Turcia si ambitiile de jucator pe piata mondiala de armament

Altay_Tank

Strategia militara a Turciei arata o condensare a resurselor spre zona capacitatilor militare sporite. Agentia Anadolu a scris ca Turcia si-a marit investitiile in zona industriei de aparare cu nu mai putin de 85% in ultimii cinci, ajungand la o suma total de 45,3 miliarde de lire (22 de miliarde de euro – n.r.). Potrivit unui raport al Ministrul turc al Apararii, cifrele din industria de aparare aerospatiala s-au marit pana la valoarea de 4,7 miliarde de dolari in 2012, comparativ cu 2011. Exporturile din industria aerospatiala s-au marit cu 16% pana la 1,2 miliarde de dolari in 2012. Agentia citata mai scrie ca Turcia intentioneaza sa aduca cifra de afaceri cu produse de aparare pana la 8 miliarde de dolari pana in 2016, in timp ce exporturile ar urma sa atinga doua miliarde de dolari. In acest moment, Ankara a reusit sa atinga un prag de autosuficienta in industria de aparare de 54%. La inceputul acestei luni, ziarul Zaman anunta ca Vestel Savunma Sanayi, o companie turca ce produce echipament militar, intentioneaza sa produca primul aparat de zor fara pilot de origine turca, denumit „Karayel”. Aceste aparate ar urma sa inlocuiasca dronele israeliene „Heron”, aflate in dotarea armatei turce. Ziarul mentionat scria ca, in cursul lui 2013, armata turca va fi inzestrata cu primele sase astfel de aparate de zbor. Compania turca intentioneaza sa fabrice 50-60 de drone de productie proprie. Acestea ar putea lua la bord incarcaturi de pana 70 de kilograme. Resursa de zbor este de 20 de ore iar altitudinea la care poate sa opereze este de 7.000 de metri. In 2013, Turcia si-a propus sa atinga o cifra a exporturilor de armament de productie proprie de 1,5 miliarde de dolari, gratie dezvoltarii unor tehnologii noi privind vehiculele de teren, sistemelor de comunicatii, echipamentelor optice, precum si a armelor usoare. Produsele militare reprezinta in acest moment 0,8% din totalul exporturilor Turciei. In 2012, Ankara s-a plasat pe locul 24 in lume potrivit raportului Institutului de Cercetare a Pacii de la Stockholm (SIPRI), una dintre institutiile mondiale cu cea mai mare credibilitate in domeniul pietei de armament la nivel mondial. Totodata, Turcia a devenit cel de-al patrulea importator de armament conventional din lume.

Kaplan_STA-Px_LAWC-T_Light_Tracked_Armored_Weapon_Carrier_Concept_FNSS_Turkey_Turkish_defence_industry_640_001

 

Rusia isi ofera colaborarea

 

In ultimii ani, industria de aparare a Turciei s-a concentrat pe dezvoltarea productiei a propriilor produse. Acest lucru a atras si dorinta de colaborare in aceasta industrie din partea mai multor tari. Rusia este una dintre ele. In acest context, Moscova este pregatita sa dezvolte impreuna cu Turcia un complex de aparare antiaerian cu raza lunga de actiune, pe baza sistemului de rachete sol-aer de tip S-300, a declarat duminica Serghei Ladigin de la Rosoboronexport, citat de RIA Novosti. Turcia a lansat o licitatie pentru achizitionarea de sisteme antiaeriene cu raza lunga de actiune, dar nu a fost câstigata de numeni pâna in prezent. “Rusia este pregatita sa ofere in cadrul unui contract un produs ruso-turcesc bazat pe sistemul Antey-2500 (versiunea pentru export a sistemului S-300), de exemplu, sa monteze sistemul antiaerian pe un sasiu turcesc”, a declarat Ladigin la o expozitie de armament in capitala peruana Lima. Rosoboronexport mai propune Turciei sa isi “uneasca eforturile” cu Rusia in promovarea acestui sistem pe piata, a adaugat el. “Acest lucru inseamna ca este posibil sa discutam vânzarea licentei pentru productia acestor sisteme altor tari”, a continuat oficialul. S-300PMU1, versiunea modernizata a sistemuli S-300, are o raza de actiune de peste 150 de kilometri, poate intercepta rachete balistice si avioane la joasa altitudine, dar si la mare altitudine, si este eficient in apararea imporiva atacurilor aeriene. S-300V/Antey 2500 (SA-12 Gladiator/Giant) consta intr-un nou vehicul de comanda, o serie de radare avansate si pâna la sase vehicule de incarcare pentru fiecare lansator. La finele lunii ianuarie, mai multe state NATO au trimis in Turcia mai multe baterii de rachete de tip Patriot. Cele doua baterii de rachete Patriot trimise de Germania, in cadrul unei misiuni a NATO desfasurate in Turcia pentru a proteja frontiera tarii cu Siria de eventuale atacuri, au devenit operationale.

Ejder_4x4_wheeled_armoured_combat_vehicle_Nurol_Makina_Turkey_Turkish_defence_industry_military_technology_002

In cautarea unor piete de desfacere

 

Turcia intentioneaza sa directioneze aceste produse spre pietele de armament din Asia Centrala si Extremul Orient. Nu in ultimul rand, oficialii de la Ankara se gandesc sa includa pe aceasta lista si Africa, declara luna trecuta, presedintele Uniunii Exportatorilor din Industria de Aparare si Aerospatiala, Latif Aral Alis. „Exista inca multe obstacole de depasit. Cel mai important lucru este de a prezenta solutiile esentiale in concordanta cu oportunitati financiare cat mai larg deschise. Repetam din cand in cand: sistemul global (de vanzare de armament -n.r.) este deja asezat iar aceasta provocare necesita un efort foarte mare”, a declarat oficialul turc, citat de Hurriyet. In continuare, Turcia incearca sa in consolideze pe toate planurile noul statut nu numai de putere regionala, ci de actor global in mai multe sectoare de activitate iar domeniul militar este unul prioritar, in conditiile in care Turcia este a doua armata din NATO, dupa SUA, cu o resursa umana de 1.043.550 militari. Una dintre cele mai mari baze ale Aliantei se afla in sud-estul Turciei la Incirlik iar SUA intentioneaza sa amplaseze pe teritoriul Turciei o serie de radare ca parte a scutului antiracheta american desfasurat in Europa.

Tulpar_tracked_armoured_infantry_fighting_vehicle_Otokar_Turkey_Turkish_defence_industry_001

Strategia militara a Turciei arata o condensare a resurselor spre zona capacitatilor militare sporite. Agentia Anadolu a scris ca Turcia si-a marit investitiile in zona industriei de aparare cu nu mai putin de 85% in ultimii cinci, ajungand la o suma total de 45,3 miliarde de lire (22 de miliarde de euro – n.r.). Potrivit unui raport al Ministrul turc al Apararii, cifrele din industria de aparare aerospatiala s-au marit pana la valoarea de 4,7 miliarde de dolari in 2012, comparativ cu 2011. Exporturile din industria aerospatiala s-au marit cu 16% pana la 1,2 miliarde de dolari in 2012. Agentia citata mai scrie ca Turcia intentioneaza sa aduca cifra de afaceri cu produse de aparare pana la 8 miliarde de dolari pana in 2016, in timp ce exporturile ar urma sa atinga doua miliarde de dolari. In acest moment, Ankara a reusit sa atinga un prag de autosuficienta in industria de aparare de 54%. La inceputul acestei luni, ziarul Zaman anunta ca Vestel Savunma Sanayi, o companie turca ce produce echipament militar, intentioneaza sa produca primul aparat de zor fara pilot de origine turca, denumit „Karayel”. Aceste aparate ar urma sa inlocuiasca dronele israeliene „Heron”, aflate in dotarea armatei turce. Ziarul mentionat scria ca, in cursul lui 2013, armata turca va fi inzestrata cu primele sase astfel de aparate de zbor. Compania turca intentioneaza sa fabrice 50-60 de drone de productie proprie. Acestea ar putea lua la bord incarcaturi de pana 70 de kilograme. Resursa de zbor este de 20 de ore iar altitudinea la care poate sa opereze este de 7.000 de metri. In 2013, Turcia si-a propus sa atinga o cifra a exporturilor de armament de productie proprie de 1,5 miliarde de dolari, gratie dezvoltarii unor tehnologii noi privind vehiculele de teren, sistemelor de comunicatii, echipamentelor optice, precum si a armelor usoare. Produsele militare reprezinta in acest moment 0,8% din totalul exporturilor Turciei. In 2012, Ankara s-a plasat pe locul 24 in lume potrivit raportului Institutului de Cercetare a Pacii de la Stockholm (SIPRI), una dintre institutiile mondiale cu cea mai mare credibilitate in domeniul pietei de armament la nivel mondial. Totodata, Turcia a devenit cel de-al patrulea importator de armament conventional din lume.

Rusia isi ofera colaborarea

In ultimii ani, industria de aparare a Turciei s-a concentrat pe dezvoltarea productiei a propriilor produse. Acest lucru a atras si dorinta de colaborare in aceasta industrie din partea mai multor tari. Rusia este una dintre ele. In acest context, Moscova este pregatita sa dezvolte impreuna cu Turcia un complex de aparare antiaerian cu raza lunga de actiune, pe baza sistemului de rachete sol-aer de tip S-300, a declarat duminica Serghei Ladigin de la Rosoboronexport, citat de RIA Novosti. Turcia a lansat o licitatie pentru achizitionarea de sisteme antiaeriene cu raza lunga de actiune, dar nu a fost câstigata de numeni pâna in prezent. “Rusia este pregatita sa ofere in cadrul unui contract un produs ruso-turcesc bazat pe sistemul Antey-2500 (versiunea pentru export a sistemului S-300), de exemplu, sa monteze sistemul antiaerian pe un sasiu turcesc”, a declarat Ladigin la o expozitie de armament in capitala peruana Lima. Rosoboronexport mai propune Turciei sa isi “uneasca eforturile” cu Rusia in promovarea acestui sistem pe piata, a adaugat el. “Acest lucru inseamna ca este posibil sa discutam vânzarea licentei pentru productia acestor sisteme altor tari”, a continuat oficialul. S-300PMU1, versiunea modernizata a sistemuli S-300, are o raza de actiune de peste 150 de kilometri, poate intercepta rachete balistice si avioane la joasa altitudine, dar si la mare altitudine, si este eficient in apararea imporiva atacurilor aeriene. S-300V/Antey 2500 (SA-12 Gladiator/Giant) consta intr-un nou vehicul de comanda, o serie de radare avansate si pâna la sase vehicule de incarcare pentru fiecare lansator. La finele lunii ianuarie, mai multe state NATO au trimis in Turcia mai multe baterii de rachete de tip Patriot. Cele doua baterii de rachete Patriot trimise de Germania, in cadrul unei misiuni a NATO desfasurate in Turcia pentru a proteja frontiera tarii cu Siria de eventuale atacuri, au devenit operationale.

In cautarea unor piete de desfacere

Turcia intentioneaza sa directioneze aceste produse spre pietele de armament din Asia Centrala si Extremul Orient. Nu in ultimul rand, oficialii de la Ankara se gandesc sa includa pe aceasta lista si Africa, declara luna trecuta, presedintele Uniunii Exportatorilor din Industria de Aparare si Aerospatiala, Latif Aral Alis. „Exista inca multe obstacole de depasit. Cel mai important lucru este de a prezenta solutiile esentiale in concordanta cu oportunitati financiare cat mai larg deschise. Repetam din cand in cand: sistemul global (de vanzare de armament -n.r.) este deja asezat iar aceasta provocare necesita un efort foarte mare”, a declarat oficialul turc, citat de Hurriyet. In continuare, Turcia incearca sa in consolideze pe toate planurile noul statut nu numai de putere regionala, ci de actor global in mai multe sectoare de activitate iar domeniul militar este unul prioritar, in conditiile in care Turcia este a doua armata din NATO, dupa SUA, cu o resursa umana de 1.043.550 militari. Una dintre cele mai mari baze ale Aliantei se afla in sud-estul Turciei la Incirlik iar SUA intentioneaza sa amplaseze pe teritoriul Turciei o serie de radare ca parte a scutului antiracheta american desfasurat in Europa.

 

Un articol Karadeniz-Press

 


 

 

4 comentarii:

  1. bravo lor nam auzit de vreun mare inventator turc da usor usor cumparind licente daca mai iau si ingineri din balcani vor fi o forta redutabila si in tehnica gen china ,mor de ciuda oare ai nostril ingineri chiar nu pot face ceva macar in privat facind schimb de licente combinind idei armata nu are bani ok da sa vinda dracu pe piata libera oare Academia Tehnica Militara chiar nu are o sectie de prototipuri de la microelectronica la stiinte Aerospatiale?ar trebuii sa aibe musai si sa colaboreze cu oricine are o idee buna din cercetari militare ies si produse civile se pot face start up uri in parcuri industriale in care armata sa aibe participatiuni de minim 30% la fel si fondul de pensii sa se creeze locuri de munca reindustrializarea tarii ca iar am ajuns tara eminamente agrara pt altii ..utui

  2. nu as exagera daca as vedea o colaborare romano-turca drept foarte benefica pt situatia actuala maro a armatei romane
    cu inteligenta romaneasca in tehnica si pragmatismul turcesc, am ridica si noi capul binisor dpv militar

  3. da. frumos comentariu jery pot sa spun chiar patriotic

  4. turci se ridica pentru ca au parte de politicieni patrioti si nici nimeni nu se baga in politica lor interna si de asta le merge bine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *