Romania Military

2019-nCoV

Coronavirusul apărut în Wuhan, este din aceeași familie cu a celor care au provocat epidemiile de SARS și MERS.

 

SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) este o boală care afectează sistemul respirator al omului, indusă de virusul SARS. Între noiembrie 2002 și iulie 2002 a existat un început de posibilă pandemie, cu 8.422 de cazuri de infecție și 916 morți confirmate. În câteva săptămâni, boala s-a transmis din în 37 de alte țări. Ultima infecție observată a avut loc în iunie 2003. Mortalitate 9.5 %.

 

A apărut inițial în Guangdong,  China in 2002. Se pare că sursa inițială de infecție au fost liliecii potcoavă(sunt insectivori și cântaresc până la 120 g).

Liliac cu potcoavă

Transmiterea acestor coronavirusuri se face de la liliac, în mod direct la om, sau cu o gazdă intermediară : zibetă (SARS) sau dromader (MERS).

SARS 2001-2003

Transmitere SARS

ZIBETA (civet cat) oferită la vânzare în piață

Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (în engleză: MERSMiddle East Respiratory Syndrome) este o afecțiune respiratorie virală provocată de un nou coronavirus – coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) descoperit pentru prima oară în 2012 în Arabia Saudită. Au fost identificate 2494 cazuri, cu 858 morți. Nu s-a transmis de la persoană la persoana. Mortalitate 34.4 %.

Primele ipoteze de identificare a sursei de infecție, au dus la piața din Wuhan. Este de tipul “wet market”, numite așa datorită faptului că în aceste piețe podeaua este udata permanent.
A apărut această listă cu tipuri de carne de la diverse animale, care de care mai exotice. Suspiciuinile au dus la închiderea pieței.
În China, există o tradiție în a consuma animale sălbatice, considerate a fi benefice pentru sănătate. Multe sunt vândute ilegal, aduse prin contrabanda din alte țări. Prețurile sunt mari, iar cei care cumpără așa ceva, vor sa își arate statutul social.
În general igiena este deficitară, și multe animale sunt vii, fiind sacrificate pe loc.
Deși s-a banuit că la originea epidemiei de SARS ar fi fost tot o piața de acest gen, guvernul nu a reusit să le închidă în totalitate.

China – Marea „migrație” și epidemia de coronavirus

Ce se întămplă acum în China, este fără precedent în istoria umanității. Izolarea a zeci de milioane de oameni în orașele afectate , este o măsura extremă, greu de evaluat din afară. Oricum, tocmai amploarea acestora, denotă gravitatea situației.
Suntem copleșiți de informații, mai mult sau mai puțin verificate, apar teorii conspiraționiste , unii sunt calmi, alții sunt în panică.

Pentru a înțelege ce se întămplă, e nevoie de câteva explicații generale privind China. Totul se întămplă acolo la alta scară, greu de înteles pentru cine nu a fost acolo.
Am vizitat China de mai multe ori, inclusiv în perioade de „migrație”, când în timpul sărbatorilor (Anul Nou Chinezesc, 1 Mai, Ziua Naționala – 1 Octombrie), profitând de cel puțin o săptămâna de zile libere, chinezii călatoresc..
China are cel puțin 300 milioane de migranți interni : sunt cei care au plecat de la țară sa lucreze în marile centre industriale. Fiecare fabrică are cămine de nefamiliști și cantine. Ei reprezintă majoritatea celor care calatoresc în aceste perioade. Se duc acasă la familii, în satele de unde au plecat.
Astfel de cifre sunt doar statistici ; comparativ este ca si cum toți cetățenii SUA ar călători simultan în aceeasi perioadă !!
Această ” migrație” este posibilă datorita unei infrastructuri de transport extraordinare : 32 000 km cale ferata mare viteza, 121 000 km linie ferata normală, 145 000 km de autostrăzi, o rețea de aeroporturi de mare capacitate .

Migranți interni

Traseele călatoriilor în perioada Anului Nou

200 000 călători în gara din Guangzhou

100 000 călatori asteaptă sa intre în gara din Guamgzhou

Un fast food în gară

Marea „migratie”

Astfel de aglomerații umane, cu oameni care călătoresc , pot fi un mediu propice în propagarea unei epidemii. Din acest motiv se încearcă limitarea transporturilur în zonele infectate.
E greu de estimat cât timp va fi posibilă izolarea a milioane de oameni !!
Grigore Leoveanu
Exit mobile version