe plan mondial

   Este posibil ca tulpina sau tulpinele virusului sa sufere mutații

   Initial erau expuse doar persoanele in varsta
   De aia masurile engleze obosite luate intai impotriva pensionarilor

   A urmat, mai recent, intalnirea evanghelică din Franța
   Virusul a devenit activ fata de tinerii fara boli cunoscute, persoane care erau initial estimate cu anticorpi si fata de care boala nu producea forme grave
   Epidemiologii au gresit din nou
   Tinerii evanghelici francezi, fara boli cunoscute si sănătosi au forme grave de boala
   Nemtii au declarat, din oficiu, de acord sa spitalizeze o parte din bolnavii francezi din Alsacia

   La mintea mea, nu le stiu io pe toate, ar fi trebuit ca articolul sa trateze si ce fac vecinii nostrii impotriva bolii
   Ca sa vedem daca ce face conducerea noastra este proportional si eficient fata de boala
   Ori, fata de măsurile luate de vecinii nostrii: sârbi, ungurii si bulgarii, raportat la nr de îmbolnăviri, din nou, istoria a prins conducerea noastra cu pantalonii jos si cu vaselina in mână

   Vezi si cazu nefericit cu materiale sanitare pt italieni care au fost rechizitionate de guvernu penele pesede, rechizitionate ca sa fie trimise la rusi
   Noi stim din istorie că rusii au adus multa fericire celor care erau pleava societatii la momentu ww2, dar care au fost pusi de rusi in fruntea tarii

   Procuroru jeneral numit cu sprijinul penele pesede, se prea poate sa ma însel, a dat o circulară la procurori sa nu discute cu aia care răspândesc boala, indiferent de fapta penala săvârșită

   Mai trebuie si militienii sa dea o circulară de asta si ne-am fericit

   Poate vine si advocatu poporului sa ne spuna ca si anterioru, ca pushcariasii trebuie sa aiba mult mai multe drepturi ca victimele infractiunii

   Biserica din nou nu stie nimik
   Pana sa ia conducerea o masura trece boala asa ca mai bine stam
   Asteapta lumina de la autorități
   Ca de acolo vin si banii adevărați pt smen

   Nu mai sunt măsti nicăieri
   Sau sunt la un pret adevarat
   Multe medicamente au dispărut
   Hipermacheturile noastre la care statu jerman este acționar a umflat preturile peste noapte la toate produsele, degeaba s-a ieftinit motorina
   Multumim conducerii hipermacheturilor ca au grija de banii nostrii si ca ne testează temperatura

   Ministeru de intern ce nu ajunge la timp ne-a spus aseara candid ca milițienii au găsit decat vreo cateva mii de măsti si alea erau furate
   O fi poate de la dosaru ala de anu trecut cu pungi cu prafuri pe malul marii – dosar normal nefinalizat

   Nu in rand, de cateva zile, curtea de apel de la capitala patriei, a dat o hotarare penala definitiva din nou cu suspendare, la unu ce era custode intr-un muzeu si a furat decat 3 tabluri,
   Omu era pasionat de arta
   Inseamna ca instanțele si ceseme lucrează

   Iubesc trădarea dar urăsc pe tradatori

   3
 8. Din pacate reactia la pandemia asta arata lipsa de leadership a noii generatii de politicieni. Politruci de opereta, actorasi de standup comedy lipsiti de viziune si vreun plan real. Mereu reactivi in loc sa fie proactivi, mereu cu 2 saptamani in urma, decizii bazate pe panica si dorinta de a face impresie.
  Urmeaza in esalonul doi (sau poate mai vinovati decat primii) corpurile profesionale, in primul rand serviciile de informatii (care au dat un fail total, comparabil cu neavertizarea asupra caderii URSS sau 11 septembrie), apoi departamentele de virusologie atat civile cat si militare care s-au uitat la ce se intampla in Wuhan ca la televizor. China au jucati pe degete tot restul lumii cu minciunile lor si politrucii de la WHO au colaborat.
  Dezastrul curent din Italia sau Spania rezulta probabil din compromiterea spitalelor dpdv biologic, la momentul asta spitalele italiene sunt niste bombe biologice, haznale cu concentratii inimaginabile de virusi unde internarea probabil este practic o condamnare. Un fel de acoperisul reactorului de la Cernobal unde poti sta maximum 30 de secunde cu masca si costumul de plumb. Pandemia asta are foarte multe paradoxuri statistice care indica mai degraba greseli mari in abordare: cum se explica faptul ca pe Diamond Princess din aproape 5000 de oameni (echpajul era tanar dar marea majoritate a celor 3800 de pasageri erau batrani si f. batrani) s-au infectat doar 712 persoane desi au stat la ingramadeala o saptamana? Din care 560 s-au vindecat si doar 8 au murit? Apoi cazul Japoniei, din nou, plina de batrani si cu aglomeratie infernala in transporturi si orase.
  Ce vedem in Italia (si urmeaza Spania si posibil Franta) cred ca e rezultatul mai degraba a unor erori medicale grave in abordare, care au distrus practic sistemul de sanatate. Erori bazate in mare masura pe lipsa de informatii de calitate. Vinovatul principal de starea asta fiind China. Serviciile de informatii au fost la randul lor pistol cu apa.

  12
  • @Stelian: dupa parerea mea nu e chiar asa, mane, criza asta arata lipsa de viziune a vechii generatii de politicieni, ca ei sunt la conducere si in Romania si in Europa. Aia tineri au inteles mai repede ce se intampla. Uita-te si aici la noi pe site :))

   Rezultatele dezastruoase din Italia si Spania (si urmeaza UK si SUA !) se datoreaza lipsei de interes pentru domeniul medical, coruptiei din domeniul medical din multe state europene (coruptia este strans legata de privatizarea sistemului de sanatate, in UK de exemplu NHS cica e de stat dar daca parchezi masina la spital ca sa iti vezi ruda platesti 4 lire pe ora in parcarile private care au contract cu spitalul. Ce e asta daca nu coruptie?) si as putea sa dau multe exemple ca lucrez in sistemul de sanatate din UK. Ideea e ca acolo unde oameni cu bani multi sunt implicati in decizii vis a vis de sistemul medical se vor face greseli. Interesele financiare ale indivizilor sau companiilor private trebuie decuplat de la centrii de decizie din domeniul sanatatii publice, in Romania si peste tot, specialistii trebuie lasati sa vorbeasca si sa decida si nu politrucii. Probabil ca daca nu ar fi vorbit politrucii in Italia, ar fi avut si ei tot atatea paturi de terapie intensiva ca si Germania si numarul deceselor ar fi fost probabil pe sfert.
   Serviciile de informatii cu siguranta au stiut si au avertizat si calcule s-au facut peste tot, dar, in functie de cinismul liderilor din fiecare tara, unii au decis sa salveze vieti si sa puna carantina, altii au decis sa salveze bani, si sa puna doar batranii in carantina (fmm Boris, e imposibil asta) sau sa astepte sa vina caldura (fmm Trump cu miracolul tau cu tot). Se stia binenteles si ca China minte, se stia si factorul cu care China imputineaza numarul de morti si infectati, intre 8 si 20 !!!, deci se stia la nivel de servicii de informatii, nu al nostru, vorbesc de alea serioase.
   Diamond Princess (vas sub pavilion englezesc, asta asa, ca sa complteze imaginea de perfect iresponsabili ai britanicilor in toata aceasta criza) este un caz classic de carantina esuata. Probabil ca cineva din personal a fost infectat si apoi prin mancarea dsitribuita zilnic turistilor a infectat aproape tot restul vasului. Nu trebuie sa te mire numarul „mic” de morti, 8 din 712 (daca datele tale sunt corecte) reprezinta mai mult decat 4 sau 3.4 care sunt date ca si mortalitate pentru covid19, ca era totusi vas de croaziera nu azil de batrani.

   4
   • @imbufnatu…8 morti din 712 e undeva in jur de 1 si ceva %. Departe de catastrofa din in Italia. Nu sunt medic dar istoric vorbind pot face asemanari doar cu asta: https://en.wikipedia.org/wiki/Postpartum_infections#History
    In sec 17-19 era mai sigur pentru femei sa nasca acasa decat la „maternitati” pt. ca doctorii neaplicand principiile asepsiei nu faceau altceva decat sa transmita germenii de la o femeie la alta. Iar femeile mureau pe capete de febra puerperala.
    Lipsa de mijloace de protectie adecvate si incarcarea enorma de germeni fac imposibila orice forma de asepsie in sensul real al cuvantului in spitalele din Italia. Probabil a inceput si in Spania. Mecanismul din punctul meu de vedere e urmatorul:
    1.dupa primele cazuri se imbolnaveste personalul medical insuficient protejat
    2.personalul medical da apoi la toata lumea cu care intra in contact
    3. imbolnavirile cresc exponential, pe fondul epuizarii si lipsei de capacitate igienizarea nu mai poate fi facuta corespunzator
    4. spitalele devin spatii cu o incarcare virala enorma in care pacientii se suprainfecteaza rapid
    5. apare rata deceselor pe care o vedem.
    Rezolvarea ar fi:
    1. protectia draconica a personalului medical. Ma gandesc la masti full face sau chiar la full NBC. Personalul medical trebuie protejat la maximum prin schimburi scurte (6 ore), alimentatie si odihna garantate corespunzator, suport psihologic, samd. Organizate perioade de activitate si de odihna ca in conditii de front (gen 2 sapt in transee si 2 in spatele frontului). Si evident izolati de familie. Pt. ca la ora asta specialistii medicali sunt cei mai pretiosi.
    2. Sistem paralel de izolare si tratare (spitale de campanie sau amenajate sumar in hoteluri, cladiri comunitare, samd) pt. cazurile usoare sau medii. Chinezii s-au miscat aici foarte bine pt. ca au avut experienta SARS. Spitalele propriu-zise pastrate exclusiv pt cazuri grave si foarte grave.
    3. Restrictii de miscare in special pe grupurile de risc (batrani, adolescenti, persoane defavorizate,samd). Unde este nevoie, carantina.
    4. Achizitionarea de catre state si trecerea in domeniul public al patentelor pentru echipament de protectie (masti, pasla filtranta) si ventilatoare mecanice astfel incat sa poata fi introduse rapid in productie in numar mare. In Italia firme locale care au printat 3D anumite componente cu uzura rapida (niste valve) au fost amenintate cu judecata de catre producatori. Deci in conditiile de urgenta actuale, in Italia se pune problema copyrightului pe desene. WTF!!!, nu, n-am litere suficient de mari.
    5. A nu se neglija starea psihica si moralul populatiei si starea economiei. Intre probabilitatea de a muri de boala de 1-2%(raportat la populatia generala) si probabilitatea de a-si pierde serviciul, casa si a crapa de foame de 50% daca se duce dracu’ economia, majoritatea va alege boala. Si Vestele Galbene vor parea desene animate. Promisiunile cu ajutoare financiare sunt vax. Banii au valoare cata vreme lumea crede asta. Cand se pierde increderea in stat banii aia nu mai valoreaza nici cat hartia sau cardurile pe care se afla.
    Dumnezeu cu mila!

    4
    • in caz de contaminari din astea masive ..nu prea merg „masurile draconiene” ..de protejare a personalului medical folosind „metode nbc”
     vorbim de „particule microscopice” …virusii astia
     cand tu ai un aflux de pacienti , apropiati mare e imposibil sa urmezi protocoalele …si metodele pe care le sugerezi tu
     metoda cea mai buna e izolarea pacientilor , izolarea personalului sanitar care se ocupa de tratarea lor…separarea fizica de restul
     spitalele trateaza si alte afectiuni grave ..unele cronice , spitalele mari din occident , care in cadrul aceluiasi spital trateaza multe afectiuni au fost un factor in propagare
     trierea e un alt aspect important
     numarul mare de decese a fost cauzat de absenta aparatelor respiratorii ..ptr cazurile grave
     nu tine de alte chestii
     din ce se stie se pare ca are o perioada in care iti apar simptomele de 1-2 saptamani , in mod normal , un timp de 4-5 zile , cat dureaza trecerea simptomelor ..ptr cazurile usoare ..si cazurile grave ..intarzie si 30 de zile vindecarea
     in paralel cu „imunizarea” unei parti a populatiei …populatie care nu va mai fi un focar , multiplicator de infectie ..ci poate doar transmisor ..si cu masurile ce sunt luate , protocoalele …masurile fizice ..e de asteptat ca presiunea sa scada
     nu mai lansati mesaje panicarde
     banii aia vor fi aur ptr repornirea economiei ..indiferent de ce crede lumea , sau nu…nu de alta dar vreau sa ii vad in 2 saptamani cu ce vor cumpara cele necesare ..pe cei ce propavaduim inutilitatea banilor

     • @niko: „spitalele mari din occident , care in cadrul aceluiasi spital trateaza multe afectiuni au fost un factor in propagare” – exact asta e si teoria mea. Si in continuare se merge la fel din inertie. E de urmarit Rusia care aplica metoda chineza de-a face spitale dedicate pt. pacientii cu Covid-19. Mai dureros e ca ai nostri nu inteleg nimic, in plina pandemie se lauda c-au obtinut finantarile pt. megaspitalele regionale ale vietii. Din punctul meu de vedere conceptul de megaspital unde se fac de toate si care aduna pacientii din toata Moldova sau toata Transilvania e perimat dupa aceasta pandemie. Pt. ca un Gigel purtator asimptomatic cum a fost militianul ala iti poate scoate din functiune megaspitalul vietii. E ca si cum te-ai apuca sa faci avioane cu elice in perioada avioanelor cu reactie.

      3
      • ptr mine nu
       ar fi sa aplicam logica …”de frica ciorilor nu mai semanam ovaz”
       megaspitalele astea , sunt un „concept” ..care se pare ca functioneaza foarte bine pe timp normal
       acum…daca a fost pandemia asta ..hai sa ne panicam si gata
       majoritatea tarilor au luat masuri , dupa prima saptamana , se construiesc spitalele astea de campanie peste tot ..se rechizitioneaza camere de hotel , etc
       obligatia medicilor e sa trateze pacientii ..dupa protocoalele existente , in locatiile care sunt , pana la identificarea de noi solutii
       si dupa ce se va termina asta ..solutia nu trece prin chestii panicarde ..si sa stricam ce era bun..ptr ca s-a intamplat ..o chestie de magnitudinea asta
       chestia trece prin crearea de structuri soeciale , stocuri , proceduri ..la nivel national si european , care sa dea un raspuns coordonat in astfel de situatii , sa asiste structurile medicale , sa le coordoneze , sa dirijeze materialul necesar unde e stricta nevoie de el
       legislatia sa permita acestor structuri ..sa izoleze zone rapid( fara si pana la decretarea starii de urgenta)..lucrand in situu cu fortele de ordine abilitate si structurile medicale ce vor fi implicate in combatere
       adica ..combaterea in situu rapid , izolarea rapida doar a zonelor afectate si suplimentarea materialului medical necesar ..rapid
       pe aici ar trebui cautate solutiile
       si cu spitalele regionale …daca se trezesc ai nostri si le fac …de bine
       ptr mine solutiile ptr sistemul medical romanesc trec prin …marirea „accesului” la tratament compensat…cresterea nr de paturi , a afectiunilor tratate si operate in zone cat mai aproape de locul de origine a pacientilor , prin sprijinirea centrelor de excelenta , dovedite in sistemul medical romanesc , a medicilor , de atragere a medicilor ..daca exista insuficiente cadre medicale ..si nu poti atrage si retine suficienti medici in sistem…cautarea lor si atragerea lor din strainatate , prin oferirea de conditii , din tari cu sisteme de invatamant medical recunoscute de noi , dar care au un nivel de trai mai slab
       reducerea cheltuielilor care nu tin de actul medical …posibilitatea spitalelor de a se finanta si din surse adiacente ( prin concensionarea de spatii ..catre comercianti )
       sprijinirea institutelor de cercetare , alea care mai exista..libertate ptr a isi asigura finantare din surse alternative
       etc
       noi avem totusi ..de la stat …mostenit un sistem medical ce nu cred sa existe prin multe locuri
       avem spitale militare ..care trateaza doar cadre medicale …spitale cfr ..care trateaza angajatii companiei …etc
       trebuie studiata finantarea lor , ce numar de persoane deservesc , etc …si de acolo cautate solutii
       alta directie ar fi sprijinirea producerii de material medical in tara

       • Problema cu spitalul regional e ca e o gaura neagra pt. fonduri si personal. Deja in Iasi s-au inchis spitale pe principiul ca „o sa facem megaspitalul regional”. Sa ne intelegem bine: spitalul regional nu suplimenteaza capacitatile existente ci le inlocuieste. Inainte ca el sa existe! Apoi…de ce ala din Vrancea sau Botosani sa fie obligat sa vina de la el de acasa pana la Iasi? De ce sa avem iar Dumnezei sefi peste sute sau mii de cadre medicale? O sa trebuiasca 5000 de EUR doar ca dai buna ziua cu ala. E simplu, ca sa fie mai usor inregimentabile politic. Spitale regionale care sa suplimenteze (ca centre de excelenta) sistemul existent ar fi fost bine venite. Spitale regionale care sa inlocuiasca si hipercentralizeze sistemul existent mi se pare fail!

        3
        • chestia cu inlocuitul
         nici eu nu sunt mare fan
         in orice
         e un fel de cheltuiala inutila
         inlocuiesti ceva , doar dupa ce faci studii de fezabilitate cu cat te costa modernizarea a ceea ce ai ..si ceva nou
         doar in momentul in care studiul de fezabilitate iti demostreaza ca e mai oportun ..nu neaparat mai ieftin , ci apropiat ca si costuri inlocuiesti
         constructia unui sistem solid de sanatate nu implica numai locatii noi si moderne , dupa mine tine de marirea acoperirii ptr persoanele care contribuie , cat si largirea spectrului de afectiuni tratate
         adica …ptr cati mai multi pacienti , care contribuie la bugetul sanatatii , sa existe medicamente si tratamente compensate ..ca sa nu existe o povara ptr individ , data de boala , cat si largirea spectrului de afectiuni tratate si operate (sa nu fii nevoit sa te duci nu stiu unde ptr a te opera)

        • corect,minciuna asta electorala a lui ponta rostogolită de idiotii de la putere si din partidele de „dreapta” a tâmpit românia.este un demers birocratic hipercentralizat cum place pdsr-ului,lui ponta si lui arafat care ne vor baga pe toti intre scanduri.iti cade un spital de asta care vrea sa inclocuiasca vreo 5-6 spitale judetene si ti-a cazut ditamai provincia cu toti locuitorii.

         3
    • @Stelian: da, scuze, 8 din 712 e sub 1%, e de fapt destul de aproape de mortalitatea gripei obisnuite, si daca stau sa ma gandesc acuma cred ca acest calcul a stat la baza deciziilor initiale relaxate de tip „herd immunity” din sua, uk, olanda. Dupa China, unde datele sunt clar unreliable, Diamond Princess este primul loc unde s-a putut face un astfel de calcul. Iar specialistii de acolo, gandind ca tine, ca vorbim de populatie imbatranita, de mediu inchis propice infestarii, au zis ca nu e mare panica.
     Dupa cifrele care vin de cateva zile din Italia rezulta ca aceste prime calcule au fost cumva eronate si de asta isi modifica acuma toti strategiile de zor.
     Sunt de acord cu propunerile facute de tine.
     Masti?
     Uite aici: https://www.decathlon.ro/masca-easybreath-atoll-id_8304667.html

     3
    • @Stelian: da, scuze, 8 din 712 e sub 1%, e de fapt destul de aproape de mortalitatea gripei obisnuite, si daca stau sa ma gandesc acuma cred ca acest calcul a stat la baza deciziilor initiale relaxate de tip „herd immunity” din sua, uk, olanda. Dupa China, unde datele sunt asa cum sunt, Diamond Princess este primul loc unde s-a putut face un astfel de calcul al mortalitatii acestui nou virus. Iar specialistii, privind situatia de acolo e posibil sa fi gandit exact ca tine, ca vorbim de populatie imbatranita, de mediu inchis propice infestarii, si atunci au zis ca nu e mare panica.
     Dupa cifrele care vin de cateva zile din Italia rezulta ca aceste prime calcule au fost cumva eronate si de asta isi modifica acuma toti strategiile de zor.
     Sunt de acord cu propunerile facute de tine.
     Pentru chinezi protocoalele din vremea SARS-ului, care au fost aplicate in wuhan in prima faza, au fost partial o capcana intrucat covid19 e contagios pana sa devina simptomatic si atunci a permite accesul unei persoane intr-un spatiu dupa o simpla masurare a temperaturii e o greseala.

     Masti?
     as zice asta: https://www.decathlon.ro/masca-easybreath-atoll-id_8304667.html

     • @imbufnatu: nu stiu daca nava aia a stat la baza calculelor. Cred ca mai degraba la baza calculelor a stat mentalitatea „noua nu ni se poate intampla” si inertia de sistem. Nava aia reprezinta de fapt contagiozitatea normala a bolii in conditii severe (spatii inchise, proximitate, procentaj mare de batrani) dar fara a avea factorul agravant al infectarilor intraspitalicesti. Adaugati paradoxurile Japoniei si Coreii de Sud, tari cu populatie densa si relativ imbatranita. Daca Coreea de Sud are avantajul ca a testat enorm, in Japonia s-a testat foarte putin, probabil ca in Romania sau chiar mai prost. Un alt paradox este India desi acolo sa zicem ca populatia e tanara. Repet, parerea mea este ca pe fond de panica, sistemele medicale din Occident comit o eroare uriasa in abordarea situatiei, compromitand infrastructura de sanatate si agravand enorm o problema oricum serioasa. Povestea se repeta peste tot: bolnavii sunt dusi in spitale, personalul medical(neprotejat) e infectat, sistemul medical se prabuseste in efect de domino, numarul de morti creste f mult. Pt. tari ca Italia sau Spania nu cred ca se mai poate face ceva, probabil Germania sau poate chiar Franta sau SUA, poate chiar si Romania ar avea o sansa in plus daca ar schimba metoda. In cazul nostru, spitalele fiind asa cum sunt, singura sansa acum este data de restrictiile severe de circulatie (ceea ce se vede ca se si incearca).

      2
     • e inchis la decathlon.

     • aia dela decathlon e absolut inutila in absenta filtrului. Ceva de genul asta:
      https://pksafety.com/honeywell-north-5400-series-full-face-respirator-and-7580p100-particulate-filters/
      Nu-i cea mai comoda chestie de purtat pe cap dar asta e, te salveaza…vopsitorii cu astea pe figura lucreaza. E dacat 100 si ceva de $ bucata. Mai no-name se gaseau inainte de epidemie si cu 150-200 lei.
      Acum bineinteles ca totul e out of stock…

   • Imbufnatule, asteapta vreo 3-6 luni si o sa vedem atunci cine a avut dreptate – Johnson care a vrut sa izoleze numai batrinii sau noi care am bagat lockdown total si la toamna mancam pietre…

    O sa vedem atunci in care caz mureau mai multi oameni…

    • 1) Nu merge sa-i tii in case, decat daca pui gabor in fata oricarei usi de pensionare.
     2) Nu se pot ingriji unii singuri.
     3) WTF, cat tine imunitatea dobandita in fata virusului astuia? Ai vreo idee, sau sa ma astept sa reapara o data la 2 luni?
     4) Nu mor DOAR batranii…

     1
     • 1.Fiecare e responsabil de propria viata
      2. Pentru cei care nu sunt in stare sa se ingrijeasca singuri ar trebui sa aiba grija cei de la ajutor social de ei.
      3. In principiu imunitatea tine 2-3 ani. Se cunosc cateva cazuri in care pacientii s-au imbolnavit a doua oara, dar sunt fff putine.
      4. Asa e. Mor si aia tineri – de ex in Italia din 3000 – 2983 erau peste 60 de ani si restul de 17 care erau sub 60 de ani aveau alte probleme medicale. Dar 99% sunt batrini.

      2
  • Grigore Leoveanu

   E bine să fim preciși si echidistanți :
   – chinezii au postat în timp record pe internet genomul coronavirusului : din acel moment,
   toate laboratoarele din lume au putut demara

   https://bigd.big.ac.cn/ncov?lang=en

   Asta cu serviciile de informatii care se pricep ;a genetica e din alte vremuri

   Oamenii de stiinta comunica intre ei fara sa ii intrebe pe idiotii din servicii care sunt total depasiti. Hai sa fim realisti.. Aia cu Bond e doar in filme..

   8
   • @grigore leoveanu, nu diabolizez chinezii ca popor sau oameni. E adevarat ca au oameni de buna credinta care au comunicat cat de repede au putut. Printre altele genomul, samd. Dar au ascuns alte informatii: rate de imbolnaviri si decese, proceduri, contagiozitate, n-au explicat ca au facut „spitalele” alea din containere mai mult pt. izolare decat pt tratament, samd. E ca si cum imi spui din ce e facut un aliaj de la o piesa (ceea ce pot afla si singur in laborator) dar nu-mi comunici partea de tehnologie, tratamente, samd. Nu se poate chema transparenta.

    2
 9. actuala crizà la noi imi confirmà starea de cangrenà avansata a statului.
  suntem plini de specialisti care se contrazic intre ei de 3 ori pe zi,de oficiali care se bálbâie de vreo 3 saptamani,de politicieni ratati si fara coloanà.
  noi asteptam salvarea de la acelasi sistem care de 30 de ani toaca miliarde de euro ,isi plange de mila ,lasa copii analfabeti in urmà,lasa sa moara romani in spitale,care scuipa contribuabilul platitor de taxe dar platit cu minimul pe economie….le platim salarii si pensii de mii de zeci de mii de lei ca sa ne vindecam cu mesajele lor de bine de pe retelele sociale?!
  visàm la utopiile lui ponta cu spitale regionale cand noi nu le folosim bine pe alea pe care le avem?!
  dar mafia din sistemul sanitar de ce nu e pe agenda nici unui politician?!…miile de cabinete si clinici particulare ale acelorasi doctori de la stat care numai pot de atata saracie domle,reteaua de farmacii si distribuitori de medicamente care au cartelizat piata platind spagi de la ministru la portar…astea nu se mai văd dintr-o data.
  ne platim taxele lunar,anual…le platim generatie după generatie ca sa aflam in final ca tot noi suntem vinovati,ei si-au facut treaba exemplar.
  cei care au urcat apusenii cu mainele goale sa gaseasca un avion,care au intrat in flacari in colectiv dupa prieteni ,care au iesit in strada sa-si apere tara nu sa ceara beneficii primesc lectii de conduita civica de la cine?!….

  6
 10. Model de comunicare simpla, clară, concisă și optimistă totodată.
  IDF. Nu degeaba este un reper pt națiune.
  https://youtu.be/kJ2nJovDROw

  6
 11. Citesc comentarii care ma mahnesc. Colegi de aici care blameaza institutii si functii fara a avea idee ce face Consiliul European, cel al UE, Comisia Europeana sau Parlamentul, asta ca sa ma restrang doar la o mana de institutii . Desigur in primul rand blamez aceste institutii pentru comunicarea proasta catre populatie si incapacitatea de a se face vizibile si intelese. Dar chiar sa te apuci sa scrii fara sa dai un google?
  In fine, pe net puteti gasi ce face „UE” si ce vrea sa faca, fie ca e mult sau foarte putin, dar asta doar daca intereseaza pe cineva, care eventual nu are deja concluzia trasa cu mult timp inainte si nu stie deja mai bine sau prea bine ca sa mai caute. Tot acolo gasiti si daca Comisia a ajutat pe ici pe colo China, macar cu vreo 50kt de materiale medicale.

  5
  • M-as bucura daca ai spune ceva mai concret! Am citit constant comunicatele EU, de trei luni incoace. M-as lasa cu mare placere convins… ca EU ar fi luat ceva masuri… atunci cind trebuia… acum practic nici nu mai conteaza..

   5
   • Imi pare rau M.C. dar nu am apetit pentru dezbatere. Probabil va fi ultimul meu post, si imi cer scuze daca am starnit ceva din care ma retrag, poate era mai bine sa nu fi scris nimic dar e cam tarziu pentru asta.
    Nu ma adresam cuiva anume (si nu tie cu necunoasterea institutiilor) si niici nu vream sa te amarasc.
    Efectele crizelor de azi ne arata ca probabil nu s-au luat masuri suficiente, nu contest asta.
    Daca vorbim despre partea de contagiune, la capitolul preventie, uitandu-ma la reactia de azi a populatiei nu situ daca s-ar fi putut face mai mult din timp, si cu atat mai putin ce putea face UE, dar asta e o limitare a gandirii si imaginatiei mele.
    Pe partea de corectie, si ajutare a sistemului medical UE a facut ceva pentru Romania (e sificienta o privire pe mai toate ambulantele noi din Romania sau pe echipamentele medicale), a incercat mai mult (se roaga de noi de vreo 3 ani sa imbunatatim sistemul sanitar pe bani comunitari, spitale gratis, inclusiv prin comisari europeni romani, culmea din partidul aflat la guvernare in acea perioada) si mai face si acum (din fericire. fiind capioni ai fondurilor primite si neaccesate, putem acum, oricand, sa folosim ce n-am fost in stare sa luam prin diverse programe/mecanisme, adica multi bani, vreo 500kk pentru criza asta, si urmeaza si alte fonduri dedicate, cel putin inca pe atat ).”UE” nu poate excede sistemul national si nu ne poate obliga sa facem ceva.
    UE suntem noi toti. Romania are oportunitate, autoritate si posibilitate sa stabileasca ce face „UE”, fiind in trioul pres. Con, UE. Nu comentez rezultatele. Are destui membrii in Parlament asa ca regulile in parte tot noi le facem, dar nu stiu de vreo doleanta exprimata de autoritatile noastre cum ca ar vreo ajustari sau modiificari. Doar ma uit la cate opinii in Romania cu „UE” nu face”, „nu vrea”, „nu ne lasa” samd. Parca UE asta e un grup pe Marte unde n-a ajuns vreun roman vreodata si nu prea avem vreun cuvant de spus.
    Sper sa ne regasim sanatosi si cat de bine se va putea si dupa incercarile astea si sa reluam discutia mai detasati.
    Repet: eu blamez diversele institutii ale UE de ruptura uriasa fata de mase, de imbecilitatea de a nu fi in stare sa arate ce fac (chiar si putinul ala), de prostia de a nu fi in stare sa comunice direct, consistent si coerent cu masele pentru ca acestea sa se simta ascultate, de reactia cu glas gatuit si firav la toate mizeriile (liderii nationali arunca acuze in masa-media de larg consum si UE raspunde printr-un comunicat birocratic ascuns prin a 10 pagina din al 5-lea submeniu din unul din cele 7 site-uri, unde nici dracul nu ajunge sa vada ceva, si apoi sa vaita ca populismul creste in diverse state).
    Bafta si mai ales sanatate!

    3
   • La inceputul lui martie greta a vorbit in parlamentul european. Acum trei zile von drr leyen a recunoscut ca a facut greseli cu corona

    5
    • Da. Desi o alta interpretare ar fi ca „au” facut greseli sau subestimari.
     Daca discutam de ea prin raportare la alti politicieni (dorind sa vedem daca e un politicain bun sau nu conform criteriului reactiei fata de criza), recunoasterea asta poate fi vazuta de o maniera pozitiva (daca multi au gresit si doar ea sau putini au recunoscut), negativa (doar ea a gresit, sau e printre putinii care au gresit si recunoasterea nu mai conteaza) sau neutra (multi au gresit, multi au recunoscut). Putem si ar fi normal sa ajungem la concluzii diferite, Asta nu e o problema.
     Structura condusa de acest politician (poate chiar pseudo-guvern sa zicem) are fiecare tara reprezentata printr-un comisar, propus de tara si drept de veto al „UE” (exercitat bunaoara in cazu nostru, in fine…) fiecare cu un domeniu clar si specific. Sunt cate unul din fiecare tara, Si avem unul special pentru situatii de criza, unul pentru sanatate, unul pentru economie. Desigur controlul comisiei si responsabilitatea rezultatelor sunt ale Ursulei. Are multe responsabilitati si nu stiu daca le-a onorat, dar comportamentul social al comunitatilor, adaptarea legislatiei nationale la situatii de urgenta si capacitatea ATI la nivel zonal sau national parca nu le regasesc pe la ea, desi sunt convins ca ar fi putut sa ajute.
     Acum raul fiind facut, si propagat la nivel european , si cu incapacitatea unor administratii nationale de a reactiona suficient, ramane sa vedem ce va face comisia si de ce e in stare (vaccin, ajutor financiar, stimul economic).

     1
     • Marius, tema propusa spre dezbatere e „Teste pt conducatorii lumii”. In acest context consider ca si conducerea EU face parte din conducerea lumii. Nemtii au o vorba „tu gutes und sprich darüber”, fa lucruri bune si vorbeste despre ele. Crede-ma ca fiind pensionar si autoizolat, deci avind timp, am incercat sa ma documentez f serios despre aceasta criza, incl despre activitatea EU.
      Pina in prezent nu am gasit nici un lider despre care as putea spune ca a inteles ce se-ntimpla si a impus masurile necesare. Singurul care mi-a placut a fost Kurz, cancelarul Austriei. Am fost la schi in Austria, in februarie, si l-am vazut in fiecare seara in care a iesit pe ecran si a spus ceva, dupa parerea mea, cu mult sens. L-am vazut luptindu-se cu asa numitii autodeclarati specialisti, care considerau masurile propuse de el ca exagerate.

      5
      • Ai dreptate, m-am indepartat de subiect. Deasemenea, si eu cred ca liderii exemplari sunt greu de gasit in Europa si ca ar fi bineveniti intr-o criza.
       Insa liderii europeni nu-s veniti de pe Marte si nici alesi de martieni. Sunt din statele europene si alesi de europeni, si printr-o reprezentativitate perfect democratica sunt oglinda natiunilor componente. Mergand mai departe, de la mare la mic (geografic), liderii unei tari sunt o oglinda a populatiei acelui stat, dupa chip si asemanare, pentru ca sunt luati din acea populatie si alesi de acea populatie. Nu ar putea sa gandeasca si sa faca ceva mult diferit fata de majoritatea acelei populatii a carei oglindire sunt. In niciun caz Nu-i deplang pe lideri in niciun caz, pentru ca ei au venit la interviul electoral vanzandu-se ca lideri care stiu si pot sa faca mai mult decat ar putea altii si acum nu livreaza , dar…
       Mergand acum la pandemie, daca avem comunitati cu mare inertie in fata schimbarii si care au ignorat epidemia, este firesc sa ne intrebam de ce au reactionat tarziu si indecis autoritatile nationale? Hai sa zicem ca in Italia liderul nu a fost bun, hai si in Germania, hai si in Franta lanfel, hai si Anglia, si in Spania…. dat daca peste tot nu a fost suficient liderul, poate ca problema e in alta parte si n-o fi el singura cauza. Si daca in atatea tari liderii nu au reusit sa fie suficient de buni pentru a combate criza, oare e rezonabil sa ne asteptam la supragestionare providentiala europeana care sa caopere tot?
       Paite ca sicietatea europeana nu e compatibila cu o autoritate puternica, si poate asta e un dezavantaj in aceasta pandemie, pentru ca alti autocrati au impus masuri mai repede. Dar asta e doar o conjunctura temporara, iar dupa criza (sau in timpul ei) nu cred sa vad prea multi europeni mogrand in Turcia, Rusia sau China. Mai degraba tot invers, si asta spune multe despre valoarea reala a sistemelor.
       Si ca sa inchid ideea, poate liderii nu ajuta asa de mult, caci pana acum o combatere exemplara a virusului a fost in state fara lideri providentiali. dar care au comunitati educate, cu reactivitate mare si disciplinate, gata sa-si schimbe si adapteze activittea repede la noile onditii.
       Altfel si eu astept un lider european care sa galvanizeze populatia in spatele unor idei sau programe importante.

       2
 12. https://mobile.hotnews.ro/stire/23742252
  toate spitalele sunt feudele directorilor si politicienilor locali,protocoalele ministerului sunt o glumă proastă…scapă cine poate.

  1
 13. Primul mort
  Masurile din China cu supravegherea telefoanelor populației tb luate si la noi. Distanțarea socială trebuie făcută cu pușca altfel avem de ales între rezultatele din China si cele din Italia. După nunta celor cu etnie irelevantă se pare ca alegem Italia

  1
 14. A venit vremea sa lăsăm deoparte calculele întortocheate, virgulele și alte lucruri mărunte și să facem ceea ce trebuie. În folosul celorlalți, nu în propriul folos dictat de tot felul de socoteli socio politice.
  Comunicarea trebuie să fie simpla, ca de la un om normal către un alt om normal și urmată de acțiune fermă. Ea trebuie să fie plina de credibilitate și de autoritatea dată de competență. Decizia trebuie să fie un gest serios și asumat, nu unul evaziv și inconsistent.
  Avem nevoie de lideri. A conduce înseamnă competenta, responsabilitate, decenta, bunătate, dar și puterea de a-ți asuma consecințele. Previzibile sau nu.

  1
 15. Salut. Tovarasi situatia e nasoala rau de tot aici pa Italia,faptul ca autoritatile s-au balbait rau de tot, cica infectarea grava a orasului Bergamo a pornit de la partida de fotbal dintre Atalanta si Valencia care sa jucat la Milano,acum masurile pe care autoritatile sunt obligate sa le ia sunt tarzii,traim un scenariu de razboi.Referitor la Taiwan si Corea de sud, pai ma fratilor aceste populatii de decenii intregi chiar traiesc intr-o democratie de tip militarizata,adica mereu pregatiti pentru orice cand statul iti explica ca situatia e nasoala te supui fara prea multe caraieli

  8
 16. ROMANIA va suporta in aceste momente consecinta teoriei , care stupoare încă este vehiculată, a statului MINIMAL

  • Fuck statul tau MAXIMAL!
   Vad ca deja incep sa circule ideile autoritare…numai ca asta e o criza, la un moment dat trebuie sa dati inapoi, problema e ca va cam uita Dzeu pe unii, cocotati la cucurigu…si nu mai vreti sa coborati.
   Sa ne reamintim ca de la un stat maximal a inceput nebunia:

   23
  • @radu voica: China e statul maximal si de acolo a pornit toata porcaria asta. Daca statul chinez nu ascundea lucrurile sub pres, nu exploda rahatul asta pe tot Mapamondul. Sper sincer sa suporte consecintele. Pt. ca pandemia curenta nu e singura porcarie exportata de China.

   3
 17. Ca de obicei, romanii sunt cei mai buni pareriologi, indiferent de domeniu…

  • That’s how we roll. 😉
   Adica…ce propui? Li-nis-te?
   Asculti de experti dar si de propriile convingeri.

   3
  • @alexandru, romanii sunt cei mai buni pareriologi pt. ca „specialistii” pe care ii au nu-si fac treaba. Daca ar fi avut acum doctorii macar masti si combinezoane in spitale nu-si mai dadea lumea atat cu parerea. De paturi pt terapie intensiva nu mai vorbesc. A fost avertizarea Colectivului, nu s-a facut nimic. Si da, dintre politicieni au fost si doctori, Oprescu de exemplu. Musiu Cercel e pe la antene tot timpul dar nu e in stare sa lamureasca ce dezinfectanti functioneaza si ce nu.

   1
 18. Prin comparatie cu liderii europeni de vest, il prefer pe Trump oricand!

  Azi Italia va depasi cu siguranta 5000 de morti, ieri au avut maximul zilnic, aproape 800.

  9
  • @Razvan Mihaeanu: Mai vorbim in 3 saptamani. Dar uite, facem un targ, daca SUA si-o ia in bot de la coronavirus o lasi mai moale cu Trump? :))

   3
   • Lasa prostiile cu luatu-n bot…v-ati (ti-ai) luat-o destul cu Russian Collusion, Mueller Report, Impeachment…

    Uite cum e treaba…de la Tim Pool, oricate rezerve as avea fata de el, totusi o nimeri…din nou, in ultima vreme:

    6
 19. Grigore Leoveanu

  Am scris acest articol încercând să mă documentez cât mai bine , din cât mai multe surse și să fiu cât mai imparțial (asta e f. greu) .
  Acum, după ce am citit cred majoritatea comentariilor, scrise de oameni pe care îi respect, o să îmi permit sa scriu cateva concluzii personale :

  – suntem foarte partizani, din motive de informare părtinitoare (surse partizane) și din prejudecăți care nu au legătura cu subiectul (comuniști, liberali, republicani, Trump, Obama, Putin, UE, US, … PSD, PNL,USR )

  – sunt foarte puțini cei care îi citează pe adevarații profesioniști ; medicii , oameni de șiință, cei care știu ce vorbesc..

  – apar multe fake news care se propagă, chiar fără voie

  Pentru mine, doctorul Du Bin, cel care a reușit să izoleze epidemia în Wuhan, trebuie ascultat și respectat.

  În loc să îl ascultăm pe acest specialist, ascultăm zilnic niște politicieni analfabeți în domeniu, care încearcă să ne comunice : ce ?? ce stiu ei ??? Este o impostură .. Habar nu au ce vorbesc .

  De ce comparăm niste teorii neverificate cu faptele unora care s-au dovedit eficiente ?

  Multă,multă … propagandă

  Hai să ascultăm un pic mai circumspecți politicienii și să comparăm sfaturile lor, cu ce
  spun adevărații tehnocrați..

  6
  • Sunt sceptic cu privire la „reusita” Chinei, sa nu uitam ca acolo functioneaza un sistem mincinos si criminal, dovedit si rasdovedit. Chiar nu ma intereseaza ce zice acest doctor, oricum zice ce vrea partidul sa zica, ma intereseaza detalii despre Coreea de Sud, Japonia, Australia, Taiwan, etc.nu despre China si Rusia.

   6
   • Grigore Leoveanu

    Toate datele despre Corea de Sus sunt publice , dar trebuie sa le citesti de la sursa..

    Sunt cateva elemente care fac de ras sistemul democratic american si e chiar penibil :

    – daca situatia vasului de croaziera Diamond Princess in Japonia a fost transparenta, ce s-a intamplat in SUA cu Grand Princess, vas de la aceeasi companie, sfideaza ridicolul ; deoarece Trump nu a vrut sa ii strice statisticile, toata povestea a fost ingropata de media … au ramas 21 de infectati … iar restul nu au fost testati . Groaznic… din punct de vedere transparenta .. adica cine e autocratul ?? uita-te cum vorbeste doctorul Du Bin si cum se chinuie dr. Fauci sa repare prostiile spuse de un cretin , pe care vrem sa il credem ca intr-o axioma – leaderul lumii democrate – foarte nasol … chiar nu vedem realitatea?
    -o alta minciuna a administartiei Trump este situatia testarii in SUA au fost povesti demne de Pravda.. Ca si exemplu :
    site-ul CDC – autoritatea guvernamnetala in epidemiologie, prezinta, pentru a nu il contrazice pe Trump numarul de „specimene ” testate” adica de probe prelevate . Pentru diferite tipuri de teste , pentru o persoana se preleveaza 2. 3 teste

    https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/cases-updates/testing-in-us.html

    Discutam de transparenta asa, la general sau pe ce se intampla din nefericire acum
    ..
    Din fericire Trump nu e USA si sistemul democratic va trece peste aceste nefericite sincope…

    7
    • Cu tot respectul si aprecierea, imi pare rau dar nu pot sa iti dau dreptate, idealul meu nu este un regim dictatorial, criminal si mincinos. In opinia mea, esti in eroare si fata de USA si fata de Trump. Omul a cerut securizarea granitelor, controlul migratiei, desfintarea statutului de oras sanctuar, intoarcerea productiei in tara, reducerea dependentei de alte tari,etc. Poate ca nu este cel mai potrivit dar cand ma uit la Killery, Bidon si Sandilaus imi pare cel mai normal. In plus, muricanii il apreciaza si probabil iarasi, in ciuda crizei, o sa castige.

     Nu este chiar asa nici cu masurile fata de CoVid19, depinde pe cine citesti si la ce te raportezi. Nu uita SUA este un stat federal si statele au o larga autonomie (inclusiv in rezolvarea crizelor) sunt o tara cu flux enorm de calatori (intern si extern) au relatii comerciale directe pe tot globul (greu de vazut cine ce „aduce”). Nu sunt de vaietat, la cata populatie au si ce pot face (economic, medical, cercetare) cred ca se vor descurca bine. Trump nu a taiat finantrea CDC, Congresul a alocat mai multe fonduri. Nu a desfintat NSC ci a demis pe seful unei sectiuni, restul lucreaza. A numit SarCoVid19 un virus chinezesc pentru ca asta este adevarul, acolo a aparut. Nu a spus ca este o farsa si nici nu a bagat pumnul in gura oamenilor de stiinta sau medicilor, China a facut asta.

     Pe mine ma intereseaza Europa si, in special, Romania. Pana la aceasta criza „liderii” UE ne spuneau ca viitorul este globalizarea, frontierele sunt artificiale si anormale, bla bla bla, amenintarea este poluarea, etc. acum fiecare este pentru el. Poate se mai gandesc aplaudacii cum ramane cu armata europeana, solidaritate, unitatea, etc. Dupa cum vedem, in caz de buleala, aburelile nu valoreaza nimic. Ma interesa despre cum au supervizat Italia, Franta, Spania, UK, etc., intoarcerea/sosirea calatorilor (cetatenii lor si cei chinezi) din China cand se stia de epidemie. Poate are legatura cu raspandirea virusului si focarele initiale. Cum nimeni nu poate testa toata populatia in timp util, deci nici noi, gandesc ca este de dorit testarea tuturor celor ce intra in tara. Era normal sa ii izoleze pentru 14 zile, acum este tardiv. Mie imi pare aberant sa bagi toata populatia in izolare si sa inchizi economia, asta este sinucidere, din aceasta cauza am spus sa cautam solutii la : japonezi, taiwanezi, coreeni, israelieni, australieni, canadieni, etc.

     Nu pot sa am incredere in raed Arahat, a dat chix si a mintit la Colectiv si nu pot sa am incredere in statul roman cand se poarta ca o gaina fara cap. Au inchis gradinitele, scolile si universitatile dar tot se plang ca nu au loc sa bage, pentru 14 zile, romanii veniti din zonele de risc. Trimit oamenii in autoizolare, desi stiu ca masura nu se respecta (nu doar la noi) iar jandragneria si pulitia mocala stau si freaca duda. Fac coloane cu cei care intra in tara, din zonele de risc, ca sa ii duca sa se autoizoleze insa ii lasa sa intre sa faca cumparaturi din benzinarii. Firmele private, ong-uri, etc. aduc teste din strainatate dar statul se vaieta ca nu are destule. Din aceasta cauza am spus ca trebuie sa avem grija de noi si sa nu ne asteptam ca sa ne ajute autoritatile. Nu au putut sa gestioneze romani, se zice 1 milion, ce au intrat in tara dar o sa supravegheze 19 milioane, sigur ca da…si marmota invelea corona in biocide.

     8
 20. Un foarte lung articol dintr-un blog al Tribune de Genève, scris de un „antropolog al sànàtàtii”(sic)
  E în francezà dar îl puteti traduce cu uneltele internet. Zic eu cà merità. Foarte complet si cu date stiintifice.

  http://jdmichel.blog.tdg.ch/archive/2020/03/18/covid-19-fin-de-partie-305096.html?fbclid=IwAR3oWBe8cspcCotDBrXSlSZio2y7ZhTVSv_IQr0-QXmU38RwnRFDG6P8K3Q

  2
  • capatu satului

   articolu este interesant,
   totusi nu se lamuresc multe aspecte:

   acuma stim ca chinezii manca toate lighioanele pamantului si ar trebui sa existe conditii propice in organismele lor.
   totusi, ce au in comun in alimentatie chinezii, italienii, francezii, nemtii… si inclusiv noi ?

   initial, cei mai expusi la riscu de deces erau persoanele peste 65 de ani,
   intrebare, intrebatoare ce mutatie a facut virusu ca are efecte la oamenii tineri si sanatosi, ce initial erau considerati fara risc de a face forme grave ale boli – tinerii infectati la intrunirea bisericii evanghelice din Alsacia
   https://romania.europalibera.org/a/coronavirus-o-adunare-evanghelica-contamineaza-franta-cum-gloria-l-a-facut-alcoolic-pe-stahanov-revista-presei-europene/30470980.html

   de ce exista reimbolnaviri la oamenii care au scapat de boala si care se presupune ca au anticorpii ?

   de ce scade capacitatea pulmonara cu 20 % sau mai mult la aia care scapa de boala ? iar cu scaderea capacitatii pulmonare la o noua reimbolnavire ce sanse mai ai de supravietuire ?

  • merita, nu zic ca nu merita, insa nu inteleg logica care sta la baza comparatiei covid19 – afectiuni respiratorii obisnuite (unde intra astma, cancer pulmonar, COPD, pneumonie, embolie pulmonara si ale conditii)
   „les affections respiratoires habituelles que nous vivons chaque année font bon an mal an 2’600’000 morts à travers le monde. Avec le Covid-19, nous en sommes, au quatrième mois, à 12’000 décès” de ce sa compari covid19 cu TOATE bolile pulmonare care dau 2.6 mil morti anual? ca sa iasa virusul asta nou cu puta mai mica. Daca compari covid19 cu gripa obisnuita, de care se presupun ca mor intre 250.000 – 500.000 oameni anual pe tot globul, atunci un simplu calcul iti arata ca doar in SUA vor fi de 3 ori mai multi morti de la covid decat in intreaga lume de la gripa obisnuita sezoniera. Articolul este ok dar aceasta comparatie mi e pare stupida si te monteaza din chiar startul articolului intr-o anume pozitie. E ori o greseala ori rea intentie. De ce ai face asa ceva?

 21. am senzatia ca articolul asta ii spala pe chinezi !!!! – mi se pare umilitor pr acest blog sa faca asa ceva

  hai sa nu mai facem propaganda chinei, e un dezastru mai mare ca cernobal, si cred ca mai mare ca fukushima, si li se datoreaza, asta cu genomu trimis imediat e fix spalarea chinezilor, au trimis genomu cand a decis sefu mare ca trebui sa o dam „in public, ca nu o putem ascunde”, exercitiile de PR ale Chinei cu medicii lor nu ma prostesc si nu ar trebui sa prosteasca pe nimeni cel pe putin pe acest site.

  nu au recunoscut , au ascuns, si daca pana la urma venit unu sanatos la cap, a facut treaba, si l-au pus in fata – nu ma incalzeste !!!!

  si la cernobal au fost eroi, si inca multi, dar asta nu scuteste urss de dezatru – cine n-a vazut filmul facut recent ar fi bine sa il vada acum, e fix ce se intampla in china.

  iar aici (rumanianmilitary) ar trebui sa sa arate asta, nu sa pice in limba.

  vorbind de lideri, se pricep la epidemii cat ma pricep si eu sau oricare, tarile cu oamani cu expertiza mare in domeniu sunt azi USA, UK, Coreea, Taiwan, liderii de azi sunt aceasi ca si aia de ieri, cine a decis clar si ferm ieri o sa o faca si azi

  trump nu e perfect dar e clar un cap peste slugile rusilor (merkel si macron) din europa, am urmarit o conferinta de presa a lui boris si sincer cred ca e logic si normal

  in acest moment oamenii inca nu au prins frica destula si incearca sa continue viata normal – cam asta e tot, va trebui sa apara o solutie medicament/vaccin cat mai repede, probabil 1, maxim 2 ani va dura tot „deranju”.

  12
 22. Russian Aerospace Forces aircraft An-124 delivered individual protection masks from the People's Republic of China

  Russian Aerospace Forces aircraft An-124 delivered to the Chkalovsky airport 25,5 millions of individual protection masks from the People's Republic of China

  #RusMoD #ArmyRussia #RussianASF #RussiaChina #Coronavirus

  Publicată de Минобороны России pe Duminică, 22 martie 2020

  „Russian Aerospace Forces aircraft An-124 delivered to the Chkalovsky airport 25,5 millions of individual protection masks from the People’s Republic of China”

  2
 23. Grigore Leoveanu

  In Science a aparut un interviu cu dr. Fauci , cel care sta langa Trump la conferintele de presa despre covid

  Este imunologul din Task Force de la Casa Alba

  Omul arata cam ce face Trump … pe urma apar stirile f …gen chinezii nu ne-au anuntat la timp..

  „The way it happened is that after he made that statement [suggesting China could have revealed the discovery of a new coronavirus three to four months earlier], I told the appropriate people, it doesn’t comport, because two or three months earlier would have been September. The next time they sit down with him and talk about what he’s going to say, they will say, by the way, Mr. President, be careful about this and don’t say that. But I can’t jump in front of the microphone and push him down. OK, he said it. Let’s try and get it corrected for the next time.”\

  https://www.sciencemag.org/news/2020/03/i-m-going-keep-pushing-anthony-fauci-tries-make-white-house-listen-facts-pandemic

  Nu e de crezut nici acest specialist ??

  2
  • Chiar nu te inteleg, incerci sa arati ca ce ? Chinezii au ascuns informatii de OSM ? *2019 noiembrie-decembrie : primele cazuri „ciudate” + minciuna ca nu se transmite de la om la om. Au inchis gura celor ce au incercat sa arate pericolul ? Desi in China cei tineri nu erau categorie de risc doctorul a murit destul de convenabil. Nu au izolat Wuhanul la timp ? Un studiu facut de Universitatea din South Hampton spune ca daca actionau cu 3 saptamani mai devreme scadea rata de infectie cu 95%. Nu au inchis granitele nici pana astazi si au lasat sa plece galbejiti infectati in toata lumea ? In majoritatea tarilor „pacientul 0” au fost orezari din Hubei. Se basica ca lumea spune ca este un virus chinezesc ? Cam nasol dar acolo a aparut. Partidul da vina pe americani pentru aparitia virusului ? Ambasadorul lor din USA nu crede in acuzele partidului.
   Vad ca tot il bagi pe Trumpache la saramura desi USA sta ok, nr.cazuri/morti/total populatie. Ce este in paranteza este doar deductia „jurnalistilor” NU ce a spus omul respectiv. De fapt asta spune : ” He has his own style. But on substantive issues, he does listen to what I say” – „Well, I don’t disagree in the substance. It is expressed in a way that I would not express it, because it could lead to some misunderstanding about what the facts are about a given subject”. Restul ? Omul doreste sa fie „corect politic” nu ca Trump, nu vrea/poate spune ca este un virus chinezesc desi a aparut acolo, etc. Deci, de unde aceasta idee ca Trumpache face si drege ? O alta tiganie, in genul aricolasului din Nature – nu este manipulat ci natural, de parca asta era problema umanitatii, adevarat face bine pentru imaginea publica a Chinei. In Asia se mananca jivine de milenii, ma mir cum dracu nu a ajuns la om pana acum cativa ani, apoi bum : SARS si acum SARS 2. Apropo, de ce refuza China sa permita echipelor internationale sa studieze focarul infectiei, nu pozeaza ei in „baietii buni” ce acum ii ajuta pe ceilalti ? Eu zic sa ii lasam pe muricani si Trumpache si sa vedem ce facem in Europa si pe la noi prin curte. Ce zici de Tusk, cica guvernele cu apucaturi nationaliste au gresit, are dreptate ?

   9
   • Eu subliniez altceva … Trebuie lasati sa vorbeasca specialistii . Orice politizare a situatiei este total inutila .. Nu exista rezolvare prin aratarea cu degetul si cautarea de vinovati .. Pe Trump il dau exemplu fiindca edte expus medua si se vad usor prostiile. Doar nu crezi ca il apreciez pe Xi cel ales pe viats. Numai specialistii vor gadi solutia, nu politicienii

    4
    • Grigore-Specialistii sunt si ei oameni,unii sunt in relatii de afaceri cu…,altii sunt corupti,altii au 100 de ani si o teza de doctorat acum 60ani,unii sunt medici doar cu numele iar in rest fac politica sau administratie,altii si-au luat diploma pe giste,rate porci,altii sunt sclavii banului,unii is de balamuc,altii nu vor da creada ca sunt prosti etc etc.Cind vei ajunge pe mina unui reputat specialist care i-ti extirpa un rinichi din cauza unei dureri atroce,durerea nu trece….si stupoare durerea era de la banala infectie cu costridium dificiliu care ajunsese in faza 5-a,apoi durerile au incetat total.Parerea mea este ca sunt foarte multi specialisti care ajunsi la virste inaintate habar nu au de meseria care au practicat-o,si putin de tot specialisti care au HAR DIVIN si daca ai norocul sa ajungi pe mina lor vei fi bine.

     2
     • Nu ne lua pe noi ca exemplu. La noi sansa sa ajungi pe mana unui „Nelu” d-asta e oricum mai mare decat in Vest (SUA si UE).
      Dar tot specialistul are sansa mai mare sa stie ce vb decat profanul. Procentaje 😛 .

      1
 24. Acest edte primul raport OMS despre aparitia virusului .
  Sunt inducate datele . Mu se pare jenant sa discutam fake news : nu am fost anuntsti, nu stiam , cand pe 12 ianuarie genomul era pe net pt cine vrea sa studieze dezboktarea fe teste si vaccine.

  • On 31 December 2019, the WHO China Country Office was informed of cases of pneumonia unknown etiology (unknown cause) detected in Wuhan City, Hubei Province of China. From 31 December 2019 through 3 January 2020, a total of 44 case-patients with pneumonia of unknown etiology were reported to WHO by the national authorities in China. During this reported period, the causal agent was not identified.
  • On 11 and 12 January 2020, WHO received further detailed information from the National Health Commission China that the outbreak is associated with exposures in one seafood market in Wuhan City.
  • The Chinese authorities identified a new type of coronavirus, which was isolated on 7 January 2020.
  • On 12 January 2020, China shared the genetic sequence of the novel coronavirus for countries to use in developing specific diagnostic kits.
  • On 13 January 2020, the Ministry of Public Health, Thailand reported the first imported case of lab-confirmed novel coronavirus (2019-nCoV) from Wuhan, Hubei Province, China.
  • •
  Situation update:
  • As of 20 January 2020, 282 confirmed cases of 2019-nCoV have been reported from four countries including China (278 cases), Thailand (2 cases), Japan (1 case) and the Republic of Korea (1 case);
  • Cases in Thailand, Japan and Republic of Korea were exported from Wuhan City, China;
  • Among the 278 cases confirmed in China, 258 cases were reported from Hubei Province, 14 from Guangdong Province, five from Beijing Municipality and one from Shanghai Municipality;
  On 15 January 2020, the Ministry of Health, Labour and Welfare, Japan (MHLW) reported an
  imported case of laboratory-confirmed 2019-novel coronavirus (2019-nCoV) from Wuhan,
  Hubei Province, China.
  On 20 January 2020, National IHR Focal Point (NFP) for Republic of Korea reported the first
  case of novel coronavirus in the

  https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200121-sitrep-1-2019-ncov.pdf?sfvrsn=20a99c10_4

  2
  • Asa se intampla daca in loc sa gandesti, te duci dupa ideile digerate de altii In linkul care l-am dat este interviul intrgral dat de Fauci revistei Science .
   Ce pui tu este o rastalmacire fake news facuta de un site extrema dreapta recunoscut pentru astfel de practici.Si ei au link catre articolul oroliginal, dar au fabricat o poveste total falsa .. Unde gasesti in Science ce spun Daily Wire ? E mai bine sa gandesti tu, nu sa sustii mincciunile altora..

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Daily_Wire

   4
   • Si aia laudati de tine tot asta au facut, titlul nu corespunde cu ce spune ala in interviu. Sa ne ne relaxam putin, pana la urma este chinezesc : covid19 – Chinese Originated Viral Infectious Diseas 2019 ? . Pentru cei nemultumiti de calitatea chinezeasca : dupa multa truda si a doua incercare a iesit ceva din China, ceva ce te tine pana la moarte?. Tot nu mi-ai spus ce zici de liderii europeni, ca aia sunt vecinii nostri nu Trump.

    3
   • daily wire un site de extrema dreapta, cum asa ? cum ai scos tu asta mai precis extrema ? dreapta = normallitate, stanga = comunism-socialism,

    in general comunistii numesc orice lucru normal „extrema dreapta” (si cand au si cand nu au argumente), banuiesc(sper) ca etichetarea dailywire ca fiind extrema dreapta o coincidenta, altfel e o recunoastere de facto a politicii personale – si pica la fix intr-un articol ce spala china si minjeste liderii UK ,US

    nooo amu, asta e, pot cauta si citi si alte site-uri

    4
 25. https://www.libertatea.ro/stiri/coronavirus-biserica-preot-grecia-romania-2922588
  diferența dintre noi și ei.apropo,cu ce s-a implicat BOR-ul in criza asta de viață și de moarte?!….NADA.

 26. capatu satului

  orice test pt conducatori presupune o aptitudine de a conduce si existenta unor autoritati care sa aiba structuri de conducere cu persoane in stare sa i-a masurile ce se impun pt. realizarea scopului constituţional al acestor autoritati,

  ori stim cum s-a numit conducerea autoritatilor,
  tot asa cum stim ca autoritatea judecatoreasca nu este capabila sa realizeze scopu constitutional: respectu fata de lege,
  la fel militia si parchetu jeneral,
  asa s-a ajuns sa existe respect fata de faradelege si infractori cu drepturi,
  are si biserica rolu ei,

  la inceputu anului presedintele comunist chinez a avertizat tarile evropene sa faca stocuri de teste, medicamente, etc.

  acuma daca aveam serviciu de informatii externe si alte servicii de informati astea trebuiau sa stranga date referitoare la faptu daca atentionarile presedintelui chinez sunt reale sau fabulatii si in functie de astea sa avertizeze conducatorii, guvernu, ceseateu si presedintele republicii, ca in final, dupa o analiza si o sinteza asupra situatiei sa se i-a masurile care se impun,

  presedintele comunist rus, a inchis la imediat frontiera cu chinezii,
  prin ianuarie, daca nu ma insel,
  normal ca asta nu se pricepe ca si conducatorii nostrii care s-au trezit si ei dupa 3 luni, cu masura de inchidere a unor granite,

  conducatorii nostrii se viseaza si in somn pe scaunu de conducator,
  normal ca pe ei nu-i ating nici macar gandurile poporului,

  teste au fost achizionate putine,
  s-au mai comandat inca 2 milioane de teste recent din Corea de Sud,
  nu se stie pretu
  daca am inteles bine, vin 200.000 de teste saptamana asta pe calea aerului

  acuma daca avem testele, ar trebui sa vedem stocurile de medicamente,

  se pare ca boala asta cu coronavirusu, fara a incerca minimanizarea efectelor grave pe care le poate produce, nu este o boala fara leac,

  leacurile exista,
  de aia chinezii au din ce in ce mai putine cazuri si tot mai multi vindecati

  dupa cum a postat Mircea S mai sus, medicamente eficace exista
  http://jdmichel.blog.tdg.ch/archive/2020/03/18/covid-19-fin-de-partie-305096.html?fbclid=IwAR3oWBe8cspcCotDBrXSlSZio2y7ZhTVSv_IQr0-QXmU38RwnRFDG6P8K3Q

  sau un articol din presa de la noi, referitor tot la un francez, si eficacitatea unor medicamente:
  https://www.mediafax.ro/coronavirus/specialist-in-boli-infectioase-pentru-a-trata-covid-19-toata-lumea-va-folosi-clorochina-coronavirusul-dispare-dupa-sase-zile-19011267

  exista si opinii contrare
  https://www.mediafax.ro/coronavirus/clorochina-medicament-salvator-sau-accelerator-al-epidemiei-medicii-se-impart-in-tabere-adverse-e-lipsit-de-etica-sa-astepti-19015300

  exista si opinia americana publica, referitoarea la cele doua medicamente care au efect,

  totusi, presupunand ca aia care sunt la conducerea ministerului de sanatate au facut facultatea pe bune si nu si-au dat titlurile academice cu comisii din care sa faca parte beuranu sau presedintele academiei, speram ca va fi bine daca vor exista medicamente,

  altfel, fara medicamente, degeaba 2 milioane teste,

  oricum trebuie crescuta testarea ca aia spune OMS,
  iar cei in faze grave sau medii spitalizati si aplicat medicamentatia care se cunosc,
  dar teama mie, la cum se misca conducerea noastra, ca medicamentele vor ajunge la noi peste o luna,

  speranta moare ultima,

 27. Cel mai nou video cu Didier Raoult, despre Covid-19 si Hidroxiclorochina:

  4
 28. E foarte corect , dar nu vad raspunsurile :
  – in momente de criza este nevoie de un management corespunzator
  – este nevoie de solutii, nu de dezbateri politice inutile
  – conducerea trebuie sa fie ferma si clara, comunicarea f buna
  – toate deciziile majore trebuie luate numai de specialisti
  , conducatorii vremelnici alesi politic , trebuie sa fie doar comunicatori ai solutiilor date de tehnocrati si sa ajute la aplicarea lor

  As putea spune ca analiza situatiei in Ro arata ca guvernul se descurca onorabil , Presedintele e penibil .. E clar ca e depasit total
  , dintr-un motiv simplu .. nu are background, experienta si profilul psihologic pentru astfel de momente
  Ramane de vazut ce se va intampla cu infrastructura si nivelul de pregatire al personalului medical ..( cazul Suceava pare cam .. dezamagitor !!)
  Mie mi se pare ciudata aceasta politizare globala a crizei , cand de fapt peste tot este nevoie de un management de criza eficient si rapid, condus de specialisti si in nici un caz de politruci, indiferent daca sunt dintr-un stat democrat sau autoritar ..

  • Imi place ca esti optimist. Eu cred ca tot aparatul de stat este depasit si nu are habar de ce ar trebui facut, cei cu tupeu mai pun de cateva tunuri. Epidemie in Asia, ianuarie, statul roman nici macar nu a monitorizat pe cei veniti de acolo (sa stie cine sunt si unde stau). Pandemie, februarie, criza in Italia (unde se stia ca exista 1 milion de romani) statul roman doarme. In martie da semne de viata dar aplica masuri aiuristice : se orienteaza spre declaratii pe propria raspundere ?! (am vazut ce efect au – 4 idioti au infectat 200 de oameni, inclusiv personal medical) si izolare la domiciliu (am vazut ce efect a avut si asta, restul cazurilor) nu spre carantina institutionalizata (supraveghere medicala si paza- militie, jandragnerie sau pulitie fecala). Nebunie, acum au scos armata sa sperie virusul, urmeaz sa il atace cu F 16. Care specialisti, Arahat (mincinos, hot si criminal) sau Cercelus Strainez (mincinos, panicard si hot) ? Management facut de cine, clica idioata, globalist-stangista a UE ? OMS ce rostogolea minciuna ca virusul nu se transmite de la om la om si semnala ca panica este mai garava ca o eventuala pandemie ? Repet, solutia se gaseste la : Taiwan, Coreea de Sud, Singapore, Japonia, etc.sau la oameni ca specialistul francez. La noi ? Simplu, Dumnezeu cu mila si popa cu cadelnita, imunizare naturala si o posibila tasare a virusului, statul este depasit de 30 de ani.

   5
   • Trebuie lamurite cateva lucruri simple :

    – s-au miscat rapid tarile asiatice ;China, Coreea, Japonia, Taiwan, Singapore.. Toate au in comun Confucianismul, o filozofie dezvoltata acum 2300 de ani .cu radacini mai vechi ..
    In aceasta situație de criza, sunt importante cateva caracteristici dezvoltate de aceasta gandire folosita in educatia lor ; grija fata de batarani, respectul fata de omul scolit (intelept) si fata de autoritate .

    – masurile luate sunt in general respectate adliteram de populatie datorita educatiei si a intelegrii interesului comunitatii ,

    – toate aceste tari s-au miscat rapid ..

    Cel mai bun exemplu este Taiwanul,
    Before first case reported

    On 31 December 2019, Taiwan Centers for Disease Control (CDC) implemented inspection measures for inbound flights from Wuhan, China in response to reports of an unidentified outbreak.[27] The passengers of all such flights were inspected by health officials before disembarking.[27] A six-year-old passenger who transferred in Wuhan and developed a fever was closely monitored by CDC.[28] At this time, there was alleged to be 27 cases of the new pneumonia in Wuhan.[28]

    https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Taiwan#Before_first_case_reported
    si unii spun ca nu stiau sau au fost anuntati tarziu . Asa e cand dormi la volan..

    – au aplicat masuri de izolare a focarelor, inclusiv folosind urmarire telefoane, carduri.. sistemul corona100m care iti spune daca este cineva contaminat pe o raza de 100m, Aplicatia s-a lansat pe 11 feb in Coreea . Masuri similare au luat toate tarile susmentionate, plus Israelul si probabil altii care stiu ce fac

    https://www.libertatea.ro/stiri/aplicatie-pentru-coronavirus-2898104

    – a urmat o testare agresiva , dar cel mai important, bine tintita, bazata pe informatiile despre anchetele epidemiologice facute pe baze IT, nu declaratii de la persoane..

    Deocamdata acestea sunt singurele masuri care au functionat.

    Din pacate, aceste fapte sunt deformate de presa partizana in interesele unor politicieni tembeli care nu isi vad decat propriul interes .
    Pacat de lumea care sufera fara a intelege macar de ce.
    Se discuta probleme false : stanga contra dreapta, comunism vs capitalism

    Daca ne uitam la tarile asiatice, care au facut ceva, au alte trasaturi comune decat sistemul social…

    Chiar nu inteleg legatura asta cu epidemia ??

    • Corect, dar am cateva amendamente : FRICA si EXPERIENTA in relatia cu China, un regim odios, barbar, primitiv, imperialist si mincinos, a cantarit hotarator. Masurile luate de aceste tari nu sunt draconice si inepte, nici datatoare de parnoia (posibil mai rau, insurgenta) si nici nu le vor submina economic. Asta am spus si eu, ei nu pun botul la vrajeala comuista sau globalista. Ce faceau italienii ? Maratoane si campanii „antirasiale”, din pacate mor oamenii pentru idiotenile politicienilor. Macroul jupiteranian ne povestea de singurul viitor posibil pentru omenire, globalismul, pana sa inchida granitele. UE o labarea cu solidaritatea si unitatea pana cand a sosit SARS COV 2. Ursulica, aia de a pus armata jermaniei pe butuci- preocupata de tampoane pentru soldati si acuzata de contracte de consultanta dubioasa pasate fiului, ne povestea despre pericolul IMINENT pentru umanitate si ne-a bagat pe gat delirantul Greedeal. Dragul meu, stanga vs dreapta sau capitalism vs comuism este o lupta esentiala nu baliverne, daca nu intelegi asta degeaba o sa castigam lupta cu CoVid pentru ca o sa pierdem razboiul cu virusul vechi, rosu si mult mai ucigas. Orice banalizare a subiectului, deja acut dupa 60 de ani de propaganda si minimalizare, este o fisura in zidul tot mai subtire ce ne apara de virusul rosù, virus ce face mutatii, ca orice virus, de peste 100 de ani. Daca inteleg apetitul vesticilor pentru stanga, din care nu au gustat, nu inteleg atitudinea celor care cunosc foarte bine ce inseamna acest virus. Sigur nu intelegi ?

     3
     • Din pacate inca am gustul amar al sistemului comunist in care m-am nascut si am crescut . Cred ca stiu mai bune decat iti inchipui ce inseamna. In viata mea si a familiei mele am suferit din cauza comunismului .. In schomb trebuie sa intelegi ca te ambalezi total aiurea la o problema falsa .: Chiar crezi ca osmenii mor acum din motive ideologice ??
      Chiar crezi ca se infrunta binele cu raul ??
      Sunt niste probleme de epidemiologie si management al crizelor .
      Daca asta este o problema politica , atunci unii vor raspunde pentru aceasta abordare !!

      1
      • Draga Grigore, ideologia a ucis chiar mai multa ca orice virus cunoscut. Da mor, indirect, din motive ideologice/ minciuna comuistilor chnezi. Da, chiar asta se intampla si nu de ieri de azi. Pana sa devina problema de epidemiologie si management a fost o problema de ideologie mincinoasa si criminala. Cum era daca China spunea, din decembrie, ca are probleme cu ceva necunoscut, mortal, foarte contagios si cereau ajutor ? Cum stateam astazi, daca China impunea carantina la timp si OMS sfatuia celelate state sa faca la fel ? Nu este ideologie, nu este politica, nu este minciuna, nu este crima, nu este o lupta a binelui cu raul ? Nu, nimeni nu o sa raspunda politic pentru aceasta abordare, poate se va reindustrializa o parte din UE si USA sau poate se supara USA si UE si vor distruge economia chineza.

       3
  • capatu satului

   articolu de pe contributors se refera la unu sau unele dintre raspunsuri,

   in intelesu art. 1 alin. 4 legii fundamentale statu se organizează pe principiu separatiei puterilor (autoritatilor publice definite la titlul III: palavrament, presedinte al republicii, guvern, adminsitratie publica centrala si locala, si autoritate judecatoreasca formata din judecatori si procurori)

   fiecare autoritate ar trebui sa aiba un raspuns de bun simt la testu asta,
   ca suntem oameni si avem o raspundere,

   aia care is militari, militieni, medici, procurori, judecatori, palavramentari, lucratori prin servicii, inaltii functionari publici si membrii ai guvernului, au rostit un juramant
   si au o raspundere,
   sau o datorie cel putin fata de populatie ca de la ei vin banii din care ei isi i-au salarii, sporuri, bugete de muls, etc., sau macar pt ca acestia i-au votat (in cazu demnitarilor alesi prin vot),

   in realitate raspunsu nu vine pana se trezeste nu stiu ce sinistru sa semneze, sa aprobe, sa vina la conferinta de presa, etc.

   am ramas la linia partidului de dinainte de 89,
   trebuie respectata linia partidului,
   linia partidului bate orice rationament logic si este mai presus de orice epidemie sau interes national
   noi municim, noi nu gandim,

   se pare ca pt unii, inclusiv de la guvernu bine facut, coronavirusu trebuie sa tina cat mai mult,

   https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23751300-achizitie-directa-controversata-fost-cumparate-1-7-milioane-masti-protectie-pret-ridicat-comerciant-alimente-bauturi-tutun.htm

   speranta moare ultima

 29. Trecand putin la liderii nostri, avem o veste buna, ocazie cu care putem nota ce inseamna sa ai aviatie, fie si in comun cu altii: https://www.mediafax.ro/coronavirus/45-de-tone-de-echipamente-medicale-ajung-in-romania-din-coreea-de-sud-cu-o-aeronava-nato-19018829

  Cred ca incepe distractia in materie de achizitii directe, fara licitatie: https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23751300-achizitie-directa-controversata-fost-cumparate-1-7-milioane-masti-protectie-pret-ridicat-comerciant-alimente-bauturi-tutun.htm

  Amu’, lucrurile care bat la ochi nu inseamna ca-s si dovedite ca fapte de coruptie. Cine are acces la recom online, ar merita verificat a cui e firma cu pricina. Insa pentru cineva care are wine&coffe in denumire si activitate principala: „comerțul cu amanuntul al produselor alimentare, bauturilor și produselor din tutun efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe” sa ai pe stoc 875000 de masti e cel putin interesant…

  1
 30. Aici sunt grafixe care arata matematic ce se intampla .. Epidemiologia are ca baza cunostinte medicale si modele statistice .. Ce dracu trebuie sa discutam acum orice fel de politica ??
  Suntem in mare dificultate daca ne preocupa : stanga vs dreapta, in conditiile unei pandemii .. E jalnic la ce a dus indoctrinarea si partizanatul presei .
  Nu ar trebui sa se discute nimic politic .
  Cifrele arata rau de tot :
  https://www.ft.com/coronavirus-latest

  1
  • Mie nu imi par asa nasoale, arata cum arata si China acum o luna cand era in varf. Insa imi pare nasol ca va trebui sa ne imunizam natural, un vaccin sigur, nu apare pana la finalul anului si de izolat in casa e clar ca nu o poti face pe termen lung, plus ca economia nu poate sta inchisa atat. O sa trecem prin ce au trecut omenirea si in precedentele 3 epidemi de gripa din secolul trecut. Exista si un gram de optimism, medicina este mai avansata si nu cred ca o sa avem sute, zeci sau milioane de morti ca la precedentele 3 epidemii gripale. Momentan avem o mortalitate de 15% la cazurile inchise (morti si vindecati) si sub 5% daca ne raportam la toate cazurile confirmate, este nesperat de bine, mai ales ca se estimeaza ca numarul total de infectati sa fie de 5 ori mai mare (2 milioane). Sa ne relaxam, sigur nu disparem ca specie, suntem 7 7 miliarde.

   3
  • Eu mă uit pe worldometers.info de mulți ani… Statistica pură!
   Despre Cov-19…
   https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

   3
 31. Ecuatia pandemiei: China+CP+”fake news” (adica opiniile contrare) + indecizie+Oranizatia Mondiala a Sanatatii =Covit 19.

  Ghinionul a facut ca primele cazuri sa fie identificate intr-o piata de animale. Conluzia, corecta la acea, data a fost ca se transmite de animale la om. Dupa incep erorile, autoritatile chineze sanctioneaza pe oricine incearca sa spuna ca se transmite de la om la om pt. “fake news” si ordona oprirea cercetarilor care aratau ca s-ar putea sa fie ca virusul SAR.. Adevarul fusese decis.

  Alaturi de China, Oranizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) are o vina majora caci nu a luat in considerare informarea/avertismentul trimis de Taiwan la sfarstul anului trecut ca se transmite de om la om si nu a dat mai departe statelor . In 14.01.2020 OMS inca sustinea ca nu se transmite de la om la om. Pe 20 China ii informeaza ca se transmite

  De aici au pornit intarzieririle si balbele pana la inceputul lui februarie nimic nu era sigur…

  3
 32. Grigore Leoveanu

  Asta e raportul OMS cu tot sirul de evenimente si evolutia in timp .

  SUMMARY
  Event highlights from 31 December 2019 to 20 January 2020:
  • On 31 December 2019, the WHO China Country Office was informed of cases of pneumonia unknown etiology (unknown cause) detected in Wuhan City, Hubei Province of China. From
  31 December 2019 through 3 January 2020, a total of 44 case-patients with pneumonia of unknown etiology were reported to WHO by the national authorities in China. During this reported period, the causal agent was not identified.
  • On 11 and 12 January 2020, WHO received further detailed information from the National Health Commission China that the outbreak is associated with exposures in one seafood
  market in Wuhan City.
  • The Chinese authorities identified a new type of coronavirus, which was isolated on 7
  January 2020.
  • On 12 January 2020, China shared the genetic sequence of the novel coronavirus for
  countries to use in developing specific diagnostic kits.
  • On 13 January 2020, the Ministry of Public Health, Thailand reported the first imported case
  of lab-confirmed novel coronavirus (2019-nCoV) from Wuhan, Hubei Province, China.
  • On 15 January 2020, the Ministry of Health, Labour and Welfare, Japan (MHLW) reported an imported case of laboratory-confirmed 2019-novel coronavirus (2019-nCoV) from Wuhan, Hubei Province, China.
  • On 20 January 2020, National IHR Focal Point (NFP) for Republic of Korea reported the first case of novel coronavirus in the Republic of Korea

  Cel mai intersant este cum a reactionat Taiwanul

  Before first case reported
  On 31 December 2019, Taiwan Centers for Disease Control (CDC) implemented inspection measures for inbound flights from Wuhan, China in response to reports of an unidentified outbreak.[27] The passengers of all such flights were inspected by health officials before disembarking.[27] A six-year-old passenger who transferred in Wuhan and developed a fever was closely monitored by CDC.[28] At this time, there was alleged to be 27 cases of the new pneumonia in Wuhan.[28]

  By 5 January 2020, the Taiwan CDC began monitoring all individuals who had travelled to Wuhan within fourteen days and exhibited a fever or symptoms of upper respiratory tract infections. These people were screened for 26 known pathogens, including SARS and Middle East respiratory syndrome, and those testing positive were quarantined.[5]

  1
  • Sa complectez si eu:
   “Health officials in Taipei said they alerted the WHO at the end of December about the risk of human-to-human transmission of the new virus but said its concerns were not passed on to other countries. (FT)”
   Nu au facut nimic. Pe 14.01 WHO, ciripea:
   “Preliminary investigations conducted by the Chinese authorities have found no clear evidence of human-to-human transmission of the novel #coronavirus (2019-nCoV) identified in #Wuhan, #China. ”
   Exprimarea este corecta (investigatiile preliminare) dar cum sa publici asa ceva la jumatatea luni ianuarie cand Taiwan iti transmitea ca se transmite de la om la om inca de la sfarsitul anului 2019?. Cum sa nu trimiti macar o echipa sa investigheze acolo sa vezi daca au dreptate cei din Taiwan, daca in China era mai greu?. Nopatea mintii, cel putin.

   Nu sunt numai ei vinovati dar arata cat de mare poate fi pericolul centralizarii deciziei in detrimentul conclucrarii cu statele. Cand greseste un stat va fi numai el afectat cand greste o astfel de oganizatie golbala/mondiala poate fi in pericol intrega planeta.

   ..
   Ce sa mai zici de Italia unde guvernantii nu au luat masuri de frica sa nu fie perceputi rasisti iar rezultaul il stim:
   Dr. Giorgio Palù, the former president of the European and Italian Society for Virology and a professor of virology and microbiology of the University of Padova: “He says the Italian government lagged at first. It was „lazy in the beginning… too much politics in Italy.”
   „There was a proposal to isolate people coming from the epicenter, coming from China,” he said. „Then it became seen as racist, but they were people coming from the outbreak.” That, he said, led to the current devastating situation.”
   https://edition.cnn.com/2020/03/18/europe/italy-coronavirus-lockdown-intl/

   3
   • Cei din Taiwan au actionat, nu au asteptat bla, bla bla finctionarii de la OMS

    https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Taiwan

    Before first case reported
    On 31 December 2019, Taiwan Centers for Disease Control (CDC) implemented inspection measures for inbound flights from Wuhan, China in response to reports of an unidentified outbreak.[30] The passengers of all such flights were inspected by health officials before disembarking.[30] A six-year-old passenger who transferred in Wuhan and developed a fever was closely monitored by CDC.[31] At this time, there was alleged to be 27 cases of the new pneumonia in Wuhan.[31]

    By 5 January 2020, the Taiwan CDC began monitoring all individuals who had travelled to Wuhan within fourteen days and exhibited a fever or symptoms of upper respiratory tract infections. These people were screened for 26 known pathogens, including SARS and Middle East respiratory syndrome, and those testing positive were quarantined.[5]

    On 20 January, the government deemed the risk posed by the outbreak sufficient to activate the Central Epidemic Command Center (CECC, 中央流行疫情指揮中心),[32][33][34] which mobilized government funds and military personnel to facilitate face mask production.[citation needed] Originally established as a level 3 government entity,[33] the CECC was promoted to level 1 on 28 February.[35] The CECC has coordinated government responses across areas including logistics for citizens on the Diamond Princess, disinfection of public spaces around schools, and providing daily briefings with Chen Shih-chung, the Minister of Health and Welfare.

    Chiar credem ca celelalte tari nu au stiut ce se intampla. Adica SUA nu are ambasada la Taipei ??

    1
    • Are ambasada in dar OMS are director general, Tedros Adhanom pe numele sau.

     DJT a fost printre primi lideri care au constientizat pericolul si a luat niste masuri. Ce face OMS prin directorul general il acuza ca a luat masuri prea dure si ca astfel de masuri nu sunt necesare si ele duc la cresterea fricii (?!) si a stigmatizarii (??!! ca si in cazul italienilor a descoperit rasismul din virus caci el venea de pe un continent cu o alta rasa. Dupa mintea” lui se pare ca nu mai poti fi decat rasist daca iei masuri de preventie cand virusul vine dintr-o zona cu alta rasa). Mai mult personajul de poveste sfatuia tarile sa nu ia masuri similare. Acum ca a vazut ce a iesti acum il lauda pe DJT, mintea de pe urma…

     Evident o anumita parte a presei atat a asteptat si a inceput sa atace pe DJT. Din pacate in lipsa unor date certe care sa ii sustina pozitia a lasat-o si el mai moale….

     Deci OMS-ul si China au o resposabilitate enorma. De aceea mi se prea tari criticile la dresa lui DJT din articol.

     Ambasada nu prea are personal care sa stie prea multe despre virusi la fel si restul institutiilor. Ce cred ca s-a intamplat a fost ca in lispsa lor nu s-a constientizat importanta acelei informatii si nici nu a fost prioritizata…

     4
     • Grigore Leoveanu

      Donald J. Trump

      @realDonaldTrump
      We are in very close communication with China concerning the virus. Very few cases reported in USA, but strongly on watch. We have offered China and President Xi any help that is necessary. Our experts are extraordinary!

      121K
      4:56 PM – Jan 27, 2020

      Donald J. Trump
      (@realDonaldTrump)
      Working closely with China and others on Coronavirus outbreak. Only 5 people in U.S., all in good recovery.

      January 30, 2020

      Donald J. Trump

      @realDonaldTrump
      Low Ratings Fake News MSDNC (Comcast) & @CNN are doing everything possible to make the Caronavirus look as bad as possible, including panicking markets, if possible. Likewise their incompetent Do Nothing Democrat comrades are all talk, no action. USA in great shape! @CDCgov…..

      74.2K
      3:03 PM – Feb 26, 2020

      onald J. Trump

      @realDonaldTrump
      “Anti-Trump Network @CNN doing whatever it can to stoke a national Coronavirus panic. The far left Network pretty much ignoring anyone who they interview who doesn’t blame President Trump.” @trish_regan @FoxNews Media refuses to discuss the great job our professionals are doing!

      79K
      3:53 AM – Feb 28, 2020

      Donald J. Trump

      @realDonaldTrump
      I NEVER said people that are feeling sick should go to work. This is just more Fake News and disinformation put out by the Democrats, in particular MSDNC. Comcast covers the CoronaVirus situation horribly, only looking to do harm to the incredible & successful effort being made!

      103K
      4:30 PM – Mar 5, 2020

      Donald J. Trump

      @realDonaldTrump
      Gallup just gave us the highest rating ever for the way we are handling the CoronaVirus situation. The April 2009-10 Swine Flu, where nearly 13,000 people died in the U.S., was poorly handled. Ask MSDNC & lightweight Washington failure @RonaldKlain, who the President was then?

      72.6K
      10:34 PM – Mar 5, 2020

      Donald J. Trump

      @realDonaldTrump
      We have a perfectly coordinated and fine tuned plan at the White House for our attack on CoronaVirus. We moved VERY early to close borders to certain areas, which was a Godsend. V.P. is doing a great job. The Fake News Media is doing everything possible to make us look bad. Sad!

      146K
      2:45 PM – Mar 8, 2020

      Donald J. Trump

      @realDonaldTrump
      So last year 37,000 Americans died from the common Flu. It averages between 27,000 and 70,000 per year. Nothing is shut down, life & the economy go on. At this moment there are 546 confirmed cases of CoronaVirus, with 22 deaths. Think about that!

      291K
      4:47 PM – Mar 9, 2020

      Donald J. Trump

      @realDonaldTrump
      For decades the @CDCgov looked at, and studied, its testing system, but did nothing about it. It would always be inadequate and slow for a large scale pandemic, but a pandemic would never happen, they hoped. President Obama made changes that only complicated things further…..

      90.2K
      12:22 PM – Mar 13, 2020

      si asa mai departe

      Deocamdata, din nefericire, dupa toate aceste ezitari, America a ajuns first intr-un clasament de nedorit…

 33. La Stampa (da, stiu): Coronavirus, la telefonata Conte-Putin agita il governo: “Più che aiuti arrivano militari russi in Italia” Sabato il colloquio. E c’è chi denuncia: “All’80 per cento forniture inutili, solo un pretesto”
  https://www.lastampa.it/topnews/primo-piano/2020/03/25/news/coronavirus-la-telefonata-conte-putin-agita-il-governo-piu-che-aiuti-arrivano-militari-russi-in-italia-1.38633327

  3
 34. Cica suntem pe locul 4 la paturi (la 100 000 de persoane)…cica…
  https://www.politico.eu/article/charting-europes-capacity-to-deal-with-the-coronavirus-crisis/
  Germany – 29.2
  Luxembourg – 24.8
  Austria – 21.8
  Romania – 21.4

  2
  • da se pare ca acesta e un criteriu important. E batalia pentru ventilatoare.
   US are 35 ICU si Turkey 47 WOW la 100000 locuitori
   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_hospital_beds

   se pare ca acesta e criteriul de ce Germany are asa putini morti…desi traiesc in Germania si sunt surprins de rata asta avand in vedere ca nu prea respecta regulile.
   Americanii au mai multe ICU beds dar mai multe preconditions
   Pentru RO e o veste buna dar sa speram ca exista si personalul medical capabil sa se le foloseasca si sa stie sa se protejeze ca sa le poata folosi.

   Italy are vreo 11 beds….asta poate si cauza mortalitatii ridicate

   primarul NY cere mai multe ventilatoare…inclin sa cred ca stie ce vorbeste

   ma intreb de ce nu au convertit acum cateva luni industriile conexe sa produca ventilatoarele astea…
   hai ca medici nu poti produce asa rapid

   • Lumea vorbeste comunism vs democratie , USA vs China , democrati vi, de unde a pornit virusul , cum il cheama ( de parca l-ar interesa) .. Toate sunt discutii sterile ..
    Conteaza doar daca leaderii au luat decizii in timp util .
    Orice intarziere, pe o curba exponentiala este un dezastru ,
    Se intampla in toata Europa, iar America first datorita unui incompetent care nu intelege nimic .. Ce este tragic , procentul de nevinovati care ii cred prostiile . din nefericie , pretul platit pentru acest timp pierdut va fi imensc..
    https://www.theguardian.com/us-news/2020/mar/28/trump-coronavirus-politics-us-health-disaster

    2
    • @Grigore si AdyR
     Cam ce recomanda WHO:
     ““As such, he said one of the recommendations is for international support to countries with fragile health systems (daca s-ar fi aplicat inseamna sa duci resurse, echipamentele si medicamentele din tari bogate inspre cele sarace, evident ca nu se putea. Ca sa vezi cat de rupti de realitate, unde a lovit prima data virusul?. Exact in tarile bogate).
     He said other recommendations include efforts to accelerate the development of vaccines and medicines (care dureaza cel putin 6 luni -1 an daca ai noroc sa functioneze. Adica nimic acum), as well as measures to combat the spread of rumors and misinformation (in loc sa adopte masuri contra virusului el era interesat de combaterea oricaror opinii contrarea celei a WHO. Exact ce a facut si China cand medicii au incercat sa spuna ca se transmite de la om la om nu de la animale la om cu sustinea guvernul. Adica recomada iarasi sa se faca nimic).
     Review preparedness plans, identify gaps and evaluate the resources needed to identify, isolate and care for cases, and prevent transmission…Both the coronavirus…preparedness, not panic.” bla, bla iarasi nimic”.

     4.02.2020: WHO chief Tedros Adhanom Ghebreyesus: “We reiterate our call to all countries not to impose restrictions that unnecessarily interfere with international travel and trade. Such restrictions can have the effect of increasing fear and stigma” to the UN’s executive board in Geneva.”

     “He says this small number of cases can be managed without countries resorting to extreme measures. (fara masuri extreme)

     Tedros expressed his disapproval of countries like Singapore, the United States, and Australia for closing their borders to China.”

     The WHO has long argued that closing borders to a country during an outbreak increases stigma towards that country and even whole ethnic groups.”

     WHO spokesperson claims closing borders will make those with coronavirus feel like the ‘enemy’. (Este ca si cum ai spune nu ii carantinam pe cei bolnavi (caci asta inseamna inchiderea granitelor cu o tara unde exista focar de infectie) ca nu cumva cei sanatori sa ii stigmatizeze. Exista o vorba romanesca prosti de mor.. acum se adevereste la propriu din pacate).

     WHO experts were constantly fighting countries over any type of travel ban. Italy, which has now suffered over 8,100 deaths, finally closed its border with China on Jan. 31. The country’s first officially confirmed coronavirus cases, on Jan. 23, were Chinese tourists from Wuhan who traveled across the country on a tourist bus with 100 other Chinese tourists before health authorities in Rome confirmed their diagnosis.

     WHO experts said Italy made the wrong call in banning flights from China.”
     https://rmx.news/article/article/20-coronavirus-quotes-showing-how-open-borders-and-political-correctness-came-before-public-health

     Ce spunea presa din US:
     CNN warns travel ban could stigmatize ‘countries and ethnicities’

     Ce il acuza opozitia pe DJT:
     “record of hysteria, xenophobia, and fear-mongering”. Isterie, atata frici cand discuta de coronavirus…

     Sa il acuzi acum ca nu a produs ventilatoare acum 2 luni cand WHO, “expertii mondiali”, considerau ca, doar tarile sarace vor fi afectate si ca nu sunt necesare masuri dure, nu este corect.
     “Tedros said the disease was mainly declared a global health threat out of concern that countries with weaker health systems would have difficulty in containing the virus, which can spread from person to person.” Au minimalizat la maxim riscul repreznetat de coronavirus.

     Pe baza a ce date sa forteze producatorii americani sa produca ventilatoare, caci ei trebuiau sa opreasca productia normala si sa se reprofileze?. Ar fi explodat presa si opozitia, parca vad DJT dictatoriul distruge economia fara temei. Nici macar la inceputul lunii nu se stia cat de infectios si periculos este virusul caci WHO negociase cu cei din China inlocuirea cuvantului “periculos” din raport.
     Se intampla acum:
     Trump invokes Defense act to require GM to make ventilators
     Se putea misca mai repede da, dar nu cu mult.

     3
     • Grigore Leoveanu

      Atunci sa asteptam rezulatale !!

      Intarzierile in deciziile lui Trump,il vor duce la o judecata foarte aspra in timp .

      America va avea cea mai mare nenorocire ..datorata faptului ca prostul a intarziat deciziile..

      Asta nu e scuzabil .. cand ai cei mai buni consilieri langa tine..,, Daca unii cred ca

      Trump se pricepe mai bine decat cei ca dr. Fauci,, atunci … mai bine taceti din gura..

      Sunteti penibili..

      Prostiile ca Trump nu stia, ca e de vina China sau OMS, nu sunt nici un fel de justificare..cand se vor numara mortii si pierderile financiare

      Sa spui ca de vina sunt Hillary sau Obama este deja penibil..

      Presedintele USA este cel mai bine informat om din lume .. Asa ca povestile ca nu a stiut sunt jenante. Asa ziceau si comunistii ca Ceausescu nu stie ..Nu credeam ca vi trai vreodata sa asist la o asemenea prostie in musamalizarea prostiei unui conducator.. Seamana a cultul personalitatii in sistemele autoritatre

      Am iubit America, dar nu am crezut nici odata asa ceva.. E o mare rusine..

      Orice incompetent spune ca altii sunt de vina

      Ce este ciudat, ca desi cifrele sunt zdrobitoare, sunt suficenti admiratori ai imbecilului , care ii cauta scuze sau incearca sa gaseasca alti vinovati..

      Domnilor .. Trump este presedintele SUA, care a reusit sa faca America First in topul coronavirus .. si asta este inceputul..

      Cifrele vor fi groaznice fiindca a dormit la volan .. Orice zi de intarziere pe o exponentiala este cumplita ..Matematica nu este specialitatea unui speculant imobiliar, dar mai grav este ca nu asculta de specialisti..

      Sa fie sanatosi cei care mai cred intr-un psihopat care stie sa manipuleze fraierii

      Statistica in schimb nu poate fi pacalita..

      Atunci vorbiti de Hillary.. , care este alta idioata,in loc sa va uitati la cifre si grafice

      Chiar nu vedeti realitatea si vorbiti prostii electorale !!

      Nu credeam ca voi vedea in democratie fanatism si cultul personalitatii !!

      Wake up !!

      Uitati-va la cifre si CUGETATI !!

      3
      • Nenorocirea este ca DJT a ascultat/cedat in fata consilierilor si a „specialistilor” care la randul lor au “ascultat” recomarile celor mai mari specialisti in domeniu care cica sunt la OMS. Aia care dupa mintea lor numai cei saraci vor avea probleme cu sistemul medical si recomandau sa nu se ia masuri dure. Cam cati neuroni sa ai sa ajungi la concluzia ca sistemele de sanatate din tarile bogate nu vor fi afecte?. Pai cati vin oameni si pleaca din Turkmenistan sau Tajikistan si au ajuns in focarele din China sau restul tarilor afectate?. De aceea era logic ca tarile cu cel mai mare nr. de infectati sa fie cele bogate care au multe legaturi aeriene /comerciale (turistice, de afaceri) cu tari unde a aparut virusul. Asa a fost importat in cantitati masive virusul si a pus sistemul de sanatate pe butuci. Vor fi cazuri si in tarile care au avut putini cetaceni in strainatate (acum nu exista cazuri) dar mult mai putine.

       Daca isi asculta instinctul si continua cu masurile dure contra virusului astazi era mult mai bine dar era si posibilitatea ca sa se adeveresca ce sustineau specilistii lui peste. Atunci ar fi avut mari probleme in justifica actiunile fiind acuzat ca nu tine cont de specilisti si face ce il taie capul.

       Parera mea ramane se putea misca mai repede dar nu mult.

       4
 35. sunt cetatean American daca a inceput i-am oferit oarecum intelegere lui Trumo acum neah
  pai el e in campanie electorala permanenta ba it is just a flu ba ca pana la Paste e gata si numai tampenii
  imi bag picioarele in campania lui electorala aici e vorba de murit oameni
  trebuia de 2 luni sa vada ca trebuie sa produca ventilatoare nu acum
  indiferent de rezultatul COVID e gata nu mai poate fi reales presedinte
  macar acum sa mai salveze vieti
  e si un mic dictator nu accepta alte opinii in fine

  urata situatia UE Germania se lauda ca are putine cazuri de morti e inexplicabil dupa parerea mea medicii se plang de echipamente si ca peakul va fi ntr-o saptamana vom vedea
  nu vad sa distribuie bolnavi catre germania din italia si spania sau sa trimita echipamente din Germania catre tarile afectate UE
  United we raise\stand
  Divided we fall
  asta e UE rusine doar interesele economice ale germaniei conteaza

  3
  • Din ce spunea un medic la TV si pare logic, Germania nu raporteaza decat cazurile de deces care nu au avut si alte afectiuni. Adica daca ai avut diabet esti infectat si mori in Italia cauza este coronavirus in Germania sunt complicatii ale diabetului.

   Alta cauza sunt nr. de paturi urgenta si dotarea lor foarte buna/nr. locuitori.

   4
 36. Eu unul deja am renuntat sa mai tot urmaresc acest subiect. Deja devine aiurea.

  1
 37. AUREL COBAI UMAN

  sa caute teste rapide de 10 minute si sigure . sa fie testata toata populatia. si apoi testele sa se faca la medici de familie. altfel nu scapam de pandemie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *