Algeria a cumparat aproape 1000 de Fuchs APC

Fuchs 154762_1

Printr-o afacere de 2,7 miliarde euro, Rheinmetall va livra 980 de Fuchs „Armored Personnel Carriers” catre Algeria, conform Handelsblatt, in ciuda zvonurilor ca Germania isi va reduce exporturile de armament.

In intelegere este inclusa si o fabrica la construirea careia „va ajuta” Rheinmetall, aceasta producand cam 120 de Fuchs pe an. Algeria a fost de acord – conform unor rapoarte – sa nu revanda vehiculele unor terti, desi nu este clar cum va reusi Germania sa tina socoteala cu privire la aceasta regula.

Cateva alte companii germane vor avea si ele felii in afacere. Se pare ca Daimler va livra camioane Algeriei, iar Thyssen Krupp va construi nave pentru Marina Algeriana. Toate acestea au la origine vizita oficiala a Angelei Merkel din 2008.

Noile Fuchs APC vor reprezenta  un salt calitativ pentru Armata Nationala a Poporului Algerian. In acest moment Algeria detine cam 1700 APC in serviciu activ, dar multe dintre ele sunt BMP-1 din perioada sovietica, care probabil n-au imbatranit prea frumos.

Prin contrast, noul Fuchs este in acest moment unul din cele mai bune modele pe care piata le ofera. Versiunea algeriana va fi probabil ceva mai avansata, cu armura compozita mai usoara. Pe langa caratul trupelor, Fuchs constituie o platforma pentru o intreaga gama de arme de foc si rachete antitanc MILAN.

Fennek

Va urma oare in curand si o haita mai maricica de LGS Fennek ca suport?

Afacerea Fuchs nu este singura mare investitie militar-economica a statului algerian. Regimul autoritar al Presedintelui Abd Al Aziz Bouteflika (n.r. si asta tot un „nemuritor”, aviz celor obisnuiti cu istoria zbuciumata franco-algeriana), ce se bazeaza mult pe fortele militare, a aruncat pe piata bani seriosi atunci cand a fost vorba de decizii cu privire la cele 304 tancuri T-90SA, 42 elicoptere Mi-28N si…submarine (de navele de suprafata mi-e si oftica sa mai amintesc).

In 2014 guvernul s-ar putea (e aproape sigur) sa adauge la menajerie si cumpararea de avioane de transport, supraveghere si „benzinarii zburatoare”.

Aceasta febra a cumparaturilor este rezultatul catorva evenimente politice si economice. In primul rand, Algeria este prin definitie o dictatura militara si pentru ca a facut o avere din vanzarea rezervelor sale de petrol si gaze, generalii au toti banii din lume pentru jucariile necesare. Dar imbunatatind dotarea Armatei este de asemena si o situatie de viata si de moarte pentru conducerea statului, care se bazeaza pe militari pentru a reduce la tacere dizidentii, ca sa nu mai vorbim de grupurile jihadiste. Atacurile teroriste reprezinta un pericol real pentru economia algeriana, dupa cum a demonstrat-o asaltul asupra rafinariei Tigantourine in apropiere de In Amenas din 2013.

Algeria este de asemenea blocata intr-un conflict de lunga durata cu vecinul Maroc si priveste cu atentie la haosul din Libia, cu care are granita in est.

Sursa/restul articolului: Medium.com

PS – intrebare retorica, ca tot suntem la capitolul…vulpi si industria noastra de aparare e de rasul…gainilor, cum naiba se spune in germana „Marche ou crève„?

fennec-fox-morocco_68263_990x742

 

15 comentarii:

 1. Wandern oder sterben ….. ?

 2. vad cu invidie ca toata lumea a iesit la cumparaturi. Noi? Nici nu cumparam sau daca cumparam o facem prost iar de produs…..nimic ca industra e pe butuci. Dar si cand o sa fie sa fie….ceva de ne temem toti…atunci sa-i vad pe ofiterii nostri cum ies cu coasa si baltagul din casa bunicii ca cu altceva nu pot iesi la razboi.

 3. Va mai aduceti aminte de comentariile mele , la care eram luoat in ras?
  Cand spuneam geamuri mai mari si usi laterale fatza.
  Nici transportorul asta nu e perfect dar se vinde ca o masina blindata.

 4. alea 7 piranha au mai ajuns pe la noi?

 5. la noi …”mai trebuie putin Fuck-s” vorba reclamei …

 6. „1700 APC in serviciu activ, dar multe dintre ele sunt BMP-1”, azi maine le zicem tancuri ca si cei de la ProTV.

 7. http://www.mediafax.ro/social/judetul-buzau-tancuri-pazite-de-militari-transportate-pe-calea-ferata-foto-12822843
  iar a intrat paranoia in jurnalistii lu’ peste ca se pregateste Romania de razboi! 🙂

  • Paranoia ca paranoia dar mă îngrozii citind comentariile ălora…de la aiureli precum că tancurile din imagini sunt T-64 până la ironii, bășcălie și tot tacâmul defetist/răuvoitor la adresa militarilor români și a tehnicii lor.

   Probabil mulți din acești „comentatori” sunt purtători de Captain Americanscy pe umeri…râde ciob de oală spartă, la ce vechituri scoaseră la înaintare în Donetk și Lugansk mi-ar fi jenă să râd de alții.

   Lor și altora ca ei care poluează netul românesc le urăm un călduros „Iob tvoiu mati”

 8. Imi aduc aminte ca acum cateva zile citeam cu placere pataniile ivanilor cu T-50 ala nou care a luat foc. Din pacate nici amerlocii nu o duc mai bine. Ia cititi si va minunati si de la astia.
  http://www.defensenews.com/article/20140623/DEFREG02/306230025/F-35-Catches-Fire-Takeoff-Eglin-AFB

 9. toata tehnica veche casata la gunoi sau donata peste PRUT , in caz ca rusii de la Tiraspol au chef de BUM BUM,

 10. Mecanichia,habibi. Fox 2 by Algeria,stima noastra si mandria.

 11. Hm, tare curios cu ce au blindat deshiderea imensa care tipa trage in mine? Probabil un polycarbant sau o ‘compozita’ aceva un acrylic+polycarbonat in cel mai bun caz. Nu cred ca se risipeste ALON sau un plycarbonat mai evoluat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *