24 Ianuarie 2021: Hora Re-Unirii…fără Horă?

24 Ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române

Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu autorităţile locale, va organiza duminică, 24 ianuarie, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 162 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, vor participa, de la ora 12.30, la ceremonia militară a depunerii de coroane şi jerbe de flori la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române din Bucureşti.

Din motive de securitate sanitară, participanții la evenimente nu se vor prinde în Hora Unirii, așa cum se întâmpla în anii anteriori.

MApN – Biroul presă

20 de comentarii:

 1. Ca să fim LA OBIECT
  AZI 24 IANUARIE…
  Din anul 2016 ziua de 24 Ianuarie este SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ.
  În 1859 Adunarea Electivă a Țării Românești se pronunță pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizându-se astfel Unirea Principatelor Române.
  Abia în anul 1862 are loc deschiderea primului Parlament unic al României la București. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza proclamă în mod solemn, în fața Adunărilor Moldovei și Țării Românești, „Unirea definitivă a Principatelor”, iar orașul București este proclamat capitala țării.
  În 1918 ȚARA este întregită, mai mare decât azi.
  Trăiască ROMÂNIA!

  11
 2. Da, Mica Unire, Marea Unire. Câte țări pe lumea asta nu sărbătoresc Ziua Independenței? De ce doar 1 Decembrie este sărbătorită? Că așa a vrut Iliescu? De ce nu sărbătorim și Unirea Basarabiei, și Unirea Bucovinei? Am fost pe topic?

  5
  • Poti avea si 4 zile nationale, asa cum are Polonia, trecute in constitutie. Nu-i bai.
   Legea nr. 103 din 14 mai 2015 hotărăște (art. 1) că „Ziua de 10 Mai va fi sărbătorită în fiecare an ca sărbătoare națională” prin organizarea de manifestări cultural-artistice.

   1
  • Ai o fixatie cu Ilici …

   De fapt ai contat :
   = cestia ce 23 August era percepsut ca op sarbatioare „comunista”. Se pare ca in 1990 desteptii neamului nu auzisera de un ordon al regelui!

   – „lobyul” ardelesnesc f activ si vocal in CPUN. Si se atragea atentai ca unirea Transilvaiei venea dupa ce a Basarabiei si a Bucovinei.
   Deci era o incununare a procesului de unire ..
   Ca unirea era de fapt o forma de proclamare a independentiei unor provincii romanesti pana atunci „supuse” unor imperii .

   Nezisa a fost si o propaganda monarhica.

   Si argehelenii doreau tare mult sa le acordam „atentie”…. Asa ca daca nu costa (in plus) .. de ce nu ?

   a da…. Nu toti tine de „Sef” . Unu destept mai le face si altora pe plac….

   1
   • 23 August era o sărbătoare comunistă! Comuniștii acaparaseră evenimentul cu totul. Evenimentele erau denumite „Revoluția de Eliberare Socială și Națională, Antifascistă și Antiimperialistă”

    2
 3. La multi ani micuta Romanie!!

  1
 4. La multi ani idealurilor puse atunci in opera si cinste acelor oameni care au pus interesul natiunii deasupra meschinariilor zilnice.

  • Si „carbonarilor” care avertizasera ca daca se alege Cuza vor flutura naframa alba.
   Daca nu pe cea rosie!

   Si macelarilor care isi ascuteau cutilele …

   Si gnlui Barbu Vladoianu care a retras armata …

   2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *