Editorial – Un popor de chiriasi.

protestoltchim-bi

Un pic cam tarziu, nu credeti?!

Ni se tot spune si repeta, pe la televizor, ca noi romanii suntem o natiune de proprietari, avand unul dintre cele mai ridicate procente ca numar de proprietari de locuinte din UE, mult peste Germania. In mod sigur la auzul vestii tata Floarea mulge vaca intr-o pozitie mult mai verticala decat Frau Frida, care vorba aia, provine dintr-un popor de chiriasi!

Numai ca in timp ce nemtii stau mai mult cu chirie, sunt stapani in tara lor, in timp ce noi, care suntem apropietari, traim intr-o tara care nu ne mai apartine de mult. Sau cel putin asa ne comportam.

Nu stiu cati dintre voi au stat cu chirie vreodata, eu cel putin n-am avut “placerea”, dar in linii mari viata de chirias este cam asa: ti se iau banii si poti folosi pentru o perioada determinata respectiva casa. Nu ai voie sa faci nimic in ea fara acordul proprietarului, care proprietar poate veni oricand sa-si ia mobila din casa, pe motiv ca s-a rupt patul lui soacra-sa la tara si trebuie sa-l duca, neuitand sa te asigure ca in maxium cateva zile iti va aduce unul nou-nout.

Mai apoi poate lua si aragazul sau masina de spalat, pe motiv ca sunt ale lui. Iti poate creste chiria arbitrar, sau nu-ti repara robinetul la baie in plina vara, desi chiria ti-o ia cu regularitate. Pana la urma satul de atatea mizerii, dar cu bani dati, pleci in pribegie, spre alta casa cu chirie, adeseori fara sa-ti recuperezi nici macar garantia.

Din pacate pentru noi, natiunea romana, desi este stapana absoluta a acestei tari, se comporta, de buna voie si nesilita de nimeni, ca si cum ar fi chiriasa in propria-i tara. In loc ca noi sa ne consideram stapanii si politicieni sa fie slugile noastre prea-plecate, ca doar ei traiesc din banii nostri, nu noi din banii lor, romanii s-au obisnuit sa stea cu mana intinsa la propria masa, pe care troneaza mancarea produsa si gatita de ei insisi!

In loc sa ne comportam ca niste proprietari in tara noastra, ne acceptam statutul de iobagi pe pamantul mosierului. Am vazut de-a lungul aniilor tot felul de pseudo-demonstratii, care mai de care mai penibile, imensa majoritate facute la comanda politica. N-am vazut niciodata la noi, poate cu exceptia Pietei Universitatii din 1990, romani demni care sa-si impuna conditile, nu sa ceara de pomana. Am vazut in schimb hoarde de pensionari, impinsi de la spate, cerand nus-ce crestere de pensie, am vazut mitinguri in care se cereau salarii compensatorii, indemnizatii pentru porcii care-si spun “revolutionari” ( a nu se confunda cu cei raniti si urmasii celor decedati, care chiar au dreptul la compensatii), am vazut tot felul de cereri de ajutoare, etc, etc. Adica cererii de pe azi pe maine.

Nu am vazut insa absolut niciodata muncitori care sa-si ia la bataie directorul care devalizeaza propria intreprindere de stat, desi tot personalul stie cum fura, n-am vazut 5000 de oameni care sa i-a cu asalt primaria pentru retrocedarea abuziva a unui parc, dar am vazut mitinguri de sustinere a tot felul de puscariasi in frunte cu Becali, sau demonstratii in care “demonstrantii” primeau diurna zilnica pentru as “sustine” cererile “democratice”.

Nu am vazut nici cateva mii de pensionari care sa protesteze, nu pentru pensile lor, ci pentru viitorul nepotilor lor, nu am vazut pensionari militari, care sa protesteze nu pentru pensile lor, ci pentru viitorul Armatei Romane si pentru a opri distrugerea acesteia. Nu am vazut din pacate astfel de manifestatii…

Insa in urma cu 2 ani in Barcelona am vazut cu adevarat un popor mandru! Spaniolii iesisera in strada in intraga tara: 300 de mii la Barcelona, 800 de mii la Madrid, 150 de mii la Valencia, etc si totii cereau acelasi lucru: slujbe si un viitor pentru ei si copii lor! Am vazut atunci familii intregi formate din trei generatii, am vazut bunici care cereau slujbe pentru nepotii lor, nu mariri de pensii, amanetand astfel viitorul nepotilor, am vazut oameni demni care-si cereau tara inapoi. Familii intregi, mergeau pasnic si cereau dreptul la demnitate nationala, dreptul  de as creste copiii intr-un mod decent. Am vazut atunci o NATIUNE!

Daca vreunul dintre voi ati vazut asa ceva in Romania, dati-mi si mie de stire: eu nu am vazut astfel de mentalitate.

Din pacate noi romanii avem o aplecare prea mare catre ascultarea lui Voda, avem o mentalitate iobageasca, de chiriasi in tara noastra, in timp ce politicienii romani se comporta de parca ei ar fi stapanii si ar trebui sa le fim recunoascatori ca ne tolereaza pe aici.

Ni se taie fabricile si ramanem fara locuri de munca pe motiv de faliment, desi stim cu totii ca adevaratul motiv este furtul ca in condru al conducerii fabricii respective. Tot personalul stie cum fura directorul si gasca lui, stiu cum se faceau contractele si la ce preturi, toata urbea stia cum o cheama pe amanta directorului si cati bani l-a costat pe respectivul “vilisoara” domnisoarei, toata lumea stie cum se fac angajarile la stat, dar in momentul in care vin portarei si inchid fabrica, lasand pe drumuri mii de oameni… ei bine toata lumea tipa ca nu cumva sa fie sariti la plata “compensatorilor”, fara sa protesteze cand directorul le devaliza compania, fara sa se gandeasca ce vor face peste un an de zile, cand “compensatorile” se vor termina, fara sa se gandeasca unde vor lucra copiii lor, sau ce viitor va avea orasul lor, daca respectiva unitate economica se va inchide.

images (1)

images

Nimeni in Ramnicu Valcea nu l-a linsat pe directorul de la Oltchim, desi si copiii de scoala primara stiau ca acesta  dadea contracte mult prea scumpe catre proprile sale firme pe banda rulanta, capusand ucigator combinatul!

Tot orasul stia ce furturi de sute de milioane de euro patrona directorul. Ma asteptam ca acum, cand oamenii au ramas fara slujbe, cand nu isi mai pot acoperi nici ratele la banca, sa ia cu asalt vila fostului director si sa-l ridice in streang… As! Da de unde! Prostimea, fara nici un fel de ghilimele, vocifera cum ca pe vremea “domnului director” totul era bine, ce daca mai punea si el de o parte cate ceva… Acesti oameni au mentalitate de sclav si nu pot trai decat sub biciul vatafului, bici care li se pare chiar a fi benefic.

Sumarizand, nu numai ca ne cam meritam soarta, dar disolutia sociala, enclavizarea Romaniei, se vor adanci din ce in ce mai mult. Nu suntem capabili sa vedem dincolo de gardul propriei noastre mediocritati, nu avem curajul sa ridicam capul, nici macar atunci cand cineva da sa ne ia bucata de paine din mana! Suntem blocati intr-o mentalitatea iobago-medievala, slugii in fata stapanirii, fara sa ne putem macar inchipui macar cum ar fi sa fim noi in locul lor. Pur si simplu nu avem suficienta tarie de caracter sa ne imaginam ca noi ar trebui sa stam la masa stapanilor si ei, adica politicienii, ar trebui sa se gudure pe langa noi.

Suntem chiriasi si tolerati, pe propria noastra proprietate, pe proprii nostri bani. Iar noi nu avem nici macar mintea de a protesta. Cerem in continuare pomana, din propria noastra munca…

 GeorgeGMT

75 de comentarii:

  1. George, atata timp cat marea majoritate a populatiei se va bucura la un kil de te miri ce, aceasta va fi situatia. Da, in 1990 a fost singura demonstratie adevarata impotriva clasei politice, dar nu uita un mic amanunt …. spre deosebire de acel moment, cei care au fost sufletul acelor evenimente, ori nu mai sunt in tara, ori sunt scarbiti de spiritul de turma care ne caracterizeaza in prezent. Sa multumim pentru aceasta situatie clasei politice si mass-media, elemente care au cultivat si cultiva cu tenacitate sub-cultura prin toate exponentele ei – manelismul, non-valori ridicate la bnivel de vedete, etc…
    Ce poti astepta de la o natie indobitocita, o natie care ridica osanale baronilor locali … o natie care asteapta sa decita „tatucul” pentru ea … indiferent cine este si ce pozitie ocupa tatucul … de la big boss la un mic sefulet de strada!

  2. „Sa multumim pentru aceasta situatie clasei politice si mass-media, elemente care au cultivat si cultiva cu tenacitate sub-cultura prin toate exponentele ei – manelismul, non-valori ridicate la bnivel de vedete, etc…”
    Asa este.

    • Excelenta diatriba ta George!
      Eu stau cu chirie dar mie nu-mi sufla propietarul in fata!Pentru ca de la inceput pun conditiile MELE si pentru ca eu sunt ala care da banii, am grija sa taxez tot ce cheltuiesc pe casa fara sa-mi pun problema ca fac ceva gresit.Eu am o mentalitate prin care ma avantajez pe mine, si apoi pe propietar.Cata vreme nu e nici o problema el isi primeste banii corect si la timp.Insa orice mic defect e taxat la fel de promt.
      Cat despre ”Sa multumim pentru aceasta situatie clasei politice si mass-media, elemente care au cultivat si cultiva cu tenacitate sub-cultura prin toate exponentele ei – manelismul, non-valori ridicate la bnivel de vedete, etc…” trebuie sa pui aceea intrebare mereu valabila – Qui prodest? pentru ca totul e pe bani iar cei de la tv si de la invatamant/cultura sunt platiti sa produca subcultura! Cine sunt acestia? E clar ca sunt mai multi, formeaza un cerc , sunt cointeresati in aceasta stare de lucruri!Deci au o strategie identificabila cu atat mai mult cu cat e o strategie pe termen lung.
      Cine sunt aceste persoane ? Asta ma intereseaza pe mine!Nu dezastrul vizibil cu ochiul liber ci omul care plateste pentru asta trebuie aratat cu degetul si spanzurat!Cine, concret ,identificabil, este raspunzator?
      O militie populara care sa aiba in portofoliul ei si posibilitatea nu numai de anchetare a acestor cazuri ci si OBLIGATIA de ai pedepsi pe criminali, criminalii impotriva statului , a cetatenilor si a bunului simt.Legile nu mai ajuta, pentru ca sunt facute stramb si interpretabile tocmai de cei care ne fura!
      Dar daca bunul simt ne arata ca directorul tau de fabrica a falimentat cu buna stiinta intreprinderea, iar legea este neputincioasa din N motive(bani, relatii) atunci cine va face dreptate? Il lasam sa zburde?
      In cine sa mai credem ca ne apara?De fapt.. cine ne apara?
      Voi cei de pe acest blog, trezitiva! Nimeni in afara de cei care constientizeaza amploare dezastrului nu o sa-si puna pielea-n bat pentru salvarea a orice ar fi de salvat(sau ce a mai ramas)
      O justitie paralela, o autoritate represiva paralela care sa sanctioneze deviatiile asa -zisului ”stat de drept” condus de banditi!
      Adica de unde atributul ca daca lucrezi pentru stat si in numele lui inseamna ca esti de partea cea buna? Daca statul e corupt, poporul trebuie sa-l decada din drepturi si sa ceara dreptatea la cei carora le pasa de neam si tara.Si asta nu din 4 in 4 ani , cu alegeri falsificate si mituite! Ci zi de zi trebuie sa opereze tumoarea care ne roade bogatiile tarii si arunca oamenii in prostia cea mai neagra.
      Voi cei multi care va perindati pe saitul lu’ George, cine credeti ca o sa va salveze? Statul? Care stat! Statul de drept nu mai exista!
      In strafunduri mocneste ura o ura inca fara directie dar care cristalizeaza si va fi vai si amar de poporul nostru cand va fi eliberata.Acestei uri ii trebuie o directie altfel va lovi toata societatea in ansamblul ei si dezastrul va fi total.Iar dupa un dezastru total urmeaza o reasezare a societatii si poate chiar a granitelor.Trebuie o supapa iar aceasta supapa poate fi faptul ca oamenilor le este aratat ca, cuiva ii pasa de ei si necazurile lor.Si ca se iau masuri. Si trebuie sustinute aceste masuri in fata ”statului de drept” expimand optiunea de om liber aceea de a te organiza si lupta .Ori ei, banditii, ori noi cinstitii!
      Cine nu e cu mine , este cu ei!

  3. “Sa multumim pentru aceasta situatie clasei politice si mass-media, elemente care au cultivat si cultiva…….”
    Oare cine ia ales pe acesti politicieni…….?
    O sa spuneti ca alegatorul roman este incult, mituibil cu doi mici si o galeata de zahar, fiind format di pensionari si asistati social. Cum vreti voi sa aiba politicianul roman alta fatza cand alegatori sunt cei care sunt (marea majoritate).
    Privind la cei care voteaza mi se pare imposibil ca politicieni alesi sa aiba alta fatza.
    Stiu ca o sa sara de fund in sus foarte multi, dar aceasta este structura votantilor di Romania si acestea sunt rezultatele votului. Ca sunt si alti pe langa aceasta mare masa nu contest, din pacate mult prea putini si mult prea dezbinati.

    • Grig, din pacate acesta este rezultatul democratiei iliesciene promovata in continuare … Da, lumea s-a indobitocit la propriu … a fost si este ajutata in continuare sa nu mai aiba nicio scara de valori personala raportata la decenta, munca, respect … marea majoritate se raporteaza la smecheri, manelisti, curve neprihanite care dau lectii de morala ….

      Este cool sa furi, sa fraieresti, sa minti, sa inseli … Dar daca vrei sa fii decent, esti fraierul cartierului ….

      Pana aceasta natie nu isi v-a schimba mentalitatea din „da’ ce-o sa zica lumea” in „fac pentru mine si pentru cei din jurul meu, sa traim mai bine” nu vom depasi acest moment critic …

      Clasa politica este oglinda societatii in care traim, iar daca noi nu avem vointa de a depasi aceasta stare, cu asta vom defila … totul pleaca de la fiecare in parte, de la a schimba ceva in comportament, de a incerca sa ne auto-depasim … iar atunci, clasa politica si mass-media se vor schimba si ele. De ce, pentru ca isi vor pierde „publicul tinta”.

    • grig-

      Ai perfectă dreptate.
      Am experimentat pe pielea mea, când am candidat, chiar sunt atât de cretini populii!

      • Pai cand spuneam anul trecut despre „turma de boi”, mi-a sarit toata lumea in cap aici pe blog. Cum sa spui sa spui domnule asa ceva? Politicienii sunt de vina, clasa politica, contextul geopolitic, oricine altcineva….

        Clasa asta politica este produsul tarii asteia. Este oglinda majoritatii populatiei din tara asta. Atat produce mai produce deocamdata Romania.

        Politicienii fura, populatia tolereaza furtul, pentru ca la randul ei fura si ea cat poate.

        Politicienii obtin functii prin pile si spagi, populatia tolereaza pentru ca face acelasi lucru (exceptand domeniul privat).

        Politicienii plagiaza lucrari de doctorat pe banda rulanta, populatia tolereaza pentru ca face acelasi lucru (vezi fabricile de diplome). De la vladica la opinca, o natie de plagiatori.

        Si exemplele pot continua.

        @George

        Am inteles ideea, dar comparatia cu chiriasii este fortata. Exemplul tau este valabil tot pentru „boi”. Chiriasul are un regim mult mai bun, daca are un contract (ceea ce iar este o problema, avand in vedere ca evaziunea fiscala este necesara pentru prabusirea sistemului). Dar daca ai contract, ai o viata destul de lejera din punctele alea de vedere enuntate de tine.

        • N-am vrut sa fiu foarte dur…

        • How dare you tell the truth!

        • @Adrian

          Iti dau dreptate. Dar cand turma de boi se indreapta spre prapastie nu are rost sa dai vina pe boi ca… sunt boi. Ci sa te uiti la ce fac cei care conduc turma. Se presupune ca ei sunt oameni, nu tot boi. Daca oamenii nu-s interesati in ce directie imping turma de boi si mai incep sa dea si vina pe boi pentru ce se intampla, e cam aiurea.

          Poporul e prost. Ok. Dar se chinuie cineva sa-l destepte sau de fapt politicienii se chinuie sa profite de prostia lui? Aici e problema. Unde sunt elitele, unde sunt intelectualii? Lasa prostimea.

          Problema e ca in Romania si elitele sunt „la cutite”. Toti se cred genii si nu colaboreaza. Nu iese nimic nici o miscare pentru ca energiile se irosesc pe orgolii, invidii, sapare reciproca, bisericute etc.

          • @vector

            „Dar cand turma de boi se indreapta spre prapastie nu are rost sa dai vina pe boi ca… sunt boi. Ci sa te uiti la ce fac cei care conduc turma. Se presupune ca ei sunt oameni, nu tot boi.”

            Dintre boi crezi ca se ridica altceva? Sau ca sunt lasati non boii sa se ridice? Votul universal o alta mare aberatie. Daca nu promiti pensii, ajutoare sociale si salarii mari pentru bugetari, nu dai kile de orez si zahar, nu castigi alegerile in tara asta.

            „Unde sunt elitele, unde sunt intelectualii?”
            Au plecat. Au fost fortati sa plece sau ales sa plece. Iar cei ramasi sunt prea putini. Ma refer la fiecare profesionist pe domeniul lui. Si de la o vreme nici nu se mai produc in Romania.

            Si sa nu uitam ca romanul sufera de o boala cronica…neimplicarea.

          • @Adrian
            Deci elitele au abandonat sau nu se implica. Atunci ce pretentii sa ai de la prostime? Eu asta zic. Ca de la prostime nu ai cum sa te astepti de la mai mult, deci datul vina pe ei e valid dar si inselator. Ei fac ce le sta in natura. Dar elitele? Ele pot mai mult. Dar…

  4. Muncitorii de la firmele de stat nu protesteaza cand acestea sunt devalizate pt ca salariile curg ,bonusurile la fel,uneori si ei se fac ca muncesc si treaba merge inainte.Cand vine vorba de privatizare si sunt amenintati sa-si piarda locurile caldute atunci se trezesc si ei,vai ce jale,vai ce drama si hai in strada,hai cu bocete.Tarziu dragii mei,toti primiti ce meritati!

    • @Costin
      Ai uitat sa spui ca la firmele de stat fura toata lumea, inclusiv muncitorii. E adevarat ca nu la nivelul la care fura directorii.

      Si atunci intreb autorul…cum sa protesteze muncitorii impotriva unor fapte pe care le comit inclusiv ei?

      Daia proprietatea statului nu e buna. Pentru ca de la stat fura toata lumea.

      • astea sunt stereotipurile feseniste impuse ca sa-si justifice guvernarile care doar au furat si distrus totul.

      • Corect Adrian! Stiu pe cineva la Oil Terminal,imi spunea acum 1 an ca sunt revoltati din cauza faptului ca nu li se maresc salariile si pt ca….acum cativa ani mai furau si ei benzina!! Scarba…

      • @Marius
        „Nu numai de la firmele de stat, dar si la firmele private se fura.”

        Hai sa presupun ca….vorbim despre lucruri diferite.

        Pai daca se fura la firmele private si respectivii nu sunt dati afara cu plangeri penale in coada, inseamna ca firmele respective merita asta. Daca pe ele nu le doare inima de banii lor…

        Dar te asigur ca privatului ii pasa foarte mult de banii lui.

        „Iar trecerea firmelor de la stat la privat nu cred ca ar fi o solutie intotdeauna buna…”

        Cu exceptia catorva cazuri de obiective strategice, trecerea firmelor de la stat la privat, este CEA MAI BUNA solutie. Sa nu sari cu taiatul si vandutul la fier vechi, ca presupun ca ai inteles la ce ma refer. Daca s-a putut la Dacia, Ford si…cam atat, se putea si la altele.

        „pentru ca privatul stie sa goneasca dupa profit”

        Perfect adevarat. Asa si trebuie sa fie.

        Sunt de acord cu afirmatia lui Aladin, referitoare la comentariul tau:

        „astea sunt stereotipurile feseniste impuse ca sa-si justifice guvernarile care doar au furat si distrus totul”

  5. Corect pamflet! Vezi doar, George, de scrierea limbii române. Nu mă iau de nimeni pe motiv de scriere, dar acum e prea de tot. Ca penitență, sugerez să corectezi articolul și atenție mai mare la redactarea următoarelor.
    Trecând, din nou, la conținut – clar că ideea din spate e delicată. Vorbim de mental, mental colectiv și autopercepție, (expresii complicate) care se traduc în decizii și apoi comportament individual și, agregat, de masă.
    Noi, ca nație, am avut capul plecat mai mult decât altfel și am învățat, prin încercări, că mai bine stăm și vedem… că oricum nu iese treaba prea bine. Scurtele momente de claritate și triumf au fost prea scurte, în genere, urmate întotdeauna de „pedeapsa” pentru îndrăzneala de a te ridica la sau peste valoarea ta…
    Românii nu au fost mândri, nu au fost trufași, cum nu au fost cuceritori și războinici – în sensul dominanței – și asta și-a pus amprenta.
    Am fost intuitivi, am improvizat, dar am și trădat, iar asta nu ca stat sau organizație sau cu scopul supraviețuirii, ci ca fel de a fi.
    Revenind spre soluții, chiriașul poate avea o viață bună, la fel cum proproetarul una rea – în funcție de cum se organizează fiecare. Vreaui să zic că putem și avem datoria să ne facem ordine singuri pentru a avea mântuirea prosperității.

    Destul cu realismul pesimist!
    Cred că lucrurile se schimbă, la câte exemple rele – fabrici care muncesc prost și oligofreni în sens metafizic – văd exemple bune. Sectorul privat, per ansamblu, a supraviețuit crizei și acum este întărit. De acum încolo este oricum mult mai important decât cel „social” de stat.
    Oricum, nu peste tot trebuie să iasă prost, vezi cazul Hidroelectrica, unde a „trebuit” să iasă bine, Romgaz, Nuclearelectrica, Translectrica, Transgaz, Aeroporturile, Portul Constanța, IAR etc – toate majoritar de stat și care sunt cât de cât eficiente, profitabile și au viitor. Deci se poate, doar să fie hotărâre. În mediul privat sunt deja companii puternice – vezi GFR, care e aproape de talia CFR și a cumpărat companiile naționale din țările mai mici din zonă. Aceasta se va dezvolta cu sau fără CFR sau compania bulgară (unde e favorită la privatizare).
    Apoi chiar și la bănci precum BT (locul 3 ca active), Carpatica, Feroviară se vor dezvolta. Vedeți companii din industrie care concurează cu cei mai mari.
    Sigur că drumurile nu sunt încă la standard, autostrăzile puține șamd – dar pentru cine circulă prin țară este evident că lucrurile evoluează spre bine. De la 150-200 de km unde a stagnat peste 10 ani, kilometri au crescut spre 500 și încep să fie utili pentru transport. Exemplele pt continua cu agricultura (care începe să facă ceva) – sector cu un potențial imens, așa cum îl văd eu.
    Toate astea îmi dau încredere că nu va fi chiar atât de rău viitorul nostru, trebuie doar să participăm la creșterea care există și care vine.

    • Ce anume a fost prea de tot?! Am gasit intradevar doua cratime puse aiurea si inca vreo doua litere nelalocul lor. Ma bagasesi in sperieti!

      • Îs multe…
        Oricum, intenționam să te agit, tura viitoare poate ești mai atent. Știu cum e cu timpul, nu faci asta ca slujbă, dar dacă tot o faci… mă înțelegi tu.
        Radiografia este corectă, am scris, nu te contrazic. Poate doar în nuanță, vezi ce am scris și ce au scris ceilalți.

        • Desi nu-mi place, stiu sa apreciez cand cineva isi pierde timpul corectandu-ma, dar da-mi unu-doua exemple, pe blog sau pe mail. Sincer iti raman dator.

          • George, am fost plecat și nu am văzut că ai scris. Dacă dorești, trimite un articol sau pot facepe asta.
            Oricum nu asta este esența problemei, forma, lumea se uită mai mult la conținut și este în regulă.

    • Ai multă dreptate dar folosești și niște exemple nefericite. G.F.R. a ajuns mare pe cîrca C.F.R. Marfă, este exemplul clasic de căpușă care înghite organismul pe care l-a parazitat. G.F.R. nu este un exemplu de bun management privat ci de cum o firmă de stat se poate falimenta cu sprijinul proprietarului ei în favoarea unui prieten/client politic

      • Asa,si? A ajuns pe carca CFR dar spre deosebire de Patriciu nu a vandut unor straini ci s-a extins in Balcani si Romania(omul fabrica locomotive romanesti oameni buni!!!)…Sincer,as vrea sa devalizeze toti statul decat sa vanda la Kazmunaygaz pt un profit imediat.

        • Asta ar fi și observația mea, omul putea la fel de bine să se oprească la stadiul de „căpușă”, dar nu a făcut asta. A preluat ceferelele din regiune, una câte una, ca acum să domine transportul de marfă în zonă.
          Nici asta nu e de admirat?!
          Să faci multinațională românească, să preiei activele de producțe le la Electroputere Craiova (pe bani onești și de la privați harapi…), după ce statul a privatizat aiurea?? E rău, deci, să construiești companie colos care are șansesă concureze și să bată companiile străine crescute cu subvenții de zeci de ani?
          Nu am niciun interes în asta, înafară de a vrea să reușească o inițiativă bună, pentru că transportul pe căi ferate are importanță…strategică și contează cine controlează mingea!

    • @Flogger… 🙂 De data asta cam trebuie sa te contrazic in cateva chestiuni…
      Acel „minunat” GFR este pusculita unuia din eternele partide…. Nu cred ca stii, dar a inceput sezonul „donatiilor” de salbe cu cocosei…. Am facut un experiment pe FB cu chestia asta in zona unuia din eternele partide… practic un comunicat din partea bancii Transilvania cum ca accepta pe post de gaj aur inclusiv salbe cu cocosei, totul in cel mai pur stil mediafax …. Adica la prima vedere stirea parea neutra… daca vrei iti dau si „comunicatul” ca sa te crucesti…. 🙂 Nu iti mai spun ca norocul meu a fost ca toata treaba era ….in plan digital, daca eram fizic in fata alora ma sfasiau la propriu…
      Multe din „noile ” firme sunt capushe crescute pe spinarea fabricilor vechi… Fiecare partid mai insemnat are „pusculita” lui….Pe alta parte chestia asta CFR Marfa + CF Bulgaria imi miroase de la o posta a capital strain disimulat in bani de la potcovarie… Sunt siguri ca observi ca de fiecare data cand credem ca scapam de unii care ne iubesc atit de mult ei revin cu tot mai multa forta… Ce te faci daca GFR cand avem noi apa la gura incepe sa mearga intr-un singur piston sau chiar deloc la comanda unora mai de la est? Oare degeaba a ajuns pe masa CSAT???
      PS- Ce vom face cand Nuclearelectrica va intra pe mana unora cu ochii oblici?

      • dany-
        Nu cred. Din informațiile mele atât GFR, cât și TFG sunt chiar ale cui se spune. Nu îs interpuși sau alte complicații. Că CFR prin Berceanu* na i-am zis numele împuțit* a făcut pierdute contractele bune și celelalte manevre de javră,asta e altă treabă.
        Te cred cu experimentul… aștia îs oamenii noști – pielea clientului. Când am spus eu asta, George și ceilalți au sărit că vina e a politrucilor. Ei na, vina e a oamenilor că îi pun, repetat și obsesiv, pe aceiași indivizi corupți și imorali în poziția de a jupui și bloca.
        De aceea nu mă pun pe mine, pe tine or pe Marius* (te ochesc pentru un post în industria telecom)… ci îl votează pe Oprescu, Becali și Fenechiu.

        • Vinderea CFR catre GFR inseamna transferul monopolului de stat in monopol privat.
          Monopolul privat nu e mai breaz ca monopolul de stat.
          Gruia Stoica nu are cu ce plati banii asa ca va trece la ce stie el cel mai bine, topit vagoane si locomotive. Lucrul asta il putea face si statul pe mai multi bani.

          Gruia Stoica are o mica istorie in afaceri cu statul si toate s-au incheiat prin faliment devalizari si inchiderea afacerii.
          Detalii aici
          http://www.cotidianul.ro/dezastrele-din-romania-inregistrate-de-gruia-stoica-219413/

        • @Flogger… 🙂
          Doar un singur lucru spun… 🙂
          Ce face un politician cand are loc o greva la GFR care paralizeaza tot transportul de marfa pe calea ferata (3 zile doar!)? Cand materii prime / produse finite sunt blocate in nu stiu ce gari, automat se blocheaza o parte din industrie, firmele romanesti nu isi pot onora contractele cu exteriorul etc? Mi se pare ca acel politician are mai putin asi in maneca, automat este fortat sa ia decizii de moment (uneori eronate!), practic este pus in situatia de a pleca capul chiar daca acel politician este bine intentionat (indiferent de partid asta!) … 🙂 Cam cati bani crezi ca pierde Ro in acest caz? Se poate inscrie aceasta chestie simpla in categoria tehnicilor de razboi economic? Mai mult de atit, in perioada premergatoare unui razboi se vede clar ca nu mai trebuie sa dai cu bombe sa distrugi infrastructura, este de ajuns sa ai in maneca conducerea GFR… Practic prin infiintarea unei multinationale care sa cuprinda transportul de marfa pe calea ferata atit la noi cat si la bulgari… tocmai se vede cine este interesat cat si viitoarea directie a unei ofensive contra Europei… Iti amintesti recent ce au facut rusii cu Mechel si alte combinate pe care le detin in Ro? Indraznesc sa mai spun o alta chestie… Poate fi ALRO un mijloc de presiune ? Eu cred ca da!

          • dany-
            În apropierea pocnelii treaba decurge altfel, compania se subordonează SMG în efortul strategic. La butoane vin militari de la logistică, nu stau civili,. Mijloacele de transport și rutele sunt rechiziționate fără discuții – asta e scris negru pe alb în contract.
            Poate pentru că nu sunt conspiraționist, nu caut conspirația posibilă din orice.
            Știu că nu a fost conspirație când MiG-urile 29 au fost păstrate să putrezească, când s-a renunțat la creanțele vechiului regim, când s-a reintrat în relație cu FMI, când s-a privatizat prost.
            A fost prostie, lipsă de viziune și, pe alocuri, rea voință (vezi Berceanu-CFR), incompetență și delăsare. Ăștia suntem, cel puțin în mare.
            Sigur că ALRO, Mechel, SIDEX – industrii strategice pot deveni mijloace de faulare, dar există contramăsuri și nu a fost cazul încă să se aplice.
            Scenariul propus de tine e foarte posibil, dar nu foarte probabil, deoarece vorbim de o companie privată unde acționarii acoperă pierederile jocului descris – care există de ambele părți.
            Evident că, din umila mea perspectivă, CFR Marfă trebuia curățată (pe model Hidroelectrica) și listată urgent la BVB. Am fost surprins șidecepționat că s-a ales amânarea privatizării, prin bursă, a unui pachet minoritar al Hidroelectrica… chiart cred că s-a ratat o ocazie bună și amânările ponatacului șef și a celorlalți „dăștepți doctori” fac rău.
            Cine știe, poate aerul de schimbare de la BVB și din societate poate îndeamnă guvernanții să facă ce au făcut polonezii cei mult admirați de noi și să aleagă includerea în jocul activelor românești de calitate a cetățenilor, prin privatizarea pe BVB.

  6. am si eu o rugaminte la cei care conduc situl romania military

    se publica tot felul de articole unele bune unele nu chiar bune
    as vrea sa stiu de ce nu se publica altfel de articole privind pericolele prin care romania trece precum si romani din zonele din harghita covasna si mures sant discriminati in propia los tara
    da pe acest site se vb mult ca la vorbit toti santem tari dar la fapte santem foarte slabi

    incerc sa descriu cele mai importante pericole cu care se infrunta natiunea romana.

    1 regionalizarea tarii
    2 revizuirea constitutiei care ataca clar si flagrant articolul 1
    3 separatismul maghiar
    4 falimentarea intentionata a companiilor de stat, cfr marfa , oltchim cuprumin hidroelectrica sa-sa mai departe

    trezestete romane c-ai dormit destul

    • Din pacate nu putem acoperi un spectru atat de larg din „n” motive, cel mai important, timpul. Problema separatismului maghiar ar trebui tratata de catre statul roman, eu personal consider ca nici macar nu ar trebui bagati in seama asa-zisii lideri ai maghiarilor, un fel de Becali mai mici si mai scarbosi. Prea multa reclama unor oamenii mici care nu fac nimic altceva decat sa-si satisfaca pofta de a fi ei liderii cuiva, invatand probleme.
      Despre revizuirea Constititutiei, nu ma prea pricep, despre falimentarea companiilor de stat…. se scrie peste tot, si este un subiect care necesita mult timp.

    • Din pacate, nu putem prelua de toate, pe toate domeniile. Legat de ce se intampla in Harghita si Covasna, am preluat la momentul respectiv gestul Sabinei vis-a-vis de tricolorul romanesc, o initiativa laudabila si riscanta in acelasi timp pentru o adolescenta.
      http://www.rumaniamilitary.ro/teribilul-tricolor-de-la-incheietura-carpatilor

      Vor urma cateva mentiuni si la aceasta zona, legate mai mult de istoria unor comunitati romanesti.

      Cat despre secui, am preluat cate ceva aici:
      http://www.rumaniamilitary.ro/originea-secuilor-intre-etnicitatea-autohtonilor-si-valurile-migratoare-panonice

      http://www.rumaniamilitary.ro/e-bine-sa-fii-baiat-cu-carte-pai-e-bine-ca-altfel-iesi-pe-strada-cu-fata-de-perna-pe-post-de-steag

    • 1.Articolele pe nisa militara sunt chiar foarte bune nu bune….raportat la ce ai in internetul romanesc…
      2.Daca privesti bine gasesti in site sub forma de articole cam toata gama de pericole care spui tu ca pandesc Romania…. important este sa citesti, sa treci prin filtrul personal… si nu in ultimul rand calitatea comentariilor, in comparatie cu facebook-zona romaneasca, si alte siteuri care daca nu esti de acord cu ei te umplu de respect in majoritatea cazurilor
      2.”da pe acest site se vb mult ca la vorbit toti santem tari dar la fapte santem foarte slabi ” … nu stii cine si ce fel de oameni se ascund in spatele unui banal nick….eu zic sa te mai gandesti, sunt cel putin 3 (trei !) persoane care comenteaza pe acest site si sigur sunt mai tari in fapte decat in vorbe… unul sigur stiu cine este in viata normala… 🙂 , ceilalti doi se vede ca sunt persoane care stiu ce inseamna greutatile…+ ca au o doza de umor pe care nu prea o gasesti la orice colt de strada… Intre cei trei nu m-am autoinclus, atentie!
      -Daca privesti bine siteul iti dai seama ca nu are publicitate si automat adminul nu castiga bani din treaba asta… in traducere libera tot efortul facut de el si echipa este gratuit, cu toate ca sunt zone media in RO care incaseaza bani cu nemiluita si nu sunt in stare sa treaca de sfarcurile lui Simona Sensual (Senzual ????) …. 🙂
      Un pont (nu spun cu rautate chestia asta, dar mi se pare normal sa pastram un minim de „decenta” la capitolul gramatica!)….Sunt plecat de mult din RO, si este normal ca sa nu imi aduc aminte despre unele reguli gramaticale chiar si simple… Cand nu stiu cum se mai scrie un cuvant ma duc repede la google.ro….este imposibil sa nu gasesti rezolvarea corecta a problemei… Pana la urma si gramatica poate fi o forma de respect! Multumesc!

  7. Cu spaniolii nu știu dacă e chiar așa… Ar trebui să ia TOATE slujbele pe care le fac emigranții (nu numai românii) și să nu le mai considere mai prejos de mândria lor. Să zicem că în cazul lor nu e valabil ”la muncă, nu la-ntins mâna”, dar cu siguranță că e valabil corolarul ”la muncă mai grea / mai prost plătită, nu la-ntins steagul”! Părerea mea!

  8. Voi vorbiti serios? O fi o greseala pe ici pe colo dar nu chiar n-am vazut limba romana siluita de’a dreptul in articol…oi’ fi eu prea departat de anii bac-ului???

  9. Nu exista organizare,fiecare vrea sa moara capra vecinului!

  10. If you guys expect me to play the fiddle and to tell you how smart you are or that Romanian are the salt of the earth you greatly mistaken. I know as well as anybody that you Romanians are not all that, and the difficult job ahead in changing those unfaltering perceptions about yourselves, your culture and society; and there is no chance on earth you will be able to do that in one generation.
    Are those perceptions correct and are they an accurate reflection of reality; I honestly don’t know, but what I do know for sure is that there is an undeniable correlation between perception or stereotype and reality.
    It will be incorrect and unfair to make an empirical evaluation of Romanian people outside Romanian Culture and Society for the simple reason that those 2 components have an essential role in “who we are as people”.
    To summarize: It’s quite possible; Romanians score low in all categories if you compare them with the Americans, British or Swedes but they hold their own next to their geographic neighbors.
    And to answer some of your questions; no, Romanian Culture, Romanian Society and Romania People are no more capable of producing a modern society (something we in the West can recognize as a modern society) that any of their Balkan neighbors; in my honest opinion, for lack of historical continuity.

    • Darrell,
      Nobody is expecting you to say Romanians are the best ever seen, we are the same breed as many of other Balkans people, with some differences given by specific culture and language.

      When you say „lack of historical continuity”, what do you mean by that? That we are burning stages, impact of comunism or what?

      Our major problem today, as a nation, is that many of our best „brains” left the country for working in USA, Canada, France, UK, etc. … what you call „western society”and there are poor changes for at least some of them to come back in the next decade.

      Another problem, not so visible but very dangerous, is that we are slowly dissapearing from the face of Earth: very poor Demographics…, outmatching any of our neighbours in speed.

      As for integrating us in the Western Society, you should reflect why we didn’t really succeed yet, even though we are struggling since 1848 and even before… Maybe because we are different as mentality and culture and we should make our own choices, instead of copy/pasting the „western model”?

    • @ Darrell To summarize: It’s quite possible; Romanians score low in all categories if you compare them with the Americans, British or Swedes but they hold their own next to their geographic neighbors.
      And to answer some of your questions; no, Romanian Culture, Romanian Society and Romania People are no more capable of producing a modern society (something we in the West can recognize as a modern society) that any of their Balkan neighbors; in my honest opinion, for lack of historical continuity.

      Hahaha , lack of historical continuity, Mec , connaisseiz toi la histoire de mon pays? Ou tu parle de que tu a entendu a nos ”amis” hongrois?
      Fait-es nous un bien et ecrire en roumain et apres ca regard cette film ou toi va savoir qui nous sommes: http://adevaruldespredaci.ro/dacii-adevaruri-tulburatoare/

      Et cessez toi avec cette merderies de ”no, Romanian Culture, Romanian Society and Romania People are no more capable of producing a modern society (something we in the West can recognize as a modern society) that any of their Balkan neighbors; in my honest opinion, for lack of historical continuity.
      You are out of understand my people!

    • Darrell-

      Upon reflecting on this issue fost some time, I have to agree with the fact that chance in society is incremental. It takes generations to work its way, and, if interupted, it takes more time…
      Perception is, I think, key to the whole decision-making process and self-perception is the basis for observing, reacting to and adressing the realities one is aware of.
      I agree that we will not be able to create modernity with the old and corrupt perceptions and practices. Only when theese are abandoned by a critical mass, not necessary by a majority, will we be in a position to impose change.
      Tha fact that our historical evolution, as semi-defined periods, was not a continuos process has meant a great deal for the evolotion of the romanian (and surrounding) societies.
      However, I do think changeis upon us, be that incremental, Perhaps that is why we ourselfs view it as a „things are still the same” process, as it is incremental, and should be quantified in order to observe the progress. Otherwise, it is not perceived as such, and change goes by without beeing noticed by most of the population.
      It is all about perception in this reflexive (*Soros) dynamic process.

      • To influence social changes all you need is an „Agent of Social Change”, without need for critical mass or Society’s readiness for changes. It’s an uphill battle but one can look at other Societies or just at the richness of our Human History. Doing nothing or being complacent is the worst thing to do 🙂
        P.S. Not only that personally I have nothing good to say about Soros but I also think he is the Devil (metaphorically)!

        • He may wel be the Devil, alas, but he be right nontheless…(objectively specking). Weather you like the guy or not, he is a genius in the socio-economic field. My two cents…

        • Darrel, pleci de la premisa ca societatea romaneasca se poate schimba. E fals. Problemele sunt aceleasi ca in secolul trecut si secolul 19. Nimic nu se va schimba pentru ca asta e materialul uman. Asta e in natura acestui popor.

          • Vector-
            Pesimistule!!!
            Te averizez că postul e deja ocupat de 1-2-3 oameni de bine de pe-aici… așa că mai bine „join me on the dark side” și fii mai încrezător.

          • @Flogger
            Pai cand citesc un articol din anii 30 despre romani si daca nu ar fi data as zice ca a aparut pentru prima data in ziarul de azi cum sa-mi fac iluzii ca se va schimba ceva. Nu o sa se schimbe nimic pentru ca asa e acest popor pur si simplu. A, de fapt se vor schimba ca urmare a faptului ca vom fi mai putini si se va recurge la imigranti si astfel se va plamadi poate un alt amestec biologic.

          • @Vector… 🙂
            Undeva la inceputul anilor 2000 la fel gandeam si eu despre natia romaneasca… Strainatatea normal ar fi trebuit sa-mi intareasca aceste convingeri, dar paradoxal a fost invers… Poate romanii pe care i-am cunoscut in strainatate, poate ca am inceput sa gandesc la rece despre tot ce am vazut in Romania…poate am observat si psihologia altor popoare, materialul uman intalnit aici …in fine prin 2007 aveam o parere schimbata despre RO… Poporul roman cam tot timpul a simtit nevoia unui „tatuc”, a unuia care face si drege, da ora exacta si directia de deplasare… Chestia asta o gasesti inradacinata adanc in cateva cuvinte pe care le auzi foarte des ” A lu’ cutare a facut si a dres”… cu alte cuvinte daca o oaie sare in lac si celelalte fac acelasi lucru, inutil sa spun ca turma asta are nevoie de pastor… Mai tii minte boala aia nationala cand toti voiau termopane indiferent de starea contului din banca? „Pai ce cutarica este mai al draqu’ decat mine?” <– asta a fost raspunsul la noile "provocari" … 🙂 Ca sa vezi cat de usor poate fi ghidata turma… 🙂
            Referitor la calitatea materialului uman… suntem "extremisti"… 🙂 Cu alte cuvinte suntem capabili sa dam lumii oameni foarte capabili si foarte instruiti (exemple sunt destule!) cam in toate domeniile… chestie pe care nu o vezi la toate natiunile… La extrema cealalta gasesti de la proxeneti, hoti, criminali si gramada de pungasi marunti… Cand ai timp cauta in wiki (aia in engleza nu in romana!) pe diverse domenii oameni de stiinta /inventatori romani si compara cu alte state raportat la numarul de locuitori… O chestie simpla si care dezvaluie multe lucruri… Atentie, eu nu spun cumva ca suntem cei mai destepti!
            Daca toate imperiile acelea care au trecut peste vechea Dacie aveau un minim de cunostinte de psihologie de balta, vorbeam ori turceste, ori nemteste, ori ruseste…Ca si-au lasat amprenta prin zona este alta chestie… Practic nimeni (ma refer la straini!) pana in prezent nu a ajuns sa vada cam ce se ascunde in inconstientul colectiv romanesc…
            Nu confunda efectele presiunii venite din exterior asupra unui popor cu mostenirea negativa a acestui popor… Poporul asta romanesc asa cu toate tarele lui are un potential de dezvoltare imens, depinde cine da ora exacta si directia de deplasare… Si avem oameni capabili care pot fi adevarati "tatuci luminati", treci peste ce se intimpla la ora actuala. Puterea de a improviza spune multe despre poporul roman, faptul ca ne adaptam foarte usor la o situatie si gasim rapid solutii la o problema la care altii mosmondesc ani de zile … Natia romaneasca nu se rezuma la o turma care voteaza pentru un mic si o bere…inseamna cu mult mai mult… O duminica placuta! 🙂

          • @ dany &all…
            and especially 4 my dearest friend, Darrell… 🙂

            http://www.youtube.com/watch?v=tpiVb_KjTwE

        • Comentariu editat. Romana, in extremis engleza.

  11. Correction:
    *for some time instead of „fost some time”
    Prabably there are other spelling issues, as I have nor written for some years now, but in general I guess it”s understandable enough.

    • Don’t you worry about spelling or grammar; this is not a classroom. All of a sudden you make me feel like a schoolmarm or a self-appointed grammarian expert on orthographic matters…. much like some others people on this blog.

  12. Let me take another crack at this, if you allow me.
    What is Romania? Romania is a distinctive Culture spread outside Romania’s geographic borders, a unique Society within a territorial confinement and a bunch of people called Romanians… 20+ millions strong.
    The Romanian culture is comprised of; Cultural Values, Cultural Mores, Cultural Norms, Material Culture, Immaterial Culture or Culture of Ideas, a distinct language, folklore…etc.
    Once we look at those components we can help but realize the incongruences of most cultural components.
    Romania Society is made of multiple Social Institutions such as: Family, Religion, Government, Political, Judicial, Military, Economics, Business, Media, Entertainment, Arts, etc.
    We can pretty much reach the same conclusion looking at Society.
    When it comes to Romania people we have to look what differentiate Romanians from others, and we are looking at: interaction, psychology, morality, ethics, and principles of good and evil, honor, trustworthiness, friendship, loyalty, reverence, modesty, etc; and this my friends, is where you need to concentrate your collective effort.

    • I think we agree, in general, that there are certain issues that have to to with the image we project about ourselfs and others (alterity), that stop us reaching a true potential – in the context of a competitive world environment.
      I takes some time, genearations even, to understand a peoples*s place in the world… if that is what you are trying to tell us.

  13. Actually, I did expect (it’s only natural) that some of you lads will get your frilly panties all wadded up.

  14. @Darrell
    I dont know if you’re a real American or just trolling around, but when you say things as „lack of historical continuity” about Romanians you just look ignorant to not say plain and simple dumb.

    It is true that we are not in one of the best historical period, but our history is spread on thousands of years, and many ancient spiritual stuffs are still present today to us.
    Americans (or at least you, if you’re American), as young people and country, seem to not be able to comprehend history at its big scale, and think just at small scale, as their history is still small.
    We had seen empires rising and fall from milleniums, gosh, we even was a big power in ancient times. We mesure history at another scale then you see it or comprehend it.
    We was in the past in worse situations then today, yet we survived. History is flowing different here, and I bet that a millenium from now our grand grand grand kids etc will learn at history classes about former Russian empire, probably even former US or EU empires, and we’ll still be here.

    Bad rulers (as idiots, corrupts or incompetents, to not say even traitors) is not something unseen here, and we’ll get rid of them too in time, hopefully soon. And we’ll rise again, because its in our genes and we did that again and again during history.
    We saw empires coming here to conquer us, arogant and powerful, and now we find them just in history books.
    For us, this is just one of the bad periods, and it seem that for you is too hard to comprehend this large scale history.

    This doesnt mean that some idiots here (politicians but not just) dont deserve to be impaled so we can move on to a better period

    • I’m not going to give credence to your entire diatribe and I will clarify a single point instead.
      Yes US is a young Society with more than 200 years of continuity but one of the oldest Culture known to man.

      • Darrell
        What exactly you mean by „but one of the oldest Culture known to man.”? Which culture is that?

        • It’s called Western Culture.

          • I think so called „western culture” have the most common thing the Christianity and using of Latin alphabet (except very few countries, Greece and some Slavic countries).
            None of these things are „oldest known to man”.

            In rest most of „western” people have different histories and traditions, some older then others. I dont deny there are similarities as well, all over Europe (and US, Canada etc)
            American culture is a blend of different European cultures with some other influences added, and even if it do belong to „western culture” with its roots in ancient Europe (mostly Roman period) we can’t say that the American culture is among the „oldest known”, obviously.
            Just very few european people can trace back a signigicant part of their traditions and culture to ancient roots.
            US, Canada, Australia are offshots of European culture, but European culture is not a monolithic one either, and the oldest parts of it can be found here and in very few other places.

            And what I was saying is that some here see the history on a large scale, on centuries if not milleniums, and some others see it just on years, or decades. This can lead to different views and interpretations. You gived me the impression you see it on the smaller scale, over few decades and such, and can’t look (or dont know, which is not a shame, not many know all the history and what happened then, even if its tehir people history, let alone of a foreign one as its your case) to the macro-historical scale.

            E o lupta si aici, un razboi imagologic, informational si psihologic prin care se incerca uneori schimbarea perceptiei istorice a poporului

          • Today’s Western Culture, one of the oldest?

            Not even close… mainly those treated today as „uncivilised” are inheriting some of the oldest cultures. Chose your country 🙂

  15. The only people with some grasp on this topic are: Adrian and Soros’s guy going by Flogged, everybody else; disaster.

  16. Multumesc @sharky pentru link… chiar nu imi aduceam aminte de unele chestii… Iar finalul cu Ursus fantastic…. 🙂 pacat ca nu se mai fabrica am inteles (nu sunt in RO)… 🙂

    • @ dany..
      pentru puțin…barem atîta să mai facem și noi…să ne aducem aminte că nu am trecut ca gîsca prin apă, noi ca națiune , vreau să spun…
      oricum, linkul era mai mult pentru inteligentul de serviciu, care nu mai are loc între 2 oceane, dar văz că nu s-a prins… 🙂 🙂
      ori e prea spălat pe creier și crede că toate sunt inventate la ei , acolo, inclusiv apa caldă și mersul pe jos…

    • și era să uit..ieri am fost printr-un mare magazin la ceva cumpărături, si gemeau rafturile de sortimente de Ursus…așa că, nu dispera…încă iegzistă… 🙂 🙂 🙂

  17. Am sa fac un effort si am sa incerc sa explic in limba Romana ca sa nu ma trimita Mr. George la colt.
    Cultura nu poate fi separate de existent umana deoarece Cultura e produsul uman ce slefueste la rindul ei oamenii (noi creem cultura care ne formeaza). Odata ce stramosii nostrii au inceput sa mearga vertical si au descoperit graiul sau comunicatia dintre ei a aparut si Cultura aprox. cu 40,000 de ani in urma. Cultura evolueaza odara cu evolutia umana si se diversifica functie de relief, clima, ocupatie etc. Unele Culture se asimileaza intre ele sau evolueaza ca urmare a interactiunii umane iar altele mor sau mai exact devin culturi morphe. Acum pe acesr pamint numit Terra exista aprox. 5,000 de culture disticte iar in fiecare an o cultura devine morpha (pe baza gradului sau nivelului de sofisticare). Dintre aceste 5,000 de Culturi distincte o mare parte nu au descoperit sau adoptat inca un system de scriere, iar printre acestea se gaseste si cultura Tiganilor ce se transmite in mare parte perin traditia orala.
    Ce este Civilizatia? Civilizatia e Cultura ce i-si exporta componentele sale inafara frontierelor geografice iar in aceasta categorie intra si Civilizatia Americana sau “Pax Americana” chiar daca o parte dintre voi aveti problem in acceptarea acestui adevar de necontestat.
    In comparative cu multe alte culture morphe, Cultura Westica a fost cea mai dinamica si cea mai evolutiva deoarece a asimililat componente culturale de la majoriotatea Culturilor dominante. Din motive practice (pentru ca diferenta dintre Cultura Greaca si celelate sau dintre Judaism si celelalte e atit de enorma sau revolutionara incit nu au prea mult in comun) noi consideram Cultura Westica ca o extindere Judeo-Crestina si Greco-Romana cu toate ca in cultura Westica exita si o multime de componente sau influente sumeriene. zoroastroianiste sau babiloniene.
    Aceasta Cultura Westica e intilnita atit in societatile Europene cit si in toate continentele dar Statele Unite e cea mai dezvoltata, cea mai avansata si cea mai complexa Societate umana creata vreodata de oameni iar la baza acestei Societatiu sta Cultura Westica ( Cultura inglobeaza Societati iar ca atare culturile se extend inafara frontiereler geografice iar Civilizatia infara Continentelor.
    Daca chiar vreti sa comparati Cultura Westica cu orce alta cultura morpha inseamana ca sunteti rai si nedrepti deoarece in urma cu 40,000 de ani existau deja culturi umane simple.
    In concluzie Cultura Westica e nu numai una din cele mai vechi dar si cea mai complexa.
    Acesta e subiect sau domeniul vast al Socio-Anthropology

  18. De mult n-am mai citit un articol care sa arate lucrurile asa clar. Un idiot ar intelege ce ai scris tu si ca este adevarat deasemeni. Mi-e frica totusi ca marea majoritate au devenit mai mult decat idioti….. Felicitari George GMT, o sa te urmaresc de acum incolo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *