APCE a declarat Transnistria drept „zonă ocupată de Federația Rusă”

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a luat decizia privind excluderea Rusiei și a adoptat amendamentul nr. 6 privind recunoașterea Transnistriei drept „zonă ocupată de Federația Rusă”.

Documentul adoptat de APCE conține un amendament care se referă la agresiunea Rusiei în Republica Moldova.

Unimedia

77 de comentarii:

 1. Potrivit anticorupție.md, această decizie a fost adoptată practic unanim – 216 au votat pentru, trei s-au abținut și nimeni nu s-a pronunțat împotrivă.
  https://infoprut.ro/87826-apce-a-recunoscut-regiunea-transnistreana-drept-zona-de-ocupatie-rusa.html

  10
 2. Da, le-a luat doar 30 de ani…

  67
  • Sa vedem daca putem scoate mai mult dupa vizita de astazi a lui Ciuca si Iohannis la Chisinau. Poate poateceva legat de conexiune extinsa la gaz si electricitate….apoi! 🙂

   14
 3. Cam târziu au descoperit apa calda.
  ” Logica” mea zice că Putin va apăra ” frații” din Transnistria identic cum apăra ” frații” din Ucraina.
  Cu tancul , cu bombardamente, cu infanteria.
  Doar că trebuie găsit motivul pentru cucerit neutrala Moldova.
  Mica și cu armata pitic.
  Sigur Maia Sandu și guvernul ei sunt de tip ” nazist ” . Lavrov are pregătite minciunile.

  10
 4. Ar trebui sa aibă un pic de jena! Pana acum nu au vrut sa deranjeze marele partener economic.

  24
 5. Acu’ se trezira, pana acu’ nu stiau?

  10
  • Uite ca s-au trezit abia acum. Sau nici acum nu e bine?

   6
   • „Sau nici acum nu e bine?” implica faptul ca as fi oarecum deranjat si, pe cale de consecinta, simpatizant rus. Una din trei: ori ai prins trollul, ori faci virtue signaling, ori e „hoțul striga hoțul”.
    Poti macar sa explici tu de ce acum e bine, dupa ce incetă businessul, si nu oricand in ultimii 30 de ani, nici macar dupa declansarea invaziei? Sau de ce tot timpul ăsta CEDO se uită in alta parte, desi tot de Consiliul Europei ține?

    12
 6. https://adevarul.ro/moldova/politica/opozitia-chisinau-condamna-votul-apce-privind-recunoasterea-transnistriei-zona-ocupatie-rusa-incercare-trage-moldova-conflict-1_6231aa005163ec4271495ae6/index.html

  Si cand te gandesti ca idiotul asta are si cetatenie romana. Pe principiul……incerc sa te ajut sa scoti hotul din casa si tu urlii ca il suparam si mai bine sta acolo!

  9
 7. Faza e ca ne-au luat și din platforma continentala. Unde sunt resurse, petrol-gaze. Cu artificiul ala insula șerpilor.

  2
  • Nu ne-a luat nimic din platforma continentala, aia a fost delimitata la Haga intre noi si Ucraina, Rusia nu poate lua nimic din teritoriul maritim romanesc recunoscut international.

   23
   • teoretic da, practic au flota. noi ce scoatem daca intra in apele teritoriale, Marasestiul?

    Hai ca mai incep sa spuna militarii una alta, sper sa deschida gura mai multi

    https://newsweek.ro/interviuri/vulnerabilitatile-armatei-romane-nave-invechite-rezervisti-putini

    6
   • Zău? Si insula șerpilor unde e, pe luna?

   • Salut , azi a fost Iohannis în Moldova și acordam un sprijin în valoare de 100 milioane de dolarii, îți dai seama ce bogati suntem noii , taxe locale mai mari , cost al vieții mai mari, preturi mai mari lunar la orice utilitate și noii acordam o sumă atât de mare ,da de acord o sumă de bani in ajutorul RM care e stat independent și suveran oricât o dăm noii cu ideia asta cu frații atât timp cât noii suntem în fundul gol tu să acorzi o sumă atât de mare , nu știam că suntem asa bogați?. Acum ar trebui să accentuăm programele de dotare dar vedem că noii ne chinuim in ineficiența propriilor noastre acțiuni , Piranha 5 de acum 3 ani in plan optimist 134 bucăți cică produse de noii, corvetele lungă amânare , deci să le mai creștem salariile domnilor politicienii ?. PS vă rog fiți mai buni unii cu alții de unde atâta ură.?. Pe acest site toți suntem patrioți și simțim românește. Culme ironiei denunțăm perioada comunistă dar ne bazam pe tehnologia din perioada lui Ceașcă . F multe idei interesante se observă în comentarii și destul de eficiente și articole din ce in ce mai bune . Să uniți în cuget și păstrăm patriotismul in noii in fiecare!!! Păcat că nu multi ucraineni își doresc acte românești și să avem o creștere de populație . Trist că vedem cum ținem atâția oameni în corturi deși afară e frig. Tot azi Iohannis sa întâlnit cu un grup de refugiați și am observat că erau copii și el sa dus cu mâna goală în fața acelor copii , o ciocolata o mică atenție putea oferi celor cu care sa întâlnit dar na umanitatea noastră e pei cei din RM și cei de acasă îi ignoră. A crescut bugetul implicit pentru armata și noii nu avem nevoi urgente? George GMT bravo că ai devenit f obiectiv spre bucuria noastră . Nicolae așteaptăm continuare cu seria de eroii ai neamului românesc?. Trăiască România.Pace tuturor , cat despre Transnistria cine ar fi dispus să o anihileze militar ?. RM e sărăcie lucie și corupție cat cuprinde, toți au acte românești în RM dar nu o merita așa cum acest fricos a rupt harta României Mari . Ioan Semenic acum ceva timp in urmă român din Ucraina Cernăuți spunea suntem români baștinași speram într-un final că nu se va respecta drepturile și vom avea școală în limba română și că ne vom putea bucura de limba noastră. Așa că politica externă ar trebui să fie axată pe cei care au nevoie de ajutor statului român și mă refer la etnici români ,mă refer la cei care se afla in afara granitelor și merg la Ambasadă și îi plimbă aiurea . Îmi cer iertare pentru comentariile uneori tăioase ,da simt românește și mă doare sa văd că țara nu progresează și resursele umane, financiare le pierdem și că nu evoluam in bine . Dzeu să ne păzească de Urs și pace peste România.

    3
  • Nu ne-au luat nimic! Pentru delimitarea platformei continentale exista un verdict dat la Haga intre Romania si Ucraina. Orice interferenta a Rusiei sau chiar si a Ucrainei acolo, inseamna RAZBOI cu NATO.

   Iar la cum se chinuie acum rusii, clar nu vor alt razboi cu un gigant inrait cum este astazi alianta nord atlantica. Cel mai probabil vor parasi insula serpilor, la fel ca restul Ucrainei continentale. Mai pe romaneste vor pierde razboiul, atat pe teren cat si economic. Astazi Ucraina a inceput contraofensiva militara!

   21
  • Insula este considerata stanca. Nu influenteaza platoul continental. In schimb, prezenta rusa acolo ne va sta ca un ghimpe.

   11
  • LUKOIL deja are zona de foraj data de ai noștri !
   Romania, americani și ruși câștigară după proces,ucrainieni fuseseră lăsați pe margine !

   1
 8. La barza chioară îi face Dumnezeu cuib !

  Poate că toată taravura asta cu Ucraina să fie benefică pentru reunificarea României !
  Doamne ajută !

  28
  • Barza chiorata de acelasi „Dumnezeu”

   6
  • Pana ce Rep. Moldova(inclusiv Transnistria), nu va fi complet epurata(in sensul de deportare) etnic de toate „viniturile” post 1945 si scoaterea completa a televiziunilor Rusesti, a Sputsnik.md si reeducarea tuturor etnicilor Romani de pe teritoriul ei, sa vorbeasca cat de cat corect lb. Romana… eu nu-s de acord cu Reunirea! ?

   6
 9. asta e bine dar si rau. Bine e pentru ca acum va exista o baza legala de a exclude firmele din Transnistria din tratatele comerciale ale RM, adica accesul la piata UE de unde vin 99% din bani de cand Ucraina e in flacari.
  Rau e ca ii va radicaliza si e posibil sa ii impinga sa faca jonctiunea cu fortele ruse din zona Odessa.
  Decizia e buna dar momentul e foarte prost, trebuia facuta de 30 de ani, da deh nu noi am inventat coruptia.
  Totusi e un prim pas pentru admiterea RM in UE ?.

  3
  • Nu or sa faca nicio jonctiune daca rusii nu cuceresc Odesa. Si la cum se preconizeaza urmatoarele saptamani, fara ajutor chinezesc…..si nu ii vad pe acestia irationali in niciun fel, rusii vor pierde razboiul. Dupa ce va intra in incapacitate de plata, 1917 scrie pe ei….disolutie totala a armiei si a statului federativ rus. Atunci Transnistria o sa fie caput si se face si unirea, cu tot cu Tiraspolul remorcat!

   25
   • Cât optimism. Se vorbește demult de împărțirea Ucrainei între ruși si niste corporații. De la Nipru spre ruși rămâne la mama Rusia iar ce e spre UE la tata Rot…Odessa e o mică diversiune. In plus , rușii vor păstra o enclavă in Kiev (tip Berlinul de Vest).

    • Rusii nu vor pastra nimic! Nu au cu ce sa castige razboiul asta. Probabil nici lor nu le vine sa creada ce se intampla. Auzeam dimineata la stiri ca rusii sunt dispusi sa se retraga din Ucraina pentru neutralitatea de tip suedez sau austriac. Ucrainenii isi pastreaza armata si industria militara, au voie in UE, dar nu in NATO. Chiar crezi ca acceptau asa ceva daca erau capabili sa castige acest razboi?

     2
   • E … si can regretam ca nu prea avem cu ce …..

    Cu ce , adica daca Odesa cade sa „acoperim” Buceagul „DraCii nostri Muscali pe malul de est in cartierul Moldovanka* suneti la voi. Pe malul asta sumtem la noi. Hai sa fim baieti cu bun simt …. si daca sunteti cuminti la toamana va ionvatam sa fierbeti rachiu si din fructe, boasca , drpjdie …”

    * vechi cartier din Odesa. Poate cel mai vechi . POrivum are o reputaie …. ca aia don vechiul Grant puteaui fi considerati „cinstiti” ….

    2
  • Multe sunt prin offshoruri, cu actionari care nu sunt cunoscuti

   1
  • Momentan nu sunt forte ruse in Odessa.

  • @ADR

   Firmele din Transnistria care vor să exporte, sunt obligate să se înregistreze la Chișinău de ani de zile.

   3
 10. Întrebare întrebătoare : ce-a fost mai înainte : oul sau găina ?
  OUL fierbinte al rușilor – UPDATE 04.22 În jurul miezului nopţii, nave ruseşti au executat foc asupra coastei ucrainene, lângă satul Tuzla din regiunea Odesa, a anunţat consilierul ministrului afacerilor interne, Anton Gerashchenko pe Facebook. Potrivit acestuia, ocupanţii ruşi au tras cu rachete şi artilerie asupra coastei ucrainene. „Au lansat o cantitate imensă de muniţie de la distanţă foarte mare. Au vrut să testeze sistemul apărării de coastă ucrainene, dar nu au obţinut rezultatul dorit”, a scris Geraşcenko. El a adăugat că nu au existat încercări de debarcare sau aterizare. Anterior, mass-media a raportat că navele de debarcare ale forţelor navale ale Federaţiei Ruse s-au apropiat de coasta Odessei. Cel puţin 14 nave ruseşti se îndreptau spre teritoriul ucrainean. https://adevarul.ro/international/europa/live-text–razboi-ucraina-trupele-ruse-tin-ostatice-aproximativ-400-persoane-intr-un-spitalul-mariupol-1_623123ed5163ec4271455ad2/index.html
  GĂINA noastră amatoare de mămăligă și golf – Miercuri, 16 martie 2022, 07:15 Premierul Nicolae Ciucă va efectua, miercuri, alături de preşedintele Klaus Iohannis, o vizită în Republica Moldova https://www.agerpres.ro/politica/2022/03/16/premierul-nicolae-ciuca-merge-miercuri-alaturi-de-presedintele-klaus-iohannis-in-vizita-la-chisinau–885245
  Nenorociții ăștia s-au trezit când a primit Herr Polenta învoire de la programul de plimbare cu bicicleta de la doamna Carmen și a zis să se ocupe de trebile țării. Pentru că între timp au fost bombardamente în zonă de trei ori în câteva ore – https://liveuamap.com/en/2022/16-march-russian-warships-shelled-the-sea-coast-in-the-area
  Repostez ce-am scris azi-dimineață ca nu cumva să vorbesc ireverențios la adresa autorității – probabil proiectul ăla cu fakenews o fi pregătit să fie aprobat cu ocazia vizitei la București a iubitului tovarăș Putin – să fim și noi săltați dacă scriem pe o hârtie two words …
  ––
  De ce insist cu subiectul acesta ? Ce pot face rușii dacă debarcă la vest de delta Nistrului ? Bugeacul are legătură terestră cu Ucraina prin limanul Bugaz, o limbă de pământ de 10 km lungime cu 100 m lățime cu poduri, construcții (case, hoteluri) și o șosea între ele, deci o zonă extrem de vulnerabilă pentru traversare terestră (pentru liniile de aprovizionare ucrainene din partea marinei ruse și pentru forța de desant rusă din partea apărării ucrainene). De aceea, tot Bugeacul e o zonă fără interes militar pentru Ucraina, dar are interes pentru Rusia, numai și numai în scenariul unui desant naval, urmat de trecere din Bugeac prin Moldova – raionul Ștefan Vodă în Transnistria pentru ca de acolo să poată tăia legătura Odessei cu restul Ucrainei. Din cauza limanelor și lacurilor mari din zonă, singura zonă de debarcare nu poate fi decât segmentul Budachi – Lebedivka, și acela cu doar câteva plaje fără faleză înaltă abruptă, asta exceptând total ideea unei aroganțe totale la adresa NATO gen intrare pe brațul Chilia. Intrarea unui singur soldat rus pe teritoriul Moldovei (ăia din Transnistria sunt personal ‘tehnic’ sau ‘pacificator’) înseamnă clar război Rusia – Moldova. Sau nu, dacă noul președinte moldovean venit călare pe tancurile rusești zice nu. Sau nu, dacă Maia Sandu va face capu’ plecat … că oricum n-are armată …
  Concluzie : Desantul rus în Bugeac înseamnă căderea Moldovei sub ocupația militară rusă directă. Tot ce este sub ocupație militară rusă directă nu intră în sfera de atenție NATO, adică va intra în zona estică a noii cortine de fier, care va exista atât timp cât e Putin președinte
  Propunere : imediat după un acord de armistițiu Rusia – Ucraina, la noi – demonstrații masive – afară cu pupincuriștii rușilor, adică afară PSD din guvern, afară Herr Mămăligă și altu’ mai român, reconfirmarea atașamentului față de valorile vestice și NATO și UE (da’ să-nțeleagă și tolomacii ăia că nu suntem cârpe precum preșu’ nostru pasionat de golf) … Vise nene, vise …
  ––
  Întrebare întrebătoare 2 : Preambul la întrebare – cum vor mai putea liderii cei mari ai Occidentului să se pupe pe gură cu Putin cel inculpat pentru crime de război în eventualitatea unui acord de pace mediat de vest ? Asta reduce la trei raționamente posibile 1. dacă vor acord de pace, Biden, Macron and co. sunt niște papgali care nu dau doi bani pe justiție știind că finalul unui acord e remake Brejnev-Honecker SAU 2. Biden, Macron and co. știu că vor semna acord de pace cu altcineva decât inculpatul Putin SAU 3. Biden, Macron and co. nu vor acord de pace sau știu că nu poate fi încheiat cât ține minte opinia publică mărunțișul cu crimele de război, deci estimează un război rece de cel puțin câțiva ani. Întrebarea : ce face Republica Moldova în oricare din aceste trei scenarii altceva decât să suporte ocupație directă rusă și să stea dincolo de noua cortină de fier ? Ce va face România altceva decât să suporte costurile unui război de gherilă în care va fi împinsă de gașca vest pe principiul „Let’s bleed the bear” ?

  3
  • @Gigi Gagu,tot ce spui e atat de gresit,incat rareori se oboseste careva sa-ti mai explice ceva.Presupun ca te pricepi la ce faci,dar politica si strategia nu sant de competenta ta,dupa ce scrii pe aici..
   Oricum,m-ai amuzat acum,incepi cu o abordare gresita,ajungi la concluzii eronate si hop ..treci la sf-ul cu Romania implicata in razboi de gherila ..

   31
 11. Rusii au astazi scadenta la dobanzile pentru titlurile de stat in valuta. +180 mld de dolari. Poate da domnul si nu au cu ce, sa intre mai repede in incapacitate de plata. 1971 reload.

  10
  • O sa te razi dar acum 34 de ani aveam un mecanism legal f bine pus la pumct ptr averole nejustficicate . se vaeaiu in vedere si pseroanele care ‘gospodaresc impreuna” (adica cica au divortat Sau .. ea este o matusa care are grija sa ai camsi curate … )
   Ca price cestie serioasa polologhia era destuul de ;unga si plicticoasa …
   dar eficaca …

   Ma rpg – erau destui gestinari si lati din astia so mai erau si niste juristi „mai parati” care sa zica „stiu asa tovule nici eu nu iubesc hotii insa prefer ca cand il parlesc nci banmditu sa nu poa zica ca e politic pentri ca a furat ca nesimtitu”

   5
   • Pai nu rad…pt. ca stiu ce faceati conform „mecanismului” aluia…fugareati „sabotorii/speculantii”..precum fugareau Maoistii pasaricile/vrabiutele/randunicile care mancau din semintele…ma rog…

    6
 12. maia sandu presedinte !!!…pe ambele maluri ale prutului.
  ..cu bulgarul nu a mai purtat masca sau bulgarul nu purtat masca cu el.

  14
 13. Long live free, undivided and strong Moldova!

  12
 14. Da nene da… au aflat si ei dupa 30 de ani …
  Dupa ce Romania a fost exlcusa de la conferintele de pace (fomat + 7) , mereou urecheata ptr „nationalism” ….. deci la Chisinau la o intrebatr in ;b romana ti se rapsundea „gavariti pa liudski” (vorbeste imeneste!)
  Icet cu incet Romanmia a fots exclusa …

  Si as mai observa ca intre timp a aparut teoria cu „statalismul”. Si ca tineri educati in Romania, cu birse romanesti, in universitati tomanesti, cu proefsori cica romania ii gabaresc despre Statalitate si … si .
  Da asta nu ii impiedica sa iaba dubal cetatenie !!!!

  (eu .. mai cinic nu dadeam dubla cetatenie. NU! Insa prin carciuni avema grija sa umble un discurs : unireea cu Romania ne aduce pasaport UE. Adica io Vitea in loc sa trag mata de coada prin Moldpva asta „statalista” sau chiar romamna imi iau pasaportul romanesc de cetatean european si Europa este destul de mare ! Si dac afecau un cartier „Novaia Basarabka” la Bonn …. nu ma deranja! Dar aveam grija .. ca in Besarabca din Kiev ….cica e mai multi suti ca in Moldovanka!)

  6
  • Nu ar fi fost deloc intelept.

   Anul trecut prin octombrie am fost gazda pentru niste straini, toti europeni, spatiul german si central european/estic. printre ei era si o bulgaroaica cu care ma stiam dinainte dar numai din corespondenta, cetatean german de mult timp.

   La sfarsitul workshop-urilor si tratativelor a fost o jumate de zi program liber si cum tot am avut de discutat cu bulgaroaica diverse am aflat ca vrea sa vada muzeul de istorie din Bucuresti. mai fusese pe aici dar numai cu business si gasise muzeul inchis in ultimii ani; i-am zis ca doar tezaurul, zona cu columa si o expozitie temporara si pana la urma am insotit-o acolo ca nu mai voia sa amane momentul; a stat am stat aproape 3 ore, mi-a explicat fiecare basorelief pe rand, cred ca cunoastea columna aia mai bine ca 99% dintre noi si mi-a zis ca pasiunea ei de tinerete a fost arheologia si istoria antica pe care a practicat-o ca voluntar de multe ori (jobul era complet diferit, n-avea nici o legatura).

   La un moment dat a venit vorba si de Moldova, plecand de la o colega din Chisinau pe care o cunoscuse si mi-a spus ca am dat dovada de mare intelepciune si nu am gresit cum au gresit ei cu macedonenii pe care si i-au antagonizat si continua sa o faca in mod stupid si ca deschiderea noastra (colega din Chisinau nu prea avea ce cauta acolo) o sa ne apropie in timp pentru ca le aratam ca sunt si alte cai, nu numai ce au cunoscut ei de la soviete sau tarism. Dupa care si-a dat drumul si mi-a povestit cat admira Romania si istoria noastra

   Noi nu realizam ca Romania are un soft power latent considerabil. In consecinta nu il cultivam si ne balacim aiurea in mize mici, meschine. Nu zic ca putem schimba lumea dar zona noastra o putem influenta in bine. Asta e un site de hard power dar si alte abordari sunt valoroase 🙂

   Iti mai las aici un articol al sefului BNR-ului maghiar ; in spatele aspectelor tehnice un cititor poate descoperi si o oarecare invidie plus ca, ne pune intr-o companie selecta.

   https://visegradpost.com/en/2021/10/13/gyorgy-matolcsy-romania-at-a-glance/

   Ce vreau sa spun in concluzie, eu sunt adeptul lui Roosvelt si a politicii lui, speak softly and carry a big stick

   34
 15. Fiți siguri că Rusia respecta decizie internaționale.
  Fara urma de dubiu .??
  Independenta și integritatea teritorială a Ucrainei a fost garantata și semnată inclusiv de ruși în 1991.
  Sigur vor respecta decizia Curții de la Haga privind zonele economice exclusive.
  Mai ales când vor elimina Ucraina de la Marea Neagra. Sau credeți că Odessa e bombardata că nu au ce face cu muniția ?
  Extraordinar câți naivi sunt in Romania. Extraordinar mai ales că nu se pricepe nici diferența între ape teritoriale ( care fac parte din Ro și din aleanta NATO) și zona economică exclusivă care a mare internațională dar în care RO are DOAR drept de exploatare economică.
  Toți doctoranzi , experți în drept. Ca Șova , Ponta, Iordache. ??
  Când patrule românești se vor întâlni cu cele ruse pe Dunăre, o sa pricepeți cum se contestă o decizie internațională ” cu legea in mana”. Și cu nave militare exact in zona contestată.
  Eliminata Ucraina la Marea Neagra, rușii vor cere o noua împărțite . Direct intre Ro și Rusia.
  Și cum cine comanda NU suntem noi , vom semna resemnați orice.
  Cum am făcut cindva inclusiv cu teritoriu national, suveran. Ardealul și Basarabia.
  Istoria învață.
  Unii nici după 80 de ani nu învață.

  19
 16. Bancul zilei…
  Puțin: – În România nu intrăm până moare Iliescu. I-am promis la omul ăla…

  14
  • Cica s-ar fi inteles Iliescu cu Gorbi acum 30 de ani, ca nu ne dam in cap pana nu moare unu dintre ei, si nu ne atingem de Basarabia.

 17. ”— Nemărginita, nepătrunsa, imprevizibila lume slavă! La noi totul e mare, neînţeles şi posomorât. Trenurile noastre merg pe altfel de şine decât merg celelalte trenuri; vagoanele noastre sunt largi, ca nişte biserici şi necurăţate, ca nişte grajduri. Scriitorii noştri sunt întunecaţi şi tragici. Gânditorii noştri îşi pun întrebări nu ca să le lumineze ci ca să intre mai adânc în beznă, să arate oamenilor nu armonia universului, ci disperarea. Cântecele noastre vesele sunt cântece de beţie, fiindcă noi căutăm în băutură tot ce mintea noastră nu poate cuprinde şi tot ceea ce viaţa nu ne poate da… Altminteri suntem foarte trişti şi foarte greu de înţeles. Uită-te pe malul celălalt; acolo sunt totdeauna pe cer nori negri şi ameninţători… Ei se întind peste o împărăţie la fel de ameninţătoare. Avem pământ mult şi nicăieri nu cresc mai multe buruieni şi mai multă zădărnicie, ca pe pământul nostru. Pleacă de aici, de la acest hotar, din marginea acestei lumi slave, care nu ştie prea bine ce deosebire este între fericire şi nenorocire, între noapte şi zi, între diavol şi Dumnezeu. Nu eşti făcut din lutul răbdător din care suntem făcuţi noi. Pe noi viaţa ne încovoaie şi trăim aşa, încovoiaţi, continuăm să răsuflăm, cu fruntea lipită de ţărână. Pe dumneata te năruie; nu cunoşti măsura de mijloc, a resemnării. Noi aplecăm capul şi spunem: Nicevo! În ce limbă din lume mai există un cuvânt cu un atât de larg şi deprimant înţeles? Nicevo: nu-i nimic, lasă, nu-ţi face inimă rea, ce-ţi pasă!” (Radu Tudoran – Un port la răsărit)

  15
 18. chiar nu inteleg de ce atata ura in Moldova pentru romanii , am citit un articol despre amplasarea unei statui a REGINEI MARIA si erau peste 60 de comentarii negative , gen colonizare, c…. romaneasca , unii comentau colonizarea RM ,ucidera moldovenilor , nimenii nu avea un gand bun acordandu-le atatea burse, banii, renovarii de scolii, ajutoare umanitare, energie electrica ,gaze, oricat bine le-ai face nu se observa,sunt f indoctrinati si unii au acte romanesti ,inclusiv in Transnistria au ajuns ajutoare umanitare din partea statului roman si ei ne jignesc sa nu vorbim ca au nivelat cimitir romanesc in Transnistria si noii le-am permis RM sa trimita ajutoare romanesti destinate RM pacat ca noii nu avem o politica nationala corecta sa ajutam doar pe cei care sunt romanii, nici noii nu suntem bogatii traind din imprumuturi . Ceea ce ma frapeaza ca pe site-ul redactiei se spune fara incitare la ura si fara jigniri da le-au validat acele comentari, aiurea.

  5
 19. Va indemn pe toti, care aveti conexiuni prin politicul romanesc – asa cum e el cu iz de hazna, s-or mai gasi vreo cativa care sa le pese – sa popularizam ideea ca din activele rusesti indisponibilizare in vest, statului roman sa-i fie transferat echivalentul tezaurului nostru sechestrat de mujici. BNR sa instituie imediat un grup format din cei mai mari specialisti nationali si internationali care sa evalueze la zi valoarea tezaurului. Adica valoarea intrinseca si dobanzile penalizatoare pentru nereturnarea pana in prezent si apoi politicienii sa faca cele mai mari presiuni ca Romaniei sa-i fie transferat echivalentul sumei respective intr-un cont deschis intr-o tara neutra, cum ar fi de exemplu Elvetia. Banii aia nu vor fi folositi la nimic ci doar ca instrument de negociere cu mujicii. Vor banii inapoi, dau tezaurul. Nu vor, atunci Rmania sa utilizeze banii pentru propriile interese. E complicat de facut nu zic nu, dar e ultima noastra sansa de a ne mai recupera tezaurul. Va rog sa faceti lobby acestei idei. Multumesc

  12
  • MTX,ce spui tu nu are sens,activele rusilor sant inghetate si urmeaza sa revina candva statului rus la reglementarea situatiei din Ucraina.Din ce aud,daca lucrurile merg cum vrea occidentul o buna parte din banii astia or sa revina ucrainienilor ca despagubiri.
   Ca sa emitem pretentii ne-ar trebui o decizie de la Haga,pe care ei nu o vor da vreodata ca ar deschide cutia Pandorei,prin crearea unui precedent periculos.Daca noi cerem despagubiri or sa ceara si nemtii ori polonezii,tarile baltice ..Or sa ceara si rusii de la ce au furat nemtii in WW2 samd ..
   Cred ca te lasi influentat de tampitul ala de Teodor Lazar,tocmai a scos ineptia asta,habar nu are ce spune,da-i da inainte cu elan ..
   Scurt si clar,la tezaur ar trebui sa-i punem cruce.Ne umilim si ne milogim ani de zile prin comisii mixte,rusii ne privesc aproape cu dispret si neincredere,ai zice ca noi santem niste tipi dubiosi care vor sa-i faca la buzunare.
   Cand e vorba sa ne faca cate un favor politic ne mai scapa cateva tinichele,asa cum dai ceva maruntis unui calic sacaitor,doar ca sa scapi de el ..

   3
 20. Stand on Zanzibar
  Canalul de Youtube al lui Mark Felton
  https://www.youtube.com/watch?v=53xksUqeZaA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *