Altercaţii în Adunarea Populară de la Comrat

sDSC_0212_300x199_4a789ebde3904

Mai mulţi deputaţi din legislativul găgăuz au cerut demiterea speakerului şi a başcanului.

Mai mulţi deputaţi ai Adunării Populare a Găgăuziei dar şi cetăţeni de rând au cerut demiterea preşedintelui parlamentului local, Dmitri Constantinov, şi a başcanului Mihail Formuzal. Dezbaterile care au urmat au degenerat în bătaie, în legislativul autonomiei.

Liderul democraţilor din Găgăuzia, primar al oraşului Comrat, Nicolae Dudoglo, susţine că scandalul izbucnit azi şi iniţiativa de demitere a preşedintelui Adunării Populare este o răbufnire împotriva ideilor separatiste promovate de autorităţile din regiune. În opinia sa, conducerea legislativului local nu este interesată de proiecte de dezvoltare a regiunii, ci insistă pe provocări şi ultimatumuri în adresa autorităţilor de la Chişinău, pregătindu-se astfel pentru alegerile parlamentare din toamnă.

„Formuzal şi Constantinov nu demult strigau despre faptul că vor pune blocuri care vor îngrădi accesul pe teritoriul Găgăuziei, că vor separa regiunea de restul ţării. Oamenii sunt împotriva separării, împotriva separatismului. Ei acum aruncă în aer Găgăuzia numai pentru a avea anumite dividende pre-electorale. Din aceste motiv, oamenii au cerut insistent demiterea lui Constantinov.”

De cealaltă parte, comunistul Ivan Burgudji spune că pe ordinea zilei nici nu a fost inclus subiectul despre demiterea lui Constantinov, iată de ce acest lucru va fi discutat la şedinţa Adunării Populare din 20 iunie. Totuşi, adaugă Burgudji, astăzi deputaţii au reuşit să voteze iniţiativa legislativă care se referă la statutul special al unităţii teritorial-administrative:

„Se pare că acest lucru s-a întâmplat pentru ca noi să nu adoptăm acele iniţiative legislative pe care trebuie să le înaintăm Parlamentului Republicii Moldova. Acestea se referă la iniţiativele prin care legislaţia Republicii Moldova să fie adusă în corespundere cu normele legii cu privire la statutul special al UTA Găgăuzia. Totuşi deputații au votat acele proiecte şi le vom trimite legislativului de la Chişinău.”

Revederea statutului Găgăuziei este una din cele trei revendicări înaintate de reprezentanţii Adunării Populare autorităţilor de la Chişinău, în timpul unor discuţii aprinse, săptămâna trecută, la Comrat. Aceştia mai cer cinci mandate în parlamentul tarii şi posibilitatea de numire a şefului poliţiei şi a procurorului din regiune.

Fracţiunea comuniştilor din Parlamentul Moldovei califică incidentul de azi drept un act de violenţă împotriva conducerii legitime a Găgăuziei şi solicită o şedinţă extraordinară a legislativului. În opinia deputatei Irinei Vlah, aceasta a fost o tentativă de a demite forţat şi ilegal conducerea Adunării Populare:

„Câteva luni în urmă, domnul Dudoglo spunea că în Comrat va fi un maidan. Pot să constat că azi a fost o primă încercare organizată de Partidul Democrat cu sprijinul liberal-democraţilor. A fost o încercare de a da jos autorităţile locale. Democraţii scandau demisia în timp ce erau bătute primele persoane din autonomie – este maidanul din Comrat.”

Veaceslav Berbeca, expert la Institutul pentru politici şi Iniţiative sociale, căruia i-am solicitat o opinie, consideră că scandalul provocat azi este doar o confruntare politică între deputaţii care vor rivaliza la următoarele alegeri locale:

„Cred că este rezultatul sau cauza unei lupte de mai mult timp între două importante fracţiuni din această regiune. Pe de o parte sunt democraţii, pe de altă parte este fracţiunea în fruntea căruia se află Mihail Formuzal, şi apropiaţii lui Mihail Formuzal, care este în acelaşi timp şi liderul Partidului Regiunilor. Până la urmă, este o luptă politică.”

Actualmente, poliţia a demarat o acţiune de colectare a probelor şi de identificare a persoanelor care au provocat conflictul, iar suspecţii ar putea fi cercetaţi pentru huliganism.

Pedepsirea celor vinovaţi este solicitată şi de Partidul Socialiştilor, prin crearea unei comisii parlamentare care să cerceteze cazul.

Şi Partidul Democrat din Moldova, printr-un comunicat de presă le-a cerul organelor de drept să-i sancţioneze pe cei care se fac vinovaţi de incidentele petrecute azi la Comrat si cheamă la rezolvarea cu calm şi raţiune a disensiunilor din Găgăuzia.

Sursa: Radio Europa Libera de Tamara Grejdeanu

10 comentarii:

 1. Niste oameni cu capul pe umeri care nu vor in Gagauzia urmatorul Lugdansk …

  Cand e clar ce vor Rusii sa faca acolo ma intreb cine si daca il sustine cineva cu adevarat pe Formuzal. Si ma refer la populatie nu la Rusi.

 2. Daca cititi istorie vedeti ca , gagauzii ,un fel de turci Oguzi au fost adusi tot de rusi in Basarabia, dupa manualul lor imperialist care amestecau popoarele ca se le poata stapani. Acum gagauzii se cred stapani in tara altora.Da eu cred ca si noi suntem vinovati ca suntem toleranti cu alte minoritati si nu ne aparam tara. Daca nu se intamplau evenimentele din Ucraina cred ca faceam si noi regiuni cu Dragnea in frunte, care cu timpu deveneau necontrolabile de stat. Pe uni politicieni i-am auzit cu teoria Statu minimal , etc.Pai statu minimal inseamna un stat slab, si un stat slab moare. Eu as propune o lege: Cine are doua cetatenii e conflict de interese si nu poate ocupa functii in structura statului.Functii in firme particulare poate ocupa dar nu in stat, pentru ca nu poti sluji doua tari. Ganditi-va la cineva cu cetatenie ucrainiana si rusa .El pe cine slujeste si pe cine tradeaza?
  La acesta intrebare poate cineva va da un rspuns si m-a va lamuri si pe mine .

  • Eu as propune o lege: Cine are doua cetatenii e conflict de interese si nu poate ocupa functii in structura statului.
   EXISTA ACEASTA LEGE:POTI CANDIDA PANA LA MAXIM PRIMAR.
   DAR POLITICIENII MAGHIARI DIN ROMANIA AU TOTI CETATENIE DUBLA SI DE ACEEA SUNT CONTESTATI.

  • „Ganditi-va la cineva cu cetatenie ucrainiana si rusa .El pe cine slujeste si pe cine tradeaza?
   La acesta intrebare poate cineva va da un rspuns si m-a va lamuri si pe mine .”

   Ubi bene, ibi patria.

  • prietene io am cetatenie romana si canadiana. pe cine crezi tu ca as sluji eu? asa asa dupa parerea ta. eu fiind de nationalitate roman si tinand + pastrandu-mi originea mea etnica de care sunt mandru.

  • Atata timp cat anexarea Crimeei nu va fi recunoscuta international nu sunt probleme.

   Sigur, exista varianta de serviciu ca pentru 100E (la MC) Germania sa vanda ca deobicei estul (ce s-ar mai face ei fara noi) si sa impuna la nivelul UE recunoasterea anexarii. In acest caz .. da .. problema

 3. Incidentul care s-a produs recent în cadrul ședinței Adunării Populare a Găgăuziei este o încercare de lovitură de stat. De această părere este bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal.

  Cruzimea deosebită și brutalitatea cu care democrații moldoveni au încercat să prelueze puterea în autonomie sunt o reacție de panică la publicarea recentă de către mine a încălcărilor și schemelor discriminatorii care se aplică de reprezentanții PDM la nivel de autoritățile centrale ale Republicii Moldova și în privința locuitorilor Găgăuziei”, a scris el pe Facebook.
  http://unimedia.info/stiri/formuzal-spune-ca-stie-cine-e-vinovat-77428.html
  __________________

  Apropo de Formuzal pe Facebook, iata un link cu doua poze al acestuia, postat initial pe contul Gagauziya Bakannık Komiteti:
  https://www.facebook.com/mihformuzal/posts/264303307091148
  ?!?
  Acolo scrie: „Grădiniţa din satul Tomai. Elevii şi profesorii au pregătit un concert festiv.”…de 1 iunie

 4. Ce utile mai sunt, pt. unii, autonimiile astea:
  „Bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal amenință autoritățile de la Chișinău cu un nou ultimatum. Liderul de la Comrat susține că UTA Găgăuzia își va declara independența dacă Moldova semnează acordul de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană. Declarațiile au fost făcute ieri pentru presa turcă.
  http://deschide.md/ro/news/politic/2018/Ultimul-ultimatum-al-lui-Formuzal–Dac%C4%83-SEMNA%C8%9AI-noi-ne-SEPAR%C4%82M!.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *