X-47B, prima decolare reala de pe puntea unui portavion


Pe 14 mai X-47B Unmanned Combat Air System demonstrator (UCAS-D) destinat US Navy a executat prima lansare de pe portavion in conditii reale. Astfel drona a fost catapultata de pe puntea ultimul portavion construit din clasa Nimitz, CVN 77 G. W. Bush.

„Today we saw a small, but significant pixel in the future picture of our Navy as we begin integration of unmanned systems into arguably the most complex warfighting environment that exists today: the flight deck of a nuclear-powered aircraft carrier” a declarat Vice-amiralul David Buss, comandantul fortelor aeriene din US Navy.

Dupa lansare, X-47B a executat cateva treceri joase pe deasupra puntii portavionului, apoi s-a indreptat pentru aterizare catre baza aero-navala Patuxent River, dupa un zbor care a totalizat 65 de minute. In saptamanile urmatoare se va avea in derulare pregatirea aterizarii dronei pe portavion, prin mai multe zboruri, fiecare dintre ele fiind din ce in ce mai aproape de o aterizare reala.

 

Sursa: Air-attack.com

 

GeorgeGMT

 

 

3 comentarii:

  1. Bai fratilor, apropo de treaba asta cu decolarea in premiera de pe barca aia nucleara a lu’ uncle SAM. Voi ce mai stiti, fratilor, de IAR-ul celor de la ARCA, ca trebuia sa zboare prima data prin 2012 si tot nimic nu se mai aude de el? Au probleme cu constructia aparatului, cu motorul, au altele pe cap sau ii retine proiectul asta al ESA de lucreaza ei acum la el sau care-i treaba cu avionul asta, ca de cand trebuia sa zboare prima oara si pana azi a trecut o caruta de timp. Eu ma gandeam intr-un timp ca poate si-au dat seama ca e greu sa-l ridice de pe mare si il modifica sa poata sa plece cu el de pe pista de aeroport sau ceva de genul. Voi ce mai stiti despre proiectul asta si ce parere aveti despre aceasta posibila varianta? Mie mii se pare mai fezabila treaba, ca daca trebuie sa-l folosesti intr-o zi si e marea agitata, e ca si cum ai folosi baloanele alea de i-au tinut pe loc atat amar de timp. Raman iarsi la mana vremii…..ori si cat, ce se mai aude de el, ca pare ramas la coada listei de prioritati? PS Cate exemplare vroiau ei sa construiasca initial, ca nu-mi mai aduc aminte bine!? Astept pareri!

  2. Se lucreaza la el, la avionica parca…

  3. poate il fac multirole 4plus plus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *