Bomba lui Kim

Testul efectuat pe 3 septembrie de Coreea de Nord a starnit valuri de ingrijorare pe tot globul. Unul din cele mai negre cosmaruri a devenit realitate: un dictator paranoic la conducerea unui stat fanatic, poseda o arma termonucleara puternica cu care incepe sa ameninte si sa santajeze. Exista chiar si riscul teoretic sa o vanda altora poate mai nebuni ca el.

Nu este prima data cand in acest domeniu, marile si celebrele agentii de informatii s-au insealat. Daca la Saddam au presupus ca are arme de distrugere in masa, in cazul lui Kim au estimat ca nu are capabilitatea sa dezvolte nici ICBM-uri si nici arme nucleare miniaturizate, cel putin pe termen scurt.
Cu o zi inainte de test, presa  nord coreana a publicat cateva fotografii cu Kim langa o presupusa bomba termonucleara, miniaturizata, posibil purtata de o racheta.

Specialistii estimeaza ca este o bomba termonucleara reala, conul si desenul din spate sugerand ca poate fi instalata intr-o racheta Hwasong-14 ICBM testata cu succes in iulie.
In fotografie se vad cele doua componente : partea cu fisiune si cea cu fuziune, precum si conul rachetei purtatoare.

Principii functionare

Bomba termonucleara

Nord coreeni au efectuat testul bombei in subteran.

Etapele unui test subteran

1. Pregatirea

Se sapa un put cu diametru de cativa metri la adancimi de 200- 800 m, in zone departate de cele populate , se introduce dispozitivul nuclear, se astupa cu pietris, nisip fin si ipsos si se monteaza aparatura de monitorizare

2. Detonare

Se declanseaza explozia din bunkerul de comanda. Datorita temperaturii inalte, roca se vaporizeaza formand o cavitate pina cu gaz radioactiv, iar la baza se depune roca topita pe masura racirii.

3. Formare crater

Dupa cateva ore, pe masura scaderii temperaturii si presiunii, cavitatea formata colapseaza, formand un crater la suprafata.

Un astfel de test este detectat de sistemul de international monitorizare a testelor nucleare CTBTO (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organization).

Desi testele nucleare ar fi trebuit interzise prin  Tratatul CTBT adoptat de ONU in 1996, acesta  nu a intrat in functiune: nu a fost ratificat de China, Egipt, Iran, Israel, SUA si nu a fost semnat de India, Coreea de Nord si Pakistan.

Sistemul de monitorizare CTBTO

Pe seismografe exista o diferenta intre undele provocate de un cutremur natural si o explozie nucleara.

Inregistrarile pentru testul bombei lui Kim, au indicat un cutremur de 6.3 pe scala Richter. Toate cele 34 statii ale CTBTO au inregistrat intensitatea seismica.

Exista un sistem de evaluare a puterii bombei, in functie de magnitudinea cutremurului si adancimea la care s-a efectuat testul.

Conform diferitelor metode de calcul, puterea bombei a fost estimata intre 50 si 150 kt TNT. La o putere medie de 100 kt, ar fi de 5 ori mai puternica decat bomba Fat Man folosita la Nagasaki.

Pana in prezent s-au desfasurat 2121 teste cu bombe nucleare.

Cea mai puternica bomba testata a fost Tsar (URSS), in 1961, dezvoltand 50 Mt.

Puterea bombelor nucleare testate de nord coreeni a crescut treptat , pana la circa 100 kt in 3 septembrie.

Aspectele tehnice prezentate pe scurt mai sus, au generat implicatii militare si politice majore atat pentru echilibrul din Peninsula coreeana si Asia, cat de fapt pentru intreg globul.

Coreea de Nord este o tara ce poseda arme nucleare, posibil miniaturizate, si detine diverse rachete purtatoare.

Chiar daca unii specialisti inca sustin ca ICBM urile nu au fost testate la reintrarea in atmosfera, traiectoriile fiind mult loftate, probabil coreenii vor face in curand si acest pas.

Cum solutiile militare gen lovituri chirurgicale, invazie, ar presupune nu numar incalculabil de victime, solutiile politice raman unica solutie.

Probabil SUA impreuna cu China, vor avea rolul esential in rezolvarea acestei situatii complicate.

Sa speram ca Kim nu isi va folosi niciodata  a sa indragita bomba.

Grigore Leoveanu

Produse evoMAG.ro

85 Comments:

 1. N.coreenii in caz ca ii ataca s.u.a au vre un sistem antirachetă sau antiavioane eficient? E posibil sa fi primit din partea CHinei vre un ajutor? Pot sa exporte o bomba in Iran ,ca sa nu se mai chinuie aia săracii cu cercetarea…..un sumarin ar putea duce marfa ..nederanjat de nimeni……

 2. Dar se poate ca rusii sa duca ceva in iran via submarin si sa spuna ca o au de la nc ,asta in caz ca se inrautateste situatia ,o lovitura chirurgicala sau mai multe la sacrificiu l ar vaporiza pe gras ,acum depinde de sua cat vor sa mai astepte ,cu cat se asteapta mai mult cu atat e pericolul mai mare

 3. Ilustrul leader, soarele secolului al XXI-lea, Kim care e Unul, a vàzut ce li s-a întâmplat altor dictatori si a înteles cà numai amenintarea nuclearà îi poate proteja regimul.
  Bàieti încrezàtori ca Sadam si Ghaddafi, care au renuntat la programele nucleare, l-au sfàtuit din iad „Nu faceti ca noi”.

  Din punctul lui de vedere are perfect dreptate. Pakistanul, care este o oazà de teroristi fundamentalisti (Ben a lui Laden pe acolo s-a aciuit) si care a proliferat tehnica nuclearà militarà, nu a a fost niciodatà amenintat de jandarmul lumii.

 4. „Sa speram ca Kim nu isi va folosi niciodata a sa indragita bomba.”

  Nu pot sa cred ca ai astfel de sperante de la Kim care si-a executat unchiul, si-a asasinat propriul frate si a mai executat o multime de apropiati si oameni cu greutate pe acolo. Si nu oricum, ci tu tunul antiaerian.

  Putin realism te rog 🙂

 5. CTPTO https://www.ctbto.org/the-treaty/developments-after-1996/2017-sept-dprk a revizat intensitatea seismului de la 5,8 la 6,1 pe scara lui Richter. Statele-Unite si China au dat chier 6,3. Prin metode de calcul se ajunge la o explozie echivalând la o energie dezvoltatà de 116 la 215 kt (dacà magnitudine 6,0) si 293 la 542 kt (dacà magnitudine 6,3).

  Cât despre tipul de bombà, lucrurile nu sunt asa de clare.

  Poza cu Kim si sarcina nuclearà nu trebuie sà fie neapàrat ce a explodat.

  Desi sunt niste energii foarte mari, de domeniul bombei H, e posibil sà fi fost o foarte mare bombà A zisà « dopatà », o tehnicà de originà sovieticà cu care Franta a ajuns la 150 kt si SUA la 400 kt. Inimà din plutoniu sau uraniu foarte îmbogàtit, strat extern din litium -6 si deuterium si un strat median din uraniu sàràcit.

  Coreenii din Nord au fàcut si progrese importante în privinta razei rachetelor lor balistice. Ràmâne doar o problemà de miniaturizare a sarcinei nucleare.

  • În ianurie 2016 a fost termonucleară, detonare în două trepte, foc ca la balmuc.

  • In procesul de „boosting” se foloseste introducerea de tritiu sau deuteriu in forma gazoasa la momentul detonatiei. Acest fel de dispozitive de obicei sunt indentificate ca dispozitive nucleare cu stagii multiple.

 6. Daca SUA chiar vrea sa reprezinte in pacific ceva mai mult decat coada unei balene trebuie sa curete CdN rapid altfel, in cel mult un an , povestea e gata.toti expertii p..i si pi..ii au tot subevaluat programul nuclear NC pana s- a ajuns aci.Vor ajunge NC sa traga rachete in directia Guamu lui si sa auzi comunicate de gen:” nu i nimic, nici un pericol pt noi!” Da pt japonezi cum o fi fost cand le a trecut glontu o la ureche?daca nu rup pisica n doua, intr un an va fi prea tarziu!vor pierde total suprematia n pacific si in Asia sau vor risca un razboi cu o adevarata putere nucleara!aceasta politica a apeasement ului si a slabiciunii de dragu comertului deja incepe sa aiba ecouri si in europa de est!rusia si china nu vor mai fi asa de nefrecventabile!

 7. Andrei Cristinel Negru

  Cu bomba H sau nu situația nu se schimba
  Daca se decid sa își atace frății din sud , Japonia sau SUA atunci regimul va cădea
  Daca SUA interzice relațiile economice cu China pentru a institui un embargo total aspra lor in câțiva ani iar va cădea regimul .

 8. 1. Ce inseamna traiectorie loftatata !? N-am auzit in viata mea acest neologism introdus atat de simplu in articolul dvs.
  2. Am mai spus ca aliatii o sa faca putina gargara si nu o sa atace Coreea.
  3.Domnule, ce tara este asta care exporta de 3 miliarde dolari si are orase extra, si infrastructura ca lumea, si armament modern, si, colac peste pupuza au conceput si bomba cu H !?
  Le-a mai ramas sa ajunga pe luna si sa faca si bomba cu neutroni !

  • 1) traiectorie loftata (nu loftatata) se refera la o traiectorie foarte inalta, racheta urcand si coborand pe traiectorii aproape verticale. Nord-coreeni folosesc metoda asta neavand spatiu suficient sa testeze rachete cu raze de mii de kilometri.

   2)Fereastra in care puteau ataca Nord-Corea s-a inchis de mult. Trebuia sa le-o dea la cap prin 97-98, cand Rusia era in genunchi, condusa de betivul Eltin, China abia invata ce e aia crestere economica, iar SUA erau lidetul mondial necontestat. Clinton era la al doilea mandat, deci isi putea permite ceva pierdere de popularitate, in golf lucrurile erau relativ linistite, razboiul cu teroristii nu incepuse inca. Acum e mult prea tarziu.

   3)E o tara in care daca arunci gunoi pe jos faci puscarie la greu, daca furi faci puscarie la greu, daca doar te uiti urat la un politist te bat aia de te caci pe tine si apoi faci puscarie la greu. Pentru chestii mai grele, exista tunul antiaerian. E si tara in care populatia aproape moare foame, internetul e um basm si tehnologia de uz casnic, daca exista, e probabil la nivelul anilor 60.

 9. Din articol lipseste testul sud-african/israelian din ’79.

  • Asa este, fiindca acel presupus test nu a fost niciodata confirmat sau asumat. Sunt multe speculatii si teorii.
   Este cunoscut ca incidentul VELA, dupa numele satelitului american care a sesizat o presupusa explozie nucleara in Pacificul de Sud in 22 sept 1979.
   Este si multa teorie a conspiratiei, desi s-au deschis arhivele clasificate ale americanilor.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Vela_Incident

 10. Este posibil un scenariu ca mai jos?
  – niste baieti suparati din NK iau o bomba nucleara asa mica cum o vedem in poza si o pun intr-o cutie de plumb;
  – o duc pe mare pana in SUA (poate chiar tractata la 10m sub apa sa nu mai iasa pic de radiatie la suprafata);
  – dau spaga la niste vamesi corupti timp de mai multe luni pentru contrabanda cu alte chestii (droguri, aur, pietre pretioase) iar apoi baga transportul special fara ca aia sa-i mai controleze;
  – duc bomba sus pe un zgarie-nori in constructie in mijlocul unui mare oras si pleaca la o distanta de siguranta;
  – dau telefon bombei si spun „Alo America!”

  Fara racheta purtatoare.

  • Este posibil orice dar nu cred ca kim este destul de idiot sa vanda o arma care a atras dupa ea sanctiuni inca din 90 … dar de ce sa o vand oricum itentia lui kim este de a distruge america ni cred ca vaacepta ca cineva sa-i fure momentul de glorie .

 11. Cel mai ciudat lucru la bimba lui kim este ca motoarele de racheta sunt din Ucraina … altfel cum sa dezvolte ei motoare pentru rachete intercontinentale , mie bomba asta imi pare corcita , are 2 parinti china si rusia … nord korea este bona care are grija de racheta .

 12. nu e tara de fanatici ci este una condusa de fantici…probabil clanul kim si cercul intim.

 13. Arma nucleară a lui Kim e polița lui de asigurare de viață. China a făcut niște pași împotriva lui, Kim i-a executat pe ăia care au sprijinit pașii Chinei, indiferent că i-au fost rude.
  Ecuația e complexă, dar e și simplă.
  Dacă paranoicul atacă nuclear, SUA va face din Koreea de Nord un deșert. Și nici China și nici Rusia nu vor face nimic. Nimic nuclear… gargară vor face.
  Dacă SUA atacă, atunci… mergem în peșteri și luăm mult Iod….

 14. Domnnilor, domnilor

  Amintiti-va-ti ca in 2001 cand SUA se ratoiau la Sadam sa renunte la arma nucleara … Kim de atunci (tatal astuia) se agita ca el ar avea vreo 2 bombe nucleare. Da stiti expreia celebra „Acum nu e timp tovarashe!” (un soi de „vino matale maine sau mai bine saptamana viitoare”)

  Deci timp a avut.

  Nitel mai tarziu un vapor nord coreean care megea spre Pakikstan a fost nitelus oprit si tras la nu stiu ce dana. Era incarcat cu rachete si pese de rachete noprd correne. Apoi l-au lasat sa plece … sa descarce rachetele. Si se pare ca totul facea parte dintr-o operate de tranfer tehnologic .. adica RPD Correana a furnizat Pakistanului tehnologie ptr rachete de tip SCUD . Nu opr fi cine stie ce dar Pakistanu nu avea asa ceva si topcmai testa sau testase armele nucleare. Deci avea nevoie mare de niste rachete care de preferinta sa nu fie supuse la bazdacii nu stiu carui furnizor…
  Intrebarea de 2 bani juma este oare cu ce p[lateau pakistanezii ?
  Exact. Ei aveau bombA testata .. insa nu si RPDC oricat se lauda Kim Jong-il *atalk grasutului)

  Mde .. mde mde.

  Acum… acum ca grasutu’ Kim Jong-il nu are chiar toti boii acasa nu ar fi de mirare (de fap el este semizeu in viata daca nu chiar zeu, fiu de zeu si nepot de zeu. Normal ca s-a sarit de pe fix!) e una. Ca si-a ucis cu brutalitate niste rude … perfect normal in familiile imperiale asiatice – mai ales cand rudele vor ele la tron!
  Insa nu va ataca cu arme atomice nici Coreea de Sud, nici Japonia, Guamul sa nu mai zic SUA. Fiindcca pana in 120 minute dupa atac RPD Correana va inceta sa mai existe! Abia atunci SUA vor avea „dezlegare la bombA” si vor LOVI masiv fara sa le arate nimeni obrazul. Si lovitura trebuieste sa fie masiva ca sa poata anihial orice tentativa a unei a 2a lovituri!
  Deci daca Kim Jong-il ar ataca nuclear ar fi doar o modalitate perversa de sinucidere.
  Insa priviti-l .. se pare ca apreciza viata si bucuriile ei! De fapt sunt si unele zvonuri ca „stie sa traiasca” . Nu – el va sta linistit.
  Fara teama ca ar putea pati ca Sadam sau Kadafy. Ca asta este socpul ptr care a vrut bombA si ICBM uri.
  De acu .. doar daca Cerurile ii retrag mandatul divin … daca da se vor descotorosi ai sai de el (au mai fost niste cazuri cu imparati la fel de divini …

 15. Interesant de stiut daca detin ceva de la noi de pe vremea lu ceasca de ex aro,este acum emisiune pe tvr1

 16. Nu cred că apărarea SUA poate fi depășită de rachetele lui Kim, însă Asia e sigur expusa și poate chiar Europa , practic bomba lui Kim e o problemă a ONU și nu a SUA. De altfel SUA are de vândut mult și bine arme în Korea de Sud Japonia și alte state adiacente aliate. Afaceristul Trump nu va dezarma Korea singur,nu are interes. Vedeți altfel lucrurile?

 17. Parca se vorbea de inca un test cu o racheta, pregatit pentru azi…Sau nu mai intinde coarda Kim?

  • Satori, pentru asta exista sectiunea Permiteti sa raportez. Aici esti off-topic. Urmatoarele comentarii off-topic vor fi sterse.

   • Din punct de vedere politic situatia lui Kim e foarte complicata la nivel international.
    SUA au cerut sanctiuni economice dure, asupra Coreei de Nord, inclusiv pentru statele ce fac comert cu dictatorul.
    Principalul partener comercial al nord coreenilor este China, care importa carbune, minereu de fier,plumb si alte materii pirme.
    China ofera in schimb petrol si bunuri de larg consum.
    Cum Trump a afirmat permanent ca va incepe un razboi economic cu China, relatia SUA-China este esentiala in potolirea lui Kim.
    Daca americanii si-au impus modelul democratic in Irak, sau Libia, dupa caderea dicatatorilor, cu un succes indoielnic, inclusiv in Afganistan, probabil ca si chinezii ar dori in Coreea de nord un model al lor, de comunism cu economie de piata si sociteate de consum.
    China doreste oricum sa evite o cadere brusca a lui Kim, ce ar produce un val de refugiati catre ei, iar o unificare a celor doua state coreene, ar insemna americani la granita .
    Rusii spun ca e un paradox daca le ceri sa aplice si ei sanctiuni unei tari , ei fiind deja pe aceeasi lista de sanctiuni. In plus, Putin afirma ca rezultatul ar fi zero privitor la dezvoltarea armelor nucleare si a rachetelor.
    Rusii le dau energie elctrica.
    Coreea de Sud si Japonia nu pot decat sa se inarmeze, cumparand urgent de la americani sisteme de aparare.
    S-ar putea ca in situatia in care Kim e cuminte , toata lumea daca negociaza bine, are ceva de castigat.
    Coreea de Nord nu mai poate fi dezarmata nuclear si nici oprita in dezvoltarea programelor de rachete balistice.
    Vorba lui Putin, care ii cunoaste mai bine : chiar daca vor manca iarba , vor continua programele militare.
    Trebuie negociat mult si facute multe compromisuri.
    Cred ca orice varianta militara ar insemna o mare catastrofa .
    Ne place sa il ironizam pe Kim, dar am uitat prea repede de Ceasca si parca nici Daddy , daca ar avea puteri depline nu ar fi mai prejos.
    Noroc ca nu le are.

    • Toata lumea se uita la China ca la Sfantul Graal cand vine de vorba de rezolvarea problemei coreene, uitand ca poate si China are propriile ei probleme interne si de legitimitate in raport cu Coreea de Nord.
     Dpmdv, China nu-si permite sa aiba granita comuna cu SUA, deci Coreea de Nord va fi mentinuta, cu sau fara Kim, asta e intrebarea.
     Al doilea este ca, pe de alta parte, nici China nu cred ca e fericita cu inca un vecin putere nucleara, mai ales unul atat de imprevizibil. Recent au facut mai multe exercitii in acest sens.
     La ultima iesire nucleara a lui Kim, parca pana si ei au fost de acord cu inasprirea sanctiunilor.
     O analiza interesanta pe subiect: http://us11.campaign-archive1.com/?e=14d1ad6983&u=781d962e0d3dfabcf455f7eff&id=cfa5dceb59

    • Ma intoiesc ca banii pe care ii face china cu korea de north depaseste comertul de fier pe care il are china cu america .

   • 🤔ai fost uns offtopics nazzi?!😋

 18. Decizia de interventie nu apartine americanilor totul e in mainile Japoniei si sudistilor.Garantiile de securitate sant cam in aer,influenta americana in zona scade devin mai putin manevrabili.Cred ca aici e buba.

 19. US nu poate lasa Asia din mana. Stim ca americanilor le place sa tina razboiul departe de propriul teritoriu si deasemeni le place ca Pacificul sa fie oceanul lor personal 🙂

  • SUA nu are Asia in mana, poate doar Pacificul, dar deja China comunista construieste portavioane cu care poate in secolul urmator vor elimina dominatia SUA din Pacific.

 20. US are posibilitatea si capacitatea de a tine Asia sub presiune. Japonia,Filipine,Coreea de Sud si Taiwan sunt aliati 120% ai US. Apoi India poate fi usor convinsa in a se alatura unei coalitii anti-China. Chiar si Vietnamul si Indonezia sunt reticienti la expansiunea Chinei.

 21. Kim sa nu folosească ceva după ce s a chinuit ani de zile sa aibă …. . Mai curând face greva foamei. America e departe, Seulul însă ….. iar dacă pica firmele sud coreene scade semnificativ și economia americana

  • Nu era nevoi de bomba atomica sau de cea cu hidrogen pentru a ameninta Seoul, capitala koreiei de sud era in permanenta sub tinta artilerie north korene , de a lungul zonei demilitarizate krea de north are amplasat tunuri de calibru mare , foarte mare daca ma intrebi pe mine au tunuri de 240 mm , daca nu gresesc korea de nort este printre tarile cu cele mai multe piese de artilerie ( poate chiar in primi 3 ) . Directorul CIA de la seoul a spus ca daca ar incepe un razboi intre cele doua tari capitala koreie de sud va pierde minimum 1 milion de civili in mai putin de cateva minute .

   http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/could-north-korea-annihilate-seoul-its-artillery-20345

   • Sigur ca-si doreste perpetuarea la infinit a puterii lui asupra NK.Dar eu cred ca nu-i doar asta. Il banuiesc ca si-ar dori sa poata determina cumva retragerea USA din Coreea de Sud, urmand apoi sa invadeze Sudul. Asta ar fi cu adevarat potul cel mare pentru el si cel mai mare cosmar pentru restul lumii. Inchipuiti-va forta industriala a Sudului si o cantitate apreciabila de bani care, in ciuda sanctiunilor internationale, ar incapea in mod inevitabil pe mana Nordului. Intr-un numar oarecare de ani de izolare, ar rezulta o tara de flaminzi, doar ca mult mai mare si mai puternica decat NK de azi. Abia atunci ar deveni de neoprit, mai ales ca intr-o asa situatie (,,expulzarea americanilor din zona, urmata de invazia Nordului asupra Sudului), nu exista nici o garantie cu privire la atitudinea Rusiei si nici a Chinei. Toate actiunile lui cred ca sunt menite sa duca la un asemenea rezultat. Nu conteaza in cat timp, atata vreme cat mostenitorii puterii merg in aceasi directie, generatie dupa generatie.

    • Ar rezulta un razboi civil de toata frumusetea. Dumneata crezi ca sud-coreenii vor renunta la viata usoara si macare de dragul lui Kim?

 22. Cum s-a spus si mai sus: Ceausescu a sfarsit cu un glont in piept, foarte probabil la sugestia sovieticilor. Sadam a terminat atarnat de americani in streang; Gadaffi s-a incheiat socotelile dupa un glont in fund, cu europenii deasupra capului bombardandu-l.Mie personal mi se pare, Kim asta a procedat absolut corect. Singura lui sansa sa traiasca e arma nucleara. Altfel il frig americanii. Doar ca acum nu mai are nimeni curajul sa-l atinga. Cum spunea si De Gaulle in relatia cu rusii. Putem sa ucidem 80 de milioane de rusi inainte sa ne extermine ei pe noi. Iar Franta e prea putin valoroasa ca sa merite sa pierzi atatia oameni. La fel e si cu Kim. Da, americanii il pot ucide, dar inainte de asta el poate face sa dispara Seul-ul si Tokio. Iar NK este un premiu prea putin valoros ca sa merite o astfel de incercare. Abia acum Kim poate dormi linistit.

 23. Dupa cea am citit primele versuri am crezur ca pana la final vei spune ca kim va muri de mana chinei, stii ai enumerat toate tarile puternice ucigand cate un dictator nebun si china nu are in palmares un dictator ucis .

  Nu stiu ce sa zic poate lumea asta sa convetuieasca cu o tara cindusa de un nebun paranoic , nu prea cred cred ca kim va emite pretenti pe care nimeni nu le va inagudi …

  P.s.-Gadaffi nu a fost nebun hussein da, pe vremea lui gadaffi libieni tariau mai bine ca in vest , eu oersonal cred ca razboiul din libia a avut ca orincipal scop resursele ei … libia era o tara in care ca cetatean nu plateai aroape nimic . In libia a fost mana „trupelor negre” CIA clar sa implicat …
  Ceauscu a fost bun pana la un anumit punct .

  In siria se repeta ce sa intamplat in libia …

  Interviul meruta vazut ,duoa ce lam vazut m-am tot intrebat daca si eu sunt unul dintr milioanele de oameni spalati oe creier

  https://youtu.be/_HLjC53emUM

  • Dacă după interviul ăsta ai început să îți pui semne de întrebare, înseamnă că nu prea înțelegi ce se întâmplă prin Siria/zonă.

 24. Vorbiți prostii. Ganditi ca unii cu burta plina. Ăsta nu o sa fie executat. Dar nu ca are el nu știu ce pocnitoare asigurare. Ăsta dacă pica îl aleargă lumea pe stradă, îl prinde repede, îl jupoaie și îl mănâncă la ce foame au săracii oameni acolo.

 25. Dacă din punct de vedere militar România ar fi deținut un sistem defensiv puternic, spre exemplu bombe nucleare sau termonucleare, cum credeti că ar fi arătat astăzi? Credeti că țara noastră ar mai fi avut un sistem financiar-bancar deținut de străini? Resursele noastre naturale (petrol și gaze naturale, păduri, terenuri agricole etc) ar mai fi încăput pe mâinile străinilor?

  Sincer, deși îl consider pe Kim Jong-un un dictator notoriu, fără scrupule, cred că este un PATRIOT pentru țara sa, în majoritate atee. Acest individ, împreună cu întreg sistemul său comunist, nu ar fi rezistat la putere într-o țară atât de mică dacă nu și-ar fi luat măsuri REALE de apărare împotriva unor organizații care au căpătat o putere globală din ce în ce mai mare.

  Priviți ce s-a întâmplat cu statele care au fost vizate de așa numita „Primăvară arabă”, gen Irak, Libia, Egipt, Siria. Oare dacă sistemele politice ale acestora ar fi deținut un sistem defensiv puternic, gen arme chimice, biologice etc ar mai fi capitulat? Cu siguranță ne amintim de faptul că acestea au fost „invadate” pe motive gen deținere de arme de distrugere în masă, dictatură, dar care ulterior nu au mai fost confirmate. De ce Iranul nu capitulează? Păi da, pentru că Iranul deține arma chimică.

  Așadar, vorbim de o Nouă Ordine Mondială care ni se impune și de care, cu siguranță, nu vom scăpa. Nu intru în amănunte, dar căutați pe internet declarațiile privind acest subiect ale foștilor și actualilor mari lideri politici mondiali, inclusiv ale Papei. Până și Serghei Lavrov, acum câțiva ani a declarat că atitudinea Rusiei este de negociere a noii ordini mondiale (http://stirileprotv.ro/stiri/international/declaratie-surprinzatoare-a-ministrului-rus-serghei-lavrov-cel-mai-mare-dusman-al-rusiei-este-statul-islamic-si-nu-sua.html). În prezent am ajuns la un punct în care impunerea acestei ordini s-a blocat, iar deblocare acestui plan nu mai este de natură diplomatică sau economică, ci presupune declanșarea războiului.

  În ceea ce privește România, foarte important este cum va negocia, cum se va poziționa în acest „câmp tactic”. La cum arată peisajul românesc actual, fie el politic, socio-economic sau militar, românului i-a rămas doar să se roage ca bunul Dumnezeu să apere și să protejeze România și neamul românesc!

  • Cîți ani ai? Patriotismul lui Kim e plătit de populație.

   • De acord cu dumneavoastră. Poporul nord-corean este prizonierul propriului conducător. Eu am incercat doar sa explic fenomenul, și anume cum de reuseste un stat atat de mic să țină „la respect” o lume intreaga.

    • Nu un stat, un conducător. Statul ăla e dușmanul tuturor, chiar și al propriilor cetățeni. Cu ce-i ajută pe coreeni de rînd respectul ăsta?

     • Frica! Iubirea fata de parinti si copii! Si serviciile secrete bine puse la punct! Nu permit nici cea mai mica manivestare de nemultumire! Pur si simplu aresteaza tot doar daca li se par ceva!

    • Consider ca societatea nord-coreana reprezinta un experiment nefericit pentru omenire in general si pentru noi, crestinii, in special. Este un experiment care ii face invidiosi si pe arhitectii Noii Ordini Mondiale.

 26. Toată peninsula Coreeană a fost supusă batjocurii si crimei ; Japonia cu un început batjocoritor american. Sclavia adusă de Japonia asupra ÎNTREGII PENINSULE (NU NORD , NU SUD) a purtat coreenii în război în Pacific , slugi la japonezi, femei de consum , muncitori slugi în Japonia chiar în Hiroshima. Bunicul lui Kim jon un a luptat de tânăr ca guerilla contra Jap.A fost un erou . Laudele îi sunt cuvenite. Diviziunea Coreei, păcatul nenorocit al Războiului Rece.Germania știe ce-a fost. Dorința Sua de a face portavion nuclear din peninsula Corea nu e cea mai nimerită. Sua a ucis aproape jumătate de Milion de presupusi comuniști coreeni după divizare .Cu sânge rece Rece.Japonia în anul curent după un secol încă nu cere scuze poporului coreean pentru ce crime ia făcut de la începutul secolului. E corect ? E bine ca Kim să pupe mâna Sua și implicit a Japoniei ? Japonia este problema , acum cea mai îndatorată țară de pe glob .Japonia a fost kamikze și nu cred că i-a trecut. Japonia aliata de azi a Sua a atacat Pearl Harbor a Sua. E corect ce face colonialismul cu trecutul eroic al Nord Coreei ,dar toată Coreea ,chiar în ziua de azi ? Se tot șterg la cur cu țarile mici. Nimeni nu vrea pace, Sua a aburit mereu să semneze tratatul de pace . Măcar să-i lase în pace, că nu Nord Corea a umplut oceanul de pește radioactiv. Rahat de bani spurcați din arme vândute. Rahat de geopolitică care ucide mii de civili per 2,3 soldați. Stiri media cumpărate , de toată cacacaoaoa. E greu în Coreea , e dictatură dar e un Rezultat în lumea imperială a Pacificului. !Cu Dumnezeu.

 27. A mai dat nebunul cu o racheta care se pare ca e intercontinentala. 3700 km parcursi inainte sa cada in mare. a trecut pe deasupra Japoniei. Alarmele au sunat si oamenii au fost dusi in adaposturi.
  se ingroase gluma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *