Trompete de la est – continuare neprevăzută

Într-o scriere anterioară am vorbit despre o trompetă sovietică și o scurtă cântare a acelei trompete. Credeam că nu va trebui să revin la motivele pentru care un tanc sovietic este cel mai bun tanc din lume. O, și cât m-am înșelat…

Scopul postării anterioare a fost de a prezenta câteva puncte care atrag atenția referitor la acea cântare, alte puncte urmând să fie găsite și discutate în secțiunea de comentarii. Scopul a fost doar parțial atins, așa că o continuare este necesară. Totuși, de ce este necesară? Discuțiile au avut câteva aspecte care au ieșit constant la suprafață. Atunci când discuțiile nu au degenerat. Iată, deci, o continuare pentru a lămuri acele aspecte.
 

Mijloace la îndemână

Am ales, pentru a păstra scurt textul acesta, patru metode de verificare de luat în calcul, conform Medium, în a determina dacă o postare de pe social media sau un comentariu sunt propagandistice. [1]

  • SM-1. Provoacă o postare un răspuns puternic, emoțional? Dacă la citirea unei postări răspunsul este unul emoțional (conținutul fiind inflamator, controversat sau cu potențial de a dezbina), întrebarea de verificare este dacă provoacă unul la fel de puternic cuiva care are o părere complet diferită. Dacă răspunsul este da, mesajul a fost conceput de aşa natură.
  • SM-2. Care este mesajul postării? Are un obiectiv clar? În cazul unei postări cu impact vizual puternic întrebările pe care ar trebui să ni le punem sunt ‘ce încearcă să transmită această postare? există nuanțe în postare sau este părtinitoare? Are un scop politic și dacă da, care este acesta?
  • SM-3. Folosește o postare elemente absolutiste? Elementele absolutiste sunt cele care ridică un semn de întrebare deoarece pot servi unor obiective nedeclarate. Care sunt oare acele obiective? devine o întrebare firească.
  • SM-4. Postarea se folosește de stereotipuri, clișee sau elemente culturale controversate? Postările care accentuează stereotipurile sau care pretind că sunt de bun simt în general dezbină în loc să informeze.

Pentru a identifica o știre falsă sau propaganda avea o imagine realistă asupra unei știri, pot fi folosite următoarele metode de evaluare, conform unui infografic [2] al International Federation of Library Associations and Institutions:

  • 1. Sursa. Căutarea datelor de contact, informațiilor despre proprietar, obținerea mai multor informații despre site.
  • 2. Detalii. Titlurile pot fi senzaționaliste pentru a atrage clickuri. Care este de fapt subiectul?
  • 3. Autorul. Este autorul real? Este el credibil?
  • 4. Sursele informațiilor. Linkurile din articol și din secțiunea dedicată surselor conțin de fapt informațiile transmise?
  • 5. Data. Repostarea unor știri vechi nu este relevantă pentru evenimente noi.
  • 6. Gluma. Dacă informațiile sunt exagerate ar putea fi satiră. Conținutul site-ului și informațiile despre autor pot înlătura din ceață.
  • 7. Parerea proprie. Există posibilitatea ca propriile păreri și preconceptii să ne influențeze reacția.
  • 8. Experți. Părerea celor care știu mai multe despre domeniu ar putea ajuta. Sau verificarea pe un site de fact-checking.

 

La treabă, din nou

Să ne uităm din nou la articol, folosind cutia cu unelte descrise la punctul anterior.
1. Sursa. Așa cum spuneam, este un site deținut de un cetățean sovietic, înregistrat în 2017, fără nici o aparentă legatură cu URSS Rusia. Mai multe limbi, nimic referitor la rusă.
2. Detalii. Articolul, ca și titlul, se referă la supremația unei mașinării sovietice – T-90.
3. Autorul. Necunoscut. Totuși, internețul scoate la lumină articolul original – Как танк Т-90 стал лучшим в мире
( https://rg.ru/2017/10/07/kak-tank-t-90-stal-luchshim-v-mire.html ). A apărut, se pare, pe un site care este nu o trompetă ci o întreagă secțiune de alămuri – Российская газета / Gazeta Rusă. RG este mai mult decât un oficios, este ziarul oficial al guvernului Federației Ruse.
4. Sursele informatiilor. Inexistente. Neprecizate.
5. Data. Apărut în octombrie 2017.
6. Gluma, ironia. Nu este cazul. Deși hilar în unele aspecte, weaponews.com si Gazeta Rusă nu sunt publicații/site-uri de satiră.
7. Părerea proprie. Istoricul mesajelor transmise de Uniunea Sovietică Rusia în timp mă fac sa am semne de întrebare referitor la articolul despre supremația T-90. Fiecare dintre noi are însa propria opinie.
8. Experți. Cum o parte din informațiile care ar ajuta la formarea unei opinii realiste sunt secrete, ceea ce rămâne de făcut este aplicarea unor raționamente referitor la numita supremație.
SM-1. Răspunsul emotional. Este evident ca de orice parte a baricadei s-ar afla cititorul, textul provoaca o emotie – satisfactie/mandrie sau enervare/agasare.
SM-2. Mesajul postării. Suprematia produselor sovietice, fara posibilitatea de a nega.
SM-3. Absolutism? cel mai bun tanc din lume
SM-4. Stereotipuri si clisee. Da, există – primul la care mă gândesc se referă la confortul din conservele vestice și dăruirea de care dau dovadă tanchiștii sovietici.
 

O nouă privire

Evident, sunt prezentate fapte, aspecte care nu pot fi contestate:

  • Noul tanc a fost proiectat de echipa biroului de proiectare Uralvagonzavod, condusă de Vladimir Potkin.
  • În India T-90S a primit numele Bhishma – ‘Teribilul’ în sanscrită.
  • Tancurile indiene T-90 Bhisma nu au câștigat biatlonul de tancuri în această vară (n.a. 2017)
  • T-90 are cea mai joasă siluetă dintre toate tancurile moderne.
  • Are protecție modernă împotriva tuturor proiectilelor trase de orice tun, asigurată de o panouri ‘sandwich’.
  • pe lângă protecția pasivă, tancul este echipat și cu sisteme de protecție activă, care constau în complexul optoelectronic ‘Blind’ (en orig, este vorba despre Shtora-1)
  • Armamentul principal al T-90 este tunul cu țeavă lisă de 125 mm.

Dar strecurate între fapte există diverse … să le spunem șopârle. Interpretări ale realității cu rea-voință, opinii, dezinformări. Anume:

  • Francezul AMX-56 Leclerc nu a participat la nici o luptă […] Dar nu a participat la nici o luptă. Și conform unor experți de prestigiu, este complet nepregățit pentru luptă. Articolul este scris în 2017; în 2015 tancurile Emiratelor Arabe Unite au fost implicate în Yemen.
  • Americanul Abrams a reușit să înfrângă blindatele armatei irakiene, T-72. Dar la comenzile acelor tancuri erau niște nepricepuți (en orig ‘apricots’) și nu doresc să ofensez tanchiștii irakieni. De două ori… Evident, echipajele (și implicit tactica) au fost de vină pentru pierderi.
  • Armata turcă a intrat în Siria, într-un teritoriu despre care nu se știa de cine este controlat, având ultimele variante ale tancurilor Leopard. Dezastrul a fost complet – turele distruse, corpul explodat. Dar standardul dublu este la el acasă, de data aceasta nefiind greșită tactica aleasă de armata turcă.
  • În același timp, tancurile T-90 în diverse configurații au arătat abilitățile perfecte de luptă în Siria. Adevărul e că nici T-90 nu s-a simțit prea bine în Siria.
  • Tancurile indiene T-90 Bhisma nu au câștigat biatlonul de tancuri în această vară, pierzând în fața T-72B3. Dar aceasta are legătură cu pregătirea echipajelor indiene, nu abilitățile T-90 care rămâne cel mai bun tanc din lume. Cu toate că a pierdut, e cel mai bun. Ca și cum am spune că deși nu a ajuns la Campionatul Mondial din Rusia în 2018, echipa de fotbal a României este cea mai bună pentru ca are potențial iar în echipă joacă 10 jucători de câmp și un portar (dacă nu s-au schimbat între timp regulile).
  • Într-adevăr, francezul Leclerc, germanul Leopard și americanul Abrams sunt mașinării mult mai moderne. Ele sunt înțesate cu electronică, ecrane, camere, au spații generoase în interior iar echipajele au parte de confort. […] Dar care este prioritatea în luptă? Un blindat pentru o călătorie confortabilă sau un tanc construit pentru luptă și supraviețuire? Acele ecrane nu sunt pentru desene animate, electronica nu este pentru a avea semnal HBO fără a plăti abonament iar camerele nu sunt pentru videochat. Sunt destinate luptei. Toate.

Și avem, evident, elementele fără de care nu poate exista un ‘concert pentru trompetă’.

  1. Eroismul și eroul. Construit pe fundația celui de-al doilea război mondial și necesității unui erou n orice discurs, a unui om providențial. Orice cititor va fi emoțional alături de eroii care trec prin încercări. Exemple:
    • Proiectul a fost finalizat doar datorită lui Vladimir Potkin – mai exact datorită talentului său în domeniul proiectării și conducerii organizațiilor.
    • Vladimir Potkin a reușit să producă o adevarată capodoperă. A salvat Uvz, a demonstrat că școala rusă de proiectare de tancuri […]
    • Echipajul T-90 este aglomerat, stă pe echipament și nu are spațiu personal.
    • […] la Kursk Tigrii germani au fost impresionați de T-34 și de distanța de 2000 de metri la care trăgea […]
  2. Apelul la autoritate. Experții sunt anonimi, bineînțeles. Probabil şi cercetătorii britanici au ceva de spus pe acest subiect.
    • […] conform unor experți de prestigiu, este complet nepregătit pentru luptă […]
  3. Comparații între mărimi care nu sunt direct comparabile. Folosirea numerelor mari de partea tehnicii sovietice este de natură a sugera ideea de superioritate a ei. In plus, se pare că psihologii sovietici au făcut şi studii de psihologia mediului, această modalitate de exprimare a distanțelor jucându-se cu distanța cognitivă (perceperea distanței în mediu).
    • […]distanța la care poate trage este de 4000 de metri, pentru rachete de 5000 de metri iar pentru proiectilele explozive cu traiectorie balistică 10000 de metri. Nici unul din competitori nu poate depăși trei kilometri.
    • Dacă la Kursk Tigrii germani au fost impresionați de T-34 și de distanța de 2000 de metri la care trăgea, noul Leopard nu se poate apropia de T-90 la mai puțin de cinci mile.
  4. Superlativele pro-sovietice.
    • […] tancurile T-90 în diverse configurații au arătat abilitățile perfecte de luptă în Siria.
    • T-90S creat de Vladimir Potkin a depășit complet toți competitorii din țările NATO
    • T-90 care rămâne cel mai bun tanc din lume
  5. Orice dezavantaj e un avantaj.
    • Dar care este prioritatea în luptă? Un blindat pentru o călătorie confortabilă sau un tanc construit pentru luptă și supraviețuire?
    • Singurul aspect unde T-90 este deficitar este motorul. Pe de altă parte, depinde cum privim această problemă.

 

Articolul a aparut in 2017, octombrie. Scopul? O mișcare de propagandă corelată cu alte evenimente, cel mai probabil.

Mulțumiri lui Dienaris pentru informațiile referitoare la originea articolului.

Atât.
 

PS: Evident, trebuie să accentuez, poate de data aceasta se va înțelege: articolul nu este despre tancul T-90.
 

Iulian

Share
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (medie: 4,00 din 5)
Încarc...  

Citiți și:

Trompete de la est

 

Surse:
1. How to spot fake news, propaganda and deceptive Facebook posts ( https://medium.com/@robinoula/how-to-spot-fake-news-propaganda-and-deceptive-facebook-posts-8077c9eb7534 , accesat la 2019-11-30 )
2. Fake news ( https://www.lib.sfu.ca/help/research-assistance/fake-news , accesat la 2019-11-30 )

93 de comentarii:

  1. și dă-i si luptă domnu’ iulian.mătăluță incerci ceva fain si anume sa explici si sa descrii niște mecanisme fine de manipulare si inducere in eroare dar noi bizonii tot la lungime si grosime ajungem in final ?a tevii tunului bineințeles,păcatele mele.

    5
  2. Ne am obisnuit deja cu propaganda.eu cel putin tind sa verific informatia primită din mai multe surse.int adevăr rusii sunt experți în fake news dezinformare si propaganda.asta nu inseamna ca tre sa ne culcăm pe o ureche și să nu vedem ca totusi rusia rămâne un adversar demn de băgat în seamă.

    1
    • nu inseamna ca tre sa ne culcăm pe o ureche și să nu vedem ca totusi rusia rămâne un adversar demn de băgat în seamă.
      Dap. O observatie corecta, IMO. As merge si mai departe si as spune ca ne convine sau nu, e normal sa avem relatii economice cu Rusia. Insa asta cere un anume mod de a trata si discuta cu ei. De fapt, orice parteneriat cu ei cere un anume mod de a trata si discuta cu ei.

      4
      • Gogu de la Stina

        Ai dreptate Iulian. T-90 pina una alta ramine un tanc bun care isi face treaba pentru care a fost proiectat = sa lupte in stepele reci ale Rusiei si nu sa cistige concursuri sau titluri de frumusete.

        Mi se pare un pic cinic sa ridem de rusi si de T-90 cind stiu ce avem noi in ograda = un tanc neperformant, vechi si in numar prea mic pentru a face fata – la o adica – valurilor de tancuri rusesti.

        Restul sunt vorbe in vint!

        3
        • Herr Von Renn Weg

          @gogule, nu tancul e important in textul asta tata! Tancul e materialul de lucru… la fel de bine putea fi vorba de politistele din Moscova! Aici e vorba despre cum a fost prezentat tancul, metodele efective, strategiile de provocare a unor reactii dorite…

          8
        • de asta îl tot promoveaza ca tancul zburator si dansator ,cà nu-i interesezà concursurile de frumuste?

          1
          • Gogu de la Stina

            Bre …. tancul asta la mama lui a fost gindit:

            – sa lupte in stepele nesfirsite ale Rusiei si mai putin in orase . Silueta lui joasa pt asta a fost gindita

            – sa lupte in teribila iarna ruseasca si fiti convinsi ca e de neegalat in privinta asta

            Nu a fost gindit sa fie hotel, nici sa fie frumoz, nici sa etc etc … a fost proiectat sa apere mama Rusie la ea acasa – nimic altceva.

            Teoria e teorie – practica face diferenta – va asigur ca o sa tremure chilotii pe ei la totii tanchistii care vor ajunge vreodata fata in fata cu miile de T-90 in stepa ruseasca pe un ger de – 40 de grade Celsius … si la propriu si la figurat …

            S-au mai crezut unii grozavi nevoie mare si abia cind au ajuns in stepa inghetata au realizat in ce rahat au intrat .

            Si daaa…. politistele moscovite …. aha …. da … asta da provocare !

            1
            • Gogule, ai citit PS la articol?

              2
              • Gogu de la Stina

                Da bre … m-am prins … capcana pt alde toti trolache …. numai ca fii sigur ca sputnicii n-au pus botul…. au deschis manualul lor la pagina 5 si s-au lamurit ….

                Vis-a-vis totusi de T-90 = e un tanc bun ….. overall…. facut pt siberieni care inoata iarna in zapada…. pt noroaie nascute peste noapte de rasputita…. un tanc facut pentru stepa ruseasca cea fara de sfirsit … ..un tanc facut pentru un popor nascut resemnat si care de cind se stie a trait mereu sub un tatuc’ ….. un tanc facut pentru baietii aia care dupa ce incarca tunul mai repede ca auto-loaderul se cearta intre ei pt ultima sticla de vodca …..

                Nu T-90 va fi cel cu care vom lupta noi de fapt ci baietii aia cu ochi albastri si reci care stiu ca in spatele lor sunt mamele sau copii lor inghesuiti inca in apartemente cu iz sovietic …..care stiu ca dincolo de Urali nu mai e nimic …. decit taiga nesfirsita ….. care stiu ca mamele lor vor plinge dupa ei pina in ultima clipa a vietii lor dar care, in acelasi timp, nu ii vor ierta ca au facut un pas inapoi in fata inamicului …. baietii aia care se suie in 8 secunde in „conserva” stiind ca vor muri de 10 ori mai repede daca alde Vladimir Potkin a proiectat ceva gresit …

                …. baietiii aia sunt „problema” …. nu T-90 ….

                1
                • Herr Von Renn Weg

                  Gogule… nu numai ca transpare admiratia ta pt rusi, dar pasiunea cu care descriai imaginatiile de mai sus, putea fi o baza solida pentru prologul unui film porno! Soviet style!

                  3
    • Herr Von Renn Weg

      @Ciprian38 si totusi tehnica de a verifica o informatie din trei surse este depasita astazi. Piesa de rezistenta a dezinformarii este ca dupa o perioada, „capata o viata proprie”! Adica cine plaseaza dezinformarea, o face pe un site obscur, sau la o publicatie obscura, corupta… apoi ea este preluata in timp de alte publicatii mai credibile, dupa care este stearsa din locul initial de propagare, lasand ca surse celelalte publicatii care o preluasera. Din acest motiv, tehnicile prezentate de Iulian sunt mult mai adecvate, pentru ca ele analizeaza continutul, nu emitentul.

      4
    • Ce mai periculoasă propagandă este ce în care se amestecă faptele reale cu minciuni bine plasate. Sputnik și DW sunt cei mai buni la asta. Am văzut un reportaj DW despre oamenii străzi din California, făcut după manualul sovietic.
      Știrile RT îmbină perfect fapte cu potențial de audiență cu minunatele realizări sovietice, la fel și Rossia24.
      Din păcate, emisiunile lor sunt cu mult peste ce face TVR. Iar de amatorii aia de la ProPatria nu are rost să vorbim – sunt blocați în trecut.

      Dacă am fi avut și noi o propagandă în interesul României și nu am fi umplut sticla cu dobitoci, astăzi nu am fi avut 4-5 mil. de români plecați în afara țării.

      8
      • Veniamine Franqueline

        Intru-totul de acord! Este realitatea cea mai periculoasa cu care ne confruntam.

        2
      • Abea ieșiți din comunism cu industrie comunistă neperformante cu piețele caer dizolvate..valuri de plecări au fost si din partea altor state.bulgari,polonezi,români,unguri,oamenii emigrează în căutarea locurilor de muncă bine plătite.adevaratul scop al româniei ar fii sa i determinăm să revină acasa+atragerea altor cetățeni pt dezvoltare.vezi cazul românilor în spania italia.si pe conaționalii noștri obișnuiți cu salarii europene nu poti sa i atragi doar cu vorbe si promisiuni.vezi propaganda referitor la acest articol din partea rusă cum ca ue si integrarea româniei în uniune nu ne a adus nimic bun.

        4
      • @Green.Eu nu cred că Deutsche Welle face propagandă asemeni RT.Desigur, pot fi părtinitori dar am văzut documentar realizat chiar la ei in Germania(https://youtu.be/AFIxi7BiScI)referitor la problemele sociale existente in Germania.Cred că am văzut si documentarul de care pomeneati,cel cu California.

        1
  3. T-90 , Abrams si Leopard sunt cam singurele tancuri moderne testate in conditii reale de lupta. Problema cu războiul este ca după primele luni, totul se transformă intr-o mare mocirlă iar diferențele tehnologice devin din ce in ce mai irelevante.
    Privind propaganda, Rusia face ce știe mai bine, seamănă neîncrederea folosind tehnica combinată minciuni multe cu puțin adevăr.

  4. …..cate articole pot fi supuse aceeasi analize!!!
    Este la moda,se inscrie in trendul ocidental,(cautatori de fake-uri si vanatoarea de vrajitoare),binenteles ei nu sant concurenti la acest biatlon …..!

    4
    • 1. Ideile celor care au murit in inchisorile comuniste, au murit la Revolutie, au fost batuti la mineriade, redusi la tacere prin diverse mijloace de regimurile Iliescu, Dragnea nu au nimic in comun cu cele sovietice.
      2. Moda sint bohemian chic, cardiganele, gleznele goale la barbati; propaganda si fake news sint realitate.
      3. Sa vii si sa comentezi la o postare cu argumentul ‘da si altii fac la fel’ fara a spune nimic altceva este trolism.

      13
  5. Propaganda adevărată care are rezultate negative pentru noi (nu mă refer doar la RO) nu se referă la discuțiile/articolele alea tâmpite gen „f35 e gunoi, oamenii vor să cumpere su35” sau „Cel mai bun submarin din lume, Lada!”.

    Nici măcar ai lor sau aia care sunt pe margine indiferenți nu cred in general in gogoșile sovieticilor.

    Adevărata propagandă are loc în zona economică, socială și geo-politică. UE – imperiu care se extinde peste oameni și îi controlează forțat; frații noștri slavi bombardați de NATO, ținuți captivi; toate bune, frumoase si linistite in maica rusie pe când în occident e foc și jale și emigrează în draci americanii și canadienii; rusia investește în cercetare și acțiuni umanitare peste tot pt. că vrea binele omenirii; rusia veșnic victima a opresiunilor țărăniste occidentale; etc.

    Și mai spun o chestie. Rușii din păcate adoptă strategia „O minciună repetată încontinuu devine „adevăr „. Și funcționează pt. că oamenii sunt neinformați și needucați și deci ușor de manipulat.

    3
    • Repetat de suficiente ori si ‘adevarul’ f35 e gunoi ajunge sa fie crezut.

      Referitor la UE si NATO, as spune mai degraba ca Rusia se ocupa de toate domeniile – avionul F-35, submarinul Lada, candidati la presedentie si Senat in USofA, candidati europeni, brexituri, referendumuri de independenta. Pentru ca e in interesul lor ca Evropa sa nu fie USofE. Daca se va intimpla asta inseamna ca vor avea la granita un imperiu, ceea ce nu le convine. Singurul imperiu acceptat si acceptabil este cel sovietic.

      7
      • Ca F-35 e mai bun sau nu, ca Lada e peste altceva sau nu, se vede pe teren, in misiuni/operatiuni asa ca e simplu de decis (dar oricum conteaza multi factori si nu prea exista un „cel mai bun” in ceva pt. ca e important si cine opereaza acel ceva, cu cine se lupta, etc.).

        Problema e ca razboiul hibrid este folosit impotriva noastra si ai nostri (nato, ue, occidentul, etc.) nu par sa fi gasit, inca, un antidot… Poate ar trebui si ai nostri sa angajeze cateva mii de boti care sa incerce sa-i contracareze pe ai lor. Ca bonus ai nostri, in mare parte, o sa poata sa se „laude” cu lucruri reale, bune, spre deosebire de ai lor.

        1
    • @Patriot Exact. Privește numai cum televiziunile românești au titluri precum: „Au ales să plece din țară” „De ce ai ales să rămâi” „Nu te-ai gândit să pleci” – contribuind în permanență la o atmosferă tensionată care să alunge populația activă.

      Apoi vin „ziariștii” cărora tot ce e românesc le pute. Degeaba le explici că un produs complex se construiește greu și e nevoie de industrie pentru ei tot ce e românesc nu e bun deși nu au argumente.

      Meseria de ziarist a ajuns o mizerie. Sunt suficienți doi arginți pentru a cumpăra o căruță de ziariști care să scrie orice vrei.

      4
  6. Am un „mare ca” pentru articol .
    Fac o comparatie intre ascultatorii trompetelor si modul in care si-au cultivat auzul, si ma gandesc la 2 categorii:
    – publicul estic (inclusiv noi inainte de’89) antrenat de repetatele experiente negative si predispus la a ignora sau ironiza textele continand marile realizari (tin minte gluma cu romanul care vazand toate recordurile trambitate de Scanteia, intreba revoltat de ce nu dau si stiri interne). De fapt cred ca trompetele ajunsesera la un nivel al ridicolului care facea ca nimeni sa nu mai creada o iota si nici macar sa se mai oboseasca sa caute daca e si ceva adevarat printre informatii.
    – publicul vestic care are dificultati in a discerne intre articolele „normale” (presa libera) si cele „dedicate” si care are nevoie de articole precum acesta (sau de o autoritate care sa identifice si apoi sa catalogheze cu „P”/”advertorial” trompetele 🙂 ).

    Reactia totusi poate fi comuna: zeflemeaua, nu? Sau poate altceva?

    6
  7. „Singurul aspect unde T-90 este deficitar este motorul. Pe de altă parte, depinde cum privim această problemă.”

    Are dreptate domne’! Daca nu te arunci cu viteza in lupta, ai timp sa stai si sa gandesti cum sa ataci, si asa iesi invingator in fata vestului decadent si gaunos.

    4
  8. Iuliane, toate aceste strategii ale rusilor de a face ce spunea Sun Tzu prin zicala ,,Supunerea inamicului fara lupta este culmea maiestriei” sunt inglobate in nimic altceva decat in ceea ce numim astazi razboi hibrid, razboi practicat cred eu de cand e lumea (razboiul rece a fost ,,plin” de asa ceva!) ca doar n-o fi inventat chinezul de mai sus razboiul, el doar a constatat treaba si banui ca experienta si inteligentei de care a dat dovada la determinat sa faca acest enunt intru totul adevarat nu? :)))

    Ce cred eu e ca razboiul hibrid e premergator razboiului total in multe situatii si scopul principal e slabirea adversarului pe toate planurile pana la neutralizarea sa totala daca-i posibil, …..in ’40 la noi cred ca s-a adeverit zicerea.

    Dar cel mai important dupa mine este determinarea de care dai dovada de a rezista atacurilor in acest tip de razboi si de a identifica vulnerabilitatile inclusiv printr-o pregatire a populatiei in situatii de urgenta atat dpdv psihologic cat si practic prin tehnici de supravietuire cam ca in genul cum fac autoritatile suedeze https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/suedia-o-brosura-tiparita-in-48-milioane-de-exemplare-pregateste-populatia-pentru-razboi-933265

    Cam asta-i si motivul pentru care in articolul cu zburatoarele mi-am exprimat optiunea pentru Jas 39, pentru ca e un aparat pentru care nu este nevoie de o logistica aeroportuara complexa fiind dedicat pentru a lupta ca un haiduc daca e nevoie, mai mult eu nu pot bune carul inaintea boilor asa cum facem noi, mai precis greseala maxima pe care o facem e ca credem la maxim in alianta cu USA si nu ne pregatim si pentru situatia in care am lupta singuri…….adica nu luam in calcul sa luptam ,,murind cu ei de gat” asa cum au de gand nordicii dupa exemplul finlandez.

    3
  9. Veniamine Franqueline

    Foarte bun articol. Indraznesc incercarea de a adauga totusi cate ceva:

    – justificarile repetate ale rusilor pentru performantele uneori catastrofale ale armamentului rusesc, puse in carca slabului profesionalism al celor care il opereaza (indieni, arabi, etc.) se intorc impotriva lor, ale rusilor. Bine, bine, MIG-urile 21 si T64 la timpul lor (razboaiele Israelui contra tarilor arabe, sau invers), MIG-urile 29 si T90 mai recent au pe hartie (si uneori si in practica) performante notabile. Cu toate astea cutiile respective pe senile sau creioanele cu aripi au fost masacrate in diversele conflcte in care au fost folosite de aparent mai modestele Centurioane, Mirage-uri sau Phantom-uri. De ce? Pentru ca rusii si clientii lor sunt focalizati pe cutii si creioane si nu pe sisteme de lupta care sa la contina. Si sisteme inseamna si tacticile de lupta, si sistemele de pregatire si antrenament ale pilotilor si ale personalului de intretinere, si logistica si mentenanta, si poate multe altele pe care nu le numesc (ca nu ma pricep chiar si eu la toate). Adica o alta filozofie pe care si ‘expertii’ români o minimalizeaza atunci cand vorbesc de achizitiile de F16, Patriot sau alte alea. Cum domțne, asa scump?
    – factorul emotional este intr-adevar foarte puternic. Degeaba incerci sa le prezinti evaluari obiective unor mosnegi in rezerva de pe la noi care si-au trait tineretile in umbra MIG-urilor 15, 19 si 21 si chiar 29, si a T-urilor 55, veniti in gumari din saraciile noastre si invatand la greu limba rusa din manualele respectivelor arme. Nu poti! Sunt impregnati de o alta filozofie conform careia armamentul rusesc este cel mai performant, Ceausescu a fost un mare patriot, iar americanii nu sunt decat cei mai aprigi imperialisti veniti sa ne jupoaie. Ar trebui sa ii supui unor teste PISA pentru militari pentru a realiza cat de incapabili sunt sa inteleaga un text (o ‘narrative’) despre conflictele moderne. Singura biologia va rezolva aceasta opozitie, atat de prezenta si pe site-urile de socializare.
    – propaganda ruseasca este foarte insidioasa si apare de unde nu te astepti, pentru ca banii rusilor ce cusur or avea?
    Exemplu https://nationalinterest.org/. Publicatie conservatoare la epoca ei (1985, Ronald Reagan, infiintata de unul dintre ulii conservatori cei mai notabili ai epocii respective, Irving Kristol). Citesc astazi aproape in fiecare zi articolele postate pe nationalinterest, si concluzia strecurata foarte abil si ‘obiectiv’ este ca F22 Raptor este (cel putin) egalat de SU57, ca Rusia este provocata de America si altele precum:

    Trump’s Border Wall Will Destroy the Ecology of America’s Southwest States, Why China’s Aircraft Carriers Are Only Getting Better, After Testing In Syria, Russia’s New A-50U Reconnaissance Aircraft Is Ready To Rock, Battle of Stealth: America’s F-22 Raptor vs. Russia’s Su-57 (Who Dies?), The Russian Navy in Late 2019 Surged a Huge Number of Submarines Into the Atlantic

    si altele tot asa, una calda, una rece, pe principiul ca in medie temperatura este una placuta si rusii sunt egalii americanilor.

    5
  10. Exemplul finlandez din WW2 vroiam sa zic.

    1
  11. ideea este ca toti fac la fel.cum ar fi sa „scoata” rheinmetall leopard3(zic si eu) si sa apara ceo sa il prezinte cu” este un tanc bunicel,cat de cat asemanator la performante cu t-14,bla-bla-bla?normal ca „al lor” este cel mai cel din lume.au bagat niste melearde in dezvoltrea lui,cum sa te faci de cacao explicand „boborului” ca ai facut un tanc asa si asa? cat priveste performantele leclerc,abrams,t90,etc. in lupta situatia este f. simpla.ia un echipaj israelian experimentat ,pune-l pe un m-60 sabra si iti garantez ca „da cep” oricarui m1a2 condus de babuini sauditi/egipteni sau t-90 condus de ca..ciosi irakieni.factorul uman conteaza decisiv in ecuatie.daca descultii yemeniti au reusit sa invinga patriotul cu niste antichitati scud sau cu uav uri iraniene inseamna ca patriotul este prost?eu spun ca sunt de vina cretinii de utilizatori.vorbim vorbe in privinta performantelor armamentului rusesc/chinez vs cel nato dar adevarul o sa il vedem doar intr-un eventual conflict direct care sa implice si factorul uman si strategia(ca si asta conteaza al dracu in ecuatie) ptr care a fost facut respectivul echipament.

    9
  12. Acum sa dam Cezarului ce-i apartine de drept, articolul „puricat” de Iulian este intradevar natang de tot, doar ca el ar putea avea ca tinta un anumit grup social, si el mai natang de felul sau.
    Asa cum reclamele sunt calibrate pt un anumit public tinta si propaganda are aceleasi coordonate. Pt un public mai elevat exista alt nivel, alte metode si un cu totul alt tip de continut, iar anumite segmente ale societatii nu fac deloc obiectul propagandei inamice: ori sunt prea tampiti, ori dimpotriva, ori sunt prea putini ca sa conteze.
    Meserie grea asta de propagandist…

    5
    • Propaganda nu trebuie sa fina sau mai putin fina. Un sovietic zicea ca daca ii repeti unui individ suficient de mult ca e ceainic incepe sa fluiere. Este suficient sa fie transmisa constant. Daca o blochezi la nuvel constient, se infiltreaza inconstient.

      Decit o idee:

      2
      • Nu-i chiar asa, de exemplu unii dintre noi suntem imuni la un anumit tip de propaganda. Tu ai fost la Sfanta Paraschiva? De ce ai fost/n-ai fost 🙂 ?!
        Lovitura sub centura/direct in ochi?! 🙂 🙂

        3
    • ..se cheama „marketing”. E o stiinta asa de a naibii ca e nevoie sa ispravesti o facultate sa ai dreptul sa-ti dai cu parerea..

      ..pe vremuri era pe la noi un festival propagandistic anual absolut legal! Ai zicea…”Noaptea Devoratorilor de Publicitate”. Singura regula era ca n-ai voie sa faci…”antireclama”. La o editie a castigat reclama TIK-TAK cu lozinca cazono-bolsevica „TIK-TAK ist mein TAKTIK”.
      ..Ei bine…”propaganda” decare vorbiti mai sus impaca de minune reclama cu antireclama! Avem si noi „trompete de la vest”! 🙂 Pe cand un articol despre asta?

      5
      • se cheama “marketing”
        Stu, serios? Ai gasit un eufemism pentru propaganda?

        Avem si noi “trompete de la vest”! ? Pe cand un articol despre asta?
        Sa iti explic. Se ia anul anul cind vom scapa de bolsevism si bocancii sovietici si sa il numim X. Acel articol va fi in anul X + (X – 1945).

        3
        • hmm…serios?? Carevasazica rasaritul detine monopolul absolut al propagandei?
          …Coane..”PROPAGANDA” este un substantiv cam….apusean. De origine „catolica” la fel cum MARKETING este de origine anglosaxona.

          Ia ia-o la „coroane marunte” pe „Egreta” aia suparata pe vreme… Thunberg. Ce zici? N-o fi „demagogie”…”minciuna-n-velita-n-adevar?…recte..propaganda prin…”antipropaganda”? Ceea ce-i totuna. O fi emanatie cizmaro-bolsevica?

          „Sadam Hussein are arme de nimicire in masa!” Ce e asta? Reclama prin antireclama. N-are a face ca-i o minciuna . Noi trebuie sa fim aia buni si aia cei rai. Banal..

          Sau alta… „F35 este multirol”…pardon..”JSF este multirol” ca ala era chipurile cel mai tare multirol prin 2019-X. Ce zici? Nu-i propaganda…demagogie…minciuna? Eu am fost elegant nu i-am zis „trompeta”…i-am zis „marketing”. Vaiii ce naiv sunt! 🙂

          6
          • Carevasazica rasaritul detine monopolul absolut al propagandei?
            Nu. Doar expertiza, motivatia si dorinta de a o folosi continuu. Revolutia Socialista este continua si nu trebuie sa inceteze pina la victoria totala, globala, a socialismului. Si nici atunci nu putem avea liniste pentru ca si atunci Revolutia trebuie continuata.

            Denumirea de propaganda nu are legatura neaparat cu folosirea ei – prima utilizare oficiala este considerata a fi in 500 IEN. Mergem apoi in timp, in 1917. Rusia. Postere folosite pentru propaganda, mai jos, via BBC (https://www.bbc.com/news/world-europe-41833406).

            Al doilea poster este al Partidului Socialist Revolutionar. Primul poster contine textele Pe ei ii apara soldatul, Pe ei ii apara acum iar pe steaguri e scris Libertate si Democratie si Republica!


            2
            • ..doar marketing coane!.. Reclama…propaganda…minciuna (ca adevarl!) sau viceversa nu-s interzise! Sunt existente pe toate lozincile politicienilor mai „apusi” sau mai „rasariti” din istoria inegalabila a planetei albastre! Este insasi societatea de consum care si-o cere neincetat intr-o foame masochista de toata frumusetea.
              ..”Romania normala” a lui Mos Niculae Wernovici Johanis nu-i tot marketing? Io ti-am zis ca-s elegant 🙂 . Sa sune trompetele!

              4
              • Aici nu vorbim de politicieni, de minciunile lor si nici chiar de GRU si amestecul in treburile coanei Iuropa (despre care sigur ai lucruri bune de spus). Cita gratie in a duce subiectul catre alte directii…

                2
          • A, ca uitai: F-35 ala zboara, e multirol si e in mai multe exemplare decit Su-57, Su-35, Su-34, Su-33.

            1
  13. Trompetele functioneaza

    https://saccsiv.wordpress.com/2019/12/01/un-mig-21-lancer-romanesc-a-fost-vedeta-royal-international-air-tattoo-2019-unul-dintre-cele-mai-mari-mitinguri-aviatice-din-lume-deci-de-ce-cumparam-vechiturile-f-16/

    https://www.activenews.ro/externe/Sondaj-YouGov-Majoritatea-germanilor-vrea-reducerea-dependentei-de-SUA-si-strangerea-legaturilor-cu-Rusia-159121

    Nici nu se incheiase Octombrie Rosu si exportul de ideologie duduia. Omul este cel mai important capital, asa ca tarile bogate vestice au tot importat – este o investitie in ”revolutie”. Generatia Thunberg este comunista si nici un tanc nu poate salva aceasta situatie. Tancul T90 are un mare defect, nefiind fabricat de o tara NATO nu poate fi importat, dar pretul de achizitie/operare si silueta joasa il face perfect pentru Romania. Am citit pe un site dar nu stiu daca era trompeta sau clarinet ca Challenger este atat de scump incat britanicii nici nu vor sa il scoata din tara.

    1
  14. La Kursk sovieticii au plătit „victoria” cu vârf şi îndesat… iar apoi istoriografia sovietică a trecut cu vederea pierderile uriaşe, exagerând numărul tancurilor germane. Asta până ce americanii au început să studieze arhivele şi adevărul a ieşit la iveală. Se spune că după Provorovka, Stalin a ordonat o anchetă, şocat de pierderile suferite de sovietici.

    2
  15. Interesant articol, apreciez timpul investit, ce fac tovarasii se inscrie in propaganda lor istorica/clasica, cu cele mai „marete realizari” din istoria omenirii, evident, in absolut orice domeniu de activitate. O incercare simpla si repetitiva de a induce in mentalul colectiv o pozitie de genul : daca imi dai drumul praf ii fac. Mai grav este, comparativ cu aceasta propaganda de duzina, ca lucreaza la greu inca din secolul trecut la atacul ideologic asupra Vestului iar acest atac isi arata acum roadele. Mediul academic si prin el mediul politic este infestat de germenii criminali ai ideologiei rosii. Nu enumar acum toata panoplia de tampenii neomarxiste dar insist pe 2 chestiuni recente si de interes strategic : 5G de la ciainizi si prohoditul NATO.

    1
  16. Cineva spunea: „Daca vrei ca o discutie, sa devina interesanta, spune o gogomanie. Astfel ai sa constati, cresterea interesului pentru acea discutie”.
    Deci unde se gaseste „cel mai mare pitic din lume”??

    1
  17. Trompete de la est?Ce trompete de la est cind pe toate dar toate posturile tv se spune GRESIT ca Romania contribuie cu 2% la SUA sau NATO….oamenii au inteles ca romania sau johanis s-a dus cu genti de bani la sua ca sa vina armata straina americana sa stea in tara noastra sau mai rau sa ne ocupe.Noi oare nu mai suntem in stare sa vorbim in Romana Vulgara,noi tot cu limbajul de lemn adica academic…adica ne urinam fara a ne desface la slit?Nu crede-ti ca ar fi mai normal sa se spuna oamenilor multi ai lui lapusneanu ca noi de 2% inlocuim Volga veche si fara piese de schimb cu dacia logan,sau cu pasat ww.

  18. Marele vova putin spunea si ca prostituatele rusoiace sunt cele mai bune din lume nu? halal popor cu asa pocnitori.Calibrul 125mm .cat o are si vova.
    Cat despre bizoni, ar putea sa bage hustler tv la monitor la bajetzi.Dar numai in pauze

  19. sunt dezamagit ca nu s-au mai ars trompele si de data asta. mi-am turnat suc in pahar degeaba

    1
  20. Mai sunt si altii care fac propaganda alias marketing, la un nivel mai inalt si mai aberant. For example, Mr. Trump alias Mr. Trumpet

    – “So amazing we are ordering hundreds of millions of dollars of new airplanes for the air force, especially the F-35. You like the F-35? … You can’t see it. You literally can’t see it. It’s hard to fight a plane you can’t see.”
    – “That’s an expensive plane you can’t see.”
    – “They said: ‘Well, it wins every time because the enemy cannot see it, even if it’s right next to it, it can’t see it,’”

    https://www.theguardian.com/us-news/2017/nov/23/trump-invisible-plane-coast-guard-f-35

    7
    • Cind te-a tras rutiera pe dreapta ca mergeai cu 90 la ora in localitate si i-ai spus ‘si masina din fata mea mergea la fel de repede si nu i-ati oprit’ ce raspuns ai primit?
      Nu vorbim de istericul portocaliu si de ciripiturile lui.

      1
    • Well, nu-s ce-aveti cu Trump… mie imi place. 🙂
      Aceeasi reactie am avut-o si io cu ocazia unor demonstratii de armament. Nu spui care ca ma acuzati iara de diverse…
      Cam asta se intampla cand un civil vede din astea. Btw, un civil care a sustinut Boeing cam mult.

      1
      • In www-ul unde marea majoritate incearca diverse scamatorii de „marketing” , ține de noi sa dezbatem si sa clarificam cat de cat lucrurile. That’s my point.
        @Iulian, nu m-au prins inca cu 90 prin localitate ca am statie + compatriotii nostri care dau flash-uri de avertizare de moare militzianu’ de ciuda ca nu-si face norma. ?
        @Nicolae, e simpatic Trump da-i putin (mai mult) plecat cu sorcova. ? Macrou si sultanu’ il ajung repejor din urma din cate se poate observa.
        Totusi am ramas uimit ca ne-a urat la multi ani de 1 Decembrie si nu a bagat-o pe aia cu debarcarea din normandia.

        Una una doua-s doua da’ ati deconspirat saracu’ ciolovec „expert” in blindate si l-ati prins cu juma de mâță’n sac. Mai peste tot gasim articole cu juma de adevar si trei sferturi de exagerare, dar e bine totusi ca le privim cu skepticism.

        5
        • Trump nu face parte din establishmentul american standard. Si face altfel politica/diplomatie.
          Sa nu uitam de ce a castigat alegerile. Eu fiind de parere ca le va castiga iar.
          Ceea ce vroiam sa evidentiez mai sus este ca Trump are stilul asta mai bombastic si ca reactia lui in fata F35 este taman reactia unui civil care vede o demonstratie cu armament. Am asistat si eu la d-astea si am avut aceeasi reactie. Doar atat vroiam sa spun.

          1
  21. au apărut si tromboanele mioritice.

    1
  22. Veniamine Franqueline

    Uite, dom’ne, nu putem face și noi ca japonejii, în loc de F35 la care visam, luam MIG-ul 21, îl segmentam, ii schimbam uleiu și mai zburam cu el inca fo 15 ani:

    https://nationalinterest.org/blog/buzz/why-japan-buying-f-3-fighters-instead-stealth-f-35-102252

  23. principala tactica a idiotilor cand nu au ce sa mai zica este „what about x”. schimba subiectul si incearca sa atraga atentia asupra faptului ca si vestul( de obicei) sunt la fel ca rusii…
    realitatea e ca nu sunt deloc ca rusii. rusii sunt niste ratati care nici cand au cucerit jumatate din europa si au resurse naturale cu carul n-au putut sa se organizeze in ceva coerent. rusii sunt niste babuini care nu au putut sa construiasca nici cu totul pe tava

    https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism

    1
    • Vezi ca tocmai ai numit „idioti” o mare majoritate de aici de pe forum, pentru ca mai mereu se intampla „what about x”, nu doar in cazul sovieticilor ci chiar si in cazul americanilor, ba mai mult si tu ai facut-o. ? Deci?
      Daca ai lasa putin limbajul taios si ai participa in mod activ cu argumente mai solide poate ar fi ceva..ce zici?
      In articol si in comentarii nu se vorbea de „maretile” realizari ale rusilor sau de maretile realizari ale imperialistilor ci de propaganda, din cate stiu eu. Stii tu altceva?
      Uite asa derapeaza discutiile si ajung baietii pe aici sa se certe, de la afirmatii de astea puerile, si nu mi se pare deloc matur. Gradinita 101 nu e aici. ✌

      4
      • Pai titlul articolulului e ” Trompete de la est – continuare neprevăzută”. Si ca studiu de caz e un articol al unui mujic (la fel cum posteaza unele trompete aici pe site despre maretele relalizari in ppt ale rusnaciklor ). Deci unde e imperialiastii in vest? Nu fi trompeta ;).

        1
        • Ghici de ce sari tu ca saxofonul cand intindem subiectul (mucii) si pe la americani? ? si vorbesti de trompete? ????
          Hohen, am scris mai sus, gradinita 101 nu e aici. Spune ca te bat comentariile, semnalizeaza si da skip la ale mele.

          PS. Pentru specimene ca tine ar trebui sa fie un loc special de dat cu capu’, aici e treaba de oameni seriosi. ?

          2
      • ai cele mai lesinate pastile pe care le-am vazut pe net, roland ala era mai breaz ca tine.
        incerci constant sa schimbi subiectul si sa distragi atentia si folosesti aceeasi tactica penala de copii mici.
        chiar esti atat de senil ? nu vezi ca nu tine ? mai incearca si altceva.

        1
        • aoleo?vezi că îți declară prietenia

          • @robi @hohenstaufen, nu stiu ce sa mai zic, ca va ofticati maxim daca bag ceva de americani si nu va puteti abtine deloc. Nasol. ?
            Cand este vorba de o dezbatere, avand in vedere ca nu gasesti toata ziua articole la care sa ai chef sa comentezi, atunci cand prinzi unul, profiti de ocazie sa faci un exercitiu mintal. Nu sunt sigur ca voi doi intelegeti precis ce inseamna, din pacate dar remarc ca aveti un simt fix la urmatoarele fenomene, fara a intelege de fapt subiectul:
            1. un argument pro tehnica sovietica =trol
            2. ceva nasol de americani = trol
            3. mistocareala de americani = trol.
            Stiti care e faza tare? Atunci cand IQ-ul unora bate cu scor de maidan IQ-urile altor 2 persoane luate impreuna, iar alea doua entitati simt ca nu pot face fata la o dezbatere complexa , se incepe a se arunca cu mucusorii prin farfurii. Na, o fi si asta un mod de dezbatere, ce sa zic..
            Totusi nu inteleg de ce ati sarit amandoi in sus ca buteliile, daca nu am intrat in detalii tehnice legat de mijlocul propagandei din articol, ci incercam in mod civilizat sa avertizez ca e plin www-ul de asemenea articole, chiar si din partea americanilor.

            @pshycho, le-am dat cate o inima la fiecare. ? Tie nu iti mai dau ca iar ne trimit baietii la hotel. ?

            3
  24. „Inamicul”e lupul negru, sursa relelor. unic in mizeria, rautatea si prostia lui. Nu ne trebuie nici originalitate nici inteligenta sa vedem unde duce asta. Normal pentru state sa foloseasca manipularea si dezinformarea, unelte la indemana..mai putin pentru indivizi..

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *