Despre Bugeac şi Insula Şerpilor

Evenimentele din zilele acestea ne-au demonstrat, din nou, că Putin nu dă doi bani pe “marile puteri” europene cu care semnează acorduri sau se şterge la fund după cum ii dictează interesele de moment.

A profitat de acordul de la Minsk pentru a rezolva situaţia de la Debaltzevo. Exploatând faptul că ucrainenii stau pe loc, conform acordului de încetare a focului, separatiştii au adus oameni şi tehnică din alte sectoare ale frontului, copleşind apărarea trupelor ucrainene.

Culmea este că o mişcare similară s-a făcut cu ocazia primului acord de la Minsk, când ruşii au ocupat aeroportul din Donetsk, iar ucrainenii nu au invăţat nimic.

Toţi ne întrebăm unde va fi următoarea mişcare a lui Putin pentru că e clar că nu se va opri aici. Nu mă refer la operaţiuni de extindere a zonei controlate în Donbas. Acestea se vor produce oricum.

Întrebarea este: unde va putea muta în perioada următoare fără ca să fie nevoit să abandoneze masca fratelui mai mare care-i salvează pe bieţii rusi oprimaţi de ucraineni?

Aici nu vorbim despre acuzaţiile americanilor, polonezilor sau ale noastre ci despre imaginea internă a lui Putin şi despre oferirea unui pretext prietenilor săi din vest (Franţa, Germania, Grecia, Ungaria etc) de a spune că nu e o agresiune şi, pe cale de consecinţă, nu e nevoie de sancţiuni suplimentare.

Dacă ne uităm pe hartă, logic ar fi să încerce să lege zona Donbas de Crimeea şi, ulterior, să încerce să închidă accesul Ucrainei la Marea Neagră.

Problema este că, în zonele acestea, procentul de minoritari ruşi este mult mai scăzut decât în Donbas astfel că vor trebui să execute o invazie pe faţă ceea ce, momentan, nu le convine.

 

Cea mai bună zonă pentru a executa o invazie, sub pretextul salvării fraţilor rusofoni, rămâne Bugeacul.

Conform recensământului din 2001, populaţia regiunii este de 617.000 locuitori din care:

– ucraineni: 248.000  (40%);

– bulgari: 129.000 (21%);

– ruşi: 124.500 (20%);

– români: 78.300 (13%);

– găgăuzi: 24.700 (4%);

 

Pe scurt, cel puţin 45% din populaţie (cca 278.000 oameni) este rusă sau rusofilă.

Ca aşezare, aceştia ocupă o zonă compactă în partea de centru-vest a  regiunii, cu continuitate teritorială în Autonomia Găgăuză din Republica Moldova, unde alţi cca. 142.000 de găgăuzi, bulgari şi ruşi (91% din populatie) aşteaptă ora exactă de la Moscova.

Alte comunităţi importante de ruşi şi bulgari se află în partea de nord a Bugeacului, la limita cu Rep. Moldova, foarte aproape de zona Tighinei.

În privinţa raioanelor şi porturilor de la Dunăre:

Reni – 49% români, 18% ucraineni, 31,5% ruşi+bulgari+găgăuzi;

Ismail – 53% ruşi şi bulgari, 38% ucraineni;

Chilia – 45% ucraineni, 38% ruşi+bulgari+găgăuzi, 16% români;

Vâlkovo (aparţine de Chilia) – 70% ruşi, 25% ucraineni;

Zonele compacte de locuire a ucrainenilor se află preponderent în estul şi sud-estul regiunii, în special zona Belgorod-Dnestrovsky (Cetatea Albă).

Bugeac etnic map

Harta etnică a Bugeacului (recensământ 2001)

O inflamare a bulgarilor, ruşilor şi găgăuzilor, în Bugeac şi, foarte probabil, în Autonomia Găgăuză, cu declararea unei republici a Bugeacului (sau alte variante), cu manifestaţii, referendumuri şi acţiuni de preluare prin forţă a structurilor administrative ar pune autoritatile în situaţia de a interveni cu forţe de poliţie a căror loialitate este nesigură (şi acolo sunt ruşi, bulgari, găgăuzi) ceea ce poate duce în orice direcţie.

Fie ii reprimă şi atrag reacţia Rusiei care se va grăbi “să-i salveze” pe rusofoni, fie forţele de ordine se descompun, separatiştii preiau arme şi muniţie de la poliţişti, iar situaţia escaladează, făcând necesară intervenţia armatei ucrainene, atrăgând din nou intervenţia “salvatoare” a Rusiei.

De aici mai departe este doar o aruncătură de băţ pentru “salvatorii” ruşi să facă joncţiunea cu separatiştii din Tighina şi Tiraspol, asta dacă nu cumva o realizează dinainte separatiştii locali.

În plus, în drumul lor spre Bugeac (pentru salvarea celor oropsiţi, of course) ruşii vor face şi un mic ocol până pe Insula Şerpilor.

Pentru ucraineni, marele dezavantaj al Bugeacului îl reprezintă izolarea lui, singurele legături fiind pe la gura Nistrului-Bugaz, cu pod de sosea şi CF, şi pe la Palanca, cu pod peste canal-Palanca şi pod peste Nistru – Mayaki. În ambele situaţii podurile pot fi “rezolvate” pentru a lăsa Bugeacul complet izolat.

Nu am informaţii despre efectivele trupelor ucrainene din Bugeac, ştiu că intenţionau să aducă o brigadă mecanizată la Cetatea Alba dar nu ştiu dacă au reuşit.

Mai mult, nu ştiu componenţa etnică a unităţilor militare de aici pentru a putea evalua posibila reacţie a acestora în cazul repetării scenariului Crimeea.

 

Ce e de făcut?

 

În primul rând, trebuie să-i convingem pe căpoşii de ucraineni că nu vor putea apăra Insula Şerpilor. Are o suprafaţă mică, e dreaptă ca-n palmă, fără resurse, fără apă.

Pe scurt, nu o poţi apăra decât dacă ai la dispoziţie o forţa navală solidă şi o acoperire aeriană pe măsura ceea ce nu e cazul Ucrainei … şi nici al României.

Cea mai bună soluţie ar fi sa concesioneze insula, împreună cu zona limitrofă de 12 mile marine, pentru 10-20 de ani, către Statele Unite care să o folosească drept bază logistică pentru operaţiunile umanitare din Ucraina şi/sau pentru operaţiunile companiilor petroliere americane din Marea Neagră sau pentru orice altceva doresc americanii, doar să fie marcată prezenţa americana (inclusiv militară) pe insulă.

Dacă nu vor face asta vor pierde insula şi ne vom trezi cu radare, staţii de ascultare şi rachete ruseşti chiar în faţa gurilor Dunării. Nu că n-ar avea destule în Crimeea dar, dacă se va ivi ocazia, vor profita rapid de ea apoi va începe contestarea liniei de demarcaţie a zonelor economice exclusive.

Să nu uităm că au luat Crimeea pentru gazele din Marea Neagră şi nu pentru Sevastopol (pe care-l aveau oricum).

 

În al doilea rând, programul de instruire a armatei ucrainene pe care vor americanii să-l deruleze, prin trimiterea paraşutiştilor, ar trebui să se desfăşoare în Bugeac şi nu în Lvov.

Cantonaţi la Cetatea Albă, Tatarbunar sau Chilia, sau în toate trei, exerciţii şi aplicaţii cu trageri de luptă în zona litoralului, eventual semnat un acord pentru stabilirea unei largi zone litorale drept poligon de tragere.

În modul acesta ucrainenii vor avea trupe suplimentare în Bugeac, la instrucţie, americanii vor avea şi ei trupe in teren, în baza acordului cu ucrainenii, iar ruşii, dacă se hotărăsc să debarce, vor trebui s-o facă prin poligon.

Dacă ruşii încearcă sa facă o mişcare şi ajung să ameninţe siguranţa trupelor americane acestea vor putea fi sprijinite rapid cu alte trupe, americane sau nu.

Dacă negociem sprijinul pentru Ucraina, cel putin concesionarea Insulei Şerpilor către americani trebuie sa fie o temă de discuţie deşi ar fi mai simplu să-i convingem pe americani să discute ei.

 

Eroul Bulă

143 de comentarii:

  1. Ar mai fi si o a doua solutie: o interventie a moldovenilor in Buceac in momentul desfasurarii a unei ofensive rusesti in estul Ucrainei si asa poate sa aiba si Moldova o iesire la Marea Neagra .Oricum, ucrainienilor nu le va conveni un razboi cu moldovenii pentru ca ar fi prinsi pe doua fronturi cu tot armamentul lor de mana a doua american .

    • Lamureste-ma: moldovenii sa-i atace pe ucraineni din spate, cand ii ataca rusii in est? Tu vorbesti serios?

      1
    • @DF
      Am auzit ca agentia asta de stiri ce va „inspira” s-ar numi Sputnik.

      1
      • Inseamna ca ai halucinatii. Era o ironie pentru americanofili si oricum nu vad multi fraieri in tara asta care sa moara pentru integritatea si suveranitatea Ucrainei pentru ca juramantul e pentru integritatea Romaniei .

    • Basarabia nu poate intra în Bugeac pentru simplul motiv că nu au o Armată! S-a pus problema dizolvării acelor elemente cărora li se atribuie denumirea fantezistă de „armată” exact din acest motiv! Forţele armate basarabene nu pot face faţă miliţiilor rebele transnistrene, darămite să se lanseze într-o asemenea aventură, mai ales având în vedere faptul că aceste elemente armate sunt singura pavăză între transnistria şi Chişinău! Ştiaţi că în timpul conflictului transnistrean exploziile rachetelor şi obuzelor se auzea până la Chişinău, ba mai făcea şi geamurile să vibreze? Să lăsăm S.F.-ul pentru distracţie!

      2
  2. @Eroul
    Interesanta ideea cu concesionarea Insulei Serpilor catre SUA.

    1
  3. Eu ma intreb daca ucrainenii isi dau seama cat au fost de prosti ca au tergiversat delimitarea zonelor economice atatia ani cand ar fi putut incepe exploatarea gazelor din zona lor cu mult inainte de consolidarea puterii lui Putin si de inceperea marsului Rusiei spre vest.

    1
    • Oricum, nu va dura mult timp si Putin va emite pretentii (si) asupra aceste insule… Acordul de pace este doar o hartie pe care o sa o foloseasca in toaleta de la Kremlin… Daca reuseste sa inchida Bosforul asa cum viseaza adio exploatari de gaz / petrol in MN…Si atunci o sa avem granita cu un lac rusesc…

  4. http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-19443220-chevron-retrage-din-romania-renunta-explorarea-zacamintelor-gaze-sist.htm
    Americanii renunta sa mai exploateze gaze de sist in Polonia, Ucraina si Romania.
    Cu toata situatia neplacuta in care se afla, imi permit sa afirm ca Ucraina nu va concesiona Insula Serpilor, SUA.Daca ar face acest lucru, inclusiv sa isi antreneze trupele in Bugeac, Rusia ar fi nevoita sa lase in pace aceste locatii pentru a nu intra intro coliziune frontala cu SUA, lucru nedorit de ambele mari puteri.

    • Eu cred ca guvernul de la Kiev a luat si cele 2 posibilitati in calcul, respectiv Insula Serpilor si antrenamentul trupelor in Buceag.
      1ª-Daca nu vor concesiona Insula Serpilor precum si alte facilitati din Ucraina mai mult ca sigur nu vor putea sa se apere in fata piticului atomic… Daca stau si ma gandesc bine au vandut ei chinezilor o gramada de teren arabil (100.000 ha)… dar sa concesioneze Insula Serpilor… Fara capital vestic nu vor reusi sa tina piept rusilor…
      2ª-Daca nu vor oferi facilitati pentru antrenamentul trupelor in Buceag (mai ales cu participare internationala nu doar americani), mai mult ca sigur vor pierde si aceasta zona
      Cele doua Buceag- Insula Serpilor sunt inseparabile in perspectiva unui atac rusesc.
      Iar noi romanii suntem direct interesati atit cu Insula Serpilor cat si cu Buceagul …. O izolare a Basarabiei mai ales dpdv militar ne mai lipseste…

      1
    • Probabil vor să reducă eventualele proteste anti-americane din zonă, mai ales în contextul actual.

  5. @sorin
    ce se spune in articol sa incercat si in 1989 nu au reusit, insa acuma rusia ar avea sanse reale sa il puna in alpicare cu noi.

  6. Americanii nu vor accepta niciodată sa între pe insula serpilor( nici militar si nici comercial)! Sa nu uitam de Cuba! Chiar nu le lipsesc rusii din nou in coaste. Dar nu stiu ce se întâmpla in momentul in care rusii ar ocupa insula serpilor si practic anulează orice înțelegere Româno-Ucrainiană!!! In acest caz, conform tratatului de pace de la Paris, insula revine României!!! Eu nu cred ca rusii vor face acest pas.

    • pai asta e, ca ne tot gandim la tot felul de variante SF, cum sa protejam insula Serpilor si Bugeacul… pana la urma solutia e una singura, la o adica, cea mai simpla si evidenta dintre toate. Si cred ca si rusii stiu asta.

    • Foarte corect punctul tau de vedere.

      • Ce treaba are Rusia cu tratatele internationale?
        Au tinut cont de Actul Final de la Helsinki cand au invadat Ucraina?
        Au tinut cont de tratatul cu Imperiul otoman cand au anexat Crimeea?
        Tot atat de tare li se rupe si de orice intelegere romano-ucraineana.

        • Dupa delimitarea platoului M. Negre automat teritoriul primit de Romania devine teritoriu NATO si UE pe langa faptul ca este teritoriu romanesc. Insula Serpilor nu mai are legatura cu delimitarea platoului maritim dintre Romania si Ucraina.

          In plus presupunand ca Rusia nu va tine cont de decizia finala de la Haga, atunci va trebui sa suporte un pret pentru reinceperea conflictului teritorial cu Romania.

          • Ce pret va trebui sa suporte Rusia? Chiar sunt curios… avand in vedere pretul suportat pentru Crimeea si ce se intampla acum in Ucraina… Pentru un litigiu de zona de exploatare, cam care ar fi pretul? Rusii vor putea exploata in restul Marii Negre iar noi vom fi blocati pe termen lung in litigiu cu ei, chiar si de se va face arbitraj la curtea internationala.

            • E un subiect fals. Pai daca Rusiei nu ii convine delimitarea si incalca teritoriu Nato, Romania poate invoca art.5. E teritoriu Romanesc, recunoscut ONU, totu-i limpede, nu ai ce sa discuti ca litigiu la curtea internationala.

              Ce pret va trebui sa suporte ? Probabil sanctiuni economice. Crimeea nu era teritoriu Nato.

  7. Delimitarea platoului M Negre dintre Romania si Ucraina a fost deja rezolvata la Haga, asa ca Rusia daca prin absurd ar obtine controlul militar asupra Bugeacului (slabe sanse), nu poate sa mai conteste nimic. Insula Serpilor este altceva. Daca Ucraina isi cunoaste interesul ar putea amplasa ceva trupe pe insula (daca au construit ei ceva case sau hotel pe insula atunci ar putea sa aduca si ceva armament 🙂 )

    • joi si vineri cand au fost bulgarii in Romania au spus ceva despre delimitarea platoului intre RO si BG, e vreo problema? eu nu stiam nimic…

      ma gandeam, cand au dat de Aurescu in executiv probabil au zis „faaac miii” 🙂 )

      • Linia de demarcatie intre zona noastra si a lor nu a fost inca stabilita clar, ceea ce blocheaza forajele in acea zona.
        Daca se stabileste linia dupa calculele noastre am avea 500m limita comuna cu turcii si ne-ar usura sarcina realizarii cablului energetic catre ei.
        Ar trebui mers rapid la Haga si rezolvat problema.

      • Litigiul romano-bulgar pentru delimitarea platoului continental este asemanator cu fostul litigiu romano-ucrainean. Daca ajungem din nou la Haga avem mari sanse sa castigam.

        Din pacate Marea Neagra este prea mica si are prea multe tari ca vecini.

    • Cine zice ca rusii contesta? Rusii te pun in fata faptului implinit si gata.

    • Era logic ca vor incerca sa arate paralizia Articolului 5 din tratat.
      Asta se poate face in diverse variante, incepand cu incurajarea unor miscari separatiste si terminand cu un atac nuclear limitat (o singura lovitura de putere mica).
      Atac nuclear limitat in Estonia este exclus. E prea aproape de rusi, Leningrad e la doi pasi. In plus, ii imputi cu radiatii pe prietenii germani.
      In al treilea rand, cine te crede cand incerci sa justifici un astfel de gest. Estonienii sunt trei cu nashul, ii bagi pe toti intr-un lift mai mare.
      Ar ramane Romania care e suficient de departe de Rusia pentru a avea timp sa se disipeze norul radioactiv. De aici si supararea mare a rusilor cu Scutul Antiracheta. Scutul nu poate opri un atac masiv cu rachete dar poate anihila unul limitat, taind din optiunile Rusiei.
      Oricum, noi nu ne punem sperante in activarea articolului 5 din cauza numarului mare de curve din NATO (Grecia, Bulgaria, Ungaria, Germania, Franta, Italia, Olanda – probabil ca i-am scapat pe unii).
      Cum am spus si cu alte ocazii, trebuie sa ne bazam pe noi si pe relatia cu SUA.

      2
      • @Eroul Bula
        ca trebuie sa ne bazam pe noi sant deacord.
        ce relatie cu sua vrei sa dezvolti ca eu din partea lor in afara de vorbe si promisiuni nu am vazut , nici macar nu au ambasador la noi ( COLONIE ) dar in schimb ne cer sa trimitem trupe in razboaie provocate de ei, chiar daca facem parte din nato dar noi se pare ca avem doar obligati
        nu dle santem singuri, iar treaba cu scutul ii va infuria si mai tare pe rusi.
        cand americani ne vor trata ca pe un aliat nu ca pe un sclav atunci voi privi altfel.

        • Da stim ca americani nu au adus nimic in Romania , sti ca nu au ambasador , in schimb rusii au ambasador , au fost in romania si probabil inca mai sunt si acum prin cozi de topor , prin cei care duc dorul comunismului si un loc caldut ca salariat al statului , deci in tradevar rusii parca aduc prin constanta si mangalia distrugatoare , rusii amplaseaza un scut anti racheta , rusii vor face baza militara la MK , te inteleg perfect ai asa un sentiment ciudat FUGITIII VIN AMERICANII si eu simt asta sunt in asentiment cu tine

          1
      • @Eroul Bula
        Nu, rusii nu sunt suparati pe Scut pentru ca nu mai pot ei lansa un atac nuclear limitat asupra Romaniei. Pentru ca o pot face oricum. Nu asta e problema lor cu Scutul.

      • Cred ca aplicabilitatea celebrului articol 5 din Tratatul NATO este, strict din perspectiva practica, foarte overrated. Adica isi inchipuie cineva ca un posibil veto al Ungariei/Greciei va opri vreodata o tara ca SUA sau Marea Britanie sa trimita trupe in ajutorul Romaniei daca se va ajunge la asa ceva?!? NU, logic.

        Sigur ca, din punct de vedere teoretic, un asemenea veto va insemna o cvasi-implozie a NATO, care va trebui fie regandit din temelii, fie desfiintat dupa un asemenea moment, dar nu articolul 5 e cel care ne asigura sprijinul noua „in caz de…”.

      • Ma copchii ai durerii … nici Estonia nici Romania nu merita un atyac nuclear fie el si „limitat” (adica lovituri tactice) . Ptr ca putera lro de rezistenta este cavsinula!!! Estonia prininsasi cacacitatea sa fizica (suprafata + populatie si armata existenta)
        Poty fi „reziolvate” amabele amandoua „clasic”.
        Ma rog Daca Deveselu devine operational atunci , in cazul unei miscari ofensive (rusesti) se impune distrugerea lui prin lovitira „tactica” la H – 5 minute. In caz de miscare of4ensiva NATO .. se impune o „tactica” pana la H+1 h…
        Altfel nu ..

        Ma rog in cazul escaladarii unui conmflic – dincolo de „tactice” asupa unor tinte pur militare se „impune” un atac cu o cestie „strategica” asupra Bucurestiului … Ins ain privinta asta sunt mai linistit decat in anii 80 – atunci aveam „dedicate” 3 H ptr Bucale (una americana, una emgelzeasca si una de la fratii nostri de ginta latrinara die Franzosen ..)Si SUA mai avea cel putin uan (ca avea de unde nu era sarantoaca ca Sfentia si UK!) pe care scria Ploiesti. Asa ca sa fie.
        Iar gurile rele ziceau ca SUA mai aveau uan. Dincauza de IAR doata cu motoare Viper cu postcombustie P&W cica mai era si Craiova .. BUUUUUMM!!

        In rest puteti sa va bizuiti pe „bunul simt” tatarasc si vareg rusesc … Adica ei vor sa .. jefuiasca … Deci le trebuie un teren „curat” nu o infectie pe care sa o ocoleasca la distanta precum este ocolita zona Cernobal

        Ma copchii ai durerii .. io de vreo 40 de ani cetesc (si caut) texte despre doctrine nucleare .. O lectura extrem de intresanta desi cam terifianta. Ce mopar nelinistei este ca de ceav timo rusii evoca – prima data! – posbilitatea de utlizare a armanetului nuclear (inainte se jurau ca nuam ca represalii.. Totale)

  8. Mergând pe această logică a concesionării teritoriului naţional, eu propun ori să depun o solicitare de aderarea la U.S.A. ori să declarăm război Chinei – la noi vor ajunge o dată, dar pe la ruşi vor trece de două ori!

    • Daca declaram razboi Chinei ramanem fara toate marfurile „Made in China” iar asta ar fi groaznic pentru noi la puterea noastra de cumparare, asa ca armata chineza nu are nevoie sa ajunga pana la noi. 🙂

    • Bre daca doriti chinezi .. este suficient sa dam niste avantaje birocratice ptr emigranti … si sa stabilim preferintele (da sa fie rationale) . Insa daca facem asta ar trebui sa pregatim si un program de integrare a noilor cetateni .. cu ochi mai oblici. Dintai invatat lb romana .. cantand : Trei culori , Pe-al nostrui steag , Pui de lei . Poezie de inavatat obligatoriu : Doina (de la Nistru pan la Tisa ..) si daca peste 50-60 de ani la Odesa si la Budapesta vor defila unii cu ochi oblici cantand „noi suntem lomani noi suntem aici pe veci stapani” … e ce s-ai faci .. asta e semn de modestie ca unii de pe langa Sibiu isi iernau oile prin Crimeea si Burebistia se intindea cam pana in Moravia!! Da oricum in gnl iada sare casa … si Viena ar fi o mica despagubire bine meritata …
      Asta s-ar chema a le baga mortu in casa draCilor de vecini

      1
    • Abia astept sa vad ce „balamuc” s-ar declansa daca vreodata Gagauzia ar cere unirea cu Rusia iar Rusii chiar ar aduce „omuleti verzi” la Comrat 🙂

      • Pana la urma de ce nu ar trimite si moldovenii ,,omuleti verzi” in Buceac in momentul in care rusii ar incerca sa preia acest teritoriu? In primul rand costa foarte putin: o uniforma .. Made in China”, un bilet de autobuz, o camera la un hotel local .

    • Problema este ca degeaba ai calitate ridicata la aparate de lupta foarte scump de operat, daca n-ai suficiente pentru mai multe baze si sa-ti acoperi spatiul aerian. E si problema noastra, care am fi avut nevoie de minim 3 escadrile (48 de aparate) pentru 3 baze aeriene si eventual aditional ceva in genul unui trainer capabil de viteze usor supersonice, ca sa ne permitem sa le ridicam la fiecare incursiune a rusilor si sa aiba si efect, adica sa ajunga la interceptie in timp util.

      La fel si la tancuri, unde poti sa ai tu orice megasupertanc, daca ai doar 50 sau 100 de bucati… trebuie sa existe un echilibru intre numar (ca sa poti acoperi defensiv anumite zone), calitate si costuri de operare.

  9. Eu cred ca procentele de sus, din articol, sunt putin neadevarate, din motivul ca zona este sub o stapanire Ucrainiana (rusofona)
    Romanii nu si-au declarat neaparat etnia, corect.

    Ar fi interesant un recensamant facut de romania, dupa ce ocupa zona.
    Mai ales in raioanele RENI si IZMAIL unde oopulatia romaneasca depaseste 65% (in Reni – majoritatea vorbesc lb romana) si 40-50% (in Izmail -in special in zona rurala)

    1
    • Corect, datele sunt conform recensamantului ucrainean dar sunt utile pentru a ilustra raportul dintre populatia ucrianeana si cele rusofile (rusi, bulgari, gagauzi). Daca sunt romani care nu si-au declarat identitatea, cel mai probabil s-au declarat ucraineni sau rusi ceea ce face ca raportul sa nu se schimbe sensibil.

  10. Legat de APARARE si pozia care ar trebui sa o ia ROMANIA,

    Ar trebui da invatam dela CEAUSESCU, 1968-1972
    Azi romania lui Iohanis nu este mai amenintata decat Romania lui Ceausescu. Iar Rusia de azi nu e mai puternica decat URSS anilor 1968

    Romania trebuie sa introduca din nou stagiul militar ( pe baza de voluntariat ,1an, pentru inceput) cu minim 1-2 regimente pe fiecare divizie, inclusiv divizia marina (in total 4 divizii)

    Si un pachet de AVANTAJE pentru cei ce fac stagiul militar (pe baza de voluntariat)
    De exemplu:
    – toti militarii angajati sa aiba stagiu militar efectuat,
    – toti politistii, gardienii si ci din firmele private de paza si protectie sa aiba stagiul militar efectuat,

    – sa aiba transport in comun gratuit, si transport pe tren gratuit pe perioada stagiului militar,
    – sa aiba un program cu weekeend liber, sau sai se compenseze weekend-urile cu zile de concediu.

    – Sa aiba SOLDA echivalenta cu minin venitul minim garantat,
    – Sa primeasca avantaje la achizia unei locuinte, (dobanda fff mica) dupa terminarea stagiului militar…

    – SA AIBA CONTITII CIVILIZATE IN U.M. SI ALIMENTIE CORESPUNZATOARE.

    1
    • ALTE MASURI DE MASURI DE APARARE,

      – BUGETUL MAPN-ului de 1,3% trebuie ridicat dar asta se poate face in mai multe feluri
      O METODA ESTE PRIN ATRIBUIREA DE LUCRARI DE INFRASTRUCTURA, Brigazii 10 Geniu,

      De exemplu construirea unor poduri se poate face de Brigada 10 Geniu iar banii pot intra in Bugetul militar.
      Eu personal as atribui construirea unor poduri si viaducte de pe DN-1 Comarnic-Sinaia-Busteni, Brigazii 10 Geniu.
      (CEA MAI PERFORMANTA ARMATA DIN ISTORIA OMENIRII, PE TIMP DE PACE, FACEA DRUMURI. E vorba de Legiunile Imperiului. ROMAN)
      Dar si MILITARII AMERICANI DE LA M.KOGALNICEANU au realizqt lucrari deinfrasctrictura si consteuctii la Spitalul de Urgenta Constanta si la Scoala din M.Kogalniceanu

      2
      • @Chipp

        ce sa aloce astia daca MINISTRUL INSASI MINTE pe la TV ca bugetul este de 1,7%….

      • Chipp, nu confunda alocarea de fonduri pentru armata de la buget cu realizarea de venituri din executarea de lucrari. Executarea de lucrari presupune costuri cu materiale, transport etc, costuri care se scad din venituri si ramai cu foarte putin.

    • Bre in 68 era altceva. Plutea in aer o hotarare mortala „NOI NU SUNTEM CEHI! NOI VOM LUPTA!!! (si au fots si cazuri mai .. ciudate. Un isn dat afara din armata ptr ca era burjui si lupatse cam prea bine on Est a fost chemat la comitetul d epartdi orasenesc : Domnule n etrebuie cineav in stare sa comande Garda Patriotica. Ne-am gandit al dumneavoastra ca fiind cel mai nimerit. Da stiti de ce am fots epurat din armata ? Pai ca aveati 2 cruci de fier .. Si asta ceva zice? Ca sunteti cel mai calificat domnule! Bine tovarasi accept! Stiam ca sunteti patriot tovarase!!!
      Nu glumesc cam asa mi-a fost redat dialogul de cetateanu in cauza – fost capitan in 45 … bun in grad in 52 dat afara .. deh … )

      1
  11. Eu tot asteptnsa fie DEMIS PONTA si cu DUSA.

    Dar voi ati auzit din partea PNL (care urmeaza sa vina la guvernare), ceva noutati… legat de Bugetul MAPN,

    IN CONDIILE IN CARE AVEM O PROBLEMA: RUSIA.
    – AVEM 1 AN INTARZIERE, NU AM LUAT MASURILE NECESARE IN 2014, nici bugetare, nici militare
    – ACUM AVEM GRANITA (maritima) CU RUSIA dupa anexarea Crimeii
    – RESURSELE ENERGETICE (petroliere) din MAREA NEAGRA SUNT IN PERICOL
    mai mult ca sigur vor fi acaparate de Rusia, iar flota noastra ni e capabila sa protejeze aceste resurse petroliere pentru ca in 2014 Ponta si Dusa ni au luat masuri, iar in 2015 tot aceeasi atitudine ba chiat si din partea PNL si a lui JOHANIS (care rede ca daca se plimba pe la BERLIN SI PARIS, se rezolva problemele cu RUSIA.
    Foarte FALS!

  12. Dinamitarea ambelor poduri de peste Nistru ar crea haos atat printre agentii rusi cat si in planurile ucrainienilor pentru ca o actiune de izolare ar impune fiecarei parti sa-si expuna fortele din regiune.

  13. MASURI URGENTE CE TREBUIESC LUATE IN 2015:

    1. FORTELE NAVALE
    Tot aud ca vorbesc de modernizarea fregatelor… TOTUL E VRAJEALAAA!
    Fregatele alea mananca fff multi bani, pentru ca nu au fost bagati baniila timp.

    E obligatoriu instalarea unor sisteme AA R=60km (gen. Patriot) sa le cerem americanilor 3 sisteme. Poate ni le da gratis (mai ales ca noi le-am dat 2 baze militare) ce inseamna 3 sisteme PATRIOT? pentru ei? nimic.

    mai e nevoie de sisteme AA R = 6-12Km (CA-95M1 este fff slab, personal as fi dezvoltar racheta R-60M varianta romaneasca, fiind o racheta de superioritate. Mai nou, acum vreo 4-5 luni citeam un articol in care Ungaria vindea vreo 300 rachete la un pret de nimic. rachete ce puteau fi revitalizate la Ploiesti cu un motor nou ce putea atinge 6-7Km in altitudine si un cap IR israelian. Aceasta racheta are manevrabilitate excelenta ea fiind proiectata sa doboare avioane de inalta -manevrabilitate, s-ar descurca excelent in lupta impotriva rachetelor. ) Ar fi echivalente cu rachetele IGLA – S si ar face un tandem excelent cu sistemul Viforul 2x35mm

    CORVETELE TETAL-1 si TETAL-2
    au nevoie urgenta de modernizare pentru lupta Anti-SUBMARIN.
    SONARE NOI, TORPILE PERFORMANTE dar si un sistem Anti-aerian fff performant.

    VEDETELE TORPILOARE (avem 3 nave)
    Din cauza dimensiunilor reduse, ale VEDETELE TORPILOARE (deplasament = 200t / Lungime = 36m) aceste 3 nave pot lupta (daca au cu ce) si si Delta, ele fiind mai reduse ca si dimensiuni decat MONITOARELE FLUVIALE (Deplasament = 500t/ lungime = 52m) dar si decat VEDETELE FLUVIALE (Deplasament = 320 t /lungime = 45 m)
    – Instalarea a 2 tunuri VIFORUL 2×35 mm (cu rachete A.A.)
    – Instalarea unui radar AA
    – Instalarea unui sistem LA-ROM160mm ghidat (R=45km)
    La-Rom poate fi folosit si in lupta ANTI-NAVA nu stiu cum poate supravietui o nava impotriva a 2 salve de rachete GRAD

    2. FORTELE TERESTRE
    Alte masuri ar fi infiintarea a inca 1 regiment de LA-ROM 122mm si 160mm (ghidate), in afara de cel care este la Focsani-Barlad (nu stiu daca este Regiment sau Brigada… am inteles ca e brigada dar este sub-dotata, avand doar echipamente de regiment)

    3. SUPLIMENTAREA NUMARULUI DE MILITARI
    – Infiintarea UNOR REGIMENTE DE VOLUNTARI (cititi un comentariu mai sus, unde am prezentat viziunea mea legat de regimentele de militari voluntari)

    • Ai tu un fix cu APRA pe nave fie si in varianta LAROM. Gresesti, n-ai ce face cu asa ceva in lupta nava-nava. Singurele nave care au instalate astfel de lansatoare sunt monitoarele fluviale si vedetele blindate de patrulare daca nu ma insel iar destinatia lor este de a lovi tinte terestre. Pe mare n-apuci tu sa te apropii ca sa-ti lansezi proiectilele ca sa nu mai vorbim de risipa de munitie tinand cont de rata de dispersie a unei salve. Inteleg ca vrem sa oferim solutii dar poate mai si judecam inainte sa postam ceva.

      • Eu ma gandeam ca ar sta bine pe Vedetele Torpiloare, care oricum nu au nici un fel de arma nava-nava (bine… au doar acele torpile… care nu stiu ce raza au) iar LA ROM 160mm au posibilitatea sa fie si ghidate.
        Binenteles daca vrem ca cumparam capul de ghidare de la evrei…

        si daca sunt ghidate… sunt fff periculoase chiar impotriva navelor.
        Dar aceste Vedete torpiloare… cu LAROM (sau APRA) pot interveni si in DELTA, in ajutorul flotei fluviale si in ajutorul Batalionullui de Puscasi Marini.

        Iar LAROM-ul 160mm acopera o raza de 45Km.asta inseamna ca de pe Bratul Sulina, atinge tinte de pe malul Ucrainian, parca… Iar din zona Tulcea, rachetele ajung pana dincolo de Isaccea… aici este avantajul acestor VEDETE TORPILOARE.

        si inca ceva… ar fi fain sa aiba un PONTON MILITAR (nu neaparat port ca acela atrage atentia) in loc. Sfantu Gheorghe, pe bratul Duaarii, fiind camuflat de Delta…

    • chipp, tu pui patriot-ul pe vase la fel cum pui si hawk-ul? cu macaraua? serios acum…daca imi arati mie o varianta navalizata de patriot ma spanzur

      americanii folosesc RIM-66 pe nave

      • @Vioniribu

        Ucraina si Rusia au pe nave rachete OSA-AKM (M)
        Ca o completare, pe o nava se poate instala orice tip de armament terestru.
        CU MACARAUA, binenteles, ca muschii nu-ti permit sa ridici 400-500 Kg decat daca-l invie cineva pe cel mai puternic om care a existat vreodata pe pe Pamant (SAMSON) 😀

        Toate navele fluviale au instalat armament terestru tun A.T. 100 mm (tunul de pe TR-85) Sisteme AA CA-94, Tunul AA. 2x30mm, Mitraliere 4×14,5mm, iar unele nave maritime au tunul AA 57mm

        • navele fluviale sunt nave fluviale, au alt rol fata de navele maritime

          si acum, racheta de la osa are vreo 3m lungime, patriotul are de doua ori mai mult, aproape 6…9M33 are un diametru de 200mm, patriot are dublu, 9M33 cantareste 170 kg, patriot 700…e o diferenta totusi

  14. Mi se pare improbabil un scenariu in care rusii sa invadeze Bugeacul, pentru ca nu are vreo pozitie care sa-i ajute in situatia din Ucraina, din contra este o zona izolata a Ukrainei. Sa zicem ca ma insel eu.
    Concret, Eroule, cu ce forte crezi ca vor actiona rusii? In ce puncte? Si mai ales cum vor asigura logistica? Cu ce forte vor apara Transnistra?

    • De acord cu Vlad. O invazie in Bugeac poate fi sustinuta doar pe mare sau din Transnistria. Litoralul, cu estuare si lagune, ii usor de aparat. Punctele cheie sunt sectoarele de la varsarea Nistrului, Cetatea Alba si zona Mykolaivka de pe litoral. Daca astea 3 sunt bine acoperite, restul e bucatarie interna. Nu cred ca 125000 de rusi (125000 e populatia totala) pot face mare lucru si nici nu cred ca bulgarii o sa-si riste viata pentru maica Rusie.

      • TRANSNISTRIA are o populatie suficienta ca sa poata mobiliza 20 000-30 000 militari.
        Daca mai adaugam si populatia rusofona din Buceag… deja iese urat pentru ucrainieni.
        Au deja 3-4000 militari rusi cu experienta si au in depozitele Armatei a 14-a suficient armament.
        …………….
        Problema este ca in momentul in care Transnistria va ataca Buceagul, trebuie sa treaca prin Sudul Rep Moldova…. din cate imi amintesc eu… TRANSNISTRIA si BUCEAGUL nu au granita comuna.

      • Cea mai simpla cale spre Bugeac e din Tighina (pe malul V al Nistrului), in jonctiune cu Comrat, care e bastion pro-rus:
        http://www.rumaniamilitary.ro/transnistria-un-scenariu-de-cosmar

        • Daca actioneaza asa, in 8 zile dispare „Republica” Transnistria.N-au nici o sansa.

        • Marius Z,

          este interesanta harta asta. Acum… daca noi am fi pregatiti, in momentul in care incepe Show-l in Buceag, ar trebui sa punem mana pe RENI (un oras foarte accesibi, daca te uiti pe harta, este langa Galati si este inconjurat de lacurile alea imense, deci poate fi aparat mai usor) si pe IZMAIL care este pe malul Dunarii si poate fi usor acaparat. In aceeasi situatie este si CHILIA.

          acum… cu ce mai raman rusofonii dupa ce preiau Buceagul? cu Bolgrad-ul si cu Cetatea Alba. adica cu doar 2 orase.

          Ar trebui sa luam in serios aceasta obtiune.
          dar aici e nevoie de pregatire, de aducerea unor trupe in zona GALATI-ISACCEA-TULCEA si instructie speciala pentru asa ceva…

          • Daca Transnistria incepe sa trimita luptatori catre Bugeac, sunt tinta sigura in fata armatei Ucrainiene de-a lungul a sute de kilometri de granita comuna. Ca sa nu zic si de Moldova care va reactiona daca rebeliunea incepe si la Comrat sau daca transnistrenii vor sa tranziteze spre Bugeac. Deci Transnistria ar fi intre ciocan si nicovala. Bugeacul poate sa fie folosit cel mult ca focar prin care sa se risipeasca fortele ucrainiene in cat mai multe puncte fierbinti, pentru a scadea presiunea in est.

            Singura posibilitate ca Romania sa integreze Bugeacul, ca drept istoric, este doar in cazul in care Novorusia ajunge pe Nistru, iar Romania e nevoita sa ia sub protectorat aceasta provincie care nu mai are granita comuna cu restul Ucrainei. Dar decat Novorusia vecina, mai bine PAS.

            Solutia ideala pentru alipirea Cernautiului si a Reniului ar fi disolutia Ucrainei. Pe fondul unui conflict extins in est, cu Novorusia, si a unui dezastru economic (hiperinflatie, somaj etc), zeci de provincii din Ucraina isi declara independenta. Printre ele Reni si Cernauti, care se alipesc de Romania. Dar ca sa se intample asa ceva trebuie sa se ajunga la un scenariu catastrofal, militar si economic, pentru Ucraina. Ne dorim asa ceva?

    • @Vlad,
      Dar ia gandeste-te ca BUCEAGUL si TRANSNISTRIA ar fi o singura tara (enclava).

      De ce ti se pare Improbabil? TRANSNISTRIA AR AVEA IESIRE LA MAREA NEAGRA si la GURILE DUNARII dar ar pune mana pe Insula Serpilor si pe resursele de petrol ale Ucrainei, din platoul Continental.

      EU CRED CA E O MIZA CHIAR FFF IMPORTANTA, BUCEAGUL.

    • Nu stiu ce te face sa te gandesti ca vor invada Bugeacul venind din Transnistria. Vor invada Bugeacul venind …….. din Bugeac, dupa modelul Crimeea. Dupa ce situatia va fi suficient de coapta iar autoritatile ucrainene paralizate vor mai aduce intariri din Crimeea cu elicopterele ….. asa cum, in Crimeea, le-au adus peste Kerci.
      In privinta fortelor necesare:
      Crimeea 26.000 kmp, Bugeac 13.000 kmp;
      Crimeea 2 milioane locuitori, Bugeac 0.62 milioane locuitori;
      Crimeea cca 70% prorusi, Bugeac peste 45% prorusi.
      Do the math.

      1
      • E posibil sa fie actiune concomitaenta, dinspre Tighina si Comrat si dinspre mare, pentru securizare.

        • Daca vorbesti despre o operatiune militara clasica, e corect, dar miscarea va fi similara celei din Crimeea.
          Vor fi oameni infiltrati din timp care vor organiza elementele proruse locale, vor cumpara oameni si informatii din aparatul administrativ si de securitate local. Cum vor ajunge aceste elemente e foarte simplu: prin aeroportul din Chisinau.
          Nu se va lansa nicio operatiune din Transnistria pentru ca rusii au interesul de a-i prezenta pe transnistreni, cat mai mult timp, pe post de victime ale blocadei economice ucrainene.
          Dupa ce treaba va fi incheiata in Bugeac, pe retea Crimeea, extinderea se va face din Bugeac catre Transnistria si Gagauzia, nu invers.

          • Acum cam un an sesizasera unii ca a crescut numarul de cazaci, veniti cu diverse treburi, in zona de Sud a R.Moldova, pe langa Comrat. Deci unii sunt deja acolo. Cand m-am referit la directiile de actiune, era pentru a preciza directia din care vor sosi intaririle „fratesti”, dupa ce cei care sunt deja in teren vor capata controlul asupra unor puncte strategice si chiar a unor localitati, sub forma unor voluntari 🙂

      • Ukrainienii or sa stea ca boii? La Odessa au reactionat.
        N-au vreo biblioteca ceva si pe acolo prin Buceag?

        • Poate ca nu vor dori sa stea ca boii dar va fi greu sa se intinda din Donbass pana in Odesa si Bugeac, mai ales in ultimul, avand in vedere pozitia sa izolata.
          Daca vor riposta in forta, vor face exact jocul Rusiei care va tipa ca-i sunt omorati conationalii si ca e indreptatita sa intervina.

  15. De ce Ucraina demokrata nu cedeaza insula serpilor Ro si atunci se rezolva tot … poate ii si ajutam cu cate ceva. Dar numai daca imbunatatesc regimul romanilor de la ei. Sau dau furtisagul inapoi.

    • sa dea tot inapoi si mai vorbim

      • de acord. poate atunci uitam ce au facut. sau nu … iertam … de uitat niciodata. eu ma prapadesc de ras cand ii vad azi ca sunt in aceasi situatie cu moldovenii nostri in 91. i-au ajutat pe rusi sa ii ucida pe ai nostrii … si acum isi iau plata. roata se invarte si daca este patrata. asa le trebuie … macar sa piearda cat au pierdut ai nostrii.

        1
        • daca ne intoarcem in istorie devine si mai grav pentru ei

          ei trebuie sa inteleaga ca fara teritoriile romanesti inapoiate nu vor putea construi nimic solid pentru faptul ca populatia din Romania nu va accepta niciodata sprijinirea „ucrainei” daca nu se va face dreptate pentru noi + vor avea pe cap si tarile pro-ruse din balcani pe cap datorita refuzului nostru de a coopera pentru o contructie serioasa

  16. In privinta viitorului insulei serpilor eu cred ca viitorul ei este tot in Romania, si am sa va explic si de ce. Este de presupus ca in 10-15 ani lucrurile se vor linisti si matura in Ucraina, ma refer la partea ramasa adică cea occidentala, moment in care vor dori sa între in NATO si ue. In acel moment, Romania va trebui sa abordeze Ucraina bărbăteste si sa le vorbească despre mârlănia făcută de Kiev in 1997 si despre obligativitatea îndreptării ei. Altfel veto pe fata si explicat si la Bruxelles ca Ucraina nu este pregătită sa facă parte din familia europeană. Ucraina nu are cum sa justifice onorabil gestul din 1997! Eu cred ca așa se va întâmpla. Între timp ne-am mai copt si noi si se vede acest lucru!

  17. Intr un scenariu sf de acum cateva saptamani v am spus ca Putin va invada Tarile Baltice si Romania!Lasand scenariul sf la o parte sfatuiesc pe cei care nu au chef de lupta sa plece in tarile calde cat mai repede iar ceilalti sa si faca rost de veste antiglont si placi de ceramica daca vor sa apuce sa goleasca macar un incarcator in Ivan! gasiti ieftine si de calitate ,pe site ul safeguardclothing.com.Armata i in curu gol,n are nici pt ea,da apoi pt voluntari!

    Mult succes,amin!

    PS.Nu,nu lucrez pt safeguardclothing!

  18. Razboiul asta e pregatit de 10 ani de rusi si tot de 10 ani PDL-ul cu celalalte partide au dezarmat armata romana, au inchis si dezarmat unitati militare, au dat avize negative pentru proiecte si au micsorat bugetul armatei in mod progresiv. Eeeeee, acum fac pe patriotii la fel ca dupa afacerea Skoda ca sa nu-i i-a fraierii in furci ca in 1907…. Vine razboiul…posibil… dar hai sa ne aducem aminte la cate blaturi au fost intre americani si sovietici(rusi) in secolul trecut: Teheran, Ialta, conferinta de pace de la Paris(partea aia in care un regat e dezarmat la mica intelegere intre americani si sovietici cu doua state comunisteYugoslavia si Ungaria care vroiau Transilvania si Banatul), Malta si ce a mai urmat. deci, e clar: rusii anexeaza litoralul Marii Azov si gurile Niprului pana la in aproprierea Odesei si ce mai ramane din Ucraina ramane cu Odesa si Buceacul pentru ca nu degeaba media occidentala a cenzurat masacrul din Odesa.

    • Operation Atlantic Resolve este practic denumirea data din 2014 pentru exercitiile pe care le desfasurau americanii in estul Europei, in zona Balticii si a Marii Negre, de cele mai multe ori la nivel pluton/companie sau escadrila. Anul acesta vor mari putin efectivul care va participa. Aceste exercitii existau si inainte de razboiul civil din Ukraina si Romania participa deja atat cu militari cat si cu poligoane.Deci mult zgomot pentru nimic, au vopsit doar gardul.

  19. PRIVITORUL DE PAPUSARI

    Rusia nu va ocupa 1m din zonele NATO pt ca tot timpul au fost intelesi cu occidentul la masa verde si au primit de la occident ceva la schimb contra o retragere cum a fost si in 1989 au primit piata energetica a estului toata inclusiv si din alte piete. Jocul e facut de altii intre UEA si UE cedarea Crimeei si modificarea frontierelor dupa razboi a fost facuta pt ca rusii sa cedeze din zona lor de influenta R-MOLDOVA probabil stapanii lumii deranjati de esuarea UKRAINEI SI R.MOLDOVA ca state economic si social le au stabilit alte destine RM trece la UE si UCRAINA se micsoreaza o parte cea nationalista vestica mica trece la UE cealalta Ukr de est trece sub influenta rusa . Noul zid dintre imperii probabil va fi pe NISTRU.SUA va muta centrul de greutate al continentului mai spre est cu minim 1000 km de aceea RUSIA incerca sa taie avansul SUA spre est prin alianta cu ungaria ROMANIEI si POLONIEI revenindu-le rolul de granita militara estica de aceea si curatenia lenta a fetelor soare rasare din Romania si Polonia din ultimii 10 ani si accentuata in ultimii 2 ,la fel si tocarea in bucati mici a SERBIEI filoruse nationaliste, in urma cu 10 ani….
    Rusia poate doar sa provoace deranj hibrid in statele de margine NATO dar nu cred ca o va face deoarece are doar de pierdut economic pe termen lung va ramane cu ” „maraitul” diplomatic si mass media si razboi informatic si inteligence pe termen mediu si lung….ea va fi folosita de cine trebuie si cand trebuie doar pt inhibarea tendintelor excesive de acumulare a marelui capital mondial si a exponentilor sai, acelasi rol il va avea si China….NWO fiind de fapt o noua forma de social-democratie mondiala democratica sau autoritara adaptata specific zonei unde se aplica.

    • Fara suparare si intentii ascunse, nu esti roman nu-i asa ? Textul tau pare trecut prin google translate sau in orice caz ai invatat limba romana dar nu o stapanesti 100 %. Poate ma insel dar mesajul imi pare gandit in alta limba.
      Este doar curiozitate din partea mea si fara intentia de a stigmatiza.

      • @ Anla’shok

        Nu cred ca ar avea vreun motiv de suparare; daca-i roman, omu` are o mare problema cu ortografia limbii romane. De-a lungul a vreo 6 fraze kilometrice gasesti doar 3 virgule 😀 Nici macar Vanghelie n-ar fi in stare de o asemenea performanta 😀

    • Eurospike, 3,7 mil. euro fara prenotificare, licitatie sau consultarea competitie… adica contract cu dedicatie.
      „EUROSPIKE GmbH Address: Fischbachstrasse 16 , City: Roethenbach (Pegnitz)”
      Nu cred ca e pentru mentenanta la Spike, titlul ar fi fost altul.

      Da bre, nu-s bani pentru TBT, rachete sol-aer A-94M, drone sau modernizari…

      • pai ei vor sa ne aduca in situatia similara cu cea a lituaniei, cand e ivan la usa sa spuna „pai nu putem sa cumparam ca nu ne vinde nimeni si industrie de aparare nu mai e ca am sabotat-o de a luat-o dracii”

      • Matale esti palit cu licitatia in cap 🙂
        Presupun ca matale faci licitatie intre supermarketuri si pt un sul de hartie igienica 🙂
        De banii aia cred ca iau in jur de 3-4 lansatoare si 30-40 rachete. Mai degraba 3 si 30. Sau poate ca vor numai 1 lansator cu 12 rachete 🙂
        Inarmare pe paine. Si daca avem deja Spike ce rost mai avea competitia.
        Licitatii faci cand cumperi 1000-2000, nu un flacon si o folie de rezerva 🙂

        • Bai tata. dar cat dreaq poate sa coste o racheta antitanc? 4000-5000 EUR maxim. La 4 mil iau 1000 de rachete, sau 800 de rachete si un 10 lansatoare, sau ceva la modul asta…

          • Un Spike sare de 100 de mii de euro.

            • Tu vorbesti serios?

              Hai sa vedem ce ar trebui sa aiba o racheta antitanc in ea:
              1. un transciever video cu raza de 10km – costa 130 EUR
              2. un transciver de date cu raza de 10 km – costa 90 eur
              3. un procesor ARM+ camera video + placa de baza + giroscop+ busola – cam 200 eur
              4. o racheta de Grad (Larom) normala modificata un pic sa pui in cap componentele astea + aripi + coada ca sa o poti ghida.

              5. Ceva la modul asta ca sa poti ghida racheta http://www.hobbypartz.com/79p-fs-i10-10ch-remote.html + un TV sa vezi ce vede si racheta

              Partea smart pentru racheta este sa zicem 500 EUR restul e parta mecanica de la o racheta Grad, care nu poate fi mai mult de 1000-1500 EUR (eu zic ca si atita e mult, dar nah). Restul sunt bani care ii bagi in dezvoltarea de software.
              Deci pretul de 100.000 e scos din burta, e imposibil ca o racheta care te costa 2-3.000 EUR sa o manufacturezi sa o vinzi cu 100k…

              • Asta ce este? Un PRND cal 122 mm („racheta” Grad) modificat pentru misiuni AT?

                • Termenul corect ar fi PRD – proiectil reactiv dirijat.

                  Tu poti sa ai un proiectiv dirijat cu laser care este destul de bun dar are problema ca trebuie sa ai laserul atintit in permanenta pe tinta, iar tinta poate sa vada asta si sa te distruga.

                  Ideea mea e mai simpla. Ai un proiectil de asta tras de pe un Hillux sau ceva echivalent care are o camera video care transmite date la un operator uman care ghideaza racheta spre tinta. Raza 10 km intr-o parte si 10km in alta parte pentru o distanta de lansare maxima de 20km.
                  Cu alte cuvinte bootezi racheta, o conectezi la operator (sau operatorul se conecteaza la ea) care o lanseaza. Omul ala vede tot timpul pe unde trece racheta si in ultima faza vede zona in care va lovi si o ghideaza sa loveasca direct tancul. Sanse de reusita de 99% zic eu… Simplu de construit, rapid de programat!!!
                  Nu are rost sa te complici cu infrarosii, fire and forget si alte cacaturi care te duc la 100k per racheta de nu o cumpara nimeni care nu are o caruta de bani. In plus sunt usor de manufacturat cu piese luate de la supermarket, usor de instruit oamenii si usor de folosit.

                  • Prima problema ar fi ca GRADul are o traiectorie balistica, pe ultima parte a traiectoriei viteza ajunge la 333 m/s. Pentru comparatie, o Maliutka se duce spre tinta cu 115-130 m/s si necesita multe ore de pregatire din partea militarilor pentru a o ghida la tinta. O sa vezi tancul ca un punct pe ecran de la altitudinea respectiva, asta daca il vezi.
                    Apoi proiectilul se mai si roteste cu 10 revolutii/s, o sa vezi totul rotindu-se.
                    Chiar daca ii pui aripi cum zici mai jos (nu stiu daca este fiabila ideea, dar sa zicem), va intra pe o traiectorie balistica, pentru ca motorul ii asigura un impuls isi apoi isi intrerupe functionarea.

                    Mai usor transformi transformi o drona in directia aceasta, daca te pasioneaza bricolajul.

                    1
                    • Daca ii pui aripi nu se mai roteste ca stabilizezi racheta si treci de la o traiectorie balistica la ce vrei tu. Aripile ar trebui sa scada si viteza dar intr-adevar trebuie facute niste calcule cu viteza la destinatie si care e viteza maxima la care un om poate coordona eficient traiectoria :).

                      Probabil ca iti trebuie si alt combustibil la motor (deci combustibil lichid), ca daca faci cu combustibil solid (nu se scrie exact compozitia combustibilului dar e facut din „pulberi”) nu poti sa il opresti in timpul zborului.

                      Mda. daca schimbi combustibilul schimbi si motorul si practic faci o racheta noua. Food for thought, dar ideea in sine e buna, trebuie doar modificat „putin” sistemul…

                  • Asta face Spike-ul, doar ca nu e chiar asa usor de facut – de-aia costa atata. Asta va face si MMP-ul frantuzesc, in modul „man in the loop”. Cu ajutorul cablului de fibra optica operatorul poate inspecta campul de lupta si alege o tinta, diferita de cea initiala.

            • Cel pentru elicoptere sare bine suta k.

              • Eu ma refeream la ceva tras de la sol. Adica ai un tub pus pe o masina la dimensiunea unui Hillux si in tubul ala ai o racheta de grad la care ii pui aripi (ca sa nu capete viteza prea mare si sa fie manevrabila) si coada iar in cap ii pui o camera video care sa „vada” tot ce e sub ea. Imaginile video sunt transmise la un operator uman care pe ultimii 1000 de metri ghideaza manual racheta sa loveasca tancul. Operatorul e la 5-7000m de tinta (mai spre 7000 asea ca sa nu se trezeasca cu un proiectil de la tanc in cap).
                Sistemul asta e usor de facut, fiind la sol nu implica riscuri inutile (o IglaS iti da jos elicopterul sau avionul) si in primul si in primul rand e ‘eftin. Ceea ce conteaza la noi si altii ca noi

          • Inima de Leu, tu stii ce intzelegeri ai cu Rasela si in ce pozitii atzi negociat 🙂
            Poate matale platesti doar ambalajele bre 😉

            • Vezi postul anterior, din cate stiu eu tu esti programator. Uita-te si tu 30 min pe net si vezi ca am dreptate, e imposibil ca o racheta sa fie 100k, nu ai ce sa pui pe ea de banii aia… nu cred ca romanii sau altii sunt asa de idioti incat sa dea banii pe asa ceva.
              Bine, cred ca romanii sunt idioti, dar celelalte natiuni nu sunt…

              • Frate, uite am programat eu in Goagal pt tine, ia codul sursa de aici 🙂

                http://www.defenseindustrydaily.com/spike-missiles-for-spain-04420/

                Jan 10/07: RAFAEL and General Dynamics Santa Barbara Systems of Spain announce a $424.5 million contract with the Spanish Army for 2,600 SPIKE-LR missiles and 260 launchers missile systems

                rezulta ca un launcher cu 10 rachete (cam asa le vand) la vreo 163.000 deutsche mark 🙂

                La cantitati mai mari cred ca ai reducere, ca la piatza 🙂

                India will buy at least 8,000 Spike missiles and more than 300 launchers in a deal worth 32 billion rupees ($525 million), the source said after a meeting of India’s Defense Acquisition Council.

                dar indienii cumpara multe de la evrei si se mai chinuie si cu cooperare etc…

                CLU e scump, camera termala, fibra optica, ce mai are prin el

                2-3000 poate daca ti le faci singur in garaj probabil 🙂

                Javelinul costa US$246,000(FY2014) (FGM-148F) conform celui mai precis site de informare ever, Wiki 🙂

                Care se bazeaza probabil pe ce contracte a publicat Defense.Gov
                ” Javelin Joint Venture, Tucson, Ariz., was awarded a $67,664,020 firm-fixed-price, non-option-eligible, non-multi-year contract modification (P0001) of contract (W31P4Q-13-C-0129) for procurement of 260 Block 1 rounds and command launch unit (CLU) retrofit pricing for the U.S. Navy in support to foreign military sales to the countries of Jordan, Indonesia and Oman. Performance location will be Tucson, Ariz., with funding from fiscal 2010 through 2012 other authorizations funds. This contract was competitive contract via the web with one bid received. The U.S. Army Contracting Command – Redstone Arsenal (Missile), Redstone Arsenal, Ala., is the contracting activity.”

                • Scump doamna, scump, dincolo era mai ‘eftin!!!

                  La 16k per racheta in ziua de azi ar trebui sa iti suga si p**a si sa iti faca si masaj… Raza 4000m, lol…. frate, tehnologie veche, ce pot sa zic. Adica acum vreo 20 de ani cred ca asta era top of the line, azi mobilul meu poate sa lanseze o nava spatiala sau sa controleze o racheta (nu e o ironie) si costa 300 EUR.
                  La 500 eur hardware poti sa faci o gramada de nebunii cu rachetele astea…

        • pai depinde daca era suplimentare de stoc Spike ER/LR sau altceva …

          si stai ca n-am zis de offset, pentru ca pragul minim pentru aplicarea offsetului este de 3 mil. euro la noi, ori dumnealor cumparara de 3,76 mil. euro.
          Ce bine ar fi prins banii astia la Saur2 sau dezvoltarea TBT si a celorlalte programe…

          • Pai amu depinde ce doresti.
            Offset?
            TBT?
            Sau sa ai cu ce sa topesti 30 de tancuri tovarase si pretene
            Life’s full of choices 🙂

            • eu as alege 2.)… insa nu stiu cat de disperata e situatia si cu alea 2000 de SPike MR+LR achizitionate acum ceva ani… si de ce a fost nevoie de o mini-achizitie din asta de 3+ mil. euro. E ceva ciudat, poate o fi ca sa readuca cifra de Spike-uri spre cele 2000, din care s-au mai tras pentru antrenament.

              Eu as fi luat mai degraba si niste sisteme AT si AA portabile pentru infanterie sau instalabile pe 4×4 alea care-s doar in din RFI… Or mai fi cateva zeci de Humvee sau Vamtac care ar putea fi echipate cu asa ceva.

        • spike-uri cumparasem 1950, dar problema este ca singurele platforme de lansare sunt mli-urile si socat-urile….cred ca nu e suplimentare de stoc, posibil sa cumpere lansatoare de rachete pentru infanterie, ar avea logica si ar fi o idee buna

      • Sunt pentru Jderi. Ce puteau sa cumpere altceva decat Spike ??

    • De banii astia iti ies vreo 50 de rachete.
      Daca destinatarul e la Focsani, cel mai probabil sunt cei de la 282Mc care completeaza stocul de rachete pentru Jderi.
      Desi 50 de bucati ……..

    • Spike-urile alea nu sint pentru noi – de unde buget?! Doar ca nemtii nu pot vinde arme DIRECT Ucrainei… Miercuri merge Iohannis la madam Merkel, se lamuresc atunci lucrurile…
      Eu zic ca Germania si Franta au sa sprijine atit Ucraina, cit si Moldova, dar asa, ca Putin, prin terti…
      Parerea mea!
      Uitati-l pe ‘eta vaina’ cum ii pregateste pe terorusi sa foloseasca armamentul antitanc. Urmarile s-au vazut, e plin youtube de filmari cu blindate ‘prajite’.
      Eu zic ca Spike-urile nu se vor opri la Focsani, o sa ‘spele putina’ peste Prut…
      https://www.youtube.com/watch?v=pBTpfgZH2lE

  20. „Toţi ne întrebăm unde va fi următoarea mişcare a lui Putin pentru că e clar că nu se va opri aici.”

    Bre, sincer, matale in afara de urmatoarea mişcare a lui Putinica mai ai si alte griji mah 🙂 🙂 ?

    Mie sincer mi cam se rupe…adica nu e prima grija, nici a doua, nici a treia 🙂 …

    „Ce e de făcut?’
    Eroule, vaz ca esti mai bine mah, in sensul ca nu mai vrei sa ocupam noi militar zona ca mai acum niste ceva timp 🙂

    Si propui sa le concesioneze americancilor. Putzin probabil, asa ar concesiona ei si estul Ukrainei dar nu stiu daca o vrea cineva sa o concesioneze.

    Momentan nu cred ca putinica va ocupa zona aia, mai are multa treaba in Estul Ukrainei si pana in Buceag e distanta. Si dpdv logistic parca n-are cu ce sa se duca. Si parca n-are nici de ce.

    Transnistria are probleme finaciare si de access, asa ca nu-i vad aventurandu-se, mai degraba ai vad stand acolo tupilatzi asteptand vremuri mai bune.

    Asa ca Eroule sezi relaxat.

    Continua tratamentul cu Distonocalm, ia-l regulat la 6 ore – poti sa-l iei si cu bere – si toate or sa fie bine Eroule 🙂

  21. Meanwhile in 2022

  22. O data la 7 ani vine Rusul sI ia inapoi tot ce a dat Ukrainei din pix, adica Estul Ukrainei. De moment.
    Si acum ma surprinde de ce Moldova nu s-a unit cu Romania poate asa Rusia ajungea mai repede la Dunare. Rusi, ukrainieni si romanii, bulgarii si tatari, chiar si turci am locuit pe aceste meleaguri de sute de ani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *