Arta Razboiului – muzicala de data aceasta – „se fura”…ca orice meserie.

Incep cu avertizarea ca articolul nu este ceea ce ati putea sa credeti doar din imaginea de prezentare. Titlul e corect. Deh, am si eu sensibilitatile mele, in cazul de fata, subiectivitatea urechilor mele. Deci s-ar putea sa ma insel. Sau nu.

Ok, subiectul/articolul e scurt si…placut. E vorba de compozitorul suedez (dirijor si producator) Ludwig Göransson, care, pentru creatiile sale din filmul cu supereroi Black Panther din 2018 a castigat premiile Grammy (Award for Best Score Soundtrack for Visual Media) si Oscar (Academy Award for Best Original Score).

Ce treaba avem noi (de fapt am eu) cu el? Doua dintre compozitiile sale (poate sunt si altele) nu-mi dau pace. Deoarece mi se pare ca a folosit linii melodice  – usor de recunoscut de orice roman (cand le aude, „le simte” imediat) – din Suita Simfonica a lui Tiberiu Olah pentru filmul Mihai Viteazul (1970)!

Este vorba de piesa „A King’s Sunset” din Black Panther si  – recent – piesa „Hey Mando!” din The Mandalorian. Pur si simplu, in ambele cazuri, cand le-am auzit pentru prima data, mi-a cazut fata…de placere si…mandrie. Sa fiu inteles, n-am nimic cu Ludwig Göransson, e talentat omul, nu gluma, zic merci ca l-am descoperit. Scena din Black Panther cu moartea lui Killmonger (cand se aude „A King’s Sunset”) este superba (mai ca am sarit de pe scaun..„e tema muzicala a lui Mihai Viteazul!”). Iar scena – chiar la inceputul primului episod – din introducerea Mandalorianului in noul serial Disney+ din franciza Star Wars, pe muzica respectiva „Hey Mando!”…e excelenta.

Ca sa nu va mai retin, voi posta toate cele 3 compozitii, cu precizarea ca ultima e a lui Tiberiu Olah, va rog sa fiti atenti la inceputul (pentru a compara cu „Hey Mando!”) si de pe la momentul 10:00 (pentru a compara cu „A King’s Sunset”) al acestei capodopere atat de draga noua, romanilor.

_____________________

Repet, inceputul (Hey Mando!) si de pe la momentul 10:00 incolo (A King’s Sunset).

8 comentarii:

 1. „Apus de Soare” de Barbu Stefanescu DelaWakanda:

 2. Hey, Mando!

  Aceasta linie melodica se regaseste si la inceputul altei piese din coloana sonora a episodului 1, numita..”The Mandalorian”…care, impreuna cu o alta, numita…”You Are a Mandalorian” (mda, o sa visez cuvantul asta)…par a fi in stilul celor ale lui Bill Conti din filmele Rocky.
  Ludwig Göransson este de fapt si compozitorul pentru Creed si Creed II (Bill Conti e nelipsit), de aici probabil si influenta.

 3. Da, cred ca am intalnit si eu ceva similar, nostalgic, familiar in Maquia: When the Promised Flower Blooms. Poate ma/nsel dar inceputul melodiei ii foarte similar cu un fragment? ce am auzit undeva de nu/mi mai amintesc…unde…
  Ii prima melodie aprox. 1 minut 🙂 si mai la min. 17

  m/o facut sa ma gandesc la Viteazul :):(

 4. Mi-a plăcut faza cu ăla micu’ de la final. Forța fie cu voi! ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *